Bof (parotitis epidemica) Kinkhoest (pertussis)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bof (parotitis epidemica) Kinkhoest (pertussis)"

Transcriptie

1 Kinderziekten Er zijn vele verschillende soorten kinderziektes. Sommige kinderziektes of kinderziekten genezen vanzelf door rust, voor andere kinderziektes zijn medicijnen gewenst. Sommige kinderziektes zijn nog veel voorkomend en houden soms de school of crèche in hun greep, andere kinderziektes komen nog amper voor (in Nederland) na de komst van antibiotica. Kinderziekten zijn een groep van virusziekten die meestal niet zeer ernstig verlopen (over het algemeen zelfs mild en soms zelfs nauwelijks bemerkt) en die zo besmettelijk zijn dat de meeste mensen ze al vroeg in hun leven, als kind, een keer doormaken, waarna in het algemeen volledige immuniteit bestaat, dat wil zeggen dat mensen over het algemeen de ziekte niet voor een tweede keer krijgen. Roodvonk (scarlatina), Difterie, Meningokokken C, Pneumokokken, Tetanus en Krentenbaard zijn in dit rijtje buitenbeentjes (en in de meeste gevallen ook geen echte kinderziekten) omdat ze door een bacterie worden veroorzaakt. Kinderziekten heten dan wel kinderziekten maar dat betekend niet dat een volwassene deze ziektes niet kan krijgen. Sterker nog: er zijn een aantal ziekten die wel als kinderziekte omschreven worden (omdat ze daar doorgaans voorkomen) maar die op elke leeftijd voor kunnen komen (denk aan tetanus, difterie, hepatitis, enzovoort). Vaccinatie tegen/voor kinderziekten houdt NIET in dat een kind (of volwassene) deze ziekte niet meer kan krijgen! Besmetting kan ALTIJD (en dus ook weer anderen besmetten) en soms wordt de ziekte in mildere of ernstiger vorm doorlopen. Bij het doorlopen van mildere vormen, ontbreken soms de kenmerkende verkleuringen/verschijnselen en is daardoor nauwelijks vast te stellen om WELKE ziekte het gaat. Bedenk ook, dat vaccinatie NOOIT voor levenslange immuniteit zorgt! Alleen het doormaken van de ziekte zorgt (doorgaans) voor levenslange immuniteit. De griep komt uiteraard zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. Aangezien deze ziekte niet omschreven wordt als kinderziekte, wordt ze hier niet behandeld.

2 Bof (parotitis epidemica) De kinderziekte de bof is een opzwelling van de speekselklieren van het kind aan de beide zijden van het gezicht. De Bof is een virusinfectie van de milde vorm die via het speeksel en hoesten en niezen kan worden overgedragen. Lang niet iedereen die de Bof krijgt, krijgt ook de symptomen (30% van de kinderen heeft geen enkel symptoom). Symptonen kunnen zijn: Pijnlijke zwelling aan een of beide kanten van het gezicht en pijn bij slikken. De pijnlijke zwelling verdwijnt meestal na een dag of drie. Daarnaast kan er keelpijn /koorts ontstaan. De besmettelijkheid van deze kinderziekte duurt ongeveer van een week voor tot ongeveer 10 dagen na ontdekking van de eerste symptomen. Er is geen speciale behandeling voor de Bof. Een pijnstiller is het enige dat eventuele pijn kan verlichten. Bij een vermoeden van besmetting met de Bof, neemt u contact op met uw huisarts om de diagnose vast te stellen. De huisarts vertelt u welke pijnstiller u het beste kunt innemen. In een enkel geval kan besmetting met de Bof leiden tot een ontsteking aan de alvleesklier. Daarnaast krijgt ongeveer een kwart van de jongens last van een ontsteking aan een of beide testikels, welke zelden tot onvruchtbaarheid leidt. In 0,4 tot 1,0 % van de gevallen, meestel bij jonge kinderen, leidt de bof tot hersenvliesvliesontsteking. In de meeste gevallen loopt dit goed af. 25% van de mannen die na de puberteit de bof krijgen, krijgt last van teelbalontsteking (orchitis). Hierbij kan er onvruchtbaarheid ontstaan, maar dit is uiterst zeldzaam, ook al omdat het doorgaans een eenzijdige orchitis betreft; bij een op de zes patiënten raken beide zaadleiders ontstoken en zelfs dan leidt het zelden tot steriliteit. In grote onderzoeken van steriele mannen komt bof ook nauwelijks als onderliggende oorzaak naar voren. Zowel bij artsen als publiek staat deze onterechte zorg toch vaak voorop en blijkt moeilijk te sussen. Kinkhoest (pertussis) Deze kinderziekte is een zeer besmettelijke bacteriële ziekte die ernstige hoestaanvallen veroorzaakt waarbij het kind in ademnood kan komen. Kan op iedere leeftijd voorkomen, maar komt vaker bij kinderen onder de 5 jaar.

3 De eerste symptomen van Kinkhoest lijken vaak op die van een verkoudheid. Na enige tijd komen ernstige hoestaanvallen met ademnood en heftig inademen. Dit kan samengaan met vorming van slijm tijdens het hoesten en overgeven door het hoesten. Kinkhoest wordt overgebracht door niezen/hoesten en heeft meestal een incubatietijd van 7 10 dagen. Er bestaat geen behandeling tegen Kinkhoest. De huisarts schrijft wel vaak een antibioticumkuur voor om de besmettelijke periode te verkorten. Ga altijd direct naar de dokter (zeker bij kleine baby's). Mazelen (morbilli) De Mazelen is een zeer besmettelijke virusziekte met opvallende huiduitslag en koorts. De symptomen van de Mazelen zijn Koorts, droge hoest, verkoudheid (verstopte neus/loopneus), witte vlekjes met een rode stip aan het wangslijmvlies. Na enige tijd rode huiduitslag die niet jeukt en zich verder over het lichaam uitbreidt. De Mazelen wordt overgebracht door niezen/hoesten en zijn meestal besmettelijk vanaf 1/2 dagen voor tot 4/5 dagen nadat de huiduitslag zichtbaar is. Er bestaat geen behandeling tegen de Mazelen. Van belang is dat het kind goed uitrust. De huisarts kan medicatie voorschrijven om de koorts te onderdrukken. Bij een bacteriële infectie ontstaan door de Mazelen kan de huisarts antibioticum voorschrijven. Bij symptomen of twijfel ga altijd naar uw huisarts voor een diagnose. Rode hond (rubella) De Rode hond is een zeer besmettelijk en betrekkelijk onschuldig virus. Rode hond kan echter grote gevolgen hebben wanneer een moeder in de zwangerschap wordt besmet. De besmetting kan grote gevolgen hebben voor het ongeboren kind.

4 Mogelijke symptomen Rode hond begint met opgezette klieren achter de oren/in de nek. Na ongeveer een dag ontstaat rode/roze niet jeukende uitslag in het gezicht en achter de oren, die zich over het hele lichaam verder verspreidt. De uitslag verdwijnt na ongeveer 3 dagen. Verder kan het kind last hebben van branderig voelende ogen. Daarnaast kunnen kinderen lichte koorts krijgen. Rode hond is zeer besmettelijk en wordt overgebracht door niezen/hoesten. Rode Hond is besmettelijk vanaf 10 dagen voor tot 10 dagen na de huiduitslag. Er bestaat geen behandeling tegen Rode Hond. Van belang is dat de patiënt genoeg drinkt. De huisarts kan een pijnstiller voorschrijven om de klachten te laten verminderen. Ga naar uw huisarts. Zeker bij zwangere vrouwen is het van belang om direct contact op te nemen met uw huisarts. Roodvonk (scarlatina) De bacteriële kinderziekte roodvonk komt nog zelden voor in ons land sinds antibioticum zijn intrede deed. Mogelijke symptomen Hoge koorts, pijnlijke gezwollen halsklieren/tong, stuipen. Na twee dagen komen er rode pukkeltjes op het hoofd, in de hals, op de romp en in de oksels en de liezen. Roodvonk wordt via het speeksel overgebracht. Roodvonk wordt behandeld met antibiotica. Na een dag of twee treedt verbetering op en na een week is de patiënt over het algemeen genezen. Ga naar uw huisarts bij symptomen. Vijfde ziekte (erythema infectiosum) De vijfde ziekte is een virusziekte veel voorkomend bij kinderen tussen de 4 en 10 jaar.

5 Mogelijke symptomen Met een incubatietijd van 5 a 10 dagen begint de 5de ziekte met felrode vlekken op het gezicht. Deze vlekken bereiden zich over het hele lichaam verder uit. In veel gevallen treed er ook koorts op. Bij uitslag is de vijfde ziekte niet meer besmettelijk. De vijfde ziekte gaat vanzelf over. Vloeibare paracetamol kan enige verlichting van de klachten geven. Ga bij zwangerschap naar je huisarts. De ziekte is gevaarlijk voor ongeboren baby's. De ziekte kan ook door artsen gemakkelijk worden verward met andere vlekjesziekten. Zekerheid is alleen te krijgen door gepaard serologisch onderzoek. Zesde ziekte (exanthema subitum) Snel hoog oplopende koorts, de koorts daalt na 2 5 dagen, nu komen er kleine roze niet jeukende plekjes welke eerst op de romp en het gezicht beginnen en zich vervolgens naar de ledematen kunnen uitbereiden. De besmettelijkheid van de kinderziekte de zesde ziekte is niet groot, hoe de ziekte wordt overgebracht is nog onbekend. Laat uw kind goed uitrusten en geef het goed te drinken. Waarschuw bij koortsstuipen en 40 graden of meer koorts uw huisarts Waterpokken (varicella zoster) De goedaardige kinderziekte de Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus. Het virus is gelijk aan het virus herpes zoster (gordelroos). De symptomen van de Waterpokken: Koortsig, Rode bultjes waar blaasjes op komen. De rode bultjes kunnen zich over het gehele lichaam verspreiden. De blaasjes kunnen pijnlijk zijn en jeuk veroorzaken. Na enige dagen worden de blaasjes korstjes.

6 De ziekte is zeer besmettelijk. De besmetting vindt plaats via luchtdruppeltjes of direct contact met de blaasjes. Wanneer de blaasjes zijn ingedroogd is de ziekte niet meer besmettelijk. U kunt uw kind iets tegen de jeuk geven (informeer bij uw huisarts of apotheek). Mentholpoeder werkt prima als de huid er mee wordt ingewreven (pas op: als je zelf de waterpokken niet hebt gehad, altijd handschoenen gebruiken! Bij ontsteking van de huid en de huid erg opgezet en rood wordt, waarschuw uw huisarts. Let op! Deze ziekte kan bij kinderen met een verminderde weerstand gevaarlijk zijn, ga direct naar uw huisarts, daarnaast uw huisarts waarschuwen bij de eerste maanden van een zwangerschap. Hersenvliesontsteking als kinderziekte (meningitis) In geringe mate voorkomende kinderziekte. Pijn in de nek en pijn in het hoofd wanneer nek en benen gebogen worden. Moeite bij het op de borst brengen van de kin. Daarnaast sufheid, overgeven. Het ontstaan van paars rode puntjes die niet weg te drukken zijn. Altijd direct contact opnemen met uw huisarts! Direct naar uw huisarts of het ziekenhuis met SPOED!!!!! Krentenbaard Krentenbaard is een zeer besmettelijke bacteriële infectie. Natte huidplekjes rond de mond en neus. Zeer besmettelijk, wordt besmet door lichamelijk contact. Behandel de plekjes met ontsmettende zalf, was goed en regelmatig de handen. Huisarts kan antibiotica voorschrijven.

7 Pseudokroep Pseudokroep is een ziekte die veel voorkomt bij kinderen van een half tot 5 jaar. Pseudokroep is een virusinfectie die als gevolg heeft dat het bovenste deel van de luchtpijp ontsteekt en vernauwt, waardoor ademhalingsproblemen ontstaan. Meestal beginnende verkoudheid na enige dagen gevolgd door: Luidruchtig inademen, met name bij inademen / ademhalingsproblemen. Heesheid Hoest In de meeste gevallen is er sprake van lichte symptomen, al kunnen ze ook ernstig zijn. Stel uw kind gerust. Zorg dat u kind in een vochtige warme kamer blijft (bijvoorbeeld schaal water op verwarming zetten). De arts kan afhankelijk van de ernst, corticosteroïden voorschijven. Geef warme thee met honing. Neem contact op met uw huisarts om een juiste diagnose te stellen. Polio (poliomeylitis) Wanneer je kind polio heeft, zou het heel goed kunnen dat hij alleen last heeft van diarree. Hij zal dan nooit merken dat hij polio heeft gehad. Vervolgens is hij zijn hele leven tegen de ziekte beschermd. Slechts één op de tien patiëntjes krijgt last van de spierverlammingen die over het algemeen met polio worden geassocieerd. Bij een ernstige vorm van polio doorloopt het ziektebeeld de volgende vier fases: Gedurende twee à drie dagen heeft je kind griep, koorts, neusverkoudheid en gewrichtspijnen. Daarna heeft hij zo n twee à drie dagen geen klachten meer. Je kind krijgt wederom koorts en heeft bovendien hevige hoofd en aanrakingspijn. Na zo n twee dagen krijgt hij plotselinge spierverlammingen. Het virus dat kinderverlamming veroorzaakt komt binnen door druppelcontact in de neuskeelholte of via contact met besmette ontlasting in het maagdarmkanaal. Soms blijft het virus daar zonder noemenswaardige klachten, met alleen een beetje griepachtige verschijnselen.

