Reactie NIVRA-bestuur inzake de ingebrachte moties van de leden Wetering c.s. (Stichting Wakkere Accountant)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reactie NIVRA-bestuur inzake de ingebrachte moties van de leden Wetering c.s. (Stichting Wakkere Accountant)"

Transcriptie

1 Reactie NIVRA-bestuur inzake de ingebrachte moties van de leden Wetering c.s. (Stichting Wakkere Accountant) Door de leden Wetering c.s. zijn zeven moties ingebracht ter behandeling op de Ledenvergadering van 12 december Het NIVRA-bestuur onderkent de kritiek die het afgelopen jaar door een aantal leden is uitgeoefend op de gedrags- en beroepsregels, alsmede op de structuur van de beroepsorganisatie. Tegelijkertijd wijst het bestuur erop dat juist in deze periode veel energie is gestoken in het verlichten van de regelgeving voor met name kleine kantoren, het verder vormgeven van een pluriforme organisatie en het verbeteren van de besluitvorming. Dit heeft geleid tot nieuwe voorstellen op het gebied van de kwaliteitstoetsing, de VGC en de vergaderorde. Voorstellen om de transparantie van de organisatie te verbeteren zijn in voorbereiding. Dit alles vraagt om een zorgvuldige voorbereiding, waarbij rekening wordt gehouden met soms uiteenlopende belangen. Het bestuur is van mening dat de moties van de Stichting Wakkere Accountant geen recht doen aan de vereiste zorgvuldigheid van overleg en besluitvorming. Tevens miskent de SWA het belang van een breed samengestelde beroepsorganisatie, met kwaliteitswaarborgen voor de diverse accountantswerkzaamheden. Het bestuur acht een onbetwist kwaliteitsimago voor het gehele accountantsberoep van het hoogste belang. Dat vereist een krachtige beroepsorganisatie, die staat voor de kwaliteit en de integriteit van het beroep. Het bestuur is van mening dat de moties van de SWA afbreuk doen aan de kwaliteit van de titel en de zorgvuldigheid van overleg en besluitvorming die bij een publiekrechtelijke beroepsorganisatie horen. Ze raadt de moties om deze redenen af. Per motie wordt het standpunt afzonderlijk gemotiveerd. 27 november 2007

2 Agendapunt 6 Bijlage 8: Motie met betrekking tot moties in de Ledenvergadering De Ledenvergadering van het NIVRA in vergadering bijeen op., Overwegende dat: de Ledenvergadering het hoogste orgaan is binnen, het NIVRA-Bestuur in een brief d.d. 18 juli 2007 aan het SWA-Bestuur mededeelde dat een motie kan worden ingediend tijdens de behandeling van dat agendapunt mits betrekking hebbend op het agenda-onderwerp en duidelijk en schriftelijk geformuleerd is, Van mening dat: wanneer een lid van de vergadering tijdens de behandeling van een agendapunt een motie indient die betrekking heeft op het agenda-onderwerp en schriftelijk geformuleerd is, de voorzitter van NIVRA verplicht is om, als dat lid daarom verzoekt, die motie in stemming te brengen, Besluit dat: aan de Ledenvergadering, zijnde het hoogste orgaan binnen NIVRA, het motierecht toekomt en dat van het NIVRA-Bestuur verwacht mag worden dat deze aangenomen moties binnen een redelijke termijn uitvoert, en gaat over tot de orde van de dag. ========================================================================== Reactie bestuur NIVRA: 1. Met de ontwerpverordening op de Ledenvergadering wordt het motierecht toegekend aan de Ledenvergadering. Artikel 18 luidt: 1. Een lid dat het woord voert kan daarbij een motie over het in behandeling zijnde onderwerp indienen. Een motie is kort, duidelijk geformuleerd en op schrift gesteld. De tekst van de motie wordt door de indiener voorgelezen. 2. Een motie heeft de strekking het gevoelen van de vergadering over een bepaald onderwerp aan het bestuur kenbaar te maken. 3. Een motie kan alleen in behandeling komen indien zij door ten minste tien leden ondertekend is. 4. De behandeling van moties vindt plaats tijdens de beraadslaging over het in behandeling zijnde onderwerp, tenzij de voorzitter van de vergadering besluit haar later te doen geschieden.

3 2. Hiermee wordt in feite voldaan aan de motie, behoudens één aspect: een motie is een oproep die de wens van de vergadering weergeeft, maar kan niet dwingend een handeling opleggen. Een bestuur geeft in principe opvolging aan een motie, maar moet de mogelijkheid houden een motie naast zich neer te leggen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als de uitvoering van de motie strijdig is met wettelijke bepalingen. Indien het bestuur een aangenomen motie niet uitvoert, kan de Ledenvergadering daar consequenties aan verbinden, bijvoorbeeld door zich tegen de benoeming van bestuurders uit te spreken.

4 Agendapunt 7 Bijlage 11: Motie met betrekking tot Big Four bestuursleden De Ledenvergadering van het NIVRA in vergadering bijeen op., Overwegende dat: het NIVRA-Bestuur momenteel uit 9 bestuursleden bestaat waarvan 4 leden werkzaam zijn bij de Big-Four, 1 lid bij BDO en 1 lid bij een middelgroot kantoor, in totaal 6 leden van de vakgroep Opak; dat daarnaast slechts drie bestuursleden respectievelijk Finad, Intac en Ovac vertegenwoordigen, de laatste RA-Gids aangeeft dat er circa leden zijn waarvan 37,2 % werkzaam in het openbaar beroep (OPAK), 10,8% als overheidsaccountant (OVAC), 5,6% als intern accountant (INTAC) en 45,4% als accountant in business (FINAD), uit bovenstaande blijkt dat de samenstelling van het NIVRA-Bestuur niet geheel de ledensamenstelling representeert, Van mening dat: de samenstelling van het NIVRA-Bestuur zo veel als mogelijk is de ledensamenstelling dient te representeren, derhalve de openbare accountants in de vakgroep Opak recht hebben op 37,2 % van de 9 bestuursleden d.w.z. 3,3 bestuursleden, derhalve Intac en Ovac tesamen recht hebben op 16,4% van de bestuursleden d.w.z. 1,5 bestuurslid, derhalve Finad recht heeft op 45,4 % van de 9 bestuursleden d.w.z. 4,1 bestuurslid, derhalve het vervangen van drie Opak-bestuursleden door drie Finad-leden het beste de ledensamenstelling representeert, derhalve de gewenste afgeronde samenstelling van een 9-koppig bestuur bestaat uit 3 Opak-leden, vier Finad-leden naast een lid van Intac en Ovac, art. 3 WRA het aantal leden van het bestuur door de Ledenvergadering laat bepalen, Besluit om: het NIVRA-Bestuur te verzoeken de samenstelling van het bestuur zo spoedig mogelijk in overeenstemming te brengen met de samenstelling van het huidige ledenbestand, in het geval het gehele NIVRA-Bestuur of individuele leden daarvan ter vergadering niet kenbaar willen maken hieraan mee te zullen werken, het aantal leden van het bestuur op. te bepalen teneinde een bestuur te krijgen met een overwicht aan leden die wel willen meewerken aan een bestuurssamenstelling die uiteindelijk zo veel als mogelijk de ledensamenstelling representeert eventuele nieuwe vacatures te vervullen uit de lijst van aanbevolen kandidaatbestuursleden die zijn voorgedragen door tenminste 25 leden conform Artikel 2 en 3 van de Regelen ter Uitvoering van de Verordening op de Ledenvergadering, en gaat over tot de orde van de dag.

5 ======================================================================= Reactie bestuur NIVRA: 1. De belangrijkste reden voor de publieke status van het NIVRA is het regelen van de rechten en plichten van de controlerend accountant, zo blijkt uit de Memorie van Toelichting op de Wet op de Registeraccountants. Om die reden, en vanwege de uitstraling en betekenis van de controlerend accountants voor de RA-titel, is door de Ledenvergadering gekozen voor een bestuur waarvan de meerderheid uit controlerend accountants bestaat. 2. Daarbij is het ongewenst dat de zeggenschap over het controlerend beroep - direct of indirect - wordt uitgeoefend door opdrachtgevers, in dit geval niet-controlerende leden in dienst van opdrachtgevers. De veronderstelling is gerechtvaardigd dat de wetgever en het maatschappelijk verkeer dit ook niet zullen accepteren. 3. Binnen deze voorwaarden wil het bestuur de pluriformiteit van de organisatie optimaal weerspiegelen in de bestuurssamenstelling, in lijn met de besluiten inzake pluriformiteit in de Ledenvergaderingen van 2005 en Daarom krijgen de accountants in business vanaf 2008 een tweede zetel in het bestuur, en leveren de openbaar accountants een zetel in. Hiermee bestaat het bestuur uit twee leden uit de finadgeleding, één overheidsaccountant, één intern accountant en vijf openbaar accountants (waarvan drie afkomstig uit een groot kantoor en twee uit een kleiner kantoor). 4. De bestuurlijke samenstelling laat onverlet dat controlerend accountants een relatief grote bijdrage aan de beroepsorganisatie leveren in termen van contributie (60 % van de totale contributiesom) en tijdsbesteding (aandeel in commissies en werkgroepen). 5. Het vraagstuk van de omvang en samenstelling van het NIVRA-bestuur vereist een zorgvuldige afweging en behandeling. Om die reden is de kwestie voor advies voorgelegd aan de onlangs geïnstalleerde commissie Governance NIVRA, onder leiding van prof. dr. A. Schilder. 6. Tenslotte is de motie (voor wat betreft het laatste onderdeel van het besluit) in strijd met de bestaande verordening op de Ledenvergadering en de Regelen ter uitvoering van de Verordening op de Ledenvergadering. Artikel 2 en 3 van de Regelen bepalen dat kandidaten voor vacatures minimaal drie weken van te voren moeten worden ingediend. In samenhang met artikel 1 blijkt dat kandidaten niet gekozen kunnen worden in dezelfde vergadering waarin de vacatures worden gecreëerd. Uitgangspunt is dat eerst de vacatures worden gemeld en daarna pas de kandidaten, zodat alle leden in de gelegenheid worden gesteld om (tegen)kandidaten te stellen, c.q. zichzelf te kandideren.

