Weidevogels toen en nu. Nieuwsbrief Nr. 29 november Door de voorzitter: Klaas Wim Jonker

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Weidevogels toen en nu. Nieuwsbrief Nr. 29 november 2013. Door de voorzitter: Klaas Wim Jonker"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Nr. 29 november 2013 Geslaagde huifkartocht - Cursus - Resultaten Streekfonds - Contributie - Plas-dras - Vrijwilligers gezocht - Weidevogelvriendelijkste boer Grondbank? - Nieuwe app - IBAN Weidevogels toen en nu Door de voorzitter: Klaas Wim Jonker Blij zijn wij van de resultaten, die de deelnemers aan de SNL dit jaar hebben bereikt. De negatieve trends worden voor een aantal soorten al een paar jaar doorbroken. Het is niet zo dat er nu enorme aantallen meer weidevogels zijn, maar toch er is een trend. Eigenlijk is het niet vreemd dat de weidevogels het moeilijk hebben. Als we 40 jaar terug kijken werd er nog redelijk traditioneel geboerd. In het voorjaar een perceel vroeg maaien voor kuilgras en de rest ergens in juni maaien voor hooi. Per definitie werd er op de percelen dicht bij huis gemolken en de percelen verder in de polder werden dan gehooid. Het maaien ging met een snelheid van ongeveer drie hectare per dag. En dan de volgende dag schudden of keren of nog een dag wachten. Dit alles ging met een snelheid en werkbreedte waarbij de pullen nog wel een kans hadden om te vluchten of te overleven. Trouwens ik vraag me af of het besef van weidevogels en bescherming toen wel zo groot was, want de weidevogels waren er gewoon. beheersgebieden uit de jaren zeventig lijken, maar niet op de reservaten, want die zijn in veel gevallen hun doel voorbij geschoten en overwoekerd door pitrus of zuring en dus niet meer interessant voor onze weidevogels. Wat wel is gebleven zijn plekken waar elk jaar veel weidevogels zitten, niet altijd op dezelfde plaats, ook de weidevogels hebben een bepaalde dynamiek, maar wel zien we een trend dat op kansrijke plekken een concentratie aan weidevogels. Er zijn nog vele maatregelen genomen om de teruggang van de weidevogelstand te keren. Wij als deelnemers doen ons best, maar we weten ook dat we in het voorjaar veel eerder, veel sneller en een veel grotere oppervlakte tegelijk bewerken. Dus de maatregelen die we nu nemen zijn meer afgestemd op het gebruik: de maaidatum uitstellen en kuikenveld behouden. Dit is succesvol. Het is de bedoeling dat er in 2016 met een nieuw subsidiesysteem gewerkt gaat worden. Later hierover meer. Maar toen eind jaren zeventig de schaalvergroting en intensivering pas echt op gang kwam kregen toch een aantal mensen in de gaten dat de weidevogels in de knel kwamen. Daarna zijn er vele maatregelen genomen om deze trend te keren. In eerste instantie kwam er de relatienota, waardoor er vooral in de veenweide beheersgebieden en reservaten kwamen. Reservaten daar pasten geen boeren in en in de beheersgebieden mochten de boeren blijven. Nu vijfendertig jaar later hebben we het over weidevogelleefgebieden, die veel op de

2 Geslaagde huifkartocht Een mooie avond in mei. Zon, wolken en een huifkar, die zich door het West-Friese landschap verplaatst. Manoeuvrerend over een smal dijkje in de polder Westerveer horen en zien we de vogels om ons heen. Ja, grutto s! Waarschuwende grutto s. Waar zijn de jongen? Lastig om ze te zien. Ze moeten er zijn. De grutto s schreeuwen te hard. Onvindbaar voor de mensen, turend uit de huifkar. De huifkar gaat verder, over de Grote Zomerdijk naar het land van de firma Ruijter. Een deel van het perceel was net gemaaid. De rest van het perceel was een prachtig kuikenveld voor de kieviten geworden: pullen van de kieviten werden door hun ouders geroepen om te vertrekken van het kale land naar het hoge gras, of in ieder geval zich te drukken voor de groep mensen die het grasland op kwamen. Ja, die pullen moeten op de foto. Zo n kans krijg je niet zo vaak! Ard Ruijter laat ook de slootkanten zien; een zeer flauwe oever wat voor vogels aantrekkelijk is, maar ook voor het vee en voor de Ruijters zelf: het maaien tot aan de waterlijn is er makkelijker op geworden. Over hun milieuvriendelijke bedrijfsvoering vertelde hij onder het genot van warme chocomel. We zagen al zijn land vol met paardenbloemen. Dit is het gevolg van geen kunstmest meer gebruiken, maar wel ruige mest en drijfmest. De koeien zijn gezonder, het antibiotica gebruik gaat omlaag. En de weidevogels zijn blij met de strooitjes uit de mest en de insecten die erop af komen. We gingen terug naar onze startplaats in Zandwerven. Het begon al te schemeren. Cor Smit liet ons nog met zijn telescoopkijker naar de bijna volle maan kijken. Prachtig. Cursus weidevogelbeheer Deze winter wordt er een cursus weidevogelbeheer aangeboden voor agrariërs. Het gaat over de volgende onderwerpen: Richtlijnen voor loonwerkers binnen het agrarisch natuurbeheer Verbetering communicatie tussen boer en vrijwilligers Inpasbaarheid van laat-maaidatumpercelen op het boerenbedrijf Hoe creëer ik effectief kuikenland, en wat voor biotoop hebben de verschillende soorten nodig? Kuikenbescherming (Wat kunnen boer, vrijwilligers en ANV doen in het vliegvlug worden van de pullen?) Spelen met water --> beheer plasdras, greppel plasdras Faunabeheer (Hoe herken en voorkom je predatie, en wat zijn de wettelijke mogelijkheden) Invoer en beheer en rapportage van weidevogelgegevens op het eigen bedrijf Gebruik van de website weidevogelbescherming.nl voor agrariërs/ vrijwilligers/veldmedewerkers van de ANV GPS-modules voor loonwerkers/agrariërs m.b.t. weidevogelnesten U kunt zich opgeven voor 1 januari as via ons adres: info@anvwestfriesland.nl.

3 Resultaten weidevogelseizoen 2013 Het weidevogelseizoen is redelijk goed verlopen. De langdurige kou in het voorjaar deed het ergste vermoeden, maar uiteindelijk passen de weidevogels zich weer goed aan. Zelfs de vroeg broeders zoals de kievit heeft het juist goed gedaan met een toename van ongeveer 10%. De laat broeder de scholekster heeft zich ook van haar goede kant laten zien en heeft gewacht op mooi weer. Dit uit zich in een toename van 27%. De meest kenmerkende soort voor het weidelandschap is de grutto. In West-Friesland lukt het om de populatie stabiel te houden. Een zeer goede prestaties van vrijwilligers en boeren. Een minpuntje is de neergang van de tureluur met 11%. Gesubsidieerde weidevogels 2013 in vergelijking met eerdere jaren niet gecorrigeerd voor areaalverschillen 2010 Kievit Scholekster Grutto Tureluur Overige Totaal nesten Aantal beheerders deelnemers alle jaren Kievit Scholekster Grutto Tureluur Overige Totaal nesten Aantal beheerders aantallen nesten aantallen nesten verschil tov het vorige jaar % verschil tov het vorige jaar % Juniland In ons gebied ligt ongeveer 240 hectaren land wat pas in juni wordt gemaaid. Op deze percelen bleek gemiddeld 1,6 broedpaar per hectare te broeden. Dit is belangrijker hoger dan de gemiddelde dichtheid van ongeveer 0,6 broedpaar per ha op ons totale weidevogelgebied. Daarnaast zorgen deze percelen natuurlijk voor de opvang van kuikens. Kuikens Meer nog dan naar nesten, kijken de velmedewerkers naar de kuikens. Redden ze zichzelf of moeten er aanvullende maatregelen getroffen worden? Na het uitkomen van de eieren duurt het nog 24 dagen (tureluur) tot 35 dagen (kievit) tot de kuikens gaan vliegen. De kuikens van de kievit en scholekster kom je vaak tegen in de tulpen of op bouwland. Op grasland zitten ze vaak aan de randen, wat betekent dat enige oplettendheid bij maaien van de buitenste rand gewenst is. Het liefst zien we dat de buitenste rand het laatst gemaaid wordt maar dat schijnt lastig te zijn.

