Vuurwerkangst. Ulicotenseweg RT Chaam Koolpad 14a 4854PD Bavel. Website: hetleijdal.nl

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vuurwerkangst. Ulicotenseweg 32 4861 RT Chaam Koolpad 14a 4854PD Bavel. Website: www.dierenkliniek hetleijdal.nl"

Transcriptie

1 Gevoel van veiligheid vergroten Wanneer honden angstig zijn voor vuurwerk proberen ze te vluchten. In huis doen ze dit door zich te verstoppen op een plaats waar het geluid minder hoorbaar is. Heeft je hond een plaats waar hij zich terugtrekt als hij bang is omdat hij er zich veiliger voelt, dan kun je zijn angst verder verminderen door deze plaats nog veiliger te maken. Dit kun je bereiken door de intensiteit van het vuurwerk zoveel mogelijk te verminderen. Kruipt hij onder een tafeltje of in zijn bench, leg dan dekens op de vloer en een deken of dekbed over de tafel of bench zodat het geluid wordt gedempt en lichtflitsen minder zichtbaar zijn. Geef het een T-shirt met je geur om hem verder gerust te stellen en eventueel een kauw bot of gevulde Kong om hem af te leiden. Zorg dat er voldoende ventilatie is en dat hij zijn verstopplaats kan verlaten als hij dat wenst. Sluit alle ramen en eventueel deuren, draai muziek om de knallen te camoufleren. Gaat hij graven, leg dekens of een stapel badhanddoeken neer zodat hij de vloer niet beschadigt, zijn poten niet bezeert en zich ertussen kan verstoppen. Installeer een week voor de start van de vuurwerkperiode een Adapil verdamper in de ruimte zo dicht mogelijk bij zijn verstopplaats. De geruststellende feromonen die worden verspreid verminderen de schrikreactie. Je hond zal nog wel schrikken van de vuurwerkgeluiden, maar de angstreactie zal minder hevig zijn en hij zal sneller herstellen. Om de aantrekkingskracht tot de veilige haven te vergroten kun je Adaptil sprayen op dekens in zijn verstopplaats. Spray nooit Adaptil in de verstopplaats als de hond er in ligt en wacht na het sprayen 15 minuten voordat je je hond toegang geeft tot de plaats zodat de alcohol is verdampt. Een veilige haven maken voor je hond Heeft je hond geen veilige haven en blijft hij onrustig heen en weer lopen? Dan moet je eerst een veilige haven maken en hem trainen om er naartoe te gaan en er zich op zijn gemak te voelen. Kies in de kamer waar de familie verblijft een hoek zo ver mogelijk verwijderd van ramen en deuren. Plaats in die hoek een bench en maak deze geluidsdicht door er net als bij een verstopplaats dekens in en over te leggen. Sluit alle ramen, deuren en gordijnen zodat er zo weinig mogelijk geluid en lichtflitsen kunnen binnendringen en draai muziek. Installeer een Adaptil verdamper in de ruimte zo dicht mogelijk bij de veilige haven om de aantrekkingskracht tot de bench en het gevoel van veiligheid te vergroten. Laat de verdamper continu ingeschakeld staan en plaats hem niet achter meubilair en vervang de verdamper indien nodig na vier weken. Spray eventueel Adaptil op de dekens om de concentratie van geruststellende feromonen te vergroten op het moment dat er vuurwerk is. Geef je hond eventueel een kauw bot of een gevulde Kong om hem af te leiden als hij in zijn veilige haven is.

2 Gebruik van een veilige haven aanleren Train je hond om naar de veilige haven te gaan en er rustig te gaan liggen. Dit kun je doen door elke keer als je een koekje wilt geven, een botje of een gevulde Kong, vrolijk op je plaats te zeggen (of hoe je de veilige haven ook wilt noemen). Loop met je hond naar de plaats en als hij ligt geef je de beloning. Doe de oefening minimaal 4 keer per dag met een koekje. Als je ziet dat zodra je het signaal op je plaats geeft je hond vrolijk naar zijn plaats gaat in afwachting van zijn beloning, geef hem dan zo nu en dan een botje om op te kauwen of een gevulde Kong zodat hij langer op zijn plaats blijft liggen. Blijf bij hem in de buurt, zorg dat hij je ziet als hij in zijn veilige haven ligt. Wanneer je hond onrustig wordt omdat er vuurwerkgeluiden zijn, geef dan rustig het signaal plaats en breng hem naar zijn veilige haven. Geef hem eventueel een gevulde Kong om hem af te leiden. Heeft hij geen interesse in de Kong, laat de Kong dan gewoon liggen, misschien wil hij hem later wel. Wil hij niet in de veilige haven dwing hem dan niet. Openingstijden kliniek: Zorg dat de deur naar de ruimte waar de veilige haven staat altijd open is, ook als je niet thuis bent zodat hij er zich kan terugtrekken als hij daar behoefte aan heeft. Laat de deur van de veilige haven altijd open. Chaam Ma: Di: Wo: Do: Vr: Za: Bavel Ma: Di: Wo: Do: Vr: Za: -

