Vaten: enkele vragen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vaten: enkele vragen"

Transcriptie

1 Hart: enkele vragen 1. Wat is een veelgebruikt synoniem voor hart? 2. Waarom is het pericard een voorbeeld van een serosa/sereuze zak? 3. Welk voordeel biedt een serosa voor een orgaan zoals het hart? 4. Toon via een schets wat het mediastinum is. 5. Welk deel van het hart is geassocieerd met de kleine bloedsomloop? 6. Welk deel van het hart is geassocieerd met de grote bloedsomloop? 7. Wat is het nut van de chordae tendineae? 8. Van wat zijn de hartkleppen gemaakt? 9. Welke hartklep(pen) geven de eerste harttoon? Welke de tweede? 10. Wat is precies het hartskelet? 11. Welk gevolg heeft de aanwezigheid van het hartskelet voor de samentrekking van de hartspier? Hoe los je dit op? 12. Waarom is de locatie van de oorsprong van de kransslagaders aan de basis van de aorta gunstig? 13. Bestaan er anastomosen tussen de kransslagaders? Is dit nuttig? 14. Via welke vene komt het CO 2- beladen bloed van de hartspier terug in welk deel van het hart? 15. Wat is het foramen ovale/fossa ovalis? 16. Hoe komt het basisritme van de hartcontracties tot stand? 17. Wat noem je de natuurlijke pacemaker van het hart? 18. Wat is de eigenfrequentie van de atrioventriculaire knoop? 19. Wat ervaar je als pijn in het hart? Hoe wordt dit geregistreerd? 20. Hoe registreer je pijn in het pericard? 21. Welk deel van het autonoom zenuwstelsel doet het hartritme stijgen? Bron van deze invloed? 22. Welk deel van het autonoom zenuwstelsel doet het hartritme dalen? Bron van deze invloed? 23. Wat is gerefereerde pijn in relatie tot het hart? 24. Via welk systeem worden parameters als druk en bloedgastoestand waargenomen in het hart?

2 Vaten: enkele vragen 1. Wat is het belangrijkste verschil tussen arteriën en venen wat betreft hun wand? 2. Zijn er venen die O 2 -rijk bloed vervoeren? 3. Hoe en waar komen vloeistoffen en opgeloste stoffen binnen in het circulatiestelsel of verlaten ze het? 4. Welk deel van de vaatwand is belangrijk voor veranderingen in diameter? 5. Noem de belangrijkste takken van de aorta in hals en thorax 6. Welke arterien zorgen voor de bloedvoorziening van de hersenen? 7. Hoe verklaar je het subclavian steal syndrome? 8. Is het gebruik van vasodilaterende geneesmiddelen in alle gevallen geschikt om te zorgen voor een betere doorbloeding van een weefsel? 9. Noem de belangrijkste takken van de aorta in het abdomen. 10. Zijn er kleppen in alle venen? Geef een voorbeeld. 11. Noem de belangrijkste venen in hals (oppervlakkige en diepe). 12. Welke venen vind je in de thorax? 13. Noem de belangrijkste venen in het abdomen. 14. Wat is er speciaal aan de vene porta? 15. Noem een/meerdere oorzaken van portale hypertensie. 16. Waarom zijn slokdarmvarices gevaarlijk? 17. Verklaar het ontstaan van inwendige hemorrhoiden. 18. Bestaan er ook rechtstreekse verbindingen tussen arterien en venen zonder capillaire tussenschakel?

3 Lymfestelsel: enkele vragen 1. Wat is de dubbele rol van het lymfestelsel? 2. Welk van de 2 delen van het circulatiestelsel is een open systeem? 3. Hoe/waar ontstaan lymfebanen? 4. Hoe verschilt de wand van de lymfevaten van die van de venen/gevolgen? 5. Hoe circuleert lymfe? 6. Wat is een regionale lymfeknoop/betekenis? 7. Waarom blijft lymfe relatief lang in een lymfeknoop? 8. Noem enkele regio s met veel lymfeknopen. 9. Zijn er lymfeknopen is de halsstreek? In de hersenen? 10. Waarin mondt de ductus thoracicus uit? Gebeurt dit links en/of rechts? 11. Welk deel van het lichaam draineert de ductus thoracicus niet? 12. Bouw/betekenis van de milt. 13. Waar bevindt zich de milt? 14. Zijn de lymfebanen die de milt bereiken talrijk? 15. Bouw/betekenis van de thymus. 16. Waar bevindt zich de thymus? 17. Is de activiteit van de thymus stabiel in de tijd? 18. Wat gebeurt er met de thymus op latere leeftijd? 19. Locatie/betekenis van het MALT. 20. Welke zijn de onderdelen van de ring van Waldeyer? 21. Wat zijn Peyer s patches? 22. Is de appendix vermiformis een lymfoid orgaan?

4 Hersenen: enkele vragen 1. Noem de 4 (of 5) lobben van de hersenhemisferen. 2. Welke sulcus scheidt de frontale lob van de parietale lob? 3. Waar ligt de primaire motorische schors? 4. Waar ligt de primaire sensiebele schors? 5. Noem de 3 types van functionele gebieden. 6. Welke sensiebele gebieden kent ge? 7. Wat is de sensiebele homunculus? 8. Wat is somatotopie? 9. De sensiebele informatie van verschillende delen van het lichaam neemt in de primaire sensiebele cortex verschillende hoeveelheden plaats in. Is de plaats ingenomen door het onderste lidmaat groter dan de plaats ingenomen door de structuren van het hoofd? 10. Als je een voorwerp door aanraking alleen niet kunt identificeren in welk deel van de cortex scheelt er dan wat? 11. Je hebt perfect zicht en toch begrijp je niet wat je ziet. In welk deel van de cortex scheelt er dan wat? 12. In welk deel van de cortex worden visuele prikkels geinterpreteerd? 13. In welk deel van de cortex worden prikkels vanuit de verschillende sensiebele zintuiggebieden met mekaar geassocieerd? 14. In welk deel van de cortex wordt uit binnenkomende sensiebele informatie een plan bedacht voor de meest gepaste motorische reactie? 15. Noem de 3 multimodale associatie gebieden? 16. Wat is de motorische homunculus? 17. In welke lob ligt Broca s area? Wat controleert Broca s area? 18. Wat is het verschil tussen Broca s area en Wernicke s area? 19. Welke hemisfeer is taaldominant? 20. Welk types van vezels vind je in de witte stof van de hersenhemisferen?

5 Hersenen: enkele vragen 21. Hoe heet de meest uitgebreide verbinding tussen linker en rechter hersenhemisfeer? 22. Welke structuur zorgt ervoor dat de 2 hersenhemisferen als een gecoördineerd geheel kunnen werken? 23. Wat bevat de capsula interna? 24. Wat is decussatio? 25. Wat zijn associatievezels? 26. Welke basale ganglia kent ge? 27. Wat is de functie van de basale ganglia? 28. Behoren de basale ganglia tot de grijze of de witte stof? 29. Welke zijn de delen van het diencephalon? 30. Bestaat de thalamus uit grijze of witte stof? 31. Bestaat de hypothalamus uit grijze of witte stof? 32. Noem 3 functies van de hypothalamus. 33. Van welke hersenventrikel vormt de hypothalamus de infero-laterale wand? 34. Waar bevindt zich de epithalamus? 35. Noem 2 delen van het limbisch systeem die een rol spelen in het geheugen.

