Visie Biltse Duinen Concept Chris Bakker, mede op basis van document Trudy Maas.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visie Biltse Duinen Concept 4-3-2010 Chris Bakker, mede op basis van document Trudy Maas."

Transcriptie

1 Concept visie Biltse Duinen 1 Visie Biltse Duinen Concept Chris Bakker, mede op basis van document Trudy Maas.

2 Concept visie Biltse Duinen 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Aanleiding Landschappelijke kwaliteit Beleving Natuurwaarden Zonering Toekomstperspectief Biltse Duinen Duurzame openstelling Landschappelijke kwaliteit Versterken natuurkwaliteit Ecologische verbindingen Acties Aankopen Manege de Molshoop Corridors vrijspelen en veiligstellen... 8 EVZ Biltse Duinen Pleinesbos - Maartensdijkse bos (noordelijke richting)... 8 EVZ Biltse Duinen - Vliegbasis Terugdraaien afsluiting... 9 Bijlage 1. Ligging verbindingszones... 10

3 Concept visie Biltse Duinen 3 1. Aanleiding In 2006 heeft de verkoop van 20 hectare grond in de Biltse Duinen door Connexxion aan de makelaars Boon en Kroon veel stof doen opwaaien. De helft van de grond is direct doorverkocht aan twee particuliere eigenaren, die hun grond na aankoop aan de openbaarheid onttrokken. In reactie op de recente afsluiting van delen van de Biltse Duinen streven gemeente De Bilt, Provincie Utrecht en Het Utrechts Landschap naar een toekomstbeeld waarin openstelling, bescherming van landschappelijke kwaliteit en versterken natuurkwaliteit voorop staan. De overgebleven 10 hectare van Boon en Kroon zijn in het kader van de Samenwerkingsagenda gemeente De Bilt- Provincie Utrecht aangekocht door de Provincie en doorgeleverd aan Het Utrechts Landschap. Een tweede aankoop van grond is mogelijk gemaakt door Provincie Utrecht en een aanwonende. Tenslotte is recent het Okkersbos aangekocht. Alvorens eventuele afrondende aankopen in de Biltse Duinen (mede) te financieren bestaat bij Provincie Utrecht de behoefte om een visie op de Biltse Duinen te (laten) ontwikkelen. Het voorliggende document is een aanzet tot zo n visie, waaraan Provincie Utrecht, gemeente De Bilt, Het Utrechts Landschap een bijdrage leveren, onder coördinatie van programmabureau Heel de Heuvelrug.

4 Concept visie Biltse Duinen 4 2. Huidige situatie Biltse Duinen 2.1 Landschappelijke kwaliteit De Biltse Duinen bestaan uit een landschap van tot rust gekomen stuifduintjes en de afwisseling van bos, heide en stuifzand is van grote landschappelijke waarde. Het gebied De Biltse Duinen (ook daar waar bebouwing en andere functies zijn) wordt gekenmerkt door een sterk golvend terrein. Tussen de gebouwen, langs de golfbanen en tennisbanen staan grove dennen die duidelijk de aanwezigheid van de arm zandgronden verraden. Dezelfde grove dennen begrenzen ook het open zandgebied en domineren het beeld van het gehele gebied. Verspreid komen ook eikenspaartelgen voor tussen de naaldbomen, dit zijn de getuigen van een hakhoutcultuur, waarbij de zure eikenschors werd gebruikt voor de leerlooijerij en de takken als brandhout. Stukjes open zand herinneren aan een periode van overexploitatie, waarbij de begroeiing werd vervangen door grote oppervlakten stuivendzand. De open zandgebieden zijn populair bij recreanten, die nu door betreding voorkomen dat het laatste zand dichtgroeit. Door het gebied loopt een lanenstructuur. Het college van de gemeente De Bilt heeft de Biltse Duinen aangewezen als een landschapsmonument. 2.2 Beleving De Biltse duinen vormen een geliefd recreatief uitloopgebied voor de bewoners van de gemeente De Bilt. Het gebied wordt intensief gebruikt voor door wandelaars uit De Bilt, velen met hond. Ruiters lopen vanuit de manege De Molshoop over een ruiterroute tot op Beerschoten van Het Utrechts Landschap. Er is rond de manege een manier gevonden om ruiterroutes met andere vormen van recreatie samen te laten gaan. Door omwonenden wordt beleving van het gebied hoog gewaardeerd, getuige de felle reacties op de recente ontwikkelingen. De openstelling van het gebied is verslechterd: twee particuliere eigenaren hebben hun grond na aankoop aan de openbaarheid onttrokken. Ten zuiden van de Biltse duinen is ook golfbaan de Pan ontoegankelijk voor publiek, landgoed Noord-Houdringhe alleen voor pashouders. Camping Bospark en golfclub Biltse Duinen zijn ook alleen voor eigen gasten toegankelijk. 2.3 Natuurwaarden De natuurwaarden zijn heel behoorlijk: het bos is al redelijk oud, met hier en daar meer dan honderd jaar oude grove dennen en beuken. De afwisseling met heideveldjes en stuifzanden biedt goede kansen voor een rijke flora en fauna. De meest schuwe dieren van de heuvelrug (boommarter, vogels die op de grond broeden) kunnen hier niet permanent verblijven en jongen grootbrengen vanwege het intensieve recreatieve gebruik. Aangezien de Biltse Duinen een groene uitloper richting bebouwing is, vormt dit echter een prima plek om relatief intensieve beleving van de natuur een plaats te geven. Concentratie van activiteiten op deze plek draagt bij aan een goede zonering, die ook het handhaven van rust op andere plekken rechtvaardigt.

5 Concept visie Biltse Duinen 5 Het gebied is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. 2.4 Zonering Een goede recreatieve uitloop in de natuur dicht bij De Bilt en Bilthoven verhoogt de mogelijkheden om natuur te beleven. Toegankelijke natuur in de buurt is voor inwoners een belangrijk aspect van de kwaliteit van de woonomgeving. Natuur vlak bij huis heeft daarnaast positieve effecten op gezondheid (bewegen, tot rust komen). De Biltse Duinen vormen een uitloper van de Ecologische Hoofdstructuur. Het behoort daardoor tot de minder kwetsbare gebieden als het gaat om verstoring van natuur door recreatie.

