Vliegveldverhardingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vliegveldverhardingen"

Transcriptie

1 Vliegveldverhardingen XIII e Bitumendag Brussel, 26 november 1998 ir. A.H. de Bondt Ooms Avenhorn Holding bv Scharwoude, Nederland Samenvatting In deze bijdrage zal worden ingegaan op het mechanisch gedrag van de huidige vliegveldverhardingen. Hieruit wordt duidelijk in hoeverre dit type verhardingen zich onderscheidt van wegverhardingen en op welke wijze verbeterde bindmiddelen kunnen zorgdragen voor meer onderhoudsarme constructies; deze laatste zijn gezien de grote drukte en het gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden voor vele luchthavens bitter noodzakelijk. Tot slot wordt een recent project uit het Verre Oosten besproken waar polymeer gemodificeerde bitumen is toegepast.

2 1 1. Inleiding In de jaren dertig van deze eeuw werden de eerste echte vliegveldverhardingen gebouwd. Dit vond zijn oorzaak in het feit dat de tot dan toe gebruikte grasbanen vooral bij nat weer de vliegtuigen onvoldoende draagkracht konden bieden. Het voorkomen van het bezwijken van de ondergrond is nog steeds een belangrijk aspect, aangezien in de afgelopen decennia de vliegtuigen steeds groter en zwaarder zijn geworden. Gezien de drukte in de lucht is deze ontwikkeling nog niet ten einde; de fabrikanten Boeing en Airbus verrichten verregaande studies naar zogeheten Super-Jumbo s, die 600 à 800 passagiers kunnen herbergen. Bij de moderne toestellen zijn vanwege gewichtsbesparing de wielen dicht bij elkaar gegroepeerd; de nieuwe generatie Wide-Bodies, waarvan de Boeing 777 als eerste reeds in gebruik is, bezitten hoofdlandingsgestellen met rijen van drie wielen achter elkaar, waarbij de hart-op-hart afstand tussen de wielen ongeveer 1,5 m bedraagt. Doordat op ieder wiel een massa van rond de 30 ton rust, zijn in gebieden met een weinig draagkrachtige ondergrond, cementgebonden funderingen noodzakelijk geworden om de last, waarvan de diameter ongeveer 0,5 m is, voldoende te verdelen. Vanwege de superieure oppervlakte-eigenschappen van asfalt ten opzichte van beton [1], wordt op de fundering in het overgrote deel van de gevallen een bedekking van asfalt aangebracht. Ook heeft asfalt grote voordelen in het geval van onderhoud of baan-aanpassingen, gezien de korte buitendienststelling die dan benodigd is; in het geval van nachtwerk behoeft de operationaliteit van de luchthaven niet te lijden onder de werkzaamheden. In deze bijdrage wordt ingegaan op de mechanische karakteristieken van vliegveldverhardingen, aan de hand van de verschillende schadefenomenen die kunnen optreden en als ontwerpcriterium gelden. Hierbij wordt ook aangegeven op welke wijze polymeer gemodificeerde bitumen in een (steeds grotere) behoefte voorziet. Tot slot wordt een concreet vliegveldproject beschreven. 2. Draagkracht onderbouw Het bieden van voldoende draagkracht door de onderbouw (fundering + ondergrond) is kritisch in de zomer bij langzaam rijdend verkeer, omdat onder deze condities asfalt een lage stijfheid bezit. In figuur 1 worden ter illustratie de trekspanningen getoond, zoals die onder zomerse omstandigheden kunnen optreden aan de onderzijde van een 750 mm dikke cementgebonden fundering met een stijfheid van 5000 MPa, die bedekt is met 200 mm conventioneel asfalt en ligt op een ondergrond met een stijfheid van 50 MPa. In de berekeningen is het asfaltmengsel met behulp van de parameters uit het model van Burgers beschreven (E 1 = 3028 MPa, E 2 = 434 MPa, 0 1 = 62 MPaAs en 0 2 = 54 MPaAs); de bulkmodulus K van het asfalt is hierbij gezet op 3364 MPa. Deze waarden representeren een asfalttemperatuur van 35 /C.

3 2 Figuur 1 Voorbeeld van berekende trekspanningen aan onderzijde fundering Opvallend is het verschil tussen de berekende spanningen in de langsrichting en in de dwarsrichting. Indien de poten van het landingsgestel ieder twee rijen met drie wielen bevatten, welke zich op onderlinge afstanden van 1,5 m bevinden, betekent dit dat er superpositie van spanningen zal optreden. In figuur 2 wordt het spanningssignaal weergegeven dat een willekeurig punt onderin de fundering voelt tijdens een vliegtuigpassage met een snelheid van 36 km/h. Figuur 2 Voorbeeld van lastsignaal aan onderzijde fundering Het is duidelijk dat de spanningen door superpositie behoorlijk toenemen. Gezien het feit dat de vermoeiingscurve van cementgebonden materialen extreem gevoelig is voor hoge spanningsniveau s [2], kan geconcludeerd worden dat een landingsgestel met drie wielen dicht op elkaar, uitermate ongunstig is.

4 3 De toepassing van een polymeer-bitumen kan, afhankelijk van het type modificatie, inhouden dat bij hoge temperaturen en lage rijsnelheden de mengselstijfheid wordt verhoogd en de fasehoek verlaagd; dit laatste doordat de elasticiteit wordt vergroot. Door de aanwezigheid van cementgebonden funderingen heeft deze stijfheidstoename bij een vliegveldverharding echter geen noemenswaardig reducerend effect op de spanningen in de onderbouw. In het geval van wegverhardingen, waar de fundering vaak ongebonden is, ligt de situatie echter anders. Hier heeft de asfaltstijfheid wel degelijk invloed op de lastspreidende werking van de verharding als geheel. Het effect van een meer elastisch reagerende bitumen, wat bereikt kan worden door een bepaalde polymeer-modificatie, op het bovenbeschreven fenomeen van de superpositie van spanningen in de onderbouw, blijkt bij vliegveldverhardingen verwaarloosbaar te zijn. Naar verwachting is dit verschijnsel bij asfaltwegen wel van belang. 3. Scheurvorming asfalt Traditionele vermoeiingsscheuren door herhaald optredende trekspanningen aan de onderzijde van de asfaltlagen zijn tegenwoordig amper maatgevend meer voor de dimensionering van een vliegveldverharding; dit vanwege de dikte en stijfheid van de funderingen die toegepast worden. Wel is het zo dat een andere vorm van scheurvorming problemen kan geven: reflectiescheurgroei. Dit is het fenomeen dat na het aanbrengen van een laag asfalt het nieuwe oppervlak hetzelfde patroon aan scheuren, voegen en naden te zien geeft als de onderliggende lagen. Het doorgroeien van scheuren kan veroorzaakt worden door verkeer, temperatuurwisselingen en ongelijkmatige bewegingen van de ondergrond. Het is duidelijk dat reflectiescheuren vermeden dienen te worden, omdat indien het intreden van water via deze scheuren mogelijk is, erosie van de fundering en ondergrond kan gaan optreden. Dit zou uiteindelijk gevaar voor de draagkracht van de verharding kunnen opleveren. 3.1 Reflectiescheurgroei door dagelijkse temperatuurwisselingen Tijdens het verhardingsproces van cementgebonden materialen ontstaan krimpscheuren. In het geval van wegverhardingen uit zich dit in scheuren loodrecht op de rijrichting; typische scheurafstanden zijn 5 à 6 m [3]. De aanwezigheid van deze scheuren betekent dat de stijve fundering verdeeld wordt in platen die tijdens de gebruiksfase van de verharding uitzetten en krimpen. Deze horizontale bewegingen veroorzaken trekspanningen in het bovenliggende asfalt, wat dan ook na verloop van tijd volledig doorscheurt.

5 4 Figuur 3 toont resultaten van een simulatie van het proces van reflectiescheurgroei door thermische effecten; de vervormingen zijn sterk uitvergroot. Figuur 3 Simulatie van thermische reflectiescheurgroei [3] Het is bekend dat reflectiescheurgroei door thermische effecten langzamer verloopt indien de funderingsplaten korter zijn. Dit is de reden dat tegenwoordig cementgebonden funderingen gekerfd worden. Gebruikelijke waarden voor de afstanden tussen de kunstmatige scheuren liggen tussen 2 en 4 m [4]. Via het kerven worden niet alleen de plaatbewegingen gereduceerd, maar ook gehomogeniseerd. Natuurlijke scheuren vertonen namelijk een forse spreiding in scheurafstand; de variatie-coëfficiënt kan wel 40 % bedragen [3]. Het is duidelijk dat ondanks het kerven, de fundering bij temperatuurwisselingen spanningen zal genereren in het bovenliggende asfalt. Met behulp van een simpel mechanica-model kan een redelijk inzicht worden verkregen in dit fenomeen. Elementaire staaftheorie leert [3], dat voor een continue (nog niet ingescheurde) asfaltlaag, die via afschuifveren verbonden is met stijve funderingsplaten, die wrijvingsloos over de ondergrond kunnen bewegen, de trekspanning in het asfalt boven de scheur, die optreedt als gevolg van een temperatuurdaling in de platen, kan worden bepaald uit: waarin F asfalt de trekspanning in het asfalt, E asfalt de stijfheid van het asfalt, c if de afschuifstijfheid van de interface, h asfalt de asfaltdikte, " plaat de krimpcoëfficiënt van het funderingsmateriaal, )T plaat de temperatuurdaling in de funderingsplaat en L de plaatlengte voorstelt. Uit de formule kan afgeleid worden dat het asfalt een lage stijfheid en een hoge treksterkte dient te bezitten onder de omstandigheden die karakteristiek zijn voor het fenomeen van reflectiescheurgroei door dagelijkse temperatuurwisselingen (dag/nacht). Deze zijn: geringe verplaatsingssnelheden en lage temperaturen.

