Milieuprogramma Ontsluiting Milieuinformatie. Milieuzonering in ruimtelijke ordening

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Milieuprogramma 2011. Ontsluiting Milieuinformatie. Milieuzonering in ruimtelijke ordening"

Transcriptie

1 1 In het milieuprogramma staan alle activiteiten uit het uitvoeringsprogramma van het milieubeleidsplan. Het geeft een beschrijving van de activiteiten die in 2011 uitgevoerd worden. Het overzicht van de financiële gevolgen staat in het raadsbesluit en in de gemeentebegroting aangegeven. Activiteit Omschrijving INSTRUMENTEN I1 I2 Uitvoeren communicatieen educatieactiviteiten Ontsluiting Milieuinformatie Bij de uitvoering van milieucommunicatie en educatie wordt gezocht naar aansluiting bij landelijke initiatieven. De keuzes voor de communicatie worden gemaakt op basis van het communicatieplan dat in 2010 wordt opgesteld. Het overgrote deel van de milieu-informatie die nog ontsloten moet worden, zal gebeuren op het GIS-platform. Voor het ontsluiten van bodeminformatie zal in samenwerking met de regio een manier komen om via het Internet gegevens op te vragen. Daarnaast zal een GIS-systeem gebruikt worden voor professioneel gebruik. I3 I4 I5 Milieuzonering in ruimtelijke ordening Opstellen Communicatieplan Uitvoeren van communicatie De milieuzonering in de ruimtelijke ordening is een vast onderdeel van de bedrijfsvoering. Bij alle principeverzoeken en bestemmingsplanwijzigingen wordt getoetst aan Bedrijven en milieuzonering. Het milieucommunicatieplan wordt opgesteld in De uitvoering van de milieucommunicatie wordt gedaan in verband met energiesubsidies, afvalscheiding e.d. Naar aanleiding van de uitkomsten en keuzes in het milieucommunicatieplan kan beoordeeld worden hoe de in 2011 wordt gebruikt. I6 Milieu in Nota Handhaving In de Uitvoeringsnota WABO staat aangegeven op welke manier de handhaving vorm wordt gegeven, en welke capaciteit daarvoor nodig is. I7 Opstellen jaar-programma Vergunnin-gen en handhaving Het opstellen van jaarprogramma s voor de vergunningverlening en handhaving is een vast onderdeel van de bedrijfsvoering. Zie Uitvoeringsnota WABO. I8 Actualiseren Het actualiseren van de milieuvergunningen is een vast onderdeel van de bedrijfsvoering.

2 2 milieuvergunningen ouder Zie Uitvoeringsnota WABO. dan 10 jaar I9 Reguliere Milieuhandhaving De milieuhandhaving is een vast onderdeel van de bedrijfsvoering. Zie Uitvoeringsnota WABO. Het wordt meer geïntegreerd in de WABO-handhaving. I10 Subsidie Energiebeleid Afgerond. Uitvoering is bij activiteit E 15. I12 Monitoring op afdelingsniveau van milieudoelen I11 Uitvoeringsbudget milieuinitiatieven In het Milieubeleidsplan is als activiteit opgenomen om bewonersinitiatieven op het gebied van milieu en duurzame ontwikkeling, die ten goede komen van het lokale milieu en/of inwoners, financieel te ondersteunen. Hiervoor was een jaarlijks budget van 5000 vrijgemaakt. Bij de begroting van 2010 is dat niet ingevoerd. Voor 2011 wordt het wel ingevoerd. I11a Millenniumgemeente Voor de jaren tot 2015 wordt jaarlijks ,- opgenomen voor de Millenniumgemeenteactiviteiten. Dit geld wordt beheerd door het Comité van Aanbeveling-Millenniumgemeente. De monitoring van de milieudoelen wordt op afdelingsniveau gedaan, en gepresenteerd bij de jaarrekening. I13 Duurzaamheidsmeter De Duurzaamheidsmeter van het COS-Noord-Holland is een vierjaarlijks instrument. Daarom kunnen wij daar in 2011 niet aan deel nemen. Maar het ministerie van VROM meet tweejaarlijks de voortgang van de doelstellingen met de Monitor Duurzaam Inkopen. De overheden krijgen hiermee inzicht in hun prestaties van duurzaam inkopen. Begin 2011 zal de derde Monitor Duurzaam Inkopen plaatsvinden. ENERGIE E1 Bewaken voortgang energiebeleid i.v.m. subsidie E2 Bekendmaken behaalde energieresultaten Het bewaken van de voortgang van het energiebeleid in verband met subsidies is een vast onderdeel van de bedrijfsvoering. De raad wordt hierbij separaat via memo s op de hoogte gehouden. Positieve resultaten van de gemeente worden bekendgemaakt in het Langedijk Informeert. Dit wordt verder uitgewerkt in de milieucommunicatiebeleid. E3 Werken met GPR-gebouw Het GPR (Gemeentelijke praktijkrichtlijn duurzaam bouwen) is aangeschaft in Voor wat betreft de uitvoering wordt verwezen naar de Uitvoeringsnota WABO. E4 Energiescans grote In 2010 worden de energiescans bij de grote gemeentelijke gebouwen uitgevoerd. gemeentelijke gebouwen E5 Bewaken energiegebruik Het bewaken van het energiegebruik is een vast onderdeel van de bedrijfsvoering.

