Trainingen en netwerkprojecten ... Verhoog de kwaliteit. Youth in Action-project!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Trainingen en netwerkprojecten ... Verhoog de kwaliteit. Youth in Action-project!"

Transcriptie

1 Trainingen en netwerkprojecten... Verhoog de kwaliteit van je Youth in Action-project! Youth in Action trainingen en netwerkprojecten Youth in Action is een subsidieprogramma voor Europese projecten voor jongeren. Organisaties, jongeren, jongerenwerkers en jongerenbeleidsmakers kunnen bij Youth in Action subsidie aanvragen voor buitenschoolse projecten voor jongeren. Het doel van Youth in Action is de actieve betrokkenheid van jongeren bij de maatschappij en bij Europa te vergroten. Jongeren leren open te staan voor andere culturen en vergroten hun persoonlijke vaardigheden. Youth in Action biedt ook mogelijkheden voor jongeren die minder kansen hebben in onze samenleving, bijvoorbeeld door leermoeilijkheden of een fysieke of verstandelijke beperking.

2 Voor professionals en vrijwilligers werkzaam in de jeugdsector biedt Youth in Action mogelijkheden voor uitwisseling van kennis en ervaring met Europese collega s. Deze folder informeert je over deze trainingen en netwerkprojecten. Trainingen en netwerkprojecten stimuleren de samenwerking tussen Europese organisaties die met jongeren werken. Het gaat om het uitwisselen van ervaring en expertise, het verhogen van de kwaliteit van projecten en het ontwikkelen van nieuwe projecten binnen Youth in Action. Jongerenwerkers, jeugdleiders, projectmanagers, coaches, mentoren, trainers en anderen die actief zijn binnen het jeugd- en jongerenwerk kunnen aan deze projecten deelnemen. Welke mogelijkheden zijn er? Job shadowing Organisaties uit minimaal twee landen komen tien tot twintig dagen bij elkaar om kennis en vaardigheden te ontwikkelen, ervaringen uit te wisselen en samen projecten op te zetten. Door job shadowing doen jongerenwerkers inspiratie en nieuwe ideeën op voor hun eigen werk. Brede Welzijnsorganisatie Delft organiseerde een job shadowing voor vier jongerenwerkers uit Delft en Wenen. De Oostenrijkse jongerenwerkers kwamen een week naar Delft en de Nederlandse jongerenwerkers gingen vijf weken later een week naar Wenen. Er stonden vier thema s centraal: intercultureel werk en migrantenjongeren, jongerenuitwisselingen met tieners, (anti)racisme en sport. Vanessa Verhoef van Brede Welzijnsorganisatie Delft: De jongerenwerkers ontdekten dat er een aantal verschillen zijn tussen Nederland en Oostenrijk in het werken met jongeren. Ze wisselden praktische werkervaringen uit en met die ervaringen en nieuwe ideeën zijn ze aan de slag gegaan in hun eigen jongerencentrum.

3 2. Haalbaarheidsbezoek Minimaal twee partners uit verschillende landen komen twee à drie dagen bijeen om een projectidee te bespreken. Ze bekijken samen of het haalbaar is om een internationaal project op te zetten. Een haalbaarheidsbezoek is een eerste stap naar een partnerschap tussen organisaties. Pax Christi organiseerde een haalbaarheidsbezoek om een uitwisseling tussen Duitsland, Nederland, Jordanië en Libanon te bespreken. De organisaties bespraken het thema van de uitwisseling, het projectmanagement, doelgroepen en financiën. Annemarie Sweeris van Pax Christi: Het voornaamste doel van het bezoek was om een samenwerking op te starten die zou leiden tot een internationale jongerenuitwisseling. Dit doel hebben we bereikt, want aan het einde van het bezoek besloten alle organisaties aan de jongerenuitwisseling te willen deelnemen. We willen een duurzaam partnerschap, waarvan deze eerste uitwisseling slechts het begin is.

4 3. Evaluatiebijeenkomst Partnerorganisaties komen maximaal tien dagen bij elkaar om afgeronde internationale bijeenkomsten, trainingen of seminars te evalueren die zijn gesubsidieerd door Youth in Action. Bij de bijeenkomst zijn minimaal vier partnerorganisaties uit verschillende landen betrokken en kunnen maximaal vijftig deelnemers meedoen. De gemeente Den Helder wilde een netwerkproject evalueren waarin het voortgezet onderwijs, jeugdzorg, jongerenwerk, een leer-werkproject en gemeenten samen werken om kansarme jongeren te ondersteunen en vroegtijdig schoolverlaten te voorkomen. Pim Veltkamp van de gemeente Den Helder: Het is belangrijk om zo n netwerk na een tijdje te evalueren. We hebben de kosten en baten samen afgewogen. De baten voor het lokale netwerk van internationale samenwerking waren zo positief dat we besloten om door te gaan. De goede onderlinge contacten, de gezamenlijke visieontwikkeling en de bij Europese partners opgedane ideeën wogen duidelijk op tegen de geïnvesteerde uren en de fi nanciële bijdrage.

5 4. Studiebezoek Een studiebezoek geeft organisaties de mogelijkheid meer te leren over het jeugden jongerenwerk in andere landen. Minimaal vier partnerorganisaties uit verschillende landen doen mee, met een maximum van vijftig deelnemers. Het doel van een studiebezoek is een thema gerelateerd aan jongerenwerk in een bepaald land uit te diepen door middel van bezoeken en bijeenkomsten. Terug in hun eigen land passen de jongerenwerkers het geleerde toe in hun dagelijkse werkpraktijk. Stichting Vrijwilligerswerk Rotterdam (SVR) organiseerde een studiebezoek voor Europese organisaties die vrijwilligers sturen en ontvangen. Samen met jonge Europese vrijwilligers wisselden de organisaties ervaringen uit om zo het Europees vrijwilligerswerk (EVS) te verbeteren. Marcel Schilten van SVR: We bezochten verschillende EVS-projecten waarin de deelnemers zelf konden horen en zien wat het betekent voor een organisatie om een vrijwilliger in dienst te hebben. We zijn ingegaan op de mogelijkheden voor organisaties en zowel de EVS ers als deelnemers deelden hun ervaringen.

