Dienstverlening. Vrijwilliger Ouderenadviseurs gemeente Landerd

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dienstverlening. Vrijwilliger Ouderenadviseurs gemeente Landerd"

Transcriptie

1 Dienstverlening Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) De Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) biedt informatie en advies, praktische diensten en cursussen gericht op het behouden van zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Ouderenadviseur Ouderenadviseur is een project van RIGOM en ouderenorganisaties om ouderen en mantelzorgers te voorzien van informatie, advies, ondersteuning en bemiddeling. Voor vragen die betrekking hebben op het ouder worden/zijn kan een beroep gedaan worden op de professionele ouderenadviseurs van RIGOM. Zij bieden ook ondersteuning aan vrijwillige ouderenadviseurs in de diverse gemeente en zorgen dat zij up-to-date geïnformeerd zijn. Vrijwilliger Ouderenadviseurs gemeente Landerd Mevrouw D. Bekkers Telefoon: (0486) De heer H.W.B. Derks Telefoon: (0486) Mevrouw C.P. van Gerwen Telefoon: (0486) Mevrouw J.T.E.van Ingen-Enning Telefoon: (0486) De heer T. Logtens Telefoon: (0486) Mevrouw J.P.J. Schoonenberg Telefoon: (0486) Mevrouw A.E.C. Schooten- van Meijl Telefoon: (0486) De heer P. Vonk Telefoon: (0486) Voorbeelden van vragen/problemen waar de ouderenadviseur bij kan helpen: Welke woonvoorzieningen zijn er voor ouderen? Hoe kom ik ervoor in aanmerking? Mijn partner is langdurig ziek, is er hulp mogelijk thuis? Waar moet ik zijn? Hoe kom ik in contact met leeftijdgenoten? Wat voor vervoersvoorzieningen bestaan er? Hoe kom ik ervoor in aanmerking? Mijn moeder is beginnend dementerend, wat kan ik doen? Ik weet er zo weinig van. Ik ben alleen en het lukt me niet meer zo goed om alles te regelen. Is er hulp mogelijk? RIGOM Ouderenadviseur telefoon: (0412) Klussenhulp, veiligheidsadvies en tuinonderhoud Klussenhulp thuis Langer op jezelf blijven wonen lukt beter in een veilige en comfortabele woning. Het project Klussenhulp thuis van RIGOM biedt ouderen en gehandicapten praktische dienstverlening,

2 voor meer veiligheid en comfort in en om de woning. Een professionele klussenman verricht klussen die zelf niet meer zo gemakkelijk gedaan kunnen worden en die voor een (dure) vakman te eenvoudig zijn. Voor welke klussen kan de klussenman gebeld worden? preventieve veiligheidsvoorzieningen zoals: handgrepen bij toilet/bad/trap aanbrengen; dievenklauwen plaatsen; rookmelders plaatsen; sloten repareren/vervangen. Comfortverbeteringen zoals: kraan plaatsen; aansluiting/afstelling audiovisuele apparatuur; vliegenhor plaatsen; ongemakken en gebreken opheffen (kleine reparaties): lekkende kraan repareren; klemmende deur gangbaar maken; afvoer gootsteen/wastafel/toilet ontstoppen; lamp vervangen; meubilair repareren; Veiligheidsadvies Indien gewenst kan een veiligheidsadvies aangevraagd worden. Aan de hand van controlepunten spoort een deskundige vrijwilliger eventuele onveilige situaties in huis op. Vervolgens wordt advies gegeven over zo mogelijk aan te brengen verbeteringen. Eenvoudige aanpassingen zijn vaak voldoende. Bij de uitvoering van het advies kan RIGOM behulpzaam zijn. Deze voorlichting over veiligheid, de test en het advies zijn gratis! Klein tuinonderhoud Met hetzelfde doel als Klussenhulp, namelijk ouderen helpen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen, heeft RIGOM het project Klein tuinonderhoud in het leven geroepen. Het doel ervan is de tuin toonbaar houden. Zelfstandig wonen betekent dat ieder zolang mogelijk zelf in staat moet zijn actief het eigen leven in te richten. Daar hoort het onderhouden van de tuin bij. Als dat niet meer gaat, kan een beroep worden gedaan op een tuinman van RIGOM. Wat wordt bedoeld met klein tuinonderhoud? Het gaat om het gewone, regelmatige onderhoud van de tuin, de eenvoudige verrichtingen, zoals: heg knippen; blad harken; plantjes planten; onkruid wieden; gras maaien, enzovoort. Omdat het om klein tuinonderhoud gaat, doet de RIGOM-tuinman niet alles. Grote verrichtingen als schuttingen plaatsen, tuinverlichting aanleggen, grote struiken/bomen verwijderen en opdrachten waarmee chemicaliën gemoeid zijn doet de tuinman niet. Tuinafval wordt niet meegenomen, wel wordt alles netjes opgeruimd. Een tuinonderhoudsbeurt duurt maximaal 2 uur per keer.

3 Kosten RIGOM Klussenhulp en Klein tuinonderhoud kost 10,00 per uur. Er worden geen voorrijkosten in rekening gebracht. RIGOM Klussenhulp en tuinonderhoud telefoon: , maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van uur. Maaltijdservice Naarmate men ouder wordt kan het steeds lastiger worden om maaltijden te bereiden. Op zo n moment biedt de Maaltijdservice van RIGOM uitkomst. In het werkgebied van RIGOM worden koelversmaaltijden aan huis bezorgd. Een koelversmaaltijd wordt vers bereid en meteen daarna snel gekoeld tot een temperatuur van 2-4 Celsius. Door een unieke bereidingswijze smaakt een koelversmaaltijd na verwarming in de magnetron hetzelfde als een vers gekookte maaltijd. De maaltijden zijn na productie langere tijd houdbaar. Op een bestellijst worden per week de maaltijden ingevuld. Er is keuze uit een groot aantal verschillende soepen, hoofd- en nagerechten. Maaltijden worden eenmaal per week bezorgd. De dag en het tijdstip waarop bezorgd wordt is afhankelijk van de plaats of wijk waarin men woont. De maaltijden moeten meteen in de koelkast worden geplaatst. Een tafelmodel koelkast biedt genoeg ruimte om maaltijden voor een hele week te bewaren. Wie problemen heeft bij het gebruik van de maaltijd (magnetron, voorraadbeheer), kan een beroep doen op een vrijwilliger voor dagelijkse ondersteuning. Wanneer iemand geen magnetron heeft, kan men die in bruikleen krijgen van RIGOM. Er hoeft niet extra voor betaald te worden. Kosten Met ingang van 1 januari 2007 is de prijs van de soep 0,86, het hoofdgerecht kost 4,05 en het nagerecht 0,51. Ouderen met alleen AOW en eventueel een klein pensioen als inkomen komen in aanmerking voor een lager tarief. Na aanmelding volgt er een gesprek met een indicatiesteller, welke vaststelt of maaltijdservice noodzakelijk is. De indicatiesteller zal tevens uitleg geven over de gang van zaken. RIGOM Maaltijdservice telefoon: Oppasdienst Armslag Armslag is de oppasdienst van RIGOM en bedoeld voor thuiswonende dementerenden en direct betrokkenen en voor mensen in een vergelijkbare situatie, bijvoorbeeld in geval van langdurige ziekte of na een beroerte. Via Armslag bieden vrijwilligers aanwezigheidshulp thuis.