6 Concept visie Biltse Duinen 6 3 Toekomstperspectief Biltse Duinen Bij de toekomst van De Biltse Duinen dienen drie doelen voorop te staan: 1. duurzame openstelling 2. bescherming landschappelijke kwaliteit 3. versterken natuurkwaliteit o In het gebied zelf o Ecologische verbindingen 3.1 Duurzame openstelling Het gebied is betiteld als bestaande natuur. Hier is de filosofie is dat het publiekrechtelijke kader en beheer door particuliere eigenaren voldoende bescherming zouden moeten bieden. Juist voor openstelling bleek dit rond de Biltse Duinen echter niet te voldoen. Aankoop van de resterende grond en doorlevering onder voorwaarde van permanente openstelling kan de openstelling veilig stellen. Voor de reeds afgesloten gebieden zou een gesprek met de nieuwe eigenaren aangegaan moeten worden, waar de afsluiting tegen het bestemmingsplan ingaat, is handhaving van de voorschriften uit het bestemmingsplan aan de orde. Hierbij is naast gemeente De Bilt ook gemeente Zeist in beeld. 3.2 Landschappelijke kwaliteit In het beheer bestaat een aantal mogelijkheden om de landschappelijke kwaliteit te verbeteren door: open ruimte te versterken karakeristieke bomen vrij te zetten oude lanenstructuren op te zoeken en in beeld te brengen. Manege de Molshoop is een gebouwencomplex dat een sterk risico op verrommeling in zich draagt. Nu al biedt de verzameling schuren, gebouwen en geparkeerde auto s en trailers een rommelige aanblik. 3.3 Versterken natuurkwaliteit In het beheer spelen de volgende aandachtspunten om de natuurkwaliteit te verbeteren Onderdrukken van Amerikaanse vogelkers is nodig om inheemse kruiden en struiken een kans te geven in dit bos Ontwikkeling van echte bosranden rond de paardenwei en de heideveldjes zou winst opleveren voor de talrijke planten en dieren van bosranden op de heuvelrug.

7 Concept visie Biltse Duinen 7 Extensiever beheer en verschraling van het grasland kan een bloemrijk, droog grasland opleveren, met veel margriet, grasklokjes en talrijke insecten. Een aantal van de oude grove dennen raakt in de verdrukking en moet vrijgezet worden om te overleven. Meer lichtinval op de bosbodem levert een rijkere struik-en kruidlaag op. Voor de doorgeleverde gronden in de Biltse Duinen zal Het Utrechts Landschap een beheerplan schrijven, in samenhang met de overige eigendommen rond Bosch- en Duin en Den Dolder, waarin deze punten concreet worden uitgewerkt. 3.4 Ecologische verbindingen De Biltse Duinen is onderdeel van het 500 hectare grote gebied van Beerschoten, Panbos/De Pan, Houdringhe en Noord-Houdringe. Via de Biltse Duinen lopen de enige twee verbindingen van dit complex met de rest van de Utrechtse Heuvelrug (EVZ nr. 18). Een verbinding naar de vliegbasis en een verbinding naar het Maartensdijkse en Ridderoordsche bos. Deze verbindingen staan genoemd in het streekplan van Provincie Utrecht, maar zijn nog niet geheel gerealiseerd.

8 Concept visie Biltse Duinen 8 5 Acties Op basis van bovenstaand toekomstperspectief kunnen de volgende acties geïdentificeerd worden. 5.1 Aankopen Om de Biltse Duinen als afgeronde eenheid te beschermen en beheren, inclucies doorgaande paden, zijn nog twee verwervingen aan de order Fortis Stichting Mens en zijn Natuur 5.2 Manege de Molshoop Gemeente De Bilt is voornemens geweest om de manege aan te kopen en te vervangen door enkele bouwkavels. Gegeven de recreatieve functie die bij de Biltse Duinen past is voortzetting van de manege ook een mogelijkheid. Hierbij kan de optie verkend worden om de manege van Stichting Reinaerde (Prinses Maxima manege bij Dennendal, Den Dolder) op termijn naar deze locatie te verplaatsen. Provincie Utrecht en Stichting Reinaerde zoeken een alternatieve locatie om deze manege te huisvesten, vanwege het opheffen van de locatie Dennendal in het kader van Hart van de Heuvelrug. Het zou dan gaan om een manege voor zowel mensen met verstandelijke handicap als mensen zonder handicap. 5.3 Corridors vrijspelen en veiligstellen EVZ Biltse Duinen Pleinesbos - Maartensdijkse bos (noordelijke richting) In deze EVZ is recent het Okkersbos aangekocht. In het Meerjarenporgramma Ontsnippering is prorail voornemens om een faunapassage voor klein wild onder het spoor te realiseren Het Utrechts Landschap verkent met gemeenten Zeist de mogelijkheid om het scoutinggebouw aan de Pleinselaan te amoveren en het bouwblok gedeeltelijk te verplaatsen. De passage van de Biltseweg/Taveernelaan en de Paltzerweg is afhankelijk van de natuurlijkheid van de aanwezige bostuinen. Een instrumentarium dat afspraken over deze kwaliteit duurzaam maakt is van belang om de EVZ te laten functioneren. EVZ Biltse Duinen - Vliegbasis Vliegbasis: bij het Ruimtelijk Plant Vliegbasis Soesterbegr is rekening gehouden met deze corridor. Numansbos: Vanaf de Vliegbasis gaat de corridor door het Numansbos, in beheer bij Het Utrechts Landschap Dolderseweg. Deze drukke provinciale weg is een grote barrière. Op termijn is hier een faunapassage gepland.

9 Concept visie Biltse Duinen 9 Direct ten westen van de Dolderseweg ligt een stuk particuliere natuur. Tussen deze natuur en de Doldserweg is recent een hoog, niet voor fauna passeerbaar hek opgericht. Dit hek zou moeten verdwijnen of worden aangepast om de EVZ te laten functioneren. Van oost naar west volgen verspreide natuurgebiedjes van Het Utrechts Landschap en bostuinen rond de Taveernelaan, Baarnseweg, Biltseweg. Toename van de bouwblokken en nieuwe hekken snijden de doorgankelijkheid van dit gebied langzamerhand af. Een gericht beleid hierop is nodig om de EVZ duurzaam te realiseren. Nabij de Molshoop sluit deze EVZ aan op 5.4 Terugdraaien afsluiting Overleg en eventuele handhaving van bestemmingsplan voorschriften om de openstelling van percelen van de nieuwe eigenaren in de Biltse Duinen te verbeteren.