6 Hersenen: enkele vragen 36. Noem de delen van de hersenstam. 37. Welk deel van de hersenventrikels vind je terug in het mesencephalon? 38. In welk deel van de hersenstam vinden de meeste hersenzenuwen hun oorsprongskernen? 39. Welk type vezels loopt doorheen de pedunculus cerebri? 40. In welk hersendeel vind je de rode nucleus en de sustantia nigra? 41. In welke hersendelen vind je de 4de ventrikel? 42. In welk deel van de hersenstam is de reticulaire formatie het meest uitgebreid aanwezig? 43. In welk hersendeel vind je de oliva? 44. In welk hersendeel vind je de pyramiden? 45. In welk hersendeel vind je de arbor vitae? 46. Via welke structuur gaat er informatie vanuit de pons naar het cerebellum? 47. Via welke structuur gaat er informatie vanuit de medulla oblongata naar het cerebellum? 48. Via welke structuur gaat er informatie vanuit het cerebellum naar de cortex? 49. Waar bevindt zich de grijze stof van het cerebellum? 50. Noem 2 functies die verzorgd worden door de reticulaire formatie.

7 Perifere zenuwen: enkele vragen 1. Hoeveel paar spinale zenuwen zijn er? 2. Wat is een zenuwplexus en geef een voorbeeld. 3. Hoeveel paar craniale zenuwen zijn er? 4. Wat is het verschil tussen spinale en craniale zenuwen? 5. Welke craniale zenuw ontspringt meer vooraan uit de hersenstam, CN7 of CN 10? 6. In welke zin wijkt CN1 af van de andere afferente zenuwen? 7. Welke hersenzenuwen bedienen de oogspieren? 8. Welke spieren worden door de motorische component van de n. trigeminus bediend? 9. Noem een spiergroep die door de motorische component van de n. facialis bediend wordt? 10. Welke zenuw bedient de tongspieren? 11. Welke zenuw is de belangrijkste parasympatische zenuw van de hersenzenuwen? 11. Welke zenuw(en) is(zijn) geassocieerd met het zintuig reuk? 12. Welke zenuw(en) is(zijn) geassocieerd met het zintuig zicht? 13. Welke zenuw(en) is(zijn) geassocieerd met het zintuig smaak? 14. Welke zenuw(en) is(zijn) geassocieerd met het zintuig gehoor? 15. Welke zenuw(en) is(zijn) geassocieerd met het zintuig evenwicht?

8 Ruggenmerg: enkele vragen 1. Van waar tot waar strekt zich het ruggenmerg uit in het wervelkanaal? 2. Wat is de betekenis van het filum terminale? 3. Welke zijn de delen van de spinale meningen? 4. Welk type prikkels wordt doorgegeven via de banen in de dorsale kolom van het ruggenmerg? 5. Worden pijnprikkels en tastprikkels via dezelfde opstijgende banen doorgegeven naar de hersenen? 6. Hoeveel neuronen bevat een dalende pyramidale baan meestal vooraleer zij een spier kan bezenuwen? 7. Waar bevindt zich het onderste motorische neuron uit een pyramidale baan? 8. Waar bevindt zich het bovenste motorische neuron uit een pyramidale baan? 9. Waar bevindt zich het eerste orde neuron van een sensiebele spinale baan? 10. Waar bevindt zich het tweede orde neuron van een sensiebele spinale baan? 11. Waar bevindt zich het derde orde neuron van een sensiebele spinale baan? 12. Wat is de cauda equina?

9 Autonoom zenuwstelsel: enkele vragen 1. Waar bevinden zich de oorsprongsneuronen van de PSy? 2. Waar bevinden zich de oorsprongsneuronen van de OSy? 3. Vergelijk de pre- en de postganglionaire vezels van PSy en OSy. 4. Wat is de anatomische basis van de OSy? 5. Wat is de relatie tussen bijniermerg en OSy? 6. Welk zintuig geeft zijn stimuli door via PSy zenuwen? 7. Noem een klier en zijn PSy bezenuwing. 8. Hoe wordt de traanklier gestimuleerd? 9. Geef een voorbeeld van een type van waarneming dat via afferente OSy banen naar het centraal zenuwstelsel komt. 10. Geef een voorbeeld van een type van waarneming dat via afferente PSy banen naar het centraal zenuwstelsel komt. 11. De truncus sympathicus heeft 3 cervicale ganglia hoewel er geen orthosympatische oorsprongsneuronen zijn in de cervicale segmenten van het ruggenmerg. Hoe komen de OSy banen daar dan terecht? 12. Wat is de functie van de rami communicantes? 13. Hoe kan de PSy met zijn oorsprong in de hersenen en in het sacrale ruggenmerg toch organen in borst- en buikholte bezenuwen? 14. Waarom heeft iemand met een beschadigd ruggenmerg geen last van spijsverteringsproblemen? 15 Geconstipeerde mensen hebben dikwijls verharde feces die tijdens de defecatie scheurtjes kunnen veroorzaken in de binnenste laag van het rectum. Mensen met scheurtjes in de huid van de anus klagen over een scherpe pijn, terwijl mensen met scheurtjes hogerop in de mucosa een minder gelokaliseerd type pijn ervaren. Waarom? 16. Wat is het effect van OSy innervatie op de bloedvaten van de skeletspieren? 17. Wat is het effect van OSy innervatie op de speekselklieren?

10 Endocrien stelsel: enkele vragen 1. Welke structuur controleert de vrijstelling van hormonen in de adenohypofyse? 2. Er zijn 2 capillaire netwerken in de neurohypofyse. Wat is het verschil tussen beide? 3. Waar vind je de pijnappelklier (of pineal gland)? 4. Wat is de anatomische relatie tussen de schildklier en de bijschildklier? 5. De thymus behoort tot 2 stelsels. Welke en waarom? 6. Wat is er speciaal aan het bijniermerg? 7. Welke deel van de pancreas zorgt voor de productie van insuline? 8. Kunnen vetcellen hormonen produceren? 9. Geef twee voorbeelden van minder klassieke organen/weefsels die ook hormonen produceren? 10. Wat is de definitie van een hormoon? 11. Kunnen neuronen hormonen produceren? Indien ja, geef een voorbeeld.

11 Spijsverteringsstelsel: enkele vragen 1. Noem vier kenmerken die de absorptieoppervlakte van de dunne darm vergroten. 2. Welke van de 3 paar speekselklieren is de grootste? 3. Welke sfincters vind je in de gastrointestinale tractus? Waar? 4. Uit welke lagen bestaat de wand van de gastrointestinale tractus? 5. Mondholte: wat is het verschil tussen het vestibulum en de eigenlijke mondholte? 6. Waaruit bestaat het dak van de mondholte? 7. Waaruit bestaat de vloer van de mondholte? 8. Hoeveel spierparen bouwen het zacht verhemelte op? Noem zo een spierpaar. 9. Welke zijn de 3 delen van de pharynx? 10. Zijn de spieren die je vindt in de wand van de oesofagus gestreepte of gladde spieren? 11. Wat is de cardia van de maag? 12. Hoe gebeurt de overgang van maag naar duodenum? 13. Beschrijf het verloop van de dikke darm. 14. Geef de tandformule van een (volledig) volwassen gebit (in 1 kwadrant). 15. Uit hoeveel tanden bestaat een melkgebit? 16. Uit hoeveel extrinsieke spierparen is de tong opgebouwd? 17. Geef een voorbeeld van een smaakpapil en van een tastpapil uit de mucosa van de tong. 18. Hoe komen de enzymen van de pancreas in het duodenum terecht? 19. Met welk orgaan is de galblaas geassocieerd? 20. Welke elementen vind je in de leverpoort? 21. Wat is het verband tussen de uitmondingen van de ductus choledocus en de ductus pancreaticus? 22. Geef een voorbeeld van een orgaan dat volledig intraperitoneaal gelegen is. 23. Welk deel van het zenuwstelsel zorgt voor stimulatie van de maagwerking? Via welke zenuw?

