inhoud blz. Olifanten 1. Afrikaanse olifant 2. Aziatische olifant 3. De kudde 4. De slurf 5. De slagtanden 6. De huid 7. Oren 8. De poten en voeten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "inhoud blz. Olifanten 1. Afrikaanse olifant 2. Aziatische olifant 3. De kudde 4. De slurf 5. De slagtanden 6. De huid 7. Oren 8. De poten en voeten"

Transcriptie

1 Olifanten

2 inhoud blz. Olifanten 3 1. Afrikaanse olifant 4 2. Aziatische olifant 6 3. De kudde 7 4. De slurf 8 5. De slagtanden 9 6. De huid Oren De poten en voeten Mensen en olifanten Filmpjes 16 Pluskaarten 17 Bronnen en foto s 10 Colofon en voorwaarden 20

3 Olifanen Olifanten zijn bijzondere dieren. Het zijn de grootste dieren op land. Ze zien er bijzonder uit en zijn bovendien slim. In dit boek lees je meer over olifanten. Je krijgt antwoord op vragen als: Welke soorten olifanten zijn er? Welke verschillen zijn er tussen die soorten? Waar gebruikt een olifant zijn slurf allemaal voor? Waarom wordt er gejaagd op olifanten? Waarom wapperen olifanten met hun oren?

4 1. De Afrikaanse olifant Er bestaan twee soorten Afrikaanse olifanten: de bosolifant en de savanneolifant. De Afrikaanse savanneolifant Deze olifant leeft op de savannen in Afrikaanse landen. Een savanne is een vlakte met gras en kruiden. Op die grasvlakte vind je ook bomen die niet dicht op elkaar staan. de savanne de savanne-olifant De savanneolifant is de grootste soort van de olifanten. Deze soort kan wel 6 tot 7 meter lang worden. Het dier kan een hoogte tussen de 3 en 4 meter bereiken. Met een gewicht van tussen zes duizend en negen duizend kilo is de savanneolifant het zwaarste dier op land. Het dier eet kruiden, bladeren van bomen en stuiken. Om zijn of haar maag te vullen moet er elke dag ongeveer 225 kilo eten naar binnen gewerkt worden. Ook lust de savanneolifant een flinke slok. Het dier drinkt ruim 190 liter water per dag.

5 De Afrikaanse bosolifant De bosolifant is een stuk kleiner dan de savanneolifant. De bosolifant is ongeveer 2 ½ meter hoog. Ook zien de oren er iets anders uit. Ze zijn meer rond. De oren van de savanneolifant hebben meer een puntvorm. De Afrikaanse bosolifant De bosolifant zwerft aan de rand van bossen en in bossen rond. Het dier eet bladeren, vruchten en de bast van bomen. Het ivoor van de slagtanden van de bosolifant is het hardst van alle soorten olifanten. Stropers jagen daarom het liefst op deze soort. Eten van de bast van een boom

6 2. De Aziatische olifant De Aziatische olifant is de derde soort olifant. Deze olifant leeft in Aziatische landen als India, Maleisië en Thailand. De Aziatische olifant is kleiner dan zijn Afrikaanse soortgenoot. De mannetjes bereiken een hoogte van 2 meter en 75 centimeter en de vrouwtjes worden ongeveer 2½ meter hoog. Het gewicht van deze olifant ligt tussen de drie en vijfduizend kilogram. De oren van deze olifant zijn een stuk kleiner dan de andere soorten. Ook de huid is gladder dan die van de Afrikaanse olifant. de Aziatische olifant De Aziatische olifant leeft op graslanden en in het regenwoud. Afrikaanse olifanten kunnen erg gevaarlijk worden als ze zich bedreigd voelen. De dieren zijn niet te temmen. Dat geldt wel voor de Aziatische olifant. Zij worden door mensen gebruikt als last of trekdier. de Aziatische olifant als trekdier

7 3. De kudde Olifanten leven in kuddes. Die kuddes bestaan uit ongeveer 5 tot 15 olifanten. Het zijn alleen vrouwtjes, de koeien, met hun kalveren. De volwassen mannetjes of stieren leven alleen. De oudste koe, is de leidster van de kudde. De kudde bestaat uit moeders, dochters, zusters, tantes, en jonge stieren. de kudde de stier Als de jonge stieren ouder worden, lopen ze steeds meer aan de buitenkant van de kudde. Af en toe verlaten ze de kudde. Eerst kort en later soms dagen. Tot de dag dat ze niet meer terugkomen en alleen leven. Alleen in de paartijd ontmoeten mannetjes en vrouwtjes elkaar. Ze gaan daarna ieder weer hun eigen weg. Als een kudde te groot wordt verlaten soms enkele oudere dochters de kudde. De vormen samen weer een nieuwe kudde.

8 4. De slurf Het lichaamsdeel dat het meest opvalt bij de olifant is de slurf. De slurf is niets anders dan een heel lange neus met de bovenlip er aan vast. Aan die bovenlip zit een klein puntje. Het is een vingertje waarmee de olifant eten kan vastpakken. De Afrikaanse olifant heeft zelfs twee van die vingertjes. Aan het eind van de slurf zitten de twee neusgaten. de vinger eten drinken de neusgaten De olifant ruikt niet alleen met die lange neus. De slurf is ook een grijparm, maar ook een rietje, want de olifant zuigt er water mee op. Het opgezogen water spuit hij daarna in zijn bek.

9 Verder maakt de olifant zijn ogen de douche schoon met de slurf. Ook sproeit hij er zand mee op zijn rug. Door het zand wordt de rug van de olifant beschermd tegen de zon en kriebelbeesten. Met de slurf kan de olifant ook voelen en tekens geven aan andere olifanten. En natuurlijk trompettert een olifant met zijn slurf. In een gevecht kan hij er ook nog een flinke zwieper mee geven. ogen schoonmaken Graven met slagtanden 5. De slagtanden Ook de grote slagtanden van olifanten vallen gelijk op. Die tanden blijven doorgroeien. De olifant gebruikt de slagtanden om naar water, zout en wortels in de grond te graven. Ook worden de slagtanden gebruikt om er de bast van een boom mee weg te halen. Of er worden takken en omgevallen bomen mee opgeruimd.

10 Soms worden de slagtanden bij een gevecht gebruikt. De slagtanden van een Afrikaanse olifant kunnen wel 3 meter lang worden. Zo n tand weegt dan al gauw 90 kilo. De tanden zijn gemaakt van ivoor. Ivoor is niet keihard. In de tanden kan daarom goed gesneden en gegraveerd worden. Stropers hebben daarom veel interesse in de slagtanden... Beeldhouwers maken er beeldjes en andere kunstvoorwerpen van. Olifanten zijn beschermde dieren. Toch zijn er nog steeds stropers die stiekem jacht maken op de olifant. Zolang mensen nog beeldjes van ivoor kopen, zal ook het stopen blijven bestaan.