3 3 gemeente E5a Verminderen energieverbruik gemeentelijke gebouwen Aan het beleid om het energiegebruik van de gemeentelijke gebouwen met 2% per jaar te verminderen, wordt uitvoering gegeven door een onderzoek naar de mogelijkheden en acties om dit te bereiken. met 2% per jaar E5b Energie-neutraal Visie en onderzoek naar de kansen en knelpunten van een energieneutrale gemeente (klimaatbeleidsplan). Hiervoor is naar schatting nodig. E6 Energielabeling De energielabeling van gemeentelijke gebouwen is afgerond. gemeentelijke gebouwen E7 Regeling woonwerkverkeer De regeling woon-werkverkeer wordt in 2010 opnieuw vastgesteld. E8 Verduurzamen gemeentelijk wagenpark Het verduurzamen van het gemeentelijk wagenpark is een vast onderdeel van de bedrijfsvoering. E9 Duurzaam inkopen Dit is een vast onderdeel van de bedrijfsvoering. Bij de buitendienst wordt het nog nader gespecificeerd. E10 Beleidskader energie- en duurzaamheidseisen nieuwbouw woningen De duurzaamheidseisen voor nieuwbouwwoningen worden gedeeltelijk in regionaal verband vastgesteld. Eisen stellen aan nieuwbouwhuizen is niet mogelijk. Communicatie wel. E11 Energievisie Bij de uitbreidingswijken wordt een energievisie opgesteld. nieuwbouwprojecten E12 Energieprestatie-afspraken woningbouwvereniging Bij de prestatieafspraken met de woningbouwverenigingen zijn de energieprestatie-afspraken een vast onderdeel. Extra aandacht wordt gegeven aan de bestaande woningen. E13 Toetsing en toezicht Wordt opgenomen in de Uitvoeringsnota WABO. energie woningbouw E14 Voorlichting bewoners Zie E10 en energiesubsidies. Hiervoor is 2000 gereserveerd, die wordt ingevuld in de E15 E15a E16 over energie Uitvoering DE-subsidie provincie Ondersteuning energiemaatregelen bij huurders. Beleidskader energie- en duurzaamheidseisen milieucommunicatienota. De Duurzame Enerige-subsidieregeling (DE-regeling) wordt uitgevoerd. Hiervoor is in ,- beschikbaar. Voor 2010 en 2011 is door de raad, naast de DE-subsidie een Energiesubsidie vastgesteld van Hierover is in 2010 een apart plan opgesteld. Naar verwachting wordt een deel van de energiesubsidie bestemd voor de ondersteuning bij huurders van energiebesparende maatregelen. Voorbeelden zijn: energiepakketten gecombineerd met energiebesparingsadviezen. Bij de bedrijven die zich willen vestigen op Breekland worden in het koopcontract duurzaamheidseisen opgenomen.

