Pieter van den Hoogenband Zwemstadion KLAAR VOOR DE TOEKOMST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pieter van den Hoogenband Zwemstadion KLAAR VOOR DE TOEKOMST"

Transcriptie

1 Pieter van den Hoogenband Zwemstadion KLAAR VOOR DE TOEKOMST

2 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 Hoofdstuk 1 AANLEIDING... 3 Sportplan Sportstad... 3 Kernsport... 3 Pieter van den Hoogenband Zwemstadion... 4 Zwem- en Evenementambities... 4 Gezamenlijk investeren in de Toekomst... 5 Doelstellingen... 6 Hoofdstuk 2 ACTIVITEITEN... 7 Wat is er concreet nodig?... 7 A Innovaties Trainingsfaciliteiten... 8 B Doorontwikkeling wedstrijd-/evenementfaciliteit C Modernisering en onderhoud wedstrijd- en trainingsfaciliteiten Hoofdstuk 3 ACTIES EN MIDDELEN Projectplanning Projectteam Projectbegroting Projectexploitatie Bijlage II Projectbegroting Bijlage III Meerjaren exploitatieoverzicht Bijlage IV Onderhoudsplanning... 20

3 Hoofdstuk 1 AANLEIDING Sportplan 2016 Noord- Brabant heeft als provincie Sport hoog in het vaandel staan. Het in 2011 gelanceerde Sportplan 2016 is daar een belangrijk uithangbord van. Het hoofddoel van het Sportplan Brabant 2016 is: Verbetering van het leef- en vestigingsklimaat in Brabant door het sportklimaat in Brabant op Olympisch niveau te brengen en hiermee een bijdrage leveren aan de provinciale ambities uit de Agenda van Brabant en de nationale ambitie Olympisch Vuur. Een prachtige ambitie die door vele Brabantse gemeenten en organisaties met veel enthousiasme werd ontvangen. Ineens was er ruimte om ondanks de neergaande economische spiraal toch een impuls te geven aan topsportaccommodaties, topsportevenementen, talentontwikkeling en bijzondere breedte- en gehandicaptensport. Daarmee bracht de Provincie de Brabantse Sport landelijk op voorsprong. Een voorsprong die we graag willen helpen behouden en verder uitbouwen. Sportstad De gemeente Eindhoven beschikt sinds decennia over een kwalitatief hoogwaardige sportinfrastructuur. Niet voor niets werd de stad in 2013 door Vereniging voor Sport en Gemeenten gekozen tot sportgemeente van het Jaar. Wat goed is moet ook goed blijven, en dat vraagt om continue aandacht en inspanning om het kwaliteitsniveau te handhaven en waar mogelijk te verbeteren. Het gaat daarbij niet alleen om de versterking van onze sportinfrastructuur, maar ook om de ruimtelijke kwaliteit van onze sportparken, duurzame oplossingen voor mobiliteit en parkeren en een versterking van de landschappelijke en ecologische inpassing. Door de aandacht die sport binnen het gemeentelijk beleid krijgt, kan Eindhoven al jaren bogen op een niveau van sportparticipatie onder haar burgers dat uitstijgt boven het landelijk gemiddelde. De breedtesport wordt daartoe waar mogelijk maximaal gestimuleerd en tegelijkertijd is er ruimte voor topsport. Ons aanbod van een brede sportinfrastructuur, tezamen met de wisselwerking tussen top- en breedtesport, is van groot belang voor een goed leef- en vestigingsklimaat in (de regio) Eindhoven. Het heeft haar weerslag op de vitaliteit van de stad, gezondheid van inwoners en is een driver voor onze economie. Voor expats en kenniswerkers vormt het sport- en evenementenaanbod een belangrijk argument om al dan niet te kiezen voor Eindhoven of de regio als vestigingsplaats. Kernsport Zonder de overige sporten tekort te doen, hebben we er in Eindhoven voor gekozen om extra in te zetten op een vijftal kernsporten te weten: Voetbal, hockey, zwemmen, atletiek en urban sports.

4 Niet voor niets, wordt hier een sterke overlap met de provinciale kernsporten zichtbaar. Het zijn de sporttakken waar zowel nationaal als internationaal aansprekende sportresultaten worden behaald en waaraan van oudsher veel Eindhovenaren deelnemen. Qua resultaten springt zwemmen daar sterk uit. Het beleid van de KNZB in combinatie met het stateof-the-art Pieter van den Hoogenband zwemstadion, hebben dit mogelijk gemaakt. Met de faciliteiten ten behoeve van de breedte- en de topsport, kan deze topaccommodatie gezien worden als schoolvoorbeeld waar breedtesport, topsport, talentontwikkeling, (top)sportevenementen en sportinnovatie in elkaar grijpen. Pieter van den Hoogenband Zwemstadion Het Pieter van den Hoogeband Zwemstadion, gebouwd in 2006, biedt met haar aanpalende zwemfaciliteiten ruimte voor verschillende facetten van de zwemsport. Het Zwemstadion staat nationaal en internationaal bekend als het zwemmekka van Nederland en is in de wereld toonaangevend op het terrein van Innovatie en Evenementen. Maar ook de breedtesport is goed vertegenwoordigd, met o.a. zwemles, waterpolo, wedstrijdzwemmen, schoolsport, schoonspringen en op gezondheid georiënteerde activiteiten. Zwem- en Evenementambities Vanaf de opening is het Pieter van den Hoogenband zwemstadion steeds het belangrijkste podium geweest voor het KNZB (top)sportprogramma. Ontwikkelingen binnen de KNZB (structuurwijziging), borging van de resultaten van Sportplan 2016 van provincie Noord-Brabant, en onze gemeentelijke sportambities, zijn recent aanleiding geweest om de bestaande afspraken tussen de genoemde drie partijen nieuwe impulsen te geven en duurzaam te maken. De afspraken zijn gebaseerd op de ambitie om het zwemstadion toekomstbestendig te maken én te houden, en zijn in december 2014 met een handtekening door alle betrokken partijen bekrachtigd.

5 KNZB heeft met de ondertekening op 17 december 2014 van het zgn. Zwemstad Memorandum Eindhoven, zwemstad van Nederland, aangegeven te kiezen voor het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion als thuisbasis voor de top(wedstrijd)sport en toptalentontwikkeling van het zwemmen en schoonspringen en beloofd zich met de stad in te zetten om de komende jaren toonaangevende LEN, FINA en IPC evenementen naar Eindhoven te halen. Het commitment is in beginsel voor 10 jaar uitgesproken. Gezamenlijk investeren in de Toekomst Vanaf het prille begin is het Zwemstadion een toonbeeld van samenwerking. Rijk, Provincie, regio, gemeente, bedrijfsleven, sportbond en kennisinstellingen, allen hebben in de afgelopen jaren waarde toegevoegd aan het Zwemstadion. En, er gezamenlijk voor gezorgd, dat het Pieter van den Hoogenband zwemstadion een belangrijke positie verworven heeft in de zwemsport. Een dergelijke hoogwaardige accommodatie vraagt per definitie om duurzame inzet van meerdere partijen. Een commitment voor langere tijd. In Eindhoven kunnen we wat dat betreft tot nu toe spreken van een succesverhaal. Met middelen van de provincie is al in 2012 al een eerste aanzet gemaakt om het Zwemstadion toekomstbestendig te maken. Het Krachthonk en de nieuwe kantoorfaciliteiten voor KNZB zijn geopend en in gebruik genomen en het Fieldlab Zwemmen krijgt nu haar nieuwe bodem en camera s. Voor de doorontwikkeling van het Zwemstadion en het verder functioneel versterken van het zwembad voor zwemevenementen en de top- en breedtesport willen we een beroep doen op paragraaf 2 uit de Subsidieregeling Sport Noord-Brabant Sportaccommodaties voor topsportwedstrijden of topsportevenementen. Gemeente Eindhoven vraagt aan onder deze regeling en stelt daar cofinanciering tegenover. Door gezamenlijk te investeren zorgen gemeente Eindhoven en Provincie Noord-Brabant er samen voor dat het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion toekomstproof wordt. En dat het Zwemstadion haar positie als topzwembad voor zowel evenementen als de top- en breedtesport verder kan uitbouwen. Het in deze aanvraag beschreven investeringsvoorstel sluit naadloos aan bij de economische en maatschappelijke uitdagingen én kansen die er op het gebied van sport en innovatie liggen voor Nederland en in het bijzonder voor de provincie Noord-Brabant en Brainport Regio Eindhoven. Voortbouwend op de bestaande sport- en kennisinfrastructuur, en de positie als dé technologie regio van Nederland, heeft de regio als ambitie om Brabant te ontwikkelen tot dé Sport en Technologie regio van Europa met Brainport Regio Eindhoven als belangrijkste concentratiepunt. Ten behoeve van de wedstrijdsport en het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) is al een aantal jaren het Fieldlab zwemmen/innosportlab de Tongelreep actief. Met dit inmiddels beroemde zwemlaboratorium loopt Eindhoven in wereld van zweminnovatie ver voorop. Om die positie te behouden, moet er blijvend geïnvesteerd worden.

