Cross-over projectenoverzicht Noordelijke Clusterorganisaties

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cross-over projectenoverzicht Noordelijke Clusterorganisaties"

Transcriptie

1 Cross-over projectenoverzicht Noordelijke Clusterorganisaties Omschrijving Betrokken clusters Betrokken partijen Fase Dutch Drying Institute (DDI) Nieuwe droogtechnieken voor industriële processen onder andere in food Het Dutch Drying Institute werkt aan de ontwikkeling van nieuwe droogtechnieken voor onder andere bedrijven in de voedsel- en papierindustrie. De ambitie is om de benodigde energie voor het drogen te halveren. Watertechologie Royal Friesland Campina, Avebe, Cosun, CSM, DSM, Unilever, ISPT, Wetsus, Sensor Universe, SNNen de NOM. De start van het project wordt in Q1 van 2013 verwacht. Carbohydrate Competence Center (CCC) Expertisecentrum koolhydraten Het Carbohydrate Competence Center is een nieuw expertisecentrum op het gebied van koolhydraten. CCC wil hoogwaardige kennis op het gebied van koolhydraten genereren, ontwikkelen en delen om innovatie te bevorderen en bij te dragen aan een gezonde en duurzame samenleving. Rijksuniversiteit Groningen, Noordelijke hogescholen, Wageningen Universiteit, Agrifirm, Avebe, DSM, Royal Friesland Campina, TNO, Cosun, SNN en de NOM. Sinds 2007 is het project operationeel. Smart Dairy Farming Managementondersteuning en toegepaste sensortechnologie in de melkveehouderij Smart Dairy Farming richt zich op het versterken en verbeteren van diergezondheid in en duurzaamheid van de melkveehouderij met behulp van sensortechnologie en samenwerking in de zuivelketen. Speciale sensor- en informatietechnologie kunnen veehouders (die steeds minder tijd per koe hebben) ondersteunen bij het volgen van individuele koeien, zodat de benodigde zorg tijdig geleverd kan worden. Royal Friesland Campina, Coöperatieve Rundveeverbetering (CRV), Agrifirm, SNN en de NOM. Loopt sinds begin 2011 en duurt tot eind 2015.

2 Nemadecide Bodemziektebeheersing voor aardappelteelt Nemadecide is een aaltjesadviessysteem voor alle aardappeltelers, zowel voor de teler van pootaardappelen als voor zetmeel- en consumptieaardappeltelers. In het programma wordt de invloed van bouwplankeuzes en bestrijdingsmaatregelen op de aaltjesontwikkeling en de gewasschade in beeld gebracht en beperkt. Agrifirm, HZPC, AVEBE, Agico, Wageningen Universiteit, SNN en diverse andere partijen. Het project doorloopt een laatste fase met betrekking tot koppeling aan GPStechniek. Advies is verkrijgbaar. Sensorview Detectie bacteriële ziekten aardappelteelt Sensorview betreft het ontwikkelen van een beslissingsondersteunend systeem voor de aardappelpootgoedsector. De problemen binnen deze sector concentreren zich rond de thema s vitaliteit en plantenziektes. Biosensoren worden ontwikkeld voor de snelle detectie van verborgen gebreken. HZPC, Capilux, Dacom, SNN en de NOM. Project afgerond in september Smart Greenhouse Managementondersteuning en toegepaste sensortechnologie voor de glastuinbouw Smart Greenhouse omvat nieuwe innovatieve technieken voor de teelt van gewassen in de glastuinbouw. Hiervoor is het noodzakelijk om efficiënt en gecontroleerd hoogwaardige planten te produceren. Sensor- en informatietechnologie zijn de basis om het duurzame productieproces te monitoren en te sturen om de juiste productie te krijgen. LTO Glaskracht, LTO Noord, Syntens, CropEye, SNN en Sensor Universe. Het project is in ontwikkeling. Vroegtijdige antibioticadetectie in grondstoffen voor voedsel Microbiologische test in melk Naar voorbeeld van Delvotest. Dit is een microbiologische test van DSM waarmee de aanwezigheid van antibiotica in melk kan worden aangetoond (in 3 uur). Delvotest maakt gebruik van het feit dat antibiotica bacteriën doden. Product van DSM is verkrijgbaar.

3 WaterSense Waterbesparing en desinfectie pootgoedsector In WaterSense wordt een beslissingsondersteunend systeem voor waterbeheer ontwikkeld. Dit systeem geeft met gebruik van sensoren informatie over hoeveelheid water in het beheergebied en de ontwikkeling daarvan. De waterbeheerders kunnen in een vroegtijdig stadium maatregelen nemen om wateroverlast of watertekort te voorkomen. Boeren krijgen door dit systeem meer inzicht in de groei van hun gewas en de vochthuishouding. Dacom, DySI, Hydralogic, PPO, Wetsus, WMD, SNN en twee waterschappen. Het project is afgerond in de zomer van IJkakker Managementondersteuning en toegepaste sensortechnologie in de akkerbouw Het project IJkakker is opgezet als een living lab voor de ontwikkeling van diensten in het kader van de precisielandbouw ten behoeve van het telen van akkerbouwgewassen met behulp van sensortechnologie en dataverwerking. Het project is gestart via de ontwikkeling van een vijftal concrete diensten in samenwerking tussen de betrokken partijen. Het project moet een bijdrage leveren aan de slagkracht en bedrijfsdoelen van akkerbouwers. LTO Noord, BLGG, Dacom, HLB, PPO, de NOM, SNN en Sensor Universe., Projecten zijn geselecteerd. De voorziene start is teeltjaar Waterschoon Sneek Noorderhoek Decentrale sanitatie, energiebesparing en herbenutting nutriënten In de woonwijk Noorderhoek in Sneek zijn 232 nieuwe woningen/appartementen met een nieuw decentraal sanitatiesysteem gerealiseerd. Dit systeem is gebaseerd op gescheiden inzameling en behandeling van afvalstromen die gescheiden worden aan de bron. Het afvalwater van de woningen wordt gezuiverd in een kleine lokale zuiveringsinstallatie. Het systeem kan warmte terugwinnen uit reststromen, energie opwekken uit afvalwater en etensresten, medicijnresten verwijderen en nutriënten herbenutten voor Agentschap NL (min. EL&I), Desah, woningstichting De Wieren, de NOM, Provincie Fryslân, Stowa, SNN, Sûdwest Fryslân en Wetterskip Fryslân. Eind 2011 is het project opgeleverd. Het project is nu operationeel.

