SCHOOLREGLEMENT Op vraag kan het schoolreglement bij de start van het schooljaar ook op papier verkregen worden tegen de prijs van 2 euro.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SCHOOLREGLEMENT 2015-2016. Op vraag kan het schoolreglement bij de start van het schooljaar ook op papier verkregen worden tegen de prijs van 2 euro."

Transcriptie

1 SCHOOLREGLEMENT Op vraag kan het schoolreglement bij de start van het schooljaar ook op papier verkregen worden tegen de prijs van 2 euro. Aandacht voor traditie Oog voor vernieuwing

2 Welkom op onze school 1 Beste ouders Wij zijn blij dat u voor onze school koos voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind. Wij, directie, leerkrachten en alle personeelsleden willen uw kind de kansen bieden die het nodig heeft om zich te kunnen ontplooien. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in onze school stelt. Een goede samenwerking tussen ouders en school kan daar nog toe bijdragen. De opleiding en de opvoeding van uw kinderen is een hele verantwoordelijkheid. Wij rekenen er op dat u uw kind aanmoedigt om de doelstellingen van onze school na te streven en de afspraken ervan na te leven. Wij zullen de rechten van uw minderjarig kind eerbiedigen en zijn belangen behartigen. Terecht verwacht u van onze school degelijk onderwijs, een passend onderwijsklimaat en een eigentijdse opvoeding vanuit een christelijke inspiratie Dag nieuwe leerling Ben je ingeschreven in het eerste jaar? Dan heb je de lagere school achter je gelaten. Samen met je klasgenoten begin je aan een nieuwe leefwereld met andere gewoontes en andere verplichtingen. Het kan een hele aanpassing worden. Je leerkrachten en iedereen op school willen je daarom zo goed mogelijk begeleiden. Heb je al één of meer jaren secundair onderwijs achter de rug en kies je nu pas voor onze school? Ook jij bent welkom. Ook jou, goede oude bekende, zien we graag terug. Jij bent al op de hoogte van het reilen en zeilen in onze school. Wij rekenen erop dat je de nieuwe medeleerlingen mee op weg wil helpen. Samen met alle leerkrachten wensen wij alle leerlingen veel enthousiasme toe bij deze nieuwe start. Veel succes! Henk Millecamp directeur

3 Het Sint-Pauluscollege: een school voor jou 2 Onze missie Onze visie We willen een breed en kwaliteitsvol onderwijsaanbod verzekeren voor alle jongeren uit de omgeving. We willen jongeren voorbereiden op een actieve deelname aan de hedendaagse maatschappij vanuit een christelijke visie en opvoeden tot een mens met een brede kijk op de wereld. We willen een bloeiende school blijven, in en voor onze omgeving, waar leerlingen en ouders, zonder twijfel, blijven voor kiezen. Onze strategie Samen school maken in beweging Samen De directie, leerkrachten en ondersteunend personeel organiseren de school, in overleg met de pedagogische raad, de ouderraad en de leerlingenraad. School maken Alle betrokken personen willen wij blijvend stimuleren door: oog te hebben voor een mensgerichte omkadering en zorg in een aangename omgeving waardoor leerlingen zich goed voelen bij ons op school het ingaan op nascholing voor leerkrachten gericht op nieuwe leerplannen, nieuwe werkvormen en een eigentijdse evaluatie te investeren in een sterke informaticagerichte infrastructuur, eigen aan onze snel veranderende hedendaagse maatschappij. In beweging Er is aandacht op zeer verschillende terreinen voor de totale vorming. Er zijn de activerende lessen aangepast aan onze hedendaagse tijd, die leerlingen uitdagen om de nodige kennis en vaardigheden te verwerven. Er wordt een evenwichtig aanbod aan buitenschoolse activiteiten georganiseerd, waardoor onze leerlingen op een interactieve manier kennis en vaardigheden kunnen verwerven, ook buiten de schoolmuren. Eigen talenten verder ontwikkelen krijgt kansen tijdens activiteiten met accenten op cultuur, milieu, sport en taal.

4 Inleiding 3 Ons schoolreglement bestaat uit drie delen. In het eerste deel vind je ons pedagogisch project en een engagementsverklaring tussen school en ouders. In het tweede deel vind je het studiereglement en het orde- en tuchtreglement. In het derde deel vind je nog heel wat informatie over diverse onderwerpen. De volledige tekst kwam tot stand in overleg met de inrichtende macht verder het schoolbestuur genoemd en de schoolraad. Wanneer je je inschrijft in onze school, gaan je ouders akkoord met het volledige schoolreglement. Soms is het nodig dat het schoolreglement tijdens het schooljaar wijzigt. Als de school wijzigingen wil aanbrengen in het eerste en tweede deel is er een nieuw akkoord van je ouders vereist. In elk geval verwachten we ook van jou dat je het schoolreglement goed leest, ermee akkoord gaat en het naleeft. DEEL I DEEL II Pedagogisch project en engagementsverklaring Reglement 1 Inschrijving 2 Onze school 3 Studiereglement 4 Orde- en tuchtreglement 4.1 Concrete afspraken en regels op school 4.2 Orde- en tuchtmaatregelen DEEL III Informatie 1 Wie is wie 2 Participatie 3 Jaarkalender 4 Inschrijvingsbeleid 5 Administratief dossier van de leerling 6 Bij wie kan je terecht als je het moeilijk hebt 7 Samenwerking met de politie 8 Waarvoor ben je verzekerd 9 Vrijwilligers

5 DEEL I Pedagogisch project en engagementsverklaring 4 1 PEDAGOGISCH PROJECT Als katholieke school onderschrijven en ondersteunen wij de Opdrachtsverklaring van het Katholiek Onderwijs in Vlaanderen (2 juni 1994). De integrale tekst kan je terugvinden op de website van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs > Het VSKO > Opdrachtsverklaring of je kan bij de directeur een kopie bekomen. Hoe ziet onze school haar opdracht? Jongeren brengen in de cruciale periode waarin zij hun weg naar volwassenheid en zelfstandigheid zoeken heel wat tijd op school door. Een ruime omgeving, een open geest en een warm klimaat vormen het kader waarin onze school werkt en leeft. We willen onze leerlingen alle kansen geven om zich in hun groei naar volwassenheid te ontplooien. De school richt zich op 3 aspecten die daarin een belangrijke rol spelen: een degelijke opleiding gekoppeld aan een positieve opvoeding vanuit christelijke waarden. Wij vormen samen een leergemeenschap De voornaamste doelstelling van onze school is kwaliteitsvol onderwijs geven. Belangrijk daarbij is dat leerlingen zowel kennis als vaardigheden ontwikkelen. Naast vakgebonden activiteiten, komen ook vakoverschrijdende activiteiten aan bod. De school leert de jongeren om de veelheid van gegevens die op hen losgelaten wordt te verwerken. We leren ze de mogelijkheden en ook de grenzen van wetenschap en techniek zien. Onze leerlingen willen we uitdagen om altijd verder naar oplossingen te blijven zoeken. Dit alles kan onze leerlingen leren een kritisch verantwoord standpunt tegenover de aangebrachte kennis én tegenover de maatschappij in te nemen. Om dat te bereiken proberen we de leerlingen te motiveren zodat ze zich ten volle blijven inzetten. Eisen durven stellen, de jongeren op de goede weg houden of waar nodig bijsturen, maakt daar deel van uit. Ze moeten zelf leren in groeiende mate de verantwoordelijkheid voor hun eigen studiehouding te nemen. Goed onderwijs heeft een sterk opvoedende kracht. Als eerste- en tweedegraadsschool hebben wij bovendien een extra uitdaging. We streven ernaar om leerlingen een zo breed mogelijke basis te geven. We willen hen helpen een verantwoorde keuze te maken zodat ze naadloos in om het even welke school in de regio in de derde graad kunnen aansluiten.

6 Wij vormen samen een leefgemeenschap 5 De begeleidende rol van de leerkracht reikt verder dan het doorgeven van kennis en vaardigheden. Attitudes vormen de basis voor de begeleiding van de leerlingen. In een evenwichtige groei naar volwassenheid zijn respect, beleefdheid, verdraagzaamheid en flexibiliteit sleutelwoorden. Opvoeden tot relatiebekwaamheid wordt in de maatschappij steeds belangrijker. We zijn er ons van bewust dat leerlingen meer groeien door aanmoediging en bevestiging van het positieve dan door te blijven verwijzen naar wat minder goed is. Wij willen dan ook duidelijk stellen dat pesterijen - onder welke vorm ook - niet kunnen. Onze school wil een kleine samenleving zijn waar het goed is om te leren én te leven, waar je genoemd wordt met je eigen naam, waar je mag zijn wie je bent, waar men naar je omziet, waar je thuis bent. Wij leren en leven vanuit christelijke waarden We leven in een tijd waar geloofsovertuigingen hun vanzelfsprekendheid verloren hebben. Morele en ethische normen worden soms in vraag gesteld. We leven in een samenleving waar verschillende ideeën en opvattingen elkaar doorkruisen en beïnvloeden. We willen rekening houden met die diversiteit. Als katholieke school staan wij duidelijk achter de christelijke waarden waarin de aandacht voor elke mens centraal staat zoals Christus ons die voorgeleefd heeft. Opvoeden tot deze christelijke waarden gebeurt niet alleen tijdens de lessen godsdienst, maar is een opdracht van elke dag. Wij vinden dit ook terug in onze aandacht voor de manier van omgaan met elkaar, de inzet voor anderen, een levensstijl gekenmerkt door soberheid, solidariteit met de zwakkeren van bij ons en van de hele wereld, de geestelijke ontwikkeling van onze jongeren, religieuze bewustwording via gebed, bezinningsmomenten, eucharistievieringen, Taal is in het geheel van de opleiding en opvoeding een essentieel gegeven. Van het gebruik van een goede taal willen wij een gewoonte maken. Door leerlingen vertrouwd te maken met het Standaardnederlands kunnen zij duidelijk weergeven welke kennis ze verworven hebben. Wij werken met onze school binnen en buiten de lessen aan het hanteren van een vlotte, correcte taal. Die is essentieel voor het leggen van sociale contacten en kan bijdragen tot het zelfvertrouwen dat nodig is voor een totale ontplooiing van de persoonlijkheid. Wij willen dan ook elke dag aandacht geven aan het verwerven van goed Nederlands. Ook de vreemde moderne talen komen ruim aan bod.

7 Wij willen school maken binnen en buiten de lessen. 6 Om al die doelstellingen te bereiken zijn er niet alleen de lessen. Ook andere opvoedings- en vormingselementen krijgen op school een bijzondere plaats. Zo organiseert de school onder meer bezoeken aan theater, musea en tentoonstellingen, een film- en muziekvoorstelling, sportevenementen, een zinvolle dag, onthaal - of contactdagen, activiteiten waarbij een beroep gedaan wordt op sociaal of christelijk engagement. Onze school is een grote, levendige en enthousiaste gemeenschap: leerlingen, ouders, leerkrachten, het ondersteunend personeel (opvoeders en administratieve medewerkers) en het onderhoudspersoneel, directie en schoolbestuur. Met zijn allen dragen we de verantwoordelijkheid voor wat zich op school afspeelt. We bouwen aan een school waar iedereen zich geborgen weet en zich thuis voelt. Wij willen van onze school een plaats maken waar samengeleefd wordt, waar jonge mensen groeien in relatiebekwaamheid en zich voorbereiden om hun plaats in de samenleving te vinden. Jaarthema: Voel je in je element In onze ingewikkelde en gestructureerde maatschappij worden wij af en toe herinnerd aan de oeroude elementen waaruit onze wereld is opgebouwd. De kracht van de aarde, de kwaliteit van de lucht die wij inademen, het belang van het water voor alle leven en het vuur dat ons fascineert zijn de basis van ons bestaan. Voeling houden met deze elementen brengt ons dichter bij de natuur, bij een macht die ons overstijgt, die soms aan onze controle ontsnapt en ons tegelijk tot nadenken stemt. De zorg voor deze elementen is essentieel voor een veilige en menselijke toekomst. Aandacht geven aan deze zorg is bijdragen tot de opvoeding van onze leerlingen tot verantwoordelijke en gelukkige mensen. Het welbevinden en welzijn van een leerling is voor de ontwikkeling van de persoonlijkheid een element dat kan tellen. Het zich goed in zijn vel voelen in de eigen omgeving is een uitdaging voor onze school en dat voor alle leerlingen die aan onze zorg zijn toevertrouwd. Voel je in je element met de natuurelementen in de wereld in al zijn facetten én ook op onze school.