6 Agendapunt 8: Bijlage 13: Motie inzake amendement op de VGC De Ledenvergadering van het NIVRA in vergadering bijeen op., Overwegende dat: het wenselijk is om de definitie van openbaar accountant in de VGC volstrekt duidelijk voor alle omstandigheden te definiëren, het ook noodzakelijk is om de strijdigheid met hogere Europese en Nederlandse concurrentiewetgeving op te heffen; deze strijdigheid wordt mogelijk gemaakt door de netwerkdefinitie van accountantsorganisatie via het woord soortgelijk de huidige definitie en de voorstellen van het bestuur tot verbetering daartoe ontoereikend zijn, Van mening dat: bijgaand voorstel tot wijziging van de VGC de meest geëigende oplossing op korte termijn voor dit definitieprobleem is, Besluit: het bestuur van NIVRA op te dragen bijgaand voorstel tot wijziging van de VGC op te nemen in de VGC en als ontwerp- c.q. mits geen bezwaren zijn binnengekomen als definitieve verordeningen te plaatsen in de Staatscourant nadat goedkeuring is verkregen van de Minister van Financiën, en gaat over tot de orde van de dag. Amendement op de VGC Artikel 1 De definities genoemd in Deel A onder a., b., e. en h. worden als volgt gewijzigd: a. aan assurance verwante opdrachten: de opdracht tot het samenstellen van financiële informatie en de opdracht tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot financiële informatie, zoals bedoeld in de Nadere voorschriften controle- en overige standaarden en welke opdrachten niet uitmonden in een assurance opdracht; onder het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden wordt ook verstaan een conclusie formuleren die is bedoeld om het vertrouwen van de beoogde gebruikers, niet zijnde de verantwoordelijke partij, in de uitkomst van de evaluatie van of de toetsing van het object van onderzoek ten opzichte van de criteria, te versterken. De uitkomst van de evaluatie of de toetsing van het object van onderzoek is de informatie die het gevolg is van de toepassing van omschreven criteria; b. accountant in business: de accountant, niet zijnde een openbaar accountant, intern accountant of overheidsaccountant, die in dienstbetrekking is of wordt ingehuurd voor een uitvoerende of bestuurlijke functie op het gebied van de handel, industrie, dienstverlening, de publieke sector, het onderwijs, de not for profit sector, regelgevende instanties of professionele instituten of de accountant, die door de hiervoor genoemde entiteiten wordt gecontracteerd voor bijvoorbeeld een adviesfunctie of andere opdracht; e. accountantskantoor: hieronder wordt verstaan: - de organisatorische eenheid waarbinnen één of meer accountants voor een cliënt bedrijfsmatig professionele diensten verrichten, welke naar de mening van die organisatorische eenheid ook assuranceopdrachten zouden

7 moeten kunnen omvatten, die niet beschikt over een vergunning als bedoeld in artikel 5 van de Wet toezicht accountantsorganisaties; of - de accountantsorganisatie ter zake van uitgevoerde professionele diensten bestaande uit onder meer assuranceopdrachten, aan assurance verwante en overige opdrachten, die niet onder de werkingssfeer van de Wet toezicht accountantsorganisaties vallen; h. assuranceopdracht: een opdracht die uitmondt in een wettelijke verklaring (accountantsverklaring) van een accountant inhoudende de uitkomst van een wettelijke controle zoals bedoeld in de Wet Toezicht Accountantsorganisaties.; Artikel D Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari =============================================================================== Reactie bestuur NIVRA 1. Deze motie introduceert een nieuwe categorie in de VGC, namelijk die van wettelijk controleur en bepaalt dat uitsluitend op deze categorie deel B1 van de VGC van toepassing is. Tevens staat het andere categorieën leden vrij om de term openbaar accountant te gebruiken als diensten aan derden worden aangeboden. 2. Gevolg van overneming van het voorgestelde amendement - bij aanneming van de motie - is dat er o.a. geen onafhankelijkheidsregels en geen kantoorvoorschriften meer van toepassing zijn op een groot deel van de assuranceopdrachten. Ook de reguliere toetsing vervalt voor deze opdrachten en de aan assurance verwante opdrachten (zoals gedefinieerd in de VGC). Tegelijkertijd kan de term openbaar accountant naar keuze worden gebruikt voor de genoemde werkzaamheden, hetgeen tot veel onduidelijkheid zal leiden. 3. Uitvoering van de motie zal een diskwalificerend effect hebben op kantoren die de genoemde werkzaamheden verrichten. Marktpartijen hebben het belang van kwaliteitsborgende maatregelen bij herhaling duidelijk kenbaar gemaakt. Hierbij behoort een evenwichtige set van gedrags- en beroepsregels en toetsing respectievelijk toezicht. Het vervallen van deze waarborgen zal schadelijke gevolgen hebben voor de kwaliteit van de uitvoering van de werkzaamheden en de reputatie in de markt van accountantskantoren die niet beschikken over een AFM-vergunning. Kortom, de motie zal op termijn averechts werken voor juist die categorie die ze beoogt te beschermen: de kleinere kantoren. 4. De motie behelst een grote afwijking van de IFAC regelgeving. Deze kent assuranceopdrachten en aan assurance verwante opdrachten en maakt geen onderscheid tussen wettelijke of niet-wettelijke controlewerkzaamheden. In IFAC-termen is de term openbaar accountant van toepassing op de werkzaamheden die een accountant verricht ten behoeve van derden; deze accountant valt onder de B1 categorie. In de huidige VGC zijn accountants in business met uitsluitend overige werkzaamheden hiervan vrijgesteld, waarmee Nederland al een uitzonderingspositie inneemt. In de voorstellen van de redactiecommissie wordt dit uitgebreid tot samenstelopdrachten besloten verkeer en specifiek overeengekomen werkzaamheden.

8 5. Een motie die het bestuur opdraagt een bepaald ontwerp in de Staatscourant te plaatsen gaat voorbij aan de reikwijdte van het motierecht. Daarnaast is de motie strijdig met de wet. De voorgestelde aanpassing vereist publicatie vooraf van de ontwerpverordening, zodanig dat leden en derden voorafgaande aan de Ledenvergadering bedenkingen kunnen inbrengen. Overigens heeft de uitgebreide sondering met de leden een gebruikelijke fase die nog vooraf gaat aan de formele publicaties - in dit geval ook niet plaatsgevonden.

9 Agendapunt 9 Bijlage 15: Motie met betrekking tot kwaliteitscontrole en toetsingen De Ledenvergadering van het NIVRA in vergadering bijeen op., Overwegende dat: De AFM heeft besloten niet langer met NIVRA samen te werken inzake de kwaliteitscontrole, de commissies Verdiesen en Van de Luitgaarden hebben voorgesteld de vigerende regels met betrekking tot de periodieke preventieve toetsing te vervangen door een systeem van coachende respectievelijk risicogerichte toetsing, NIVRA inmiddels heeft besloten deze toetsingen op te schorten, Van mening dat: gezien bovenstaande een nieuw toetsingssysteem noodzakelijk is, verbijzonderde toetsingen onder een dergelijk toetsingssysteem moeten gedragen worden door de betreffende vakgroepen waarvan de leden in de gelegenheid worden gesteld met een toetsingsysteem in te stemmen dan wel wijzigingen in dat toetsingsysteem voor te stellen, algemene toetsingen voor alle registeraccountants onder een dergelijk toetsingssysteem dienen te worden uitgevoerd via het klachteninstituut binnen het kader van de WTRA die naast haar wettelijke taak tevens belast kan worden met de commerciële taak om klachten van cliënten zo goed mogelijk op te vangen, te voorkomen en daarbij, zeker bij herhaling, zonodig kan voorstellen aan tenminste drie collega s uit dezelfde vakgroep om coachend op te treden en zonodig tuchtrechtelijke maatregelen voor te stellen, Besluit om het bestuur van NIVRA op te dragen: de bestaande toetsingen met onmiddellijke ingang blijvend op te schorten, de vigerende Verordening op de Kwaliteitstoetsing in te trekken en het CTK op te heffen onder dankzegging voor bewezen diensten, alle verordeningen noodzakelijk om algemene toetsingen voor alle registeraccountants mogelijk te maken zodanig te wijzigen dat deze worden uitgevoerd via het klachteninstituut binnen het kader van de WTRA die naast haar wettelijke taak tevens belast kan worden met de commerciële taak om klachten van cliënten zo goed mogelijk op te vangen, te voorkomen en daarbij, zeker bij herhaling, zonodig kan voorstellen aan tenminste drie collega s uit dezelfde vakgroep om coachend op te treden en zonodig tuchtrechtelijke maatregelen voor te stellen, en gaat over tot de orde van de dag.

