Lokale bewerkingen in Lightroom

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lokale bewerkingen in Lightroom"

Transcriptie

1 Lokale bewerkingen in Lightroom Hoewel Lightroom 1.0 niet was bedoeld als vervanger van Photoshop was een veelgehoorde kritiek toch dat bewerkingen alleen op de gehele foto konden worden toegepast en niet op beperkte onderdelen. Adobe heeft hier naar geluisterd en voor Lightroom 2 uitgebreide functionaliteit voor lokale bewerkingen toegevoegd, waardoor de meeste bewerkingen nu direct in Lightroom kunnen worden uitgevoerd. Lightroom bood (en biedt) uitgebreide functionaliteit om foto s achteraf nog bij te stellen, bijvoorbeeld de belichting aan te passen, de witbalans bij te stellen en extra contrast in de foto te introduceren. Deze bewerkingen worden standaard op de gehele foto toegepast, als een bewerking wordt gekozen om een specifiek deel van de foto te corrigeren, dan hebben andere delen van de foto last van die aanpassing. Het blijft dus een compromis. Met Lightroom 2.0 heeft Adobe in de Develop module de mogelijkheid geïntroduceerd om lokale bewerkingen toe te passen op foto s (sneltoets K). Toepassingen zijn bijvoorbeeld het verzachten van onregelmatigheden in de huid door de Clarity instelling op een negatieve waarde in te stellen, of juist rimpels extra aan te zetten met een positieve Clarity, extra verscherpen van de ogen door hier meer verscherping in te tekenen, kleur in de achtergrond versterken door deze met 1 stop minder belichting (Exposure) in te tekenen, wolkenluchten van meer contrast te voorzien, etc. Het model dat Adobe hiervoor heeft gekozen is die van het bewerkingspenseel (adjustment brush). Dit heeft veel weg van de manier waarop Photoshop werkt met Layer Masks. Je tekent als het ware de bewerkingen in het beeld, door eerst het gedeelte te markeren (een masker te maken) dat bewerkt moet worden en vervolgens daar één of meerdere bewerkingen op toe te passen. Deze bewerkingen gaan van aanpassingen in belichting en contrast tot aanpassingen in kleurverzadiging en lokale verscherping. De bewerkingen zijn niet-destructief, dat betekent dat ze niet op het originele bestand worden toegepast en dat wijzigingen achteraf makkelijk zijn door te voeren zonder dat er kwaliteit verloren gaat. Masker Elk ingetekend masker wordt op de foto weergeven als een punt (waar je bent begonnen met het intekenen van het masker) zodat je het masker kunt selecteren. Het geselecteerde masker krijgt een zwarte stip. Soms moet je een keer op de H toets drukken, terwijl het adjustment brush gereedschap is geselecteerd, als de punten niet zichtbaar zijn. Een ingetekend masker verplaatsen is niet mogelijk, je kunt een masker wel verwijderen met de DEL toets, en je kunt hem ook niet omdraaien (inverse mask) zoals in Photoshop. Zo lang je niet naar een ander gereedschap dan de adjustment brush gaat of niet op New drukt, worden alle delen van de foto onder hetzelfde masker geplaatst. Zo kun je twee losse delen links bovenin en rechts bovenin toch als één bewerking behandelen terwijl ze niet met elkaar verbonden zijn.

2 Lokale bewerkingen worden rood gemarkeerd Soms zijn de wijzigingen die je toepast heel subtiel, het is dan niet meteen duidelijk te zien waar het masker precies loopt tijdens het intekenen of achteraf. Door op de O toets te drukken kun je, nadat je het masker hebt geselecteerd, zien welke gedeeltes van de foto precies in het masker zitten. Dit wordt met een rode kleur aangegeven (de kleur kun je eventueel ook wijzigen met Shift+O, een rood masker op een foto met rode appels werkt niet zo goed). De grootte van het penseel kun je wijzigen met de [ (kleiner) en ] (groter) toetsen, met het scrollwheel van de muis of door de schuifbalk van de brush te verplaatsen. Andere instellingen zijn Feather hoe snel loopt het effect af, hoe hoger de waarde hoe minder sterk de randen worden en Flow hoe snel wordt het effect ingetekend. Door deze laatste waarde te verlagen kun je op minder krachtige computers iets beter met deze gereedschappen werken. Met Density stel je in hoe sterk de intekening wordt, deze waarde is later niet te wijzigen. Je kunt een A en een B penseel maken, zodat je snel tussen sterktes en groottes kunt wisselen. Als een foto veel detail heeft dan is het soms lastig het masker correct in te tekenen. Door de Auto Mask optie in te schakelen kun je langs de randen tekenen zonder er overheen te gaan, Lightroom kijkt hierbij naar gebieden met grotendeels dezelfde kleur. Ga je toch over de rand heen, met de ALT toets verandert het penseel in een erase (verwijder) penseel waarmee je die wijziging ongedaan maakt. Density op 0 zetten heeft hetzelfde effect. De standaard optie om een wijziging ongedaan te maken, ALT+Z, helpt hierbij niet, die wist vaak het complete ingetekende masker. Effecten Zoals gezegd, je kunt meerdere aanpassingen op basis van één selectie toepassen, bijvoorbeeld iets meer licht in de ogen, maar ze ook verscherpen. Standaard geeft het selectiemenu bij Effect maar één optie, maar door de schakelaar om te zetten aan de rechterkant kun je alle bewerkingsmogelijkheden bij elkaar laten weergeven en zo snel meerdere aanpassingen toepassen.