11 6. De huid De huid van een olifant is dik en taai. De huid van de Aziatische olifant (1) is gladder en bedekt met haar. De huid van de Afrikaanse olifant (2) heeft veel rimpels. De kleur van de huid kan nogal verschillen. Dat kan zijn van grijs tot bruin-roodachtig. 1 2 De huid is dan wel dik en taai, maar is wel gevoelig voor felle zon. Modder en zand wordt na een douchebeurt op de huid gegooid met de slurf. Dat is een prima middel tegen zonnebrand. Bovendien helpt het ook goed tegen stekende insecten. zand als middel tegen zonnebrand

12 7. De oren Ook de oren van een olifant vallen direct op. Zeker de oren van de Afrikaanse olifant zijn groot. Olifanten hebben hun oren niet alleen om te horen. Je hebt al gelezen dat olifanten in warme gebieden wonen. De grote oren helpen de olifant om af te koelen in dat warme weer. de bloedvaten in het oor Pas op! Deze olifant dreigt De oren hebben een dunne huid. Je ziet in de oren de bloedvaten lopen. Olifanten wapperen met hun oren. Zo ontstaat er een koel briesje. Die koele lucht komt ook tegen de bloedvaten aan. Zo koelt het bloed van de olifant af. De olifant gebruikt zijn oren ook om er mee te praten. Een olifant die kwaad is, wil aanvallen. Hij laat met zijn oren eerst zien dat hij woedend is. Hij flapt de oren wijd naar buiten. Dat betekent één ding: deze olifant is erg kwaad. Wegwezen dus!

13 8. De poten en voeten De poten van de olifant zijn dik en stevig. Olifanten kunnen urenlang staan. Afrikaanse olifanten gaan zelden liggen. Alleen wanneer ze ziek of gewond zijn. De Aziatische olifant gaat wel liggen. De voeten zijn aan de onderkant helemaal plat. Als je goed kijkt zie je bij het neerzetten dat de voet aan de onderkant breder wordt. Eigenlijk zit er een soort verend kussen in de voet. Zo wordt het enorme gewicht van de olifant opgevangen. kussen met vet de voet van de olifant Als een olifant in de modder wegzakt, kan hij er ook gemakkelijker uitkomen. Op het moment dat de olifant zijn poot optilt uit de modder, wordt de voet dunner. Olifanten gebruiken die enorme poot ook om hard vruchten te kraken. Een olifant kraakt een meloen

14 9. Mensen en olifanten Olifanten hebben in de natuur eigenlijk geen vijanden. Soms durft een groep hongerige leeuwen wel eens een zwakke of zieke stier aan te vallen. De grootste vijand is de mens. Je hebt al gelezen dat stropers vooral het ivoor van de olifant willen hebben. olifant met toeristen olifant aan het werk Werkdier Mensen gebruiken de olifant al heel lang als werkdier. De Aziatische olifant is daarvoor het meest geschikt. Voor het werk werden en worden alleen vrouwtjes gebruikt. Mannetjes kunnen in sommige perioden wild en gevaarlijk zijn. De olifant wordt nu nog gebruikt bij het kappen van bomen. Vooral in moeilijk terrein zijn olifanten een goede oplossing. Ze slepen daar de zware boomstammen weg. Ook was vroeger een olifant een veilige manier om je door het oerwoud te laten vervoeren. Nu maken toeristen graag een ritje op de rug van een olifant.

15 Oorlog Heel vroeger werden olifanten ook in oorlogen gebruikt. Hiervoor werden wel stieren gebruikt. Vrouwtjes waren niet geschikt, want die sloegen op de vlucht als het vijandelijke leger een stier had. Krijgers zaten bovenop de olifant met hun wapens. De olifanten zorgden ervoor dat de vijandelijke soldaten in een leger goed opzij. De olifanten vertrapten vijandelijke soldaten. de circusolifant de olifant in oorlogen Dierentuin en circus Steeds meer circussen stoppen met optredens met olifanten. Olifanten voelen zich niet thuis in een circus. Ze gaan vaak vreemd wiegen en zwaaien met hun kop en slurf. Dat gebeurt ook vaak in dierentuinen. De dieren hebben last van stress. Olifanten leven in de vrije natuur in kuddes. Ze hebben er ook de ruimte. Ze praten met ander olifanten in hun kudde. Dat gebeurt niet of te weinig in circussen en dierentuinen. Eigenlijk is een olifant daar ongelukkig.

16 10. Filmpjes Het Klokhuis De Afrikaanse olifant Bekijk het filmpje

17

18

19 Bronnen en foto s

20 Copyright Age Cnossen 2011

DE AFRIKAANSE OLIFANT

DE AFRIKAANSE OLIFANT DE AFRIKAANSE OLIFANT Rare snuiter De Afrikaanse olifant is een echte recordhouder. Hij is namelijk het grootste landdier ter wereld! Eigenlijk is alles groot aan de Afrikaanse olifant. Hij heeft de grootste

Nadere informatie

DE AFRIKAANSE OLIFANT

DE AFRIKAANSE OLIFANT DE AFRIKAANSE OLIFANT Rare snuiter De Afrikaanse olifant is een echte recordhouder. Hij is namelijk het grootste landdier dat er bestaat! Eigenlijk is alles groot aan de Afrikaanse olifant. Hij heeft de

Nadere informatie

Werkstuk Biologie De olifant

Werkstuk Biologie De olifant Werkstuk Biologie De olifant Werkstuk door een scholier 1538 woorden 18 februari 2006 6,5 631 keer beoordeeld Vak Biologie Inhoud: 1. voorwoord 2. de olifant 3. soorten olifanten en verschillen 4. waar

Nadere informatie

Beste juffrouw, vrienden en vriendinnen, ik ga je vandaag wat vertellen over olifanten.

Beste juffrouw, vrienden en vriendinnen, ik ga je vandaag wat vertellen over olifanten. Spreekbeurt door Victor 2411 woorden 3 mei 2013 5,6 29 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie overal OLIFANTEN Beste juffrouw, vrienden en vriendinnen, ik ga je vandaag wat vertellen over olifanten.

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Olifanten

Werkstuk Biologie Olifanten Werkstuk Biologie Olifanten Werkstuk door een scholier 2080 woorden 20 december 2005 6,3 215 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding Ik heb dit werkstuk gemaakt met dezelfde reden als bij alle andere werkstukken:

Nadere informatie

inhoud Neuzen 1. Je neus 2. Groot is mooi 3. Wroeten 4. Grijpneus 5. Speurneus 6. Onder water 7. Zoem, zoem, ik ruik je 8. Ruiken met je tong

inhoud Neuzen 1. Je neus 2. Groot is mooi 3. Wroeten 4. Grijpneus 5. Speurneus 6. Onder water 7. Zoem, zoem, ik ruik je 8. Ruiken met je tong Neuzen inhoud Neuzen 3 1. Je neus 4 2. Groot is mooi 6 3. Wroeten 7 4. Grijpneus 8 5. Speurneus 9 6. Onder water 10 7. Zoem, zoem, ik ruik je 11 8. Ruiken met je tong 12 9. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Bronnen

Nadere informatie

inhoud blz 1. Buideldieren 3 2. Kangoeroes 6 3. De wombat 8 4. De koala 9 5. De opossum De numbat De suikereekhoorn 12 8.

inhoud blz 1. Buideldieren 3 2. Kangoeroes 6 3. De wombat 8 4. De koala 9 5. De opossum De numbat De suikereekhoorn 12 8. Buideldieren inhoud blz. Buideldieren 3. Kangoeroes 6 3. De wombat 8 4. De koala 9 5. De opossum 0 6. De numbat 7. De suikereekhoorn 8. De Tasmaanse duivel 3 9. Filmpjes 4 Pluskaarten 5 Bronnen en foto

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Neushoorn Inleiding De neushoorn is een groot en zwaar landdier en kan wel 60 jaar oud worden. De witte neushoorn is de grootste en weegt wel 3000 kilo. Alleen de olifant is groter. De neushoorn is één

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. Met je mond vol tanden 2. Giftanden 3. Tanden als scheermesjes 4. Knaagtanden 5. Het paard 6.

