Panorama 1B Kaartlezen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Panorama 1B Kaartlezen"

Transcriptie

1 PLANTYN Panorama 1B Kaartlezen Handleiding

2 A DIDACTISCHE WENKEN - Handleiding 1 De juiste weg De leerlingen kunnen een kaart of plattegrond gebruiken om hun weg te vinden. De leerlingen krijgen een plattegrond voorgeschoteld waarop drie routes zijn aangeduid: route A, route B en route C. Elke route is de weg die een leerling s morgens aflegt om naar school te gaan. De drie leerlingen (Stijn, Tom en Karen) geven in een korte tekst hun routebeschrijving weer. De teksten worden door een leerling luidop voorgelezen. De leerlingen gaan op de kaart op zoek naar de overeenkomstige route. Na het verbeteren van de opdracht activeert de leerkracht de voorkennis van de leerlingen over dit onderwerp. De leerkracht verdeelt de klas in zes groepjes. Elk groepje krijgt een A3- papier met één van de volgende kernwoorden: ATLAS, WINDROOS, PROVINCIE. Elk woord komt dus tweemaal voor. De leerlingen zoeken in hun groepje zoveel mogelijk associaties bij het kernwoord. Ze noteren die woorden rond het kernwoord, zodat je een spin bekomt. Bijvoorbeeld: ATLAS kaarten, titels, symbolen, legenda, werelddelen, enz. Om het spel leuker te maken, kan je de rol van de spion gebruiken. De spion is belangrijk in het spel. Deze mag op een bepaald teken van de leraar bij het groepje met hetzelfde kernwoord gaan kijken of spieken. Zo komt hij misschien nieuwe woorden tegen die zijn/haar groep kan verder helpen. Voor de start van het spel duidt de leraar in elk groepje een spion aan. Achteraf verzamel je alle papieren en overloop je met de leerlingen de woordenschat die ze rond dit thema verworven hebben. INTERACTIEVE WERKVORM: SPIN EN SPION SAMENWERKEND LEREN Toepassing Bij het aansnijden van een nieuw concept om de voorkennis van de leerlingen aan te spreken. Bij het afsluiten van een les of hoofdstuk zodat de nieuwe leerstof nog eens extra wordt vastgezet. Duur Lesdeel Werkwijze Stap 1 De leerkracht verdeelt de klas in groepen van vier of vijf. Stap 2 De leerkracht verdeelt papier en stiften en legt de opdracht uit. De leerlingen moeten associërend brainstormen rond een onderwerp. Zowel algemene begrippen als specifieke begrippen kunnen aan de orde komen. De brainstorm verloopt volgens de wijzer van de klok zodat elke deelnemer aan bod komt.

3 TIP: Je kan met een taakverdeling werken (een voorzitter en een secretaris). De voorzitter zorgt dat de wijzerzin gerespecteerd wordt zodat iedereen aan bod kan komen. De secretaris noteert in spinvorm (zie tekening). De voorzitter kan ook meer uitleg vragen (bv. Wat bedoel je met?) zodat iedereen alle associaties begrijpt. Stap 3 Als de brainstorming verslapt, legt de begeleider de activiteit even stil en voegt de rol spion toe. De spion krijgt als opdracht te gaan kijken naar de resultaten van de andere groepen (bv. 1 minuut) en daaruit over te nemen wat in de eigen groep ontbreekt. Ondertussen kunnen de groepen verder brainstormen. De spion komt terug en vult aan met wat hij in de andere groepjes heeft gelezen. 2 De windrichtingen De leerlingen kunnen zich, in voor hun zinvolle situaties, situeren in de ruimte door gepaste termen te gebruiken De les start met het begrip windrichtingen. De leraar kan een onderwijsleergesprek starten waarin volgende vragen aan bod komen: welke windrichtingen ken je? Uit welke windrichting komt koude wind? En warme wind? Vervolgens worden de windrichtingen op de windroos aangebracht. Om de windrichtingen in de juiste volgorde te kunnen onthouden, bekijken we de lerenleren-kader. Het ezelsbruggetje Nooit Oorlog Zonder Wapens kan hen vast op weg helpen. Op de volgende pagina gaan de leerlingen oefeningen maken om de namen van de windrichtingen te onthouden. De leerlingen werken met de kaarten van België en Europa. De oefeningen bouwen op naar moeilijkheidsgraad. In de laatste oefening moeten de leerlingen twee landen ten opzichte van elkaar situeren. De leerlingen ontdekken hier dat de windroos telkens op het tweede land moet liggen. Op het einde wordt alles nog eens vastgezet via de kennen-kader. Tips - De leraar kan de windroos uit het boek overtekenen op het bord of eventueel kopiëren op transparant en via de overheadprojector laten zien. - Breng een kompas of een gps-toestel mee naar de klas, zodat de leerlingen zien hoe een windroos werkt in heel wat gebruikstoestellen. - De leerlingen kunnen met kompas en windroos naar buiten gaan en van op de speelplaats de verschillende schoolgebouwen, sporthal, fietsenstalling, enz. oriënteren ten opzichte van elkaar.