3 Haal de schakelaar om en je kunt snel meerdere aanpassingen selecteren Kies hieruit een basisbewerking, deze kun je altijd later nog wijzigen als het effect te sterk is of niet sterk genoeg. Je kunt de belichting (Exposure), helderheid (Brightness), contrast (Contrast), kleurverzadiging (Saturation), lokaal contrast (Clarity) en verscherping (Sharpness) aanpassen. Daarnaast kun je ook een kleur aan je penseel meegeven, bijvoorbeeld om ergens warmer licht in te tekenen of een stukje van een zwartwit foto in te kleuren. De combinaties van effecten kun je ook opslaan, zo kun je nog sneller werken. Doe dit door bij Effect de optie Save Current Settings as New Preset te kiezen. Maak bijvoorbeeld een preset voor het witter maken van tanden, het verzachten van de huid of het verscherpen van ogen. En per foto kun je op basis van dit startpunt het effect dan nog versterken of verzwakken. Een snelle manier om rap weer naar de volgende foto door te kunnen.

4 In deze foto van oma heb ik er voor gekozen de achtergrond en het vest donkerder te maken met een adjustment brush op -2,53 stop belichting. Hierdoor leidt de achtergrond minder af. Daarnaast zijn de ogen iets verscherpt met het verscherpings penseel. Mijn werkwijze is meestal dat ik een sterkte van de kwast kies (Density) en eerst het masker inteken. Om tijdens het intekenen te zien waar ik geweest ben druk ik op de O toets om met rood te tonen welke delen van de foto geselecteerd zijn. Afhankelijk van de gekozen sterkte van de kwast en/of flow ga ik meerdere keren over hetzelfde deel heen. Vervolgens schakel ik de kleur met O weer uit en kies met de schuiven de gewenste positieve of negatieve effecten. Grijsverloopfilter Lezers die deze site al langere tijd volgen zullen wellicht weten dat ik erg enthousiast ben over grijsverloopfilters. Het is een onmisbaar accessoire voor mijn landschapsfoto s. Het filter zorgt er voor dat het contrastverschil tussen de lucht en de grond kleiner wordt, waardoor er onder andere meer kleur en detail in de lucht bewaard blijven of de lucht dramatischer wordt aangezet. In Lightroom kun je dit effect ook toepassen (hoewel je een wit uitgebeten lucht niet meer terug kunt halen) met behulp van de Gradient Filter (sneltoets M) functie. Het filter plaats je net zoals een lokale bewerking met

5 behulp van een punt, waarna een drietal lijnen worden geplaatst. Door de lijnen uit elkaar te trekken wordt de overgang tussen het donkere (bovenste) deel en het lichte (onderste) deel groter waardoor de overgang geleidelijker verloopt en het effect minder sterk wordt. Door de muis aan de linker- of rechterkant van de foto te houden verschijnen er twee gekromde pijltjes, hiermee kun je het filter draaien zodat deze zo veel mogelijk gelijk loopt met de horizon of, zoals in onderstaande foto, zo min mogelijk horizontale delen van de foto doorsnijdt: De belichting is op -2 stops ingesteld, wat overeen komt met een 0.6ND/4ND grijsverloopfilter. Door de onderen bovenkant van het filter te slepen kan het effect sterker of minder sterk worden gemaakt. Elk filter dat je maakt kun je, vanzelfsprekend zou ik haast zeggen, ook opslaan als een preset. Heb je geen zin je eigen presets te maken, dan heeft Sean McCormack van Lightroom-Blog.com een mooie optie. Voor slechts 6 (incl. BTW) kun je bij hem een set grijsverloopfilter presets downloaden die hard en soft ND0.3, ND0.6 en ND0.9 filters simuleren in zowel landschap als portret formaat. En hij heeft ook het Tobacco filter ingevoegd. Je kunt ook een demo uitproberen.