6 5. Partnership building activity Als je als organisatie partners wilt vinden voor toekomstige projecten die passen in het Youth in Action-programma, maak dan gebruik van deze subsidie. De bijeenkomst duurt maximaal tien dagen. Minimaal vier partnerorganisaties uit verschillende landen doen mee, met een maximum van vijftig deelnemers. Youth in Action organiseerde zelf in Nederland een partnership building activity over het thema diversiteit. We vonden namelijk dat er te weinig migrantenorganisties en migrantennetwerken betrokken waren bij internationale jongerenactiviteiten. Het werd een praktische bijeenkomst, die inging op de voordelen van het organiseren van internationale jongerenactiviteiten voor de organisaties zelf en op projectmana gementvaardigheden. Yvor Broer was één van de trainers van de bijeenkomst: De conclusie van de bijeenkomst vond ik verrassend. De deelnemers wilden veel meer dan alléén projecten organiseren die tot doel hadden om migranten bij internationale jongerenprojecten te betrekken. De deelnemers kwamen met projectthema s die overstijgend waren, zoals de situatie van jongeren in buitenwijken, het betrekken van jongeren met een fysieke beperking en zelfs het ontdekken van de natuur.

7 6. Seminar Een seminar biedt een platform voor het uitwisselen van ervaringen, goede praktijkvoorbeelden en het uitdiepen van Youth in Action-thema s. Minimaal vier partnerorganisaties uit verschillende landen doen mee, met een maximum van vijftig deelnemers. De jongerenraad Eibergen organiseerde samen met de Nationale Jeugdraad het internationale seminar Vergroot de efficiency van je jeugdraad. Lokale jeugdraden uit Nederland, Slovenië, Duitsland, Polen en Finland kwamen bijeen en gingen samen aan de slag met onderwerpen als inspraakmogelijkheden voor jongeren en politiek draagvlak onder jongeren. Ook schetste elke groep een lokaal probleem, om samen als groep te bekijken en uit te werken. Mattijs Langelaar van de jongerenraad Eibergen: Het seminar was erg succesvol. De deelnemers luisterden goed naar elkaar en leefden zich goed in in elkaars situatie. Er volgden interessante dialogen met inbreng vanuit ieders eigen situatie en ervaring. Gezamenlijk kwamen we tot een bredere visie op het onderwerp.

8 7. Training Een training is erop gericht deelnemers nieuwe vaardigheden en meer kennis op het gebied van jongerenwerk en/of Youth in Action bij te brengen. Trainingen verhogen de kwaliteit van toekomstige Youth in Action-projecten. De Young Society for Intercultural Education, Training and Research organiseerde een internationale training voor 25 jonge mensen die zelf vaak trainingen gaven over internationaal jongerenwerk. Het doel was de jonge trainers zelf verder te trainen in interculturele competenties. Door deze groep samen een training te geven, ontdekten ze nieuwe trends in multiculturalisme en ontstonden er nieuwe ideeën voor gezamenlijke projecten. De organisator Betina Szkudlarek: Het was erg leuk dat er tijdens de training allerlei nieuwe initiatieven ontstonden. Een voorbeeld is het project Intercultural Understanding, waarbij de trainers hun kennis en vaardigheden delen met jongeren uit minderheidsgroepen in Rotterdam. Ze organiseren bijvoorbeeld Engelse lessen en danslessen. Hierdoor wordt de dialoog en samenwerking tussen minderheids- en meerderheidsgroepen in de stad bevorderd.

9 8. Netwerkproject Wil je nieuwe internationale netwerken opzetten of bestaande uitbreiden binnen het Youth in Action-programma? Doe dan een netwerkproject met minimaal zes partnerorganisaties uit verschillende landen, gedurende maximaal 15 maanden. Stichting Richter zette het project Eurohouse Throughout Europe op, waarin ze samen met andere Europese organisaties Eurohuizen oprichtten voor jongeren die Europees vrijwilligerswerk doen. Ook werd in die regio s Europees Vrijwilligerswerk gepromoot. Remco Schaap van Stichting Richter: We richten ons speciaal op het opzetten van Eurohouses in landen waar Europees vrijwilligerswerk net is geïntroduceerd. Het Eurohouse -project stimuleert organisaties om samen te werken aan het ontvangen en begeleiden van jongeren die Europees vrijwilligerswerk doen. We delen kennis, expertise en contacten, waar we allemaal beter van worden.

10 Thema s van Youth in Action... Bij Youth in Action hebben vier thema s prioriteit: Europees actief burgerschap, het betrekken van jongeren in een achterstandspositie, jongerenparticipatie en culturele diversiteit. Projecten met één of meerdere van deze thema s hebben een streepje voor bij het toekennen van subsidies. Europees actief burgerschap Actieve burgers zijn betrokken bij de maatschappij en nemen actief deel aan het maatschappelijk leven. In internationale jongerenprojecten worden jongeren gestimuleerd om actief samen te werken, initiatief te nemen, creatief te zijn en met elkaar actief deel te nemen aan de (Europese) maatschappij. Betrekken van jongeren in een achterstandspositie Youth in Action is een programma voor iedereen. Dus ook voor jongeren die normaal niet zo snel meedoen aan een uitwisseling, vrijwilligersproject of een jongereninitiatief. Dit kunnen bijvoorbeeld jongeren zijn met een fysieke beperking, maar ook jongeren die het niet zo breed hebben, tot een culturele minderheidsgroep behoren of jongeren met leermoeilijkheden. Culturele diversiteit Culturele verscheidenheid en bestrijding van racisme en vreemdelingenhaat zijn belangrijke thema s binnen Youth in Action. Trainingen en netwerkprojecten brengen mensen met een verschillende culturele, etnische en religieuze achtergrond bij elkaar. Door intensief samen te werken, leer je elkaars cultuur kennen en begrijp je elkaar beter. Jongerenparticipatie Youth in Action stimuleert jongeren om actief deel te nemen aan de samenleving. Daarom is het belangrijk dat jongeren actief betrokken zijn in alle fasen van een Youth in Action-project.