4 4 nieuwbouw utiliteit E17 Toetsing en toezicht Wordt opgenomen in de Uitvoeringsnota WABO. energie utiliteit E18 Parkmanagement Het parkmanagement op Breekland is opgezet. E19 Energie bij grote energieverbruikende bedrijven Is vast onderdeel van de uitvoering van de afdeling VVH en wordt opgenomen in de Uitvoeringsnota WABO. E20 Fietsvoorzieningen RO De aandacht en stimulering van fietsvoorzieningen is een vast onderdeel van de ROprocedures. E21 Fietsvoorzieningen bestaande inrichting Verbeteren van de fietsinrichting in de bestaande inrichting is een vast onderdeel van de bedrijfsvoering. E22 Fietsverbinding kust Wordt opgenomen in inspanningen voor tunnel Nauertogt en in recreatieschap Geestmerambacht. E23 Stimuleren langzaam verkeer en OV Het stimuleren van langzaam verkeer (lopen en fietsen) en Openbaar Vervoer is een vast onderdeel van de bedrijfsvoering. De volgende aanbesteding van OV is medio E24 Stroomvoorziening vrachtwagenparkeerplaats Een onderzoek naar de mogelijkheden voor stroomvoorziening op vrachtwagenparkeerplaatsen wordt in 2011 gestart. E25 E26 Biobrandstof-afleverpunt, onderzoek Alkmaar Aanpassen wagenpark als biobrandstof beschikbaar komt Een onderzoek naar de mogelijkheden van biobrandstofafleverpunten is uitgevoerd in 2010 Het aanpassen van het wagenpark op het gebruik van biobrandstoffen is momenteel niet mogelijk. Wel is het een vast onderdeel bij de criteria voor de aanschaf van het wagenpark. GROEN GR1 Aanwijzen ecologische In 2011 worden de ecologische zones vastgesteld groenzones GR2 Omschrijving ecologische Bij de ecologische zones, hoort een omschrijving ecologische onderhoud en inrichting. inrichting en onderhoud GR3 Recreatie en natuur in De structuur visie wordt in 2011 vastgesteld structuurvisie GR4 Natuurwaardenkaart en Een natuurwaardenkaart en gedragscode flora en fauna is opgesteld in 2011

5 5 gedragscode GR5 Duurzaam onkruidbeheer Duurzaam onkruidbeheer is een vast onderdeel van de bedrijfsvoering. WATER W1 Waterplan Het Waterplan wordt afgerond in 2010 W2 GRP Het nieuwe verbrede GRP is gestart in Verwachting: gereed in Op milieugebied wordt onder andere aandacht besteed aan waterkwaliteit, afvoer van regenwater, materiaal gebruik. LUCHT L1 L2 L3 L4 L5 Inventariseren luchtkwaliteit Luchtkwaliteitsgegevens openbaar Weren vrachtauto s uit kom Toezicht goed ingeregelde ventilatie Luchtkwaliteit in bestemmingsplannen De inventarisatie Luchtkwaliteit wordt opgenomen in het onderzoek EU-richtlijn Omgevingslawaai. Bij beiden is het verkeer de bron van de verontreiniging. Luchtkwaliteitsgegevens worden zoveel als mogelijk openbaar gemaakt, maar de definitieve digitale invulling hangt samen met G3 Het weren van vrachtauto s uit de kom is uitgevoerd binnen het Verkeers- en vervoersplan. Vrachtauto s worden zo snel mogelijk naar de ruit om Langedijk geleid. Wordt opgenomen in de Uitvoeringsnota WABO. Het onderzoek naar de invloed van de luchtkwaliteit binnen bestemmingsplannen en is een vast onderdeel van het beleid. Echter uit alle studies blijkt dat langedijk geen luchtkwaliteitsknelpunten heeft. GELUID G1 Onderzoek geluid in bestemmingsplannen Het onderzoek naar de invloed van geluid binnen bestemmingsplannen en is een vast onderdeel van het beleid. G2 Geluidsgegevens openbaar Geluidsgegevens worden zoveel als mogelijk openbaar gemaakt, maar dit hangt voor een definitieve invulling samen met G3 G3 Gemeentelijk geluidsbeleid In het kader van de Europese richtlijn voor omgevingslawaai en de eisen voor Geluidbeleid, wordt samengewerkt binnen het agglomeraat Alkmaar. Eerst wordt geluidsonderzoek gedaan, daarna gemeentespecifiek beleid opgesteld. Hiervoor wordt door het rijk

