De effecten van ProDemos Binnenhof voor scholen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De effecten van ProDemos Binnenhof voor scholen"

Transcriptie

1 De effecten van ProDemos Binnenhof voor scholen Jasmijn Verbeek Juli 2015

2 Inleiding Politiek goed geïnformeerde en betrokken burgers zijn essentieel onderdeel van elke democratie. Burgers moeten begrijpen waar de politiek over gaat en moeten zich betrokken voelen bij het politieke proces om weloverwogen politieke keuzes te kunnen maken en de democratie te kunnen waarborgen. Toch raken burgers niet van zelf betrokken bij democratie en gaat kennis vergaren over de democratie en politiek niet altijd van nature (Galston, 2001). Door de eeuwen heen hebben wetenschappers zich bezig gehouden met de vragen wanneer, hoe en als resultaat waarvan individuen politieke kennis, meningen, vaardigheden, attitudes en gedragspatronen vergaren (Dekker, 1991). In de jaren 50 en 60 richtte wetenschap zich vooral op de invloed van de familie op het proces van politieke socialisatie. Meer recent onderzoek echter benadrukt dat educatie van grote invloed is op de politieke oriëntaties van jonge mensen (Almond and Verba, 1963: 379; Jennings and Niemi, 1968; Torney-Purta, 2002). Verder is er groeiend bewijs dat politieke socialisatie vooral effectief is op jonge leeftijd. Jongeren staan nog open voor nieuwe informatie en vormen voornamelijk in deze periode hun mening en houding ten opzichte van de politiek. Ondanks verbeterde en meer wijdverspreide politieke educatie is de politieke kennis en betrokkenheid van jongeren in westerse landen nog steeds laag (Levine and Youniss, 2006: 3; Milner, 2008: 4). Het gevaar hiervan is dat jongeren political dropouts worden, wat inhoudt dat zij zo weinig betrokken zijn bij en zo weinig kennis hebben van de politiek dat zij niet meer zullen participeren in de samenleving (Milner, 2010: 24). Traditioneel en formeel onderwijs lijkt niet voldoende antwoorden te hebben om dit probleem op te lossen. Een veelbelovende alternatieve vorm van educatie is political education on-site. Door te leren over politiek op authentieke politieke plaatsen, zoals in en rondom het parlement, ervaren jongeren politiek direct. Deze manier van leren is minder abstract, interactief en dichterbij de belevingswereld van jongeren, waardoor ze meer leren van politiek en zich meer betrokken gaan voelen bij het proces. ProDemos Huis voor Democratie en Rechtsstaat, gevestigd in Den Haag in Nederland, biedt jongeren het programma Binnenhof voor Scholen waarin ze de politiek direct kunnen ervaren.

3 Onderzoek De groeiende noodzaak jongeren te betrekken bij de politiek en de democratische rechtstaat en ze de benodigde basiskennis mee te geven, maakt het van groot belang de effecten van het political on-site education programma van ProDemos te onderzoeken. De onderzoeksvraag die hierbij centraal staat is, luidt als volgt: Wat zijn de effecten van het on-site political education programma van ProDemos op de politieke kennis en politieke betrokkenheid bij jongeren? Ruim 600 havo-leerlingen hebben deelgenomen aan het onderzoek in het voorjaar van 2015 door voor- en of nametingvragenlijsten in te vullen. Met het experimentele Solomon four-group onderzoeksdesign zijn de effecten van het programma getest. De resultaten worden in dit rapport gepresenteerd. Het programma Binnenhof voor scholen Het eendaagse programma Binnenhof voor scholen van ProDemos in Den Haag voor middelbare scholieren bestaat uit een breed scala aan activiteiten, zowel in het gebouw van ProDemos als buiten op het Binnenhof, in de Ridderzaal en het parlement. De activiteiten in het ProDemos gebouw vinden plaats in ruimtes vergelijkbaar met echte Nederlandse 'politieke ruimtes', zoals de Trêveszaal, een Statenzaal, een Raadszaal, de Senaat en de Tweede Kamer. Op deze manier krijgen de leerlingen het gevoel daadwerkelijk op deze belangrijke politieke plekken te zijn. De ruimtes bieden plaats voor simulaties van verkiezingen, quizzes, interactieve spellen, discussie en reflectie en inspireren tot levendige rollenspellen en debatten. Het andere gedeelte van het programma vindt buiten de muren van ProDemos plaats, waar de politiek daadwerkelijk bedreven wordt. De leerlingen zien het parlement in actie in de Tweede Kamer, krijgen een rondleiding over het Binnenhof en ontmoeten vaak een parlementslid (ProDemos, 2014). In beide onderdelen van de dag leren de leerlingen interactief over politiek door politiek te ervaren in een authentieke politieke omgeving, wat het programma een typisch voorbeeld maakt van onsite political education.

4 Opzet van het onderzoek Onderzoeksdesign Om te testen of het programma van ProDemos effect heeft op de politieke kennis en betrokkenheid van de leerlingen is er gebruik gemaakt van een Solomon four-group onderzoeksdesign (Solomon, 1949). Dit design kent vier onderzoeksgroepen. De eerste groep is een experimentele groep met zowel een voor- als een nameting De Tweede groep is een controle groep met wederom een voor- en nameting. Aan de hand van deze groepen kan er vastgesteld worden of de effecten die gemeten worden veroorzaakt zijn door het programma en niet door externe of toevalsfactoren (Campbell en Stanley, 1963: 24-25). Dit design kan echter niet controleren voor de invloed van de pretest op de resultaten en daarom zijn er twee extra groepen toegevoegd. De derde groep is een experimentele groep met enkel een nameting en de vierde groep is een controle groep met enkel een nameting (Babbie en Benaquisto, 2002: 227). Door een dergelijk strikt design te gebruiken is zowel de interne als externe validiteit van het onderzoek hoger dan bij het gebruik van een klassiek experiment met twee groepen (Babbie, 2013). Figuur 1. Solomon four-group onderzoeksdesign

5 Om het effect van het programma vast te stellen worden er zes vergelijkingen tussen de verschillende groepen gemaakt. Door de nameting van groep 1 te vergelijken met de nameting van groep 2 (vergelijking A), door middel van de statistische test independent sample t-test, kan worden vastgesteld wat de effectiviteit van het programma is. Als de nameting van groep 1 significant anders is dan de nameting van groep 2, dan heeft het programma een effect. Vergelijking B en C worden getest door middel van paired sample t-tests en geven aan of de experimentele en controle groep over tijd veranderen. Als de controle groep ook over tijd veranderd, dan hebben externe factoren effect op de resultaten. Verder, als de voormetingen in vergelijking D niet significant van elkaar verschillen, kan worden vastgesteld dat het randomisatie proces effectief is geweest. Door de verschillen in de vergelijkingen E en A met elkaar te vergelijken kan verder worden vastgesteld of de voormeting effect had op de resultaten en met vergelijking F en G kan precies worden vastgesteld of de voormeting direct een effect had op de resultaten, of indirect via het programma. Onderzoeksgroep en procedure Aan dit onderzoek deden 643 middelbare scholieren uit 4 havo mee afkomstig van 7 verschillende middelbare scholen door het land (uit Haarlem, Amsterdam, Breda, Gouda, Eindhoven en Uden). Groep 1 bestond uit 159 participanten, groep 2 uit 104 participanten, groep 3 uit 199 participanten en groep 4 uit 179 participanten. Vrouwen zijn licht oververtegenwoordigd in het experiment (vrouw: 55%, man: 45%) en de leeftijd van de participanten varieert van 15 tot 17 jaar, met een gemiddelde leeftijd van 16 jaar. De docenten van de verschillende scholen die zich in hadden geschreven in de maanden maart, april of mei 2015 voor het programma Binnenhof voor scholen zijn per mail, en later per telefoon, benaderd voor deelname aan het onderzoek. De voormeting vragenlijsten van de experimentele groepen over de politieke kennis en betrokkenheid van de jongeren zijn afgenomen op ProDemos zelf, voorafgaand aan het programma. De voormeting vragenlijsten van de controle groepen en alle nameting vragenlijsten zijn afgenomen op de scholen in aanwezigheid van de onderzoeker.