8 2 ENGAGEMENTSVERKLARING 7 Beste ouders In deze engagementsverklaring vindt u een aantal afspraken die wij bij de inschrijving willen maken. Deze afspraken gelden voor de hele periode dat uw kind bij ons is ingeschreven. Deze engagementsverklaring kwam tot stand na overleg: binnen de scholengroep Scholen aan de Leie, waartoe onze school behoort; met de schoolraad van onze school; met betrekking tot het engagement tegenover de onderwijstaal, na akkoord van het lokaal overlegplatform waartoe onze scholengemeenschap behoort. Als katholieke school zullen wij alles in het werk stellen om uw kind op een zo goed mogelijke manier te begeleiden doorheen zijn school- en studieloopbaan. Het inschrijven van uw kind in onze school is echter niet vrijblijvend. Wij willen werken in partnerschap en rekenen daarom ook ten volle op uw medewerking. 2.1 Wederzijdse afspraken met betrekking tot het oudercontact Het oudercontact neemt een belangrijke plaats in bij de communicatie tussen de school en u, ouders, met betrekking tot het functioneren van uw kind(eren) in onze school. De school organiseert dan ook op een regelmatige basis oudercontacten met de klassenleraar en vakleraren. Het oudercontact is een kans om te overleggen rond: de studieresultaten de schoolloopbaanbegeleiding de attitudes het schoolleven De school ervaart een oudercontact ook als een evaluatie van de eigen werking. De oudercontacten waarop u wordt verwacht, gaan door op volgende momenten: di 29 sept oudercontact 1ste jaar Wevelgem do 1 okt oudercontact 1ste jaar Moorsele do 29 okt oudercontacten 1ste jaar SPM/SPW do 29 okt oudercontacten 2de, 3de en 4de jaar volgens noodzaak do 17 dec oudercontact alle leerjaren di 12 jan oudercontacten met vakleerkrachten volgens noodzaak do 24 maart oudercontact alle leerjaren wo 29 juni oudercontact alle leerjaren Indien zich een situatie voordoet waarover de school met u wil communiceren zal de school niet nalaten u expliciet uit te nodigen op een oudercontact. De bedoeling van een dergelijke expliciete uitnodiging is het samen zoeken naar oplossingen voor de situatie die zich voordoet. Die uitnodiging kan gebeuren via de schoolagenda, per brief of telefonisch. We verwachten dan ook dat u in het belang van uw kind op de uitnodiging ingaat. Indien dat onmogelijk is wordt een nieuwe afspraak gemaakt. U vraagt dan naar de directie.

9 U kunt uiteraard ook altijd zelf contact met ons opnemen. Dat kunt u doen op ons telefoonnummer U vraagt dan naar de directie. U kunt ons ook per mail bereiken via info@spwe.be. Wij maken graag tijd voor u Wederzijdse afspraken over de regelmatige aanwezigheid en het spijbelbeleid Door de inschrijving van uw kind op onze school verwachten we dat hij of zij vanaf de eerste schooldag tot en met 30 juni deelneemt aan alle lessen en activiteiten van het leerjaar dat het volgt. Bezinningsdagen, buitenschoolse activiteiten enzovoort worden als normale schooldagen beschouwd, ook als ze meerdere dagen in beslag nemen. Ze geven aan uw kind een kans om zich te verrijken en zich verder te ontwikkelen. Dat betekent dan ook dat uw kind hieraan moet deelnemen. Verder verwachten we dat uw kind elke schooldag tijdig aanwezig is op school. Te laat komen kan gesanctioneerd worden met een orde- of tuchtmaatregel. Het kan altijd gebeuren dat uw kind om een bepaalde reden niet kan deelnemen aan alle lessen of lesvervangende activiteiten of dat het te laat komt. De concrete afspraken hierover vindt u terug in het schoolreglement bij 3.1 van deel II. Om het recht op een schooltoelage niet te verliezen, mag een leerling niet meer dan 29 halve schooldagen ongewettigd afwezig zijn geweest. Als de schooltoelage dan al was uitgereikt, moet ze worden terugbetaald. Wij verwachten dat u zich engageert om er mee op toe te zien dat uw kind dagelijks op school is, deelneemt aan de door de school georganiseerde activiteiten, en ook telkens op tijd aanwezig is Jongeren ervaren leren en schoollopen soms om diverse redenen als lastige, minder leuke opdrachten. Zomaar wegblijven uit school kan echter niet. Bij moeilijkheden wil de school, samen met het CLB, helpen ze op te lossen. De school verwacht uw actieve medewerking bij eventuele begeleidingsmaatregelen op dit vlak. Van zodra de school de spijbelproblematiek beschouwt als zorgwekkend speelt ze het dossier door naar het ministerie van onderwijs. In dit verband werden ook afspraken gemaakt met de politie. Meer informatie over het spijbelbeleid van de school vindt u in het schoolreglement terug bij van deel II. Indien u of uw kind niet meewerkt aan de begeleidingsinspanningen kan de directeur beslissen om een tuchtprocedure tegen de leerling op te starten omdat hij het onderwijs- en vormingsgebeuren in gevaar brengt. Verder kan de school ook beslissen om uw kind uit te schrijven, bijvoorbeeld omdat het hardnekkig blijft spijbelen of omdat het voor de school al een hele tijd niet duidelijk is waar uw kind verblijft.

10 2.3 Wederzijdse afspraken over vormen van individuele leerlingenbegeleiding 9 Als school willen wij steeds in overleg met u, de ouders, zoeken naar de meest aangewezen vorm van begeleiding. Wij rekenen daarbij op uw positieve medewerking. 2.4 Positief engagement ten aanzien van de onderwijstaal Onze school is een Nederlandstalige school. Uw keuze voor het Nederlandstalig onderwijs betekent ook dat u uw kinderen aanmoedigt om Nederlands te leren, ook buiten de school. Om uw kind een behoorlijke kennis van het Nederlands bij te brengen, is het een grote hulp wanneer uw kind niet enkel tijdens de schooluren, maar ook thuis Nederlands hoort, spreekt of leest. Wij verwachten daarnaast ook dat u instemt met bijkomende taalondersteuning als de klassenraad daartoe beslist. Wanneer uw kind enkel Nederlands hoort, spreekt of leest tijdens de schooluren is het voor de school een onmogelijke opgave uw kind een behoorlijke kennis van het Nederlands bij te brengen.

11 DEEL II Het reglement 10 Samenleven met honderden mensen kan niet zonder een aantal duidelijke afspraken en een structuur waaraan iedereen die erin meedraait zich houdt. Die afspraken zorgen ervoor dat leerlingen en leerkrachten zich goed voelen op school. Groeien in verantwoordelijkheid kan in een school het best lukken via duidelijke afspraken, orde en regelmaat (deel II) en informatie (deel III). Een school die van haar doelstellingen werk wil maken, besteedt veel zorg aan de naleving van deze afspraken en regels. Afspraken houden niet enkel verplichtingen in, maar maken ook duidelijk dat je als leerling een aantal rechten hebt in de school. Naast het recht op degelijk onderwijs, dat uiteraard het belangrijkste is, heb je in de school ook recht op een faire behandeling, op begeleiding bij je taak als leerling en op inspraak op een aantal vlakken. Wij roepen je dan ook op om er samen voor te gaan. 1 DE INSCHRIJVING 1.1 Eerste inschrijving Vooraleer je ingeschreven wordt, nemen jij en je ouders kennis van het pedagogisch project en het schoolreglement van onze school. Je kan pas ingeschreven worden nadat je ouders akkoord gegaan zijn met het pedagogisch project en het schoolreglement van onze school. Dit betekent dat je niet telefonisch kan ingeschreven worden en dat tenminste één van je ouders, die handelt met de instemming van de andere ouder, aanwezig is op het intakegesprek. Wanneer slechts één van beide ouders de leerling komt inschrijven, kan de school ervan uitgaan dat hij of zij handelt met instemming van de andere ouder. De ondertekening van het pedagogisch project en het schoolreglement gebeurt bij de start van het schooljaar. Indien je als nieuwe leerling van het eerste jaar beschikt over een BaSo-fiche dan verwachten we dat je deze bij het intakegesprek meebrengt en afgeeft. 1.2 Voorrang Je broers of zussen (ofwel hebben jullie dezelfde moeder en vader, al dan niet wonend op hetzelfde adres, ofwel hebben jullie geen gemeenschappelijke ouders, maar wonen jullie wel onder hetzelfde dak) hebben bij voorrang recht op alle andere leerlingen op inschrijving in onze school. Broers en zussen hebben vanaf de 1ste maandag van de paasvakantie een weeklang voorrang om in te schrijven. Na deze periode start de inschrijvingsperiode voor iedereen.

12 1.3 Herinschrijving 11 Eenmaal ingeschreven, blijf je ook de volgende schooljaren bij ons ingeschreven. De inschrijving stopt enkel: wanneer je zelf onze school verlaat; of wanneer je als tuchtmaatregel definitief van school wordt gestuurd. een verslag van het CLB aangeeft dat het zelfs na redelijke aanpassingen voor jou niet mogelijk is om het gemeenschappelijk programma te blijven volgen. Je inschrijving kan dan na overleg met jou, je ouders en het CLB ontbonden worden en stopt in dat geval op het einde van het lopende schooljaar, tenzij we een individueel aangepast programma haalbaar zien; of jij en je ouders niet akkoord gaan met een nieuwe versie van het schoolreglement. Je inschrijving stopt dan op het einde van het lopende schooljaar; of je ondanks begeleiding blijft spijbelen (zie punt [3.1.10]). Om praktische redenen vragen we je wel om op het einde van elk schooljaar te bevestigen of je ook het volgende schooljaar bij ons blijft en zo ja, in welke studierichting. Meer informatie hierover vind je in deel III. In de loop van het schooljaar kan je enkel overstappen naar een andere studierichting vóór een bepaalde datum die wettelijk is vastgelegd. Daarna kan enkel in uitzonderlijke gevallen de toelatingsklassenraad beslissen dat je nog kan veranderen. Je kan niet veranderen als in de andere studierichting de maximumcapaciteit al werd bereikt. We kunnen je niet inschrijven in het secundair onderwijs als je vóór de start van het schooljaar al 25 jaar bent geworden. Voor 3 de leerjaren van de derde graad geldt deze maximumleeftijd niet. 1.4 Inschrijving geweigerd Onze school heeft het recht om je inschrijving te weigeren indien je, na een tuchtprocedure of het vorige of het daaraan voorafgaande schooljaar, definitief werd uitgesloten. Onze school heeft het recht om elke bijkomende inschrijving te weigeren wanneer wegens materiële omstandigheden de vooropgestelde maximumcapaciteit wordt overschreden. Als je je aanbiedt met een inschrijvingsverslag waarmee je georiënteerd werd naar het buitengewoon secundair onderwijs, dan schrijft onze school je voorwaardelijk in, onder ontbindende voorwaarde. Indien de school vaststelt niet voldoende draagkracht te hebben, wordt de overeenkomst ontbonden. We kunnen je niet inschrijven in het secundair onderwijs als je vóór de start van het schooljaar al 25 jaar bent geworden. De enige uitzondering hierop is als je vorig schooljaar al in het secundair onderwijs was ingeschreven.