6 5 Na initiatie van de scheur in de asfaltlagen, zal deze zich door willen zetten naar het verhardingsoppervlak. Dit betekent dat de toe te passen asfaltmengsels een goede weerstand tegen scheurdoorgroei dienen te bezitten; met andere woorden de taaiheid van het asfalt is van belang. Deze kan in het laboratorium bepaald worden door de energie te meten die benodigd is voor het bezwijken van een proefstuk door opgelegde trekspanningen. Dit dient wel bij representatieve temperaturen plaats te vinden. Proeven hebben aangetoond dat polymeerbitumen op dit vlak goed kan scoren [5]. In het bovenbeschreven model beschrijven de lineaire afschuifveren (stijfheid c if ) de mate van wrijving tussen de asfaltlaag en de onderliggende platen. Via de hoeveelheid en het type kleefmateriaal dat gesproeid wordt, is deze afschuifstijfheid te beïnvloeden. Door de aanwezige bitumineuze component is er een afhankelijkheid van temperatuur en verplaatsingssnelheid; de waarde kan eenvoudig bepaald worden door bijvoorbeeld kernen in een mal op de interface tussen asfalt en fundering af te schuiven [3]. Het is al jarenlang bekend, dat de interface tussen het asfalt en de fundering een interessante plaats is voor de toepassing van polymeer-bitumen. Verschillende onderzoekers [4] hebben aangetoond dat door het spuiten van 1,5 à 2,5 kg/m 3 polymeer-bitumen, de levensduur op het schade-criterium reflectiescheurgroei aanzienlijk verlengd kan worden. Ter illustratie geven de figuren 4 en 5 het verschil weer in gedrag tussen een interface bestaande uit een emulsie waarin standaardbitumen is verwerkt en een interface bestaande uit een polymeer gemodificeerde bitumen; de gepresenteerde curves zijn bepaald met behulp van een afschuifopstelling in het laboratorium. Figuur 4 Mechanisch gedrag specifiek type interface

7 6 Figuur 5 Mechanisch gedrag specifiek type interface Het is duidelijk dat de polymeer- interface niet alleen een lagere c if - waarde (= helling schuifspanning / slip curve) genereert, maar ook een grotere slip bij bezwijken heeft. Deze beide factoren zorgen voor een reductie van de trekspanningen in het asfalt. 3.2 Reflectiescheurgroei door verkeer De onderstaande figuur geeft een (uitvergroot) beeld van de vervormingen die optreden indien een wiellast een continue en een discontinue verharding passeert. Het is duidelijk dat door de aanwezigheid van een scheur een forse spanningsconcentratie ontstaat. Figuur 6 Voorbeeld van effect scheur (vervormingen uitvergroot)

8 7 De mate van spanningsconcentratie die aan de tip van een scheur in een discontinue verharding ontstaat, verergert met toenemende stijfheid van het materiaal rond die tip en toenemende grootte van de relatieve verplaatsingen juist achter de tip; met betrekking tot deze verplaatsingen kan opgemerkt worden dat de reeds bestaande scheur zich kan openen, maar ook dat de randen van de scheur onderling slip kunnen vertonen [3]. De relatieve verplaatsingen worden groter indien een verhardingsconstructie als geheel minder buigstijf is en de ondergrond slapper. Het bovenstaande houdt in dat optimalisering van de asfaltstijfheid nodig is, aangezien een lagere asfaltstijfheid zorgt voor een minder buigstijve constructie. Het bovenbeschreven fenomeen wordt geïllustreerd door middel van een eenvoudig rekenvoorbeeld. Figuur 7 geeft de situatie weer die geanalyseerd is met behulp van de eindige elementenmethode; een enkele meters lange 300 mm dikke asfaltbalk is opgelegd op verticale veren (stijfheid k) die de onderbouw (fundering + ondergrond) representeren en onderworpen aan een verticale spanning; door deze last zal een scheur van onder naar boven door de balk gaan groeien. Figuur 7 Geanalyseerd model Figuur 8 geeft voor een specifieke asfaltstijfheid en veerstijfheid k, de scheurlengte in de balk als functie van het aantal lastherhalingen weer. Figuur 8 Berekend verloop scheurdoorgroeiproces ondersteunde balk Uit soortgelijke analyses kon, ofschoon de uitkomsten slechts indicatief zijn vanwege het twee-dimensionale karakter ervan, geconcludeerd worden dat naarmate de ondersteuning vanuit de onderbouw beter is (de waarde voor k groter), het positieve effect van het reduceren van de asfaltstijfheid groter is. Met andere woorden: in het geval van scheurpropagatie dient bij een vliegveldverharding het asfalt slapper te zijn dan bij een wegverharding.

9 8 Naast de mate van spanningsconcentratie is natuurlijk de weerstand van het asfaltmengsel tegen scheurdoorgroei van belang; dit onder koude omstandigheden en bij snel rijdend verkeer. Met behulp van polymeer-bitumen is hier ten opzichte van conventionele bitumen een verdubbeling van de levensduur zeker haalbaar [6,7]. 3.3 Spontane scheurvorming bij lage temperaturen Indien een middag met veel zonnestraling wordt opgevolgd door een nacht met een lage luchttemperatuur, een geringe bewolking, een lage relatieve vochtigheid en veel wind, dan treden er grote temperatuurverschillen op in de verharding [3]. Onder deze omstandigheden kan spontane scheurvorming optreden binnen één van de lagen waaruit de verhardingsconstructie is opgebouwd; dit doordat krimp in meer of mindere mate wordt verhinderd. In de unieke situatie van volledige alzijdige verhindering zal een spanning ter grootte van (1 / (1 - L asfalt )) A E asfalt A " asfalt A )T asfalt worden gegenereerd binnen de asfaltlagen (met L asfalt : dwarscontractiecoëfficiënt asfalt, E asfalt : asfaltstijfheid, " asfalt : krimpcoëfficiënt asfalt en )T asfalt : temperatuurdaling asfalt). Het is duidelijk dat de spanning maximaal zal zijn aan de bovenzijde van het asfalt, aangezien de temperatuurdaling hier het grootst is. Door de grotere breedte versus lengte-verhouding van vliegveldverhardingen ten opzichte van wegverhardingen, zal hier eerder verhinderde dwarscontractie optreden (de factor 1 / (1 - <)!). Uit de bovenstaande beschouwing kan geconcludeerd worden dat lage of spontane temperatuurscheurvorming tegengegaan kan worden door een combinatie van een (relatief) slap mengsel met een hoge sterkte F t ; bij volledige alzijdige verhindering kan het volgende criterium worden gebruikt: F t > 1,5 A E asfalt A " asfalt A )T asfalt, aangezien < asfalt meestal rond de waarde 0,35 ligt. Met andere woorden: de bezwijkrek van het asfalt (= F t / E asfalt ) moet bij de laagst te verwachten temperatuur een zekere minimale waarde bezitten. Gebleken is dat polymeer-modificaties voor het voorkomen van spontane, door klimatologische omstandigheden geïnduceerde scheuren, nuttig kunnen zijn. Wel dient beseft te worden, dat het uiteindelijk bereikte effect sterk afhankelijk is van het type modificatie. 4. Spoorvorming asfalt Ofschoon scheurvorming een belangrijk item is, mag niet vergeten worden, dat permanente deformatie door vervorming van het asfalt ook bij vliegveldverhardingen zo min mogelijk dient op te treden. Een veelgebruikte en makkelijk uit te voeren laboratoriumopstelling voor het onderzoek naar spoorvorming is de cyclische drukproef. Figuur 9 toont de invloed van het spanningsniveau op de relatieve permanente verticale vervorming, dit is ten opzichte van de initiële hoogte van 100 mm, zoals gemeten aan een cilinder van dichtasfaltbeton met een diameter van 100 mm waarin verwerkt een conventionele bitumen [8].

10 9 Figuur 9 Voorbeeld van resultaten cyclische drukproeven [8] In de weergegeven curves kunnen qua vervormingsgedrag twee fasen worden onderscheiden. In fase 1 neemt de relatieve vervorming vrijwel lineair toe; dit is de visceuze fase, waarin de korrels verondersteld worden bij elke lastherhaling verder langs elkaar te schuiven. Aan het eind van fase 1 is de situatie bereikt, waarin de bitumen niet meer in staat is de korrels aan elkaar te kitten; met andere woorden: het mengsel gaat bezwijken, ook wel plastisch vervormen genoemd; dit is fase 2. Opvallend is in de figuur, dat in beide gevallen fase 2 bij dezelfde relatieve vervorming begint, ongeveer 3%. Het lijkt of de bitumen een zekere maximale hechtverplaatsing kan bieden. Drukproeven uitgevoerd op hetzelfde mengsel bij een temperatuur van 40 /C vertoonden ook bij 3 % een omslagpunt [8]. Uitgaande van het bovenbeschreven fenomeen is het duidelijk dat in het academische geval dat een 300 mm dikke asfaltverharding op elk punt in het asfalt aan dezelfde spanningsconditie onderhevig is en de temperatuur constant is, de visceuze fase zou plaatsmaken voor de plastische fase bij een spoordiepte van 9 mm. Analyses van de spanningen die kunnen optreden heeft uitgewezen [8], dat bij vliegveldverhardingen door de aanwezigheid van buigstijve funderingen, het asfalt onder de last onderhevig is aan een vrijwel constante verticale druk bij gelijktijdige opsluiting. Dit vindt zijn oorzaak in het feit dat de asfaltlagen hier, in tegenstelling tot bij wegverhardingen, niet op buiging worden belast. Indien uit veiligheidsoverwegingen de permanente vervorming niet meer dan 9 mm mag bedragen, en bovendien wordt aangenomen dat op hete zomerdagen de temperatuur in het asfalt overal gelijk is, kan geconcludeerd worden dat bij vliegveldverhardingen een spoorvormings-analyse beperkt kan blijven tot de visceuze fase. Dit maakt het mogelijk dat gebruik kan worden gemaakt van lineaire visco-elastische meerlagenprogrammatuur.

