Er zijn diverse andere platformen die SIP compatible zijn, maar in dit voorbeeld gaan we uit van de volgende software:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Er zijn diverse andere platformen die SIP compatible zijn, maar in dit voorbeeld gaan we uit van de volgende software:"

Transcriptie

1 Er zijn diverse andere platformen die SIP compatible zijn, maar in dit voorbeeld gaan we uit van de volgende software: 3CX SIP software V12. Counterpath Bria SIP client voor Windows en iphone. Net2 Entry Configuration Utility (SIP compatibiliteit is beschikbaar vanaf V ) Het Session Initiation Protocol of SIP is een protocol om multimedia communicatie (audio-, video- en andere datacommunicatie) mogelijk te maken en het wordt onder meer gebruikt voor Voice over IP (VoIP).Omdat SIP een algemene standaard is om te communiceren is het mogelijk dat er bij de klant andere hardware wordt gebruikt. In dit voorbeeld zijn we uitgegaan van de volgende hardware: Windows PC iphone 4S Draadloze router Gebruikte hardware in dit voorbeeld: Net2 Entry Configuration Utility 3CX SIP Server Bria Softphone Client

2 Downloaden 3CX SIP software. Installeren 3CX software. Configureren systeemeigenschappen 3CX software. Configureren gebruikerseigenschappen 3CX software. Configureren van de iphone. Configureren van Windows PC softphone client. Configureren Paxton Net2 Entry software. Gebruikers voorbeeld. Extra gebruikers/toestellen toevoegen. Download de 3CX software hier: U dient de nodige gegevens in te vullen om de software kosteloos te kunnen downloaden.nadat u de gegevens heeft ingevuld kan de software worden gedownload.

3 In dit voorbeeld is software V12 gebruikt. Klik op de file (rechter muisknop) en kies voor installeren als administrator. Er zal een wizard starten om de installatie te doorlopen. Omdat het kan zijn dat er bepaalde extra Windows onderdelen geïnstalleerd dienen te worden, kan een internetverbinding noodzakelijk zijn.

4 De 3CX software zal controleren of.net Framework 4.5 op de PC aanwezig is.

5 Is dit niet het geval dan zal de software de benodigde files downloaden en installeren. Hier dient een internetverbinding voor aanwezig te zijn. Accepteer de voorwaarden om de installatie te starten.

6 Software wordt geïnstalleerd. Software zal de melding weergeven dat de server wordt geïnstalleerd.

7 In dit voorbeeld gaan we uit van een verbinding zonder extra encryptie. Kies voor de onderstaande optie in de wizard (Do not use HTTPS). Kies vervolgens op uitvoeren om de software te installeren.

8 Nadat u op Finished heeft geklikt zal het programma openen.

9 Een wizard zal openen om de 3CX software te configureren. Selecteer Next om het programma Engelstalig uit te voeren, optie Nederlands is niet aanwezig. Public IP wordt in deze voorbeeldopstelling overgeslagen.

10 Selecteer de optie Create New PBX om een nieuwe installatie te configureren. De volgende optie geeft de keuze aan om het aantal Extensies (toestellen) te selecteren. De keuze voor 3 Digits zal over het algemeen ruim voldoende zijn (tot max. 899 toestellen).

11 De mogelijkheid om een mailserver te gebruiken wordt in dit voorbeeld niet gebruikt. Kies in de optie voor Next om dit over te slaan. Om de software te gaan beheren is het noodzakelijk om een Password in te stellen. In dit voorbeeld gaan we uit van Username: admin, Password: admin.

12 Selecteer Add om in de software de SIP server aan te maken. Het volgende scherm zal zich openen om de benodigde gegevens in te voeren.

13 Neem de gegevens over van dit voorbeeld, met uitzondering van de Select interface optie. Uitleg van ingevoerde gegevens: Extension Number = Ook de SIP server dient van een Extensie nummer te worden voorzien zodat de apparatuur verbinding kan maken. In dit voorbeeld gebruiken we als extensie nummer: 100. Firstname = naam van het toestel, in dit voorbeeld van de SIP server. Authentication ID = nummer van het toestel, in dit voorbeeld hebben we nummer 100 gebruikt. Authentication Password = password van gebruiker, in dit geval het password van de SIP server. In dit voorbeeld gebruiken we het password net2 dit kan in de praktijk elk willekeurig password zijn. Voic pin wordt in dit voorbeeld niet gebruikt, selecteer vervolgens Add om de gegevens op te slaan.

14 Geef in het onderstaande scherm de regio in waar u zich bevindt (Netherlands) en de land code (0031). Kies in het volgende scherm voor Next, er hoeft hier niks gewijzigd te worden.

15 Vink in de volgende optie Europe aan. Selecteer in het onderstaande scherm de optie skip. De koppeling met een VoIP account wordt in dit voorbeeld niet gebruikt.

16 De ingevoerde settings worden nu geconfigureerd in de SIP software.

17 Selecteer Skip om de online registratie over te slaan. De software is nu geïnstalleerd, klik op Finish om de installatie af te ronden.

18 Selecteer in het startmenu van Windows voor 3CX Phone Systems en selecteer vervolgens Windows Management Console. Hierna zal het volgende scherm opstarten. Tijdens het installatieproces hebben we de volgende gegevens gebruikt: Username: admin. Password : admin. De 3CX Management Software zal worden opgestart.

19 De SIP server die we hebben aangemaakt is nu aanwezig in de software. Kies vervolgens voor Add Extension om een toestel (bijv. iphone, Bria soft cliënt) toe te voegen in de SIP software.

20 Het volgende scherm zal zich openen om de gegevens van het betreffende SIP toestel in te voeren. De volgende gegevens moeten worden ingevoerd: Extension Number, in dit geval 101 dit is het toestelnummer ook wel extensie genoemd. First Name, naam van het toestel, bijv. iphone (dit kan ook de naam van het bedrijf zijn). ID, het extensienummer in dit voorbeeld 101 (nummer van het toestel). Password, dit is het wachtwoord om de 3CX software verbinding te laten maken met het toestel (in het voorbeeld gebruiken we net2 ). Enable voic , mocht het betreffende toestel niet bereikbaar zijn dan kan er een voic bericht worden ingesproken(wordt in dit voorbeeld niet gebruikt). Klik daarna rechts onderaan op Apply om het toestel (extensie genoemd in de software) toe te voegen.

21 Om te kunnen bellen vanaf het Net2 Entry paneel gaan we deze toevoegen in de SIP software. De volgende gegevens moeten worden ingevoerd: Extension Number, in dit geval 102 (dit is het toestelnummer ook wel extensie genoemd). First Name, naam van het toestel, Net2 Entry paneel. ID, het extensienummer in dit voorbeeld 102. Password, dit is het wachtwoord om de 3CX software verbinding te laten maken met het toestel (in het voorbeeld gebruiken we net2 ). Enable voic , mocht het betreffende toestel niet bereikbaar zijn dan kan er een voic bericht worden ingesproken (wordt in dit voorbeeld niet gebruikt). Klik daarna rechts onderaan op Apply om het toestel (extensie genoemd in de software) toe te voegen. Dit herhaal je nogmaals voor de Bria PC client (ID 103, password net2, voic uitvinken).

22 Bij de optie extensie status kan nu gecontroleerd worden of de toestellen juist aangemaakt zijn. Zodra de toestellen zijn aangemeld zullen de rode stippen, groen oplichten. Dit zal nu nog niet het geval zijn omdat de Net2 Entry software nog niet is geconfigureerd. In bovenstaand scherm wordt de volgende info weergegeven Sipserver (extensie 100). iphone (extensie 101). Net2 Entry paneel (extensie 102). PC Bria client (extensie 103). Elk volgend toestel kan via Add extensie worden toegevoegd en zal in bovenstaand scherm worden weergegeven. De installatie en configuratie van de 3CX software is nu afgerond. De symbolen worden nu nog rood weergegeven, omdat de toestellen nog niet zijn geconfigureerd.

23 In dit voorbeeld wordt gebruik gemaakt van de applicatie Bria van Counterpath. Afhankelijk van het gebruikte platform (IOS, Android) kunt u de software downloaden uit bijv. de Appstore of bij Google Play. Download de App en configureer de iphone als volgt Ga naar het icoon settings, selecteer vervolgens Accounts en kies daarna voor SIP-making Calls Vul vervolgens bij Account name een naam in (bijv. Paxton) en bij de user details de informatie die we hebben ingegeven in de 3CX software.

24 In dit geval voor de iphone Display as iphone dit kan elke andere naam zijn.(bijv. Smartphone) Username 101. Password net2. Domain IP adres van PC waar de SIP server op is geïnstalleerd. Om gebruik te maken van video is het noodzakelijk om ook de video plugins te installeren. Afhankelijk van het gebruikte platform (IOS, Android) moeten die worden aangeschaft. Dit kan vanuit de App zelf. De aankoop van extra Plugins voor bijv. video doet u in het Settings scherm. Zonder deze plugins kan alleen gebruik worden gemaakt van audio. Na aankoop dient u vervolgens de optie te activeren in de Bria app.

25 Selecteer eerst Sync Premium features om de plugins actief te maken. Het is mogelijk om vanuit de App de deur te openen, hiervoor wordt een DTMF signaal gebruikt. Selecteer bij DTMF Type SIP INFO.

26 Om inkomende oproepen te kunnen beantwoorden dient de volgende optie aangezet te worden. Als alle instellingen zijn aangepast dient het toestel aangemeld te worden. Door Enabled op ON zal het toestel worden geregistreerd op de SIP server. Het rode symbooltje (bolletje) dat wordt weergeven voor iphone bij de optie extensie status in de 3CX software moet nu groen worden, het toestel is nu aangemeld op de 3CX software.