13 1.5 Vrije leerling 12 Als je niet voldoet aan de reglementair vastgelegde toelatings- of overgangsvoorwaarde, kan je inschrijving geweigerd worden. In een dergelijk geval kan je ingeschreven worden als vrije leerling. Op een dergelijke inschrijving heb je geen recht. Ze heeft ook als gevolg dat er op het einde van het schooljaar geen studiebewijs uitgereikt kan worden. 2 ONZE SCHOOL 2.1 Studieaanbod 1ste graad Wevelgem 1ste leerjaar A: Latijn Moderne wetenschappen Handel Sociale en technische vorming 1ste leerjaar B 2de leerjaar: Latijn Grieks-Latijn Moderne Wetenschappen Handel Sociale en technische vorming 1ste graad Moorsele 1ste leerjaar A: Latijn Moderne wetenschappen 2de leerjaar: Latijn Grieks-Latijn Moderne Wetenschappen 2de graad Wevelgem aso: Latijn (wiskunde leerweg 4 leerweg 5) Grieks-Latijn (wiskunde leerweg 4 leerweg 5) Economie (wiskunde leerweg 4 leerweg 5) Wetenschappen tso: Handel Sociale en technische wetenschappen In het 1ste en het 2de jaar van de eerste graad wordt een uur leer- en leefsleutels ingericht. Dit kadert in het Gelijke Kansen Onderwijs. In het 1ste jaar wordt enerzijds gewerkt aan opvoeden tot weerbaarheid en anderzijds aan leren leren. In het 2de jaar komen thema s aan bod die het omgaan met elkaar in onze maatschappij aan bod laten komen. Daarnaast wordt in samenspraak met het CLB in het tweede trimester gewerkt met het studiekeuzeboekje. Daarin helpt men een verantwoorde keuze te maken voor de tweede graad.

14 13 Eerste leerjaar A Optie Handel Optie Sociale en technische vorming Nederlands 5 Nederlands 5 Frans 5 Frans 4 Wiskunde 5 Wiskunde 4 Handel 2 Sociale en technische vorming 4 Aardrijkskunde 2 Aardrijkskunde 2 Geschiedenis 1 Geschiedenis 1 Natuurwetenschappen 2 Natuurwetenschappen 2 Godsdienst 2 Godsdienst 2 Lichamelijke opvoeding 2 Lichamelijke opvoeding 2 Muzikale opvoeding 1 Muzikale opvoeding 1 Plastische opvoeding 2 Plastische opvoeding 2 Techniek 2 Techniek 2 Basisvaardigheden ICT 1 Basisvaardigheden ICT 1 Leefsleutels 1 Leefsleutels Eerste leerjaar A Optie Latijn Optie Moderne wetenschappen Nederlands 5 Nederlands 5 Frans 4 Frans 6 Wiskunde 4 Wiskunde 6 Klassieke studiën 5 Aardrijkskunde 2 Aardrijkskunde 2 Geschiedenis 1 Geschiedenis 1 Natuurwetenschappen 2 Natuurwetenschappen 2 Godsdienst 2 Godsdienst 2 Lichamelijke opvoeding 2 Lichamelijke opvoeding 2 Muzikale opvoeding 1 Muzikale opvoeding 1 Plastische opvoeding 2 Plastische opvoeding 2 Techniek 2 Techniek 2 Basisvaardigheden ICT 1 Leefsleutels 1 Leefsleutels

15 14 Tweede leerjaar A Optie Handel Optie Sociale en technische vorming Nederlands 4 Nederlands 4 Frans 4 Frans 3 Wiskunde 5 Wiskunde 4 Engels 2 Engels 2 Initiatie in de bedrijfseconomie 3 ICT-vaardigheden en 2 Sociale en technische vorming 7 klavierbeheersing Aardrijkskunde 1 Aardrijkskunde 1 Geschiedenis 2 Geschiedenis 2 Natuurwetenschappen 1 Natuurwetenschappen 1 Godsdienst 2 Godsdienst 2 Lichamelijke opvoeding 2 Lichamelijke opvoeding 2 Muzikale opvoeding 1 Muzikale opvoeding 1 Plastische opvoeding 1 Plastische opvoeding 1 Techniek 2 Techniek 2 Leefsleutels 1 Leefsleutels Tweede leerjaar A Optie Latijn/Grieks-Latijn Optie Moderne wetenschappen Nederlands 4 Nederlands 5 Frans 4 Frans 6 Wiskunde 5/4 Wiskunde 6 Engels 2 Engels 2 Latijn 5/4 Socio-economische initiatie 3 Grieks 0/3 Wetenschappelijk werk 2 Aardrijkskunde 1 Aardrijkskunde 1 Geschiedenis 2 Geschiedenis 2 Natuurwetenschappen 1 Natuurwetenschappen 1 Godsdienst 2 Godsdienst 2 Lichamelijke opvoeding 2 Lichamelijke opvoeding 2 Muzikale opvoeding 1 Muzikale opvoeding 1 Plastische opvoeding 2 Plastische opvoeding 1 Techniek 2 Techniek 2 Leefsleutels 1 Leefsleutels

16 Eerste graad Eerste leerjaar B Onthaalklas Beroepsvoorbereidend leerjaar Kantoor-verkoop/voeding-verzorging 15 Nederlands 4 Nederlands 4 Frans 2 Frans 4 Wiskunde 4 Wiskunde 3 Gezinstechnieken koken 2 Personenzorg 2 Zorg voor voeding 3 Zorg voor Leef- en woonsituatie 2 Initiatie in administratie, retail en 2 logistiek ICT- en klaviervaardigheden 2 Maatschappelijke vorming 3 Maatschappelijke vorming 2 Natuurwetenschappen 2 Natuurwetenschappen 2 Godsdienst 2 Godsdienst 2 Lichamelijke opvoeding 2 Lichamelijke opvoeding 2 Muzikale opvoeding 1 Muzikale opvoeding 1 Plastische opvoeding 3 Plastische opvoeding 1 Techniek 7 Leefsleutels 1 Leefsleutels

17 16 Tweede graad algemeen secundair onderwijs Economie 4/5 Latijn 4/5 Wetenschappen Grieks-Latijn 4/5 3de 4de 3de 4de 3de 4de Nederlands 4 4 Nederlands 4 4 Nederlands 4 4 Frans 5/4 4 Frans 5/4 3/3 Frans 5 4 3/3 3/3 Wiskunde 4/5 4/5 Wiskunde 4/5 5/4 Wiskunde 5 5 4/5 5/4 Engels 3 3/2 Engels 2/2 3/2 Engels 3 5 2/2 2/2 Duits 1 Duits 1/1 Duits 1 1/0 Economie 4 4 Latijn 5/5 5/4 4/4 5/4 Grieks 4 4 Informatica 1 1 Informatica 1/1 0/0 1/1 0/0 Informatica 1 1 Aardrijkskunde 1 1 Aardrijkskunde 1 1 Aardrijkskunde 1 1 Geschiedenis 2 2 Geschiedenis 2 2 Geschiedenis 2 2 Biologie 1 1 Biologie 1 1 Biologie 2 2 Fysica 1 1 Fysica 1 1 Fysica 2 2 Chemie 1 1 Chemie 1 1 Chemie 2 2 Godsdienst 2 2 Godsdienst 2 2 Godsdienst 2 2 Lichamelijke 2 2 Lichamelijke 2 2 Lichamelijke 2 2 opvoeding opvoeding opvoeding Muzikale 1 Muzikale 1/1 Muzikale 1 opvoeding opvoeding 0/0 opvoeding Plastische 1 Plastische 1/1 Plastische 1 opvoeding opvoeding 1/0 opvoeding

18 Tweede graad technisch secundair onderwijs Handel Sociale en technische wetenschappen 3de 4de 3de 4de Nederlands 4 4 Nederlands 4 4 Frans 4 4 Frans 3 3 Wiskunde 4 4 Wiskunde 3 3 Engels 2 2 Engels 2 2 Duits 1 17 Bedrijfseconomie 6 6 Integrale opdrachten 6 6 Sociale wetenschappen 3 3 Informatica 4 3 Informatica 1 1 Aardrijkskunde 1 1 Aardrijkskunde 1 1 Geschiedenis 1 1 Geschiedenis 1 1 Natuurwetenschappen 2 2 Natuurwetenschappen 4 4 Godsdienst 2 2 Godsdienst 2 2 Lichamelijke opvoeding 2 2 Lichamelijke opvoeding Lesspreiding De schoolpoort is 's morgens open vanaf uur, 's middags vanaf uur. De lessen gaan door: Voor de eerste graad: in de voormiddag van tot uur, onderbroken door een speeltijd in de namiddag van tot uur, onderbroken door een speeltijd. Op vrijdag is er les tot uur. Op maandag, dinsdag en donderdagavond is er vrije avondstudie van tot uur (behalve de eerste lesweek van elk trimester). s Morgens wordt er om uur een signaal gegeven om zich naar de studiezaal te begeven. Om uur is iedereen binnen in de studiezaal. s Middags wordt om uur een signaal gegeven om zich naar de studiezaal te begeven en is men om uur in de studiezaal. (In Moorsele worden over de middag rijen gevormd om naar de klassen te gaan.) Voor de 2de graad: in de voormiddag van tot uur, onderbroken door een speeltijd in de namiddag van tot uur, onderbroken door een speeltijd. Op maandag, dinsdag en donderdagavond is er vrije avondstudie van tot uur, onderbroken door een korte pauze (behalve de eerste lesweek van elk trimester).

19 18 s Morgens wordt er om uur een signaal gegeven om zich naar de klassen te begeven. Om uur is iedereen binnen in de klas. Na de middag is er een signaal om uur. Om uur is iedereen binnen in de klas. TE LAAT KOMEN Wie te laat komt in de les, stoort het klasgebeuren. Vertrek dus tijdig. Kom je te laat, dan moet je je aanmelden op het leerlingensecretariaat VOOR je naar klas gaat. Dit wordt genoteerd vooraan in je agenda met de door jou opgegeven reden. Je agenda moet je s avonds laten ondertekenen door je ouders. Wie veelvuldig te laat komt, krijgt een sanctie. 2.3 Beleid inzake buitenschoolse activiteiten Behalve als je gewettigd afwezig bent, neem je vanaf 1 september tot en met 30 juni deel aan alle lessen en activiteiten van het leerjaar waarin je bent ingeschreven. De vrije dagen vind je in de schoolkalender. Vervroegd op reis gaan of de vakantieperiode verlengen wordt niet toegestaan. Deze afwezigheden leiden tot jet inhalen van de schooltijd achteraf en zullen schriftelijk worden gemeld aan het departement onderwijs. Dagen met bijzondere pedagogische activiteiten als sportdag, bezinningsdag, studieuitstappen worden als verplichte schooldagen beschouwd. Ze geven je een kans om je te verrijken en je verder te ontwikkelen. Indien je om een ernstige reden niet aan één van deze activiteiten kan deelnemen, bespreek je dit minstens 1 week VOORAF met de directie. Leerlingen die onwettig afwezig zijn op deze datum komen tussen in de vaste kosten, zodat de andere ouders of de school geen meerkost ondervinden. Ook leerlingen die met een gewettigde reden onvoorzien afwezig zijn betalen een deel van de al gemaakte kosten. De ouders van de leerlingen die deelnemen aan buitenschoolse activiteiten (toneel, sport, muzikale uitvoeringen, informatica-initiatieven,..) worden door de organiserende leerkrachten vooraf nauwkeurig ingelicht over de aard, het begin en het einde van de activiteit. Telkens er een schrijven wordt meegegeven, met onderaan een strookje, vullen de ouders het strookje zorgvuldig in, ondertekenen het en geven het onmiddellijk met hun zoon/dochter mee naar de school. Desgewenst kunnen de ouders bij de schooloverheid of bij de organiserende leerkrachten steeds navraag doen of hun zoon/dochter aan de activiteiten waarvoor hij/zij heeft ingeschreven, werkelijk heeft deelgenomen. 2.4 Schoolkosten Wat vind je terug in de bijdrageregeling? Bij dit schoolreglement ontvang je een lijst met financiële bijdragen die van jou of je ouders kunnen worden gevraagd Deze lijst bevat zowel verplichte als niet verplichte uitgaven en werd voorgelegd aan de schoolraad.