inhoud blz. Inleiding 1. Met je mond vol tanden 2. Giftanden 3. Tanden als scheermesjes 4. Knaagtanden 5. Het paard 6. Tanden inhoud blz. Inleiding 3 1. Met je mond vol tanden 4 2. Giftanden 5 3. Tanden als scheermesjes 6 4. Knaagtanden 7 5. Het paard 8 6. De nijlkrokodil 9 7. De witte haai 10 8. De olifant 11 9. De tuimelaar

Nadere informatie

inhoud 1. De ijsbeer 2. Hier woon ik 3. Mijn jas is warm 4. Mijn voeten 5. Jagen 6. In het hol 7. Erop uit 8. Bedreigd 9. Berenweetjes 10.

inhoud 1. De ijsbeer 2. Hier woon ik 3. Mijn jas is warm 4. Mijn voeten 5. Jagen 6. In het hol 7. Erop uit 8. Bedreigd 9. Berenweetjes 10. De ijsbeer inhoud 1. De ijsbeer 3 2. Hier woon ik 4 3. Mijn jas is warm 5 4. Mijn voeten 6 5. Jagen 7 6. In het hol 8 7. Erop uit 9 8. Bedreigd 10 9. Berenweetjes 11 10. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Bronnen

Nadere informatie

Spreekbeurt Biologie Olifanten

Spreekbeurt Biologie Olifanten Spreekbeurt Biologie Olifanten Spreekbeurt door een scholier 2460 woorden 26 december 2004 6,2 317 keer beoordeeld Vak Biologie Olifanten Inhoud 1. Wat is een olifant? 2. Soorten 3. opgroeien 4. Olifanten

Nadere informatie

Giraffe. Inhoud. Hoefachtigen. Hoefachtigen

Giraffe. Inhoud. Hoefachtigen. Hoefachtigen Giraffe Inhoud Hoefachtigen Waar komen giraffen veel voor? Eten en drinken van de giraffe? Gewicht, lengte en leeftijd De geboorte Verschillende Soorten Giraffen De gevechten Hazenslaapjes Schone oren

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Roofdieren 2. De leeuw 3. De tijger 4. De luipaard 5. De wolf 6. De ijsbeer 7. De bruine beer 8. Filmpjes Pluskaarten

inhoud blz. 1. Roofdieren 2. De leeuw 3. De tijger 4. De luipaard 5. De wolf 6. De ijsbeer 7. De bruine beer 8. Filmpjes Pluskaarten Roofdieren inhoud blz. 1. Roofdieren 3 2. De leeuw 4 3. De tijger 6 4. De luipaard 8 5. De wolf 10 6. De ijsbeer 12 7. De bruine beer 14 8. Filmpjes 16 Pluskaarten 18 Bronnen en foto s 19 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

DE SIBERISCHE TIJGER

DE SIBERISCHE TIJGER DE SIBERISCHE TIJGER In de sneeuw! Er zijn veel verschillende soorten katten op de wereld. Denk maar eens aan de huiskat, leeuw, sneeuwpanter of cheeta. Allemaal behoren ze tot de familie van de katachtigen.

Nadere informatie

inhoud 1. Voeten en poten 2. De olifant 3. De vlieg 4. De uil 5. De sprinkhaan 6. De giraf 7. De struisvogel 8. De gekko 9.

inhoud 1. Voeten en poten 2. De olifant 3. De vlieg 4. De uil 5. De sprinkhaan 6. De giraf 7. De struisvogel 8. De gekko 9. Voeten en poten inhoud 1. Voeten en poten 3 2. De olifant 4 3. De vlieg 5 4. De uil 6 5. De sprinkhaan 7 6. De giraf 8 7. De struisvogel 9 8. De gekko 10 9. De kameel 11 10. De duizendpoot 12 11. Filmpjes

Nadere informatie

kort gras tot ±40 jaar mannetjes 2000-3500kg, vrouwtjes 1400-2000kg ±17 maanden 1 jong bijna bedreigd één per keer gevoelig

kort gras tot ±40 jaar mannetjes 2000-3500kg, vrouwtjes 1400-2000kg ±17 maanden 1 jong bijna bedreigd één per keer gevoelig BREEDLIPNEUSHOORN Breedlipneushoorn Verspreiding: Voedsel: Leeftijd: Gewicht: Draagtijd: Aantal jongen: IUCN-status: (Ceratotherium simum) de zuidelijke vorm in reservaten in Zimbabwe, Botswana, Namibië,

Nadere informatie

inhoud 1. Herten 2. Herten over de wereld 3. Hertenweetjes 4. Herten in Nederland 5. Nog meer herten 6. Filmpje Bronnen en foto s

inhoud 1. Herten 2. Herten over de wereld 3. Hertenweetjes 4. Herten in Nederland 5. Nog meer herten 6. Filmpje Bronnen en foto s Herten inhoud 1. Herten 3 2. Herten over de wereld 4 3. Hertenweetjes 5 4. Herten in Nederland 8 5. Nog meer herten 11 6. Filmpje 13 Bronnen en foto s 14 Colofon en voorwaarden 15 1. Herten Er zijn ongeveer

Nadere informatie

inhoud Het konijn 1. Bos en duin 2. Het hol 3. Keutels 4. Gevaar 5. Een huisdier 6. Rassen 7. Filmpje Pluskaarten Bronnen en foto s

inhoud Het konijn 1. Bos en duin 2. Het hol 3. Keutels 4. Gevaar 5. Een huisdier 6. Rassen 7. Filmpje Pluskaarten Bronnen en foto s Het konijn Het konijn inhoud. Bos en duin 3. Het hol 5 3. Keutels 6 4. Gevaar 7 5. Een huisdier 6. Rassen 7. Filmpje 3 Pluskaarten 4 Bronnen en foto s 6 Colofon en voorwaarden 7 Het konijn Een konijn is

Nadere informatie

INFOBLAD. De olifant. Oeroude familie

INFOBLAD. De olifant. Oeroude familie INFOBLAD De olifant Olifanten zijn absolute kampioenen. Ze zijn groter, zwaarder en sterker dan alle andere landdieren. Hun flaporen worden soms wel twee meter lang. Deze kampioenen hebben bijna allemaal

Nadere informatie

DE WESTELIJKE LAAGLANDGORILLA

DE WESTELIJKE LAAGLANDGORILLA DE WESTELIJKE LAAGLANDGORILLA Toen onderzoekers meer dan 100 jaar geleden voor het eerst een gorilla zagen schrokken ze zich een ongeluk. Dat is ook niet zo gek! Een gorilla kan er gevaarlijk uitzien!

Nadere informatie

inhoud blz. Dieren in groepen 1. Insecten: de zwerm of kolonie 2. Vogels: de vlucht 3. Vissen: de school 4. Zoogdieren: de kudde 5.

inhoud blz. Dieren in groepen 1. Insecten: de zwerm of kolonie 2. Vogels: de vlucht 3. Vissen: de school 4. Zoogdieren: de kudde 5. Dieren in groepen inhoud blz. Dieren in groepen 3 1. Insecten: de zwerm of kolonie 4 2. Vogels: de vlucht 8 3. Vissen: de school 10 4. Zoogdieren: de kudde 12 5. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Nijlpaarden

Werkstuk Biologie Nijlpaarden Werkstuk Biologie Nijlpaarden Werkstuk door een scholier 1372 woorden 15 oktober 2004 6,5 194 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding: Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het onwijze coole dieren vind.

