Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen. Stille Weg 2, 2840 Terhagen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen. Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be."

Transcriptie

1 Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen september 2011 eerste leerjaar juf Nathalie

2 Beste ouders In deze brochure staan een aantal algemene maar vooral specifieke afspraken voor de klas van uw kind. We geven ook informatie over de werking van de school die voor u als ouder belangrijk kan zijn. Meer informatie vindt u in de schoolbrochure die u bij het begin van het schooljaar hebt gekregen. Hopelijk mogen we rekenen op uw samenwerking en vertrouwen. Indien er problemen of vragen zijn, aarzel dan niet om deze met de klasleerkracht of met de directeur te bespreken. ALGEMENE AFSPRAKEN leefregels en afspraken In de school gelden een heleboel leefregels en afspraken die voor de veiligheid en de gezondheid van de kinderen en de leerkrachten moeten zorgen. Verschillende van deze afspraken gaan over een goede en praktische organisatie van de school. Gedurende het schooljaar worden deze leefregels en afspraken in alle klassen aangeleerd. Van de leerlingen, de ouders en de leerkrachten verwachten we dat ze hun best doen om deze na te leven. In de school is snoepgoed, kauwgom, brikjes, blikjes, frisdrank verboden. We vragen om mee te werken aan het milieu en uw kind een drinkbus of een hervulbare fles en een boterhamdoos mee te geven wanneer het blijft eten op school. naar school komen en naar huis gaan We vragen dat de kinderen op tijd op school komen, wie te laat komt verstoort de les. Houd het onderweg en aan de schoolpoort veilig. Wie met de fiets komt stapt af voor de schoolpoort, op de speelplaats wordt er niet gefietst.

3 Boekentassen worden onder het afdak netjes op de voorziene plaats gezet. De strook voor de poort laten we vrij voor kinderen die nog moeten toekomen en om een overzicht te bewaren voor de leerkrachten die de speelplaatsbewaking doen. Bij de start van de lessen verwachten we van de ouders van de kinderen van de lagere school dat ze niet meer mee tot aan de rij komen. In de kleuterschool blijven de ouders achter de rij. Kinderen verlaten de school steeds onder begeleiding, hetzij met de rij of met de persoon door wie ze worden afgehaald. We staan niet toe dat ouders hun kind zomaar onder het afdak uit de rij komen halen om sneller weg te geraken. Enkel met een degelijke reden en op voorhand gevraagd kunnen wij dit toestaan. Als school zijn we verplicht de lestijden te respecteren. De schoolbel maakt het begin en einde van die lestijden kenbaar. Wanneer de bel 's middags of 's avonds gaat moeten de kinderen in de klas nog hun boekentas maken, hun jas aandoen en naar buiten komen. Dat vraagt dan nog even wat tijd en vooral geduld van de ouders die aan de schoolpoort staan te wachten. fluovestjes Bij het begin van het schooljaar krijgt elk kind een fluovestje met het logo van de school in bruikleen. Wij verwachten dat uw kind dit vestje op een correcte manier draagt op weg van en naar school, zowel s morgens, s middag als s avonds. Met een fluovestje aan val je veel beter op in het verkeer. Het verhoogt de veiligheid van uw kind. Daar willen we als school samen met de ouders aan werken. De vestjes worden ook gedragen bij schoolse uitstappen. Op het einde van het schooljaar worden de vestjes opnieuw verzameld. Wanneer het vestje van uw kind verloren is of beschadigd is, dient dit vergoed te worden en zal het aangerekend worden. Aan de ouders vragen we dat ze er mee op toezien dat er zorg wordt gedragen voor de vestjes en dat de kinderen de vestjes dragen.

4 Elk fluovestje heeft een nummer. De leerkracht houdt op een klaslijst bij van wie welk vestje is. afwezigheden Wanneer een kind niet naar school komt, vragen we om zo snel mogelijk de school of de leerkracht hiervan op de hoogte te brengen. De afwezigheid moet gewettigd worden door een briefje van de ouders of een dokter. Bij een afwezigheid van meer dan 3 dagen is een attest van de dokter vereist. Anders moet er een ziektebriefje van de ouders worden meegegeven. Dit kan slechts vier keer per schooljaar. Afwezigheden die door de ouders niet worden gewettigd worden als problematisch doorgegeven. zorg om de leerboeken + schoolmateriaal Uw zoon of dochter mag van de school heel wat boeken en materiaal gebruiken. Wanneer boeken of materiaal verloren geraken of beschadigd worden dan zal dit aangerekend worden. Mogen we daarom vragen om mee toe te zien of uw kind het materiaal met de nodige zorg en respect behandeld. Graag de leesboekjes en leesbundels, huiswerk en het agenda steeds in de huiswerkkaft mee naar school brengen. schoolbenodigdheden Bij het begin van het schooljaar krijgen de kinderen in het kader van de wetgeving op kosteloos basisonderwijs bepaalde schoolspullen gratis. Wanneer de kinderen deze zaken stuk maken of verloren doen, moeten de ouders deze zaken vervangen door een soortgelijk alternatief. De school zal deze zaken niet opnieuw aanbieden. Bepaalde schoolspullen krijgen de kinderen in bruikleen of ter beschikking in de klas. Wanneer deze zaken stuk worden gemaakt of verloren worden gedaan, zullen ze aangerekend worden via de schoolrekening. Bepaalde schoolbenodigdheden mag de school aan de ouders vragen om te voorzien voor hun kind. Wij vragen om zoveel mogelijk zaken van een naam te voorzien. Kinderen zijn zelf verantwoordelijk voor hun persoonlijke

5 schoolspullen. De school kan niet worden aansprakelijk worden gesteld bij beschadiging, verlies of diefstal. Als school nemen we verschillende organisatorische maatregelen om diefstal te voorkomen. uitstappen Uitstappen worden steeds georganiseerd in functie van de lessen en graag rekenen wij af en toe op jullie hulp bij vervoer of begeleiding. ineten over de middag Tijdens de middag zijn de leerlingen vrij om naar huis te gaan eten. Zij die willen, kunnen op school blijven eten. Tijdens het ineten zullen we alleen nog maar melk en chocomelk aanbieden. Bij het begin van het schooljaar maken de ouders een schriftelijke keuze of hun kind een drankje van thuis meebrengt of er een neemt van de school. Deze keuze geld dan voor het lopende schooljaar. Bij de kinderen die kiezen voor een drankje van de school wordt per eetbeurt een drankje aangerekend. Wanneer kinderen een drankje van thuis meebrengen is dat in een drinkbus of een hervulbaar flesje. De meegebrachte drank mag geen frisdrank of sportdrank zijn. Drankkartonnetjes blijven verboden. De kinderen eten in leeftijdsgroepen, al dan niet in de klas, onder toezicht van de klasjuf. Van de kinderen verwachten we dat ze verzorgd en rustig eten. We verwachten ook dat de kinderen zich aan de gemaakte afspraken houden. Met deze regeling denken we de kinderen meer tijd te kunnen geven om op een rustige manier hun boterhammetjes op te eten. Vanaf uur tot uur nemen de refterjuffen de speelplaatsbewaking voor hun rekening. Wanneer de poort om uur open gaat vragen we aan de ouders om voor de schoolpoort afscheid te nemen van hun kind en buiten de schoolpoort blijven. Zelfs wanneer de bel gaat en de kinderen naar de klas gaan. Aan de ouders vragen we om geen gebruik te maken van aluminiumfolie of plastieken zakjes. Een degelijke brooddoos is zeker zo efficiënt, veel milieuvriendelijker en geeft minder rommel. Gelieve de brooddoos en de drinkbus wel van een naam te voorzien.