6 Stofcorrectie Een laatste mogelijkheid voor lokale bewerkingen is de stofcorrectie functie. Digitale camera sensors zijn vatbaar voor stof en als je stof op de sensor hebt zie je dat terug op de foto in de vorm van een donker rondje. Hoe dichter het diafragma (hoge f-waarde), hoe sterker dit effect. Gelukkig kent Lightroom de spot en clone gereedschappen (sneltoets N) om deze stofjes uit de foto weg te poetsen. In dit artikel heb ik hierover meer geschreven, ook prima te gebruiken om kleine problemen uit een foto weg te poetsen. Een goede manier om er zeker van te zijn dat je alle delen hebt gehad is door gebruik te maken van de nieuwe Page Up en Page Down functionaliteit in Lightroom 2.0. Links bovenin in de Navigator staat een kleine afbeelding van je foto. Zorg er voor dat je een inzoom niveau hebt gekozen waarmee je lekker kunt werken (bijvoorbeeld 1:2) en druk op Page Down om de foto scherm voor scherm af te lopen. De beweging gaat van links-boven naar links-onder en vervolgens springt het scherm automatisch weer naar boven om de tweede kolom af te gaan. Uiteindelijk kom je zo aan het einde van de afbeelding terecht. Met Page Up kun je trouwens terug door de foto lopen. Photoshop Heb je Photoshop dan helemaal niet meer nodig? Nee, dat is ook weer niet het geval. Lightroom biedt veel functionaliteit speciaal geschikt voor fotografen, maar niet alle functies zijn even uitgebreid. Zo biedt Photoshop meer controle over de fijne details in lagen, lagen kunnen omgedraaid worden, veel meer specifieke functies voor het aanpassen van enkele pixels. Daarnaast kun je in Photoshop ook eenvoudiger composities maken en bijvoorbeeld tekst op de foto toevoegen of iemand uit de foto knippen. Daar staat tegenover dat Lightroom voor standaard aanpassingen veel sneller werkt, in een vereenvoudigde interface speciaal ontwikkeld voor fotografen. Photoshop is vooral bedoeld voor echte minutieuze aanpassingen, Lightroom is een product om wat sneller mee te werken, de grote lijnen snel neer te zetten en eerder weer gereed te zijn voor het maken van nieuwe foto s. Ikzelf maak geen gebruik van Photoshop, ik kan vrijwel alles af in Lightroom. Heel soms zou ik wat meer controle willen hebben, zoals bij het klonen van elementen op grotere oppervlakken. De gereedschappen van Lightroom werken dan niet altijd lekker, maar eigenlijk komt dit zelden voor. Gelukkig heeft Adobe met Adobe Photoshop CS4 en Lightroom 2.0 extra aandacht besteed aan de integratie van de programma s en kunnen bewerkte foto s als Smart Object in Photoshop worden geladen zodat je hierin gewoon verder kunt gaan waar je in Lightroom was gebleven. Een reden waarom een aantal mensen nog steeds voor Photoshop kiest is de performance. Photoshop werkt bij veel mensen net wat sneller, omdat er minder getoond hoeft te worden in beeld. Een Lightroom bibliotheek

7 doorlopen met daarin een flink aantal bewerkte foto s vraagt veel van de hardware, op mijn vrij nieuwe 24 imac met 4GB werkgeheugen merk ik na de zesde of zevende foto die ik bewerk wel dat het allemaal iets langzamer gaat. Even het programma sluiten en weer openen helpt dan. Lightroom vereist dus een krachtige computer, hoewel het er ook aan ligt hoeveel aanpassingen je doet. Hopelijk maakt Lightroom in de toekomst steeds meer gebruik van de kracht van de videokaart, zoals Photoshop dit nu ook doet. Lightroom is een goed alternatief voor duurdere en veel uitgebreidere beeldbewerkingsprogramma s zoals Photoshop. De meeste functies die een fotograaf zou willen toepassen zijn in het pakket te vinden, de functionaliteit voor lokale aanpassing is enorm krachtig en veelzijdig. Dat de performance af en toe wat stokt is niet zo vreemd als je bedenkt wat er allemaal moet gebeuren tijdens het in real-time bewerken. Het is daarnaast ook een mooie reden om te proberen tijdens het nemen van de foto al zo veel mogelijk goed te doen in de camera. Dan ben je minder tijd kwijt aan de nabewerking.

Nieuw in Lightroom 2.0

Nieuw in Lightroom 2.0 Nieuw in Lightroom 2.0 Adobe Photoshop Lightroom 1.0 werd op 19 februari 2007 gelanceerd na een lange (publieke) beta periode. Hiermee lanceerde Adobe een nieuw type product gericht op het makkelijker

Nadere informatie

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3)

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) 1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) De Engelse benamingen van de opdrachten staan tussen ( ) Voor deze tutorial ga ik gebruik maken van de volgende 2 foto s Foto 1, de foto waar

Nadere informatie

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem.

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem. Hieronder een onbewerkte foto van het Lexkesveer tijdens zonsopgang. Op het eerste gezicht een hopeloze foto. In het histogram kun je zien dat zowel aan de lichte (rechter) als donkere (linker) kant de

Nadere informatie

Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding

Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding Stap 1: Open je foto in Photoshop: Tip: als je geen venster met lagen/layers ziet: druk op F7 Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding Hiervoor moet je eerst de achtergrond-laag

Nadere informatie

Tutorial exposure blending. Myriam Vos

Tutorial exposure blending. Myriam Vos Tutorial exposure blending Waarom blending? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen. Als mens kunnen we met onze ogen

Nadere informatie

Avatar. http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html

Avatar. http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html Avatar We proberen een foto om te toveren tot een Na'vi een personage gebaseerd op de film

Nadere informatie

2. Belichting aanpassen Om de overbelichting te verminderen kies ik voor belichting -1.17 en herstel op 100. Die twee brengen de piek tegen de

2. Belichting aanpassen Om de overbelichting te verminderen kies ik voor belichting -1.17 en herstel op 100. Die twee brengen de piek tegen de Een overbelichte bruid en bruidegom. Ik liet in de fotolist al zien het origineel en het uiteindelijk resultaat. Hier leg ik in drie mails in detail uit wat ik gedaan heb aan fotobewerking in Lightroom

Nadere informatie

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips RECHTE HORIZON Het is een simpel kunstje om foto met een scheve horizon recht te zetten. Selecteer het gereedschap RECHTTREKKEN links in de gereedschapsbalk.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Adobe Photoshop Elements... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11 De website bij het

Nadere informatie

Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere.

Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere. Paint Shop Pro Eenvoudige uitleg over fotobewerking, in Paint Shop Pro. Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere.

Nadere informatie

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/getting-to-grips-with-the-vanishing-pointfilter/ Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2 Deel1 : gebouw groter maken

Nadere informatie

Portret Bewerkingen.

Portret Bewerkingen. Portret Bewerkingen. Inhoudsopgave: Portret Bewerkingen... 1 Oneffenheden wegwerken... 3 Lichte plekken wegwerken... 5 Licht van de gehele foto aanpassen... 10 De lichte delen aanpassen in de foto... 11

Nadere informatie

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden.

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden. Picasa Een goed en gratis fotobewerkingsprogramma is Picasa 2, ontwikkeld door Google. We laten u zien hoe u veelgebruikte bewerkingen, zoals bijsnijden, verscherpen of lichter maken, uitvoert. Downloaden

Nadere informatie

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur.

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur. Een onderwaterscene maken. Begin met het maken van een nieuw bestand. Bestand -> Nieuw. Vul vervolgens de gegevens in die je hiernaast ziet. Let op: Resolutie pixels/ inch ingesteld staat. Verloop maken

Nadere informatie

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed.

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Januari 2008 Jan van der Aa Photoshop CS2 Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Selecteer eerst Venster en zet de vinkjes ( ) zoals aangegeven. Selecteer het handje. We openen het

Nadere informatie

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Ga je voor de beste kwaliteit van je foto, in webpresentatie of afdruk? Lees dan verder, want het verscherpen van beeldmateriaal is een kritische stap in de

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM

AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 3 deel 2 De Ontwikkel Module (Develop) is het onderdeel waarin je de foto s ontwikkelt Het is als het ware gelijk aan de donkere kamer uit het analoge tijdperk

Nadere informatie

In Photoshop kun je afbeeldingen bewerken en aanpassen door de diverse toevoegingen en effecten die je wilt toepassen op aparte lagen uit te voeren.

In Photoshop kun je afbeeldingen bewerken en aanpassen door de diverse toevoegingen en effecten die je wilt toepassen op aparte lagen uit te voeren. PhotoShop Les 2 Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012)

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) 1. Windows Live Photo Gallery Om de foto s op onze computer te beheren, hebben we voor de vorming gekozen om met Windows Live Photo Gallery te werken. Photo Gallery biedt

Nadere informatie

Week 2 Cursus Photoshop

Week 2 Cursus Photoshop Week 2 Cursus Photoshop Werken met lagen Maak kennis met de werking van lagen en de toepassingen. 1 Week 2 Cursus Photoshop Inleiding Waarom werken met lagen Leer werken met lagen Oefeningen werken met

Nadere informatie

Importeren Je foto s Lightroom binnenkrijgen

Importeren Je foto s Lightroom binnenkrijgen Hoofdstuk 1 Je foto s Lightroom binnenkrijgen Importeren Je foto s Lightroom binnenkrijgen Goed, omdat je deze inleiding leest, neem ik aan dat je mijn korte waarschuwing hiervoor hebt gelezen. Je weet

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Adobe Photoshop Elements... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11 De website bij het

Nadere informatie

ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 2. Johan W. Elzenga

ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 2. Johan W. Elzenga ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 2 Johan W. Elzenga hoofdstuk 9 Kennismaken met de Develop-module De Develop-module is het kloppende hart van Lightroom. U gebruikt deze module voornamelijk om uw beelden te bewerken.

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Portretten Retoucheren

Portretten Retoucheren Portretten Retoucheren Opdrachten: 1. Make over Zoek een foto van een persoon waarbij je de rimpels gaat verminderen. Gebruik de twee gereedschappen: Retoucheerpenseel en Reparatie. 2. Glamour Zoek een

Nadere informatie

Contrasten. Contrast verhogen

Contrasten. Contrast verhogen Curven in Photoshop Curven is in Photoshop een krachtig stukje gereedschap. Het stelt je bijvoorbeeld in staat om in een handomdraai kleuren te corrigeren of contrasten aan te passen. Maar het is een filter

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

Picasa voor beginners

Picasa voor beginners Picasa voor beginners Picasa (van Google) is gratis en Photoshop (van Adobe) is erg duur, dus Picasa is voor beginners en Photoshop is voor gevorderden. Dat laatste is waar, maar het eerste suggereert

Nadere informatie

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur.

