- Toegevoegde waarde voor professionalisering van verpleegkunde - Toegevoegde waarde voor patiënt - Innovatiewaarde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "- Toegevoegde waarde voor professionalisering van verpleegkunde - Toegevoegde waarde voor patiënt - Innovatiewaarde"

Transcriptie

1 Obesitas, ook op de Intensive care een zwaarwegend probleem In dit artikel vind je een project welke wordt uitgevoerd op de ICV van VUmc. Onderzocht wordt wat de effecten van obesitas zijn voor de patiënt, wat het vraagt aan verpleegkundige zorg en welke hulpmiddelen/materialen ingezet kunnen worden. Het project loopt nog, wel zijn er voorlopige adviezen, deze vind je in dit artikel. Aanleiding project Jaarlijks wordt, tijdens het verpleegkundig symposium, de Verpleegkunde Prijs uitgereikt. Winnaar is de inzender van een projectvoorstel die voldoet aan de volgende criteria: - Toegevoegde waarde voor professionalisering van verpleegkunde - Toegevoegde waarde voor patiënt - Innovatiewaarde De verpleegkunde prijs geeft de gelegenheid om te pronken met een (zorg)vernieuwend project, dat gericht is op zowel verpleegkunde als de patiënt. De verpleegkundeprijs helpt om het project dat wint te realiseren of op te starten Voor de Verpleegkundeprijs 2013 zijn binnen VUmc 8 projecten ingezonden. Eén kon de winnaar zijn, maar dat betekent niet dat de andere projecten niet doorgaan. In VUmc wordt hard gewerkt om deze projecten in 2013 neer te zetten. Een van de ingezonden projecten kwam van de ICV. Het onderwerp van dit project is: Obesitas, ook op de Intensive care een zwaarwegend probleem In dit project worden de effecten van obesitas op de anatomie en fysiologie en de gevolgen hiervan voor de verpleegkundige zorg beschreven. De zorg voor een obese patiënt op de ICV is complex, doel is om een verpleegplan opstellen volgens de tractie. Volgens de cijfers van het CBS heeft bijna 50% van de Nederlanders overgewicht (BMI > 25 kg/m 2 ). Bij ruim 10% van de bevolking was er in 2010 zelfs al sprake van obesitas (BMI > 30 kg/m 2 ). Deze percentages zijn de afgelopen 20 jaar sterk toegenomen. Niet alleen resulteert dit in een toegenomen morbiditeit maar ook tot een toegenomen zorgvraag en zorgbelasting.

2 Vanuit recente ervaringen en met de verwachting in de toekomst vaker patiënten op te nemen met ernstig overgewicht heeft de ICV het initiatief genomen om een richtlijn op te stellen. Door een richtlijn te realiseren wil de ICV een kwaliteitsverbetering zien voor de obese patient.. Deze richtlijn zal volgens de tracti vormgegeven worden, waardoor de ICV verpleegkundige kwaliteit van zorg specifiek voor de obese patiënt kan garanderen. Het beoogde resultaat van het invoeren van de richtlijn zal zijn: Verhogen van patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg Ergonomie verbeteren van de intensive care verpleegkundige De verpleegkundige kan de specifieke zorg benoemen voor een patiënt met obesitas. De verpleegkundige weet welke hulpmiddelen beschikbaar zijn om de zorg voor de obese patiënt te vergemakkelijken. De richtlijn is bedoeld als naslagwerk en praktische handleiding voor artsen, verpleegkundigen en andere disciplines die bertokken zijn bij de behandeling van obese patiënten op de ICV. Het is nadrukkelijk geen werkinstructie aangezien iedere patiënt door zijn eigen specifieke vorm en afwijkingen en unieke benadering vereist. Obesitas komt uit het Latijn en betekent letterlijk veel eten. Een andere benaming is adipositas, wat in het Grieks veel vet betekent en vaak wordt beschreven als vetzucht. Er is sprake van obesitas indien een patiënt een berekende Body Mass Index (BMI) van 30 of meer heeft. BMI= lengte x lengte=? gewicht /? =BMI Vervangen door: BMI = gewicht (in kg.) lich.lengte x lich.lengte (in m.) Uit cijfers vanuit het Patiënt Data Management Systeem (PDMS) blijkt dat de patiëntencategorie met een BMI van boven de 30 op de ICV groeit. Obesitas neemt helaas snel toe.

3 Doelgroep en schatting van het aantal patiënten van het project Obese patiënten op de intensive care. Jaar Aantal patiënten met BMI>30 op de ICV In VUmc zijn hulpmiddelen en richtlijnen over mobiliseren en houding van de obese patiënt, maar geen specifieke richtlijnen voor ICV patiënten. Er is geen informatie te vinden over acute situaties bij de obese patiënt.( dus geen uitspraken over best practice). Op de ICV stuit men op steeds meer problemen om de obese patiënt op de ICV te behandelen/ onderzoeken. De diagnostiek en behandeling zijn lastiger dan bij patiënten met een normaal lichaamsgewicht, met meer complicaties en deze patiëntencategorie genereert een grote fysieke belasting voor verpleegkundigen. De Problemen waar de ICV verpleegkundige telkens meer op stuitten omdat er geen informatie over bekend is op de ICV zijn onder andere; Bij verrichtingen op de ICV, te denken aan intubatie, tracheacanule, lijn inbrengen. Zijn er aparte hulpmiddelen om obesitas patiënten te intuberen ivm brede nek, vetweefsel? Hoe beademen we een obese patiënt op de ICV, rekening houdend met een afname van de thorax- en longwandcompliantie door een toegenomen mechanische belasting? Medicatie; veel medicijnen worden gegeven zoveel mg per kg. Gaat dit ook op bij obesitas patiënten? Diagnostiek bij obesitas patiënten. Kunnen obesitas patiënten in alle onderzoeksmiddelen om diagnostiek vast te stellen? Welke gezondheidsproblemen en praktische problemen rondom de zorgverlening komen voor, en de mate waarin deze problemen voorkomen, bij patiënten met obesitas? Acute situaties; Hoe reanimeren we een patiënt met obesitas? De vragen die bij ons opkwamen waren; Zijn de verpleegkundige zorg interventies en interventies in acute situaties, waarbij zorg via de tractie wordt geleverd anders bij patiënten met een BMI boven de 30 op de ICV vergeleken met een patiënt met een BMI onder de 30 op de ICV? Hoe kunnen wij als ICV verpleegkundige de obese patiënt op de intensive care het beste helpen in acute situaties?