Nadere informatie

* makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen)

* makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen) FAMILIE SPEURTOCHT Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn. * makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen).

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Kangoeroe Inhoud De ontwikkeling van de kangoeroe De meeste bekende soorten De kenmerken van een kangoeroe De levensloop van de kangoeroe Hoe komt hij aan zijn naam? De ontwikkeling van de kangoeroe Toen

Nadere informatie

WESTELIJKE LAAGLANDGORILLA

WESTELIJKE LAAGLANDGORILLA WESTELIJKE LAAGLANDGORILLA Toen onderzoekers meer dan 100 jaar geleden voor het eerst een gorilla zagen, schrokken ze zich een ongeluk. Dat is ook niet zo gek! Een gorilla kan er gevaarlijk uitzien. Vooral

Nadere informatie

DIERENPASPOORT GIRAFFE. Giraffa camelopardalis

DIERENPASPOORT GIRAFFE. Giraffa camelopardalis DE GIRAFFE Langnek Over de giraffe wordt wel eens gezegd dat hij uit restjes bestaat. Dat is natuurlijk onzin, maar een giraffe is wel een apart dier. Met zijn prachtige wimpers, lange nek, gespleten hoeven,

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. Twee hoofdsoorten 2. Echo 3. Huid en vleugels 4. Jonge vleermuizen 5. Vleermuizen in Nederland

inhoud blz. Inleiding 1. Twee hoofdsoorten 2. Echo 3. Huid en vleugels 4. Jonge vleermuizen 5. Vleermuizen in Nederland Vleermuizen inhoud blz. Inleiding 3 1. Twee hoofdsoorten 4 2. Echo 6 3. Huid en vleugels 7 4. Jonge vleermuizen 8 5. Vleermuizen in Nederland 9 6. Andere soorten vleermuizen 11 7. Vleermuisweetjes 13 8.

Nadere informatie

inh in oud ou Gevaarlijk 1. De pijlgifkikker 2. De Afrikaanse buffel 3. De ijsbeer 4. De olifant 5. De zeekrokodil 6. De leeuw 7.

inh in oud ou Gevaarlijk 1. De pijlgifkikker 2. De Afrikaanse buffel 3. De ijsbeer 4. De olifant 5. De zeekrokodil 6. De leeuw 7. Gevaarlijke dieren inhoud Gevaarlijk 3 1. De pijlgifkikker 4 2. De Afrikaanse buffel 5 3. De ijsbeer 6 4. De olifant 7 5. De zeekrokodil 8 6. De leeuw 9 7. De witte haai 10 8. De dooskwal 11 9. De Aziatische

Nadere informatie

Waarom? 3 1. Waarom heeft een zebra witte en zwarte strepen? 4 2. Waarom worden bladeren in de herfst geel en oranje? 5 3. Waarom hebben leeuwen

Waarom? 3 1. Waarom heeft een zebra witte en zwarte strepen? 4 2. Waarom worden bladeren in de herfst geel en oranje? 5 3. Waarom hebben leeuwen Waarom? Waarom? 3 1. Waarom heeft een zebra witte en zwarte strepen? 4 2. Waarom worden bladeren in de herfst geel en oranje? 5 3. Waarom hebben leeuwen manen? 6 4. Waarom slaapt je arm of been soms? 7

Nadere informatie

inhoud 1. De mier 2. De teek 3. De regenworm 4. De pissebed 5. De hoofdluis 6. De vlieg 7. De mug 8. De vlo 9. Filmpje Pluskaarten Colofon

inhoud 1. De mier 2. De teek 3. De regenworm 4. De pissebed 5. De hoofdluis 6. De vlieg 7. De mug 8. De vlo 9. Filmpje Pluskaarten Colofon Kleine beestjes inhoud. De mier 2. De teek 4. De regenworm 5 4. De pissebed 6 5. De hoofdluis 7 6. De vlieg 8 7. De mug 9 8. De vlo 0 9. Filmpje Pluskaarten 2 Colofon 4 Bronnen en foto s 5 . De mier Een

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Au! Dat prikt! 3 2. Stekels 4 3. Nacht 5 4. Op zoek naar eten 6 5, Egel, pas op! 7 6. Mensen 8 7. Het nest van de egel 9 8.

inhoud blz. 1. Au! Dat prikt! 3 2. Stekels 4 3. Nacht 5 4. Op zoek naar eten 6 5, Egel, pas op! 7 6. Mensen 8 7. Het nest van de egel 9 8. De egel inhoud blz. 1. Au! Dat prikt! 3 2. Stekels 4 3. Nacht 5 4. Op zoek naar eten 6 5, Egel, pas op! 7 6. Mensen 8 7. Het nest van de egel 9 8. Jonge egels 10 9. Winter 11 10. Filmpje 12 Pluskaarten

Nadere informatie

inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 6.

inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 6. Paddenstoelen inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 8 6. Schimmelweetjes 11 7. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

SPEURTOCHT. Groep 7 en 8. Met deze speurtocht loop je door de hele dierentuin. Beantwoord de vragen, verzamel alle letters en raad het geheime woord!

SPEURTOCHT. Groep 7 en 8. Met deze speurtocht loop je door de hele dierentuin. Beantwoord de vragen, verzamel alle letters en raad het geheime woord! SPEURTOCHT Groep 7 en 8 Met deze speurtocht loop je door de hele dierentuin. Beantwoord de vragen, verzamel alle letters en raad het geheime woord! Volg de wandelroute, dan kom je alle dieren tegen. Veel

Nadere informatie

Zintuigen. zien ruiken. horen. voelen. proeven

Zintuigen. zien ruiken. horen. voelen. proeven Zintuigen horen proeven zien ruiken voelen inhoud 1. Zintuigen 3 2. Je ogen 4 3. Je oren 6 4. Je neus 8 5. Je tong 11 6. Je huid 12 7. Filmpje 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

De Afrikaanse olifant komt voor ten zuiden van de Sahara, en voornamelijk in reservaten.

De Afrikaanse olifant komt voor ten zuiden van de Sahara, en voornamelijk in reservaten. Afrikaanse olifant 1 / 5 AFRIKAANSE OLIFANT Loxodonta africana Frans Engels Duits : eléphant d Afrique : African elephant : Afrikanischer Elefant Gewicht : max. 6.300 kg. max. 3.500 kg. Lengte : 6-7,5

Nadere informatie

Ik ga nu wat vertellen over de huid, slagtanden, slurf, kiezen, oor, buik, borst en de poot van de olifant.

Ik ga nu wat vertellen over de huid, slagtanden, slurf, kiezen, oor, buik, borst en de poot van de olifant. Praktische-opdracht door een scholier 2944 woorden 26 januari 2004 6,4 49 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding: Wij zijn met school naar Artis geweest Je mocht zelf weten over welk dier je het zou willen

Nadere informatie

Werkstuk Biologie De Pandabeer

Werkstuk Biologie De Pandabeer Werkstuk Biologie De Pandabeer Werkstuk door een scholier 1603 woorden 11 juni 2009 6,3 579 keer beoordeeld Vak Biologie Hoofdstukken: Inleiding Hoofdstuk1:Uiterlijk van de panda Hoofdstuk2:De leefomgeving

Nadere informatie

ONTDEKKINGSTOCHT. Veel plezier! Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn. makkelijk moeilijk

ONTDEKKINGSTOCHT. Veel plezier! Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn. makkelijk moeilijk ONTDEKKINGSTOCHT Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn h f makkelijk moeilijk h Volg de wandelroute, dan komen jullie alle dieren tegen! Veel plezier!