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur. Slechte scan Gebruikte technieken: Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur. Om de bijwerkingen of juist de

Nadere informatie

CAMERA EN ACCESSOIRES

CAMERA EN ACCESSOIRES HISTOGRAM Het histogram Het histogram bestaat uit een grafiek die over het algemeen vaak in de vorm van een heuvel is getekend. Hij is voor elke foto anders en laat zien hoe de verdeling van licht en donker

Nadere informatie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie PhotoShop Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie

3D pixel stretch effect

3D pixel stretch effect http://www.tutorial9.net/photoshop/3d-pixel-stretch-effects/ 3D pixel stretch effect Door het uitrekken, stretchen van één enkele lijn creëer je een heel speciaal digitaal effect. Stap 1 We beginnen er

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Foto: Matt Kloskowski. Portretten retoucheren

Foto: Matt Kloskowski. Portretten retoucheren Portretten retoucheren 7 Foto: Matt Kloskowski Portretten retoucheren Hoofdstuk 7 121 Onvolkomenheden wegwerken Ik heb in de loop van de jaren veel verschillende manieren leren kennen om puistjes en andere

Nadere informatie

Abstracte fotografie in rook op laten gaan

Abstracte fotografie in rook op laten gaan Abstracte fotografie in rook op laten gaan Vandaag kwam ik een artikel op Photocritic.org tegen waarin uitgelegd werd hoe je prachtige abstracte foto's kunt maken van rook. Zij hebben gesproken met Graham

Nadere informatie

Creature Design / Photobash. Hier nog een Tutorial over Brushes http://www.gcflearnfree.org/photoshopbasics/working with brushes

Creature Design / Photobash. Hier nog een Tutorial over Brushes http://www.gcflearnfree.org/photoshopbasics/working with brushes Creature Design / Photobash Hier nog een Tutorial over Brushes http://www.gcflearnfree.org/photoshopbasics/working with brushes We hebben de vorige keer de basic tools geleerd en nu de opdracht om deze

Nadere informatie

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters 27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP File:MultiMedia/Photoshop M. Peters Multi Media Cursus Photoshop CS3 / CS5 In dit naslagwerk vind je een korte uitleg van Photoshop CS3/ CS5. Als je de cursus stap voor

Nadere informatie

Meisje en schil. http://www.creativepro.com/article/create-amazing-escher-face-photoshop

Meisje en schil. http://www.creativepro.com/article/create-amazing-escher-face-photoshop http://www.creativepro.com/article/create-amazing-escher-face-photoshop Meisje en schil Hieronder de eindoplossing. De oefening kan met om het even welke versie van Adobe Photoshop gemaakt worden. Stap

Nadere informatie

Overvloeimodi. Foto verouderen Schilderachtig Portret

Overvloeimodi. Foto verouderen Schilderachtig Portret Overvloeimodi Foto verouderen Schilderachtig Portret Overvloeimodi Overvloeimodi Overvloeimodi zorgen ervoor dat lagen met elkaar in wisselwerking staan en doen simpelweg wat de naam al aangeeft: in elkaar

Nadere informatie

Verzamelingstructuur = mapstructuur

Verzamelingstructuur = mapstructuur Verzamelingstructuur = mapstructuur De standaardmanier om verzamelingen te bewaren in Lightroom is om ze te rangschikken onder Gewone verzamelingen en Slimme verzamelingen. Zo deelt Lightroom een nieuwe

Nadere informatie

http://psd.tutsplus.com/tutorials/tools-tips/useful-applications-for-the-clone-stamp-tool/ Het Kloonen in Photoshop (vanaf versie CS3) Er al aan gedacht dat er met het Kloongereedschap zoveel meer te doen

Nadere informatie

Expositie X TALENT IN ZICHT. Introductie. Mens en Dier veranderen. Inleiding

Expositie X TALENT IN ZICHT. Introductie. Mens en Dier veranderen. Inleiding TALENT IN ZICHT Introductie Talentgebied (01) MVI Media, Vormgeving en ICT Thema (01) Expositie X Titel opdracht (01) Mens en Dier veranderen Duur opdracht Inleiding In deze opdracht ga je Photoshop verder

Nadere informatie

27/08/2007. Lut Ronsmans www.soweb.be

27/08/2007. Lut Ronsmans www.soweb.be Lut Ronsmans www.soweb.be Picasa Met het gratis fotoprogramma Picasa kan je o.a. Alle foto's op uw computer zoeken en sorteren, een diavoorstelling maken. Foto s bewerken, corrigeren, speciale effecten

Nadere informatie

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet!

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet! Kerst creatie (beginners) Download hier je materialen. We gaan vandaag een kerstcreatie maken in de Gimp. Het is in feite niet moeilijk als je de stappen maar goed volgt. Eigenlijk is het een kwestie van

Nadere informatie

Onscherp masker. Onscherp masker heeft drie instelmogelijkheden:

Onscherp masker. Onscherp masker heeft drie instelmogelijkheden: Onscherp masker Foto s die zo uit de digitale camera komen - er van uitgaande dat er in RAW geschoten wordt en er geen bewerking in de camera zelf gedaan wordt - zijn niet scherp. Dat komt doordat de sensors

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

Oude z/w of kleuren foto s herstellen tot hun nieuwe glorie

Oude z/w of kleuren foto s herstellen tot hun nieuwe glorie Oude z/w of kleuren foto s herstellen tot hun nieuwe glorie Voor deze tutorial maken we gebruik van onderstaande z/w foto. In de foto zitten een aantal flinke scheuren, zijn veel witte punten te zien en

Nadere informatie

KLEUR VOORWERP VERVANGEN

KLEUR VOORWERP VERVANGEN KLEUR VOORWERP VERVANGEN Opdracht 4A Vervang een kleur van een kledingstuk met behulp van Kleurbereik (Color Range) Open een zelfgemaakte foto van een persoon waarvan je de kleur van de kleding gaat aanpassen.