10 ================================================================================ Reactie bestuur NIVRA 1. De visie van het bestuur ten aanzien van kwaliteitstoetsing is vervat in bijlage 14, Voorstellen van het bestuur m.b.t. kwaliteitsonderzoeken. Deze voorstellen bevatten de motivatie en uitwerking van het kwaliteitsonderzoek op een nieuwe leest. Uitgangspunten zijn bevordering van kwaliteit, substance over form en vermindering van lastendruk. Door gebruik te maken van risicoanalyse en thematisch onderzoek kan het onderzoek afgestemd worden op specifieke doelgroepen. 2. De overwegingen in de motie ten aanzien van de AFM zijn onjuist. NIVRA en AFM hebben afgezien van het sluiten van een convenant, maar hebben wel degelijk de intentie samen te werken op het gebied van kwaliteitscontrole. 3. De motie beoogt de verantwoordelijkheid voor toetsingen bij de nog op te richten klachtencommissie te leggen. Deze klachtencommissie is door de wetgever voorgeschreven met een specifiek doel, namelijk een zorgvuldige afhandeling van klachten die niet per se door de Accountantskamer hoeven te worden behandeld. De motie belast de klachtencommissie met een taak waarvoor ze niet is bedoeld en waartoe ze ook niet is geëquipeerd. 4. Daarbij komt dat de klachtencommissie in een breder verband van reeds bestaande klachtenregelingen bij kantoren opereert en naar verwachting slechts een deel van de klachten in de markt zal behandelen. 5. In de motie wordt voorgesteld om klachten die zich bij herhaling voordoen voor te leggen aan tenminste drie collega s uit dezelfde vakgroep. De objectiviteit van de oordeelsvorming kan hiermee in het geding komen, zeker indien een vakgroep al kan worden ingesteld door 100 leden (zie motie: instelling vakgroepen, agendapunt 12). 6. De vereiste om per vakgroep een groep van beoordelaars aan te stellen is inefficiënt. 7. Coaching veronderstelt invoelingsvermogen en nauwe begeleiding, het voorstellen van tuchtrechtelijke maatregelen vereist objectiviteit en afstandelijkheid. De combinatie is derhalve ongewenst. 8. Een bestaande verordening kan niet bij motie door het bestuur worden ingetrokken.

11 Agendapunt 11 Bijlage 17: Motie met betrekking tot het recht van initiatief De Ledenvergadering van het NIVRA in vergadering bijeen op., Overwegende dat: het recht van initiatief, zijnde het indienen van nieuwe verordeningen, amendementen op bestaande verordeningen en het intrekken van bestaande verordeningen nadere uitwerking behoeft, Van mening dat: agendapunten, schriftelijk ingediend door en voorzien van de handtekeningen van tenminste 40 leden, zoals amendement- voorstellen op bestaande verordeningen, moties, voorstel-besluiten of verordeningsvoorstellen, op de agenda van de algemene en/of bijzondere Ledenvergadering dienen te worden geplaatst, overeenkomstig art. 8 WRA. deze agendapunten, inclusief eventuele bijlagen, door NIVRA via de reguliere communicatiekanalen (wekelijkse mails, website, vergaderstukken via de post) volledig en zonder toevoegingen ter kennis aan de leden dienen te worden gebracht, deze agendapunten, die door de algemene en/of bijzondere Ledenvergadering zijn aangenomen door het bestuur van NIVRA als ontwerp- c.q. mits geen bezwaren zijn binnengekomen als definitieve verordeningen worden geplaatst in de Staatscourant nadat goedkeuring is verkregen van de Minister van Financiën, een en ander voorzover noodzakelijk, Besluit dat: aan de Ledenvergadering, zijnde het hoogste orgaan binnen NIVRA, het recht van initiatief toekomt en dat van het NIVRA-Bestuur verwacht mag worden dat deze amendement- voorstellen op bestaande verordeningen, moties, voorstel-besluiten of verordeningsvoorstellen, voorzover schriftelijk als agendapunt ingediend door en voorzien van de handtekeningen van tenminste 40 leden en door de algemene en/of bijzondere Ledenvergadering aangenomen, binnen een redelijke termijn uitvoert, en gaat over tot de orde van de dag. ======================================================================= Reactie bestuur NIVRA 1. Het is altijd mogelijk bij het NIVRA zelf met initiatieven voor verordeningen te komen. Deze kunnen individueel of via de vakgroepen of commissies worden

12 ingebracht. Ook de Ledenvergadering kan per motie voorstellen doen aan het bestuur. 2. Ten aanzien van initiatieven op het gebied van verordeningen is het van belang dat het due process en de in de WRA gestelde verplichtingen worden gevolgd. Een amendement of een motie, ingediend ter of vlak vóór de vergadering kan daarom niet een heel nieuw voorstel voor een verordening inhouden. Leden moeten voldoende kennis kunnen nemen van de uitgangspunten en inhoud, en het moet voor alle belanghebbenden mogelijk zijn om bedenkingen, in het kader van het publiek belang door de wetgever verplicht gesteld, in te dienen. Het NIVRA hanteert om deze redenen overigens een standaardprocedure die bestaat uit: Vaktechnisch overleg met vakgroepen en externe organisaties over doel en uitgangspunten van nieuwe of herziene verordening Opstellen tekst bij wettelijke controle door paritaire commissie Juridische toetsing Publieke sondering van voorontwerp en actieve benadering van belanghebbenden (bv. AFM, ministerie) Bij eventuele bezwaren: aanvullend hoor en wederhoor Publicatie ontwerpverordening en oproep tot reactie en discussie Publicatie van bedenkingen Discussie en/of besluitvorming op Ledenvergadering Indien van toepassing: instemming van minister van Financien Publicatie definitieve verordening 3. Een motie die het bestuur opdraagt een bepaald ontwerp in de Staatscourant te plaatsen gaat voorbij aan de reikwijdte van het motierecht. Voorts bevat het besluit onduidelijk formuleringen (bv. amendement-voorstellen op moties )

13 Agendapunt 12: Bijlage 18: Motie met betrekking tot het instellen van vakgroepen De Ledenvergadering van het NIVRA in vergadering bijeen op., Overwegende dat: de werkzaamheden van accountants verschillend van aard zijn, deze verschillende werkzaamheden gedifferentieerde regelgeving behoeven, de gedifferentieerde regelgeving voor deze verschillende werkzaamheden vanuit de basis van de betreffende accountants ontwikkeld dient te worden, Van mening dat: accountants die gelijksoortige werkzaamheden verrichten in vakgroepen georganiseerd dienen te worden, alleen de vakgroepen de eventueel noodzakelijke specifieke regelgeving voor de in hun vakgroepen georganiseerde accountants dienen te ontwikkelen, de vakgroepen de contributiehoogte vaststellen voor al hun leden, recht hebben om over alle contributies van al hun leden te kunnen beschikken en verplicht zijn daarvan een redelijke vergoeding af te dragen voor de minimale kerntaken van NIVRA voorzover van belang en noodzakelijk voor alle leden van alle vakgroepen zoals het bijhouden van het register, alle leden in vrijheid kunnen beslissen of en zo ja in welke vakgroep zij zich thuis voelen, NIVRA in moet stemmen met een afzonderlijke vakgroep wanneer meer dan 100 leden besluiten tot de oprichting van een afzonderlijke vakgroep, Het NIVRA-Bestuur zodanig wordt samengesteld dat het aantal leden per vakgroep zo zuiver mogelijk wordt gerepresenteerd, Besluit: het bestuur van NIVRA op te dragen overeenkomstig deze nadere uitwerking te handelen en conforme verordeningsvoorstellen te ontwikkelen ter goedkeuring op de komende Ledenvergadering, en gaat over tot de orde van de dag. Reactie bestuur NIVRA: 1. Het huidige pluriformiteitsbeleid is tot stand gekomen op basis van een uitgebreide ledenraadpleging en met instemming van de Ledenvergadering. Daarbij is nadrukkelijk onderscheid gemaakt tussen gemeenschappelijke activiteiten, ter bevordering van de kwaliteit van het beroep en de RA-titel, en specifieke activiteiten die worden uitgevoerd door de vakgroepen. De bevoegdheden van de vakgroepen zijn verruimd en voor de uitvoering van hun plannen is extra budget beschikbaar gesteld.