11 Een subsidieaanvraag indienen... 1 Kijk op voor meer informatie over de subsidie die je wilt aanvragen. De subsidie moet worden aangevraagd door de organisatie in het land waar het project plaatsvindt. 2 Kom naar een informatiedag of training, of laat je informeren door één van de medewerkers van Youth in Action. 3 De subsidie is gebaseerd op co-financiering. Dat betekent dat er altijd nog andere inkomsten moeten zijn voor een project. Voor de meeste activiteiten gelden vaste bedragen. Kijk voor de exacte subsidiebedragen op 4 Download het aanvraagformulier op 5 Stel een duidelijke subsidieaanvraag op. Zorg dat de inhoud van je project aansluit bij de thema s en prioriteiten van Youth in Action. Raadpleeg hiervoor de programmagids op 6 Maak gebruik van de mogelijkheid om feedback te krijgen op je conceptaanvraag. Mail je aanvraag daarvoor minimaal twee weken vóór de deadline naar yia@nji.nl. 7 Dien de aanvraag in voor één van de vijf jaarlijkse deadlines: 1 februari, 1 april, 1 juni, 1 september en 1 november. 8 Twee maanden na het indienen van de aanvraag hoor je of je project door kan gaan. Drie maanden na de deadline kun je gaan starten met je project. 9 Na de activiteit worden deelnemers gestimuleerd om nieuwe projecten te ontwikkelen en uit te voeren, bijvoorbeeld met de nieuwe partners. En de resultaten van het project verder te gebruiken en te verspreiden.

12 Contact... Youth in Action adviseert en begeleidt subsidieaanvragers bij het opzetten van een project en het aanvragen van subsidie. Kijk voor meer informatie op of neem contact op met Youth in Action: Nederlands Jeugdinstituut, afdeling Internationaal Youth in Action Postbus DE Utrecht T +31 (0) F +31 (0) yia@nji.nl Basis ontwerp: Qua Associates, Amsterdam Illustraties: Stefan Gandl, Neubau Welt 2002

KA 1 Mobiliteit Jeugd. Marrie Kortenbosch & Mireille Unger

KA 1 Mobiliteit Jeugd. Marrie Kortenbosch & Mireille Unger KA 1 Mobiliteit Jeugd Marrie Kortenbosch & Mireille Unger Erasmus+ Nieuwe EU-programma voor onderwijs, jeugd en sport 2014-2020 Youth in Action gaat samen met het onderwijsprogramma Leven Lang Leren (Erasmus,

Nadere informatie

Erasmus+ Jeugd. Informatiebijeenkomst 20 januari 2014

Erasmus+ Jeugd. Informatiebijeenkomst 20 januari 2014 Erasmus+ Jeugd Informatiebijeenkomst 20 januari 2014 Erasmus+ Nieuwe EU-programma voor onderwijs, training, jeugd en sport 2014-2020 Youth in Action gaat samen met het onderwijsprogramma Leven Lang Leren

Nadere informatie

Waar kan ik subsidie voor aanvragen?

Waar kan ik subsidie voor aanvragen? Over Erasmus+ Erasmus+ is het Europese subsidie programma voor onderwijs, training, jeugd en sport. Het programma loopt zeven jaar: van 2014 tot 2020. Organisaties kunnen subsidie aan vragen voor internationale

Nadere informatie

Factsheet Europees Vrijwilligerswerk (EVS) - Youth in Action

Factsheet Europees Vrijwilligerswerk (EVS) - Youth in Action Factsheet Europees Vrijwilligerswerk (EVS) - Youth in Action EVS organisatie worden Deze factsheet is voor organisaties die met Europees Vrijwilligerswerk (EVS) aan de slag willen gaan. Wat houdt EVS in,

Nadere informatie

Manuela Renjaan, Michael van Leeuwen Ruud Zwarts Voorzitter/Oprichter Penningmeester/Projectleider Secretaris

Manuela Renjaan, Michael van Leeuwen Ruud Zwarts Voorzitter/Oprichter Penningmeester/Projectleider Secretaris Beleidsplan Januari 2014 VOORWOORD Voor u ligt het beleidsplan van de Stichting WOW Go. Het plan omvat een overzicht van de doelstellingen en activiteiten. Het plan geeft inzicht in de werving, beheer

Nadere informatie

Folder Stimuleringssubsidie

Folder Stimuleringssubsidie Folder Stimuleringssubsidie In deze folder leest u meer over de stimuleringssubsidie van de gemeente Delft. De volgende vier vragen worden beantwoord: 1. Wat is een stimuleringssubsidie? 2. Waarvoor kan

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013).

Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013). Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013). Deze FAQ (frequently asked questions) is samengesteld om subsidieontvangers

Nadere informatie

Nederlandse internetbronnen over Europa voor jongeren

Nederlandse internetbronnen over Europa voor jongeren Nederlandse internetbronnen over Europa voor jongeren Europa Morgen www.europamorgen.nl Deze site geeft antwoord op vragen als: - Hoe zit de Europese Unie in elkaar? - Wat kan de EU voor de inwoners van

Nadere informatie

JINT zoekt assessoren voor projecten in Erasmus+/Youth in Action

JINT zoekt assessoren voor projecten in Erasmus+/Youth in Action JINT zoekt assessoren voor projecten in Erasmus+/Youth in Action Het programma Erasmus+ is het nieuwe programma van de Europese Commissie. Dit programma loopt van 2014 tot 2020. Door te investeren in onderwijs,

Nadere informatie

Sessie 18. Ervaring opdoen bij een sportdienst in het buitenland

Sessie 18. Ervaring opdoen bij een sportdienst in het buitenland Sessie 18 Ervaring opdoen bij een sportdienst in het buitenland Youth in Action Vrijwilligerswerk in het kader van Youth in Action Youth in Action www.youthinaction.be JINT vzw www.jint.be Waarom Youth

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Dag van het jongerenwerk april 2017, Amsterdam