4 De betrokkene of mantelzorger kan een beroep doen op een vrijwilliger van Armslag. Deze vrijwilliger komt dan op een vaste ochtend of middag de dementerende of zieke gezelschap houden (de zorg overnemen) zodat de mantelzorger er even tussenuit kan. Bijvoorbeeld naar een wekelijkse clubbijeenkomst, naar de kapper, even naar de stad of bij iemand op visite zonder steeds op te hoeven letten. De coördinatoren van het project hebben het eerste contact met de mensen die een aanvraag doen en zorgen voor de bemiddeling met de vrijwilliger. Ook blijven zij contact houden met familie en vrijwilliger. De vrijwilligers van de oppasdienst hebben een cursus gevolgd; zij hebben kennis en ervaring. Pas na kennismaking, en met instemming van de betrokkenen komt een (vaste) vrijwilliger aan huis. Kosten Oppashulp kost 1,50 per keer. Oppasdienst Armslag telefoon: (0412) Personenalarmering Personenalarmering heeft als doel ouderen veiligheid in eigen huis te bieden. Mensen die ervoor in aanmerking komen, weten dat er hulp komt wanneer men op de knop van het alarmeringssysteem drukt als er zich een noodsituatie voordoet. Het is bedoeld voor ouderen die door lichamelijke en/of geestelijke oorzaak in omstandigheden verkeren dat direct hulp nodig kan zijn, maar niet altijd aanwezig is. De apparatuur bestaat uit drie onderdelen: Een waterdicht zendertje met halssnoer en clip, dat op het lichaam moet worden gedragen. De zender is klein, licht en voorzien van een alarmknop. Een automatische alarmkiezer die thuis op telefoon en stopcontact wordt aangesloten en die in geval van alarm de centrale meldpost alarmeert. Een centrale meldpost voor ontvangst van alarmmeldingen. Deze post kent een 24- uursbezetting en is ondergebracht bij Serviceflat Sterrebos in Oss van Stichting Zorg voor Ouderen Maasland. In een noodsituatie kan met behulp van een druk op de knop van het zendertje of op de knop van de alarmkiezer een alarm worden afgegeven. Hierdoor wordt contact met de centrale meldpost gemaakt. Daar wordt geregistreerd wie gealarmeerd heeft en de hulpverlening wordt op gang gebracht. De hulpverlening verloopt via een van de drie contactpersonen van de aangeslotene. Deze contactpersonen (familie, buren of kennissen) moeten in de buurt wonen en een sleutel van de woning hebben. Bij alarm wordt vanuit de centrale meldpost gebeld met een van de drie contactpersonen, die vervolgens gaat kijken wat er aan de hand is. Deze persoon stelt vast of verdere hulp nodig is.

5 Aanvraag en kosten Het aanvragen van personenalarmering gaat via huisarts, thuiszorg, maatschappelijk werk, de gemeente of de ouderenadviseurs van RIGOM. Toekenning en aansluiting van de apparatuur gebeurt door RIGOM. De kosten zijn 7,50 per maand. Voor ouderen met een minimum inkomen is kwijtschelding mogelijk. RIGOM Personenalarmering telefoon: (0412) Administratieve Ondersteuningsdienst De Administratieve Ondersteuningsdienst helpt ouderen die door omstandigheden (bijvoorbeeld ziekte of handicap) niet goed in staat zijn hun huishoudelijke administratie op orde te brengen en te houden. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat mensen hun administratie nog nooit zelf gedaan hebben of zichzelf daarin te weinig vertrouwen. De Administratieve Ondersteuningsdienst werkt met vrijwilligers. De ingeschakelde vrijwilliger komt regelmatig aan huis om te helpen overzicht te krijgen en te houden in de administratie. In overleg wordt bekeken wat er moet gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan het opbergen van giro- en bankafschriften, het reageren op een brief van de gemeente, het invullen van een verzekeringsformulier, het controleren van de rekeningen, maar ook het opzeggen van een abonnement. De vrijwilligers zijn deskundig en werken onder verantwoordelijkheid van RIGOM. Verder hebben zij geheimhoudingsplicht, alles wat besproken wordt is vertrouwelijk. RIGOM Administratieve Ondersteuningsdienst telefoon: (0412) Boodschappendienst De Boodschappendienst verricht boodschappen voor senioren die niet goed meer in staat zijn zelf boodschappen te doen. Dat kan verschillende oorzaken hebben zoals een ziekte, moeilijk ter been zijn, slechtziendheid of verminderde spierkracht. De dienst is er ook voor jongere mensen die vanwege een handicap zelf geen boodschappen kunnen doen. De service van de Boodschappendienst kan aangevraagd worden via de Vrijwillige Thuishulp Maasland. Met een vrijwilliger wordt afgesproken wanneer precies de boodschappen gedaan moeten worden. Vervolgens maakt de aanvrager een boodschappenlijstje, de vrijwilliger komt het lijstje en geld voor de boodschappen ophalen. Als de boodschappen gekocht zijn komt de vrijwilliger ze thuis afleveren en afrekenen. Vrijwillige Thuishulp Maasland telefoon: (0412) , maandag t/m vrijdag van uur Bezoekersdienst/erop-uit-service De Bezoekersdienst is er voor ouderen die het fijn vinden om thuis regelmatig bezoek te ontvangen. Een gesprek, een wandeling of een spelletje kan de dag er fleuriger uit laten

6 zien. Eenzelfde vrijwilliger komt regelmatig volgens afspraak aan huis. Een coördinator komt langs voor een eerste gesprek. In dat gesprek kan aangegeven worden wat de wensen zijn met betrekking tot de bezoeken, bijvoorbeeld welk moment van de dag het beste uit komt, waar de belangstelling naar uit gaat of welke hobby s er eventueel zijn. De coördinator kijkt welke vrijwilliger het beste bij de vraag past. Samen met de vrijwilliger komt de coördinator terug voor een kennismakingsbezoek. Als het contact voldoet aan de verwachtingen, maakt de vrijwilliger verdere afspraken. De Erop-uit-service is bedoeld voor ouderen die graag een kijkje willen nemen bij een activiteit die hen leuk of interessant lijkt, maar dat liever de eerste keer niet alleen doen. De Erop-uit-service biedt aan om er samen op af te stappen. Tijdens een dergelijk bezoek of uitstapje maakt men kennis met de activiteit en de mensen die eraan meedoen. Voorbeelden van Erop-uit-stapjes zijn bijvoorbeeld soosactiviteiten van ouderenorganisaties, activiteiten van Meer Bewegen Voor Ouderen, zoals gym u fit, of een cursus. RIGOM Bezoekersdienst telefoon: (0412) Algemeen Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) Schadewijkstraat BC Oss Telefoon: (0412) info@rigom.nl Internet: Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) Het Algemeen Maatschappelijk Werk is een onafhankelijke instelling waar iedereen terecht kan. Beroepskrachten bieden vertrouwelijke hulp en helpen mensen met problemen op weg. Samen met de cliënt praten zij erover en gaan na hoe het beste geholpen kan worden. Ze bemiddelen als dat nodig is, of verwijzen naar de juiste instantie. Desgewenst nemen ze ook contact op met de partner of andere gezinsleden, maar alleen met instemming van de cliënt. Als het nodig is kan de maatschappelijk werker aan huis komen, maar de gesprekken vinden meestal plaats op een kantoor van de instelling. Voor een bezoek aan het AMW is geen verwijsbriefje nodig en de hulpverlening is gratis. Maatschappelijk werkers hebben een geheimhoudingsplicht. Zij zullen uiterst zorgvuldig met gegevens omgaan. De gegevens vallen onder de voorwaarden van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Indien het nodig is om met een andere hulpverlener te overleggen, zal hiervoor eerst toestemming gevraagd worden. Maatschappelijk werk Schadewijkstraat BC Oss