4 hergebruik als meststof. Demo-site afvalwater ziekenhuis Sneek Zuivering bij de bron van medicinale en hormonale reststoffen Bij het Antonius Ziekenhuis in Sneek wordt momenteel een demonstratie- en testsite voor de ontwikkeling van nieuwe zuiveringstechnologie op het gebied van afvalwater van ziekenhuizen gebouwd. Afvalwater wordt op de site bij de bron behandeld. Het wordt een faciliteit zodat bedrijven hun technologieën in de praktijk, met het afvalwater van het ziekenhuis, kunnen beproeven. Antonius Ziekenhuis, gemeente Sûdwest Fryslân, Desah, provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, SNN en Wetsus. De bouw van de site is inmiddels gestart en in het eerste half jaar van 2013 wordt de site in gebruik genomen. Drinkwaterwinning Vitens Spannenburg Methaan-terugwinning Op de productielocatie voor drinkwater Spannenburg gaat Vitens methaan uit opgepompt grondwater winnen. Hiervoor wordt een installatie op het gebied van vacuümontgassing gebouwd. De installatie zorgt voor een forse reductie van de uitstoot van methaan naar het milieu. Het afgevangen methaan wordt in eerste instantie gebruikt voor energievoorziening op de locatie, maar ook wordt gekeken naar mogelijke levering aan het gasnet of inzet als brandstof voor voertuigen. Vitens en de NOM. Bezig met installatie, vanaf zomer 2013 operationeel. Reststoffen in drinkwater Paraplu van de projecten SAWA en Denewa Doel is samenwerking op het gebied van het reduceren van de aanwezigheid van microverontreinigingen in oppervlaktewater. Het doel is om tot vermindering van microverontreinigingen in afval- en oppervlaktewater te komen. Voor Denewa: Pharmafilter, Biotrack, Water Waves, Pure Green en Wetsus. Voor SAWA zie elders in dit overzicht. Denewa is gestart in september 2012, voor SAWA zie elders in dit overzicht.

5 Autonome Livedijk Zelfvoorzienende dijken met sensoren voor monitoring en controle LiveDijken zijn bestaande dijken, uitgerust met sensorsystemen. Deze sensorsystemen meten de werkelijke sterkte van deze dijken en voorspellen de toekomstige sterkte van de dijk. Op deze manier draagt het sensorsysteem bij aan betere inspectie en beheer van de dijk. Dijken worden niet onnodig verzwaard, waardoor een financiële besparing wordt gerealiseerd. Doel is dat het systeem autonoom kan functioneren. Waterschap, Deltares, de NOM, TNO, Sensor Universe, Stowa en twee ministeries (EL&I en I&M). Diverse Livedijken zijn sinds 2008/2009 ontwikkeld en uitgebreid geanalyseerd. Vervolgproject nog in ontwikkeling. Biofouling Meet- en regeltechniek voor microbiologische vervuiling onder andere in food industrie en drinkwaterproductie Biofouling is een proces waarin verschillende soorten micro-organismen zich aan een oppervlakte hechten en ontwikkelen tot een slijmerige en complexe laag (biofilm) die de gehele procesvoering in een (drink)watersysteem of productieproces kan beïnvloeden. Biofilms kunnen in putten, filters en leidingen leiden tot kwaliteitsvermindering. Bovendien kan de aangroei leiden tot technische problemen bij zuivering of distributie. Het bestrijden van biofilms en biofouling is daarom cruciaal. KWR, Wetsus, SNN Sensor Universe. Wordt toegepast in enkele projecten als DDI en SAWA. Sensors and water (SAWA) Nieuwe sensortechnologie in drinkwater SAWA is een noordelijk innovatieproject waarin bedrijven en kennisinstellingen geavanceerde sensoren ontwikkelen voor toepassingen op het gebied van drinkwaterkwaliteit. Het project beoogt hiermee een stevige impuls te geven aan de kwaliteit en efficiëntie van de drinkwatervoorziening, aan kennisontwikkeling en aan de Noord- Nederlandse economie. NOM, Sensor Universe, Waterbedrijf Groningen, Waterlaboratorium Noord, Waterleidingmaatschappij Drenthe, SNN, Wetsus en 12 MKB-bedrijven (voor totaaloverzicht zie Het project is in uitvoering en loopt tot juli Tussentijdse resultaten zijn gepubliceerd. Gevalideerde sensoren worden

6 gereed gemaakt voor productie en vermarkting. Telemedicine and Personalized Care Testen van nieuwe telemedicijnoplossingen Meer dan veertig projectpartners uit Nederland en Duitsland werken binnen Telemedicine en Personalized Care samen aan negen grensoverschrijdende innovaties in de gezondheidszorg. De innovaties verminderen de kosten en compenseren het gebrek aan goed opgeleid personeel. Maar de innovaties zorgen met name dat patiënten een grote mate van zelfstandigheid en vrijheid krijgen in het dagelijkse leven. Gewinet, Health Valley, Oost NV, Transferagentur Fachhochschule Münster en Zorginnovatie Forum Groningen. Het project is van start gegaan en loopt tot mei Domotica Intelligente toepassingen die langer thuis wonen mogelijk maken Domotica omvat alle elektronische toepassingen in een woning om functies te besturen (zoals verwarmen en verlichten) en diensten uit de woonomgeving te gebruiken (bijvoorbeeld alarmeren en telefoneren). Domotica is onder meer belangrijk voor mensen met een beperking: ze helpen deze mensen zelfstandig te blijven. De Enk Zuidlaren, Domotica Platform Nederland, Gemeente Groningen, Hanzehogeschool Groningen, SNN en Sensor Universe. Onder andere in ziekenhuis De Enk wordt al geruime tijd gebruik gemaakt van deze technieken. Valpreventie Sensoren voor voorkoming van valincidenten Vallen en dwalen van ouderen is een groot aandachtpunt in de zorg. Het project Valpreventie heeft tot doel om valincidenten te voorkomen. Het UMCG, Oosterlengte en het noordelijke bedrijfsleven werken samen aan de ontwikkeling van een sensornetwerk dat de verzorgenden ondersteunt. Klinikum Oldenburg, Oosterlengte, UMCG en Zorginnovatie Forum Groningen. Van start gegaan. Loop tot eind 2013.