4 Waar moeten wij als ICV verpleegkundige per tracti op letten bij obese patiënten op de ICV? Zijn er hulpmiddelen die wij kunnen gebruiken op de ICV om de zorg bij de obese patiënt te vergemakkelijken? De vorderingen die tot nu toe zijn gemaakt Al onze verpleegkundige worden geschoold bij de jaarlijkse ICV bijscholing van de VuMc over de obese patiënt op de ICV. Adviezen tot nu toe Respiratie: 1. Houd bij intubatie rekening met een moeilijke luchtweg door beperking in extensie van het hoofd, een nauwere luchtweg, een verhoogd risico op aspiratie en snellere desaturatie. 2. Het is extreem belangrijk om de patiënt niet plat te laten liggen! De ideale houding lijkt elevatie van graden in anti-trendelenburgpositie. 3. Start laagdrempelig met noninvasieve beademing. 4. Begin bij aanvang van mechanische ventilatie met de PEEP op minimaal 8 mmhg. Op geleide van oxygenatie, beademingsparameters en thoraxfoto kan hierna het optimale drukniveau voor de PEEP worden gezocht. 5. Het ingestelde ademminuutvolume en de teugvolumina worden ingesteld op basis van het ideaal gewicht (IBW) en niet het TBW( totale gewicht) 6. In het geval van weaning lijkt het verstandig de patiënt met behoud van PEEP te weanen (CPAP). Als de patiënt zelfstandig kan ademen wordt bij voorkeur zo spoedig mogelijk gedecanuleerd of gedetubeerd. Indien dit niet mogelijk is heeft een spraakcanule de voorkeur boven een kunstneus. 7. Houd rekening met postdetubatie problemen als hoge luchtwegobstructie en hypoxie. Zorg voor preoxygenatie voorafgaand aan detubatie en houdt de intubatiekar en middelen voor noninvasieve beademing stand-by. Circulatie: 1. Wees laagdrempelig in het aanvragen van een echo cor, zo nodig transoesophageaal, om de specifieke cardiale functie van de individuele patiënt zichtbaar te maken. 2. Gebruik echografie bij het plaatsen van een centrale lijn, dit verhoogd het succespercentage en verminderd de kans op complicaties 3. Adipositas is, behalve in geval van zeer beperkte of problematische vasculaire toegang, geen contra-indicatie voor gebruik van een PICCO. NB De geïndexeerde waarden zijn slechts bruikbaar als indicator van een trend. Medicatie: 1. Overleg laagdrempelig met de apotheker over de ideale dosering. 2. Vermijd indien mogelijk gebruik van subcutane, transdermale of intramusculaire toediening van medicatie. Verzorging: 1. Inspecteer dagelijks uitgebreid op decubitus en smetten 2. Maak gebruik van de verzorgend wassen methode (zonder water) 3. Gebruik zoveel mogelijk materiële ondersteuning

5 Mobilisatie: 1. Maak direct na opname een plan voor mobilisatie. 2. Behoud spierkracht en motivatie door de patiënt te stimuleren datgene te doen wat hij thuis ook kon. 3. Zorg er al bij opname voor dat de benodigde hulpmiddelen voor mobilisatie aanwezig zijn, zodat er geen vertraging optreedt door bijvoorbeeld langere levertijd. 4. Consulteer deskundigen als ergocoaches en medewerkers van de arbodienst. Bejegening: 1. Zorg ten alle tijden voor een professionele bejegening van de patiënt en zijn familie 2. Zorg voor een plan van aanpak vóórdat je naar de patiënt gaat het op de kamer overleggen over extra hulp of overmatige belasting kan erg kwetsend overkomen. 3. Maak pas ná daadwerkelijk onderzoek van de patiënt een inschatting of een procedure mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan liquorpunctie, tracheostomie, echografie etc. 4. Benoem een arts en verpleegkundige(n) die vast aanspreekpunt worden voor het behandelteam en de familie. Zij zijn verantwoordelijk voor het signaleren van problemen in communicatie en praktische zorg en om de interactie tussen het team, de patiënt en zijn/haar familie zo goed mogelijk te laten lopen. 5. Plan een evaluatiegesprek met het team in tijdens en na de opname. Bij langdurige opnames kan er voor worden gekozen om met vaste tussenpozen te evalueren hoe het gaat met behandeling, zorg, bejegening en mobilisatie. Materialen in de VuMc. Naalden en lijnen De reeds aanwezige centrale lijnen en arteriële catheters zijn meestal lang genoeg voor plaatsing bij mensen met adipositas. Het heeft sterk de voorkeur om centrale lijnen echogeleid te plaatsen. Bloeddrukband De bloeddrukmanchet maat Thigh is oorspronkelijk bedoeld voor bloeddrukmeting rond het bovenbeen bij patiënten zonder overgewicht. Deze band kan bij de morbide obese patiënt ingezet worden voor niet-invasieve bloeddrukmeting via de bovenarm. Non-invasieve beademing Voor non-invasieve beademing kan gebruik worden gemaakt van de aanwezige maskers. Het full-face masker is slechts in 1 maat aanwezig. Het mond-neusmasker is er in de maten S, M en L. Indien de reguliere maskers te klein zijn kan worden gekozen voor de helm. TED kousen TED kousen zijn er in diverse maten. De grootste maten zijn XL en XXL. De XL kan gebruikt worden bij een kuitomtrek van cm en een beenlengte van cm. Maat XXL is geschikt bij een kuitomtrek van cm en een beenlengte van cm. (XXL op bestelling) Tedkousen van deze grote zijn verkrijgbaar in de gipskamer.

6 Bedden Type bed: Max. gewicht in Kg: - Standaard (Tempur) 90 - Primo Duo Nimbus III Total Care Duo Total Care Sport Contoura 1080 (NimbusIII) Zandbed 160 Obese patient tot 270 kg Obese patient tot 350 kg Doove bed, OBE1 Doove bed,obe2 Doove bedden aanvragen bij beddencentrale, zelfde procedure als aanvragen voor AD matrassen. Extreme obese patient >350 kg Tri flex II, firma MHG Total Care bedden (eigendom ICV) nr 1 t/m 4 ; voor patienten tot 150 kg Total Care bedden (eigendom ICV) nr 4 t/m 8 ; voor patienten tot 220 kg Hulpmiddelen verplaatsing / verzorging Glijmatten, patslides en steeklakens zijn op de IC aanwezig. Obesitas - Overzicht materiaal voor obese patiënten WAT GEWICHT tot KG OMVANG tot cm Rolstoel 200 kg 59 min. 74 max. Rolstoel >200 kg Stryker Stryker Brancardstoel ,7 Stryker SM Wilt U meer weten over de uitkomst van dit project of heeft u vragen over hoe dit project vordert? ac.vanwijk@vumc.nl VUmc

Morbide obesitas. BMI= body mass index kg / m 2 Normaal te zwaar > 30 obesitas > 40 morbide obesitas

Morbide obesitas. BMI= body mass index kg / m 2 Normaal te zwaar > 30 obesitas > 40 morbide obesitas Morbide obesitas BMI= body mass index kg / m 2 Normaal 18-25 25-30 te zwaar > 30 obesitas > 40 morbide obesitas Relatief risico voor overlijden als functie van BMI=body mass index Eigen schuld? Schuld?