12 Ademhalingsstelsel: enkele vragen 1. Uit welke onderdelen is het neustussenschot samengesteld? 2. Welke structuren verdelen de neusholte in verschillende meati? 3. Er is een verschil tussen de mucosa van het bovenste deel van de neusholte en de rest van de neusholte: welk? 4. Noem een paranasale sinus en de meatus waarin deze uitmondt in de neusholte. 5. Wat is de ductus nasolacrimalis? 6. Is een normale (gezonde) paranasale sinus op een RX foto wit of zwart? Waarom? 7. Is er lymfoied weefsel in de nasopharynx? 8. Met welke delen van de larynx zijn de echte stembanden verbonden? 9. Wat is het voordeel van het feit dat de tracheakraakbeenringen hoefijzervormig zijn in plaats van volledige ringen? 10. Er zijn 2 «klepsysteempjes» die het slikken in goede banen leiden. Welke? 11. Hoeveel segmenten zijn er in elke long? 12. Welke elementen tref je aan in de longhilus? 13. In welke delen van de long gebeurt de gaswisseling? 14. Wat is de dode ruimte van het ademhalingsstelsel? 15. Hoe wordt pijngevoel in het longweefsel geregistreerd? 16. Waarom kan druk door vergrote lymfeknopen ter hoogte van de linker longhilus een effect hebben op de stem/stembanden terwijl dit niet het geval is langs rechts? 17. Waar bevindt zich het viscerale blad van de pleura? 18. Waar bevindt zich het parietale blad van de pleura? 19. Is de pleura pijngevoelig?

13 Excretiestelsel: enkele vragen 1. Liggen de nieren binnen of buiten het peritoneum? 2. Wat is het pyelum? 3. Is de musculus detrusor vesicae een spier die door het willekeurig zenuwstelsel bediend wordt? 4. Welk verschil vertoont de mucosa van het trigonum vesicae tov de rest van de blaasmucosa? 5. Welke structuren monden uit op de hoeken van het trigonum vesicae? 6. Op hoeveel cm ligt ongeveer de opening van de urethra van de blaashals? 7. Welk type zenuwen geeft de musculus detrusor vesicae de impuls tot contractie? 8. Welk type zenuwen doet de blaashals sluiten? 9. Welke delen vind je in de mannelijke urethra? 10. Wordt er per dag evenveel urine uitgescheiden als er gefiltreerd wordt in de glomeruli? 11. Urine wordt doorheen de ureter naar de blaas getransporteerd door peristalsis. Welk deel van de ureter zorgt daarvoor?

14 Geslachtsstelsel: enkele vragen 1. Waar worden de mannelijke gameten geproduceerd? 2. Wat is het rete testis? 3. Wat is het verband tussen de epididymis en de ductus (vas) deferens? 4. Waarin mondt de ductus deferens uit? 5. Welke kliern voegen secreet toe aan het semen? 6. Ligt de blaas ventraal of dorsaal van het rectum? 7. Hoe kan vergroting van de prostaat een invloed hebben op het ledigen van de blaas? 8. In welk deel van de penis loopt de urethra? 9. Wordt de vulling van de bloedvaten in de zwellichamen van de penis OSy of Psy gestimuleerd? 10. Uit welke lagen bestaat de wand van de uterus? 11. Welke delen heeft de tuba uterina? 12. Wat betekent in verband met de uterus het begrip anteversie uterus? 13. Wat is de ruimte van Douglas? 14. Waar bevindt zich de uitmonding van de vagina tov de uitmonding van urethra en rectum?

De hersenen. 1. Anatomie en ontwikkeling 2. De grote hersenen

De hersenen. 1. Anatomie en ontwikkeling 2. De grote hersenen LES 13 De hersenen 1. Anatomie en ontwikkeling 2. De grote hersenen NOTA BENE Moeilijk: Complexe anatomie Gezichtspunten: voor, achter, boven, onder, links, rechts Vele functies Bewust / onbewust autonoom

Nadere informatie

A. de hersenen en het ruggenmerg B. het hersenvlies en de hersenstam C. het cerebrospinaal vocht en de gevoelszenuwen D. de klieren en de lymfevaten

A. de hersenen en het ruggenmerg B. het hersenvlies en de hersenstam C. het cerebrospinaal vocht en de gevoelszenuwen D. de klieren en de lymfevaten Hoofdstuk 1 Meerkeuzevraag 1.1 Meerkeuzevraag 1.2 Meerkeuzevraag 1.3 Meerkeuzevraag 1.4 Meerkeuzevraag 1.5 Meerkeuzevraag 1.6 Meerkeuzevraag 1.7 Waar ligt de lever in de buikholte? A. Boven rechts B. Boven

Nadere informatie

Ooit nagedacht over wat er gebeurt onder een halsband?

Ooit nagedacht over wat er gebeurt onder een halsband? Ooit nagedacht over wat er gebeurt onder een halsband? Bij mensen kan slechts 1 w h i p l a s h a c c i d e n t langdurige pijn en lijden veroorzaken. De anatomie van de hond is fundamenteel gelijk aan

Nadere informatie

Gedragsneurowetenschappen

Gedragsneurowetenschappen Hoofdstuk 2: Bouw van het zenuwstelsel Gedragsneurowetenschappen Andries Van Wesel (= auteursnaam: Andreas Vesalius) Wordt als een van de grootste anatomen beschouwd aller tijden Heeft precies beschrijvingen

Nadere informatie

Als het bloed uit de holle ader verder stroomt, in welk bloedvat komt het dan?

Als het bloed uit de holle ader verder stroomt, in welk bloedvat komt het dan? De lever is gelegen in de buikholte? A. Boven rechts B. Boven links C. Onder rechts D. Onder links Als het bloed uit de holle ader verder stroomt, in welk bloedvat komt het dan? A. De aorta B. De holle

Nadere informatie

Tabel nieuwe indeling zwaarte categorieen Histologie versie 33 (november 2016)

Tabel nieuwe indeling zwaarte categorieen Histologie versie 33 (november 2016) afnametechniek H Categorie extra definitie adenoid biopt 3 adenoid resectie 2 adnex ovarium biopt 3 adnex debulking 6 beide adnexen samen als 1 declaratie inclusief uterus en peritoneum adnex ovarium resectie

Nadere informatie

Theorie-examen Fysiologie april 2009

Theorie-examen Fysiologie april 2009 Theorie-examen Fysiologie april 2009 1. Wat is, uiteindelijk, de beperkende factor bij inspanning? A. Het ademminuutvolume. B. Het hartminuutvolume. C. De vitale capaciteit. 2. Hoe kan het lichaam in totaal

Nadere informatie

Proefexamen ANATOMIE EN FYSIOLOGIE

Proefexamen ANATOMIE EN FYSIOLOGIE Proefexamen ANATOMIE EN FYSIOLOGIE Deelexamen In dit proefexamen worden over de volgende onderwerpen vragen gesteld: zenuwstelsel hormoonstelsel zintuigen geslachtsorganen Beschikbare tijd: 45 minuten

Nadere informatie

synoniem adenoid biopt 3 adenoid resectie 2 adnex ovarium biopt 3 adnex debulking 6

synoniem adenoid biopt 3 adenoid resectie 2 adnex ovarium biopt 3 adnex debulking 6 aard_materiaal H inclusief of afnametechniek H inclusief of Categorie adenoid biopt 3 adenoid resectie 2 adnex ovarium biopt 3 adnex debulking 6 adnex ovarium resectie 4 anus biopt 1 anus resectie 2 appendix

Nadere informatie

Ruggenmerg Hersenen. Hersenstam Cerebellum Diencephalon Telencephalon. Somatisch zenuwstelsel Autonoom zenuwstelsel

Ruggenmerg Hersenen. Hersenstam Cerebellum Diencephalon Telencephalon. Somatisch zenuwstelsel Autonoom zenuwstelsel HOOFDSTUK 2: BOUW VAN HET ZENUWSTELSEL Onderdelen van het zenuwstelsel Centraal zenuwstelsel Ruggenmerg Hersenen Hersenstam Cerebellum Diencephalon Telencephalon Medulla Pons Mesencephalo Perifeer zenuwstelsel

Nadere informatie

Capabel Examens 2011 Pagina 1

Capabel Examens 2011 Pagina 1 1. Wat is de kleinste levende eenheid van een organisme? A) Een cel. B) Een orgaan. C) Een weefsel. 2. Bij welke levensverrichting van de cel speelt chromatine een belangrijke rol? A) Bij de prikkelbaarheid.