6 6 G4 Geluidstoetsing en handhaving bij nieuwbouw G5 Saneren van woningen B- lijst G5a Geluidsscherm Raillawaai Sint Pancras aan bijgedragen. Wordt opgenomen in de Uitvoeringsnota WABO. Betreft nog uitvoering van ISV 2. Het saneren van woningen langs de Uitvalsweg en de N504 wordt in 2011 afgerond. In 2009 heeft de gemeente een beschikking gekregen van voor de voorbereidingen van een geluidsscherm langs het spoor langs Sint Pancras. De voorbereidingen zijn in 2010 gestart, lopen door in BODEM B1 B2 Invullen Bodeminformatiesysteem Oriënterende bodemonderzoeken Implementeren besluit bodemkwaliteit Een bodeminformatiesysteem wordt aangeschaft in samenwerking met de Milieudienst West Friesland. Het beheer van het Bodeminformatiesysteem wordt uitgevoerd door regio West Friesland. Totale kosten , en daarna structureel De bodemonderzoeken in het kader van oriënterende onderzoeken zijn afgerond. B3-B6 In het kader van het besluit Bodemkwaliteit wil de gemeente zoveel mogelijk grond hergebruiken, op basis van generiek beleid. Om zoveel mogelijk grond te kunnen hergebruiken wordt een samenwerking met de regio; s rondom Alkmaar, de Kop van Noord-Holland en West-Friesland onderzocht. B7 Bodemgegevens openbaar Bodemgegevens zijn in principe openbaar. De digitalisering er van wordt in regionaal verband uitgevoerd. B8 Bodemonderzoeken bij Zie Uitvoeringsnota WABO. bouwvergunning B9 Actie tankslag De actie om nog aanwezige ondergrondse olietanks te saneren wordt opgestart in 2010, verdere uitvoering naar verwachting in 2011 B10 Bouwrijp maken zoveel mogelijk met gesloten grondbalans Het bouwrijp maken met zoveel mogelijk gesloten grondbalans is een vast onderdeel van de bedrijfsvoering.

7 7 AFVAL A1 Sorteerproef 2-jaarlijks De sorteerproef wordt voorlopig jaarlijks uitgevoerd, om meer inzicht te krijgen in het scheidingsgedrag van de inwoners. Externe kosten 3000 A2 Monitoring zwerfafval Monitoring van het zwerfafval is een vast onderdeel bij de kwaliteitstoets van de buitenruimte. A3 Inzameling kunststof afval De inzameling van kunststof afval is een vast onderdeel van de bedrijfsvoering. A4 Optimaliseren effectiviteit en efficiency gescheiden afval In 2010 is de kadernota Afval vastgesteld. Daarna is een onderzoek gestart naar de optimalisering van het inzamelen van gescheiden afval. Dat loopt nog door in A5 Optimaliseren milieustraat Het optimaliseren van de milieustraat maakt onderdeel uit van de optimalisering van de gescheiden inzameling. Door minder graf huisafval op te halen, moet de milieustraat efficiënter worden. A6 Onderzoek Ondergrondse containers Het onderzoek ondergrondse containers is afgerond. In 2011 worden weer een twaalftal ondergrondse inzamelcontainers geplaatst. Verdere plaatsing bij hoogbouw en winkelcentra hangt af van de optimalisatiestudie huishoudelijk afval. EXTERNE VEILIGHEID EV1 Beleid externe veiligheid In 2011 moeten de milieuvergunningen zijn aangepast aan de eisen voor externe veiligheid. EV2 Communicatie externe veiligheid De communicatie over externe veiligheid wordt voornamelijk opgepakt i regionaal (Veiligheidsregio Noord-Holland Noord) verband. EV3 Externe veiligheid in RO De externe veiligheid wordt bij alle ruimtelijke plannen betrokken, onder andere i het reguliere overleg met de externe partners. EV4 Verlening ontheffing gevaarlijks stoffen De verlening van ontheffing van de route gevaarlijke stoffen is niet meer nodig, omdat de gemeente gekozen heeft voor de algemene wetgeving op het gebied van de route gevaarlijke stoffen

2.1.2 lucht De luchtkwaliteit binnen Baarn wordt inzichtelijk gemaakt op de vmk (GVVP) X X

2.1.2 lucht De luchtkwaliteit binnen Baarn wordt inzichtelijk gemaakt op de vmk (GVVP) X X 3.4 Het Milieu Uitvoeringsprogramma 2012-2015 Overzicht uren Overzicht budget 2.1.1 bodem 750 750 750 750 29.266 29.266 29.266 29.266 2.1.1.1 uiterlijk 2015 alle spoedeisende locaties in beeld en gesaneerd

Nadere informatie

III.3 Tabel: meerjarenprogramma en benodigde capaciteit milieubeleidsplan

III.3 Tabel: meerjarenprogramma en benodigde capaciteit milieubeleidsplan II.1 Woonomgeving II.1.1 Wettelijk verplichte taken II.1.1.1 Onderzoek mogelijkheden geluidbeleid 20 uur II.1.1.2 Saneren woningen met een te hoge 40 uur 0 0 geluidsbelasting II.1.1.3 Uitvoeren overige

Nadere informatie

MILIEUVERSLAG 2011 gemeente Langedijk

MILIEUVERSLAG 2011 gemeente Langedijk MILIEUVERSLAG 2011 gemeente Langedijk Milieuverslag 2011 1 Milieuverslag 2011 2 INHOUD Inleiding....... pag. 4 Instrumenten van het Milieubeleid.... 4 1 Energie en Duurzaamheid...... 5 2 Communicatie.......

Nadere informatie

Informatie Voor de feitelijke informatie wordt verwezen naar het milieujaarverslag.

Informatie Voor de feitelijke informatie wordt verwezen naar het milieujaarverslag. M E M O R A A D Aan: Van: de gemeenteraad college van Heusden Datum: 31 juli 2012 Onderwerp: Milieujaarverslag 2011 Doel: Aanleiding: Aard informatie: ter kennisname/ter informatie informatie (periodiek)

Nadere informatie

Milieu-uitvoeringsprogramma 2007/2008 gemeente Drimmelen

Milieu-uitvoeringsprogramma 2007/2008 gemeente Drimmelen Milieu-uitvoeringsprogramma / gemeente Drimmelen Nr. Activiteit Uren Kosten Uren Kosten Verantw. afdeling Betrokken afdelingen I Algemeen I.1 Milieu-uitvoeringsprogramma 2009 100 uur -milieu I.2 Milieujaarverslag

Nadere informatie

OVERZICHT WETTELIJKE EN AUTONOME TAKEN MILIEUPROGRAMMA 2011

OVERZICHT WETTELIJKE EN AUTONOME TAKEN MILIEUPROGRAMMA 2011 OVERZICHT WETTELIJKE EN AUTONOME TAKEN MILIEUPROGRAMMA 2011 Milieubeheer algemeen Milieubeleidsplan Niet wettelijk Naar aanleiding van de onderzoeken door de VROM-inspectie (2000) heeft de toenmalige Raad

Nadere informatie

Raadsvoordracht. Onderwerp: Milieunotitie 2011. Gevraagde beslissing De Milieunotitie 2011 vaststellen. Relevante achtergrondinformatie

Raadsvoordracht. Onderwerp: Milieunotitie 2011. Gevraagde beslissing De Milieunotitie 2011 vaststellen. Relevante achtergrondinformatie Raadsvoordracht Onderwerp: Milieunotitie 2011 Datum: 13 september 2011 Steller: W.P. Groeneveld Portefeuillehouder: R.P. Grondel Gevraagde beslissing De Milieunotitie 2011 vaststellen. Relevante achtergrondinformatie

Nadere informatie

Jaarprogramma Milieu 2015 Gemeente Gouda

Jaarprogramma Milieu 2015 Gemeente Gouda Jaarprogramma Milieu 2015 Gemeente Gouda Omgevingsdienst Midden-Holland Jaarprogramma Milieu 2015 Gouda 2 van 15 Versienummer: 1.0 Datum: 14 oktober 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Omgevingsdienst

Nadere informatie

Er zijn geen financiële en/of personele consequenties verbonden aan dit voorstel.