Nadere informatie

Obesitas op de recovery

Obesitas op de recovery Obesitas op de recovery Marlous Huijzer AIOS anesthesiologie UMC Utrecht Inzichten Toegenomen arbeid hart en longen Verhoogde kans metabool syndroom Verhoogde kans op DVT of longembolie Obesitas hypoventilatie

Nadere informatie

Regionaal Protocol Obesitas

Regionaal Protocol Obesitas Regionaal Protocol Obesitas Inleiding Obesitas is een snelgroeiend gezondheidsprobleem in de Westerse wereld. Momenteel varieert in Nederland de prevalentie obesitas tussen de 6.5% en 15.5%, afhankelijk

Nadere informatie

Obesitas. Oktober. Zorgpad Low risk B en High risk A

Obesitas. Oktober. Zorgpad Low risk B en High risk A Obesitas Zorgpad Low risk B en High risk A Oktober Dit document bevat mogelijk vertrouwelijke informatie van JIJWIJ. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Nadere informatie

Laat dat maar over aan de zuster Wytze Vermeijden, intensivist

Laat dat maar over aan de zuster Wytze Vermeijden, intensivist Laat dat maar over aan de zuster Wytze Vermeijden, intensivist 2 december 2015 Waar zitten we? Hoe zitten we? De IC populatie 18 bedden algemene intensive care rond de 950 opnames per jaar 10 bedden thorax

Nadere informatie

Obesitas op de IC: Hoe te beademen?

Obesitas op de IC: Hoe te beademen? Obesitas Body Mass Index Obesitas op de IC: Hoe te beademen? Body Mass Index (BMI) = gewicht / (lengte) 2 = kg/m 2 Toename overgewicht = toename gezondheidsrisico! WHO indeling: Jasper van Bommel Intensive

Nadere informatie

Voedingsmanagement in de Psychiatrie

Voedingsmanagement in de Psychiatrie Voedingsmanagement in de Psychiatrie Anneke van Hellemond, diëtist Anneke Wijtsma, diëtist 1 Inhoud presentatie Voedingsproblemen Overgewicht Metabool syndroom Verwijzen naar gespecialiseerd diëtist Behandelwijze

Nadere informatie

Zwangerschap en overgewicht

Zwangerschap en overgewicht Zwangerschap en overgewicht Inleiding In deze folder leest u meer over de mogelijke gevolgen van overgewicht tijdens de zwangerschap en bevalling. Tijdens de zwangerschap vormt overgewicht voor u en uw

Nadere informatie

Obesitas en zwangerschap, bevalling en kraambed

Obesitas en zwangerschap, bevalling en kraambed Obesitas en zwangerschap, bevalling en kraambed Algemene informatie Obesitas is een van de snelst groeiende gezondheidsproblemen in de Westerse wereld. Naarmate de mate van obesitas onder vrouwen toeneemt,

Nadere informatie

College. Beademing 1. Opleiding Intensive Care Fontys Hogescholen. Hans Verberne Teamleider Intensive care Docent respiratie/beademing

College. Beademing 1. Opleiding Intensive Care Fontys Hogescholen. Hans Verberne Teamleider Intensive care Docent respiratie/beademing College Beademing 1 Opleiding Intensive Care Fontys Hogescholen Hans Verberne Teamleider Intensive care Docent respiratie/beademing Beademing Kunst of Kunde? Respiratie Functie van de ademhaling en longen

Nadere informatie

Protocol Obesitas. 1.0 Definitie obesitas

Protocol Obesitas. 1.0 Definitie obesitas Protocol Obesitas 1.0 Definitie obesitas Obesitas is een abnormale gezondheidstoestand waarbij er een overschot aan vetweefsel is. De meest gebruikte definitie is gebaseerd op de Quetelet-index of Body

Nadere informatie

Praktische informatie

Praktische informatie Praktische informatie Patiënten Informatie Map COPD Deze map is eigendom van Patiëntensticker Uw behandelend longarts is: Inhoud PIM COPD Praktische informatie PIM COPD Informatie Polikliniek Longziekten

Nadere informatie

29-6-2011. Jeroen de Wilde, Arts M&G-onderzoeker JGZ 4-19 CJG Den Haag 29 juni 2011 2. Ondergewicht = Westerse landen: 2-15% Asian enigma

29-6-2011. Jeroen de Wilde, Arts M&G-onderzoeker JGZ 4-19 CJG Den Haag 29 juni 2011 2. Ondergewicht = Westerse landen: 2-15% Asian enigma Jeroen de Wilde, Arts M&G-onderzoeker JGZ 4-19 CJG Den Haag 29 juni 2011 2 29 juni 2011 1 Ondergewicht = A. Een gewicht of BMI onder een bepaalde grenswaarde Gewicht naar lengte, per geslacht Gewicht naar

Nadere informatie

Praktische informatie

Praktische informatie Praktische informatie Patiënten Informatie Map COPD Deze map is eigendom van Patiëntensticker Uw behandelend longarts is: Inhoud PIM COPD Praktische informatie PIM COPD Informatie Polikliniek Longziekten

Nadere informatie

Inhoud Hoe BRAVO ben jij?

Inhoud Hoe BRAVO ben jij? Inhoud Hoe BRAVO ben jij? Inleiding 2 De behandeling van een aandoening 2 Medicijnen 2 Leefstijl 5 Een verergering van je klachten 6 Jouw behandelplan 8 Bewegen 8 Roken 8 Alcohol en voeding 8 Ontspanning

Nadere informatie

Afvallen? Bereken je BMI.

Afvallen? Bereken je BMI. Afvallen? Bereken je BMI Afvallen? Bereken je BMI. Januari is de maand waarin afvallen vaak een belangrijke plaats inneemt. Ook voor jou? Bereken je BMI! In de media bulkt het van de berichten over afvallen.