Dag van het jongerenwerk april 2017, Amsterdam Dag van het jongerenwerk 2017 25 april 2017, Amsterdam Op 25 april werd de dag van het jongerenwerk georganiseerd op de HVA door waarbij 250 jongerenwerkers uit heel Nederland bij elkaar kwamen. Met een

Nadere informatie

EVS. European Voluntary Service

EVS. European Voluntary Service EVS European Voluntary Service Youth in Action Vrijwilligerswerk in het kader van Youth in Action Youth in Action www.youthinaction.be JINT vzw www.jint.be Nationaal Agentschap (NA) voor Vlaanderen Wat

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Vrienden ASF Nederland 2016-2019

Beleidsplan Stichting Vrienden ASF Nederland 2016-2019 Beleidsplan Stichting Vrienden ASF Nederland 2016-2019 De Stichting Vrienden ASF Nederland is opgericht in december 2005. De Stichting wil bijdragen aan een dialoog over diverse onderwerpen zoals herdenken,

Nadere informatie

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin.

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin. Stichting De Wijk is van ons Allemaal is opgericht op 24 februari 1997. De roepnaam van de stichting is WijkAlliantie. De statuten omschrijven het doel van de stichting als volgt: Het (verder) versterken

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

JINT? JINT is het coördinatie-orgaan voor internationale jongerenwerking.

JINT? JINT is het coördinatie-orgaan voor internationale jongerenwerking. JINT? JINT is het coördinatie-orgaan voor internationale jongerenwerking. JINT wordt structureel gefinancierd door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Jeugd en Sport, en door de Europese

Nadere informatie

Open huis. Verrassend nieuw onderwijs voor vmbo-t/havo leerlingen

Open huis. Verrassend nieuw onderwijs voor vmbo-t/havo leerlingen Open huis zaterdag 16 januari 10.00-13.00 uur Verrassend nieuw onderwijs voor vmbo-t/havo leerlingen Gaat uw kind vanaf augustus 2016 naar het voortgezet onderwijs? Kies dan voor de Nieuwe Thermen, een

Nadere informatie

VOORWAARDEN EN BEOORDELING JONGERENBIJDRAGEREGELING 2012 THUIS OP STRAAT

VOORWAARDEN EN BEOORDELING JONGERENBIJDRAGEREGELING 2012 THUIS OP STRAAT VOORWAARDEN EN BEOORDELING JONGERENBIJDRAGEREGELING 2012 THUIS OP STRAAT LET OP: lees de voorwaarden goed. Als je je niet aan een van de voorwaarde houdt is TOS gemachtigd de bijdrage weer in te trekken.

Nadere informatie

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden.

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. s-hertogenbosch, 20 december 2013 Aan de voorzitter van de gemeenteraad, Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. Marianne van der Sloot 1 Jeugdlintjes

Nadere informatie

Info- en vormingsdag. Info deel 2: per doelgroep. Broodjes, info JINT en netwerken. Persoonlijk overleg (afspraak)

Info- en vormingsdag. Info deel 2: per doelgroep. Broodjes, info JINT en netwerken. Persoonlijk overleg (afspraak) Info- en vormingsdag 10u15-11u30 11u30-12u45 12u45-13u30 13u30-15u45 13u30-17u30 Info deel 1: algemeen Info deel 2: per doelgroep Individuele jongeren Groepsprojecten Projecten voor jeugdwerkers Broodjes,

Nadere informatie

Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie. Peter van Deursen Hannah Achterbosch

Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie. Peter van Deursen Hannah Achterbosch Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie Peter van Deursen Hannah Achterbosch Wat is Erasmus+ Subsidieprogramma van de Europese Unie voor onderwijs, training, jeugd en sport. Looptijd: 2014-2020.

Nadere informatie

Europa voor de Burger

Europa voor de Burger 2014-2020 Europa voor de Burger Workshop Subsidieaanvraag voorbereiden 26/01/2016 SHUTTERSTOCK Europa voor de Burger Inhoudelijk Doelstellingen Acties Prioriteiten Criteria Deadlines Projectvoorbeelden

Nadere informatie

Subsidie. Bijlage 1. De definities van de categorieën zijn als volgt:

Subsidie. Bijlage 1. De definities van de categorieën zijn als volgt: Bijlage 1 Subsidie Het doel en de criteria voor het verlenen van subsidie worden in dit hoofdstuk besproken. De Algemene Wet Bestuursrecht en de Subsidieverordening evenementen gemeente Venray zijn hierbij

Nadere informatie

Kansen Voor Jongeren Cariben Aruba, 23 mei 2013. Anne Maljers, hoofd Projectadvies, Oranje Fonds

Kansen Voor Jongeren Cariben Aruba, 23 mei 2013. Anne Maljers, hoofd Projectadvies, Oranje Fonds Kansen Voor Jongeren Cariben Aruba, 23 mei 2013 Anne Maljers, hoofd Projectadvies, Oranje Fonds Fijn u te ontmoeten! Kansen Voor Jongeren Cariben Waarom? Doel: - 1.200 kwetsbare jongeren naar diploma of

Nadere informatie

BIJLAGE 2 SUBSIDIEAANVRAAG VERGROTEN TOEGANKELIJKHEID 2018

BIJLAGE 2 SUBSIDIEAANVRAAG VERGROTEN TOEGANKELIJKHEID 2018 BIJLAGE 2 SUBSIDIEAANVRAAG VERGROTEN TOEGANKELIJKHEID 2018 Deze subsidiemogelijkheid staat open voor partijen die een publieksfunctie hebben, denk hierbij aan horeca en winkels, vrijwilligersorganisaties,

Nadere informatie

Bridge Between Cultural Centres. Een Europees uitwisselingsprogramma van het ENCC voor cultuurprofessionals

Bridge Between Cultural Centres. Een Europees uitwisselingsprogramma van het ENCC voor cultuurprofessionals Bridge Between Cultural Centres Een Europees uitwisselingsprogramma van het ENCC voor cultuurprofessionals Heb je je ooit afgevraagd hoe een Europese collega met dezelfde functie als jou zijn job invult