4 Kuikens van de grutto verblijven in het lange gras, en daar grijpen we vaak in door te vragen om het maaien uit te stellen. Predatie Over het algemeen is de predatie op nesten in ons werkgebied met jaarlijks ongeveer 5% heel laag. Wel neemt de activiteit van vossen toe, waardoor we dit jaar aan de Broerdijk veel nesten kwijt raakten. Daarnaast kunnen vossen de kuikens opeten, waar we natuurlijk geen cijfers van hebben. Wel is ons sinds enkele jaren duidelijk dat rond Benningbroek door de aanwezigheid van vossen, minder vogels broeden en kuikens verdwijnen. Daar zullen we, in samenwerking met jagers, actie moeten ondernemen. Foto: Ben Groot liet zelfs 2 x stroken staan Streekfonds Door: Reindert Kuiper, gebiedcoördinator Wij hebben het initiatief genomen om te komen tot de oprichting van een Streekfonds in West-Friesland. Een streekfonds is een stichting die allerlei kleinschalige activiteiten op het gebied van natuur en landschap ondersteunt. U kunt denken aan plaatsen van bankjes, uitkijkpunten, plas-dras terreinen voor de weidevogels, hoogstam fruitbomen, karakteristieke bomenrijen, boerenerven enz. Het is een particulier initiatief van regionale partijen en de Rabobanken. Behoud en versterking van de kwaliteit van de omgeving is niet vanzelfsprekend. Zuinig zijn op ons landschap vraagt een gezamenlijke inzet en verantwoordelijkheid van overheden, burgers en bedrijfsleven. Fondsvorming met dit doel kan hieraan een bijdrage leveren. Een belangrijke instrument voor een financiële inbreng in het streekfonds is een bijdrage van de Rabobanken vanuit het fenomeen streekrekening. Bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties kunnen een streekrekening afsluiten en sparen met aantrekkelijke voorwaarden. Zij krijgen minimaal een marktconforme rente en alle vrijheid om geld op te nemen of te storten. De bank betaalt 5% van de rente op deze streekrekeningen aan het streekfonds. Samen met Landschap Noord-Holland, Rabobank Hoorn en Rabobank Alkmaar, stichting Westfriese Omringdijk bereiden we de oprichting van de Stichting Streekfonds West-Friesland voor. U hoort volgend voorjaar meer van ons.

5 Plas-dras experiment geslaagd Drie enthousiaste boeren hebben nu twee jaar een terrein ingericht met plas-dras. Dat wil zeggen dat ze een perceel van minimaal 1 ha omringen met dijkjes en er steeds water oppompen vanaf 15 februari tot 15 juni. vanwege een matig effect gedurende het experiment. De twee andere terreinen worden de komende twee jaar opnieuw gebruikt als plas-dras. De laag water mag variëren van 5-20 cm. Vooral bij een ongelijk perceel is dit erg moeilijk. Er staat dan te veel water in de lage gedeelten en te weinig water op de hoge gedeelten. De resultaten van twee terreinen bij Hoogwoud en Spierdijk zijn erg goed. Vooral in het vroege voorjaar als de vogels uit Afrika komen, dan zijn de plas-dras gebieden fantastische plekken om op te vetten. Ze gaan met hun lange snavels in de zachte bodem en eten veel wormen en ander voedsel. Tientallen grutto s en tureluurs zijn geteld bij de plas-drasterreinen. Zelfs zijn er groepen kemphanen aangetroffen. De plas-dras nabij Oosterblokker wordt opgeheven Foto: kemphaan mannetje in baltskleed Experiment greppel plas-dras We merken dat water een belangrijk aspect is voor de weidevogels. We willen in 2014 met een aantal geïnteresseerde boeren zogenaamde greppel plasdras gaan proberen. In andere gebieden hebben deze experimenten al hun waarde bewezen, vooral als het een droog voorjaar is. Door alle ruilverkavelingen van de afgelopen tientallen jaren zijn veel greppels verdwenen in West-Friesland. Een aantal boeren heeft ze nog en daar zijn mogelijkheden om tegen een vergoeding de greppel een aantal weken vol te pompen met water, waardoor er betere fourageer mogelijkheden komen voor de steltlopers met hun lange snavels. Foto onder: Marco Hertog, water omhoog trekt zelfs een kemphaan. Foto rechts: Plas-dras Piet Hoek- Spaans

6 Vrijwilligers gezocht Bent u graag buiten? Houdt u van lopen in het Westfriese landschap en kijken en luisteren naar vogels? Of kent u iemand die dit graag doet? Geef dit dan door: misschien bent u dan de vrijwilliger, die we nodig hebben. De weidevogelverenigingen zoeken vrijwilligers, die in het voorjaar nesten van weidevogels op kunnen sporen. Ze markeren de nesten of beschermen ze zelfs met speciale nestbeschermers. Heeft u zin om een seizoen mee te draaien, en met een ervaren zoeker mee te lopen, dan kunt u contact opnemen met één van de weidevogelverenigingen. Voor meer informatie: Vrijwillige weidevogelvereniging Noorderkoggen: Bert Nap: bertn@planet.nl Vrijwillige weidevogelvereniging Obdam/ Hensbroek: j.lugtig@quicknet.nl Weidevogelvriendelijkste boer 2013 Op de jaarvergadering werd aan André Schilder de oorkonde uitgereikt: weidevogelvriendelijkste boer Met zijn plasdras terrein trok hij vele weidevogels aan. In dit voorjaar werden wel 80 grutto s gesignaleerd, fouragerend in het gebied. Het ligt er mooi bij, in de bocht van de Zuidermeerweg naar Spierdijk, zodat je goed zicht hebt op de vogels. André Schilder heeft naast zijn melkvee ook een zorgboerderij, dus verbreding van de agrarische taken. Op de foto ziet u dat de voorzitter van de ANV Klaas-Wim Jonker aan hem de oorkonde en cadeau overhandigd. Grondbank in West-Friesland? Elk jaar spijkert het bestuur haar kennis van agrarisch natuurbeheer bij en doen hierbij nieuwe ideeën op. Het gebied Eemland ten Noorden van de A1, tussen Hilversum en Amersfoort is een intensief open landbouwgebied met melkveehouderij. Hier worden zeer goede resultaten geboekt met het weidevogelbeheer door een nauwe samenwerking met Natuurmonumenten. Boeren beheren midden in de polder grote stukken land van Natuurmonumenten op een extensieve weidevogelvriendelijke manier. Uitgesteld maaien en gebruik van ruige mest is hier het recept. Na jarenlang extensiveren is het een eldorado voor de weidevogels geworden. Verbeteringen voor het beheer zijn ingang gezet met plasdras experimenten, zoals volpompen van sloten waardoor slikkige oevers ontstaan. Ideaal voor de vogels om voedsel te vinden. Een ander initiatief dat ons aansprak was de grondgebruikersbank. Het principe van een grondgebruiksbank is dat door bemiddeling van de agrarische natuurvereniging boeren extra grond in pacht kunnen krijgen in ruil voor een tegenprestatie op het gebied van natuur- en landschapsbeheer. Deze prestatie hoeft niet op het betreffende perceel plaats te vinden. In Eemland gaat het om zo n 90 ha. Het betreft gronden van gemeenten, kerken, waterschap enz. ANV West-Friesland zoekt nu uit of het principe van een grondbank ook in West-Friesland kan worden toegepast.