6 drank en koek / drinken van water We stimuleren het drinken van water en het gebruik van een drinkbus. In de school bieden wij tijdens het nemen van een tussendoortje geen drankjes meer aan. De kinderen brengen hun eigen drankje mee in een drinkbus of hervulbaar flesje. Koolzuurhoudende drankjes, drankbrikjes en drankblikjes zijn verboden. We adviseren de ouders om hun kind zoveel mogelijk water mee te geven in plaats van zoethoudende drankjes. Ook tussen de leswissels en gedurende de lesdag krijgen de kinderen regelmatig de kans om water te drinken in de klas. Voor het speelkwartier in de voormiddag mogen de kinderen een koek of een stukje fruit meebrengen in een doosje. Op woensdag is het fruitdag. We verwachten dat de kinderen dan een stukje fruit of groenten meebrengen als gezond tussendoortje. Bij de kleinste kinderen hebben we het fruit of de groente graag al gesneden in kleinere stukken en indien nodig geschild. Koeken en dergelijke zijn op woensdag verboden. In de namiddag nemen we geen tussendoortje. KLASAFSPRAKEN voorstelling leerkracht Juf Nathalie begint reeds haar vijfde jaar als onderwijzeres. Zij staat ook al het 5 e jaar in het eerste leerjaar. Zij is klastitularis van het eerste leerjaar. verwachtingen naar de leerlingen toe We verwachten van de leerlingen dat ze hun best doen en tonen dat ze iets willen komen leren. Belangrijk daarbij is opletten in de klas, meewerken, taken maken, lessen leren, uitleg vragen als ze iets niet hebben begrepen.

7 verwachtingen naar ouders toe Van de ouders verwachten we dat ze het schoolwerk van hun kind mee opvolgen. Indien u interesse toont voor hun schoolwerk, zal ook uw kind er (meer) belang aan hechten. Maak tijd om uw kind te laten vertellen over zijn/haar belevenissen op school. Wees waar nodig ook kordaat en durf grenzen trekken of verwachtingen stellen. de verschillende vakken wiskunde ( methode = Nieuwe Talrijk ) Voor wiskunde gebruiken de leerlingen een leerboek en een werkboek. Het werkboek is opgedeeld in drie niveaugroepen qua tempo en moeilijkheidsgraad (zonnetje, maantje en sterretje). Op deze manier kunnen we optimaal differentiëren. Vakonderdelen die aan bod komen : - meten en metend rekenen : meten met liter, kilogram en meter, betalen met muntstukken en bankbiljetten, kloklezen (uur en halfuur), - getallenkennis : getallen t.e.m. 20, splitsen van getallen tot 20, - bewerkingen : bewerkingen t.e.m. 20, brug over 10, splitsingen, -meetkunde : symmetrie en asymmetrie, gelijkvormigheid, Belangrijk in een eerste leerjaar is het gebruik van de juiste begrippen, benaming. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan: + = erbij, - = eraf, = = evenveel als (dan). Het is belangrijk dat thuis op dezelfde wijze wordt geoefend met het kind als in school. taal ( methode = Veilig leren lezen (nieuwe versie)) Voor taal gebruiken de leerlingen een leesboek, werkboek, woorddoosje, leeskaarten, letterdoos en een klikklakboekje. Niet alle materialen hiervan worden mee naar huis gegeven om te oefenen.

8 Vertrekkende vanuit een verhaal worden er tot juist na de kerstperiode nieuwe woordjes aangeleerd. Deze worden op allerlei speelse manieren ingeoefend en herhaald. Herhaling is in het eerste leerjaar (ook thuis) een zeer belangrijk begrip. spelling ( methode Tijd voor Taal ) Sterke punten van de methode is dat door middel van kleine toetsen de kinderen regelmatiger worden opgevolgd. Op basis van de vorderingen krijgen kinderen aangepaste remediëring of verdiepingsoefeningen. WO Het gaat over mens en levensonderhoud, muzische, natuur, ruimte, tijd, zingeving, medemens, techniek, samenleving. Thematisch werken, vertrekken vanuit de interesses van de kinderen. Soms brengt de leerkracht een thema aan. Verkeer en sociale vaardigheden vallen ook onder het vak WO.. In het eerste leerjaar worden er gemiddeld 5,5 tot 7 lestijden WO gegeven. De gegeven thema s sluiten nauw aan bij de leef- en belevingswereld van de kinderen. muzische activiteiten ( tekenen, knutselen, muziek, drama ) Knutselen en tekenen gebeurt in de klas. Soms moeten de kinderen daarvoor materiaal meebrengen. lichamelijke opvoeding De turnles heeft plaats op dinsdag en donderdag. We verwachten dat de kinderen tijdens deze les witte turnpantoffels, een T-shirt en een donkere korte broek dragen. De turnkleding wordt bewaard in een luchtdoorlatende turnzak. Turnmateriaal dient getekend te zijn met de naam van uw kind. Tijdens elke schoolvakantie gaat het turngerief mee naar huis om het te laten wassen.

9 De kinderen van het eerste en tweede leerjaar gaan nog om de 14 dagen zwemmen op woensdag terwijl de kleuters van de derde kleuterklas en de kinderen van de andere leerjaren nog maar om de maand gaan zwemmen. De effectieve tijd in het water wordt opgetrokken naar 40 minuten. Voor deze les brengen ze een kam of borstel, twee handdoeken en zwemkledij mee in een zwemzak. Zwemmateriaal dient getekend te zijn met de naam van uw kind. Gelieve geen broekkousen of schoenen met veters aan te doen op dinsdag en op donderdag en op woensdag als de kinderen gaan zwemmen. Leerlingen dragen omwille van de veiligheid geen juwelen tijdens de lessen bewegingsopvoeding. Lang haar moet samengebonden zijn. Tweemaal per schooljaar krijgen de leerlingen een rapport i.v.m. de lessen bewegingsopvoeding. De lessen bewegingsopvoeding zijn verplichte schoolactiviteiten. Wie niet mee gaat zwemmen of turnen brengt een briefje van de dokter of de ouders mee met een duidelijke vermelding waarom er niet kan worden deelgenomen. Wanneer het briefje geen volledige vrijstellen van de les voorschrijft kan de leerkracht beslissen het kind toch aan bepaalde bewegingsactiviteiten te laten deelnemen. Een leerling die driemaal niet mee gaat zwemmen, dient een doktersbriefje mee te brengen. Bij een chronische of langdurige aandoening is een dokterbriefje vereist. materiaal uitgaven van Averbode Allerlei tijdschriften, leesboekjes, vakantieblaadjes worden vrijblijvend te koop aangeboden. Zij worden niet gebruikt in de klas maar kunnen thuis voor extra oefenmateriaal zorgen bij lezen.