7 ZATO Langer thuis wonen van Zorg Afhankelijke Thuiswonende Ouderen ZATO (Zorgafhankelijke thuiswonende ouderen) is een project dat tot doel heeft om zo lang mogelijk kwetsbaarheid en opname te voorkomen bij zorgafhankelijke thuiswonende ouderen. De betrokken partijen zoeken naar zowel financiële als innovatieve en praktische mogelijkheden. Sensor Universe, SNN, Zorg Innovatie Forum Groningen Wacht op financiering. Blue Energy Demo-site Wetsalt Harlingen en Afsluitdijk In het IJsselmeer wordt een container geplaatst waarmee een proef kan plaatsvinden om energie op te wekken middels het mengen van zoet en zout water op de Afsluitdijk. De proefcentrale krijgt een capaciteit van 500 kilowatt, genoeg om stroom op te wekken voor duizend huishoudens. Naar aanleiding van de proef wordt in een vervolg uitputtend onderzocht welke mogelijkheden bestaan om de Afsluitdijk tot een energiedijk te maken, zie het project Autonome Livedijk elders in dit overzicht. Energy Valley (Energy Board), Wetsus, Redstack, provincie Fryslân, provincie Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Wageningen Universiteit en Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en SNN. Sinds 2009 wordt reeds onderzoek verricht. Vervolgonderzoeken in voorbereiding. Pilotdefiniëring in uitvoering. dijk operationeel in (verwacht). managementplatform Assen bewustwording door realtime terugkoppeling management helpt consumenten om minder energie te gebruiken door directe feedback op het energieverbruik te geven en consumenten tips te geven voor het terugdringen van energieverbruik en kosten. Gemeente Assen, Sensor Universe, SNN en Sensor City. Projectresultaten worden momenteel uitgerold. Idee in Assen nog in ontwikkeling. Northern Netherlands Offshore Wind Initiatief voor wind op zee Grootschalige centrale windontwikkelingen op de Noordzee ten behoeve van balancing van elektriciteitsproductie en gas als transitiemedium. In de productie van duurzame energie gaat offshore wind een steeds grotere rol van betekenis spelen, een belangrijke ontwikkeling voor Noord-Nederland en de Northern Netherlands Offshore Wind-groep (NNOW). De NNOW heeft als doel het bedrijfsleven in Noord-Nederland die actief is in Offshore wind industrie, ofwel plannen heeft in deze richting, te ondersteunen in haar ambities door krachten te bundelen. Energy Valley ( Board), SNN de NOM, Syntens, Tennet, Gasunie, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool en Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, Stenden Hogeschool en vele andere bedrijven. Onderzoek naar ontwikkeling Offshore- aanpak in technologische, juridische en economische zin.

8 Smart Grids on shore Decentrale energieontwikkelingen op het gebied van e-homes, i-balancing en Smart Cities Een energienet verzorgt de distributie van diverse typen energie (gas, elektriciteit en warmte) van opwekker naar klant. Een Smart Grid is een energienet waaraan een meet- en regelsysteem is toegevoegd. Het systeem zorgt vanuit load balancing perspectief voor optimaal energieverbruik op het energienet in woningen, wijken en steden. De spin-off is energie efficiency (op woningniveau), onderling balanceren van energie op wijkniveau en energie-uitwisseling tussen woningen en gebouwen op stadsniveau. Het doel is waarborgen van energielevering (security of supply). Energy Valley, de NOM, Sensor Universe, Water Alliance, HANNN, Rijksuniversiteit Groningen, Wageningen Universiteit, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, Hanzehogeschool, Enenco, Alliander, Nuon, SNN en Tennet. Op e-home gebied nadert de pilotfase. Op gebied van i- balancing lopen ontwikkelingen in de wijk Hoogkerk. Op stadsniveau lopen nog onderzoeken.

9 Versie 28 november 2012

Noordelijke Clusters in Beeld

Noordelijke Clusters in Beeld Noordelijke Clusters in Beeld Verkenning langs 62 EFRO-projecten Arjen Edzes (RUG) / Jan Dirk Gardenier (CAB) / Hans van Rijn (CAB) / Jouke van Dijk (RUG) Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Ruimtelijke

Nadere informatie

Provinciehuis Westerbrink 1 Assen Assen, 3 oktober 2011 Nummer: 11-089 Postbus 122

Provinciehuis Westerbrink 1 Assen Assen, 3 oktober 2011 Nummer: 11-089 Postbus 122 Provinciehuis Westerbrink 1 Assen Assen, 3 oktober 2011 Nummer: 11-089 Postbus 122 9400 AC Assen Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincies Groningen, Fryslân, Drenthe en Noord- Holland, de gemeenten

Nadere informatie

PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST

PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST NOORD-NEDERLAND: PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST PROEFTUIN ENERGIE- TRANSITIE REGIONALE PARTNER IN DE EUROPESE ENERGIE UNIE Noord-Nederland is een grensoverschrijdende proeftuin

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE WATER- SCHAPPEN & ENERGIE Resultaten Klimaatmonitor Waterschappen 2014 Waterschappen willen een bijdrage leveren aan een duurzame economie en samenleving. Hiervoor hebben zij zichzelf hoge ambities gesteld

Nadere informatie

Uitvoeringskader Watertechnologie 2014-2020. Bijlage Succesvolle watertechnologieprojecten

Uitvoeringskader Watertechnologie 2014-2020. Bijlage Succesvolle watertechnologieprojecten Uitvoeringskader Watertechnologie 2014-2020 Bijlage Succesvolle watertechnologieprojecten Overzicht succesvolle waterprojecten Vanaf 2000 wordt in Fryslân gewerkt aan de ontwikkeling van het watertechnologiecluster

Nadere informatie

University of Groningen. Noordelijke Clusters in Beeld Edzes, Arend; Gardenier, J.D.; van Rijn, H.; van Dijk, Jouke

University of Groningen. Noordelijke Clusters in Beeld Edzes, Arend; Gardenier, J.D.; van Rijn, H.; van Dijk, Jouke University of Groningen Noordelijke Clusters in Beeld Edzes, Arend; Gardenier, J.D.; van Rijn, H.; van Dijk, Jouke IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if

Nadere informatie

Hernieuwbaar gas. Energiedrager van de toekomst. Wat is de rol van (hernieuwbaar) gas in de energietransitie

Hernieuwbaar gas. Energiedrager van de toekomst. Wat is de rol van (hernieuwbaar) gas in de energietransitie Hernieuwbaar gas Energiedrager van de toekomst Wat is de rol van (hernieuwbaar) gas in de energietransitie New Energy Coalition Sector Grondstoffen Kracht en licht Vervoer Warmte Eindverbruik 567 PJ 362

Nadere informatie

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Burgers, bedrijven, milieu-organisaties en overheden hebben vandaag op initiatief van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en

Nadere informatie

Eigen -/ Keteninitiatief CO2 footprint Innovatie Kennis Centrum

Eigen -/ Keteninitiatief CO2 footprint Innovatie Kennis Centrum Eigen -/ Keteninitiatief CO2 footprint Innovatie Kennis Centrum Versie: 0.0 Datum: 21-4-2015 Auteur: Vrijgave: M.J.A. Rijpert T. Crum 1 IKN (Innovatie Kenniscentrum Nederland) Copier is de initiatiefnemer