7 telefoon: (0412) (dag en nacht bereikbaar) Hoofdkantoor Regionaal Maatschappelijk Centrum in Cuijk telefoon: (0485) (dag en nacht bereikbaar) Bureau Grave Trompetterstraat EP Grave telefoon: (0486) Inloopspreekuur: maandag t/m vrijdag van uur Rechtshulp Iedereen in Nederland kan te maken krijgen met een juridisch probleem, bijvoorbeeld een conflict rond de huurwoning of een geschil over een uitkering. Een dergelijk probleem roept vragen op die niet altijd zelf beantwoord kunnen worden. Hiervoor kan het Bureau Rechtshulp of het juridisch loket geraadpleegd worden. Het Bureau Rechtshulp geeft informatie, advies of rechtsbijstand tegen betaalbare tarieven. Voor juridische informatie en advies kan men ook terecht bij het Juridisch Loket. Zij kijken naar de zaak en helpen mensen met juridische vragen op weg. Men kan er terecht met vragen over arbeidsconflicten, familiekwesties, sociale zekerheid (uitkeringen), huur- en woonrecht, maar ook voor bijvoorbeeld strafzaken. en advies van het juridisch loket is gratis. Bureau rechtshulp Zuid Vestdijk CC Eindhoven telefoon: (040) Internet: Juridisch loket s-hertogenbosch Stationsweg TV s-hertogenbosch telefoon: (073) internet: Bureau Slachtofferhulp Bureau Slachtofferhulp helpt wanneer iemand een misdrijf of een verkeersongeluk meemaakt. De hulp is gratis en de medewerkers komen eventueel aan huis. Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld. De hulp bestaat uit: praten over wat er gebeurd is; advies en informatie over allerlei praktische zaken zoals het invullen van formulieren en het schrijven van brieven;

8 meegaan naar de politie, arts, advocaat of rechtbank; contact opnemen voor vergoeding van de schade met de verzekeringsmaatschappij, juridisch specialist, officier van justitie en fondsen zoals het Schadefonds Geweldsmisdrijven of het Waarborgfonds Motorverkeer. Bureau Slachtofferhulp Oss en Regio Raadhuislaan 23 A 5341 GL Oss telefoon: (0900) Buro Sociaal Raadslieden Er bestaan veel voorzieningen, wetten en regelingen. Het is soms heel lastig om te ontdekken hoe de zaken in elkaar zitten. Buro Sociaal Raadslieden geeft gratis informatie over sociale verzekeringen, belastingzaken, arbeidszaken, consumentenzaken, huisvestingsaangelegenheden, enzovoort. Iedereen uit de gemeente Oss, maar ook uit de regio, kan terecht bij Buro Sociaal Raadslieden. Zonodig wordt hulp geboden bij het invullen van formulieren, het schrijven van brieven of het maken van afspraken met instanties. Soms wordt doorverwezen naar andere instanties. Buro Sociaal Raadslieden Schadewijkstraat BC Oss telefoon: (0412) internet: spreekuur: maandag t/m vrijdag van uur info@sociaalraadsliedenoss.nl spreekuur : maandag tot en met vrijdag van uur Mantelzorgondersteuning Veel mensen zorgen voor een zieke partner, vriend of vriendin, voor een ouder wordende vader of moeder of voor een gehandicapte zoon of dochter. Deze hulp uit liefde of persoonlijke betrokkenheid wordt mantelzorg genoemd. Mantelzorg is bij iedereen weer anders. Sommigen zorgen 24 uur per dag, 7 dagen per week voor een partner of ziek familielid. Anderen helpen alleen met wat huishoudelijk werk of komen iedere dag even langs. De medewerkers van het Steunpunt Mantelzorg bieden steun en begeleiding aan mensen die voor een ander zorgen. Men kan bij het Steunpunt Mantelzorg terecht voor informatie en advies, emotionele ondersteuning, het ontmoeten van lotgenoten en ondersteuning bij het verkrijgen van de juiste hulp.

9 Mantelzorgondersteuning in het Maasland (RIGOM) Schadewijkstraat BC Oss telefoon: (0412) Religie en Levensbeschouwing Door diverse religieuze genootschappen en levensbeschouwelijke instellingen wordt geprobeerd om het leven van alle dag te inspireren en mensen te helpen. Dit komt onder andere tot uitdrukking in het bestaan van werk- en contactgroepen (bijvoorbeeld ziekenbezoekgroepen, liturgische groepen, zangkoren, etc). Werkgroep Levensvragen Maasland Oss e.o. Het doel van de werkgroep levensvragen Maasland Oss is bevorderen dat mensen van alle leeftijden en van alle gezindten in de regio Maasland beter leren omgaan met leven, zingevingvragen tijdens het leven en ook met dood, sterven en rouwen. Hiervoor worden cursussen, lezingen en themadagen georganiseerd. Mevrouw L. Peters p/a RIGOM Schadewijkstraat BC Oss telefoon: (0412) lpeters@rigom.nl Vrijwilligersorganisaties Vrijwillige Thuishulp Maasland (VTM) De Vrijwillige Thuishulp Maasland is een initiatief van vrijwilligersorganisaties die thuishulp bieden. Door samenwerking zijn de aangesloten vrijwilligersorganisaties bereikbaar via één telefoonnummer. Deelnemende organisaties zijn bijvoorbeeld Rode Kruis, Zonnebloemafdelingen, Ziekenbezoekgroepen, (Pastorale) Bezoekgroepen, Praktische Thuishulp, Unie Van Vrijwilligers. Het doel van VTM is het bieden van diverse vormen van thuishulp die door bovengenoemde vrijwilligersorganisaties worden geboden, onder andere bezoeken, oppassen en boodschappen doen. Wanneer hulp of ondersteuning nodig is kan gebeld worden voor thuishulp door een vrijwilliger. De hulpvraag wordt doorgegeven aan een vrijwilligersorganisatie die de hulp die nodig is kan bieden. De vrijwilligersorganisatie regelt vervolgens de hulpinzet. Vrijwillige Thuishulp Maasland telefoon: (0412) , maandag t/m vrijdag van uur Terminale Thuishulp Maasland

10 In de laatste fase van hun leven willen mensen meestal graag thuis zijn, in de eigen omgeving met vertrouwde mensen om zich heen. Aan deze wens tegemoet komen kan een zware opgave zijn voor de familie en de naasten. Terminale Thuishulp Maasland biedt in een dergelijke situatie aanvullende hulp aan stervenden en aan mensen in hun naaste omgeving. De Terminale Thuishulp kan bestaan uit persoonlijke verzorging en begeleiding van de ernstig zieke, alsmede waken en ondersteuning van de partner, familie en vrienden. Voor de hulp zijn de wensen van de stervende en zijn of haar naaste omgeving de uitgangspunten. Het gaat bij deze hulp om aanvulling op de aanwezige zorg door familie, vrienden, buren en de hulp van de Thuiszorg. De Terminale Thuishulp wordt verleend door vrijwilligers, die goed zijn voorbereid en die aan bepaalde criteria moeten voldoen. Zij worden in hun werk begeleid door coördinatoren. Deze nemen de hulpvragen in behandeling en organiseren daadwerkelijke hulp. Een aanvraag voor hulpverlening kan door iedereen rond een ernstig zieke gedaan worden: familie, wijkverpleging, huisarts, pastor, maatschappelijk werk, gezinsverzorging of ziekenhuis. Hulp kan zowel overdag, s avonds als s nachts gegeven worden. Nadat de aanvraag is binnengekomen wordt dezelfde dag nog contact opgenomen met de aanvrager over de manier waarop de hulp geboden kan worden. Terminale Thuishulp Maasland (TTM) Raadhuislaan GL Oss De coördinatoren van de TTM zijn bereikbaar op werkdagen van uur via het Centraal Meldpunt Zorg telefoon: (0412) SOS Telefonische Hulpdienst Er kunnen veel redenen zijn om met de SOS Telefonische Hulpdienst in de omgeving te bellen: ruzie, paniek, slapeloosheid, eenzaamheid, niet begrepen worden, gewoon behoefte aan iemand die echt luistert. De SOS Telefonische Hulpdienst werkt met vrijwilligers (mannen en vrouwen), gewone mensen, die heel wat gewend zijn. Zij zijn beschikbaar als er behoefte is aan een goed gesprek. Het zijn vrijwilligers die zijn opgeleid om een gesprek te kunnen voeren. Zij weten te luisteren, kunnen (nieuw) perspectief bieden of informatie geven. De SOS Telefonische Hulpdienst is dag en nacht bereikbaar, ook op zon- en feestdagen. Eventueel kunnen gesprekken anoniem gevoerd worden. SOS Telefonische Hulpdienst Nijmegen telefoon: (024) telefoon: (0900) ( 0,05 per minuut) Welfare Rode Kruis Welfare-activiteiten worden verzorgd door vrijwilligers. Zij worden door het Rode Kruis opgeleid en begeleid. Vrijwilligers bezoeken mensen thuis die ziek of gehandicapt zijn,

11 mensen die zich eenzaam voelen, mensen die de deur niet uitkomen, mensen die hulp nodig hebben bij het doen van een boodschap of bang zijn dat hen iets overkomt zonder dat iemand het merkt. Mevrouw A. van Oss bereikbaar: donderdagmiddag van uur (op deze tijd is tevens de winkel open voor hobby- en handwerkmaterialen) Rode Kruisgebouw Kromstraat AA Oss telefoon: (0412) Zonnebloem Vrijwilligers van De Zonnebloem bezoeken thuiswonende zieken, gehandicapte en hulpbehoevende ouderen. Ook worden ontspanningsbijeenkomsten, dagboottochten en vakantieweken georganiseerd. Schaijk en Reek: Mevrouw M. Hendriks-Geurts van Kessel Julianastraat BS Schaijk telefoon: (0486) Zeeland: Mevrouw D. Hendriks Repeltand AK Zeeland telefoon: (0486) Vrijwillige hulpdienst In Zeeland biedt de vrijwillige hulpdienst tijdelijke, kortdurende hulp aan mensen, die geen familie, buren of vrienden hebben die kunnen helpen. De hulp is gratis, alleen voor autovervoer wordt meestal een vergoeding gevraagd. Mevrouw W. van Nuland Kerkakkers TN Zeeland telefoon: (0486)

Dienstverlening. Vrijwillige ouderenadviseurs gemeente Grave

Dienstverlening. Vrijwillige ouderenadviseurs gemeente Grave Dienstverlening Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) De Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) biedt informatie en advies, praktische diensten en cursussen

Nadere informatie

Dienstverlening. Vrijwillige ouderenadviseurs in de gemeente Bernheze:

Dienstverlening. Vrijwillige ouderenadviseurs in de gemeente Bernheze: Dienstverlening Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) De Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) biedt informatie en advies, praktische diensten en cursussen

Nadere informatie

Dienstverlening. Vrijwilliger Ouderenadviseurs Maasdonk

Dienstverlening. Vrijwilliger Ouderenadviseurs Maasdonk Dienstverlening Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) De Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) biedt informatie en advies, praktische diensten en cursussen

Nadere informatie

Dienstverlening. Informatie RIGOM Ouderenadviseur telefoon: (0412) 65 32 30. Klussenhulp, veiligheidsadvies en tuinonderhoud

Dienstverlening. Informatie RIGOM Ouderenadviseur telefoon: (0412) 65 32 30. Klussenhulp, veiligheidsadvies en tuinonderhoud Dienstverlening Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) De Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) biedt informatie en advies, praktische diensten en cursussen

Nadere informatie

3.1.1. RIGOM RIGOM biedt informatie en advies, praktische diensten en cursussen gericht op het behouden van zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

3.1.1. RIGOM RIGOM biedt informatie en advies, praktische diensten en cursussen gericht op het behouden van zelfstandigheid en zelfredzaamheid. 3. Welzijn Meedoen en mee blijven doen aan het leven van alledag is belangrijk. De mate waarin men zelf de regie kan voeren over het leven is bepalend voor het welzijn van mensen. Er zijn in het Maasland

Nadere informatie

Op werkdagen geopend van 09.00 tot 12.00 uur. voor ouderen, chronisch zieken, mensen met een beperking en mantelzorgers

Op werkdagen geopend van 09.00 tot 12.00 uur. voor ouderen, chronisch zieken, mensen met een beperking en mantelzorgers Trolliuslaan 7 5582 GM Waalre Tel: (040) 222 11 94 Email: liac.waalre@inter.nl.net KLUSSENDIENST DIENST BEGELEID VERVOER BOODSCHAPPENDIENST THUISADMINISTRATIE WOONVERBETERADVIEZEN SENIORENVOORLICHTING

Nadere informatie

Wonen en zorg. Leystromen biedt mogelijkheden

Wonen en zorg. Leystromen biedt mogelijkheden Wonen en zorg Leystromen biedt mogelijkheden U wilt zelfstandig blijven wonen, maar u heeft ook behoefte aan wat extra zorg? Dan zijn onze zorgwoningen misschien een uitkomst. Maar u kunt er natuurlijk

Nadere informatie

Wat als ik niet meer beter word?

Wat als ik niet meer beter word? Wat als ik niet meer beter word? Als u te horen heeft gekregen dat u niet meer kunt genezen, is dat een harde boodschap. Deze boodschap roept veel vragen op, zoals: Deze folder is bedoeld voor mensen die

Nadere informatie

Samenwerken aan Samenhang. Vrijwilligersorganisaties in de thuishulp in de gemeente Aa en Hunze

Samenwerken aan Samenhang. Vrijwilligersorganisaties in de thuishulp in de gemeente Aa en Hunze Samenwerken aan Samenhang Vrijwilligersorganisaties in de thuishulp in de gemeente Aa en Hunze werken aan Samenhang Samenwerken aan Samenhang Inleiding In de gemeente Aa en Hunze zijn verschillende vrijwillige

Nadere informatie

Zo lang mogelijk zelfstandig

Zo lang mogelijk zelfstandig Zo lang mogelijk zelfstandig Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord U wilt zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Dat lukt u goed. Toch kan

Nadere informatie

Zorgen voor een ander

Zorgen voor een ander Zorgen voor een ander Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers R U GGESTE U N Zorgen voor een ander Steunpunt voor Mantelzorgers Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend

Nadere informatie

Zorgen voor een ander

Zorgen voor een ander Zorgen voor een ander Steunpunt voor Mantelzorgers en Ruggesteun R U GGESTE U N Zorgen voor een ander Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend oor bijvoorbeeld, of iemand

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

Enquêtevragen Zorg en Welzijn Dirkshorn e.o. april 2014

Enquêtevragen Zorg en Welzijn Dirkshorn e.o. april 2014 Dit is het begin van de enquête. De eerste 4 vragen gaan over uw persoonlijke kenmerken. Aankruisen wat van toepassing is. 1. Wat is uw gezinssamenstelling? Alleenstaand zonder kind(eren) Samenwonend /

Nadere informatie

> Zorgen voor een ander. Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers

> Zorgen voor een ander. Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers > Zorgen voor een ander Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers > Zorgen voor een ander Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend oor bijvoorbeeld, of iemand die

Nadere informatie

Hulp Thuis Vertrouwd Dichtbij

Hulp Thuis Vertrouwd Dichtbij Hulp bij de dagelijkse dingen Hulp Thuis Vertrouwd Ik kan nog best veel zelf, maar niet alles. Dus ik kan wel wat hulp gebruiken. Precies de hulp die u nodig heeft U wilt natuurlijk zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Inhoud. SWOZ Van harte welkom 2. Informatie, SWOZ Loket 3. advies en Ouderenadviseur 4. ondersteuning Seniorenwijzer 5. Maaltijden Samen ontbijten 6

Inhoud. SWOZ Van harte welkom 2. Informatie, SWOZ Loket 3. advies en Ouderenadviseur 4. ondersteuning Seniorenwijzer 5. Maaltijden Samen ontbijten 6 Inhoud SWOZ Van harte welkom 2 Informatie, SWOZ Loket 3 advies en Ouderenadviseur 4 ondersteuning Seniorenwijzer 5 Maaltijden Samen ontbijten 6 Seniorenrestaurants 6 Maaltijden aan huis 7 Alarmering Personenalarmering

Nadere informatie

Zo lang mogelijk zelfstandig

Zo lang mogelijk zelfstandig Zo lang mogelijk zelfstandig Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord U wilt zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Dat lukt u goed. Toch kan

Nadere informatie

Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105. Hudsonhof Activiteitenlijst december 2015

Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105. Hudsonhof Activiteitenlijst december 2015 Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105 Hudsonhof Activiteitenlijst december 2015 1 Belangrijk nieuws!! Gratis lunch op woensdag 2 december in verband

Nadere informatie

vrijwilligerszorg midden-limburg Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit!

vrijwilligerszorg midden-limburg Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! vrijwilligerszorg midden-limburg Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! Heeft u of een van uw naasten een verstandelijke en/of lichamelijke

Nadere informatie

Wat als ik niet meer beter word...

Wat als ik niet meer beter word... Wat als ik niet meer beter word... 1 Deze folder is bedoeld voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en voor hen die betrokken zijn bij een ziek familielid of een andere zieke naaste waarvan het levenseinde

Nadere informatie

Overzicht activiteiten en diensten voor senioren RAVENSTEIN

Overzicht activiteiten en diensten voor senioren RAVENSTEIN Overzicht activiteiten en diensten voor senioren RAVENSTEIN Dit is een uitgave van: KBO Ravenstein Secretaris A. Megens (0486) 413713 / admegens@home.nl Stichting OWR - Ontwikkeling Woonservicezone Ravenstein

Nadere informatie

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten?

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten? Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot Inhoudsopgave Inleiding... 4 Leeswijzer... 5 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 6 De gemeente... 6 Het Wmoloket... 6 Het gesprek... 7 2. Het gesprek voorbereiden... 8 Woonsituatie... 9 Huishouden...

Nadere informatie

Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap.

Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap. Mantelzorgwijzer Arnhem Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap. Waarom een mantelzorgwijzer? Voor veel mensen is het verzorgen van

Nadere informatie

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente?

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Cliëntondersteuning Tips voor het keukentafelgesprek Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Inleiding...3 Leeswijzer...4 Wet maatschappelijke ondersteuning...5

Nadere informatie

Blijf niet zitten. Algemeen Maatschappelijk Werk

Blijf niet zitten. Algemeen Maatschappelijk Werk Blijf niet zitten Algemeen Maatschappelijk Werk 1 2 BLIJF NIET ZITTEN WAAR U ZIT: KOM PRATEN OVER UW PROBLEMEN Ieder van ons krijgt wel eens met problemen te maken. Dat hoort gewoon bij het leven. Vaak

Nadere informatie

WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EIGEN KRACHT, SAMEN STERK DE GEMEENTE DENKT MET U MEE

WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EIGEN KRACHT, SAMEN STERK DE GEMEENTE DENKT MET U MEE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EIGEN KRACHT, SAMEN STERK DE GEMEENTE DENKT MET U MEE EIGEN KRACHT, SAMEN STERK DE GEMEENTE DENKT MET U MEE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Het doel van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Gesprekspuntenlijst huisbezoeken ouderen te Best

Gesprekspuntenlijst huisbezoeken ouderen te Best Gesprekspuntenlijst huisbezoeken ouderen te Best Datum huisbezoek : Naam ouderenbezoeker tel.: Persoonsgegevens: Naam : Straatnaam : Postcode/plaats : Geboortedatum : Geslacht : Telefoonnummer : Inleiding

Nadere informatie

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning sopgave 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 5 De gemeente... 5 Het Wmo loket... 5 Het gesprek... 6 2. Het gesprek voorbereiden... 7 Woonsituatie...

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Samen zoeken naar een oplossing Kunt u dingen niet meer die u vroeger wel deed? Heeft u moeite met het schoonhouden van uw huis? U wilt familie bezoeken maar u weet niet hoe? Lukt staand douchen niet meer?

Nadere informatie

Sociale Alarmering 1

Sociale Alarmering 1 Sociale Alarmering 1 2 Sociale Alarmering Indien haalbaar wil iedereen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen in de eigen vertrouwde omgeving. Toch kan zich plotseling een situatie voordoen, waarbij

Nadere informatie

Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105. Hudsonhof Activiteitenlijst oktober 2015

Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105. Hudsonhof Activiteitenlijst oktober 2015 Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof -9 05 KP Amsterdam Tel: 020 233405 Hudsonhof Activiteitenlijst oktober 205 Belangrijk nieuws!! Lichamelijke beweging Een bewegingsagoog is aanwezig

Nadere informatie

Extramurale Zorg. Gastvrij - Aandacht - Vertrouwen - Eerbied

Extramurale Zorg. Gastvrij - Aandacht - Vertrouwen - Eerbied Extramurale Zorg Gastvrij - Aandacht - Vertrouwen - Eerbied Extramurale zorg Zorgcentrum Mennistenerf Meer dan wat ook is van belang dat elke cliënt zich welkom, thuis en goed verzorgd voelt. Daarom zet

Nadere informatie

RIGOM EN OUDERENORGANISATIES

RIGOM EN OUDERENORGANISATIES RIGOM EN OUDERENORGANISATIES RIGOM Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) heeft als doelstelling te bevorderen dat ouderen in de regio Maasland zo lang, zo goed en zo zelfstandig

Nadere informatie

Personenalarmering. Altijd verzekerd van hulp

Personenalarmering. Altijd verzekerd van hulp Personenalarmering Altijd verzekerd van hulp Personenalarmering is een hulpsysteem dat ervoor zorgt dat u in geval van nood dag en nacht hulp kunt inroepen. Bent u inwoner van Driebergen, dan kunt u hiervoor

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Voor cliënten Ik red me prima, maar nu mijn zoontje zich niet normaal ontwikkelt weet ik het even niet meer. Mijn beperking vraagt om aanpassingen in huis.

Nadere informatie

Kanteling Wmo Iedereen doet mee

Kanteling Wmo Iedereen doet mee Kanteling Wmo Iedereen doet mee Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Een brochure voor iedereen die ondersteuning nodig heeft vanuit de Wmo. Vrijwillige ouderenadviseur uit Gelderland

Nadere informatie

een helpende hand luisterend oor steun in de rug NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST

een helpende hand luisterend oor steun in de rug NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST een helpende hand luisterend oor steun in de rug NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST Wie zijn wij? In het Netwerk Vrijwillige Thuishulp werken een tiental organisaties

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

Zelfstandig wonen met WonenPlus

Zelfstandig wonen met WonenPlus Zelfstandig wonen met WonenPlus www.welzijnbergen.nl Waarom deze folder? In deze folder vindt u informatie over de service WonenPlus van Stichting Welzijn Bergen. De folder is bedoeld om u informatie te

Nadere informatie

De mantelzorg DER LIEFDE

De mantelzorg DER LIEFDE De mantelzorg DER LIEFDE Ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zorgen onbetaald en langdurig voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner of familielid. Ook op de HAN zijn veel medewerkers

Nadere informatie

De Papierwinkel Steenwijkerland

De Papierwinkel Steenwijkerland De Papierwinkel Hulp nodig bij het invullen van papieren? De Papierwinkel Steenwijkerland In de gemeente Steenwijkerland zijn diverse organisaties actief die kostenloze ondersteuning bieden aan burgers

Nadere informatie

zorg- en dienstencentrum Harskamp Verzorgd leven achter uw eigen voordeur Opella Harskamp kan u van dienst zijn!

zorg- en dienstencentrum Harskamp Verzorgd leven achter uw eigen voordeur Opella Harskamp kan u van dienst zijn! zorg- en dienstencentrum Verzorgd leven achter uw eigen voordeur Opella kan u van dienst zijn! Verzorgd wonen achter uw eigen voordeur Wonen doe je het liefst in je eigen huis. Ook, of misschien juist

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende activiteiten Samen leven en samen werken, daar is het Welzijn

Nadere informatie

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning Groene Kruis Mantelzorgondersteuning mantelzorgondersteuning midden-limburg Mantelzorgondersteuning Zorgt u langdurig, intensief en onbetaald voor uw hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner,

Nadere informatie

Hulp bij het herstel. Als slachtoffer kunt u bij. Slachtofferhulp Nederland terecht. voor kosteloze ondersteuning op

Hulp bij het herstel. Als slachtoffer kunt u bij. Slachtofferhulp Nederland terecht. voor kosteloze ondersteuning op Hulp bij het herstel Als slachtoffer kunt u bij Slachtofferhulp Nederland terecht 0900-0101 (lokaal tarief) voor kosteloze ondersteuning op emotioneel, praktisch en juridisch gebied. Bent u slachtoffer

Nadere informatie

Alvast bedankt voor het invullen!

Alvast bedankt voor het invullen! Deze vragenlijst gaat over jongeren die steun of hulp geven aan een familielid. Wij zijn erg benieuwd hoeveel jongeren er binnen onze school steun of hulp geven en hoe zij dit ervaren. De vragenlijst is

Nadere informatie

zorg- en dienstencentrum Lunteren Verzorgd leven achter uw eigen voordeur Opella Lunteren kan u van dienst zijn!

zorg- en dienstencentrum Lunteren Verzorgd leven achter uw eigen voordeur Opella Lunteren kan u van dienst zijn! zorg- en dienstencentrum Verzorgd leven achter uw eigen voordeur Opella kan u van dienst zijn! Verzorgd wonen achter uw eigen voordeur Wonen doe je het liefst in je eigen huis. Ook, of misschien juist

Nadere informatie

ASTER Vrijwilligers bieden mantelzorgers een paar uurtjes voor zichzelf

ASTER Vrijwilligers bieden mantelzorgers een paar uurtjes voor zichzelf ASTER Vrijwilligers bieden mantelzorgers een paar uurtjes voor zichzelf Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord ASTER Vrijwilligers bieden

Nadere informatie

Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) en Welzijn Ouderen

Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) en Welzijn Ouderen Welzijn Ouderen Thuisadministratie Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) en Welzijn Ouderen Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Algemeen

Nadere informatie

Surplus Welzijn Drimmelen

Surplus Welzijn Drimmelen Gemeente Drimmelen Surplus Welzijn Drimmelen Geld & Recht: Sociaal Raadsliedenwerk Budgetcoaching Schuldhulpverlening Cursus Uitkomen met je Inkomen Notities Ontmoeting en ondersteuning Een prettige samenleving

Nadere informatie

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis 1 Inleiding Hulp en ondersteuning thuis Hulp en ondersteuning thuis valt deels onder de Wmo (gemeente) maar soms ook onder de AWBZ of uw zorg verzekering. Dit maakt

Nadere informatie

Ondersteuning bij zelfstandig wonen voor mensen met een verstandelijke beperking. Frion Volledig Pakket Thuis. Zwolle

Ondersteuning bij zelfstandig wonen voor mensen met een verstandelijke beperking. Frion Volledig Pakket Thuis. Zwolle Ondersteuning bij zelfstandig wonen voor mensen met een verstandelijke beperking Frion Volledig Pakket Thuis Zwolle ge ve Volledig Pakket Thuis Frion Volledig Pakket Thuis noemen we ook wel VPT. Bij VPT

Nadere informatie

Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a.

Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a. Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a. Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave. Gedicht 3. Voorwoord 4. Doelstelling en werkwijze van de Stichting 5. Verslag van het bestuur 6. Verslag

Nadere informatie

HULPDIENST NIJMEGEN. Beleidsnotitie

HULPDIENST NIJMEGEN. Beleidsnotitie HULPDIENST NIJMEGEN Beleidsnotitie Positionering van de Hulpdienst De Stichting Hulpdienst Nijmegen is een vrijwilligersorganisatie die zinvolle en nuttige ontmoetingen organiseert tussen vrijwilligers,

Nadere informatie

Maaltijdvoorzieningen voor ouderen en gehandicapten in Maasbree. Veel keuze en (desgewenst) thuis bezorgd

Maaltijdvoorzieningen voor ouderen en gehandicapten in Maasbree. Veel keuze en (desgewenst) thuis bezorgd Maaltijdvoorzieningen voor ouderen en gehandicapten in Maasbree Veel keuze en (desgewenst) thuis bezorgd 1 2 Inleiding De overgrote meerderheid van de ouderen, waaronder een groeiende groep kwetsbare ouderen

Nadere informatie

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning Groene Kruis Mantelzorgondersteuning mantelzorgondersteuning midden-limburg Mantelzorgondersteuning Zorgt u langdurig, intensief en onbetaald voor uw hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner,

Nadere informatie

Dagbesteding Psychogeriatrie

Dagbesteding Psychogeriatrie Dagbesteding Psychogeriatrie Contact: Stichting Rosengaerde Pastoriestraat 1 7721 CT DALFSEN Telefoon algemeen (0529) 431541 Telefoon keuken (0529) 432514 Fax (0529) 432937 e-mail Internet Info@rosengaerde.nl