6 Het meetinstrument De vragenlijst bestond uit zowel vragen naar de politieke kennis als de politieke betrokkenheid van de leerlingen. De objectieve kennisschaal bestond uit 11 vragen, waarvan 4 open vragen, over de kennis van onder andere de taken van de Tweede Kamer, de minister-president, de Raad van State, de parlementaire democratie, de regering en de wetgevingsprocedure. Verder is er ook gevraagd naar de subjectieve kennis van de leerlingen op het gebied van de politiek in Nederland, de Tweede Kamer en politieke partijen in Nederland. De politieke betrokkenheid is gemeten aan de hand van een reeks aan vragen over de stemintentie van de leerlingen, de participatie-intentie (meedoen aan een demonstratie, volgen van politici op internet, meedoen aan een handtekeningenactie, spreken van een politicus en naar een politiek debat gaan), politieke interesse, frequentie van praten over politiek, politiek mediagebruik, politiek intern en extern zelfvertrouwen, politieke emoties, en politiek cynisme. De resultaten Het programma lijkt een positief significant effect te hebben op de politieke objectieve kennis van de participanten (zie figuur 2). Gemiddeld scoorden de participanten die deelnamen aan het ProDemos programma (M = 10,69, SD = 1.854) significant hoger dan de participanten die niet deelnamen aan het ProDemos programma (M=8.28, SD = 2.871). Dit betekent dat de participanten die deelnamen aan het ProDemos programma 76% van de vragen correct hebben beantwoord, in vergelijking met 59% van de vragen door de participanten die niet deelnamen aan het programma. Het verschil is significant en de effectmaat vrij groot (t = 7.572, p <.001, r =.51) (vergelijking A). Vergelijkingen B en C laten zien dat het effect enkel te zien is in de experimentele groep. Vergelijk D laat zien dat de randomisatie effectief is geweest. Dit is het geval bij alle variabelen. Vergelijkingen E, F en G laten zien dat de pretest enigszins effect heeft gehad op het programma, maar niet direct op de resultaten. Het programma heeft ook een positief effect gehad op de subjectieve politieke kennis van de leerlingen (zie figuur 3). De leerlingen hebben dus na deelname aan het programma niet alleen meer kennis van politiek, ze hebben ook het idee dat ze meer kennis hebben van politiek. De participanten in de experimentele groep (M = 6.19, SD = 1.917) dachten meer kennis te hebben van politiek dan de participanten in de controle groep (M = 5.43, SD = 2.080). Vergelijking A laat zien dat dit verschil significant is. Vergelijkingen B, C, E, F en G laten zien

7 dat enkel het programma dit effect heeft veroorzaakt en dat externe factoren of de voormeting geen effect hebben gehad op de resultaten. Figuur 2. Politieke objectieve kennis (0-14) Figuur 3. Subjectieve politieke kennis (0-12)

8 Verder heeft het programma een positief effect op verschillende aspecten van politiek betrokkenheid (zie figuur 4). Zo stijgt de intentie tot stemmen wel in de experimentele groep, maar niet in de controle groep en is het verschil in stemintentie tussen groep 1 en 2 in de nameting significant (vergelijking A: t = 2.009, p <.05, r =.14). De effectgrootte is vrij klein. De overige vergelijkingen laten zien dat de voormeting geen effect heeft gehad op de uitkomsten. Figuur 4. Stemintentie (0-4) Figuur 5. Intentie tot het bijwonen van een debat (0-4)

9 Het programma had geen effect op de algemene participatie intentie van de leerlingen, maar wel op de intentie een politiek debat bij te wonen (zie figuur 5). De participanten in de experimentele groep scoorden significant hoger op de intentie een debat bij te wonen dan de participanten in de controle groep (t = 2.516, p <.05, r =.15). In eerste instantie lijkt het alsof er een verschil is in de nametingscore van groep 1 en 3 wat een voormetingseffect zou impliceren. Dit verschil blijkt echter niet significant te zijn. Figuur 6. Politiek interesse (0-4) Het programma heeft ook een positief effect op de politieke interesse van de leerlingen (zie figuur 6). Vergelijking A laat zien dat de participanten die deelnamen aan het ProDemos programma (M =1.94, SD = 0.969) significant hoger scoren op politieke interesse dan de participanten die niet deelnamen aan het ProDemos programma (M = 1.70, SD = 0.912). Hoewel de effectgrootte klein is, is het verschil wel significant (t = 1.974, p <.05, r =.12). Externe factoren en de voormeting hadden geen invloed op de uitkomst. Over het algemeen echter scoren alle participanten laag op politieke interesse. Bij het extern politiek zelfvertrouwen van de leerlingen gebeurt iets opvallends (zie figuur 7). Zowel in de experimentele als de controle groep daalt het externe politieke zelfvertrouwen van de participanten significant over tijd. De leerlingen hebben dus minder het idee dat ze invloed kunnen uitoefenen op de Nederlandse politiek. Echter de daling van het

10 externe politieke zelfvertrouwen is minder in de experimentele groep dan in de controle groep, wat er voor zorgt dat er een significant verschil is tussen de nametingen van groep 1 en 2. De voormeting lijkt geen effect te hebben veroorzaakt. Figuur 7. Extern politiek zelfvertrouwen (0-8) In eerste instantie lijkt het programma geen effect te hebben op de positieve emoties ten opzichte van politiek bij de leerlingen (zie figuur 8). De frequentie van politieke emoties verschilt niet significant tussen de experimentele en controle groep en de frequentie verandert ook niet over tijd binnen de experimentele of controle groep. Echter, er is wel een significant verschilt tussen de experimentele groep en controle groep zonder voormeting. Dit zou kunnen betekenen dat de voormeting effect heeft gehad op de beleving van het programma, waardoor de stijging niet meer zichtbaar is in groep 1 en 2. Het kan echter ook zijn dat de randomisatie toch niet succesvol was bij groep 3 en 4. Het effect is dus onduidelijk. Verder lijkt er in eerste instantie ook geen effect van het programma te zijn op de negatieve emoties van de leerlingen (zie vergelijking A en B) (zie figuur 9). Hoewel echter er geen daling te zien is over tijd in de experimentele groep, is er echter wel een significante stijging van negatieve emoties te zien in de controle groep (vergelijking C). Het lijkt er dus op

11 dat hoewel het programma de negatieve gevoelens niet minder maakt, het wel zorgt dat een stijging van negatieve gevoelens over tijd gestopt wordt. Verder lijkt er, net als bij de positieve emoties, een effect van de voormeting te zijn. Figuur 8. Positieve emoties (0-16) Figuur 9. Negatieve emoties (0-16)

12 Het programma had verder geen significante effecten op de participatie-intentie, de frequentie praten over politiek, politiek media gebruik en intern politiek zelfvertrouwen. De effecten van het programma zijn vervolgens allemaal gecontroleerd voor twee belangrijke covariabelen, geslacht en leeftijd, met de statistische test MANCOVA (Multivariate Analysis of Covariance) (Field, 2009: 586). Zowel leeftijd (F (1.623) = , p <.001), als geslacht (F (1,623) = 5.257, p <.05) zijn significant gerelateerd aan de subjectieve kennis van de participanten. Dit betekent dat hoe hoger de leeftijd, hoe meer de participanten denken te weten over politiek, en jongens denken ook meer te weten over politiek dan meisjes. De effecten zijn echter klein, respectievelijk (η 2 p =.019) en (η 2 p =.008) (zie tabel 1). Leeftijd en geslacht hebben geen significant effect op de objectieve politieke kennis van de participanten. Wanneer gecontroleerd voor de effecten van leeftijd en geslacht op de subjectieve kennis van de participanten, blijft het effect van het programma nog steeds significant. Het programma heeft een gemiddeld tot groot effect op de politieke objectieve kennis van de participanten (η 2 p =.097) en een klein tot gemiddeld effect op de politieke subjectieve kennis van de participanten (η 2 p =.039). Tabel 1. Invloed van leeftijd en geslacht op kennis Covariabelen en onafhankelijke variabele Leeftijd Geslacht Experimentele groep gecontroleerd voor leeftijd en geslacht Afhankelijke variabelen F (df) (sig) η 2 p Objectieve kennis Subjectieve kennis Objectieve kennis Subjectieve kennis Objectieve kennis Subjectieve kennis (1,623) (1,623).393 (1,623) (1,623) (1,623) (1,623) *** *.000***.000*** Leeftijd heeft verder een significant effect op de frequentie van het praten over politiek van de participanten (F (1,625) = 4.853, p <.05) en het mediagebruik (F (1,625) = 5.878, p <.05), (zie tabel 2). Het effect is echter klein, respectievelijk (η 2 p =.008) en (η 2 p =.009). Voor beide variabelen geldt, hoe hoger de leeftijd van de participant, hoe meer er gepraat wordt over politiek en hoe meer media gebruikt wordt voor politiek. Leeftijd lijkt verder effect te hebben op de intentie tot stemmen van de leerlingen, echter is het verband niet significant (F (1,625) = 3.119, p =.078, η 2 p =.005). Leeftijd heeft geen effect op de andere afhankelijke variabelen.

