Voorbeeldartikelen FTP Nieuwsbriefservice September 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorbeeldartikelen FTP Nieuwsbriefservice September 2013"

Transcriptie

1 Voorbeeldartikelen FTP Nieuwsbriefservice September Woningmarkt krabbelt op 2. Bij wie klopt u aan voor hypotheekadvies? 3. Geef uw jawoord ook aan de financiën 4. Gesubsidieerde rechtsbijstand aan banden 5. Zonder schulden de studie afmaken? 6. Stel uw gezinsinkomen veilig 7. Ook eenvoudige uitvaart is duur Woningmarkt krabbelt op Het lijkt erop dat de woningmarkt langzaam maar zeker opkrabbelt. Het vertrouwen herstelt en de interesse voor een koopwoning groeit weer. Wat betekent dat voor u als u verhuisplannen heeft? Woningmarktdeskundigen zijn het erover eens: de woningmarkt heeft zijn dieptepunt zo ongeveer bereikt. De huizenprijzen dalen minder hard, het aantal bezichtigingen neemt toe en de woningverkoop leeft op. Hoe komt dat? Duidelijkheid en huurverhoging Veel potentiële kopers hebben de afgelopen jaren een afwachtende houding aangenomen. Omdat de prijzen daalden, stelden velen hun aankoop liever nog even uit. Bovendien bestond er lange tijd onzekerheid over hypotheekregels en hypotheekrenteaftrek. Nu lijken de prijzen de bodem te hebben bereikt, is er duidelijkheid op hypotheekgebied en worden veel huurders geconfronteerd met flinke huurverhogingen. De animo om te kopen neemt daarom weer toe. Massaal verhuizen Kopen is op dit moment gunstig vanwege het enorme aanbod, de betaalbare prijzen en de lage hypotheekrente. Uit het Woononderzoek 2012 is gebleken dat maar liefst 2,15 miljoen huishoudens binnen twee jaar willen verhuizen. Nu oriënteren Huurt u een woning en overweegt u te gaan kopen? Oriënteer u dan nu op uw mogelijkheden zodat u snel, maar weloverwogen kunt beslissen voordat prijzen eventueel weer omhoog gaan. Wij adviseren u graag over uw hypotheek.

2 Bij wie klopt u aan voor hypotheekadvies? Sinds 1 januari 2013 is de prijs van het hypotheekadvies losgekoppeld van de andere hypotheekkosten. U rekent het advies nu apart af. Waar moet u op letten als u prijzen wilt vergelijken? Bij een bank betaalt u misschien minder voor een hypotheekadvies dan bij financieel adviseur. Maar bent u dan ook beter uit? Nee. Dat blijkt niet het geval te zijn. De advieskosten zijn bij een bank misschien lager, maar de hypotheekkosten in de jaren daarna vallen vaak hoger uit. Dat blijkt uit een onafhankelijk rapport van onderzoeksbureau MoneyView. Als klant bent u uiteindelijk bij een financieel adviseur voordeliger uit. Vollediger advies Ook in de advisering is er verschil tussen banken en financieel adviseurs. Banken adviseren uitsluitend over hun eigen producten, terwijl wij als onafhankelijke adviseurs hypotheken van verschillende aanbieders vergelijken. Uit onderzoek van een vergelijkingssite blijkt bovendien dat banken sommige belangrijke zaken niet bespreken, bijvoorbeeld de bijleenregeling, de verhuisregeling en rentekorting. Wij vinden juist dat die informatie hoort bij een goed advies. Maatwerk Wilt u alle relevante informatie horen die van invloed is op uw toekomstige hypotheeklasten? En wilt u een hypotheek die precies past bij uw situatie en waarmee u op de lange termijn voordelig uit bent? Dan bent u voor hypotheekadvies bij ons aan het juiste adres. Geef uw jawoord ook aan de financiën Als u gaat trouwen, zegt u ook ja tegen de financiële gevolgen van een huwelijk. Welke financiële regelingen verdienen uw aandacht voor u in het huwelijksbootje stapt? Hypotheek Samen in een koophuis betekent vrijwel altijd samen een hypotheek. Hoe werkt dat precies? Zijn de lasten ook te dragen als er kinderen komen en een van u korter gaat werken? En wat gebeurt er met de woning en de hypotheek als u onverhoopt uit elkaar gaat? Inkomensvoorzieningen Tijdens uw huwelijk (en ook nog na een scheiding) heeft u een zorgplicht voor elkaar en voor eventuele kinderen. Inkomenszekerheid is daarom cruciaal. Kan uw gezin nog rondkomen als een van u beiden arbeidsongeschikt of werkloos wordt of komt te overlijden? Ook het pensioen is van belang. Waar heeft u recht op? Hoe zit het met het partnerpensioen? En wat gebeurt er met het opgebouwde pensioen als u gaat scheiden?