Nadere informatie

personenalarm Veilig zelfstandig blijven

personenalarm Veilig zelfstandig blijven AbParaat personenalarm Veilig zelfstandig blijven AbParaat Personenalarm Veilig zelfstandig blijven Zelfstandig thuis wonen en toch direct hulp kunnen inroepen als dat nodig is. Dat kan met AbParaat Personenalarm

Nadere informatie

De Zorgmakelaar aan huis. Zonder zorgen thuis blijven wonen

De Zorgmakelaar aan huis. Zonder zorgen thuis blijven wonen De Zorgmakelaar aan huis Zonder zorgen thuis blijven wonen Mijn vrouw en ik kunnen onszelf nog goed uit de slag trekken. Wel organiseert Debbie al wat praktische hulp bij ons thuis waardoor we nu opnieuw

Nadere informatie

RSZK Thuiszorg. Zorg en diensten bij u thuis

RSZK Thuiszorg. Zorg en diensten bij u thuis THUIS RSZK Thuiszorg Zorg en diensten bij u thuis Zelfstandig blijven wonen, ook als u hulp of zorg nodig heeft? RSZK helpt u daarbij. Dé specialist op het gebied van ouderenzorg. Vitaal en fit thuis blijven

Nadere informatie

Algemene informatie Wmo

Algemene informatie Wmo Algemene informatie Wmo Informatie over de Wmo Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de Wmo. Wmo betekent Wet maatschappelijke ondersteuning. Veel mensen met een beperking krijgen daar mee te maken. Het

Nadere informatie

Maaltijdvoorzieningen voor ouderen en gehandicapten in Baarlo. Veel keuze en (desgewenst) thuis bezorgd

Maaltijdvoorzieningen voor ouderen en gehandicapten in Baarlo. Veel keuze en (desgewenst) thuis bezorgd Maaltijdvoorzieningen voor ouderen en gehandicapten in Baarlo Veel keuze en (desgewenst) thuis bezorgd 1 2 Inleiding De overgrote meerderheid van de ouderen, waaronder een groeiende groep kwetsbare ouderen

Nadere informatie

Weer thuis na opname in het ziekenhuis

Weer thuis na opname in het ziekenhuis Weer thuis na opname in het ziekenhuis Inhoudsopgave Inhoudsopgave Blz. Weer thuis na opname in het ziekenhuis 3 - Checklist 3 Wat kunt u thuis zelf regelen 4 - Gebruikelijke zorg 5 - Overige voorzieningen

Nadere informatie

Hulp bij het herstel. Als slachtoffer kunt u bij. Slachtofferhulp Nederland terecht. voor kosteloze ondersteuning op

Hulp bij het herstel. Als slachtoffer kunt u bij. Slachtofferhulp Nederland terecht. voor kosteloze ondersteuning op Hulp bij het herstel Als slachtoffer kunt u bij Slachtofferhulp Nederland terecht voor kosteloze ondersteuning op emotioneel, praktisch en juridisch gebied. Bent u slachtoffer van een misdrijf, zoals een

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Doras

Vrijwilligerswerk bij Doras Welzijn Ouderen Thuisadministratie Vrijwilligerswerk bij Doras Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Vrijwilligerswerk bij Doras Doras

Nadere informatie

Dit onderzoek heeft als doel het in kaart brengen van de wensen van de cliënt en het waar nodig verbeteren/ optimaliseren van de dienstverlening.

Dit onderzoek heeft als doel het in kaart brengen van de wensen van de cliënt en het waar nodig verbeteren/ optimaliseren van de dienstverlening. Cliënt tevredenheidsonderzoek 2014-2015 Inleiding en samenvatting 1 In het kader van een cliënt tevredenheidsonderzoek heeft Olcea een vragenlijst samengesteld. Deze vragenlijst is bedoeld voor thuiswonenden

Nadere informatie

Inhoud. SWOZ Van harte welkom 2. Informatie, SWOZ Loket 3. advies en Ouderenadviseur 4. ondersteuning Seniorenwijzer 5. Maaltijden Samen ontbijten 6

Inhoud. SWOZ Van harte welkom 2. Informatie, SWOZ Loket 3. advies en Ouderenadviseur 4. ondersteuning Seniorenwijzer 5. Maaltijden Samen ontbijten 6 Inhoud SWOZ Van harte welkom 2 Informatie, SWOZ Loket 3 advies en Ouderenadviseur 4 ondersteuning Seniorenwijzer 5 Maaltijden Samen ontbijten 6 Seniorenrestaurants 6 Maaltijden aan huis 7 Alarmering Personenalarmering

Nadere informatie

Personenalarmering. Zelfstandig wonen en toch met één druk op de knop hulp inschakelen

Personenalarmering. Zelfstandig wonen en toch met één druk op de knop hulp inschakelen Personenalarmering Zelfstandig wonen en toch met één druk op de knop hulp inschakelen Inhoudsopgave Wat is personenalarmering? 4 Personenalarmering: 3 abonnementsvormen 5 Abonnement Mantelzorg 5 Abonnement

Nadere informatie

Thuiszorg Groningen Werken met zorg

Thuiszorg Groningen Werken met zorg Thuiszorg Groningen Werken met zorg 1 Thuiszorg Groningen Werken met zorg 2 Gestart als het Groene Kruis, hebben wij al meer dan 100 jaar ervaring met zorg thuis. Dichtbij en vertrouwd.thuiszorg Groningen

Nadere informatie

Mobiel blijven. óók met een beperking

Mobiel blijven. óók met een beperking Servicepunt Zorg Mobiel blijven óók met een beperking Door ouderdom, ziekte of een handicap kan het soms moeilijk zijn om u te verplaatsen. U kunt bijvoorbeeld niet meer lopend naar de winkels of reizen

Nadere informatie

Extramurale Zorg. Gastvrij - Aandacht - Vertrouwen - Eerbied

Extramurale Zorg. Gastvrij - Aandacht - Vertrouwen - Eerbied Extramurale Zorg Gastvrij - Aandacht - Vertrouwen - Eerbied Extramurale zorg Zorgcentrum Mennistenerf Meer dan wat ook is van belang dat elke bewoner zich thuis, welkom en goed verzorgd voelt. Daarom zet

Nadere informatie

Vrijwillige Thuishulp als onderdeel van het sociale domein

Vrijwillige Thuishulp als onderdeel van het sociale domein Vrijwillige Thuishulp als onderdeel van het sociale domein preventief, signalerend en klant centraal Cintha Tubbing, december 2013 Een korte kennismaking met de organisatie Versa Welzijn de dienst VTH

Nadere informatie

Kleinschalig wonen Het Zonnehof Bovenkerk

Kleinschalig wonen Het Zonnehof Bovenkerk zonnehuisgroep amstelland Kleinschalig wonen Mijn man voelt zich echt thuis. Hij heeft zijn eigen kamer, maar brengt veel tijd door in de gezellige huiskamer met de andere bewoners. Elke dag helpt hij

Nadere informatie

Meldactie AWBZ oktober 2010

Meldactie AWBZ oktober 2010 pagina 1 van 13 Meldactie AWBZ oktober 2010 Inleiding Zeven cliëntenorganisaties werken samen om de gevolgen van de veranderingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) in kaart te brengen.

Nadere informatie

Wonen bij Sprengenhof

Wonen bij Sprengenhof Wonen, welzijn en zorg onder één dak Wat biedt u? Waar vindt u? Hoe meldt u zich aan? Dorps karakter en winkels op loopafstand Aan de rand van het dorp Ugchelen vindt u in een kleinschalige woonwijk woonzorgcentrum.