13 Tabel 2. Invloed van leeftijd en geslacht op politieke betrokkenheid Covariabelen en onafhankelijke variabele Leeftijd Geslacht Experimentele groep gecontroleerd voor leeftijd en geslacht Afhankelijke variabelen F (df) (sig) η 2 p Stemintentie Participatie intentie Politieke interesse Praten over politiek Mediagebruik Intern politiek zelfvertrouwen Extern politiek zelfvertrouwen Positieve emoties Negatieve emoties Politiek cynisme Stemintentie Participatie intentie Politieke interesse Praten over politiek Mediagebruik Intern politiek zelfvertrouwen Extern politiek zelfvertrouwen Positieve emoties Negatieve emoties Politiek cynisme Stemintentie Participatie intentie Politieke interesse Praten over politiek Mediagebruik Intern politiek zelfvertrouwen Extern politiek zelfvertrouwen Positieve emoties Negatieve emoties Politiek cynisme (1,625).676 (1,625) (1, 625) (1, 625) (1, 625).050 (1, 625).257 (1, 625).879 (1, 625).944 (1, 625).364 (1,625).011 (1,625) (1,625).332 (1,625) (1,625) (1,625) (1,625) (1,625).112 (1,625) (1,625) (1,625) (1,625) (1,625) (1,625) (1,625).086 (1,625) (1,625) (1,625) (1,625) (1,625) (1,625) *.016* * **.000*** **.025*.001** ** ***.009**.003**.000*** Geslacht voorspelt de intentie tot participeren significant (F (1,625) = 5.374, p <.05). Dit betekent dat jongens eerder geneigd zijn te participeren in politiek dan meisjes. Het effect is echter klein (η 2 p =.009). Geslacht heeft ook een significant effect op het media gebruik van de leerlingen (F (1,625) = , p <.01) en het interne politieke zelfvertrouwen van de leerlingen (F (1,625) = , p <.001), met een respectievelijk klein (η 2 p =.018) en klein tot middelgroot effect (η 2 p =.032). Voor beide variabelen betekent dit dat de jongens hoger scoorden dan de

14 meisjes. Geslacht had ook een significant effect op de negatieve indicatoren van politieke betrokkenheid: negatieve emoties (F (1,625) = 7.423, p <.01, η 2 p =.012) en politiek cynisme (F (1,625) = 5.046, p <.05, η 2 p =.008). Op de andere variabelen had het geslacht geen effect. Wanneer er gecontroleerd werd voor geslacht, werd duidelijk dat het programma nog steeds dezelfde significante effecten heeft op de variabelen, met een gemiddelde effectgrootte op politiek cynisme (η 2 p =.057) en een klein effect op de overige variabelen. Conclusie en discussie Wat zijn de effecten van het on-site political education programma van ProDemos op de politieke kennis en politieke betrokkenheid bij jongeren? Het kan geconcludeerd worden dat het programma Binnenhof voor scholen van ProDemos een positief effect heeft gehad op zowel de objectieve als subjectieve politieke kennis van de participanten (zie tabel 3). Dit betekent dat de participanten niet alleen meer kennis krijgen van politiek, maar ook zelf het gevoel hebben dat ze meer kennis hadden. Het programma had verder een gemixt effect op de politieke betrokkenheid van de leerlingen. Terwijl het programma geen effect had op de participatie-intentie in totaliteit, het praten over politiek, mediagebruik en intern politiek zelfvertrouwen, had het programma wel een duidelijk positief effect op de stemintentie, intentie tot debat, politieke interesse en de daling van het politiek cynisme. Dat specifiek de intentie tot debat door het programma wordt vergroot, kan verklaard worden door het feit dat het debat een belangrijk onderdeel vormt van het programma. Niet alleen zien de leerlingen een debat in de Tweede Kamer, ook simuleren zij een Tweede Kamerdebat op ProDemos met hun klasgenoten en docenten. Het programma had een onduidelijk effect op de positieve emoties van de leerlingen door de invloed van ofwel de voormeting of verkeerde randomisatie. Verder stopt het programma de stijging van negatieve emoties van de leerlingen ten opzichte van politiek, maar is ook hier een voormetingseffect of verkeerde randomisatie zichtbaar. Tot slot, had het programma een dempend effect op de daling van het externe politieke zelfvertrouwen. Dit kan geïnterpreteerd worden als een positief effect van het programma. Het programma had verder geen negatieve effecten op de kennis of betrokkenheid van de leerlingen bij politiek. Ondanks dat leeftijd en geslacht van significante invloed waren op sommige afhankelijke variabelen, bleef de invloed van het programma significant, nadat er voor geslacht en leeftijd gecontroleerd was.

15 Tabel 3. Resultaten van de t-test samengevat Kennis Betrokkenheid (Positief) Betrokkenheid (Negatief) Effect Onduidelijk effect Geen effect Objectieve kennis Subjectieve kennis Stemintentie Positieve emoties Participatie-intentie Intentie tot debat Extern zelfvertrouwen Praten over politiek Politieke interesse Media gebruik Intern zelfvertrouwen Politiek cynisme Negatieve emoties Aanbevelingen moeten voorzichtig gemaakt worden, gezien de beperkingen van het onderzoek. Dit onderzoek heeft zich gericht op de korte termijn effecten van het programma. De lange termijn effecten zijn niet onderzocht. Enerzijds ligt het niet voor de hand dat een eendaags programma lange termijn effecten heeft op de leerlingen wat betreft hun politieke kennis en betrokkenheid. Anderzijds, gezien het programma inzet op het direct ervaren van de politieke in een politieke context, is het goed mogelijk dat het programma een blijvende herinnering vormt en aanzet geeft tot meer betrokkenheid en kennis in de toekomst. Verder is het mogelijk dat het programma een ander effect heeft op jongeren van een ander schooltype op de middelbare school. Dit onderzoek heeft zich enkel gericht op de leerlingen van 4 havo. Al met al echter, sluit het strikte onderzoeksdesign, met voor- en/of nametingen, experimentele groepen en controle groepen, uit dat de gevonden effecten veroorzaakt zijn door de voormeting, externe factoren of toevalsfactoren, waardoor kon worden vastgesteld dat de gevonden effecten door het programma zijn veroorzaakt. Dit onderzoek wijst duidelijk uit dat het programma positief en significant bijdraagt aan de politieke kennis en vele aspecten van politieke betrokkenheid van de leerlingen.

16 Referenties Almond, G. and S. Verba The civic culture: political attitudes and democracy in five nations. Princeton: Princeton University Press. Babbie, E.R. and L. Benaquisto Fundamentals of social research. Toronto: Thomson Nelson. Babbie, E.R The basics of social research. Sixth edition. Belmont CA: Wadsworth, Cengage learning. Campbell, D., and J. Stanley Experimental and quasi-experimental designs for research. Boston, MA: Houghton Mifflin. Dekker, H Political socialization theory and research. In: Politics and the European younger generation, eds. H. Dekker and R. Meyenberg. Oldenburg: Field, A Discovering Statistics using SPSS. Third edition. Sage: London. Galston, W.A Political knowledge, political engagement and civic education. Annual Review of Political Science 4: Jennings, M.K. and R.G. Niemi The transmission of political values between parent and child. American Political Science Review 62: Levine, P. and J. Youniss Youth civic engagement: an institutional turn. Working Paper 45: February Medford MA: Center for Information and Research on Civic Learning and Engagement. Milner, H The informed political participation of young Canadians and Americans. CIRCLE Working Paper 60: May Milner, H The Internet generation; Engaged citizens or political dropouts. Medford, MA: Tufts University Press. ProDemos Huis voor democratie en rechtsstaat Jaarverslag Den Haag: ProDemos. Last viewed: Available at: file://vuw/personal$/homes/ 10/s /Downloads/ProDemos+Jaarverslag def+web%20(3).pdf. Solomon, R.L An extension of control Group design. Psychological Bulletin 46: Torney-Purta, J The school s role in developing civic engagement: A study of adolescents in twenty-eight countries. Applied Developmental Science 6(4):

De effecten van het DemocratieLab

De effecten van het DemocratieLab Jasmijn Verbeek Den Haag, februari 2015 De effecten van het DemocratieLab Jasmijn Verbeek Den Haag, februari 2015 Inleiding Een goed werkende democratische rechtsstaat is geen vanzelfsprekende verworvenheid.