3 Verzekeringen Als u een gezin begint, zijn er vaak andere verzekeringen nodig of moeten polissen worden aangepast. Uw woning met alles erop en eraan, auto, aansprakelijkheid en rechtsbijstand, uitvaart en zorg, u kiest met een gezin misschien liever voor meer zekerheid. Gesubsidieerde rechtsbijstand aan banden Als u bij een juridisch conflict zelf een advocaat inschakelt, betaalt u 200 tot 250 per uur. Op gesubsidieerde rechtshulp kunnen straks maar weinigen rekenen. Wees verstandig en dek het financiële risico van een rechtszaak af. De overheid wil de kosten van rechtshulp in de hand houden en maakt de gesubsidieerde rechtsbijstand voor minder mensen toegankelijk. Het Juridisch Loket gaat straks eerst beoordelen of de rechtshulp noodzakelijk is. Er wordt dan gekeken naar uw inkomen, de aard en ernst van het juridische probleem en naar alternatieve oplossingen zoals een geschillencommissie of mediation. Pas als een gang naar de rechter de beste oplossing blijkt en u de kosten niet zelf kunt betalen, is een vergoeding mogelijk. Maar u moet dan toch ook nog een eigen bijdrage betalen. Die is afhankelijk van uw inkomen en bedraagt tussen de 200 en 745. Rekenen op juridische hulp Gemiddeld krijgen Nederlanders eens in de 10 jaar te maken met een conflict waarbij juridische bijstand nodig is. Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft besloten dit financiële risico af te dekken met een rechtsbijstandsverzekering. Met die verzekering kunt u rekenen op juridische ondersteuning. U kunt kiezen uit verschuillende modules: consumentenzaken, arbeidsconflicten, woonkwesties, verkeer, belastingen en vermogensbeheer en mediation bij echtscheiding. De premie per jaar is meestal lager dan één uur advocaatkosten. Zonder schulden de studie afmaken? Het kabinet wil de basisbeurs in 2015 afschaffen. Studenten moeten dan geld lenen. Maar welk bedrag is nodig om de studietijd te betalen? De overheid wil de huidige studiefinanciering in 2015 vervangen door een sociaal leenstelsel. Nieuwe studenten lenen dan geld bij de overheid tegen een relatief lage rente. Terugbetalen gebeurt na de