Nadere informatie

Uitdagingen voor jongeren en EU beleid

Uitdagingen voor jongeren en EU beleid Uitdagingen voor jongeren en EU beleid Floor van Houdt Plv afdelingsleider voor Europese Commissie Date: in 12 pts Europa 2020 Strategie voor slimme, duurzame en inclusieve groei Aandacht voor jongeren

Nadere informatie

Subsidieregeling Nieuwe Culturele Initiatieven. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den Ussel;

Subsidieregeling Nieuwe Culturele Initiatieven. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den Ussel; gemeente Capelle aan den Ijssel Subsidieregeling Nieuwe Culturele Initiatieven Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den Ussel; gelet op de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

3 maanden vrijwilligerswerk in Guatemala met EVS Subsidie Voor jongeren van 18-30 jaar

3 maanden vrijwilligerswerk in Guatemala met EVS Subsidie Voor jongeren van 18-30 jaar 3 maanden vrijwilligerswerk in Guatemala met EVS Subsidie Voor jongeren van 18-30 jaar Vrijwilligerswerk in Guatemala, Quetzaltenango In samenwerking met onze partnerorganisatie FDI hebben we subsidie

Nadere informatie

Subsidie. Bijlage 1. De definities van de categorieën zijn als volgt:

Subsidie. Bijlage 1. De definities van de categorieën zijn als volgt: Bijlage 1 Subsidie Het doel en de criteria voor het verlenen van subsidie worden in dit hoofdstuk besproken. De Algemene Wet Bestuursrecht en de Subsidieverordening evenementen gemeente Venray zijn hierbij

Nadere informatie

8301/18 van/pau/sl 1 DG E 1C

8301/18 van/pau/sl 1 DG E 1C Raad van de Europese Unie Brussel, 4 mei 2018 (OR. en) 8301/18 NOTA van: aan: JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 het Comité van permanente vertegenwoordigers (1e deel) Raad nr. vorig doc.: 7831/1/18 JEUN

Nadere informatie

Europees Jeugdfonds. Ondersteuning van jongeren in Europa. Jongeren centraal

Europees Jeugdfonds. Ondersteuning van jongeren in Europa. Jongeren centraal Europees Jeugdfonds Ondersteuning van jongeren in Europa Jongeren centraal Dialoog Kansen Gemeenschap Samenwerking Met het hart Interactief Flexibel Uitwisseling Professioneel DE RAAD VAN EUROPA De Raad

Nadere informatie

Maatschappelijke vorming

Maatschappelijke vorming toelichting Hoe kan de school de leerling helpen om zich te ontwikkelen tot een actieve, verantwoordelijke en sociale burger? Een belangrijke taak van de school is om leerlingen voor te bereiden op hun

Nadere informatie

CLUBAANBOD EN TRAINING SAMEN HET GELOOF ONTDEKKEN EN VERDIEPEN

CLUBAANBOD EN TRAINING SAMEN HET GELOOF ONTDEKKEN EN VERDIEPEN CLUBAANBOD EN TRAINING SAMEN HET GELOOF ONTDEKKEN EN VERDIEPEN Bruisend Jeugdwerk De kerk als plek waar jongeren, gelovig of niet, graag naartoe gaan om God beter te leren kennen. Jeugdleiders die dichterbij

Nadere informatie

Stedelijk reglement voor de subsidiëring van initiatieven ter bevordering van het interculturele en interlevensbeschouwelijke samenleven in Gent

Stedelijk reglement voor de subsidiëring van initiatieven ter bevordering van het interculturele en interlevensbeschouwelijke samenleven in Gent Stedelijk reglement voor de subsidiëring van initiatieven ter bevordering van het interculturele en interlevensbeschouwelijke samenleven in Gent Goedgekeurd in de gemeenteraad van 15 december 2009 Bekendgemaakt

Nadere informatie

Werkgevers Ondernemers. In gesprek over de inhoud van het onderwijs

Werkgevers Ondernemers. In gesprek over de inhoud van het onderwijs Werkgevers Ondernemers In gesprek over de inhoud van het onderwijs 1 Algemeen Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst. Deel gedachten,

Nadere informatie

Handleiding Aanvraag bijdrage Leergemeenschap

Handleiding Aanvraag bijdrage Leergemeenschap Handleiding Aanvraag bijdrage Leergemeenschap 1 Inhoud 1. Leergemeenschappen 2. Aanvraagprocedure 2.1 Wie kan aanvragen 2.2 Wat kan worden aangevraagd 2.3 Hoe kan worden aangevraagd 2.4 Criteria aanvraag

Nadere informatie

8273/1/18 REV 1 dui/ass/sv 1 DG E 1C

8273/1/18 REV 1 dui/ass/sv 1 DG E 1C Raad van de Europese Unie Brussel, 27 april 2018 (OR. en) 8273/1/18 REV 1 JEUN 45 NOTA van: aan: het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente vertegenwoordigers/de Raad nr. vorig doc.:

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE:

AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE: AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE: AANVRAGER Naam organisatie Postadres Postcode + plaats Bezoekadres Postcode + plaats Contactpersoon Functie contactpersoon Telefoonnummer E-mail adres ACTIVITEIT

Nadere informatie

School s cool Utrecht helpt brugklassers een goede start te maken in het voortgezet onderwijs

School s cool Utrecht helpt brugklassers een goede start te maken in het voortgezet onderwijs School s cool Utrecht helpt brugklassers een goede start te maken in het voortgezet onderwijs In Utrecht verlaten jaarlijks zo n 600 risicojongeren de basisschool. Dit zijn jongeren die om verschillende

Nadere informatie

EVS. European Voluntary Service

EVS. European Voluntary Service EVS European Voluntary Service Youth in Action Vrijwilligerswerk in het kader van Youth in Action Youth in Action www.youthinaction.be JINT vzw www.jint.be Nationaal Agentschap (NA) voor Vlaanderen Waarom

