ONDERZOEK PROMOTIE WESTERWOLDE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONDERZOEK PROMOTIE WESTERWOLDE"

Transcriptie

1 ONDERZOEK PROMOTIE WESTERWOLDE

2 Aanleiding SPW heeft als opdrachtgever de opdracht aan ons, als studenten van de Hanzehogeschool Groningen, gegeven om het toerisme in brede zin (dus ook het dagtoerisme), en daarbij ook het aantal overnachtingen, in gebied Westerwolde (gemeentes Stadskanaal en Westerwolde) te verhogen. De aanleiding van dit project is het teruglopende aantal overnachtingen in Westerwolde.

3 Doelstelling Het gebied Westerwolde wil binnen nu en twee jaar 25% meer toerisme in de gemeentes Westerwolde en Stadskanaal realiseren, middels onderzoek naar de benadering van (verschillende) doelgroepen.

4 Hoofdvraag Hoe kan SPW zijn (verschillende) doelgroepen het beste benaderen?

5 Deelvraag 1: Hoe benaderen soort gelijke gemeenten hun doelgroepen? Er is onderzoek gedaan naar hoe instellingen/bedrijven, met name de campings/recreatieve bedrijven, in de provincie Friesland en Drenthe hun doelgroepen benaderen. Er is onderzoek gedaan naar hun promotiebeleid en hun doelgroepen.

6 Deelvraag 2: Welke verschillende segmenten bevat de markt van SPW en welke doelgroepen sluiten bij deze segmenten aan? Er is onderzocht welke segmenten voor SPW van belang zijn aan de hand van de afnemersanalyse. Op deze manier zijn de marktsegmenten van SPW in kaart gebracht, en konden de daadwerkelijke doelgroepen van SPW bepaald worden.

7 Resultaten deelvraag 1: Hoe benaderen soort gelijke gemeenten hun doelgroepen? Hoe promoten jullie? Zowel gemeente Friesland en Drenthe stellen marketingactiviteiten op, dit wordt gedaan op basis van de activiteiten die zij hebben in de gemeente. Zij maken specifieke campagnes voor de doelgroepen die interesse kunnen hebben in de specifieke activiteiten binnen hun provincie.

8 Friesland heeft het Lauwersmeer, hier komen veel vogelaars op af. Daarnaast komen bij Nationaallandschap en Noordelijke Friese wouden veel wandelaars. Voor de watersport komen de toeristen af op het Nationaalpark de Oude Vene. Dokkum staat bekend onder de toeristen om de cultuur en een dagje te winkelen (Grasmeijer, 2018). De provincie Drenthe heeft de hunebedden, hier komen liefhebber van de historie op af. Ook komen er toeristen naar Drenthe om de rust op te zoeken om weer tot zichzelf te komen. Deze specifieke doelgroepen worden alleen benaderd op basis van de activiteiten (Cornax, 2018).

9 Waar promoten jullie? Friesland richt zich in Nederland voornamelijk op de randstad. Dit doen zij omdat zij het idee hebben dat de mensen in de randstad een druk leven leiden en graag in de vakantie tot rust willen komen in Friesland. Voor de toeristen uit Gelderland en Overijsel geldt dat zij meer rust om zich heen hebben in vergelijking tot de mensen uit de randstad, deze mensen komen naar Friesland om te wandelen of te fietsen (Grasmeijer, 2018). Drenthe kan door haar cultuur ook promoten in het buitenland. De mensen die van buiten Nederland naar Drenthe komen doen dit met name voor de hunebedden en het Van Gogh museum. Voor de mensen in Nederland is het van Gogh museum wat minder interessant, dit omdat het een klein museum is in vergelijking tot andere van Gogh musea in de rest van Nederland.

10 Waarom promoten jullie? Friesland en Drenthe willen beide meer naamsbekendheid genereren. Friesland is net als Westerwolde bezig met het op pijl houden en het verhogen van het toeristenaantal. Daarbij ziet Drenthe kansen in een nieuwe markten als Engeland en China. De gemeente Drenthe heeft deze optie, omdat het Van Gogh museum en de hunebedden wereldwijd bekend zijn. Friesland heeft net als Westerwolde geen activiteiten die wereldwijde interesse opwekken (Maassen, 2018).

11 Welke middelen gebruiken jullie? Friesland en Drenthe doen allebei aan online marketing. Drenthe richt zich ook op andere marketingactiviteiten om hiermee een grotere doelgroep te bereiken. Dit doen zij door meerdere manieren van promoten per campagne te gebruiken. Afgelopen jaar werd er in Nederland een televisiespot ingezet in combinatie met een onlinecampagne. In het buitenland worden er andere media ingezet. Zo werd er op de Duitse markt diverse printmedia in combinatie met een radiospot ingezet. In Vlaanderen was er een promotiefilmpje in een Vlaams reisprogramma en er werden er ook diverse printmedia ingezet (Cornax, 2018).

12 Deelvraag 1 overzicht Friesland Drenthe 1. Hoe promoten jullie? 2. Waar promoten jullie? O.b.v. verschillende activiteiten in de provincie. Doen aan online marketing m.b.v. Google Adwords O.b.v. leefstijlvinder zijn er marketingactiviteiten opgesteld en o.b.v. verschillende activiteiten in de provincie. Heel Nederland, voornamelijk Randstad Heel Nederland, Vlaanderen en Duitsland. Sinds kort ook China en Engeland. 3. Waarom promoten jullie? 4. Wanneer promoten jullie? 5. Welke communicatiemiddele n gebruiken jullie? Behoud toeristenaantal, naamsbekendheid en verbeteren van rustige periodes Hele jaar door. Maanden voor de zomervakantie en voor- en naseizoen meer. Ook veel voor en tijdens de kerstperiode. Facebook, Instagram Naamsbekendheid. Aantrekken toeristen uit nieuwe markt. Hele jaar door. Maanden voor de zomervakantie en voor- en naseizoen meer. Facebook, Instagram, televisiespot, onlinecampagne, radiospot, printmedia

13 Conclusie deelvraag 1 Vanuit interviews met provincie Friesland en Drenthe zijn gegevens verzameld over hoe zij hun doelgroepen benaderen. Deze provincies hebben veel vergelijkingen m.b.t. het promoten van hun provincies. Beide provincies promoten o.b.v. de activiteiten in hun omgeving en richten vervolgens de promotieactiviteiten specifiek op de doelgroep die hier interesse in kan hebben. Drenthe gebruikt daarnaast ook de Leefstijlvinder waarop zij promotieactiviteiten baseren. Friesland richt zich alleen op Nederland en met name op de Randstad. Drenthe promoot op een grotere schaal. Zij promoten in Nederland, Vlaanderen, Duitsland, Engeland en China. Beide provincies promoten het hele jaar door en doen het meeste in de maanden voor de zomervakantie en het voor- en naseizoen. Friesland doet daarentegen ook veel promotie voor de kerstperiode. Zij gebruiken alleen Facebook en Instagram als communicatiemiddelen. Drenthe doet daarnaast ook televisiespotjesf, radioreclame en printmedia. Vanuit de interviews kan geconcludeerd worden dat Drenthe meer en op grotere schaal aan promotie doet.