Nadere informatie

Duo avond 20 april 2015. Hartfalen van ziekte tot zorg, we hebben elkaar nodig

Duo avond 20 april 2015. Hartfalen van ziekte tot zorg, we hebben elkaar nodig Duo avond 20 april 2015 Hartfalen van ziekte tot zorg, we hebben elkaar nodig Doel hartfalenpolikliniek Intensieve begeleiding Instructie en begripsvorming Optitreren van medicatie Coördinatie van zorg

Nadere informatie

Morgen gezond weer op? Peri-operative complicaties bij de bariatrische patient

Morgen gezond weer op? Peri-operative complicaties bij de bariatrische patient Morgen gezond weer op? Peri-operative complicaties bij de bariatrische patient Serge J.C. Verbrugge Afdeling Intensive Care-Anesthesiologie Sint Franciscus Gasthuis Rotterdam Guiness Book of Records Maart

Nadere informatie

Non-Invasieve Beademing

Non-Invasieve Beademing Non-Invasieve Beademing cursus Pulmonologie Hans Verberne Teamleider Intensive care Non - invasieve Beademing Wat is het? Wanneer? Waarom? Hoe? Waar? Beademing Mechanische Ventilatie Beademingsindicaties

Nadere informatie

De oudere patiënt. De kwetsbare oudere: Is de verpleegkundige het verband tussen Care & Cure?

De oudere patiënt. De kwetsbare oudere: Is de verpleegkundige het verband tussen Care & Cure? De kwetsbare oudere: Is de verpleegkundige het verband tussen Care & Cure? Roel Mulder verpleegkundig specialist Stichting Coloriet Lelystad Roel Mulder verpleegkundig Inleiding De oudere patiënt Wat is

Nadere informatie

Non-invasieve beademing op MC MC Congres 2018

Non-invasieve beademing op MC MC Congres 2018 Non-invasieve beademing op MC MC Congres 2018 Ton Haans Verpleegkundig Specialist IC Ria Hanenberg MC Verpleegkundige Ton.Haans@radboudumc.nl Ria.Hanenberg@radboudumc.nl Inhoud workshop Inleiding Respiratie

Nadere informatie

Eindtermen vervolgopleiding intensive care verpleegkundige

Eindtermen vervolgopleiding intensive care verpleegkundige Eindtermen vervolgopleiding intensive care verpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care verpleegkundige is ontleend aan het deskundigheidsgebied intensive

Nadere informatie

Invoering van een beademingsprotocol verkort de beademingsduur

Invoering van een beademingsprotocol verkort de beademingsduur Invoering van een beademingsprotocol verkort de beademingsduur Ben de Boer Ventilation Practitioner i.o. Mw. Y van Zwol,verpleegkundig manager Dhr. R.M. Determann en Mw A. Tacx, medisch begeleider Westfriesgasthuis

Nadere informatie

Lifestylebegeleiding bij OSAS

Lifestylebegeleiding bij OSAS Lifestylebegeleiding bij OSAS 1 Secretariaat polikliniek longziekten/osas Tel: 0591-69 14 61 Longartsen Dhr. J.J.W. Liesker Dhr. D.G. Remmert Dhr. M.J. de Ruiter Dhr. S.R. Rutgers Verpleegkundig specialist

Nadere informatie

Checklists. Uitneembaar katern, handig om mee te nemen

Checklists. Uitneembaar katern, handig om mee te nemen Uitneembaar katern, handig om mee te nemen Hoofdstuk 2 Zorgverleners bij diabetes type 2 21 Checklists Dit uitneembare katern bevat checklists over controles die bij goede zorg horen; tips voor communicatie

Nadere informatie

Palliatieve sedatie. 21 oktober 2014 Elgin Gülpinar, ANIOS IC

Palliatieve sedatie. 21 oktober 2014 Elgin Gülpinar, ANIOS IC Palliatieve sedatie 21 oktober 2014 Elgin Gülpinar, ANIOS IC Casus Patient, 78 jr Overname ander ziekenhuis i.v.m. respiratoire insufficiëntie Voorgeschiedenis COPD, Hypertensie, DM II, PAF Nefrectomie

Nadere informatie

Informatie geaccrediteerde Seminar Begeleiden, verplaatsen en tillen (BVT) van obese patiënten

Informatie geaccrediteerde Seminar Begeleiden, verplaatsen en tillen (BVT) van obese patiënten Informatie geaccrediteerde Seminar Begeleiden, verplaatsen en tillen (BVT) van obese patiënten In dit document vindt u het inschrijfformulier en de informatie betreffende het seminar Begeleiden, Verplaatsen

Nadere informatie

Overgewicht en Obesitas op Curaçao

Overgewicht en Obesitas op Curaçao MINISTERIE VAN Gezondheid, Milieu & Natuur Volksgezondheid Instituut Curaçao Persbericht Overgewicht en Obesitas op Curaçao In totaal zijn 62,6% van de mannen en 67,3% van de vrouwen op Curaçao te zwaar,

Nadere informatie

IC-dagboek. Een persoonlijk dagboek over uw verblijf op de afdeling Intensive Care

IC-dagboek. Een persoonlijk dagboek over uw verblijf op de afdeling Intensive Care IC-dagboek Een persoonlijk dagboek over uw verblijf op de afdeling Intensive Care IC-dagboek Dit IC-dagboek is eigendom van: Naam Geboortedatum Met instemming van: (wettelijk vertegenwoordiger / 1 e contactpersoon)

Nadere informatie

Indicatorenset van het Mikzo behorende bij het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg / versie

Indicatorenset van het Mikzo behorende bij het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg / versie Indicatorenset van het Mikzo behorende bij het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg / versie 171202 DOMEIN WONEN Indicator 1. Wonen ID 224782000 Is er een zorgvraag rond huishoudelijk werk, of de wens van

Nadere informatie

Ynlieding fan ien beademings protokol bekoartje de beademings lingte

Ynlieding fan ien beademings protokol bekoartje de beademings lingte Ynlieding fan ien beademings protokol bekoartje de beademings lingte Ben de Boer Ventilation Practitioner i.o. Mw. Y van Zwol,verpleegkundig manager Dhr. R.M. Determann en Mw A. Tacx, medisch begeleider

Nadere informatie

Inhoud. Aanleiding Doel Samenstelling Werkmodel Activiteiten Resultaten

Inhoud. Aanleiding Doel Samenstelling Werkmodel Activiteiten Resultaten Inhoud Aanleiding Doel Samenstelling Werkmodel Activiteiten Resultaten 1 Aanleiding 1. Steeds groter wordende groep kwetsbare klinische patiënten van 70 jaar en ouder die kwetsbaar zijn voor functieverlies:

Nadere informatie

Obesitas en COPD. Er is een complexe relatie tussen Obesitas en COPD. Er is een complexe relatie tussen Obesitas en COPD.