Nadere informatie

6,4. Werkstuk door een scholier 2368 woorden 10 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde

6,4. Werkstuk door een scholier 2368 woorden 10 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde Werkstuk door een scholier 2368 woorden 10 januari 2004 6,4 57 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Hoofdstuk 1 Inleiding Ik heb een werkstuk gemaakt over de olifant, omdat ik dat wel een leuk dier vind.

Nadere informatie

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten Herfst inhoud Herfst 3 1. Het weer 4 2. Overal blad 5 3. Zaden 6 4. Paddenstoelen 7 5. De eekhoorn 8 6. De egel 9 7. Insecten 10 8. Vogels op reis 11 9. Filmpje 12 Pluskaarten 13 Bronnen en foto s 15 Colofon

Nadere informatie

inhoud 1. Slangen 2. Een reptiel 3. Maten 4. Waar? 5. Ruiken 6. Gif 7. Wurgen 8. Hap, slik! 9. Een nieuwe jas 10. Weetjes 11. Filmpje Pluskaarten

inhoud 1. Slangen 2. Een reptiel 3. Maten 4. Waar? 5. Ruiken 6. Gif 7. Wurgen 8. Hap, slik! 9. Een nieuwe jas 10. Weetjes 11. Filmpje Pluskaarten Slangen inhoud 1. Slangen. Een reptiel. Maten 6. Waar? 7 5. Ruiken 8 6. Gif 9 7. Wurgen 10 8. Hap, slik! 11 9. Een nieuwe jas 1 10. Weetjes 1 11. Filmpje 1 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s 17 Colofon en

Nadere informatie

inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 2. Ruiken, horen en zien 3. De roedel 4. De taal van de wolf 5. Wolf en hond 6. Soorten wolven 7.

inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 2. Ruiken, horen en zien 3. De roedel 4. De taal van de wolf 5. Wolf en hond 6. Soorten wolven 7. De wolf inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 4 2. Ruiken, horen en zien 6 3. De roedel 7 4. De taal van de wolf 9 5. Wolf en hond 10 6. Soorten wolven 11 7. Sprookjes 12 8. Filmpje 13 Pluskaarten 14 Bronnen

Nadere informatie

Inhoud blz. 1. Honden 2. Van wolf naar hond 3. Rassen 4. Rashonden 5. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s Colofon en voorwaarden

Inhoud blz. 1. Honden 2. Van wolf naar hond 3. Rassen 4. Rashonden 5. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s Colofon en voorwaarden Het hondenboek Inhoud blz. 1. Honden 3 2. Van wolf naar hond 4 3. Rassen 6 4. Rashonden 8 5. Filmpjes 19 Pluskaarten 20 Bronnen en foto s 22 Colofon en voorwaarden 23 1. Honden Soorten Veel mensen hebben

Nadere informatie

Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool

Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool 2012 is het jaar van de bever. Vroeger kwam de bever in een groot deel van Nederland voor, maar er kwamen er steeds minder. De bevers werden

Nadere informatie

Naam: DE GIRAFFE. Vraag 1b. Hoe zwaar kan een giraffe worden? Vraag 1a. Hoe lang kan een giraffe worden?

Naam: DE GIRAFFE. Vraag 1b. Hoe zwaar kan een giraffe worden? Vraag 1a. Hoe lang kan een giraffe worden? Naam: _ DE GIRAFFE Hoe ziet de giraffe eruit? Het eerste wat opvalt aan de giraffe is zijn lange nek. Deze heeft hij om bij de bovenste blaadjes van de bomen te kunnen komen. Op deze hoogte mag hij alles

Nadere informatie

inh oud Huid en haar 1. De huid in lagen 2. Nieuwe huid 3. De huid in kleurtjes 4. Voelen met je huid 5. Zweet 6. Haartjes en kippenvel 7.

inh oud Huid en haar 1. De huid in lagen 2. Nieuwe huid 3. De huid in kleurtjes 4. Voelen met je huid 5. Zweet 6. Haartjes en kippenvel 7. Huid en haar inhoud Huid en haar 3 1. De huid in lagen 4 2. Nieuwe huid 5 3. De huid in kleurtjes 6 4. Voelen met je huid 7 5. Zweet 8 6. Haartjes en kippenvel 9 7. Littekens 10 8. Huid en haarweetjes

Nadere informatie

AZIATISCHE OLIFANT pag 1

AZIATISCHE OLIFANT pag 1 AZIATISCHE OLIFANT pag 1 WETENSCHAPPELIJKE NAAM: Elephas maximus Ik ben een: zoogdier Aantal jongen: 1, bij uitzondering 2 Zwanger: 20-24 maanden Volwassen met: ongeveer 9-12 jaar Maximale leeftijd (wild):

Nadere informatie

inhoud 1. Dieren op reis 2. Waarom dieren reizen 3. Op zoek naar eten 4. Op zoek naar een broedplek 5. Weg uit de kou 6. Filmpje Pluskaarten Bronnen

inhoud 1. Dieren op reis 2. Waarom dieren reizen 3. Op zoek naar eten 4. Op zoek naar een broedplek 5. Weg uit de kou 6. Filmpje Pluskaarten Bronnen Dieren op reis inhoud 1. Dieren op reis 3. Waarom dieren reizen 4 3. Op zoek naar eten 5 4. Op zoek naar een broedplek 9 5. Weg uit de kou 13 6. Filmpje 14 Pluskaarten 15 Bronnen 17 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Haar 2. Met of zonder haar 3. Haar beschermt 4. Voelen met haar 5. Praten met haar 6. Mens en haar 7. Wenkbrauwen en wimpers

inhoud blz. 1. Haar 2. Met of zonder haar 3. Haar beschermt 4. Voelen met haar 5. Praten met haar 6. Mens en haar 7. Wenkbrauwen en wimpers Haar inhoud blz.. Haar 3. Met of zonder haar 4 3. Haar beschermt 5 4. Voelen met haar 6 5. Praten met haar 7 6. Mens en haar 8 7. Wenkbrauwen en wimpers 9 8. Haar en mode 0 9. Soorten 0. Knippen en scheren.

Nadere informatie

de aap hoe ziet het jong van het dier eruit en hoeveel jongen krijgt het dier? wat is er speciaal aan het dier?

de aap hoe ziet het jong van het dier eruit en hoeveel jongen krijgt het dier? wat is er speciaal aan het dier? Infokaarten oerwouddieren een schat aan woorden Dieren R Ontdek het oerwoud R Nog veel meer ontdekken blad 1 van 5 de aap waar woont het dier? wat eet het dier? hoe ziet het jong van het dier eruit en

Nadere informatie

inhoud De oude eik 1. In het park 2. De delen van de eik 3. Herfst 4. Dieren helpen de eik. 5. Winter 6. Lente 7. Rupsen 8.

inhoud De oude eik 1. In het park 2. De delen van de eik 3. Herfst 4. Dieren helpen de eik. 5. Winter 6. Lente 7. Rupsen 8. De oude eik inhoud De oude eik 3 1. In het park 4 2. De delen van de eik 5 3. Herfst 6 4. Dieren helpen de eik. 7 5. Winter 8 6. Lente 9 7. Rupsen 10 8. De galwesp 11 9. De boomklever 12 10. Filmjes 13