4 3 De gemeente 3.1 Stratenplan De leerlingen kunnen een kaart of plattegrond gebruiken om hun weg te vinden. De leerlingen zijn bereid hun gedrag aan te passen aan de gevaarlijke punten in de buurt van de school. De leerlingen kunnen aan de hand van eenvoudige bronnen / materialen het dagelijks leven van mensen uit een andere tijd vergelijken met hun eigen leven en daar onder begeleiding conclusies uit trekken. De leerlingen krijgen het stratenplan van Kortrijk in het boekje. Ze ontdekken dat er verschillende kleuren en symbolen op een stratenplan staan. Dit wordt met de buur opgelost. In een tweede stap geeft de leerkracht kaarten van de eigen schoolgemeente. De leerlingen gaan nu zelf de informatie uit het stratenplan halen. Achteraf kan de leerkracht met de leerlingen a.d.h.v. het stratenplan op weg gaan en hen een op voorhand aangeduide route laten volgen. De leerkracht wijst de leerlingen op gevaarlijke punten. De leerkracht laat de leerlingen zelf oplossingen bedenken voor deze gevaarlijke verkeerssituaties. Een eventuele uitbreiding is het maken van foto s van bronnen uit het verleden die belangrijk zijn voor deze gemeente. Deze bronnen gaan over het leven vroeger in de gemeente. Ze kunnen ook een persoon in de gemeente interviewen. Een werkblad vind je terug in het bordboek. Dit kan een toevallige passant zijn of een handelaar. In het interview kan het gaan over het leven vroeger in de gemeente. De kennen-kader laat je de leerlingen eerst per twee in potlood invullen. Correcte zinnen kunnen dan door het desbetreffende duo op het schoolbord worden genoteerd. ICT-opdracht: werken met Google Maps Deze oefening leert de leerlingen werken met Google Maps. In het voorbeeld werken we met het adres van de eigen school. Nadat de leerlingen het adres van de school hebben gevonden, bekijken ze herkenningspunten vanuit de lucht. Nadien gaan ze zelf andere plekken, zoals Brussels Airport, Walibi, enz. bekijken. Ook eigen ideeën (eigen woonplaats, leuke vakantiebestemming, enz.) mogen de leerlingen nu opzoeken. Ze zoeken telkens leuke herkenningspunten vanuit de lucht. Ten slotte volgt er nog een lerenleren-kader waarin de leerlingen aangemoedigd worden om zoveel mogelijk te oefenen met stratenplannen in het echte leven. Als leerkracht kan je stratenplannen voorzien bij uitstappen (theater, projecten, bibbezoek, ) of de plaatsen vooraf opzoeken via Google Maps.

5 3.2 Plattegrond De leerlingen kunnen een kaart of plattegrond gebruiken om hun weg te vinden. De leerlingen kennen een beperkt aantal wegwijzers, pictogrammen en informatieborden die zij nodig hebben in hun dagelijks leven. De leerlingen vinden in hun boekje een plattegrond van attractiepark de Efteling. Aan de hand van kleine opdrachten maken ze kennis met de verschillende onderdelen van een plattegrond: legenda, windroos, titel, enz. Na het individueel werken mogen ze hun oplossing met hun buur vergelijken. De leerkracht kan ook nog een verbetersleutel aan beide leerlingen geven om het verbeteren te vergemakkelijken. Nadien evalueren ze zichzelf met het evaluatiekader. Belangrijk om klassikaal nog wat extra steekvragen te stellen over de plattegrond om te controleren of iedereen er mee kan werken. In een volgende oefening leren de leerlingen de betekenis van verschillende symbolen die vaak op informatieborden (en plattegronden) voorkomen. 3.3 Elektronische kaarten De leerlingen kunnen een kaart of plattegrond gebruiken om hun weg te vinden. De leerlingen gaan per twee aan één computer zitten en surfen naar de website van Mappy ( Ze volgen stap voor stap de instructies in het werkboekje. In de instructieoefening bereiden de leerlingen een daguitstapje naar Oostende voor. De leerlingen leren werken met bepaalde keuzemogelijkheden in de zoekopdracht: snelste/kortste route en voertuig/fietser/voetganger. Bekijk zeker met de leerlingen de kaartweergave tijdens de zoekopdracht. Op die manier wordt de route gevisualiseerd en kan je met de leerlingen een leuk onderwijsleergesprek voeren: welke steden passeren we onderweg? Welke namen van steden heb je al eens gehoord tijdens de verkeersinformatie? Bij een tweede zoekopdracht kies je een andere bestemming, eventueel in samenspraak met de leerlingen of naar aanleiding van een project of schooluitstap. Aan het einde van de les mogen de leerlingen de website van Mappy en andere opties verder zelf ontdekken. Ze kunnen dan ook nog een eigen zoekopdracht ingeven.

6 De leerlingen lezen een artikel over het gebruik van een gps-toestel. Belangrijk is dat de leerlingen inzien dat een gps een handig hulpmiddel is, maar dat een klassieke wegenkaart zeker niet onmisbaar is. De leerkracht brengt een wegenkaart mee naar de klas en vertelt dat België heel wat drukke autosnelwegen heeft. De leerkracht toont op de kaart een aantal belangrijke verkeersassen (E40 E19 E313 ) en stelt hierbij enkele vragen. Bijvoorbeeld: welke steden verbinden ze? In welke windrichting lopen die wegen? Hoe worden de afritten aangeduid? Nadien gaan de leerlingen terug naar hun plaats en lossen ze per twee de vijf korte vragen op. Die worden nadien klassikaal verbeterd. De namen van de autosnelwegen komen dagelijks op de radio in het verkeersoverzicht. De leerlingen gaan nu een fragment beluisteren. Nadien vullen ze de vraag aan. Op het einde focust de kennen-kader nog eens op oriënteren en bijhorende hulpmiddelen. 4 België 4.1 Tien provincies De leerlingen kunnen zich, in voor hun zinvolle situaties, situeren in de ruimte door gepaste termen te gebruiken. De leerlingen krijgen 20 strookjes met daarop de naam van de provincie of de provinciehoofdplaats. De leerlingen gaan nu per twee de namen van de provincies combineren met de juiste provinciehoofdplaats. Als hulpmiddel bij deze oefening mogen de leerlingen hun atlas gebruiken. Het lijkt ons wel aangewezen om snel te herhalen hoe een atlas werkt (gebruik register, overzicht kaarten, enz.). Na de combinatieoefening wordt de oplossing aan bord gebracht en noteren de leerlingen de correcte antwoorden in de tabel. Nadien moeten de leerlingen de provincies en provinciehoofdplaatsen situeren op een blinde kaart met behulp van de atlas. Tips Om deze leerstof regelmatig te herhalen, kan je de blinde kaart van België op A3-formaat afdrukken en in de klas omhoog hangen. Telkens bij het begin van een les kan je dan een leerling een provincie met provinciehoofdplaats laten benoemen.