Obesitas en COPD. Er is een complexe relatie tussen Obesitas en COPD. Er is een complexe relatie tussen Obesitas en COPD. Robbert Kerseboom Kaderhuisarts astma-copd De prevalentie van obesitas (BMI > 30 kg/m 2 ): (in 2012) 11 % bij mannen 14 % bij vrouwen. De prevalentie van COPD is 20/1000 Nederlanders KADERHUISARTS SCHAKEL

Nadere informatie

OPTIFLOW IN EEN ALGEMEEN ZIEKENHUIS, JA OF NEE GIJS VOS, PEDIATRISCHE INTENSIVE CARE MUMC+

OPTIFLOW IN EEN ALGEMEEN ZIEKENHUIS, JA OF NEE GIJS VOS, PEDIATRISCHE INTENSIVE CARE MUMC+ GIJS VOS, PEDIATRISCHE INTENSIVE CARE MUMC+ GIJS VOS, PEDIATRISCHE INTENSIVE CARE MUMC+ Wie gebruikt op dit moment Optiflow? Wie overweegt om te gaan starten met Optiflow? GIJS VOS, PEDIATRISCHE INTENSIVE

Nadere informatie

gastric banding (maagbandje)

gastric banding (maagbandje) gastric banding (maagbandje) GASTRIC BANDING (MAAGBANDJE) Inleiding Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond de plaatsing van gastric banding, oftewel maagbandje. Het is

Nadere informatie

Praten over behandelwensen en -grenzen

Praten over behandelwensen en -grenzen Praten over behandelwensen en -grenzen Praten over behandelwensen en -grenzen Informatie voor patiënten en familie Inleiding Als patiënt komt u in het UMC Utrecht met een bepaalde behandelwens. Meestal

Nadere informatie

Tijdelijke verwardheid (delier) Ondervoeding Vallen Fysieke beperkingen

Tijdelijke verwardheid (delier) Ondervoeding Vallen Fysieke beperkingen Kwetsbare ouderen Het Van Weel Bethesda ziekenhuis zet zich extra in voor de zorg aan ouderen van 70 jaar en ouder. Het ziekenhuis volgt een landelijk Veiligheidsprogramma (VMS) gericht op Kwetsbare Ouderen.

Nadere informatie

Mijn kind is te dik Oorzaak, gevolg en behandeling. Rintveld, Altrecht

Mijn kind is te dik Oorzaak, gevolg en behandeling. Rintveld, Altrecht Mijn kind is te dik Oorzaak, gevolg en behandeling Rintveld, Altrecht Medisch contact nr 49 In een nieuwe multidisciplinaire richtlijn is afgesproken dat obesitas een chronische ziekte is. Dit heeft niet

Nadere informatie

RealFit. Wat is het Doelstelling Voor wie Historie Waarom RealFit

RealFit. Wat is het Doelstelling Voor wie Historie Waarom RealFit RealFit Wat is het Doelstelling Voor wie Historie Waarom RealFit Wat is RealFit? Effectieve multidisciplinaire aanpak van overgewicht bij jongeren van 13 tot 18 jaar. De 13 weken durende cursus bevat:

Nadere informatie

Als genezing niet meer mogelijk is

Als genezing niet meer mogelijk is Als genezing niet meer mogelijk is Opname van patienten in de palliatieve fase van hun ziekte op de IC dr Erwin J.O. Kompanje Department of Intensive Care Palliatieve zorg op de IC Department of Intensive

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Gezonde leefstijl wint langzaam terrein. Licht dalende trend van zware drinkers

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Gezonde leefstijl wint langzaam terrein. Licht dalende trend van zware drinkers Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB08-018 18 maart 2008 9.30 uur Gezonde leefstijl wint langzaam terrein De laatste jaren zijn Nederlanders iets gezonder gaan leven. Het percentage rokers

Nadere informatie

Een verkenning naar financiering van de ketenaanpak van kinderen met overgewicht en obesitas

Een verkenning naar financiering van de ketenaanpak van kinderen met overgewicht en obesitas Een verkenning naar financiering van de ketenaanpak van kinderen met overgewicht en obesitas REKENMODEL MET VOORBEELDEN Aldien Poll Niels van der Vlugt aldien.nl Amsterdam augustus 2015 In opdracht van

Nadere informatie

Chirurgische behandeling van ernstig overgewicht

Chirurgische behandeling van ernstig overgewicht Chirurgische behandeling van ernstig overgewicht Inleiding Deze folder is bedoeld als aanvullende informatie voor patiënten met ernstig overgewicht (= morbide obesitas) die daarvoor behandeld worden in

Nadere informatie

Het kunstmatig overnemen van de ademhaling (IC)

Het kunstmatig overnemen van de ademhaling (IC) Het kunstmatig overnemen van de ademhaling (IC) Eén van de behandelingsmogelijkheden op de IC is het kunstmatig overnemen of ondersteunen van de ademhaling. Dit wil zeggen dat de ademhaling wordt geregeld

Nadere informatie

PROJECTPLAN Vroege herkenning en behandeling ondervoeding in revalidatiecentra

PROJECTPLAN Vroege herkenning en behandeling ondervoeding in revalidatiecentra PROJECTPLAN Vroege herkenning en behandeling in revalidatiecentra Voorbeeldversie A. Inleiding en deelnemende afdelingen Inleiding Ondervoeding is sinds 2010 een prestatie indicator voor de revalidatiecentra.

Nadere informatie

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 64%.

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 64%. Samenvatting gezondheidsbeleving, 2015 Het Internet Panel (DIP) is in maart 2015 benaderd over het onderwerp gezondheidsbeleving. De GGD doet elke 4 onderzoek naar de gezondheid van bewoners. Dit doen

Nadere informatie

Plannen van zorg Niveau 4

Plannen van zorg Niveau 4 Antwoorden stellingen Plannen van zorg Niveau 4 NU ZORG Editie 2014 Pagina 1 Hoofdstuk 1. Wanneer wordt verpleegkundige zorg gegeven? 1. In de jaren zestig was professionele zorg erg duur, daarom werd

Nadere informatie

Mijn zorgplan Preventie en behandeling Hart- en Vaatziekten

Mijn zorgplan Preventie en behandeling Hart- en Vaatziekten Mijn zorgplan Preventie en behandeling Hart- en Vaatziekten WWW.ZORROO.NL 1 Voorwoord Zorroo staat voor Zorggroep Regio Oosterhout & Omstreken. Wij zijn een organisatie die samen met uw huisarts en andere

Nadere informatie

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Crebonummer 95530 en 95520 Opleiding Verzorgende IG Kwalificatieniveau 3 MBO Verpleegkundige Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Nadere informatie

Koolhydraatbeperking S, M, L. Welke maat heeft je cliënt? Welkom Waarschuwing

Koolhydraatbeperking S, M, L. Welke maat heeft je cliënt? Welkom Waarschuwing Koolhydraatbeperking S, M, L. Welke maat heeft je cliënt? Welkom Waarschuwing 9 november 2015 Gent HarriëtVerkoelen.nl Insuline resistentie Achtergrond van insuline resistentie, de invloed hiervan op de