10 eigen materiaal Kinderen brengen heel wat materiaal mee naar school ; boterhamdoos, drinkbus, koekendoos, We vragen dat zoveel mogelijk van dit materiaal van een naam is voorzien. de zorg op school en in de klas In de school proberen we tijd te creëren zodat we kinderen met leerproblemen kunnen helpen. Jammer genoeg zijn we beperkt in onze mogelijkheden en kunnen we ook niet alles oplossen. In de eerste plaats doen we beroep op de kennis en ondersteuning van het CLB. De eerste zorg wordt in de klas gegeven door de leerkracht; les opnieuw uitleggen, bijwerken na ziekte Kinderen die bepaalde basis niet mee hebben en achterop dreigen te raken worden door de zorgleerkracht bijgewerkt. Het kan zijn dat deze leerkracht aan de ouders vraagt om thuis met het kind te oefenen ( luidop lezen, trainen van splitsladders ) omdat daarvoor binnen de zorg op school onvoldoende tijd voor vrijgemaakt kan worden. Verschillende keren tijdens het schooljaar doen we LVS toetsen. Met deze Leerling Volg Systeem toetsen trachten we leerproblemen op te sporen zodat we snel kunnen ingrijpen. Waar nodig houden we een grondig overleg en zoeken we samen met het CLB en de ouders naar oplossingen voor het vastgestelde leerprobleem. De zorgleerkracht werkt soms met 1 kind of met enkele kinderen in een apart lokaal, soms helpt de zorgleerkracht ook mee in de klas. De klasleerkracht noteert de problemen en zorginspanningen in een zorgschrift. Voor de coördinatie van de zorg binnen de school, het contact met de ouders en de vraag om ondersteuning van het CLB staat juf Leen in.

11 gebruik van de agenda Taken worden in het begin van het schooljaar door de juf in het agenda genoteerd. Binnenkort gaan de kinderen dit zelf doen. Wat in het agenda van de leerlingen moet komen, staat dan op het bord geschreven. We verwachten van de kinderen dat ze hun agenda volledig en correct invullen. Om jullie kind goed op te volgen tijdens dit schooljaar vraag ik jullie om het agenda elke dag te handtekenen. Het agenda is een communicatiemiddel tussen de ouders en de leerkracht. Wanneer jullie iets willen vragen of meedelen, dan kan dat in het agenda gebeuren. Wanneer jullie zoon of dochter een taak niet heeft gemaakt, een nota krijgt voor onbeleefd gedrag dan wordt dit in het agenda vermeld. Elke vermelding moet tegen de dag nadien door de ouders gehandtekend zijn. De data van het bibliotheekbezoek en de zwembeurten worden vermeld in het agenda. Leerlingen van een eerste leerjaar zijn niet in staat zelf taken te plannen. Het agenda is eigenlijk een communicatiemiddel naar de ouders toe. Op deze manier weten jullie wat en hoe (vermeld op infoavond) je moet oefenen met je kind. Elke dag opnieuw lezen, splitsingen oefenen, woordjes oefenen, blijven een must. Stap voor stap worden alle materialen die nodig zijn om een taak te maken, klassikaal in de boekentas gestopt. Wanneer jouw kind iets vergeet, is dit zijn verantwoordelijkheid. de boekentas Mogen we aan jullie vragen om regelmatig de orde in de boekentas te controleren en de huiswerkmap na te kijken. Sommige kinderen durven al wel eens brieven of toetsen vergeten af te geven.

12 huistaken Huistaken worden in de agenda van de kinderen vermeld. Op woendag en in het weekend worden er geen taken meegegeven. Sommige taken worden ruim op voorhand vermeld, andere op de dag zelf. Er moet wel ELKE dag gelezen worden. Het huiswerk is meestal een verdere inoefening of herhaling van de leerstof. Het is de bedoeling dat de leerlingen het huiswerk zelfstandig maakt maar wel onder leiding van een ouder. Wanneer dit niet lukt, mag je dit in het agenda of op het huiswerk noteren of aan de leerkracht melden wat niet begrepen werd. Huistaken tellen niet mee voor het rapport. Er wordt verwacht dat huistaken verzorgd zijn en voorzien van naam wanneer ze worden afgegeven. Mocht je om één of andere reden een huiswerk niet kunnen maken, dan vragen we om dat liefst voor de aanvang van de les te melden. De leerkracht kan dan bepalen of het huiswerk al dan niet tijdens een speeltijd wordt gemaakt. Dit kan enkel per uitzondering worden toegestaan en mag geen slechte gewoonte worden. Gelieve ELKE dag ALLE woordjes uit het woorddoosje te herhalen. Bij het tonen van een woordkaartje moet je kind ONMIDDELLIJK het woord, de letter kunnen verklanken. Het is zeer belangrijk dat deze voor 100% gekend zijn. Deze woorden zijn de basis voor het leren van andere, nieuwe woorden. Ook het klikklakboekje speelt een belangrijke rol bij het leren lezen. Laat je kind eens de reeds geleerde woordjes maken en lezen. De kinderen mogen ook woorden maken met het klikklakboekje die niet bestaan. Het is wel belangrijk dat je kind het woord kan lezen dat hij/zij maakte. Ook is het belangrijk dat je kind minstens elke dag 10 minuten leest. Dit omvat: werken met het klikklakboekje en woorddoosje, lezen in het leesboekje, lezen in de leesbundels, lezen van een leeskaart, lezen in eventueel andere boeken (bv. van de bib).

13 toetsen en rapport Regelmatig zijn er schriftelijke en mondelinge toetsen. Deze worden niet aangekondigd aangezien de leerstof in de klas verworven moet zijn. De leerlingen krijgen hun toetsen altijd mee naar huis. Die moeten door één van de of beide ouders ondertekend worden. De toetsen mogen thuis verbeterd worden met groen als dat mogelijk is. Een gezonde studiehouding is zich bij elke fout af te vragen wat er verkeerd ging. Als er iets niet duidelijk is, mag je het steeds komen vragen. De toetsen moeten terug mee naar school worden gebracht waar ze worden ingeschreven in het puntenboek en bewaard worden. Er worden geen hertoetsen gedaan. Per vakonderdeel worden de toetsen samengeteld. Een mindere toets is daarom nog geen tekort. Vijf keer per jaar krijgt uw kind een rapport mee naar huis. Alle toetsen tellen mee voor het rapport. Rapporten moeten bekeken worden in functie van uw kind. Stel geen eisen die onhaalbaar zijn of vergelijk uw kind niet met een oudere broer of zus. In de eerste graad zijn er geen speciale proefwerken voorzien. Wel houdt de leerkracht in juni een toetsperiode waarin van heel wat vakken de leerstof wordt getoetst van het voorbije schooljaar. Dat maakt de laatste rapportperiode iets moeilijker. De vijf rapporten worden door het computerprogramma verrekend tot een eindrapport. De klassenraad baseert zich op het eindrapport en beslist of uw zoon of dochter de nodige basisleerstof beheerst om over te gaan naar de volgende klas. Het is niet zo dat wanneer uw kind meer dan de helft van het totaal behaalt dat het zeker mag overgaan. Voor een overgang naar de volgende klas zijn de resultaten van taal en wiskunde doorslaggevend. Naast punten staan er op het rapport van uw kind ook een beoordeling van de werk -en leerhouding of aandachtspunten voor een vak of vakonderdeel.