14 Dit alles met behoud van de collectieve basis in de vorm van een gemeenschappelijk bestuur, bureau en service-apparaat. De plannen worden bekostigd uit de contributie die jaarlijks door de Ledenvergadering wordt vastgesteld 2. De motie gaat voorbij aan de gemeenschappelijke basis van het beroep en de afspraken die in de afgelopen jaren, met instemming van de Ledenvergadering, in het kader van de pluriformiteit zijn gemaakt. In de motie is het gemeenschappelijk belang gereduceerd tot een minimale restcategorie ( voorzover van belang en noodzakelijk voor alle leden van alle vakgroepen zoals het bijhouden van het register ). 3. Uitvoering van de motie zal leiden tot vergaande inefficiëntie. In theorie is een oneindig aantal vakgroepen mogelijk (iedere combinatie van minimaal 100 leden). Het aantal vakgroepen zal toenemen, en daarmee ook de coördinatieproblematiek (overlappende doelgroepenbenadering, administratie, personeelsbeleid, produktontwikkeling etc.) en de kosten. 4. De motie is op meerdere punten in strijd met de wet: a. De motie geeft vakgroepen het recht om specifieke regelgeving te ontwikkelen. De motie is daarom strijdig met artikel 23 WRA, die de verordenende bevoegdheid toekent aan de Ledenvergadering van de Orde, en deze verordeningen verbindend verklaart voor al haar leden. b. De minimale kerntaken, zoals gedefinieerd in de motie, vereisen een belang en noodzakelijkheid voor alle leden van alle vakgroepen. Dit plaatst verordeningen met een beperkte of gedifferentieerde reikwijdte buiten de kerntaken van het NIVRA, waarmee een onwettige situatie wordt gecreëerd. c. De motie houdt ook geen rekening met de regierol, die de wetgever in artikel 23 WRA aan het bestuur heeft toebedeeld. Daaronder valt ook het ter goedkeuring voorleggen van verordeningen door het bestuur aan het ministerie van Financiën. d. De voorstellen ten aanzien van de contributieheffing en de besteding van de contributiegelden zijn strijdig met de artikelen 27 en 28 WRA. 5. Een motie die het bestuur opdraagt een bepaalde handeling te verrichten gaat voorbij aan de reikwijdte van het motierecht.

15 Agendapunt 13 Bijlage 19: Motie met betrekking tot permanente educatie De Ledenvergadering van het NIVRA in vergadering bijeen op., Overwegende dat: het wenselijk is om in overeenstemming met de Ifac-eisen het huidige puntentelsysteem te verlichten en daarnaast een outputgeoriënteerd systeem van permanente educatie toe te laten, het huidige puntentelsysteem voor openbare accountants van 120 punten per 3 jaar is waarvan 100 % verifieerbaar moet worden aangepast aan Ifac dat 50%, dus 60 punten, verifieerbaar verlangt, het huidige puntentelsysteem bureaucratisch is en star en te veel de nadruk legt op externe cursussen en minimale vereisten, een systeem van output-pe beter aansluit bij de individuele, tijdsgebonden en zeer gevarieerde PE-behoeftes en bovendien de nadruk legt waar het hoort: eigen verantwoordelijkheid, dat ruim 50 collega s hebben geprotesteerd tegen de communicatie van NIVRA over Ouput-PE naar alle leden, Van mening dat: bijgaande voorstel verordening de meest geëigende oplossing is om output-pe toe te laten daarnaast het vigerende puntentelsysteem van kracht kan blijven zonder de Ifaceisen te overschrijden en zonder verplichte VGC-cursussen, Besluit om het bestuur van NIVRA op te dragen: bijgaand voorstel Verordening Permanente Educatie als als ontwerp-c.q. definitieve verordeningen in de staatscourant te plaatsen de bestaande Nadere Voorschriften Permanente Educatie aan te passen zonder de Ifac-eisen te overschrijden en zonder verplichte VGC-cursussen, en gaat over tot de orde van de dag. Voorstel Verordening Permanente Educatie (bijlage bij de bijlage van agendapunt 5) Hoofdstuk 1 Reikwijdte van deze verordening Artikel 1 Deze verordening is van toepassing op alle registeraccountants met uitzondering van de registeraccountants die niet actief betrokken zijn bij het arbeidsproces uit hoofde van welke functie dan ook en daarenboven geen enkele activiteit, bezoldigd of onbezoldigd, verrichten ten behoeve waarvan de deskundigheid van registeraccountant wordt of zou kunnen worden aangewend. Onder niet actief bij het arbeidsproces betrokken zijn wordt verstaan dat geen inkomsten uit enige tegenwoordige arbeid wordt genoten. Hoofdstuk 2 Jaarlijkse opgave

16 Artikel 2 Jaarlijks bevestigt ieder lid dat hij als onderdeel van zijn werkzaamheden heeft nagedacht over zijn verantwoordelijkheden, daarbij passende leer- en ontwikkelingsactiviteiten (zo nodig) heeft ondernomen en daarbij het effect van die activiteiten heeft beoordeeld. Artikel 3 Leden die een vergelijkbare verplichting tot permanente educatie op zich hebben genomen bij een organisatie (bijvoorbeeld het CI) of werkgever(bijvoorbeeld een accountantskantoor), zijn vrijgesteld van de verplichting onder artikel 2 mits deze organisatie of werkgever naar haar eigen oordeel voldoet aan vergelijkbare en verifieerbare eisen en daarvan jaarlijks opgave doet. Leden die voldoen aan de Nadere Voorschriften Permanente Educatie en de bijbehorende registratie zijn evenzeer vrijgesteld van de verplichting onder artikel 2. Artikel 4 Het Bestuur draagt het Bureau op om bij de jaarlijkse contributiefactuur aan het lid tevens een voorgedrukte verklaring met een bevestiging als bedoeld in artikel 2 toe te zenden ter ondertekening en voor de leden die dit wensen een online faciliteit ter beschikking te stellen waarin deze verklaring bevestigd kan worden. Artikel 5 Het bestuur is bevoegd op een schriftelijk en gemotiveerd verzoek van de registeraccountant geheel of gedeeltelijk ontheffing te verlenen van het bepaalde in artikel 2 op grond van bijzondere omstandigheden. Het bestuur kan aan deze ontheffing voor waarden verbinden. Hoofdstuk 3 Monitoring Artikel 6 Het Bestuur draagt het Bureau op om een efficiënte steekproef te ontwerpen om jaarlijks vast te stellen dat niet meer dan 5 % van de registeraccountants niet aan hun verplichtingen voldoet. Aan de in de steekproef betrokken registeraccountants, alsmede aan de in artikel 8 bedoelde leden wordt gevraagd het formulier in te vullen zoals in de appendix bij deze verordening is opgenomen. Het Bestuur draagt het Bureau op om voor de leden die dit wensen een online faciliteit ter beschikking te stellen waarin dit formulier kan worden ingeleverd. Artikel 7 Op basis van de ontvangen antwoorden kan het Bestuur de desbetreffende leden vragen detailopgaven te geven om deze opgaven te substantiëren. Uitgangspunt is dat dit aan niet meer dan 50 % van de steekproefdeelnemers gevraagd zal worden. Artikel 8 In de steekproef en de verplichting een opgave te substantiëren kunnen ook worden opgenomen de registeraccountants waarover het toezichthoudende orgaan, het bestuur, de Accountantskamer, de Klachtencommissie en/of het College van Beroep voor het bedrijfsleven, specifiek nadere informatie wensen. Artikel 9 Bij verschil van inzicht tussen het lid en het Bureau over de wijze waarop het lid zijn PE-verplichting heeft ingevuld c.q is nagekomen, wordt een college van arbiters samengesteld die zoveel mogelijk dezelfde rol en functie uitoefenen als het betreffende lid. Een arbiter wordt aangewezen door het lid zelf, een arbiter door het Bureau. Tezamen bepalen ze de derde arbiter die tevens voorzitter wordt. Deze bindende arbitrage is bindend en de kosten worden gedragen conform de uitspraak van dit college van arbiters. Artikel 10 Indien een lid in gebreke is te voldoen aan de bepalingen in deze verordening, kan het bestuur hem een redelijke termijn stellen waarbinnen hij die verplichtingen alsnog dient na te komen. In het geval

17 dat de registeraccountant na afloop van die termijn nog in gebreke is, kan het bestuur een klacht indienen bij de Klachtencommissie. Hoofdstuk 4 Slotbepalingen Artikel 11 Deze verordening treedt in werking per 1 januari Reactie bestuur NIVRA: 1. De discussie over het te hanteren puntentelsysteem is vorig jaar uitgebreid gevoerd. Er is gekeken naar ervaringen in andere landen, en naar de kostenefficiëntie van de verschillende systemen. Op basis daarvan is besloten tot het huidige systeem. Daarnaast zijn in 2007, naar aanleiding van commentaar van de leden, de nadere voorschriften voor de accountants in business aangepast. 2. De PE-regeling is door het bestuur vastgesteld in de vorm van Nadere Voorschriften. Het bestuur heeft gemeend dat de relatief zware procedures die een Verordening met zich meebrengt, onnodig duur en belastend waren, gezien het uitvoerende karakter van de regeling. De Ledenvergadering heeft daarmee ingestemd. 3. De motie is in strijd met de wet en de verordening op de Ledenvergadering. Er wordt een volledige ontwerpverordening ingediend, terwijl er geen sprake is van de wettelijk vereiste voorpublicatie noch van de stemming erover door de Ledenvergadering. De voorgestelde handelwijze is in strijd met democratische vereisten. Indien het PE-voorschrift de status van verordening zou krijgen is tevens toetsing door een paritaire commissie en goedkeuring van het ministerie van Financiën vereist. 4. Het bestuur is bereid om in 2009, wanneer de geldende nadere voorschriften twee jaar van kracht zullen zijn geweest, een evaluatie te starten en op basis hiervan de huidige regelingen, inclusief de puntentelsystematiek, te heroverwegen. 5. Een motie die het bestuur opdraagt een bepaalde handeling te verrichten gaat voorbij aan de reikwijdte van het motierecht.

Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA)

Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA) (VGBA) Geldend per 1 januari 2014 Verordening gedrags- en beroepsregels accountants De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants, Gelet op artikel 19, tweede lid, aanhef en

Nadere informatie

Doorlopende tekst van Verordening gedrags- en beroepsregels (VGBA) uitgaande van aanvaarding van door het bestuur ingediende amendementen 1

Doorlopende tekst van Verordening gedrags- en beroepsregels (VGBA) uitgaande van aanvaarding van door het bestuur ingediende amendementen 1 Doorlopende tekst van Verordening gedrags- en beroepsregels (VGBA) uitgaande van aanvaarding van door het bestuur ingediende amendementen 1 2 december 2013 1 De hiernavolgende tekst van VGBA geeft de tekst

Nadere informatie

VRAGENLIJST MONITORING ACCOUNTANTSKANTOREN. Introductie vragenlijst monitoring accountantskantoren. Vertrouwelijk

VRAGENLIJST MONITORING ACCOUNTANTSKANTOREN. Introductie vragenlijst monitoring accountantskantoren. Vertrouwelijk VRAGENLIJST MONITORING ACCOUNTANTSKANTOREN Introductie vragenlijst monitoring accountantskantoren Vertrouwelijk Deze monitorvragenlijst betreft het jaar: In de loop van 2008 heeft het bestuur van het NIVRA

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 20544 30 december 2009 Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode Het bestuur van de Orde Koninklijk Nederlands

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Verordeningen en overige besluiten / 41. Hoofdstuk 4 De financiën van de beroepsorganisatie / 52

Hoofdstuk 3 Verordeningen en overige besluiten / 41. Hoofdstuk 4 De financiën van de beroepsorganisatie / 52 INHOUD Voorwoord / 5 Wet op het accountantsberoep / 17 Hoofdstuk 1 Definities / 27 Hoofdstuk 2 De Nederlandse beroepsorganisatie van accountants / 27 2.1 Instelling en taken / 27 2.2 De ledenvergadering

Nadere informatie

Verordening op de Raad voor Toezicht

Verordening op de Raad voor Toezicht Verordening op de Raad voor Toezicht De ledenvergadering van het Nederlands Instituut van Registeraccountants, Gelet op artikel 19, eerste lid, van de Wet op de Registeraccountants; Stelt de volgende verordening

Nadere informatie

Nadere voorschriften inzake de werkwijze van de ledengroep van openbaar accountants (Nadere voorschriften ledengroep openbaar accountants)

Nadere voorschriften inzake de werkwijze van de ledengroep van openbaar accountants (Nadere voorschriften ledengroep openbaar accountants) Nadere voorschriften inzake de werkwijze van de ledengroep van openbaar accountants (Nadere voorschriften ledengroep openbaar accountants) De ledengroep van openbaar accountants; Gelet op artikelen 17

Nadere informatie

Convenant inzake samenwerking op het gebied van toezicht op accountantsorganisaties. tussen

Convenant inzake samenwerking op het gebied van toezicht op accountantsorganisaties. tussen Convenant inzake samenwerking op het gebied van toezicht op accountantsorganisaties tussen de Stichting Autoriteit Financiële Markten en het Nederlands Instituut van Registeraccountants alsmede tussen

Nadere informatie

Klachtenregeling VeWeVe

Klachtenregeling VeWeVe Klachtenregeling VeWeVe Artikel 1. Definities Aangeklaagde: Auditbureau: Beroep: Bestuur: Cliënt: Klacht: Klachtencommissie: Klager: Kwaliteitsprotocol: Lid: Secretaris: de natuurlijke of rechtspersoon

Nadere informatie

PLEITAANTEKENINGEN Mr. L.G.M. Delahaije Kort geding Rechtbank Den Haag : Stichting WMO/NOvAA 5 juni 2007 te 10:00 uur.

PLEITAANTEKENINGEN Mr. L.G.M. Delahaije Kort geding Rechtbank Den Haag : Stichting WMO/NOvAA 5 juni 2007 te 10:00 uur. PLEITAANTEKENINGEN Mr. L.G.M. Delahaije Kort geding Rechtbank Den Haag : Stichting WMO/NOvAA 5 juni 2007 te 10:00 uur. De grieven van de Stichting Werkgroep Minnelijk overleg en de heer de Graaf hebben

Nadere informatie

REGLEMENT PERMANENTE EDUCATIE REGISTER OPERATIONAL AUDITORS

REGLEMENT PERMANENTE EDUCATIE REGISTER OPERATIONAL AUDITORS REGLEMENT PERMANENTE EDUCATIE REGISTER OPERATIONAL AUDITORS Artikel 1 Auditor Bestuur Begrippen en afkortingen Een persoon die een objectief onderzoek uitvoert met als doel een onafhankelijk oordeel te

Nadere informatie

Verordening Kwaliteitsonderzoek Zoals gewijzigd in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 20 juni 2011 Tekst geldend op 1 juli 2011

Verordening Kwaliteitsonderzoek Zoals gewijzigd in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 20 juni 2011 Tekst geldend op 1 juli 2011 Zoals gewijzigd in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 20 juni 2011 Tekst geldend op 1 juli 2011 1 Vastgesteld in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 11 december 2008, afgekondigd in de Nederlandse

Nadere informatie

Bijlage 11 bij de agenda voor de ledenvergadering op donderdag 11 december 2008

Bijlage 11 bij de agenda voor de ledenvergadering op donderdag 11 december 2008 Ontwerpverordening tot wijziging van de Verordening gedragscode Bijlage 11 bij de agenda voor de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 11 december 2008 Ontwerpverordening tot wijziging van de Verordening

Nadere informatie

Ontwerpbesluit tot wijziging van de Nadere voorschriften permanente educatie 1 oktober 2009 Indienen reacties uiterlijk 23 oktober 2009

Ontwerpbesluit tot wijziging van de Nadere voorschriften permanente educatie 1 oktober 2009 Indienen reacties uiterlijk 23 oktober 2009 Ontwerpbesluit tot wijziging van de Nadere voorschriften permanente educatie 1 oktober 2009 Indienen reacties uiterlijk 23 oktober 2009 Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften permanente educatie

Nadere informatie

Nadere voorschriften inzake de werkwijze van de Ledengroep van Intern en Overheidsaccountants (Nadere voorschriften werkwijze LIO)

Nadere voorschriften inzake de werkwijze van de Ledengroep van Intern en Overheidsaccountants (Nadere voorschriften werkwijze LIO) Nadere voorschriften inzake de werkwijze van de Ledengroep van Intern en Overheidsaccountants (Nadere voorschriften werkwijze LIO) Het bestuur van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants maakt,

Nadere informatie

Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften permanente educatie

Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften permanente educatie Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften permanente educatie Vastgesteld in de bestuursvergadering van 16 december 2009, bekendgemaakt in de Staatscourant van 21 december 2009, nr. 19043.en in

Nadere informatie

Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode Vastgesteld in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 11 december 2008

Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode Vastgesteld in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 11 december 2008 Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode Vastgesteld in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 11 december 2008 1 Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode De ledenvergadering

Nadere informatie

Artikel 1 'Algemene Vergadering': De Algemene Vergadering van CNV Onderwijs zoals bedoeld in artikel 13 van de statuten.

Artikel 1 'Algemene Vergadering': De Algemene Vergadering van CNV Onderwijs zoals bedoeld in artikel 13 van de statuten. Reglement van orde Begripsbepalingen Artikel 1 'Algemene Vergadering': De Algemene Vergadering van CNV Onderwijs zoals bedoeld in artikel 13 van de statuten. 'Vergaderdeelnemer': Een op de Algemene Vergadering

Nadere informatie

Verordening op de ledenvergadering

Verordening op de ledenvergadering Verordening op de ledenvergadering Het bestuur van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants maakt, gelet op artikel 23, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep, onderstaande verordening

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement NVFB

Huishoudelijk reglement NVFB Huishoudelijk reglement NVFB Doc.nr. 458529 versie 18-05-2010 1 Doc.nr. 458529 versie 18-05-2010 2 Artikel 1 Algemene bepaling Dit reglement is opgesteld conform het bepaalde in artikel 28 van de statuten

Nadere informatie

Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008

Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008 Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008 1 Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controle- en overige standaarden Vastgesteld

Nadere informatie

Algemene contributieverordening 2007 Zoals gewijzigd in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 16 december Tekst geldend vanaf 1 januari

Algemene contributieverordening 2007 Zoals gewijzigd in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 16 december Tekst geldend vanaf 1 januari Zoals gewijzigd in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 16 december 2009. Tekst geldend vanaf 1 januari 2010 Vastgesteld in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 14 december 2006, afgekondigd

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING SGP-jongeren

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING SGP-jongeren HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING SGP-jongeren DEEL 1 REGELINGEN TEN AANZIEN VAN HET LANDELIJK BESTUUR Artikel 1 Functieverdeling De bestuursleden verdelen, met inachtneming van het bepaalde in

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot wijziging procedure rondom toetsing van accountantskantoren

Onderwerp: Voorstel tot wijziging procedure rondom toetsing van accountantskantoren Leusden, 29 februari 2016 Onderwerp: Voorstel tot wijziging procedure rondom toetsing van accountantskantoren Geachte collega accountant, Het maatschappelijk verkeer heeft baat bij een goede beroepsuitoefening

Nadere informatie

Een kwestie van principes

Een kwestie van principes Een kwestie van principes De Verordening Gedragscode voor registeraccountants in het kort Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants Hoofdlijnen van de Verordening Gedragscode Op 1 januari

Nadere informatie

Lid van de vereniging, waarover een klacht is ingediend. Een natuurlijk persoon waarover een lid tot curator, bewindvoerder of mentor is benoemd.