Nadere informatie

Cardiale preventie en revalidatie UZ Leuven

Cardiale preventie en revalidatie UZ Leuven Deze kaart is persoonlijk en zal u helpen om zo gezond mogelijk te zijn. Noteer hierop, samen met uw arts, de faktoren die uw risico op een hartaandoening verhogen en volg ze op. Laat deze kaart zien aan

Nadere informatie

a. RR, pols, ah, temp, gewicht Dexamethason (thuis) (op dag 1,2,8,9,15,16,22,23)

a. RR, pols, ah, temp, gewicht Dexamethason (thuis) (op dag 1,2,8,9,15,16,22,23) Andromeda, -CyBorD, Arm B, inductiekuur cyclus 3 t/m 6 Therapielijst\ aftekenlijst\aanvraag cytostatica Patiëntgegevens: Datum aanvraag Afdeling IHMP 12-NAT: 02274 Lengte (cm) Gewicht (kg) Lich.opp (m²)

Nadere informatie

Naar een mensgerichter zorg op de Intensive Care. Petra Renes, Miranda Wijtkamp, Joep Beneken Kolmer

Naar een mensgerichter zorg op de Intensive Care. Petra Renes, Miranda Wijtkamp, Joep Beneken Kolmer 1 Naar een mensgerichter zorg op de Intensive Care Petra Renes, Miranda Wijtkamp, Joep Beneken Kolmer Mens gericht? Wie niet? 3 Intensive care 4 Intensive care 5 6 Zorg of ongebreidelde technologie? 7

Nadere informatie

Meer inzicht in uw gezondheid?

Meer inzicht in uw gezondheid? Meer inzicht in uw gezondheid? Maak een afspraak voor de Gezondheids-APK bij uw Alphega apotheek. Meten is weten Bij uw Alphega apotheek kunt u terecht voor hulpmiddelen of medicatie wanneer u ziek bent.

Nadere informatie

What matters to you? IC nivo. National institutes of health, USA. Nivo van zorg. Nederland, CBO 2006 12-5-2015

What matters to you? IC nivo. National institutes of health, USA. Nivo van zorg. Nederland, CBO 2006 12-5-2015 Beeld van een Intensive care Internationale / locale kwaliteitseisen Intensive Care JJ Koeijers St. Elisabeth Hospitaal Internist-Intensivist-Acute geneeskundige 10-5-2015, quality of care Inhoud Intensive

Nadere informatie

POSTOPERATIEVE VERWIKKELINGEN. Dr. Ives Hubloue Dienst Intensieve Geneeskunde Academisch Ziekenhuis V.U.B.

POSTOPERATIEVE VERWIKKELINGEN. Dr. Ives Hubloue Dienst Intensieve Geneeskunde Academisch Ziekenhuis V.U.B. POSTOPERATIEVE VERWIKKELINGEN Dr. Ives Hubloue Dienst Intensieve Geneeskunde Academisch Ziekenhuis V.U.B. POSTOPERATIEVE VERWIKKELINGEN Pulmonale verwikkelingen Cardiovasculaire verwikkelingen Renale

Nadere informatie

Dienst PBW 1. Wat is ergonomie

Dienst PBW 1. Wat is ergonomie 22-9-2015 AZ Groeninge Kortrijk AZ Groeninge Preventie en bescherming Ergonomie Ann Debaere September 2015 Fusieziekenhuis ontstaan uit de vier algemene ziekenhuizen in Kortrijk. 1 2 Dienst PBW 1. Wat

Nadere informatie

Programma. Parallellezingen Groep 6 10 komen terug in auditorium Groepsnummer staat op programma

Programma. Parallellezingen Groep 6 10 komen terug in auditorium Groepsnummer staat op programma Programma 9.30 uur Opening congres Dr. A.W.M.M. Koopman-van Gemert, anesthesioloog-intensivist ASz 9.40 uur Luchtwegmanagement anno 2013 C. Grass, anesthesioloog Erasmus MC 10.15 uur Uitleg workshops 10.20

Nadere informatie

NHG Stendardo Obesità

NHG Stendardo Obesità NHG Stendardo Obesità Begripsomschrijving Obesitas: BMI( kg/m2) 30 Overgewicht (Sovrappeso): BMI 25 en 30 én een ernstig vergrote buikomvang, 102 cm bij mannen en 88 cm bij vrouwen. Sluit aan bij Multisciplinaire

Nadere informatie

Obesitas bij ortopedische ingrepen: challenge of contra-indicatie? Co-assistent: Philippe Leire Promotor: Dr. A. Kumar

Obesitas bij ortopedische ingrepen: challenge of contra-indicatie? Co-assistent: Philippe Leire Promotor: Dr. A. Kumar Obesitas bij ortopedische ingrepen: challenge of contra-indicatie? Co-assistent: Philippe Leire Promotor: Dr. A. Kumar Kaart toenemende demografie obesitas The influence of obesity on total joint arthroplasty.

Nadere informatie

Persoonsgerichte preventie in de praktijk. S.A. Petra

Persoonsgerichte preventie in de praktijk. S.A. Petra Persoonsgerichte preventie in de praktijk S.A. Petra 30-09-2010 Dé Gezonde regio: waar? Dé Gezonde regio: wie? Wij staan voor gezondheid! Kernwoorden Gezondheid Eigen regie Samenwerken Optimisme Innovatie

Nadere informatie

Obesitas en zwangerschap

Obesitas en zwangerschap Obesitas en zwangerschap Risico s en beleid Maaike Kloosterman-de Groot, verloskundige UMCG Casus G2P1 Algemene anamnese: BMI 42 (lengte 1.56 m en gewicht 102 kg) Reuma, zonder medicatie Primaire subfertiliteit

Nadere informatie

Een sikkelcelpatënt in crisis, wat nu?