14 Resultaten deelvraag 2: Welke verschillende segmenten bevat de markt van SPW en welke doelgroepen sluiten bij deze segmenten aan? Om de segmenten van de markt van SPW te bepalen, moet er eerst duidelijk worden wie de huidige en potentiële afnemers zijn en waarvoor klanten naar dit gebied zouden komen. Dit is gedaan door middel van het zes W s model van Ferell. Vervolgens zijn de resultaten met betrekking tot de S en D van het SDP-model uitgewerkt.

15 Zes w s van Ferell Wie zijn onze huidige en potentiële afnemers? Alle mensen in de omgeving (Nederland en Noord-zuid Duitsland) die opzoek zijn naar een actief dagje uit, culturele bezienswaardigheden, natuur, dagje uit met de kinderen, groepsuitjes of struinen in Westerwolde. Wat doen onze klanten met onze diensten (onder andere gebruikssituaties)? Klanten komen hier om nieuwe inzichten te krijgen, vermaakt te worden, andere omgevingen te zien, uit te rusten, samen met anderen te zijn en actieve activiteiten te ondernemen.

16 Waar maken onze klanten gebruik van de diensten? In het gebied Westerwolde (gemeentes Westerwolde en Stadskanaal). Wanneer maken onze klanten gebruik van onze diensten? Het gehele jaar door, maar voornamelijk in vakanties en weekenden (voornamelijk in de Lente, Zomer en Herfst wanneer het weer te doen is). Waarom (en hoe) kiezen onze klanten voor onze diensten (onder andere perceptie van gebieden/activiteiten en behoeften)? De klanten komen hier voornamelijk voor de natuur en (oude/behouden) cultuur. Verder komen klanten er voor een actief dagje uit, zoals kanoën, een dagje weg met de kinderen, groepsuitjes en om te struinen in Westerwolde. Dit zijn de zes activiteiten waarmee SPW nu promoot. Waarom maken potentiële klanten geen gebruik van onze diensten? Omdat ze er niet van af weten of niet weten wat er te doen is. Omdat er een vooroordeel is over Groningen (imagoschade). Omdat er aardbevingen zijn.

17 Het segmenteren van de markt Geografische segmentatie Geografische segmentatie is niet van toepassing voor de markt van SPW, aangezien er bepaalde gebieden niet uitgesloten of op een andere manier aangesproken moeten worden. De (potentiële) klanten van SPW bevinden zich in elke regio. Daarom is het niet relevant om te segmenteren op basis van geografie. Demografische segmentatie Alle activiteiten en belevenissen die in het gebied Westerwolde te doen zijn, kunnen niet worden opgedeeld in bijvoorbeeld leeftijd en geslacht. De activiteiten zijn juist bestemd voor iedereen ongeacht hun leeftijd, geslacht of gezinsgrootte. Daarom is demografische segmentatie niet van toepassing.

18 Sociaaleconomische segmentatie Ook sociaaleconomische segmentatie is niet van toepassing, aangezien het niet uit maakt welke inkomen of opleiding de klant heeft. Psychografische segmentatie Psychografische segmentatie kan wel door SPW toegepast worden, omdat de activiteiten in te delen zijn naar leefstijl, (eind)waarden en persoonlijkheid. Je leefstijl en persoonlijkheid weergeven de behoeften van de klanten, zoals de behoefte aan rust, inzichten et cetera. Bepaalde groepen kunnen uitgesloten worden, omdat er voor deze groepen hun behoefte niet bevredigd kan worden in gebied Westerwolde. Deze groepen kunnen uitgesloten worden in de marketingcampagnes. Gedragssegmentatie Gedragssegmentatie kan worden toegepast, maar is moeilijk te categoriseren. Dit komt omdat er verschillende activiteiten in het gebied Westerwolde zijn en het gaat niet om een activiteit/product. Het gaat om het gehele gebied Westerwolde, waardoor het niet op te delen is.

19 Leefstijlvinder & Mentality model De categorisatie op basis van psychografische segmentatie kan worden gesegmenteerd door middel van de leefstijlvinder in Nederland en het Mentality-model van NBTC in Duitsland. De leefstijlvinder is een product wat is ontstaan door middel van een onderzoek van SAMR Marktvinders in samenwerking met acht provincies. De leefstijlvinder verdeelt zeven leefstijlen die laten zien waar mensen in hun vrije tijd of op vakantie behoefte aan hebben. Daarnaast is er ook bekend waar deze verschillende leefstijlen wonen in Nederland. NBTC hanteert voor Duitsland het Mentality-model.

20 De 7 leefstijlen in de leefstijlvinder en de vijf verschillende doelgroep in het Mentality model voldoen aan de volgende voorwaarden: Homogeniteit/heterogeniteit Binnen de segmenten zijn de klanten zoveel mogelijk homogeen en tussen de verschillende segmenten is de heterogeniteit hoog. Sommige klanten kunnen daarentegen wel in meerdere segmenten worden opgedeeld. Voldoende omvang Alle segmenten zijn over het algemeen groot genoeg qua omvang, omdat alle inwoners van Nederland in deze 7 leefstijlen opgedeeld kunnen worden. Het is niet zo dat er bij een segment weinig mensen horen. Meetbaar/Identificeerbaar De klanten in de verschillende leefstijlen zijn op hun behoeften geïdentificeerd en zijn gemeten in de verschillende regio s. Bereikbaar Alle segmenten zijn bereikbaar voor SPW door verschillende kanalen, zoals de distributie en reclame.

21 Meer informatie Leefstijlvinder Acht provincies hebben samen met SAMR Marktvinders zeven leefstijlen ontwikkeld in de leefstijlvinder. Hierbij omschrijven zij zeven verschillende leefstijlen waarbij elke leefstijl anders is. Ook is er met behulp van de leefstijlvinder te zien wat de verdeling van de verschillende leefstijlen is per gemeente in Nederland (Janssen, 2018). De zeven verschillende leefstijlen van de leefstijlvinder met hun profielomschrijving luidden: Avontuurzoekers: Doen hun eigen ding, zijn voor veel in, zolang het een nieuwe ervaring is of bijdraagt aan hun zelfontwikkeling. Inzichtzoekers: Willen dingen leren en ervaren, in de natuur en met culturele activiteiten. Harmoniezoekers: ijd voor het gezin, familie of vrienden, gezellig samen genieten. Rustzoekers: Houdt recreatie graag letterlijk en figuurlijk dicht bij huis. Ze blijven lekker in Nederland. Plezierzoekers: Plezier hebben is recreëren voor deze groep, gekke dingen doen en vermaakt worden. Stijlzoekers: Zelfverzekerde en doelgerichte recreanten. Harde werkers met ambitie en ondernemingsdrift. Verbindingszoekers: Zetten zich graag in voor anderen, genieten van natuur en knusse sfeer.

22 Marktdoelgroepen De activiteiten in het gebied Westerwolde zijn opgedeeld in de zes activiteiten, die een voor een bij een van de leefstijlen van de Leefstijlvinder kunnen worden ondergebracht (Peters, 2017). Te zien is dat de activiteiten van Westerwolde gelinkt zijn aan de leefstijlen van de Leefstijlvinder. Op deze manier weet je bij iedere activiteit in welke regio je het beste kan promoten. Activiteiten Actief dagje uit (kanoën) Cultuur (bijv. fietsend of wandelend) Natuur (bijv. fietsend of wandelend) Dagje uit met de kinderen Groepsuitjes Struinen in Westerwolde Leefstijl van de leefstijlvinder Plezierzoekers Inzichtzoekers Inzichtzoekers Harmoniezoekers Harmoniezoekers Verbindingszoekers

23 Conclusie deelvraag 2 Aan de hand van marktsegmentatie is er geconcludeerd dat SPW de markt het beste kan segmenteren op basis van psychografische segmentatie. De activiteiten die gebied Westerwolde aanbiedt zijn te verdelen naar leefstijl. Hierbij kunnen bepaalde groepen uitgesloten worden in de marketingcampagnes, omdat er voor deze groepen hun behoefte niet bevredigd kan worden in gebied Westerwolde. Bij het verdelen van de leefstijlen wordt er gebruik gemaakt van de leefstijlvinder ontwikkelt door SAMR Marktvinders in samenwerking met de acht provincies. Voor het gebied Westerwolde zijn voornamelijk de leefstijlen; plezierzoekers, inzichtzoekers, verbindingszoekers en harmoniezoekers, van toepassing. De doelgroepen worden geselecteerd door gedifferentieerde marketingstrategie. Er is geen sprake van focus- of nichemarketing en volledige marketingdekking, omdat niet voor alle segmenten de behoefte bevredigd kan worden in het gebied Westerwolde, maar wel voor meer dan één segment. Aan de hand van het Mentality-model is voor de markt in Duitsland de doelgroep traditional het meest relevant. Deze doelgroep is familie georiënteerd, houden vast aan traditionele normen en waarden, accepteert autoriteit en regels, lokaal georiënteerd en vermeiden risico s. Deze groep houdt van rust en activiteiten zoals wandelen en fietsen en sluit goed aan op de activiteiten die er te doen zijn in gebied Westerwolde.

24 Aanbevelingen Om de doelgroep te bereiken is het van belang dat de SPW het gebied Westerwolde gaat opdelen in leefstijlen. Voor de SPW zijn de leefstijlen plezierzoekers, inzichtzoekers, verbindingzoekers en harmoniezoekers van toepassing. Op deze manier kan SPW gerichte marketingacties doen om zo het optimale uit de marketing te halen. Voor de Duitse markt moet er gekeken worden naar het NBTC-model, voor de SPW past de doelgroep traditional familie het best bij hun gebied. Deze doelgroep houdt van rust en activiteiten wandelen en fietsen, dit kan in het gebied Westerwolde uitstekend. Voor de SPW is het van belang om hiervoor gerichte marketingacties in te zetten om de doelgroep in Duitsland te benaderen.

25 Voor de SPW dient er een communicatieplan geschreven te worden. In dit plan moet de leefstijlvinder compleet uitgewerkt worden. Voor de Duitse markt moet er gekeken worden naar het NBTC-model, hier is voor de SPW is alleen traditional familie van toepassing. In het communicatieplan moet er dieper op deze doelgroep in worden gegaan om zo de juiste doelgroep in Duitsland bereiken. Door een communicatieplan op te stellen wordt het voor de SPW duidelijk hoe de juiste doelgroepen bereikt kunnen worden wat uiteindelijk moet zorgen voor een toename in het aantal toeristen in het gebied Westerwolde.

TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID GEMEENTE SOEST resultaten internetenquête 2013

TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID GEMEENTE SOEST resultaten internetenquête 2013 TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID resultaten internetenquête 2013 Opdrachtgever : Gemeente Soest, Nynke Minkema Auteur : VVV Soest, Carla van Asten Datum : 24 april 2013 Inhoud Doel onderzoek Conclusies en

Nadere informatie

Waarom zit jouw klant op jou te wachten?

Waarom zit jouw klant op jou te wachten? [KLANTSEGMENTERING. ] Waarom zit jouw klant op jou te wachten? [ BUSINESS DEVELOPMENT. ] Wie? Klant segment Golden Sentence Waarde propositie Klantwaarden MVP Positionering [ KLANTSEGMENTERING. ] [ SDP-SEGMENTATIE-

Nadere informatie

Campagnes, beurzen, nieuwe website zakelijk, online platform, watersportdag, nieuwsbrieven, social media, persreizen

Campagnes, beurzen, nieuwe website zakelijk, online platform, watersportdag, nieuwsbrieven, social media, persreizen 2016 / 2017 Het TEAM Campagnes, beurzen, nieuwe website zakelijk, online platform, watersportdag, nieuwsbrieven, social media, persreizen Persreizen TV uitzending Kilimangiaro op RAI 3 in Italië Publicatie

Nadere informatie

Hoofdstuk 9 Marktsegmentatie en positionering

Hoofdstuk 9 Marktsegmentatie en positionering Hoofdstuk 9 Marktsegmentatie en positionering MARKTSEGMENTATIE EN POSITIONERING Deel 1 Deel 2 Deel 3 Kernstrategie Deel 4 Deel 5 Deel 6 Deel 7 Deel 8 Deel 9 Leerdoelen 1. Aangeven wat de vier belangrijke

Nadere informatie

Voorstel Marketing en Promotie Veluwe. Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen

Voorstel Marketing en Promotie Veluwe. Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen Voorstel Marketing en Promotie Veluwe Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen VOORSTEL MARKETING & PROMOTIE VELUWE VRAAGSTELLING: Opstellen van een toeristisch marketingactiviteitenprogramma voor

Nadere informatie

Bekendheid Overijsselse regio s

Bekendheid Overijsselse regio s Rapport Bekendheid Overijsselse regio s Resultaten 1-meting december Rapportage: januari 2010 Bestemd voor: Jolanda Vrolijk, Provincie Overijssel nbtc nipo research postadres Postbus 458 2260 MG Leidschendam

Nadere informatie

Bekendheid Overijsselse regio s

Bekendheid Overijsselse regio s Rapport Bekendheid Overijsselse regio s Resultaten 2-meting december Rapportage: januari 2011 Bestemd voor: Aljona Wertheim-Davygora, Provincie Overijssel nbtc nipo research postadres Postbus 458 2260

Nadere informatie

DE GEBRUIKER CENTRAAL!

DE GEBRUIKER CENTRAAL! DE GEBRUIKER CENTRAAL! 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 NEDERLAND GROEIT AANTAL INWONERS Het aantal inwoners van Nederland blijft

Nadere informatie

Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland. Den Haag, december 2013

Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland. Den Haag, december 2013 Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland Den Haag, december 2013 Aanleiding onderzoek regiobranding gaat tegenwoordig verder dan alleen promotie ontwikkeling van toeristisch merk inzicht

Nadere informatie

Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapport 2015/2016: Resultaten Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland

Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapport 2015/2016: Resultaten Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapport 2015/2016: Resultaten Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland Den Haag, juli 2016 Aanleiding & doel onderzoek Per jaar komen

Nadere informatie

A. Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. Vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant.

A. Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. Vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant. Opdracht 1 A. Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. Vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant. Het galgenwiel. Demografisch: Mannen en vrouwen tussen de

Nadere informatie

TOERISTISCHE TRENDRAPPORTAGE LIMBURG Factsheets

TOERISTISCHE TRENDRAPPORTAGE LIMBURG Factsheets provincie limburg TOERISTISCHE TRENDRAPPORTAGE LIMBURG Factsheets 2015-2016 Uitgevoerd door ZKA TOERISTISCHE TRENDS LIMBURG 2015-2016_vakanties VAKANTIES NEDERLANDSE GASTEN VERBLIJFSBEZOEK BUITENLANDSE

Nadere informatie

QUIZ. anders ONVOLDOENDE. Werkgroep 2. Marketing

QUIZ. anders ONVOLDOENDE. Werkgroep 2. Marketing WC MARKETING BLOK 3 QUIZ Tafels leeg! Dus alleen een pen! Geen gebruik van laptops of mobieltjes! Antwoord op de formulieren en lever alles in! en niet spieken dus rechtuit kijken! anders ONVOLDOENDE AGENDA

Nadere informatie

GEMEENTE SOEST. Welkom. Update: Gemeente Soest op de kaart! Nynke Minkema-Wedzinga Datum: 21-04-2015

GEMEENTE SOEST. Welkom. Update: Gemeente Soest op de kaart! Nynke Minkema-Wedzinga Datum: 21-04-2015 Welkom Update: Gemeente Soest op de kaart! Nynke Minkema-Wedzinga Datum: 21-04-2015 1 Inhoud Terugblik uitkomst naamsbekendheid onderzoek t.b.v. promotie campagne Ingezette promotie campagne Gemeente Soest

Nadere informatie

Voorstel Marketing en Promotie Veluwe. Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen

Voorstel Marketing en Promotie Veluwe. Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen Voorstel Marketing en Promotie Veluwe Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen VOORSTEL MARKETING & PROMOTIE VELUWE VRAAGSTELLING: Opstellen van een toeristisch marketingactiviteitenprogramma voor

Nadere informatie

Bekendheid Overijsselse regio s

Bekendheid Overijsselse regio s Rapport Bekendheid Overijsselse regio s Resultaten 3-meting december 2011 Rapportage: januari 2012 Bestemd voor: Aljona Wertheim-Davygora, Provincie Overijssel nbtc nipo research postadres Postbus 458

Nadere informatie

Samenvatting Advies. Kenniscentrum Nelles & Stichting Achterhoek Toerisme

Samenvatting Advies. Kenniscentrum Nelles & Stichting Achterhoek Toerisme Samenvatting Advies Kenniscentrum Nelles & Stichting Achterhoek Toerisme De aanleiding van het thesisproject is dat de gastronomie van de Achterhoek nog onvoldoende bijdraagt aan de aantrekkingskracht

Nadere informatie

Meer Duitse toeristen

Meer Duitse toeristen Meer Duitse toeristen Inspiratiedag 15 november 2018 1 / 21 Duitsland is nummer 1 Belangrijkste herkomstland inkomend toerisme 2017: bijna 18 miljoen overnachtingen in NL Groei van bijna 20% t.o.v. 2015

Nadere informatie

Rapportage Publieksonderzoek. De Helderse Duinen

Rapportage Publieksonderzoek. De Helderse Duinen Rapportage Publieksonderzoek De Helderse Duinen 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding: wat was de opdracht? 5 2. Wat hebben we gedaan? 9 3. Conclusies 13 4. Bijlagen 23 Rapportage Publieksonderzoek - De Helderse

Nadere informatie

Rijksmonumenten - nabijheid

Rijksmonumenten - nabijheid De Erfgoedmonitor Home > Indicatoren > Rijksmonumenten - nabijheid Rijksmonumenten - nabijheid Publicatiedatum: 18 januari 2018 Rijksmonumenten zijn in Nederland, met uitzondering van Flevoland, bijna

Nadere informatie

Trots op Groningen Hoe beleven Groningers het wonen en recreëren in de provincie?

Trots op Groningen Hoe beleven Groningers het wonen en recreëren in de provincie? Trots op Groningen Hoe beleven Groningers het wonen en recreëren in de provincie? In deze factsheet staat de beleving over het wonen en over het recreëren in Groningen centraal. Het gaat om hoe de inwoners

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

Meer inzicht in Duitse vakantiegangers Rapportage multicliëntonderzoek Duitsland 2017 voor Nationale Parken

Meer inzicht in Duitse vakantiegangers Rapportage multicliëntonderzoek Duitsland 2017 voor Nationale Parken Meer inzicht in Duitse vakantiegangers Rapportage multicliëntonderzoek Duitsland 2017 voor Nationale Parken Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Nederland algemeen 4 1.1 Nederland als bestemming voor vakantie

Nadere informatie

Meer toerisme door gebruik nieuwe media Charel van Dam Innovatielab/NBTC

Meer toerisme door gebruik nieuwe media Charel van Dam Innovatielab/NBTC 1 Meer toerisme door gebruik nieuwe media Charel van Dam Innovatielab/NBTC Agenda Wat is innovatielab? Doel innovatielab Onderzoek innovatielab Producten innovatielab Travel 3.0 platform 2 Wat is het innovatielab

Nadere informatie

LinkedIn Advertising vs. Google AdWords

LinkedIn Advertising vs. Google AdWords LinkedIn Advertising vs. Google AdWords Voor welk advertentiekanaal kiest u? Content marketing wordt ingezet om voor de doelgroep relevante en waardevolle content te verspreiden. Helaas bevindt vaak niet

Nadere informatie

Bekendheid Overijsselse regio s

Bekendheid Overijsselse regio s Rapport Bekendheid Overijsselse regio s Resultaten 0-meting december 2008 Rapportage: januari 2009 Bestemd voor: Jolanda Vrolijk, Provincie Overijssel nbtc nipo research postadres Postbus 458 2260 MG Leidschendam

Nadere informatie

LinkedIn Advertising vs. Google AdWords

LinkedIn Advertising vs. Google AdWords LinkedIn Advertising vs. Google AdWords Let digital work fueld.nl LinkedIn Advertising en Google Adwords zijn beide kanalen die in een content marketing strategie worden ingezet om voor de doelgroep relevante

Nadere informatie

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland 18 december 2012 Social Media Onderzoek MKB Nederland 1. Inleiding Er wordt al jaren veel gesproken en geschreven over social media. Niet alleen in kranten en tijdschriften, maar ook op tv en het internet.

Nadere informatie

Imago-onderzoek bezoekers 2013

Imago-onderzoek bezoekers 2013 Imago-onderzoek bezoekers 2013 IMAGO-ONDERZOEK BEZOEKERS 2013 2 Imago-onderzoek Bezoekers Factsheet Imago-onderzoek Bezoekers De provincie Flevoland wil graag weten welke doelgroep er naar de provincie

Nadere informatie

Gelderland levert je mooie streken. Geldersestreken2016

Gelderland levert je mooie streken. Geldersestreken2016 Gelderland levert je mooie streken Geldersestreken2016 Wat doen we? Het bezoek aan de Gelderse streken (Veluwe, Achterhoek, regio Arnhem Nijmegen en Rivierenland) in zijn geheel bevorderen: meer toeristen

Nadere informatie

Vergelijk bekendheid, imago en potentieel van de Nederlandse Hanzesteden in België (Vlaanderen) en Duitsland

Vergelijk bekendheid, imago en potentieel van de Nederlandse Hanzesteden in België (Vlaanderen) en Duitsland Vergelijk bekendheid, imago en potentieel van de Nederlandse Hanzesteden in België (Vlaanderen) en Geholpen bekendheid Hanzesteden in Nederland Gevraagd naar het begrip Hanzesteden in Nederland weet bijna

Nadere informatie

Werkstuk Economie marketing

Werkstuk Economie marketing Werkstuk Economie marketing Werkstuk door een scholier 1610 woorden 19 maart 2005 6,6 59 keer beoordeeld Vak Economie Het begrip marketing Het begrip marketing stamt uit de Verenigde Staten, en is onvertaald

Nadere informatie

De Duitse gast in Overijssel

De Duitse gast in Overijssel De Duitse gast in Overijssel Onderzoek Duitse gast in Overijssel Diepte interviews Duitse gasten in Overijssel Zomer- en najaarsmeting Right Marktonderzoek Panelonderzoek NordRheinWestfalen en Niedersachsen

Nadere informatie

Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken

Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken Onderzoek naar de bekendheid en het imago van Nationaal Park (Utrechtse) Heuvelrug - oktober 2017 De hele Heuvelrug, van Gooimeer tot Grebbeberg,

Nadere informatie

Sloten. Bron:

Sloten. Bron: Sloten Bron: www.flickr.com Sloten Het Friese Sloten (Sleat) maakte jarenlang deel uit van de gemeente Gaasterland-Sloten (Gaasterlân- Slaet). Sinds 1 januari 2014 is deze gemeente opgegaan in een groter

Nadere informatie

PERSONAL SHOPPER EN IMAGE CONSULTANT EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN. Deel 1

PERSONAL SHOPPER EN IMAGE CONSULTANT EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN. Deel 1 Hogere Vakopleiding Personal Shopper en Image Consultant PERSONAL SHOPPER EN IMAGE CONSULTANT EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN Deel 1 [LES 9] Event & Media Education. Alle rechten voorbehouden. Elke vorm

Nadere informatie

Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden

Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden Internationale Hanzestedenlijn De Hanzestedenlijn is één van de verhaallijnen binnen het concept HollandCity. Vanuit het HollandCity

Nadere informatie

Geheim van Soest. April Lex Bergers. Pauline Maring

Geheim van Soest. April Lex Bergers. Pauline Maring Geheim van Soest April 2013 Lex Bergers Pauline Maring Inhoud 1. Wie zijn wij? 2. Wat doen wij? 3. Waar ligt onze kracht? 4. Waar hebben we behoefte aan? 2 Wie zijn wij? Óók in Soest woonachtig en belangeloos

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

PROMOTIE WESTERWOLDE JAARVERSLAG 2017

PROMOTIE WESTERWOLDE JAARVERSLAG 2017 PROMOTIE WESTERWOLDE JAARVERSLAG 2017 Het inhoudelijk jaarverslag van de Stichting Promotie Westerwolde (SPW) laat zien welke activiteiten de stichting in 2017 heeft ondernomen om haar doelstellingen te

Nadere informatie

EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER. Deel 1

EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER. Deel 1 Executive Master in Wedding Management EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER Deel 1 [LES 1] Event & Media Education. Alle rechten voorbehouden. Elke vorm van kopiëren of verspreiding van de

Nadere informatie

1. Hoeveel mensen werkten er in Nederland in de reis- en toerisme sector (2013)? % 29% 20%

1. Hoeveel mensen werkten er in Nederland in de reis- en toerisme sector (2013)? % 29% 20% 1. Hoeveel mensen werkten er in Nederland in de reis- en toerisme sector (2013)? 1. 163.000 2. 363.000 3. 563.000 4. 763.000 5% 20% 46% 29% 1. 2. 3. 4. 2. Hoeveel % van de Nederlanders heeft de provincie

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst Utrechtse Kastelen & Buitenplaatsen

Netwerkbijeenkomst Utrechtse Kastelen & Buitenplaatsen Netwerkbijeenkomst Utrechtse Kastelen & Buitenplaatsen Met dank aan Agenda 14.45 u Inloop en ontvangst 15.00 u Aftrap campagne inclusief overhandiging paspoort met o.a. - Welkom door Sander Jansen, wethouder

Nadere informatie

Relatie recreatie en natuur Veluwe

Relatie recreatie en natuur Veluwe Relatie recreatie en natuur Veluwe Kwaliteitsverbetering voor natuur 3 september, Martin Goossen Inleiding State of the art recreatie en toerisme Wat bepaalt kwaliteit van natuur vanuit recreatie en toerisme

Nadere informatie

Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden

Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden Internationale Hanzestedenlijn De Hanzestedenlijn is één van de verhaallijnen binnen het concept HollandCity. Vanuit het HollandCity

Nadere informatie

Praktische tips. Voor in je winkel

Praktische tips. Voor in je winkel Praktische tips Voor in je winkel Nieuwe klanten Nieuwe klanten Trek er op uit Binnen blijven, wachten op klanten is geen goed idee. Werk je samen met een team? Stuur één of enkele medewerkers de straat

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Margot Tempelman Kenniscentrum (Kust)toerisme

Hartelijk welkom. Margot Tempelman Kenniscentrum (Kust)toerisme Hartelijk welkom Margot Tempelman Kenniscentrum (Kust)toerisme Harry van Waveren Gedeputeerde Recreatie & Toerisme Toeristische cijfers 2008 Marcia Besems Kenniscentrum (Kust)toerisme Cijfers van nu. Vakantiegedrag

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan Toerisme & Recreatie in het Meetjesland. RvB Toerisme Oost-Vlaanderen 01/03/2012

Strategisch beleidsplan Toerisme & Recreatie in het Meetjesland. RvB Toerisme Oost-Vlaanderen 01/03/2012 Strategisch beleidsplan Toerisme & Recreatie in het Meetjesland RvB Toerisme Oost-Vlaanderen 01/03/2012 Analyse Het Meetjesland heeft toeristische troeven. Wandelen en fietsen, actieve beleving van landschap

Nadere informatie

Vakantieganger in Vlaamse Regio s

Vakantieganger in Vlaamse Regio s Vakantieganger in Vlaamse Regio s Wie is die vakantieganger in Vlaamse regio s? Onderzoek bij Belgische (Vlaamse) en Nederlandse vakantiegangers die logeren in Vakantiewoning Camping Kortkampeer Vakantiepark

Nadere informatie

Pannenkoeken. zoet of hartig? Zwolle Giethoorn Deventer Enschede. Exclusief interview met Remco Pit van pannenkoekenboerderij De Hooge Esch

Pannenkoeken. zoet of hartig? Zwolle Giethoorn Deventer Enschede. Exclusief interview met Remco Pit van pannenkoekenboerderij De Hooge Esch Pannenkoeken Exclusief interview met Remco Pit van pannenkoekenboerderij De Hooge Esch Zwolle Giethoorn Deventer Enschede zoet of hartig? Inleiding Stroop, poedersuiker, kaas of spek. Allemaal beleg dat

Nadere informatie

Salessheet participatie mogelijkheden Hanzestedenlijn 2019

Salessheet participatie mogelijkheden Hanzestedenlijn 2019 Salessheet participatie mogelijkheden Hanzestedenlijn 2019 Participatie mogelijkheden Marketingplan 2019 Internationale Hanzestedenlijn De Hanzestedenlijn is één van de verhaallijnen binnen het concept

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

Wat is Inbound Marketing?

Wat is Inbound Marketing? 1-7 Inbound Marketing Wat is Inbound Marketing? Inbound Marketing is een marketing strategie die ervoor zorgt dat uw potentiële klanten u vinden op het internet, op het moment dat zij u nodig hebben. Om

Nadere informatie

Praktische-opdracht door een scholier 1597 woorden 28 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Inleiding

Praktische-opdracht door een scholier 1597 woorden 28 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Inleiding Praktische-opdracht door een scholier 1597 woorden 28 januari 2003 5 39 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Wij doen ons werkstuk over de afkomst van toeristen in Walcheren. Jaarlijks komen er

Nadere informatie

Doel. Economie en leefbaarheid van het eiland te versterken door het vergroten van de toeristisch recreatieve uitgaven

Doel. Economie en leefbaarheid van het eiland te versterken door het vergroten van de toeristisch recreatieve uitgaven Doel Economie en leefbaarheid van het eiland te versterken door het vergroten van de toeristisch recreatieve uitgaven Merk Voorne-Putten Gewenst imago Eiland, begrensd door water, biedt grensoverschrijdende

Nadere informatie

Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden

Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden Internationale Hanzestedenlijn De Hanzestedenlijn is één van de verhaallijnen binnen het concept HollandCity. Vanuit het HollandCity

Nadere informatie

Martine Willekens projectmanager internationale marketing Van Gogh 2015

Martine Willekens projectmanager internationale marketing Van Gogh 2015 Martine Willekens projectmanager internationale marketing Van Gogh 2015 125 ste sterfdag 29 juli, Auvers-sur-Oise Promoting partners Van Gogh 2015: Contributing partners Van Gogh Europe: Doelstellingen

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Wandelroutes, fietsroutes, themaroutes, educatieve routes en Outdoor games

Wandelroutes, fietsroutes, themaroutes, educatieve routes en Outdoor games Nieuw recreatief concept RouteApp. Meer zien, meer beleven Titel: RouteApps: de toekomst is begonnen Wandelroutes, fietsroutes, themaroutes, educatieve routes en Outdoor games Buro Kloeg RouteApp. Meer

Nadere informatie

Nederlandse vakantiegangers en (dag)recreanten Onderzoek naar hun wensen en voorkeuren

Nederlandse vakantiegangers en (dag)recreanten Onderzoek naar hun wensen en voorkeuren Nederlandse vakantiegangers en (dag)recreanten Onderzoek naar hun wensen en voorkeuren Geel, groen, rood of..? Doelgroepen kiezen en kleur bekennen! Het belang van inzicht in leefstijlen Wie van deze mannen

Nadere informatie

Dagrecreatie en verblijf in Overijssel (binnenlands) Feiten & cijfers

Dagrecreatie en verblijf in Overijssel (binnenlands) Feiten & cijfers Dagrecreatie en verblijf in Overijssel (binnenlands) Feiten & cijfers 2009-2014 Inleiding Deze rapportage geeft meer inzicht in de ontwikkelingen in de Overijsselse vrijetijdssector. In het bijzonder wordt

Nadere informatie

Trends en ontwikkeling in (cultuur) toerisme. Evelien Jonker - projectleider NBTC-NIPO Research

Trends en ontwikkeling in (cultuur) toerisme. Evelien Jonker - projectleider NBTC-NIPO Research Trends en ontwikkeling in (cultuur) toerisme Evelien Jonker - projectleider NBTC-NIPO Research Inkomend versus binnenlands (cultuur) toerisme 2 Binnenlandse (cultuur) toerisme 3 Binnenlands toerisme ontwikkeling

Nadere informatie

Vakantiegedrag. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Factoren die van invloed zijn op vakantiegedrag. Wat is vakantiegedrag?

Vakantiegedrag. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Factoren die van invloed zijn op vakantiegedrag. Wat is vakantiegedrag? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over vakantiegedrag van mensen. Het maakt je duidelijk waarom mensen met vakantie gaan en hoe de keuze voor een vakantie tot stand komt. Wat wordt er van jou

Nadere informatie

Belangrijkste bevindingen

Belangrijkste bevindingen Inleiding In dit rapport de bevindingen en de aanbevelingen aan de hand van de enquête die we hebben afgenomen onder mensen uit de doelgroep. Aan de hand van dit rapport worden gepaste reclame uitingen

Nadere informatie

Alkmaar Marketing is de citymarketingorganisatie voor Alkmaar en omgeving. Alkmaar Marketing verbindt bezoekers, bewoners en bedrijven.

Alkmaar Marketing is de citymarketingorganisatie voor Alkmaar en omgeving. Alkmaar Marketing verbindt bezoekers, bewoners en bedrijven. Media tarieven 2018 Alkmaar Marketing Alkmaar Marketing is de citymarketingorganisatie voor Alkmaar en omgeving. Alkmaar Marketing verbindt bezoekers, bewoners en bedrijven. Hoe? Door Alkmaar te promoten

Nadere informatie

Resultaten workshop Gebiedsmarketing

Resultaten workshop Gebiedsmarketing Resultaten workshop Gebiedsmarketing De meeste bezoekers die het Hondsruggebied bezoeken behoren tot de leefstijl groepen groen en geel. De paarse groep zoekt meer kwaliteit en spannende activiteiten.

Nadere informatie

Salessheet participatie mogelijkheden Hanzestedenlijn 2018

Salessheet participatie mogelijkheden Hanzestedenlijn 2018 Salessheet participatie mogelijkheden Hanzestedenlijn 2018 Participatie mogelijkheden Marketingplan 2018 Internationale Hanzestedenlijn De Hanzestedenlijn is één van de verhaallijnen binnen het concept

Nadere informatie

Online marketing 3.0. Scheveningen, 13 november 2013

Online marketing 3.0. Scheveningen, 13 november 2013 Online marketing 3.0 Scheveningen, 13 november 2013 Introductie Inhoud Hoe gebruikt NBTC Holland Marketing haar online kanalen om de internationale toerist te bereiken en daadwerkelijk Nederland te laten

Nadere informatie

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) VVV, kansen voor Valkenswaard Door Peter Moezelaar (voorzitter VVV Valkenswaard) De LTA en haar doelstellingen door Henk Wessels (voorzitter LTA) Stijlgids Veelzijdig

Nadere informatie

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven.

Nadere informatie

Activiteiteninspiratie

Activiteiteninspiratie Activiteiteninspiratie 22 T/M 30 SEPTEMBER 2018 www.weekvandezwinstreek.eu Voorwoord Beste ondernemer, De Week van de Zwinstreek komt dit jaar terug! Met deze week zetten we samen met u de spotlight op

Nadere informatie

Kortingscode gebruik onder online shoppers in Nederland

Kortingscode gebruik onder online shoppers in Nederland Kortingscode gebruik onder online shoppers in Nederland 5 jaar geleden deed de kortingscode haar intrede in Nederland. Met een kortingscode (ook bekend als actiecode) kan extra korting worden verkregen

Nadere informatie

Geen dikke map, stuur uw klanten op reis met een APP! www.travel.builders

Geen dikke map, stuur uw klanten op reis met een APP! www.travel.builders Geen dikke map, stuur uw klanten op reis met een APP! Hoe kunnen we op een moderne manier langer in contact blijven met onze klanten en hen verrassen tijdens de klantenreis? 2 grote kansen voor reisorganisaties

Nadere informatie

FACEBOOK ADVERTEREN. Kansen en mogelijkheden om. doelgroepen met de juiste boodschap(pen) op het juiste moment te bereiken.

FACEBOOK ADVERTEREN. Kansen en mogelijkheden om. doelgroepen met de juiste boodschap(pen) op het juiste moment te bereiken. INHOUD APRIL 2012 Kansen en mogelijkheden om FACEBOOK ADVERTEREN doelgroepen met de juiste boodschap(pen) op het juiste moment te bereiken. APRIL 2012 - Facebook advertising heeft impact op offline sales*

Nadere informatie

WC Marketing blok 2 lesweek 2! Propedeuse 2011/12!

WC Marketing blok 2 lesweek 2! Propedeuse 2011/12! WC Marketing blok 2 lesweek 2! Propedeuse 2011/12! Agenda! Tijdens oefeningen krijg je feedback op huiswerk! SMART: 5 criteria voor doelstellingen! Marketingstrategie in 3 stappen! Marktsegmentatie! Segmentatieoefening

Nadere informatie

Marktanalyse voor fysiotherapie in Utrecht

Marktanalyse voor fysiotherapie in Utrecht Marktanalyse voor fysiotherapie in Utrecht Whitepaper: Marktanalyse voor fysiotherapie in Utrecht In de whitepaper Marktanalyse voor fysiotherapeuten geven wij inzicht in: Financiële inzichten van de markt

Nadere informatie

Phobos St. Jobsstraat 25 2200 Herentals T +3214232847 F +3214213482 carlo@phobos.be www.phobos.be

Phobos St. Jobsstraat 25 2200 Herentals T +3214232847 F +3214213482 carlo@phobos.be www.phobos.be Google Als zoekmachine verzamelt en ordent Google informatie op het Internet. Wanneer men een zoekopdracht invoert geeft Google een hele reeks zoekresultaten weer, waaronder een lijst met bestanden, artikels,

Nadere informatie

Marian Spier. Docent Interna,onal coördinator SBC Afstudeerbegeleider

Marian Spier. Docent Interna,onal coördinator SBC Afstudeerbegeleider Goedemorgen Marian Spier Docent Interna,onal coördinator SBC Afstudeerbegeleider Studie Communica,e en designmanagement Didac,ek, pedagogiek Organisa,epsychologie Werk Communica,e adviseur Manager interac,ve

Nadere informatie

Uitkomst vragenlijst Behoefte Bezinningshuis

Uitkomst vragenlijst Behoefte Bezinningshuis Uitkomst vragenlijst Behoefte Bezinningshuis 1 Analyse kwantitatief onderzoek Stichting Het Bezinningshuis Er heeft een kwantitatief onderzoek plaatsgevonden in mei 2017. Er zijn 29 respondenten. Dit betreft

Nadere informatie

Bergen op Zoom en de Vlaming. Middelburg 11 september 2018 Ruurt van der Wel Citymarketeer

Bergen op Zoom en de Vlaming. Middelburg 11 september 2018 Ruurt van der Wel Citymarketeer Bergen op Zoom en de Vlaming Middelburg 11 september 2018 Ruurt van der Wel Citymarketeer Hallo, ik ben Ruurt Lange Termijn Korte Termijn Citymarketing VS VVV Vier domeinen Bezoekers, Bewoners, Bedrijven,

Nadere informatie

YOUR ONLINE MEDIAPARTNER IN HOSPITALITY

YOUR ONLINE MEDIAPARTNER IN HOSPITALITY NIEUW! COMPLEET ONLINE MARKETINGPAKKET NO CURE NO PAY WIE IS NETSTAR? Netstar is uw Online Media Partner gespecialiseerd in Hotels - Campings - Vakantieparken - Resorts B&B - Vakantiehuizen - Attracties

Nadere informatie

Samen werken in / aan het Land van Cuijk

Samen werken in / aan het Land van Cuijk WERKPLAN 2017 Samen werken in / aan het Land van Cuijk De ambitie van het RBT Land van Cuijk Het Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk wil meer toeristen en recreanten verleiden om naar het Land

Nadere informatie

Figuur 1 Heeft u afgelopen zomer gehoord over activiteiten die georganiseerd werden als onderdeel van Puur Zeewolde, Puur Plezier?