20 Verplichte uitgaven zijn uitgaven die jij of je ouders zeker zullen moeten doen, bijvoorbeeld het betalen van je handboeken, het betalen van de kopieën,. Zaken die de school als enige aanbiedt, bijvoorbeeld voorgedrukt examenpapier, koop je verplicht aan op school. Er zijn ook zaken die je zowel op school als elders kunt kopen. Je kiest vrij waar je deze zaken aankoopt, maar als je ze op school aankoopt, dan moeten je ouders de bijdrage betalen. Niet verplichte uitgaven zijn uitgaven voor zaken die je niet verplicht moet aankopen of activiteiten waar je niet verplicht aan moet deelnemen, maar als je aankoopt of deelneemt, dan moeten je ouders er wel een bijdrage voor betalen. Voor sommige kosten vermeldt de lijst vaste prijzen, voor andere kosten zijn enkel richtprijzen vermeld. Bij een vaste prijs ligt het bedrag dat je voor die kost moet betalen vast. Een kopie kost bijvoorbeeld 0,045 euro per stuk. Van deze prijs zullen we niet afwijken. Voor sommige kosten kent het schoolbestuur de kostprijs niet op voorhand. Zij geeft voor die kosten richtprijzen mee. Dit betekent dat het te betalen bedrag in de buurt van de richtprijs zal liggen. Het kan iets meer maar ook iets minder zijn. Het schoolbestuur baseert zich voor het bepalen van de richtprijs op de prijs die de zaak of de activiteit het vorig schooljaar kostte. U vindt hier een lijst met de richtprijzen van de meest voorkomende vaste schoolkosten voor het komende schooljaar die geldig zijn vanaf 1 september. Hoe wordt de schoolrekening betaald? Vier maal per jaar krijgt u een gepersonaliseerde rekening die betaald dient te worden via overschrijving op de schoolrekening. Maaltijdrekeningen worden tweemaandelijks gefactureerd. De boeken worden apart betaald voor de aanvang van het schooljaar. U kan ook kiezen voor domiciliëring. De school bezorgt u daarvoor een formulier bij de start van het schooljaar. Indien er gekozen wordt voor domiciliëring zal er binnen de 10 dagen na ontvangst van de rekening overgegaan worden tot inning OVERZICHT OMSCHRIJVING VERPLICHTE UITGAVEN BEDRAG in euro Maaltijden warme maaltijd Wevelgem/Moorsele 4.00 soep 0.45 broodmaaltijd (in noodgeval) 1.00 frisdrank (automaat) 0.80 Sport truitje met logo 8.00 short 9.00 sportdag (afhankelijk van de activiteit en het leerjaar) van 4.00 tot zwemabonnement ( per trimester) van 4.00 tot Schoolgerei rekenmachine (1ste graad) zelf aan te kopen rekenmachine (2de graad) ev. via de school kopie 0.045/blad 19

21 kleine huiswerkbladen scheurblaadjes 1.00 kleine huiswerkbladen dubbel 1.50 grote huiswerkbladen 1.50 schoolagenda 5.00 kaft schoolagenda 0.50 bijdrage PO 1ste jaar (per jaar) bijdrage PO 2de-3de -4de jaar (per jaar) 7.00 studieschrift (indien van toepassing) 2.00 Allerlei werkstukje techniek(per trimester) van 5.00 tot huishoudkunde-voeding werkelijke kosten integrale opdrachten 2de graad STW, op jaarbasis ongeveer huur kluisje (per jaar) waarborg sleutel kluisje (volledig schooljaar) huur stofjas labo met periodieke reiniging (per jaar) film (1 x per jaar) van 3.00 tot 6.00 toneel (1 x per jaar) van 6.20 tot 8.70 muziekopvoering (1 x per jaar) van 5.00 tot leeruitstappen, bezinning, bezinningsdagen, week van de gezondheid werkelijke kosten: vervoer,inkom, gids... verzekering 4.50 leerlingenkaart: de eerste kaart bij verlies kaft evaluatiedossier SCHOOLCODE AANGAANDE REKENINGEN In overleg met het Lokaal Overlegplatform voor het Secundair Onderwijs van het Secundair Onderwijs van het werkingsgebied Kortrijk Menen werd een code uitgewerkt om de kostprijs van het leerplichtonderwijs te beheersen. Hieronder vind je de code ook van toepassing binnen onze school. 1 De school zoekt steeds naar een voor ouders financieel voordelige manier om haar pedagogische project te realiseren. 2 De school engageert zich om jaarlijks op kritische wijze de aangerekende kosten per uitgavenpost te bekijken met het oog op de beheersing of een mogelijke daling van de totale kostprijs. 3 De school deelt in juni (of bij de inschrijving) de raming van de kostprijs van het volgende schooljaar mee aan degene die het vraagt. Indien ze het wensen, worden vanaf het eerste leerjaar van de tweede graad - de ouders van leerlingen op de hoogte gebracht van onkosten die eigen zijn aan de studierichting. In de kostprijs zitten de volgende uitgaven vervat: de verplichte uitgaven die aangerekend worden door de school (met de mogelijke afwijkingsgrens); de verplichte uitgaven die niet aangerekend worden door de school; de facultatieve of niet-verplichte uitgaven ten laste van de ouders. De school besteedt grote zorg aan de vormgeving en duidelijkheid van de raming van de kostprijs en de uiteindelijke schoolrekening, zodat ook ouders die minder taal- en rekenvaardig zijn deze raming en rekening kunnen begrijpen en interpreteren.

22 21 4 De school brengt alle ouders jaarlijks op de hoogte van het bestaan van studietoelagen. Ze verwijst door naar de Vlaamse overheid en de lokale overheid voor inlichtingen in verband met andere financiële tegemoetkomingen. 5 In het schoolreglement wordt de procedure voor het innen van de schoolrekening opgenomen. Ze vermeldt: de periode van verzending of afgifte van schoolrekeningen; het tijdstip van aanmaning tot betaling bij niet op tijd betaalde schoolrekeningen; de mogelijke maatregelen bij niet-betaling of onvolledige betaling. 6 Bij de organisatie van activiteiten tijdens de lesuren en stages, voorzien in de lessentabel, stelt de school zich tot doel alle leerlingen te laten deelnemen. De financiële bijdrage(regeling) voor deze activiteiten heeft nooit een discriminerend effect. 7 Voor activiteiten buiten de lesuren en stages, voorzien in de lessentabel, gelden dezelfde principes als in punt 1.6. We brengen hierbij evenwel begrip op voor tradities van bepaalde scholen inzake schoolreizen, theatervoorstellingen, filmfora enzovoort. Activiteiten die niet voor alle leerlingen worden georganiseerd kunnen nooit voorbereid of verwerkt worden tijdens de reguliere lessen. Ze kunnen nooit gebruikt worden bij de evaluatie van leerlingen. Het al of niet voldoen aan leerplannen kan niet afhankelijk zijn van deze activiteiten. 8 Het schoolsecretariaat kan de schoolrekening enkel de eerste keer via de leerling aanbieden. Aanmaningen tot betaling van niet of onvolledig betaalde schoolrekeningen worden niet via de leerling, en ook niet via de schoolagenda aan de ouders bezorgd. De (niet-betaalde of onvolledig betaalde) schoolrekening is een aangelegenheid tussen de school en de ouders. Leerlingen en leerkrachten worden daarbuiten gehouden. 9 Individuele aspecten bij niet-betaling of onvolledige betaling van de schoolrekening worden met de grootste discretie behandeld. Het is onvermijdelijk en zelfs noodzakelijk dat een aantal mensen in de school op de hoogte zijn van de problemen in sommige gezinnen. Dit aantal mensen zal beperkt gehouden worden en zij onderhouden een attitude van discretie en respect. 10 De school biedt ouders die betalingsmoeilijkheden hebben de mogelijkheid aan tot gespreide betaling. 11 In het schoolreglement wordt duidelijk en concreet opgenomen welke stappen ouders kunnen zetten als ze moeilijkheden ondervinden met de schoolrekening (naar inhoud of naar betalingsmogelijkheid). De communicatie met ouders verloopt via de directie of een raadsman van de school. Deze zoeken met de ouders naar een voor beide partijen aanvaardbare oplossing. 12 De school evalueert jaarlijks de toepassing van deze code. Waar nodig wordt het schoolbeleid ter zake bijgestuurd FACTURATIE Vier maal per jaar wordt een factuur aangeboden. Dit gebeurt eind oktober en telkens aan het eind van een trimester. De rekening van de maaltijden wordt tweemaandelijks gefactureerd. Elke factuur is binnen de maand te betalen. Je ouders zijn, ongeacht hun burgerlijke staat, hoofdelijk gebonden tot het betalen van de schoolrekening. Dat betekent dat we beide ouders kunnen aanspreken tot het betalen van de volledige rekening. De school kan niet ingaan op een vraag tot splitsing van de schoolrekening. Als je ouders het niet eens zijn over het betalen van

23 22 de schoolrekening, zal de school aan elk van de ouders een identieke schoolrekening versturen. Zolang die rekening niet volledig betaald is, blijft elke ouder het volledige saldo verschuldigd, ongeacht de afspraken die ze onderling gemaakt hebben. Wat als je ouders het moeilijk hebben om te betalen? Indien je ouders problemen ondervinden met het betalen van de schoolrekening, kunnen jullie contact opnemen met de directie. Het is de bedoeling dat er afspraken worden gemaakt over een aangepaste betalingsmodaliteit. Wij verzekeren je ouders een discrete behandeling van jullie vraag. Een goed beleid van een school houdt onder andere in dat alle rekeningen op tijd kunnen betaald worden. Aangezien de subsidies van het ministerie van onderwijs ontoereikend zijn om het onderwijs gratis te maken, zijn wij genoodzaakt heel wat kosten door te rekenen naar de ouders. Wij doen ernstige inspanningen om de kosten zo laag mogelijk te houden, maar toch zijn de rekeningen voor sommige richtingen/studiejaren niet gering. Wat als je ouders weigeren te betalen? Indien we vaststellen dat de schoolrekening geheel of gedeeltelijk onbetaald blijft zonder dat er financiële problemen zijn of omdat de gemaakte afspraken niet worden nageleefd, zal de school verdere stappen ondernemen. Ook dan zoeken wij in eerste instantie in overleg naar een oplossing. De procedure is als volgt: - Tijdens het schooljaar worden op regelmatige tijdstippen rappels verstuurd waarin de openstaande rekeningen worden vermeld. - Op het einde van het schooljaar worden alle verzamelde rekeningen gebundeld en ontvangt u de vraag om de betaling binnen de 8 dagen uit te voeren. - Bij niet betaling wordt het dossier doorgegeven aan de vrederechter. U zal uitgenodigd worden om tot een minnelijke schikking te komen. - Indien daarna nog altijd geen betaling wordt ontvangen worden de openstaande rekeningen doorgegeven aan een advocaat die een dagvaardingsprocedure zal starten. De kosten die hiervoor worden gemaakt, komen ten koste van de schuldenaar. Wij durven echter te rekenen op een correcte betaling. 2.5 Reclame en sponsoring De verplichte onderwijsactiviteiten of leermiddelen zijn vrij van reclame. Alle onderwijsactiviteiten zijn vrij van reclame, behalve als het enkel gaat om een verwijzing naar het feit van de tussenkomst van een persoon of een organisatie (sponsering). De reclame en sponsering zijn kennelijk verenigbaar met de taken en de doelstellingen van de school. De reclame en sponsering brengen de objectiviteit, de geloofwaardigheid, de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van de school niet in het gedrang. De directie beslist of er al dan niet op school reclame kan gemaakt worden voor een niet-schoolgebonden activiteit.