11 10 Gezien het visceuze karakter van asfaltmengsels is het duidelijk dat de permanente vervorming die in een verharding in de loop der tijd ontstaat, afhankelijk is van de opgelegde frequentie en dus de rijsnelheid van het verkeer. Figuur 10 toont indicatief voor twee willekeurige waarden van de viscositeit van het asfalt (0 asfalt ), het berekende effect van de snelheid op de spoordiepte. Figuur 10 Voorbeeld van effect rijsnelheid op permanente vervorming De bovengenoemde viscositeit 0 asfalt kan worden verkregen uit het lineaire gedeelte van de vervormingscurve van een cyclische drukproef. De waarde van 0 asfalt volgt uit de volgende relatie: F = 0 asfalt A d, p /dt, waarin F de opgelegde spanning is en d, p /dt de helling van de gemeten curve; t representeert de belastingtijd per lastherhaling. Figuur 11 presenteert waarden voor 0 asfalt, zoals verkregen zijn uit cyclische drukproeven, uitgevoerd op Duitse mengsels met verschillende bitumina [9,10]. Mits niet voortijdig bezweken, waarvoor als criterium 7,5 % vervorming werd gehanteerd, duurde iedere proef lastherhalingen. Figuur 11 Overzicht van gemeten viscositeits - waarden [9,10]

12 11 De benamingen PMB 45 A en PMB 65 A representeren twee typen bitumen die voldoen aan de Duitse specificatie voor een met elastomeren gemodificeerde bitumen [11]; beide zijn een lichte vorm van polymeer-modificatie. Bitumen 65 A duidt een conventionele bitumen aan, terwijl SFB 5-50 een SBS-gemodificeerde bitumen is. Interessant in figuur 11 is dat het lijkt of het type modificatie van invloed is op de spreiding in proefresultaten. Tabel 1 toont de mate van verbetering van de weerstand tegen permanente deformatie door de verschillende modificaties. Het is duidelijk dat deze, gekarakteriseerd in termen van de viscositeit 0 asfalt, toeneemt in de volgorde B65, PMB 65 A, PMB 45 A en SFB 5-50; dit voor beide asfaltmengsels. Verder is zichtbaar dat een reeds van nature stabieler mengsel moeilijker te verbeteren is. B 65 PMB 65 A PMB 45 A SFB 5-50 ABI 0/22 1-7,0 15,8 SMA 0/11 1 4,6 6,0 9,3 Tabel 1 Overzicht van effect modificatie op weerstand tegen spoorvorming Met behulp van de gevonden waarden voor 0 asfalt is het mogelijk spoorvormingsberekeningen te maken. Figuur 12 toont bijvoorbeeld de berekende deformaties aan het oppervlak van een verhardingsconstructie bestaande uit 200 mm asfalt op een 750 mm dikke cementgebonden fundering na lastherhalingen, als functie van de 0 asfalt - waarde. Gezien de buigstijfheid van de totale verhardingsconstructie is aangenomen, dat de onderbouw (fundering + ondergrond) zelf geen vervorming zal vertonen. Figuur 12 Voorbeeld van berekende oppervlaktevervormingsprofielen

13 12 5. Kuala Lumpur International Airport De nieuwe luchthaven van Kuala Lumpur, in eerste instantie geschikt voor 25 miljoen passagiers per jaar (zie onderstaande figuur), is in de loop van 1998 in gebruik genomen. Figuur 13 Overzicht Kuala Lumpur International Airport De twee start- en landingsbanen zijn door de verhardingsadviseur NACO bv, ieder ontworpen op een verkeersbelasting van equivalente vliegtuigpassages van het type MD-11. Het bitumineuze gedeelte van de verhardingsconstructie bestaat uit 150 mm polymeer gemodificeerd asfalt, in twee lagen van 75 mm, op een 100 mm dik gap-graded asfaltmengsel met grof aggregaat (maximaal 25 mm), veel holle ruimte (minimaal 20 %) en relatief weinig bindmiddel (3,5-4,0 % m/m). De laatstgenoemde laag dient als scheurstopper ( Crack Relief Layer ), daar een cementgebonden fundering (dikte 450 mm) is gebruikt als voornaamste drager van het asfaltpakket. Onder deze fundering bevindt zich een 200 mm dikke granulaire drainage-laag, die rust op een grondverbetering van 400 mm. De natuurlijke ondergrond heeft een CBR van ongeveer 2 % [12,13]. De luchttemperatuur in Kuala Lumpur varieert tussen 19 en 38 /C; de relatieve vochtigheid ligt boven de 80 %. De regenval kan soms oplopen tot 120 mm per uur; in een jaar valt een neerslag van gemiddeld 2000 mm, wat ruim 2,5 maal zoveel als in de Lage Landen.

14 13 In het bestek werden een aantal SUPERPAVE-eisen gesteld aan het bindmiddel, dat namelijk onder andere moest voldoen aan de criteria voor een PG 76 (eisen voor lage temperatuur zijn in dit klimaat natuurlijk niet relevant). Met lokale bitumen en speciale modificatie-technieken is Ooms Avenhorn Holding bv erin geslaagd een bindmiddel te maken dat aan alle eisen voldeed. Op grond hiervan en het feit dat deze bitumen ter plekke gemaakt kon worden met behulp van semi-mobiele installaties, is voor een groot deel van de asfaltlagen voor deze SBS-bitumen gekozen. Het inzetten van semi-mobiele installaties heeft als voordeel dat goed ingespeeld kan worden op de lokaal beschikbare bitumen; dit scheelt transportkosten [14]. De mechanische eisen, zoals die gesteld werden aan de asfaltmengsels, waren: stijfheidsmodulus: > 2500 MPa bij 25 /C, treksterkte in splijtproef: > 1,0 MPa bij 25 /C, splijtenergie per oppervlak: > 8,0 (Nmm)/mm 2 bij 25 /C, vervorming: < 4,0 % in monotone drukproef na 1 uur bij 40 /C en 0,3 MPa belasting Het is vermeldenswaardig dat op verschillende locaties een additionele eis werd gesteld in verband met de bestendigheid tegen kerosine. Dit is geverifieerd door van Marshall-tabletten, die 24 uur ondergedompeld zijn geweest in kerosine en hierna 24 uur gedroogd, het massaverlies te bepalen. Dit mocht niet meer bedragen dan 1 %. Vanwege dit aspect is dan ook een vliegtuigbrandstofbestendige modificatie gebruikt, genaamd: SFB 5-JR. Dit mengsel gaf een massaverlies van 0,2 % te zien, wat ruimschoots beneden de toegestane waarde ligt. Ter illustratie: ongemodificeerde bitumina vertonen waarden variërend tussen 7 en 10 % [15]. 6. Conclusies Bij de moderne vliegveldverhardingen met cementgebonden funderingen, welke geschikt zijn voor de 21 e eeuwse Wide-Bodies, hebben de asfalteigenschappen een verwaarloosbare invloed op de spanningen in de fundering en de ondergrond; de draagkracht wordt niet verbeterd door bijvoorbeeld polymeer-modificatie. Scheurvorming in het asfaltpakket van dit type vliegveldverhardingen kan vertraagd of vermeden worden door toepassing van mengsels met een lage stijfheid en een hoge sterkte en taaiheid; dit bij lage temperaturen voor zowel korte als lange belastingtijden. Gezien de spanningscondities bij semi-stijve vliegveldverhardingen lijkt het mogelijk de bitumenkeuze op het aspect spoorvormingweerstand te baseren op de viscositeit van het mengsel, zoals bepaald kan worden middels cyclische drukproeven. Met betrekking tot scheur- en spoorvorming in het asfalt kan polymeer-modificatie, mits de juiste is gekozen, een interessante optie zijn. Met behulp van speciale modificatie-technieken is het in de praktijk mogelijk gebleken om met lokale laagwaardige componenten (mineralen en bitumen!) een hoogwaardig asfaltmengsel te maken, dat zowel bestand is tegen scheurdoorgroei alsmede permanente deformatie; zelfs kerosine is geen probleem. De bitumen kan door middel van semi-mobiele installaties ter plekke gefabriceerd worden.