7 4.2 Vlaanderen en Wallonië De leerlingen kunnen zich, in voor hun zinvolle situaties, situeren in de ruimte door gepaste termen te gebruiken. De leerlingen weten al dat België ingedeeld is in 10 provincies. Maar de indeling gaat nog verder. Via de 10 provincies wordt de link gelegd naar de begrippen Vlaanderen en Wallonië. De leerlingen moeten deze regio s kunnen aanduiden op een blinde kaart. Achteraf volgt er nog een kennen-kader waarin deze leerstof wordt herhaald. Tips We hebben er bewust voor gekozen om de begrippen gewest en gemeenschap niet aan te halen in 1B. Deze leerstof zal in de tweede graad nog aan bod komen. België is een federale staat, dat wil zeggen dat vanuit de hoofdstad het hele rijk bestuurd wordt. Om ons land makkelijker te besturen werden er twee indelingen gemaakt. De eerste op basis van cultuur (de taal die de mensen spreken). Zo hebben we de Franstalige gemeenschap, de Vlaamse gemeenschap en de Duitstalige gemeenschap. Een andere indeling gebeurt op basis van het grondgebied (de plaats waar de mensen wonen). Zo zijn er: het Vlaamse gewest, het Waals gewest en het Brussels Hoofdstedelijk gewest. 5 De atlas 5.1 Kaart Basisatlas van uitgeverij sluit perfect aan bij de boekjes van Panorama. De kaarten zijn duidelijk en overzichtelijk en dus ideaal voor leerlingen van 1B. Aan het einde van dit boekje willen we de leerlingen toch een paar algemene principes meegeven: werken met coördinaten, werken met de legenda en werken met het register. Deze 3 aspecten kan je tijdens de les via hoekenwerk of groepswerk behandelen. De leerlingen leren dat elke atlaskaart verdeeld is in rasters of vakken. De verticale kolommen hebben vaak een letter, de horizontale rijen zijn genummerd. Het vak waarin de verticale kolommen de horizontale kruisen noemen we een coördinaat. Hiermee kan je makkelijk een plaats of stad terugvinden op de kaart.

8 Merk wel op dat niet elke kaart dit systeem van letters en cijfers gebruikt. Een stadsplan of kleine kaart gebruikt soms enkel cijfers. Dit is zo op het stadsplan van de gemeente Eeklo in de volgende oefening. De leerlingen gaan de straten opzoeken op de kaart en noteren de cijfers van het vak waarin ze voorkomen. Tips Breng een eigen stadsplan van de woon- of schoolgemeente mee naar de klas. Je kan de kaart kopiëren en zelf straten en pleinen opgeven die de leerlingen moeten opzoeken. 5.2 Legenda Na de werking met de cijfer- en lettervakken, komt nu de legenda aan bod. De leerlingen krijgen opnieuw een stadsplan van Leuven. De leerlingen bekijken aandachtig de kaart. Het zal hen meteen opvallen dat het een vrij drukke kaart is, er staan vele kleuren en vele symbooltjes op. Een legenda kan bestaan uit kleuren of uit symbolen. Die gaan we dan ook overnemen van de kaart in de legenda boven de kaart. 5.3 Register De leerlingen hebben al bij het verkennen van de cijfer- en lettervakken verwezen naar plaatsen op de kaart waar steden of straten voorkomen. Achteraan in elke atlas staat een lijst met namen van landen, steden, bergketens, rivieren, enz. Achter elke naam staat een nummer (de kaart waar je dit terugvindt) en een cijfer/letter combinatie om het trefwoord snel terug te vinden op die kaart. Klassikaal zoeken de leerlingen de drie voorbeelden uit het boekje op. Vervolgens gaan ze zelf in de atlas op zoek naar de kaart- en vaknummers. De eerste tien voorbeelden zijn Europese steden en landen. De laatste tien voorbeelden bevinden zich op verspreid over de wereld. In de kennen-kader worden de begrippen atlas, legenda en register herhaald.

9 5.4 Werelddelen De leerlingen merken dat er in de atlas verschillende delen van de wereld aan bod komen. De leerlingen van 1B kennen vaak de werelddelen niet en kunnen ze moeilijk situeren op een kaart. Daarom willen we hier de zes werelddelen aan bod laten komen. Via een korte atlasoefening worden de zes werelddelen aangebracht.

Ontwerp en opmaak cover: Case Sensitive Ontwerp binnenwerk: Vrijdag Grafis Opmaak binnenwerk: Press Point Illustraties: Vera Smeulders

Ontwerp en opmaak cover: Case Sensitive Ontwerp binnenwerk: Vrijdag Grafis Opmaak binnenwerk: Press Point Illustraties: Vera Smeulders Plantyn ontwikkelt en verspreidt leermiddelen voor het basisonderwijs, het secundair onderwijs, het hoger en het wetenschappelijk onderwijs en het volwassenenonderwijs. Daarnaast geeft Plantyn ook publicaties

Nadere informatie

Ontwerp en opmaak cover: Case Sensitive Ontwerp binnenwerk: Vrijdag Grafis Opmaak binnenwerk: Press Point Illustraties: Vera Smeulders

Ontwerp en opmaak cover: Case Sensitive Ontwerp binnenwerk: Vrijdag Grafis Opmaak binnenwerk: Press Point Illustraties: Vera Smeulders Ontwerp en opmaak cover: Case Sensitive Ontwerp binnenwerk: Vrijdag Grafis Opmaak binnenwerk: Press Point Illustraties: Vera Smeulders Illustratieverantwoording: Aimohy - Fotolia.com, wojtek - Fotolia.com

Nadere informatie

PLANTYN. Panorama 1B. Verkeer. Handleiding

PLANTYN. Panorama 1B. Verkeer. Handleiding PLANTYN Panorama 1B Verkeer Handleiding 1 Rebusspel Enkele raadsels om de bundel in te leiden. Laat de leerlingen per twee werken om de rebussen te ontcijferen. Zo komen ze tot verschillende vervoermiddelen.

Nadere informatie

Naam: Sara Michels. Vakkencombinatie: Wiskunde Aardrijkskunde. Stagebegeleider: Mevr. Ann Schellemans

Naam: Sara Michels. Vakkencombinatie: Wiskunde Aardrijkskunde. Stagebegeleider: Mevr. Ann Schellemans LESONTWERP BaSO Naam: Sara Michels UC Leuven-Limburg Lerarenopleiding Vestiging Heverlee Hertogstraat 178, 3001 Heverlee Tel. +32 16 37 56 00 Vakkencombinatie: Wiskunde Aardrijkskunde Stagebegeleider:

Nadere informatie

Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten.

Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten. Werkvorm 1 Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten. Stap 2 Vervolgens formuleren ze vragen over wat ze

Nadere informatie

Verwerkingsopdrachten bijhet hoofdstuk Mondelinge opdrachten geven Doelstelling 3.

Verwerkingsopdrachten bijhet hoofdstuk Mondelinge opdrachten geven Doelstelling 3. Verwerkingsopdrachten bijhet hoofdstuk Mondelinge opdrachten geven Doelstelling 3. 1 OPDRACHT 1 Bekijk hetvolgende lijstje mondelinge opdrachten. Probeer elke opdracht te analyseren: welke soort opdracht

Nadere informatie

3 BSO. Handleiding bij de bundel veiligheid. Naam: Klas: 3 BSO Schooljaar:

3 BSO. Handleiding bij de bundel veiligheid. Naam: Klas: 3 BSO Schooljaar: 3 BSO Handleiding bij de bundel veiligheid Naam: Klas: 3 BSO Schooljaar: Inhoud INHOUD... 2 1. INLEIDING... 3 1.1. SPIN MET SPION, ASSOCIËREN ROND VEILIGHEID... 3 A. SPIN... 3 B. EVALUATIE... 3 2. ETIKETTERING

Nadere informatie

Differentiatie in de lessen aardrijkskunde

Differentiatie in de lessen aardrijkskunde Differentiatie in de lessen aardrijkskunde 1) Originele lesvoorbereiding Ik heb er voor gekozen om voor mijn herhalingsles in het eerste jaar een differentiatieopdracht te maken. Als ik terugkijk naar

Nadere informatie

t Vuil Reclametruukske

t Vuil Reclametruukske t Vuil Reclametruukske Reclame graad 2 Lesvoorbereiding Toon de oproep van José op het smartboard. Voorzie twee dozen (schoendoos, andere kartonnen doos met deksel,...) Print informatieflarden opdracht

Nadere informatie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie 1 Les 1 en 2 Mijn provincie 1 Mijn provincie op kaart Voer eerst volgende opdrachten uit op de kaart van je provincie - Kleur de gemeente waarin je school staat rood - Kleur je provinciehoofdstad geel,

Nadere informatie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie 1 Les 1 en 2 Mijn provincie Naam: Klas: 1 Mijn provincie op kaart Voer eerst volgende opdrachten uit op de kaart van je provincie - Kleur de gemeente waarin je school staat rood - Kleur je provinciehoofdplaats

Nadere informatie

Over taaie taboes en lastige liefdes

Over taaie taboes en lastige liefdes Seksuele diversiteit graad 3 Lesvoorbereiding Over taaie taboes en lastige liefdes Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print het artikel Huwelijken

Nadere informatie

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid.

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid. VAN KLEIN NAAR GROOT België is verdeeld in meerdere kleine plaatsen. Er zijn gehuchten, dorpen, deelgemeenten, gemeenten, steden, provincies en gewesten. België behoort tot werelddeel Europa. Op een provinciekaart

Nadere informatie

Leren leren : geschiedenis

Leren leren : geschiedenis Leren leren : geschiedenis A. In klas 1) actief meewerken Als je actief meewerkt in de klas, spaar je thuis heel wat tijd uit! = nadenken over vragen, proberen te antwoorden, vragen stellen over onderdelen

Nadere informatie

LES: Groepjes maken 2

LES: Groepjes maken 2 LES: Groepjes maken 2 DOEL strategieën ontwikkelen voor het bepalen van het aantal objecten in een rechthoekig groepje (bijv. herhaald optellen per rij, verdubbelen, een keersom maken); verband leggen

Nadere informatie

Leerstofoverzicht Lezen in beeld

Leerstofoverzicht Lezen in beeld Vaardigheden die bij één passen, worden in Lezen in beeld steeds bij elkaar, in één blok aangeboden. Voor Lezen in beeld a geldt het linker. Voor Lezen in beeld b t/m e geldt het rechter. In jaargroep

Nadere informatie

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe.

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe. HOUT EN BOUW Activerende werkvormen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we na 14 dagen gemiddeld slechts 10 % hebben onthouden van datgene wat we gelezen hebben en 20 % van wat we hebben gehoord.

Nadere informatie

Overzicht van de coöperatieve werkvormen per leerjaar Tweede leerjaar

Overzicht van de coöperatieve werkvormen per leerjaar Tweede leerjaar Hoe maakt TALENT interactie mogelijk? In elke les van TALENT wordt coöperatief gewerkt. De leerlingen gaan samen aan de slag bij opdrachten, leggen elkaar zaken uit... Om het coöperatief leren haalbaar

Nadere informatie

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast.

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast. Op leerwandeling y Eindtermen 6.12 De leerlingen kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving lokaliseren. ICT 5 De leerlingen kunnen ICT gebruiken om eigen ideeën creatief vorm

Nadere informatie

Projectintroductie e. Projectintroductie les 1

Projectintroductie e. Projectintroductie les 1 Projectintroductie les 1 Projectintroductie e Doel: De leerlingen ontdekken wat zij al weten over de Schelde. Ook ontdekken ze dat er soms andere belangen liggen vanuit deze thema s Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Projectintroductie les 1

Lesbeschrijving. Projectintroductie les 1 Lesbeschrijving Projectintroductie les 1 Doel: De leerlingen ontdekken wat zij al weten over de Schelde. Ook ontdekken ze dat er soms andere belangen liggen vanuit deze thema s Lesduur: 50 minuten Vak(ken):

Nadere informatie

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING Naam: Lene Wuyts Campus Heverlee Hertogstraat 178 3001 Heverlee Tel. 016 375600 www.khleuven.be Vakkencombinatie: Aardrijkskunde/Biologie Stagebegeleider

Nadere informatie

Thema 1 Activiteit 4. Een leesworm in de boekenhoek (2A) Ra ra ra, wat ben ik?