24 Samenwerking met andere scholen Wij werken samen met scholen van de scholengroep Scholen aan de Leie. Concreet betekent dit dat we sommige lessen samen organiseren. Het kan dus zijn dat een deel van je lessen in een andere school van de scholengemeenschap plaatsvindt of dat je voor sommige lessen samenzit met leerlingen uit die school. Hoewel de lessen door leraren van een andere school worden gegeven, ligt de eindverantwoordelijkheid voor de evaluatie bij in onze school. Ook blijft dit schoolreglement steeds volledig van toepassing.

25 3 STUDIEREGLEMENT Afwezigheid Je bent verplicht om alle dagen op tijd aanwezig te zijn op school en deel te nemen aan de buitenschoolse (lesvervangende) activiteiten. Dat staat ook zo in de engagementsverklaring in deel I die je ouders ondertekend hebben. Elke afwezigheid moet gewettigd worden. In sommige gevallen gebeurt dat automatisch als je de juiste documenten binnenbrengt. Die afwezigheden vind je terug in de punten tot en met Je ouders verwittigen ons in zulke gevallen zo snel mogelijk, als het mogelijk is op voorhand. In alle andere gevallen heb je vooraf de uitdrukkelijke toestemming van de school nodig. Meer informatie daarover vind je in punt Bij onverwachte afwezigheid wordt het secretariaat vóór uur verwittigd door één van de ouders ALGEMENE REGEL BIJ AFWEZIGHEDEN DE BEWIJSLAST De algemene regel is dat je ouders de school verwittigen wanneer je afwezig bent. Is de afwezigheid te voorzien en/of vereist ze het voorafgaand akkoord van de school, dan wordt de school VOORAF op de hoogte gebracht. Bij onvoorziene afwezigheid delen je ouders de reden zo vlug mogelijk mee JE BENT ZIEK Als je afwezig bent wegens ziekte, moet je daar een bewijs van voorleggen. een verklaring van je ouders (handtekening + datum) volstaat voor een korte ziekteperiode van één, twee of drie opeenvolgende kalenderdagen. Let op: dat kan maximaal vier keer in een schooljaar. Je vindt daarvoor voorgedrukte briefjes in je schoolagenda. een medisch attest is nodig: zodra je 4 opeenvolgende kalenderdagen ziek bent, zelfs als één of meer van die dagen geen lesdagen zijn; wanneer je ouders in hetzelfde schooljaar al 4 keer een korte afwezigheid om medische redenen zelf gewettigd hebben met een eigen verklaring; als je tijdens de proefwerken ziek bent [eventueel kan een school hier bijkomende evaluatiemomenten aan toevoegen].

26 Wanneer aanvaarden we een medisch attest niet? 25 In de volgende gevallen beschouwen we een medisch attest als twijfelachtig: uit het attest blijkt dat de arts zelf twijfelt (hij schrijft dixit de patiënt ); de datum waarop het attest is opgemaakt valt niet in de periode van afwezigheid; begin- of einddatum zijn vervalst; het attest vermeldt een reden die niets met je medische toestand te maken heeft, bv. de ziekte van één van je ouders, hulp in het huishouden... We beschouwen een afwezigheid die gewettigd wordt door een twijfelachtig medisch attest als spijbelen. De verloren schooltijd zal moeten ingehaald worden op vrijdagavond Wanneer lever je een medisch attest in? Je geeft de verklaring van je ouders of het medisch attest af op je eerste dag terug op school. Als je meer dan 10 opeenvolgende lesdagen ziek bent, moet je het medisch attest onmiddellijk op school (laten) afgeven, dus vóór je terugkomt. Als je voor eenzelfde medische behandeling verschillende keren afwezig bent op school, volstaat één medisch attest met de verschillende data. Ook als je dikwijls afwezig bent vanwege een chronische ziekte kan je in samenspraak met de schoolarts één enkel medisch attest indienen. Wanneer je dan afwezig bent, is het niet nodig om telkens naar een arts te gaan, maar volstaat een verklaring van je ouders Wat met de lessen lichamelijke opvoeding die je mist wegens ziekte? Als je wegens ziekte, handicap of ongeval niet kan deelnemen aan bepaalde oefeningen, dan moet je aan je arts vragen om een medisch attest voor de lessen lichamelijke opvoeding en sportactiviteiten op school. Op die manier kan de leraar lichamelijke opvoeding zien wat je wel en niet kan in de lessen. Als je door ziekte, ongeval of handicap helemaal geen lichamelijke opvoeding kan volgen, dan kan de leraar je een vervangtaak geven. De klassenraad kan ook beslissen je een aangepast lesprogramma te geven. Dat wil zeggen dat je tijdens die uren ofwel een ander vak zal volgen, ofwel de lessen lichamelijke opvoeding op een andere manier zal benaderen (bv. theoretisch). Een aangepast lesprogramma maakt deel uit van de eindbeoordeling. Je ouders kunnen steeds de vraag stellen naar een aangepast lesprogramma voor het vak lichamelijke opvoeding. De klassenraad zal de vraag onderzoeken, maar deze maatregel is geen recht Een aangepast lesprogramma Normaal gezien volg je het hele programma van de studierichting waarin je bent ingeschreven. In enkele uitzonderlijke situaties kan de klassenraad toch beslissen om je voor één of meer vakken of vakonderdelen een aangepast lesprogramma te geven. Je ouders kunnen dat bij ons aanvragen. Als je aan de voorwaarden voldoet, zal de klassenraad de vraag onderzoeken en een beslissing nemen.

27 Bij specifieke onderwijsbehoeften 26 Als je specifieke onderwijsbehoeften hebt, kunnen jij en je ouders dit melden aan de directie. Specifieke onderwijsbehoeften is een breed begrip. Het betekent dat je mee als gevolg van een fysieke, verstandelijke of zintuiglijke beperking niet zomaar aan het gewone lesprogramma kan deelnemen. De directie zal je situatie voorleggen op de eerstvolgende klassenraad. De klassenraad kan ook zelf aanpassingen voorstellen op basis van wat hij vaststelt in de loop van het schooljaar. Welke maatregelen aan de orde zijn, zal afhangen van wat jij nodig hebt en wat wij als school kunnen organiseren. Het kan dan bv. gaan om extra hulpmiddelen (bv. dyslexiesoftware) of om aangepaste doelstellingen. We werken hiervoor samen met het CLB. Bij ziekte, ongeval of handicap Als je wegens ziekte, ongeval of handicap één of meerdere vakken (tijdelijk) niet kan volgen, kan de klassenraad vervangende activiteiten geven. Dat kan betekenen dat je een vak op een andere manier zal benaderen (bv. meer theoretisch) of dat je een ander vak zal volgen. Bij (tijdelijke) leermoeilijkheden Als je te maken hebt met (tijdelijke) leermoeilijkheden kan de klassenraad je toestaan om andere lessen of activiteiten te volgen om makkelijker terug aan te sluiten bij de klas. In principe kan er nooit een volledig vak wegvallen, tenzij je tijdens de vrijgekomen uren extra Nederlands krijgt. Een aangepast lesprogramma kan enkel in de volgende gevallen: wanneer je een leerstoornis hebt en dat is vastgesteld of bevestigd door het CLB; wanneer je hoogbegaafd bent en dat is vastgesteld of bevestigd door het CLB; wanneer je een tijdelijke achterstand moet wegwerken omdat je verandert van studierichting of de overgang maakt vanuit het buitenland of het Franstalig onderwijs; wanneer je als ex-okan-leerling een tijdelijke achterstand voor één of meer vakken moet wegwerken. In uitzonderlijke gevallen kan de klassenraad je om medische redenen toestaan het lesprogramma over twee schooljaren te spreiden of het programma van een graad over drie schooljaren te spreiden De klassenraad beslist dan welke vakken in welk jaar worden gevolgd en zal je ook tussentijds evalueren Tijdelijk onderwijs aan huis Als je door ziekte of ongeval tijdelijk minder dan de helft van de lessen op school kan volgen, heb je als regelmatige leerling recht op tijdelijk onderwijs aan huis (TOAH). Dat betekent dat je elke week 4 uur thuis les krijgt. De klassenraad beslist, in overleg met je ouders, welke vakken je tijdens die uren krijgt. TOAH is gratis. Je hebt recht op tijdelijk onderwijs aan huis als je aan deze voorwaarden voldoet: je bent 21 volledige kalenderdagen ononderbroken afwezig geweest. Als je na een periode van TOAH binnen 3 maanden hervalt of als je chronisch ziek bent, valt deze voorwaarde weg; je verblijft op 10 km of minder van de school;

SCHOOLREGLEMENT Op vraag kan het schoolreglement bij de start van het schooljaar ook op papier verkregen worden tegen de prijs van 2 euro.

SCHOOLREGLEMENT Op vraag kan het schoolreglement bij de start van het schooljaar ook op papier verkregen worden tegen de prijs van 2 euro. SCHOOLREGLEMENT 2018-2019 Op vraag kan het schoolreglement bij de start van het schooljaar ook op papier verkregen worden tegen de prijs van 2 euro. Aandacht voor traditie Oog voor vernieuwing 1 Inhoud

Nadere informatie

Er zijn twee voorwaarden om als regelmatige leerling ingeschreven te kunnen worden:

Er zijn twee voorwaarden om als regelmatige leerling ingeschreven te kunnen worden: vzw Katholiek Secundair Onderwijs van de Zusters van de Voorzienigheid Ondernemingsnummer 0409-977428 INSTITUUT MARIA KONINGIN INSCHRIJVINGEN 1. Het inschrijvingsdecreet Wettelijke voorwaarden voor inschrijving

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO Alle ruimte voor jou w groei COGNOSCO Cognosco Campus Het Spoor Mol 02 Inleidend woordje Campus Het Spoor biedt naast het traditionele onderwijs ook het succesvolle Cognosco-onderwijs. De leerlingen kiezen

Nadere informatie

Hieronder vind je een lijst met de schoolkosten. Op die lijst staan zowel verplichte als nietverplichte

Hieronder vind je een lijst met de schoolkosten. Op die lijst staan zowel verplichte als nietverplichte BIJDRAGEREGELING Hieronder vind je een lijst met de schoolkosten. Op die lijst staan zowel verplichte als nietverplichte uitgaven. Verplichte activiteiten zijn uitgaven die ouders zeker zullen moeten maken.

Nadere informatie

5 Nederlands Frans Wiskunde ICT-vaardigheden

5 Nederlands Frans Wiskunde ICT-vaardigheden Lessentabellen eerste graad EERSTE LEERJAAR A In het eerste jaar zijn er 7 lestijden gemeenschappelijk, d.w.z. dat die 7 lestijden voor iedereen gelijk zijn. De overige 5 lestijden moeten gekozen worden.

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD.   secundair onderwijs INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs 2018-2019 Welkom in Mater Dei In een aangenaam en gestructureerd schoolklimaat vinden heel wat leerlingen in onze school de gepaste

Nadere informatie

BIJDRAGEREGELING

BIJDRAGEREGELING BIJDRAGEREGELING 2018-2019 (Zie infobrochure onderwijsregelgeving punt 8) Hieronder vind je een lijst met de schoolkosten. Op die lijst staan zowel verplichte als nietverplichte uitgaven. Verplichte activiteiten

Nadere informatie

Dilbeek, 1 maart 2013. Schikkingen einde tweede trimester 2012-2013 Eerste graad

Dilbeek, 1 maart 2013. Schikkingen einde tweede trimester 2012-2013 Eerste graad Dilbeek, 1 maart 2013 Schikkingen einde tweede trimester 2012-2013 Eerste graad Geachte heer/mevrouw Beste leerling Graag willen we u informeren over de organisatie van de laatste weken van dit trimester.