10 Concept visie Biltse Duinen 10 Bijlage 1. Ligging verbindingszones

11 Concept visie Biltse Duinen 11

INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT

INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT INHOUD kenschets geschiedenis veranderingen ambities visie in varianten uitwerking geschiedenis KENSCHETS Forse, gegraven waterpartijen KENSCHETS Berg van Dudok KENSCHETS

Nadere informatie

Beantwoording kamervragen inzake verkoop van gronden door Connexxion DE MINISTER VAN FINANCIEN,

Beantwoording kamervragen inzake verkoop van gronden door Connexxion DE MINISTER VAN FINANCIEN, Directie Financieringen Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk 28 augustus 2006 Fin 2006-00754 Onderwerp Beantwoording

Nadere informatie

Chronologisch overzicht van de activiteiten rond de houtwallen. Aanleiding

Chronologisch overzicht van de activiteiten rond de houtwallen. Aanleiding Chronologisch overzicht van de activiteiten rond de houtwallen Aanleiding In 2006 kochten De Blécourt en Van Rootselaar twee bospercelen, waarover vele recreanten dagelijks wandelden. Om te voorkomen dat

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing Vijf onderkomens voor recreatieve overnachtingen bij camping aan Drachtster Heawei 38 De Veenhoop 1 2 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING VIJF RECREATIEVE ONDERKOMENS DRACHTSTER HEAWEI 38

Nadere informatie

De ecologische verbinding Groene Driehoek en de Utrechtse Heuvelrug

De ecologische verbinding Groene Driehoek en de Utrechtse Heuvelrug De ecologische verbinding Groene Driehoek en de Utrechtse Heuvelrug Inleiding De gemeente Driebergen, de Reehorst en Utrechts Landschap zijn/worden nieuwe eigenaren van gronden tussen de Odijkerweg A Driebergseweg.

Nadere informatie

Beheerplan Nimmerdor en Oud Leusden

Beheerplan Nimmerdor en Oud Leusden Beheerplan Nimmerdor en Oud Leusden 2015 2035 Publiekssamenvatting Inleiding Sinds Jonkheer Meijster landgoed Nimmerdor in 1640 liet aanleggen, genieten al vele generaties bezoekers van de bosgebieden

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 22 november 2010) Nummer Onderwerp Kreekherstel Strypse Wetering

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 22 november 2010) Nummer Onderwerp Kreekherstel Strypse Wetering van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 22 november 2010) Nummer 2420 Onderwerp Kreekherstel Strypse Wetering Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller

Nadere informatie

Op wegen en paden De openstelling van natuur in Nederland

Op wegen en paden De openstelling van natuur in Nederland Op wegen en paden De openstelling van natuur in Nederland Wegen_paden.indd 1 04-05-2006 17:22:48 Wandelen, genieten en verwonderen Wandelen, hardlopen en fietsen. Of gewoon tot rust komen en vol verwondering

Nadere informatie

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap.

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. NATUURVERBINDING HOORNEBOEG GOOIS NATUURRESERVAAT Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. PRODUCTIEBOS MAAKT PLAATS VOOR OORSPRONKELIJK HEIDELANDSCHAP TEN ZUIDEN VAN HILVERSUM LIGGEN

Nadere informatie

Tastbare Tijd, Bilthoven

Tastbare Tijd, Bilthoven Tastbare Tijd, Bilthoven WERKBLAD Tijdlaag tot 1000 Op de grens van droog en nat a. Welke dorpen en kernen liggen er allemaal in deze gemeente? b. Aan welke gemeenten grenst de gemeente de Bilt? c. Wat

Nadere informatie

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap 1.2 landschap, natuur en recreatie Landschap Radio Kootwijk vormt een belangrijke schakel in een aaneengesloten open tot halfopen droog tot vochtig stuifzand- en heidegebied dat zich uitstrekt van het

Nadere informatie

Concrete begrenzing EHS en GHS in het plangebied Voorste Stroom te Tilburg

Concrete begrenzing EHS en GHS in het plangebied Voorste Stroom te Tilburg Concrete begrenzing EHS en GHS in het plangebied Voorste Stroom te Tilburg Opdrachtgever: gemeente Tilburg Maart 2009 Antonie van Diemenstraat 20 5018 CW Tilburg 013-5802237 Eac@home.nl Pagina 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

1. Streekplan Brabant in balans

1. Streekplan Brabant in balans 1. Streekplan Brabant in balans Het plangebied is gelegen in de AHS-landschap; subzone leefgebied dassen en voor een deel (duinrand) binnen de GHS-natuur. De Interimstructuurvisie Noord-Brabant Brabant

Nadere informatie

GEMEENTE ZEIST. Bestemmingsplan. DEN DOLDER ZUID, BOSCH en DUIN EN HUIS TER HEIDE NOORD, GECONSOLIDEERDE VERSIE

GEMEENTE ZEIST. Bestemmingsplan. DEN DOLDER ZUID, BOSCH en DUIN EN HUIS TER HEIDE NOORD, GECONSOLIDEERDE VERSIE GEMEENTE ZEIST Bestemmingsplan DEN DOLDER ZUID, BOSCH en DUIN EN HUIS TER HEIDE NOORD, GECONSOLIDEERDE VERSIE Opdrachtnummer : 06.145 ID nr. : Datum : 24 januari 2014 Versie : 1 Auteurs Vastgesteld d.d.

Nadere informatie

Park Vliegbasis Soesterberg

Park Vliegbasis Soesterberg Plannen voor Vliegbasis Soesterberg (2009-2012) Aan de ruimtelijke planvorming voor de Vliegbasis Soesterberg is de afgelopen jaren hard gewerkt door de betrokken overheden en verschillende gebiedspartijen.

Nadere informatie

Géén overeenstemming over het medegebruik van het particuliere bos in de Biltse Duinen.

Géén overeenstemming over het medegebruik van het particuliere bos in de Biltse Duinen. Reactie op mediation Géén overeenstemming over het medegebruik van het particuliere bos in de Biltse Duinen. De gemeente de Bilt heeft een mediation georganiseerd om de betrokken partijen met elkaar aan

Nadere informatie

Herontwikkeling vliegbasis Soesterberg Toetsingsadvies over het milieueffectrapport

Herontwikkeling vliegbasis Soesterberg Toetsingsadvies over het milieueffectrapport Herontwikkeling vliegbasis Soesterberg Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 3 maart 2010 / rapportnummer 2073-61 1. OORDEEL OVER HET MER De provincie Utrecht en de gemeenten Soest en Zeist hebben,

Nadere informatie

Bermenplan Assen. Definitief

Bermenplan Assen. Definitief Definitief Opdrachtgever: Opdrachtgever: Gemeente Assen Gemeente Mevrouw Assen ing. M. van Lommel Mevrouw M. Postbus van Lommel 30018 Noordersingel 940033 RA Assen 9401 JW T Assen 0592-366911 F 0592-366595

Nadere informatie

Doel Met de antwoorden kan de gemeente Wageningen een algemeen beeld formuleren van de groenbeleving door de bewoners van Wageningen Hoog.