4 studie, maar als uw kind daar niet toe in staat is, betaalt hij minder of niets terug. De aanvullende beurs blijft overigens wel bestaan. Daar heeft uw kind recht op als uw inkomen laag is. Kosten student Volgens het Nibud is een uitwonende student nu al zo n 1100 per maand kwijt aan kosten. Daarin zitten onder meer collegegeld, huur, boodschappen, studieboeken, zorgverzekering en telefoon. Als de studie 5 jaar duurt, is het totaalbedrag dus Maar door de inflatie gaat dat bedrag ieder jaar omhoog. Hoe duur is de studietijd over 18 jaar wanneer de pasgeborenen van nu gaan studeren? Sparen voor de studie U kunt een toekomstige studieschuld van uw kind voorkomen of beperken door zo vroeg mogelijk voor hem te gaan sparen. Met jonge kinderen heeft u nog veel tijd en komt u met een laag maandbedrag al heel ver. Maar ook als uw zoon of dochter al op de middelbare school zit, zijn er nog prima mogelijkheden om een flink bedrag te sparen. Stel uw gezinsinkomen veilig Als in een gezin één van de ouders overlijdt, heeft dat vrijwel altijd ingrijpende financiële gevolgen. De overheid springt alleen bij met een Anw-uitkering als u weinig tot geen inkomsten heeft. De duur van de uitkering wordt bovendien maximaal 1 jaar. Om in aanmerking te komen voor een uitkering volgens de Algemene nabestaandenwet (Anw), moet u minimaal aan 1 van de volgende voorwaarden voldoen: U bent geboren vóór 1950 maar heeft nog geen recht op AOW. U heeft een kind onder de 18 jaar. U bent voor meer dan 45% arbeidsongeschikt. Geen vetpot De Anw-uitkering is geen vetpot. U krijgt maximaal 70% van het nettominimumloon, met een kind onder de 18 jaar is dat maximaal 90%. Maar u krijgt dat maximum alleen als u geen andere inkomsten heeft. Een uitkering, loon of winst uit een bedrijf wordt volledig of gedeeltelijk van uw Anw-uitkering afgetrokken. Uitkeringen uit verzekeringspolissen, nabestaandenpensioenen of lijfrenten van uw partner tellen niet mee. Ook rente-inkomsten, dividend en spaargeld mag u houden. Maximaal 1 jaar De regering wil nu ook nog eens vanaf 1 januari 2015 de duur van de Anw-uitkering beperken voor nieuwe gevallen. Zij krijgen nog maar 1 jaar een uitkering. Het is de laatste in een lange reeks wijzingen in de Algemene nabestaandenwet. U bent daardoor vrijwel volledig zelf verantwoordelijk gemaakt voor de financiële situatie van uw gezin als een van u overlijdt. Ga het gesprek hierover niet uit de weg en vraag ons naar oplossingen die passen bij uw situatie.

5 Ook eenvoudige uitvaart is duur Uw laatste afscheid kan sober, stijlvol of extravagant zijn, maar er zijn hoe dan ook kosten aan verbonden. Natuurlijk wilt u niet dat uw nabestaanden daarvoor opdraaien. Er komt heel wat kijken bij een uitvaart: de uitvaartondernemer, rouwkaarten, een advertentie, bloemen, de volgauto s, de kist en de grafsteen het telt allemaal op. Gemiddeld kost een standaard begrafenis of crematie in Nederland Wilt u dat er iets bijzonders van gemaakt wordt, dan bent u (veel) duurder uit. De uitvaartkosten stijgen overigens sneller dan de inflatie. Volgens de Consumentenbond kan een uitvaart over 40 jaar wel op uitkomen. Keuze in verzekeringen De factuur van een uitvaartonderneming moet binnen 4 weken voldaan worden. Dat is geen probleem als u spaargeld heeft of een uitvaartverzekering met voldoende dekking. Als dat niet zo is, draaien de nabestaanden voor de kosten op. Dat wilt u toch niet? Er zijn verschillende manieren om u te verzekeren voor de uitvaart. U kunt bijvoorbeeld iedere maand een premie betalen of een bedrag in één keer storten. En u kunt kiezen: een uitkering in geld waarmee de kosten betaald worden of een natura verzekering waarbij de uitvaart voor u geregeld wordt tot een bepaald bedrag. Bespreek met ons wat voor u de beste manier is om de kosten voor de uitvaart te betalen. ## Iedere maand 7 berichten over huizenmarkt, schadeverzekeringen, levenproducten, pensioenen... Dit is een voorbeeld van de nieuwsbrievenservice van FTP Communicatie. Als u kiest voor een abonnement ontvangt u elke maand 7 artikelen: berichten over huizenmarkt en hypotheken, overlevenproducten, schadeverzekeringen en pensioenen en over sparen en lenen. U kiest zelf welke artikelen u in uw nieuwsbrief plaatst. Ieder jaar ontvangt u bovendien in september gratis de consumentenversie van de Miljoenennota (twv 89). Een abonnement op de FTP Nieuwsbriefartikelen kost 300 (ex 21% btw) per jaar. U heeft dan elke maand uw nieuwsbrief gevuld met prettig leesbare artikelen die interessant zijn voor uw klanten. Voor slechts 25 euro per maand dus! Meer informatie Wilt u meer informatie? Neem contact op met FTP Communicatie: , Meer informatie op