Nadere informatie

Studiebegeleiding Op studievlak kan je extra begeleiding krijgen door co-teachting, inhaallessen, avondstudie, sessies leren leren, faalangsttraining... Alleen in een veilige en geborgen omgeving is een

Nadere informatie

Schoolcode voor Mol. Elk kind heeft recht op onderwijs. Ondanks de vele inspanningen blijft de kloof tussen de school en kansarme gezinnen groot.

Schoolcode voor Mol. Elk kind heeft recht op onderwijs. Ondanks de vele inspanningen blijft de kloof tussen de school en kansarme gezinnen groot. Schoolcode voor Mol Voorwoord Elk kind heeft recht op onderwijs. Ondanks de vele inspanningen blijft de kloof tussen de school en kansarme gezinnen groot. OCMW Mol tracht de belangen van zijn cliënten

Nadere informatie

Schoolreglement 2015-2016

Schoolreglement 2015-2016 Schoolreglement 2015-2016 1 2 Inhoud Het schoolreglement... 3 Welkom in onze school: een school voor jou... 5 Deel I Pedagogisch project en engagementsverklaring... 7 1. Pedagogisch project... 7 LEREN

Nadere informatie

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 SINT-LODEWIJKSCOLLEGE Beste leerling Met deze brochure in de hand kun je zien welke studierichtingen in het Sint- Lodewijkscollege aangeboden worden. Het is een waaier

Nadere informatie

K.A. 2de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN

K.A. 2de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN K.A. SINT-NIKL A AS de graad! PARKLAAN 89 TEREKEN SCHOOL CAMPUSSEN Nuttige gegevens Koninklijk Atheneum Sint-Niklaas School van de Vlaamse Gemeenschap Parklaan 89 900 Sint-Niklaas Tel: 0 780 79 00 Fax:

Nadere informatie

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN Latijn Maatschappij en welzijn MODERNE STEM TECHNIEKEN SPORT ZOEK HET NIET TE VER! START JE MIDDELBAAR BIJ ONS STEM WETENSCHAPPEN Beste ouder, beste zesdeklasser Straks wordt de stap gezet naar de middelbare

Nadere informatie

Schoolreglement 2015-2016

Schoolreglement 2015-2016 Schoolreglement 2015-2016 TECHNISCH SECUNDAIR ONDERWIJS 1 e GRAAD 2 e GRAAD 3 e GRAAD 1 e jaar A Industriële wetenschappen 2 e jaar Industriële wetenschappen Industriële wetenschappen Elektromechanica

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD.  secundair onderwijs INFOBROCHURE e - 3e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs 017-018 Welkom in Mater Dei In een aangenaam en gestructureerd schoolklimaat vinden heel wat leerlingen in onze school de gepaste

Nadere informatie

Algemene info eerste graad

Algemene info eerste graad Algemene info eerste graad Leerlingen die instappen in de eerste graad secundair onderwijs, stappen een andere onderwijswereld binnen. Plots zijn er veel meer vakken, veel meer leerkrachten, andere aandachtspunten,

Nadere informatie

INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO

INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO STRUCTUUR VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS +18 JAAR verder studeren werk 12-17 JAAR 2,5-11 JAAR SECUNDAIR ONDERWIJS

Nadere informatie

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem?

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? ASO? TSO? BSO? Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? GO! atheneum en leefschool De Tandem is een secundaire school ASO -, TSO -, BSO - afdelingen. Dit wil zeggen dat de leerlingen in de eerste

Nadere informatie

IMK Dilsen-Stokkem. Imk Lanklaar Rotem. Eerste graad 1 TW 1 STV 1 B 2 TW 2 STV - BVL

IMK Dilsen-Stokkem.  Imk Lanklaar Rotem. Eerste graad 1 TW 1 STV 1 B 2 TW 2 STV - BVL www.instituutmariakoningin.be IMK Dilsen-Stokkem Eerste graad 1 TW 1 STV 1 B 2 TW 2 STV - BVL Imk Lanklaar Rotem vzw KSO Zusters van de Voorzienigheid Rijksweg 168 3650 Dilsen-Stokkem Eerste graad Techniek-wetenschappen,

Nadere informatie

www.middenschoolbeernem.be Beste ouder, beste zesdeklasser Straks wordt de stap gezet naar de middelbare school. Een belangrijke stap. Je staat niet alleen voor de keuze van een studierichting, maar ook

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 Opvoedingsproject A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2 A.1 De christelijke identiteit p. 2 A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 A.3 Zorg voor elk kind = accent op talent p. 4 A.4 Een sterke teamspirit, een

Nadere informatie

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 2 de graad

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 2 de graad 2 de graad Handel Vakken Derde jaar Handel Vierde jaar aardrijkskunde 1 1 geschiedenis 1 1 godsdienst 2 2 lich. opvoeding 2 2 natuurwetenschappen 2 2 Frans 5 5 Engels 3 3 unde 4 4 T.E. Bedrijfshuishoudkunde

Nadere informatie

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem?

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? ASO? TSO? BSO? Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? GO! atheneum en leefschool De Tandem is een secundaire school met ASO -, TSO -, BSO - afdelingen. Dit wil zeggen dat de leerlingen in

Nadere informatie

Hiermee willen we de belangrijkste regels omtrent het inschrijven als leerling bij de Provinciale Kunsthumaniora Hasselt (= PIKOH) bundelen.

Hiermee willen we de belangrijkste regels omtrent het inschrijven als leerling bij de Provinciale Kunsthumaniora Hasselt (= PIKOH) bundelen. Inschrijvingen Hiermee willen we de belangrijkste regels omtrent het inschrijven als leerling bij de Provinciale Kunsthumaniora Hasselt (= PIKOH) bundelen. Het is raadzaam dit overzicht door te lezen.

Nadere informatie

Deel 1 Pedagogisch project en engagementsverklaring

Deel 1 Pedagogisch project en engagementsverklaring Deel 1 Pedagogisch project en engagementsverklaring 1. Pedagogisch project: inleiding 1.1. Een pedagogisch project - algemeen Een pedagogisch project is een geheel van fundamentele uitgangspunten dat door

Nadere informatie

Welkom op de campus. Burchtstraat

Welkom op de campus. Burchtstraat Dag meisje, dag jongen, Welkom op de campus Burchtstraat Ben je bang voor de overstap naar het middelbaar onderwijs? Dat hoeft niet! Zeker niet als je steeds je best doet, zoals je nu al van plan bent!?

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

Onze school kiest voor een intense samenwerking met de ouders

Onze school kiest voor een intense samenwerking met de ouders III Het reglement 1. Engagementsverklaring Onze school kiest voor een intense samenwerking met de ouders We doen dat omdat we partners zijn in de opvoeding van uw kind. Het is goed dat u zicht hebt op

Nadere informatie

TWEEDE GRAAD 2013-2014

TWEEDE GRAAD 2013-2014 Tel: 02 363 80 20 Parklaan 7 1500 Halle Website: www.hhchalle.be Infobrochure TWEEDE GRAAD 20132014 Directeur: Ann Debroyer Coördinatoren: Liesbet Jacobs Chris Moens Christoffer Merens Voor elk wat wils

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: ONZE SCHOOL ALS CHRISTELIJKE SCHOOLGEMEENSCHAP. 1 Pedagogisch project... 7

HOOFDSTUK 1: ONZE SCHOOL ALS CHRISTELIJKE SCHOOLGEMEENSCHAP. 1 Pedagogisch project... 7 Inhoudsopgave WELKOM IN ONZE SCHOOL: EEN SCHOOL VOOR JOU HOOFDSTUK 1: ONZE SCHOOL ALS CHRISTELIJKE SCHOOLGEMEENSCHAP 1 Pedagogisch project... 7 2 Engagementsverklaring tussen school en ouders... 8 2.1

Nadere informatie

SINT-MARTINUSCOLLEGE OVERIJSE

SINT-MARTINUSCOLLEGE OVERIJSE SMO brochure #24638:SMO brochure 13/12/11 18:00 Page 1 BEREIKBAARHEID SINT-MARTINUSCOLLEGE OVERIJSE Vlotte busverbindingen en veilige fietspaden maken het SINT-MARTINUSCOLLEGE gemakkelijk bereikbaar vanuit

Nadere informatie

Inschrijven en aanmelden

Inschrijven en aanmelden Inschrijven en aanmelden Heb ik het recht om me in te schrijven in de school die ik het liefst wil? De vrije schoolkeuze is een heel belangrijk recht. Iedereen mag zich inschrijven in een school of vestigingsplaats

Nadere informatie

Inhoud info-avond. 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen

Inhoud info-avond. 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen 1 2 Inhoud info-avond 1. Hervorming secundair onderwijs 2. Huidige structuur secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen 4. Inschrijven 5. Waar vind ik verdere informatie?

Nadere informatie

OLFA EDEGEM. WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs

OLFA EDEGEM. WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs OLFA EDEGEM WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs Wat na het zesde leerjaar??? KIEZEN = PROCES gebeurt STAP VOOR STAP (boekje klas): ) ik denk na over kiezen ) ik leer mezelf

Nadere informatie

Directeur: Karl Fievez Adjunct-directeur: Luk Smits. Scholengemeenschap van het vrij en gemeentelijk secundair onderwijs (Beveren - Bazel)

Directeur: Karl Fievez Adjunct-directeur: Luk Smits. Scholengemeenschap van het vrij en gemeentelijk secundair onderwijs (Beveren - Bazel) 2018-2019 Kruibekestraat 55a 9150 Bazel 03 740 03 30 www.sintjorisbazel.be Directeur: Karl Fievez Adjunct-directeur: Luk Smits Scholengemeenschap van het vrij en gemeentelijk secundair onderwijs (Beveren

Nadere informatie

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 EERSTE GRAAD Eerste leerjaar Algemene vorming (moderne) Klassieke studiën ( of CLIL-) Tweede leerjaar Grieks- Moderne wetenschappen (SEI of CLIL-SEI) ASO TWEEDE

Nadere informatie

Janseniusstraat 2-3000 Leuven - 016 24 05 10 - www.ksleuven.be. Aanmelden en inschrijven in het eerste leerjaar A of B

Janseniusstraat 2-3000 Leuven - 016 24 05 10 - www.ksleuven.be. Aanmelden en inschrijven in het eerste leerjaar A of B Scholengemeenschap Katholiek Secundair Onderwijs Leuven Janseniusstraat 2-3000 Leuven - 016 24 05 10 - www.ksleuven.be Kiezen en inschrijven in KSLeuven op stap naar 2012-2013 Aanmelden en inschrijven

Nadere informatie

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent Opvoedingsproject Nieuwen Bosch Humaniora Gent Onze school wil aan jongeren kwalitatief hoogstaand onderwijs bieden in een hartelijk klimaat van samenwerken en samenleven stimuleren we de leerlingen vanuit

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016

Schooljaar 2015-2016 Schoolreglement Schooljaar 2015-2016 1 Inhoudstafel Deel I Pedagogisch project en engagementsverklaring... 5 1. Pedagogisch project... 5 2. Engagementsverklaring... 7 2.1 Wederzijdse afspraken m.b.t. het

Nadere informatie

Samen school maken in beweging WELKOM

Samen school maken in beweging WELKOM WELKOM Samen school maken in beweging INFOBOEKJE Sint-Pauluscollege Wevelgem - Moorsele Samen school maken in beweging Het Sint-Pauluscollege............. 6 Het pedagogisch project........... 8 Lessentabel