3 Overige tips voor tijdens de vuurwerkperiode - Voorkom blootstelling aan vuurwerk geluiden zoveel mogelijk zodat er geen nieuwe negatieve ervaring wordt opgedaan. Ga bijvoorbeeld in een omgeving wandelen waar geen vuurwerkgeluiden hoorbaar zijn. - Elke keer als je hond een hard geluid hoort en angstig reageert, verergert de angst omdat hij een nieuwe negatieve ervaring opdoet. Je hond dwingen naar buiten te gaan als er vuurwerk is met de bedoeling hem te laten wennen, heeft een tegengesteld effect. De hond wordt angstiger. - Verstopt je hond zich als hij het geluid hoort, laat hem dan in zijn schuilplaats liggen en probeer hem er niet uit te halen. Hij voelt zich er veilig. - Sluit je hond niet op in een kamer of in een bench of probeer zijn bewegingsvrijheid op geen andere manier te beperken. Hij kan in paniek raken. - Wordt niet kwaad en straf je hond niet. Je maakt de situatie nog angstaanjagender. - Komt hij steun zoeken door bijvoorbeeld tegen je aan te liggen. Laat hem dan zijn gang gaan als het hem kalmeert. Gedraag je ontspannen en niet overdreven bezorgd. Ga niet uitgebreid troosten, maar steun hem wel door je aanwezigheid. - Bij milde angstreacties kan een afleidingsmanoeuvre werken. Speel met je hond en doe heel vrolijk. Geef hem een kluif of een gevulde Kong. Ontspant hij niet, wil hij niet spelen of kauwen, blijf dan niet aandringen. Breng hem naar zijn veilige haven of verstopplaats. - Schrikt je hond tijdens het wandelen en herstelt hij niet maar blijft hij trekken aan de riem, hijgen of trillen, ga dan naar huis. Hij voelt zich er veiliger en zal sneller herstellen. Breng hem naar zijn veilige haven of verstopplaats. - Om de schrikreactie van je hond buitenshuis te verminderen adviseren we om een Adaptil halsband aan te doen. Zorg dat de band voldoende strak zit. De feromonen verdampen doordat de band wordt verwarmd door het lichaam. Voorkom dat de band nat wordt en laat de halsband voortdurend om. De halsband kan gecombineerd worden met een Adaptil verdamper er/of spray.

4 Fase 2 stap 2 Trainen met geluidsopname om angst te verminderen. Het doel van de training is je hond te leren dat harde geluiden geen bedreiging zijn en er geen reden is om bang te zijn. Begin ruim voor de aanvang van de vuurwerkperiode met de training zodat je hond niet onverwacht aan vuurwerkgeluiden wordt blootgesteld buiten de trainingssessies. Tijdens de training maak je gebruik van geluidsopnames. De training bestaat uit twee fasen. Tijdens de eerste fase, leer je je hond wennen aan het geluid door het eerst zacht af te spelen en het geluid stapsgewijs harder te zetten. Tijdens de tweede fase wordt het geluid een voorspeller van iets leuks waardoor hij bij het horen van het geluid een positieve emotie krijgt in plaats van een negatieve emotie. Geluidsopnames van een goede kwaliteit zijn beschikbaar via Speel het fragment af in stereo en plaats de geluidsboxen bij het raam en zo ver mogelijk uit elkaar zodat het geluid van buiten komt en je hond het niet kan lokaliseren en onderscheiden van echte knallen. Fase 1: Leren wennen aan het geluid zonder angstig te worden. Je hond leert dat het geluid niet angstaanjagend is door 3 tot 4 keer per dag gedurende ongeveer 5 tot 10 minuten de geluidsopname af te spelen terwijl je voorkomt dat hij angstig wordt. Dit doe je door het geluid zo zacht te zetten dat je ziet dat hij het wel hoort maar niet angstig reageert. Het veiligste is om het geluid helemaal op 0 te zetten en langzaam harder te zetten. Start de geluidsopname op een moment dat je hond ontspannen is. Bijvoorbeeld als hij ligt te rusten, op een botje kauwt of met een speeltje bezig is. Je moet er absoluut zeker van zijn dat hij ontspannen is voordat je de geluidsopname start. Geleidelijk zet je het volume een beetje hoger maar zorg dat hij niet bang wordt. Als je ziet dat hij angstig wordt doordat hij bijvoorbeeld stopt met kauwen of spelen, zijn oren naar achteren doet, zijn bek aflikt, om zich heen begint te kijken, weg loopt uit de ruimte, gespannen spieren krijgt in zijn gezicht en lichaam, dan staat het geluid te hard. Stop de trainingssessie en begin de volgende sessie op een lager geluidsniveau. Als je 2 trainingssessies op hetzelfde volume hebt gedaan zonder dat je hond angstig werd, verhoog het geluid dan tijdens de volgende sessie geleidelijk. Na twee sessies zonder angst verhoog je het geluid opnieuw totdat je een realistisch geluidsniveau hebt bereikt en je hond ontspannen blijft.