14 hoekenwerk, contractwerk Hoekenwerk is elke dag aan de orde. De leerlingen kiezen zelf welke dag ze in welke hoek gaan zitten. In het hoekenwerk worden vooral leerinhouden extra ingeoefend en herhaald. Tijdens het hoekenwerk gaat niet alle aandacht naar de leervakken. Soms worden er ook leerspelletjes gespeeld, onze motoriek wat bijgeschaafd d.m.v. steekparels, ICT In de klas proberen de leerkrachten in de mate van het mogelijke de computer te gebruiken in vakken als wiskunde, Frans, taal, WO. Op vlak van ICT kan de school rekenen op de begeleiding door juf Veerle. Om de veertien dagen komt zij op dinsdag op onze school. taken in de klas Regelmatig doet de leerkracht beroep op de kinderen die een taak hebben in de klas om de klas netjes te houden; bord vegen, vuilbak leeg maken, klas keren verjaardagen ; traktaties, vieren in de klas, uitnodigingen In onze klas staan we stil bij de verjaardag van uw kind. Deze wordt op een passende manier gevierd. In de kleuterschool worden ouders vrijblijvend uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Ouders mogen bij de verjaardag van hun kind vrijblijvend een traktatie voorzien voor de klasgenootjes. Dat kan in de vorm van fruit, een stukje cake Snoepgoed kan niet. Een klascadeau of speelgoedje voor de klas is eveneens verboden. Het is best dat je als ouder vooraf met de klasjuf afspreekt wat kan en haalbaar omtrent de traktatie. Zelfs bij een

15 verjaardag willen we onze afspraken omtrent gezonde voeding, afval niet uit het oog verliezen. Bij een traktatie op woensdag verwachten we wel fruit. We vragen de ouders ook rekening te houden met de grootte van bijvoorbeeld een stukje cake. Het is de bedoeling dat de kinderen over de middag nog hun boterhammen kunnen eten. In de school worden door de leerkrachten geen uitnodigingen uitgedeeld voor verjaardagsfeestjes thuis. Ouders en kinderen kunnen dat nog wel doen aan de schoolpoort. Op vraag aan de juf kan je een beperkte klaslijst krijgen met naam en adres van de klasgenootjes zodat je uitnodigingen eventueel per post kan bezorgen. Jaarlijks kunnen ouders op het document update van het leerlingendossier aangeven of de gegevens van hun kind mee opgenomen mogen worden op die lijst. taalinitiatie Frans Enkele schooljaren geleden zijn we gestart in de derde kleuterklas, het eerste, het tweede, het derde en het vierde leerjaar met taalinitiatie Frans. Door middel van liedjes, versjes, poppenkast, spelletjes, verhaaltjes maken de kinderen kennis met de Franse taal. Het ontdekken en het plezier beleven staan hier voorop. Taalinitiatie is geen vak! We gaan de kinderen zeker niet gestructureerd woordenschat of grammatica aanleren. De kinderen moeten geen woorden gaan onthouden. Er komen geen toetsen of punten op het rapport. De taalinitiatie Frans wordt geïntegreerd in muzische vakken en probeert de kinderen gevoelig te maken voor deze taal. De kinderen gaan zonder twijfel wat Franse woordjes opsteken maar het os vooral de bedoeling dat ze op een plezierige manier in contact komen met het Frans waardoor ze vanaf het vijfde leerjaar vlotter de taal gaan aanleren en er spontaner mee omgaan. klasbezoek aan de bibliotheek Ongeveer om de drie weken gaan we met de klas naar de bib. Deze data worden in het agenda meegedeeld. De boeken die de kinderen ontlenen

16 nemen ze mee naar huis om daar te lezen. We hopen dat er ook in wordt gelezen. De boeken worden steeds meegebracht in een aparte zak. De kinderen en de ouders zijn verantwoordelijk voor de ontleende boeken. Van wie zijn boeken uiteindelijk niet terugbrengt wordt aan de bib de naam en het adres doorgegeven zodat de bib een boete kan vragen. De kinderen nemen per keer minstens 1 en maximum 3 boeken mee. Daarvan mag er 1 stripverhaal zijn. Boeken kunnen maar 1 periode verlengd worden. Graag wens ik jullie en de leerlingen een tof schooljaar. Juf Nathalie nathalie.dewaele@wingerdterhagen.be

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen. Stille Weg 2, 2840 Terhagen schooljaar

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen. Stille Weg 2, 2840 Terhagen schooljaar Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be schooljaar 2012-2013 eerste leerjaar juf Nathalie Beste ouders In deze brochure

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen. Stille Weg 2, 2840 Terhagen

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen. Stille Weg 2, 2840 Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be 11 september 2018 Eerste leerjaar juf Nathalie Beste ouders In deze brochure

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen. Stille Weg 2, 2840 Terhagen

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen. Stille Weg 2, 2840 Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be 8 september 2015 Eerste leerjaar juf Nathalie Beste ouders In deze brochure

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen. Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen. Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be Beste ouders, In dit boekje wil ik even de werking van ons klasje toelichten.

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen. Stille Weg 2, 2840 Terhagen

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen. Stille Weg 2, 2840 Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be 13 september 2016 Eerste leerjaar juf Nathalie Beste ouders In deze brochure

Nadere informatie

tweede leerjaar juf Tinne 6 september 2011 Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen

tweede leerjaar juf Tinne 6 september 2011 Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be 6 september 2011 tweede leerjaar juf Tinne Beste ouders In deze brochure

Nadere informatie

derde leerjaar juf Tin 6 september 2011 Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen

derde leerjaar juf Tin 6 september 2011 Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be 6 september 2011 derde leerjaar juf Tin Beste ouders In deze brochure staan

Nadere informatie

derde leerjaar juf Tin 11 september 2012 Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen

derde leerjaar juf Tin 11 september 2012 Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be 11 september 2012 derde leerjaar juf Tin Beste ouders In deze brochure staan

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen. Stille Weg 2, 2840 Terhagen

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen. Stille Weg 2, 2840 Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be 12 september 2017 eerste leerjaar juf Nathalie Beste ouders In deze brochure

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen. Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen. Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be Beste ouders In dit boekje wil ik even de werking van ons klasje toelichten.

Nadere informatie

zesde leerjaar juf Annelies 6 september 2011 Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen

zesde leerjaar juf Annelies 6 september 2011 Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be 6 september 2011 zesde leerjaar juf Annelies Beste ouders In deze brochure

Nadere informatie

Tweede leerjaar juf Tinne. 11 september Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen

Tweede leerjaar juf Tinne. 11 september Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be 11 september 2012 Tweede leerjaar juf Tinne Beste ouders In deze brochure

Nadere informatie

vierde leerjaar juf Ann 6 september 2011 Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen

vierde leerjaar juf Ann 6 september 2011 Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be 6 september 2011 vierde leerjaar juf Ann Beste ouders In deze brochure staan

Nadere informatie

Welkom in K3. infobrochure Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen

Welkom in K3. infobrochure Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be infobrochure 2011-2012 Welkom in K3 Beste ouders In dit boekje wil ik even

Nadere informatie

Maak er een super-mega-tof vijfde leerjaar van!

Maak er een super-mega-tof vijfde leerjaar van! Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be september 2011 Maak er een super-mega-tof vijfde leerjaar van! Vijfde leerjaar

Nadere informatie

Tweede leerjaar juf Tinne. 11 september Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen

Tweede leerjaar juf Tinne. 11 september Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be 11 september 2018 Tweede leerjaar juf Tinne Beste ouders In deze brochure

Nadere informatie

Welkom in K3. Infobrochure Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen

Welkom in K3. Infobrochure Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be Infobrochure 2012-2013 Welkom in K3 Beste ouders In dit boekje wil ik even

Nadere informatie

Hier wat meer informatie over en voor het komende schooljaar. Gelieve dit aandachtig te lezen. Alvast bedankt.