7 Nieuwe app om nesten van weide- en akkervogels te sparen Sinds eind oktober is de gratis app Signalering vogelnesten beschikbaar (Apple en Android). De app helpt boeren en loonwerkers om tijdens hun werkzaamheden op het land vogelnesten te sparen. Half oktober hadden dertig Texelse boeren en belangstellenden in De Waal de primeur: zij maakten als eersten kennis met deze app voor tablet of smartphone. Vanuit de trekker vallen de stokken bij de nesten niet altijd goed op. Met de app is wel precies te zien waar nesten liggen. Het filmpje op youtube.com/watch?v=ema3rcj0zs0 geeft een duidelijk beeld hoe het werkt. In het voorjaar van 2014 zal de app Signalering vogelnesten voor het eerst worden ingezet. Exacte nestlocatie bekend Als een loonwerker of boer een nest nadert, krijgt hij met de app Signalering vogelnesten een signaal op zijn smartphone of tablet en kan hij met zijn machine uitwijken. De app haalt de locatiegegevens van nesten uit de database van Landschapsbeheer Nederland. Vrijwilligers en boeren vullen deze database met de juiste GPS-coördinaten. De app toont op een kaart de exacte nestlocatie. Vandaar dat u ingelogd dient te zijn met uw wachtwoord van de database weidevogelbescherming. De slimme toepassing bevordert de samenwerking tussen vrijwilligers, boeren en loonwerkers om nog meer nesten te behouden. Leren werken met de app Landschap Noord-Holland organiseert hiervoor cursussen om met dit hulpmiddel nestverliezen bij agrarische werkzaamheden tot een minimum te beperken. Informatie voor de SNL-deelnemers De ANV gaat vanaf 1 februari 2014 met IBAN rekeningnummers werken. Reden is dat er vanuit de EU een uniform betaalsysteem opgezet is. Hiervoor moeten alle deelnemers aan de SNL opnieuw een machtigingsformulier ondertekenen voor het incasseren, het zogenaamde SEPA machtigingsformulier Euro-incasso. U ontvangt vanzelf dit formulier van de ANV met het verzoek om dit te ondertekenen en naar ons toe te sturen! Om ons ook echt toestemming te geven om te incasseren moet u dit bij uw eigen bank nog aangeven via het internetbankieren. Nieuw IBAN rekeningnummer ANV is: NL 15 RABO

8 Wist je dat? de visarend bij de waterberging Weijdemeer diverse malen is gesignaleerd de ANV in 2014 start met een experiment: opzetten waterpeil bij greppels de agenda s van de bestuursvergaderingen op te lezen zijn; ook hier het laatste nieuws staat over het nieuwe landbouwbeleid, de GLB u zich hiervoor kan aanmelden het verslag van de jaarvergadering op de website van de ANV Westfriesland te vinden is de ANV een nieuw bestuurslid zoekt met belangstelling voor natuur- en landschap in West-Friesland dat hij/zij zich kan aanmelden bij de voorzitter Bestuur ANV West-Friesland Voorzitter Klaas Wim Jonker Penningmeester Jan Dirk Rooker Bestuurslid Jan Vriend Bestuurslid Jaap Visser Bestuurslid Wim Reus ANV West-Friesland Gebiedscoördinator Reindert Kuiper Administratief medewerker Mirjam Vlugt Adviseur/Veldmedewerker Marco van der Lee Veldmedewerker Cor Smit Spreekuur Adres Telefoonnummer Website Maandag, dinsdag en donderdag op afspraak ANV West-Friesland Dorpsstraat HL Obdam info@anvwestfriesland.nl Mede mogelijk gemaakt door:

Wist u dat.. Wat doet een ANV? Nieuwsbrief Nr. 27 november 2012. Door de voorzitter: Klaas Wim Jonker

Wist u dat.. Wat doet een ANV? Nieuwsbrief Nr. 27 november 2012. Door de voorzitter: Klaas Wim Jonker Nieuwsbrief Nr. 27 november 2012 Wat doet een AVN? - Weidevogelvriendelijkste boer 2012 - Waterberging Weijdemeer - Subsidie - Infozuilen - Stand van zaken - plas/dras - Zittingsdagen - Nesten zoeken iets

Nadere informatie

Nieuwe ronde, nieuwe kansen met ANV Hollands Noorden

Nieuwe ronde, nieuwe kansen met ANV Hollands Noorden Nieuwsbrief Nr. 32 juni 2015 Nieuwe ronde, nieuwe kansen met ANV Hollands Noorden - Overgang leden Frisse Wind - Agrarisch natuurbeheer vanaf 2016 - Greppel plas-dras voor weidevogels - Weidevogelseizoen

Nadere informatie

Voorjaar Nieuwsbrief Nr. 30 april Door de voorzitter: Klaas Wim Jonker

Voorjaar Nieuwsbrief Nr. 30 april Door de voorzitter: Klaas Wim Jonker Nieuwsbrief Nr. 30 april 2014 Voorjaar 2014 - Weidevogels en Mijn Dossier - Bijzondere waarneming Velduil - Toekomst agrarisch natuurbeheer in West-Friesland - Laat maaien en kuikenveld - Contributie 2014

Nadere informatie

De kern ligt bij plasdras

De kern ligt bij plasdras 7-3-2014 Inleiding presentatie Weidevogelbeheer Vereniging Noardlike Fryske Wâlden Weidevogelaantallen 2009-2012 Plasdras voor meer weidevogels Netwerken voor vitale populaties De kern ligt bij plasdras

Nadere informatie

Notulen Jaarvergadering op woensdag 22 oktober 2014

Notulen Jaarvergadering op woensdag 22 oktober 2014 Notulen Jaarvergadering op woensdag 22 oktober 2014 Aanvang: 20.00 uur Locatie:Café-restaurant de Vriendschap te Wadway 1) Opening door de voorzitter Klaas-Wim opent de vergadering en heet iedereen welkom.

Nadere informatie

Toekomst agrarisch natuurbeheer in West-Friesland in 2016. Boeren en weidevogels: vrienden voor het leven.

Toekomst agrarisch natuurbeheer in West-Friesland in 2016. Boeren en weidevogels: vrienden voor het leven. Toekomst agrarisch natuurbeheer in West-Friesland in 2016 Boeren en weidevogels: vrienden voor het leven. 1 2 Toekomst agrarisch natuurbeheer in West-Friesland in 2016 Boeren en weidevogels: vrienden voor

Nadere informatie

Rapportage natuurbeheer. Weidevogels. Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve

Rapportage natuurbeheer. Weidevogels. Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve Rapportage natuurbeheer Weidevogels Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve 2016 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Weidevogels... 5 2.a.