Nadere informatie

De Hersenen. Historisch Overzicht. Inhoud college de Hersenen WAT IS DE BIJDRAGE VAN 'ONDERWERP X' AAN KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE?

De Hersenen. Historisch Overzicht. Inhoud college de Hersenen WAT IS DE BIJDRAGE VAN 'ONDERWERP X' AAN KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE? De Hersenen Oriëntatie, september 2002 Esther Wiersinga-Post Inhoud college de Hersenen historisch overzicht (ideeën vanaf 1800) van de video PAUZE neurofysiologie - opbouw van neuronen - actie potentialen

Nadere informatie

H2 Bouw en functie. Alle neuronen hebben net als gewone cellen een gewone cellichaam.

H2 Bouw en functie. Alle neuronen hebben net als gewone cellen een gewone cellichaam. Soorten zenuw cellen Neuronen H2 Bouw en functie Alle neuronen hebben net als gewone cellen een gewone cellichaam. De informatie stroom kan maar in een richting vloeien, van dendriet naar het axon. Dendrieten

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 6

Samenvatting Biologie Thema 6 Samenvatting Biologie Thema 6 Samenvatting door Saar 879 woorden 10 april 2018 0 keer beoordeeld Vak Biologie Aantekeningen Biologie P3: Homeostase en regelkringen: Bij meercellige organismen: de cellen

Nadere informatie

Hart anatomie en fysiologie

Hart anatomie en fysiologie Hart anatomie en fysiologie Anatomie van het hart Het hart is omgeven door een effen vlies, het hartzakje of pericard(3). Het hart ligt in de borstholte, tussen de longen (1), bijna in het midden met de

Nadere informatie

Fysiologie / zenuwstelsel

Fysiologie / zenuwstelsel Fysiologie / zenuwstelsel Zenuwcel/neuron. 5 1. Korte uitlopers dendrieten 2. Lange uitloper neuriet of axon 3. Myelineschede/schede van Schwann 4. Motorische eindplaat of synaps 5. Kern of nucleus Zenuwcel/neuron.

Nadere informatie

2. Van welke van de onderstaande factoren is de hartslagfrequentie NIET afhankelijk? a. de wil b. lichamelijke activiteiten c.

2. Van welke van de onderstaande factoren is de hartslagfrequentie NIET afhankelijk? a. de wil b. lichamelijke activiteiten c. Take-home toets Thema 4.6 Anatomie en fysiologie van het centrale en perifere zenuwstelsel 1. Door activiteiten van de nervus vagus wordt a. de hartslagfrequentie verhoogd b. de hartslagfrequentie verlaagd

Nadere informatie

Onwillekurig of Autonoom Ingedeeld in parasympatisch en orthosympatisch

Onwillekurig of Autonoom Ingedeeld in parasympatisch en orthosympatisch Paragraaf 8.1 en 8.2 perifere zenuwstelsel Uitlopers van zenuwcellen buiten de hersenen en het ruggenmerg centrale zenuwstelsel Zenuwcellen en uitlopers in hersenen en ruggenmerg autonome zenuwstelsel

Nadere informatie

Theorie-examen Fysiologie 21 april 2006.

Theorie-examen Fysiologie 21 april 2006. Theorie-examen Fysiologie 21 april 2006. 1. Welke bestanddelen horen, onder normale omstandigheden, niet voor te komen in urine? A. Hormonen en afbraakproducten. B. Eiwitten. C. Zouten. 2. Wat is een voorbeeld

Nadere informatie

Take-home toets. Thema 4.3.1: Anatomie en fysiologie van het hart en de circulatie

Take-home toets. Thema 4.3.1: Anatomie en fysiologie van het hart en de circulatie Take-home toets Thema 4.3.1: Anatomie en fysiologie van het hart en de circulatie 1. I Arterien vervoeren altijd zuurstofrijk bloed II Arterien vervoeren het bloed naar het hart 2. Waar vindt de kleine

Nadere informatie

Fig. 0. 1 De Leefstijlacademie

Fig. 0. 1 De Leefstijlacademie Inleiding Wat goed dat je hebt doorgezet naar de volgende cursus! Je wilt dus nog meer te weten komen over hoe je lichaam precies in elkaar zit en hoe het werkt! En dat precies is wat je in deze cursus

Nadere informatie

Samenvatting door Hidde 506 woorden 31 maart keer beoordeeld. Biologie Hoofdstuk 14: Zenuwstelsel Centraal zenuwstelsel

Samenvatting door Hidde 506 woorden 31 maart keer beoordeeld. Biologie Hoofdstuk 14: Zenuwstelsel Centraal zenuwstelsel Samenvatting door Hidde 506 woorden 31 maart 2017 0 keer beoordeeld Vak Biologie Biologie Hoofdstuk 14: Zenuwstelsel 14.1 Centraal zenuwstelsel Zenuwstelsel bestaat uit 2 delen: - centraal zenuwstelsel

Nadere informatie

Inhoud. Overzicht van de ingewanden 2. Hart-bloedsomloop (H. Fritsch) Functionele opbouw. Regionale indeling..

Inhoud. Overzicht van de ingewanden 2. Hart-bloedsomloop (H. Fritsch) Functionele opbouw. Regionale indeling.. IX Inhoud Overzicht van de ingewanden 2 Functionele opbouw. Regionale indeling.. Hart-bloedsomloop (H. Fritsch) Overzicht 6 Bloedsomloop en lymfvaten 6 Bloedsomloop vóór de geboorte 8 Wijziging in de bloedcirculatie

Nadere informatie

Theorie-examen fysiologie 2 mei 2008

Theorie-examen fysiologie 2 mei 2008 Theorie-examen fysiologie 2 mei 2008 1. Wat kan gesteld worden van een orgaanstelsel? A. Dit zijn alle organen tezamen in het lichaam. B. Dit is een groep organen die samen een bepaalde functie vervullen.

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Zintuigen

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Zintuigen GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3 Zintuigen 1 INLEIDING Zintuigcellen Reuk-, smaak- en PH-sensoren Smaakzintuig Warmte- en koudesensoren Tast-, druk- en pijnsensoren Fotosensoren 2 ZINTUIGEN VORMEN DE VERBINDING

Nadere informatie

BASISSTOF 1 HET BLOED OM TE ONTHOUDEN

BASISSTOF 1 HET BLOED OM TE ONTHOUDEN BASISSTOF 1 HET BLOED Bloed bestaat uit bloedplasma, bloedcellen en bloedplaatjes. 55% is bloedplasma. 45% bloedcellen en bloedplaatjes. Er zijn twee soort bloedcellen: rode bloedcellen en witte bloedcellen.