Hier wat meer informatie over en voor het komende schooljaar. Gelieve dit aandachtig te lezen. Alvast bedankt. Infobrief voor de ouders van de 4 de klas Beste mama en papa, Hier wat meer informatie over en voor het komende schooljaar. Gelieve dit aandachtig te lezen. Alvast bedankt. Schooluren De schoolpoort gaat

Nadere informatie

Infobrochure. Zesde leerjaar juf Evelien Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen

Infobrochure. Zesde leerjaar juf Evelien Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be Infobrochure 2018-2019 Zesde leerjaar juf Evelien Beste ouders In deze brochure

Nadere informatie

vierde leerjaar juf Ann 11 september 2012 Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen

vierde leerjaar juf Ann 11 september 2012 Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be 11 september 2012 vierde leerjaar juf Ann Beste ouders In deze brochure staan

Nadere informatie

Tweede leerjaar juf Tinne. 13 september Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen

Tweede leerjaar juf Tinne. 13 september Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be 13 september 2016 Tweede leerjaar juf Tinne Beste ouders In deze brochure

Nadere informatie

WAT LEREN de KINDEREN DIT JAAR?

WAT LEREN de KINDEREN DIT JAAR? Welkom in 5dd Weekrooster WAT LEREN de KINDEREN DIT JAAR? Wiskunde: tot 10 000 000, kommagetallen tot op een duizendste, oppervlakteberekening van vlakke- en ruimtefiguren, volume, Nederlands: werkwoordspelling

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be Onze dag op school s Morgens starten we de dag in onze kring. Gezellig bij

Nadere informatie

A f s p r a k e n K l e u t e r s 2 0 1 5-2016

A f s p r a k e n K l e u t e r s 2 0 1 5-2016 A f s p r a k e n K l e u t e r s 2 0 1 5-2016 Versie 4.0 Schoolreglement Kleuterschool 1 W E L K O M Versie 4.0 Schoolreglement Kleuterschool 2 Welkom: vanaf 8.30 uur Ik word met de auto, met de fiets

Nadere informatie

A f s p r a k e n K l e u t e r s W E L K O M. Versie 4.0 Schoolreglement Kleuterschool 1

A f s p r a k e n K l e u t e r s W E L K O M. Versie 4.0 Schoolreglement Kleuterschool 1 A f s p r a k e n K l e u t e r s 2 0 17-2018 W E L K O M Versie 4.0 Schoolreglement Kleuterschool 1 Welkom: vanaf 8.30 uur Ik word met de auto, met de fiets of te voet naar school gebracht. Voor de veiligheid

Nadere informatie

Infoboekje 1B Vosjesklas. Juf Jill schooljaar

Infoboekje 1B Vosjesklas. Juf Jill schooljaar Infoboekje 1B Vosjesklas Juf Jill schooljaar 2018-2019 Schooluren Voormiddag: 08u25 11u45 Namiddag: 13u00 15u20 Breng je kind op tijd naar school. Om 8:25 gaat de bel en sluit de grote groene poort. Laatkomers

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be WELKOM IN K1 Onze dag op school s Morgens starten we de dag in onze kring.

Nadere informatie

Welkom in K1bij juf Nathalie

Welkom in K1bij juf Nathalie Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be Welkom in K1bij juf Nathalie Onze dag op school s Morgens starten we de dag

Nadere informatie

derde leerjaar (L3) juf Sophie Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen 8 september 2015

derde leerjaar (L3) juf Sophie Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen 8 september 2015 Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be 8 september 2015 derde leerjaar (L3) juf Sophie Beste ouders In deze brochure

Nadere informatie

Infobrochure. Zesde leerjaar juf Evelien Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen

Infobrochure. Zesde leerjaar juf Evelien Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be Infobrochure 2016-2017 Zesde leerjaar juf Evelien Beste ouders In deze brochure

Nadere informatie

Maak er een super-mega-tof vijfde leerjaar van!

Maak er een super-mega-tof vijfde leerjaar van! Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be september 2015 Maak er een super-mega-tof vijfde leerjaar van! Vijfde leerjaar

Nadere informatie

Schoolafspraken. voor. leerlingen 1-2-3

Schoolafspraken. voor. leerlingen 1-2-3 Schoolafspraken voor leerlingen 1-2-3 Wanneer kan ik in de school binnen? s Morgens om 8.00u. s Middags om 13.00u. Wanneer beginnen en eindigen de lessen? s Morgens starten we om 8.30u. s Middags stoppen

Nadere informatie

Welkom. in het eerste leerjaar. Juf Vicky Vermeiren

Welkom. in het eerste leerjaar. Juf Vicky Vermeiren Welkom in het eerste leerjaar Juf Vicky Vermeiren Beste ouders, Welkom in het eerste leerjaar, Kinderen worden snel groot en zo gaan de kleuters al naar de eerste klas. De eerste klas zal voor mij dan

Nadere informatie

Uittreksel verkorte versie schoolreglement

Uittreksel verkorte versie schoolreglement Uittreksel verkorte versie schoolreglement Beste ouders, Deze bijlage is een uittreksel, met de meeste praktische afspraken die op onze school toegepast worden, uit het volledige schoolreglement van onze

Nadere informatie

Zesde leerjaar juf Annelies. 11 september 2012. Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen

Zesde leerjaar juf Annelies. 11 september 2012. Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be 11 september 2012 Zesde leerjaar juf Annelies Beste ouders In deze brochure

Nadere informatie

Welkom in K1 bij juf Nathalie

Welkom in K1 bij juf Nathalie Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen - 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be - www.wingerdterhagen.be Welkom in K1 bij juf Nathalie Onze dag op school s Morgens starten we

Nadere informatie

Wetboek van Schatjesland

Wetboek van Schatjesland Wetboek van Schatjesland Als je aardig kan zijn Dan is dat reuzefijn Alsof een kleurig lint mij aan jou verbindt maar als je scheldt dan ben je geen held en liggen we overhoop in een dikke knoop die je

Nadere informatie

Eerst en vooral. heet ik jullie. van harte. Welkom. in het. leerjaar

Eerst en vooral. heet ik jullie. van harte. Welkom. in het. leerjaar Eerst en vooral heet ik jullie van harte Welkom in het leerjaar 1. Welkom Ik ben juf Sarah en ik kijk er enorm naar uit om dit schooljaar samen met jullie kinderen heel wat nieuwe dingen te leren. In de

Nadere informatie

Eerst en vooral. heet ik jullie. van harte. Welkom. in het. leerjaar

Eerst en vooral. heet ik jullie. van harte. Welkom. in het. leerjaar Eerst en vooral heet ik jullie van harte Welkom in het leerjaar 1. Welkom Ik ben juf Sarah en ik kijk er enorm naar uit om dit schooljaar samen met jullie kinderen heel wat nieuwe dingen te leren. In de

Nadere informatie

vierde leerjaar juf Ann 10 september 2015 Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen

vierde leerjaar juf Ann 10 september 2015 Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be 10 september 2015 vierde leerjaar juf Ann Beste ouders In deze brochure staan

Nadere informatie

Allerlei Hierbij geven we graag klare afspraken en regels geldig voor het ganse schooljaar.