Nadere informatie

Factsheet Europees Vrijwilligerswerk (EVS) - Youth in Action

Factsheet Europees Vrijwilligerswerk (EVS) - Youth in Action Factsheet Europees Vrijwilligerswerk (EVS) - Youth in Action Met EVS naar het buitenland Met deze factsheet willen wij je informeren voordat je met EVS naar het buitenland vertrekt. Er staat informatie

Nadere informatie

Kwaliteitsvol. jeugdwerk. In vogelvlucht. Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad Brussel, 27 september 2016

Kwaliteitsvol. jeugdwerk. In vogelvlucht. Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad Brussel, 27 september 2016 Kwaliteitsvol jeugdwerk Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad Brussel, 27 september 2016 In vogelvlucht Kwaliteitsvol jeugdwerk Toelichting bij de politieke discussie in de EU en het traject van de

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Subsidieregeling meedoen en maatschappelijke participatie

gemeente Eindhoven Subsidieregeling meedoen en maatschappelijke participatie gemeente Eindhoven Besluit Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven, Gelet op het bepaalde in de Algemene subsidieverordening gemeente Eindhoven, titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Methodiekbeschrijving Januari 2008. Laat Zien Wat Je Kunt

Methodiekbeschrijving Januari 2008. Laat Zien Wat Je Kunt Methodiekbeschrijving Januari 2008 Laat Zien Wat Je Kunt Deel 1: Methodiekbeschrijving Het is bij de juiste methodiekvaststelling bepalend uit welke personen de doelgroep bestaat. De methodiek is vooral

Nadere informatie

Over de School Education Gateway. Het Europese online platform voor onderwijs

Over de School Education Gateway. Het Europese online platform voor onderwijs Over de School Education Gateway Het Europese online platform voor onderwijs EEN PLEK OM BEZIG TE ZIJN MET EUROPEES BELEID EN PRAKTIJK OP HET GEBIED VAN ONDERWIJS Over De School Education Gateway, gepresenteerd

Nadere informatie

BELEIDPLAN Bestuur Stichting Steunouder Nederland

BELEIDPLAN Bestuur Stichting Steunouder Nederland BELEIDPLAN 2015 Bestuur Stichting Steunouder Nederland Voorwoord Steunouder is in 2014 een nieuwe fase ingegaan! De inspanningen van de afgelopen jaren beginnen vruchten af te werpen. Stichting Steunouder

Nadere informatie

SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW

SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW 2014-2015 Netwerk: Sterktes Zwaktes Activiteiten en projecten en participatie: Het wij-gevoel onder de partners Positieve en spontane samenwerkingen die voortvloeien uit het

Nadere informatie

Nieuwe aanvragers Erasmus+ mbo

Nieuwe aanvragers Erasmus+ mbo Nieuwe aanvragers Erasmus+ mbo Donderdag 15 november 2018 Marieke Denissen Marloes Hogervorst Wat zijn jullie behoeften? Welke vragen hebben jullie voorafgaand aan de presentatie? Wie heeft er al eerder

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 21 501-21 Jeugdraad Nr. 7 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Oproep experts Erasmus+ jeugd

Oproep experts Erasmus+ jeugd Oproep experts Erasmus+ jeugd Het programma Erasmus+ is de opvolger van onder meer het Youth in Action-programma en loopt van 2014 tot en met 2020. Door te investeren onderwijs, niet-formeel leren en training

Nadere informatie

Subsidieregeling stimuleringsfonds particulier initiatief 2015

Subsidieregeling stimuleringsfonds particulier initiatief 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Pijnacker-Nootdorp. Nr. 44114 22 mei 2015 Subsidieregeling stimuleringsfonds particulier initiatief 2015 De raad van de gemeente Pijnacker-Nootdorp; gezien het

Nadere informatie

subsidiereglement voor Brugse (zelf)organisaties en vrijwilligersgroepen gericht op integratie en diversiteit

subsidiereglement voor Brugse (zelf)organisaties en vrijwilligersgroepen gericht op integratie en diversiteit subsidiereglement voor Brugse (zelf)organisaties en vrijwilligersgroepen gericht op integratie en diversiteit I. ALGEMENE BEPALINGEN Art. 1 Begrotingskrediet Binnen de perken van de kredieten, voorzien

Nadere informatie

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsgids ANBO Academie 2015 Voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Welkom bij ANBO... 5 3.2 Instructiebijeenkomst Ledenadministrateur...

Nadere informatie

Jeugdzorg en sport. Niels Hermens (Verwey-Jonker Instituut & Wageningen Universiteit) nhermens@verwey-jonker.nl

Jeugdzorg en sport. Niels Hermens (Verwey-Jonker Instituut & Wageningen Universiteit) nhermens@verwey-jonker.nl Jeugdzorg en sport Niels Hermens (Verwey-Jonker Instituut & Wageningen Universiteit) nhermens@verwey-jonker.nl Agenda Samenwerking jeugdzorg en sport: achtergrond en ervaringen Sport in de interventiepiramide

Nadere informatie

ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037

ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Dienstverlening Directie Europa VNG uw kenmerk ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037 bijlage(n) datum

Nadere informatie

Informatie over de KNDB-opleidingen Damtrainer 2 Damtrainer 3

Informatie over de KNDB-opleidingen Damtrainer 2 Damtrainer 3 Informatie over de KNDB-opleidingen Damtrainer 2 en Damtrainer 3 Inleiding Sinds 2009 kent de KNDB nieuwe opleidingen voor Damtrainer 2 (vergelijkbaar met het oude Damleider A) en Damtrainer 3 (was vroeger

Nadere informatie

Leerjaar Doelstelling opdracht. Activiteit Betrokkenen Loopbaancompetenties. Motievenreflectie Kwaliteitenreflectie

Leerjaar Doelstelling opdracht. Activiteit Betrokkenen Loopbaancompetenties. Motievenreflectie Kwaliteitenreflectie LOB matrix KWC afdeling SMS Noteer in onderstaand schema alle activiteiten die jij als professional of binnen de afdeling waar je werkzaam bent mee gewerkt wordt. Dit kunnen losse instrumenten zijn zoals

Nadere informatie

Stichting Nida Stichting Openhaard

Stichting Nida Stichting Openhaard Stichting Nida Stichting Openhaard INHOUDELIJK JAARVERSLAG Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Missie... 3 Visie... 3 Evenementen 2015-2016... 4 Radar bijeenkomst thema; Verbinden... 5 Voorleesexpress...