Nadere informatie

Kiezen na de basisschool

Kiezen na de basisschool Kiezen na de basisschool WATHOE LEREN KIEZEN Wat gebeurt er in de klas? Het werkboekje WATHOE leren kiezen WATHOE het secundair onderwijs Hoe ziet het secundair onderwijs eruit? Wat kan ik er leren? Het

Nadere informatie

Middenschool Sint-Gertrudis

Middenschool Sint-Gertrudis KATHOLIEK ONDERWIJS LANDEN Middenschool Sint-Gertrudis Groenendael 2A www.kolanden.be Informatienamiddag Zondag 15 maart 2015 om 14 uur In de feestzaal van de school Eerste leerjaar A Godsdienst + KEUZE

Nadere informatie

K.A. 3de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN

K.A. 3de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN K.A. SINT-NIKL A AS de graad! PARKLAAN 9 TEREKEN SCHOOL CAMPUSSEN Nuttige gegevens Koninklijk Atheneum Sint-Niklaas School van de Vlaamse Gemeenschap Parklaan 9 900 Sint-Niklaas Tel: 0 0 9 00 Fax: 0 0

Nadere informatie

Aalst, 14 oktober 2014 dr. Bengt Verbeeck - HoGent

Aalst, 14 oktober 2014 dr. Bengt Verbeeck - HoGent Aalst, 14 oktober 2014 dr. Bengt Verbeeck - HoGent Invordering onbetaalde schoolrekeningen Welke stappen? resultaten? alternatieven? Betwisting schoolkosten Beginsel van kosteloosheid Beginsel van kostenbeheersing

Nadere informatie

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het olvp Beste ouder(s) Een school en studiekeuze maken na zesde leerjaar is niet gemakkelijk. U krijgt heel wat informatie en wilt met zoveel mogelijk zaken rekening houden. In deze kleine brochure maken

Nadere informatie

AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - LEERKRACHT

AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - LEERKRACHT AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - LEERKRACHT Referenties: omzendbrieven BaO/2002/11 (Afwezigheden van leerlingen in het Basisonderwijs) BaO/2006/4 (Controle van de leerlingen in

Nadere informatie

Schoolreglement 2015 2016

Schoolreglement 2015 2016 Schoolreglement 2015 2016 Het schoolreglement Ons schoolreglement bestaat uit drie delen. In het eerste deel vind je ons pedagogisch project en een engagementsverklaring tussen onze school en je ouders.

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT. schooljaar 2014-2015

SCHOOLREGLEMENT. schooljaar 2014-2015 SCHOOLREGLEMENT schooljaar 2014-2015 Dit schoolreglement geldt voor de leerlingen van de drie administratieve scholen onder de naam Damiaaninstituut: Damiaaninstituut A (123621) Damiaaninstituut B (031864)

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT Schooljaar 2015-2016

SCHOOLREGLEMENT Schooljaar 2015-2016 SCHOOLREGLEMENT Schooljaar 2015-2016 Boeveriestraat 73 Zandstraat 138 8000 Brugge 8200Sint-Andries Telefoon (050) 33 35 02 Telefoon (050) 31 66 12 http://www.vtibrugge.be e-mail: info@vtibrugge.be Een

Nadere informatie

Inschrijvingsbeleid Daltonatheneum Het Leerlabo Schooljaar

Inschrijvingsbeleid Daltonatheneum Het Leerlabo Schooljaar Inschrijvingsbeleid Daltonatheneum Het Leerlabo Schooljaar 2016-2017 Daltonathenheum Het Leerlabo Spikdorenveld 22 2260 Westerlo 1 Toelatingsvoorwaarden Om in onze school ingeschreven te worden, dien je

Nadere informatie

SCHOLENGROEP MIDDENSCHOOL SINT-REMBERT LICHTERVELDE

SCHOLENGROEP MIDDENSCHOOL SINT-REMBERT LICHTERVELDE SCHOLENGROEP MIDDENSCHOOL SINT-REMBERT LICHTERVELDE Lichtervelde, 16 augustus 2017 Geachte ouder(s) Beste leerling van het eerste jaar Nu de vakantie al ruim over de helft is, moeten we toch al even denken

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2 e - 3 e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2 e - 3 e GRAAD.   secundair onderwijs INFOBROCHURE e - 3 e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs De jongeren van nu Omdat de jongeren van nu steeds voor ons in de banken zitten evolueren wij al meer dan 180 jaar. De Zusters

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT 2015-2016

SCHOOLREGLEMENT 2015-2016 SCHOOLREGLEMENT 2015-2016 Inhoudsopgave Deel I -Pedagogisch project en engagementsverklaring... 3 1 Pedagogisch project... 3 2 Engagementsverklaring tussen school en ouders... 4 2.1 Wederzijdse afspraken

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT. Schooljaar 2015-2016

SCHOOLREGLEMENT. Schooljaar 2015-2016 SCHOOLREGLEMENT Schooljaar 2015-2016 COLOMAplus Te r v u u r s e s t e e n w e g 2 2 8 0 0 M e c h e l e n Te l. : 015 42 27 0 3 i n f o @ c o l o m a p l u s. b e w w w. c o l o m a p l u s. b e Inhoud

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT 2015 2016 SECUNDAIRE SCHOOL

SCHOOLREGLEMENT 2015 2016 SECUNDAIRE SCHOOL SCHOOLREGLEMENT 2015 2016 SECUNDAIRE SCHOOL Sint-Ludgardisschool Antwerpen schoolreglement secundair 2015-2016 Beste ouders Het verheugt ons dat u voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind op onze

Nadere informatie

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod tweede graad Studiekeuze voor het schooljaar 2014-2015 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

Schoolreglement 2014-2015

Schoolreglement 2014-2015 vzw Petrus & Paulus campus Centrum Alfons Pieterslaan 21 8400 OOSTENDE tel.: 059 80 24 23 fax: 059 51 05 92 www.sjo.be sjo.oostende@scarlet.be Schoolreglement 2014-2015 WELKOM IN PETRUS EN PAULUS CAMPUS

Nadere informatie

Opvoedingsproject VITO Hoogstraten

Opvoedingsproject VITO Hoogstraten Opvoedingsproject VITO Hoogstraten Wat beogen wij? Als katholieke school werken wij mee aan de opvoeding en het onderwijs van jonge mensen. We willen hen helpen op te groeien tot christelijke volwassenen,

Nadere informatie

Er wordt dus een onderscheid gemaakt tussen gewettigde en problematische afwezigheden.

Er wordt dus een onderscheid gemaakt tussen gewettigde en problematische afwezigheden. Afwezigheden 1. In het kleuteronderwijs In het kleuteronderwijs is het gewenst dat de ouders de leerkracht (tijdig) informeren over de afwezigheid van hun kind. Voor kinderen die het eerste jaar van de

Nadere informatie

Van één naar twee. Welkom in Don Bosco. spel groei hoop geloof vreugde vertrouwen verbondenheid

Van één naar twee. Welkom in Don Bosco. spel groei hoop geloof vreugde vertrouwen verbondenheid Van één naar twee Welkom in Don Bosco spel groei hoop geloof vreugde vertrouwen verbondenheid Middenschool Don Bosco Haacht IK STA ACHTER JOU 2016-2017 Hoe wordt uw kind in de middenschool begeleid? Eerste

Nadere informatie

Voorwoord. Groeien in talent! Mosselerlaan 62 Mosselerlaan 94 Halmstraat 12 3600 GENK

Voorwoord. Groeien in talent! Mosselerlaan 62 Mosselerlaan 94 Halmstraat 12 3600 GENK Voorwoord Geachte ouders Wellicht is het grote moment weldra aangebroken: het moment, dat je zoon of dochter de knusse basisschool moet verlaten en op zoek gaat naar een grote school. Het secundair onderwijs

Nadere informatie

PEDAGOGISCH PROJECT EN SCHOOLREGLEMENT

PEDAGOGISCH PROJECT EN SCHOOLREGLEMENT PEDAGOGISCH PROJECT EN SCHOOLREGLEMENT 2017-2018 1 Sint-Jozefscollege Koestraat 24-26 8940 Wervik 056/ 31 16 38 info@sint-jozefscollege.be WELKOM IN HET SINT-JOZEFSCOLLEGE Beste ouders We zijn verheugd

Nadere informatie

Sint-Franciscusinstituut Kasteeldreef 2-9660 BRAKEL - 055 42 60 16 secretariaat@sintfranciscusinstituut.be www.sintfranciscusinstituut.

Sint-Franciscusinstituut Kasteeldreef 2-9660 BRAKEL - 055 42 60 16 secretariaat@sintfranciscusinstituut.be www.sintfranciscusinstituut. Sint-Franciscusinstituut Kasteeldreef 2-9660 BRAKEL - 055 42 60 16 secretariaat@sintfranciscusinstituut.be www.sintfranciscusinstituut.be SCHOOLREGLEMENT 2015-2016 De wijzigingen in vergelijking met vorig

Nadere informatie

1 graad Vondel 41 1500 Halle Tel. 02/363.85.70. 2 en 3 graad Parklaan 7 1500 Halle Tel. 02/363.80.20

1 graad Vondel 41 1500 Halle Tel. 02/363.85.70. 2 en 3 graad Parklaan 7 1500 Halle Tel. 02/363.80.20 1 graad Vondel 41 1500 Halle Tel. 02/363.85.70 2 en 3 graad Parklaan 7 1500 Halle Tel. 02/363.80.20 SCHOOLREGLEMENT SCHOOLJAAR 2015-2016 1 Schoolreglement 2015 2016 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING

Nadere informatie

Overzicht studieaanbod Broederschool Stekene

Overzicht studieaanbod Broederschool Stekene Overzicht studieaanbod Broederschool Stekene 1ste leerjaar A optie! 2 1ste leerjaar B optie! 3 2de leerjaar optie! 4 Beroepsvoorbereidend leerjaar optie! 5 3de jaar ASO optie! 6 4de jaar ASO optie! 7 3

Nadere informatie

PEDAGOGISCH PROJECT EN SCHOOLREGLEMENT

PEDAGOGISCH PROJECT EN SCHOOLREGLEMENT PEDAGOGISCH PROJECT EN SCHOOLREGLEMENT 2018-2019 1 Sint-Jozefscollege Koestraat 24-26 8940 Wervik 056/ 31 16 38 info@sint-jozefscollege.be WELKOM IN HET SINT-JOZEFSCOLLEGE Beste ouders We zijn verheugd

Nadere informatie

Van één naar twee. dinsdag 24 april Welkom in Don Bosco. spel groei hoop geloof vreugde vertrouwen verbondenheid

Van één naar twee. dinsdag 24 april Welkom in Don Bosco. spel groei hoop geloof vreugde vertrouwen verbondenheid Van één naar twee dinsdag 24 april 2018 Welkom in Don Bosco spel groei hoop geloof vreugde vertrouwen verbondenheid Middenschool Don Bosco Haacht Hoe wordt uw kind in de middenschool begeleid? Eerste

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT DON BOSCO HAACHT ASO. Stationsstraat 89 3150 Haacht. Tel. 016 61 79 60 Fax. 016 60 82 88 email aso@dbhaacht.be Website www.dbhaacht.

SCHOOLREGLEMENT DON BOSCO HAACHT ASO. Stationsstraat 89 3150 Haacht. Tel. 016 61 79 60 Fax. 016 60 82 88 email aso@dbhaacht.be Website www.dbhaacht. SCHOOLREGLEMENT DON BOSCO HAACHT ASO Stationsstraat 89 3150 Haacht Tel. 016 61 79 60 Fax. 016 60 82 88 email aso@dbhaacht.be Website www.dbhaacht.be SCHOOLJAAR 2014-2015 1 INHOUD... 1 WELKOM IN ONZE SCHOOL...