Nadere informatie

Door: Charlotte Simons Arts, yogadocent yin en yang en acupuncturist io

Door: Charlotte Simons Arts, yogadocent yin en yang en acupuncturist io Door: Charlotte Simons Arts, yogadocent yin en yang en acupuncturist io Kracht van herhaling! Homeostase: een proces binnen het interne milieu van meercellige organismen dat voor een stabiel evenwicht

Nadere informatie

Anatomie / fysiologie. Zenuwstelsel overzicht. Perifeer zenuwstelsel AFI1. Zenuwstelsel 1

Anatomie / fysiologie. Zenuwstelsel overzicht. Perifeer zenuwstelsel AFI1. Zenuwstelsel 1 Anatomie / fysiologie Zenuwstelsel 1 FHV2009 / Cxx56 1+2 / Anatomie & Fysiologie - Zenuwstelsel 1 1 Zenuwstelsel overzicht Encephalon = hersenen Spinalis = wervelkolom Medulla = merg perifeer centraal

Nadere informatie

Samenvattingen. Samenvatting Thema 6: Regeling. Basisstof 1. Zenuwstelsel regelt processen:

Samenvattingen. Samenvatting Thema 6: Regeling. Basisstof 1. Zenuwstelsel regelt processen: Samenvatting Thema 6: Regeling Basisstof 1 Zenuwstelsel regelt processen: - regelen werking spieren en klieren - verwerking van impulsen van zintuigen Zintuigcellen: - staan onder invloed van prikkels

Nadere informatie

dimat Biologische modellen - menskunde Hersenen

dimat Biologische modellen - menskunde Hersenen 1 Hersenen Mediane doorsnede van de hersenen. Model op ware grootte. Model rustend op sokkel. Afmetingen: 150 x 140 x 175 mm. Art. nr. 1000222 76,80 Hersenen Model op ware grootte. De rechterhelft is uitneembaar

Nadere informatie

Examen Medische Vakken

Examen Medische Vakken Examen Medische Vakken Neurologie, psychiatrie, dermatologie AGN 4e jaar, cohort 07-11 1. Het aantal paren hersenzenuwen is a. 4 b. 12 c. 6 d. 8 2. Met het begrip Centraal Motorisch Neuron (CMN) wordt

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 4:

Samenvatting Biologie Thema 4: Samenvatting door L. 717 woorden 19 juni 2013 4,8 5 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Samenvatting Biologie Thema 4: Zintuig Ligging Prikkel Waarneming Gezichts~ In de ogen Licht Zien

Nadere informatie

De prostaat. Anatomie van de prostaat. Blaashals. Urineblaas. Zaadblaasjes. Ejaculatiekanaal. Prostaat. Urinebuis. Zaadblaasjes. Prostaat.

De prostaat. Anatomie van de prostaat. Blaashals. Urineblaas. Zaadblaasjes. Ejaculatiekanaal. Prostaat. Urinebuis. Zaadblaasjes. Prostaat. De prostaat Anatomie van de prostaat Blaashals Zaadblaasjes Prostaat Zaadblaasjes Prostaat Prostaatgebied Ejaculatiekanaal Urineblaas Urineblaas Overgangszone Kapsel van bind- en spierweefsel Centrale

Nadere informatie

Regeling. Regeling is het regelen van allerlei processen in het lichaam. Regeling vindt plaats via twee orgaanstelsels: Zenuwstelsel.

Regeling. Regeling is het regelen van allerlei processen in het lichaam. Regeling vindt plaats via twee orgaanstelsels: Zenuwstelsel. Regeling Regeling is het regelen van allerlei processen in het lichaam. Regeling vindt plaats via twee orgaanstelsels: (1) Zenuwstelsel (2) Hormoonstelsel Verschillen in bouw en functie: bestaat uit functie

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Regeling

Samenvatting Biologie Regeling Samenvatting Biologie Regeling Samenvatting door P. 1319 woorden 20 maart 2016 10 1 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Biologie samenvatting Regeling SE2 Het zenuwstelsel Het zenuwstelsel

Nadere informatie

Bijlage 9. Toelichting op tabel indeling DKG s

Bijlage 9. Toelichting op tabel indeling DKG s Toelichting op tabel indeling DKG s Bijlage 9 Indeling in ndxg 173,174 en 176 is gebaseerd op de in de tabel genoemde DBC-behandelcodes. Indeling in ndxg 175 is gebaseerd op in de tabel genoemde DBC-diagnosecodes

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 14 Zenuwstelsel

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 14 Zenuwstelsel Samenvatting Biologie Hoofdstuk 14 Zenuwstelsel Samenvatting door Elin 1218 woorden 9 april 2018 7,9 8 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Biologie Hoofdstuk 14 14.1 * Het zenuwstelsel bestaat

Nadere informatie

Toets Anatomie Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen

Toets Anatomie Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen Cijfer In te vullen voor docent In te vullen door leerling Beroepsprestatie B.P.1.3 S.B Naam leerling Toets Anatomie Opleiding Sport en Bewegen Klas SB3O1A+B Versie 1 Datum Tijdsduur 60 minuten Naam docent

Nadere informatie

Geslachtsdeterminatie en differentiatie

Geslachtsdeterminatie en differentiatie Geslachtsdeterminatie en differentiatie 1. Ontwikkeling Urogenitale stelsel (~ 1,5 uur) 2. Geslachtsdeterminatie (~ 1,5 uur) 3. Geslachtsdifferentiatie (zelfstudie & werkcollege) Elements of renal function

Nadere informatie

Examentrainer. Vragen vmbo-bk. Scan

Examentrainer. Vragen vmbo-bk. Scan THEMA 4 REGELING EXAMENTRAINER OEFENVRAGEN 3 VMBO-bk Examentrainer Vragen vmbo-bk Scan In een Engelse folder staat informatie over een bepaald apparaat. Hiermee kan het centrale zenuwstelsel onderzocht

Nadere informatie

Hoorcollege Tractus circulatorius. Dirk Geurts

Hoorcollege Tractus circulatorius. Dirk Geurts Hoorcollege Tractus circulatorius Dirk Geurts Voorbereiding E-book/boek Anatomie en fysiologie van Martini lezen (Hoofdstuk 13, Het cardiovasculaire stelsel: bloedvaten en bloedsomloop, paragraaf 13.1

Nadere informatie

Grijze stof wordt gevormd door de cellichamen van de neuronen en de. Witte stof wordt gevormd door de met myeline omgeven neurieten

Grijze stof wordt gevormd door de cellichamen van de neuronen en de. Witte stof wordt gevormd door de met myeline omgeven neurieten If the brain were so simple we could understand it, we would be so simple we couldn t - Lyall Watson Bart van der Meer theorieles 15 GOI Met bijzonder veel dank aan Ellen Brink, Rita Dijk Bewerkt door

Nadere informatie

Inhoud. Zenuwstelsel. Inleiding. Basiselementen van het zenuwstelsel. Ruggenmerg en ruggenmergzenuwen

Inhoud. Zenuwstelsel. Inleiding. Basiselementen van het zenuwstelsel. Ruggenmerg en ruggenmergzenuwen Inhoud Zenuwstelsel Inleiding 1 1 Overzicht van het zenuwstelsel 2 Ontwikkeling en indeling 2 Functiecircuits 2 Ligging van het zenuwstelsel in het lichaam 4 Ontwikkeling en bouw van de hersenen 6 Ontwikkeling

Nadere informatie

Uit waarnemingen en voorbeelden de relatie prikkel-reactie vaststellen

Uit waarnemingen en voorbeelden de relatie prikkel-reactie vaststellen School: Vak: AV Biologie Leerplan: D/2012/7841/003 Handboek: Biogenie 3.1 (leerboek + werkboek) Leerkracht: Graad: 2de graad ASO Leerjaar: 1ste leerjaar Aantal lestijden/week: 1u/week Schooljaar: les leerplan

Nadere informatie

Anatomie / fysiologie. Centraal/perifeer zenuwstelsel AFI1. Autonoom zenuwstelsel algemeen. Zenuwstelsel 5. Staat niet onder invloed van de wil

Anatomie / fysiologie. Centraal/perifeer zenuwstelsel AFI1. Autonoom zenuwstelsel algemeen. Zenuwstelsel 5. Staat niet onder invloed van de wil Anatomie / fysiologie Zenuwstelsel 5 FHV2009 / Cxx56 9+10 / Anatomie & Fysiologie - Zenuwstelsel 5 1 Centraal/perifeer centraal perifeer medulla spinalis autonoom somatisch sympatisch parasympatisch FHV2009