5 Honden wennen het snelst aan geluiden die aaneengesloten zijn een waarvan het geluidsniveau constant is. Gebruik voor de eerste fase van de training geluidsopnames zonder pauzes tussen de geluiden. Reageert je hond op vuurwerkknallen maar ook op het geluid van bijvoorbeeld een gillende keukenmeid? Dan moet je de training met beide opnames apart doorlopen. Fase 2 stap 1: Tijdens deze fase leer je je hond wennen aan plotselinge geluiden. Gebruik een opname waar tussen de geluiden pauzes zitten. Het doel is nu je hond te wennen aan het plotselinge geluid zonder angstig te worden. Om dit te bereiken draai je het volume zo ver terug dat je ziet dat je hond het geluid hoort maar niet angstig reageert. Het geluid ga je nu een voorspeller van iets leuks maken. Zet de geluidsopname aan en geef je hond bijvoorbeeld te eten. Zolang hij eet blijf je de opname draaien. Is hij klaar, stop het geluid. Je kunt ook bij de opname starten en met hem spelen. Zolang jullie spelen is het geluid hoorbaar. Blijft hij ontspannen dan kun je het geluid geleidelijk harder zetten. Ook nu geldt weer : twee sessies getraind met een ontspannen hond, dan kun je het geluid harder zetten in de volgende sessie en gaan opbouwen tot een realistisch niveau Fase 2 stap 2 Blijft je hond ontspannen als je de geluidsopname op een realistisch volume draait, dan ga je tijdens de laatste stap de voorspelling dat er na het geluid iets leuks komt verder versterken. Gebruik de geluidsopname met de pauze tussen de geluiden. Neem een speeltje of een aantal voedselbeloningen. Start de opname op de normale sterkte en begin onmiddellijk te spelen of heel vrolijk een aantal brokjes te geven. Stop met spelen of voeren als het geluid stopt. Wacht op het volgende fragment en begin weer te spelen of iets lekkers te geven. Blijf de oefening herhalen totdat je hond je verwachtingsvol aankijkt als hij het harde geluid hoort omdat hij verwacht dat er iets leuks gaat gebeuren.

6 Je hond is niet meer bang of minder bang voor harde geluiden. Hoe ga je nu verder? - wanneer de training met geluidsopnames succesvol is verlopen en je hond niet meer bang is voor harde geluiden herhaal dan 1 keer per maand de oefening van fase 2 om terugval te voorkomen. - Is er vuurwerk zorg dat hij altijd in zijn veilige haven of verstopplaats kan of stuur hem ernaar toe met het signaal plaats als je merkt dat hij toch nog niet helemaal ontspannen is. - Wordt je onverwacht geconfronteerd met een hard geluid en is de veilige haven niet beschikbaar, bijvoorbeeld tijdens het wandelen, begin dan onmiddellijk vrolijk te spelen of voedselbeloningen te geven zoals in fase 2 stap 2. - Sommige honden blijven gevoelig voor harde geluiden ondanks dat m.b.v. de training de angst minder is geworden. Blijft jouw hond gevoelig voor harde geluiden neem dan voorzorgsmaatregelen. Installeer één week voordat het vuurwerk begint een Adaptil verdamper zodat hij minder schrikt van de knallen. Laat de verdamper voortdurend aan staan zodat er een goede verspreiding van geruststellende feromonen in de ruimte is. Door Adaptil in de veilige haven te sprayen kun je de concentratie van geruststellende feromonen verhogen. - Je kunt ook overwegen om in overleg met je dierenarts je hond te ondersteunen met medicatie om te voorkomen dat de geluidsfobie terug komt als hij nieuwe negatieve ervaringen opdoet. - Het is moeilijk om te voorspellen hoe lang de training duurt omdat er grote verschillen zijn tussen honden. Gemiddeld moet je er rekening mee houden dat de training twee maanden in beslag neemt. Probeer zoveel mogelijk korte sessies te plannen per dag, in plaats van één lange sessie. Begin tijdig en wacht niet tot december als je hond bang is voor vuurwerk Trainingshulpmiddelen - cd s met geluidsopnames van vuurwerk, onweer en geweerschoten en een uitgebreide Nederlandstalige handleiding zijn verkrijgbaar via Sound Therapy 4 pets een Adaptil verdamper, spray of halsband zijn verkrijgbaar via je dierenarts

Help je hond minder bang te zijn voor vuurwerk.

Help je hond minder bang te zijn voor vuurwerk. Help je hond minder bang te zijn voor vuurwerk. Angst voor harde geluiden is een veelvoorkomend probleem bij honden. De mate waarin een hond last heeft van vuurwerkangst verschilt. Sommige honden schrikken

Nadere informatie

Leer je hond minder bang te zijn voor vuurwerk

Leer je hond minder bang te zijn voor vuurwerk Leer je hond minder bang te zijn voor vuurwerk Angst voor harde geluiden is een veelvoorkomend probleem bij honden. De mate waarin een hond last heeft van vuurwerkangst verschilt. Sommige honden schrikken

Nadere informatie

Wat wordt er besproken?

Wat wordt er besproken? Op maandag avond 24-11-14 is er in de praktijk een geweldig leuke lezing geweest over vuurwerk angst! Het was een groot succes met veel gezellige en vooral geïnteresseerde deelnemers, we willen deze dan

Nadere informatie

Vuurwerk is geen feest Niet voor u Niet voor uw huisdier

Vuurwerk is geen feest Niet voor u Niet voor uw huisdier Vuurwerk is geen feest Niet voor u Niet voor uw huisdier Een boodschap van Stichting Brandwonden Veilig vuurwerk bestaat niet Het aantal slachtoffers, dat in brandwondencentra en andere ziekenhuizen, werd

Nadere informatie

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst Tinley verkoopt al jaren de Gedragstherapie CD met geluiden van vuurwerk en onweer. Dit is een hulpmiddel om huisdieren te leren wennen aan geluiden van