Nadere informatie

De effecten van het DemocratieLAB

De effecten van het DemocratieLAB De effecten van het DemocratieLAB Jasmijn Verbeek Februari 2015 Inleiding Een goed werkende democratie en rechtstaat is geen vanzelfsprekende verworvenheid. Het is essentieel voor het functioneren van

Nadere informatie

De effecten van de cursus Politiek Actief van ProDemos. Door Yara Al Salman April 2016

De effecten van de cursus Politiek Actief van ProDemos. Door Yara Al Salman April 2016 De effecten van de cursus Politiek Actief van ProDemos Door Yara Al Salman April 2016 Abstract Al een aantal jaar organiseert ProDemos de cursus Politiek Actief. Deze cursus heeft als doel de lokale politieke

Nadere informatie

Het creëren van begrip en draagvlak bij scholieren voor Nederlandse politiek en democratie

Het creëren van begrip en draagvlak bij scholieren voor Nederlandse politiek en democratie Het creëren van begrip en draagvlak bij scholieren voor Nederlandse politiek en democratie Effectiviteitsonderzoek van het programma Politiek van het project De Haagse Tribune op vmbo-scholieren Jasmijn

Nadere informatie

Management Summary. Auteur Tessa Puijk. Organisatie Van Diemen Communicatiemakelaars

Management Summary. Auteur Tessa Puijk. Organisatie Van Diemen Communicatiemakelaars Management Summary Wat voor een effect heeft de vorm van een bericht op de waardering van de lezer en is de interesse in nieuws een moderator voor dit effect? Auteur Tessa Puijk Organisatie Van Diemen

Nadere informatie

Draagt lesmateriaal bij aan het vergroten van financiële vaardigheden van basisschoolleerlingen?

Draagt lesmateriaal bij aan het vergroten van financiële vaardigheden van basisschoolleerlingen? Draagt lesmateriaal bij aan het vergroten van financiële vaardigheden van basisschoolleerlingen? Effectiviteitsonderzoek naar lesmateriaal Wijzer in geldzaken voor groep 7 www.wijzeringeldzaken.nl Inleiding:

Nadere informatie

Jongeren en politiek

Jongeren en politiek Jongeren en politiek WERKDOCUMENT Steven Poppelaars MSc. dr. Esther Jakobs Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL Amsterdam 1000 AR Amsterdam Tel 020 251 0406 Fax 020 251 0444 s.poppelaars@os.amsterdam.nl

Nadere informatie

Pascal Smet reageert op gebrek aan kennis in onderwijs - Belg...

Pascal Smet reageert op gebrek aan kennis in onderwijs - Belg... Pascal Smet reageert op gebrek aan kennis in onderwijs (http://www.knack.be/auteurs/simon-demeulemeester/author- Simon Demeulemeester demeulemeester/author-4000174167085.htm) woensdag 23 januari 2013 om

Nadere informatie

SAMENVATTING. Samenvatting

SAMENVATTING. Samenvatting Samenvatting In deze studie is de relatie tussen gezinsfunctioneren en probleemgedrag van kinderen onderzocht. Er is veelvuldig onderzoek gedaan naar het ontstaan van probleem-gedrag van kinderen in de

Nadere informatie

We berekenen nog de effectgrootte aan de hand van formule 4.2 en rapporteren:

We berekenen nog de effectgrootte aan de hand van formule 4.2 en rapporteren: INDUCTIEVE STATISTIEK VOOR DE GEDRAGSWETENSCHAPPEN OPLOSSINGEN BIJ HOOFDSTUK 4 1. Toets met behulp van SPSS de hypothese van Evelien in verband met de baardlengte van metalfans. Ga na of je dezelfde conclusies

Nadere informatie

ICCS-Vlaanderen 2016 Internationaal vergelijkend onderzoek burgerschapseducatie

ICCS-Vlaanderen 2016 Internationaal vergelijkend onderzoek burgerschapseducatie ICCS-Vlaanderen 2016 Internationaal vergelijkend onderzoek burgerschapseducatie International Civic and Citizenship Survey ICCS-2016 ICCS = internationaal vergelijkend onderzoek bij leerlingen uit het

Nadere informatie

ICCS-Vlaanderen 2016 Internationaal vergelijkend onderzoek burgerschapseducatie

ICCS-Vlaanderen 2016 Internationaal vergelijkend onderzoek burgerschapseducatie AR-COM SAMENLEVING-DOC-1718-032 ICCS-Vlaanderen 2016 Internationaal vergelijkend onderzoek burgerschapseducatie Ellen Claes, Marc Hooghe, Dorien Sampermans, Lies Maurissen, Greet Louw International Civic

Nadere informatie

Arne Peypers docent geschiedenis Haarlemmermeer Lyceum, Hoofddorp

Arne Peypers docent geschiedenis Haarlemmermeer Lyceum, Hoofddorp De Retoricaleerling en burgerschapsvorming Een onderzoek over het vak Retorica en de rol die het kan spelen binnen de thematiek van burgerschap en de democratische rechtsstaat Arne Peypers docent geschiedenis

Nadere informatie

De Effectiviteit van het Daltononderwijs

De Effectiviteit van het Daltononderwijs De Effectiviteit van het Daltononderwijs Patrick Sins & Symen van der Zee Pedagogiek & Onderwijs, Saxion Hogescholen, Postbus 501, 7400 AM Deventer { p.h.m.sins, s.vanderzee}@saxion.nl Aanleiding en probleemstelling

Nadere informatie

De Invloed van Familie op

De Invloed van Familie op De Invloed van Familie op Depressie- en Angstklachten van Verpleeghuisbewoners met Dementie The Influence of Family on Depression and Anxiety of Nursing Home Residents with Dementia Elina Hoogendoorn Eerste

Nadere informatie

Stress Less Project. Verbinding Onderwijs & Jeugdzorg

Stress Less Project. Verbinding Onderwijs & Jeugdzorg Stress Less Project Verbinding Onderwijs & Jeugdzorg SIMONE VOGELAAR EN AMANDA VAN LOON 23 MEI 2019 Stress bij scholieren Stress bij scholieren Schoolcontext kan gevoelens van stress opwekken Gerelateerd

Nadere informatie

International Civic and Citizenship Survey ICCS 2016

International Civic and Citizenship Survey ICCS 2016 ICCS 2016 Internationaal vergelijkend onderzoek burgerschapseducatie Koninklijk Atheneum E. Hiel, Schaarbeek, 7 november 2017 Ellen Claes, Marc Hooghe, Dorien Sampermans, Lies Maurissen, Greet Louw International

Nadere informatie

Bent u gemotiveerd? L.E.J. Gerretsen Studentnummer: Eerste begeleider: prof. dr. L. Lechner Tweede begeleider: Dr. A.