Allerlei Hierbij geven we graag klare afspraken en regels geldig voor het ganse schooljaar. Allerlei 2012-2013 Hierbij geven we graag klare afspraken en regels geldig voor het ganse schooljaar. De klas begint s morgens om 8u35 en eindigt om 11u30 ; in de namiddag is er les vanaf 12u50 tot 15u30.

Nadere informatie

Infobrochure Kleuterschool

Infobrochure Kleuterschool Infobrochure Kleuterschool Mijn nieuwe klas Heel veel kindjes bij elkaar. Oh! Wat leuk! Wat doen ze daar? Spelen in de poppenhoek, Plaatjes kijken in een boek Verven met een grote kwast Kijken of de puzzel

Nadere informatie

Deel 8: Leefregels voor het schoolkind

Deel 8: Leefregels voor het schoolkind Deel 8: Leefregels voor het schoolkind ( exemplaar ouders en kind) Inhoud 1. Taal 2. Te laat komen 3. Schoolpoort 4. Goeiedag 5. De speelplaats 6. Schoolgerei 7. Agenda 8. Kledij 9. Geld 10. Speelgoed

Nadere informatie

- De klassen beginnen stipt om 8u.45 en 13u.15. Telaatkomers storen de beginactiviteit. WEES DUS TIJDIG AANWEZIG OP SCHOOL AUB.

- De klassen beginnen stipt om 8u.45 en 13u.15. Telaatkomers storen de beginactiviteit. WEES DUS TIJDIG AANWEZIG OP SCHOOL AUB. - De klassen beginnen stipt om 8u.45 en 13u.15. Telaatkomers storen de beginactiviteit. WEES DUS TIJDIG AANWEZIG OP SCHOOL AUB. - De lln mogen pas om 8u15 de speelplaats betreden. Indien de lln vroeger

Nadere informatie

WELKOM in het 6 e leerjaar!

WELKOM in het 6 e leerjaar! WELKOM in het 6 e leerjaar! Samen en apart? Samen: leefklassen - WO - muzische vorming: knutselen, muziek, drama, - bewegingsopvoeding - levensbeschouwelijke vakken Apart: leerklassen - Frans - Wiskunde

Nadere informatie

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Waarom vinden wij huistaken zinvol? Wanneer krijgen ouders toelichting bij het huistaakbeleid?

Nadere informatie

Ouderavond september. 1. Grote veranderingen

Ouderavond september. 1. Grote veranderingen Ouderavond september eerste leerjaar 1. Grote veranderingen Stilzitten ( tussendoortjes) concentratie ( aangepast lesrooster) vrijblijvendheid wordt samen evolueren in vaste stappen op dezelfde tijdstippen

Nadere informatie

Welkom in L2B! Infobrochure 2 e leerjaar Juf Julie. Vrije Basisschool DE PAPAVER

Welkom in L2B! Infobrochure 2 e leerjaar Juf Julie. Vrije Basisschool DE PAPAVER Vrije Basisschool DE PAPAVER Adegem Dorp 16A - 9991 Adegem 050/71 15 93 directie@depapaver.be www.depapaver.be Welkom in L2B! Infobrochure 2 e leerjaar 2017-2018 Juf Julie 1 Beste ouders, Welkom in het

Nadere informatie

Onze schooleigenvisie op huiswerk

Onze schooleigenvisie op huiswerk Huistaken en lessen uit het schoolreglement De leerlingen zijn steeds verplicht de opgegeven lessen te leren. De leerkracht is steeds gerechtigd deze leerstof mondeling of schriftelijk op te vragen. De

Nadere informatie

Brochure infoavond

Brochure infoavond VRIJ ONDERWIJS DUFFEL Vestigingen van De Basis Lager Onderwijs Stationsstraat 4 2570 Duffel 015/ 30 38 38 Brochure infoavond 2016-2017 2 de leerjaar 2A Juf Anja Van Kerckhoven anjavankerckhoven@debasisduffel.be

Nadere informatie

Leefregels. We hopen dat ook de ouders deze leefregels kunnen respecteren en willen meewerken aan de realisatie ervan.

Leefregels. We hopen dat ook de ouders deze leefregels kunnen respecteren en willen meewerken aan de realisatie ervan. Leefregels Samen leven, samen leren moet geleerd worden aan kinderen. Aansluitend bij ons pedagogsich project hebben we daarom met heel het team, schooleigen leefregels samengesteld. Als uitgangspunt nemen

Nadere informatie

HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart.

HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart. HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart. Huiswerk is nog steeds een belangrijk onderdeel van het onderwijs en van het leren leren van kinderen. Huiswerk ligt dus in het

Nadere informatie

H u i s w e r k b e l e i d

H u i s w e r k b e l e i d H u i s w e r k b e l e i d Voor maken. sommige een Voor kinderen aantal anderen kinderen een is complexe het levert huiswerk huiswerk taak echter waarbij geen een zij problemen bron een beroep van op,

Nadere informatie

Welkom in het vierde leerjaar

Welkom in het vierde leerjaar Welkom in het vierde leerjaar Dicteeschrift en leerboeken worden gekaft Agenda wordt dagelijks getekend door de leerkracht en ouders Huistaken: als ze in agenda staan Lessen: rekening houden met planning

Nadere informatie

basisschool Maria Boodschap

basisschool Maria Boodschap ENGAGEMENTSVERKLARING basisschool Maria Boodschap Basisschool Maria Boodschap Perustraat 4 2030 Antwerpen-Luchtbal Tel.: 03/541.06.13 Fax.: 03/542.60.76 E-mail: maria.boodschap@cksa.be Website: www.mariaboodschap.be

Nadere informatie

Info van de school. OCHTEND MIDDAG AVOND maandag, dinsdag,

Info van de school. OCHTEND MIDDAG AVOND maandag, dinsdag, SINT-GREGORIUSCOLLEGE Basisonderwijs Alfons Biebuycklaan 24 en Henri Bouckaertstraat 29 9050 Gentbrugge T 09/230 82 40 F 09/231 04 22 E-mail: directie@sint-gregoriuscollege.be www.sint-gregoriuscollege.be

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE LAGERE SCHOOL

ONTHAALBROCHURE LAGERE SCHOOL ONTHAALBROCHURE LAGERE SCHOOL Welkom Beste ouders, Liefste leerling, Welkom op onze school. De eerste schooldag op een nieuwe school is niet alleen voor de kinderen maar ook voor de ouders een hele belevenis.

Nadere informatie

Huiswerkbeleidsplan. 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan

Huiswerkbeleidsplan. 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan Huiswerkbeleidsplan 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan 1. Visie 2. Doelstellingen 3. Wat verwachten we van de ouders? 4. Wat verwachten we niet van de ouders? 5. Wat doen we als een huiswerk niet gemaakt

Nadere informatie

Onze school. Afdeling De Stap Pastorijstraat 60, 2590 Berlaar 03/ Afdeling Heikant Aarschotsebaan 60, 2590 Berlaar 015/24.57.