Nadere informatie

1. Waarvan is DNA een belangrijke bouwstof? A) Van de celmembraan. B) Van de chromosomen. C) Van de kernmembraan.

1. Waarvan is DNA een belangrijke bouwstof? A) Van de celmembraan. B) Van de chromosomen. C) Van de kernmembraan. 1. Waarvan is DNA een belangrijke bouwstof? A) Van de celmembraan. B) Van de chromosomen. C) Van de kernmembraan. 2. Wat zijn vegetatieve verrichtingen van de cel? A) Beweging en prikkelbaarheid. B) Prikkelbaarheid

Nadere informatie

Herhalen anatomie art Cubiti: Elleboog

Herhalen anatomie art Cubiti: Elleboog Herhalen anatomie art Cubiti: Elleboog -Art Humero-ulnaris: scharnier Flexie-extensie -Art Humero-radialis: anatomische kogel Flexie-extensie, rotatie, ab-ad niet door ulna -Art Radio-ulnaris proximalis:

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 1 - DE LICHAAMSBOUW

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 1 - DE LICHAAMSBOUW INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1 - DE LICHAAMSBOUW 16 Richting- en positieaanduidingen van het lichaam 18 Lijnen en vlakken van het lichaam 19 Uitsplitsing van het lichaam in onderdelen 20 Lichaamsstelsels I

Nadere informatie

Eerste kandidatuur arts (o) Tandarts (o) Biomedische Wetenschappen (o) Dissectie handleiding inhoud en uitwerking: Prof.Dr.

Eerste kandidatuur arts (o) Tandarts (o) Biomedische Wetenschappen (o) Dissectie handleiding inhoud en uitwerking: Prof.Dr. 1 Eerste kandidatuur arts (o) Tandarts (o) Biomedische Wetenschappen (o) Dissectie handleiding inhoud en uitwerking: Prof.Dr.Roger Huybrechts Figuren optimalisatie en tekstuele vormgeving: Marijke Christiaens

Nadere informatie

Thema 4.2.1: Anatomie en fysiologie van de thorax, longen en het respiratoirsysteem

Thema 4.2.1: Anatomie en fysiologie van de thorax, longen en het respiratoirsysteem Take-home toets Thema 4.2.1: Anatomie en fysiologie van de thorax, longen en het respiratoirsysteem 1. Welke van de onderstaande spieren speelt (spelen) een rol bij de ademhaling? a. diafragmaspieren b.

Nadere informatie

PRACTICUM: ANATOMIE EN FUNCTIE VAN HET HART

PRACTICUM: ANATOMIE EN FUNCTIE VAN HET HART PRACTICUM: ANATOMIE EN FUNCTIE VAN HET HART INLEIDING De bouw en de functie van het hart zal worden bestudeerd door het ontleden van een schapen of varkenshart. Deze harten zijn vergelijkbaar met dat van

Nadere informatie

H5 Begrippenlijst Zenuwstelsel

H5 Begrippenlijst Zenuwstelsel H5 Begrippenlijst Zenuwstelsel acetylcholine Vaak voorkomende neurotransmitter, bindt aan receptoren en verandert de permeabiliteit van het postsynaptische membraan voor specifieke ionen. animatie synaps

Nadere informatie

H.6 regeling. Samenvatting

H.6 regeling. Samenvatting H.6 regeling Samenvatting Zenuwstelsel Het zenuwstelsel bestaat uit: Centrale zenuwstelsel ( bestaat uit: grote hersenen, kleine hersenen, hersenstam en ruggenmerg Zenuwen Functies van zenuwstelsel: Verwerken

Nadere informatie

dimat Biologische modellen - menskunde Hersenen

dimat Biologische modellen - menskunde Hersenen 1 Hersenen Mediane doorsnede van de hersenen. Model op ware grootte. Model rustend op sokkel. Afmetingen: 150 x 140 x 175 mm. 1000222 76,80 Hersenen Model op ware grootte. De rechterhelft is uitneembaar

Nadere informatie

Beide helften van de hersenen zijn met elkaar verbonden door de hersenbalk. De hersenstam en de kleine hersenen omvatten de rest.

Beide helften van de hersenen zijn met elkaar verbonden door de hersenbalk. De hersenstam en de kleine hersenen omvatten de rest. Biologie SE4 Hoofdstuk 14 Paragraaf 1 Het zenuwstelsel kent twee delen: 1. Het centraal zenuwstelsel bevindt zich in het centrum van het lichaam en bestaat uit de neuronen van de hersenen en het ruggenmerg

Nadere informatie

Normwaarde = is een waarde die je af leest, zoals bij de thermostaat, zie je 19 graden staan dan is dat de normwaarde. Zo warm moet het zijn.

Normwaarde = is een waarde die je af leest, zoals bij de thermostaat, zie je 19 graden staan dan is dat de normwaarde. Zo warm moet het zijn. Boekverslag door E. 1602 woorden 17 maart 2014 6.8 55 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Biologie samenvatting paragraaf 1 Een regelkring = is een kring van meerdere apparaten die samen

Nadere informatie

Demo. De osteopathische encyclopedie. The International Academy of Osteopathy I.A.O. Geachte mevrouw, mijnheer,

Demo. De osteopathische encyclopedie. The International Academy of Osteopathy I.A.O. Geachte mevrouw, mijnheer, Demo Geachte mevrouw, mijnheer, Dank u wel voor de interesse die u voor dit e-book betoont! De osteopathische encyclopedie Deze demo bestaat uit een willekeurig aantal gekozen pagina s uit het e-book De

Nadere informatie

De hersenen, het ruggenmerg en hun bloedvaten worden beschermd door drie vliezen.

De hersenen, het ruggenmerg en hun bloedvaten worden beschermd door drie vliezen. Samenvatting door R. 1795 woorden 30 maart 2016 6,7 11 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Biologie samenvatting hoofdstuk 14 zenuwstelsel 14.1 centraal zenuwstelsel het zenuwstelsel bestaat uit

Nadere informatie

Uit waarnemingen en voorbeelden de relatie prikkel- reactie vaststellen

Uit waarnemingen en voorbeelden de relatie prikkel- reactie vaststellen School: Vak: AV Biologie Leerplan: D/2012/7841/004 Handboek: Biogenie 3.2 (leerboek + werkboek) Leerkracht: Graad: 2de graad ASO Leerjaar: 1ste leerjaar Aantal lestijden/week: 2u/week Schooljaar: les leerplan

Nadere informatie

Carol Dweck en andere knappe koppen

Carol Dweck en andere knappe koppen Carol Dweck en andere knappe koppen in de (plus)klas 2011 www.lesmateriaalvoorhoogbegaafden.com 2 http://hoogbegaafdheid.slo.nl/hoogbegaafdheid/ theorie/heller/ 3 http://www.youtube.com/watch?v=dg5lamqotok

Nadere informatie

Spijsverteringsstelsel. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/88213

Spijsverteringsstelsel. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/88213 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 16 december 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/88213 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Anatomie / fysiologie

Anatomie / fysiologie Anatomie / fysiologie Cxx53 7 en 8 Hart 1 FHV2009 / Cxx53 7+8 / Anatomie & Fysiologie - Circulatie 1 Ligging van het hart Kegelvormig, hol, gespierd orgaan. Ca. 10 cm lang en omvang vuist FHV2009 / Cxx53

Nadere informatie

De stoma operatie stap voor stap

De stoma operatie stap voor stap Specialist in Stomazorg Dansac ontwikkelt voortdurend nieuwe oplossingen gebaseerd op de wensen en behoeften van stomapatiënten en stomaverpleegkundigen. Om een dialoog aan te moedigen en taboes te doorbreken,

Nadere informatie

Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom

Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom Om uw rugklachten beter te kunnen begrijpen is een basiskennis van de rug noodzakelijk. Het Rughuis heeft in haar behandelprogramma veel aandacht

Nadere informatie

Theorie - herexamen Fysiologie 23 mei 2008

Theorie - herexamen Fysiologie 23 mei 2008 Theorie - herexamen Fysiologie 23 mei 2008 1. Waar wordt het groeihormoon gevormd? A. In de hypofyse. B. In het bijniermerg. C. In de pancreas. 2. Wat is een kenmerk van een weefsel? A. Het is altijd opgebouwd

Nadere informatie

Naam: BLOEDSOMLOOP. Vraag 1. Waaruit bestaat bloed?