6 Doelstellingen De in het volgende hoofdstuk beschreven investeringen zullen met name gericht zijn op het toepassen en aanbrengen van geavanceerde technologische infrastructuur die moeten leiden tot meer beleving, meer zwem- en kijkplezier, meer evenementen, en meer sportief succes in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Bij ambities horen ambitieuze doelstellingen. In 2020:.. staat het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion bekend in de wereld als meest innovatieve zwembad. Een minimale groei van 20% in het aantal bezoeken van internationale zwemteams, journalisten en bedrijven aan het Innosportlab en haar faciliteiten toont dit aan. heeft het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion minimaal 15% meer bezoekers bij grootschalige sportevenementen...laat het aantal hits onder Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in zoekmachines een stijging zien van 25%...wordt de eigen website van het Zwemstadion 50% meer bezocht. blijkt uit berichtgeving over het Zwemstadion dat er sprake is van een verbeterde beleving. Dit zal de komende jaren gemonitord worden en waar mogelijk beïnvloed door de inzet van marketing en communicatie.

7 Hoofdstuk 2 ACTIVITEITEN Wat is er concreet nodig? Om het Zwemstadion een 2.0 -status te bezorgen en het aantrekkelijk te maken voor bezoekers, recreatieve zwemmers, bedrijven, topsporters en coaches, onderwijsinstellingen enz. is een meer geavanceerde technologische infrastructuur noodzakelijk. De reguliere baantjeszwemmers hebben vaak genoeg aan een bad met drijflijnen. Echter, de sportieve zwemmer wil meer en meer vermaakt worden. Met licht- en geluideffecten en inzet van ontsluiting van innovaties ligt daar nog een hele ontwikkeling in het verschiet. Hetzelfde geldt ook voor de toeschouwer bij zwemevenementen. Behalve voor de doorgewinterde zwemliefhebber, is zwemmen doorgaans geen echt attractieve kijksport. Het toepassen van techniek/innovaties op het gebied van licht en geluid kunnen de ambiance voor en de interactie met de toeschouwer flink verbeteren. Het publiek wil informatie, wil de strijd tussen de zwemmers sterker beleven en kunnen herbeleven; juist omdat het veelal snelle en kortdurende acties betreft. Tv-programma s zoals sterren springen laten zien hoe met beeld, licht en geluid een hele simpele formule veel toeschouwers trekt. In de beleving en met haar faciliteiten moet het Zwemstadion goed aansluiten bij de uitstraling van stad en regio als innovatief en baanbrekend. Het moet aantrekkelijk zijn om een zwemevenement te bezoeken. Zwemliefhebber of niet, het bezoek van een zwemevenement in Eindhoven staat in ieder geval op het afwegingenlijstje.

8 Deze ambitie brengt met zich mee dat er op allerlei terreinen investeringen nodig zijn. De in de aanvraag opgenomen investeringen zijn in afstemming tussen de gemeente, Innosportlab de Tongelreep en KNZB tot stand gekomen. Grofweg zijn de benodigde investeringen onder te verdelen in drie categorieën: A. Innovaties trainingsfaciliteiten B. Doorontwikkeling wedstrijd-/evenementfaciliteit C. Modernisering en onderhoud wedstrijd- en trainingsfaciliteiten A Innovaties Trainingsfaciliteiten Met de investeringen in het trainingsbad beogen we vooral de kans op betere zwemtijden tijdens wedstrijden verder te verhogen, om zodanig de positie van Nederlandse zwemmers in de wereldtop te prolongeren. De projecten die vooral de topsporters betreffen, vinden met name hun toepassing in de communicatie tussen sporter en coach, het kunnen geven van (directe en adequate) feedback met beelden en het bieden van faciliteiten in het traject van talentherkenning en talentontwikkeling. LED Pacing System Geraamde kosten Gedurende zwemtrainingen worden verschillende snelheidspatronen opgelegd door de trainer om optimale fysiologische prikkels toe te dienen. Momenteel bepaalt een sporter in dergelijke trainingssets de snelheid op gevoel. Er vind slechts af en toe bijsturing plaats als de trainer handmatig de baantijd klokt. Met behulp van een LED pacing systeem kunnen voor verschillende zwemmers in een baan de snelheidsprofielen gedurende een training worden gevisualiseerd met behulp van bewegende LEDs op de bodem van het zwembad, waardoor de zwemmer zich kan houden aan de opgelegde snelheid. Dit leidt er toe dat de trainingsprikkels exact gestuurd worden, waardoor een optimaal prestatievermogen gecreëerd wordt. LED pacing is ook toepasbaar voor de breedtesport. Met deze techniek en kennis kunnen nieuwe trainingsprotocollen ontwikkeld worden voor een diversiteit aan doelgroepen. Denk daarbij aan vitaliteitstrainingen, waarbij inactiviteit wordt tegengegaan. Het volgen van de LEDs geeft een nieuwe dimensie voor de zwemmer en is volledig op maat toe te passen. Zwemmen Feedback Systeem Geraamde kosten Directe visuele feedback is van cruciaal belang om het aanleren van nieuwe bewegingen snel te laten verlopen. Met behulp van dit systeem worden de videobeelden samen met zinvolle informatie over de prestatie teruggekoppeld. De beelden worden direct na een opname gepresenteerd op grote Touch Screens naast de badrand, zodat de zwemmer alleen of samen met de trainer direct na een start, sprint of keerpunt videobeelden en meetgegevens teruggekoppeld kan krijgen. Ook zorgt het Feedback systeem ervoor dat alle meetgegevens welke in de trainingsfaciliteit van de sporters worden verzameld centraal worden opgeslagen en op diverse locaties in zwemstadion

9 gepresenteerd kunnen worden. Hierdoor kan een trainer in verschillende situaties en met verschillende didactische hulpmiddelen de gegevens analyseren, visualiseren en nabespreken met de sporters. Denk hierbij niet alleen aan een feedbacksysteem voor topsporters maar met name ook jonge talentvolle zwemmers. Daarnaast is het belangrijk een infrastructuur te realiseren waar toekomstbestendig onderzoek kan worden verricht naar de invloed van verschillende vormen van feedback op het leervermogen van mensen. De ontwikkeling van de zwemles van de toekomst waar kennisinstellingen en zwembond mee bezig zijn - is welhaast zeker geënt op bevindingen in de topsport dankzij allerlei cameratoepassingen. Het is alom bekend dat visuele feedback aan kinderen meer effect sorteert dan mondelinge aanwijzingen van de zwemonderwijzer. Hoe leuk is het als ouders, opa s en oma s op dvd de eerste baantjes schoolslag en borstcrawl van hun kind resp. kleinkind kunnen aanschouwen. Bekeken wordt of dit systeem mogelijkheden biedt voor het delen van informatie met bezoekers van zwemwedstrijden. Het project bestaat uit de aanschaf van camera s, schermen en de aanleg van de benodigde infrastructuur. 3D Slaganalyse Geraamde kosten De zwembeweging is een erg complexe beweging. Hoewel met behulp van het bestaande, vaste camerasysteem in de wand erg goed videoanalyses van de start en keerpunten gemaakt kunnen worden, is dit systeem niet geschikt voor analyse van de zwemtechniek. Om de zwemtechniek uitvoerig in kaart te kunnen brengen is het belangrijk om met behulp van een 3D-camerasysteem metingen te verrichten. Om deze unieke meetfaciliteit te realiseren worden 4 extra bovenwatercamera s en 12 extra onderwatercamera s op de bodem van het zwembad geplaatst. Project bestaat uit aanschaf in installeren van extra camera s, de benodigde infrastructuur en aanpassing van software. Deze verbetering van de infrastructuur zal leiden tot een voorsprong op de rest van de wereld. Brabant zal de enige plaats in de wereld zijn waar op millimeters nauwkeurig het slagpatroon in een 3d-veld kan worden gemeten. De aantrekkingskracht van de regio voor buitenlandse sporters en begeleiders zal groot zijn. Deze innovatie is van groot belang om in de toekomst het verschil te kunnen blijven maken. Kostenraming : ,- Startblok/keerpunt Krachtenplatform Geraamde