Onze school. Afdeling De Stap Pastorijstraat 60, 2590 Berlaar 03/ Afdeling Heikant Aarschotsebaan 60, 2590 Berlaar 015/24.57. Onthaalbrochure Beste ouders Van harte welkom in onze school! Het verheugt ons dat jullie voor het onderwijs en de opvoeding van jullie zoon / dochter een beroep doen op onze school. In deze brochure

Nadere informatie

Info avond 5 de leerjaar Welkom, schooljaar 2013-2014 Mezelf even voorstellen Peeters Jo, Jean Monnetwijk 13, 1932 Sint Stevens Woluwe sterrenhemel5a@gmail.com http://www.gomachelen.be/5a Ik studeerde

Nadere informatie

Bedoeling infoavond. Wegwijs maken in het programma en de werkwijze van het 3 de leerjaar

Bedoeling infoavond. Wegwijs maken in het programma en de werkwijze van het 3 de leerjaar Bedoeling infoavond Wegwijs maken in het programma en de werkwijze van het 3 de leerjaar Dagindeling Juf Kim (3A) en meester Stijn (3B) Wiskunde, Nederlands, Wero Juf Kim geeft muzo voor beide klassen

Nadere informatie

AFSPRAKENNOTA. 1 Algemene bepalingen en organisatorische afspraken

AFSPRAKENNOTA. 1 Algemene bepalingen en organisatorische afspraken AFSPRAKENNOTA 1 Algemene bepalingen en organisatorische afspraken 1 Regelmatige leerling Een leerplichtige leerling die ingeschreven is in onze school moet, behoudens gewettigde afwezigheid, aanwezig zijn

Nadere informatie

VRIJ ONDERWIJS DUFFEL. Brochure infoavond 2014-2015. leerjaar. Meester Jurgen van Baarle JurgenvanBaarle@debasisduffel.be

VRIJ ONDERWIJS DUFFEL. Brochure infoavond 2014-2015. leerjaar. Meester Jurgen van Baarle JurgenvanBaarle@debasisduffel.be VRIJ ONDERWIJS DUFFEL Vestigingen van De Basis Lager Onderwijs Stationsstraat 4 2570 Duffel 015/ 30 38 38 Brochure infoavond 2014-2015 4de leerjaar 4A Meester Jurgen van Baarle JurgenvanBaarle@debasisduffel.be

Nadere informatie

Leren (kan je ) leren!

Leren (kan je ) leren! Leren (kan je ) leren! Leertips op maat van de middenschool Beste leerlingen en ouders, Het begrip leren leren klinkt jullie waarschijnlijk niet onbekend in de oren. We hopen dat er in de basisschool al

Nadere informatie

Welkom in K3. infobrochure Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen

Welkom in K3. infobrochure Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be infobrochure 2015-2016 Welkom in K3 Beste ouders In dit boekje wil ik even

Nadere informatie

vierde leerjaar juf Ann 11 september 2018 Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen

vierde leerjaar juf Ann 11 september 2018 Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be 11 september 2018 vierde leerjaar juf Ann Mag ik me even voorstellen? In

Nadere informatie

Welkom in Wiebelwoud Ballonnenklas

Welkom in Wiebelwoud Ballonnenklas Welkom in Wiebelwoud Ballonnenklas Van harte welkom!! Voor je eerste schooldag bij ons krijg jij dit boekje. Voor jou om in te kijken Voor je mama en papa om in te lezen. Beste mama en papa, Van harte

Nadere informatie

Welkom in K3. infobrochure Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen

Welkom in K3. infobrochure Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be infobrochure 2016-2017 Welkom in K3 Beste ouders In dit boekje wil ik even

Nadere informatie

AFSPRAKENBOEKJE. Vrije basisschool De Lettertrein, Engsbergen. Beste ouders,

AFSPRAKENBOEKJE. Vrije basisschool De Lettertrein, Engsbergen. Beste ouders, Beste ouders, In dit boekje kan je de afspraken lezen die we met de kinderen maakten om er een fijn schooljaar van te maken. Mogen wij vragen dat u het boekje doorleest en tekent voor kennisname. Vrije

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen. Stille Weg 2, 2840 Terhagen

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen. Stille Weg 2, 2840 Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be Beste ouders, In dit boekje willen we onszelf en de werking van ons klasje

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND. 6 de leerjaar maandag 10 september 2018

INFORMATIEAVOND. 6 de leerjaar maandag 10 september 2018 INFORMATIEAVOND 6 de leerjaar maandag 10 september 2018 Algemene informatie school Afspraken blijven over het algemeen hetzelfde. (zie schoolreglement) toezicht: opvang: vanaf 8 uur voor de lessen tot

Nadere informatie

Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas: juf Nathalie

Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas: juf Nathalie Van 8 tot en met 12 november 2010. Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas: juf Nathalie Ons weekje vakantie zit erop. Hopelijk hebben jullie er een beetje van genoten. We starten

Nadere informatie

Intern reglement leerlingen (Lager Onderwijs) De Bron

Intern reglement leerlingen (Lager Onderwijs) De Bron In de klas Intern reglement leerlingen (Lager Onderwijs) De Bron Ik en de school (-taken) - Ik praat in het schoolgebouw enkel Nederlands - Wanneer ik op school aankom, voor 08u30, ga ik onmiddellijk naar

Nadere informatie

basistekst opgesteld door de zorgteams van de scholengemeenschap

basistekst opgesteld door de zorgteams van de scholengemeenschap Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de school en de ouders. Via het huiswerkbeleid willen we spanningen en conflicten vermijden en inspelen

Nadere informatie

BuBaO Ten Desselaer Klein Park Lovenjoel. 016/

BuBaO Ten Desselaer Klein Park Lovenjoel. 016/ BuBaO Ten Desselaer Klein Park 4 3360 Lovenjoel 016/852170 info@tendesselaer.be www.tendesselaer.be Op de eerste schooldag kunnen de kinderen op school terecht vanaf 8.30u. Ze mogen naar hun onthaalklas

Nadere informatie

Welkom in K3. infobrochure Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen

Welkom in K3. infobrochure Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be infobrochure 2018-2019 Welkom in K3 Beste ouders In dit boekje wil ik even

Nadere informatie

SAMEN SCHOOL MAKEN. Huiswerkbeleid van VIA Basisschool Onze-Lieve-Vrouw

SAMEN SCHOOL MAKEN. Huiswerkbeleid van VIA Basisschool Onze-Lieve-Vrouw Huiswerk is SAMEN SCHOOL MAKEN Huiswerkbeleid van VIA Basisschool Onze-Lieve-Vrouw Huiswerk is het uitvoeren van opdrachten buiten klasverband. Goed huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces dat

Nadere informatie

Leefregels. We hopen dat ook de ouders deze leefregels kunnen respecteren en willen meewerken aan de realisatie ervan.