Nadere informatie

BELEIDPLAN Stichting Steunouder Nederland

BELEIDPLAN Stichting Steunouder Nederland BELEIDPLAN 2016 Stichting Steunouder Nederland Voorwoord Steunouder is in 2016 een nieuwe fase ingegaan! We hebben de fase met Stichting Kinderpostzegels Nederland eind 2015 afgesloten. Dankzij deze financiele

Nadere informatie

Alles op een rijtje. Handleiding voor het opzetten van een internationale jongerenuitwisseling. Herziene versie juli 2013

Alles op een rijtje. Handleiding voor het opzetten van een internationale jongerenuitwisseling. Herziene versie juli 2013 Alles op een rijtje Handleiding voor het opzetten van een internationale jongerenuitwisseling Resultaten & Follow-up Oriëntatie Evaluatie Voorbereiding Uitvoering Herziene versie juli 2013 Inleiding Voor

Nadere informatie

Aanvraagformulier incidentele subsidie

Aanvraagformulier incidentele subsidie Aanvraagformulier incidentele subsidie Gemeente Wijdemeren verleent subsidie aan projecten en activiteiten die eenmalig plaatsvinden binnen de gemeente. Het project of de activiteit moet daarvoor voldoen

Nadere informatie

Deelverordeningen behorend bij de Algemene Subsidieverordening gemeente Lopik 2018

Deelverordeningen behorend bij de Algemene Subsidieverordening gemeente Lopik 2018 Deelverordeningen behorend bij de Algemene Subsidieverordening gemeente Lopik 2018 Deelverordening Jeugdsport 2 Deelverordening maatschappelijke participatie 4 Deelverordening subsidieverlening jaarlijks

Nadere informatie

Toelichting bij het aanvraagformulier subsidie Jeugd

Toelichting bij het aanvraagformulier subsidie Jeugd Toelichting bij het aanvraagformulier subsidie Jeugd 2018-2019 Wanneer kom ik voor subsidie in aanmerking? Dat hangt af van de activiteit die u wilt organiseren. De gemeente heeft regels vastgesteld voor

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling subsidies incidentele activiteiten 2012

Uitvoeringsregeling subsidies incidentele activiteiten 2012 Uitvoeringsregeling subsidies incidentele activiteiten 2012 Burgemeester en wethouders van Doetinchem; overwegende dat het gewenst is activiteiten te stimuleren op de volgende onderdelen van de zorg, sport

Nadere informatie

De Brug, een instelling voor verstandelijk gehandicapte mensen

De Brug, een instelling voor verstandelijk gehandicapte mensen Specificaties Medewerker maatschappelijke zorg Titel: Soort: Werksituatie: Eindproduct: Omgaan met diversiteit in de beroepspraktijk Cursus De Brug, een instelling voor verstandelijk gehandicapte mensen

Nadere informatie

De impact van Youth in Action

De impact van Youth in Action De impact van Youth in Action Rapportage over het onderzoek naar de impact van deelname aan het Youth in Action-programma Lianne Lekkerkerker Ankie Knippenbergh Nederlands Jeugdinstituut Utrecht, 15 december

Nadere informatie

Instellen Vrijwilligersfonds

Instellen Vrijwilligersfonds Openbaar Onderwerp Instellen Vrijwilligersfonds Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De motie Vrijwilligersfonds, kleine moeite groot plezier roept ons college op

Nadere informatie

Naam:. Woonplaats: Telefoon: Naam organisatie: Plaats: E-mail:. Functie:. Telefoonnummer:...

Naam:. Woonplaats: Telefoon: Naam organisatie: Plaats: E-mail:. Functie:. Telefoonnummer:... ALGEMEEN DIT STAGEBOEK IS VAN Naam: Adres: Woonplaats: Telefoon: Klas:.. MIJN STAGE DOE IK BIJ Naam organisatie: Adres: Plaats: Telefoon: E-mail:......... MIJN STAGEBEGELEIDER IS Naam:. Functie:. Telefoonnummer:...

Nadere informatie

PROJECT PLAN. Contact across Cultures - DigiHouse. Introductie

PROJECT PLAN. Contact across Cultures - DigiHouse. Introductie PROJECT PLAN Contact across Cultures - DigiHouse Introductie Vanuit de stichting Contact across Cultures willen wij graag het project DigiHouse opzetten. Dit project is ontstaan vanuit onze deelname aan

Nadere informatie

Sterke Samenleving Ondersteunende Overheid

Sterke Samenleving Ondersteunende Overheid Sterke Samenleving Ondersteunende Overheid Subsidiebeleidsregels ZEIL Fonds 2015 ten behoeve van het subsidiebeleid Maatschappelijke Ontwikkeling 2014-2018 Auteur: Sanneke Verweij Afdeling: Team Maatschappelijke

Nadere informatie

Brengen ter algemene kennis dat zij in hun vergadering van 17 juli 2018 hebben besloten:

Brengen ter algemene kennis dat zij in hun vergadering van 17 juli 2018 hebben besloten: GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Amsterdam Nr. 158737 25 juli 2018 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam houdende regels omtrent subsidiëring bevorderen

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Resolutie van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Subsidieregeling Vrijwilligersondersteuning

Subsidieregeling Vrijwilligersondersteuning Subsidieregeling Vrijwilligersondersteuning 2020-2023 Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op artikel 2, eerste lid, onder h, en tweede lid, van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Verslag studiedag Dikke vrienden - Jeugddiensten en OCMW s vinden elkaar

Verslag studiedag Dikke vrienden - Jeugddiensten en OCMW s vinden elkaar Verslag studiedag Dikke vrienden - Jeugddiensten en OCMW s vinden elkaar * Locatie: Donderdag 11 december 2014: 09u30 12u30. Sporthal Heist op den Berg Praktijktafel 1 O.l.v. Dirk Van Noten (voorzitter