10 kosten De afzetkracht speelt een erg belangrijke rol in de start en het keerpunt. Hoe de zwemmer afzet bepaalt in belangrijke mate de kwaliteit van de start en het keerpunt. Om de start- en keerpuntprestaties verder te optimaliseren is het daarom belangrijk dat deze afzetkrachten gemeten worden. In dit deelproject zullen een startblok en keerpuntplaat, met daarin krachtsensoren verwerkt, ontwikkeld worden om de afzetkrachten inzichtelijk te kunnen maken. Ook is het belangrijk om de metingen tijdens de van een start of keerpunt in het zwembad te kunnen vergelijken met metingen tijdens de krachttraining. Dit project bestaat uit de aanschaf van een reeds ontwikkeld en op de markt beschikbaar startmeetblok en de aanleg van de benodigde infrastructuur. Een high tech startblok om krachtmetingen te verrichten biedt perspectief voor wetenschappers en topatleten. Zonder dit blok kan er geen verdere kennis worden ontwikkeld op het gebied van starten. Op het aller hoogste niveau maken details het verschil.

11 B Doorontwikkeling wedstrijd-/evenementfaciliteit Doel van deze innovaties is het verbeteren van de faciliteiten in het wedstrijd/evenementenbad zodat er meer beleving is voor toeschouwers van zwemwedstrijden. Het zwemstadion wordt door deze toepassingen een aantrekkelijke en unieke locatie voor regionale, nationale en internationale wedstrijden. Displays Geraamde kosten De bestaande grote displays in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion zijn aan vervanging toe. De technische levensduur van de schermen die werden opgehangen in 2006, is verstreken. De gemeente onderhoud de displays nu zelf, omdat de leverancier ze heeft afgekeurd. Een nieuw displaysysteem in het wedstrijdbad is een noodzakelijke investering om grootschalige sportevenementen van een goed wedstrijdverslag te kunnen voorzien. Gelukkig is sinds 2006 de technologie in deze schermen sterk vooruitgegaan en kunnen deze mogelijkheden in samenwerking met het Innolab worden uitgenut om de beleving voor sporters en toeschouwers aanzienlijk te verbeteren. De beeldkwaliteit is sterk verbeterd en videobeelden en wedstrijdresultaten worden aantrekkelijker en beter zichtbaar. Tijdens wedstrijden kan een koppeling worden gemaakt met de resultaten van innovatieve metingen, waardoor toeschouwers in het stadion mee kunnen worden genomen in de vernieuwingen in de zwemsport. Door het displaysysteem te koppelen aan interactieve applicaties wordt nu ook interactie met het publiek mogelijk. Mensen kunnen social media berichten sturen, die vervolgens zichtbaar worden in het stadion. Samen met het display wordt ook de infrastructuur voor topevenementen aangelegd, zodat gewerkt kan worden met de modernste technologie. Zowel door het zwemstadion zelf, de organisatie maar ook uitzendgerechtigden. Het Display brengt ook meer beleving voor de breedtesport. Het is mogelijk om beelden te laten zien tijdens het zwemmen, bijvoorbeeld in combinatie met muziek. Ook kunnen tijden van zwemmers getoond worden. Het project bestaat uit het aanbrengen van een draagconstructie voor de display schermen, de aanschaf van de displayschermen en de aanleg van de benodigde infrastructuur Lichtplan Geraamde kosten Door het zwemstadion uit te rusten met innovatieve verlichting kan een unieke atmosfeer gecreëerd worden tijdens evenementen. Dit vergroot de beleving en benadrukt de aantrekkelijkheid van de zwemsport voor de toeschouwers in het stadion, de tv kijkers en de sporters, waardoor het zwemstadion een zeer

12 geschikte en unieke locatie blijft voor evenementen. De inzet van verlichting kan gefaseerd worden opgebouwd en is geschikt voor kleinschalige evenementen (waaronder bv schoolsport of symposia) maar ook topevenementen. In dit projectonderdeel zal de inzet van dimbare LED verlichting, eventueel met mogelijkheden voor gekleurd licht worden onderzocht. Naast de innovatie denken we dat deze investering in nieuw licht kan bijdragen aan energiebesparing. Het project bestaat uit het onderzoek naar innovatieve lichttoepassingen en het aanpassen van de bestaande lichtinstallatie. Geluidssysteem en Akoestiek Geraamde kosten Door het zwemstadion uit te rusten met een vernieuwende geluidsinstallatie neemt de beleving en sfeer in het zwemstadion toe. Hiervan profiteren baantjeszwemmers, maar ook kleine en grootschalige evenementen. Nu is het soms moeilijk om mensen die in een microfoon spreken te verstaan. Muziek komt minder goed tot haar recht. Het ligt voor de hand dat verstaanbaarheid en een goede akoestiek bijdraagt aan de deelname van toeschouwers aan een evenement en de sfeer en dynamiek in het stadion. Ook sporters zelf zijn hierbij gebaat. Het project bestaat uit het aanpassen, verbeteren en (op onderdelen) vervangen van de bestaande geluidinstallatie in het stadion en het aanbrengen van akoestische maatregelen.

13 C Modernisering en onderhoud wedstrijd- en trainingsfaciliteiten De gemeente heeft in haar onderhoudsplanning maatregelen getroffen in het kader van continuïteit en bijkomende werkzaamheden. Zoals ook vastgelegd in het Zwemstad Memorandum (ondertekend in december 2014 door Provincie, Gemeente en KNZB) heeft de gemeente de taak op zich genomen om het Pieter van den Hoogenband zwemstadion op topsportniveau te houden en daartoe het noodzakelijk groot onderhoud uit te voeren. Gelet wordt daarbij op efficiency, kwaliteit en duurzaamheid. Met het uitvoeren van het hierna genoemde onderhoud blijven wedstrijd- en trainingsfaciliteiten in optimale conditie en is en blijft deze accommodatie bij uitstek de locatie voor het organiseren van topzwemevenementen in Nederland. Beveiligingsinstallaties Geraamde kosten Het project bestaat uit het planmatig vervangen van onderdelen van de bestaande beveiligingsinstallaties. Werktuigbouwkundige installaties Geraamde kosten Het project bestaat uit het planmatig vervangen van onderdelen van de werktuigbouwkundige installaties en sanitair. Vaste inrichting Geraamde kosten Het project bestaat uit het planmatig vervangen van vaste inrichting zoals zwembadinventaris, toegangspoorten, geleidingshekken, etc. Schilderwerk Geraamde kosten Project bestaat uit het planmatig uitvoeren van schilderwerk en specialistisch reinigingswerk. NB In Bijlage IV is een volledig overzicht opgenomen van de onderhoudsplanning

14 Hoofdstuk 3 ACTIES EN MIDDELEN Projectplanning Einddatum project: Uiterlijk 31 december Een volledige projectplanning is in bijlage I opgenomen. Vooruitlopend op het beschikbaar komen van de bij de provincie Noord Brabant aangevraagde subsidie zal er gestart worden met de van de onderdelen 1 t/m 4. Hierdoor wordt het mogelijk om meteen na het beschikbaar stellen van de subsidie de juiste materialen te bestellen en te installeren. Het is voor de topsporters erg belangrijk voor hun deelname aan de Olympische Spelen van 2016 en 2020 dat zij zo snel mogelijk gebruik kunnen maken van deze faciliteiten. De voorbereiding van de innovaties in het wedstrijdbad zullen worden opgestart na het beschikbaar stellen van de subsidie. Deze werkzaamheden vereisen veel voorbereidingstijd omdat er een groot aantal zaken onderzocht moeten worden. De van deze werkzaamheden wordt zoveel mogelijk gecombineerd met de van de onderhoudswerkzaamheden in de accommodatie, dit om de overlast voor de gebruikers zoveel mogelijk te beperken. Verder willen we zoveel mogelijk gebruik maken van het voor de onderhoudswerkzaamheden benodigd materieel zoals steigers, hoogwerkers, etc. De voorbereiding van de onderhoudswerkzaamheden starten in het najaar van 2015 en zullen na aanbesteding in de loop van 2016 worden uitgevoerd. Afhankelijk van de beschikbaarheid van het bad kunnen deze werkzaamheden doorlopen tot medio NB In Bijlage I is een volledig overzicht opgenomen van de projectplanning.