Nadere informatie

ANV beheert de Koopmanspolder - Resultaten weidevogelbeheer 2014 Weidevogelbeheer in 2016 - Weidevogelbeheer ANV Frisse Wind erbij - Vrijwilliger

ANV beheert de Koopmanspolder - Resultaten weidevogelbeheer 2014 Weidevogelbeheer in 2016 - Weidevogelbeheer ANV Frisse Wind erbij - Vrijwilliger Nieuwsbrief Nr. 31 november 2014 ANV beheert de Koopmanspolder - Resultaten weidevogelbeheer 2014 Weidevogelbeheer in 2016 - Weidevogelbeheer ANV Frisse Wind erbij - Vrijwilliger gezocht - Zes jonge kerkuilen,

Nadere informatie

Bescherming Weidevogels Zuid-Holland Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen

Bescherming Weidevogels Zuid-Holland Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Bescherming Weidevogels Zuid-Holland 2018 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Dit jaarverslag is tot stand gekomen in samenwerking met 17 actieve weidevogelgroepen

Nadere informatie

Naar een goed weidevogelbeheer. Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland

Naar een goed weidevogelbeheer. Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland Naar een goed weidevogelbeheer Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland 1 Even iets over Vogelbescherming o Opgericht 1899 o C. 140.000 leden o C. 65 werknemers

Nadere informatie

Weidevogelbeheer 2016

Weidevogelbeheer 2016 Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer 2016 Versie 1.5, 1 Oktober 2015 (Wijzigingen voorbehouden) 1 Grasland met rustperiode - De beheereenheid is ten minste 0,5 hectare groot. - Cumulatie

Nadere informatie

Greppel plas dras op Texel. Resultaten van een driejarig experiment

Greppel plas dras op Texel. Resultaten van een driejarig experiment Greppel plas dras op Texel Resultaten van een driejarig experiment ANLV De Lieuw Texel Siebold van Breukelen September 2015 ANLV De Lieuw Texel - Ottersaat 5-1792 CC Oudeschild - tel 0222 314072 -E mail

Nadere informatie

Agenda.. Heeft agrarisch natuurbeheer toekomst? Nieuwsbrief Nr. 28 april Door de voorzitter: Klaas Wim Jonker

Agenda.. Heeft agrarisch natuurbeheer toekomst? Nieuwsbrief Nr. 28 april Door de voorzitter: Klaas Wim Jonker Nieuwsbrief Nr. 28 april 2013 Agenda - Wetenswaardigheden van de ANV - Jaar van de patrijs - Fotowedstrijd ANV - Aankoop en subsidie hoogstamfruit - Ganzenoverlast - ANV s worden collectieven - Gruttosafari

Nadere informatie

AGENDA. Ontwikkelingen rond SNL - even voorstellen.. - Weijdemeer nieuws - bijdrageregeling houten hek - WBE t Ouwe land. Een enerverend jaar

AGENDA. Ontwikkelingen rond SNL - even voorstellen.. - Weijdemeer nieuws - bijdrageregeling houten hek - WBE t Ouwe land. Een enerverend jaar Nieuwsbrief Nr. 24 maart 2011 Ontwikkelingen rond SNL - even voorstellen.. - Weijdemeer nieuws - bijdrageregeling houten hek - WBE t Ouwe land Een enerverend jaar Door de voorzitter: Klaas Wim Jonker Deze

Nadere informatie

JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND. Werkgroep Weidevogelbescherming IVN Amstelveen Vogelwerkgroep Ouderkerk ANV De Amstel

JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND. Werkgroep Weidevogelbescherming IVN Amstelveen Vogelwerkgroep Ouderkerk ANV De Amstel JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND 2012 Werkgroep Weidevogelbescherming IVN Amstelveen Vogelwerkgroep Ouderkerk ANV De Amstel 0 1 1. Weersverloop voorjaar 2012 Het voorjaar van 2012 was zacht

Nadere informatie

WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD

WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD 214 Er is goed nieuws en er is slecht nieuws WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD 214: ER IS GOED NIEUWS EN ER IS SLECHT NIEUWS Sinds 211 telt DNatuur voor ANV Lopikerwaard hoeveel Grutto

Nadere informatie

Hoe kunt u meedoen? Help

Hoe kunt u meedoen? Help Agrariërs Weidevogelwerkgroepen snest Gemeenten Weidevogelwerkgroep Binnenveld-Oost, Weidevogelwerkgroep Binnenveld-West, de initiatiefnemers van het Weidevogelplan WERV-gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen

Nadere informatie

Weidevogelnieuws. Landbouwkundige situatie vroeger en nu. Rijswijkse Veld

Weidevogelnieuws. Landbouwkundige situatie vroeger en nu. Rijswijkse Veld Landbouwkundige situatie vroeger en nu Weidevogelnieuws Het Zoelense en Rijswijkse Veld vind je in het meest westelijke deel van het werkgebied van onze VANL. De bodem bestaat er overwegend uit laaggelegen

Nadere informatie

NATUURNIEUWS DE FRISSE WIND

NATUURNIEUWS DE FRISSE WIND NATUURNIEUWS DE FRISSE WIND Gortdroog voorjaar speelt weidevogels parten, enkele deelgebieden nader bekeken, Grutto s en grutto nesten Grutto nest met 5 eieren gevonden door Tinus Mooy. Het gortdroge voorjaar

Nadere informatie

Even (nou even..) bijpraten

Even (nou even..) bijpraten Even (nou even..) bijpraten Reageren? info@collectiefnhz.nl Meer informatie, ook persoonlijke documenten: www.collectiefnhz.nl Beste leden van Collectief Noord-Holland Zuid, De drukke tijd is voor iedereen

Nadere informatie

WAARNEMEN REGISTREREN ANALYSEREN COMMUNICEREN/RAPPORTEREN. Aad van Paassen, Landschapsbeheer Nederland/LandschappenNL

WAARNEMEN REGISTREREN ANALYSEREN COMMUNICEREN/RAPPORTEREN. Aad van Paassen, Landschapsbeheer Nederland/LandschappenNL BROEDEN OP WEIDEVOGELDATA VAN WAARNEMEN TOT REGISTREREN TOT ANALYSEREN TOT COMMUNICEREN/RAPPORTEREN Aad van Paassen, Landschapsbeheer Nederland/LandschappenNL VAN WAARNEMEN TOT REGISTREREN TOT ANALYSEREN

Nadere informatie

Weidevogelbescherming ~ jaarverslag 2012. Staphorsterveld

Weidevogelbescherming ~ jaarverslag 2012. Staphorsterveld Weidevogelbescherming ~ jaarverslag 2012 Staphorsterveld 1 Contactgegevens Agrarische Natuurvereniging Horst en Maten Postweg 2, 7951 KT Staphorst T: 06-55556812 E: info@anvhorstenmaten.nl I: www.anvhorstenmaten.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief algemeen

Nieuwsbrief algemeen Nieuwsbrief algemeen 207. Terugblik 20 Leden In 20 telde de vereniging 2 leden, waaronder vrijwilligers en praktiserende veehouders. De weidevogelpas: Om zich te kunnen legitimeren als door de Vereniging

Nadere informatie

Knop om voor weidevogels

Knop om voor weidevogels Achtergrond 7 mei 2019 Knop om voor weidevogels Gerwout Netjes heeft voor 22% van zijn areaal zwaar natuurbeheer ingepast in zijn bedrijfsvoering. Het doel is het aantal weidevogels in stand te houden

Nadere informatie

Rapportage natuurbeheer. Weidevogels. Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve

Rapportage natuurbeheer. Weidevogels. Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve Rapportage natuurbeheer Weidevogels Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve 2015 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Weidevogels... 5 2.a.