Lid van de vereniging, waarover een klacht is ingediend. Een natuurlijk persoon waarover een lid tot curator, bewindvoerder of mentor is benoemd. Voor Bewindvoerders, Curatoren en Mentoren gelden wettelijke eisen en verplichtingen. Deze zijn neergelegd in Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Op grond van artikel 1:383/435/452, zevende lid, BW

Nadere informatie

De accountantspraktijk waarbij één accountant werkzaam is of waaraan één

De accountantspraktijk waarbij één accountant werkzaam is of waaraan één Verordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Gelet op de artikelen 5, eerste lid en 19, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep;

Nadere informatie

Enkele achtergronden bij het kort geding van de Stichting WMO c.s.

Enkele achtergronden bij het kort geding van de Stichting WMO c.s. Enkele achtergronden bij het kort geding van de Stichting WMO c.s. tegen de NOvAA Inleidende opmerkingen 1 De Stichting Werkgroep Minnelijk Overleg (hierna: Stichting WMO) en de heer De Graaf AA hebben

Nadere informatie

Reglement bezwaarprocedure SVWN

Reglement bezwaarprocedure SVWN Reglement bezwaarprocedure SVWN Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland Versie 1.0, vastgesteld 15 december 2015 1/10 Inhoud Begripsbepalingen... 3 De bezwaarcommissie... 3 Procedure... 4 Voorbereiden

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants,

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants, STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 31296 16 juni 2016 Verordening tot wijziging van de Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten

Nadere informatie

Stichting Kwaliteitsborging Installatiesector. Centraal College van Deskundigen Installatiesector. Huishoudelijk Reglement CCvDI

Stichting Kwaliteitsborging Installatiesector. Centraal College van Deskundigen Installatiesector. Huishoudelijk Reglement CCvDI Datum: 24.10 2005 Stichting Kwaliteitsborging Installatiesector CCvDI Centraal College van Deskundigen Installatiesector Huishoudelijk Reglement CCvDI D03 Vastgesteld door het CCvDI op. Artikel 1 algemeen

Nadere informatie

Klachtenreglement WIJeindhoven

Klachtenreglement WIJeindhoven Klachtenreglement WIJeindhoven 1 Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 3 Wraking en verschoning... 3 Artikel 4 Indiening van de klacht... 4 Artikel 5 Behandeling van de klacht... 4

Nadere informatie

De accountantspraktijk waarbij één accountant werkzaam is of waaraan één

De accountantspraktijk waarbij één accountant werkzaam is of waaraan één Verordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Gelet op de artikelen 5, eerste lid en 19, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep;

Nadere informatie

Artikel 2 1. Het bestuur draagt er zorg voor dat de volgende punten ieder jaar ten minste één maal geagendeerd

Artikel 2 1. Het bestuur draagt er zorg voor dat de volgende punten ieder jaar ten minste één maal geagendeerd Verordening op de ledenvergadering 2012 De ledenvergadering van de Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten, gelet op artikel 21, eerste lid, van de Wet op de Accountants-Administratieconsulenten,

Nadere informatie

Komt u er samen niet uit dan kunt u zich wenden tot de branchevereniging. Meer informatie vindt u op de website

Komt u er samen niet uit dan kunt u zich wenden tot de branchevereniging. Meer informatie vindt u op de website Klachtenreglement VeWeVe 2016 Blits Bewind is aangesloten bij branchevereniging VeWeVe. Als u een klacht heeft over uw bewindvoerder dan moet deze eerst bij uw bewindvoerder worden ingediend of met hem

Nadere informatie

Een kwestie van principes

Een kwestie van principes Een kwestie van principes De Verordening Gedragscode voor registeraccountants in het kort Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants Hoofdlijnen van de Verordening Gedragscode Op 1 januari

Nadere informatie

Verordening op de kwaliteitstoetsing NIVRA

Verordening op de kwaliteitstoetsing NIVRA Verordening op de kwaliteitstoetsing NIVRA De ledenvergadering van het Nederlands Instituut van Registeraccountants, gelet op artikel 19, eerste lid, van de Wet op de Registeraccountants, stelt de volgende

Nadere informatie

Praktijkhandreiking 1106 INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Vastgesteld in de bestuursvergadering van 16 december 2009. Ingetrokken per dec '14

Praktijkhandreiking 1106 INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Vastgesteld in de bestuursvergadering van 16 december 2009. Ingetrokken per dec '14 Praktijkhandreiking 1106 INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Vastgesteld in de bestuursvergadering van 16 december 2009 1 PRAKTIJKHANDREIKING INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Praktijkhandreiking 1106 Datum:

Nadere informatie

Klachtenreglement. B r a n c h e ve r e n i g i n g voor P r o f e s s i o n e l e B ew i n d vo e r d e r s e n I n k o m e n s b e h e e r d e r s

Klachtenreglement. B r a n c h e ve r e n i g i n g voor P r o f e s s i o n e l e B ew i n d vo e r d e r s e n I n k o m e n s b e h e e r d e r s Klachtenreglement Datum 10 december 2015 Onderwerp Klachtenreglement Auteur Klachtencommissie E-mail klachten@bpbi.nl B r a n c h e ve r e n i g i n g voor P r o f e s s i o n e l e B ew i n d vo e r d

Nadere informatie

Interne Klachtenregeling Verus. Preambule

Interne Klachtenregeling Verus. Preambule Preambule Verus staat midden in de samenleving. Als vereniging voor het christelijk onderwijs geeft zij invulling aan haar missie en kernactiviteiten. Op basis van de in de gedrags- en integriteitscode

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement. 1 Explicitering van de rechten en plichten van leden

Huishoudelijk Reglement. 1 Explicitering van de rechten en plichten van leden Huishoudelijk Reglement 1 Explicitering van de rechten en plichten van leden 1.1 Leden hebben de hierna te noemen rechten en plichten. Bij toetreding als lid hebben zij het recht een exemplaar van de statuten

Nadere informatie

Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2 e ontwerp) 21 juli 2016

Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2 e ontwerp) 21 juli 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2 e ontwerp) 21 juli 2016 Consultatieperiode loopt

Nadere informatie

KLACHTEN REGLEMENT. Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomenbeheerders

KLACHTEN REGLEMENT. Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomenbeheerders KLACHTEN REGLEMENT Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomenbeheerders Versie 13 mei 2012 1 Klachtenreglement Artikel 1 Algemeen 1. Elk lid van de branchevereniging behoort een interne

Nadere informatie

NAI REGLEMENT VOOR HET BENOEMEN VAN EEN BINDEND ADVISEUR IN AD HOC PROCEDURES

NAI REGLEMENT VOOR HET BENOEMEN VAN EEN BINDEND ADVISEUR IN AD HOC PROCEDURES NAI REGLEMENT VOOR HET BENOEMEN VAN EEN BINDEND ADVISEUR IN AD HOC PROCEDURES EERSTE AFDELING ALGEMEEN Artikel 1 Definities In dit reglement hebben de volgende woorden en uitdrukkingen de volgende betekenis:

Nadere informatie

KLACHTEN REGLEMENT. Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomenbeheerders

KLACHTEN REGLEMENT. Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomenbeheerders KLACHTEN REGLEMENT Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomenbeheerders 1 Klachten Reglement Artikel 1 Algemeen 1. Elk lid van de Branchevereniging behoort een onafhankelijke klachtenprocedure

Nadere informatie

Commissiereglement NBA

Commissiereglement NBA Commissiereglement NBA 1. Grondslag 1.1 Dit reglement kent als grondslag artikel 11, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep. Daarin is bepaald dat het bestuur de NBA bestuurt. 2. Overwegingen

Nadere informatie

Verordening op de Raad voor Toezicht

Verordening op de Raad voor Toezicht Verordening op de Raad voor Toezicht De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Gelet op de artikelen 5, eerste lid en 19, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep;

Nadere informatie

NBA Alert 35 Het overleg met de AFM bij een juridische procedure aangespannen door de verantwoordelijke partij Juni 2014

NBA Alert 35 Het overleg met de AFM bij een juridische procedure aangespannen door de verantwoordelijke partij Juni 2014 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA Alert 35 Het overleg met de AFM bij een juridische procedure aangespannen door de verantwoordelijke partij Juni 2014 Status NBA Alert Deze publicatie, die

Nadere informatie

INGETROKKEN PER 6 DECEMBER 2016

INGETROKKEN PER 6 DECEMBER 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA Alert 34 definitie van gelieerde entiteiten Juni 2014 Status NBA Alert Deze publicatie, die tot stand is gekomen onder verantwoordelijkheid van de NBA, beoogt

Nadere informatie

Interne beheersing: Aan assurance verwante opdrachten Inleiding. Het kwaliteitsonderzoek. Regelgeving. Vragenlijst.