Bent u gemotiveerd? L.E.J. Gerretsen Studentnummer: Eerste begeleider: prof. dr. L. Lechner Tweede begeleider: Dr. A. Bent u gemotiveerd? Een Experimenteel Onderzoek naar de Invloed van een op het Transtheoretisch Model Gebaseerde Interventie op de Compliance bij de Fysiotherapeutische Behandeling van Psychiatrische Patiënten

Nadere informatie

De kwaliteit van educatieve activiteiten meten. Universiteitsmuseum Utrecht

De kwaliteit van educatieve activiteiten meten. Universiteitsmuseum Utrecht De kwaliteit van educatieve activiteiten meten Universiteitsmuseum Utrecht De kwaliteit van educatieve activiteiten meten Universiteitsmuseum Utrecht Claudia de Graauw Bo Broers Januari 2015 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Keeping Youth in Play: the Effects of Sports-Based Interventions in the Prevention of Juvenile Delinquency A. Spruit

Keeping Youth in Play: the Effects of Sports-Based Interventions in the Prevention of Juvenile Delinquency A. Spruit Keeping Youth in Play: the Effects of Sports-Based Interventions in the Prevention of Juvenile Delinquency A. Spruit Dutch summary De financiële en maatschappelijke kosten van jeugdcriminaliteit zijn

Nadere informatie

Samenvatting, conclusies en discussie

Samenvatting, conclusies en discussie Hoofdstuk 6 Samenvatting, conclusies en discussie Inleiding Het doel van het onderzoek is vast te stellen hoe de kinderen (10 14 jaar) met coeliakie functioneren in het dagelijks leven en wat hun kwaliteit

Nadere informatie

In Beweging! Lizette Wattel Universitair Netwerk Ouderenzorg UNO-VUmc 1-2-2015

In Beweging! Lizette Wattel Universitair Netwerk Ouderenzorg UNO-VUmc 1-2-2015 2015 In Beweging! Lizette Wattel Universitair Netwerk Ouderenzorg UNO-VUmc 1-2-2015 IN BEWEGING IMPLEMENTATIE VAN EEN BEST PRACTICE BINNEN HET UNO-VUMC. EINDVERSLAG INLEIDING Ouderen in woonzorgcentra

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/90117

Nadere informatie

Informed Floating Voters? The Impact of Media on Electoral Volatility. S. Geers

Informed Floating Voters? The Impact of Media on Electoral Volatility. S. Geers Informed Floating Voters? The Impact of Media on Electoral Volatility. S. Geers Nederlandse Samenvatting NEDERLANDSE SAMENVATTING 171 In de afgelopen decennia is het aantal zwevende kiezers in westerse

Nadere informatie

Een ervaringsdeskundige voor de klas: werkt het? Mail Bas voor het rapport

Een ervaringsdeskundige voor de klas: werkt het? Mail Bas voor het rapport Een ervaringsdeskundige voor de klas: werkt het? Mail Bas voor het rapport Bas van den Putte (s.j.h.m.vandenputte@uva.nl) Tessa Rutten Anneke de Graaf Gert-Jan de Bruijn Een ervaringsdeskundige voor de

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2016-I

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2016-I Aanwijzing voor de kandidaat Als in een vraag staat dat je een hoofd- of kernconcept moet gebruiken, dan gebruik je in het antwoord die elementen uit de omschrijving van het hoofd- of kernconcept die nodig

Nadere informatie

Hartpatiënten Stoppen met Roken De invloed van eigen effectiviteit, actieplannen en coping plannen op het stoppen met roken

Hartpatiënten Stoppen met Roken De invloed van eigen effectiviteit, actieplannen en coping plannen op het stoppen met roken 1 Hartpatiënten Stoppen met Roken De invloed van eigen effectiviteit, actieplannen en coping plannen op het stoppen met roken Smoking Cessation in Cardiac Patients Esther Kers-Cappon Begeleiding door:

Nadere informatie

Huiswerk, het huis uit!

Huiswerk, het huis uit! Huiswerk, het huis uit! Een explorerend onderzoek naar de effecten van studiebegeleiding op attitudes en gedragsdeterminanten en de bijdrage van de sociale- en leeromgeving aan deze effecten Samenvatting

Nadere informatie

Ellen Claes (Den Haag 26/11/2018) Open klasklimaat

Ellen Claes (Den Haag 26/11/2018) Open klasklimaat Ellen Claes (Den Haag 26/11/2018) Open klasklimaat De invloed van de school De school als socialisatieagent Waarom is de school een belangrijke actor? Hoe kan de school bijdragen aan burgerschapsvorming?

Nadere informatie

Kinderen met Internaliserende Problemen. The Effectiveness of Psychodynamic Play Group Therapy for Children. with Internalizing Problems.

Kinderen met Internaliserende Problemen. The Effectiveness of Psychodynamic Play Group Therapy for Children. with Internalizing Problems. Spelgroepbehandeling voor kinderen met internaliserende problemen De Effectiviteit van een Psychodynamische Spelgroepbehandeling bij Kinderen met Internaliserende Problemen. The Effectiveness of Psychodynamic

Nadere informatie

Behorende bij het proefschrift How Politics Becomes News and News Becomes Politics geschreven

Behorende bij het proefschrift How Politics Becomes News and News Becomes Politics geschreven Samenvatting Behorende bij het proefschrift How Politics Becomes News and News Becomes Politics geschreven door Luzia Helfer aan de Universiteit Leiden en de Universiteit Antwerpen Verdedigd op 9 december

Nadere informatie

ALCOHOLKENNIS OVERGEDRAGEN

ALCOHOLKENNIS OVERGEDRAGEN Al cohol kenni s over gedr agen Eval uat i eal cohol voor l i cht i ng doorpeer si ndehor eca ALCOHOLKENNIS OVERGEDRAGEN Evaluatie alcoholvoorlichting door peers in de horeca Juli 2005 INTRAVAL Groningen-Rotterdam

Nadere informatie

Effecten van contactgericht spelen en leren op de ouder-kindrelatie bij autisme

Effecten van contactgericht spelen en leren op de ouder-kindrelatie bij autisme Effecten van contactgericht spelen en leren op de ouder-kindrelatie bij autisme Effects of Contact-oriented Play and Learning in the Relationship between parent and child with autism Kristel Stes Studentnummer:

Nadere informatie

DE KRACHT VAN LEERKRACHTEN

DE KRACHT VAN LEERKRACHTEN DE KRACHT VAN LEERKRACHTEN DE ROL VAN NABIJHEID EN CONFLICT IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS Dr. Maaike Engels Rijksuniversiteit Groningen, afdeling Sociologie Interuniversity Center for Social Science Theory

Nadere informatie

Analyse van de cursus De Kunst van het Zorgen en Loslaten. G.E. Wessels

Analyse van de cursus De Kunst van het Zorgen en Loslaten. G.E. Wessels Analyse van de cursus De Kunst van het Zorgen en Loslaten G.E. Wessels Datum: 16 augustus 2013 In opdracht van: Stichting Informele Zorg Twente 1. Inleiding Het belang van mantelzorg wordt in Nederland

Nadere informatie

Techniek? Dat is niks voor mij. Hoe kunnen scholen en bedrijven samen bijdragen aan een betere beeldvorming over en keuze voor bèta en techniek?

Techniek? Dat is niks voor mij. Hoe kunnen scholen en bedrijven samen bijdragen aan een betere beeldvorming over en keuze voor bèta en techniek? Techniek? Dat is niks voor mij. Hoe kunnen scholen en bedrijven samen bijdragen aan een betere beeldvorming over en keuze voor bèta en techniek? Juliette Walma van der Molen Center for Science Education

Nadere informatie

De mediawijze adolescent

De mediawijze adolescent De mediawijze adolescent Amber Walraven, 12 november 2014 ITS, Radboud Universiteit Nijmegen 1 Inhoud Wat kunnen adolescenten wel op het gebied van mediawijsheid? Wat kunnen adolescenten niet op het gebied

Nadere informatie

#WvdM14. De nieuwswijze brugklasser Gonnie Eggink

#WvdM14. De nieuwswijze brugklasser Gonnie Eggink #WvdM14 De nieuwswijze brugklasser Gonnie Eggink Wat komt er aan de orde? Wat is mediawijsheid? Onderzoeksvraag Methode Uitkomsten Conclusie/literatuur Discussie 27-11-2014 2 Wat is mediawijsheid? (1/4)

Nadere informatie

IMPACTMETING VAN BRIGHT ABOUT MONEY

IMPACTMETING VAN BRIGHT ABOUT MONEY IMPACTMETING VAN BRIGHT ABOUT MONEY IMPACTMETING VAN BRIGHT ABOUT MONEY - eindrapport - Y. Bleeker MSc (Regioplan) dr. M. Witvliet (Regioplan) dr. N. Jungmann (Hogeschool Utrecht) Regioplan Jollemanhof

Nadere informatie

4C/ID symposium 11-4-2013. Voorstellen. Start project

4C/ID symposium 11-4-2013. Voorstellen. Start project 4C/ID symposium Roy van Bussel 12-4-2013 Voorstellen Roy van Bussel Van VBO Master Mechanische techniek Master of Education (MEd.) 7 jaar ervaring als docent niv 2-3 Projectleider Serious Gaming Docent

Nadere informatie

INLEIDING. Deelrapport Samenwerken voor Innovatie Innovatiemonitor Noord-Nederland Pagina 2 van 10

INLEIDING. Deelrapport Samenwerken voor Innovatie Innovatiemonitor Noord-Nederland Pagina 2 van 10 1 INLEIDING SAMENWERKINGSPROJECT NOORD-NEDERLANDSE INNOVATIEMONITOR Dit rapport is opgesteld in het kader van de Noord-Nederlandse Innovatiemonitor. De monitor is het resultaat van een strategische samenwerking

Nadere informatie

Samenvatting. In hoofdstuk 1 wordt een algemene introductie gegeven over de onderwerpen die in dit proefschrift worden behandeld.