Er zijn geen financiële en/of personele consequenties verbonden aan dit voorstel. Zaaknummer: OLOGdb16 Onderwerp 1 Collegevoorstel Inleiding Artikel 21.1 eerste lid van de Wet milieubeheer bepaalt dat het college van burgemeester en wethouders jaarlijks verslag uitbrengt aan de gemeenteraad

Nadere informatie

MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015

MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015 MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015 GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE & SPAARNWOUDE Vastgesteld: april 2016 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Procedure vaststelling Milieuverslag en programma... - 3 - Uitbesteding aan ODIJmond

Nadere informatie

Speerpunten Doel Actie/uitwerking Wanneer Wie Dekking kosten /financiering Vanuit zowel het provinciale (landelijke) als lokale bodembeleid

Speerpunten Doel Actie/uitwerking Wanneer Wie Dekking kosten /financiering Vanuit zowel het provinciale (landelijke) als lokale bodembeleid Vanuit zowel het provinciale (landelijke) als lokale bodembeleid Actieve Inventarisatie Afronden asbestinventarisatie 2010 ISV-2 aanpak spoedlocaties spoedlocaties afronden Volledig overzicht van locaties

Nadere informatie

Milieu 2014 Uitvoeringsprogramma December 2013 Veiligheid, Vergunning en Handhaving

Milieu 2014 Uitvoeringsprogramma December 2013 Veiligheid, Vergunning en Handhaving Gemeente Lingewaal Milieu 2014 Uitvoeringsprogramma December 2013 Veiligheid, Vergunning en Handhaving 0. Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 3 1.1 Algemeen 3 1.2 Bestuurlijke verantwoordelijkheid 3 2. Milieubeleid

Nadere informatie

Milieuverslag 2009 gemeente Langedijk

Milieuverslag 2009 gemeente Langedijk Milieuverslag 2009 gemeente Langedijk G. Schutten, afdeling Beleid en Projecten Zuid-Scharwoude, 13 april 2010 Milieuverslag 2009 1 Milieuverslag 2009 2 Inhoud Inleiding..... pag. 5 1 Instrumenten van

Nadere informatie

UITVOERINGSPROGRAMMA 2015-2020

UITVOERINGSPROGRAMMA 2015-2020 UITVOERINGSPROGRAMMA Het Uitvoeringsprogramma van het Milieubeleidsplan omvat negentien projecten waarin de verschillende milieurelevante thema s en de vier benoemde doelgroepen (inwoners, bedrijven, samenkomen.

Nadere informatie

Milieuverslag 2010 gemeente Langedijk

Milieuverslag 2010 gemeente Langedijk Milieuverslag 2010 gemeente Langedijk Milieuverslag 2010 1 Milieuverslag 2010 2 Inhoud Inleiding..... pag. 4 1 Instrumenten van het Milieubeleid.... 5 1.1 Milieuvergunningverlening...... 5 1.2 Milieutoezicht

Nadere informatie

Bestaand budget ja/ nee. Extra budget tov huidig per jr. Bestaande capaciteit ja/nee. ja nes Binnen extra uren communicatie en coördinatie

Bestaand budget ja/ nee. Extra budget tov huidig per jr. Bestaande capaciteit ja/nee. ja nes Binnen extra uren communicatie en coördinatie Speerpunt/ onderwerp Doelstelling speerpunt Verantwoordelijk Team/onderdeel activiteiten Bestaand budget / nee Extra budget tov huidig per jr Bestaande capaciteit /nee Extra Capaciteit tov huidig per jr

Nadere informatie

Gemeente. Schijndel. Beleidsnotitie indieningsvereisten. Voor aanvragen omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.12, lid 1, onder a.

Gemeente. Schijndel. Beleidsnotitie indieningsvereisten. Voor aanvragen omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.12, lid 1, onder a. Gemeente Schijndel Voor aanvragen omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.12, lid 1, onder a., sub 2 Wabo 2 3 bij verzoeken om afwijken van het bestemmingsplan Inleiding Op 24 september 2014 is het

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 11 maart Kerntakendiscussie - thema duurzaamheid en milieu

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 11 maart Kerntakendiscussie - thema duurzaamheid en milieu Aan de raad AGENDAPUNT NR. 3.11 Kerntakendiscussie - thema duurzaamheid en milieu Voorstel (elk beslispunt apart in stemming te brengen): 1. Het college verzoeken voor het thema duurzaamheid en milieu

Nadere informatie

Milieujaarprogramma gemeente Woudrichem

Milieujaarprogramma gemeente Woudrichem Milieujaarprogramma gemeente Woudrichem Uitvoering gemeentelijke milieutaken 2010 1. Inleiding Op grond van artikel 4.20 van de Wet milieubeheer stelt de gemeenteraad jaarlijks een gemeentelijk milieuprogramma

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1076608 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1076607 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente Ptjrmerend