Nadere informatie

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst (versie december 2015) Tinley verkoopt al jaren de Gedragstherapie CD met geluiden van vuurwerk en onweer. Dit is een hulpmiddel om huisdieren te leren

Nadere informatie

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst Tinley Gedragstherapie voor Dieren verkoopt al jaren de Gedragstherapie CD met geluiden van vuurwerk en onweer. De cd is een hulpmiddel om huisdieren

Nadere informatie

Jouw hond leren alleen thuis te blijven

Jouw hond leren alleen thuis te blijven Jouw hond leren alleen thuis te blijven Honden zijn roedeldieren, dit betekent dat zij altijd in groepen leven en van nature niet gewend zijn om alleen te zijn. Dit moeten ze dus nog leren. Meestal laten

Nadere informatie

De angst voor vuurwerk is een veel voorkomende vorm van geluidsfobie. Als dieren alleen maar bang zijn van vuurwerk is dat op zich al erg genoeg.

De angst voor vuurwerk is een veel voorkomende vorm van geluidsfobie. Als dieren alleen maar bang zijn van vuurwerk is dat op zich al erg genoeg. Voor heel veel dieren is het geknal van vuurwerk een angstaanjagende gebeurtenis. Hierbij geven we u een hele reeks tips om de jaarwisseling zo probleemloos mogelijk te laten verlopen. De angst voor vuurwerk

Nadere informatie

Uw hond is bang, nerveus, zenuwachtig, U kunt hem niet betrekken in het doen van leuke dingen.

Uw hond is bang, nerveus, zenuwachtig, U kunt hem niet betrekken in het doen van leuke dingen. 1 Uw hond is bang, nerveus, zenuwachtig, U kunt hem niet betrekken in het doen van leuke dingen. Eerst en vooral is het een voordeel als u weet waarom uw dier zo nerveus is en bang. Er is ook een groot

Nadere informatie

Januari 2015. 11 januari: Winterwandeling & Nieuwjaarsreceptie 13 januari: Raad van Bestuur

Januari 2015. 11 januari: Winterwandeling & Nieuwjaarsreceptie 13 januari: Raad van Bestuur Januari 2015 Ma Di Wo Do Vr Za Zo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 11 januari: Winterwandeling & Nieuwjaarsreceptie 13 januari: Raad van Bestuur 17 januari:

Nadere informatie

PRAKTISCH VUURWERK. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n. www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH VUURWERK. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n. www.licg.nl over houden van huisdieren PRAKTISCH VUURWERK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Heel wat huisdieren, en vooral honden en katten, zijn bang voor vuurwerk.

Nadere informatie

Vuurwerkangst bij honden

Vuurwerkangst bij honden Vuurwerkangst bij honden Annemarie Kroekenstoel Ellen Koers Diergeneeskundig Centrum Bekenland Pets & Training Inhoud Voorkomen dat de hond angstig wordt Omgaan met een angstige hond Therapie om de angst

Nadere informatie

Benchtraining aangeleerd wordt; de hond moet leren dat een bench niet eng is maar juist leuk!

Benchtraining aangeleerd wordt; de hond moet leren dat een bench niet eng is maar juist leuk! Benchtraining Een bench is een uitermate handig hulpmiddel bij de opvoeding van jouw hond. Denk bijvoorbeeld aan de zindelijkheid die sneller aan te leren is, of het voorkomen van het stukbijten van je

Nadere informatie

ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY

ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 9 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle

Nadere informatie

Wat kunt u doen om uw hond te helpen of deze nu wel of niet bang is voor vuurwerk?

Wat kunt u doen om uw hond te helpen of deze nu wel of niet bang is voor vuurwerk? Oud en Nieuw / Vuurwerk (angst) Feestdagen zijn voor veel mensen een prettig vooruitzicht maar zijn meestal geen lolletje voor onze huisdieren (en alle andere dieren). Afhankelijk van waar je woont, begint

Nadere informatie

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN over houden van huisdieren Honden zijn groepsdieren en zijn van nature graag bij hun

Nadere informatie

Info vuurwerkangst. Inleiding. Angst: Opwinding of kunstje? Dierenartsenpraktijk West-Betuwe Meteren

Info vuurwerkangst. Inleiding. Angst: Opwinding of kunstje? Dierenartsenpraktijk West-Betuwe Meteren Info vuurwerkangst Inleiding Vuurwerkangst bij dieren voorkómen is heel belangrijk. Een hond die start met angst voor vuurwerk kan die angst namelijk gaan generaliseren. Dan zal de hond niet alleen in

Nadere informatie

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is:

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is: HIL02347 P&K Puppy Clicker NL 19/10/07 14:34 Page 1 Clicker Training Train uw pup met de clicker training Clicker training is in de jaren veertig ontwikkeld door trainers van zeezoogdieren. Zij ontdekten

Nadere informatie

Hoofdpijn Duizeligheid Vermoeidheid Concentratieproblemen Vergeetachtigheid

Hoofdpijn Duizeligheid Vermoeidheid Concentratieproblemen Vergeetachtigheid Hersenschudding In deze folder vertellen we wat de gevolgen van een hersenschudding kunnen zijn en wat u kunt verwachten tijdens het herstel. Ook geven we adviezen over wat u het beste wel en niet kunt

Nadere informatie

HANDIG BUIKPIJN BIJ KONIJNEN

HANDIG BUIKPIJN BIJ KONIJNEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG BUIKPIJN BIJ KONIJNEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BUIKPIJN BIJ KONIJNEN.