15 Projectteam Intern opdrachtgever Arie Heesterbeek Sectorhoofd Maatschappelijk Vastgoed en Sport (MVS) Gedelegeerde verantwoordelijkheid Uitvoering Mark van Rooijen MVS - Afdelingshoofd Tongelreep m.van.rooijen@eindhoven.nl Projectleider Jan Gommers MVS.BTO - Bouw, Techniek en Onderhoud j.gommers@eindhoven.nl Projectbegroting In de bijlage is de sluitende projectbegroting behorend bij deze aanvraag opgenomen. Hierbij is de nummering uit Hoofdstuk 2 Activiteiten aangehouden. Kort samengevat zien de totale kosten en dekking van de investering er als volgt uit: Provincie Noord- Brabant Gemeente Eindhoven Totale investering Upgrade wedstrijd- en trainingsfaciliteiten Onderhoud wedstrijd en trainingsfaciliteiten Totale investering Percentage van totaal 48% 52% 100% In bijlage II is een Excel-overzicht opgenomen met de complete projectbegroting

16 Projectexploitatie In de subsidieregeling wordt expliciet gevraagd om een 10-jaars exploitatieoverzicht, echter Gemeente Eindhoven werkt alleen met vierjaarsbegrotingen. Het gaat hier echter wel om door het college goedgekeurde begrotingen. Daarnaast wordt de komende periode gewerkt aan een herziening van de begroting Dat betekent dat de cijfers voor 2016 en verder die nu zijn opgenomen in het overzicht mogelijk zullen wijzigen. NB In bijlage III is de meerjarenexploitatie van de Tongelreep opgenomen over de periode

17 Bijlage I Projectplanning Tijdplanning Investeringsplan Tongelreep Nr. Onderwerp juni juli aug sept okt. nov. dec. jan. febr. mrt apr. mei juni juli aug sept okt. nov. dec. jan. febr. mrt apr. mei juni juli aug sept okt. nov. dec. Subsidie aanvraag Behandeling Subsidie 1. LED pacing systeem 2. Zwemmen Feedback Systeem 3. 3D slaganalyse systeem 4. Startblok/keerpunt krachten platform 5. Display in wedstrijdbad 6. Verbeteren verlichting Stadion 7. Aanpassen van geluid/akoestiek 8. beveiligingsinstallaties 9. WTB Installatie 10. verv. Vaste inrichting zwembad 11. schilderwerk en reiniging

18 Bijlage II Projectbegroting Investeringsoverzicht Innovatieplan Tongelreep Nr. Onderwerp Kosten in 1. LED pacing systeem ,00 aanschaf van een bestaand systeem, waardoor dit snel te implementeren is doorontwikkeling van het systeem naar wensen van de gebruikers 2. Zwemmen Feedback Systeem ,00 extra camera's, beeldschermen, infrastructuur, software 3. 3D slaganalyse systeem ,00 2 extra camerasets en aanpassing infrastructuur 4. Startblok/keerpunt krachten platform ,00 aankoop van bestaand startmeetblokl en aanleg van benodigde infra structuur 5. Display in wedstrijdbad ,00 aanpassen draagconstructie aanschaf schermen aanpassen infrastructuur 6. Verbeteren verlichting Stadion ,00 Omzetten naar dimbare LED verlichting 7. Aanpassen van geluid/akoestiek ,00 verbeteren geluidinstallatie verbeteren akoestiek 8. beveiligingsinstallaties ,00 vervanging + onderhoud 9. WTB Installatie ,00 vervanging + onderhoud 10. verv. Vaste inrichting zwembad ,00 vervanging + onderhoud 11. schilderwerk en reiniging ,00 onderhoud ,00

19 Bijlage III Meerjaren exploitatieoverzicht Tongelreep: energie E42200 Rente over eigen financieringsmiddelen Rente over eigen financieringsmiddelen Tongelreep: indirect personeel E46053 Doorberekende kosten CPO MO Doorber. afdelingskosten MO (2) Tongelreep: accomodaties E42200 Rente over eigen financieringsmiddelen Rente over eigen financieringsmiddelen Uitgaven Inkomsten Uitgaven Inkomsten Uitgaven Inkomsten Uitgaven Inkomsten E42300 Afschrijvingen Normale afschrijving 66 E43001 Energie Aardgas Electriciteit Energiekosten E43014 Uitbestede werkzaamheden Onderhoud algemeen onroerende goed E83006 Opbrengsten van div. goederen/diensten Uitbest. werkzaamheden Opbrengst overige goederen/diensten Doorlevering energie Bijdragen derden E42300 Afschrijvingen Normale afschrijving E43000 Kosten ingehuurd personeel van derden Kosten ingehuurd personeel van derden E43004 Betaalde belastingen Betaalde belastingen E43012 Specifieke gebruiks/verbruiksgoederen Chemicalien strooizand en -zout vetten Specifieke gebruiksgoederen Waterverbruik E43014 Uitbestede werkzaamheden Onderhoud algemeen onroerende goed Onderhoud vervoermiddelen Schoonmaakwerkzaamheden E43015 Kosten verzekeringen Kosten verzekeringen E43016 Diverse diensten en vergoedingen Advertentie- en reclamekosten Diverse diensten en vergoedingen Kwaliteitscontrole Vergoed. van reis- en verblijfskosten E46000 Toevoeging aan voorzieningen M utatie voorzieningen BBV E46053 Doorberekende kosten CPO MO Doorber. afdelingskosten MO E83000 Vergoeding beschikbaar stellen personeel Vergoed. besch stellen van personeel E83002 Ontvangen huren tariefgebonden Overige inkomsten sport Tongelreep: opbrengst sportgebruik Onderwijs Totalen E83002 Ontvangen huren tariefgebonden Sportieve recreatie Doelgroepen Verenigingen E83006 Opbrengsten van div. goederen/diensten Opbrengst overige goederen/diensten Doorber. afdelingskosten MO E86053 Doorberekende kosten CPO MO Doorber. afdelingskosten MO Tongelreep: horeca service E83001 Ontvangen huren Huren

20 Bijlage IV Onderhoudsplanning Investeringsoverzicht onderhoud Tongelreep 2015 t/m 2019 Nr. Onderwerp Kosten in subtotaal jaar eigenaars/ opnemen in investeringsplanning gebruikersonderhoud 1. Schilderwerk + kitwerk + reinigen 5.568,00 16 E 1.101,00 17 E ,00 18 E 1.160, , , , , , ,00 2. Hang en sluitwerk 6.013, ,00 3. verv. Inrichting 4.353, ,00 15 G , , , ,00 4. ET installatie 1.189,00 15 G 1.189,00 18 G , ,00 15 G 1.189,00 18 G , , Sanitair , , , Terrein , ,00 7. WTB installatie ,00 18 G , , geluidinstallatie , , , Beveiligingsinstallatie , , , , , ,00

21

Bijlage bij notitie ZWC-0891 Versterking sportinfrastructuur Brabant: uitwerking investeringsvoorstel

Bijlage bij notitie ZWC-0891 Versterking sportinfrastructuur Brabant: uitwerking investeringsvoorstel Nadere informatie kansrijke initiatieven sportaccommodaties Bijlage bij notitie ZWC-0891 Versterking sportinfrastructuur Brabant: uitwerking investeringsvoorstel In het licht van Road to London 2012 zien

Nadere informatie

Investeringsproject upgrade sportaccommodatie voor topsportwedstrijden en evenementen zwemmen

Investeringsproject upgrade sportaccommodatie voor topsportwedstrijden en evenementen zwemmen Bijlage 1: het projectplan (artikel 2.4, onder r) Investeringsproject upgrade sportaccommodatie voor topsportwedstrijden en evenementen zwemmen In deze bijlage wordt a) het project beschreven en b) aangegeven

Nadere informatie

Olympisch Plan Brabant:Versterken sportinfrastructuur

Olympisch Plan Brabant:Versterken sportinfrastructuur Bijlage 3 bij Statenvoorstel 61/10 Olympisch Plan Brabant: versterken sportinfrastructuur : mogelijke invulling Algemeen Naam voorstel Investeringsdomein Olympisch Plan Brabant:Versterken sportinfrastructuur

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college - Sportnota Hé ga je mee? (ambitie 6 en7). - Samen werkend aan morgen

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college - Sportnota Hé ga je mee? (ambitie 6 en7). - Samen werkend aan morgen gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 13R5395 13bst00953 Beslisdatum B&W 4 juni 2013 Dossiernummer 13.23.351 RaadsvoorstelUitbreiding Pieter van den Hoogenband Zwemstadion met een (multifunctionele)

Nadere informatie

UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken

UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken Aanleiding UZSC heeft heel wat bereikt: stevig aanwezig in de top van het Nederlandse waterpolo bij de mannen en de vrouwen, een bloeiende jeugdopleiding

Nadere informatie

gemeente Eindhoven De kaders van het rijk aangevuld met de gemeentelijke kaders vormen het CTO Eindhoven.

gemeente Eindhoven De kaders van het rijk aangevuld met de gemeentelijke kaders vormen het CTO Eindhoven. gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 11R4646 11bst02172 Beslisdatum B&W 06 december 2011 Dossiernummer 11.49.751 RaadsvoorstelBeleidskader Centrum voor Topsport en Onderwijs Eindhoven Inleiding

Nadere informatie

Commissie Zorg, Welzijn en Cultuur

Commissie Zorg, Welzijn en Cultuur Griffie Commissie Zorg, Welzijn en Cultuur Datum commissievergadering : 18 februari 2011 Document nummer : 2399118 Behandelend ambtenaar : A.G.P. van der Heijden Directie/bureau : Economie & Mobiliteit/

Nadere informatie

Statenfractie PvdA P.J. van Liempd. Postbus 90151 5200 MC S-HERTOGENBOSCH

Statenfractie PvdA P.J. van Liempd. Postbus 90151 5200 MC S-HERTOGENBOSCH Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 info@brabant.nl www.brabant.nl Bank ING 67.45.60.043 Statenfractie PvdA P.J. van Liempd Postbus 90151 5200

Nadere informatie

KENNISBANK - SUBSIDIES EN FONDSEN

KENNISBANK - SUBSIDIES EN FONDSEN KENNISBANK - SUBSIDIES EN FONDSEN SUBSIDIEREGELING SPORT NOORD-BRABANT 2013-2016 PROVINCIE NOORD-BRABANT Samenvatting De Subsidieregeling Sport Noord-Brabant 2013-2016 richt zich op 3 pijlers: topsportaccommodaties,

Nadere informatie

Brigite van Haaften, gedeputeerde Cultuur en Samenleving:

Brigite van Haaften, gedeputeerde Cultuur en Samenleving: Sportplan 2016 Brigite van Haaften, gedeputeerde Cultuur en Samenleving: Heel Brabant in beweging! Sport leeft in Brabant. Brabanders vinden sport belangrijk en sport is belangrijk voor Brabant. Sporten

Nadere informatie

AZ&PC AMERSFOORT WWW.AZPC.NL

AZ&PC AMERSFOORT WWW.AZPC.NL AZ&PC AMERSFOORT WWW.AZPC.NL AZ&PC AMERSFOORT ~ Opgericht op 29 mei 1910 ~ Eén van de oudste zwemsportclubs van Nederland ~ Richt zich op alle sporttakken: synchroonzwemmen, waterpolo schoonspringen en

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

Subsidieregeling sport Noord-Brabant

Subsidieregeling sport Noord-Brabant CVDR Officiële uitgave van Noord-Brabant. Nr. CVDR275973_7 29 november 2017 Subsidieregeling sport Noord-Brabant 2013-2016 Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Subsidieregeling sport Noord-Brabant 2013-2016 Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Subsidieregeling sport Noord-Brabant

Subsidieregeling sport Noord-Brabant CVDR Officiële uitgave van Noord-Brabant. Nr. CVDR124297_3 6 december 2016 Subsidieregeling sport Noord-Brabant 2011-2016 Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant; Gelet op artikel 105 en artikel 143 van

Nadere informatie

Jaarplan passie voor water. Januari

Jaarplan passie voor water. Januari passie voor water Januari 2017 1 Strategisch doel 2024 Aanpak naar 2024 Aanpak 2017 Projecten 2018+ Aanpak 2018+ Februari 2017 2 Topsporters Strategie 2024 Topsporters doen structureel mee om de mondiale

Nadere informatie

THIALF Waar sporthistorie wordt geschreven en resultaten tellen!

THIALF Waar sporthistorie wordt geschreven en resultaten tellen! THIALF Waar sporthistorie wordt geschreven en resultaten tellen! Een solide partner voor Friesland, Nederland en de rest van de schaatswereld September 2015 Index Legacy van Thialf Thialf staat voor Het

Nadere informatie

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue)

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Nota Ruimte budget 75 miljoen euro voor Brainport Eindhoven en 6,8 miljoen voor ontwikkeling A2-zone Planoppervlak 3250 hectare (Brainport Eindhoven) Trekker

Nadere informatie

Waterkracht Regio West Meerjarenbeleidsplan 20 juni 2015

Waterkracht Regio West Meerjarenbeleidsplan 20 juni 2015 Waterkracht Regio West 2015-2016 Meerjarenbeleidsplan 20 juni 2015 Waterkracht in Regio West 2015-2016 Inleiding Voor u ligt het voorstel voor het Meerjarenbeleidsplan van Regio West voor de periode 2015-2016.

Nadere informatie

Projectplan Topsport Talentherkenning (RTC / RTC TOP)

Projectplan Topsport Talentherkenning (RTC / RTC TOP) Projectplan Topsport Talentherkenning (RTC / RTC TOP) Datum: 31 januari 2017 Projectleider: Titus Damsma Kostenplaats: TH 3152, 3159 t/m 3163 Korte projectbeschrijving: Het beleid Onder 13 is internationaal

Nadere informatie

Sport in Eindhoven

Sport in Eindhoven Sport in Eindhoven 31-05-2018 Inhoud 1. Welkom! 2. Sport in Eindhoven 3. Sportvisie en uitvoeringsprogramma 4. Vooruitblik 2018 Hoeveel sportverenigingen heeft Eindhoven? a. 110 b. 160 c. 210 d. 340 Facts

Nadere informatie

Raadsvoorstel Sportvisie

Raadsvoorstel Sportvisie gemeente Eindhoven 16R7018 Raadsnummer Inboeknummer 16bst01331 Beslisdatum B&W 18 oktober 2016 Dossiernummer 16.42.751 Raadsvoorstel Sportvisie Inleiding We bieden u bijgaand de nieuwe Sport en Beweegvisie

Nadere informatie

Tafeltennis beweegt. Van het Meerjarenbeleidsplan naar Presentatie Afdelingen najaar 2017

Tafeltennis beweegt. Van het Meerjarenbeleidsplan naar Presentatie Afdelingen najaar 2017 Tafeltennis beweegt Van het Meerjarenbeleidsplan 2017+ naar 2018+ Presentatie Afdelingen najaar 2017 1 Programma 1. Opening Afdelingsvoorzitter 2. MJBP 2017+ Wat is er gebeurd? Hoofdbestuur 3. MJBP 2018+

Nadere informatie

ZPC AMERSFOORT is zwemsport voor iedereen

ZPC AMERSFOORT is zwemsport voor iedereen Sponsorgids Krachten bundelen Sinds het seizoen 2015-2016 vormen de verenigingen AZ&PC en De Amer samen één vereniging onder de naam ZPC AMERSFOORT. Een nieuwe naam bij een vertrouwde vaste waarde van

Nadere informatie

Voor het evenementenbeleid stellen wij voor ,-- beschikbaar te stellen.

Voor het evenementenbeleid stellen wij voor ,-- beschikbaar te stellen. Staten voorstel nr. PS/2016/380 Investeringsvoorstel Evenementenbeleid 2017-2019 Datum GS-kenmerk Inlichtingen bij 31.05.2016 2016/0180465 mw. H.AJ. Meelissen, telefoon 038 499 74 88 e-mail H.Meelissen@overijssel.nl

Nadere informatie

VISIE, OPLEIDINGSSTRUCTUUR EN SELECTIEPROFIELEN. Visie afdeling wedstrijdzwemmen ZV WESTLAND

VISIE, OPLEIDINGSSTRUCTUUR EN SELECTIEPROFIELEN. Visie afdeling wedstrijdzwemmen ZV WESTLAND VISIE, OPLEIDINGSSTRUCTUUR EN SELECTIEPROFIELEN Visie afdeling wedstrijdzwemmen ZV WESTLAND De visie van de afdeling wedstrijdzwemmen van ZV WESTLAND kenmerkt zich door onderstaande 3 hoofdlijnen: 1. Wedstrijdzwemmen

Nadere informatie

Vaststellen van de subsidieregeling Gehandicaptensport(3B, 2015, 118)

Vaststellen van de subsidieregeling Gehandicaptensport(3B, 2015, 118) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 52053 12 juni 2015 Vaststellen van de subsidieregeling Gehandicaptensport(3B, 2015, 118) Afdeling 3B Nummer 118 Publicatiedatum 9 juni 2015 Onderwerp

Nadere informatie

- Subsidieaanvraag Ontwikkeling van sporttalenten Subsidieregeling sport Noord-Brabant 2011-2016

- Subsidieaanvraag Ontwikkeling van sporttalenten Subsidieregeling sport Noord-Brabant 2011-2016 A gemeente Eindhoven - Subsidieaanvraag Ontwikkeling van sporttalenten Subsidieregeling sport Noord-Brabant 2011-2016 Bijlage 1: het projectplan (artikel 6.5 1., onder i) Programma versterking talentbegeleiding

Nadere informatie

Foto grote zaal MG The National

Foto grote zaal MG The National Foto grote zaal MG The National Muziekgebouw 2025 Toekomstplan doel: inhoudelijk innovatief, leidend en financieel gezond Muziekgebouw Eindhoven Eindhoven Brainport moet groeien om maatschappelijke en

Nadere informatie

Beste deelnemers aan de Minior Swim Cup

Beste deelnemers aan de Minior Swim Cup Beste deelnemers aan de Minior Swim Cup Hierbij de laatste informatie over de Minior Swim Cup van zaterdag 8 april 2017. Ook dit jaar zijn er weer veel inschrijvingen en we hebben zo veel mogelijk zwemmers

Nadere informatie

Studeren en sporten Centrum voor Topsport en Onderwijs Eindhoven

Studeren en sporten Centrum voor Topsport en Onderwijs Eindhoven Studeren en sporten Centrum voor Topsport en Onderwijs Eindhoven Aanleiding Ambitie Nederlandse sport en overheid: - Nederland bij de Top 10 van de wereld - Nederland op Olympisch niveau in 2016 Minimaal

Nadere informatie

Team Breda Breda brengt het samen 2

Team Breda Breda brengt het samen 2 Breda 2 Team Breda Onder deze titel is op 6 april 2017 de nieuwe sportbeleidsvisie en het uitvoeringsplan van de gemeente Breda unaniem door de gemeenteraad vastgesteld. De gemeente Breda voert al jaren

Nadere informatie

Informatie ZV De Watervogels

Informatie ZV De Watervogels Informatie ZV De Watervogels Zwemvereniging De Watervogels Zwemvereniging de Watervogels is al meer dan 35 jaar de zwemvereniging van Bleiswijk. De vereniging is ooit begonnen met de komst van het 16 meter

Nadere informatie

Programmaspecifieke vragenlijst

Programmaspecifieke vragenlijst Programmaspecifieke vragenlijst Programma: Gelderland Sport!; Maatschappelijke kracht van sport; Sportieve Buitenruimte In het Uitvoeringsbeleid van het programma Gelderland Sport! 2016-2019 is opgenomen

Nadere informatie

Investeringsproject realisatie sportaccommodatie voor topsporttraining hockey

Investeringsproject realisatie sportaccommodatie voor topsporttraining hockey Bijlage 1: het projectplan (artikel 3.5, onder s) Investeringsproject realisatie sportaccommodatie voor topsporttraining hockey In deze bijlage wordt a) het project beschreven en b) aangegeven op welke

Nadere informatie

Innovatie op de werkvloer. Sport en Innovatie Innovatie op de werkvloer

Innovatie op de werkvloer. Sport en Innovatie Innovatie op de werkvloer Sport en Innovatie Deelnemende experts: Cees van Bladel Hanno van der Loo Roald van der Vliet Aart van der Wulp Dit hoofdstuk geeft een kijk in de keuken van de topsportpraktijk. Zit de Nederlandse sport

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Volwassenen naar het sportpark

Volwassenen naar het sportpark Laaghangend fruit: jong volwassenen die willen (blijven) sporten Volwassenen naar het sportpark Riccardo Gillieron Anja Garritsen NOC*NSF OZ&PC Arethusa Dia 1 Dia 2 We winnen veel met sport! Dia 3 Plus10

Nadere informatie

Visie. Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi. Team 13

Visie. Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi. Team 13 Visie Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi Team 13 Inhoudsopgave Achtergrond 2 Visie op Kracht van Sport 2 Strategie 3 Betrokken stakeholders 5 Bijlagen

Nadere informatie

Essay Dordtologie. Een sportevenement specifiek voor Dordrecht. Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012

Essay Dordtologie. Een sportevenement specifiek voor Dordrecht. Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012 Essay Dordtologie Een sportevenement specifiek voor Dordrecht Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012 Inleiding Ik heb met plezier de cursus Dordtologie gevolgd. Allerlei onderwerpen zijn tijdens

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale sportevenementen

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale sportevenementen Subsidiereglement voor ondersteuning van internationale sportevenementen Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen, liefst op regelmatige basis, en levenslang.

Nadere informatie

Programmaspecifieke Vragen Lijst

Programmaspecifieke Vragen Lijst In het Uitvoeringsbeleid van het programma Gelderland Sport! 2016-2019 is opgenomen dat de provincie ernaar streeft om in 2019 een groeiend netwerk van sterke, toekomstbestendige sportverenigingen en vitale

Nadere informatie

Beweeg mee! Concept-sportvisie ; richting 2025

Beweeg mee! Concept-sportvisie ; richting 2025 Beweeg mee! Concept-sportvisie ; richting 2025 Van Hé, ga je mee naar Beweeg mee!. Dit is in essentie de route van de sportnota 2008 2015 naar een sportvisie voor de periode 2016 2025. De nieuwe visie

Nadere informatie

Agendapunt 8.1 Jaarplan 2017

Agendapunt 8.1 Jaarplan 2017 Agendapunt 8.1 Jaarplan 2017 Het bondsbestuur heeft, naar aanleiding van de feedback van de afgevaardigden (tijdens jaar- en bondsvergaderingen en andere ontmoetingen) en op basis van eigen ervaring, geconcludeerd

Nadere informatie

Sport- en (be)leefcampus De Braak. Hotspot voor beweging, gezondheid en onderwijs

Sport- en (be)leefcampus De Braak. Hotspot voor beweging, gezondheid en onderwijs Sport- en (be)leefcampus De Braak Hotspot voor beweging, gezondheid en onderwijs Voorwoord In 2016 hebben wij de Strategische Agenda van Helmond gepresenteerd. Bedoeld om kansen te verzilveren en de basis

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Ontwikkeling Brainport Innovatie Campus (BIC) te Eindhoven Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Kennisnemen van de stand van zaken bij de ontwikkeling

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Sportaanbod Ouders van Jonge Kinderen Handleiding voor organisaties

Sportaanbod Ouders van Jonge Kinderen Handleiding voor organisaties Sportaanbod Ouders van Jonge Kinderen Handleiding voor organisaties Koninklijke Nederlandse Zwembond levenlangzwemmen@knzb.nl 030-7513235 1 Inleiding De KNZB heeft van september 2011 tot en met maart 2012

Nadere informatie

Verslag EK zwemmen 2018

Verslag EK zwemmen 2018 Verslag EK zwemmen 2018 Datum: 2-7 juli 2018 Locatie: Lublin, Polen Zwembad: Aqua Lublin Zwemdelegatie: Bart de Bruijn Zwemmer Ad de Bruijn Begeleider Bart de Bruijn, 18 jaar, woont in Etten-Leur, traint

Nadere informatie

AANVOERDERS VAN AMBITIE

AANVOERDERS VAN AMBITIE WWW.BRABANTSPORT.NL AANVOERDERS VAN AMBITIE VOORWOORD 2 Zelfbewuste bescheidenheid. Een term die Brabant mooi typeert. Op veel terreinen in het economisch domein loopt Brabant voorop. Vanwege die Brabantse