Thema 1 Activiteit 4. Een leesworm in de boekenhoek (2A) Ra ra ra, wat ben ik? : Overzicht lesverloop 25 1 De leerlingen lezen individueel een aantal eenvoudige raadsels over voorwerpen uit een boekentas om ze daarna in duo s aan elkaar voor te lezen. Ze zoeken telkens samen naar

Nadere informatie

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1 Versie 1 Datum: 11 juni 2011 Cursus: Docent: Taal in alle vakken Radha Gangaram Panday Door: Mario Hummeling, 1597628 Shafi Ilahibaks, 1540943 Cyril Bouwman, 1581806 Herman Hofmeijer, 1058201 Nico van

Nadere informatie

Les 11. Meetkundige begrippen. Lijnen. een gebogen lijn een gebroken lijn een rechte. Een rechte benoemen we met een kleine letter.

Les 11. Meetkundige begrippen. Lijnen. een gebogen lijn een gebroken lijn een rechte. Een rechte benoemen we met een kleine letter. WERKBOEK 3 Meetkundige begrippen Les 11 Dit kan ik al! Ik ken verschillende soorten lijnen. Ik weet wat een punt en een lijn is en kan die tekenen en noteren. Ik kan van een figuur zeggen of het een driehoek,

Nadere informatie

Beste leerkracht, Concept

Beste leerkracht, Concept Beste leerkracht, In deze handleiding vindt U alle informatie over de stadswandeling doorheen het historisch centrum van Antwerpen die we ontwikkeld hebben in het kader van het project Rockox feest!. Concept

Nadere informatie

GENTMOMENTEN. lessenreeks n.a.v. de stadsklassen 21 tot 23 april 2009

GENTMOMENTEN. lessenreeks n.a.v. de stadsklassen 21 tot 23 april 2009 GENTMOMENTEN lessenreeks n.a.v. de stadsklassen 21 tot 23 april 2009 Overzicht van de verschillende Gentmomenten. 1. Pointillisme in de drie hoofdkleuren op zwartwitfoto s van Gent 2. Wat zegt Gent ons

Nadere informatie

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal Dag van de Rechten van het Kind Kinderrechten Doelstellingen De kinderen verwoorden wat een kinderrecht is. De kinderen zien in hoe belangrijk het is dat kinderrechten gerespecteerd worden. De kinderen

Nadere informatie

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider:

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider: Naam:. Klas: Namen groepsleden:........ Begeleider: 1 Inleiding In deze projectweek ga je onderzoek doen. Dit onderzoek is ter voorbereiding op het sectorwerkstuk in de vierde klas. Dit boekje is jouw

Nadere informatie

Handleiding Vervolgmodule OGO- Extra materiaal na Taalsituaties 3-6-9

Handleiding Vervolgmodule OGO- Extra materiaal na Taalsituaties 3-6-9 Handleiding Vervolgmodule OGO- Extra materiaal na Taalsituaties 3-6-9 Extra materiaal na de Taalsituaties, Vervolgmodule OGO Algemeen In Extra materiaal na de Taalsituaties wordt de leerstof uit drie voorgaande

Nadere informatie

Je wereld kleurt taal

Je wereld kleurt taal 3.4 Je wereld kleurt taal Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied 3.4 Taal & Cultuur 8 12 j. Groepswerk 50 Computers Nederlands Wereldoriëntatie ICT Leren leren Sociale vaardigheden Niet

Nadere informatie

WikiKids Atlas. Lerarenhandleiding Project WikiKids Atlas

WikiKids Atlas. Lerarenhandleiding Project WikiKids Atlas WikiKids Atlas Lerarenhandleiding Project WikiKids Atlas 1. Inhoudsopgave. 1. Inhoudsopgave. p. 43 2. Inleiding. p. 44 3. Uitleg en kerndoelen WikiKids Atlas. p. 46 3.1. Inleiding. p. 46 3.2. Uitleg WikiKids.

Nadere informatie

LES: Groepjes maken AFBEELDING SPELLETJE

LES: Groepjes maken AFBEELDING SPELLETJE LES: Groepjes maken DOEL strategieën ontwikkelen voor het bepalen van het aantal objecten in een rechthoekig groepje (bijv. herhaald optellen per rij, verdubbelen, een keersom maken); bewust worden dat

Nadere informatie

en een buitenkring. Voor de leerkracht Van groep 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8 Stappen: Coöperatief leren

en een buitenkring. Voor de leerkracht Van groep 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8 Stappen: Coöperatief leren Binnen en buitenkring - onderwerp bedenken - nadenken over de organisatie Interpersoonlijk: Klasbouwer, Sociale vaardigheden oefenen en informatie uitwisselen, denkvaardigheden De kring Binnen buiten kring

Nadere informatie

Storia, Storia GO! en Storia Live. Geschiedenis alle graden

Storia, Storia GO! en Storia Live. Geschiedenis alle graden Storia, Storia GO! en Storia Live Geschiedenis alle graden 1. Aanbod 1 e graad A-stroom 2 e graad ASO + TSO 3 e graad ASO + TSO Extra (digitaal) materiaal voor elk leerjaar: Voor de leerlingen: via licentiecode

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER (LVF)

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER (LVF) LESVOORBEREIDINGSFORMULIER (LVF) Stationsstraat 36 3590 Diepenbeek tel 011 350429 fax 011 350428 e-mail info@cvolimlo.be www.cvolimlo.be Naam en voornaam student Onderwijsvorm, afdeling, graad, leerjaar,

Nadere informatie

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS 01 - WELKOM BIJ QUESTI Welkom bij Questi. Alvorens je opstart, willen we je graag attent maken op enkele zaken. Voor je op de knop inloggen klikt, bekijk je best even de algemene filmpjes onder de knop

Nadere informatie

ZET DE BOXEN AAN! Kijk op de week. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

ZET DE BOXEN AAN! Kijk op de week. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS ZET DE BOXEN AAN! Jongeren verkennen verschillende manieren om radio te maken (podcasting, internetradio), beluisteren voorbeelden en zetten de grote lijnen uit voor een eigen radio-uitzending: voor wie?