Nadere informatie

nestbescherming, Inleiding Bescherming weidevogellegsels in Noord-Holland

nestbescherming, Inleiding Bescherming weidevogellegsels in Noord-Holland 14 Bescherming weidevogellegsels in Noord-Holland Frans Parmentier * Inleiding Sedert begin jaren tachtig houden ook in Noord-Holland vrijwilligers zich bezig met nestbescherming, de laatste jaren in toenemende

Nadere informatie

EemlandE. Weidevogelland

EemlandE. Weidevogelland EemlandE Weidevogelland Completering Natuurgebied 2001 1 Samen het verschil maken Robuust Uitgifte Gronden NM u Onder voorwaarden u Aan lokale agrariërs u Deelname agrarisch natuurbeheer op bedrijf u Op

Nadere informatie

TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN

TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN Foto: Onno Steendam Landschap Noord-Holland Toelichting Weidevogelleefgebieden Over wie gaat het? Weidevogels zijn vogels die in uitgestrekte en kruidige graslanden

Nadere informatie

Weidevogelbeheer 2016

Weidevogelbeheer 2016 Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer 2016 16 februari 2015 (Wijzigingen voorbehouden) 1 Grasland met rustperiode - De beheereenheid is ten minste 0,5 hectare groot. - Cumulatie met alle

Nadere informatie

Subsidie voor het Texelse weidevogelgebied.

Subsidie voor het Texelse weidevogelgebied. Subsidie voor het Texelse weidevogelgebied. Algemene informatie Vanuit de SNL regeling is weidevogelbeheer op gemengde agrarische gebied mogelijk mits het voldoet aan de leefgebieden criteria voor weidevogels

Nadere informatie

Aantal gevonden legsels in 2008

Aantal gevonden legsels in 2008 10 1 Broedpaaraantallen 2. Reproductie Na terugkomst van weidevogels in hun broedgebied vormen zich paren en kiezen de vogels een plek om te gaan broeden: de vestiging. Daarna komen twee belangrijke reproductiefasen:

Nadere informatie

Agrarisch Natuurbeheer: wat kost het, wat levert het op, hoe kan het beter? David Kleijn

Agrarisch Natuurbeheer: wat kost het, wat levert het op, hoe kan het beter? David Kleijn Agrarisch Natuurbeheer: wat kost het, wat levert het op, hoe kan het beter? David Kleijn Landbouwgebied Productie van voedsel en grondstoffen Natuur op boerenland Intensivering van landbouw Agrarisch natuurbeheer

Nadere informatie

Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! Steun het Landschapsfonds Vechtvallei

Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! Steun het Landschapsfonds Vechtvallei Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! Steun het Landschapsfonds Vechtvallei LANDSCHAPSFONDS VECHTVALLEI Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! De Vechtstreek is een uniek gebied in de dicht bevolkte Randstad,

Nadere informatie

Weidevogelbescherming Spaarndam/Haarlemmerliede. Spaarndam/Haarlemmerliede in het voorjaar van 2010

Weidevogelbescherming Spaarndam/Haarlemmerliede. Spaarndam/Haarlemmerliede in het voorjaar van 2010 Weidevogelbescherming 2010 Spaarndam/Haarlemmerliede Martin Ikelaar In dit artikel gaan we in op de activiteiten van de vrijwilligers weidevogelbescherming Spaarndam/Haarlemmerliede in het voorjaar van

Nadere informatie

BLk format Bedrijfsnatuurplan BLk melkkoe 1 ster

BLk format Bedrijfsnatuurplan BLk melkkoe 1 ster BLk format Bedrijfsnatuurplan BLk melkkoe 1 ster Adviseur: Bedrijfsnaam: UBN: Datum: BLk Format Bedrijfsnatuurplan versie 1.0, dd. 10.04.2019 Pagina 1 van 7 1. Meting ALGEMENE INFORMATIE Bedrijf gelegen

Nadere informatie

WEIDEVOGELS RESULTATEN 2011 TOTAAL

WEIDEVOGELS RESULTATEN 2011 TOTAAL WEIDEVOGELS RESULTATEN 211 TOTAAL A. Weidevogelmeetnet Overijssel van 1994 tot en met 211 Het gaat nog steeds niet goed met de weidevogels. De al jarenlang neerwaartse trend blijft doorgaan. Positief is

Nadere informatie

Provinciale jaaravond weidevogelbescherming

Provinciale jaaravond weidevogelbescherming Provinciale jaaravond weidevogelbescherming 20:00 Welkomstwoord Jan Baan, Brabants Landschap 20:10 Uitreiking oorkonde Initiatief van het jaar Johan van den Hout, Gedeputeerde ecologie & handhaving 20:25

Nadere informatie

... BELANGRIJK FLEXIBELBEHEER. Purmerend, 16 augustus 2014

... BELANGRIJK FLEXIBELBEHEER. Purmerend, 16 augustus 2014 .... BELANGRIJK FLEXIBELBEHEER Purmerend, 16 augustus 2014 Kenmerk: 14096/1060/MB/sl Behandeld door: Martine Bijman Betreft: flexibel beheer en aanpassen oppervlakten Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer

Nadere informatie

Bezoekeffecten en nestbescherming bij weidevogels. Paul Goedhart Wolf Teunissen Hans Schekkerman Maja Roodbergen

Bezoekeffecten en nestbescherming bij weidevogels. Paul Goedhart Wolf Teunissen Hans Schekkerman Maja Roodbergen Bezoekeffecten en nestbescherming bij weidevogels Paul Goedhart Wolf Teunissen Hans Schekkerman Maja Roodbergen Aantalveranderingen 200 180 160 140 Index 120 100 80 60 40 20 1960 1970 1980 1990 2000 2010

Nadere informatie

Beste Randy, Bedankt voor de medewerking. Met vriendelijke groet, Danny Eijsackers.

Beste Randy, Bedankt voor de medewerking. Met vriendelijke groet, Danny Eijsackers. Van: Danny Eijsackers [mailto:d.eijsackers@milieufederatie.nl] Verzonden: woensdag 10 mei 2017 14:58 Aan: Statengriffie Onderwerp: Bijeenkomst boerenlandvogels Beste Randy, Hierbij stuur ik je 2 documenten

Nadere informatie

De Vogelvriendelijke weken van Ekoplaza en Vogelbescherming

De Vogelvriendelijke weken van Ekoplaza en Vogelbescherming De Vogelvriendelijke weken van Ekoplaza en Vogelbescherming Concept criteria voor akkerbouw om de mate van Vogelvriendelijk boeren te bepalen De grondstoffenleverancier van het product is een agrarisch

Nadere informatie

OPSTARTPLAN WEIDEVOGELGROEP RIJN EN GOUWE WIERICKE

OPSTARTPLAN WEIDEVOGELGROEP RIJN EN GOUWE WIERICKE OPSTARTPLAN WEIDEVOGELGROEP RIJN EN GOUWE WIERICKE OPSTARTPLAN WEIDEVOGELGROEP RIJN EN GOUWE WIERICKE Weidevogelgroepen zijn voor de bedreigde Nederlandse weidevogels ontzettend belangrijk. Zonder hen

Nadere informatie

Nieuwe kansen voor weidevogels in het Binnenveld

Nieuwe kansen voor weidevogels in het Binnenveld Nieuwe kansen voor weidevogels in het Binnenveld Januari 2017. Pleitnota t.b.v. de inrichting en het beheer van een zone met natuurinclusieve landbouw met weidevogelbeheer rond het nieuw in te richten

Nadere informatie

Even wachten met maaien voor de gruttokuikens

Even wachten met maaien voor de gruttokuikens pagina 1 van 5 Even wachten met maaien voor de gruttokuikens Reportage Weidevogelbeheer Weidevogels hebben het zwaar. Nu komt de overheid met een reddingsplan dat volgens Vogelbescherming Nederland zo

Nadere informatie

Woord vooraf. Hoe hun seizoen verliep, kunt u lezen in dit jaarverslag.

