Bekijk de vernieuwde website;

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bekijk de vernieuwde website; www.dedragt.nl"

Transcriptie

1 April 2012

2 2 ROEIVERENIGING DE DRAGT opgericht op 20 juli 1981 BESTUUR Voorzitter ; André Dingemanse tel; Secretaris; Bas van der Wildt tel; Penningmeester; Ditte Zwaan tel.: rekening bij de sns Bank. t.n.v.: Penningmeester R.V. "De Dragt", Drachten Commissaris Materiaal Willem Vink tel Commissaris Roeien; Beginnende roeiers Pietrix Westra tel ; Gevorderde roeiers Els Houwink tel.: redactie nieuwsbrief Margien Donker margien.donker@chello.nl Bekijk de vernieuwde website; Instuifmomenten Dinsdagavond Woensdagmorgen Donderdagavond uur 9.30 uur uur vrijdagochtend vrijdagmiddag zaterdagmorgen 9.00 uur uur 9.15 uur

3 3 Van de Schraag Het voorjaar is weer begonnen, de klok is weer een uur vooruit geschoven zodat er s avonds weer langer geroeid kan worden. Er staan een aantal tochten op stapel. De agenda is dit jaar redelijk gevuld. Over de weerribbentocht en het dauwroeien zal zeker verslag gedaan worden. Meer hierover in deze nieuwsbrief. Op dinsdag en donderdagavond wordt er getraind voor de elfstedenroeimarathon (ESRM). Vorig jaar lukte het niet een ploeg samen te stellen, dit jaar gelukkig wel. De voorbereidingen geven een bepaald saamhorigheidsgevoel, ook buiten de ploeg om. Op 28 April a.s. van tot uur doen we mee aan de landelijke open dag van roeiverenigingen. Meer dan 50 verenigingen in het land zetten hun deuren open om roeien meer bekendheid te geven. We openen onze botenloods van tot uur voor belangstellenden. De plaatselijke media is ingelicht middels een persbericht. In tegenstelling tot voorgaande pogingen om DeDragt meer bekendheid te geven en nieuwe leden te werven, worden we nu ondersteund door de KNRB middels folders en flyers. De Roei-, kano- en watersportvereniging hebben onlangs weer een onderhoud met de gemeente (Wethouder) gehad over de nieuwe accommodatie. Dit gesprek is positief verlopen. Omdat we nu een berekening hebben voorgelegd die we als verenigingen zelf kunnen bekostigen is er gesproken over het bouwrijp maken van de grond. De Gemeente maakt een kostenberekening en hierover zullen we vervolgens weer in gesprek gaan. Het plan is om voor de zomer het totale financiële plaatje rond te hebben zodat de procedures in gang gezet kunnen worden. De gebouwen vereisen veel zelfwerkzaamheid. Het is een mooi gebouw, groot genoeg, maar er zit geen toilet in, geen kleedkamer, douche, bestuurskamer, voorzitterskamer e.d.. Dit zullen we later in moeten bouwen omdat dit NU financieel niet haalbaar is. En... hebben jullie de nieuwe website al bekeken? Snel naar Een heel mooi voorjaar gewenst en veel mooie roeidagen en avonden. Tot op het vlot. André Dingemanse.

4 4 De Activiteiten planning is een richtlijn en wordt soepel gehanteerd, Er kunnen activiteiten bij komen of vervangen worden. Ruim op tijd wordt iedereen van een activiteit op de hoogte gebracht. Vanaf dan is het natuurlijk wel een vastgestelde activiteit die, tenzij omstandigheden het niet toelaten, doorgang heeft. mei Roei- en stuurproeven Pietrix, Els Begin mei De Van Dijk beker ophalen uit Leeuwarden (als training Dick, Femmy elfstedentochtroeien) 18 mei Elfstedenroeimaraton Dick, Femmy mei Skiffweek, voor beginners en mensen Els, Jan die nog oefenen voor skif 1 16 juni Oostermeertocht: AC 09:00 14 juli Oldeboarnetocht Ed 21 juli tm 2 sept: schoolvakantie 8 september Picknicktocht (evt. om te ruilen met 13 Pietrix okt) september Roei- en stuurproeven Pietrix, Els 13 oktober Tocht door Groningen (evt.om te AC ruilen met 8 sept) 3 november Nacht roeien Ria 10 november Sinterklaas inhalen AC 29 december Oliebollentocht AC Nov-febr indoor roeien Els * Activiteitencommissie (AC)

5 Uitleen/verhuur boten aan zusterverenigingen. 5 Toenemend wordt het mooie vaarwater van onze vereniging ontdekt door zusterverenigingen en daar zijn we best trots op. Echter vaak willen de roeiers op Zaterdag komen of met hele grote groepen, soms wordt het bestuur benaderd, maar ook andere leden worden benaderd. Daar is niks fout mee en actief meewerken wordt op prijs gesteld. Om overlap met onze activiteiten te voorkomen wil ik jullie vragen dergelijke activiteiten bij mij te melden omdat ik redelijk goed geïnformeerd ben over de roei plannen van onze vereniging. Let ook op onze normale instuif momenten. Met dank voor de medewerking, Bas van der Wildt Aspirant lidmaatschap. Aspirant lidmaatschap???, sommige roeiers zullen deze term de afgelopen periode wel eens gehoord hebben. Wat houdt dit aspirant lidmaatschap nu in? De afgelopen jaren liepen we er als vereniging steeds tegen aan dat er veel mensen zich opgaven voor een introductie cursus roeien, maar vervolgens geen lid werden. Als bestuur hebben we vervolgens besloten om het introductie geld te verhogen van 15 euro naar 30 euro. Dit bleek voor mensen geen overweging te zijn om een bewuste keus te maken voor het roeien. De 3 lessen werden nog vaak als clinic beschouwd en men hield het na de 3 lessen voor gezien. Leuk geprobeerd te hebben, maar lid worden, ho maar! In het begin van dit roeiseizoen hebben de coachen binnen onze vereniging (15 man) een cursus gevolgd bij Albert Sprokholt. Naar aanleiding van deze cursus is besloten dat de 3 introductie lessen aangepast moesten worden. In het bestuur zijn we vervolgens gaan kijken hoe we kunnen voorkomen dat mensen niet alleen de introductie cursus volgen, maar ook daadwerkelijk lid worden van de vereniging. En toen kwamen we op het idee van aspirant lidmaatschap. Wat houdt dit in en wat is ons doel. Aspirant lidmaatschap. De naam geeft aan dat je serieus overweegt om lid te worden van onze roeivereniging.