8 De incubatietijd, de tijd tussen het moment van besmetting en het krijgen van ziekteverschijnselen, is ongeveer 10 dagen. Verlammingsverschijnselen komen pas na ongeveer twee weken voor. Als je kind niet alleen pijn heeft aan zijn gewrichten, maar ook zijn afzonderlijke gewrichten niet meer kan bewegen, moet je meteen met hem naar je huisarts. Als hij vermoedt dat je kind polio heeft, zal hij hem doorsturen naar het ziekenhuis. Helaas bestaat er geen echte behandeling voor polio. Wanneer er ademhalingsproblemen optreden, kan kunstmatige beademing nodig zijn. Hiervan is de kans op herstel overigens groot. Voor de aangedane spieren wordt fysiotherapie gegeven. Bij alle (kinder )ziekten geldt: Geef het kind rust Houdt het kind warm (ondanks verhoging/koorts) Bij (te) hoge koorts liever eerst koele douches toepassen dan koortsremmende/ werende middelen Geef hoge doseringen vitamine C (bij voorkeur gecombineerd met een Multi vitamine) Zorg dat het kind blijft drinken (eten is veel minder belangrijk) Colloïdaal Zilver toedienen kan in de meeste gevallen grote positieve invloed hebben op de ziekte, het ziekteverloop en hoe het kind zich voelt. Waarschuw, als de koorts te hoog wordt, het kind stuipen krijgt of vermindert aanspreekbaar is, niet meer wil drinken, constant ijlt, spasmen ontstaan of elke andere reactie die u zorgen baart, direct een arts.

Kinderziekten met vlekjes. Informatie voor ouders / verzorgers

Kinderziekten met vlekjes. Informatie voor ouders / verzorgers Kinderziekten met vlekjes Informatie voor ouders / verzorgers Bijna ieder kind krijgt wel eens een ziekte die vlekjes of blaasjes op de huid geeft. Meestal gaat het om waterpokken, om de vijfde ziekte,

Nadere informatie

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling.

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling. Hieronder vindt u een lijst met veel voorkomende kinderziektes op school. Als school hanteren wij de richtlijnen van de GGD. Op de site van de GGD vindt u nog meer informatie over deze kinderziektes en

Nadere informatie

Kinderziekten. Inhoudsopgave

Kinderziekten. Inhoudsopgave Kinderziekten Inhoudsopgave Inleiding Rijksvaccinatieprogramma Bof Mazelen Rodehond Kinkhoest Nekkramp Waterpokken Vijfde Ziekte Zesde Ziekte Roodvonk Pseudokroep Naar de huisarts bij Inleiding Kinderziekten.

Nadere informatie

De bof Kinkhoest Mazelen. Rode hond Roodvonk Vijfde ziekte. Waterpokken Zesde ziekte Hersenvliesontsteking

De bof Kinkhoest Mazelen. Rode hond Roodvonk Vijfde ziekte. Waterpokken Zesde ziekte Hersenvliesontsteking Kinderziekten In dit hoofdstuk beschrijven we de meest voorkomende kinderziekten. We geven daarbij aan wat de incubatietijd is, wat de verschijnselen zijn, wat u er zelf tegen kunt doen, wat de eventuele

Nadere informatie

ja, tot diarree over is (nee bij toxine) uren tot enkele weken 1 tot 4 dagen van 1 dag vóór tot 6 dagen na het begin van de ziekteverschijnselen

ja, tot diarree over is (nee bij toxine) uren tot enkele weken 1 tot 4 dagen van 1 dag vóór tot 6 dagen na het begin van de ziekteverschijnselen INFECTIEZIEKTESCHEMA VOOR OUDERS Algemeen: een kind dat zich ziek voelt (koorts, hangerig, geen eetlust) behoort thuis te blijven Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school Risicogroepen

Nadere informatie

Kinderen met koorts en vlekjes

Kinderen met koorts en vlekjes Kinderen met koorts en vlekjes 2/17/2014 Dit is voettekst 1 Programma Ervaringen met kinderen met koorts Opdracht Telefoonoefening Plaatjes 2/17/2014 Dit is voettekst 2 Telefoonoefening 2/17/2014 Dit is

Nadere informatie

Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Waterpokken Na een besmetting duurt het 2 tot 3 weken tot de eerste ziekteverschijnselen zich aandienen. Waterpokken zijn

Nadere informatie

Brochure Kinderziekten en de Kinderopvang

Brochure Kinderziekten en de Kinderopvang Brochure Kinderziekten en de Kinderopvang Brochure Kinderziekten en kinderopvang Inleiding Bij Kinderopvang Schoonhoven komen kinderen van 6 weken tot 13 jaar. Deze leeftijdsgroep is extra bevattelijk

Nadere informatie

Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK. De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE

Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK. De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE Inhoud 1. Ziekte van kinderen... 2 1.1 Wanneer moet een

Nadere informatie

Medisch Huis Haaltert

Medisch Huis Haaltert Kinderziektes Wat zijn kinderziekten Veel ziekten komen voortdurend voor onder de bevolking en zijn zo besmettelijk dat kinderen bij een eerste contact de ziekte krijgen. Daarom worden ze kinderziekten

Nadere informatie

Informatiefolder Kinderziekten

Informatiefolder Kinderziekten Informatiefolder Kinderziekten Inhoudsopgave Wat zijn kinderziekten Wat zijn kinderziekten 3 Inenten 3 Inentingsprogramma Pneumokokkenvaccin Bijwerkingen Algemene richtlijnen 6 Kinderziekten 7 Bof Kinkhoest

Nadere informatie

Kinderziekten. Mazelen (1) Mazelen (2) Mazelen (3) Roodvonk (1) In deze gaat leren erkennen en hulpverlenen bij:

Kinderziekten. Mazelen (1) Mazelen (2) Mazelen (3) Roodvonk (1) In deze gaat leren erkennen en hulpverlenen bij: Kinderziekten Verschijnselen, gevaren en Eerste hulp In deze gaat leren erkennen en hulpverlenen bij: Mazelen Roodvonk Rode hond Vijfde ziekte Zesde ziekte Waterpokken Bof Kinkhoest Valse kroep Hersenvlies

Nadere informatie

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie Ziektebeleid Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip. Er ontstaat daardoor voor de ouders

Nadere informatie

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie.

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie. Informatie aan ouders over zieke kinderen Voorwoord Uitgaande van de richtlijnen van de GGD heeft onze organisatie een beleid ontwikkeld dat handvatten geeft bij eventuele ziekte van uw kind(eren). Dit

Nadere informatie

ZIEKTEBELEID GROENE WEIDE

ZIEKTEBELEID GROENE WEIDE Kinderen die ziek zijn horen thuis. Wij realiseren ons dat het begrip ziek moeilijk precies te omschrijven is. De één vind een kind met een verkoudheid ziek, de ander noemt iets pas een ziekte wanneer

Nadere informatie

Ziekte en incubatietijd Verschijnselen Besmettelijke periode Maatregelen t.a.v.: Patiënt Contacten School BOF (16 / 18 dagen) (virusinfectie)

Ziekte en incubatietijd Verschijnselen Besmettelijke periode Maatregelen t.a.v.: Patiënt Contacten School BOF (16 / 18 dagen) (virusinfectie) OVERZICHT KINDERZIEKTEN Ziekte en incubatietijd Verschijnselen Besmettelijke periode Maatregelen t.a.v.: BOF (16 / 18 dagen) Diarree Acute door virus veroorzaakte ziekte die begint met hoge koorts, hoofdpijn

Nadere informatie

Kinderziektes. Bof Gordelroos Kinkhoest Krentenbaard (Impetigo) Mazelen Ziekte van Pfeiffer Rode hond Roodvonk Vijfde ziekte Waterpokken

Kinderziektes. Bof Gordelroos Kinkhoest Krentenbaard (Impetigo) Mazelen Ziekte van Pfeiffer Rode hond Roodvonk Vijfde ziekte Waterpokken Kinderziektes Bof Gordelroos Kinkhoest Krentenbaard (Impetigo) Mazelen Ziekte van Pfeiffer Rode hond Roodvonk Vijfde ziekte Waterpokken Bof Bof is een zeer besmettelijke virusziekte. Bij veel van de besmette

Nadere informatie

ZIEKTEBELEID BSO DE GROENE WEIDE Update februari 2014

ZIEKTEBELEID BSO DE GROENE WEIDE Update februari 2014 Ziektebeleid BSO Kinderen die ziek zijn horen thuis. Wij realiseren ons dat het begrip ziek moeilijk precies te omschrijven is. De één vind een kind met een verkoudheid ziek, de ander noemt iets pas een

Nadere informatie

Wat drijft en wat blijft

Wat drijft en wat blijft Wat drijft en wat blijft Inhoud presentatie: De huid Zwemwater (en de huid) niet besmettelijke huidziekten besmettelijke (huid)ziekten 2 De huid 3 1 Functie van de huid Thermostaat Afweersysteem Huidvet

Nadere informatie

Inleiding. Wat te doen bij zieke kinderen

Inleiding. Wat te doen bij zieke kinderen Inleiding De kinderdagverblijven van Medisch Centrum Haaglanden bieden kinderopvang voor gezonde kinderen. Zieke kinderen vragen andere aandacht en verzorging dan gezonde kinderen. Deze aandacht en verzorging

Nadere informatie

Kinderziektes van 0-4 jaar

Kinderziektes van 0-4 jaar Kinderziektes van 0-4 jaar Voor het 6 de levensjaar komen de kinderen in aanraking met honderden virussen. De eerste grote confrontatie is bij een gastouder en daar moet je als ouder wel even aan wennen.

Nadere informatie

Wat doet de GGD? Bij meerdere gevallen van bof kan de GGD onderzoek doen. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de GGD.

Wat doet de GGD? Bij meerdere gevallen van bof kan de GGD onderzoek doen. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de GGD. Wat is bof? Bof is een besmettelijke ziekte waarbij de speekselklier bij het oor ontstoken is. Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus. Bof komt regelmatig voor in Nederland. De meeste kinderen in Nederland

Nadere informatie

Als uw kind ziek is. Inleiding. Wat te doen bij zieke kinderen

Als uw kind ziek is. Inleiding. Wat te doen bij zieke kinderen Als uw kind ziek is Inleiding Het kinderdagverblijf van Medisch Centrum Haaglanden biedt kinderopvang voor gezonde kinderen. Zieke kinderen vragen andere aandacht en verzorging dan gezonde kinderen. Deze

Nadere informatie

ZIEKTEBELEID GROENE WEIDE. Up date: april 13 Ziektebeleid

ZIEKTEBELEID GROENE WEIDE. Up date: april 13 Ziektebeleid Up date: april 13 Ziektebeleid Kinderen die ziek zijn horen thuis. Wij realiseren ons dat het begrip ziek moeilijk precies te omschrijven is. De één vind een kind met een verkoudheid ziek, de ander noemt

Nadere informatie

Parmentierweg 49 Postbus 121 2316 ZV Leiden www.ggdhm.nl 2300 AC Leiden. De GGD Hollands Midden is onderdeel van de RDOG Hollands Midden

Parmentierweg 49 Postbus 121 2316 ZV Leiden www.ggdhm.nl 2300 AC Leiden. De GGD Hollands Midden is onderdeel van de RDOG Hollands Midden Wat is waterpokken? Waterpokken is een ziekte die wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus. De meeste mensen krijgen waterpokken als kind, meer dan 93% van in Nederland opgegroeide kinderen heeft

Nadere informatie

JANS/3359_DEF NL 19/03/02 17:03 Page 1

JANS/3359_DEF NL 19/03/02 17:03 Page 1 JANS/3359_DEF NL 19/03/02 17:03 Page 1 Roderveldlaan 1-2600 BERCHEM v.u.: Dr. Luc van Oevelen, Roderveldlaan 1, 2600 Berchem JANS/3359_DEF NL 19/03/02 17:03 Page 2 KINDERZIEKTEN Wat u moet weten. JANSSEN-CILAG

Nadere informatie

Melding bij de GGD Roodvonk moet bij de GGD gemeld worden als er in dezelfde groep twee of meer gevallen zijn in twee weken.

Melding bij de GGD Roodvonk moet bij de GGD gemeld worden als er in dezelfde groep twee of meer gevallen zijn in twee weken. ROODVONK (SCARLATINA) Roodvonk is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. De ziekte duurt tien tot veertien dagen en is goed te behandelen met antibiotica. De bacterie die roodvonk

Nadere informatie

Ziektebeleid KDV. Up date: februari 2018

Ziektebeleid KDV. Up date: februari 2018 Ziektebeleid KDV Up date: februari 2018 Kinderen die ziek zijn horen thuis. Wij realiseren ons dat het begrip ziek moeilijk precies te omschrijven is. De één vind een kind met een verkoudheid ziek, de

Nadere informatie

Kinderziekten. Wat zijn kinderziekten

Kinderziekten. Wat zijn kinderziekten Kinderziekten Wat zijn kinderziekten Veel ziekten komen voortdurend voor onder de bevolking en zijn zo besmettelijk dat kinderen bij een eerste contact de ziekte krijgen. Daarom worden deze kinderziekten

Nadere informatie

ZIEKTEBELEID. Inleiding

ZIEKTEBELEID. Inleiding Inleiding Aan de hand van dit ziektebeleid bepaalt de leiding van Bruintje Beer wanneer uw (zieke) kind wel of niet naar de kinderopvang kan komen ofwel wanneer uw kind moet worden opgehaald van de kinderopvang.

Nadere informatie

Het Tuinhuis Bodegraven Oud Bodegraafseweg 87 2411 HW Bodegraven Tel.nr. 0172-618348

Het Tuinhuis Bodegraven Oud Bodegraafseweg 87 2411 HW Bodegraven Tel.nr. 0172-618348 ZIEKTEBELEID TUINHUIS BODEGRAVEN De mening van ons kindercentrum is dat zieke kinderen thuis horen; daar kunnen ze alle zorg en aandacht krijgen die ze nodig hebben, zonder daar de andere kinderen mee

Nadere informatie

Dermatologie Gordelroos

Dermatologie Gordelroos Dermatologie Gordelroos 2 Wat is gordelroos? Gordelroos (officiële naam: herpes zoster) is een huidaandoening, die veroorzaakt wordt door het varicella-zoster virus en per jaar bij ongeveer 3 op de 1000

Nadere informatie

Kinderziekten Wat u moet weten en wat u kan doen.

Kinderziekten Wat u moet weten en wat u kan doen. 050352 Perdolan Pediatrie folder_n 01-08-2005 16:43 Pagina 1 V.U.: Dr Henri Deckx, Roderveldlaan 1, 2600 Berchem 2005 Janssen-Cilag Kinderziekten Wat u moet weten en wat u kan doen. Roderveldlaan 1-2600

Nadere informatie

Kinderziekten. Wat je moet weten en wat je kan doen.

Kinderziekten. Wat je moet weten en wat je kan doen. Kinderziekten Wat je moet weten en wat je kan doen. Inhoud Wat zijn kinderziekten? p 1 p 2 Zijn ze te voorkomen? p 3 Kunnen anderen ervoor behoed worden? p 4 Dien je je arts te raadplegen? p 5 Mazelen

Nadere informatie

Kinderziekten. Wat je moet weten en wat je kan doen.

Kinderziekten. Wat je moet weten en wat je kan doen. op basis van paracetamol op basis van ibuprofen Kinderziekten Perdolan (paracetamol) is een geneesmiddel. Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies. Perdophen (ibuprofen) is een geneesmiddel voor

Nadere informatie

Online nascholingsinstituut voor de gezondheidszorg

Online nascholingsinstituut voor de gezondheidszorg CURSUS KINDERZIEKTEN SAMENVATTING Ziekte Beloop Koort s Uitslag Specifieke kenmerke n Besmetting Incubat ie tijd Melding huisarts Vacci n Mazelen beeld van verkoudheid witte vlekjes aan binnenkant wangen

Nadere informatie

Dermatologie. Gordelroos. Afdeling: Onderwerp:

Dermatologie. Gordelroos. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Dermatologie 1 Wat is gordelroos (herpes zoster) is een aandoening, veroorzaakt door een virus, die gekenmerkt wordt door blaasjesvorming en pijn, meestal op de borstkas of rond de

Nadere informatie

Protocol bij Ziekte en Medicijngebruik

Protocol bij Ziekte en Medicijngebruik Protocol bij Ziekte en Medicijngebruik Wanneer kunnen zieke kinderen naar DONS komen en wanneer moeten zij thuisblijven? Bij verzuim door ziekte letten wij op: 1. Gezondheid en welbevinden van het kind

Nadere informatie

Informatie betreft een aantal infectieziekten waarbij we het beleid hanteren van het RIVM

Informatie betreft een aantal infectieziekten waarbij we het beleid hanteren van het RIVM Informatie betreft een aantal infectieziekten waarbij we het beleid hanteren van het RIVM HOOFDLUIS Hoofdluizen zijn kleine, grauwe beestjes van twee à drie millimeter lengte. Luizen zitten het liefst

Nadere informatie

Ziektebeleid Peuterspeelzaal De Peuterhof

Ziektebeleid Peuterspeelzaal De Peuterhof Ziektebeleid Peuterspeelzaal De Peuterhof Stichting peuterspeelzaal De Peuterhof te Bunschoten heeft een ziektebeleid uitgewerkt voor ouders en het personeel van de peuterspeelzalen met als doel: De bevordering

Nadere informatie

Dermatologie. Gordelroos. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Gordelroos. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie Gordelroos i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Wat is gordelroos? Gordelroos (officiële naam: herpes zoster) is een huidaandoening, die veroorzaakt wordt door het varicella-zoster

Nadere informatie

Koorts bij kinderen 1

Koorts bij kinderen 1 Koorts bij kinderen 1 Koorts bij kinderen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat kun je zelf doen? 2 Voorlichtingsfilm 2 Wat is koorts? 2 Wat is de oorzaak? 3 Longontsteking 3 Hoe

Nadere informatie

De Kan Z PROTOCOL GEZONDHEIDSRISICO S

De Kan Z PROTOCOL GEZONDHEIDSRISICO S De Kan Z PROTOCOL GEZONDHEIDSRISICO S ALGEMENE REGEL: Als een kind ziek is;last heeft van het ziek zijn of zich niet lekker voelt en het kind het gewone programma van een dag niet aan kan, dan moet een

Nadere informatie

Ziektebeleid. Wat doet kinderopvang Zonnekinderen als uw kind ziek is?

Ziektebeleid. Wat doet kinderopvang Zonnekinderen als uw kind ziek is? Ziektebeleid Ziektebeleid Inleiding Aan de hand van dit ziektebeleid bepaalt de leiding van kinderopvang Zonnekinderen wanneer uw (zieke) kind wel of niet naar de opvang kan komen ofwel wanneer uw kind

Nadere informatie

Ziektebeleid peuterspeelzaal

Ziektebeleid peuterspeelzaal Ziektebeleid peuterspeelzaal Voor dit ziektebeleid hebben wij gekeken naar de richtlijnen van de GG&GD. Volgende gedachten zijn hierbij ons uitgangspunt geweest: A Een kind dat zich ziek voelt, (hangerig/huilerig/

Nadere informatie

Paulo Freire NIEUWS brief

Paulo Freire NIEUWS brief Paulo Freire NIEUWS brief 6 januari 2016 schooljaar 2015-2016 Week 1 Nummer 16 NIEUWJAAR Het team wenst alle kinderen en ouders een geweldig 2016 toe. We hopen dat het voor iedereen een gezellig en succesvol

Nadere informatie

Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde

Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde 2016 2017 Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip.

Nadere informatie

PROTOCOL ZIEKTE. Protocol ziekte 1

PROTOCOL ZIEKTE. Protocol ziekte 1 PROTOCOL ZIEKTE Naam Trefwoorden Gastouderbureau Identificatie protocol Protocol ziekte Formulier medicijnregistratie, Formulier registratie ongevallen, Formulier afspraken en registratie achterwacht,

Nadere informatie

Kinderziektes en kinderaandoeningen

Kinderziektes en kinderaandoeningen Kinderziektes en kinderaandoeningen Deze folder is op vrijwillige basis gemaakt en onderhouden en heeft een puur informatief karakter. Bij medische problemen raden wij altijd aan een arts te raadplegen!!!

Nadere informatie

Gezondheidsinformatiefiche voor bedrijven: bof

Gezondheidsinformatiefiche voor bedrijven: bof Gezondheidsinformatiefiche voor bedrijven: bof Bepaalde infectieziekten komen frequenter voor op kinderleeftijd dan bij volwassenen. Ze worden daarom verkeerdelijk kinderziekten genoemd. De meeste van

Nadere informatie

Priorix-Tetra injectieflacon/ampul, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie

Priorix-Tetra injectieflacon/ampul, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Priorix-Tetra (nieuw) Bijsluiter BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Priorix-Tetra injectieflacon/ampul, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Mazelen-, bof-, rodehond- en waterpokkenvaccin

Nadere informatie

U denkt dat uw kind mazelen heeft Wanneer u vermoedt dat uw kind mazelen heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met uw huisarts.

U denkt dat uw kind mazelen heeft Wanneer u vermoedt dat uw kind mazelen heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met uw huisarts. Aan alle ouders en verzorgers, Bij een aantal niet-gevaccineerde kind(eren) in het Land van Heusden en Altena is mazelen geconstateerd. In deze brief willen wij u in overleg met de GGD West-Brabant informeren

Nadere informatie

Beleid van `t Nieuwendammer Kresje bij zieke kinderen.

Beleid van `t Nieuwendammer Kresje bij zieke kinderen. Beleid van `t Nieuwendammer Kresje bij zieke kinderen. Ziek. En dan? Als een kind ziek wordt tijdens zijn crêche dag, wordt er na overleg met de leiding contact gezocht met de ouders. Er zijn dan twee

Nadere informatie

Protocol Besmettelijke ziekten.

Protocol Besmettelijke ziekten. Protocol Besmettelijke ziekten. Overzicht infectie ziekten AIDS (HIV BOF (PAROTITIS EPIDEMICA) BUIKTYFUS (FEBRIS TYPHOIDEA) DIARREE DIFTERIE DYSENTERIE (BACILLAIRE DYSENTERIE, SHIGELLOSE, SHIGELLA-INFECTIE)

Nadere informatie

Inleiding Symptomen Werking van de neus

Inleiding Symptomen Werking van de neus VERKOUDHEID 202 Inleiding U komt op de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, omdat u last heeft van verkoudheid. Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in uw neus, bijholten en uw keel. Verkoudheid

Nadere informatie

KINKHOEST KINDERGENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND

KINKHOEST KINDERGENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND KINKHOEST KINDERGENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND Kinkhoest In Nederland krijgen kinderen van drie, vier, vijf en elf maanden de zogenoemde DKTP-vaccinatie voor difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Door

Nadere informatie

Bof op school of in het bedrijf: informatiefiche

Bof op school of in het bedrijf: informatiefiche Infectieziekten - Bof 1/7 Bof op school of in het bedrijf: informatiefiche Bepaalde infectieziekten komen frequenter voor op kinderleeftijd dan bij volwassenen. Ze worden daarom verkeerdelijk kinderziekten

Nadere informatie

Bescherm je kind tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma

Bescherm je kind tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma Bescherm je kind tegen infectieziekten Rijksvaccinatieprogramma Bescherm je kind tegen ernstige infectieziekten Bijna alle kinderen in Nederland worden gevaccineerd tegen ernstige infectieziekten. Daarom

Nadere informatie

Diarree. Hoofdluis. Wat is het? Wat is het? Hoe krijg je het? Hoe krijg je ze? Wat kun je als ouder doen? Wat kun je als ouder doen?

Diarree. Hoofdluis. Wat is het? Wat is het? Hoe krijg je het? Hoe krijg je ze? Wat kun je als ouder doen? Wat kun je als ouder doen? Ziek of niet ziek? Diarree Diarree kan veroorzaakt worden door verschillende soorten ziekteverwekkers. Meestal gaat het om virussen, maar ook sommige bacteriën en parasieten kunnen diarree veroorzaken.

Nadere informatie

Protocol infectieziektes

Protocol infectieziektes Protocol fectiezieks Infectieziek Verschijnselen Werg Handelen bij GGD Bof Diarree Griep Hand-, voet- en mondziek Dikke wang en hals, pijn of achr het oor, droge mond, soms koorts, soms hoofdpijn. Dunne

Nadere informatie

Ziektebeleid. Kinderopvang de Roezemoes

Ziektebeleid. Kinderopvang de Roezemoes Ziektebeleid 2019 Kinderopvang de Roezemoes 1-1-2019 Protocol ziektes Kinderen zijn geregeld ziek. In geval van ziekte worden de ouders verzocht de leidsters hierover te informeren. Kinderen met een lichaamstemperatuur

Nadere informatie

Bescherm uw kind tegen 12 infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma

Bescherm uw kind tegen 12 infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma Bescherm uw kind tegen 12 infectieziekten Rijksvaccinatieprogramma In Nederland gingen vroeger veel kinderen dood aan infectieziekten waar tegen nu vaccins bestaan. Omdat bijna alle kinderen in Nederland

Nadere informatie

Huiduitslag, pluis of niet pluis? Linda van der Sande, kinderarts in opleiding

Huiduitslag, pluis of niet pluis? Linda van der Sande, kinderarts in opleiding Huiduitslag, pluis of niet pluis? Linda van der Sande, kinderarts in opleiding Geen disclosures Doelen van vandaag Huidafwijkingen. Infectieziekten. Geruststellen of insturen? Herkennen van alarmsymptomen.

Nadere informatie

Ziektebeleid. Kinderdagverblijf t Olefantje Weerdsingel

Ziektebeleid. Kinderdagverblijf t Olefantje Weerdsingel Ziektebeleid Weerdsingel Voor dit ziektebeleid hebben wij gekeken naar de richtlijnen van de GG&GD. De volgende gedachten zijn hierbij ons uitgangspunt geweest: A Een kind dat zich ziek voelt, (hangerig/huilerig/

Nadere informatie

Vaccinaties ; informatie voor ouders

Vaccinaties ; informatie voor ouders Vaccinaties ; informatie voor ouders In deze folder leest u wat vaccineren is, wanneer uw kind kan worden gevaccineerd en tegen welke kinderziekten. U ziet het vaccinatieprogramma en leest welke bijwerkingen

Nadere informatie

RSV Risicogroep Oorzaak Symptomen van RSV

RSV Risicogroep Oorzaak Symptomen van RSV RS virus Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling van het VUmc in verband met een infectie van RSV. Opname in het ziekenhuis vindt plaats bij ernstige benauwdheid en als zich voedingsproblemen voordoen.

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Ziekte beleid Kikeboo

Ziekte beleid Kikeboo Ziekte beleid Kikeboo Middels dit beleid willen wij u aangeven wanneer uw kindje wel of niet mag komen als het ziek is. Bij zieke kinderen op het kinderdagverblijf houden we onder andere rekening met incubatietijd,

Nadere informatie

Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar)

Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar) 246 DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar) KORTE VERSIE VOOR MEER INFORMATIE ZIE ANDERE ZIJDE Beste ouder(s), Een medeleerling van uw dochter of zoon heeft dikoor (bof).

Nadere informatie

Ziekte / Medicijnen Beleid

Ziekte / Medicijnen Beleid Im Langental 58a D-52538 Selfkant-Hillensberg Ziekte / Medicijnen Beleid Inleiding Een kinderdagverblijf is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een rekbaar begrip waardoor soms

Nadere informatie

Waterpokken. Maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen

Waterpokken. Maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen Waterpokken Maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat bij u of uw kind (mogelijk) het waterpokkenvirus aanwezig is. Net als alle andere Nederlandse

Nadere informatie

7,2. Werkstuk door een scholier 1567 woorden 21 februari keer beoordeeld. Het actuele vaccinatieprogramma

7,2. Werkstuk door een scholier 1567 woorden 21 februari keer beoordeeld. Het actuele vaccinatieprogramma Werkstuk door een scholier 1567 woorden 21 februari 2003 7,2 37 keer beoordeeld Vak Biologie Het actuele vaccinatieprogramma In 1957 is het Rijksvaccinatieprogramma ingevoerd met als doel de volksgezondheid

Nadere informatie

Vaccinaties voor kinderen van 9 jaar. Rijksvaccinatieprogramma

Vaccinaties voor kinderen van 9 jaar. Rijksvaccinatieprogramma Vaccinaties voor kinderen van 9 jaar Rijksvaccinatieprogramma In Nederland gingen vroeger veel kinderen dood aan infectieziekten waartegen nu vaccins bestaan. Omdat bijna alle kinderen in Nederland worden

Nadere informatie

Vaccinaties voor peuters van 14 maanden. Rijksvaccinatieprogramma

Vaccinaties voor peuters van 14 maanden. Rijksvaccinatieprogramma Vaccinaties voor peuters van 14 maanden Rijksvaccinatieprogramma In Nederland gingen vroeger veel kinderen dood aan infectieziekten waartegen nu vaccins bestaan. Omdat bijna alle kinderen in Nederland

Nadere informatie

Bronchiolitis bij kinderen

Bronchiolitis bij kinderen Kindergeneeskunde Bronchiolitis bij kinderen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw kind is opgenomen in het ziekenhuis omdat het een ontsteking van de kleine luchtwegen heeft. Lang niet

Nadere informatie

Ziekenboekje. Hoe gaan we om met ziektes

Ziekenboekje. Hoe gaan we om met ziektes Ziekenboekje Hoe gaan we om met ziektes Versie Datum Wie Wijziging 1.0 2015-02-16 E. Beemster Eerste versie Thuiz bij. 1.1 2016-07 E. Beemster Doorgenomen. Onveranderd. INLEIDING... 3 ENKELE UITGANGSPUNTEN...3

Nadere informatie

ZIEKTEBELEID SKBNM tienercentrum Tiens, versie juni 2015

ZIEKTEBELEID SKBNM tienercentrum Tiens, versie juni 2015 ZIEKTEBELEID SKBNM tienercentrum Tiens, versie juni 2015 Ons ziektebeleid is gebaseerd op de richtlijnen van het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid. De volledige tekst is te vinden op http://www.rivm.nl/onderwerpen/l/lci_richtlijnen.

Nadere informatie

Kinderziekten en vergiftiging. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Kinderziekten en vergiftiging. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Kinderziekten en vergiftiging Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Wat zijn kinderziekten 3 Inenten 3 Inentingsprogramma 4 Pneumokokkenvaccin 6 Bijwerkingen

Nadere informatie

Ziektebeleid. Kinderopvang De Speelweide Met haar vestigingen: Villa Kakelbont Ot & Sien

Ziektebeleid. Kinderopvang De Speelweide Met haar vestigingen: Villa Kakelbont Ot & Sien Ziektebeleid Kinderopvang De Speelweide Met haar vestigingen: Villa Kakelbont Ot & Sien Inleiding Aan de hand van dit ziektebeleid willen wij van kinderopvang De Speelweide, ouders/verzorgers een duidelijk

Nadere informatie

Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK. De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE

Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK. De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE Inhoud 1. Ziekte van kinderen... 2 1.1 Wanneer moet een

Nadere informatie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie Ustekinumab (Stelara) Dermatologie Inhoudsopgave Inleiding 4 1. Hoe werkt Ustekinumab (Stelara) 4 2. Wat moet u weten voordat u Ustekinumab (Stelara) gebruikt 5 Gebruik Ustekinumab (Stelara) niet 5 Wees

Nadere informatie

Bronchiolitis bij kinderen. Ontsteking van de kleine luchtwegen

Bronchiolitis bij kinderen. Ontsteking van de kleine luchtwegen Bronchiolitis bij kinderen Ontsteking van de kleine luchtwegen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw kind is opgenomen in het ziekenhuis, omdat het een ontsteking

Nadere informatie

Ziektebeleid kdv De Huiskamer.

Ziektebeleid kdv De Huiskamer. Ziektebeleid kdv De Huiskamer. Heeft u een ziek kind? Graag horen wij dit van u vóór 09.30 uur. Mocht er sprake zijn van een besmettelijke aandoening of ziekte, wilt u dit dan expliciet vermelden? Alvast

Nadere informatie

Bescherm je kind tegen infectieziekten

Bescherm je kind tegen infectieziekten Bescherm je kind tegen infectieziekten Bijna 95% van alle kinderen in Nederland is gevaccineerd tegen infectieziekten. Door betere hygiëne, een betere gezondheidszorg én door vaccinaties komt sterfte door

Nadere informatie

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Nieuwe Influenza A, ook wel Mexicaanse griep genoemd, geeft

Nadere informatie

Bescherm uw kind. Laat uw kind inenten tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma

Bescherm uw kind. Laat uw kind inenten tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma Bescherm uw kind Laat uw kind inenten tegen infectieziekten Rijksvaccinatieprogramma Laat uw kind inenten De overheid heeft het Rijksvaccinatieprogramma gemaakt voor alle kinderen in Nederland. Met het

Nadere informatie

A402 Besmettelijke ziekten xlsx

A402 Besmettelijke ziekten xlsx Ziektes: bof diarree en braken hand-,voet-,mondziekte hepatitis A Symptomen/ opvallende zwelling van vaak waterdunne pijnlijke kleine blaasjes misselijk, erg moe, verschijnselen speekselklier achter oor

Nadere informatie

Bescherm uw kind. Informatie voor ouders tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma

Bescherm uw kind. Informatie voor ouders tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma Bescherm uw kind Informatie voor ouders tegen infectieziekten Rijksvaccinatieprogramma Waar gaat deze folder over? De overheid heeft het Rijksvaccinatieprogramma gemaakt voor alle kinderen in Nederland.

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen GRIEPVACCINATIE 2012 De griepprik zal dit jaar op woensdag 14 november worden gegeven, tussen 15 en 18 uur. Mensen die ervoor in aanmerking komen krijgen ongeveer 2 weken van tevoren een uitnodiging toegestuurd.

Nadere informatie

Beleid zieke kind versie september 2015

Beleid zieke kind versie september 2015 Beleid zieke kind versie september 2015 Gezondheid Een goede gezondheid is voor iedereen van onschatbare waarde, maar voor kinderen helemaal. Een kind heeft een goede gezondheid nodig om te groeien en

Nadere informatie

Luchtweginfecties bij kinderen

Luchtweginfecties bij kinderen Als uw kind: jonger is dan drie maanden en koorts heeft (hoger dan 38 C) langer dan drie volle dagen koorts heeft koorts heeft gehad en na enkele dagen opnieuw koorts krijgt Luchtweginfecties bij kinderen

Nadere informatie

Bescherm uw kind. Laat uw kind inenten tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma

Bescherm uw kind. Laat uw kind inenten tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma Bescherm uw kind Laat uw kind inenten tegen infectieziekten Rijksvaccinatieprogramma Laat uw kind inenten De overheid heeft het Rijksvaccinatieprogramma gemaakt voor alle kinderen in Nederland. Met het

Nadere informatie

ZIEKTEBELEID SKBNM Peuteropvang/peuterspeelzalen/peuterspeelzalen, versie juni 2015

ZIEKTEBELEID SKBNM Peuteropvang/peuterspeelzalen/peuterspeelzalen, versie juni 2015 ZIEKTEBELEID SKBNM Peuteropvang/peuterspeelzalen/peuterspeelzalen, versie juni 2015 Ons ziektebeleid is gebaseerd op de richtlijnen van het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid. De volledige tekst

Nadere informatie

Kinderopvang Tierelier Ziektebeleid/ Informatie infectieziekten

Kinderopvang Tierelier Ziektebeleid/ Informatie infectieziekten In het kort (verder gaan wij uit van de Gezondheidsrisico s in een kindercentrum of peuterspeelzaal van de RIVM /LCVH, in te zien op de groepen) Wij hanteren het ziektebeleid van de GGD. Bij onderstaande

Nadere informatie

Infliximab (Remicade) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa)

Infliximab (Remicade) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) Infliximab (Remicade) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van infliximab In deze folder leest u over de werking

Nadere informatie

Bronchiolitis bij kinderen

Bronchiolitis bij kinderen Bronchiolitis bij kinderen Ontsteking van de kleine luchtwegen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw kind is opgenomen in het ziekenhuis, omdat het een ontsteking

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Opvang 5.3.5.0 Zieke kinderen / besmettelijke ziekten en werkwijze versie: 2

Hoofdstuk 5: Opvang 5.3.5.0 Zieke kinderen / besmettelijke ziekten en werkwijze versie: 2 De organisatie heeft een protocol opgesteld conform de Wet Bestrijding Infectieziekten, waarin beschreven staat hoe te handelen in geval van (besmettelijke) ziekte(n) van kinderen. Het protocol is van

Nadere informatie

K I N DERO P V AN G O N DER D E P A N N EN V A N S A S S E V A N I J S SEL TSTRAAT 2

K I N DERO P V AN G O N DER D E P A N N EN V A N S A S S E V A N I J S SEL TSTRAAT 2 K I N DERO P V AN G O N DER D E P A N N EN V A N S A S S E V A N I J S SEL TSTRAAT 2 5262 HV V UGHT Telefoon: (073) 6564258 Mobiel: 06-24119992 Email: info@kinderopvangonderdepannen.net Site: www.kinderopvangonderdepannen.net

Nadere informatie

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 RS-virus Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 Inleiding Uw kind is mogelijk besmet met het RS-virus. In deze folder leest u wat voor ziekte dit is en welke behandeling uw

Nadere informatie

RESPIRATOIR SYNCYTIEEL VIRUS BIJ KINDEREN

RESPIRATOIR SYNCYTIEEL VIRUS BIJ KINDEREN RESPIRATOIR SYNCYTIEEL VIRUS BIJ KINDEREN 17241 Wat is het RS virus? Respiratoir Syncytieel Virus, kortweg RS virus genoemd, is een virus dat infecties veroorzaakt aan de luchtwegen (neus, oren, keel,

Nadere informatie