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE 2016:

AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE 2016: Puntentotaal vraag 3: (in te vullen door interne subsidiecommissie): AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE 2016: 1. Aanvrager Naam organisatie Postadres Postcode + plaats Bezoekadres Postcode + plaats

Nadere informatie

Nationaal Agentschap Erasmus+ mbo - volwasseneneducatie. Diedre Bulk Marieke Hanekamp

Nationaal Agentschap Erasmus+ mbo - volwasseneneducatie. Diedre Bulk Marieke Hanekamp Nationaal Agentschap Erasmus+ mbo - volwasseneneducatie Diedre Bulk Marieke Hanekamp Nationaal Agentschap Erasmus+ De decentrale acties worden in elk land door een Nationaal Agentschap uitgevoerd, in Nederland

Nadere informatie

Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1

Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1 Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1 1 Inhoudsopgave Over het programma Voortgezet Leren... 3 Aanleiding... 4 Bouwstenen van het innovatietraject... 5 Bouwstenen op de school: wat vraagt

Nadere informatie

De slimste route? Vormgeven toegang

De slimste route? Vormgeven toegang De slimste route? Vormgeven toegang Grote veranderingen in zorg en ondersteuning Taken vanuit AWBZ, Jeugdzorg, Werk en inkomen. Passend onderwijs (toegang tot onderwijs) De slimste route (voor Hengelo)

Nadere informatie

Burgerkracht in het Groen Relatie burgerinitiatieven en gemeenten

Burgerkracht in het Groen Relatie burgerinitiatieven en gemeenten Burgerkracht in het Groen Relatie burgerinitiatieven en gemeenten Groen Dichterbij 8 november 2014 Jan Hassink, Carlijn Wentink en Evelien Janssen Jan.hassink@wur.nl Voorbeelden van groene burgerinitiatieven

Nadere informatie

INTERNATIONAAL CULTUURBELEID EEN VVC-BIJDRAGE

INTERNATIONAAL CULTUURBELEID EEN VVC-BIJDRAGE Contact: Gallaitstraat 86 bus 23 1030 Brussel 02/201.17.07 02/201.07.19 info@cultuurcentra.be www.cultuurcentra.be Document 020 24/02/2005 INTERNATIONAAL CULTUURBELEID EEN VVC-BIJDRAGE Inleiding In het

Nadere informatie

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging Via het Klavertje 4 Model zet u sociale media en ICT breed in Didactische

Nadere informatie

Wmo-Menukaart. Mede mogelijk gemaakt door:

Wmo-Menukaart. Mede mogelijk gemaakt door: Wmo-Menukaart Mede mogelijk gemaakt door: Keuzemenu, onze specialiteit Onder het motto Ieder z n kracht wil Abrona werken aan een sterke samenleving, die mensen ondersteunt die het echt nodig hebben. Daardoor

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2016-2019 Stichting Akyazili Nederland Dit document maakt inzichtelijk welke plannen het bestuur heeft gemaakt naar aanleiding van haar toekomst. Het bestuur 3 februari 2016 Diergaardesingel

Nadere informatie

Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam Bijlage 13 Voorziening Taalinterventies

Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam Bijlage 13 Voorziening Taalinterventies Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam Bijlage 13 Voorziening Taalinterventies Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsomschrijvingen In deze subsidieregeling wordt

Nadere informatie

Intersectorale mobiliteit. Informatie voor werkgevers

Intersectorale mobiliteit. Informatie voor werkgevers Intersectorale mobiliteit Informatie voor werkgevers Deze folder is onderdeel van een drieluik. Er is ook een folder voor werknemers en professionals. Om belemmeringen in kaart te brengen bij intersectorale

Nadere informatie

Diverser personeel. Mooi, en dan? Dr. Mtinkheni Gondwe

Diverser personeel. Mooi, en dan? Dr. Mtinkheni Gondwe Diverser personeel. Mooi, en dan? Dr. Mtinkheni Gondwe Strategische Beleidsadviseur Team Kennis & Innovatie 16 april 2019 Homogene samenlevingen zijn verleden tijd 2 Reacties op diversiteit Interculturaliteit

Nadere informatie

BpE: Becoming a part of Europe:

BpE: Becoming a part of Europe: www.bpe-project.eu BpE: H O E K A N J E U G D - E N J O N G E R E N W E R K J O N G E M I G R A N T E N, V L U C H T E L I N G E N E N A S I E L Z O E K E R S O N D E R S T E U N E N B E L E I D S A A

Nadere informatie

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende activiteiten Samen leven en samen werken, daar is het Welzijn

Nadere informatie

Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam Bijlage 17: Voorziening Ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs

Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam Bijlage 17: Voorziening Ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam 2014 Bijlage 17: Voorziening Ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze subsidieregeling wordt

Nadere informatie

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen Redactie: Marieke Haitsma en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

Internationaliseren in het basisonderwijs. Myrna Feuerstake. EP-Nuffic Wil Fritz, Edese Schoolvereniging

Internationaliseren in het basisonderwijs. Myrna Feuerstake. EP-Nuffic Wil Fritz, Edese Schoolvereniging Internationaliseren in het basisonderwijs Myrna Feuerstake. EP-Nuffic Wil Fritz, Edese Schoolvereniging Yes, No, Maybe? Internationalisering is het hebben van leerlingen met verschillende nationaliteiten.

Nadere informatie

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015 Stichting OASE Sociaal & Cultureel Centrum Activiteiten Jaarverslag 2015 Auteur: Oase Datum:30-12-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Project Kunst en Cohesie... 3 2. Bewonersdag. 4 3. Bijeenkomst met

Nadere informatie

Checklist Afspraken met elkaar maken voor scholen en stagebieders

Checklist Afspraken met elkaar maken voor scholen en stagebieders Rondom: Hoe werk je samen aan een goed begeleide stage? Checklist Afspraken met elkaar maken voor scholen en stagebieders Deze checklist is voor scholen en (potentiële) stagebieders die elkaar beter willen

Nadere informatie