15 14 Literatuur 1. Lowery, J. Slippery when Wet. Aviation Safety, July Frénay, J.W. en Stet, M.J.A. Fatigue Properties of Plain Concrete. Workshop vliegveldverhardingen CROW, de Bondt, A.H. Anti-Reflective Cracking Design of (Reinforced) Asphaltic Overlays. Proefschrift (in afronding), RILEM Conference on Reflective Cracking, 1989/1993/ Molenaar, A.A.A., van de Meent, A., Mul, N.C., Nataraj, A.R. en Don, W. Design of Polymer Modified Asphalt Mixtures for Amsterdam s Schiphol Airport. 9th AAPA International Asphalt Conference, Australië, Jacobs, M.M.J. Crack Growth in Asphaltic Mixtures. Proefschrift, Technische Universiteit Delft, Srivastava, A., Hopman, A. en Molenaar, A.A.A. SBS Polymer Modified Asphalt Binder and its Implications on Overlay Design in Polymer Modified Asphalt Binders by Wardlaw/Shuler, ASTM - STP 1108, de Bondt, A.H., van Rooijen, R. en Bijkerk, P. Aspecten van ontwerpen op spoorvorming. Wegbouwkundige werkdagen CROW, van Rooijen, R. Laboratory Tests on German ABI 0/22 and SMA 0/11 Mixtures Untersuchung über die Standfestigkeit von Asphaltbinder 0/22 und Splittmastixasphalt 0/11S unter Verwendung Polymermodifizierter Bindemittel. Gutachten Nr. 9619, Asphalt-Labor Arno J. Hinrichsen GmbH & Co, Technische Lieferbedingungen für Polymermodifizierte Bitumen im Hei$einbau Airport paving takes off. World Highways, november/december Hasim, M.S. en Yahya, A.B. Design and Construction of the Runway for the Kuala Lumpur International Airport. 5 th Int. Conference on the Bearing Capacity of Roads and Airfields, Trondheim, de Bondt, A.H. en van Rooijen, R. Asfalt op maat voor vliegvelden. Workshop vliegveldverhardingen CROW, Nataraj, A.R. Design of Airfield Pavements. NACO bv, 1997.

Onderzoek naar vloeistofdichte asfaltconstructies - ervaringen met een praktijkgeval -

Onderzoek naar vloeistofdichte asfaltconstructies - ervaringen met een praktijkgeval - Onderzoek naar vloeistofdichte asfaltconstructies - ervaringen met een praktijkgeval - Kortschrift opgesteld voor: Wegbouwkundige Werkdagen 2002 Te Doorwerth, Nederland 12 en 13 juni 2002 Onderzoek naar

Nadere informatie

De toegevoegde waarde van eindige elementenanalyses in de wegenbouw

De toegevoegde waarde van eindige elementenanalyses in de wegenbouw De toegevoegde waarde van eindige elementenanalyses in de wegenbouw ir. W.T. van Bijsterveld Ooms Nederland Holding bv dr.ir. A.H. de Bondt Ooms Nederland Holding bv Samenvatting Eindige elementenanalyses

Nadere informatie

Efficiënt functioneel asfaltonderzoek de rol van het bitumen

Efficiënt functioneel asfaltonderzoek de rol van het bitumen Efficiënt functioneel asfaltonderzoek de rol van het bitumen ir. R.C. van Rooijen Ooms Nederland Holding bv dr. ir. A.H. de Bondt Ooms Nederland Holding bv Samenvatting De functionele asfaltproeven die

Nadere informatie

REFLECTIESCHEURVORMING INGEPAST IN HET REGULIERE

REFLECTIESCHEURVORMING INGEPAST IN HET REGULIERE Postbus 1 Tel 0229 547700 1633 ZG Avenhorn Fax 0229 547701 www.ooms.nl/rd Research & Development publicatie ir. J.G.F. Schrader dr.ir. A.H. de Bondt REFLECTIESCHEURVORMING INGEPAST IN HET REGULIERE VERHARDINGSONTWERP

Nadere informatie

Fundamentele testen op asfalt Dr. A. Vanelstraete

Fundamentele testen op asfalt Dr. A. Vanelstraete Fundamentele testen op asfalt Dr. A. Vanelstraete Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw Recente evolutie in de standaardbestekken Asfaltbeton volgens de fundamentele methode: Minder eisen op de materialen,

Nadere informatie

De Combinatiedeklaag verder verbeterd - Hoogwaardige toepassingen Combinatiedeklaag

De Combinatiedeklaag verder verbeterd - Hoogwaardige toepassingen Combinatiedeklaag De Combinatiedeklaag verder verbeterd - Hoogwaardige toepassingen Combinatiedeklaag Ir. C.P. Plug Ooms Nederland Holding bv Dr.ir. A.H. de Bondt Ooms Nederland Holding bv Ing. B.J. van der Woerd Multicell/Cobeton

Nadere informatie

3 e CROW-workshop Vliegveldverhardingen. 4/5 november 1997 Schiphol

3 e CROW-workshop Vliegveldverhardingen. 4/5 november 1997 Schiphol 3 e CROW-workshop Vliegveldverhardingen 4/5 november 1997 Schiphol 1 Asfalt op maat voor vliegvelden ir. A.H. de Bondt Ooms Avenhorn bv ir. R.C. van Rooijen Unihorn bv 2 Inhoud Pagina Samenvatting/summary

Nadere informatie

Niet gescheiden hergebruik gemodificeerd asfalt - invloed op reologische eigenschappen van het bitumen -

Niet gescheiden hergebruik gemodificeerd asfalt - invloed op reologische eigenschappen van het bitumen - Niet gescheiden hergebruik gemodificeerd asfalt - invloed op reologische eigenschappen van het bitumen - Kortschrift opgesteld voor: Wegbouwkundige W erkdagen 2002 Te Doorwerth, Nederland 12 en 13 juni

Nadere informatie

Dimensioneren van wegconstructies met geokunststoffen in CROW-software. Christ van Gurp Nederlandse Geotextielorganisatie Breda, 15 juni 2006

Dimensioneren van wegconstructies met geokunststoffen in CROW-software. Christ van Gurp Nederlandse Geotextielorganisatie Breda, 15 juni 2006 Dimensioneren van wegconstructies met geokunststoffen in CROW-software Christ van Gurp Nederlandse Geotextielorganisatie Breda, 15 juni 2006 Deze presentatie CROW ontwerpsoftware voor geokunststoffen in

Nadere informatie

Meer informatie over asfalt, voor- en nadelen kan u raadplegen op onze partnersite:

Meer informatie over asfalt, voor- en nadelen kan u raadplegen op onze partnersite: Wegen, opritten, parkings in asfalt Op volgende pagina een korte samenvatting vanwege het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw aangaande de soorten asfalt, de samenstelling van asfaltverhardingen, de verwerking

Nadere informatie

ZIN EN ONZIN HERGEBRUIK POLYMEERGEMODIFICEERD ASFALT

ZIN EN ONZIN HERGEBRUIK POLYMEERGEMODIFICEERD ASFALT Postbus 1 Tel 0229 547700 1633 ZG Avenhorn Fax 0229 547701 www.ooms.nl/rd Research & Development publicatie ir. C.P. Plug dr.ir. A.H. de Bondt ZIN EN ONZIN HERGEBRUIK POLYMEERGEMODIFICEERD ASFALT CROW

Nadere informatie

Gerelateerde of voorspellende bitumen eigenschappen: voortschrijdend inzicht. Jeroen Besamusca

Gerelateerde of voorspellende bitumen eigenschappen: voortschrijdend inzicht. Jeroen Besamusca Gerelateerde of voorspellende bitumen eigenschappen: voortschrijdend inzicht. Jeroen Besamusca Bindmiddelen: Voorspellend vermogen of gerelateerd aan asfalt eigenschappen? Bindmiddel Toevoeging aan asfalt

Nadere informatie

Euromax een extreem zwaarbelaste verharding. Arian de Bondt Ooms Avenhorn Groep bv

Euromax een extreem zwaarbelaste verharding. Arian de Bondt Ooms Avenhorn Groep bv Euromax een extreem zwaarbelaste verharding Arian de Bondt Ooms Avenhorn Groep bv Overzicht presentatie inleiding type contract / eisen verkeersbelasting ontwerp verhardingsconstructies uitvoering kwaliteitsbeoordeling

Nadere informatie

Asfalt en bitumendag. 20 november 2008

Asfalt en bitumendag. 20 november 2008 Asfalt en bitumendag 20 november 2008 Verhardingsontwerp Prof.dr.ir. André Molenaar TU-Delft Verhardingsontwerp Ontwerpen van verhardingen is meer dan alleen asfalt. In Zuid-Afrika asfalt 10% van totale

Nadere informatie

Rekenen aan gebonden funderingen

Rekenen aan gebonden funderingen Rekenen aan gebonden funderingen Marc Stet KOAC NPC Bert Thewessen Witteveen en Bos Berwich Sluer Koninklijke BAM Groep, Multiconsult bv Peter Bhairo Duravermeer Infrastructuur bv Samenvatting Gebonden

Nadere informatie

CROW webpublicatie Asfaltwapening

CROW webpublicatie Asfaltwapening CROW webpublicatie Asfaltwapening Presentatie NGO 29 november 2016 Rapporteur CROW-werkgroep: dr.ir. J. Groenendijk (088 562 2528, groenendijk@koac-npc.com) 1 Samenvatting Asfaltwapening is systeem! Asfaltwapeningproduct

Nadere informatie

Austroads 1/7/2018. Ontwerpprocedure funderingswapening wegen. Binnenkort nieuwe publicatie. CROW-ontwerpgrafiek funderingswapening

