Job profiel Online Business Development Manager MS Mode

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2014.06 Job profiel Online Business Development Manager MS Mode"

Transcriptie

1 Koningsstraat NK Hilversum Nederland Telefoon Fax Job profiel Online Business Development Manager Career Openers puts a-players in contact with a-companies. For top 5% young executives we operate an open introduction model. Two career interviews and a test are held before the candidate is introduced to a prospective employer. Next to this we provide executive search services in the young and senior executives segment.

2 Pagina 2/6 Organisatieprofiel Inleiding is een internationale fashion retailer. brengt vrouwelijke comfortabele mode, met een touch of glamour, voor een betaalbare prijs. De collectie is verkrijgbaar in de maten 40 t/m 52. De kleding wordt op basis van de laatste mode en trends ontworpen. Pasvorm en fitting krijgen hierbij speciale aandacht. De slogan waarmee zich positioneert is: we love to empower curvy ladies. is een groeiend bedrijf en heeft in de afgelopen jaren een flinke expansie in Europa gerealiseerd. Ten opzichte van de markt doet het bovengemiddeld goed, met name op e-commerce laat forse groei zien. Op dit moment werken er ongeveer 2600 medewerkers verspreid over meer dan 400 winkels in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Op het hoofdkantoor in Amsterdam (westelijk havengebied) wordt het beleid voor alle landen bepaald en de collectie vormgegeven. In september verhuist het hoofdkantoor naar Diemen. Elk land heeft een eigen verkoopteam dat het internationale beleid vertaalt naar de lokale markt. Eind 2010 werd overgenomen van Maxeda door Coolinvestments (ook bekend onder de naam Excellent Retail Brands ), de investeringsmaatschappij van de familie Kahn (met Roland Kahn als CEO). Deze groep heeft een specifieke focus op fashion retail en heeft labels onder zich als Cool Cat, met kleding voor jongeren van 12 tot 18 jaar, America Today, met casual kleding voor guys and girls en Sapph, met lingerie. Coolinvestments richt zich op duurzame / lange termijn investeringen. Deze overname heeft een culturele transitie teweeg gebracht. Van een Angelsaksische, formele cultuur met focus op processen naar een meer ondernemende cultuur met een focus op de klant. Deze cultuur blijkt goed aan te sluiten bij de organisatie MS Mode: gedreven, betrokken, ondernemend en gepassioneerd. De klant staat centraal en de cultuur is transparant, no-nonsense en kenmerkt zich door korte communicatielijnen. Strategie De afgelopen jaren heeft een verbreding van de doelgroep plaatsgevonden naar jongere vrouwen. De focus op een maatje meer blijft. Er worden daarnaast flinke verbeteringen doorgevoerd, zoals een nieuwe winkelformule met een moderne inrichting en een meer actuele modieuze collectie. Deze koerswijzigingen laten nu al een positieve invloed zien op de omzet van het bedrijf. E-commerce is de belangrijkste groeipijler van op dit moment. De organisatie heeft zich als doel gesteld om voor mei 2015 de (internationale) transitie in de organisatie af te ronden van multichannel naar een omnichannel organisatie; de online wereld en de winkels met elkaar te versmelten. Drie belangrijke pijlers hierbij zijn: vanuit de klantbehoefte denken, voorraadbeschikbaarheid optimaliseren en klantbeeld online & offline integreren. Er ligt een uitdagende doelstelling om het online percentage van de omzet de komende jaren substantieel te verhogen.

3 Pagina 3/6 Organisatie De directie van MS mode bestaat momenteel uit de aandeelhouder gecombineerd met het Management Team bestaande uit: Inkoop, Finance HR, Sales, Marketing & E-commerce. De vernieuwde Marketing & E-Commerce afdeling binnen is als volgt georganiseerd: de Director Marketing & E-commerce (Noor de Bruijn) geeft leiding aan een zestal managers, die respectievelijk verantwoordelijk zijn voor Webshop Operations, Business Development, Online Marketing, CRM, (retail)marketing / Branding en Customer Service. De afdeling Business Development bestaat op dit moment uit twee mensen: een Online Business Improvement medewerker en een Online Business Development Manager. De positie van Online Business is vacant.

4 Pagina 4/6 Profiel positie Algemeen Als Business Development manager rapporteer je direct aan de Director Marketing & E-commerce (en MT lid) Noor de Bruijn. Je stuurt één Business Improvement Medewerker aan en bouwt dit team op termijn verder uit. heeft zeer ambitieuze groeiplannen voor E-commerce. Deze groei staat de komende periode centraal en de afdeling is sterk in ontwikkeling. De uitdaging van de Business ligt dan ook primair in het managen van veranderingen. Het continue verbeteren van de business aan de hand van het initiëren en uitrollen van verschillende verander- en verbeterprojecten door de gehele organisatie. Je fungeert als linking pin tussen de verschillende afdelingen, houdt het overzicht, zorgt dat prioriteiten duidelijk zijn en acties worden opgevolgd. Belangrijkste uitdaging voor het eerste jaar in deze functie is de transitie naar omnichannel. Taken en verantwoordelijkheden Brug slaan tussen technologie en commercie Als linking pin fungeren tussen afdelingen als IT, Sales, Logistiek en Marketing & E-commerce; Aansturen van verschillende externe leveranciers. Aandrijver van business verbetering en groei: van idee tot realisatie Bedenken, verzamelen, prioriteren én implementeren van business- en kanaaluitbreidingen, propositieverbeteringen en kostenbesparingen; Met focus op online, waarbij uiteindelijk alle afdelingen betrokken zullen zijn; Pro actief sturen op (cross-functionele) realisatie binnen gestelde time to market ; Roadmap van online initiatieven opstellen, beheren en aanjagen; (Extern) webdevelopment team aansturen op de uitvoering van website changes. Leiding geven en inspireren Leiding geven aan Business Improvement medewerker(s); Aansturen en coachen projectteams op te behalen resultaten; Aantrekken van nieuwe talenten.