Figuur 1 Heeft u afgelopen zomer gehoord over activiteiten die georganiseerd werden als onderdeel van Puur Zeewolde, Puur Plezier? BURGERPANEL ZEEWOLDE Resultaten peiling 9: recreatie 12 januari 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 9 e peiling met het burgerpanel van Zeewolde. De peiling ging deze keer over

Nadere informatie

Holland National Parks

Holland National Parks Holland National Parks 2 9-7-2019 Algemene ambitie & doelstellingen Merk Beleving & Marketing Ambitie Onze Nationale Parken zijn iconen met (inter)nationale aantrekkingskracht. Doelstellingen Nationale

Nadere informatie

Gesubsidieerd zaken doen in Duitsland. Effecten van NIOF subsidies en een nadere analyse van het vermarkten van producten binnen dat kader

Gesubsidieerd zaken doen in Duitsland. Effecten van NIOF subsidies en een nadere analyse van het vermarkten van producten binnen dat kader Gesubsidieerd zaken doen in Duitsland Effecten van NIOF subsidies en een nadere analyse van het vermarkten van producten binnen dat kader Inhoudsopgave 1. Inleiding 3. Analyse 3 3. Inzicht in Noord-Nederlandse

Nadere informatie

Toeristische marketing en informatie

Toeristische marketing en informatie Toeristische marketing en informatie Meer bezoekers Meer omzet Hoofdtaak van VVV Midden-Limburg is het gebied Midden-Limburg zowel regionaal, boven regionaal, nationaal en internationaal bekendheid te

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Toeristisch Groningen

Werkstuk Aardrijkskunde Toeristisch Groningen Werkstuk Aardrijkskunde Toeristisch Groningen Werkstuk door een scholier 2092 woorden 5 december 2003 6 34 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Ik heb het onderwerp "Is Groningen toeristisch gezien

Nadere informatie

VOORKANT!TOEVOEGEN!!!

VOORKANT!TOEVOEGEN!!! VOORKANTTOEVOEGEN VrijetijdseconomieDrenthe Feitenencijfers 2015 (versie2september2015) Colofon DitiseenuitgavevandeProvincieDrenthe Auteur:MonicaWagenaar,DeAfdelingOnderzoekwww.deafdelingonderzoek.nl

Nadere informatie

In deze Mastertraining gaan we dieper in op de opgeslagen doelgroep.

In deze Mastertraining gaan we dieper in op de opgeslagen doelgroep. Hi ondernemer, Welkom bij je eenmalige Mastertraining! In deze mail laten wij jou weten wat de laatste ontwikkelingen zijn in Facebookland. Elke maandag versturen wij een Masterplan mail naar onze zilver

Nadere informatie

Het Online Marketingplan. Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan

Het Online Marketingplan. Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan Het Online Marketingplan Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan 1 Wil je een online marketingplan voor jouw organisatie beschrijven? In dit document vind je de opzet voor zo n plan.

Nadere informatie

4 maart 2019 Auteur: Jeroen Kester. Onderzoek: Binding met provincie

4 maart 2019 Auteur: Jeroen Kester. Onderzoek: Binding met provincie 4 maart 2019 Auteur: Jeroen Kester Onderzoek: Binding met provincie Samenvatting Provinciale politici nauwelijks bekend bij inwoners Op 20 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Maar inwoners

Nadere informatie

Kerncijfers toerisme Zeeland 2014

Kerncijfers toerisme Zeeland 2014 Kerncijfers toerisme Zeeland 214 Oriëntatiefase Informatiebronnen tijdens de oriëntatiefase van de se toerist in Zeeland (aantallen zijn gebaseerd op toeristische vakanties) 3 Rechtstreeks bij accommodatieverschaffer

Nadere informatie

Themarapport: Wellness

Themarapport: Wellness Actuele en praktische informatie ten behoeve van beleid en marketing Themarapport: Wellness Kansen voor het binnenlands en uitgaand toerisme Steeds meer vakantiegangers blijken de vakantie te gebruiken

Nadere informatie

PROPEDEUSE MARKETING BLOK 2 LESWEEK 2, WERKGROEP 2!

PROPEDEUSE MARKETING BLOK 2 LESWEEK 2, WERKGROEP 2! PROPEDEUSE MARKETING BLOK 2 LESWEEK 2, WERKGROEP 2! AGENDA Vragen over hoorcollege & huiswerk SMART herhaling Het segmentatie proces Marktsegmentatie Segmentatie oefening 1 welke variabelen? (40 minuten)

Nadere informatie

HAL HARDENBERG GORINCHEM VENRAY

HAL HARDENBERG GORINCHEM VENRAY Directe verkoop noordoost- Kennis en trends beslissingsbevoegd Divers aanbod 21, 22 en 23 mei 2016 Hardenberg Netwerken in 78% bezoekers Naamsbekendheid vergroten Dé inspirerende inkoopbeurs van noordoost-

Nadere informatie

CASESTUDIE? HOE KRIJG IK MIJN WINKEL VOL? 12 februari 2014, Richard van Hoorn

CASESTUDIE? HOE KRIJG IK MIJN WINKEL VOL? 12 februari 2014, Richard van Hoorn CASESTUDIE? HOE KRIJG IK MIJN WINKEL VOL? Hoe krijg ik mijn winkel vol? Inzet marketingbudget Hoe meet je of de kosten van printmedia opwegen tegen het effect? Het commercieel effect De klassieke commerciële

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2 Danique Beeks Student Advanced Business Creation Stage JH Business Promotions

Inhoudsopgave. 2 Danique Beeks Student Advanced Business Creation Stage JH Business Promotions Onderzoeksopzet Danique Beeks Studentnummer: 2054232 Advanced Business Creation Stagebedrijf: JH Busines Promotions Bedrijfsbegeleider: John van den Heuvel Datum: 12 September 2013 Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN. Toerisme en stadspromotie Sint-Niklaas

STRATEGISCH PLAN. Toerisme en stadspromotie Sint-Niklaas STRATEGISCH PLAN Toerisme en stadspromotie Sint-Niklaas 2017-2022 Strategisch plan toerisme en stadspromotie Sint-Niklaas 2017-2022 Dit zijn de krachtlijnen uit het Strategisch plan Toerisme en Stadspromotie

Nadere informatie

Waar liggen je kansen online?

Waar liggen je kansen online? Waar liggen je kansen online? Onderzoek het, kijk naar je doelgroep De essentie van een goede online strategie is het aanbieden en creëren van relevante informatie en die informatie op het juiste moment

Nadere informatie