Samenvatting. In hoofdstuk 1 wordt een algemene introductie gegeven over de onderwerpen die in dit proefschrift worden behandeld. 155 Sport- en spelactiviteiten bevorderen over het algemeen de gezondheid. Deze fysieke activiteiten kunnen echter ook leiden tot blessures. Het proefschrift beschrijft de ontwikkeling en evaluatie van

Nadere informatie

Knelpunten in Zelfstandig Leren: Zelfregulerend leren, Stress en Uitstelgedrag bij HRM- Studenten van Avans Hogeschool s-hertogenbosch

Knelpunten in Zelfstandig Leren: Zelfregulerend leren, Stress en Uitstelgedrag bij HRM- Studenten van Avans Hogeschool s-hertogenbosch Knelpunten in Zelfstandig Leren: Zelfregulerend leren, Stress en Uitstelgedrag bij HRM- Studenten van Avans Hogeschool s-hertogenbosch Bottlenecks in Independent Learning: Self-Regulated Learning, Stress

Nadere informatie

Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011

Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011 Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011 Welke middelen kan een docent tijdens zijn les gebruiken / hanteren om leerlingen van havo 4 op het Sophianum meer te motiveren? Motivatie

Nadere informatie

het laagste niveau van psychologisch functioneren direct voordat de eerste bestraling begint. Zowel angstgevoelens als depressieve symptomen en

het laagste niveau van psychologisch functioneren direct voordat de eerste bestraling begint. Zowel angstgevoelens als depressieve symptomen en Samenvatting In de laatste 20 jaar is er veel onderzoek gedaan naar de psychosociale gevolgen van kanker. Een goede zaak want aandacht voor kanker, een ziekte waar iedereen in zijn of haar leven wel eens

Nadere informatie

Deze brochure is een uitgave van het Programmabureau Onderwijs Bewijs in samenwerking met het Ministerie van OCW.

Deze brochure is een uitgave van het Programmabureau Onderwijs Bewijs in samenwerking met het Ministerie van OCW. Deze brochure is een uitgave van het Programmabureau Onderwijs Bewijs in samenwerking met het Ministerie van OCW. Programmabureau Onderwijs Bewijs Agentschap NL Postbus 93144 2509 AC Den Haag onderwijsbewijs@agentschapnl.nl

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting 8. * COgnitive Functions And Mobiles; in dit advies aangeduid als het TNO-onderzoek.

Samenvatting. Samenvatting 8. * COgnitive Functions And Mobiles; in dit advies aangeduid als het TNO-onderzoek. Samenvatting In september 2003 publiceerde TNO de resultaten van een onderzoek naar de effecten op het welbevinden en op cognitieve functies van blootstelling van proefpersonen onder gecontroleerde omstandigheden

Nadere informatie

Cynisme over de politiek

Cynisme over de politiek Cynisme over de politiek Een profiel van ontevreden burgers Dr. Pieter van Wijnen Waar mensen samenleven, zijn verschillende wensen en belangen. Een democratische samenleving heeft als doel dat politici

Nadere informatie

Participation in leisure activities of children and adolescents with physical disabilities Maureen Bult

Participation in leisure activities of children and adolescents with physical disabilities Maureen Bult Participation in leisure activities of children and adolescents with physical disabilities Maureen Bult Participatie in vrijetijdsactiviteiten van kinderen en adolescenten met een lichamelijke beperking

Nadere informatie

FACTSHEET. Buurtveiligheidsonderzoek AmsterdamPinkPanel

FACTSHEET. Buurtveiligheidsonderzoek AmsterdamPinkPanel Resultaten LHBT-Veiligheidsmonitor 2015: Kwart maakte afgelopen jaar een onveilige situatie mee; veiligheidsgevoel onder transgenders blijft iets achter. De resultaten van het jaarlijkse buurtveiligheidsonderzoek

Nadere informatie

Peiling burgerzin en burgerschapseducatie in de derde graad aso, bso, kso en tso + Vergelijking met ICCS 2016

Peiling burgerzin en burgerschapseducatie in de derde graad aso, bso, kso en tso + Vergelijking met ICCS 2016 Peiling burgerzin en burgerschapseducatie in de derde graad aso, bso, kso en tso + Vergelijking met ICCS 2016 Inspiratiedag PAV sessie 5 7 december 2017 Margo Vandenbroeck Overzicht DEEL 1 Peiling burgerzin

Nadere informatie

Effect publieksvoorlichting

Effect publieksvoorlichting Effect publieksvoorlichting Inleiding Om het effect van de voorlichtingsbijeenkomsten te kunnen meten is gevraagd aan een aantal deelnemers aan deze bijeenkomsten om zowel voorafgaand aan de voorlichting

Nadere informatie

TilburgInstituteforInterdisciplinary StudiesofCivilLaw andconflict ResolutionSystems

TilburgInstituteforInterdisciplinary StudiesofCivilLaw andconflict ResolutionSystems TilburgInstituteforInterdisciplinary StudiesofCivilLaw andconflict ResolutionSystems RapportEvaluatie Online Mediation in Echtscheidingszaken Aanleidingvoorhetonderzoek In 2008 heeft Juripax in opdracht

Nadere informatie

Communicating about Concerns in Oncology K. Brandes

Communicating about Concerns in Oncology K. Brandes Communicating about Concerns in Oncology K. Brandes Nederlandse samenvatting Uit een recente rapportage van KWF Kankerbestrijding blijkt dat 64% van de (ex-) patiënten met kanker zorgen ervaart over psychosociale

Nadere informatie

Competenter lesgeven door Lesson Study (#27)

Competenter lesgeven door Lesson Study (#27) Competenter lesgeven door Lesson Study (#27) Pabo Domstad Utrecht 9 th May, 2017 Competentiebeleving - In hoeverre lukt het u om. - In hoeverre lukt het u om uw leerlingen kritisch te leren denken? Competenter

Nadere informatie

Het effect van het Rots en Water-programma op pesten, zelfvertrouwen en. zelfbeheersing op het Sondervick College

Het effect van het Rots en Water-programma op pesten, zelfvertrouwen en. zelfbeheersing op het Sondervick College Het effect van het Rots en Water-programma op pesten, zelfvertrouwen en zelfbeheersing op het Sondervick College 3 januari 2018 Uitvoering: H. van den Bogert a (leerkracht L.O. Sondervick College en Advanced

Nadere informatie

Biowalking voor ouderen

Biowalking voor ouderen Biowalking voor ouderen Een pilot onderzoek naar de effecten van en ervaringen met Biowalking voor ouderen Dr. Jolanda Maas Vrije Universiteit Amsterdam, afdeling Klinische Psychologie 1. Inleiding IVN

Nadere informatie

Rotterdam Lekker Fit! Gezinsaanpak draagt bij aan vermindering consumptie gezoete dranken door kinderen.