Nadere informatie

Sneek Noorderhoek. Innovatief concept geëvalueerd. Gemeente Sudwest Fryslan De Wieren Desah bv SNN Provincie Friesland Wetterskip Fryslan

Sneek Noorderhoek. Innovatief concept geëvalueerd. Gemeente Sudwest Fryslan De Wieren Desah bv SNN Provincie Friesland Wetterskip Fryslan Sneek Noorderhoek Innovatief concept geëvalueerd Gemeente Sudwest Fryslan De Wieren Desah bv SNN Provincie Friesland Wetterskip Fryslan.. Inhoud Noorderhoek het concept Noorderhoek onderzoek en evaluatie

Nadere informatie

De opkomst van all-electric woningen

De opkomst van all-electric woningen De opkomst van all-electric woningen Institute for Business Research Jan Peters Directeur Asset Management Enexis Inhoud Beeld van de toekomst Veranderend energieverbruik bij huishoudens Impact op toekomstige

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Dames en heren, Degenen, die hier te lande na 1820 verbetering van

Nadere informatie

Decentrale productie drinkwater

Decentrale productie drinkwater Decentrale productie drinkwater Relevante wet- en regelgeving Wim Heiko Houtsma Projectleider Drinkwater voor later (IenM) Opbouw Decentraal? Prioriteiten drinkwatervoorziening: I. Drinkwater moet gegarandeerd

Nadere informatie

Maatwerk in telemetrie en automatisering

Maatwerk in telemetrie en automatisering Maatwerk in telemetrie en automatisering Datawatt. Specialisten in vanzelfsprekendheden Wat gebeurt er wanneer onverwacht de elektriciteit uitvalt? Wat zijn de consequenties als er plotseling geen water

Nadere informatie

Biomethanol. Resultaten en bevindingen van project. Datum September 2010 Status Definitief. BioMCN, e.a. in opdracht van Agentschap NL

Biomethanol. Resultaten en bevindingen van project. Datum September 2010 Status Definitief. BioMCN, e.a. in opdracht van Agentschap NL Resultaten en bevindingen van project Biomethanol Dit rapport is onderdeel van de projectencatalogus energie-innovatie. Tussen 2005 en 2011 kregen ruim 1000 innovatieve onderzoeks- en praktijkprojecten

Nadere informatie

Hoe groen zijn uw evenementen?

Hoe groen zijn uw evenementen? Even voorstellen... GMB introduceert SaNiPhos : Europa s eerste urineverwerkingsfabriek voor het verwerken en winnen van nuttige meststoffen uit urine. Terugwinning van fosfaat en stikstof uit urine levert

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta BZW Bijeenkomst Middelburg, 4 april 2017 Inhoudsopgave 1. Campus Zeeland 2. Bèta College 3. Kennis & Innovatie Netwerken

Nadere informatie

100 MW GETIJDENENERGIE 100% VOORSPELBAAR 100% FLEXIBEL

100 MW GETIJDENENERGIE 100% VOORSPELBAAR 100% FLEXIBEL TIDAL POWER 100 MW GETIJDENENERGIE 100% VOORSPELBAAR 100% FLEXIBEL In 2025 100.000 Zeeuwse huishoudens voorzien van duurzame electriciteit uit getijdenenergie met een totale CO2-reductie van 140.000 ton

Nadere informatie

Agrifood en Biobased Economy Noord-Nederland Strategieplan 2012-2016

Agrifood en Biobased Economy Noord-Nederland Strategieplan 2012-2016 Agrifood en Biobased Economy Noord-Nederland Strategieplan 2012-2016 NV NOM Postbus 424 9700 AK Groningen Groningen, 5 juni, 2012 Inhoudsopgave Blz. Management samenvatting 3 1 Context 9 2 Programma Agrifood

Nadere informatie

combining scientific excellence with commercial relevance Knipselkrant aanvulling

combining scientific excellence with commercial relevance Knipselkrant aanvulling combining scientific excellence with commercial relevance Knipselkrant aanvulling INHOUDSOPGAVE KNIPSELKRANT SEPTEMBER 2009 Titel Bron Die heilenden Geheimnisse des Wassers Natürlich gesund+munter 6 juli

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Synergie energie hergebruik overheden, agrarische sector en industrie

Synergie energie hergebruik overheden, agrarische sector en industrie Synergie energie hergebruik overheden, agrarische sector en industrie Doelstelling thema bijeenkomst: Inzicht in ontwikkelingen bij overheid, industrie en agrarische sector Inzicht in kansen voor synergie

Nadere informatie

Afvalwaterplan DAL/W 2 In vogelvlucht. Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s

Afvalwaterplan DAL/W 2 In vogelvlucht. Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s In vogelvlucht Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s watersysteem De afvalwaterketen Wij beschouwen de afvalwaterketen als één geheel,

Nadere informatie

Roadmap naar Smart Grids ECN s visie

Roadmap naar Smart Grids ECN s visie Roadmap naar Smart Grids ECN s visie Martin Scheepers Program Manager Intelligent Electricity Grids Projectgroep Smart Grids Netbeheer Nederland, Utrecht, 19 oktober 2009 www.ecn.nl Inhoud Waarom slimme

Nadere informatie

De watervoorziening in 2040: (de)centraal duurzaam intelligent?

De watervoorziening in 2040: (de)centraal duurzaam intelligent? De watervoorziening in 2040: (de)centraal duurzaam intelligent? Symposium Energie en Water schrijven toekomst 20 juni 2012 Jan Peter van der Hoek Focus Drinkwatervoorziening NL: dichtbevolkt gebied (16,7

Nadere informatie

De hoogwaardige zuivering van afvalwater papierfabrieken Eerbeek

De hoogwaardige zuivering van afvalwater papierfabrieken Eerbeek De hoogwaardige zuivering van afvalwater papierfabrieken Eerbeek De drie oprichters van IWE Binnen modern en duurzaam ondernemerschap past het niet om het milieu onnodig te belasten. Een besef dat nu wijdverbreid

Nadere informatie

Totale uitstoot in 2010: 14.000 kiloton CO 2

Totale uitstoot in 2010: 14.000 kiloton CO 2 Totale uitstoot in 2010: 14.000 kiloton CO 2 Industrie Welke keuzes en wat levert het op? Huidig beleid 1% besparing op gas en elektra per jaar. Totaal is dat 8 % besparing in 2020. Opbrengst: 100 kiloton.