27 Installeren en configureren van software om oproepen vanaf het Net2 Entry paneel op uw PC mogelijk te maken. Dit is een SIP client, zodat de Net2 Entry de persoon achter de computer kan bellen. Download de software. https://secure.counterpath.com/store/counterpath/productinfo.aspx?productid=73 Start de Setup van de software.

28 Nadat de software is geïnstalleerd kunt u deze d.m.v. de snelkoppeling openen. Selecteer in het dropdown menu Manually enter login server Geef vervolgens de licentiecode in die u van Counterpath heeft ontvangen.

29 Selecteer Softphone en vervolgens Account Settings. Geef de SIP server gegevens in, gelijk aan de gegevens ingevuld in de 3CX software. (User ID 103, Password net2, Domain is het IP adres van de SIP server PC).

30 Om vanuit de software de deur te kunnen openen dient ook in de Bria client de DTMF toon ingesteld te worden. Selecteer de optie Preferences. Selecteer Calls en vervolgens In-Band and SIP INFO in de DTMF settings.

31 Download vanaf Paxton Extranet de Net2 Entry Configuration Utility. (https://extranet.paxton-access.co.uk/?strun) Voer na het opstarten de installateurscode in (standaard 1234). Systeem gaat automatisch zoeken naar verbonden units. Het hoofdscherm zal de monitoren en panelen die verbonden zijn weergeven. De volgende melding kan worden weergegeven Module(s) vereisen een firmware update. Selecteer details om de firmware te upgraden. Vanaf firmware V is SIP compatibiliteit beschikbaar, panelen met een oudere firmware versie dienen te worden geüpgrade. Een upgrade duurt ongeveer 3 minuten per unit.

32 Selecteer Panelen in de boomstructuur; dubbelklik op het paneel aan de rechterzijde om instellingen te wijzigen. Geef paneel naam in en Net2 Plus ACU serienummer.

33 Selecteer het tabblad netwerk. Vink de optie IPV4 inschakelen aan. En kies bij IPV4 adres toewijzen voor DHCP. Nadat dit is bevestigd zal de IPv4 status informatie wijzigen naar: Status - Adres succesvol toegewezen. Adres toegewezen - het IP adres dat wordt gebruikt. In dit voorbeeld zijn we uitgegaan van DHCP, door bij IPv4 adres toewijzen te kiezen voor Statich kan je in het onderliggende veld een vast IP adres en Subnet mask ingegeven.

34 Selecteer het tabblad SIP Account. In dit tabblad worden de gegevens ingevoerd om het Net2 Entry paneel verbinding te laten maken met de SIP server, zodat de toestellen die zijn aangemeld kunnen worden opgeroepen vanaf het Net2 Entry paneel. Vink de volgende opties aan: SIP client inschakelen. Gebruik SIP server. Geef de volgende gegevens in: Server adres, adres van de PC waar de SIP server op draait.(in dit voorbeeld ) Poort, dit is standaard Gebruikersnaam, in dit voorbeeld is gekozen voor 102 (ook wel extensie genoemd). Wachtwoord, in dit geval is gekozen voor net2. Bevestig onderin het scherm de wijzigingen.

35 Selecteer het tabblad SIP adresboek en geef de extensie in waar het paneel naartoe moet bellen. Elk SIP toestel dat zichtbaar moet zijn in het Net 2 Entry paneel voeg je toe in het SIP adresboek. Selecteer toevoegen en vul de volgende gegevens in: Monitor ID: bij iphone bijv Monitor naam: naam die wordt weergegeven in Net2 Entry paneel in dit geval iphone. Extensie / IP adres: in het geval van de iphone 101 (het nummer wat we in de 3CX software bij extensies hebben aangemaakt).

36 Op het Net2 Entry paneel wordt gekozen voor iphone. Het Net2 Entry paneel (extensie 102) maakt verbinding met de SIP server (extensie 100) die vervolgens verbinding maakt met de iphone (extensie 101). De iphone zal de SIP cliënt oproepen. Nadat de oproep is beantwoord zal de audio/video verbinding worden opgebouwd.

37 Om de deur te openen Swipe over het scherm van de iphone naar rechts. Nu heeft u de keuze keypad selecteer deze en kies vervolgens 1 om de deur te openen.

38 Wilt u extra toestellen (extensies) aanmelden in de software volg dan de volgende stappen. Maak een extra extensie aan in de 3CX software (ID en Password, Domain) Installeer een SIP client (bijv. Bria) op de PC, tablet of iphone en geef daar de benodigde gegevens in (ID, Password, IP adres SIP server). Voeg het SIP toestel toe in het SIP adresboek van de Net2 Entry software. Notitie: Bij gebruik van een ander type software of softwareversie kan het bovenstaande voorbeeld afwijken. Ook prijzen van software kunnen per platform (IOS, Android, enz.) afwijken. Video en audio kwaliteit zijn sterk afhankelijk van de bandbreedte van het netwerk. Net2 Entry maakt gebruik van de H.264 video codec en de G.711 (PCMU/A) audio codec. SIP INFO is nodig om deuren vanaf afstand te open via een SIP cliënt (Andere DTMF formaten worden niet ondersteund)