Austroads 1/7/2018. Ontwerpprocedure funderingswapening wegen. Binnenkort nieuwe publicatie. CROW-ontwerpgrafiek funderingswapening Funderingsdiktereductiefactor 1/7/18 Ontwerpprocedure funderingswapening wegen Christ van Gurp NGO 16 november 17 Binnenkort nieuwe publicatie Trust Quality Progress 2 NGO - 16 november 17 Kiwa KOAC BV

Nadere informatie

Introductie Buro Aardevol

Introductie Buro Aardevol Introductie Buro Aardevol Wegbouwkundig onderzoek en advies Projectmanagement Duurzaamheidsinvulling en advisering Milieukundig asfalt- en funderingsonderzoek Werkvoorbereiding Directievoering en toezicht

Nadere informatie

FUNCTIONEEL VERIFIËREN

FUNCTIONEEL VERIFIËREN 21 september 2017 1 6 Functioneel Verifiëren houdt in dat op basis van functionele proeven op het asfalt na verwerking wordt beoordeeld of het geleverde product, binnen nader te stellen toleranties, voldoet

Nadere informatie

COMPASS+, de volgende stap in het specificeren van asfaltmengsels

COMPASS+, de volgende stap in het specificeren van asfaltmengsels COMPASS+, de volgende stap in het specificeren van asfaltmengsels M.M.J. Jacobs CROW H.C. Bakker Adviesbureau Bakker A.S.M. Houtepen Gemeente Tilburg namens de CROW-werkgroep Functionele Eisen Asfaltverhardingen

Nadere informatie

De invloed van PMB gedrag op functionele eigenschappen: van bitumeneigenschappen naar verhardingsontwerp

De invloed van PMB gedrag op functionele eigenschappen: van bitumeneigenschappen naar verhardingsontwerp De invloed van PMB gedrag op functionele eigenschappen: van bitumeneigenschappen naar verhardingsontwerp Jian Qiu Jan Willem Venendaal Maarten Jacobs Marco Oosterveld Remy van den Beemt Mark Frunt BAM

Nadere informatie

Invloed van het type vulstof op de eigenschappen van asfaltmengsels

Invloed van het type vulstof op de eigenschappen van asfaltmengsels Invloed van het type vulstof op de eigenschappen van asfaltmengsels Salil Mohan KWS Infra bv Alex v.d. Wall KWS Infra bv Samenvatting Al lange tijd wordt er in de praktijk gestreefd naar het toepassen

Nadere informatie

Vervormingseigenschappen

Vervormingseigenschappen Vervormingseigenschappen Betonconstructies kunnen niet uitsluitend worden ontworpen op druk- en treksterkte. Vervormingen spelen ook een belangrijke rol, vooral doorbuiging. Beheersing van de vervorming

Nadere informatie

BEREKENING SCHEURKANSEN VOOR VERHARDENDE BETONNEN ELEMENTEN

BEREKENING SCHEURKANSEN VOOR VERHARDENDE BETONNEN ELEMENTEN BEREKENING SCHEURKANSEN VOOR VERHARDENDE BETONNEN ELEMENTEN MSc. H.W.M. van der Ham Dr. E.A.B. Koenders Prof. Dr. K. van Breugel DIANA Ontwikkelings Verening Technische lezingen 31 oktober 26 Presenting

Nadere informatie

QuakeShield Modellering constructief gedrag bij belasting in het vlak 17 November 2017

QuakeShield Modellering constructief gedrag bij belasting in het vlak 17 November 2017 QuakeShield Modellering constructief gedrag bij belasting in het vlak 17 November 2017 Advisering op het gebied van constructies voor gebouwen en civiele werken QuakeShield Systeem Het QuakeShield Systeem

Nadere informatie

Principeopbouw van lichtgewicht wegconstructie voor polderweg

Principeopbouw van lichtgewicht wegconstructie voor polderweg Principeopbouw van lichtgewicht wegconstructie voor polderweg Versie 1.1 Document: r121006.2 Opdrachtgever: Stybenex Infra Engineering Delft Delft, 12 oktober 2006 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Ontwerpprocedure...4

Nadere informatie

Onderzoek aangepast baangebruik

Onderzoek aangepast baangebruik Onderzoek aangepast baangebruik Maastricht Aachen Airport Briefnummer RU/BD/2017/0627 Versienummer 2.0 Versiedatum 27 juni 2017 Classificatie LVNL intern gebruik Doc. PPM/61 Versie 1.0 d.d. 02-09-10 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

05-11-12. Gedrag bij brand van staal-beton vloersystemen. Eenvoudige ontwerpmethode. Doel of van de ontwerpmethode. Inhoud van de presentatie

05-11-12. Gedrag bij brand van staal-beton vloersystemen. Eenvoudige ontwerpmethode. Doel of van de ontwerpmethode. Inhoud van de presentatie 05-11-1 Doel of van de Gedrag van staal-beton vloersystemen Achtergrond van de eenvoudige Inhoud van de presentatie Achtergrond van de eenvoudige van gewapend betonplaten bij 0 C Vloerplaatmodel Bezwijkvormen

Nadere informatie

Asfalt voor zwaar belaste verhardingen. Eric Van den Kerkhof Johan Trigallez Colas Belgium

Asfalt voor zwaar belaste verhardingen. Eric Van den Kerkhof Johan Trigallez Colas Belgium Asfalt voor zwaar belaste verhardingen Eric Van den Kerkhof Johan Trigallez Colas Belgium Asfalt voor zwaar belaste verhardingen Inleiding Soorten spoorvorming in asfalt Oplossingen voor KWS-verhardingen

Nadere informatie

Laboratoriumbeproevingen asfalt

Laboratoriumbeproevingen asfalt Laboratoriumbeproevingen asfalt Bouwstofanalyse / gradering Asfalt bestaat uit verschillende componenten, zoals vulstof, zand, steenslag en bitumen. Voordat asfalt geproduceerd kan worden, moeten de verschillende

Nadere informatie

De aanleg van EME binnen Europa, vereist een gepaste klimaat aanpak

De aanleg van EME binnen Europa, vereist een gepaste klimaat aanpak De aanleg van EME binnen Europa, vereist een gepaste klimaat aanpak Tine Tanghe Hilde Soenen Nynas Belgium AB, Product Technology Belgium Samenvatting In de loop der jaren heeft de ontwikkeling van het

Nadere informatie

SIGMAFOR -MUURWAPENING

SIGMAFOR -MUURWAPENING SIGMAFOR -MUURWAPENING Ronde gegalvaniseerde uitvoering voor metselwerk Ronde Sigmafor wordt gebruikt bij mortelvoegen. (gewoon metselwerk) Sigmafor is een geprefabriceerde muurwapening van verzinkt staaldraad,

Nadere informatie

Äe~ RIJKSWATERSTAAT DIRECTIE NOORD- HOLLAND

Äe~ RIJKSWATERSTAAT DIRECTIE NOORD- HOLLAND Äe~ RIJKSWATERSTAAT DIRECTIE NOORD- HOLLAND CJC. H: L tothee K RIJ KSWTEPQTAT NOOLLD AN t TOEPASSING VAN ZANDCEMENT VAN GROTERE DIKTE ALS FUNDERINGSLAAG IN WEGVER- HARDINGEN. Door: Ir. J.A. de Jong -

Nadere informatie

HOOFDSTUK 7 ASFALTVERHARDINGEN

HOOFDSTUK 7 ASFALTVERHARDINGEN 225 HOOFDSTUK 7 ASFALTVERHARDINGEN 226 7.1 Inleiding: Flexibele verhardingen zijn verhardingen die bestaan uit een asfaltconstructie welke meestal ligt op een fundering van ongebonden materiaal. Soms worden

Nadere informatie

Beïnvloedt het verouderingsproces de vermoeiing en het healing gedrag van bitumineuze asfaltmortels? Wim Van den bergh Artesis Hogeschool Antwerpen

Beïnvloedt het verouderingsproces de vermoeiing en het healing gedrag van bitumineuze asfaltmortels? Wim Van den bergh Artesis Hogeschool Antwerpen Beïnvloedt het verouderingsproces de vermoeiing en het healing gedrag van bitumineuze asfaltmortels? Wim Van den bergh Artesis Hogeschool Antwerpen displacement [rad] and torque [Nm] Ter inleiding Doctoraatsonderzoek:

Nadere informatie

Bitumen De basis van asfalt. Tony De Jonghe Eurobitume

Bitumen De basis van asfalt. Tony De Jonghe Eurobitume Bitumen De basis van asfalt Tony De Jonghe Eurobitume Doel van de weg Belastingen spreiden Veilig en comfortabel Kwaliteit Duurzaam KWALITEIT ONTWERP KWALITEIT MATERIALEN KWALITEIT UITVOERING CONTROLE

Nadere informatie

De resultaten van Type Tests toegepast in contracten: een technisch correcte invulling met VEROAD-XL

De resultaten van Type Tests toegepast in contracten: een technisch correcte invulling met VEROAD-XL De resultaten van Type Tests toegepast in contracten: een technisch correcte invulling met VEROAD-XL Dr. P.C. Hopman, Dr. Ir. C.A.P.M van Gurp KOAC NPC Samenvatting Met de introductie van CE-markering,

Nadere informatie

SBRCURnet Project Autogene krimp van betonconstructies. Dag van Betontechnologie 30 maart 2017 Ton van Beek

SBRCURnet Project Autogene krimp van betonconstructies. Dag van Betontechnologie 30 maart 2017 Ton van Beek SBRCURnet Project Autogene krimp van betonconstructies Dag van Betontechnologie 30 maart 2017 Ton van Beek 1 Inhoud Autogene krimp Typen krimp Definitie Autogene krimp Wat is autogene krimp Definitie autogene

Nadere informatie

Wegen met lange levensduur

Wegen met lange levensduur Water bergen in de weg, hoe kan dat? Waterberging in de weg met het Aquaflow systeem is voor waterberging en voor waterzuivering een goede optie. Is dat civiel technisch ook zo? Ja, want Aquaflow is uitgebreid

Nadere informatie

Simulatie van onthechtingsmechanismen bij betonconstructies versterkt met uitwendig gelijmde koolstofvezelwapening. DOV mei 2004 Ernst Klamer

Simulatie van onthechtingsmechanismen bij betonconstructies versterkt met uitwendig gelijmde koolstofvezelwapening. DOV mei 2004 Ernst Klamer Simulatie van onthechtingsmechanismen bij betonconstructies versterkt met uitwendig gelijmde koolstofvezelwapening DOV mei 2004 Ernst Klamer Afstudeercommissie Prof. dr. ir. D.A. Hordijk (TU/e) Dr. ir.