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity Basisonderwijs Versie 22 mei 2018 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de gemeente over?... 3 Filmpje Hoe werkt de gemeenteraad?... 6 Wie is de baas in de gemeente?... 7 Van probleem

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

Leerjaar 2: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 2: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 2: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 8: Reizen Praktijkkern c: Reizen met de fiets binnen de regio Thema 8 Praktijkkern c Reizen Reizen per fiets op een route

Nadere informatie

IK LEER HET SECUNDAIR ONDERWIJS KENNEN 4. 1. Wat na het lager onderwijs?

IK LEER HET SECUNDAIR ONDERWIJS KENNEN 4. 1. Wat na het lager onderwijs? IK LEER HET SECUNDAIR ONDERWIJS KENNEN 4 1. Wat na het lager onderwijs? De leerlingen leren de structuur van het secundair onderwijs kennen. Nederlands: 3.3 en 3.4 Ter voorbereiding kan de leerkracht de

Nadere informatie

Onderbouw: De dierentuin

Onderbouw: De dierentuin Onderbouw: De dierentuin Wij gaan naar de dierentuin, wie gaat er met ons mee? We nemen voor de apen een zakje pinda's mee. We nemen voor de beren een potje honing mee. We nemen voor de vogels een zakje

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN WERKVORMEN

DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN WERKVORMEN LES 1 I. Inleiding 12 minuten A) Aanknopingsfase Invullen van agenda. Maandag 7: Nederlands: De opbouw van een tekst Lkr. deelt de cursussen uit De leerlingen mogen de tekst proberen te lezen op p. 1.

Nadere informatie

VOLLEDIGE INSTRUCTIES LEESVAARDIGHEID

VOLLEDIGE INSTRUCTIES LEESVAARDIGHEID VOLLEDIGE INSTRUCTIES LEESVAARDIGHEID Maak een mindmap of schema van een tekst ga je dan doen? Naar aanleiding van een titel, ondertitel, plaatjes en of de bron van de tekst ga je eerst individueel (en

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk!

De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk! De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk! Je vindt in dit document authentiek materiaal van het parlement waarmee je zelf aan de slag kan.

Nadere informatie

;k;lk. Les 1 Verschillende soorten nieuws

;k;lk. Les 1 Verschillende soorten nieuws Les 1 Verschillende soorten nieuws Voorbereiding: U kunt zich aanmelden voor de Nieuwsservice op http://www.nieuwsindeklas.nl/mijn-account/bestellingen en kosteloos dagen weekbladen aanvragen. Deze krijgt

Nadere informatie

Datum: aantal leerlingen: tijd: groep: 5

Datum: aantal leerlingen: tijd: groep: 5 Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: Mitchel van den Buijs stageschool: Iselinge klas: mentor/mentrix: Datum: aantal leerlingen: tijd: groep: Inhoudelijke gegevens vak of vormingsgebied: Natuuronderwijs

Nadere informatie

Liefde, voor iedereen gelijk?

Liefde, voor iedereen gelijk? Seksuele diversiteit graad 2 Lesvoorbereiding Liefde, voor iedereen gelijk? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de verhalen 'Het geheim van Mirjam'

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. basisonderwijs. Versie 26 april 2018

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. basisonderwijs. Versie 26 april 2018 Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel basisonderwijs Versie 26 april 2018 1 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de provincie over?... 3 Filmpje Hoe werkt de provincie?...

Nadere informatie

Bekend, benieuwd, bewaard - Voorbeeld Biologie

Bekend, benieuwd, bewaard - Voorbeeld Biologie Bekend, benieuwd, bewaard - Voorbeeld Biologie Leerlingen activeren en checken hun voorkennis met betrekking tot het onderwerp celorganellen. Zij verdiepen zich in de materie en worden bewust van de zaken

Nadere informatie

INTERACTIEVE WERKVORMEN IN DE WISKUNDELES

INTERACTIEVE WERKVORMEN IN DE WISKUNDELES INTERACTIEVE WERKVORMEN IN DE WISKUNDELES WAAROM DEZE BIJSCHOLING? DE LEERDRIEHOEK Luisteren 5 tot 8% Lezen 11% Zien / horen (avm) 22% Leerkracht: docent Leerkracht: mediator Zien / horen (demo) 32% Erover

Nadere informatie

Winterse speurtochten. Algemene organisatietips

Winterse speurtochten. Algemene organisatietips Winterse speurtochten Een speurtocht lopen vinden kinderen vaak een erg leuk. Helaas kost het veel tijd om een originele speurtocht te bedenken en te maken. In dit artikel en de bijbehorende werkbladen

Nadere informatie

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING Naam: Toon Steenssens UC Leuven-Limburg Lerarenopleiding Vestiging Heverlee Hertogstraat 178, 3001 Heverlee Tel. +32 16 37 56 00 Vakkencombinatie: Aardrijkskunde

Nadere informatie

Van afvalberg tot afvaldal

Van afvalberg tot afvaldal Dag van de Aarde 3 de graad Van afvalberg tot afvaldal Doelstellingen Leerlingen kunnen doelgericht denken door na te denken over de (gewenste) eigenschappen van een gerecycleerd voorwerp. Leerlingen verzamelen

Nadere informatie

Moving Forward. Alle graden. digitale schoolbereikbaarheidskaarten. 1.1 VOETen. 1.2 Nuttige info

Moving Forward. Alle graden. digitale schoolbereikbaarheidskaarten. 1.1 VOETen. 1.2 Nuttige info Moving Forward digitale schoolbereikbaarheidskaarten Alle graden 1.1 VOETen Gemeenschappelijke stam: 1, 2, 11, 14, 15, 17, 19, 20, 24, 25 Context 1: 7, 10, 11, 13, 14 Context 2: 3 Context 4: 1, 2, 3, 4

Nadere informatie

Aardrijkskunde. Thema / onderwerp Aardrijkskundeles met gebruikmaking van de geografische vierslag. Betekenis. Bedoeling

Aardrijkskunde. Thema / onderwerp Aardrijkskundeles met gebruikmaking van de geografische vierslag. Betekenis. Bedoeling Aardrijkskunde Thema / onderwerp Aardrijkskundeles met gebruikmaking van de geografische vierslag. Betekenis Welke betekenis heeft het thema / onderwerp voor de kinderen? Hoe leg je de relatie met de beginsituatie?