Nadere informatie

inhoud 1. Oren 2. De vleermuis 3. De olifant 4. De uil 5. De dolfijn 6. De postduif 7. De tijgermot 8. De kat 9. De hond 10. Filmpjes Pluskaarten

inhoud 1. Oren 2. De vleermuis 3. De olifant 4. De uil 5. De dolfijn 6. De postduif 7. De tijgermot 8. De kat 9. De hond 10. Filmpjes Pluskaarten Oren inhoud 1. Oren 3 2. De vleermuis 4 3. De olifant 5 4. De uil 6 5. De dolfijn 7 6. De postduif 8 7. De tijgermot 9 8. De kat 10 9. De hond 11 10. Filmpjes 12 Pluskaarten 13 Bronnen 15 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

inhoud 1. Bloemen 2. Planten 3. Wat is een bloem? 4. Binnen in de bloem 5. De bloem krijgt bezoek 6. Van stamper naar vrucht

inhoud 1. Bloemen 2. Planten 3. Wat is een bloem? 4. Binnen in de bloem 5. De bloem krijgt bezoek 6. Van stamper naar vrucht Bloemen inhoud. Bloemen 2. Planten 4. Wat is een bloem? 5 4. Binnen in de bloem 6 5. De bloem krijgt bezoek 7 6. Van stamper naar vrucht 8 7. De bloem wordt een vrucht 9 8. Meer hulp 0 9. Kun je me ruiken

Nadere informatie

inhoud 1. Apen 3 2. Gert de gorilla 4 3. Sjors de chimpansee 6 4. Goof de gibbon 8 5. Boris de bonobo Ollie de orang oetan 12 7.

inhoud 1. Apen 3 2. Gert de gorilla 4 3. Sjors de chimpansee 6 4. Goof de gibbon 8 5. Boris de bonobo Ollie de orang oetan 12 7. Apen inhoud. Apen 3. Gert de gorilla 4 3. Sjors de chimpansee 6 4. Goof de gibbon 8 5. Boris de bonobo 0 6. Ollie de orang oetan 7. Filmpjes 4 Pluskaarten 5 Bronnen en foto s 7 Colofon en voorwaarden 8

Nadere informatie

Mijn spreekbeurt gaat over een exotisch dier, de Koala. Ik heb de koala als onderwerp voor mijn spreekbeurt gekozen omdat

Mijn spreekbeurt gaat over een exotisch dier, de Koala. Ik heb de koala als onderwerp voor mijn spreekbeurt gekozen omdat De Koala Inleiding. Mijn spreekbeurt gaat over een exotisch dier, de Koala. Ik heb de koala als onderwerp voor mijn spreekbeurt gekozen omdat Ik ga over de volgende punten iets vertellen: Wat is een koala?

Nadere informatie

DE ORANG OETAN. Bosmens

DE ORANG OETAN. Bosmens DE ORANG OETAN Bosmens Sommige mensen hebben last van hoogtevrees. Dit langharige bosmens heeft het omgekeerde. Hoog in de bomen van het tropische regenwoud zoekt hij naar rijp fruit om te eten. Hij komt

Nadere informatie

DIERENPASPOORT GIRAFFE

DIERENPASPOORT GIRAFFE GIRAFFE Langnek Over de giraffe wordt wel eens gezegd dat hij uit restjes bestaat. Met zijn prachtige wimpers, lange nek, gespleten hoeven, lange staartpluim en hoorntjes op het hoofd valt hij zeker op!.

Nadere informatie

Opa Vogel in het land van de neushoorns

Opa Vogel in het land van de neushoorns Opa Vogel in het land van de neushoorns Opa Vogel, hebben jullie echt neushoorns gezien? Jazeker! Een heleboel zelfs, en nog héél veel andere dieren. En opa heeft veel foto s gemaakt, dus kijk maar gauw

Nadere informatie

Potvis op de dool. Wat is een potvis? De potvis in Heist. Waar leeft de potvis? Stijn Dekelver. baleinwalvissen. De potvis is een

Potvis op de dool. Wat is een potvis? De potvis in Heist. Waar leeft de potvis? Stijn Dekelver. baleinwalvissen. De potvis is een Stijn Dekelver Op woensdag 8 februari 2012 spoelde aan de Belgische kust een potvis aan. Dat gebeurde in Heist, een deelgemeente van Knokke-Heist. Zoiets komt maar een paar keer in een eeuw voor. Het is

Nadere informatie

!!! "# $ %!!!!! ( " %!!+!! " # +

!!! # $ %!!!!! (  %!!+!!  # + Dit boekje is van !!! "# "# $ %!!!!!!&!! ' " # ( " %!!)*!!!!+!! " # + #!!!!! &,!!!* %! Weetjes van giraffen Hoorntjes Een mannetje heeft midden op zijn kop nog een hoorntje. Hij heeft er dus drie. Een

Nadere informatie

inhoud Zee, strand en duin 1. Zand 2. Zon en wind 3. Het duin 4. Dieren in het duin 5. Eb en vloed 6. De jutter 7. Schelpen 8.

inhoud Zee, strand en duin 1. Zand 2. Zon en wind 3. Het duin 4. Dieren in het duin 5. Eb en vloed 6. De jutter 7. Schelpen 8. Zee, strand en duin inhoud Zee, strand en duin 3 1. Zand 4 2. Zon en wind 5 3. Het duin 6 4. Dieren in het duin 7 5. Eb en vloed 8 6. De jutter 9 7. Schelpen 10 8. De zeehond 11 9. Naar het strand 12 10.

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Borst of fles 2. Zogen 3. De boer en zijn dieren 4. De fabriek 5. Slagroom, boter en karnemelk 6. Kaas 7. Meer zuivel 8.

inhoud blz. 1. Borst of fles 2. Zogen 3. De boer en zijn dieren 4. De fabriek 5. Slagroom, boter en karnemelk 6. Kaas 7. Meer zuivel 8. Melk inhoud blz. 1. Borst of fles 3 2. Zogen 4 3. De boer en zijn dieren 5 4. De fabriek 6 5. Slagroom, boter en karnemelk 7 6. Kaas 8 7. Meer zuivel 9 8. Melkweetjes 10 9. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Bronnen

Nadere informatie

inhoud blz. Kou 1. Het weer 2. Rillen van de kou 3. Kleren 4. Koelkast en vriezer 5. Koude kleuren 6. Noordpool en Zuidpool 7.

inhoud blz. Kou 1. Het weer 2. Rillen van de kou 3. Kleren 4. Koelkast en vriezer 5. Koude kleuren 6. Noordpool en Zuidpool 7. Kou inhoud blz. Kou 3 1. Het weer 4 2. Rillen van de kou 5 3. Kleren 6 4. Koelkast en vriezer 7 5. Koude kleuren 8 6. Noordpool en Zuidpool 9 7. Dieren en kou 10 8. Een koutje vatten 12 9. Filmpjes 13

Nadere informatie

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België Kijk je mee? Oerwoud 2006, Parasol N.V. België Pag. 2 Inhoudsopgave In het oerwoud 3 De luiaard 4 De toekan 5 De jaguar 6 De leguaan 7 De tapir 8 De papegaai 9 De aap 10 De adder 11 Lianen 12 Woordenlijst

Nadere informatie

inhoud 1. Dolfijnen 2. De bouw van een dolfijn 3. De zintuigen 4. De school 5. Voedsel 6. Sprongen en spel 8. Gevaar! 9.

inhoud 1. Dolfijnen 2. De bouw van een dolfijn 3. De zintuigen 4. De school 5. Voedsel 6. Sprongen en spel 8. Gevaar! 9. Dolfijnen inhoud 1. Dolfijnen 3 2. De bouw van een dolfijn 4 3. De zintuigen 6 4. De school 7 5. Voedsel 8 6. Sprongen en spel 9 8. Gevaar! 10 9. Soorten dolfijnen 11 10. Filmpje 15 Pluskaarten 16 Bronnen

Nadere informatie

SPEURTOCHT. Groep 5 en 6. Veel plezier!