Rotterdam Lekker Fit! Gezinsaanpak draagt bij aan vermindering consumptie gezoete dranken door kinderen. Februari 2013 Rotterdam Lekker Fit! Gezinsaanpak draagt bij aan vermindering consumptie gezoete dranken door kinderen. In Rotterdam heeft een kwart van de basisschoolkinderen overgewicht, met alle gezondheidsrisico

Nadere informatie

Samenvatting Beloop van beperkingen in activiteiten bij oudere patiënten met artrose van heup of knie

Samenvatting Beloop van beperkingen in activiteiten bij oudere patiënten met artrose van heup of knie Beloop van beperkingen in activiteiten bij oudere patiënten met artrose van heup of knie Zoals beschreven in hoofdstuk 1, is artrose een chronische ziekte die vaak voorkomt bij ouderen en in het bijzonder

Nadere informatie

De Samenhang tussen Dagelijkse Stress, Emotionele Intimiteit en Affect bij Partners met een. Vaste Relatie

De Samenhang tussen Dagelijkse Stress, Emotionele Intimiteit en Affect bij Partners met een. Vaste Relatie De Samenhang tussen Dagelijkse Stress, Emotionele Intimiteit en Affect bij Partners met een Vaste Relatie The Association between Daily Stress, Emotional Intimacy and Affect with Partners in a Commited

Nadere informatie

Voor het Huis voor democratie en rechtsstaat wordt geëxperimenteerd met proeftuinen

Voor het Huis voor democratie en rechtsstaat wordt geëxperimenteerd met proeftuinen Voor het Huis voor democratie en rechtsstaat wordt geëxperimenteerd met proeftuinen Het Huis voor democratie en rechtsstaat is een nog op te richten instelling. Het Huis wil kennis van burgers over onze

Nadere informatie

Een onderzoek naar visuele en verbale denkvoorkeuren en vaardigheden bij leerlingen van groep 6 en 7

Een onderzoek naar visuele en verbale denkvoorkeuren en vaardigheden bij leerlingen van groep 6 en 7 Beelddenken: Een onderzoek naar visuele en verbale denkvoorkeuren en vaardigheden bij leerlingen van groep 6 en 7 Een samenvatting van het wetenschappelijk onderzoek naar beelddenken Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

ICCS-Vlaanderen 2016 Internationaal vergelijkend onderzoek burgerschapseducatie. Koninklijk Atheneum E. Hiel, Schaarbeek, 7 november 2017

ICCS-Vlaanderen 2016 Internationaal vergelijkend onderzoek burgerschapseducatie. Koninklijk Atheneum E. Hiel, Schaarbeek, 7 november 2017 ICCS-Vlaanderen 2016 Internationaal vergelijkend onderzoek burgerschapseducatie Koninklijk Atheneum E. Hiel, Schaarbeek, 7 november 2017 ICCS = internationaal vergelijkend onderzoek bij 2de jaar secundair

Nadere informatie

Running head: INVLOED MBSR-TRAINING OP STRESS EN ENERGIE 1. De Invloed van MBSR-training op Mindfulness, Ervaren Stress. en Energie bij Moeders

Running head: INVLOED MBSR-TRAINING OP STRESS EN ENERGIE 1. De Invloed van MBSR-training op Mindfulness, Ervaren Stress. en Energie bij Moeders Running head: INVLOED MBSR-TRAINING OP STRESS EN ENERGIE 1 De Invloed van MBSR-training op Mindfulness, Ervaren Stress en Energie bij Moeders The Effect of MBSR-training on Mindfulness, Perceived Stress

Nadere informatie

Zelfsturend leren met een puberbrein

Zelfsturend leren met een puberbrein Zelfsturend leren met een puberbrein Jacqueline Saalmink In het hedendaagse voortgezet onderwijs wordt een groot beroep gedaan op zelfsturend leren. Leerlingen moeten hiervoor beschikken over vaardigheden

Nadere informatie

vooroordelen bij Vlaamse jongeren geworden. Deze evolutie ging gepaard met een toename van studies naar de attitudes van de

vooroordelen bij Vlaamse jongeren geworden. Deze evolutie ging gepaard met een toename van studies naar de attitudes van de Veilige hechting met ouders, leerkrachten en school, sociale cohesie op school en etnische vooroordelen bij Vlaamse jongeren Sinds de Tweede Wereldoorlog is Vlaanderen een multiculturele samenleving geworden.

Nadere informatie

De Relatie tussen Mindfulness en Psychopathologie: de Mediërende. Rol van Globale en Contingente Zelfwaardering

De Relatie tussen Mindfulness en Psychopathologie: de Mediërende. Rol van Globale en Contingente Zelfwaardering De Relatie tussen Mindfulness en Psychopathologie: de Mediërende Rol van Globale en Contingente Zelfwaardering The relation between Mindfulness and Psychopathology: the Mediating Role of Global and Contingent

Nadere informatie

Tussentijds Toetsen als Leerstrategie. Dirkx, K.J. H., Kester, L., Kirschner, P.A.

Tussentijds Toetsen als Leerstrategie. Dirkx, K.J. H., Kester, L., Kirschner, P.A. Tussentijds Toetsen als Leerstrategie Dirkx, K.J. H., Kester, L., Kirschner, P.A. Overzicht Welk doel kan een tussentijds toetsen hebben? Tussentijds toetsen als leerstrategie: het testing-effect 4 studies

Nadere informatie

Running head: WERKZAAMHEID CLIËNTGERICHTE SPELTHERAPIE 1. Werkzaamheid van Cliëntgerichte Speltherapie bij Kinderen met Internaliserende

Running head: WERKZAAMHEID CLIËNTGERICHTE SPELTHERAPIE 1. Werkzaamheid van Cliëntgerichte Speltherapie bij Kinderen met Internaliserende Running head: WERKZAAMHEID CLIËNTGERICHTE SPELTHERAPIE 1 Werkzaamheid van Cliëntgerichte Speltherapie bij Kinderen met Internaliserende Problematiek: De Mediërende Invloed van de Ouder-Therapeut Alliantie

Nadere informatie

Fort van de Democratie

Fort van de Democratie Fort van de Democratie Stichting Vredeseducatie / peace education projects Het Fort van de Democratie WERKT! Samenvatting van een onderzoek door de Universiteit van Amsterdam naar de effecten van de interactieve

Nadere informatie

DANKBAARHEID, PSYCHOLOGISCHE BASISBEHOEFTEN EN LEVENSDOELEN 1

DANKBAARHEID, PSYCHOLOGISCHE BASISBEHOEFTEN EN LEVENSDOELEN 1 DANKBAARHEID, PSYCHOLOGISCHE BASISBEHOEFTEN EN LEVENSDOELEN 1 Dankbaarheid in Relatie tot Intrinsieke Levensdoelen: Het mediërende Effect van Psychologische Basisbehoeften Karin Nijssen Open Universiteit

Nadere informatie

Onderzoek TNO en Movisie Kikid lesprogramma Benzies & Batchies

Onderzoek TNO en Movisie Kikid lesprogramma Benzies & Batchies Onderzoek TNO en Movisie Kikid lesprogramma Benzies & Batchies 30-10-2013 Wat levert werken met Benzies & Batchies op? Seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkómen en terugdringen Om seksueel grensoverschrijdend

Nadere informatie

Samenvatting Resultaten PMA leerlingcoaching SWV VO Gorinchem & SWV-ND. Folkert van Oorschot, Bsc

Samenvatting Resultaten PMA leerlingcoaching SWV VO Gorinchem & SWV-ND. Folkert van Oorschot, Bsc Samenvatting Resultaten PMA leerlingcoaching SWV VO Gorinchem & SWV-ND Folkert van Oorschot, Bsc Datum: 5 september 2018 Introductie Binnen het onderwijs zijn er leerlingen met uiteenlopende problemen

Nadere informatie

Relatie tussen Cyberpesten en Opvoeding. Relation between Cyberbullying and Parenting. D.J.A. Steggink. Eerste begeleider: Dr. F.

Relatie tussen Cyberpesten en Opvoeding. Relation between Cyberbullying and Parenting. D.J.A. Steggink. Eerste begeleider: Dr. F. Relatie tussen Cyberpesten en Opvoeding Relation between Cyberbullying and Parenting D.J.A. Steggink Eerste begeleider: Dr. F. Dehue Tweede begeleider: Drs. I. Stevelmans April, 2011 Faculteit Psychologie

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch)

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) 159 Ouders spelen een cruciale rol in het ondersteunen van participatie van kinderen [1]. Participatie, door de Wereldgezondheidsorganisatie gedefinieerd als

Nadere informatie

Summery. Effectiviteit van een interventieprogramma op arm-, schouder- en nekklachten bij beeldschermwerkers

Summery. Effectiviteit van een interventieprogramma op arm-, schouder- en nekklachten bij beeldschermwerkers ummery amenvatting Effectiviteit van een interventieprogramma op arm-, schouder- en nekklachten bij beeldschermwerkers 207 Algemene introductie Werkgerelateerde arm-, schouder- en nekklachten zijn al eeuwen

Nadere informatie

Generation What? 1 : Vertrouwen in de instellingen

Generation What? 1 : Vertrouwen in de instellingen Generation What? 1 : Vertrouwen in de instellingen Inleiding De mate van vertrouwen van burgers in de overheid en maatschappelijke instellingen werd al vaker de toetssteen van de democratie genoemd: daalt

Nadere informatie

DOSSIER. Cliëntenparticipatie

DOSSIER. Cliëntenparticipatie DOSSIER Cliëntenparticipatie CLIËNTENPARTICIPATIE BETREKKEN VAN KWETSBARE BURGERS VRAAGT OM: van ervaring naar doelgerichte actie (idee of agenda) systeemwereld overheid & organisaties veiligheid nodig

Nadere informatie

Burgerschapsvorming LVGS

Burgerschapsvorming LVGS Burgerschapsvorming LVGS Jacomijn van der Kooij Hoop 2 Een brede blik op burgerschap Mini-college Burgerschapsvorming en goed onderwijs Sinds 2006 verplicht: Wet actief burgerschap en sociale integratie.