6 6 Je krijgt 5 lessen ipv 3. De roeier en coach hebben na deze 5 lessen een goed beeld van wat de roeier kan. Van beide kanten kan nu besloten worden of het verstandig is om door te gaan. Is dit een geschikte sport of niet. De aspirant lidmaatschap lessen worden in principe gegeven door de coachen die de cursus hebben gevolgd bij Albert Sprokholt. We gaan er immers van uit dat de roeiers nu lid blijven. Als de aspirant leden doorgaan met roeien behouden zij dezelfde coach. De kosten van de 5 lessen zijn 50 euro. Coachcursus. In februari hebben 15 coachen een coachcursus bij Albert Sprokholt gevolgd. De coaches zijn door Albert geïnspireerd en ze hebben veel tips gekregen. Vol enthousiasme hopen we leden en aspirant leden de juiste roei- en stuurtechniek bij te brengen.

7 7 Albert Sprokholt is een voorstander van het gebruik van de ergometer bij het aanleren van de juiste roeitechniek. U hebt de ergometer waarschijnlijk al zien staan in onze kantine. Praktijkcursus over het vaarreglement. Eind maart heeft Jilt Drenth van/in het Roefke uitleg gegeven over onze vaarregels. Hij deed dit aan groep van dik 25 roeiers. Wat een opkomst. Aan de hand van foto s en voorbeelden werden ons o.a de voorrangsregels uitgelegd. Ook bleek HET BINNENVAART POLITIE REGLEMENT uit ons instructieboek verouderd te zijn. Jilt heeft dit voor ons aangepast. Er liggen enkele kopieën hiervan in de keuken van de roeiloods. Neem gerust een kopie mee naar huis. Pietrix Westra

8 8 wie mag wat en wie doet wat en waarom op het water : Vaarregels en andere aardigheden (deel 1) Op het water is het vaak een gekrioel van vaartuigen en toch schijnt er logica te zitten in de bewegingen van al die verschillende soorten. Hoe zit dat? Zoals Pietrix aangaf, is eind maart een avond hieraan besteed. In de tekening bij het verhaal van Pietrix worden de vaarregels kort en bondig weergegeven. De informatie op de theorie-avond was helder maar wel wat veel om in één keer te behappen. Herhaling doet echter wonderen (bij mij in ieder geval). Daarom de start van een poging tot een verhaal over wie mag wat op het water, wat moet ik met die borden/lichten en waarom doen die zeilboten soms zo vreemd. Het zal dus uiteindelijk voor een groot deel een herhaling van het heldere verhaal van Jilt zijn en voor een klein deel wat extra s. Omdat een groot deel van de roeiers bij de theorie-bijeenkomst was is de start van deze korte serie een niet behandeld onderdeel: de bruggen. Daarna zal als voorschot een samenvatting van een makkelijk te onthouden rijtje voorrangsregels worden gegeven. De volgende keren zullen deze kort worden toegelicht. Wie heeft nou voorrang?! Net als op de weg gelden er ook op het water wettelijke regels. Voor het grootste deel van de binnenwateren in Nederland zijn die neergelegd in het Binnenvaart Politie Reglement (BPR). De meesten van ons zullen alleen roeien op water waar het BPR geldt. Daarom ga ik alleen op het BPR in. Als je ooit eens op de Rijn of in de Zeeuwse Delta o.i.d. wilt roeien: de regels daar kunnen afwijken, laat dan vooral iemand sturen van een roeivereniging daar of pak de Wateralmanak er vooraf bij. In het BPR worden in aparte artikelen allerlei situatie behandeld (oplopen, kruisende koersen, tegengestelde koersen, engtes etc). Per situatie is geheel uitgewerkt wie voorrang heeft. De normale watersporter - waartoe ik ook ons reken - zal echter niet direct hele artikelen uit zijn hoofd kennen of het van toepassing zijnde artikel doorworstelen als hij op een aanvaringskoers zit. Uit de artikelen valt echter een " voorrangsregel rijtje" te maken, waarbij regel 1 "hoger" is dan regel 2 etc. Zoals gezegd komen de standaard basis regels in een later blaadje. Nu eerst even de engtes zoals sluizen en veel bruggen. Daarnaast wat over lampen en borden daarbij. Ik ontkom er niet aan om daarbij ook alvast iets te zeggen over de "basis regels", maar zoals ik al aangaf, herhaling doet soms wonderen.

9 9 Bruggen en openstaande sluizen, wanneer mag je waar door? Het eenvoudigst is een brug of openstaande sluis zonder borden of lichten in een situatie dat er geen stroom is (en: stroming door de engte geldt voor BPR niet als stroming; m.a.w., waar wij roeien gelden de regels voor stroming niet). Dan gelden de normale hoofdregels: -Kunnen er twee boten tegelijk door het bruggat waar je door heen wilt? Dan gelden de basis regels en kan je in ieder geval doorvaren als je stuurboordwal aanhoudt; dat dus gewoon doen want een brug /openstaande sluis zal niet zo breed zijn dat je recht op andere basisregels hebt (zoals "motorschip wijkt voor spierkracht"), als jij geen stuurboord houdt, doet je tegenligger dat wel en dan heeft dus het motorschip alsnog voorrang in deze situatie. -kunnen er geen twee boten door het bruggat waar je doorheen wilt? Dan gelden de regels voor engtes. Dat houdt in dat je wijkt voor een zeilboot die komt van de ander kant van de brug die het bezeild heeft maar dat je voorrang hebt op een motorboot die van de andere kant van de brug komt. Voor de niet zeilers onder ons: "bezeild" houdt in dat de zeilboot door de engte komt zonder te kruisen ( "hoeken" hoeft te maken) en zonder gebruik te maken van andere hulpmiddelen ;kettingen, lange stok die boom heet of motor. Bij veel bruggen in Friesland is er echter wel iets geregeld met borden of lichten. Wat betekenen al die dingen? Je mag een doorgang niet gebruiken als het volgende bord, licht of vlag aanwezig is: Bord (rood/wit) lamp(rood) vlag(rood) Ook als roeiboot mag je niet door een bruggat als er een rode lamp brandt. Je mag er pas doorheen als de rode lamp is gedoofd en eventueel een groene is aangezet. In dat laatste geval (de groene lamp en rode gedoofd) is de brug geopend en wel om doorgang te geven aan boten van de kant waar jij vandaan komt. Ondanks een brandende rode lamp, aanwezig rood bord of vlag mag je soms echter wel onder dat bruggat door. Dat is het geval als er ook een geel licht brandt boven het bruggat of een gele ruit boven het bruggat hangt. In dat geval mag je wel door het betreffende gat varen. Bij beweegbare

10 10 bruggen zal het dus meestal een gele lamp zijn die uitgaat als de brug op korte termijn zal worden bediend voor de andere kant. Bij een geel bord bij beweegbare bruggen waarvan de doorvaart bij open stand wordt geregeld door rode en groene lichten ontstaan immers leuke situaties. de gele ruiten of lampen met betekenis: Doorvaart toegestaan, vanaf beide kanten van de brug/sluis Doorvaart toegestaan vanaf deze kant van de brug/sluis maar verboden vanaf de andere kant Doorvaart toegestaan vanaf deze kant van de brug/sluis maar verboden vanaf de andere kant gele lampen / ruiten maar geen rode tekens wat dan? De gele lamp of ruit geeft niet alleen aan dat er ondanks het rode teken door het bruggat mag worden gevaren. Het geeft ook het aanbevolen bruggat aan. Je kunt 1 of 2 ruiten/lampen tegenkomen. Beide betekenen dat je door het gat mag, bij 1 bord/lamp kan je echter een tegenligger verwachten, bij 2 borden/lampen is doorgang vanaf de andere kant verboden. De volgende keer: start van de basisregels Omdat bij het volgende blaadje de toelichting van Jilt al wat langer geleden is, kan ik dan mooi ingaan op die regels in de makkelijk te onthouden volgorde van "hogere en lagere regel". Alvast de regel die het allerbelangrijkst is als voorproefje en een "algemeen uitgangspunt": Er moet van alle andere regels worden afgeweken als dat nodig is om een aanvaring te voorkomen. Bij het toepassen van de regels moet je duidelijk zijn: snelheid en koers behouden als je recht van voorrang wilt nemen, duidelijk wijken als je voorrang moet verlenen (of afziet van je voorrang op grond van de hiervoor genoemde regel) Lijkt me aardige uitgangspunten die we geloof ik allemaal ook hard pogen toe te passen! Ellen H.

11 11 Dauwroeien Zaterdagochtend 14 april stonden we met 24 mensen om half 6 bij de roeiloods. Samen met Ed en Frans Willem ging ik als eerste het water op. Binnenkort gaan wij onze roeiproef doen, maar gelukkig mochten we vandaag onze eerste tocht al roeien. Het had s nachts licht gevroren en ik kreeg het als stuurvrouw steeds kouder. Door de dichte mist kwamen we turend naar de oever net voor zonsopgang aan bij Ie Sicht. Onder het genot van de koffie, thee en het suikerbrood konden we van de prachtige zonsopgang genieten, door de bewolking kwam deze zelfs meerdere keren tevoorschijn. Nadat de laatste boot ook was gearriveerd ( waren ze verdwaald?) of zoals ze zelf zeiden waren ze foto s van de zonsopgang aan het maken, keerden we weer terug naar de haven. Het roeit toch een stuk onspannender als je kan zien waar je roeit. In het donker was best spannend. Er zijn prachtige foto s gemaakt. Aangekomen bij de haven om ongeveer 8.30 uur stond er een heerlijk ontbijt op ons te wachten met dank aan de activiteitencommissie. Na het ontbijt was het tijd om te poetsen en de voorbereidingen te treffen voor de Weerribbentocht die de volgende dag is geroeid. Een erg geslaagde en gezellige ochtend. Gerda du Toit

12 12 De Weerribbentocht zondag 15 april 2012 De voorpret begon al op zaterdag met het dauwroeien en het botenpoetsen. Na het poetsen konden de boten op de botenwagen. Zondag vertrokken we na de koffie: Jan, Wiebe en Pietrix in de Stranljip en Frank, Dick, Anke, Margriet en Femmy in de Haai. De laatste regenbui was overgedreven en we hadden er zin in. De Weerribben zijn in het voorjaar extra mooi, omdat het riet nog laag is en je overal van het wijdse uitzicht kan genieten. Van Steenwijk gingen we naar Scheerwolde, Kalenberg (met een klein ommetje door de Lokkenvaart), Nederland, Muggenbeet, Dwarsgracht en Giethoorn. Alleen voor de namen zou je de moeite al nemen om de 38 km te roeien. Het bleef de hele dag bewolkt met een koude wind. We hebben één keer gepicknickt en bij het wegroeien bleef het roertje in het riet steken, wat natuurlijk voor de nodige hilariteit zorgde. Op het Giethoornse meer hadden we gelukkig wind mee, want de wind trok flink aan. Het laatste stuk van Giethoorn naar Steenwijk langs de N334 was met de wind pal tegen flink werken. Dat waren we snel vergeten, toen we de dame met de Beerenburg op het vlot in het vizier kregen. Na de soep hebben we de boten opgeladen en zijn we terug naar Drachten gereden. De pizza s smaakten heerlijk, waarna we uitgewaaid, moe en voldaan op huis aangingen. Volgend jaar weer! Femmy