Nadere informatie

Blue Energy in de Valley

Blue Energy in de Valley Blue Energy in de Valley Presentatie voor Jaarcongres KIVI 24 november 2015 Rik Siebers r.siebers@redstack.nl Wat is Blue Energy? Blue Energy = Energie, geoogst uit het verschil in zoutconcentratie tussen

Nadere informatie

SAMENWERKING OVER TRADITIONELE GRENZEN HEEN. De Energiefabriek en andere voorbeelden uit de praktijk van de waterschappen

SAMENWERKING OVER TRADITIONELE GRENZEN HEEN. De Energiefabriek en andere voorbeelden uit de praktijk van de waterschappen SAMENWERKING OVER TRADITIONELE GRENZEN HEEN De Energiefabriek en andere voorbeelden uit de praktijk van de waterschappen Duopresentatie Hennie Roorda en Tanja Klip 1. Ambities en resultaten waterschappen

Nadere informatie

Duurzame melkveehouderij

Duurzame melkveehouderij Duurzame melkveehouderij Wiepk Voskamp, Lector Duurzame melkveehouderij Hogeschool VHL 19 November 2014 Wageningen UR Hogeschool VHL Nordwin College DTC LTO Friesland Campina Provincie Friesland Gemeente

Nadere informatie

Energieakkoord voor duurzame groei

Energieakkoord voor duurzame groei Energieakkoord voor duurzame groei Netwerkbijeenkomst Duurzame regionale energie Gelderland 15 januari 2014 Lodewijk de Waal Energieakkoord Wie zaten aan tafel? Inhoud presentatie Hoofdlijnen Energieakkoord

Nadere informatie

Aanpak regie verzilting Noord-Nederland. Titian Oterdoom

Aanpak regie verzilting Noord-Nederland. Titian Oterdoom Aanpak regie verzilting Noord-Nederland Titian Oterdoom Toename verzilting Bodemdaling zeespiegelstijging Grilliger neerslagpatroon met langere perioden van droogte Warmer klimaat meer verdamping gewassen

Nadere informatie

Energizing the city: Almere energy axis

Energizing the city: Almere energy axis Inhoud Energizing the city: Almere energy axis... 3 Van Noord/West naar Zuid/Ooost... 4 Energie die stroomt door de as... 5 Focus on knowledge & education... 6 Focus on innovation & experiments... 7 Focus

Nadere informatie

Eneco Groep. Duurzame energie voor iedereen

Eneco Groep. Duurzame energie voor iedereen Eneco Groep Duurzame energie voor iedereen Duurzame koploper Eneco is het grootste energiebedrijf van Nederland in publieke handen. Onze missie is betaalbare duurzame energie mogelijk maken die altijd,

Nadere informatie

AVR in de Energietransitie en Circulaire Economie

AVR in de Energietransitie en Circulaire Economie AVR in de Energietransitie en Circulaire Economie INTRODUCTIE AVR TERUGWINNEN VAN ENERGIE EN RESTSTOFFEN 3 AVR VERWERKT DE REST AVR is the largest Energy-from-Waste (EfW) company in the Netherlands with

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020 SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Noordelijke specialisatie in beeld Samengestelde behoeften Samengestelde oplossingen Achtertuin als proeftuin/

Nadere informatie

I-Balance een eerste overzicht. Rolf Velthuys

I-Balance een eerste overzicht. Rolf Velthuys I-Balance een eerste overzicht Rolf Velthuys R.J.Velthuijs@pl.hanze.nl Overzicht Waarom is energievoorziening uberhaupt iets waar we aandacht aan moeten geven? Stabiliteit Continuiteit Betrouwbaarheid

Nadere informatie

ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN

ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN Lezing ter gelegenheid van het GEO Promotion Congres van eigen bodem 10 maart 2017 Groningen. door prof. em. Pier Vellinga Waddenacademie Colin OPBOUW

Nadere informatie

Energietransitie biedt kansen in de gebouwde omgeving

Energietransitie biedt kansen in de gebouwde omgeving Energietransitie biedt kansen in de gebouwde omgeving Enexis: energie in goede banen Even if you doubt the evidence, providing incentives for energy-efficiency and clean energy are the right thing to do

Nadere informatie

Schoonschip is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, bestaande uit 46 drijvende huishoudens die een nieuwe standaard definieert voor

Schoonschip is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, bestaande uit 46 drijvende huishoudens die een nieuwe standaard definieert voor Schoonschip is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, bestaande uit 46 drijvende huishoudens die een nieuwe standaard definieert voor duurzame stedelijke ontwikkeling in Amsterdam. HET PROJECT

Nadere informatie

ipro-n Een slimme stap over de grens!

ipro-n Een slimme stap over de grens! ipro-n Een slimme stap over de grens! Startbijeenkomst ipro-n 13 juni 2016 Rob van Vollenhoven (Oost NV) Inleiding ipro-n subsidie of is er meer? innovatief & intelligent product Financiers ipro-n Projectgebied

Nadere informatie

gesprekken te voeren van ondernemer tot ondernemer en verbindingen te leggen.

gesprekken te voeren van ondernemer tot ondernemer en verbindingen te leggen. Toespraak commissaris van de koningin Max van den Berg t.g.v. bezoek Duitse handelsdelegatie onder leiding van Minister Bode op 31 oktober 2011, Gasunie Groningen. Dames en heren, Vandaag en morgen wijzen

Nadere informatie

Compact Plus biogasinstallatie, Lierop, 600 kw

Compact Plus biogasinstallatie, Lierop, 600 kw Hoe maak je biogas? Inhoud presentatie Wie en wat is Biogas Plus? Hoe werkt een biogasinstallatie? Voor wie is een biogasinstallatie interessant? Is een biogasinstallatie duurzaam? Zijn subsidies nodig?

Nadere informatie

KLIMAAT, ENERGIE EN GRONDSTOFFEN

KLIMAAT, ENERGIE EN GRONDSTOFFEN KLIMAAT, ENERGIE EN GRONDSTOFFEN AKKOORDEN EN GREEN DEALS Rafaël Lazaroms Coördinator Energie en duurzaamheid Unie van Waterschappen 1. Duurzaamheid en taken waterschappen 2. Duurzame ambities in akkoorden

Nadere informatie

Duurzaam vernieuwen en samenwerken in de bouw

Duurzaam vernieuwen en samenwerken in de bouw Duurzaam vernieuwen en samenwerken in de bouw Prof.dr. Jacqueline Cramer Universiteit Utrecht Opzet lezing Wat zijn de grote opgaven in de bouw op het gebied van duurzaamheid? Hoe kunnen deze opgaven worden

Nadere informatie

Slimme Netten. Martijn Bongaerts: - voorzitter Projectgroep Smart Grids Netbeheer Nederland - manager Innovatie, Liander