Nadere informatie

Invloed van Mindfulness Training op Ouderlijke Stress, Emotionele Self-Efficacy. Beliefs, Aandacht en Bewustzijn bij Moeders

Invloed van Mindfulness Training op Ouderlijke Stress, Emotionele Self-Efficacy. Beliefs, Aandacht en Bewustzijn bij Moeders Invloed van Mindfulness Training op Ouderlijke Stress, Emotionele Self-Efficacy Beliefs, Aandacht en Bewustzijn bij Moeders Influence of Mindfulness Training on Parental Stress, Emotional Self-Efficacy

Nadere informatie

Samenvatting (Summary in Dutch)

Samenvatting (Summary in Dutch) 163 Samenvatting (Summary in Dutch) Er zijn slechts beperkte financiële middelen beschikbaar voor publieke voorzieningen en publiek gefinancierde diensten. Als gevolg daarvan zijn deze voorzieningen en

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 31 289 Voortgezet Onderwijs Nr. 355 DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Becoming a democratic citizen: A study among adolescents in different educational tracks Nieuwelink, H.

Becoming a democratic citizen: A study among adolescents in different educational tracks Nieuwelink, H. UvA-DARE (Digital Academic Repository) Becoming a democratic citizen: A study among adolescents in different educational tracks Nieuwelink, H. Link to publication Citation for published version (APA):

Nadere informatie

EFFECTIVITEIT VAN DE GEEF ME DE 5 BASISCURSUS

EFFECTIVITEIT VAN DE GEEF ME DE 5 BASISCURSUS EFFECTIVITEIT VAN DE GEEF ME DE 5 BASISCURSUS Wetenschappelijk onderzoek In dit rapport worden de wetenschappelijke bevindingen beschreven betreffende de effectiviteit van de Geef me de 5 Basiscursus.

Nadere informatie

Kenmerken van jongeren met en zonder sportief zelfbeeld

Kenmerken van jongeren met en zonder sportief zelfbeeld Dag van het Sportonderzoek 7 oktober 2010 Kenmerken van jongeren met en zonder sportief zelfbeeld Kirsten Verkooijen Gezondheid en Maatschappij Onderzoeksvraag Welke persoonlijke en demografische variabelen

Nadere informatie

S a m e n v a t t i n g 149. Samenvatting

S a m e n v a t t i n g 149. Samenvatting S a m e n v a t t i n g 149 Samenvatting 150 S a m e n v a t t i n g Dit proefschrift richt zich op de effectiviteit van een gezinsgerichte benadering (het DMOgespreksprotocol, gebruikt binnen het programma

Nadere informatie

Maastricht University, Educational Research & Development (ERD) School of Business and Economics. Dr. Maurice de Greef Prof. Dr. Mien Segers

Maastricht University, Educational Research & Development (ERD) School of Business and Economics. Dr. Maurice de Greef Prof. Dr. Mien Segers Eerste tussenevaluatie landelijke implementatie taaltrajecten Taal voor het Leven door Stichting Lezen & Schrijven op het gebied van sociale inclusie en leesvaardigheid Landelijke uitrolfase Dr. Maurice

Nadere informatie

Welke kansen bieden internet en sociale media (niet)?

Welke kansen bieden internet en sociale media (niet)? Welke kansen bieden internet en sociale media (niet)? Chris Aalberts Internet en sociale media hebben de wereld ingrijpend veranderd, dat weten we allemaal. Maar deze simpele waarheid zegt maar weinig

Nadere informatie

Twee en een half jaar Kwaliteitsmeting in de Fysiotherapie

Twee en een half jaar Kwaliteitsmeting in de Fysiotherapie Twee en een half jaar Kwaliteitsmeting in de Fysiotherapie Feiten en cijfers tot nu toe Managementsamenvatting Na twee en een half jaar kwaliteitsmetingen in de fysiotherapie is het een geschikt moment

Nadere informatie

Draagvlak voor democratie als staats- en samenlevingsvorm

Draagvlak voor democratie als staats- en samenlevingsvorm Draagvlak voor democratie als staats- en samenlevingsvorm De effectiviteit van de projecten Wegwijs op het Gemeentehuis en De Haagse Tribune Berdien Jager Studentnummer 0230405 Masterthesis Maatschappelijke

Nadere informatie

POLITIEKE HOUDINGEN VAN MIDDELBARE SCHOLIEREN

POLITIEKE HOUDINGEN VAN MIDDELBARE SCHOLIEREN 2010/12/30 UNIVERSITEIT TWENTE. Faculteit Management en Bestuur Opleiding Bestuurskunde BA Cursus Bachelor scriptie Begeleider Prof. Dr. A. Need Tweede lezer M. Jeliazkova Student D.G. Mutlu [s0188611]

Nadere informatie

Wetenschappelijk Congres: Stichting Lezen Effecten van de VoorleesExpress

Wetenschappelijk Congres: Stichting Lezen Effecten van de VoorleesExpress Wetenschappelijk Congres: Stichting Lezen Effecten van de VoorleesExpress Aike Broens, MSc, Erasmus Universiteit Rotterdam Prof. Dr. Roel van Steensel, Erasmus Universiteit Rotterdam en de Vrije Universiteit

Nadere informatie

Verslag college 4: De staat van burgerschapsonderwijs en een blik op de toekomst

Verslag college 4: De staat van burgerschapsonderwijs en een blik op de toekomst Verslag college 4: De staat van burgerschapsonderwijs en een blik op de toekomst In de collegereeks Democratie en burgerschap, georganiseerd door ProDemos en de Universiteit van Amsterdam, kijken we naar

Nadere informatie

TOETSEN EN EXAMINEREN IN HET HOGER ONDERWIJS

TOETSEN EN EXAMINEREN IN HET HOGER ONDERWIJS TOETSEN EN EXAMINEREN IN HET HOGER ONDERWIJS Centrale vraag: Hoe kunnen we de praktijk van evalueren optimaliseren om zo een kwaliteitsvolle, gebalanceerde evaluatiepraktijk te realiseren? DE KRACHT VAN

Nadere informatie

Handboek Politiek deel 2

Handboek Politiek deel 2 Handboek Politiek deel 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren

Nadere informatie

Effectevaluatie van Discussiëren Kun Je Leren (DKJL)

Effectevaluatie van Discussiëren Kun Je Leren (DKJL) Effectevaluatie van Discussiëren Kun Je Leren (DKJL) 18-04-2018 Dr. Tobias Stark European Research Centre on Migration and Ethnic Relations (ERCOMER) Algemene Sociale Wetenschap Universiteit Utrecht Samenvatting

Nadere informatie

icoach, een Web-based en Mobiele Applicatie voor Stoppen-met-roken: Verschillen tussen Gebruikersgroepen, Beïnvloedende Factoren voor Adherence,

icoach, een Web-based en Mobiele Applicatie voor Stoppen-met-roken: Verschillen tussen Gebruikersgroepen, Beïnvloedende Factoren voor Adherence, icoach, een Web-based en Mobiele Applicatie voor Stoppen-met-roken: Verschillen tussen Gebruikersgroepen, Beïnvloedende Factoren voor Adherence, en het Verband tussen Adherence en Effect icoach, a Web-based

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur(s) Nijenhuis, N Vakgebied Natuurkunde Titel Wiskunde bij Natuurkunde: de afgeleide Onderwerp Wiskunde natuurkunde transfer Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Nadere informatie

Een Artikel Schrijven. Prof. dr. Paul A. Kirschner Coördinator Onderzoek

Een Artikel Schrijven. Prof. dr. Paul A. Kirschner Coördinator Onderzoek Een Artikel Schrijven Prof. dr. Paul A. Kirschner Coördinator Onderzoek Met dank aan 1. Writing Scientific Manuscripts (Journal of Young Investigators) 2. S. Downes: How to publish a scientific paper 3.

Nadere informatie