Nadere informatie

Raad 2 juli 2002 Agendanr. : 9 Doc.nr : B200208058 RAADSVOORSTEL. Onderwerp : Milieujaarverslag 2001. Inleiding

Raad 2 juli 2002 Agendanr. : 9 Doc.nr : B200208058 RAADSVOORSTEL. Onderwerp : Milieujaarverslag 2001. Inleiding Raad 2 juli 2002 Agendanr. : 9 Doc.nr : B200208058 Afdeling: : Milieu RAADSVOORSTEL Onderwerp : Milieujaarverslag 2001 Inleiding Artikel 21.1 eerste lid uit de Wet milieubeheer bepaalt dat het college

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Omgevingsdienst IJmond. Jaarstukken 2014, Jaarverslag 2014 en ontwerpbegroting 2016 BBV nr: 2015/160435

Raadsstuk. Onderwerp: Omgevingsdienst IJmond. Jaarstukken 2014, Jaarverslag 2014 en ontwerpbegroting 2016 BBV nr: 2015/160435 Raadsstuk Onderwerp: Omgevingsdienst IJmond. Jaarstukken 2014, Jaarverslag 2014 en ontwerpbegroting 2016 BBV nr: 2015/160435 1. Inleiding Per 1 januari 2014 zijn de Haarlemse taken voor milieutoezicht,

Nadere informatie

gemeente Bunnik INFORMATIENOTA De gemeenteraad Het college van burgemeester en wethouders Datum: 7 maart 2017

gemeente Bunnik INFORMATIENOTA De gemeenteraad Het college van burgemeester en wethouders Datum: 7 maart 2017 gemeente Bunnik INFORMATIENOTA Aan: Van: De gemeenteraad Het college van burgemeester en wethouders Datum: 7 maart 2017 Onderwerp: Tussentijdse evaluatie Bunnik Duurzaam In december 2014 heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing ten behoeve van aanvraag omgevingsvergunning voor het plaatsen van een gedeelte van een woonwagen en voor een meterkast buiten de aangelegde woonwagenlocatie aan de Heelalstraat.

Nadere informatie

Fiscaal beleid voor duurzaamheid

Fiscaal beleid voor duurzaamheid Fiscaal beleid voor duurzaamheid Erik Theissing Ruimte en Duurzaamheid, gemeente Amsterdam Arjen Schep Erasmus Studiecentrum voor Belastingen van Lokale overheden (ESBL) Fiscaal beleid voor duurzaamheid

Nadere informatie

Notitie ten behoeve van behandeling Gemeentelijk Milieubeleidsplan Woudrichem en het bijbehorende jaarprogramma.

Notitie ten behoeve van behandeling Gemeentelijk Milieubeleidsplan Woudrichem en het bijbehorende jaarprogramma. Notitie ten behoeve van behandeling Gemeentelijk Milieubeleidsplan Woudrichem en het bijbehorende jaarprogramma. Inleiding In september is opdracht verleend voor het opstellen van een gemeentelijk milieubeleidsplan

Nadere informatie

Startbijeenkomst Klankbordgroep 21 november

Startbijeenkomst Klankbordgroep 21 november Startbijeenkomst Klankbordgroep 21 november 2018 1 21 november 2018 2 Onderwerpen 1. Welkom en introductie klankbordgroep 2. Voorstelrondje en verwachtingen 3. Status van project/proces 4. Toelichting

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 22 januari 2013 Agendanummer : 15 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Beleid en Projecten : Schutten Voorstel aan de raad Onderwerp : Nota Langedijk

Nadere informatie

Milieudienst West-Holland. Klimaatprogramma Holland Rijnland en Rijnstreek 2008-2012. Gerrit Jan Schraa Programmaleider

Milieudienst West-Holland. Klimaatprogramma Holland Rijnland en Rijnstreek 2008-2012. Gerrit Jan Schraa Programmaleider Klimaatprogramma Holland Rijnland en Rijnstreek 2008-2012 Gerrit Jan Schraa Programmaleider Klimaatprogramma Vervolg op Klimaatbeleid 2003-2007 Waarom een Klimaatprogramma? Wat houdt het programma in?