Naam: BLOEDSOMLOOP. Vraag 1. Waaruit bestaat bloed? Naam: BLOEDSOMLOOP Bloed Een volwassen persoon heeft 5 á 6 liter bloed. Dat bloed bestaat uit bloedplasma, bloedcellen (rode en witte) en bloedplaatjes. Als bloed een paar dagen heeft gestaan, zakken de

Nadere informatie

Samenvatting Biologie hoofdstuk 14 - zenuwstelsel

Samenvatting Biologie hoofdstuk 14 - zenuwstelsel Samenvatting Biologie hoofdstuk 14 - zenuwstelsel Samenvatting door een scholier 1962 woorden 5 oktober 2016 7,1 11 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Biologie hoofdstuk 14 Zenuwstelsel 14.1 Centraal

Nadere informatie

Drs. Charlotte Simons Arts voor leefstijl en acupunctuur yogadocent yin en yang

Drs. Charlotte Simons Arts voor leefstijl en acupunctuur yogadocent yin en yang Drs. Charlotte Simons Arts voor leefstijl en acupunctuur yogadocent yin en yang Kracht van herhaling Voornaamste functie van het bot: Ondersteunen, dragen Beschermen Beweging Opbouw van bloed Opslag en

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 1 1. Over de auteurs 1 2. Redactionele verantwoording 1 3 Curriculummodel 1 3 Didactisch concept Basiswerken 1 4

Inhoud. Woord vooraf 1 1. Over de auteurs 1 2. Redactionele verantwoording 1 3 Curriculummodel 1 3 Didactisch concept Basiswerken 1 4 Inhoud Woord vooraf 1 1 Over de auteurs 1 2 Redactionele verantwoording 1 3 Curriculummodel 1 3 Didactisch concept Basiswerken 1 4 1 Cellen en weefsels 1 6 1.1 Kenmerken van het leven 1 7 1.2 De opbouw

Nadere informatie

7,3. Het zenuwstelsel. Zenuwcellen en zenuwen. Samenvatting door een scholier 1716 woorden 24 februari keer beoordeeld

7,3. Het zenuwstelsel. Zenuwcellen en zenuwen. Samenvatting door een scholier 1716 woorden 24 februari keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1716 woorden 24 februari 2008 7,3 67 keer beoordeeld Vak Biologie Biologie Samenvatting Thema 7: Regeling en gedrag Het zenuwstelsel Bij het waarnemen speelt het zenuwstelsel

Nadere informatie

6.9. Werkstuk door E woorden 25 juni keer beoordeeld. Biologie voor jou. Inhoudsopgave

6.9. Werkstuk door E woorden 25 juni keer beoordeeld. Biologie voor jou. Inhoudsopgave Werkstuk door E. 1687 woorden 25 juni 2006 6.9 23 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Inhoudsopgave Het Bloed De Bloedsomloop De bloedvaten Uitscheiding De Hartslag Weefselvloeistof

Nadere informatie

Proefexamen ANATOMIE EN FYSIOLOGIE

Proefexamen ANATOMIE EN FYSIOLOGIE Proefexamen ANATOMIE EN FYSIOLOGIE Deelexamen In dit proefexamen worden over de volgende onderwerpen vragen gesteld: bloed uitscheidingsstelsel huid beenderstelsel spierstelsel Beschikbare tijd: 45 minuten

Nadere informatie

Waarneming zintuig adequate prikkel fysiek of chemisch zien oog licht fysiek ruiken neus gasvormige

Waarneming zintuig adequate prikkel fysiek of chemisch zien oog licht fysiek ruiken neus gasvormige Paragraaf 7.1 prikkel Signalen die een zintuigcel uit de omgeving opvangt actiepotentiaal Verschil in elektrische lading over de membraan van een zenuwcel op het moment van een impuls adequate prikkel

Nadere informatie

Ademhalingsorganen/luchtwegen. Ademhaling. De neus. De neus. De keelholte. De keelholte 16-9-2014. Bouw algemeen Van binnen naar buiten

Ademhalingsorganen/luchtwegen. Ademhaling. De neus. De neus. De keelholte. De keelholte 16-9-2014. Bouw algemeen Van binnen naar buiten Ademhaling Lesstof Beauty Level Basics 2 Blz. 132-141 Ademhalingsorganen/luchtwegen algemeen Van binnen naar buiten Slijmvlies en trilhaarepitheel Circulair verlopend glad spierweefsel Bindweefsel De neus

Nadere informatie

THYMUS. = primair lymfoïd orgaan: bron T-lymfocyten Proliferatie/differentiatie BM-stamcellen = promonocyten

THYMUS. = primair lymfoïd orgaan: bron T-lymfocyten Proliferatie/differentiatie BM-stamcellen = promonocyten THYMUS = primair lymfoïd orgaan: bron T-lymfocyten Proliferatie/differentiatie BM-stamcellen = promonocyten 2 lobi lobuli BW-septa Cortex: thymocyten in epitheliaal reticulum (6:1) = netwerk stervormige

Nadere informatie

Proefexamen ANATOMIE EN FYSIOLOGIE

Proefexamen ANATOMIE EN FYSIOLOGIE Proefexamen ANATOMIE EN FYSIOLOGIE Deelexamen 1 In dit proefexamen worden over de volgende onderwerpen vragen gesteld: opbouw van het menselijk lichaam algemene fysiologie spijsverteringsstelsel ademhalingsstelsel

Nadere informatie

In welke volgorde vindt deze deling plaats?

In welke volgorde vindt deze deling plaats? 1. Wat behoort tot de vegetatieve levensverrichtingen van een cel? A) Beweging. B) Prikkelbaarheid. C) Stofwisseling. 2. Wat is de functie van het centraallichaampje? A) Het leveren van energie. B) Het

Nadere informatie

Herhalingsles Het lichaam. Ademhaling. Benoem de aangeduide delen op onderstaande tekeningen aan.

Herhalingsles Het lichaam. Ademhaling. Benoem de aangeduide delen op onderstaande tekeningen aan. Herhalingsles Het lichaam Ademhaling Benoem de aangeduide delen op onderstaande tekeningen aan. Als we ademen, stroomt er lucht binnen in ons lichaam. Welke weg legt deze lucht af? Vul het schema aan.

Nadere informatie

Inhoud. Motorische en sensomotorische restletsels van centrale oorsprong... 19. Sensomotorische stoornissen van perifere oorsprong...

Inhoud. Motorische en sensomotorische restletsels van centrale oorsprong... 19. Sensomotorische stoornissen van perifere oorsprong... nhoud Voorwoord... 5 nleiding... 7 Dankbetuiging... 17 HOOFDSTUK 1 Zenuwstelsel NEUROLOGE 19 Artikel 1 Motorische en sensomotorische restletsels van centrale oorsprong... 19 Artikel 2 Sensomotorische stoornissen

Nadere informatie

Anatomie / fysiologie. Taken circulatiestelsel. Onderverdeling bloedvaten. Cxx53 5 en 6 Bloedvaten Lymfe

Anatomie / fysiologie. Taken circulatiestelsel. Onderverdeling bloedvaten. Cxx53 5 en 6 Bloedvaten Lymfe Anatomie / fysiologie Cxx53 5 en 6 Bloedvaten Lymfe FHV2009 / Cxx53_5_6 / Anatomie & Fysiologie - Circulatie 1 Taken circulatiestelsel Voedingsstoffen, nadat ze verteerd (in stukken gedeeld) zijn, opnemen

Nadere informatie

Het brein maakt deel uit van een groter geheel, het zenuwstelsel. Schematisch kan het zenuwstelsel als volgt in kaart worden gebracht:

Het brein maakt deel uit van een groter geheel, het zenuwstelsel. Schematisch kan het zenuwstelsel als volgt in kaart worden gebracht: Ons brein Het brein maakt deel uit van een groter geheel, het zenuwstelsel. Schematisch kan het zenuwstelsel als volgt in kaart worden gebracht: De hersenen zijn onderdeel van het zogenoemde centrale zenuwstelsel.