Interne beheersing: Aan assurance verwante opdrachten Inleiding. Het kwaliteitsonderzoek. Regelgeving. Vragenlijst. Interne beheersing: Aan assurance verwante opdrachten 2010 Naam vragenlijst: Vertrouwelijk Inleiding In het kader van de Verordening Kwaliteitsonderzoek is het accountantskantoor geselecteerd voor een

Nadere informatie

Regeling nevenwerkzaamheden. Publicatiedatum: april 2010 (redactioneel bijgewerkt: november 2016)

Regeling nevenwerkzaamheden. Publicatiedatum: april 2010 (redactioneel bijgewerkt: november 2016) Regeling nevenwerkzaamheden Publicatiedatum: april 2010 (redactioneel bijgewerkt: november 2016) Autoriteit Financiële Markten De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Nadere informatie

Reglement Klachtencommissie Friesland College

Reglement Klachtencommissie Friesland College Reglement Klachtencommissie Friesland College I. definities Aangeklaagde: een ieder die deel uitmaakt van de instelling, zowel personeel als cursist en tegen wie een klacht is ingediend. Bevoegd gezag:

Nadere informatie

Openbaar lichaam PlusTeam. Reglement van Orde van het Algemeen Bestuur

Openbaar lichaam PlusTeam. Reglement van Orde van het Algemeen Bestuur Openbaar lichaam Reglement van Orde van het Algemeen Bestuur Het Algemeen bestuur van het openbaar lichaam ; Gelet op artikel 6 derde lid van de Gemeenschappelijke regeling openbaar lichaam ; Gelet op

Nadere informatie

Brugdocument. Artikel 1: Naam. Artikel 2: Zetel. Artikel 3: Doel. Artikel 4: Leden. Artikel 5: Einde van het lidmaatschap

Brugdocument. Artikel 1: Naam. Artikel 2: Zetel. Artikel 3: Doel. Artikel 4: Leden. Artikel 5: Einde van het lidmaatschap Brugdocument Algemeen In alle artikelen wordt bestuur vervangen door directeur/bestuurder, tenzij anders voorgesteld. Artikel 1: Naam Artikel 2: Zetel Artikel 3: Doel Artikel 4: Leden Artikel 5: Einde

Nadere informatie

Klachtenprocedure & reglement

Klachtenprocedure & reglement Klachtenprocedure & reglement 1 Klachtenprocedure Inleiding Voor zowel de procedure als het reglement is het model gebruikt dat door de MO-Groep (branchorganisatie Welzijn & Maatschappelijk werk) is ontwikkeld.

Nadere informatie

Convenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ontoelaatbaar gedrag van (i) externe

Convenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ontoelaatbaar gedrag van (i) externe Convenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ontoelaatbaar gedrag van (i) externe accountants, accountantsorganisaties en (mede)beleidsbepalers daarvan en (ii) financiële ondernemingen en (mede)beleidsbepalers

Nadere informatie

Klachtenreglement. B r a n c h e ve r e n i g i n g voor P r o f e s s i o n e l e B ew i n d vo e r d e r s e n I n k o m e n s b e hee r d e r s

Klachtenreglement. B r a n c h e ve r e n i g i n g voor P r o f e s s i o n e l e B ew i n d vo e r d e r s e n I n k o m e n s b e hee r d e r s Klachtenreglement Datum 3 november 2016 Onderwerp Klachtenreglement Auteur Klachtencommissie E-mail klachten@bpbi.nl B r a n c h e ve r e n i g i n g voor P r o f e s s i o n e l e B ew i n d vo e r d

Nadere informatie

HOEBERT HULSHOF & ROEST

HOEBERT HULSHOF & ROEST Inleiding Artikel 1 Deze standaard voor aan assurance verwante opdrachten heeft ten doel grondslagen en werkzaamheden vast te stellen en aanwijzingen te geven omtrent de vaktechnische verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Bestuur Algemeen Artikel 3 Het bestuur is verantwoording verschuldigd aan de algemene ledenvergadering.

Bestuur Algemeen Artikel 3 Het bestuur is verantwoording verschuldigd aan de algemene ledenvergadering. Huishoudelijk reglement Vereniging Aziatische Sporten 'Arashi' Leden Rechten Artikel 1 1. De rechten van de student-leden en niet-student-leden zijn: a. het bijwonen van de algemene ledenvergadering met

Nadere informatie

Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet toezicht accountantsorganisaties, het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten op het terrein van accountantsorganisaties en het accountantsberoep in verband met het versterken van

Nadere informatie

H u i s h o u d e l ij k R e g l e m e n t

H u i s h o u d e l ij k R e g l e m e n t Schaakclub Purmerend H u i s h o u d e l ij k R e g l e m e n t ARTIKEL 1: LEDEN 1. Leden zijn natuurlijke personen die zich bij het bestuur hebben aangemeld en als zodanig zijn toegelaten. 2. Een natuurlijke

Nadere informatie

Klachtenprocedure. 1. Definities

Klachtenprocedure. 1. Definities Klachtenprocedure Bent u ondanks onze inspanningen om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, niet tevreden over E&R Opleidingen, dan kunt u een klacht indienen. Wij zullen er alles aan doen om uw klacht

Nadere informatie

Artikel 6 Lid van de vereniging kan zijn iedere natuurlijk persoon die instemt met het doel van de vereniging.

Artikel 6 Lid van de vereniging kan zijn iedere natuurlijk persoon die instemt met het doel van de vereniging. Statuten Zoals vastgesteld door het Congres bijeen op 16 december 1990 te Wageningen; waarna verleden in een akte houdende de oprichting van de vereniging, op 4 januari 1991 te Amsterdam; en voor het laatst

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING EN KLACHTENADVIESCOMMISSIE NVGH/ALPHA.

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING EN KLACHTENADVIESCOMMISSIE NVGH/ALPHA. REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING EN KLACHTENADVIESCOMMISSIE NVGH/ALPHA. Vastgesteld door de algemene vergadering op 3 juni 2012. Artikel 1. definities Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement U.S.D.V. U Dance Huishoudelijk reglement van de Utrechtse StudentenDansVereniging U Dance, zoals bedoeld in artikel 12 van de statuten. Artikel 1 Algemene Bepalingen 1. De in dit

Nadere informatie

Richtlijn 4401 Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot informatietechnologie

Richtlijn 4401 Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot informatietechnologie Richtlijn 4401 Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot informatietechnologie Inleiding 1-3 Doel van de opdracht tot het verrichten van overeengekomen

Nadere informatie

Artikel 7. Bestuur. Het bestuur bestaat, tenzij de algemene vergadering anders beslist, uit tenminste vijf

Artikel 7. Bestuur. Het bestuur bestaat, tenzij de algemene vergadering anders beslist, uit tenminste vijf Artikel 1. Doel en middelen. Smartlappenkoor Lingewaard tracht het in artikel 3 van de statuten omschreven doel te bereiken door: a. Het organiseren van repetitieavonden en optredens. b. Het bevorderen

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE REGLEMENT VAN ORDE 2 HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN... 2 artikel 1: Toepassing van dit reglement 2 artikel 2: Definitiebepalingen 2 artikel 3: Handhaving van de orde 2 artikel 4: Amendementen

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Lidmaatschap Artikel 1 Het is een lid niet toegestaan tegelijkertijd lid te zijn of te worden van een vereniging om daarin dezelfde sport te beoefenen als bij Sportvereniging Phoenix, behoudens schriftelijke

Nadere informatie

Reglement Klachtrecht voor klanten van de afdeling Sociaal-culturele dienstverlening Stichting Welzijnswerk

Reglement Klachtrecht voor klanten van de afdeling Sociaal-culturele dienstverlening Stichting Welzijnswerk Reglement Klachtrecht voor klanten van de afdeling Sociaal-culturele dienstverlening Stichting Welzijnswerk inzage-exemplaar voor klanten REGLEMENT KLACHTRECHT Inhoudsopgave Artikel 1 Artikel 2 Artikel

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT FULDAUERSTICHTING

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT FULDAUERSTICHTING REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT FULDAUERSTICHTING ARTIKEL 1 DEFINITIES In dit reglement wordt verstaan onder: - Bestuur : het bestuur van de Stichting, zijnde het orgaan dat de dagelijkse en algemene leiding

Nadere informatie

veranderjewereld Klachtenregeling NOBCO Leonie Linssen www.veranderjewereld.nl

veranderjewereld Klachtenregeling NOBCO Leonie Linssen www.veranderjewereld.nl Leonie Linssen Coach en Counsellor Tel : 073-6420725 M: 06-45550680 E-mail: info@veranderjewereld.nl www.veranderjewereld.nl Verander je Wereld conformeert zich aan de klachtenregeling van de Nederlandse

Nadere informatie

Reglement Centraal College van Deskundigen IKB Vleeskalveren 2008

Reglement Centraal College van Deskundigen IKB Vleeskalveren 2008 Reglement Centraal College van Deskundigen Besluit van het bestuur van de Stichting Brancheorganisatie Kalversector van 12 februari 2014 houdende de vaststelling van een reglement ter zake van het functioneren

Nadere informatie

Leidraad 20 Accountantsrapportage over de bestuurlijke mededeling bij een aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier

Leidraad 20 Accountantsrapportage over de bestuurlijke mededeling bij een aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier Leidraad 20 Accountantsrapportage over de bestuurlijke mededeling bij een aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier Titel Leidraad Accountantsrapportage over de bestuurlijke mededeling bij

Nadere informatie

BEROEPSCODE ERKEND HYPOTHEEKADVISEUR

BEROEPSCODE ERKEND HYPOTHEEKADVISEUR BEROEPSCODE ERKEND HYPOTHEEKADVISEUR Deze Beroepscode is van toepassing op Erkend Hypotheekadviseurs, die als zodanig zijn ingeschreven in het register van Erkend Hypotheekadviseurs, gehouden door de Stichting

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de ABvC: februari 2011. Inhoudsopgave:

HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de ABvC: februari 2011. Inhoudsopgave: HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de ABvC: februari 2011 Inhoudsopgave: 1. Leden en hun Verplichtingen 2. Beëindiging lidmaatschap 3. Algemene Leden Vergadering 4. Bestuur 5. Commissies 6. Handboek voor de Counsellor

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement MKB Hapert

Huishoudelijk reglement MKB Hapert Huishoudelijk reglement Artikel 1. Begripsbepalingen In de regeling wordt verstaan onder: a. Statuten: de laatste statuten van de vereniging zoals deze bij notariële akte zijn vastgesteld; b. Huishoudelijk

Nadere informatie

als bedoeld in artikel 5 lid 1 en artikel 6 lid 6 van de statuten van Thuiszorg West-Brabant.

als bedoeld in artikel 5 lid 1 en artikel 6 lid 6 van de statuten van Thuiszorg West-Brabant. stichting Thuiszorg West-Brabant. als bedoeld in artikel 5 lid 1 en artikel 6 lid 6 van de statuten van Thuiszorg West-Brabant. 1. Doel, reikwijdte en vaststelling reglement 1.1 Door middel van dit reglement

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement Het Huishoudelijk Reglement van de Surinaamse Vereniging van Accountants, afgekort SUVA. Vastgesteld tijdens de ledenvergadering op 12 mei 2011. Taken van het bestuur Artikel 1

Nadere informatie

REGLEMENT BEZWAARSCHRIFTEN PUBLIEKE OMROEP

REGLEMENT BEZWAARSCHRIFTEN PUBLIEKE OMROEP REGLEMENT BEZWAARSCHRIFTEN PUBLIEKE OMROEP Vastgesteld bij besluit van de Raad van Bestuur van de Stichting Nederlandse Publieke Omroep, hierna de NPO, d.d. 12 januari 2010, herzien d.d. 12 februari 2013.

Nadere informatie

KBI. Centraal College van Deskundigen. Huishoudelijk Reglement CCvD

KBI. Centraal College van Deskundigen. Huishoudelijk Reglement CCvD Datum: 16-12-2010 CCvD KBI Centraal College van Deskundigen Huishoudelijk Reglement CCvD D03 Vastgesteld door het CCvD op 18.11 2005 16.02 2006: Artikel 8.1 en 8.2 gewijzigd, instemming door CCvD op 21.02

Nadere informatie

Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum Kraamzorg

Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum Kraamzorg Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum Kraamzorg Vastgesteld door het Bestuur van het Kenniscentrum Kraamzorg op 27 september 2017 2017 1 Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie

Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie Juli 2014 Artikel 1 Begripsbepalingen Definities Dit reglement verstaat onder: fonds:

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement. bedoeld in artikel 23 h van de Rijksoctrooiwet zoals gewijzigd per 1 juni Artikel 1 - Zetel van de Orde

Huishoudelijk reglement. bedoeld in artikel 23 h van de Rijksoctrooiwet zoals gewijzigd per 1 juni Artikel 1 - Zetel van de Orde Huishoudelijk reglement bedoeld in artikel 23 h van de Rijksoctrooiwet 1995 zoals gewijzigd per 1 juni 2014 Artikel 1 - Zetel van de Orde De Orde van Octrooigemachtigden is gevestigd te Den Haag. Artikel

Nadere informatie

Klachtenreglement voor klanten Super Sociaal

Klachtenreglement voor klanten Super Sociaal Omschrijving: reglement m.b.t. het behandelen van klachten van klanten door een onafhankelijke commissie. Inhoud 1. begripsomschrijvingen 2. samenstelling klachtencommissie 3. indiening van de klacht 4.

Nadere informatie

Convenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ontoelaatbaar gedrag van (i) externe

Convenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ontoelaatbaar gedrag van (i) externe Autoriteit woningcorporaties Inspectie Leefomgeving en Transport Convenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ontoelaatbaar gedrag van (i) externe accountants, accountantsorganisaties en (mede)beleidsbepalers

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE FACULTEITSRAAD FACULTEIT CAMPUS DEN HAAG

REGLEMENT VAN ORDE FACULTEITSRAAD FACULTEIT CAMPUS DEN HAAG REGLEMENT VAN ORDE FACULTEITSRAAD FACULTEIT CAMPUS DEN HAAG TER TOELICHTING: REGLEMENTAIR KADER De juridische grondslag van het Reglement van Orde van de Faculteitsraad ligt in het Reglement van de Faculteit

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Vereniging Sportraad Apeldoorn

Huishoudelijk Reglement van de Vereniging Sportraad Apeldoorn Huishoudelijk Reglement van de Vereniging Sportraad Apeldoorn Opgericht bij notariële acte d.d. 11 februari 1991 en ingeschreven in het verenigingsregister van de Kamer van koophandel en fabrieken voor

Nadere informatie

Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - PROTOCOL Intern klachtenreglement

Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - PROTOCOL Intern klachtenreglement Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - PROTOCOL Intern klachtenreglement 1.2.04 20130426 cliënten ARTIKEL 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN 1.1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Workshop Toezicht op vrije. Maurice Verhoeven en Sjoerd Warringa

Workshop Toezicht op vrije. Maurice Verhoeven en Sjoerd Warringa Workshop Toezicht op vrije beroepsoefenaren Maurice Verhoeven en Sjoerd Warringa 23 september 2010 Toezicht: ja Inzicht: nee Agenda Inleiding en afbakening Toezicht op accountants Toezicht op curatoren

Nadere informatie

Ontwerpverordening op de kosten. kwaliteitsbeoordelingen

Ontwerpverordening op de kosten. kwaliteitsbeoordelingen Ontwerpverordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen 18 april 2017 Ontwerpverordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants;

Nadere informatie

Statuten Stichting Regio College voor Beroepsonderwijs en Educatie Zaanstreek- Waterland

Statuten Stichting Regio College voor Beroepsonderwijs en Educatie Zaanstreek- Waterland Statuten Stichting Regio College voor Beroepsonderwijs en Educatie Zaanstreek- Waterland Naam, zetel en duur Artikel 1 1 De Stichting is genaamd: Stichting Regio College voor Beroepsonderwijs en Educatie

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement Algemeen Begripsbepalingen In dit Huishoudelijk Reglement en in de krachtens dit Huishoudelijk Reglement vast te stellen reglementen wordt verstaan onder: a. Algemene ledenvergadering:

Nadere informatie

Regeling behandeling bezwaar- en beroepschriften Onderwijsgroep Galilei 2016

Regeling behandeling bezwaar- en beroepschriften Onderwijsgroep Galilei 2016 Regeling behandeling bezwaar- en beroepschriften Onderwijsgroep Galilei 2016 (opgenomen in Hoofdstuk 30 van het Handboek Governance) HOOFDSTUK I. BEGRIPSBEPALINGEN. ARTIKEL 1. In deze regeling wordt verstaan

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Huishoudelijk reglement Novak Nederlandse organisatie van accountants en accountantskantoren 1 april 2014 1 Huishoudelijk reglement Novak Nederlandse organisatie van accountants en accountantskantoren

Nadere informatie

Klachtenreglement onafhankelijke. Klachtencommissie. Voor het vrijwilligerswerk in Haarlem en omstreken

Klachtenreglement onafhankelijke. Klachtencommissie. Voor het vrijwilligerswerk in Haarlem en omstreken Klachtenreglement Voor het vrijwilligerswerk in Haarlem en omstreken Haarlem, december 2012 1 Art. 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN 1.1 De organisatie: Organisatie die gebruik maakt van de diensten van de Onafhankelijke

Nadere informatie

Reglement Dienstraden

Reglement Dienstraden Reglement Dienstraden Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Hoofdstuk 2: Samenstelling, zittingstermijn en verkiezing Hoofdstuk 3: Functie, taak en bevoegdheden van de Dienstraad Hoofdstuk 4: Werkwijze van

Nadere informatie

: de Stichting Geschillen in de landbouw c.a.;

: de Stichting Geschillen in de landbouw c.a.; Reglement geschillen in de landbouwzorg Begripsomschrijving Artikel 1 In dit Reglement wordt verstaan onder: Stichting : de Stichting Geschillen in de landbouw c.a.; Commissie : de Geschillencommissie

Nadere informatie

Skal-Reglement bezwaar

Skal-Reglement bezwaar Skal-Reglement bezwaar Dit reglement is door het bestuur van stichting Skal vastgesteld op 26 maart 2009, en treedt in werking met ingang van 26 maart 2009 Dr. Klinkertweg 28a Postbus 384 8000 AJ Zwolle

Nadere informatie

behorend bij de Subsidieregeling opleiding tot advanced nurse practioner en opleiding tot physician assistant

behorend bij de Subsidieregeling opleiding tot advanced nurse practioner en opleiding tot physician assistant Accountantsprotocol behorend bij de Subsidieregeling opleiding tot advanced nurse practioner en opleiding tot physician assistant Dit Accountantsprotocol is op maat gemaakt voor de Subsidieregeling opleiding

Nadere informatie