Nadere informatie

ZUIVEL LEKKER BEZIG. Duiding voor de leerkracht. Kort lesoverzicht. Lesdoelen. Bronnen

ZUIVEL LEKKER BEZIG.  Duiding voor de leerkracht. Kort lesoverzicht. Lesdoelen. Bronnen BOVENBOUW Duiding voor de leerkracht Binnen de bovenbouw staan we stil bij het technisch proces van de zuivelproducten. Hoe wordt kaas, boter, yoghurt enzovoort gemaakt? Als werkvorm gebruiken we zelfstandig

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS flexibel traject

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS flexibel traject PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS LAGER ONDERWIJS flexibel traject LESONTWERP Naam Ingrid Ghyselinck UC Leuven Limburg Departement Lerarenopleiding Professioneel gerichte bachelor in het onderwijs-

Nadere informatie

België en de provincies ontdekken in groepjes

België en de provincies ontdekken in groepjes België en de provincies ontdekken in groepjes TIP Schrijf alle namen van provincies en hoofdplaatsen netjes én correct! 1 Werken met de grote magnetische blinde kaart grote magnetische kaart van België,

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 3 ... Google: zoeken op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 3 ... Google: zoeken op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is 3... Google: zoeken op het internet Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen 3, Hoe moet je zoeken op Google? Deze handleiding toont je hoe dit moet. Als

Nadere informatie

Panorama 1B. Handleiding

Panorama 1B. Handleiding Panorama 1B Š ŽŽ Handleiding PANORAMA 1B SCHOOLLEVEN HANDLEIDING 1 Mijn nieuwe school 1.1 Zoekspel De leerlingen kunnen informatie halen uit wegwijzers, pictogrammen en informatieborden die voor hen belangrijk

Nadere informatie

VAN HANZEHUIS TOT L EVEL Z

VAN HANZEHUIS TOT L EVEL Z DOCENT Het thema architectuur was voor groep 5 en 6 vooral gericht op huizen van vroeger, die in en rondom het huidige stonden. De leerlingen keken naar verschillen en overeenkomsten tussen de huizen van

Nadere informatie

focusthema 2 1 Werkkatern 2 Wegwijs in mijn atlas en mijn land

focusthema 2 1 Werkkatern 2 Wegwijs in mijn atlas en mijn land 5e leerjaar 1 Werkkatern 2 Wegwijs in mijn atlas en mijn land Les 1 De atlas verkennen Naam: Klas: 1 Van foto naar kaart Opdracht 1 Bekijk de figuren 1 tot 5 op pagina 16 van het handboek. Vul aan met

Nadere informatie

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO Sta in je recht Lessen over (kinder)rechten voor Speed-date Wij hebben een rechtsysteem waar iedereen zich aan moet houden. Maar welke rechten zijn dat dan? Welke ken je en welke rechten lijken jou vanzelfsprekend?

Nadere informatie

TAALBESCHOUWING: BEPALINGEN

TAALBESCHOUWING: BEPALINGEN Vakonderdeel: TAALBESCHOUWING: BEPALINGEN Doelen Verdiepen van de beweeglijkheid van zinnen. Onderscheiden van nodige en bijkomende informatieve delen. Zinnen inkorten en langer maken. Materiaal Werkboek

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 3 ... Google: zoeken op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 3 ... Google: zoeken op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 3... Google: zoeken op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht Waarom?

Nadere informatie

Wereldoriëntatie. Beginsituatie: Leerlingen hebben verschillende technische beroepen besproken of hebben een bezoek gebracht aan de

Wereldoriëntatie. Beginsituatie: Leerlingen hebben verschillende technische beroepen besproken of hebben een bezoek gebracht aan de Lesvoorbereiding: Transport en logistiek (beroepen: planner, magazijnmedewerker en vrachtwagenchauffeur) Klas: 3de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de

Nadere informatie

LESVOORBEREIDING ALGEMENE VAKKEN / VOEDING - VERZORGING

LESVOORBEREIDING ALGEMENE VAKKEN / VOEDING - VERZORGING LESVOORBEREIDING ALGEMENE VAKKEN / VOEDING - VERZORGING Campus Heverlee Hertogstraat 178 3001 Heverlee Tel. 016 39 92 00 www.khleuven.be Naam: Torfs Jolijn, Goossens Lore Jaar & vakkencombinatie: 3 e jaar

Nadere informatie

10 Stappen voor het maken van een Mindmap

10 Stappen voor het maken van een Mindmap 10 Stappen voor het maken van een Mindmap Benodigdheden Om een mindmap te maken heeft u de volgende materialen nodig: papier stiften Gebruik bij voorkeur A3-formaat blanco papier, lijntjes of ruitjes leiden

Nadere informatie

Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 1. TechnOV. Zennelaan 51-53. School voor wetenschap en technologie

Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 1. TechnOV. Zennelaan 51-53. School voor wetenschap en technologie Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 1 TechnOV Zennelaan 51-53 School voor wetenschap en technologie Naam: Klas: Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 2 1. Organiseren en verkennen 1.1

Nadere informatie

Driestar lesschema Pabo 1 2014-2015

Driestar lesschema Pabo 1 2014-2015 Driestar lesschema Pabo 1 2014-201 Gegevens opleiding Naam Sandra Kögeler van Helden Klas D1B Dag- of deeltijdopleiding Deeltijd Slb er L. van Hartingsveldt Periode 4 Gegevens stageschool Code Kri Naam

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Leerlijn Blits groep 5

Leerlijn Blits groep 5 Leerlijn Blits groep 5 Thema les Studievaardigheid Leerdoel (1 ste kennismaking) Leerdoel () Introductie 0 - krijgen inzicht in de lesstof van Blits studievaardigheden maken kennis met de materialen en

Nadere informatie

Welke coöperatieve werkvormen gaan we aanleren?

