Periodiek Inleggen. Iedere maand vast bedrag. Klein bedrag mogelijk. Spreiding instaprisico. Flexibel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Periodiek Inleggen. Iedere maand vast bedrag. Klein bedrag mogelijk. Spreiding instaprisico. Flexibel"

Transcriptie

1 Periodiek Inleggen Met een klein maandelijks bedrag uw vermogen opbouwen 2 G emak staat centraal 3 Spreiding risico van het instapmoment Iedere maand vast bedrag Klein bedrag mogelijk Spreiding instaprisico Flexibel 4 Direct aan de slag?

2 Gemak staat centraal bij gebruikers van periodiek inleggen Steeds meer mensen willen een vermogen opbouwen voor later. Bijvoorbeeld om het huis af te betalen of als riante aanvulling op het pensioen. Anderen sparen of beleggen voor een boot, een nieuwe keuken of een dure vakantie. Veel ouders willen kunnen bijdragen in de studiekosten van de kinderen. De vraag is: hoe pakt u dat aan? Veel mensen denken dat je veel geld nodig hebt om te gaan beleggen. Dit is absoluut niet zo. U kunt al met een bescheiden bedrag beginnen. Wanneer u precies moet instappen, blijft lastig. Het moment waarop u een fonds aankoopt, is belangrijk. Dit noemen we timing. Periodiek inleggen is hierop het antwoord. Lees verder voor meer informatie. Uit een representatief onderzoek van het NIPO uit 2011 is aan periodieke inleggers gevraagd wat men als grootste voordeel ervaart: Flexibiliteit: u kunt uw inleg aanpassen aan uw uitgavenpatroon. Periodiek inleggen kan al met een klein bedrag. Spreiding van het instaprisico: geen zorgen te maken over het instapmoment. Vrijheid: u kunt op iedere moment stoppen.

3 Hoe spreidt u het risico van het instapmoment? Als u gaat beleggen, kunt u eenmalig een bedrag inleggen. Ook kunt u kiezen voor periodiek inleggen. U spreidt dan het risico van het instapmoment. Hier wordt de werking van beide keuzes toegelicht. Eenmalig inleggen U kunt natuurlijk op een bepaald moment een bedrag inleggen. Het kan zijn dat de koersen in de maanden na uw aankoop inderdaad stijgen, dalen, of gelijk blijven. Het kan ook zijn dat u twijfelt over de richting van de beurs en uw instapmoment. Koers stijgt, blijft gelijk of daalt na eenmalige aankoop 100 > Koers 10 stuks = EUR > Tijd Periodiek inleggen Periodiek, bijvoorbeeld maandelijks inleggen is dan een mogelijkheid om ongemerkt een vermogen op te bouwen. Stel, de beurs was gaan dalen, maar na enkele maanden weer gestegen tot de startkoers van 100 EUR. Als u in die periode tien keer 100 EUR periodiek had ingelegd, dan zag de situatie er zo uit: Hoe lager de koers, hoe meer aandelen u voor 100 EUR kon kopen. De eerste maand koopt u 1 aandeel bij koers van 100 EUR. De tweede maand 1,3 aandeel bij een koers van 80 EUR. Koers daling en stijging bij periodiek inleggen 100 > Koers > Tijd Totaal = 16,4 aandelen Dus 640 EUR Winst In de bovenstaande figuur ziet u na een daling weer eens stijging van de beurskoers. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de beurs vanaf het begin direct was gaan stijgen en daarna weer daalt. 40 Stel, die aandelen zijn aan het eind van de periode elk weer 100 EUR waard. Dan had u na 10 maanden meer dan 16 aandelen gekocht en dus meer dan 600 EUR koerswinst. Tot zover het voorbeeld. Houdt u er wel rekening mee dat dit fictief is. In het echt weet je nooit exact wat de beurs gaat doen. Concluderend Wilt u met een maandelijks bedrag uw doel bereiken, dan is periodiek inleggen zeker het overwegen waard. U bouwt ongemerkt vermogen op en u spreidt het risico van het instapmoment. Kiest u voor een vaste inleg per maand, en houdt u hiermee vast aan uw strategie, dan is de kans dat u zich laat leiden door emoties, kleiner. Emotie is bij beleggen nu eenmaal een slechte raadgever.

4 Direct aan de slag? Stelt, u wilt starten met periodiek inleggen. Waarmee moet ik dan rekening houden en hoe pak ik dat aan? Aan de slag in 5 stappen Bent u klant? 1. Bepaal uw maandelijkse inleg (Geldmeter) en kies 1 of meerdere beleggingsfondsen 2. Log in en ga naar Mijn Robeco. 3. Kies Opdracht plaatsen, vervolgens Inleggen en daarna Periodiek. 4. Vink aan Maandelijkse incasso. 5. Geef uw maandelijkse inleg op en selecteer een of meerdere fondsen. U kunt uw inleg op elk moment aanpassen via Mijn Robeco. Nog geen klant? U kunt uw periodieke inleg direct bij het openen van een Robeco-rekening regelen. Open een rekening Is periodiek inleggen op iedere rekening mogelijk? Periodiek inleggen kan op uw Robeco One rekening enook via uw Robeco fondsenrekening. Wilt u alleen sparen, dan kunt u dit natuurlijk via uw eigen bank als periodieke overschrijving regelen. Is periodiek beleggen met klein bedrag mogelijk? Ook met een klein bedrag kunt u beleggen. Periodiek inleggen is hiervoor uitermate geschikt. Robeco heeft een tool ontwikkeld, waarbij u kunt uitrekenen met welk bedrag u uw vermogen kunt bereiken. Met de Geldmeter berekent u eenvoudig de resultaten van periodiek inleggen. Bent u al klant en direct starten? Klikt u dan hier om naar uw fondsrekening te gaan. Klikt u dan hier om naar uw Robeco ONE rekening te gaan

5 Contact Robeco Postbus CC Rotterdam T (10 cpm) F I Belangrijke informatie Deze informatie is met zorg samengesteld door Robeco Direct N.V. Aan de hand van deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Robeco Direct N.V. is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten. Handelsregisternummer