Een sikkelcelpatënt in crisis, wat nu? Een sikkelcelpatënt in crisis, wat nu? Anja Mäkelburg Internist hematoloog-transfusiespecialist Dhr. M, 19 jaar Afkomstig uit Angola, sinds 4 e LJ in Nederland Homozygote sikkelcelziekte HbSS Gevaccinieerd

Nadere informatie

Chirurgische behandeling van ernstig overgewicht

Chirurgische behandeling van ernstig overgewicht Chirurgische behandeling van ernstig overgewicht Welkom bij het Centrum Obesitas Noord Nederland van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Ons centrum is gespecialiseerd in de chirurgische behandeling

Nadere informatie

Thorax trauma. Casus GM. Demeyer I. OLV Ziekenhuis Aalst. 8 dec 2012 Met eigen middelen naar spoedgevallen > uren: stamp van paard op de borst

Thorax trauma. Casus GM. Demeyer I. OLV Ziekenhuis Aalst. 8 dec 2012 Met eigen middelen naar spoedgevallen > uren: stamp van paard op de borst 1 Thorax trauma Demeyer I. OLV Ziekenhuis Aalst Casus GM 8 dec 2012 Met eigen middelen naar spoedgevallen > uren: stamp van paard op de borst Blanco voorgeschiedenis 1 GM, man, 3/5/1951 Observatie: Zweet

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition % LICHAAMSVET Wie wil je worden? Waar ben je nu? % LICHAAMSVET Vrouw 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Man 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Te laag

Nadere informatie

Maagoperaties bij ernstig overgewicht

Maagoperaties bij ernstig overgewicht CHIRURGIE Maagoperaties bij ernstig overgewicht BEHANDELING Maagoperaties bij ernstig overgewicht U hebt deze folder meegekregen omdat u erover denkt een maagoperatie te ondergaan om uw overgewicht te

Nadere informatie

,QIRUPDWLHYRRULQVWHOOLQJHQ

,QIRUPDWLHYRRULQVWHOOLQJHQ ,QIRUPDWLHYRRULQVWHOOLQJHQ,QOHLGLQJ Chronische beademing wordt vaak toegepast bij mensen met een progressieve spierziekte of neuromusculaire ziekte, een borstkasafwijking, sommige longziekten en diverse

Nadere informatie

Cufflek test op IC. Max Rooijakkers, keuzecoassistent IC

Cufflek test op IC. Max Rooijakkers, keuzecoassistent IC Cufflek test op IC Max Rooijakkers, keuzecoassistent IC 08-12-2017 Casus 68-jarige patiënt Geïntubeerd vanwege bedreigde ademweg bij (peri-)tonsillaire en parafaryngeale abcessen Op OK draineren abcessen,

Nadere informatie

Vrijheids Beperkende Interventies (VBI)

Vrijheids Beperkende Interventies (VBI) Vrijheids Beperkende Interventies (VBI) Inleiding Deze folder is bedoeld voor familieleden, partners en naasten van patiënten, waarbij het noodzakelijk is vrijheids beperkende interventies toe te passen.

Nadere informatie

Een opname op de Intensive Care informatie voor familie

Een opname op de Intensive Care informatie voor familie IC/CCU Patiënteninformatie Een opname op de Intensive Care informatie voor familie U ontvangt deze informatie, omdat uw naaste is opgenomen op de Intensive Care (IC) van ons ziekenhuis. Met deze informatie

Nadere informatie

Kent u de cijfers van uw hart?

Kent u de cijfers van uw hart? Kent u de cijfers van uw hart? CHOLESTEROL? GEWICHT/ BUIKOMTREK? UW? BLOEDDRUK? SUIKERGEHALTE? V.U.: Dr Freddy Van de Casseye - Elyzeese-Veldenstraat 63-1050 Brussel Belgische Cardiologische Liga www.cardiologischeliga.be

Nadere informatie

Extra Corporele Membraan Oxygenatie op een perifere Intensive Care

Extra Corporele Membraan Oxygenatie op een perifere Intensive Care Extra Corporele Membraan Oxygenatie op een perifere Intensive Care ECLS Nursing UMC Utrecht 23-9-2016 Florens Polderman Internist-intensivist Disclosures Geen Gebruikt materiaal op IC Jeroen Bosch Ziekenhuis

Nadere informatie

Samenvatting. Opvoeding en thuis omgeving als aangrijpingspunten in de preventie van overgewicht bij kinderen: resultaten van de ChecKid studie

Samenvatting. Opvoeding en thuis omgeving als aangrijpingspunten in de preventie van overgewicht bij kinderen: resultaten van de ChecKid studie Opvoeding en thuis omgeving als aangrijpingspunten in de preventie van overgewicht bij kinderen: resultaten van de ChecKid studie Overgewicht is een snel groeiend wereldwijd probleem en is geassocieerd

Nadere informatie

a. RR, pols, ah, temp, gewicht Dexamethason (thuis) (op dag 1,2,8,9,15,16,22,23)

a. RR, pols, ah, temp, gewicht Dexamethason (thuis) (op dag 1,2,8,9,15,16,22,23) Andromeda, Daratumumab-CyBorD, Arm B, inductiekuur cyclus 3 t/m 6 Therapielijst\ aftekenlijst\aanvraag cytostatica Patiëntgegevens: Datum aanvraag Afdeling IHMP 12-NAT: 02274 Lengte (cm) Gewicht (kg) Lich.opp

Nadere informatie

Leidenincijfers Beleidsonderzoek draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming

Leidenincijfers Beleidsonderzoek draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming incijfers Beleidsonderzoek draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming Uitkomsten GGD-gezondheidspeiling 2016 Gezondheid van aren BELEIDSONDERZOEK 071-516 5123 I info@leidenincijfers.nl I

Nadere informatie

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven GEWICHT, VOEDING, BEWEGEN EN ALCOHOL INFOBLAD Ongeveer 30% van kanker zou voorkomen kunnen worden. Een garantie om kanker te voorkomen is er niet. Je kan wel het risico op kanker verkleinen door een gezonde

Nadere informatie

Reanimatie van de pasgeborene

Reanimatie van de pasgeborene Reanimatie van de pasgeborene Anne Debeer, neonatale intensieve zorgen, UZ Leuven Katleen Plaskie, neonatale intensieve zorgen, St Augustinus Wilrijk Luc Cornette, neonatale intensieve zorgen, AZ St-Jan

Nadere informatie

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care kinderverpleegkundige

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care kinderverpleegkundige Eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care kinderverpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care kinderverpleegkundige is ontleend aan het deskundigheidsgebied

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING CHAPTER X 188 INLEIDING Wereldwijd neemt het aantal mensen met overgewicht steeds verder toe. In Nederland heeft ruim de helft van de huidige bevolking overgewicht, en 14% heeft

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Deze folder informeert u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. U kunt hierbij bijvoorbeeld

Nadere informatie

Intensivecareverpleegkundigen werken op de afdeling Intensive Care, intensivecarekinderverpleegkundigen

Intensivecareverpleegkundigen werken op de afdeling Intensive Care, intensivecarekinderverpleegkundigen De opleiding tot intensivecareverpleegkundige In dit deskundigheidsgebied wordt de specifieke intensive care zorg van de intensivecareverpleegkundige, de intensivecare-kinderverpleegkundige en de intensivecareneonatologieverpleegkundige

Nadere informatie

Help mee aan uw veilige behandeling

Help mee aan uw veilige behandeling Kwaliteitszorg Help mee aan uw veilige behandeling A. Informeer je arts en de andere zorgverleners Dat mag ik zeker niet vergeten! Bereid je goed voor op elk gesprek met je zorgverleners. Noteer wat je

Nadere informatie

Thuis overlijden: begeleiden van Intensive Care / Medium Care patienten naar de thuissituatie om te overlijden.