Nadere informatie

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit:

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit: Open Paint.Net 1. Klik op "Bestand" 2. Klik op "Openen " 3. Zoek de afbeelding "eend" op en open hem. 4. Herhaal de stappen 1 tot en met 3 maar open nu de afbeelding "egel". 5. Je hebt nu beide afbeeldingen

Nadere informatie

Rode ogen verwijderen CS2

Rode ogen verwijderen CS2 Rode ogen verwijderen CS2 Gebruikte technieken: Duplicaat foto, gereedschap rode ogen verwijderen, Penseel en de penseel overvloeimode, Optie Vervagen, Opslaan als => Jpeg formaat. Met het gereedschap

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Website... 15 Toets uw kennis... 15 Voor docenten...

Nadere informatie

Techniek: Het samenvoegen van belichtingen

Techniek: Het samenvoegen van belichtingen Techniek: Het samenvoegen van belichtingen Digitale fotografie blijft verder evolueren en onze camera s worden steeds beter. Toch blijven foto s met hoge contrastverschillen vaak een probleem en slaagt

Nadere informatie

Plaatjes-bewerken.nl Pixlr basisgereedschap paneel

Plaatjes-bewerken.nl Pixlr basisgereedschap paneel Plaatjes-bewerken.nl Pixlr basisgereedschap paneel De Basisgereedschappen [Tools] van Pixlr. Dit scherm is vergelijkbaar met de tools zoals deze in Photoshop te vinden zijn. Uitsnijden In Photoshop: Crop

Nadere informatie

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg De digitale camera is een waar rekenwonder. Het licht dat op de beeldsensor valt, wordt door een beeldprocessor (of zelfs twee processors) omgezet

Nadere informatie

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0 Start Photoshop Elements op en kies in het Welkomstscherm voor de optie Bewerken Oefening 1 Filters half gebruikt en open afbeelding oefening 1.jpg. Door middel van filters kunnen we speciale effecten

Nadere informatie

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6 AUDACITY HANDLEIDING Voor audacity versie 1.2.6 Inhoudsopgave 1.1: Installatie 1.2: Mp3 bestanden mogelijk maken 2.1: Een bestand openen 2.2: Uitleg knoppen 2.3: Een deel selecteren 2.4: Verwijderen 2.5:

Nadere informatie

Presentatievormgeving

Presentatievormgeving Presentatievormgeving Tutorial voor waterspiegeling effect Inhoud: Optie 1, Filter liquify Optie 2, Filter gallery Optie 3, Displacement Voorwoord: Er zijn veel verschillende manieren om in het programma

Nadere informatie

http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop

http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop Poster blz 1 Stap 1 Open Photoshop, nieuw document: breedte

Nadere informatie

Tips voor Adobe Photoshop Lightroom

Tips voor Adobe Photoshop Lightroom 10 Tips voor Adobe Photoshop Lightroom photofactsacademy.nl photofactsacademy.nl 1 Gebruik de sneltoetsen Sneltoetsen zijn een handige manier om snelheid te krijgen in het gebruik van Lightroom. Ik geef

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Nabewerken - Digitale fotografie Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows Inleiding Omdat de achtergrond in verhouding tot het onderwerp (Henk dijkstra)

Nadere informatie

Fantasie manipulatie met foto's

Fantasie manipulatie met foto's http://wegraphics.net/tutorials/photoshop/how-to-create-a-fantasy-photomanipulation-inphotoshop/ Fantasie manipulatie met foto's In deze oefening wordt getoond hoe je foto's kan combineren tot een mooie

Nadere informatie

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Een foto, ergens op uw computer Open een de map van bestanden voor de website, of maak deze eerst aan. Open de te gebruiken foto met het volgende

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 9

Inhoudsopgave. Inleiding 9 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. De Organizer 11 1.1 Adobe Photoshop Elements 12 1.2 De Organizer 12 1.3 Het taakvenster verbergen of tonen 13 1.4 Formaat miniaturen wijzigen 13 1.5 Foto s binnenhalen in de

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-07-01 Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: In deze opdracht ga je kleuren in een foto bijwerken. Er kan een bepaalde zweem over foto s liggen. Foto s kunnen bijvoorbeeld

Nadere informatie

Wonderen bestaan niet of toch...

Wonderen bestaan niet of toch... Cursus fotobewerking in Photoshop (lessen op 14-3, 21-3, 28-3, 4-4) Wonderen bestaan niet of toch... Allemaal welkom op deze eerste les, het doel van deze cursus is om meer inzicht te krijgen in het digitaal

Nadere informatie

Pinnacle studio 14. Workshop

Pinnacle studio 14. Workshop Pinnacle studio 14 Workshop Inhoud De interface... 2 Project... 2 Film samenstellen... 4 Overgangen... 4 Titels... 5 Geluid... 6 Filmfragmenten aanpassen.... 7 Menu s Maken... 9 DVD s Branden... 11 De

Nadere informatie

Adobe Photoshop Express

Adobe Photoshop Express Adobe Photoshop Express 1 Inleiding Deze cursus gaat over het bewerken van foto s in Adobe Photoshop Express. Photoshop Express is een gratis en online programma waarmee foto s bewerkt kunnen worden. Met

Nadere informatie

Inhoud. Digitale instructie photoshop cs6, samengesteld door Monique Gruijthuijzen, Docent Bedrijfscommunicatie.