Woord vooraf. Hoe hun seizoen verliep, kunt u lezen in dit jaarverslag. 1 xxxx 2 3 - - - xxxx Woord vooraf Op de cover van dit jaarverslag staat een grutto, een mannetje. De kans is groot dat het legsel van zijn vrouwtje is beschermd door vrijwillige weidevogelbeschermers.

Nadere informatie

Voortgangsrapportage ANLb Collectief Eemland

Voortgangsrapportage ANLb Collectief Eemland Voortgangsrapportage ANLb 2017 Collectief Eemland 1. Hoe is het afgelopen beheerjaar verlopen (beschrijving per leefgebied en/of deelgebied)? Aandachtspunten per leefgebied Open Grasland, Droge Dooradering,

Nadere informatie

Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer Open Grasland, beheerjaar 2019

Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer Open Grasland, beheerjaar 2019 COLLECTIEF SÚ DWESTKÚST Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer Open Grasland, beheerjaar 2019 Cumulatie en Terrein Cumulatie is het stapelen van pakketten. In de meeste gevallen is dit niet

Nadere informatie

Kansen voor de kievit?

Kansen voor de kievit? Kansen voor de kievit? Maatregelen voor de kievit op bouwlandpercelen Weidevogelwerkgroep VANL TCW ca. 100 vrijwilligers Ca. 110 bedrijven Geldermalsen: 67 ha gras, 30 ha bouwland Buren-Culemborg: 661

Nadere informatie

Beheerevaluatie 2018 weidevogels

Beheerevaluatie 2018 weidevogels Beheerevaluatie 2018 weidevogels Auteur Opdrachtgever Status Stichting Landschapsbeheer Gelderland VALA Definitieve versie Datum 06-11-2018 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave 2 Inleiding... 3 3 Beltrumse

Nadere informatie

Selectief maar voortvarend investeren in effectief agrarisch natuurbeheer

Selectief maar voortvarend investeren in effectief agrarisch natuurbeheer Selectief maar voortvarend investeren in effectief agrarisch natuurbeheer De breedte van het speelveld Betaald beheer (SNL): 179.000 ha, 64 mln. (excl. ganzen) 13.500 bedrijven = 27% van grondgebonden

Nadere informatie

Weidevogel fietsroute De Wieden

Weidevogel fietsroute De Wieden Weidevogel fietsroute De Wieden 33.9 km fietsen Buitelende kieviten en jubelende wulpen; dat is voorjaar in De Wieden. Fiets langs de mooiste weidevogelgebieden, waar alle weidevogels nog voorkomen. De

Nadere informatie

Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer Open Grasland, beheerjaar 2018 (2)

Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer Open Grasland, beheerjaar 2018 (2) COLLECTIEF SÚ DWESTKÚST Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer Open Grasland, beheerjaar 2018 (2) Cumulatie en Terrein Cumulatie is het stapelen van pakketten. In de meeste gevallen is dit

Nadere informatie

Samen werken aan weidevogelbeheer

Samen werken aan weidevogelbeheer Samen werken aan weidevogelbeheer Sleutels tot succes Samen werken aan weidevogelbeheer Sleutels tot succes Landelijk gaan de weidevogels nog steeds achteruit. Maar er zijn plaatsen in Nederland waar het

Nadere informatie

Nummer 2, maart Zomertijd!

Nummer 2, maart Zomertijd! Zomertijd! Nummer 2, maart 2017 Het is voorjaar, de natuur gaat letterlijk open, speenkruid en bosanemoon bloeien volop bij ons langs de oprijlaan. Een hele mooie tijd voor een ieder en niet te vergeten

Nadere informatie

Voorlichtingsavonden SNL Fryslan Vragen en antwoorden

Voorlichtingsavonden SNL Fryslan Vragen en antwoorden Voorlichtingsavonden SNL Fryslan Vragen en antwoorden 1. Ik heb in 2007 subsidie aangevraagd, moet ik nu opnieuw aanvragen? Antwoord: U kan overstappen per 1 januari, maar dat hoeft niet. 2. Mijn contracten

Nadere informatie

21 januari 2014 overleg met. Vogelwachten en A.N.V De Súdwesthoeke. Plaats : Dorpshuis It Swaeigat It Heidenskip

21 januari 2014 overleg met. Vogelwachten en A.N.V De Súdwesthoeke. Plaats : Dorpshuis It Swaeigat It Heidenskip 21 januari 2014 overleg met Vogelwachten en A.N.V De Súdwesthoeke Plaats : Dorpshuis It Swaeigat It Heidenskip Werkgebied van A.N.V De Súdwesthoeke Groot ongeveer 15000 hectare 1 Warns 2 De Noardermar

Nadere informatie

april 2011 natuur bos landschap Prunus bestrijden, het kan! Groene lobby in Den Haag 100 jaar Veluwezoom april 2011

april 2011 natuur bos landschap Prunus bestrijden, het kan! Groene lobby in Den Haag 100 jaar Veluwezoom april 2011 april 2011 natuur bos landschap Prunus bestrijden, het kan! Groene lobby in Den Haag 100 jaar Veluwezoom april 2011 1 uit de wetenschap Ruimtelijke samenhang grondgebruik bepalend voor succes grutto In

Nadere informatie

Verslag Algemene Ledenvergadering Agrarische natuurvereniging Ark & Eemlandschap

Verslag Algemene Ledenvergadering Agrarische natuurvereniging Ark & Eemlandschap Verslag Algemene Ledenvergadering Agrarische natuurvereniging Ark & Eemlandschap Datum: woensdag 16 april 2014 Plaats: Rietboerderij Eemdijk Aanwezig: aantal leden?, Joachim van der Valk (Vogelbescherming)

Nadere informatie

Weidevogelpact Midden-Delfland

Weidevogelpact Midden-Delfland Weidevogelpact Midden-Delfland Midden-Delfland is van oudsher een goed weidevogelgebied. Maar ook in dit open veenweidegebied is het aantal weidevogels fors afgenomen: de populaties grutto, kievit en tureluur

Nadere informatie

HIJ BESCHERMT DE. Jager Jan Hoolwerf en natuurbeschermer. VO gel_

HIJ BESCHERMT DE. Jager Jan Hoolwerf en natuurbeschermer. VO gel_ HIJ BESCHERMT DE Jager Jan Hoolwerf en natuurbeschermer Wilhelm Bos werken zij aan zij aan de bescherming van de unieke soortenrijkdom in de Eempolder. Zij weten het precaire evenwicht tussen roofdier

Nadere informatie

Oele de uil en zijn vriendjes de weidevogels

Oele de uil en zijn vriendjes de weidevogels Hier zien jullie alweer de tweede uitgave van ons jeugdblad. Zoals jullie weten kozen we voor de uil. Niet alleen omdat hij heel wijs is, maar met zijn gespitste oortjes kan hij ook goed horen. We hebben

Nadere informatie

Aanbod weidevogelbeheer 2016 Samen voor weidevogelbeheer in Eemland

Aanbod weidevogelbeheer 2016 Samen voor weidevogelbeheer in Eemland Aanbod weidevogelbeheer 2016 Samen voor weidevogelbeheer in Eemland Toelichting bij het aanbod voor 2016 en daarna: tweeduizend hectare effectief weidevogelbeheer in Eemland 2014 Vereniging Ark & Eemlandschap

Nadere informatie

WEIDEVOGELINVENTARISATIE WATERBERGING WOUDSE POLDER MIDDEN DELFLAND 2017

WEIDEVOGELINVENTARISATIE WATERBERGING WOUDSE POLDER MIDDEN DELFLAND 2017 WEIDEVOGELINVENTARISATIE WATERBERGING WOUDSE POLDER MIDDEN DELFLAND 2017 Opdrachtgever: Auteur: Datum: Hoogheemraadschap van Delfland Ferry van der Lans 2 juli 2017 I N H O U D S O P G A V E 1. Inleiding...