Thuis overlijden: begeleiden van Intensive Care / Medium Care patienten naar de thuissituatie om te overlijden. Document ID 042325 Versie 2 Titel Thuis overlijden: begeleiden van Intensive Care / Medium Care patienten naar de thuissituatie om te overlijden. Status Definitief Autorisator Hoeven, JG van der Auteur

Nadere informatie

Symposium 14 april 2009. aanpassing richtlijnen palliatieve sedatie Karin van Heijst en Trijntje Buiter

Symposium 14 april 2009. aanpassing richtlijnen palliatieve sedatie Karin van Heijst en Trijntje Buiter Symposium 14 april 2009 aanpassing richtlijnen palliatieve sedatie Karin van Heijst en Trijntje Buiter Palliatieve sedatie Het opzettelijk verlagen van het bewustzijn in de laatste levens of stervensfase.

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Gezondere leefstijl blijkt voor velen moeilijk haalbaar

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Gezondere leefstijl blijkt voor velen moeilijk haalbaar Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB10-017 16 maart 2010 9.30 uur Gezondere leefstijl blijkt voor velen moeilijk haalbaar Bijna een op de twee beweegt onvoldoende Ruim een op de tien heeft

Nadere informatie

Thuisaspiratie. Stef Bouduin Centrum voor Neurofysiologische Monitoring UZ Gent Thuisbeadmingsverpleegkundige. 6 december 2012

Thuisaspiratie. Stef Bouduin Centrum voor Neurofysiologische Monitoring UZ Gent Thuisbeadmingsverpleegkundige. 6 december 2012 Thuisaspiratie Stef Bouduin Centrum voor Neurofysiologische Monitoring UZ Gent Thuisbeadmingsverpleegkundige 6 december 2012 Thuisaspiratie via canule Inleiding Fysiologie van hoesten Wanneer aspireren?

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst onderzoek: Cholesterolverlagers, beweging en spierklachten

Resultaten vragenlijst onderzoek: Cholesterolverlagers, beweging en spierklachten Resultaten vragenlijst onderzoek: Cholesterolverlagers, beweging en spierklachten -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Hypercortisolisme (of toch niet?)

Hypercortisolisme (of toch niet?) Hypercortisolisme (of toch niet?) Gabor Linthorst Internist endocrinoloog Internist voor erfelijke stofwisselingsziekten Principal educator Leerdoelen Interpretatie van cortisol waarden (soms best lastig)

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Centrum Over Gewicht

Patiënteninformatie. Centrum Over Gewicht Patiënteninformatie Centrum Over Gewicht 1. Centrum Over Gewicht Een multidisciplinaire aanpak voor overgewicht en obesitas Heelkundig en conservatief programma Behandeling op maat Begeleide opvolging

Nadere informatie

METING TANITA INNERSCAN. NAAM:. LEEFTIJD:. LENGTE cm:. GESLACHT: M / V. Gewicht. Vetpercentage. Watergehalte % Spiermassa.

METING TANITA INNERSCAN. NAAM:. LEEFTIJD:. LENGTE cm:. GESLACHT: M / V. Gewicht. Vetpercentage. Watergehalte % Spiermassa. METING TANITA INNERSCAN NAAM:. LEEFTIJD:. LENGTE cm:. GESLACHT: M / V DATUM DATUM DATUM DATUM Gewicht Vetpercentage Watergehalte % Spiermassa Lichaamsbouwtype Basismetabolisme Metabolische leeftijd Botmassa

Nadere informatie

Informatiebrochure voor patiënten Samen naar een gezond gewicht

Informatiebrochure voor patiënten Samen naar een gezond gewicht Informatiebrochure voor patiënten Samen naar een gezond gewicht De Nederlandse Obesitas Kliniek, het centrum voor patiënten met morbide obesitas De Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) is hét centrum van

Nadere informatie

Extra Corporele Membraan Oxygenatie (ECMO)

Extra Corporele Membraan Oxygenatie (ECMO) Extra Corporele Membraan Oxygenatie (ECMO) Algemeen Kinderen met een slechte longfunctie nemen onvoldoende zuurstof op in het bloed. Zij reageren soms niet voldoende op de gebruikelijke therapie van beademing

Nadere informatie

INLEIDING (7 pp.) Katelijne Van Hoeck, VWVJ

INLEIDING (7 pp.) Katelijne Van Hoeck, VWVJ INLEIDING (7 pp.) Katelijne Van Hoeck, VWVJ & BASISTEKST VAN SIGNAAL NAAR ZORG : EEN AANBEVELING VOOR DE DETECTIE VAN EET- EN GEWICHTSPROBLEMEN (19 pp.) VWVJ en vzw Eetexpert Schematisch traject van signaal

Nadere informatie

Medium Care (MC) en Intensive Care (IC)

Medium Care (MC) en Intensive Care (IC) Intensive Care Medium Care (MC) en Intensive Care (IC) www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ICA003 / Medium Care (MC) en Intensive Care (IC) /

Nadere informatie

VOOR ANTROPOMETRISCHE VETMASSA BIJ KINDEREN

VOOR ANTROPOMETRISCHE VETMASSA BIJ KINDEREN VLAAMSE REFERENTIECURVEN VOOR ANTROPOMETRISCHE PARAMETERS VAN DE ABDOMINALE VETMASSA BIJ KINDEREN Dr. Sarah Begyn Promotor: Prof. Jean De Schepper Co-promotor: Prof. Mathieu Roelants Kadering BMI-curven

Nadere informatie

Effectieve voeding en beweging bij overgewicht Esther van Etten Sportdietist

Effectieve voeding en beweging bij overgewicht Esther van Etten Sportdietist Effectieve voeding en beweging bij overgewicht Esther van Etten Sportdietist - Sportdietist: - Eigen praktijk: SMC Fysiomed Amsterdam - Nationale roeiselectie: KNRB - Schrijven van blogs en columns: JOGG,

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Bariatrische Chirurgie (DATO) Start registratie: 2014

Factsheet Indicatoren Bariatrische Chirurgie (DATO) Start registratie: 2014 Factsheet en Bariatrische Chirurgie (DATO) 2017 Start registratie: 2014 Inclusie & exclusie criteria DATO Inclusie De patiënten die geregistreerd dienen te worden zijn die patiënten die een chirurgische

Nadere informatie