Doel Met de antwoorden kan de gemeente Wageningen een algemeen beeld formuleren van de groenbeleving door de bewoners van Wageningen Hoog. Enquête Wageningen Hoog. U vindt hier het overzicht van de resultaten uit de bewonersenquête voor de wijk Wageningen Hoog. De enquête kon zowel digitaal als schriftelijk worden ingevuld tot 9 december

Nadere informatie

2 BELEIDSKADER EN WETGEVING

2 BELEIDSKADER EN WETGEVING 2 BELEIDSKADER EN WETGEVING De kern van deze bewonersvisie is dat natuur de belangrijkste beleidsfunctie is van het gebied waarbij de gebiedswaarden rust, stilte en donkerte centraal moeten staan en dat

Nadere informatie

RECREATIE & NATUUR EN STARING ADVIES

RECREATIE & NATUUR EN STARING ADVIES RECREATIE & NATUUR EN STARING ADVIES In een groot deel van de Nederlandse bos- en natuurgebieden wordt veel gerecreëerd; op land, op het water en in de lucht. In de meeste gevallen kunnen de natuurfunctie

Nadere informatie

(hoofdstuk uit Inspiratiegids Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Provincie Utrecht)

(hoofdstuk uit Inspiratiegids Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Provincie Utrecht) Bijlage: Projecten in de provincie Utrecht (hoofdstuk uit Inspiratiegids Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Provincie Utrecht) Inleiding In de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013-2028 en de Verordening

Nadere informatie

Knelpunten N237. Soestduinen. Amersfoort. Den Dolder. Bilthoven. Groenekan. Huis ter Heide. Soesterberg. De Bilt. Zeist. Utrecht. Austerlitz N237 N221

Knelpunten N237. Soestduinen. Amersfoort. Den Dolder. Bilthoven. Groenekan. Huis ter Heide. Soesterberg. De Bilt. Zeist. Utrecht. Austerlitz N237 N221 Knelpunten N237 Den Dolder Soestduinen 16 23 Amersfoort Bilthoven N238 13 14 15 N237 N221 Groenekan 10 24 A28 9 21 2 3 De Bilt 4 7 8 Huis ter Heide Soesterberg 17 18 19 20 22 1 N237 N412 Utrecht 5 6 A28

Nadere informatie

Bijlage: beoordeling duurzame locatie

Bijlage: beoordeling duurzame locatie Bijlage: beoordeling duurzame locatie Het bedrijf is gelegen in een verwevingsgebied. In een verwevingsgebied is een bouwblokvergroting voor intensieve veehouderijen toegestaan indien het bedrijf is gelegen

Nadere informatie

Couwenhoven 4612, 3703 EM Zeist. Telefoon ;

Couwenhoven 4612, 3703 EM Zeist. Telefoon ; Couwenhoven 4612, 3703 EM Zeist. Telefoon 030-6958618; e-mail: werkgroep@natuurlijkzeist-west.nl Inspreekreactie 21 februari Masterplan Buitensportaccommodaties Geachte leden van de raad, geachte aanwezigen,

Nadere informatie

Referentienummer Datum Kenmerk 318407.ehv.341.N001 3 februari 2012 RVS

Referentienummer Datum Kenmerk 318407.ehv.341.N001 3 februari 2012 RVS Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 318407.ehv.341.N001 3 februari 2012 RVS Betreft Actualisatie natuurcompensatieplan Waalre-Noord Fase 1 1 Algemeen De gemeente Waalre is voornemens woningbouw te realiseren

Nadere informatie

Notitie gevolgen inrichting natuur en landschap voor agrarische bedrijfsvoering

Notitie gevolgen inrichting natuur en landschap voor agrarische bedrijfsvoering Notitie gevolgen inrichting natuur en landschap voor agrarische bedrijfsvoering Pina Dekker Gemeente Ooststellingwerf, beleidsmedewerker en ondersteunend lid van de werkgroep Es van Tronde. Deze notitie

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 11 augustus 2015 Nummer voorstel: 2015/61

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 11 augustus 2015 Nummer voorstel: 2015/61 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 11 augustus 2015 Nummer voorstel: 2015/61 Voor raadsvergadering d.d.: 29-09-2015 Agendapunt:

Nadere informatie

Quick scan ecologie. Mientweg 5 & 29 te Lutjewinkel

Quick scan ecologie. Mientweg 5 & 29 te Lutjewinkel Quick scan ecologie Mientweg 5 & 29 te Lutjewinkel Samenvatting Inhoud H 01 Aanleiding Voor de Mientweg 5 en Mientweg 29 te Lutjewinkel wordt een ruimtelijke ontwikkeling voorbereidt. Het gaat om de ontwikkeling

Nadere informatie

Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol

Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol Drs. Ing. L.M. Scholtens in opdracht van: Gemeente Emmen, Dienst Beleid Afdeling Fysiek Ruimtelijke Ontwikkeling December 2009 Het landschap

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan "Op den Bosch 3, Maashees". Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan Op den Bosch 3, Maashees. Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan "Op den Bosch 3, Maashees". Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 29 mei 2007 Aanleiding Op het perceel Op den

Nadere informatie

Aanleg paardenbak Het Zuid 34 Drachten

Aanleg paardenbak Het Zuid 34 Drachten Ruimtelijke onderbouwing Aanleg paardenbak Het Zuid 34 Drachten Ruimtelijke onderbouwing voor de aanleg van een paardenbak Het Zuid 34 te Drachten 1 Ruimtelijke onderbouwing voor de aanleg van een paardenbak

Nadere informatie

Vormvrije m.e.r.-beoordeling Landgoed Hydepark, Doorn, gemeente Utrechtse Heuvelrug

Vormvrije m.e.r.-beoordeling Landgoed Hydepark, Doorn, gemeente Utrechtse Heuvelrug Notitie Contactpersoon Gosewien van Eck Datum 14 november 2013 Kenmerk N001-1220333GGV-evp-V01-NL Vormvrije m.e.r.-beoordeling Landgoed Hydepark, Doorn, gemeente Utrechtse Heuvelrug 1 Inleiding De gemeente

Nadere informatie

Effectbepaling ganzengebied Oosteinde en Westeinde 76 te Nieuwleusen

Effectbepaling ganzengebied Oosteinde en Westeinde 76 te Nieuwleusen Notitie Contactpersoon Benjamin Flierman Datum 29 oktober 2010 Effectbepaling ganzengebied Oosteinde 56-58 en Westeinde 76 te Nieuwleusen 1.1 Inleiding In het kader van de Rood voor Rood-regeling worden

Nadere informatie

COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND

COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND 1. INLEIDING Aanleiding De gemeente Schagen is voornemens om het bedrijventerrein Kolksluis langs de Koning Willem II-weg in t Zand

Nadere informatie

Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins. Quickscan. Spankerenseweg 20 Dieren

Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins. Quickscan. Spankerenseweg 20 Dieren Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins Quickscan Spankerenseweg 20 Dieren februari 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Gegevens plangebied... 2 3 Methode... 3 4 Resultaten... 3 4.1 Bureaustudie...

Nadere informatie

gebiedsvisie Cultuurhistorie en natuur tussen de coulissen

gebiedsvisie Cultuurhistorie en natuur tussen de coulissen gebiedsvisie Cultuurhistorie en natuur tussen de coulissen Vijf parels in het Zuidelijk Westerkwartier De dorpen liggen in een lint liggen langs één licht slingerende hoofdweg. Haaks daarop strekken zich

Nadere informatie

Heidekamp BV Uitbreiding Heidekamp Mitigatieplan

Heidekamp BV Uitbreiding Heidekamp Mitigatieplan Heidekamp BV Uitbreiding Heidekamp Mitigatieplan ACHTRGROND Het voornemen Heidekamp BV is voornemens het recreatiepark Heidekamp aan de Koeweg 16 te Otterlo, uit te breiden. Het uitbreidingsperceel hierna

Nadere informatie

SALDOBENADERING EHS PAMPUSHOUT. Auteur: Evert Stellingwerf en Eric van der Aa Datum: 6 maart 2013

SALDOBENADERING EHS PAMPUSHOUT. Auteur: Evert Stellingwerf en Eric van der Aa Datum: 6 maart 2013 SALDOBENADERING EHS PAMPUSHOUT Auteur: Evert Stellingwerf en Eric van der Aa Datum: 6 maart 2013 Aanleiding In het bestemmingsplan Noorderplassen Oost en West is een aantal bouwplannen/ingrepen geprojecteerd

Nadere informatie

Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt

Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt CONCEPT Omgevingsdienst Regio Utrecht juli 2012 kenmerk/ opgesteld door beoordeeld door Ronald Jansen Dagmar Storm INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding...

Nadere informatie

05-09-2006 Beknopte notitie over varianten Ecologische verbinding over de Utrechtse weg (N417).

05-09-2006 Beknopte notitie over varianten Ecologische verbinding over de Utrechtse weg (N417). 05-09-2006 Beknopte notitie over varianten Ecologische verbinding over de Utrechtse weg (N417). Aanleiding Stichting Goois Natuurreservaat, Rijkswaterstaat en de gemeente Hilversum zijn voornemens de Utrechtse

Nadere informatie

Natuurcompensatieplan aanleg gasontvangststation nabij Halfweg (gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude)

Natuurcompensatieplan aanleg gasontvangststation nabij Halfweg (gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude) 1 Natuurcompensatieplan aanleg gasontvangststation nabij Halfweg (gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude) Opdrachtgever Stedin, Rotterdam Referentie Heijden, E. van der 2015. Natuurcompensatieplan aanleg

Nadere informatie

Toetsingsadvies over het Milieueffectrapport Uitbreiding Dierenpark Amersfoort en de aanvulling daarop. 3 oktober

Toetsingsadvies over het Milieueffectrapport Uitbreiding Dierenpark Amersfoort en de aanvulling daarop. 3 oktober Toetsingsadvies over het Milieueffectrapport Uitbreiding Dierenpark Amersfoort en de aanvulling daarop 3 oktober 2002 1179-104 ISBN 90-421-1030-9 Utrecht, Commissie voor de milieueffectrapportage. INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

NOTITIE BOMENKAP GASLEIDINGTRACE ODILIAPEEL - MELICK

NOTITIE BOMENKAP GASLEIDINGTRACE ODILIAPEEL - MELICK NOTITIE BOMENKAP GASLEIDINGTRACE ODILIAPEEL - MELICK Opgesteld door: Ing. D. Heijkers In opdracht van: N.V. Nederlandse Gasunie Datum: 14 november 2011 Inleiding De Gasunie is voornemens een aardgastransportleiding

Nadere informatie

Aanvullende notitie. Toetsing ecologische hoofdstructuur gasthuisweg 1, Herwijnen

Aanvullende notitie. Toetsing ecologische hoofdstructuur gasthuisweg 1, Herwijnen Aanvullende notitie Toetsing ecologische hoofdstructuur gasthuisweg 1, Herwijnen Opdrachtgever: M. van Baalen Uitgevoerd door: Elsken Ecologie Edam, 04-03-2015 Colofon Tekst en fotografie: Ing. D. van

Nadere informatie

Groenschets. Ten behoeve van nieuwbouw woning. Groenmeester Gemeente Horst aan de Maas September 2013

Groenschets. Ten behoeve van nieuwbouw woning. Groenmeester Gemeente Horst aan de Maas September 2013 Groenschets Ten behoeve van nieuwbouw woning Familie Soberjé P/A Venrayseweg 115 5961 AE Horst Locatie woning Lindweg langs nummer 7 077-3981683 Groenmeester Gemeente Horst aan de Maas September 2013 1.

Nadere informatie

Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing

Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing 1. INLEIDING 1.1 Aanleiding voor het projectbesluit Op 15 januari 2010 is er een

Nadere informatie

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF Inleiding 3 Ontwerp 5 Water 7 Randen en oevers 9 Eilanden 13 Verbindingen 17 Gebruik 21 Beplanting 25 I n h o u d NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF

Nadere informatie

EHS-toets locatie Tiendweg te Zeist

EHS-toets locatie Tiendweg te Zeist EHS-toets locatie Tiendweg te Zeist Effectonderzoek in het kader van de Ecologische Hoofdstructuur Datum: 09-09-2014 Auteur: A. Tuitert Opdrachtgever: Aveco de Bondt Rapportnummer: AT/2014/09.09 Versie:

Nadere informatie

Toetsing en begrenzing Ecologische HoofdStructuur binnen het plangebied Zeven Geitjes en omgeving te Tilburg

Toetsing en begrenzing Ecologische HoofdStructuur binnen het plangebied Zeven Geitjes en omgeving te Tilburg Toetsing en begrenzing Ecologische HoofdStructuur binnen het plangebied Zeven Geitjes en omgeving te Tilburg Opdrachtgever: gemeente Tilburg Oktober 2011 Antonie van Diemenstraat 20 5018 CW Tilburg 013-5802237

Nadere informatie

Realiseer uw eigen droomhuis in Riel

Realiseer uw eigen droomhuis in Riel Realiseer uw eigen droomhuis in Riel Op een unieke locatie aan de rand van natuurgebied De Regte Heide bieden wij twee ruime en exclusieve bouwkavels aan AKKERWEG - RIEL LIGGING BOUWKAVELS Riel De bouwkavels

Nadere informatie

Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen

Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen Beleidskader Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen In het buitengebied 1. Inleiding Het Streekplan Gelderland (2005) biedt nieuwe beleidsruimte voor

Nadere informatie

Inventarisatie van ecologische waarden van het agrarisch natuurbeheer in Zeeland juni 2014

Inventarisatie van ecologische waarden van het agrarisch natuurbeheer in Zeeland juni 2014 Inventarisatie van ecologische waarden van het agrarisch natuurbeheer in Zeeland juni 2014 Stichting Landschapsbeheer Zeeland Lucien Calle Sandra Dobbelaar Alex Wieland 15 juli 2014 1 Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

Realiseer uw eigen droomhuis in Riel

Realiseer uw eigen droomhuis in Riel Realiseer uw eigen droomhuis in Riel Op een unieke locatie aan de rand van natuurgebied De Regte Heide bieden wij u drie zeer ruime en exclusieve bouwkavels aan LIGGING BOUWKAVELS Riel De bouwkavels zijn

Nadere informatie

Beheerplan landgoed Nieuw Cruysbergen

Beheerplan landgoed Nieuw Cruysbergen Ir. W. (Wouter) Delforterie Regiobeheerder Utrecht & Holland Beheerplan landgoed Nieuw Cruysbergen Startbijeenkomst 15 december 2016 bosgroepen.nl 19.00 19.10 Opening Welkomstwoord wethouder Hendrik Boland

Nadere informatie

memo Verlegging rode contour ter plaatse van de Driebergsestraatweg 63 en 65 te Doorn

memo Verlegging rode contour ter plaatse van de Driebergsestraatweg 63 en 65 te Doorn memo aan: van: c.c.: Inge Eising Gemeente Utrechtse Heuvelrug Mariël Gerritsen Pieter Birkhoff Van Wijnen Groep N.V. datum: 14 december 2015 betreft: Verlegging rode contour ter plaatse van de Driebergsestraatweg

Nadere informatie

Landschappelijke inrichting Het Geldersch Erf te Barneveld

Landschappelijke inrichting Het Geldersch Erf te Barneveld Landschappelijke inrichting Het Geldersch Erf te Barneveld 1 INHOUDSOPGAVE 1. Ligging projectgebied 2. Locatie projectgebied 3. Foto s huidige situatie 4. Bestemmingsplan binnen projectgebied 5. Vlekkenplan

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Wet natuurbescherming hoofdstuk 2 gebieden Datum besluit : 16 februari 2018 Onderwerp : Wet natuurbescherming 2010-005930 - gemeente

Nadere informatie

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept a Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Colofon Deze samenvatting is een uitgave van de

Nadere informatie

Bestemmingsplan Buitengebied Zundert, vormverandering agrarisch bouwblok Hazeldonksestraat 2B, Rijsbergen. Toelichting/ ruimtelijke onderbouwing

Bestemmingsplan Buitengebied Zundert, vormverandering agrarisch bouwblok Hazeldonksestraat 2B, Rijsbergen. Toelichting/ ruimtelijke onderbouwing vormverandering agrarisch bouwblok Hazeldonksestraat 2B, Rijsbergen. Toelichting/ ruimtelijke onderbouwing Opgesteld door: Provincie Noord-Brabant 19-05-2016 S.M.Verhaart- Menken Versie: 3_19-05-2016 Inhoud

Nadere informatie

Beegder- en Hornerheide

Beegder- en Hornerheide samenwerkende eigenaren - praatstuk - Voor u ligt de aanzet om te komen tot een gebiedsvisie voor de. In dit prachtige natuurgebied beheren Stichting Limburgs Landschap, Gemeente Maasgouw, Gemeente Leudal,

Nadere informatie

Visie onderhoud Bospark De IJzeren Man

Visie onderhoud Bospark De IJzeren Man Visie onderhoud Bospark De IJzeren Man 3 1 2 GH/21-11-10 1 I Inleiding De kap van 120 monumentale populieren in oktober jl. langs de Weteringbeek heeft ons en samen met ons menig bezoeker de wenkbrauwen

Nadere informatie

Effectbeoordeling voorgenomen uitbreiding van golfbaan De Haar op de nesten van Buizerd en Havik

Effectbeoordeling voorgenomen uitbreiding van golfbaan De Haar op de nesten van Buizerd en Havik NOTA Bestemd voor: Afkomstig van: Golfclub De Haar Sovon Vogelonderzoek Nederland Datum: november 2016 Betreft: Effectbeoordeling voorgenomen uitbreiding van golfbaan De Haar op de nesten van Buizerd en

Nadere informatie

LIGGING. topografische kaart. ligging in het veld

LIGGING. topografische kaart. ligging in het veld LIGGING Recreatiebedrijf Landgoed Moerslag 32 is gesitueerd ten zuiden van de kern Moerslag. Zie de markering in de topografische kaart hieronder en de luchtfoto rechts. topografische kaart ligging in

Nadere informatie

GEMEENTE ASTEN. Toelichting landschappelijke inpassing Achtermijterbaan 1 Heusden

GEMEENTE ASTEN. Toelichting landschappelijke inpassing Achtermijterbaan 1 Heusden GEMEENTE ASTEN Toelichting landschappelijke inpassing Achtermijterbaan 1 Heusden Toelichting landschappelijke inpassing Achtermijterbaan 1 Heusden Projectnr.122-029 / nov2016 INHOUD 1. INLEIDING... 2 1.1.

Nadere informatie

HEIDE ROZENDAALSE VELD EN ROZENDAALSE ZAND. Beleidsnota

HEIDE ROZENDAALSE VELD EN ROZENDAALSE ZAND. Beleidsnota HEIDE ROZENDAALSE VELD EN ROZENDAALSE ZAND 2005 Beleidsnota Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Doelen...3 3 Uitgewerkte randvoorwaarden op juridisch en beleidsinhoudelijk vlak...4 3.1 Europees beleid...4

Nadere informatie

Soortenonderzoek Julianahof Zeist

Soortenonderzoek Julianahof Zeist Soortenonderzoek Julianahof Zeist 21 sept 2013 ZOON ECOLOGIE Colofon Titel Soortenonderzoek Julianahof Zeist Opdrachtgever mro Uitvoerder ZOON ECOLOGIE Auteur C.P.M. Zoon Datum 21 sept 2013 ZOON ECOLOGIE

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Informatieavond Beheerplan Natura 2000 Fochteloërveen

Hartelijk welkom. Informatieavond Beheerplan Natura 2000 Fochteloërveen Hartelijk welkom Informatieavond Beheerplan Natura 2000 Fochteloërveen Programma Opening Opzet en doel van deze avond Even terug kijken Hoe staat het met de Programmatische Aanpak Stikstof Korte samenvatting

Nadere informatie

Opgesteld door ing. A.M. Rodenbach, Recreatie Noord-Holland NV, d.d. 21 januari 2013

Opgesteld door ing. A.M. Rodenbach, Recreatie Noord-Holland NV, d.d. 21 januari 2013 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING, BEHOREND BIJ DE AANGEVRAAGDE VERGUNNING OMG-12-181 Voor de inrichting en het gebruik van een evenemententerrein in deelgebied De Druppels, tegenover Wagenweg 22/24 te Oudkarspel

Nadere informatie

Verzoek wijziging bestemmingsplan

Verzoek wijziging bestemmingsplan Verzoek wijziging bestemmingsplan Percelen Rucphen O 225 en O 433 Ruimtelijke onderbouwing kwaliteitsverbetering omgeving Rozenven Inleiding Sinds 2011 is Vereniging Natuurmonumenten eigenaar van natuurgebied

Nadere informatie

BL000954 I)L wssq Nota beoordeling zienswijzen tegen ontwerp bestemmingsplan Grailoseweg ll7 Tot 14 augustus heeft het ontwerp bestemmingsplan Crailoseweg 117 ter inzage gelegen. Het bestemmingsplan maakt

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSPLAN LANDSCHAPPELIJKE ELEMENTEN. Gemeente Someren. Project 3: Beekdal van de Aa ten oosten van de Zuid Willemsvaart

ONTWIKKELINGSPLAN LANDSCHAPPELIJKE ELEMENTEN. Gemeente Someren. Project 3: Beekdal van de Aa ten oosten van de Zuid Willemsvaart ONTWIKKELINGSPLAN LANDSCHAPPELIJKE ELEMENTEN Gemeente Someren Datum: 9 november 2001 Project: 119-4 Status: Definitief Opdrachtgever: Gemeente Someren VOORWOORD Door het college van Burgemeester & Wethouders

Nadere informatie

KASSABON ENERGIEOPBRENGST ha zonneveld- 155 GWh/jaar. aantal huishoudens: LANDSCHAPPELIJKE INVESTERING. kosten aankoop/aanleg: LAAG

KASSABON ENERGIEOPBRENGST ha zonneveld- 155 GWh/jaar. aantal huishoudens: LANDSCHAPPELIJKE INVESTERING. kosten aankoop/aanleg: LAAG ENERGIE VOOROP Het scenario energie voorop gaat uit van een maximale energieopbrengst binnen de wettelijke kaders en bestaat uit winden zonne-energie. De gemeenteraad heeft expliciet gevraagd om zo n maximale

Nadere informatie

De Bunte Vastgoed Oost BV T.a.v. dhr. W. van den Top Postbus AA Ede. Geldermalsen, 28 oktober Geachte heer Van den Top,

De Bunte Vastgoed Oost BV T.a.v. dhr. W. van den Top Postbus AA Ede. Geldermalsen, 28 oktober Geachte heer Van den Top, De Bunte Vastgoed Oost BV T.a.v. dhr. W. van den Top Postbus 8029 6710 AA Ede Geldermalsen, 28 oktober 2015 betreft: project: referentie: behandeld door: bijlage(n): Toetsing herinrichting aan NNN en Natura-2000

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Kruisweg 44, Herkenbosch

Landschappelijke inpassing Kruisweg 44, Herkenbosch Landschappelijke inpassing Kruisweg 44, Herkenbosch Aanleiding en ligging plangebied Dhr. van de Venne heeft aan de Hammerstraat enkele boogkassen liggen. Deze liggen er al 10 jaar en dienen te worden

Nadere informatie

Compensatieplan. natuurcompensatie. parkeren De Heimolen. juli 2015

Compensatieplan. natuurcompensatie. parkeren De Heimolen. juli 2015 Compensatieplan natuurcompensatie parkeren De Heimolen juli 2015 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Omschrijving verlies aan ecologische waarde. 3. Ruimtelijke begrenzing bestaand en de fysieke compensatie

Nadere informatie

Hoge en Lage Linie Doesburg: Cultuur, natuur of park?

Hoge en Lage Linie Doesburg: Cultuur, natuur of park? Hoge en Lage Linie Doesburg: Cultuur, natuur of park? Judith Westerink, Annet Kempenaar, Leonie Heutinck Doesburg Hoge en Lage Linie Rijksmonument EHS Staatsbosbeheer beheert Hoge Linie: niet toegankelijjk

Nadere informatie

Ontwikkeling en beheer van natuurgraslanden in Utrecht: Kruiden- en faunarijk grasland

Ontwikkeling en beheer van natuurgraslanden in Utrecht: Kruiden- en faunarijk grasland Provincie Utrecht, afdeling FLO, team NEL, 5 februari 2015 is het basis-natuurgrasland. Het kan overal voorkomen op alle grondsoorten en bij alle grondwaterstanden, maar ziet er dan wel steeds anders uit.

Nadere informatie

Betreft: reactie van VVG op het ontwerp van de Structuurvisie (d.d. 16 november 2011) Wijdemeren "Beheerste ontwikkeling met behoud van het goede".

Betreft: reactie van VVG op het ontwerp van de Structuurvisie (d.d. 16 november 2011) Wijdemeren Beheerste ontwikkeling met behoud van het goede. www.vriendenvanhetgooi.nl Aan B&W van de gemeente Wijdemeren Cc gemeenteraad Wijdemeren Postbus 190, 1230 AD Loosdrecht, Per email: postbus@wijdemeren.nl Betreft: reactie van VVG op het ontwerp van de

Nadere informatie

De geschiedenis van de Appèlbergen

De geschiedenis van de Appèlbergen De geschiedenis van de Appèlbergen Hoe een landschap zijn verleden weerspiegelt G. Schilder-Hutten, MA 17 Uitgeverij Boomker Haren / Uitgeverij Knoop Haren 1 Inhoud 3 Inleiding 5 Hoofdstuk 1: De Appèlbergen

Nadere informatie

Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe

Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe Verordening vastgesteld: 26-06-2003 In werking getreden: 15-09-2003 COMPENSATIEVERPLICHTING Artikel 1 Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Goirle-Tilburg Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Nadere informatie

Nieuwe landgoederen Nederland

Nieuwe landgoederen Nederland Ruimte en Milieu Nieuwe landgoederen Nederland Bouwen aan een groene omgeving 02 Wie aan een landgoed denkt, stelt zich een ruim, bosrijk terrein voor met daarop een stijlvol gebouw. Het natuurschoon voert

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET BOUWEN VAN EEN LOODS AAN DE WESTHOFSEZANDWEG 9 TE S- HEER ARENDSKERKE

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET BOUWEN VAN EEN LOODS AAN DE WESTHOFSEZANDWEG 9 TE S- HEER ARENDSKERKE RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET BOUWEN VAN EEN LOODS AAN DE WESTHOFSEZANDWEG 9 TE S- HEER ARENDSKERKE Versie 2, d.d. 6 oktober 2011 Afdeling Stadsontwikkeling M. Jonker 1 Inhoud Hoofdstuk 1. Inleiding

Nadere informatie

Beverwijkerstraatweg 44 - Castricum

Beverwijkerstraatweg 44 - Castricum Quick scan flora en fauna Beverwijkerstraatweg 44 - Castricum Gemeente Castricum 0 INHOUD 1. Aanleiding... 2 2. Gebiedsomschrijving en beoogde ingrepen... 3 3. Wettelijk kader... 4 4. Voorkomen van beschermde

Nadere informatie

ERFBEPLANTINGSSPLAN HEUSDEN BEHELP 13 (CAMPING DE PEEL) GEMEENTE ASTEN

ERFBEPLANTINGSSPLAN HEUSDEN BEHELP 13 (CAMPING DE PEEL) GEMEENTE ASTEN Crijns Rentmeesters BV Witvrouwenbergweg 12 5711 CN Someren ERFBEPLANTINGSSPLAN HEUSDEN BEHELP 13 (CAMPING DE PEEL) GEMEENTE ASTEN T: 0493 47 17 77 F: 0493 47 28 88 E: info@crijns-rentmeesters.nl I: www.crijns-rentmeesters.nl

Nadere informatie

: Landschappelijke inpassing Karissendijk 4 te Egchel

: Landschappelijke inpassing Karissendijk 4 te Egchel Onderwerp Projectnummer : 211x07059 Datum : 30 januari 2015 : Landschappelijke inpassing Karissendijk 4 te Egchel Van : Esther de Graaf & Ruud Tak BLAD 1 Bij het toestaan van een ruimtelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Briefrapport. aanleiding en methode. SAB Arnhem B.V. datum: 30 januari betreft: Quick scan Flora en Fauna, Bloksteegweg 1

Briefrapport. aanleiding en methode. SAB Arnhem B.V. datum: 30 januari betreft: Quick scan Flora en Fauna, Bloksteegweg 1 Briefrapport van: ons kenmerk: SAB Arnhem B.V. KUEN/80685 datum: 30 januari 2009 betreft: Quick scan Flora en Fauna, Bloksteegweg 1 aanleiding en methode Aan de Bloksteegweg 1, te Borne (gemeente Borne)

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Voorgenomen besluit. Zaaknummer: AVGCL37. Onderwerp Kavelruil 2012

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Voorgenomen besluit. Zaaknummer: AVGCL37. Onderwerp Kavelruil 2012 Zaaknummer: AVGCL37 Collegevoorstel Inleiding Kortheidshalve wordt naar het raadsvoorstel verwezen voor verdere informatie Feitelijke informatie Afweging Inzet van Middelen Voorgenomen besluit Wij stellen

Nadere informatie

Notitie. 1 Aanleiding

Notitie. 1 Aanleiding Aan Bart van Eck Onderwerp Advies over natuurwetgeving bij de inrichtingsplannen voor de waterberging de Ronde Hoep 1 Aanleiding De polder de Ronde Hoep is aangewezen voor calamiteitenberging in de deelstroomgebiedsvisie

Nadere informatie

Vogelvriendelijk Golfbaanbeheer

Vogelvriendelijk Golfbaanbeheer Vogelvriendelijk Golfbaanbeheer Informatiebord Golfbaan Princenbosch NGF Afdeling Duurzaam beheer & Agronomie hoofdpunten vogelvriendelijk golfbaanbeheer. 1. Ecologisch bewustzijn: alles heeft met elkaar

Nadere informatie

Erfbeplantingsplan en inrichtingsplan Moleneind 25 Loon op zand + 1900 Bron topotijdreis.nl + 1937 Bron topotijdreis.nl Opgesteld door: + 1999 Bron topotijdreis.nl Inleiding Voor het perceel van Moleneind

Nadere informatie

Denkrichtingen en ideeën

Denkrichtingen en ideeën Denkrichtingen en ideeën Doelen Behoud identiteit en eigenheid landgoedkarakter Behoud en herstel van patronen en elementen en bijbehorende natuurwaarden Verweving van cultuur en natuur Versterken mogelijkheden

Nadere informatie

Levende Beerze. Informatieavond Esche Stroom 9 juni 2009

Levende Beerze. Informatieavond Esche Stroom 9 juni 2009 Levende Beerze Informatieavond Esche Stroom 9 juni 2009 Vanavond: Den Bosch De Levende Beerze structuurvisie planmer Esche Stroom en De Levende Beerze Procedure Bergeijk Waarom aan de slag? Nota Ruimte:

Nadere informatie

1 Natuur in de Krimpenerwaard

1 Natuur in de Krimpenerwaard Zelfrealisatie 1 Natuur in de Krimpenerwaard Binnen natuurgebieden zijn een grote hoeveelheid aan dier- en plantensoorten te vinden. Hoe groter ( robuuster ) de natuurgebieden zijn, hoe beter de soorten

Nadere informatie

154 HUB.LAND.ORIGIN BEELDKWALITEITSPLAN BLUE GATE ANTWERP - FASE 2

154 HUB.LAND.ORIGIN BEELDKWALITEITSPLAN BLUE GATE ANTWERP - FASE 2 6.1 zoekzone Arresthuis De zoekzone voor het Arresthuis behoort niet tot het projectgebied van Blue Gate Antwerp. Door de parallele ontwikkeling en de fysieke aanwezigheid van een Arresthuis op BGA is

Nadere informatie

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen DASSENWERK werkbladen opdrachten Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2012 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je onderzoekt vandaag een klein gebied van Nationaal Park De

Nadere informatie

Quick scan ecologie Jan Vermeerstraat te Rucphen

Quick scan ecologie Jan Vermeerstraat te Rucphen Quick scan ecologie Jan Vermeerstraat te Rucphen Quick scan ecologie Jan Vermeerstraat te Rucphen Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen T. Ursinus Scanopy 12.144 concept november 2012 foto omslag Els

Nadere informatie

Het lijkt dat hier een groot verschil in opvatting heerst over wat aangepast of verantwoord is.

Het lijkt dat hier een groot verschil in opvatting heerst over wat aangepast of verantwoord is. Bij de aard en omvang van de huizen die gepland zijn op het perceel van het loonbedrijf moet je volgens de gemeente denken aan de huizen die gebouwd zijn op het Landgoed Otelaar even ten westen van Barneveld.

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inhoud

Inhoud. Voorwoord 5. Inhoud Inhoud Voorwoord 5 1 Open je ogen voor het landschap 9 1.1 Natuur om de hoek 9 1.2 Zuinig op de natuur 14 1.3 Verschillende landschappen in Nederland 20 1.4 De natuur in beweging 24 1.5 Mensen veranderen

Nadere informatie