13 13 De Tjirk Inmiddels ligt de Tjirk in onze garage uit te rusten van het verwoede schuren en repareren, sinds maandag 2 april. Willem heeft het lek gevonden en gerepareerd; tevens een stuk verrotte kielbalk hersteld. De schuurploeg bestond uit: Ellen, Maaike, Ed, Tet, Henk, Frans-Willem, Andrea, Bob, Dirk, Margreet. Jan (ten Hof) heeft allerlei opknap-klusjes verricht. De Tjirk is nu klaar om te worden gelakt. We hopen er binnenkort weer in te roeien, het voorjaar schiet al aardig op en de zomer komt eraan. Margreet. Olympische ambitie verhaald door Sjoerd Hamburger; Bij roeien, meer dan bij andere sporten, gaat het om teamwork. Bij voetbal moet je een team zijn, maar je hebt als individu wel een enorme bewegingsvrijheid binnen je team. Bij roeien proberen we die bewegingsvrijheid tot een minimum te beperken. Alles is gericht op snelheid maken en snelheid vasthouden. Snelheid maak je door met acht bladen tegelijk tegen het water af te zetten en snelheid houd je vast door met acht man in één keer rustig, beheerst en zonder verstoringen naar voren te glijden op weg naar de volgende haal. Die snelheid blijft dus alleen hoog als je te allen tijde allemaal op hetzelfde moment het zelfde doet. Iedere haal op zoek naar harmonie, een vloeiend samenspel van acht lichamen die als één motor het schip voortstuwen.

14 14 Roeien in een acht, tja... Zondag 22 april was het dan zover, met zijn achten naar Aengwirden in Heerenveen. Paar minuten later dan de strakke planning van 8.35 uur weg bij de loods maar verder liep de uitvoering strak. Bij aankomst in Heerenveen direct de mooie, strak uitgevoerde loods bewonderd waarin een zee van achten en andere boten ligt. Wij mochten toen we eindelijk uitgekeken waren de riemen in onze handen houden. Dat al gelijk een stuk zwaarder dan de riemen van de Haai e.d.. Maar dat nog niets vergeleken bij die boot: was dat er nog een aantal leden van Aenwirden was die meehielpen, anders was die boot naar mijn idee niet ongeschonden het water in gekomen. Maar wat wel erg handig was: je kunt direct vanaf twee kanten tillen, erg lekker. Maar dan het water op. Nadat we eindelijk allemaal zaten en dachten de voetborden goed te hebben gezet bleek er ook een echte geluidsinstallatie aan boord te zijn. Vooral de boegen konden zeer goed verstaan wat de stuurvrouw zei. Op hun verzoek heeft die het geluidsniveau maar wat lager gezet. Dat weer het effect dat ik als "vier" de conversatie tussen de slag (Jan) en de stuurvrouw in stereo kon horen. Vanaf het vlot ging het richting het noorden over het Nieuwe Heerenveense Kanaal. Gekozen werd voor het rechtdoor blijven varen, langs Vegelinsoord richting de molen waar blijkbaar normaal met de acht bij oefenen wordt gedraaid. Maar met het enthousiaste team van De Dragt werd nog een stukje door gevaren tot zeg maar kilometerpaal 5 (pontje zichtbaar maar hier lekker wat luwte!). Het roeien, tja, hoe kan ik dat netjes verwoorden... Het was erg leuk, maar o.a. mijn missertjes van diepen waren niet echt bevorderlijk voor de stabiliteit van de boot. Zo n acht reageert wel een beetje erg op dat slag zaken, en dat gecombineerd met soms best wel een aardig windje maakte het wel een leuke roeitocht maar wel een beetje instabiele tocht. Maar het was droog en soms zelfs een zonnetje en het was leuk eens in een dergelijke boot te varen. Tijdens de koffie en thee zijn gelijk ook toekomstige activiteiten tussen de toertochters van Aengwirden en De Dragt in de week gelegd. Zij blijken een Boerenkool-tocht te hebben in het najaar die ons wel leuk leek, wij een leuk roeigebied waar zij wel willen roeien. Nader overleg houdt Els warm, u hoort nader in de loop van de tijd!al met al een geslaagde ochtend al vind ik persoonlijk een acht iets te gevoelig voor mijn roei-kunnen. Ik hou me voorlopig maar bij het scullen en onze eigen vier. Ellen H.

15 15 Woensdagmiddag, roeien met instructie van Els. Zin om te gaan, maar... pff wat een regen! Maar gelukkig staan er een paar vakjes op groen op de Sportsplanner, en geen opmerking dat het niet doorgaat, dus gaan!bij de loods laat Els ons de keus: Naar huis ( daar is geen sprake van natuurlijk!) roeien, of een film bekijken. Een enkeling lijkt die film wel wat, en installeert zich al op een stoel, met de benen lekker languit op de ergometer...maar de meerderheid kiest om te gaan roeien, en we hebben 1 boot vol. Om een beetje uit de wind te blijven, gaan we richting Drachtstervaart. Wanneer we bijna aan het eind, bij het doodlopende stuk zijn, roept Els ineens: "Jongens achterom kijken!!"wij weten dat Els ons altijd graag iets van ornithologie wil bijbrengen, ( veel vogelkennis gaat bij velen niet veel verder dan"sijsjes en drijfsijsjes...") Dus kijken we bij zo"n kreet natuurlijk allemaal direct naar de lucht!! Maar deze keer was er iets bijzonders in het water te zien...:4 Reeën zwommen vanaf het industrieterrein naar de overkant, de woonwijk in! Lekker geroeid, en ook nog wat bijzonders gezien, en die film... die gaan we wel bekijken als het echt slecht weer is!! Renate. Voor iedereen te bestellen; een clubshirt!!! Nu ook te bestellen met een ritsje! Je kunt je maat terugvinden in onderstaande tabel. De maatvoering van het shirt wordt daarin vergeleken met de maatvoering zoals je die aantreft in confectiekleding. Mannen Vrouwen S M L XL Nabestellingen vanaf 8 stuks, lever tijd 2 maanden Shirt korte mouw zonder rits; 36,95 Shirt korte mouw met rits; 38,95 XXL Bestelling kan worden doorgegeven via Margien.Donker@chello.nl o.v.v. wel/ geen rits

16 16

Theorieavond. URV Viking - 1 -

Theorieavond. URV Viking - 1 - Theorieavond URV Viking - 1 - Opzet instructie Viking Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4-2 - Instructie Fase 1 st1 (wherry) sc1 (wherry/c4x+) centraal geregeld/data bekend afsluiting: pannenkoekentocht en ploegvorming

Nadere informatie

Opzet van de theoriecursus

Opzet van de theoriecursus Opzet van de theoriecursus Vandaag: voor roeiers én zeilers Vaarregels relevant op de Eem Borden die te vinden zijn op de Eem als illustratie Lichten in kort bestek Op 9 februari: krachten bij een zeilboot

Nadere informatie

Basis gedragsregels & veiligheid sloeproeien

Basis gedragsregels & veiligheid sloeproeien Basis gedragsregels & veiligheid sloeproeien Indeling presentatie Basis verkeersregels (herhaling voor mensen met eerdere opleiding) Suggesties tav gedrag en veiligheid - Varen doe je samen Tips van de

Nadere informatie

Les 5: Voorrangsregels Watersportvereniging Monnickendam

Les 5: Voorrangsregels Watersportvereniging Monnickendam Les 5: Voorrangsregels Watersportvereniging Monnickendam Binnenvaartpolitieregelement (BPR) REGELEMENT TER VOORKOMING VAN AANVARING OF AANDRIJVING OP DE OPENBARE WATEREN Net als op straat zijn er ook op

Nadere informatie

Opzet van de theoriecursus

Opzet van de theoriecursus Opzet van de theoriecursus Vandaag: voor roeiers én zeilers Vaarregels relevant op de Eem Borden die te vinden zijn op de Eem als illustratie Lichten in kort bestek Op 25 januari: verdieping voor regels,

Nadere informatie

Het ROEIEN en de vaarregels

Het ROEIEN en de vaarregels Het ROEIEN en de vaarregels Net als op de openbare weg gelden op het openbare water verkeersregels. En dus ook varend met de roeiboten van de K.W.V.L. moeten we ons daar aan houden. Veel van de regelgeving

Nadere informatie

De modulaire methode Theorievragen

De modulaire methode Theorievragen De modulaire methode Theorievragen Roeivereniging Naarden Jeroen Brinkman De modulaire methode Theorievragen 1 Inhoud Ten geleide... 3 De modulaire methode... 4 1. Theorievragen voor de roeier... 5 2.

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Elk vaartuig dat geschikt is als vervoersmiddel op het water. Een boot die door spierkracht wordt voortbewogen.

Elk vaartuig dat geschikt is als vervoersmiddel op het water. Een boot die door spierkracht wordt voortbewogen. H3 PR 3.1 Het innenvaartpolitiereglement Voordat we het water op kunnen moeten we goed weten wanneer je wel of geen voorrang hebt. Daarvoor bestaat het innenvaartpolitiereglement. Wanneer je de regels

Nadere informatie

ARC Roei-instructeur/Coach Workshop. Veiligheid

ARC Roei-instructeur/Coach Workshop. Veiligheid ARC Roei-instructeur/Coach Workshop Veiligheid VEILIG ROEIEN: WAT IEDEREEN MOET WETEN Saurus-acht verdwijnt bij storm in de golven Eigenlijk gold er een vaarverbod. Maar een Saurus-acht besloot toch de

Nadere informatie

BPR. Algemene Bepalingen. Instructie CWO 3 BPR

BPR. Algemene Bepalingen. Instructie CWO 3 BPR BPR Algemene Bepalingen Instructie CWO 3 BPR Het Binnenvaart Politie Reglement Bevat regelgeving voor alle binnenwateren behalve: Boven- en neder-rijn Lek Waal Westerschelde Eemsmonding Kanaal van Gent

Nadere informatie

Theorievragen mei 2015

Theorievragen mei 2015 Theorievragen mei 2015 DEZE VRAGEN WORDEN REGELMATIG HERZIEN. DE WEBSITE BEVAT DE MEEST RECENTE VERSIE HEBT. EVENTUEEL ROULERENDE VERSIES VAN ANTWOORDEN OP DEZE EXAMENVRAGEN ZIJN NIET DOOR DE EXAMENCOMMISSIE

Nadere informatie

De modulaire methode Theorievragen

De modulaire methode Theorievragen De modulaire methode Theorievragen Roeivereniging Naarden Jeroen Brinkman De modulaire methode Theorievragen 1 Ten geleide De modulaire methode is een methodische aanpak waarmee roeiers roeien en sturen

Nadere informatie

Veilig varen. Welkom KBC Utrecht.

Veilig varen. Welkom KBC Utrecht. Veilig varen Welkom KBC Utrecht Jasper Jansen 43 jaar Al ruim 35 jaar op het water: ouders, scouting, diverse zeilscholen, eigen schip CWO kielboot- en kajuitjachtinstructeur Ruim 20 jaar wonen en varen

Nadere informatie

Inhoud. Het belang van goed sturen Vaarregels en vaartekens Roeireglement Viking, Orca en Triton Algemene aandachtspunten. 6 mei mei 2008

Inhoud. Het belang van goed sturen Vaarregels en vaartekens Roeireglement Viking, Orca en Triton Algemene aandachtspunten. 6 mei mei 2008 Inhoud Het belang van goed sturen Vaarregels en vaartekens Roeireglement Viking, Orca en Triton Algemene aandachtspunten Belang van goed sturen Klik om het opmaakprofiel van de modelondertitel te bewerken

Nadere informatie

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... 2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... Alweer een tijdje geleden, maar vanwege de drukte nog geen verslag, maar zondag 16 november jongstleden liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Zeil insigne kielboot 1. Termen... 2. Zeil standen... 3. Overstag... 4. Gijpen... 5. Stormrondje... 5 BPR... 6. Regels... 6. 1 Goed zeemanschap...

Zeil insigne kielboot 1. Termen... 2. Zeil standen... 3. Overstag... 4. Gijpen... 5. Stormrondje... 5 BPR... 6. Regels... 6. 1 Goed zeemanschap... Inhoud Termen... 2 Zeil standen... 3 Overstag... 4 Gijpen... 5 Stormrondje... 5 BPR... 6 Regels... 6 1 Goed zeemanschap... 6 2 Een klein schip wijkt voor een groot schip... 6 3 Kleine schepen onderling...