Nadere informatie

Schoolreglement Sint-Laurensscholen SO

Schoolreglement Sint-Laurensscholen SO Schoolreglement 2015-2016 Woord vooraf Schoolreglement Sint-Laurensscholen SO In de opvoeding van de jeugd dragen de ouders de eerste verantwoordelijkheid. Ook de school wil haar steentje daartoe bijdragen.

Nadere informatie

KATHOLIEK ONDERWIJS GEEL - KASTERLEE

KATHOLIEK ONDERWIJS GEEL - KASTERLEE KATHOLIEK ONDERWIJS GEEL - KASTERLEE Schoolreglement 2015-2016 Inhoudsopgave Schoolreglement Deel I: Pedagogisch project en engagementsverklaring...5 1 Pedagogisch project... 5 1.1 Wie zijn we?... 5 1.2

Nadere informatie

SCHOOLJAAR 2015 2016

SCHOOLJAAR 2015 2016 Petrus & Paulus, vrije scholen aan zee vzw. Campus West Sint-Lutgardisinstituut Steenbakkersstraat 80 8400 OOSTENDE tel. 059 55 39 70 fax 059 55 39 79 website: www.petrusenpaulus.be e-mailadres: slo@petrusenpaulus.be

Nadere informatie

Kortrijksestraat 47 8020 Oostkamp 050 82 68 22 info@middenschoolsint-pieter.be www.middenschoolsint-pieter.be. Pedagogisch project en schoolreglement

Kortrijksestraat 47 8020 Oostkamp 050 82 68 22 info@middenschoolsint-pieter.be www.middenschoolsint-pieter.be. Pedagogisch project en schoolreglement Kortrijksestraat 47 8020 Oostkamp 050 82 68 22 info@middenschoolsint-pieter.be www.middenschoolsint-pieter.be Pedagogisch project en schoolreglement Schooljaar 2014-2015 Welkom in onze school: een school

Nadere informatie

SINT-JORISINSTITUUT Bazel SINT-JORISINSTITUUT SINT-JORISINSTITUUT

SINT-JORISINSTITUUT Bazel SINT-JORISINSTITUUT SINT-JORISINSTITUUT 2013-2014 Kruibekestraat 55a - 9150 tel. 03 740 03 30 fax 03 744 02 90 e-mail: sint.joris@sintjorisinstituut.be www.sintjorisinstituut.be Directeur: Karl Fievez Adjunct-directeur: Annelies Van Roo SCHOLENGEMEENSCHAP

Nadere informatie

2015-2016. Vzw KASOG Technisch Instituut Sint-Lodewijk Mosselerlaan 110 3600 Genk Tel. 089 / 35 69 51 info@tisl.be www.tisl.be

2015-2016. Vzw KASOG Technisch Instituut Sint-Lodewijk Mosselerlaan 110 3600 Genk Tel. 089 / 35 69 51 info@tisl.be www.tisl.be 2015-2016 Vzw KASOG Technisch Instituut Sint-Lodewijk Mosselerlaan 110 3600 Genk Tel. 089 / 35 69 51 info@tisl.be www.tisl.be Welkom in onze school, een school voor jou! Beste ouder(s) Wij zijn blij dat

Nadere informatie

Schoolreglement Schooljaar 2014-2015 1

Schoolreglement Schooljaar 2014-2015 1 Welkom... 2 Deel I Pedagogisch project en engagementsverklaring... 4 Deel II Het reglement... 7 1. Inschrijvingen en toelatingen... 7 2. Onze school... 8 3. Studiereglement... 9 4. Leefregels, afspraken,

Nadere informatie

3 Zijn er op regionaal niveau netoverschrijdende afspraken gemaakt over het al dan niet toepassen van één of meerdere flexibele trajecten?

3 Zijn er op regionaal niveau netoverschrijdende afspraken gemaakt over het al dan niet toepassen van één of meerdere flexibele trajecten? Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel DOCUMENT VVKSO 201v2 Evaluatie flexibele leertrajecten Vragenlijst voor coördinerend directeurs 1 Zijn er op het niveau

Nadere informatie

1. Openstellen van de school en studiegelegenheid voor niet-interne leerlingen

1. Openstellen van de school en studiegelegenheid voor niet-interne leerlingen Addendum bij schoolreglement 1 september 2013 1. Openstellen van de school en studiegelegenheid voor niet-interne leerlingen Op schooldagen is de school van 8.00 tot 17.00 uur of tot het einde van de avondstudie

Nadere informatie

EERSTE JAAR. Rekentoestel Texas TI30 Multiview 15 Fotokopie en drukwerk (gemiddelde)

EERSTE JAAR. Rekentoestel Texas TI30 Multiview 15 Fotokopie en drukwerk (gemiddelde) OMSCHRIJVING EERSTE JAAR Rekentoestel Texas TI30 Multiview 15 Fotokopie en drukwerk (gemiddelde) KOSTPRIJS 60 Schoolagenda + map 8 Materiaal T.O. /P.O. Verblijf middagrefter (jaar) 190 DP en huiswerkpapier

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT. Don Bosco Haacht ASO

SCHOOLREGLEMENT. Don Bosco Haacht ASO SCHOOLREGLEMENT 2013-2014 Don Bosco Haacht ASO INHOUD INHOUD... 0 WELKOM IN ONZE SCHOOL... 3 Deel I: Pedagogisch project en engagementsverklaring... 5 Deel II: Reglement... 8 1 Inschrijving... 8 1.1 Eerste

Nadere informatie

PEDAGOGISCH PROJECT SCHOOLREGLEMENT SCHOOLJAAR 2015-2016

PEDAGOGISCH PROJECT SCHOOLREGLEMENT SCHOOLJAAR 2015-2016 VRIJ TECHNISCH INSTITUUT GROTE HULSTSTRAAT 28 8700 TIELT TEL. 051 40 05 68 FAX 051 40 76 36 WWW.VTI-TIELT.BE E-MAIL: VTI.TIELT@MOLENLAND.BE PEDAGOGISCH PROJECT - SCHOOLREGLEMENT SCHOOLJAAR 2015-2016 SCHOOL

Nadere informatie

Juni 2015 Tweede graad

Juni 2015 Tweede graad Juni 2015 Tweede graad Verzorging-voeding Sociale en technische wetenschappen Stellakrant LEERLINGENPARLEMENT In een laatste inspraakvergadering op dinsdag 2 juni evalueren we samen met de leerlingen de

Nadere informatie

Het verheugt ons dat u voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind op onze school een beroep doet.

Het verheugt ons dat u voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind op onze school een beroep doet. Kerkstraat 4a 3980 Tessenderlo Tel. 013-66 22 27 Fax 013-66 32 98 E-mail: info@middenschoolpiusx.be webadres www.middenschoolpiusx.be Schooljaar 2015-2016 Naam: Adres: Klas: Klassenleraar/-lerares: PIUS

Nadere informatie

DEEL I 1 ste Graad. 1 ste graad. Lessentabel: Complementaire uren worden aangegeven met *****(één voor elk lesuur)

DEEL I 1 ste Graad. 1 ste graad. Lessentabel: Complementaire uren worden aangegeven met *****(één voor elk lesuur) 1ste graad 1ste jaar B School: Graad: Studierichting: Heilig Hart van Maria-instituut s Gravenwezel Mater Dei-Instituut Brasschaat Sint-Cordula-instituut Schoten Sint-Jozefinstituut Schoten 1 ste graad

Nadere informatie

HET SCHOOLREGLEMENT. Ons schoolreglement bestaat uit drie delen.

HET SCHOOLREGLEMENT. Ons schoolreglement bestaat uit drie delen. HET SCHOOLREGLEMENT Ons schoolreglement bestaat uit drie delen. In het eerste deel vind je ons pedagogisch project. In het tweede deel vind je o.a. afspraken over afwezigheden, begeleiding bij je studies

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

We hopen dat deze brochure jou en je ouders zal helpen bij het maken van je studiekeuze.

We hopen dat deze brochure jou en je ouders zal helpen bij het maken van je studiekeuze. Deze brochure wil jou en je ouders wegwijs maken in het studieaanbod van het Sint-Norbertusinstituut. Het Sint-Norbertusinstituut is immers een school met vele studiemogelijkheden in het secundair onderwijs.

Nadere informatie

December 2014 Tweede graad Verzorging-voeding Sociale en technische wetenschappen

December 2014 Tweede graad Verzorging-voeding Sociale en technische wetenschappen December 2014 Tweede graad Verzorging-voeding Sociale en technische wetenschappen Stellakrant LEERLINGENPARLEMENT We sluiten deze maand het eerste trimester af. Vanaf nu laten we de leerlingen zich concentreren

Nadere informatie

Schoolreglement. Middenschool 2015-2016. >1 2015-2016 Schoolreglement

Schoolreglement. Middenschool 2015-2016. >1 2015-2016 Schoolreglement Schoolreglement Middenschool 2015-2016 >1 2015-2016 Schoolreglement WELKOM IN ONZE SCHOOL... JOUW SCHOOL!... 5 DEEL I ONS PEDAGOGISCH PROJECT EN ENGAGEMENTSVERKLARING... 6 Pedagogisch project... 6

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

Secretariaat : Directeur :

Secretariaat : Directeur : SOORTEN AFWEZIGHEDEN AFWEZIGHEID OM MEDISCHE REDENEN a) Verklaring door de ouders Als de ziekte een periode van drie opeenvolgende kalenderdagen niet overschrijdt, volstaat een verklaring ondertekend en

Nadere informatie

STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN

STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN SHD Onderwijsnet: OVSG; leerplannen KOV Type school: ASO school met TSO component vanaf de tweede graad; B-stroom Andere nuttige info: 1205 leerlingen; 10 klassen in 1A (7 moderne,

Nadere informatie

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod tweede graad Studiekeuze voor het schooljaar 2012-2013 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

Samen met al onze medewerkers wensen wij jullie veel succes in dit nieuwe schooljaar.

Samen met al onze medewerkers wensen wij jullie veel succes in dit nieuwe schooljaar. Beste ouders Wij zijn blij dat u voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind voor onze school kiest. Wij, directie, leraren en alle personeelsleden zullen alles in het werk stellen om de kansen te scheppen

Nadere informatie

WELKOM IN ONZE SCHOOL: EEN SCHOOL VOOR JOU

WELKOM IN ONZE SCHOOL: EEN SCHOOL VOOR JOU Inhoudsopgave WELKOM IN ONZE SCHOOL: EEN SCHOOL VOOR JOU 3 INLEIDING 4 DEEL I - PEDAGOGISCH PROJECT EN ENGAGEMENTSVERKLARING 4 1 WAT BEOGEN WIJ? 4 2 ENGAGEMENTSVERKLARING TUSSEN SCHOOL EN OUDERS 5 2.1

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT. Geldig voor het schooljaar 2015-2016. Mariagaarde-Instituut Mariagaarde-Instituut MS

SCHOOLREGLEMENT. Geldig voor het schooljaar 2015-2016. Mariagaarde-Instituut Mariagaarde-Instituut MS SCHOOLREGLEMENT Geldig voor het schooljaar 2015-2016 Mariagaarde-Instituut Mariagaarde-Instituut MS Oude Molenstraat 13 2390 Westmalle Tel: 03/312 02 56 Fax: 03/311 74 29 E-mail : secretariaat@mariagaarde.be

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR- EN NASCHOOLSE OPVANG GBS T HAEGJE

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR- EN NASCHOOLSE OPVANG GBS T HAEGJE HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR- EN NASCHOOLSE OPVANG GBS T HAEGJE 1 ALGEMEEN - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Nadere informatie

Schoolreglement. deel 1. deel 2

Schoolreglement. deel 1. deel 2 1 STE GRAAD 2 DE EN 3 DE GRAAD ASO 2 DE EN 3 DE GRAAD School voor Wetenschap en technologie 2 DE EN 3 DE GRAAD Dienstensector Schoolreglement deel 1 deel 2 Deel 1: Pedagogisch project Engagementsverklaring

Nadere informatie