Welke coöperatieve werkvormen gaan we aanleren? Welke coöperatieve werkvormen gaan we aanleren? w 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 1 X 2 X X 3 X X X 4 X X X X 5 X X X X X 6 X X X X X X 7 X X X X X X X 8 X X X X X X X X ö 1. D e n k e n D e

Nadere informatie

SPOT EEN JOB! Later wil ik worden. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

SPOT EEN JOB! Later wil ik worden. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

Traditioneel leren kinderen kloklezen door het aantal minuten in relatie te brengen tot een ander tijdstip. Voorbeelden: - het is vijf (minuten) voor

Traditioneel leren kinderen kloklezen door het aantal minuten in relatie te brengen tot een ander tijdstip. Voorbeelden: - het is vijf (minuten) voor Traditioneel leren kinderen kloklezen door het aantal minuten in relatie te brengen tot een ander tijdstip. Voorbeelden: - het is vijf (minuten) voor tien - het is zeven minuten over half zes Dit is vrij

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

Winkelen in het bos?

Winkelen in het bos? Winkelen in het bos? Natuur, tweede graad Doelstellingen Kinderen ervaren dat het bos uit verschillende delen en bewoners bestaat. Kinderen ontdekken verbanden tussen alle delen en bewoners van het bos.

Nadere informatie

Begeleidende uitleg voor de leerkracht:

Begeleidende uitleg voor de leerkracht: TITEL ACTIVITEI T + beschrijving: Kennismaken met het huis van God 2 e graad In deze les gaan we dieper in op het grondplan van een kerk en bekijken de leerlingen de belangrijkste plaatsen in de kerk.

Nadere informatie

Witte wasjes, bonte wasjes

Witte wasjes, bonte wasjes Opleiding Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Ontwikkelingsdoelen Observatiejaar Logistiek assistent Wasserij-operator 12-14 Klasgesprek Duowerk 70 Verkeerd gewassen kledij Computer Internet Leren leren Taalvaardigheid

Nadere informatie

Doelstelling(en) Algemene doelen en de link met de vakoverschrijdende eindtermen vind je in de handleiding bij dit lespakket.

Doelstelling(en) Algemene doelen en de link met de vakoverschrijdende eindtermen vind je in de handleiding bij dit lespakket. Doelstelling(en) Algemene doelen en de link met de vakoverschrijdende eindtermen vind je in de handleiding bij dit lespakket. Werkwijze De leerlingen noteren per twee enkele plaatsen op school waar zwerfvuil

Nadere informatie

Handleiding Doe-bundel Neerpede

Handleiding Doe-bundel Neerpede Handleiding Doe-bundel Neerpede Inleiding In deze bundel vind je de nodige informatie om de leerlingen te begeleiden bij het invullen van de Doe-bundel Neerpede. We bieden je zoveel mogelijk alternatieven

Nadere informatie

DENKEN DELEN UITWISSELEN (5 min.)

DENKEN DELEN UITWISSELEN (5 min.) DENKEN DELEN UITWISSELEN (5 min.) 1. De leerkracht geeft een opdracht/vraag. 2. De kinderen denken individueel (1-2 minuten) na en schrijven hun antwoord op. 3. De kinderen delen in tweetallen hun antwoord.

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Waarom vinden wij huistaken zinvol? Wanneer krijgen ouders toelichting bij het huistaakbeleid?

Nadere informatie

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen.

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen. Vaktips Frans 1. D O E L S T E L L I N G E N De Franse taal leren verstaan, lezen, spreken en schrijven. Om dit te bereiken, moet je: Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

focusthema 2 1 Werkkatern 2 Wegwijs in mijn atlas en mijn land

focusthema 2 1 Werkkatern 2 Wegwijs in mijn atlas en mijn land 5e leerjaar 1 Werkkatern 2 Wegwijs in mijn atlas en mijn land Les 1 De atlas verkennen Naam: Klas: 1 Van foto naar kaart Opdracht 1 Bekijk de figuren 1 tot 5 op pagina 16 van het handboek. Vul aan met

Nadere informatie

Opdracht Inleiding Doel Benodigdheden Voorkennis Stappenplan Een les voorbereiden en achterhalen waar je leerlingen staan Voorbeeld Doel Resultaat

Opdracht Inleiding Doel Benodigdheden Voorkennis Stappenplan Een les voorbereiden en achterhalen waar je leerlingen staan Voorbeeld Doel Resultaat Opdracht Formatief evalueren met digitale tools Inleiding Niet alleen de resultaten tellen, het leerproces zelf is minstens zo belangrijk. Bij formatief evalueren willen alle betrokkenen bij het leerproces

Nadere informatie

CHEMIELEERKRACHT VAN HET JAAR. Onderwerp: het periodiek systeem. Liesbeth Van Goethem

CHEMIELEERKRACHT VAN HET JAAR. Onderwerp: het periodiek systeem. Liesbeth Van Goethem CHEMIELEERKRACHT VAN HET JAAR Onderwerp: het periodiek systeem Liesbeth Van Goethem liesbeth.vangoethem@gmail.com Inhoud 1. Algemene gegevens... 2 2. Leerplandoelstellingen... 3 3. Beginsituatie... 3 4.

Nadere informatie

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen vormen een beeld bij het onderzoek van de professor Leerlingen vergroten hun woordenschat door het leren van nieuwe vaktermen

Nadere informatie

LES: Waslijn. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Stapjes maken (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Waslijn. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Stapjes maken (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Waslijn DOEL oefenen van tellen in stappen; bewust worden van het patroon in de getallen van de tafel van 5 (alle getallen eindigen op 5 of 0), de tafel van 10 (alle getallen eindigen op 0), en de

Nadere informatie

werkbladen, telefoons en opnametoestel

werkbladen, telefoons en opnametoestel DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

Breuken(taal), meetkunde, voortzetting eerlijk verdelen

Breuken(taal), meetkunde, voortzetting eerlijk verdelen Titel Eerlijk verdelen 2 Groep / niveau Groep 5/6 Leerstofaspecten Benodigdheden Organisatie Bedoeling Voorwaardelijke vaardigheden Lesactiviteit Breuken(taal), meetkunde, voortzetting eerlijk verdelen

Nadere informatie