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

BINNENVAART POLITIE REGELEMENT (BPR)

BINNENVAART POLITIE REGELEMENT (BPR) BINNENVAART POLITIE REGELEMENT (BPR) Theorie eisen reglementen (BPR) voor CWOIII Kennis van de volgende artikelen en de uitwijkbepalingen in de betreffende situaties kunnen toepassen: Art. 1.01 i Definitie

Nadere informatie

Klein vaarbewijs. 6 e bijeenkomst

Klein vaarbewijs. 6 e bijeenkomst Klein vaarbewijs 6 e bijeenkomst programma testje Marifoon en radar Vaarregels (voorrangsregels) BPR Doorvaren sluizen Slecht zicht Ligplaats nemen Snelle motorboten Overige regels Marifoon Maritieme telefoon

Nadere informatie

CWO 1. Optimist WSV De Ank. Dit boek is van:

CWO 1. Optimist WSV De Ank. Dit boek is van: CWO 1 Optimist WSV De Ank Dit boek is van: 1 Inhoud Wat moet je eigenlijk leren?... 3 Theorie:... 3 Praktijk... 3 Deel 1 Theorie Schiemanswerk... 5 Zeiltermen... 9 Onderdelen... 11 Veiligheid... 12 Reglementen...

Nadere informatie

Afspraken Roeiafdeling Watersportvereniging De Helling Vastgesteld 12 november 2014

Afspraken Roeiafdeling Watersportvereniging De Helling Vastgesteld 12 november 2014 AFSPRAKEN ROEIAFDELING WATERSPORTVERENIGING DE HELLING De Roeiafdeling van Watersportvereniging De Helling heeft als doel het stimuleren en faciliteren van roeien (scullen en boordroeien) in Culemborg

Nadere informatie

Instructiemateriaal voor het diploma CWO Roeiboot 1/2 Met bijbehorend insigne roeien Wilhelminagroep Zeeverkenners

Instructiemateriaal voor het diploma CWO Roeiboot 1/2 Met bijbehorend insigne roeien Wilhelminagroep Zeeverkenners Instructiemateriaal voor het diploma CWO Roeiboot 1/2 Met bijbehorend insigne roeien Roeicommando s Commando s worden altijd in twee woorden gezegd. Het eerste woord geeft een soort waarschuwing, zo iets

Nadere informatie

Daar kwam dit jaar verandering in. Zoals in de Binding nummer 40 aangekondigd, werd er een kanotocht georganiseerd door Ellie en Marjan!

Daar kwam dit jaar verandering in. Zoals in de Binding nummer 40 aangekondigd, werd er een kanotocht georganiseerd door Ellie en Marjan! Kanovaren of fietsen op zondag 3 juni a.s. Kanocentrum WirdumerklapWat doen langlaufers in de zomer? Hoewel langlaufers volgens eigen zeggen voldoende hobby s hebben blijkt toch de wens te bestaan van

Nadere informatie

R W B Gl Gr. Dit examen bestaat uit 40 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 28 van de 40 vragen goed hebt

R W B Gl Gr. Dit examen bestaat uit 40 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 28 van de 40 vragen goed hebt Dit examen bestaat uit 40 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 28 van de 40 vragen goed hebt Dit oefenexamen lijkt erg op het echte examen. Als je wilt weten of je alles goed hebt begrepen

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Vaarreglement RV de Waal

Vaarreglement RV de Waal Versie: 1.2 (CONCEPT) Datum: 24-09-2016 Algemeen Ploegen op het water dienen zoveel mogelijk stuurboordwal te houden. Ook wanneer zij stilliggen (om bijvoorbeeld instructies van de kant te krijgen) dienen

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 6 juni 2009

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 6 juni 2009 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 6 juni 2009 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

Stefan Slot Vriezenveen

Stefan Slot Vriezenveen Beste sponsoren, Zoals jullie waarschijnlijk wel mee hebben gekregen is vorige week de marathon van New York afgelast. De reden waarom deze afgelast is lijkt mij volkomen terecht! Maar het moment en de

Nadere informatie

Veilig varen doen we samen

Veilig varen doen we samen 10 gouden tips voor roeiers Veilig varen doen we samen Roeien op de Geldersche IJssel, Neder-Rijn, Lek, Pannerdensch Kanaal, Twentekanalen, Zwarte Water, Zwolle-IJsselkanaal en Meppelerdiep Veilig roeien

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 21 november 2009

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 21 november 2009 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 21 november 2009 Opmerking: De vermelding APSB heeft betrekking op het Algemeen Politiereglement voor de

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 22 november 2008

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 22 november 2008 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 22 november 2008 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

Les 3 Ophelderen Leestekst: De Friese Elfstedentocht

Les 3 Ophelderen Leestekst: De Friese Elfstedentocht "Welkom:... " Les 3 Ophelderen Leestekst: De Friese Elfstedentocht Introductiefase: 1. "We gaan vandaag weer proberen om de betekenis te vinden van moeilijke woorden. Dit noemen we 'Ophelderen van moeilijke

Nadere informatie

VAARREGELS DE BELANGRIJKSTE

VAARREGELS   DE BELANGRIJKSTE DE BELANGRIJKSTE VAARREGELS Dit overzicht omvat een vereenvoudigde voorstelling van vaarregels op het water. Een totaaloverzicht vind je op www.visuris.be/scheepvaartreglementering. Verder moeten schippers

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Een dagje zeilen (groep 4)

Een dagje zeilen (groep 4) Een dagje zeilen (groep 4) Doelstelling: Tactiele stimulatie en samenwerking. Er wordt gewerkt in tweetallen. 1 kind zit op een stoel, met de leuning naar de zijkant, zodat de rug helemaal beschikbaar

Nadere informatie

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen.