Nadere informatie

Voorwoord en ontwikkeling BCTR. Aaldert de Vrieze / Harko Groot InVra plus

Voorwoord en ontwikkeling BCTR. Aaldert de Vrieze / Harko Groot InVra plus Voorwoord en ontwikkeling BCTR Aaldert de Vrieze / Harko Groot InVra plus Uitdagingen Op laboratoriumschaal schuimbitumen mengsels maken. Niet alleen een basis gestabiliseerde fundering laag maar een vervanger

Nadere informatie

94 Samenvatting te vervormen, wordt de huid bijzonder stijf bij grotere vervormingen. Uit onderzoek is gebleken dat deze eigenschap deels toe te schri

94 Samenvatting te vervormen, wordt de huid bijzonder stijf bij grotere vervormingen. Uit onderzoek is gebleken dat deze eigenschap deels toe te schri Samenvatting De biofysica kan worden beschouwd als het grensgebied tussen de natuurkunde en de biologie. In dit vakgebied worden natuurkundige methoden gebruikt om biologische systemen te analyseren en

Nadere informatie

- 2 aansluitingen (op b.v. ontvangpunten en andere bouwdelen), lasnaden, handwerk of aanzetten waar geen bitumineus membraan is aangebracht dient onde

- 2 aansluitingen (op b.v. ontvangpunten en andere bouwdelen), lasnaden, handwerk of aanzetten waar geen bitumineus membraan is aangebracht dient onde - 1 Wijzigingsblad AS 6700 d.d. 18-02-2016 vastgesteld door het Accreditatiecollege Bodembescherming Wijziging nummer 1 Van toepassing op: Protocol 6701, versie 2.0 van 19 februari 2015 Datum vaststelling

Nadere informatie

CONTAINER TERMINALS in ASFALT Het kan met PREMIUM bindmiddelen! Tine Tanghe Nynas N.V.

CONTAINER TERMINALS in ASFALT Het kan met PREMIUM bindmiddelen! Tine Tanghe Nynas N.V. CONTAINER TERMINALS in ASFALT Het kan met PREMIUM bindmiddelen! Tine Tanghe Nynas N.V. Inleiding Presentatie Nynas ervaring / Hamburg LAB: Wuppertal Univ : extensief onderzoek labo verschillende mengsels

Nadere informatie

Leidraad voor de beoordeling van de waterdichtheid van asfaltverhardingen op kunstwerken (beton en staal)

Leidraad voor de beoordeling van de waterdichtheid van asfaltverhardingen op kunstwerken (beton en staal) IR-N-05.023 Leidraad voor de beoordeling van de waterdichtheid van asfaltverhardingen op kunstwerken (beton en staal) 1 Onderwerp en toepassingsgebied Deze leidraad is bedoeld voor opdrachtgevers en opdrachtnemers

Nadere informatie

Aantal pagina's 10. Doorkiesnummer (088) Wrijvingscoëfficiënten van C-Fix-, basalt en betonzuilen

Aantal pagina's 10. Doorkiesnummer (088) Wrijvingscoëfficiënten van C-Fix-, basalt en betonzuilen Memo Van Dr. G. Wolters Aantal pagina's 10 Doorkiesnummer (088) 33 58 318 E-mail guido.wolters @deltares.nl Onderwerp Wrijvingsproeven Wrijvingscoëfficiënten van C-Fix-, basalt en betonzuilen 1 Algemeen

Nadere informatie

Rij woningen met penanten naast het trapgat

Rij woningen met penanten naast het trapgat Rij woningen met penanten naast het trapgat 1 Algemeen In dit voorbeeld wordt de stabiliteit van een rij van vier woningen beschouwd. De stabiliteit wordt verzekerd door penanten die zich naast het trapgat

Nadere informatie

Hygroscopische eigenschappen

Hygroscopische eigenschappen 2013/12 Hout Hygroscopische eigenschappen Hout en vocht Hout is een natuurproduct dat na droging en verwerking gevoelig blijft voor vocht. Dit betekent dat het kan uitzetten en krimpen. Gebeurt dit ongelijkmatig,

Nadere informatie

OIA Mogelijkheden en beperkingen. Arthur van Dommelen RWS-DVS

OIA Mogelijkheden en beperkingen. Arthur van Dommelen RWS-DVS OIA Mogelijkheden en beperkingen Arthur van Dommelen RWS-DVS OIA Ontwerp Instrumentarium Asfaltconstructies Een nieuw CROW programma voor het ontwerpen van asfaltverhardingen Aanleiding OIA Invoering Europese

Nadere informatie

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype.

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype. TNO heeft een onderzoek naar de invloed van een aantal parameters op de wrijvings- en weerstandscoëfficiënten van DEC International -slangen en -bochten uitgevoerd (rapportnummer 90-042/R.24/LIS). De volgende

Nadere informatie

PenTack. Preventief asfaltonderhoud. Duurzaam. 60% Kostenbesparing. Snel & efficiënt. Milieuvriendelijk. Voor alle soorten asfalt

PenTack. Preventief asfaltonderhoud. Duurzaam. 60% Kostenbesparing. Snel & efficiënt. Milieuvriendelijk. Voor alle soorten asfalt PenTack Duurzaam 60% Kostenbesparing Snel & efficiënt Milieuvriendelijk Voor alle soorten asfalt Preventief asfaltonderhoud Bewezen oplossingen voor onderhoud van asfaltverhardingen Bitumen aan de oppervlakte

Nadere informatie

: Vermeld op alle bladen van uw werk uw naam. : Het tentamen bestaat uit 4 bladzijden inclusief dit voorblad.

: Vermeld op alle bladen van uw werk uw naam. : Het tentamen bestaat uit 4 bladzijden inclusief dit voorblad. POST HBO-OPLEIDINGEN Betonconstructeur BV Staalconstructeur BmS Master of structural engineering Toegepaste mechanica Materiaalmodellen en niet-lineaire mechanica docent : dr.ir. P.C.J. Hoogenboom TENTAMEN

Nadere informatie

Eigenschappen basalt composiet

Eigenschappen basalt composiet Eigenschappen basalt composiet Dr.Ir. F.A.Veer TU Delft, 5 oktober 216 1 Inleiding Aan de hand van door fibercore verstrekte proefstukken zijn een aantal mechanische eigenschappen en een aantal samenstellings

Nadere informatie

Bezwijken van buisverbindingen en appendages.

Bezwijken van buisverbindingen en appendages. Bezwijken van buisverbindingen en appendages. Het plaatsen van terugstroombeveiligingen in brandblusleidingen geeft soms aanleiding tot ernstige lekkages. Dit oriënterende onderzoek geeft aan dat opwarming

Nadere informatie

NIEUWE ONTWIKKELINGEN IN DE WEGENBOUW

NIEUWE ONTWIKKELINGEN IN DE WEGENBOUW Postbus 1 Tel 0229 547700 1633 ZG Avenhorn Fax 0229 547701 www.ooms.nl/onderzoek Research & Development Cursusbijdrage dr.ir. A.H. de Bondt Nederlandse Geotextielorganisatie (www.ngo.nl) NIEUWE ONTWIKKELINGEN

Nadere informatie

In hoofdstuk 2 zijn de gehanteerde uitgangspunten en randvoorwaarden opgenomen. Hoofdstuk 3 beschrijft tot slot de verhardingsconstructies.

In hoofdstuk 2 zijn de gehanteerde uitgangspunten en randvoorwaarden opgenomen. Hoofdstuk 3 beschrijft tot slot de verhardingsconstructies. Afbeelding 1.1. Toekomstige situatie In een rode lijn is de vrijliggende busbaan weergegeven. De gele lijn geeft de Tidal Flow halte weer. Het opstelvak en de extra rijstrook op de N247 zijn in groen weergegeven.

Nadere informatie

Rij woningen met penanten in de voor- en achtergevel

Rij woningen met penanten in de voor- en achtergevel Rij woningen met penanten in de voor- en achtergevel 1 Algemeen In dit voorbeeld wordt de stabiliteit van een rij van drie woningen, waarbij de stabiliteit verzekerd wordt door penanten die zijn opgenomen

Nadere informatie

Materiaalontwikkeling

Materiaalontwikkeling Parallelsessie 3 Materiaalontwikkeling Materiaalontwikkeling Staalvezels in betonwegen Geoptimaliseerd uitgeborsteld beton Sessievoorzitter: Dick Hordijk, Bureau Hageman Materiaalontwikkeling Staalvezels

Nadere informatie

Wordt PmB het teer van het komende decennium?

Wordt PmB het teer van het komende decennium? Wordt PmB het teer van het komende decennium? C.M.A. (Rémy) van den Beemt BAM Infra Asfalt M.M.J. (Maarten) Jacobs BAM Infra Asfalt Samenvatting In de wegenbouw wordt te pas en te onpas polymeer gemodificeerd

Nadere informatie

Hout. Houteigenschappen 2013/12

Hout. Houteigenschappen 2013/12 2013/12 Hout Houteigenschappen Hout is een natuurproduct. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Deze eigenschappen kunnen echter per soort enigszins variëren. Om tot optimaal gebruik en

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4. MECHANISCHE EIGENSCHAPPEN van WEGENBOUWMATERIALEN

HOOFDSTUK 4. MECHANISCHE EIGENSCHAPPEN van WEGENBOUWMATERIALEN 123 HOOFDSTUK 4 MECHANISCHE EIGENSCHAPPEN van WEGENBOUWMATERIALEN 124 4.1 Inleiding: In de weg- en spoorwegbouw wordt een grote diversiteit aan materialen toegepast zoals: klei zand gebroken ongebonden

Nadere informatie

Productinformatie uitgebreid. Dynamisch Meten Impactenergie

Productinformatie uitgebreid. Dynamisch Meten Impactenergie Het meten van impactenergie (uitgedrukt in kn en tijd) ten behoeve van slagverdichters (Marshallhamer, proctorhamer, terugslaghamer beton, en elke andere toepassing of apparaat waarvan de energieafgifte

Nadere informatie

Matthias Van Wonterghem, Pieter Vanhulsel Aluminium en hoge snelheid, een mooie toekomst?

Matthias Van Wonterghem, Pieter Vanhulsel Aluminium en hoge snelheid, een mooie toekomst? Matthias Van Wonterghem, Pieter Vanhulsel Aluminium en hoge snelheid, een mooie toekomst? Milieu is een hot topic. En terecht. Het is nu dat er moet gediscussieerd worden om onze huidige levenskwaliteit

Nadere informatie

AGRAC DOOR EEN DEFLECTIEBRIL BEKEKEN, NIEUWE INZICHTEN

AGRAC DOOR EEN DEFLECTIEBRIL BEKEKEN, NIEUWE INZICHTEN Em Postbus 1 Tel 0229 547700 1633 ZG Avenhorn Fax 0229 547701 www.ooms.nl/rd Research & Development publicatie E. Molenberg ir. J.G.F. Schrader AGRAC DOOR EEN DEFLECTIEBRIL BEKEKEN, NIEUWE INZICHTEN CROW

Nadere informatie

Mechanica van Materialen: Voorbeeldoefeningen uit de cursus

Mechanica van Materialen: Voorbeeldoefeningen uit de cursus Mechanica van Materialen: Voorbeeldoefeningen uit de cursus Hoofdstuk 1 : Krachten, spanningen en rekken Voorbeeld 1.1 (p. 11) Gegeven is een vakwerk met twee steunpunten A en B. Bereken de reactiekrachten/momenten

Nadere informatie

Vergelijking Q-last en puntlasten op magazijnvloeren. Puntlasten op vloeren vaak onderschat. Puntlasten op vloer vaak onderschat

Vergelijking Q-last en puntlasten op magazijnvloeren. Puntlasten op vloeren vaak onderschat. Puntlasten op vloer vaak onderschat Vergelijking Q-last en puntlasten op magazijnvloeren Puntlasten op vloeren vaak onderschat 48 8 17 1 Niels Punt, Lex van der Meer ABT bv Nieuwe kleding, nieuwe laptop, nieuwe fiets? Het wordt steeds gewoner

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Augustus 2013 001_NL Gebruiksvoorschrift F1 F2 F3 Er bestaan drie uitvoeringen gaasbakken. De 4983 heeft een verhoogde bodem. De 4980 en de 4984 hebben een verstevigde bodem

Nadere informatie

Rekenregels vvuhsb; een voorzet

Rekenregels vvuhsb; een voorzet 23 Juni 2011 Ir. P.C. van Hennik Ing. P.P.F. van Rijen Rekenregels vvuhsb; een voorzet Inhoudsopgave CAE Nederland B.V. Introductie Praktijk voorbeelden Het materiaal (samenstelling & eigenschappen) Rekenen:

Nadere informatie

Volumetrie = levensduur: IVO-SMA en de Standaard 2015

Volumetrie = levensduur: IVO-SMA en de Standaard 2015 Volumetrie = levensduur: IVO-SMA en de Standaard 2015 Ing. Jan Willem Venendaal BAM Wegen bv Rémy van den Beemt BAM Wegen bv Samenvatting Steenmastiekasfalt ontleent zijn duurzaamheid aan het hoge mastiekgehalte

Nadere informatie

COST-action 348. Dr.ir. A.H. de Bondt

COST-action 348. Dr.ir. A.H. de Bondt COST-action 348 Dr.ir. A.H. de Bondt www.ooms.nl/onderzoek Breda, 15 Juni 2006 Overzicht presentatie Inleiding Doelen Work Package 4 Ongebonden lagen Gebonden lagen (asfalt) Conclusies Aanbevelingen Reinforcement

Nadere informatie

( ) ( ) Bij welke karakteristieke afschuifsnelheid zijn de weerstanden voor beide materialen gelijk: dan moet gelden:

( ) ( ) Bij welke karakteristieke afschuifsnelheid zijn de weerstanden voor beide materialen gelijk: dan moet gelden: Opgave 1: a) Enkele producteigenschappen die bepaald worden door de keuze voor PP of PS: 1 Stijfheid: PS is amorf, G = ca 1 GPa; PP is semi-kristallijn, G = ca.5 GPa. 2 Temperatuursbereik: Tg van PS is

Nadere informatie

DE MSCR TEST, EEN NIEUWE BINDMIDDEL TESTS VOOR SPOORVORMING?

DE MSCR TEST, EEN NIEUWE BINDMIDDEL TESTS VOOR SPOORVORMING? DE MSCR TEST, EEN NIEUWE BINDMIDDEL TESTS VOOR SPOORVORMING? Dr. HILDE SOENEN, MARIANNE DE KEYSER, GEERT LEMOINE, SERGE HEYRMAN NYNAS NV Summary De MSCR "Multiple Stress Creep Recovery" test is recent

Nadere informatie

Sterkte van veen. J.B.A. Weijers Rijkswaterstaat

Sterkte van veen. J.B.A. Weijers Rijkswaterstaat Sterkte van veen J.B.A. Weijers De dijk en omgeving. Jachthaven Uitdam uitdam March 19, 2013 2 Globale geometrie. Uitdam 3 Opbouw van de veenlaag 4 Karakterisering van veen. De variabiliteit in veen wordt

Nadere informatie

7.3 Grenstoestand met betrekking tot de dragende functie 7.3.1 Kanaalplaatvloeren Buiging

7.3 Grenstoestand met betrekking tot de dragende functie 7.3.1 Kanaalplaatvloeren Buiging Tabel 4 Brandwerendheidseisen met betrekking tot bezwijken (zie Bouwbesluit tabellen V) bouwconstructie brandwerendheidseis (min.) bouwconstructie waarvan bet bezwijken l~idt tot bet onbruikbaar worden

Nadere informatie

Classificatie van asfaltmengsels met behulp van de RSAT proef

Classificatie van asfaltmengsels met behulp van de RSAT proef Classificatie van asfaltmengsels met behulp van de RSAT proef J.M. Hartjes Breijn BV, Wegbouwkunde J.L.M. Voskuilen Rijkswaterstaat, Dienst Verkeer en Scheepvaart Samenvatting Sinds 1998 wordt de RSAT

Nadere informatie

Notitie hoofdconstructeur

Notitie hoofdconstructeur INGENIEURSBUREAU A. PALTE B.V. VALKENBURG AAN DE GEUL DOCUMENT: 420077-RAP-002 PAGINANUMMER 1. Notitie hoofdconstructeur De hoofdconstructeur van het gebouw heeft in een notitie opgesteld bij het rapport.