Slimme Netten. Martijn Bongaerts: - voorzitter Projectgroep Smart Grids Netbeheer Nederland - manager Innovatie, Liander Slimme Netten Martijn Bongaerts: - voorzitter Projectgroep Smart Grids Netbeheer Nederland - manager Innovatie, Liander Netbeheer Nederland (1) Netbeheer Nederland brancheorganisatie van alle elektriciteit-

Nadere informatie

Medicijnresten in drinkwater Voorkomen is beter dan genezen. Gezonde Lunch, 7 april 2014 Martien den Blanken, directeur PWN

Medicijnresten in drinkwater Voorkomen is beter dan genezen. Gezonde Lunch, 7 april 2014 Martien den Blanken, directeur PWN Medicijnresten in drinkwater Voorkomen is beter dan genezen Gezonde Lunch, 7 april 2014 Martien den Blanken, directeur PWN Drinkwaterland In Nederland 10 drinkwaterbedrijven Sinds 1950 sterke concentratie

Nadere informatie

Smart Energy Management (SEM) Wat data uit de woning kan bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving

Smart Energy Management (SEM) Wat data uit de woning kan bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving Smart Energy Management (SEM) Wat data uit de woning kan bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving ABB Electrification Products, Business Development Agenda Smart Energy Management ABB De

Nadere informatie

ENERGIE & Wat Is het?

ENERGIE & Wat Is het? ENERGIE & KLIMAAT Wat is het? Fossiele grondstoffen worden schaars. Bedrijven en overheden zijn daarom op zoek naar alternatieve groene grondstoffen en hernieuwbare energie. Als Provincie hebben we daarbij

Nadere informatie

Subsidie voor innovatieve projecten. Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen. provincie groningen

Subsidie voor innovatieve projecten. Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen. provincie groningen Subsidie voor innovatieve projecten Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen provincie groningen Subsidie voor innovatieve projecten INFORMATIE OVER HET INNOVATIEF ACTIEPROGRAMMA GRONINGEN

Nadere informatie

Slimme regionale specialisatie in watertechnologie

Slimme regionale specialisatie in watertechnologie Slimme regionale specialisatie in watertechnologie Pieter de Jong EU Liaison Officer, Wetsus combining scientific excellence with commercial relevance Nationaal: Topsector Water Maritieme sector Deltatechnologie

Nadere informatie

GREEN DEAL DUURZAME ENERGIE

GREEN DEAL DUURZAME ENERGIE GREEN DEAL DUURZAME ENERGIE In kort bestek Rafael Lazaroms INHOUDSOPGAVE 1. Wat houdt het in? 2. Motieven, doelstellingen en ambities 3. Organisatiestructuur GELOOFWAARDIGE BOODSCHAP Waterschappen hebben

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Bijpraten Raadsleden Vlissingen, 10 april 2017 Agenda > Welkom: Harry van der Maas (voorzitter stuurgroep) > Stand

Nadere informatie

Wat vraagt de energietransitie in Nederland?

Wat vraagt de energietransitie in Nederland? Wat vraagt de energietransitie in Nederland? Jan Ros Doel/ambitie klimaatbeleid: Vermindering broeikasgasemissies in 2050 met 80 tot 95% ten opzichte van 1990 Tussendoelen voor broeikasgasemissies Geen

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

SBIR Verduurzamen voedselproductie

SBIR Verduurzamen voedselproductie SBIR Verduurzamen voedselproductie Informatiebijeenkomst 16 juli 2014 Alexia Michel, Ministerie EZ Topsector Agri&Food en Tuinbouw&Uitgangmaterialen Achtergrond Initiatief: topsector Agri&Food en ministerie

Nadere informatie

provinci renthe r (o592) 36 tt tt r (o592) 36 t7 77 Assen, 11ju\i2012

provinci renthe r (o592) 36 tt tt r (o592) 36 t7 77 Assen, 11ju\i2012 Prooinciehuis \íesterbrink r, Assen Postadres Postbus rzz, 94oo ec Assen ww-w'drenthe.nl r (o592) 36 tt tt r (o592) 36 t7 77 provinci renthe Aan: de voorzitter en leden van provinciale staten van Drenthe

Nadere informatie

Regionale. bijdrage aan. een stapsgewijze oplossing van een. wereldprobleem

Regionale. bijdrage aan. een stapsgewijze oplossing van een. wereldprobleem Regionale bijdrage aan een stapsgewijze oplossing van een wereldprobleem De vraag naar opbrengst van land (voedsel, hout, biobrandstof en katoen) zal in 2050 met 30 tot 80% verder toenemen. Planbureau

Nadere informatie

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN INLEIDING Foto: Timo Tijhof, Creative Commons OP PEIL BRENGEN Voor iedereen is het belangrijk dat er genoeg schoon water

Nadere informatie

Cluster Agro en Food Regio Zwolle

Cluster Agro en Food Regio Zwolle Cluster Agro en Food Regio Zwolle Dé proeftuin voor duurzame, innovatieve systemen en nieuwe verdienmodellen: een living lab voor Agro en Food Cluster Agro en Food Regio Zwolle Werk en innovatie Sterk

Nadere informatie

Smart Grid. Verdiepende opdracht

Smart Grid. Verdiepende opdracht 2015 Smart Grid Verdiepende opdracht Inleiding; In dit onderdeel leer je meer over het onderwerp Smart Grid. Pagina 1 Inhoud 1. Smart Grid... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Inhoud... 3 1.3 Verwerking... 8 Pagina

Nadere informatie

16-7-2014. Uitgangssituatie. Uitgangssituatie. Waterkwaliteit is verbeterd, maar doelstelling nog niet voltooid.

16-7-2014. Uitgangssituatie. Uitgangssituatie. Waterkwaliteit is verbeterd, maar doelstelling nog niet voltooid. Uitgangssituatie Evaluatie Nota duurzame gewasbescherming 2004-2010 Doel Doelstelling 2010 Resultaat ACTIEPLAN Gezond gewas, Schoon water Ecologische kwaliteit oppervlaktewater Drinkwaterkwaliteit Reductiemilieubelasting

Nadere informatie

Nieuwsbrief Energie april 2013

Nieuwsbrief Energie april 2013 b6agina 1 van 6 Nieuwsbrief Energie april 2013 Inhoud Nieuws Duurzame energieveiling van start Nieuwe visie ontwikkeling biogas Algen en zeewier: hoe duurzaam is de productie? Kwaliteitsborging helpt bij

Nadere informatie

CLUSTERORGANISATIE AGRIFOOD & NETWERK BBE

CLUSTERORGANISATIE AGRIFOOD & NETWERK BBE CLUSTERORGANISATIE AGRIFOOD & NETWERK BBE Nadere uitwerking 10 juli 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Rol van het cluster 4 3 Focus 4 4 Activiteiten 6 5 Uitvoering 7 6 Kosten en dekking 8 7 Resultaat