Nadere informatie

Weidevogels Lopikerwaard

Weidevogels Lopikerwaard Weidevogels Lopikerwaard Leo Kramer en Arjan van Duijvenboden Weidevogelbescherming is moeilijk. Weidevogels zijn divers, slecht te sturen, niet op te sluiten in reservaten en ze broeden ook nog eens in

Nadere informatie

Weidevogels. Algemeen. Wat zijn weidevogels? Nestvlieders

Weidevogels. Algemeen. Wat zijn weidevogels? Nestvlieders Weidevogels Algemeen Wat zijn weidevogels? Alle vogels die vooral op graslanden broeden zijn weidevogels. Nederland is voor weidevogels in West-Europa erg belangrijk. Ons land heeft nog steeds veel kale

Nadere informatie

Jaarverslag 2009. Tureluurnest op maïsakker. Weidevogelwerkgroep "De Marel" Bunschoten-Spakenburg jaarverslag 2009

Jaarverslag 2009. Tureluurnest op maïsakker. Weidevogelwerkgroep De Marel Bunschoten-Spakenburg jaarverslag 2009 Pagina 1 Colofon Tureluurnest op maïsakker Weidevogelwerkgroep "De Marel" Bunschoten-Spakenburg jaarverslag 29 "De Marel" is een oudhollandse benaming voor grutto en betekent: "Boodschapper van het nieuwe

Nadere informatie

Weidevogelrapport november 2011

Weidevogelrapport november 2011 Weidevogelrapport 2011 november 2011 Foto voorpagina: Tureluur (Foto gemaakt door Adri de Groot van www.vogeldagboek.nl) MAAIEN? ALTIJD VAN BINNEN NAAR BUITEN! 2 Inhoudsopgave. 3 Voorwoord 4 Inleiding

Nadere informatie

Het belang van kruidenrijk grasland voor de Grutto Grutto-onderzoek Rijksuniversiteit Groningen

Het belang van kruidenrijk grasland voor de Grutto Grutto-onderzoek Rijksuniversiteit Groningen Het belang van kruidenrijk grasland voor de Grutto Grutto-onderzoek Rijksuniversiteit Groningen Krijn Trimbos Projectleider weidevogelbeheer Landschap Noord Holland Langjarig Demografisch Onderzoek = Burgerlijke

Nadere informatie

Fig. 4.3a. Dichtheden weidevogels in het reservaatsgebied Giethoorn-Wanneperveen 1987-2010 (229 ha)

Fig. 4.3a. Dichtheden weidevogels in het reservaatsgebied Giethoorn-Wanneperveen 1987-2010 (229 ha) Lichte groei weidevogelstand Giethoorn-Wanneperveen in 2010 Obe Brandsma De belangrijkste resultaten samengevat: Het onderzoeksgebied Giethoorn-Wanneperveen (229 ha) is één van de weinige gebieden in Nederland

Nadere informatie

Provinciaal weidevogelonderzoek in de regio Amstel-, Gooi- en Vechtstreek Uit het Jaarboek Weidevogels 2007

Provinciaal weidevogelonderzoek in de regio Amstel-, Gooi- en Vechtstreek Uit het Jaarboek Weidevogels 2007 Provinciaal weidevogelonderzoek in de regio Amstel-, Gooi- en Vechtstreek Uit het Jaarboek Weidevogels 2007 Inleiding In 2005 verschenen alarmerende berichten over een snelle teruggang van weidevogels

Nadere informatie

JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND

JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND 2013 Werkgroep Weidevogelbescherming IVN Amstelveen Vogelwerkgroep Ouderkerk ANV De Amstel en erfvogels 0 Inhoudsopgave 1. Weersverloop voorjaar 2013 2 2.

Nadere informatie

WEIDEVOGELS EN VERNATTING

WEIDEVOGELS EN VERNATTING WEIDEVOGELS EN VERNATTING 20181102 - Kennisdag boerenlandvogels Zuid-Holland Plas-dras en vernatting dient meerdere doelen paarvorming slapen eten en wat later in het seizoen opgroeihabitat voor kuikens

Nadere informatie

Weidevogel beheer Spaarnwoude Andries Kamstra & Mark Kuiper

Weidevogel beheer Spaarnwoude Andries Kamstra & Mark Kuiper Weidevogel beheer Spaarnwoude 2017 Andries Kamstra & Mark Kuiper Inhoud 1. Gebied en beheer... 3 2. Weidevogelstand... 4 3. Nestbescherming en broedsucces... 7 4. Randfactoren... 9 4.1 Predatie... 9 4.2

Nadere informatie

Weidevogelvisie Provincie Utrecht

Weidevogelvisie Provincie Utrecht Weidevogelvisie Provincie Utrecht Weidevogelvisie Provincie Utrecht 1 Colofon Uitgave Provincie Utrecht, januari 2012 Vormgeving/DTP Del Puerto Design Grafische begeleiding MultiMediaCentrum provincie

Nadere informatie

Pakketten voor agrarisch natuurbeheer in Regio Gouwe Wiericke

Pakketten voor agrarisch natuurbeheer in Regio Gouwe Wiericke Pakketten voor agrarisch natuurbeheer in Regio Gouwe Wiericke Uit de Index: de agrarische natuurtypen A01 Agrarische faunagebieden Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL) Beheertype A01.01: Weidevogelgebied

Nadere informatie

Beheerpakketten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Open grasland

Beheerpakketten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Open grasland Beheerpakketten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Open grasland 2019 1 Grasland met rustperiode Er wordt een rustperiode in acht genomen van datum x tot datum y (zie beschreven onder pakketten) [1]

Nadere informatie

Kievitonderzoek Landschap Noord-Holland 2016/2017

Kievitonderzoek Landschap Noord-Holland 2016/2017 Kievitonderzoek Landschap Noord-Holland 2016/2017 Wat onderzochten we precies? Verbetert het broedbiotoop van kieviten door kleinschalige maatregelen? Waarom willen we dat weten? Territoria van kievit

Nadere informatie

Weidevogelbeheerevaluatie Gelderland 2017

Weidevogelbeheerevaluatie Gelderland 2017 Weidevogelbeheerevaluatie Gelderland 2017 Collectief Veluwe Beeld: Shutterstock Datum: 15-11-2017 In opdracht van De agrarische collectieven Gelderland 1 Polder Oosterwolde Delen van de polder Oosterwolde

Nadere informatie

Stef Huijgen. Van de voorzitter. Inhoud. Jaargang 21 Nummer 2 Najaar 2018

Stef Huijgen. Van de voorzitter. Inhoud. Jaargang 21 Nummer 2 Najaar 2018 Jaargang 21 Nummer 2 Najaar 2018 Inhoud Van de voorzitter Ridderzuring bestrijden in kruidenrijk grasland Goed werkende plas-dras pompen Verdeling polderregisseurs en taken Weidevogelbeheer 2018 - De resultaten

Nadere informatie

Beheerpakketten Leefgebied Open Grasland

Beheerpakketten Leefgebied Open Grasland Pakket 1 Grasland met rustperiode Het in acht nemen van een rustperiode op grasland is vooral voor weidevogels van belang. Ze biedt rust aan broedende vogels door de kans op verstoring van de legsels te

Nadere informatie

RESULTATEN WEIDEVOGELS 2016 NATUUR- EN VOGELWERKGROEP DE GRUTTO

RESULTATEN WEIDEVOGELS 2016 NATUUR- EN VOGELWERKGROEP DE GRUTTO RESULTATEN WEIDEVOGELS NATUUR- EN VOGELWERKGROEP DE GRUTTO Inleiding: Het weidevogelseizoen was voor onze vereniging een zeer bewogen seizoen met teleurstellende broedresultaten en een jaar waarin we afscheid

Nadere informatie

Handleiding BTS-telling

Handleiding BTS-telling Handleiding BTS-telling De BTS-telling is één van de drie methodieken die worden ingezet bij de beheermonitoring van weidevogels: het verzamelen van weidevogelgegevens voor een zo effectief mogelijk weidevogelbeheer

Nadere informatie

U bent deelnemer in het Subsidiestelsel voor Natuur- en Landschapsbeheer onderdeel agrarisch, SNL A.