Nadere informatie

Uit te voeren in groepen van 2 personen. Indien een groep van 2 personen niet mogelijk is, dient de opdracht alleen uitgevoerd te worden

Uit te voeren in groepen van 2 personen. Indien een groep van 2 personen niet mogelijk is, dient de opdracht alleen uitgevoerd te worden Solidworks Simulation: Opdracht versie 2014 Uit te voeren in groepen van 2 personen. Indien een groep van 2 personen niet mogelijk is, dient de opdracht alleen uitgevoerd te worden De opdracht Een fietsen

Nadere informatie

Vergelijking van 2 wrijvingsreductie systemen in de triaxiaalproef (NEN B) op een asfalt proefstuk inclusief rekstrooksignalen

Vergelijking van 2 wrijvingsreductie systemen in de triaxiaalproef (NEN B) op een asfalt proefstuk inclusief rekstrooksignalen Vergelijking van 2 wrijvingsreductie systemen in de triaxiaalproef (NEN 12697-25B) op een asfalt proefstuk inclusief rekstrooksignalen M.R. Poot Sectie Verkeersbouwkunde, TU Delft S.M.J.G. Erkens Sectie

Nadere informatie

1 Intro: karakterisering vermoeiing via de RDEC methodiek de theorie

1 Intro: karakterisering vermoeiing via de RDEC methodiek de theorie Verificatie RDEC methodiek voor karakterisering asfaltvermoeiing Jan Telman, Q-Consult Bedrijfskundig Adviseurs, 31 januari 2016 jan.telman@qconsult.nl; 06-2186 8549 1 Intro: karakterisering vermoeiing

Nadere informatie

Asfalt en bitumendag 2010

Asfalt en bitumendag 2010 Asfalt en bitumendag 2010 Eengoedof eenslechtwegdek... wie betaalt de rekening? Jacob Groenendijk met dank aan Nico van den Berg KOAC-NPC Inhoud Energieverbruik van een weg in verschillende levensstadia

Nadere informatie

No. 44 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH.INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN ^«BANDOENG

No. 44 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH.INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN ^«BANDOENG No. 44 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH.INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN r / Q,\ ^«BANDOENG TRACTIE. WEERSTANDEN. Het moderne verkeer, het verkeer in mechanische tractie, over den gewonen weg,

Nadere informatie

Vermoeiingsbeproeving

Vermoeiingsbeproeving Laskennis opgefrist (nr. 69) Vermoeiingsbeproeving Deel 1: Inleiding en ontwikkeling Vermoeiing als specifiek faalmechanisme is vanaf het vroegste begin van de 19e eeuw onderkend. Het was echter de ontwikkeling

Nadere informatie

Het belang van hechtlagen in tweelaags asfalt constructies op orthotrope stalen brugdekken.

Het belang van hechtlagen in tweelaags asfalt constructies op orthotrope stalen brugdekken. Het belang van hechtlagen in tweelaags asfalt constructies op orthotrope stalen brugdekken. M. Huurman Technische Universiteit Delft J. Voskuilen en P. van Dijk Rijkswaterstaat J. Molenaar Intron Samenvatting

Nadere informatie

CE-eigenschappen: weten en dan meten

CE-eigenschappen: weten en dan meten CE-eigenschappen: weten en dan meten Dr. P.C. Hopman KOAC NPC Samenvatting Om een CE-markering voor asfaltmengsels te verkrijgen is Type Testing nodig. Voor dichte mengsels behoort daartoe het meten van

Nadere informatie

de geschikte oplossing is.

de geschikte oplossing is. Asfalt in tunnels Evert de Jong; VBW-Asfalt Aan de verharding in tunnels worden in principe dezelfde eisen gesteld als aan een gewone verharding. Sommige eisen zijn echter net even zwaarder of vragen vanwege

Nadere informatie

Pneumatic Impact Treatment

Pneumatic Impact Treatment Pneumatic Impact Treatment PIT de Anti veroudering methode voor uw productie installaties verminderd significant de kosten veroorzaakt door schade, reparatie en productieverlies Vermoeiingsschade Dynamische

Nadere informatie

W-DWW-98034. Toepassing van een op volumetrie gebaseerde mengselontwerpmethode. Jan Voskuilen 1 en Gerrit Westera 2

W-DWW-98034. Toepassing van een op volumetrie gebaseerde mengselontwerpmethode. Jan Voskuilen 1 en Gerrit Westera 2 W-DWW-98034 Toepassing van een op volumetrie gebaseerde mengselontwerpmethode. Jan Voskuilen 1 en Gerrit Westera 2 ' Dienst Weg- en Waterbouwkunde, Rijkswaterstaat Postbus 5044, 2600 GA Delft 1 KOAC WMD,

Nadere informatie

Asfaltproductie bij lage temperaturen

Asfaltproductie bij lage temperaturen Asfalt en bitumendag Asfaltproductie bij lage temperaturen Ing. Tine Tanghe (R. Renaudeau) 20 november 2008 DEFINITIES Temperatuur > 140 C 110-130 C 80 95 C 25 60 C ENGELS HOT WARM SEMI - WARM COLD NEDERLANDS

Nadere informatie

Cement en water vormen cementlijm

Cement en water vormen cementlijm Nabehandelen De nazorg van vers gestort betonwerk wordt nabehandelen genoemd. Doel van het nabehandelen is om het water in het verhardende beton vast te houden en niet te laten verdampen. De kwaliteit

Nadere informatie

ONDERZOEKINGSCOMMISSIES (1977)

ONDERZOEKINGSCOMMISSIES (1977) ONDERZOEKINGSCOMMISSIES (1977) COMMISSIE A 7 A 13 A16 A 19 A21 A 23 A 24 A 26 Onderzoek naar het plastische gedrag van constructies. Onderzoek naar de krachtsverdeling in scheve platen. Veiligheid. Statisch

Nadere informatie

Samenvatting. A. van Leeuwenhoeklaan MA Bilthoven Postbus BA Bilthoven KvK Utrecht T

Samenvatting. A. van Leeuwenhoeklaan MA Bilthoven Postbus BA Bilthoven   KvK Utrecht T A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl KvK Utrecht 30276683 T 030 274 91 11 info@rivm.nl Uw kenmerk Gevoeligheid van de gesommeerde depositiebijdrage onder 0,05

Nadere informatie

Mechanische beproeving

Mechanische beproeving Laskennis opgefrist (nr. 65) Mechanische beproeving Compact Tension en J-integraal In de vorige aflevering van Laskennis Opgefrist is de CTOD-proef besproken. Ook is het gebruik van een Single Edge Notched

Nadere informatie

Belastingproeven PVC stellingkasten

Belastingproeven PVC stellingkasten TNO-rapport TNO-034-DTM-2010-04905 Belastingproeven PVC stellingkasten Van Mourik Broekmanweg P.O. Box 49 2600 AA Delft The Netherlands www.tno.nl T +31 88 866 30 00 F +31 88 866 30 10 wegwijzer@tno.nl

Nadere informatie

Tentamen Fundamentals of Deformation and Linear Elasticity (4A450)

Tentamen Fundamentals of Deformation and Linear Elasticity (4A450) Tentamen Fundamentals of Deformation and Linear Elasticity (4A450) Datum: 22 november 2001 Tijd: 14:00 17:00 uur Locatie: Auditorium, zaal 9, 10, 15 en 16 Dit tentamen bestaat uit drie opgaven. Het gebruik

Nadere informatie

DIMENSIONERING VAN WEGEN MET BEHULP VAN DE SOFTWARE DIMMET

DIMENSIONERING VAN WEGEN MET BEHULP VAN DE SOFTWARE DIMMET 1 DIMENSIONERING VAN WEGEN MET BEHULP VAN DE SOFTWARE DIMMET Dr. ir. JOHAN MAECK Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw Deze bijdrage betreft een demonstratie van de mogelijkheden die de software DimMET biedt

Nadere informatie

Asfalt op brugdekken. Jacob Groenendijk Ook namens Jan Voskuilen (RWS-DVS) en Paul Spencer (RWS-DI) Infradagen 2012

Asfalt op brugdekken. Jacob Groenendijk Ook namens Jan Voskuilen (RWS-DVS) en Paul Spencer (RWS-DI) Infradagen 2012 Asfalt op brugdekken Jacob Groenendijk Ook namens Jan Voskuilen (RWS-DVS) en Paul Spencer (RWS-DI) Infradagen 2012 [Heijmans/RWS] Inhoud RWS Richtlijn Eisen Waterdichtheid Oplossingen RWS RTD 1009:2012

Nadere informatie

Inhoud Introductie EOS Edelsplit eigenschappen Historie EOS Edelsplit Onderzoek Huidige Toepassingen Voordelen Provincie Overijssel Dia 2

Inhoud Introductie EOS Edelsplit eigenschappen Historie EOS Edelsplit Onderzoek Huidige Toepassingen Voordelen Provincie Overijssel Dia 2 Electro Ovenslakken (EOS) Ervaringen en toepassingen in Nederland Jos Put Inhoud Introductie EOS Edelsplit eigenschappen Historie EOS Edelsplit Onderzoek Huidige Toepassingen Voordelen Dia 2 JP Infra Advies

Nadere informatie

Heat Exchanging Asphalt Layers : Studie naar de implementatie in Vlaanderen

Heat Exchanging Asphalt Layers : Studie naar de implementatie in Vlaanderen Heat Exchanging Asphalt Layers : Studie naar de implementatie in Vlaanderen Ing. Ian Severins, dr.ing. Cedric Vuye, Dr.Ing. Wim Van den bergh Artesis Hogeschool Antwerpen & Universiteit Antwerpen (Fac.

Nadere informatie

Verantwoord dilateren met nieuwe dilatatietool. Prof. ir-arch. D.R.W. Martens

Verantwoord dilateren met nieuwe dilatatietool. Prof. ir-arch. D.R.W. Martens Verantwoord dilateren met nieuwe dilatatietool Prof. ir-arch. D.R.W. Martens overzicht Waarom dilateren? Gangbare praktijk Waarom nieuwe dilatatietool? Uitgangspunten Opportuniteiten met dilatatietool

Nadere informatie

Hechting dekvloeren. Onderzoek naar het scheuren onthechtingsgedrag van cementgebonden dekvloeren

Hechting dekvloeren. Onderzoek naar het scheuren onthechtingsgedrag van cementgebonden dekvloeren 1 Onderzoek naar het scheuren onthechtingsgedrag van cementgebonden dekvloeren Hechting dekvloeren Gescheurde en deels losliggende dekvloeren komen veelvuldig voor in de bouwpraktijk. Een goede hechting

Nadere informatie