Nadere informatie

Energie uit afvalwater

Energie uit afvalwater Energie uit afvalwater Energie uit afvalwater Warm afvalwater verliest een groot deel van zijn warmte in de afvoer en het riool. Als we deze warmte weten terug te winnen, biedt dat grote mogelijkheden

Nadere informatie

Klik om de stijl te bewerken

Klik om de stijl te bewerken Klik om de stijl te bewerken Bio-economie Noord-Nederland opgaves Eisse Luitjens Alumnikring Noord WUR 30 april 2015 Missie & Visie Missie De NOM is de permanente katalysator van economische ontwikkeling

Nadere informatie

Campus Zeeland. Regiobijeenkomst Schouwen Duiveland en Tholen. Bruinisse, 20 juni 2017

Campus Zeeland. Regiobijeenkomst Schouwen Duiveland en Tholen. Bruinisse, 20 juni 2017 Campus Zeeland Regiobijeenkomst Schouwen Duiveland en Tholen Bruinisse, 20 juni 2017 1 Agenda 1. Campus Zeeland 2. Bèta College 3. Kennis & Innovatie Netwerken 4. Versterken hele onderwijskolom (onderwijs

Nadere informatie

Zeker in Hollandse Delta.

Zeker in Hollandse Delta. Zeker in Hollandse Delta. Verkiezingsprogramma PvdA waterschap Hollandse Delta 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende delta. Al eeuwenlang is water

Nadere informatie

HOOFDLIJNENAKKOORD WATERZUIVERING IN DE GLASTUINBOUW

HOOFDLIJNENAKKOORD WATERZUIVERING IN DE GLASTUINBOUW HOOFDLIJNENAKKOORD WATERZUIVERING IN DE GLASTUINBOUW LTO Glaskracht Nederland, Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie (Nefyto), Unie van Waterschappen (UvW), Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG),

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken. Groei en ambities stimuleren. Jeugd betrekken. Nieuwe energie ontwikkelen. Techniek van morgen maken. Van kennis kracht maken

Duurzaam samenwerken. Groei en ambities stimuleren. Jeugd betrekken. Nieuwe energie ontwikkelen. Techniek van morgen maken. Van kennis kracht maken Duurzaam samenwerken Jeugd betrekken Techniek van morgen maken Groei en ambities stimuleren Nieuwe energie ontwikkelen Van kennis kracht maken Samenwerkingsovereenkomst Energy Valley Topclub en Maatschappelijke

Nadere informatie

duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen

duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen De toekomst van de energievoorziening Gemeenten, provincies, bedrijven en projectontwikkelaars gaan zich steeds meer richten op duurzame energiedoelstellingen,

Nadere informatie

Samen maken we Nederland aardgasvrij

Samen maken we Nederland aardgasvrij Samen maken we Nederland aardgasvrij Martien Visser, Lector Energietransitie & Netwerken Hanzehogeschool, Groningen Donderdag, 28 september, Bakkeveen Achtergrond Klimaatverdrag van Parijs: well below

Nadere informatie

grondstof? Afvalwater als Energie winnen uit afvalwater Verwijderen van medicijnen en hergebruik van meststoffen Veel mogelijkheden

grondstof? Afvalwater als Energie winnen uit afvalwater Verwijderen van medicijnen en hergebruik van meststoffen Veel mogelijkheden Afvalwater als grondstof? Energie winnen uit afvalwater Om energie uit afvalwater te winnen wordt het water van het toilet, eventueel gemengd met groente en fruitafval, vergist. Daarvoor worden een vacuümsysteem,

Nadere informatie

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020 OP EFRO OOST-NEDERLAND 2014-2020PRESENTATIE KENNISPARK, 23 APRIL 2014 JOLANDA VROLIJK, PROGRAMMAMANAGER EFRO OP EFRO Oost-Nederland 2014-2020 Inhoud presentatie 1. Inleiding Europese Fondsen: cohesie beleid

Nadere informatie

200% rendement uit 100% energie: De witte motor van uw woonhuis!

200% rendement uit 100% energie: De witte motor van uw woonhuis! 200% rendement uit 100% energie: De witte motor van uw woonhuis! Oude situatie zonder ECO200 Gas Elektra Wat is ECO200? ECO200 is een nieuw concept van AgriComfort, waarbij het koelen van de melk en het

Nadere informatie

Ontwerp Gezonde Systemen

Ontwerp Gezonde Systemen Ontwerp Gezonde Systemen Het huidige zonne-inkomen gebruiken De cycli van de natuur worden aangedreven door de energie van de zon. Bomen en planten vervaardigen voedsel op zonlicht. De wind kan worden

Nadere informatie

Duurzame kennis door publiek-private samenwerking. Annet Zweep Directie Agrokennis

Duurzame kennis door publiek-private samenwerking. Annet Zweep Directie Agrokennis Duurzame kennis door publiek-private samenwerking Annet Zweep Directie Agrokennis Opbouw van mijn verhaal 1. Introductie van mijzelf 2. Topsector en proces 3. Per PPS van vandaag: doel, opzet en wijze

Nadere informatie

De suikerfabriek is eigenlijk een waterfabriek

De suikerfabriek is eigenlijk een waterfabriek De suikerfabriek is eigenlijk een waterfabriek Ir. Frank C.J van Noord 28 februari 2014 Frank van Noord Directeur Research & Development Suiker Unie Voorzitter stuurgroep Sustainability Suiker Unie Royal

Nadere informatie

Mogelijkheden MKB in EFRO en INTERREG

Mogelijkheden MKB in EFRO en INTERREG Mogelijkheden MKB in EFRO en INTERREG www.food-future.eu Innovatie steun voor MKB in food sector in D en NL Yvette Lammers EZ Coördinatieteam Structuurfondsen EFRO EFRO: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Nadere informatie

Enexis. De veranderende rol van de netbeheerder. Peter Vermaat Voorzitter Raad van Bestuur Enexis. 12 november 2015

Enexis. De veranderende rol van de netbeheerder. Peter Vermaat Voorzitter Raad van Bestuur Enexis. 12 november 2015 Enexis De veranderende rol van de netbeheerder Peter Vermaat Voorzitter Raad van Bestuur Enexis 12 november 2015 Rol Enexis in de elektriciteitsketen Elektriciteitscentrale voor de opwek van elektriciteit

Nadere informatie

Naar een energieneutrale waterkringloop. Een stip op de horizon

Naar een energieneutrale waterkringloop. Een stip op de horizon Naar een energieneutrale waterkringloop Een stip op de horizon Een stip op de horizon Energie in de kringloop waterschap Regge en Dinkel en waterschap Groot Salland werken aan initiatieven op het gebied

Nadere informatie

De Waarde van Watertechnologie Joke Cuperus. TUD Vakantiecursus Delft, 11 januari 2019

De Waarde van Watertechnologie Joke Cuperus. TUD Vakantiecursus Delft, 11 januari 2019 De Waarde van Watertechnologie Joke Cuperus TUD Vakantiecursus Delft, 11 januari 2019 TKI DELTA- TECHNOLOGIE Wateruitdagingen oplossen om de wereld welvaart te verhogen, dat is waar Topsector Water & Maritiem

Nadere informatie

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen SMART CITY UTRECHT Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen Brigitte Hulscher Program Manager Smart Cities, Marketing & Innovation Utrecht Jong en hoog opgeleid 334.862 inwoners, 20 % < 17, 18% 18-26,

Nadere informatie

Naar een duurzame industriewatervoorziening in de Eemshaven

Naar een duurzame industriewatervoorziening in de Eemshaven Naar een duurzame industriewatervoorziening in de Eemshaven Verwachte groei vraagt In totaal nemen de bedrijven in de Eemshaven nu 300.000 m 3 drinkwater af voor industriële activiteiten. Waterbedrijf

Nadere informatie

Nr.: a/38/A.20, MB Groningen, 17 september 2004

Nr.: a/38/A.20, MB Groningen, 17 september 2004 Aan de leden van Provinciale Staten Nr.: 2004-20.425a/38/A.20, MB Groningen, 17 september 2004 Behandeld door : A.M.A. Hoen Telefoonnummer : (050) 316 4964 Antwoord op : Bijlage : 1. Uitnodigingsbrief

Nadere informatie

Energie uit afvalwater

Energie uit afvalwater Energie uit afvalwater 15 november 2011 Giel Geraeds en Ad de Man Waterschapsbedrijf Limburg is een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas Onderwerpen Introductie

Nadere informatie

Flexiheat Nationaal Warmtecongres 2013

Flexiheat Nationaal Warmtecongres 2013 Flexiheat Nationaal Warmtecongres 2013 Agenda 1. Wat en wie is Flexiheat? 2. Koppeling onderzoek en besluitvorming 3. Factoren in besluitvormingsproces: wat is uw mening? 4. Samenvatting Erika Zomerman

Nadere informatie

Energie- en klimaatmonitor agrosectoren Hernieuwbare energie, reductie broeikasgassen en energiebesparing

Energie- en klimaatmonitor agrosectoren Hernieuwbare energie, reductie broeikasgassen en energiebesparing Energie- en klimaatmonitor agrosectoren Hernieuwbare energie, reductie broeikasgassen en energiebesparing Inleiding In 28 sloten de overheid en de agrosectoren het convenant Schone en Zuinige agrosectoren.

Nadere informatie

hoe wij het best op die uitdagingen kunnen inspelen, wat daarvoor nodig is en hoe wij daar samen aan kunnen werken.

hoe wij het best op die uitdagingen kunnen inspelen, wat daarvoor nodig is en hoe wij daar samen aan kunnen werken. Toespraak van SNN-voorzitter Max van den Berg, bijeenkomst EFMI Business School (Academisch kennisinstituut voor de foodsector), Groningen op 18 november 2010 [Inleiding] Sommige mensen verdienen hun geld

Nadere informatie

Energie-neutrale woningen met groengas Inbreng voor klimaatberaadtafels Gebouwde omgeving en Energie

Energie-neutrale woningen met groengas Inbreng voor klimaatberaadtafels Gebouwde omgeving en Energie Dialoog J: Huishoudens moeten van het gas af F: Nee, van het aardgas J: Maar om de verduurzamen moet toch alles elektrisch? F: Nee, verduurzamen kan ook met groen gas J: Maar waar halen ze dan groen gas

Nadere informatie

EnergyNL2050, een serie van 4 bijeenkomsten, Korte uitleg over de bijeenkomsten. KIVI-E/USI energynl2050 UvU 13 /10/16

EnergyNL2050, een serie van 4 bijeenkomsten, Korte uitleg over de bijeenkomsten. KIVI-E/USI energynl2050 UvU 13 /10/16 EnergyNL2050, een serie van 4 bijeenkomsten, 2016-2017 Korte uitleg over de bijeenkomsten KIVI-E/USI energynl2050 UvU 13 /10/16 EnergyNL2050, een serie van 4 bijeenkomsten, 2016-2017 (1) Organisatie: KIVI

Nadere informatie

Insights Energiebranche

Insights Energiebranche Insights Energiebranche Naar aanleiding van de nucleaire ramp in Fukushima heeft de Duitse politiek besloten vaart te zetten achter het afbouwen van kernenergie. Een transitie naar duurzame energie is

Nadere informatie

Thema-afdeling Duurzaam

Thema-afdeling Duurzaam Thema-afdeling Duurzaam Amendement 01: Cultuur in het onderwijs Juliette Vegter 81.0% voor, 19.0% tegen 68 voor, 16 Amendement 02: Gelijke kansen door het beste onderwijs A Amendement 03: Gelijke kansen

Nadere informatie

4.3. Biomassa. Lopende projecten

4.3. Biomassa. Lopende projecten 4.3. Biomassa Doel Met het toepassen van biomassa willen we: hernieuwbare grondstoffen inzetten; de uitstoot van CO 2 in 2007 verminderen met 125 kiloton per jaar; onze afhankelijkheid van de energievoorziening

Nadere informatie

Nieuwe sanitatie. Conventionele sanitatie is geweldig. Of misschien?. Hoe kun je dat anders aanpakken? Waarom dan toch nieuwe sanitatie?

Nieuwe sanitatie. Conventionele sanitatie is geweldig. Of misschien?. Hoe kun je dat anders aanpakken? Waarom dan toch nieuwe sanitatie? Nieuwe sanitatie Bert Palsma STOWA 14-10-2015 Conventionele sanitatie is geweldig Drinkwater; 125 l/p/dag 200 /jr Riolering 195/ jr RWZI 175/ jr 575,- / huishouden /jr 1 toilet spoeling (5 l) ~ 0,025 1

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de koningin Max van den Berg, Statenexcursie 17/18 november 2011 naar Hannover

Toespraak commissaris van de koningin Max van den Berg, Statenexcursie 17/18 november 2011 naar Hannover Toespraak commissaris van de koningin Max van den Berg, Statenexcursie 17/18 november 2011 naar Hannover Geachte aanwezigen, Noord-Nederland zet stevig in op sterke economische clusters rond agrofood,

Nadere informatie