Nadere informatie

Een zichzelf activerend hondenfluitje, gebaseerd op een microchip. Een prettige, stress vrije, unieke training voor zowel hond als baas.

Een zichzelf activerend hondenfluitje, gebaseerd op een microchip. Een prettige, stress vrije, unieke training voor zowel hond als baas. Welkom! Dank u voor uw keuze voor de Dog-e-walk. Deze gebruiksaanwijzing bevat een volledige beschrijving van het gebruik van de traninigshulp Dog-e-walk. Voor een optimaal resultaat adviseren wij u de

Nadere informatie

Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s.

Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s. Voorwoord Zindelijkheidstraining is erop gericht om uw hond zo snel mogelijk te leren om buiten het huis zijn behoefte doen, of eventueel in een geschikte plek binnenshuis. We bespreken twee methodes voor

Nadere informatie

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag?

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag? De manieren waarop een hond leert Wat is gedrag? Echt alles wat een hond doet wordt gedrag genoemd. Honden gedragen zich zoals honden zich horen te gedragen. Ze doen volkomen natuurlijke en normale hondendingen

Nadere informatie

Vuurwerk theorie. Natuurlijk is het zo dat we vaak honden zien die er angstig voor zijn. Maar het is goed om toch alle reacties even door te nemen.

Vuurwerk theorie. Natuurlijk is het zo dat we vaak honden zien die er angstig voor zijn. Maar het is goed om toch alle reacties even door te nemen. Vuurwerk theorie Vuurwerk Theorie Wat is vuurwerk? Vuurwerk is een verzamelnaam voor snel verbrandende, lichtgevende en vaak luid knallende stoffen in papieren of metalen hulzen. Vuurwerk wordt meestal

Nadere informatie

HONDENTOILET. Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond)

HONDENTOILET. Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond) HONDENTOILET Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond) Stap 1: zoek de juiste plaats voor het hondentoilet Plaats het hondentoilet in een hoek, zodat het wordt afgeschermd door twee muren.

Nadere informatie

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Afdeling revalidatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is chronische pijn en vermoeidheid? 3 Chronische pijn en vermoeidheid bij tieners 4 Rustig aan of toch

Nadere informatie

HOE MOET JE JE PUPPY SOCIALISEREN

HOE MOET JE JE PUPPY SOCIALISEREN HOE MOET JE JE PUPPY SOCIALISEREN Tijdens de eerste maanden van zijn leven moet een puppy leren op een ontspannen en vriendelijke manier om te gaan met mensen en dieren en zich op zijn gemak te voelen

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Klachten na een hersenschudding algemene informatie

Klachten na een hersenschudding algemene informatie Een hersenschudding ontstaat door een klap op het hoofd, bijvoorbeeld bij een ongeluk. Je wordt duizelig of raakt bewusteloos. Meestal duurt het enige tijd voor de hersenen hiervan herstellen. Zolang de

Nadere informatie

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De Alles of niets methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar De Alles of niets methode is een heel simpele manier om een hond te leren om wat

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hyperventilatie Wanneer u gespannen bent of angstig, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Eén van die klachten is hyperventileren. Hyperventileren wil zeggen dat u te snel of te diep ademt.

Nadere informatie

WAT is de oplossing zeg je??

WAT is de oplossing zeg je?? WAT is de oplossing zeg je?? Tips en adviezen voor vijf veel voorkomende dingen die honden doen waar eigenaren niet blij mee zijn Monique Bladder 1 Voorwoord Dagelijks stellen heel veel hondeneigenaren

Nadere informatie

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE

Nadere informatie

Help je hond de decembermaand door.

Help je hond de decembermaand door. Help je hond de decembermaand door. December is voor veel honden een lastige maand. Er wordt steeds eerder al vuurwerk afgestoken en het lijkt ook elk jaar harder te gaan. Veel honden vinden die harde

Nadere informatie

Wat leuk dat je gaat vliegen met Transavia!

Wat leuk dat je gaat vliegen met Transavia! Wat leuk dat je gaat vliegen met Transavia! Misschien dat je van te voren wat zenuwachtig bent voor de vlucht of dat je zelfs vliegangst hebt. Je bent zeker niet de enige. We maken dagelijks passagiers

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ KANKER 17041

BEWEGEN BIJ KANKER 17041 BEWEGEN BIJ KANKER 17041 Inleiding De ziekte kanker, maar ook de behandeling, zoals chemotherapie, operatie, bestraling en hormonale therapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Fijne feestdagen voor u en uw huisdier!