U bent deelnemer in het Subsidiestelsel voor Natuur- en Landschapsbeheer onderdeel agrarisch, SNL A. .Aan alle relaties die in de SNL regeling blijven ná 1 januari 2016... BELANGRIJK FLEXIBELBEHEER Purmerend, 6 augustus 2015 Kenmerk: 15093/1060/MB/sl Betreft: flexibel beheer en aanpassen oppervlakten

Nadere informatie

Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek. Februari 2014

Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek. Februari 2014 Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek Februari 2014 Het is begonnen. Misschien iets vroeger dan anders, maar de laatste zonnige dagen levert al baltsgedrag op van buizerds. Het is dan ook deze soort

Nadere informatie

Weidevogelbeheerevaluatie Gelderland 2017

Weidevogelbeheerevaluatie Gelderland 2017 Weidevogelbeheerevaluatie Gelderland 2017 Collectief Rivierenland Beeld: Shutterstock Datum: 15-11-2017 In opdracht van De agrarische collectieven Gelderland 1 Duivense broek Een deel van het Duivense

Nadere informatie

Vrijwillige Weidevogelbescherming Gelderland Jaarverslag 2012

Vrijwillige Weidevogelbescherming Gelderland Jaarverslag 2012 Vrijwillige Weidevogelbescherming Gelderland Jaarverslag 2012 Inleiding Weidevogels dragen bij aan de identiteit van het agrarisch cultuurlandschap in Gelderland. We streven naar ruimte voor plant en dier

Nadere informatie

Werkboek van: Den Haneker Educatie Streekonderwijs

Werkboek van: Den Haneker Educatie Streekonderwijs Werkboek van: Den Haneker Educatie Streekonderwijs Inhoud Inhoud... 2 1. De Melkveehouderij in onze streek... 3 1.1 Onze streek... 3 1.2 Wat is veen?... 3 1.3 Boeren vanaf het begin... 3 1.4 Koeien melken...

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 33 576 Natuurbeleid Nr. 97 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Start avond Weidevogelbescherming Montfoort Linschoten

Start avond Weidevogelbescherming Montfoort Linschoten Start avond 2015 Weidevogelbescherming Montfoort Linschoten Indeling avond Opening door de voorzitter Verslag jaarvergadering 2014 Kort verslag verloop 2014 Financieel verslag 2014 / begroting 2015 Zoekresultaten

Nadere informatie

Drie gruttojongen die op 23 juni hun eerste rondjes vliegen boven het gruttogras tussen het westelijke einde van de Moostdijk en de Broenenhoup.

Drie gruttojongen die op 23 juni hun eerste rondjes vliegen boven het gruttogras tussen het westelijke einde van de Moostdijk en de Broenenhoup. 3e update, 3 augustus 2018 Het was opnieuw een mooi weidevogeljaar. Ondanks de extreme droogte hebben de grutto s langs de Peel weer minstens 15 vliegvlugge kuikens afgeleverd. Er hebben 18 paar gebroed

Nadere informatie

Beste jongens en meisjes, ik wil je graag aan een aantal bekende weidevogels voorstellen.

Beste jongens en meisjes, ik wil je graag aan een aantal bekende weidevogels voorstellen. Beste jongens en meisjes, ik wil je graag aan een aantal bekende weidevogels voorstellen. De meest bekende weidevogel is wel de kievit, maar ook een aantal andere soorten zoals de grutto, de wulp, de scholekster

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland

Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland 2013 is door Vogelbescherming Nederland en Sovon uitgeroepen tot het Jaar van de Patrijs. Deze fraaie vogel is de laatste decennia sterk afgenomen (-95%).Ten

Nadere informatie

Weidevogelbescherming Eiland van Schalkwijk 2016

Weidevogelbescherming Eiland van Schalkwijk 2016 Weidevogelbescherming Eiland van Schalkwijk 2016 Algemene uitgangspunten en afspraken 1. Doel is ervoor te zorgen dat er blijvend een populatie weidevogels aanwezig is op het Eiland van Schalkwijk. 2.

Nadere informatie

Ko-Kalf. Blonde d Aquitaine,

Ko-Kalf. Blonde d Aquitaine, Een rondje regio... Ko-Kalf Nou kan ik wel een hele Blonde d Aquitaine, maar daar zit je ook niet middag blijven praten over op te wachten! Een plek waar het zo rustig is, als in de stal van boerenbedrijf

Nadere informatie

Nieuwsbrief VAN DE VOORZITTER

Nieuwsbrief VAN DE VOORZITTER Nieuwsbrief Gebiedscoördinatieteam EEMLAND Een gezamenlijke uitgave van de vereniging Ark & Eemlandschap en het Gebiedscoördinatieteam Eemland VAN DE VOORZITTER Voor u ligt onze najaarsnieuwsbrief. Daarin

Nadere informatie

De Grutto; Nationale Vogel van Nederland

De Grutto; Nationale Vogel van Nederland De Grutto; Nationale Vogel van Nederland Nationale vogel Inleiden. De grutto is het afgelopen jaar de nationale vogel van Nederland geworden. Op deze presentatie hoop ik de achtergronden daarvan te laten

Nadere informatie

Biotoopverbetering voor Patrijs en andere akkervogels. Olivier Dochy Provincie West-Vlaanderen

Biotoopverbetering voor Patrijs en andere akkervogels. Olivier Dochy Provincie West-Vlaanderen Biotoopverbetering voor Patrijs en andere akkervogels Olivier Dochy Provincie West-Vlaanderen Wat zijn akkervogels? volledig gebonden aan landbouwgebied = de echte weidevogels = de akker- en weidevogels

Nadere informatie

Een nieuwe start. Grutto gekozen tot Nationale Vogel! Nieuwsbrief Nr. 33 dec 2015

Een nieuwe start. Grutto gekozen tot Nationale Vogel! Nieuwsbrief Nr. 33 dec 2015 Nieuwsbrief Nr. 33 dec 2015 Nieuwe start - Grutto Nationale Vogel - Terugblik seizoen 2015 - Afscheid Cor Smit - Even voorstellen - Stand van zaken contractbesprekingen - Subsidie voor akkervogels en schone

Nadere informatie

weidevogelbeheer 2013 in ha

weidevogelbeheer 2013 in ha Weidevogelbalans Hierbij de Weidevogelbalans met een overzicht van zoveel mogelijk basisgetallen over de weidevogels en het weidevogelbeheer binnen onze ANV De Súdwesthoeke. Deze verkorte versie laat de

Nadere informatie

Vogels in Berkelland

Vogels in Berkelland Speciale uitgave Vogels in Berkelland van de Vogelwerkgroep Verslag over Zwaluwen, Uilen en Weidevogels in Borculo - Ruurlo - Eibergen - Neede Huiszwaluw Steenuil met jong Kievit De broedresultaten van

Nadere informatie