Nadere informatie

1. RIGOM EN OUDERENORGANISATIES

1. RIGOM EN OUDERENORGANISATIES 1. RIGOM EN OUDERENORGANISATIES 1.1. RIGOM RIGOM (Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland) heeft als doelstelling: bevorderen dat ouderen in de regio Maasland zo lang, zo goed en zo zelfstandig

Nadere informatie

RIGOM en ouderenorganisaties Hoofdstuk 1

RIGOM en ouderenorganisaties Hoofdstuk 1 RIGOM en ouderenorganisaties Hoofdstuk 1 6 1. RIGOM EN OUDENORGANISATIES 1.1. RIGOM Zelfstandig ouder worden, daar waar je thuis bent en ook als het wat minder gaat, meedoen en betrokken zijn en blijven,

Nadere informatie

DIE HULP WAARBIJ U VOORUIT KOMT!

DIE HULP WAARBIJ U VOORUIT KOMT! RICHQUE DIE HULP WAARBIJ U VOORUIT KOMT! 1 2 U komt vooruit! Waarom? Iedereen wil gezond, gelukkig en vitaal zijn. In een aantal situaties hebben we gewoon hulp nodig. Ik bied u die hulp aan waar u om

Nadere informatie

Wonen en zorg. Leystromen biedt mogelijkheden

Wonen en zorg. Leystromen biedt mogelijkheden Wonen en zorg Leystromen biedt mogelijkheden U wilt zelfstandig blijven wonen, maar u heeft ook behoefte aan wat extra hulp en ondersteuning? Dan zijn onze zorgwoningen misschien een uitkomst. U kunt er

Nadere informatie

Seniorendiensten. voor uw gemak en comfort

Seniorendiensten. voor uw gemak en comfort Seniorendiensten voor uw gemak en comfort Faros is er voor iedereen die op zoek is naar diensten op het gebied van comfort, gemak en zo lang mogelijk zelfstandig wonen. In deze brochure vindt u een overzicht

Nadere informatie

Thuiszorg Groningen. Werken met zorg. Bel 0900-8615 *

Thuiszorg Groningen. Werken met zorg. Bel 0900-8615 * Thuiszorg Groningen Werken met zorg Bel 0900-8615 * Thuiszorg Groningen Werken met zorg 1 Thuiszorg Groningen Werken met zorg 2 Thuiszorg Groningen is er voor iedereen: ouders, kinderen, jonge gezinnen,

Nadere informatie

Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105. Hudsonhof Activiteitenlijst september 2015

Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105. Hudsonhof Activiteitenlijst september 2015 Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105 Hudsonhof Activiteitenlijst september 2015 1 Belangrijk nieuws!! Tip 1 Op maandag 14 september is er een gratis

Nadere informatie

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Welkom De steunpunten algemeen Stand van zaken steunpunt vrijwilligers Stand van zaken steunpunt mantelzorg Vragen Contactgegevens De steunpunten Startbijeenkomst

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning. Wmo: Iedereen moet kunnen meedoen! inwoudenberg

Wet maatschappelijke ondersteuning. Wmo: Iedereen moet kunnen meedoen! inwoudenberg Wet maatschappelijke ondersteuning inwoudenberg Wmo: Iedereen moet kunnen meedoen! INHOUD pag. Voorwoord 3 De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 4 Waarom wordt de Wmo ingevoerd? 5 Wat betekent de

Nadere informatie

Verkeersongeluk. Misdrijf. Calamiteit. Praktisch. Slachtofferhulp Nederland Veelzijdig deskundig

Verkeersongeluk. Misdrijf. Calamiteit. Praktisch. Slachtofferhulp Nederland Veelzijdig deskundig Misdrijf Verkeersongeluk Calamiteit Juridisch Emotioneel Praktisch Veelzijdig deskundig biedt juridische, praktische en emotionele hulp aan slachtoffers van een misdrijf, calamiteit of verkeersongeluk.

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Steeds opnieuw raak ik mijn baan kwijt. Waar ligt dat nou aan? Welke vervolgopleiding zou iets voor mij zijn? Is er voor mij extra ondersteuning

Nadere informatie

Thuis een veilig en zeker gevoel

Thuis een veilig en zeker gevoel Thuis een veilig en zeker gevoel Veelzijdig in zorg Personenalarmering Vérian, veelzijdig in zorg Vérian biedt u een breed aanbod aan zorgdiensten, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. In elke levensfase

Nadere informatie

Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a.

Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a. Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a. Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave. Gedicht 3. Voorwoord 4. Doelstelling en werkwijze van de Stichting 5. Verslag van het bestuur 6. Verslag

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

Archipel Zorg aan Huis

Archipel Zorg aan Huis Archipel Zorg aan Huis Zo lang en zo zelfstandig mogelijk thuis blijven wonen het gevoel van samen Welkom bij Archipel Zorg aan Huis Natuurlijk is het fijn om zo lang en zo zelfstandig mogelijk thuis

Nadere informatie

Proteion is er voor u in Bergen

Proteion is er voor u in Bergen Proteion is er voor u in Bergen U heeft een prettig leven en wil dat graag zo houden. Soms heeft u daarbij ondersteuning nodig. Als professional in welzijn en zorg wil Proteion dienstbaar en ondersteunend

Nadere informatie

Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof KP Amsterdam Tel: Hudsonhof Activiteitenlijst November 2014

Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof KP Amsterdam Tel: Hudsonhof Activiteitenlijst November 2014 Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105 Hudsonhof Activiteitenlijst November 2014 1 Lichamelijke beweging De fysiotherapeut is aanwezig op woensdag

Nadere informatie

I N H O U D. Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers. Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht

I N H O U D. Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers. Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht I N H O U D Een zomer vol respijt Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht Activiteiten Steunpunt Mantelzorg Mantelzorgers Binnenboord

Nadere informatie

Dagbehandeling De Horst

Dagbehandeling De Horst Dagbehandeling De Horst U wilt graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar zonder extra ondersteuning lukt dat niet meer. U wordt ouder en krijgt geheugenproblemen. Het is niet meer zo gemakkelijk

Nadere informatie

VPTZ. Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg. Gemeente Groningen, Haren,Winsum en de Marne

VPTZ. Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg. Gemeente Groningen, Haren,Winsum en de Marne VPTZ Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Gemeente Groningen, Haren,Winsum en de Marne Uitgave: Vereniging Humanitas en Stichting Gasthuis Groningen Inhoudsopgave Inleiding 4 Vrijwilligers 5 Palliatieve

Nadere informatie

Overzicht ondersteuning Voorbeeld: Arno

Overzicht ondersteuning Voorbeeld: Arno Overzicht ondersteuning Voorbeeld: Arno Arno Arno is 32 jaar. Hij heeft autisme en een matige verstandelijke beperking. Arno woont alleen in zijn eigen huis. Overdag gaat hij naar een dagcentrum. Hij ontvangt

Nadere informatie

Zorgwijzer. 030 6915000 Laan van Vollenhove 1014 3706 AH Zeist

Zorgwijzer. 030 6915000 Laan van Vollenhove 1014 3706 AH Zeist Zorgwijzer voor senioren in de gemeente Zeist Stichting MeanderOmnium MeanderOmnium is de lokale welzijnsorganisatie in de gemeente Zeist. Deze organisatie levert naast diensten en activiteiten voor mensen

Nadere informatie