Nadere informatie

Verdiepingsonderzoek nieuw Thialf

Verdiepingsonderzoek nieuw Thialf Heerenveen Centrum Breed / Stad van Sport Verdiepingsonderzoek nieuw Thialf Informatiebijeenkomst omwonenden en HOV Donderdag 15 januari 2009 Frank Witbraad, programmamanager Heerenveen Centrum Breed /

Nadere informatie

1. Waarom is het systeem van talentherkenning in Nederland nog relatief onderontwikkeld?

1. Waarom is het systeem van talentherkenning in Nederland nog relatief onderontwikkeld? 1. Waarom is het systeem van talentherkenning in Nederland nog relatief onderontwikkeld? Door het fijnmazige systeem van ca. 29 000 sportverenigingen in ons land zal elk talent dat zich aandient als zodanig

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Beantwoording inzake schriftelijke vragen van de Partij voor de PvdA Statenfractie Noord-Brabant aan het college van GS inzake toekenningen

Nadere informatie

Projectplan Heren (inclusief jongens junioren/cadetten)

Projectplan Heren (inclusief jongens junioren/cadetten) Projectplan Heren (inclusief jongens junioren/cadetten) Datum: 31 januari 2017 Projectleider: Jiao Li Kostenplaats: HS en HJ (met alle subplaatsen) Korte projectbeschrijving: Het projectplan is erop gericht

Nadere informatie

Versterking. Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland 2012-2016. Professionalisering Positionering Samenwerking

Versterking. Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland 2012-2016. Professionalisering Positionering Samenwerking Versterking Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland Professionalisering Positionering Samenwerking 2012-2016 Samenleving Energie uit het hart van de samenleving Sportverenigingen Brancheorganisatie

Nadere informatie

Convenant Vereniging Toeristisch Platform Apeldoorn en Gemeente Apeldoorn

Convenant Vereniging Toeristisch Platform Apeldoorn en Gemeente Apeldoorn Convenant Vereniging Toeristisch Platform Apeldoorn en Gemeente Apeldoorn Ondergetekenden, De Gemeente Apeldoorn, hierna te noemen de gemeente, rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar wethouder M.J.P.

Nadere informatie

Talent inspireert Bouw mee aan een sportieve en culturele regio

Talent inspireert Bouw mee aan een sportieve en culturele regio Talent inspireert Bouw mee aan een sportieve en culturele regio STERA De Stichting Top Events regio Alkmaar (STERA) stimuleert talentontwikkeling. Dit doet de stichting door top-events naar de regio Alkmaar

Nadere informatie

swereldsgrootsteestafeteloop 185km vannijmegennaarenschede 7.800deelnemers,600vrijwiligers

swereldsgrootsteestafeteloop 185km vannijmegennaarenschede 7.800deelnemers,600vrijwiligers swereldsgrootsteestafeteloop 185km vannijmegennaarenschede 7.800deelnemers,600vrijwiligers De kracht van de Batavierenrace De grootste estafetteloop ter wereld 185 km, 25 etappes, 7.800 deelnemers, 600

Nadere informatie

De Algemene Vergadering wordt gevraagd in te stemmen met de Begroting 2016 van NOC*NSF

De Algemene Vergadering wordt gevraagd in te stemmen met de Begroting 2016 van NOC*NSF AGENDAPUNT 3.b. Notitie Ter besluitvorming aan van Algemene Vergadering NOC*NSF Bestuur NOC*NSF betreft Begroting NOC*NSF 2016 datum behandeling 16 november 2015 gevraagd besluit De Algemene Vergadering

Nadere informatie

"Verordening evenementen gemeente Hardenberg".

Verordening evenementen gemeente Hardenberg. "Verordening evenementen gemeente Hardenberg". HOOFDSTUK I Inleidende bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. Organisator: een bij de Kamer van Koophandel ingeschreven

Nadere informatie

KADERBELEID. Werven, behouden en waarderen van kader

KADERBELEID. Werven, behouden en waarderen van kader KADERBELEID Werven, behouden en waarderen van kader KADERBELEID TECHNISCH KADER Trainers, instructeurs, officials en bestuursleden hebben een grote invloed op het sport- en spelplezier van de sporters,

Nadere informatie

Ambitie: Winkelstad PLUS + muziek. Forse investering noodzakelijk! Centrum op de schop!

Ambitie: Winkelstad PLUS + muziek. Forse investering noodzakelijk! Centrum op de schop! Ambitie: Winkelstad PLUS + muziek Goor als winkelhart van de Hof van Twente aangevuld met muzikale elementen: Beeld bepalende elementen (muziekkoepel etc.); Muzikale evenementen (zie Bigband festival);

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem;

Het college van burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem; Nadere regels subsidies gemeente Kaag en Braassem Het college van burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem; - gezien het voorstel 11 december 2012; - gelet op artikel 147 van de Gemeentewet en artikel

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale sportevenementen

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale sportevenementen Subsidiereglement voor ondersteuning van internationale sportevenementen Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen, liefst op regelmatige basis, en levenslang.

Nadere informatie

George de Jong Directeur InnoSportNL

George de Jong Directeur InnoSportNL George de Jong Directeur InnoSportNL 16 miljoen mensen 65% actief in sport > ambitie 75% ambitie > Top 10 in de wereld Werkgelegenheid sportsector 2011 200.000 FTE > in 10 jaar + 200% 1.6 miljoen vrijwilligers

Nadere informatie

Handleiding afnemen van SwimKick techniekwedstrijden

Handleiding afnemen van SwimKick techniekwedstrijden Handleiding afnemen van SwimKick techniekwedstrijden Inleiding op SwimKick techniekwedstrijden... 2 Globale omschrijving van SwimKick techniekwedstrijden.... 2 Wat willen we bereiken met SwimKick techniekwedstrijden?...

Nadere informatie

Jouw club klaar voor de

Jouw club klaar voor de Jouw club klaar voor de toekomst?! Watersportverbond, 6 maart 2019 www.academievoorsportkader.nl De omgeving van clubs verandert, beweegt jouw club mee? Sport in cijfers 74 sportbonden 23.000

Nadere informatie

Jaarplan Bobslee

Jaarplan Bobslee 2008-2009 01 augustus 2008 Edward Cyrus Commissaris bobslee BSBN Koen van Nol Topsportcoördinator BSBN BSBN Nederland 2008-2009 1 INHOUDSOPGAVE Pag. 1 Inleiding... 3 2 Topsportstructuur en -organisatie...

Nadere informatie

Schoonspringen Amersfoort

Schoonspringen Amersfoort Schoonspringen Amersfoort 2003-2008 Vanaf september 2003 start de Springschool o.l.v. Wessel Zimmermann i.s.m. AZ&PC met een nieuw 5-jarenplan: Schoonspringen Amersfoort 2003-2008. Naar aanleiding van

Nadere informatie

op het juiste moment op topniveau

op het juiste moment op topniveau Het kost vier jaar om een sporter op het juiste moment op topniveau te laten presteren Jacco Verhaeren (1969) was bij PSV in Eindhoven coach van onder meer Inge de Bruin en Pieter van den Hoogenband. In

Nadere informatie

Van: het Algemeen Bestuur van de Stichting Topsport Overijssel, Regio Twente

Van: het Algemeen Bestuur van de Stichting Topsport Overijssel, Regio Twente Aan: PHO- Mensen en Sport, Regio Twente Van: het Algemeen Bestuur van de Stichting Topsport Overijssel, Regio Twente Onderwerp: Commitment en financiële ondersteuning vanuit de Regio Twente voor de Stichting

Nadere informatie

Hierbij zijn enkele opmerkingen relevant om dit aantal uren goed te interpreteren:

Hierbij zijn enkele opmerkingen relevant om dit aantal uren goed te interpreteren: Datum 24-01-2017 Doorkiesnummer 030 751 3218 Contactpersoon Jaap Wals E-mail jaap.wals@knzb.nl Onderwerp Badwatercalculaties voor uw vereniging Geachte heer/mevrouw, Bijgaand treft u de voor uw vereniging

Nadere informatie

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH 56 TIPS & TRICKS Elke hardloper heeft zijn eigen doelstelling: waar de één zich bijvoorbeeld focust op het verbeteren van zijn looptechniek,

Nadere informatie

Binnenstadsvisie Eindhoven

Binnenstadsvisie Eindhoven Binnenstadsvisie Eindhoven Raadscie. EM 20.09.16 Vera Gielen Gebiedsmanager Centrum @GielenVera Waarom visie Geeft richting voor ontwikkeling binnenstad om ervoor te zorgen dat we in 2025 de binnenstad