SPEURTOCHT. Groep 5 en 6. Veel plezier! SPEURTOCHT Groep 5 en 6 Met deze speurtocht loop je door het hele park. Volg de wandelroute, dan zie je alle dieren! Ben jij een echte spoorzoeker? Veel plezier! GIRAFFE Het eerste wat opvalt aan de giraffe

Nadere informatie

Mijn WERKSTUK in 10 stappen

Mijn WERKSTUK in 10 stappen Mijn WERKSTUK in 10 stappen Stap 1. Stap 2. Stap 3. Stap 4. Stap 5 Stap 6 Stap 7 Stap 8 Stap 9 Stap 10 Wat is je onderwerp? Ik schrijf een motivatie. Woordveld maken en ordenen Ik stel drie vragen op waarmee

Nadere informatie

De orka. De geschiedenis van de orka. Kenmerken van de orka

De orka. De geschiedenis van de orka. Kenmerken van de orka De orka De orka is de grootste soort uit de familie van de dolfijnen. De orka heeft een gezet lichaam, met een stompe snuit. Het dier heeft één spuitgat, en grote peddelvormige buikvinnen. Wil je zelf

Nadere informatie

6.4. Boekverslag door Z woorden 30 november keer beoordeeld

6.4. Boekverslag door Z woorden 30 november keer beoordeeld Boekverslag door Z. 3724 woorden 30 november 2009 6.4 30 keer beoordeeld Vak Biologie Rondleiding olifanten. Olifanten leven in graslanden en in de bossen van Afrika en Azië. In Afrika komen 2 soorten

Nadere informatie

Winterboek. Met filmpjes, werkblad en puzzels. Groep 3/4. uitgave januari 2013

Winterboek. Met filmpjes, werkblad en puzzels. Groep 3/4. uitgave januari 2013 Winterboek uitgave januari 2013 Met filmpjes, werkblad en puzzels Groep 3/4 inhoud blz. Winter 3 1. Slaap 4 2. Glad 5 3. Geheime plekjes 6 4. Dikke jas 7 5. Dikke vacht 8 6. Vogels voeren 9 7. Broeden

Nadere informatie

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van LESPAKKET ECOLOGIE VMBO Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK SPOREN Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie hebt, volgen hier

Nadere informatie

De leeuw. De geschiedenis van de leeuw. Kenmerken van de leeuw

De leeuw. De geschiedenis van de leeuw. Kenmerken van de leeuw De leeuw Wat is nou mooier dan je spreekbeurt houden over de leeuw? De leeuw is een prachtig roofdier en een moedig en krachtig dier. En sinds de middeleeuwen heeft de leeuw de titel koning der dieren.

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Eten 3 2. De maaltijd 4 3. Het bestek 5 4. Planten en dieren 6 5. Uit eten 8 6. Eten in andere landen Dat lust ik niet

inhoud blz. 1. Eten 3 2. De maaltijd 4 3. Het bestek 5 4. Planten en dieren 6 5. Uit eten 8 6. Eten in andere landen Dat lust ik niet Eten inhoud blz.. Eten 3 2. De maaltijd 4 3. Het bestek 5 4. Planten en dieren 6 5. Uit eten 8 6. Eten in andere landen 0 7. Dat lust ik niet. 8. Hap, slik, boem! 2 9. Filmpjes 4 Pluskaarten 5 Bronnen

Nadere informatie

Inhoud 1. Paarden 2. Paardachtigen 3. Over merries en hengsten 4. De bouw van een paard 5. Leeftijd en tanden 6. Van wild paard naar huisdier

Inhoud 1. Paarden 2. Paardachtigen 3. Over merries en hengsten 4. De bouw van een paard 5. Leeftijd en tanden 6. Van wild paard naar huisdier Paarden Inhoud 1. Paarden 3 2. Paardachtigen 4 3. Over merries en hengsten 5 4. De bouw van een paard 6 5. Leeftijd en tanden 7 6. Van wild paard naar huisdier 8 7. De gang van een paard 9 8. De bereden

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Apenheul Geschiedenis Apenheul ging voor het eerst open in 1971. Het eerste en enige park ter wereld waar apen vrij in het bos leefden en vrij tussen de bezoekers konden lopen. Het begon met wolapen, slingerapen

Nadere informatie

Welkom bij het IFAW Animal Action lesprogramma

Welkom bij het IFAW Animal Action lesprogramma Welkom bij het IFAW Animal Action lesprogramma DEZE MAAND IN HET SPOTLICHT: OLIFANTEN Olifantenvrouwtjes en hun dochters brengen hun hele leven samen door. Als er gevaar dreigt, maken de volwassen olifanten

Nadere informatie

WOLF. Huilend roofdier

WOLF. Huilend roofdier WOLF Huilend roofdier Wolven hebben vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die haar oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

inhoud 1. Staarten 2. Weg vlieg! 3. Evenwicht. 4. Een fopstaart 5. Hoe vind je mijn staart? 6. Een extra arm 7. Een praatstaart 8.

inhoud 1. Staarten 2. Weg vlieg! 3. Evenwicht. 4. Een fopstaart 5. Hoe vind je mijn staart? 6. Een extra arm 7. Een praatstaart 8. Staarten inhoud 1. Staarten 3 2. Weg vlieg! 4 3. Evenwicht. 5 4. Een fopstaart 6 5. Hoe vind je mijn staart? 7 6. Een extra arm 8 7. Een praatstaart 9 8. Draaistaart 10 9. Een krukje 11 10. Filmpjes 12

Nadere informatie

SPEURTOCHT. Groep 5 en 6. Deze speurtocht bestaat uit twee delen.

SPEURTOCHT. Groep 5 en 6. Deze speurtocht bestaat uit twee delen. SPEURTOCHT Groep 5 en 6 Deze speurtocht bestaat uit twee delen. 1. Tijdens het eerste deel volg je de wandelroute. Kijk dus goed naar de bordjes. Ben jij een echte spoorzoeker? 2. Tijdens het tweede deel

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Soorten 3 2. Zo herken je een insect 4 3. Insecten en hun jong 6 4. Vijanden Meer insecten Filmpjes 15 Pluskaarten 16

inhoud blz. 1. Soorten 3 2. Zo herken je een insect 4 3. Insecten en hun jong 6 4. Vijanden Meer insecten Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Insecten inhoud blz. 1. Soorten 3 2. Zo herken je een insect 4 3. Insecten en hun jong 6 4. Vijanden 10 5. Meer insecten 11 6. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden 18

Nadere informatie

inhoud blz. Vleugels 3 1. Zweven 4 2. Vleugels om te zwemmen 5 3. De boemerang 6 4. Vogels op de grond 7 5. Het geheim van vliegen 8 6.

inhoud blz. Vleugels 3 1. Zweven 4 2. Vleugels om te zwemmen 5 3. De boemerang 6 4. Vogels op de grond 7 5. Het geheim van vliegen 8 6. Vleugels inhoud blz. Vleugels 3 1. Zweven 4 2. Vleugels om te zwemmen 5 3. De boemerang 6 4. Vogels op de grond 7 5. Het geheim van vliegen 8 6. Snelle vleugels 9 7. Geboren zonder vleugels 10 8. Zaden