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen. De week op de morgenster, Maurits cleijne. Ik begon de week met een heel goed gevoel over deze tocht naar engeland, had er zeer veel zin in, en ging er voor. Toen ik de eerste dag op de morgenster kwam

Nadere informatie

VAN BRUG TOT BRUG. Deventer vanaf de IJssel

VAN BRUG TOT BRUG. Deventer vanaf de IJssel VAN BRUG TOT BRUG Deventer vanaf de IJssel Beide zijn lokaal ondernemer en beide zijn in de zomer veelvuldig te vinden op de IJssel. De reden: het sloeproeien. Ron Straver (Qboat) en Wouter Versteeg (IJssel

Nadere informatie

Kielboot zeilen - Basistheorie BPR in het kort. Inleiding

Kielboot zeilen - Basistheorie BPR in het kort. Inleiding Kielboot zeilen - Basistheorie BPR in het kort Inleiding et Binnenvaartpolitiepeglement (BPR) beschrijft alle regels ter voorkoming van aanvaringen op de openbare wateren in Nederland. Om dit 250 pagina

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Reglementen. Ivar ONRUST

Reglementen. Ivar ONRUST Reglementen Ivar ONRUST 2 Toepassingsgebied Diverse reglementen S.R.K.G.T. B.P.R. R.P.R. Binnenvaart Politie Reglement Algemene binnenwateren Rijnvaart Politie Reglement Rijn, Waal, Lek, Pannerdensch kanaal

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Examen Maart De vrije zijde van een beperkt manoeuvreerbaar schip wordt overdag aangeduid met (CEVNI):

Examen Maart De vrije zijde van een beperkt manoeuvreerbaar schip wordt overdag aangeduid met (CEVNI): Examen Maart 2005 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 5 maart 2005. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. Het gedeelte Algemeen (10

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011 ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 19 november 2011. Het gedeelte Beperkt en het gedeelte Algemeen bestaan ieder uit 20 vragen (60

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Dit examen bestaat uit 35 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 25 van de 35 vragen goed hebt

Dit examen bestaat uit 35 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 25 van de 35 vragen goed hebt Dit examen bestaat uit 35 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 25 van de 35 vragen goed hebt Dit oefenexamen lijkt erg op het echte examen. Als je wilt weten of je alles goed hebt begrepen

Nadere informatie

Interviews: Wat is je naam? Marjolijn Zoodsma. Hoe oud ben je? 14 jaar. Wat wil je later worden? Hotel manager. Wat is je lievelingseten?

Interviews: Wat is je naam? Marjolijn Zoodsma. Hoe oud ben je? 14 jaar. Wat wil je later worden? Hotel manager. Wat is je lievelingseten? Kamp in Bakkeveen! Afgelopen weekend zijn we met 37 kinderen en 10 leiders naar een kampeerboerderij in Bakkeveen geweest. We vertrokken vrijdagmiddag om half 5 vanaf de parkeerplaats bij het korfbalveld.

Nadere informatie

Examen CWO kielboot II

Examen CWO kielboot II Examen CWO kielboot II Werkgroep CWO-examenvragen Nautische commissie waterwerk Scouting Nederland Legenda afbeeldingen Wind Wit licht Stroom Geel licht Koers Blauw licht Klein zeilschip Groen licht Klein

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Germa de Vos. Kletsboek. Een vrolijk voorleesboek

Germa de Vos. Kletsboek. Een vrolijk voorleesboek Germa de Vos Kletsboek Een vrolijk voorleesboek 1 Het huis van de tien kinderen 1., daar kun je haast niet lopen. Overal zitten kleintjes hun vetertjes te knopen. 2., daar is het altijd feest, omdat er

Nadere informatie

III. Het (mosterd)zaadje. Vrijdag

III. Het (mosterd)zaadje. Vrijdag Het (mosterd)zaadje Vrijdag "... Ik verzeker jullie: als jullie geloof hebben als een mosterdzaadje, dan zullen jullie tegen die berg zeggen: 'Verplaats je van hier naar daar! en dan zal hij zich verplaatsen.

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

September de maand van weerbaarheid

September de maand van weerbaarheid September de maand van weerbaarheid Het thema van deze maand is weerbaarheid. Het komt steeds vaker voor in het nieuws, kinderen die gepest worden. Vaak sta je als ouder machteloos. Hieronder volgt een

Nadere informatie

BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017

BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017 BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017 vraag 1) Wie is de gezagvoerder van een sleep met een gesleept vaartuig? A. de schipper van de sleepboot B. de schipper van het gesleepte vaartuig C. geen van

Nadere informatie

Mascha Pijnenborg. Naast een nieuwe outfit, hoort daar ook een natuurlijk ook nieuwe fiets bij. Deze fiets kon ik begin januari op gaan halen!

Mascha Pijnenborg. Naast een nieuwe outfit, hoort daar ook een natuurlijk ook nieuwe fiets bij. Deze fiets kon ik begin januari op gaan halen! Nieuwsbrief Mascha Pijnenborg Uitgave 1, 2011 Nieuw jaar, nieuwe ploeg, nieuwe fiets Een nieuw jaar is begonnen! Mijn oude ploeg bestaat nu écht niet meer en ik start nu officieel bij het nieuwe Dolmans

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 13 maart 2010

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 13 maart 2010 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 13 maart 2010 Opmerking: De vermelding APSB heeft betrekking op het Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart

Nadere informatie

EXAMEN-EISEN en ROEI-BEVOEGDHEDEN RV Aengwirden April 2011

EXAMEN-EISEN en ROEI-BEVOEGDHEDEN RV Aengwirden April 2011 EXAMEN-EISEN en ROEI-BEVOEGDHEDEN RV Aengwirden April 2011 Doel van de examens Het verkrijgen van bevoegdheden voor roeien of sturen waarbij een beoordeling plaatsvindt van de in de exameneisen omschreven

Nadere informatie

ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS

ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS HET EURO RUN-SPEL www.nieuwe-eurobankbiljetten.eu ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS - 2 - Anna en Alex zijn klasgenoten en heel goede vrienden. Ze komen altijd in de meest angstaanjagende

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 14 maart 2009

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 14 maart 2009 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 14 maart 2009 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS

ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS HET EURO RUN-SPEL www.nieuwe-eurobankbiljetten.eu ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS Anna en Alex zijn klasgenoten en heel goede vrienden. Ze komen altijd in de meest angstaanjagende situaties

Nadere informatie

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt Ben jij zo iemand die actief is en veel interesses heeft en daardoor ook veel bezigheden en spullen heeft?