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 6 + 9: Regeling en Gedrag

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 6 + 9: Regeling en Gedrag Samenvatting Biologie Hoofdstuk 6 + 9: Regeling en Gedrag Samenvatting door R. 858 woorden 19 juni 2014 7 7 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Zintuig = orgaan dat reageert op prikkels

Nadere informatie

Les 18 Zenuwstelsel 1

Les 18 Zenuwstelsel 1 Les 18 Zenuwstelsel 1 Zenuwweefsel, neuron, depolarisatie, neurotransmitters, CZS, vegatatief, sensorisch, motorisch ANZN 1e leerjaar - Les 18 - Matthieu Berenbroek, 2000-2011 1 Zenuwweefsel Cellen met

Nadere informatie

5,2. Antwoorden door een scholier 1376 woorden 19 februari keer beoordeeld. Basisstof 1; samenstelling van bloed

5,2. Antwoorden door een scholier 1376 woorden 19 februari keer beoordeeld. Basisstof 1; samenstelling van bloed Antwoorden door een scholier 1376 woorden 19 februari 2003 5,2 202 keer beoordeeld Vak Biologie Basisstof 1; samenstelling van bloed Opdr.1 1. Bloed bestaat uit bloedplasma, bloedcellen en plaatjes 2.

Nadere informatie

BT15 tm 1 toets BT15 tm 1 toets

BT15 tm 1 toets BT15 tm 1 toets 1 2013-2014 BT15 tm 1 toets 2 SPIJSVERTERING 1. Waar mondt de ductus parotideus uit in de mondholte? A. Bij de 2 e molaar van de maxilla B. Bij de 2 e molaar van de mandibula C. Bij de 2 e premolaar van

Nadere informatie

HET ADEMHALINGSSTELSEL

HET ADEMHALINGSSTELSEL HET ADEMHALINGSSTELSEL INLEIDING Gasgeleidingsstelsel Gasuitwisselingsstelsel Tractus respiratorius Fibrose Tracheostomie Mucoviscidose Immobiele cilla syndroom I. ALGEMENE BOUW A. Epitheel Respiratoir

Nadere informatie

Spinal efferents and afferents of the periaqueductal gray Mouton, Leonora

Spinal efferents and afferents of the periaqueductal gray Mouton, Leonora Spinal efferents and afferents of the periaqueductal gray Mouton, Leonora IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

Een persoon raakt opgewonden en begint te hyperventileren. Om de hyperventilatie te stoppen, pakt hij een plastic zak.

Een persoon raakt opgewonden en begint te hyperventileren. Om de hyperventilatie te stoppen, pakt hij een plastic zak. Examentrainer Vragen Hyperventilatie Het overmatig snel verversen van de lucht in de longen wordt hyperventilatie genoemd. Door bewust of onbewust snel in en uit te ademen, daalt de concentratie van CO

Nadere informatie

In deze les leer je ook wat shock voor een lichaam betekent en hoe we dit kunnen behandelen.

In deze les leer je ook wat shock voor een lichaam betekent en hoe we dit kunnen behandelen. De onderstaande informatie sluit aan op de studiegids voor de opleiding tot TotalBodyReflex therapeut. U kunt de studiegids downloaden via de website www.totalbodyreflex.com. Niveau 1, leerjaar 1 Les 1

Nadere informatie

Drs. Charlotte Simons Arts voor Integrative Medicine & acupunctuur yogadocent yin en yang, heartmath-therapeut

Drs. Charlotte Simons Arts voor Integrative Medicine & acupunctuur yogadocent yin en yang, heartmath-therapeut Drs. Charlotte Simons Arts voor Integrative Medicine & acupunctuur yogadocent yin en yang, heartmath-therapeut Ons bewegingsapparaat Bestaat uit: 1. Fascia (pezen en ligamenten) 2. Bot 3. Kraakbeen 4.

Nadere informatie

OPDRACHT EMBRYONALE BLOEDSOMLOOP. Gebruik voor deze opdracht je Binas en basisstof 1 van je boek.

OPDRACHT EMBRYONALE BLOEDSOMLOOP. Gebruik voor deze opdracht je Binas en basisstof 1 van je boek. OPDRACHT EMBRYONALE BLOEDSOMLOOP Gebruik voor deze opdracht je Binas en basisstof 1 van je boek. Zeven organen van een normale bloedsomloop zijn: Hoofd longen hart lever darm nieren benen 1. Van de zeven

Nadere informatie

spasticiteit en decerebratiestijfheid

spasticiteit en decerebratiestijfheid Hoofdstuk 10 Beweging en bewegingscontrole Intermezzo 10.1 Ontregeling van de activiteit van de γ-motorische neuronen: 2 spasticiteit en decerebratiestijfheid Intermezzo 10.2 Macro- en microanatomie van

Nadere informatie

18. Gegeven zijn de volgende uitspraken: I. Tyrosine is de precursor van serotonine II. Een overmaat aan serotonine kan leiden tot agressief gedrag.

18. Gegeven zijn de volgende uitspraken: I. Tyrosine is de precursor van serotonine II. Een overmaat aan serotonine kan leiden tot agressief gedrag. 1. Welke uitspraak is WAAR? a. Evertebraten hebben geen zenuwstelsel dat hun toelaat gecoördineerde bewegingen uit te voeren. b. Evertebraten hebben niet meer dan 10.000 zenuwcellen. c. Het telencephalon

Nadere informatie

Bloed en lymfe systeem. Bloed en lymfe systeem. Bloed stelsel. Bloed stelsel. Samenstelling van het bloed. Bloedplasma 16-9-2014

Bloed en lymfe systeem. Bloed en lymfe systeem. Bloed stelsel. Bloed stelsel. Samenstelling van het bloed. Bloedplasma 16-9-2014 Bloed en lymfe systeem plaatje Bloed en lymfe systeem Beauty Level Basics blz. 144-167 Bloed stelsel Algemeen: Menselijk lichaam bevat gemiddeld 5 liter bloed Bloed = vloeibaar weefsel (bind en steun weefsel)

Nadere informatie

Van cel tot organisme hv12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/62551

Van cel tot organisme hv12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/62551 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 25 oktober 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/62551 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

7. Het gebit De bouw van het gebit Tanden en kiezen noem je gebitselementen. kroon. wortel

7. Het gebit De bouw van het gebit Tanden en kiezen noem je gebitselementen. kroon. wortel Samenvatting biologie voeding en vertering 5tm9 5 eerlijk zullen we alles delen Ondervoeding Vooral in ontwikkelingslanden Oorzaken - Doordat er geen voedsel is - Doordat ze niet genoeg voedsel kunnen

Nadere informatie

3. Wat gebeurt er met het kernmembraan in de eerste fase van de celdeling?

3. Wat gebeurt er met het kernmembraan in de eerste fase van de celdeling? 1. Welke stof beweegt zich het makkelijkst door het celmembraan? A) Eiwit. B) Vet. C) Water. 2. Waarbij zijn de centraallichaampjes van belang? A) Bij de celdeling. B) Bij de celgroei. C) Bij de celstofwisseling.

Nadere informatie