5 Pagina 5/6 Interview Noor de Bruijn, Director Marketing & E-commerce en Esther Zuidam, Manager HR Netherlands. Noor: Het is een mooi moment om bij ons aan de slag te gaan. We hebben in de afgelopen jaren onze collectie verbeterd, jonger en modischer gemaakt, zonder focus op onze huidige klant te verliezen. Er staat een duidelijk en stevig merk en we blijven continue ontwikkelen in samenwerking met de eigenaar Roland Kahn. De E-commerce van groeit hard en we zetten stevig in op omnichannel. We zullen de komende jaren flink aan de weg moeten timmeren om onze doelstelling te behalen. Esther: We gaan verhuizen met ons hoofdkantoor van de westkant van Amsterdam naar Diemen. Dit is een strategische keuze. We komen in een gezamenlijk pand met de andere labels van Coolinvestments. Elk label houdt zijn eigen strategie en MT, maar we zoeken wel de synergie zo veel mogelijk op. Dit zorgt voor een groter netwerk en meer inspiratie. Noor: Sinds oktober 2013 werk ik in deze functie bij. Ik krijg veel energie van de ondernemende en resultaatgerichte omgeving. E-commerce groeit hard. We hebben een ambitieuze doelstelling neergelegd om in % van de omzet uit online te genereren. Komende tijd staat in het teken van snel veranderen en stevig doorpakken. Omzetgroei moet onder andere bereikt worden door slimme distributiekeuzes, het dalen van de retourneerpercentages en het continue ontwikkelen van de website. Dit vertaalt zich in projecten als usability onderzoeken, het implementeren van nieuwe verkoopkanalen en het ontwikkelen virtuele paskamers. Hierin gaat de nieuwe collega een belangrijke rol spelen. We verwachten in de nabije toekomst de Business Development afdeling verder uit te bouwen. Noor: Dit is een ideale baan voor een ondernemende strategie consultant die meer zelf aan de knoppen wilt zitten versus te blijven adviseren. De nieuwe collega komt in een hands-on omgeving terecht. Eén of twee power point slides maken en daarna de mouwen opstropen, mensen in beweging krijgen en impact maken door output. Er is veel ruimte voor initiatieven. Er wordt ook buiten de gebaande paden gedacht en gewerkt om de klant optimaal te kunnen bedienen. Dit onderscheidt deze rol dan ook van de meer standaard business development rollen in een afgebakende en meer gestructureerde corporate omgeving. Esther: Als je deze baan goed neerzet heb je een buitengewone invloed op de strategische basisprocessen binnen deze organisatie. Je schakelt direct met het MT en hebt aan Noor de Bruijn een inspirerend leider. Ze weet van doorpakken en heeft een mooie achtergrond bij onder andere BCG en Nike. Als nieuwe collega ben je niet status, maar inhoudelijk gedreven. Een down to earth persoonlijkheid past goed in deze nuchtere werkomgeving. Je krijgt veel energie van de dynamiek van een snel groeiend bedrijf. Het feit dat we zo hard groeien creëert mogelijk kansen binnen en buiten deze rol. Als je retail en e-commerce leuk vindt, dan is dit een prachtige baan.

6 Pagina 6/6 Persoonlijk profiel Opleiding en ervaring en relevante competenties Opleiding en ervaring: Universitair / academisch werk- en denkniveau; 4 tot 7 jaar werkervaring; Strategy consulting en/of business development/projectmanagement ervaring; Echte interesse en bij voorkeur (project)ervaring in Retail / E-commerce / Internet; Beheersing van de Nederlandse en Engelse taal; Beheersing van de Duitse en Franse taal is een pré. Analytisch zeer sterk. Zelfstandig kunnen werken en actiegericht. Creatief en out-of-the-box. Direct, no nonsense. Je bent interpersoonlijk sterk en in staat collega s te enthousiasmeren en leiding te geven aan verander- en verbeterprojecten. Snel schakelen binnen een hecht team. Hands-on en servicegerichte instelling. Competenties: Analytisch sterk, maar tegelijk ook pragmatisch, resultaatgericht en hands-on mentaliteit; Drive, vasthoudendheid en operationele slagkracht; Initiatief, pro-actief en self starter; Resultaatgericht: focus op getting things done en goed in voortgangsbewaking; Sterke commerciële en klant focus. Ondernemend; Leiderschap: betrokken, sensitief en empathisch; Innovatief denkvermogen. Arbeidsvoorwaarden Marktconforme primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden inclusief een leaseauto. Locatie Hoofdkantoor Diemen per september 2014 (op dit moment nog omgeving Spaarnwoude, Amsterdam). Meer informatie Senior Consultant Consultant Joris van Lommel Chris Swagerman