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Saam bou aan die toekoms

Saam bou aan die toekoms Nieuws over Stichting Table Mountain en onze jubileum reis naar Zuid-Afrika. View this email in your browser Saam bou aan die toekoms Lieve mensen, Over één dag is het zover: op 12 december vliegen we

Nadere informatie

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Deze fotoserie is ontwikkeld in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013. In Utrecht wonen zo n 30.000 mensen die

Nadere informatie

R W B Gl Gr. Dit examen bestaat uit 40 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 28 van de 40 vragen goed hebt

R W B Gl Gr. Dit examen bestaat uit 40 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 28 van de 40 vragen goed hebt Dit examen bestaat uit 40 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 28 van de 40 vragen goed hebt Dit oefenexamen lijkt erg op het echte examen. Als je wilt weten of je alles goed hebt begrepen

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 16 november 2013

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 16 november 2013 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 110 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 16 november 013 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB. Vragen 1-4 In

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

~~Weekly Diary 35~~ [social_share]

~~Weekly Diary 35~~ [social_share] ~~Weekly Diary 35~~ [social_share] De maand augustus is alweer voorbij, en voor iedereen zit de vakantie er geloof nu wel weer op. Iedereen weer aan het werk of school, en nog even en de zomer is ook echt

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vrijwilligers Groote Sluis

Nieuwsbrief Vrijwilligers Groote Sluis Nieuwsbrief nummer 2 / 2013 In deze nieuwsbrief: 1. Opknappen Weerhuis 2. Kijkje in de keuken Zaandijkersluis 3. Vakantieperiode Opknappen Weerhuis Door Madelon Mantel Op dinsdag 2 juli jl. hebben wij

Nadere informatie

Begrippen en Definities. Ivar ONRUST

Begrippen en Definities. Ivar ONRUST Begrippen en Definities Ivar ONRUST Toepassingsgebied Diverse reglementen B.P.R. R.P.R. Binnenvaart Politie Reglement Algemene binnenwateren Rijnvaart Politie Reglement Rijn, Waal, Lek, Pannerdensch kanaal

Nadere informatie

Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee.

Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee. Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee. Donderdagochtend tussen 9:00 uur en 9:30 uur vertrekken de Pietermannen vanuit Volendam en de Kuylkarpers vanuit Hoorn,

Nadere informatie

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen?

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen? Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vorige week zijn we begonnen met voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 8 MAART 2008

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 8 MAART 2008 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 8 MAART 2008 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

Leren (kan je ) leren!

Leren (kan je ) leren! Leren (kan je ) leren! Leertips op maat van de middenschool Beste leerlingen en ouders, Het begrip leren leren klinkt jullie waarschijnlijk niet onbekend in de oren. We hopen dat er in de basisschool al

Nadere informatie

Roeivereniging "De Meije", Nieuwkoop

Roeivereniging De Meije, Nieuwkoop Roeivereniging "De Meije", Nieuwkoop Het Nieuwkoopse plassengebied. Informatie en vaarroutes voor bezoekende roeiers. (editie 2014) Nieuwkoopse plassen algemeen. Het natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Anna en Alex nemen het op tegen de valsemunters

Anna en Alex nemen het op tegen de valsemunters Anna en Alex nemen het op tegen de valsemunters Anna en Alex zijn klasgenoten en heel goede vrienden. Ze komen altijd in de meest angstaanjagende situaties terecht en samen hebben ze al heel wat spannende

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

lichten en bruggen/sluizen 28 februari 2017

lichten en bruggen/sluizen 28 februari 2017 lichten en bruggen/sluizen 28 februari 2017 vraag 1) Zeilend met een vlet zie je recht vooruit een schip dat aan stuurboord twee boven elkaar gehesen groene ruiten voert en aan bakboord een rode bal. Je

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Une Belle Histoire Nou, daar sta je dan. Met je goede gedrag, langs de snelweg in Belgie met een lekke achterband. Maar wacht, ik ga veel te snel. Vrijdagochtend zouden we met 14 Goodfellas vertrekken

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

STUURLIEDENINSTRUCTIE SPAARNE LENTERACE 4,5 KM

STUURLIEDENINSTRUCTIE SPAARNE LENTERACE 4,5 KM STUURLIEDENINSTRUCTIE SPAARNE LENTERACE 4,5 KM Geen Stuurliedenvergadering 2 Let op: er is geen stuurliedenvergadering. De stuurman/-vrouw en tenminste één van de roeiers voor ongestuurde nummers worden

Nadere informatie

LUPUS: HOE GA JE ER MEE OM? Workshop voor de Lupus Patiënten Groep op zaterdag 7 november 2009 door Ditta van Dijk, MSc.

LUPUS: HOE GA JE ER MEE OM? Workshop voor de Lupus Patiënten Groep op zaterdag 7 november 2009 door Ditta van Dijk, MSc. LUPUS: HOE GA JE ER MEE OM? Workshop voor de Lupus Patiënten Groep op zaterdag 7 november 2009 door Ditta van Dijk, MSc. Twee thema s Ik, mijn ziekte en de buitenwereld Piekeren De oplossingsgerichte methode

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS LANDTRAINING VERSCHUIFT NAAR EEN ANDERE DAG

NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS LANDTRAINING VERSCHUIFT NAAR EEN ANDERE DAG NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS Hallo allemaal, Voor sommigen is de vakantie al begonnen en voor anderen is het bijna vakantie. Afgelopen vrijdagavond was de officiële laatste training van NOVA en was er een

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

school ijsvrij. Zo vaak vriest het niet, zei de directeur van de school. Daar mogen jullie van gaan genieten! Als Spekkie aanbelt, doet Sproet meteen

school ijsvrij. Zo vaak vriest het niet, zei de directeur van de school. Daar mogen jullie van gaan genieten! Als Spekkie aanbelt, doet Sproet meteen IJsvrij Met dikke wanten aan en een sjaal om loopt Spekkie naar het huis van Sproet. Brrr... wat is het koud! Sinds een week vriest het flink en alle sloten in de buurt zijn al dicht. Sproet rende na schooltijd

Nadere informatie