Fijne feestdagen voor u en uw huisdier! Fijne feestdagen voor u en uw huisdier! 2014 loopt op zijn einde, en in december breekt de tijd van feestdagen en vuurwerk weer aan. Een gezellige tijd voor de mens, maar veel huisdieren zullen het minder

Nadere informatie

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info Inhoudsopgave 1. Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond gaat luisteren?... 3 2. Puppycursus... 4 2.1 Wat leer je tijdens een puppycursus?... 4 2.2 Wat leer jij zelf tijdens de cursus?... 4 2.3 Wat leert een

Nadere informatie

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl Door: Jan van den Brand Inleiding Ik krijg veel vragen van hondeneigenaren. Veel van die vragen gaan over de omgang met en de training van de hond. Deze vragen spitsen zich dan vooral toe op: Watt is belangrijk

Nadere informatie

https://www.youtube.com/watch?v=zajn57r8cz0 NEE oefening STAP 2 https://www.youtube.com/watch?v=wy4jf1u60t8 NEE oefening STAP 3

https://www.youtube.com/watch?v=zajn57r8cz0 NEE oefening STAP 2 https://www.youtube.com/watch?v=wy4jf1u60t8 NEE oefening STAP 3 Het is om soms volledig wanhopig van te worden. Denk je leuk met je pup op straat te gaan lopen en dan ben je de hele weg bezig ervoor te zorgen dat er niets van al die straatviezigheid in de bek van de

Nadere informatie

APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY

APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 10 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie?

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie? Onco-move Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding

Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding Dank u voor uw keuze voor PetSafe, wereldwijd het meest verkochte merk in elektronische trainingsmiddelen. Het is onze missie het meest vertrouwde

Nadere informatie

Bench-training voor je hond in 5 stappen

Bench-training voor je hond in 5 stappen Bench-training voor je hond in 5 stappen Een hondvriendelijke en effectieve methode voor het aanleren van de bench. Door OhMyDog! INTRODUCTIE Wat willen we bereiken? Een hond die graag zijn bench in gaat

Nadere informatie

Uw kat trainen voor een bezoekje aan de dierenarts

Uw kat trainen voor een bezoekje aan de dierenarts Uw kat trainen voor een bezoekje aan de dierenarts Is uw kat als de dood voor zijn reismand? Met deze eenvoudige training kunt u dat verhelpen. Ook leert u hoe u uw kat laat wennen aan vervoer per auto

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER

BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER 1014 Inleiding De ziekte prostaatkanker, maar ook de behandeling, zoals een operatie, bestraling, hormonale therapie en chemotherapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige

Nadere informatie

Therapieën HELEMAAL NIET BLIJ MET OUD EN NIEUW. Martin Gaus

Therapieën HELEMAAL NIET BLIJ MET OUD EN NIEUW. Martin Gaus Honden Therapieën HELEMAAL NIET BLIJ MET OUD EN NIEUW Voorwoord Dit is een boekje met maar een bedoeling: U te helpen een betere relatie met uw hond op te bouwen. Natuurlijk bent u dol op uw hond en waarschijnlijk

Nadere informatie

slaap veilig slaap lekker

slaap veilig slaap lekker slaap veilig slaap lekker waarom deze folder? Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap. Die kinderen leken gezond. Dat heet wiegendood. Er is veel onderzoek gedaan naar de

Nadere informatie

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze:

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze: Zindelijkheidstraining Net als de meeste ouders kijkt u misschien uit naar de dag dat uw kind geen luiers meer nodig heeft. Uw kind zindelijk maken kan een enorme opgave lijken, vooral wanneer familie,

Nadere informatie

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG EEN BIJTEND KONIJN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BIJTENDE KONIJNEN. JE KUNT

Nadere informatie

OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker

OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker Supplement informatiewijzer oncologie OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Bewegen tijdens de behandeling van kanker 2.1 Instructie 2.2 Doel 2.3 Bespreking

Nadere informatie

Trainingshandleiding. 1

Trainingshandleiding.  1 Trainingshandleiding www.petsafe.net 1 Bedankt voor uw keuze voor PetSafe. Door consistent gebruik van ons product, gaat uw hond zich beter gaan gedragen, in minder tijd dan met andere trainings apparaten.

Nadere informatie

http://www.nietbangvoorangst.nl Stress en Overmatige Stress wat kun je er aan doen? Stress alleen is niet slecht en kan je helpen goed te presteren. Zolang stress wordt afgewisseld door voldoende perioden

Nadere informatie

ADAPTIL Verdamper. ADAPTIL Verdamper (niet geneesmiddel) Ceva Santé Animale. Samenstelling

ADAPTIL Verdamper. ADAPTIL Verdamper (niet geneesmiddel) Ceva Santé Animale. Samenstelling ADAPTIL Verdamper ADAPTIL Verdamper (niet geneesmiddel) Ceva Santé Animale 17 Samenstelling Analoog van geruststellend feromoon van de hond. 2% Excipients q.s.p...100g Farmaceutische vorm Verdamper Doeldieren

Nadere informatie

PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG

PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Honden kunnen prima samengaan met kinderen, maar

Nadere informatie

Elke flacon van 60 ml bevat voldoende hoeveelheid voor ongeveer 400 maal sprayen (+/- 50 toepassingen).