Inhoud. Digitale instructie photoshop cs6, samengesteld door Monique Gruijthuijzen, Docent Bedrijfscommunicatie. Inhoud selecteren... 2 gereedschap; toverstaf ... 3 gereedschap; magnetische lasso ... 6 gereedschap quick selection < w>... 8 Een selectie hergebruiken... 9 meerdere selecties selecteren... 9 selecteren

Nadere informatie

Werken met GIMP Deel 2: Schalen

Werken met GIMP Deel 2: Schalen Werken met GIMP Deel 2: Schalen Handleiding van Auteur: Erik98 November 2014 In dit tweede deel ga ik door op wat ik in het artikel Bijsnijden in de vorige Nieuwsbrief heb besproken. Naast het bijsnijden

Nadere informatie

DESIGNLCL.NL INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Hand-out Photoshop Lifestyle week 1 Dromen. Photoshop LORENTZ CASIMIR LYCEUM EINDHOVEN

DESIGNLCL.NL INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Hand-out Photoshop Lifestyle week 1 Dromen. Photoshop LORENTZ CASIMIR LYCEUM EINDHOVEN INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES LORENTZ CASIMIR LYCEUM EINDHOVEN Hand-out Photoshop Lifestyle week 1 Dromen PHOTOSHOP VOOR DESIGN BOVENBOUW HAVO/VWO Photoshop DESIGNLCL.NL Werkruimte D B A C Evenals in

Nadere informatie

1 van 8 22-2-2012 20:43

1 van 8 22-2-2012 20:43 1 van 8 22-2-2012 20:43 Garmin Basecamp is een gratis software programma van Garmin. Het vergelijkbaar met mapsource, echter met de nieuwe toestellen (oregon, dakota en gpsmap 62) heeft het een aantal

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken Deel 7: PowerPoint Presentaties gemakkelijker maken De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen

Nadere informatie

Hoe maak je een HDR-foto?

Hoe maak je een HDR-foto? Hoe maak je een HDR-foto? De eerste vraag is natuurlijk; wat is HDR. HDR staat voor High Dynamic Range en betekent niets meer en minder dat je gewoon een heel groot verschil van donker naar licht in je

Nadere informatie

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking.

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking. Adobe Photoshop Adobe Photoshop is een grafisch programma voor het bewerken digitale beelden via de computer. Photoshop is beschikbaar voor Mac OS X en Windows. Tot en met versie 4 bestond er ook een UNIX-variant.

Nadere informatie

Doordrukken en tegenhouden in Photoshop

Doordrukken en tegenhouden in Photoshop Doordrukken en tegenhouden in Photoshop Het zijn twee termen die nog stammen uit de ouderwetse donkere kamer van de fotografie. Doordrukken en tegenhouden zijn echter nog dingen die anno nu ook actueel

Nadere informatie

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto.

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto. Een DRI maken: Hoofdstuk 1: Wat is een DRI DRI staat voor dynamic range increase en is een techniek om meer dynamiek in je foto aan te brengen. Een normale foto rechtstreek uit je (digitale of analoge)

Nadere informatie

Handout Bloggen. Les 1: Het maken van een Wordpress Blog

Handout Bloggen. Les 1: Het maken van een Wordpress Blog Handout Bloggen Les 1: Het maken van een Wordpress Blog Er zijn vele sites waar je een blog kunt beginnen. Daarvan is Wordpress een van de grootste. Heel veel websites draaien op Wordpress, maar er is

Nadere informatie

Hoe maak ik een fotocollage met Pixlr?

Hoe maak ik een fotocollage met Pixlr? Hoe maak ik een fotocollage met Pixlr? Stap 1: Open je webbrowser: of of of.. Stap 2: Ga naar www.pixlr.com Stap 3: Klik hier: Stap 4: Maak je collage Open pixlr express (Efficient) door erop te klikken,

Nadere informatie

1 normaal belicht 1 onderbelicht 1 overbelicht

1 normaal belicht 1 onderbelicht 1 overbelicht High Dynamic Range (HDR) Deze techniek zorgt ervoor dat afbeeldingen die een dynamisch bereik hebben dat niet in een digitaal fotobestand past, worden gecomprimeerd zodat er meer detail wordt weergegeven

Nadere informatie

Album samenstellen met behulp van de Hema album software.

Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Kies de Hema webside www.hema.nl Plaats de muisaanwijzer op foto en klik op Fotoalbums. Klik op download de software (geschikt voor Windows) Vul

Nadere informatie

Tutorial HDR door combinatie van verschillende belichtingen in Photoshop. Danny Matthys (aka dama)

Tutorial HDR door combinatie van verschillende belichtingen in Photoshop. Danny Matthys (aka dama) Tutorial HDR door combinatie van verschillende belichtingen in Photoshop Danny Matthys (aka dama) www.damafoto.be High Dynamic Range = HDR (Hoog dynamisch bereik) Dynamisch bereik = de verhouding tussen

Nadere informatie

http://psdtuts.com/tutorials/photo-effects-tutorials/how-to-create-a-fantasy-photo-manipulation/

http://psdtuts.com/tutorials/photo-effects-tutorials/how-to-create-a-fantasy-photo-manipulation/ http://psdtuts.com/tutorials/photo-effects-tutorials/how-to-create-a-fantasy-photo-manipulation/ Fantasie foto Stap 1 De eerste Stap bestaat erin om de juiste foto s te kiezen. Hier werden drie foto s

Nadere informatie

7 tips voor zwart-wit fotografie

7 tips voor zwart-wit fotografie 7 tips voor zwart-wit fotografie Een zwart-wit foto heeft nog steeds veel aantrekkingskracht op mensen. Sinds kort ligt de tweede editie van mijn boek Digitale Fotografie: Zwart-wit in de winkel. Een goede

Nadere informatie

Werken met Paint 2014

Werken met Paint 2014 Groep: 5 Lesdoelen: - - De leerlingen begrijpen dat je niet zomaar een plaatje van internet kan plukken, dat het plagiaat is De leerlingen kunnen met behulp van Paint zelf een tekening in Paint maken.

Nadere informatie

File > Catalog Settings

File > Catalog Settings Update voor Lightroom 1.1 1 Deze update voor versie 1.1 hoort bij het boek Adobe Photoshop Lightroom Johan Elzenga 978 90 430 1474 8 Adobe Photoshop Lightroom 1.1 Na het verschijnen van het boek Adobe

Nadere informatie

1 GIMP: een gratis en volwaardig alternatief voor Photoshop

1 GIMP: een gratis en volwaardig alternatief voor Photoshop Beeldbewerking 1 GIMP: een gratis en volwaardig alternatief voor Photoshop GIMP staat voor GNU Image Manipulation Program. Het is een grafisch programma voor het bewerken van foto's evenals het creëren

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos Het gebruik van filters bij landschapsfotografie Waarom zijn er filters nodig? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen.

Nadere informatie

HOE BEGINNEN MET LIGHTROOM 4?

HOE BEGINNEN MET LIGHTROOM 4? HOE BEGINNEN MET LIGHTROOM 4? Dertig pagina s met duidelijke aanwijzingen om je eerste stappen met Lightroom 4 te zetten. Allereerst zullen de belangrijke voorkeursinstellingen worden getoond. De voorbeelden

Nadere informatie

Bestanden bewaren met SkyDrive

Bestanden bewaren met SkyDrive Bestanden bewaren met SkyDrive Wat is SkyDrive? Met SkyDrive (www.skydrive.live.com) kun je bestanden opslaan op een beveiligde, gratis website. De bestanden kun je overal ter wereld weer downloaden. De

Nadere informatie

Broodje bakken in Photoshop

Broodje bakken in Photoshop http://psd.tutsplus.com/tutorials/drawing/create-a-realistic-loaf-of-bread-in-photoshop/ Broodje bakken in Photoshop Stap 1 Nieuw document = 1000 x 550 px. Nieuwe groep maken, je noemt die BG of background.

Nadere informatie

Les13 Allerlei correcties En ook aandacht bij het opslaan, zeker afbeeldingsgrootte controleren!!!! max. breedte/hoogte 800px /800px

Les13 Allerlei correcties En ook aandacht bij het opslaan, zeker afbeeldingsgrootte controleren!!!! max. breedte/hoogte 800px /800px Les13 Allerlei correcties En ook aandacht bij het opslaan, zeker afbeeldingsgrootte controleren!!!! max. breedte/hoogte 800px /800px Langste kant dus max: 800px Hier geven we slechts enkele basis handelingen

Nadere informatie

Aanp assi ngen. Marketing & Communicatie Digitale Vormgeving

Aanp assi ngen. Marketing & Communicatie Digitale Vormgeving 1 Aanp assi ngen 2 Met een aanpassingslaag kun je aanpassingen aan een foto aanbrengen die gemakkelijk weer ongedaan gemaakt kunnen worden. Een aanpassingslaag kun je maken door te klikken op het icoon

Nadere informatie

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Fotobewerking op de computer ISBN

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Fotobewerking op de computer ISBN Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Duizenden woorden - blz 1

Duizenden woorden - blz 1 http://www.webdesign.org/photoshop/photoshop-cs4-tutorials/a-picture-worth-a-thousandwords.17979.html Duizenden woorden 1. Foto kiezen Zoek een foto waarin de contrasten duidelijk zijn, een donkere foto

Nadere informatie

Door van Excel 97 (intern versienr 8) over te stappen

Door van Excel 97 (intern versienr 8) over te stappen Draaitabellen in Excel 2010 een wereld van verschil John Spronk Door van Excel 97 (intern versienr 8) over te stappen op Excel 2010 (intern versienr 14) maak je niet alleen een grote sprong in de tijd

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie