december 2008 voorlopig vastgesteld Bestuurlijk Beslisdocument Strategische Visie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "december 2008 voorlopig vastgesteld Bestuurlijk Beslisdocument Strategische Visie 2009-2013"

Transcriptie

1 december 2008 Bestuurlijk Beslisdocument Strategische Visie

2 1 De GGD: Gewone zorgaanbieder of gemeentelijke dienst? De GGD Gelre-IJssel heeft een onderzoek naar zijn positie en kwaliteiten uitgevoerd. Die heeft geleid tot de concept-strategische visie die ook in uw bezit is. Dit is het dat de belangrijkste beslispunten bevat. Het Algemeen Bestuur van de GGD Gelre-IJssel, met de wethouders volksgezondheid van de 21 deelnemende gemeenten, heeft op 21 november 2008 voorlopig ingestemd met dit beslisdocument. De gemeenten kunnen reageren tot 16 maart 2009 en het Algemeen Bestuur zal de visie definitief vaststellen op 23 april De GGD blijkt voor een splitsing van wegen te staan. De dienst kan twee kanten uit: A. Hij kan zich ontwikkelen als zorgaanbieder (maatschappelijke onderneming). B. Hij kan zich versterken als gemeentelijke gezondheidsdienst. Model A: Gewone zorgaanbieder. Als zorgaanbieder zou de GGD vooral een uitvoerende organisatie zijn, naast andere instellingen zoals thuiszorg, welzijnsinstellingen enz. De afstand tot de gemeenten neemt toe. De dienst zou op basis van zijn expertise nieuwe producten ontwikkelen en die in concurrentie met andere instellingen aanbieden. Model B: Gemeentelijke dienst. De GGD komt in dit model juist dichter bij de gemeenten te staan. Hij is dè adviseur van het gemeentebestuur op het gebied van de volksgezondheid. Hij staat de gemeentebesturen met raad en daad bij. En is oog en oor voor de gemeenten. Hoofdtaak is het uitvoeren van publieke verantwoordelijkheden op het gebied van de volksgezondheid. Zowel in de met gemeenten gehouden interviews als op de GGDbestuursconferentie van 18 juni 2008 in Almen blijkt binnen het Algemeen Bestuur de GGD als gemeentelijke dienst het grootste draagvlak te hebben. Het Algemeen Bestuur heeft voorlopig besloten voor Model B te kiezen mede op grond van de volgende overwegingen: De verantwoordelijkheid van de gemeenten op de beleidsterreinen van zorg nemen toe. Het accent ligt daarbij op de regiefunctie. De regiefunctie wordt bezien als een publieke taak, die tot doel heeft sturing te geven aan processen die door particuliere (zorg)aanbieders worden ingevuld. De GGD is een publieke dienst met vele verbindingen met het zorgveld. Dat maakt deze dienst bij uitstek geschikt om onder gemeentelijke verantwoordelijkheid de gemeenten bij deze regiefunctie terzijde te staan met haar (epidemiologische kennis), analyses, beleidsadvies en coördinerend vermogen. Omdat de GGD zelf een publieke, gemeentelijke dienst is kan hij door de bestuurders zelf ge- en bestuurd worden. Als de GGD dicht bij de gemeenten staat, kan hij beter worden ingezet ter ondersteuning van de GHOR (geneeskundige hulpverlening bij rampen).

3 2 Algemene besluiten Besluit 1: Keuze voor gemeentelijke dienst. De GGD Gelre-IJssel moet de afstand tot de gemeenten verkleinen en zich versterken als gezamenlijke gemeentelijke dienst. Besluit 2: Verkleining afstand tot de gemeenten. De verkleining van de afstand tot de gemeenten moet op drie terreinen plaatsvinden: 1. Verhoging van de klantgerichtheid naar de gemeenten. 2. Versterking van de bestuurbaarheid. 3. Optimalisatie van de gezamenlijke werkprocessen. Besluit 2a: Verhoging klantgerichtheid naar gemeenten. De gemeenten zijn samen eigenaar en opdrachtgever van de GGD. De individuele gemeenten kunnen echter ook als (interne) klanten van de GGD worden gezien. Om de gemeenten beter als klant te kunnen bedienen: 1. Krijgt elke gemeente een vast aanspreekpunt binnen de GGD dat ze op alle GGD-zaken kan aanspreken: de regiomanager, die daarmee tevens de functie van accounthouder heeft Kunnen individuele gemeenten binnen het gezamenlijke, uit de inwonerbijdrage bekostigde basispakket lokale accenten aanbrengen (binnen gezamenlijke randvoorwaarden). Deze accenten kunnen in eerste instantie liggen op het gebied van beleidsadvies, epidemiologie en gezondheidsbevordering. 3. Zal de dienstverlening van de GGD meer afgestemd worden op de wensen van de individuele gemeente. Besluit 2b: Versterking bestuurbaarheid. Om de bestuurbaarheid te vergroten: 1. Vergroot de GGD het inzicht in de effectiviteit (maatschappelijk rendement) en doelmatigheid van de uitgaven. 2. Kunnen gemeenten behalve afzonderlijk ook regionaal 2 samen lokale accenten zetten. Dit sluit aan bij de regionale organisatie van de GGD en de verantwoordelijkheid van de regiomanagers voor het accountmanagement. 3. Geeft de GGD de gemeenten meer en toegankelijker inzicht in haar organisatiestructuur, basis- en plustaken, meerjarenbeleid, verdeling van verantwoordelijkheden, productenoverzicht en wie men voor welke vraag moet benaderen. Besluit 2c: Optimalisatie onderlinge werkprocessen. 1. De GGD houdt de relevante gemeentelijke beleidsadviseurs in ieder geval op de hoogte van contacten van de GGD met gemeentebestuurders en van de beleidsontwikkeling die binnen de GGD gaande is. 2. Ook vraagt de dienst de gemeentelijke beleidsadviseurs bij beleidsontwikkeling tussentijds om advies. Deze adviseurs houden op hun beurt de GGD op de hoogte van de politieke agenda van de gemeente. 1 De GGD Gelre-IJssel werkt met vier gemeentelijke gezondheidsteams: in Harderwijk, Deventer, Apeldoorn en Doetinchem. 2 Met regio wordt hier bedoeld de Wgr-regio, waarbinnen gemeenten in Gelre-IJssel hun algemene samenwerking vormgeven: Noord-Veluwe, Stedendriehoek en Achterhoek.

4 3 Besluit 3: Primair publieke taken. 1. De GGD verricht primair werkzaamheden die de gezondheid van (groepen) mensen bevorderen, bewaken of beschermen. 2. De GGD verricht primair publieke taken. Dit houdt in, dat een of meer van volgende situaties aan de orde is: a. òf niemand anders pakt de taak op; b. òf anderen leveren een beduidend lagere kwaliteit; c. òf anderen zijn beduidend duurder; d. òf anderen kunnen de continuïteit van het werk niet garanderen; e. òf anderen zijn monopolist of dreigen dat te worden. Kortom: het is echt nodig of (zeer) gewenst dat de GGD de taak oppakt. 3. Wanneer het uitbesteden van taken effectief en doelmatig is, behoort de GGD die taken uit te besteden. Besluit 4: Versterking coördinerend en regisserend vermogen. De gemeente krijgt ook op het gebied van de volksgezondheid steeds meer coördinerende en regisserende verantwoordelijkheden. De samenleving accepteert niet meer dat organisaties langs elkaar heen werken. Dit heeft ook voor de GGD, als de gemeentelijke gezondheidsdienst, gevolgen: 1. De GGD is als gemeentelijke gezondheidsdienst de meest voor de hand liggende uitvoerder van de coördinerende taken van de gemeente op de terreinen waarop het gezondheidsbelang overheersend is. 2. De GGD adviseert de gemeenten over de beleidsregie die bij de gemeenten berust. De GGD kan vervolgens in opdracht van de gemeenten de regie voeren op de uitvoeringsprocessen. De regie op de zorg per klant ligt bij andere organisaties, zoals de thuiszorg, de ggz en het bureau jeugdzorg. 3. De GGD moet ervoor zorgen de coördinerende taken goed aan te kunnen. Dat stelt meerdere eisen, waaronder: a. voldoende op coördinerende kwaliteiten geselecteerde en getrainde medewerkers; b. een grotere gerichtheid op externe samenwerking; c. geen taken uitvoeren die een concurrerende relatie met samenwerkingspartners tot gevolg hebben; d. een meer heldere en eenduidige profilering dan tot nu toe.

5 4 Het voorgaande resulteert in de volgende missie Missie De GGD Gelre-IJssel is de gezondheidsdienst van 21 gemeenten. Hij bewaakt, beschermt en bevordert de gezondheid van de inwoners. Toelichting De GGD signaleert gezondheidsproblemen en -risico s, adviseert over oplossingen en coördineert de uitvoering ervan. Wanneer dat gewenst is, voert hij zelf ook uit. De GGD is oog en oor voor het openbaar bestuur. De GGD richt zich in de eerste plaats op preventie. De GGD doet zijn werk professioneel en betrokken, met veel oog voor de mensen met de grootste gezondheidsrisico s. De GGD werkt intern nauw samen en zet zich in voor een goede samenwerking met externe partners. De GGD stelt zich zo objectief mogelijk op. De GGD verricht zijn taken op grond van de wet of op verzoek van gemeenten, het rijk of anderen. De GGD streeft effectiviteit en doelmatigheid na. De werkzaamheden van de GGD sluiten altijd aan bij de kennis en competenties waarover hij beschikt.

6 5 Besluiten per werkveld Ook op het niveau van de verschillende werkvelden liggen er bestuurlijke beleidskeuzes voor. Ze zijn groter in aantal en veel verscheidener dan de keuzes op concern-niveau. Besluit 1: Voorwaarden gezondheidsbevordering. De gezondheidsbevorderende activiteiten voldoen aan de volgende voorwaarden. Ze: a. Bevorderen een gezonde leefstijl. b. Sluiten aan bij de landelijke speerpunten: de bestrijding van roken, schadelijk alcoholgebruik, overgewicht, diabetes en depressies. c. Zijn komende jaren het meest gericht op jongeren, ouderen en mensen met een lage sociaal-economische status. d. Zijn zo veel mogelijk wetenschappelijk onderbouwd (evidence based). e. Bestaan uit: onderzoek, advisering, regie, het adviseren van inwoners en/of het ter beschikking stellen van ondersteunend materiaal. f. Worden geëvalueerd op basis van evaluatievragen die na overleg met de gemeenten zijn vastgesteld. Besluit 2: Taakbepaling OGGZ. 1. Tot de taken van de GGD behoren op het gebied van de OGGZ in ieder geval de uit de vaste inwonersbijdragen gefinancierde basistaken: a. Signaleren en bestrijden van risicofactoren. b. Informatieverzameling over de gezondheidstoestand van de bevolking. c. Beleidsadvisering. d. Het monitoren van de uitvoering van door organisaties gemaakte afspraken. e. Psychosociale hulp bij rampen. f. Gezondheidsvoorlichting aan risicogroepen (gezondheidsbevordering). 2. Prioriteit binnen de OGGZ-activiteiten van de GGD heeft het meehelpen toeleiden van zorgwekkende zorgmijders naar zorg en opvang. 3. Het namens de gemeenten tot stand brengen van afspraken tussen betrokken organisaties op de uitvoering van de OGGZ kan voor de komende jaren een belangrijke opdracht zijn aan de GGD. Het is een plustaak. Besluit 3: Prioritering medische milieukunde. Het aantal mogelijke werkzaamheden op het gebied van medische milieukunde is bijna onbegrensd. Daarom is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Achtereenvolgens hebben prioriteit: 1. Het beantwoorden van adviesvragen van gemeenten. 2. Het beantwoorden van informatieve vragen van burgers. 3. Het proactief adviseren van gemeenten. 4. Proactieve voorlichting aan het publiek. 5. Onderzoek op verzoek van burgers.

7 6 Besluit 4: Heldere financiering beleidsadvisering. Voor een goede advisering aan de gemeenten moet een nader uitgewerkte, duidelijke verdeling gemaakt worden van de financiering van de taken van de beleidsadviseur over standaard basispakket, lokaal accent en plustaken. Naarmate de rol van de GGD als gemeentelijk beleidsadviseur vanzelfsprekender wordt, wordt de vraag prangender welke werkzaamheden wèl en welke niet meer tot het basispakket horen. Dit wordt duidelijk vastgelegd. Besluit 5: Versterking epidemiologie. De hoofddoelen van de ontwikkeling van de epidemiologie zijn: 1. Meer betrekken van de gemeentelijk beleidsambtenaren bij de voorbereiding van de gezondheidsmonitors. 2. Waar mogelijk epidemiologische onderzoeksresultaten voorzien van concrete beleidsadviezen. 3. Waar mogelijk geven van toekomstprognoses. 4. Terugkoppelen met de gemeenten over het verloop van een onderzoek. 5. Meer naar buiten treden met onderzoeksresultaten. 6. Beperken van de doorlooptijden van de onderzoeken. Besluit 6: Doorzetten vernieuwing jeugdgezondheidszorg De GGD zal de ingezette vernieuwing van de jeugdgezondheidszorg voortvarend voorzetten, met als doelen o.a.: 1. Meer aandacht en tijd voor de kinderen die de grootste gezondheidsrisico s lopen, met meer contactmomenten. 2. Gerichter zoeken naar de gezondheidsproblemen die bij de betreffende leeftijdsgroep veel voorkomen. 3. Meer helderheid, herkenbaarheid, toegankelijkheid en transparantie van de JGZ. 4. Verhoging van de effectiviteit en doelmatigheid door slimmere logistieke processen. 5. Versterking van de integrale jeugdgezondheidszorg voor 0- tot 19-jarigen door verdere intensivering van de inhoudelijke samenwerking met de thuiszorgorganisaties die de jeugdgezondheidszorg voor de 0- t/m 4-jarigen uitvoeren. 6. Ondersteuning van de besluitvorming door de gemeenten over de organisatie van de integrale jeugdgezondheidszorg (0 tot 19 jaar), in samenhang met de totstandkoming van de centra voor jeugd en gezin. De GGD werkt hiertoe een opiniërend stuk uit met enige besturingsvarianten en een sterkte/zwakte analyse daarvan.

8 7 Besluit 7: Prioriteiten bestrijding infectieziekten Bij de bestrijding van infectieziekten krijgen prioriteit: 1. Een verdere verbetering van de voorbereiding op rampen, in samenwerking met andere GGD en en de GHOR (o.a. outbreak-management bij infectieziekten, psychosociale hulpverlening na rampen en maatschappelijke onrust en ingrijpende gebeurtenissen, zoals zedenzaken en overlijden leerlingen). 2. Verder meehelpen vormgeven van de grotere rol die de Wet publieke gezondheid bij infectieziekte-uitbraken toebedeelt aan de burgemeester en de arts infectieziekten als zijn directe adviseur. 3. Verdere samenwerking en harmonisatie tussen de GGD en in Oost-Nederland van de algemene infectieziektebestrijding, onder andere door visitatie, opleiding en uitwerken van kwaliteitsnormen. 4. Verdere samenwerking en opschaling in Oost-Nederland van de tuberculosebestrijding. Besluit 8: Verhoging prijs/kwaliteitsverhouding forensische geneeskunde. Hoofddoelen van de forensische gezondheidszorg voor komende jaren zijn: 1. Behouden van voldoende beschikbaarheid van artsen voor de forensische taken. 2. Betere aansluiting van het aanbod op de vraag van de opdrachtgevers. 3. Beperken van kosten en tarieven door: - Meer samenwerking met anderen, zoals aangrenzende GGD en en specialistische medische bureaus. - Automatisering van informatiestromen. - Een open opstelling om de forensische taken aan anderen over te dragen (vooralsnog is er echter geen belangstellende).

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de raad,

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de raad, Directie Inwoners Ingekomen stuk D11 (PA 18 juni 2008) Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024)

Nadere informatie

Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011 Raadsvergadering, 31 januari 2012 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011 Nr.: 483 Agendapunt: 11 Datum: 31 januari 2012 Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

december 2008 voorlopig vastgestelde Strategische Visie 2009-2013

december 2008 voorlopig vastgestelde Strategische Visie 2009-2013 voorlopig vastgestelde Strategische Visie 2009-2013 2 Hoofdstuk 1: Samenvatting. Doelen We willen onze zwaktes verbeteren. Dat leidt tot de volgende externe en interne doelen: Externe doelen: 1. De afstand

Nadere informatie

Bestuursopdracht Raad

Bestuursopdracht Raad Bestuursopdracht Raad Natuurlijk: gezond! Uitgangspunten notitie lokaal gezondheidsbeleid Naam ambtenaar: P.M. Veldkamp Datum: 18 april 2008 1. Aanleiding. Gemeenten zijn verplicht om iedere vier jaar

Nadere informatie

GGD regio Utrecht. Uw gemeentelijke gezondheidsdienst Nicolette Rigter, Directeur Publieke Gezondheid

GGD regio Utrecht. Uw gemeentelijke gezondheidsdienst Nicolette Rigter, Directeur Publieke Gezondheid GGD regio Utrecht Uw gemeentelijke gezondheidsdienst Nicolette Rigter, Directeur Publieke Gezondheid GGD regio Utrecht in het kort 26 gemeenten: 6 subregio s incl. de stad Utrecht 1,2 miljoen inwoners

Nadere informatie

9 maart 2015 Judith Lemmen regiomanager Land van Cuijk

9 maart 2015 Judith Lemmen regiomanager Land van Cuijk 9 maart 2015 Judith Lemmen regiomanager Land van Cuijk GGD = Gemeentelijke GezondheidsDienst Publieke Gezondheid & veiligheid is wettelijke taak. Alle 400 gemeenten hebben eigen GGD. GGD is van jullie:

Nadere informatie

GGD regio Utrecht. Uw gemeentelijke gezondheidsdienst Nicolette Rigter, Directeur Publieke Gezondheid

GGD regio Utrecht. Uw gemeentelijke gezondheidsdienst Nicolette Rigter, Directeur Publieke Gezondheid GGD regio Utrecht Uw gemeentelijke gezondheidsdienst Nicolette Rigter, Directeur Publieke Gezondheid GGD regio Utrecht in het kort 26 gemeenten: 6 subregio s incl. de stad Utrecht 1,2 miljoen inwoners

Nadere informatie

Factsheet GGD Hollands Noorden. M T W

Factsheet GGD Hollands Noorden. M T W T 088 01 00 500 M info@ggdhn.nl W www.ggdhn.nl Inhoudsopgave Over de GGD... 3 Jeugdgezondheidszorg... 4 Infectieziektenbestrijding... 5 Kwetsbare burgers... 6 Onderzoek, beleid en preventie... 7 Colofon...

Nadere informatie

Strategische Agenda Een gezond en veilig bestaan voor onze inwoners in Zaanstreek-Waterland

Strategische Agenda Een gezond en veilig bestaan voor onze inwoners in Zaanstreek-Waterland Strategische Agenda 2018-2021 Een gezond en veilig bestaan voor onze inwoners in Zaanstreek-Waterland Vastgesteld Algemeen Bestuur 18 oktober 2018 Inleiding In de door het Algemeen Bestuur in december

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.J.J. Ligtenberg Datum collegebesluit : 16 februari 2016 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.J.J. Ligtenberg Datum collegebesluit : 16 februari 2016 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.J.J. Ligtenberg Datum collegebesluit : 16 februari 2016 Corr. nr.: 2016.02807 Onderwerp : GGD: Kadernota 2017 'Gezondheid gaat verder' Programma : 2. Welzijn, zorg en onderwijs

Nadere informatie

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad Raadsvergadering, 29 januari 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 206 Agendapunt: 8 Datum: 11 december 2007 Onderwerp: Vaststelling speerpunten uit de conceptnota Lokaal Gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Nadere informatie

gemeente Eindhoven 3 Maatschappelijke effecten en het meetpunt voor succes

gemeente Eindhoven 3 Maatschappelijke effecten en het meetpunt voor succes gemeente Eindhoven Dienst Bestuursondersteuning Raadsbijlage nummer S6 Inboeknummer 99NOOOO22 Beslisdatum B&W a3 februari tggg Dossiernummer go8.203 Raadsbijlage Voorstel tot het uitwerken van het gezondheidsbeleid

Nadere informatie

Bestuursagenda publieke gezondheid 2014 2018 Gedeelde ambities gemeenten en GGD in Noord- en Oost-Gelderland

Bestuursagenda publieke gezondheid 2014 2018 Gedeelde ambities gemeenten en GGD in Noord- en Oost-Gelderland Bestuursagenda publieke gezondheid 2014 2018 Gedeelde ambities gemeenten en GGD in Noord- en Oost-Gelderland 1. Inleiding In de Bestuursagenda publieke gezondheid zet het Dagelijks Bestuur van de GGD Noord-

Nadere informatie

GGD DPG, en kwetsbare ouderen

GGD DPG, en kwetsbare ouderen GGD, DPG en kwetsbare ouderen Waar wil ik het over hebben? Wat is een GGD? Wat is een directeur Publieke Gezondheid: DPG? Wat hebben wij met elkaar van doen? GGD en ouderen Relatie GGD - Inspectie Kwartaalontmoeting

Nadere informatie

Algemeen Bestuur GGD-RR. Datum vergadering: Agendapunt nr.: Onderwerp: Benchmark GGD (Gemeentelijke GezondheidsDiensten) Nederland

Algemeen Bestuur GGD-RR. Datum vergadering: Agendapunt nr.: Onderwerp: Benchmark GGD (Gemeentelijke GezondheidsDiensten) Nederland Gemeenschappelijke Regeling Overleg: Algemeen Bestuur GGD-RR Datum vergadering: 13-12-2018 Agendapunt nr.: 13.9 Onderwerp: Benchmark GGD (Gemeentelijke GezondheidsDiensten) Nederland Gevraagde beslissing:

Nadere informatie

De GGD Hollands Midden nader belicht Sjaak de Gouw 26 juni 2013

De GGD Hollands Midden nader belicht Sjaak de Gouw 26 juni 2013 De GGD Hollands Midden nader belicht Sjaak de Gouw 26 juni 2013 Inhoud Kerngegevens RDOG Hollands Midden Wettelijk kader GGD Hollands Midden Korte bespreking producten (basistaken en overige taken) Enkele

Nadere informatie

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken.

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken. Raad VOORBLAD Onderwerp Strategische visie GGD Gelre-IJssel Agendering Commissie Bestuurlijk Domein Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en Economisch Domein

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd)

Raadsvoorstel (gewijzigd) Raadsvoorstel (gewijzigd) BARCODE STICKER Nr. 2009-064 Houten, 17 november 2009 Onderwerp: Tweede kadernota Lokaal Gezondheidsbeleid 2010-2013 Beslispunten: 1. In te stemmen met de volgende in de tweede

Nadere informatie

Integratie van jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg en jeugd GGZ in de wijkteams: een meerwaarde voor kind en gezin?

Integratie van jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg en jeugd GGZ in de wijkteams: een meerwaarde voor kind en gezin? Integratie van jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg en jeugd GGZ in de wijkteams: een meerwaarde voor kind en gezin? Paul van der Velpen, directeur Public Health & GGD Amsterdam Calixte Veerman, arts M&G, jeugdarts

Nadere informatie

Wij bewaken door gezondheidsrisico s en onveiligheid te signaleren en de inzichten hierover actief te verspreiden.

Wij bewaken door gezondheidsrisico s en onveiligheid te signaleren en de inzichten hierover actief te verspreiden. Naam gemeenschappelijke regeling: GGD Hollands Noorden Jaarrekening 2017 Wat wilden we bereiken? Welke (maatschappelijke) doelen waren vastgesteld? GGD Hollands Noorden bewaakt, beschermt en bevordert

Nadere informatie

Alles is gezondheid. Dick ten Brinke, directeur publieke gezondheid Martien de Vries, beleidsadviseur Noord-Veluwe

Alles is gezondheid. Dick ten Brinke, directeur publieke gezondheid Martien de Vries, beleidsadviseur Noord-Veluwe Alles is gezondheid Dick ten Brinke, directeur publieke gezondheid Martien de Vries, beleidsadviseur Noord-Veluwe GGD = Gemeentelijke Gezondheids Dienst Presentatie 1 juni 2016 Alles is gezondheid Wettelijke

Nadere informatie

Samenwerken. kwaliteit

Samenwerken. kwaliteit Beter voorkomen Kwaliteitsprogramma preventie Samenwerken Doe mee met aan het landelijke kwaliteitsprogramma kwaliteit Samenwerken aan kwaliteit Het kwaliteitsprogramma Beter voorkomen heeft tot doel de

Nadere informatie

GGD Hollands Noorden. en wijkverpleegkundigen met S1-taken

GGD Hollands Noorden. en wijkverpleegkundigen met S1-taken GGD Hollands Noorden en wijkverpleegkundigen met S1-taken Waarom een GGD? Wet Publieke Gezondheidszorg (WPG): Gezondheidsbeschermende en gezondheidsbevorderende maatregelen voor de bevolking of specifieke

Nadere informatie

: 24 juni 2014 : 7 juli : dhr. J.L.M. Vlaar : Marjon Gadella

: 24 juni 2014 : 7 juli : dhr. J.L.M. Vlaar : Marjon Gadella RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 24 juni 2014 : 7 juli 2014 : dhr. J.L.M. Vlaar : Marjon Gadella Zaaknummer

Nadere informatie

ADVIESNOTA. Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd. Inleiding. Achtergrond Gezondheidsbevordering.

ADVIESNOTA. Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd. Inleiding. Achtergrond Gezondheidsbevordering. ADVIESNOTA Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd Inleiding Een gezonde jeugd. Dat is wat onze gemeente wil. Overgewicht onder jongeren vormt echter een bedreiging. Daarom is bestrijding

Nadere informatie

Onderwerp: Nota lokaal gezondheidsbeleid: Gezondheid, welzijn en welbevinden.

Onderwerp: Nota lokaal gezondheidsbeleid: Gezondheid, welzijn en welbevinden. Vergadering: 21 5 2013 Agendanummer: 7 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar L.W.Top, 0595 447716 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. L.W.Top) Aan de gemeenteraad, Onderwerp:

Nadere informatie

Nota Lokaal Gezondheidsbeleid

Nota Lokaal Gezondheidsbeleid Nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2012-2015 Wettelijk kader Gewijzigde Wet Publieke Gezondheid (januari 2012) Wijzigingen betreffen drie thema s, te weten: 1. Betere voorbereiding op infectieziektecrisis 2.

Nadere informatie

17 maart 2015 Bea Schouten manager regio Meierij

17 maart 2015 Bea Schouten manager regio Meierij 17 maart 2015 Bea Schouten manager regio Meierij GGD = Gemeentelijke GezondheidsDienst Publieke Gezondheid & veiligheid is wettelijke taak. GGD is van jullie: gemeente = eigenaar en klant Financiering:

Nadere informatie

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing. Netwerkkaart 2 Geneeskundige hulpverlening algemeen

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing. Netwerkkaart 2 Geneeskundige hulpverlening algemeen Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing Netwerkkaart 2 Geneeskundige hulpverlening algemeen 2 Geneeskundige hulpverlening algemeen Voor infectieziekten, zie Bestuurlijke Netwerkkaart infectieziekte

Nadere informatie

Overzicht Basistaken GGD Drenthe 2015 e.v.

Overzicht Basistaken GGD Drenthe 2015 e.v. Overzicht Basistaken GGD Drenthe 2015 e.v. De algemene taak van het college van burgemeester en wethouders is het bevorderen van de totstandkoming en de continuïteit van en de samenhang binnen de publieke

Nadere informatie

Trends binnen en buiten ons vakgebied. Raadsinformatieavond 14 juni Beleidsvisie GGD Aanleiding.

Trends binnen en buiten ons vakgebied. Raadsinformatieavond 14 juni Beleidsvisie GGD Aanleiding. Raadsinformatieavond 14 juni 2016 Beleidsvisie GGD 2017-2021 Aanleiding Inhoud Raakvlakken beleidsvisie - lokale situatie Boekel Begroting 2017 Trends binnen en buiten ons vakgebied De GGD speelt zo veel

Nadere informatie

Verslag regionale werkconferenties kiezen voor gezond leven

Verslag regionale werkconferenties kiezen voor gezond leven Verslag regionale werkconferenties kiezen voor gezond leven Aanleiding voor de werkconferenties Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) brengt in het najaar van 2006 een tweede Preventienota

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Inleiding

Raadsvoorstel. Inleiding Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 20 maart 2019 Portefeuillehouder Carla Kreuk- Wildeman Begrotingsprogramma Sociaal Domein (programma 2) Onderwerp Lokale gezondheidsagenda Tiel 2019-2022 Besluit

Nadere informatie

Portefeuillehouder : WL Datum collegebesluit : 22 maart 2011 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : WL Datum collegebesluit : 22 maart 2011 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : WL Datum collegebesluit : 22 maart 2011 Corr. nr.: 2011.04525 Onderwerp : Programma : 5. Welzijn en zorg Commissie : Mens en Maatschappij Agenda nr. : 11, 2011/20 Voorstel

Nadere informatie

De GGD gaat verder voor gezondheid. Beleidsvisie GGD Hart voor Brabant

De GGD gaat verder voor gezondheid. Beleidsvisie GGD Hart voor Brabant De GGD gaat verder voor gezondheid Beleidsvisie GGD Hart voor Brabant 2017-2021 Inleiding Er zijn veel ontwikkelingen binnen en buiten de GGD en. Een belangrijke ontwikkeling is de decentralisatie van

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 12 juni 2007 Nummer voorstel: 2007/75

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 12 juni 2007 Nummer voorstel: 2007/75 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 12 juni 2007 Nummer voorstel: 2007/75 Voor raadsvergadering d.d.: 11 september 2007 Agendapunt:

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 468 Wet van 13 juli 2002 tot wijziging van de Wet collectieve preventie volksgezondheid Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden,

Nadere informatie

Geacht college, geachte raad,

Geacht college, geachte raad, Van: Aan: Cc: Onderwerp: Bijlagen: Nicolette Riater Wit, Monique de; IGriffie Koster, Yolan; Leeuw, Alide; Mieke Doesburg Factsheet kerngegevens 6 GGDrU GGDrU Kerngegevens 6 -.pdf GGDrU Kerngegevens 6

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Jaarstukken 2015, Begroting 2017 en Beleidsvisie GGD Hart voor Brabant

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Jaarstukken 2015, Begroting 2017 en Beleidsvisie GGD Hart voor Brabant GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 6 juni 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Jaarstukken 2015, Begroting 2017 en Beleidsvisie 2017-2021 GGD Hart voor Brabant

Nadere informatie

Publieke Gezondheid en De Dienst Gezondheid & Jeugd. Commissievergadering Samenleving Papendrecht 13 april

Publieke Gezondheid en De Dienst Gezondheid & Jeugd. Commissievergadering Samenleving Papendrecht 13 april Publieke Gezondheid en De Dienst Gezondheid & Jeugd Commissievergadering Samenleving Papendrecht 13 april 2017 1 Wat doet de DG&J? https://www.youtube.com/watch?v=g9a1aynkl2m 2 GR DIENST GEZONDHEID & JEUGD

Nadere informatie

PFO-Samenleving Hoeksche Waard Bestuurscommissie Volksgezondheid Zuid-Holland Zuid

PFO-Samenleving Hoeksche Waard Bestuurscommissie Volksgezondheid Zuid-Holland Zuid B&W voorstel Onderwerp Afdeling Product Zaaknummer Vaststelling regionale nota Volksgezondheid Beleid & Ontwikkeling AFDKP11 - Afdelingskostenplaats B&O Z-11.06546 Stuknummer Algemeen besluit nr. 870 Publicatie

Nadere informatie

Rapport van het follow-up onderzoek naar de algemene infectieziektebestrijding bij GGD West-Brabant

Rapport van het follow-up onderzoek naar de algemene infectieziektebestrijding bij GGD West-Brabant Rapport van het follow-up onderzoek naar de algemene infectieziektebestrijding bij GGD West-Brabant Bezoekdatum: 14 juli 2016 Utrecht Augustus 2016 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding en belang 3 1.2 Onderzoeksvragen

Nadere informatie

CONVENANT TOT UITVOERING VAN HET BELEID INZAKE OPENBARE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

CONVENANT TOT UITVOERING VAN HET BELEID INZAKE OPENBARE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG CONVENANT TOT UITVOERING VAN HET BELEID INZAKE OPENBARE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Den Haag, 19 oktober 1999 CONVENANT TOT UITVOERING VAN HET BELEID INZAKE OPENBARE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Partijen,

Nadere informatie

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks Vanessa Peters, GGD Gelderland Midden Marinka de Feijter, GGD N-O Gelderland Ineke van der Vlugt, Rutgers WPF 1

Nadere informatie

Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Brabant. Aangenaam kennis te maken

Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Brabant. Aangenaam kennis te maken Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Brabant Aangenaam kennis te maken Via dit overzicht laten wij u graag nader kennis maken met de medewerkers en activiteiten van de Academische Werkplaats Publieke

Nadere informatie

GGD Hollands Noorden, uw gemeentelijke gezondheidsdienst! September 2009 Nico Plug, directeur GGD Hollands Noorden

GGD Hollands Noorden, uw gemeentelijke gezondheidsdienst! September 2009 Nico Plug, directeur GGD Hollands Noorden GGD Hollands Noorden, uw gemeentelijke gezondheidsdienst! September 2009 Nico Plug, directeur GGD Hollands Noorden De kern: - De komende jaren zal (preventieve)gezondheidszorg een belangrijk politiek thema

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van het openbaar lichaam Regionale dienst openbare gezondheidszorg Hollands Midden;

Het algemeen bestuur van het openbaar lichaam Regionale dienst openbare gezondheidszorg Hollands Midden; Het algemeen bestuur van het openbaar lichaam Regionale dienst openbare gezondheidszorg Hollands Midden; Overwegende dat de belangen van de openbare gezondheidszorg en van de volksgezondheid in een aantal

Nadere informatie

Modelgovernancecode. GGD GHOR Nederland

Modelgovernancecode. GGD GHOR Nederland Modelgovernancecode GGD GHOR Nederland Versie 1 december 2017 1 Voorwoord Deze modelgovernancecode GGD GHOR Nederland is op 1 december 2017 vastgesteld door de Directeuren Publieke Gezondheid (DPG en),

Nadere informatie

PIJLER 1: Monitoring, signalering en advisering

PIJLER 1: Monitoring, signalering en advisering PIJLER 1: Monitoring, signalering en advisering Aantal FTE epidemiologie per 100.000 inwoners Gemiddelde = 0,72 fte per 100.000 Score bench GGD WB = 1,69 Score tov bench = hoog 2016: 0,91 2017: 1,69 Verklaring:

Nadere informatie

1: Missie, Visie en Doelstellingen van de Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ

1: Missie, Visie en Doelstellingen van de Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ 1: Missie, Visie en Doelstellingen van de Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ Missie De dienst draagt bij aan een vitale samenleving en gezonde inwoners in de regio Zuid-Holland Zuid. Visie Wij zijn de gemeentelijke

Nadere informatie

1: Missie, Visie en Doelstellingen van de Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ

1: Missie, Visie en Doelstellingen van de Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ 1: Missie, Visie en Doelstellingen van de Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ Missie De dienst draagt bij aan een vitale samenleving en gezonde inwoners in de regio Zuid-Holland Zuid. Visie Wij zijn de gemeentelijke

Nadere informatie

Inhoud Basispakket JGZ per 1-1-2015 (concept maart 2014)

Inhoud Basispakket JGZ per 1-1-2015 (concept maart 2014) Inhoud Basispakket JGZ per 1-1-2015 (concept maart 2014) Inhoud Advies Commissie De Winter Opmerkingen uit standpunt staatssecretaris Van Rijn Zat al in BTP Zat nog niet in BTP, maar deed JGZ al Nieuw

Nadere informatie

Organisatiestructuur jeugdbeleid: De jeugd en haar toekomst

Organisatiestructuur jeugdbeleid: De jeugd en haar toekomst Organisatiestructuur jeugdbeleid: De jeugd en haar toekomst Inleiding Op de slotbijeenkomst is in de workshop Organisatiestructuur naar voren gekomen dat de taken en de verantwoordelijkheden van de deelnemers

Nadere informatie

Activiteiten gericht op het behalen van de doelstellingen van de Regionale Nota Gezondheidsbeleid

Activiteiten gericht op het behalen van de doelstellingen van de Regionale Nota Gezondheidsbeleid Activiteiten gericht op het behalen van de doelstellingen van de Regionale Nota Gezondheidsbeleid 2016-2019 Bijlage bij adviesnota AB 2 juli 2015 20 mei 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Gezondheidsbescherming

Nadere informatie

: Begroting 2009 GGD Drenthe

: Begroting 2009 GGD Drenthe Datum raadsavond : 12 juni 2008 Programma Onderwerp : Zorgt : Begroting 2009 GGD Drenthe Samenvatting De GGD Drenthe vraagt uw reactie op haar concept-beleidsbegroting 2009-2012 en in het bijzonder op

Nadere informatie

Fusie GGD Rivierenland met GGD Regio Nijmegen

Fusie GGD Rivierenland met GGD Regio Nijmegen Fusie GGD Rivierenland met GGD Regio Nijmegen 22 01 2013 Beeldvorming inde Raad van Neerijnen Informatie over inhoud en proces, Met het oog op besluitvorming Verkenning behoefte aan nadere informatie,

Nadere informatie

Collegevoorstel 105/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer L.Deurloo, Programma openbare gezondheidszorg

Collegevoorstel 105/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer L.Deurloo, Programma openbare gezondheidszorg 105/2003 Registratienummer 3.1327 Opgesteld door, telefoonnummer L.Deurloo, 2230 Programma openbare gezondheidszorg Portefeuillehouder G.J.M. van Rumund Onderwerp van het voorstel financiering jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

Concept Beleidsbegroting september 2008 Gemeente Hoogeveen

Concept Beleidsbegroting september 2008 Gemeente Hoogeveen Concept Beleidsbegroting 2009-2012 18 september 2008 Gemeente Hoogeveen Inhoud Nieuwe uitgangspunten begroting GGD; Besluit activiteitenset GGD en betekenis voor gemeenten; Begrotingsoverzicht in meerjarenperspectief;

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. Voorstel voor burgemeester en wethouders. Onderwerp: Conceptbegroting GGD Drenthe 2010-2013

GEMEENTE HOOGEVEEN. Voorstel voor burgemeester en wethouders. Onderwerp: Conceptbegroting GGD Drenthe 2010-2013 Onderwerp: Conceptbegroting GGD Drenthe 2010-2013 Voorgesteld besluit: 1. Kennis nemen van bijgaande concept Beleidsbegroting 2010-2013 van de GGD Drenthe van 27 maart 2009. 2. De Raad adviseren om de

Nadere informatie

Gemeente Dalfsen t.a.v. de raadsgriffier Postbus 35 7720 AA Dalfsen. Geachte leden van de gemeenteraad,

Gemeente Dalfsen t.a.v. de raadsgriffier Postbus 35 7720 AA Dalfsen. Geachte leden van de gemeenteraad, Gemeente Dalfsen t.a.v. de raadsgriffier Postbus 35 7720 AA Dalfsen datum 5 september 2013 kenmerk G13.002130 AM doorkiesnummer (038) 428 15 12 onderwerp Factsheet voor uw gemeente Geachte leden van de

Nadere informatie

GGD. Geneeskunde en Gezondheid aan de Achtergracht

GGD. Geneeskunde en Gezondheid aan de Achtergracht GGD Geneeskunde en Gezondheid aan de Achtergracht V&VN-SPV Studiedag Donderdag 16 november 2017 Stedelijk sociaal psychiatrisch werk, op het snijvlak van hulpverlening en de handhaving van de openbare

Nadere informatie

Nota gezondheidsbeleid Eemnes Aandachtpunten en/of mogelijkheden bij uitvoering van prioriteiten

Nota gezondheidsbeleid Eemnes Aandachtpunten en/of mogelijkheden bij uitvoering van prioriteiten Bijlage I. Aandachtpunten en/of mogelijkheden bij uitvoering van prioriteiten 3.1 schadelijk alcoholgebruik aansluitende lokale activiteiten uit het Plan van Aanpak uit. Het college zal nog een uitgewerkt

Nadere informatie

Startnotitie Nota Lokaal Gezondheidsbeleid

Startnotitie Nota Lokaal Gezondheidsbeleid Startnotitie Nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2008-2011 April 2008 Castricum Inleiding Voor het tijdvak 2007 tot en met 2010 vraagt het ontwikkelen van de Nota Lokaal gezondheidsbeleid de aandacht. In bijgevoegde

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VI- 38 Burgerzaken 21 oktober 2008 onderwerp Uitvoeringsnota Gemeentelijk gezondheidsbeleid

agendanummer afdeling Simpelveld VI- 38 Burgerzaken 21 oktober 2008 onderwerp Uitvoeringsnota Gemeentelijk gezondheidsbeleid Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI- 38 Burgerzaken 21 oktober 2008 onderwerp Uitvoeringsnota Gemeentelijk gezondheidsbeleid 2008-2011 Inleiding Op grond van Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid

Nadere informatie

Rapport van het follow-up onderzoek naar de algemene infectieziektebestrijding bij Dienst Gezondheid en Jeugd

Rapport van het follow-up onderzoek naar de algemene infectieziektebestrijding bij Dienst Gezondheid en Jeugd Rapport van het follow-up onderzoek naar de algemene infectieziektebestrijding bij Dienst Gezondheid en Jeugd Bezoekdatum: 7 juli 2016 Utrecht juli 2016 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding en belang 3

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 31 001 Programma voor Jeugd en Gezin Nr. 83 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR JEUGD EN GEZIN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

1 Onderwerp Begroting 2015 Gemeenschappelijke regeling "GGD regio Utrecht

1 Onderwerp Begroting 2015 Gemeenschappelijke regeling GGD regio Utrecht 2 O 1 4 -! s Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Begroting 2015 GGD ru Datum 19 mei 2014 Raadsvoorstel Afdeling Strategie Maatschappelijke Ontwikkeling Portefeuillehouder A.J. Adfiani 1 Onderwerp Begroting

Nadere informatie

gemeente Eindhoven betreffende de positie en taakuitvoering van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst.

gemeente Eindhoven betreffende de positie en taakuitvoering van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst. gemeente Eindhoven Gemeentelijke Gezondheidsdienst Raadsbijlage nummer r3o Inboeknummer 99N000332 Beslisdatum Bg W y juni r 999 Dossiernummer 923 2or Raadsbijlage Voorstel met betrekking tot de uitwerking

Nadere informatie

Samen Beter. Lokaal Gezondheidsbeleid gemeente Hardenberg 2008 2011

Samen Beter. Lokaal Gezondheidsbeleid gemeente Hardenberg 2008 2011 Samen Beter Lokaal Gezondheidsbeleid gemeente Hardenberg 2008 2011 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Algemeen Gezondheidsbeleid 3 2.1 GGD IJssel-Vecht 3 2.2 Financieel overzicht Algemeen Gezondheidsbeleid 3 2.3

Nadere informatie

B en W d.d

B en W d.d B en W. 13.1048 d.d. 19-11-2013 Onderwerp Nota Lokaal gezondheidsbeleid Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. De bijgevoegde conceptnota Lokaal gezondheidsbeleid Ruimte maken voor gezondheid voor

Nadere informatie

GGD en preventie overgewicht

GGD en preventie overgewicht GGD en preventie overgewicht Seminar Gesunde Kinder in Gesunden Kommunen Esther Hendriks Zeddam 2 april Kennismaking met de GGD Gemeentelijke dienst -29 gemeenten -ca. 1miljoen inwoners Wettelijke basis

Nadere informatie

GGD Flevoland. Ontwerp Begroting Meerjarenraming 2020 t/m 2022

GGD Flevoland. Ontwerp Begroting Meerjarenraming 2020 t/m 2022 GGD Flevoland Ontwerp Begroting 2019 en Meerjarenraming 2020 t/m 2022 Status: ter besluitvorming in GGD-bestuursvergadering 21 juni 2018 Versie: 13 april 2018_08u27 1. Inleiding 1.1. GGD Flevoland in 2019

Nadere informatie

Voorbeeldadvies Cijfers

Voorbeeldadvies Cijfers Voorbeeldadvies GGD Twente heeft de taak de gezondheid van de Twentse jeugd, volwassenen en ouderen in kaart te brengen. In dit kader worden diverse gezondheidsmonitoren afgenomen om inzicht te verkrijgen

Nadere informatie

Bijdrage aan Gewoon Opvoeden vanuit de JGZ. 18 maart

Bijdrage aan Gewoon Opvoeden vanuit de JGZ. 18 maart Bijdrage aan Gewoon Opvoeden vanuit de JGZ 1 18 maart 2014 1 Utrechts model Zorg voor Jeugd Een sterke samenleving: Gewoon Opvoeden Steun waar nodig: Een basiszorg voor jeugd met als spil de buurtteams

Nadere informatie

GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren

GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren Notitie versie 1.0 September 2016 Door Frea Haker (Gezond in ) Eveline Koks (Jongeren Op Gezond Gewicht) Anneke Meijer (Coördinatie Gezond Gewicht Fryslân

Nadere informatie

Inventarisatie activiteiten van Veiligheidsregio Fryslân als bedoeld in de Wet Markt en Overheid.

Inventarisatie activiteiten van Veiligheidsregio Fryslân als bedoeld in de Wet Markt en Overheid. Bijlage 1. Inventarisatie activiteiten van Veiligheidsregio Fryslân als bedoeld in de Wet Markt en Overheid. De inventarisatie heeft plaatsgevonden middels de beheersproductenportfolio van Veiligheidsregio

Nadere informatie

Beleidsplan Gezondheid Samen vooraan: aan de slag met preventie!

Beleidsplan Gezondheid Samen vooraan: aan de slag met preventie! Beleidsplan Gezondheid 2019-2022 Samen vooraan: aan de slag met preventie! Inhoud Onze taken 3 Onze missie 5 Onze visie 5 Zo staan we bekend! 5 Onze ambities 5 Vier thema's BELEIDSPLAN GEZONDHEID 1 BELEIDSPLAN

Nadere informatie

Algemene toelichting 5 e Wijziging gemeenschappelijke regeling GGD Noord- en Oost-Gelderland

Algemene toelichting 5 e Wijziging gemeenschappelijke regeling GGD Noord- en Oost-Gelderland Algemene toelichting 5 e Wijziging gemeenschappelijke regeling GGD Noord- en Oost-Gelderland 1. Aanleiding In de Bestuursagenda 2014-2018 heeft het Algemeen Bestuur van GGD NOG de koers en de ambities

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Zienswijze voorjaarsnota 2016 GGD Hart voor Brabant. Status Oordeelvormend

Raadsvoorstel. Onderwerp Zienswijze voorjaarsnota 2016 GGD Hart voor Brabant. Status Oordeelvormend Datum: 24-03-15 Onderwerp Zienswijze voorjaarsnota 2016 GGD Hart voor Brabant Status Oordeelvormend Voorstel 1. Kennis nemen van de voorjaarsnota 2016 GGD Hart voor Brabant zoals opgesteld door het GGD-Dagelijks

Nadere informatie

Publieke gezondheid en de toekomst van de GGD

Publieke gezondheid en de toekomst van de GGD Publieke gezondheid en de toekomst van de GGD 10 april 2014 Nationaal Congres Volksgezondheid Aris van Veldhuisen Partner AEF Drie stellingen vooraf GGD s hebben de decentralisatieboot gemist. (Maar: het

Nadere informatie

De keuze van Amersfoort: integraal opererende wijkteams. Interview met Monique Peltenburg, tot voor kort programmadirecteur Sociaal Domein

De keuze van Amersfoort: integraal opererende wijkteams. Interview met Monique Peltenburg, tot voor kort programmadirecteur Sociaal Domein De keuze van Amersfoort: integraal opererende wijkteams Interview met Monique Peltenburg, tot voor kort programmadirecteur Sociaal Domein 2015 Nederlands Jeugdinstituut Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

GGD regio Utrecht in beweging. Bestuursagenda

GGD regio Utrecht in beweging. Bestuursagenda GGD regio Utrecht in beweging Bestuursagenda 2016-2019 Doel Bestuursagenda Onze samenleving heeft zich veranderd in een netwerksamenleving. Co-creatie en het aangaan van vitale coalities staan steeds meer

Nadere informatie

Rapport van het follow-up onderzoek naar de algemene infectieziektebestrijding bij GGD Kennemerland

Rapport van het follow-up onderzoek naar de algemene infectieziektebestrijding bij GGD Kennemerland Rapport van het follow-up onderzoek naar de algemene infectieziektebestrijding bij GGD Kennemerland Bezoekdatum: 28 juli 2016 Utrecht Augustus 2016 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding en belang 3 1.2 Onderzoeksvragen

Nadere informatie

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing. Netwerkkaart 2 Geneeskundige hulpverlening algemeen

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing. Netwerkkaart 2 Geneeskundige hulpverlening algemeen Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing Netwerkkaart 2 Geneeskundige hulpverlening algemeen 2 Geneeskundige hulpverlening algemeen Voor infectieziekten, zie Bestuurlijke Netwerkkaart infectieziekte

Nadere informatie

Algemene taken publieke gezondheidszorg

Algemene taken publieke gezondheidszorg Besluit van houdende nieuwe eisen inzake de publieke gezondheid (Besluit publieke gezondheid) Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van, kenmerk PG/ ; Gelet op de artikelen

Nadere informatie

Rapport van het follow-up onderzoek naar de algemene infectieziektebestrijding bij GGD Rotterdam-Rijnmond

Rapport van het follow-up onderzoek naar de algemene infectieziektebestrijding bij GGD Rotterdam-Rijnmond Rapport van het follow-up onderzoek naar de algemene infectieziektebestrijding bij GGD Rotterdam-Rijnmond Bezoekdatum: 7 juli 2016 Utrecht augustus 2016 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding en belang 3

Nadere informatie

Algemene toelichting 5 e Wijziging gemeenschappelijke regeling GGD Noord- en Oost-Gelderland

Algemene toelichting 5 e Wijziging gemeenschappelijke regeling GGD Noord- en Oost-Gelderland Noord- en Oost-Gelderland Algemene toelichting 5 e Wijziging gemeenschappelijke regeling GGD Noord- en Oost-Gelderland 1. Aanleiding In de Bestuursagenda 2014-2018 heeft het Algemeen Bestuur van GGD NOG

Nadere informatie

Jaarrekening 2006 en Begroting 2008 GGD Hart voor Brabant.

Jaarrekening 2006 en Begroting 2008 GGD Hart voor Brabant. Raadsvoorstel Inleiding:Van de GGD Hart voor Brabant is bij brieven van respectievelijk 26 april 2007 en 15 mei 2007 de ontwerpbegroting 2008 en de jaarrekening 2006 ontvangen. Beide documenten treft u

Nadere informatie

Rapport van het follow-up onderzoek naar de algemene infectieziektebestrijding bij GGD Drenthe

Rapport van het follow-up onderzoek naar de algemene infectieziektebestrijding bij GGD Drenthe Rapport van het follow-up onderzoek naar de algemene infectieziektebestrijding bij GGD Drenthe Bezoekdatum: 21 juli 2016 Utrecht Augustus 2016 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding en belang 3 1.2 Onderzoeksvragen

Nadere informatie

Verantwoording Gemeentelijk Gezondheidsbeleid Visiedocument als opgesteld door de Projectgroep en vastgesteld door de Stuurgroep Zichtbare Zorg

Verantwoording Gemeentelijk Gezondheidsbeleid Visiedocument als opgesteld door de Projectgroep en vastgesteld door de Stuurgroep Zichtbare Zorg Verantwoording Gemeentelijk Gezondheidsbeleid Visiedocument als opgesteld door de Projectgroep en vastgesteld door de Stuurgroep Zichtbare Zorg Openbare Gezondheidszorg 1 2 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE...3

Nadere informatie

De opdracht van de RDOG Hollands Midden in grote lijnen Sjaak de Gouw 12 oktober 2011 Leiderdorp

De opdracht van de RDOG Hollands Midden in grote lijnen Sjaak de Gouw 12 oktober 2011 Leiderdorp De opdracht van de RDOG Hollands Midden in grote lijnen Sjaak de Gouw 12 oktober 2011 Leiderdorp Inhoud Kernboodschap Deel 1. Wettelijke opdracht De GGD Relatie met gemeenteraden Producten GGD Deel 2.

Nadere informatie

Mogelijkheden van Publieke Gezondheid in het sociaal domein

Mogelijkheden van Publieke Gezondheid in het sociaal domein Meedoen is Gezond Mogelijkheden van Publieke Gezondheid in het sociaal domein Nederland: van verzorgingsstaat naar participatiemaatschappij De Nederlandse samenleving verandert. Van burgers wordt steeds

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Functienaam. Normfunctienaam. Code Peildatum. Functiereeks Management: Functiegroep Strategisch II: Overwegende functiekenmerken:

Functiebeschrijving. Functienaam. Normfunctienaam. Code Peildatum. Functiereeks Management: Functiegroep Strategisch II: Overwegende functiekenmerken: Functiebeschrijving Functienaam Strategisch manager II Normfunctienaam Strategisch manager II Code Peildatum N02.02.04 1-1-2013 Functiereeks Management Leidinggeven aan en organiseren van activiteiten

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar)

Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar) Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar) Folder voor ouders/verzorgers Welkom bij de GGD West-Brabant! Uw partner bij de gezonde groei en ontwikkeling van kinderen van 4 t/m 19 jaar Uw kind is of wordt binnenkort

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar

Met elkaar voor elkaar Met elkaar voor elkaar Publiekssamenvatting Oktober 2013 1 1 Inleiding Met elkaar, voor elkaar. De titel van deze notitie is ook ons motto voor de komende jaren. Samen met u (inwoners en beroepskrachten)

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Datum

Nadere informatie

1. De hoofdlijnennotitie 'Aanpak transities en herinrichting sociale domein in de gemeente Stein vast te stellen

1. De hoofdlijnennotitie 'Aanpak transities en herinrichting sociale domein in de gemeente Stein vast te stellen Betreft Vergaderdatum Hoofdlijnennotitie Aanpak transities en herinrichting sociale domein in de gemeente Stein 21-oktober-2013 Gemeenteblad 2013 / Agendapunt Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt

Nadere informatie

1. Aanleiding voor de liquidatie. Bijlage (gemeenten HW)

1. Aanleiding voor de liquidatie. Bijlage (gemeenten HW) Bijlage (gemeenten HW) Voorstel opheffing Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zuidhollandse Eilanden en aansluiting bij de GGD van de gemeenschappelijke regeling Regio Zuid-Holland Zuid Onze gemeente

Nadere informatie

Onderwerp Inhoudelijke Verantwoording Brede Doeluitkering Centrum voor Jeugd en Gezin 2011

Onderwerp Inhoudelijke Verantwoording Brede Doeluitkering Centrum voor Jeugd en Gezin 2011 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Inhoudelijke Verantwoording Brede Doeluitkering Centrum voor Jeugd en Gezin 2011 Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings

Nadere informatie

Strategische agenda pag. 3 Onze missie pag. 3 Onze koers pag. 5 Onze speerpunten pag. 6 Onze kerntaken

Strategische agenda pag. 3 Onze missie pag. 3 Onze koers pag. 5 Onze speerpunten pag. 6 Onze kerntaken Strategische agenda 2018-2020 pag. 3 Onze missie pag. 3 Onze koers pag. 5 Onze speerpunten pag. 6 Onze kerntaken Onze missie Wij staan voor goede en betaalbare zorg voor alle inwoners van Nederland. Onze

Nadere informatie