Elke flacon van 60 ml bevat voldoende hoeveelheid voor ongeveer 400 maal sprayen (+/- 50 toepassingen). FELIWAY SPRAY FELIWAY SPRAY (niet geneesmiddel) Ceva Santé Animale 17 Samenstelling Analoog van de F3 fractie van de gezichtsferomonen van de kat. 10% Ethanol (90%) q.s...60 ml Elke flacon van 60 ml bevat

Nadere informatie

Bewegen tijdens chemotherapie

Bewegen tijdens chemotherapie Bewegen tijdens chemotherapie (Onco-move) mca.nl Inhoudsopgave Voordelen van bewegen Welke vorm van beweging? Opbouw lichamelijke activiteit Intensiteit van bewegen Borgschaal Dagboekje Adviezen: starten

Nadere informatie

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Als gevolg van de medische behandeling van kanker (operatie, chemotherapie of/en radiotherapie) kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Een zorgvrager ontspanningstechnieken aanleren bij pijn

Een zorgvrager ontspanningstechnieken aanleren bij pijn 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een zorgvrager ontspanningstechnieken aanleren bij pijn Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Verbeteren van de tekst

Verbeteren van de tekst Verbeteren van de tekst Het is erg belangrijk dat er een uitgebreide omschrijving wordt gegeven van de hond op de site. Dit omdat wij niet bij u thuiskomen om de hond zelf te ontmoeten. Om goed te kunnen

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u ligt UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

2 Het ervaringsproces

2 Het ervaringsproces Ontspanning en geluk 2 Het ervaringsproces Inleiding Het ervaringsproces is een hulpmiddel om te ontspannen en om geluk te ervaren. Je doorloopt zeven ervaringen. Om van de ene naar de andere ervaring

Nadere informatie

Herkent u dit? Dit soort gedragsproblemen kunt u oplossen met behulp van Sire No Stress Catitude met feromonen.

Herkent u dit? Dit soort gedragsproblemen kunt u oplossen met behulp van Sire No Stress Catitude met feromonen. Herkent u dit? Lees deze gedragsbrochure voor de kat en vraag om advies in de winkel. Dit soort gedragsproblemen kunt u oplossen met behulp van Sire No Stress Catitude met feromonen. Gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

Cliff-Pup van Pip dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn

Cliff-Pup van Pip dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn Cliff-Pup van Pip 2014- dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn Loslopen is heel belangrijk voor een pup en (jonge) hond. Een hond moet de gelegenheid krijgen om

Nadere informatie

Onrustige baby. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar

Onrustige baby. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar Onrustige baby Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar Inleiding Baby s huilen. Dit is normaal voor een baby. Maar úw kind blijft huilen en niets lijkt daarbij te helpen om uw baby te troosten. Klinkt

Nadere informatie

Vuurwerkangst bij honden

Vuurwerkangst bij honden Vuurwerkangst bij honden Wat wordt bedoeld met angst? Angst is een normale reactie op gevaar of dreiging. Zonder angst zouden we niet kunnen overleven. Dit geldt voor elk levend wezen, dus ook voor de

Nadere informatie

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG KONIJNEN KOPPELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET KOPPELEN VAN TWEE KONIJNEN.

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php

Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de

Nadere informatie

Vrije Kleuter-en Lagere school De Link Patronaatstraat 28 Jan Verbertlei 46 2650 Edegem Tel. 03 369 66 33 Fax 03 458 04 97 E-mail delink@telenet.

Vrije Kleuter-en Lagere school De Link Patronaatstraat 28 Jan Verbertlei 46 2650 Edegem Tel. 03 369 66 33 Fax 03 458 04 97 E-mail delink@telenet. Vrije Kleuter-en Lagere school De Link Patronaatstraat 28 Jan Verbertlei 46 2650 Edegem Tel. 03 369 66 33 Fax 03 458 04 97 E-mail delink@telenet.be Achtergrondinformatie zindelijkheid Vanaf wanneer kan

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

December 2015. Ma Di Wo Do Vr Za Zo. Welkom in onze hondenschool :

December 2015. Ma Di Wo Do Vr Za Zo. Welkom in onze hondenschool : December 2015 Ma Di Wo Do Vr Za Zo SOUPER GEEN TRAINING 1 2 3 4 5 6 Raad v Bestuur 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 01 Jan: GEEN TRAINING 10 Jan: Winterwandeling

Nadere informatie

Trainingshandleiding. Vibratietrainer met afstandsbediening

Trainingshandleiding. Vibratietrainer met afstandsbediening Trainingshandleiding Vibratietrainer met afstandsbediening Dank u dat u voor het merk PetSafe hebt gekozen. U en uw huisdier zijn een vriendschap waard met onvergetelijke momenten en in een goede verstandhouding.

Nadere informatie

Angst voor vuurwerk (onweer en/of harde knallen)

Angst voor vuurwerk (onweer en/of harde knallen) Angst voor vuurwerk (onweer en/of harde knallen) Angst is veelal aangeleerd! Angst voor harde geluiden zoals vuurwerk of onweer komt heel vaak voor bij honden. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn

Nadere informatie

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? 1 Linda van de Weerd Inhoud Moet je horen! 3 Trillingen 4 Luister! 5 Hard en zacht 6 Dichtbij en ver weg 7 Hoog en laag 8 Doof zijn 9 Moeilijke

Nadere informatie

Welkom aan Eddo onze therapie/sociale hond. Eén hond, aandachtspunten voor iedereen

Welkom aan Eddo onze therapie/sociale hond. Eén hond, aandachtspunten voor iedereen Welkom aan Eddo onze therapie/sociale hond. Eén hond, aandachtspunten voor iedereen Esther, Rosette, Christine en Veerle volgden een bijscholing, die gegeven werd door Dyadis. Zij kregen uitleg over: Lichaamstaal

Nadere informatie

Kernvraag: Hoe laat ik iets sneller afkoelen?