Nadere informatie

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid LEEUWARDEN SÚDWEST-FRYSLÂN SMALLINGERLAND HEERENVEEN Versterk Economie en Werkgelegenheid Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord SAMEN WERKEN AAN EEN SLAGVAARDIG FRYSLÂN 2 3

Nadere informatie

Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016

Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016 Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016 Om in aanmerking te komen voor een subsidie tussen 25.000 en 65.000 euro moet een project aan de volgende criteria voldoen: 1. het project

Nadere informatie

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen De maatschappij van morgen is fundamenteel anders dan die van gisteren. De wereld wordt kleiner door

Nadere informatie

Ondertitel. Toelichting op de begroting Begroting 2017

Ondertitel. Toelichting op de begroting Begroting 2017 Begroting 2017 Nieuwegein, november 2016 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary... 3 2. Uitgangspunten... 4 3. Begroot Resultaat 2017... 5 3.1 Nevobo Totaal... 5 3.2 Herkomst van de Opbrengsten... 6 3.3

Nadere informatie

Wethouder van mobiliteit, milieu, sport en evenementen

Wethouder van mobiliteit, milieu, sport en evenementen gemeente Eindhoven ir. J.B. Helms Wethouder van mobiliteit, milieu, sport en evenementen Commissie Maatschappij en Cultuur 19 februari 2014 Memo Betreft: Beekdal Genneper Parken en kunstgrasveld. Geachte

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

workshop financiën Vergroot de grip op inkomsten

workshop financiën Vergroot de grip op inkomsten workshop financiën Vergroot de grip op inkomsten Inhoud Financieel Opzet organisatie (rondom penningmeester) Inkomsten Reguliere inkomsten Beheersbaar maken Subsidies Waar gaan we zoeken Hoe pak je dat

Nadere informatie

Monitor Sportplan Brabant 2016 Nulmeting 2011/2012

Monitor Sportplan Brabant 2016 Nulmeting 2011/2012 Monitor Sportplan Brabant 2016 Nulmeting 2011/2012 Paul Hover Harold van der Werff Niels Reijgersberg Hugo van der Poel mulier instituut - sociaal-wetenschappelijk sportonderzoek Monitor Sportplan Brabant

Nadere informatie

Financiering van sportinfrastructuur mogelijk maken. Beleidsplan 2018+

Financiering van sportinfrastructuur mogelijk maken. Beleidsplan 2018+ Financiering van sportinfrastructuur mogelijk maken Beleidsplan 2018+ Beleidsplan 2018+ Al vanaf 1980 heeft Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) een cruciale rol bij de financiering van de sportinfrastructuur

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam,

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam, Subsidieregeling Urban Sports Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam, gelezen het voorstel van de wethouder Volksgezondheid, Zorg, Ouderen en Sport van 30 oktober 2018; kenmerk 18MO04179;

Nadere informatie

Menukaart Sportimpuls KNZB 2015

Menukaart Sportimpuls KNZB 2015 Menukaart Sportimpuls KNZB 2015 De Menukaart Sportimpuls is een geselecteerd overzicht van succesvol sport- en beweegaanbod dat de afgelopen jaren ontwikkeld is door sportbonden, fitnessorganisaties en

Nadere informatie

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Tijd Vanaf 12.00 uur Activiteit Inloop met broodjeslunch 13.00 uur Opening en welkom, mededelingen 13.15

Nadere informatie

Alleen onder uitdrukkelijke voorwaarden dat er wordt gefuseerd met andere BVO s en de amateurclubs hierin meegaan.

Alleen onder uitdrukkelijke voorwaarden dat er wordt gefuseerd met andere BVO s en de amateurclubs hierin meegaan. Uitkomst stelling-3 Veel topsportclubs en betaald voetbalorganisaties in Limburg hebben de grootste moeite om het hoofd boven water te houden, met als gevaar dat ze hun niveau niet meer kunnen handhaven

Nadere informatie

Passie voor Water 2024

Passie voor Water 2024 Passie voor water 2024-1/12 Passie voor Water 2024 Voorwoord Nederlanders een leven lang laten zwemmen, dat is onze droom. Het sportlandschap verandert, en daarmee ook de aandacht en keuze voor het zwemmen.

Nadere informatie

Binky campagne Sociaal veilig sportklimaat DEK

Binky campagne Sociaal veilig sportklimaat DEK Binky campagne Sociaal veilig sportklimaat DEK Iedereen kent misschien wel een Binky in zijn directe sport omgeving. Iemand uit je team of lesgroep die altijd meer durft dan de rest, zichzelf heel wat

Nadere informatie

Kernsportplan ZWEMMEN 2011-2016 Provincie Noord-Brabant. Kernsportplan Zwemmen 2011-2016 Provincie Noord-Brabant

Kernsportplan ZWEMMEN 2011-2016 Provincie Noord-Brabant. Kernsportplan Zwemmen 2011-2016 Provincie Noord-Brabant Kernsportplan Zwemmen 2011-2016 Provincie Noord-Brabant Auteur Sportservice Noord-Brabant, Olympisch Netwerk Brabant Datum Oktober 2011 Inhoudsopgave Samenvatting 3 Inleiding 5 1. De zwemsport in Brabant

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van. sportevenementen met een bovenlokale uitstraling, met een recreatief karakter

Subsidiereglement voor ondersteuning van. sportevenementen met een bovenlokale uitstraling, met een recreatief karakter Artikel 1: Situering Subsidiereglement voor ondersteuning van sportevenementen met een bovenlokale uitstraling, met een recreatief karakter Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen,

Nadere informatie

Hockey Club Klein Zwitserland. Sponsoring

Hockey Club Klein Zwitserland. Sponsoring Hockey Club Klein Zwitserland Sponsoring Index Sponsoring en beleid Doelgroep en bereik Sponsormogelijkheden Sponsor menukaart Contact Sponsoring en beleid Hockey Club Klein Zwitserland is van oudsher

Nadere informatie

Aanvraagformulier Coöperatiefonds Rabobank De Kempen

Aanvraagformulier Coöperatiefonds Rabobank De Kempen Aanvraagformulier Coöperatiefonds Rabobank De Kempen U wilt graag een bijdrage uit het Coöperatiefonds van Rabobank De Kempen. Om te kunnen beoordelen of uw aanvraag in aanmerking komt, hebben wij een

Nadere informatie

UPDATE EVENEMENTENBELEID

UPDATE EVENEMENTENBELEID UPDATE EVENEMENTENBELEID Beste organisator, Achter de schermen wordt op dit moment invulling gegeven aan de invulling van het nieuwe evenementenbeleid dat eind november 2015 door de gemeenteraad is vastgesteld.

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale topsportevenementen

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale topsportevenementen Subsidiereglement voor ondersteuning van internationale topsportevenementen Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen, liefst op regelmatige basis, en levenslang.

Nadere informatie

Lighting. Retail. Light as a Service. Light as a Service en de voordelen voor retailers

Lighting. Retail. Light as a Service. Light as a Service en de voordelen voor retailers Lighting Retail Light as a Service Light as a Service en de voordelen voor retailers Van bezit naar gebruik De economie mag dan aantrekken: voor retailers blijven de uitdagingen onverminderd groot. In

Nadere informatie

Projectenformulier Regiocontract 2012-2015 Regio Rivierenland

Projectenformulier Regiocontract 2012-2015 Regio Rivierenland Projectenformulier Regiocontract 20122015 Regio Rivierenland 1. Naam Project Geef de volledige en correcte naam waaronder het project geregistreerd dient te worden Professionalisering Evenementen Rivierenland

Nadere informatie

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen voorstel aan de raad Opgesteld door Maatschappelijke Ontwikkeling Toussaint, N.J. (Niek) Kenmerk 16.506219 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 22 december 2016 Jaargang en nummer 2016 115 Geheim Nee

Nadere informatie

Dit aanbod is uitstekend te combineren met Mijnzwemcoach.nl of andere interventies uit de menukaart zoals Fiets fit!, Start2run.

Dit aanbod is uitstekend te combineren met Mijnzwemcoach.nl of andere interventies uit de menukaart zoals Fiets fit!, Start2run. Zwemsport 'Sportaanbod ouders van jonge kinderen' Organisatie: Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) Contactpersoon: heer Mikel Vogels Contactpersoon 2: mevrouw Cécile Veldman Erkenningen: Sport- en

Nadere informatie