Nadere informatie

KOMODOVARAAN. Door: Jade Boezer

KOMODOVARAAN. Door: Jade Boezer KOMODOVARAAN Door: Jade Boezer 1 Voorwoord Mijn werkstuk gaat over Komodovaranen. Ik doe het erover omdat ik een onderwerp zocht voor mijn werkstuk en nog niets over Komodovaranen wist. Toen ik aan het

Nadere informatie

Mijn WERKSTUK in 11 stappen

Mijn WERKSTUK in 11 stappen Mijn WERKSTUK in 11 stappen! Stap 1. Wat is je onderwerp?! Stap 2. Ik schrijf een motivatie.! Stap 3. Woordveld maken en ordenen! Stap 4. Ik stel drie vragen op waarmee ik mijn opzoekwerk begin! Stap 5

Nadere informatie

CALIFORNISCHE ZEELEEUW

CALIFORNISCHE ZEELEEUW CALIFORNISCHE ZEELEEUW Zwemmende acrobaat De Californische zeeleeuw is een van de meest elegante waterdieren die er bestaan. Met snelheden van wel 40 kilometer per uur schieten ze als een pijl door het

Nadere informatie

Tijger. Een machtige streepjeskat

Tijger. Een machtige streepjeskat Tijger Een machtige streepjeskat Aan de manier waarop tijgers sluipen en op hun prooi afspringen, is goed te zien dat ze uit de familie van katachtigen komen. De tijger is binnen die familie zelfs de grootste

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 3 en 4. Extra oefenen Niveau A

Begrijpend lezen Strategie 3 en 4. Extra oefenen Niveau A Begrijpend lezen Strategie 3 en 4 Extra oefenen Niveau A Remediëringsbladen - strategie 3 en 4 Niveau A 2 Wat weet ik al? En welke vragen heb ik? Je hebt al geleerd om een voorspelling te maken voordat

Nadere informatie

inhoud 1. Een bijzondere vogel 2. De woonplaats 3. Soorten pinguins 4. Pinguinweetjes 5. Filmpjes Bronnen en foto s Colofon en voorwaarden

inhoud 1. Een bijzondere vogel 2. De woonplaats 3. Soorten pinguins 4. Pinguinweetjes 5. Filmpjes Bronnen en foto s Colofon en voorwaarden Pinguins inhoud 1. Een bijzondere vogel 3 2. De woonplaats 5 3. Soorten pinguins 6 4. Pinguinweetjes 12 5. Filmpjes 14 Bronnen en foto s 15 Colofon en voorwaarden 16 2 1. Een bijzondere vogel Geen vleugels,

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW

DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW Zwemmende acrobaat De Californische zeeleeuw is één van de meest elegante waterdieren die er bestaat. Met snelheden van wel 40 kilometer per uur schiet hij als een pijl door het

Nadere informatie

SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA

SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LAMA

Nadere informatie

Flora en fauna. Flora

Flora en fauna. Flora Flora en fauna Flora De bomen in Australië zijn het hele jaar groen. Niet altijd het mooie groen zoals bij ons, maar meer het grijze groen. Zoals de eucalyptus, waarvan de meeste soorten nooit hun bladeren

Nadere informatie

Vissen op prehistorische botten

Vissen op prehistorische botten Doel Materialen Vak Niveau Duur Werkwijze Veldwerktip De leerlingen kunnen: vertellen hoe de Noordzee er 10.000 jaar geleden uitzag, vertellen waarom er botten van prehistorische zoogdieren in de Noordzee

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Zoet 2. Honing 3. Suiker 4. Zoet water 5. Smaak en proeven 6. Zoet en tanden 7. Wie zoet is. 8. Snoep 9. Filmpjes Pluskaarten

inhoud blz. 1. Zoet 2. Honing 3. Suiker 4. Zoet water 5. Smaak en proeven 6. Zoet en tanden 7. Wie zoet is. 8. Snoep 9. Filmpjes Pluskaarten Zoet Zoet inhoud blz. 1. Zoet 3 2. Honing 4 3. Suiker 6 4. Zoet water 7 5. Smaak en proeven 8 6. Zoet en tanden 9 7. Wie zoet is. 10 8. Snoep 11 9. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon

Nadere informatie

DE GEWONE ZEEHOND. Huiler

DE GEWONE ZEEHOND. Huiler DE GEWONE ZEEHOND Huiler Je gelooft het bijna niet als je in die mooie zwarte ogen kijkt, maar een gewone zeehond is een echt roofdier. Zijn scherpe tanden en gestroomlijnde lichaam zijn perfect voor het

Nadere informatie

inhoud blz. Vlinders 3 1. Insecten 4 2. De kop 5 3. De vleugels 6 4. Van ei tot vlinder 7 5. Dag en nachtvlinders 8 6. Voedsel 9 7. Vijanden 10 8.

inhoud blz. Vlinders 3 1. Insecten 4 2. De kop 5 3. De vleugels 6 4. Van ei tot vlinder 7 5. Dag en nachtvlinders 8 6. Voedsel 9 7. Vijanden 10 8. Vlinders inhoud blz. Vlinders 3 1. Insecten 4 2. De kop 5 3. De vleugels 6 4. Van ei tot vlinder 7 5. Dag en nachtvlinders 8 6. Voedsel 9 7. Vijanden 10 8. Vlinders in Nederland 11 9. Filmpjes 15 Pluskaarten

Nadere informatie

SPREEKBEURT GROENE LEGUAAN

SPREEKBEURT GROENE LEGUAAN SPREEKBEURT GROENE LEGUAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GROENE

Nadere informatie

6.4. Boekverslag door V woorden 11 april keer beoordeeld. Inhoudsopgave. Inleiding. Groep van het dierenrijk

6.4. Boekverslag door V woorden 11 april keer beoordeeld. Inhoudsopgave. Inleiding. Groep van het dierenrijk Boekverslag door V. 1256 woorden 11 april 2006 6.4 729 keer beoordeeld Vak Biologie Inhoudsopgave Inleiding Groep van het dierenrijk Hoe is de koala opgebouwd? Waar leeft de koala? Welke leefgewoonte heeft

Nadere informatie

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier Chinchilla Chinchilla kennis Chinchilla s zijn knaagdieren die oorspronkelijk uit het Andes gebergte in Zuid-Amerika komen. Ze hebben een dikke zilverblauwgrijze vacht en zien er erg knuffelbaar uit. Maar

Nadere informatie

Wat zit er in je hoofd?

Wat zit er in je hoofd? Wat zit er in je hoofd? Een boek van Jan von Holleben Met teksten van Michael Madeja en Katja Naie Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Dit zit er in mijn hoofd Weetjes over een echte wondermachine: de hersenen

Nadere informatie

inhoud 1. Mmmmm lekker zoet 2. Waar komt suiker vandaan? 3. Suiker vind je overal 4. Nog meer suiker 5. Te veel suiker 6. Hoe word je te dik?

inhoud 1. Mmmmm lekker zoet 2. Waar komt suiker vandaan? 3. Suiker vind je overal 4. Nog meer suiker 5. Te veel suiker 6. Hoe word je te dik? Suiker inhoud 1. Mmmmm lekker zoet 3 2. Waar komt suiker vandaan? 4 3. Suiker vind je overal 6 4. Nog meer suiker 10 5. Te veel suiker 11 6. Hoe word je te dik? 12 7. Geen eten 13 8. Afvallen 14 9. Au,

Nadere informatie