Leefregels. We hopen dat ook de ouders deze leefregels kunnen respecteren en willen meewerken aan de realisatie ervan. Leefregels Samen leven, samen leren moet geleerd worden aan kinderen. Aansluitend bij ons pedagogisch project hebben we daarom met heel het team, schooleigen leefregels samengesteld. Als uitgangspunt nemen

Nadere informatie

K O R E N B L O E M. een team met zorg voor een buitengewoon kind

K O R E N B L O E M. een team met zorg voor een buitengewoon kind 1 K O R E N B L O E M INSTITUUT VOOR INDIVIDUEEL ONDERRICHT Korenbloemstraat 17, 9000 Gent Tel.: 09/269 92 70 fax: 09/269 92 79 een team met zorg voor een buitengewoon kind 2 Elinda, Murat en Collin. Elinda

Nadere informatie

Biekorfstraat Heist-op-den-Berg website: hhc-basis.be. Huiswerkbrochure voor ouders

Biekorfstraat Heist-op-den-Berg website: hhc-basis.be. Huiswerkbrochure voor ouders Biekorfstraat 8 2220 Heist-op-den-Berg website: hhc-basis.be Huiswerkbrochure voor ouders 1. Voorwoord Het huiswerkbeleid van Heilig-Hartcollege basisschool kwam tot stand na afname van een huiswerkbevraging

Nadere informatie

BuBaO Ten Desselaer Klein Park Lovenjoel

BuBaO Ten Desselaer Klein Park Lovenjoel BuBaO Ten Desselaer Klein Park 4 3360 Lovenjoel 016 85 21 70 info@tendesselaer.be www.tendesselaer.be De eerste schooldag kunnen de kinderen vanaf 8.30 u. in de refter beneden terecht. Ouders, opvoeders

Nadere informatie

Vrije basisschool De Wondertuin Bleekstraat Mechelen 015/

Vrije basisschool De Wondertuin Bleekstraat Mechelen 015/ Vrije basisschool De Wondertuin Bleekstraat 2 2800 Mechelen 015/41 45 26 info@dewondertuin.be www.dewondertuin.be Informatiebrochure van onze kleuterschool Voor je eerste schooldag bij ons krijg jij dit

Nadere informatie

Zesde leerjaar juf Annelies. september 2015. Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen

Zesde leerjaar juf Annelies. september 2015. Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be september 2015 Zesde leerjaar juf Annelies Beste ouders In deze brochure

Nadere informatie

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN NAAM :.. 1. Algemeen Ik: - heb respect en begrip voor anderen; - heb eerbied voor de natuur; - durf mijn eigen mening te uiten; - heb orde en ben steeds beleefd;

Nadere informatie

Welkom in de Windroos

Welkom in de Windroos Welkom in de Windroos Bij juf Nathalie in de bijtjesklas 2 Inhoudstafel : 1 Schooluren P. 4 2 Wat zit er in onze boekentas P.6 3 Klasjes p. 8 4 bewegingsopvoeding p. 8 5 Verjaardag p. 9 6 Nuttige weetjes

Nadere informatie

Huiswerk in onze school

Huiswerk in onze school Huiswerk in onze school Huiswerk is voor ons team belangrijk. We zien huiswerk in de eerste plaats als een extra inoefening van de geziene leerstof. Door huiswerk te maken leren onze leerlingen ook zelfstandig

Nadere informatie

Brochure infoavond 2015-2016

Brochure infoavond 2015-2016 VRIJ ONDERWIJS DUFFEL Vestigingen van De Basis Lager Onderwijs Stationsstraat 4 2570 Duffel 015/ 30 38 38 Brochure infoavond 2015-2016 5 de leerjaar 5A Juf Silvie Wellens SilvieWellens@debasisduffel.be

Nadere informatie

Brochure infoavond

Brochure infoavond Brochure infoavond 2018-2019 2 de leerjaar 2A Juf Anja Van Kerckhoven anja.vankerckhoven@lagereschoolduffel.be 2B Juf Ann Claes ann.claes@lagereschoolduffel.be Juf Jasmien Bogaerts jasmien.bogaerts@lagereschoolduffel.be

Nadere informatie

Infobrochure kleuterschool

Infobrochure kleuterschool Infobrochure kleuterschool Gemeentelijke Basisschool Heikant Aarschotsebaan 60 2590 Berlaar-Heikant Tel: 015/24 57 43 E-mail: directie@gemeenteschoolberlaar.be Website: www.gemeenteschoolberlaar.be Schooluren

Nadere informatie

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag Onze week maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag Zwemmen,om 2 weken, tot eind januari weekplanner Fruitdag LO afwisselend voor- of namiddag Huistaken afgeven LO om 2 weken PO Mini- en maxiklassen Uurroosters

Nadere informatie

een team met zorg voor een buitengewoon kind

een team met zorg voor een buitengewoon kind 1 K O R E N B L O E M INSTITUUT VOOR INDIVIDUEEL ONDERRICHT Korenbloemstraat 17, 9000 Gent Tel.: 09/269 92 70 fax: 09/269 92 79 een team met zorg voor een buitengewoon kind Elinda, Murat en Collin. Elinda

Nadere informatie

K L E U T E R S C H O O L

K L E U T E R S C H O O L K L E U T E R S C H O O L Sint-Jan Berchmanscollege PRAKTISCHE AFSPRAKEN SCHOOLJAAR 2017-2018 tel: O2/511.47.98 e-mail: kleuterschool@sjbbrussel.be website: www.sjbbrussel.be Beste ouders, In dit document

Nadere informatie

Brochure infoavond

Brochure infoavond VRIJ ONDERWIJS DUFFEL Vestigingen van De Basis Lager Onderwijs Stationsstraat 4 2570 Duffel 015/ 30 38 38 Brochure infoavond 2016-2017 6 de leerjaar 6A Juf Yoni Hermans yonihermans@debasisduffel.be 6B

Nadere informatie

Infobrochure kleuterschool

Infobrochure kleuterschool Infobrochure kleuterschool Gemeentelijke Basisschool Heikant Aarschotsebaan 60 2590 Berlaar-Heikant Tel: 015/24 57 43 E-mail: directie@gemeenteschoolberlaar.be Website: www.gemeenteschoolberlaar.be Schooluren

Nadere informatie

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Huiswerkplan

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Huiswerkplan qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Huiswerkplan Gemeentelijke basisschool Mollem hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc

Nadere informatie

EEN SCHOOLEIGEN HUISWERKBELEID

EEN SCHOOLEIGEN HUISWERKBELEID Stationstraat 22, 8700 Tielt 051/406263 051/409943 hetspoor@kbo-tielt.be www.kbo-tielt.be/hetspoor EEN SCHOOLEIGEN HUISWERKBELEID (geïnspireerd op Huiswerk in de basisschool, van Ameye en Vanspauwen) Vooraf

Nadere informatie

Aan iedereen alvast een fijne vakantie! De allerlaatste van dit schooljaar!

Aan iedereen alvast een fijne vakantie! De allerlaatste van dit schooljaar! De allerlaatste van dit schooljaar! Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas: juf Nathalie Nog 1 weekje en dan is het zover...de grote vakantie is in zicht! Maar vooraleer het

Nadere informatie

INFOBOEKJE KLEUTERS LENTEWEELDE

INFOBOEKJE KLEUTERS LENTEWEELDE INFOBOEKJE KLEUTERS LENTEWEELDE Beste ouders, Voor een vlot verloop van het nieuwe schooljaar geven we jullie graag enkele mededelingen mee via dit boekje. Het boekje komt ook in het mapje van je kleuter

Nadere informatie

Infoboekje 4. schooljaar

Infoboekje 4. schooljaar Infoboekje 4 de lj. schooljaar 2016-2017 Beste ouders, In dit boekje willen we graag enkele gewoontes en afspraken meedelen. Op de infoavond krijg je de kans meer te vragen over deze onderwerpen. Boodschappen/vragen

Nadere informatie

Brochure infoavond

Brochure infoavond Brochure infoavond 2018-2019 4 de leerjaar 4A Meester Jurgen van Baarle jurgen.vanbaarle@lagereschoolduffel.be Juf Rani Tavernier rani.tavernier@lagereschoolduffel.be 4B Juf Karen Geens karen.geens@lagereschoolduffel.be

Nadere informatie