Kernvraag: Hoe laat ik iets sneller afkoelen? Kernvraag: Hoe laat ik iets sneller afkoelen? Naam leerling: Klas: http://www.cma-science.nl Activiteit 1 Hoe stroomt warmte? 1. Wat gebeurt er met de temperatuur in een verwarmde kamer wanneer je het

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker

Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker Inhoudsopgave Inleiding 1 Bewegen tijdens de behandeling van kanker 2 o Instructie o el o Bespreking o Bewegen en chemotherapie Welke vorm van lichamelijke

Nadere informatie

Vraag 1 Komt het voor dat jeopje werk met stemverheffing moet praten als je op één meter afstand van je collega staat?

Vraag 1 Komt het voor dat jeopje werk met stemverheffing moet praten als je op één meter afstand van je collega staat? Checklist Geluidshinder in de Kinderopvang Vraag 1 Komt het voor dat jeopje werk met stemverheffing moet praten als je op één meter afstand van je collega staat? Ja: ga naar advies 1 Nee: ga naar vraag

Nadere informatie

Slaapproblemen bij kinderen tips en adviezen

Slaapproblemen bij kinderen tips en adviezen Slaapproblemen bij kinderen tips en adviezen Slaapproblemen komen veel voor bij kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar. Ze kunnen ouders veel half doorwaakte nachten bezorgen. Ook het naar bed gaan en

Nadere informatie

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs.

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs. R.K. Basisschool Anselderlaan 10 6471 GL Eygelshoven Tel: 045-5351434 De fijne kneepjes van het voorlezen Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de

Nadere informatie

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut)

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut) Inleiding trainingsschema Onderstaand trainingsschema is geschikt voor beginnende fietsers die binnen vijf maanden 100 tot 300 kilometer willen fietsen. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Plotse verwardheid Delier

PATIËNTEN INFORMATIE. Plotse verwardheid Delier PATIËNTEN INFORMATIE Plotse verwardheid Delier Wat is delier? Plotse verwardheid wordt ook wel een delier genoemd. Deze verwardheid kan op enkele minuten tot dagen ontstaan (of een bestaande toestand ineens

Nadere informatie

Hoe kunt u angst herkennen? Wanneer reden tot zorg?

Hoe kunt u angst herkennen? Wanneer reden tot zorg? 1 Bang zijn mag! 2 Bang zijn mag! Iedereen is wel eens bang. Angst is een alarm dat afgaat als er gevaar dreigt. Zonder deze waarschuwing zouden we in zeven sloten tegelijk lopen. Deze folder legt in het

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Persoonlijk communicatieboek van

Persoonlijk communicatieboek van Persoonlijk communicatieboek van gemaakt door: datum: Persoonlijk Communicatieboek voor cliënten Het Communicatieboek maakt ervaringskennis zichtbaar, overdraagbaar en daarmee bruikbaar. Door het vastleggen

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Delirium op de Intensive Care (IC)

Delirium op de Intensive Care (IC) Deze folder is bedoeld voor de partners, familieleden, naasten of bekenden van op de Intensive Care (IC) afdeling opgenomen patiënten. Door middel van deze folder willen wij u als familie* uitleg geven

Nadere informatie

GameChangers. Dogs Talk Hondentraining & Gedrag

GameChangers. Dogs Talk Hondentraining & Gedrag 5MINUTEN GameChangers 1. Focus op mij Een sterke onbreekbare band met je hond, dat wil jij toch ook! Dit is voor iedereen haalbaar met enkele eenvoudige oefeningen die zorgen voor een sterke band en een

Nadere informatie

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE 17601 Inleiding In deze folder vindt u een algemeen oefenschema en beweegadvies. Deze kunt u gebruiken ter voorbereiding op de revalidatie, maar ook tijdens en na de revalidatieperiode.

Nadere informatie

Transmurale zorg Fysiotherapie. Patiënteninformatie. Uw blaas de baas. bij aandrangsincontinentie. Slingeland Ziekenhuis

Transmurale zorg Fysiotherapie. Patiënteninformatie. Uw blaas de baas. bij aandrangsincontinentie. Slingeland Ziekenhuis Transmurale zorg Fysiotherapie Uw blaas de baas i Patiënteninformatie bij aandrangsincontinentie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder vindt u informatie over de 'techniek' van het plassen en tips

Nadere informatie

Stress uit de bouw. Maak als UTA-werknemer gebruik van gratis advies en begeleiding bij de aanpak van stress. Informatie voor de werknemer

Stress uit de bouw. Maak als UTA-werknemer gebruik van gratis advies en begeleiding bij de aanpak van stress. Informatie voor de werknemer Stress uit de bouw Maak als UTA-werknemer gebruik van gratis advies en begeleiding bij de aanpak van stress Informatie voor de werknemer In de bouw wordt hard gewerkt, geen project verloopt hetzelfde.

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VUURWERK over houden van huisdieren

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VUURWERK  over houden van huisdieren l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VUURWERK over houden van huisdieren Heel wat huisdieren, en vooral honden en katten, zijn bang voor vuurwerk.

Nadere informatie

Observatielijst Welbevinden Algemeen (WA)

Observatielijst Welbevinden Algemeen (WA) Observatielijst Welbevinden Algemeen (WA) Toelichting De Observatielijst Welbevinden Algemeen beslaat drie terreinen: A: het kind zelf B: het kind in relatie tot de leidster C: het kind in relatie tot

Nadere informatie