Nadere informatie

Bestuurscommissie Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel. gemeente Grave commissie Ruimte

Bestuurscommissie Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel. gemeente Grave commissie Ruimte Bestuurscommissie Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel gemeente Grave commissie Ruimte 13-5-2014 Programma Wettelijk kader Beleidsuitgangspunten Reguliere taken Personele inzet reguliere taken BCA

Nadere informatie

Vragen commissie Milieubeleidsplan

Vragen commissie Milieubeleidsplan Vragen commissie Milieubeleidsplan 1. Als er bezuinigd moet worden op onderhoud van groenvoorzieningen waarom dan een milieubeleidsplan dat geld kost voor bovenwettelijke taken? Het opstellen van milieubeleid

Nadere informatie

M I L I E U Z O R G D O E L E N G I M N E T L E D E N

M I L I E U Z O R G D O E L E N G I M N E T L E D E N M I L I E U Z O R G D O E L E N G I M N E T L E D E N In maart 2008 heeft het landelijk GIMnetwerk een workshop over milieuzorgdoelen georganiseerd. In dit kader hebben diverse overheden hun milieuzorgdoelen

Nadere informatie

MILIEUJAARVERSLAG 2016

MILIEUJAARVERSLAG 2016 MILIEUJAARVERSLAG 2016 GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE & SPAARNWOUDE Vastgesteld: 04 april 2017 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Procedure vaststelling Milieuverslag en programma... - 3 - Dienstverleningsovereenkomst

Nadere informatie

Reactienota op de gehouden inspraak

Reactienota op de gehouden inspraak Reactienota op de gehouden inspraak Startnotitie Milieubeleidsplan 12 september 2007 Foto: Kalkhoven Fotografie Foto: Kalkhoven Fotografie Deze notitie reageert op vragen en opmerkingen die naar voren

Nadere informatie

Gelet op artikel 63 van het Reglement van Orde voor vergaderingen van Provinciale Staten e.a.

Gelet op artikel 63 van het Reglement van Orde voor vergaderingen van Provinciale Staten e.a. Voordracht aan Provinciale Staten Van Fractievoorzittersoverleg Vergadering Juli 2015 Nummer 6797 Onderwerp Verdeling taakvelden en thema s over de s 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten van Zuid-Holland,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA A 6 10/1028. Raad. Onderwerp: Vaststellen Visie op bodemkwaliteit 2012

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA A 6 10/1028. Raad. Onderwerp: Vaststellen Visie op bodemkwaliteit 2012 svoorstel jaar 2012 RA12.0123 A 6 10/1028 Onderwerp: Vaststellen Visie op bodemkwaliteit 2012 Portefeuillehouder: T. Houwing-Haisma Afdeling BNR Team Ruimtelijk beleid W. Bijsterbosch, telefoon (14 05

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Dronten- Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 met geprognotiseerde producten

Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Dronten- Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 met geprognotiseerde producten Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Dronten- Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 met geprognotiseerde producten Product 2016 Toelichting Vergunningen en meldingen Milieu-inrichtingen R01 Omgevingsvergunning milieu-inrichting

Nadere informatie

Handhavingsjaarverslag 2006

Handhavingsjaarverslag 2006 Handhavingsjaarverslag 2006 Gemeente Hoogeveen, Afdeling Veiligheid Juni 2007 Jaarverslag 2006 1 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2 3. Inleiding 3 4. Handhavingsprogramma 2006 3 5. Verantwoording 2006

Nadere informatie

Energie Management ACTIE Plan

Energie Management ACTIE Plan 1. Inleiding Het Energie Management ACTIE Plan (EMAP) geeft weer hoe binnen Schulte en Lestraden B.V. de zogenaamde stuurcyclus (Plan-Do-Check-Act) wordt ingevuld om de prestaties en doelstellingen van

Nadere informatie

1. Nota van antwoord. Eindstand 2055 reacties door 3036 personen/instanties.

1. Nota van antwoord. Eindstand 2055 reacties door 3036 personen/instanties. 1. Nota van antwoord Eindstand 2055 reacties door 3036 personen/instanties. Daarnaast zijn enkele petities/handtekeningenacties gevoerd: Petitie Voordorp 975 handtekeningen Petitie NMU meer dan 19.000

Nadere informatie

DE NIEUWE OMGEVINGSVERGUNNING OP WEG NAAR ÉÉN INTEGRALE VERGUNNING IN DE GEMEENTE BARNEVELD. Presentatie 15 oktober 2009 Raadscommissie Grondgebied

DE NIEUWE OMGEVINGSVERGUNNING OP WEG NAAR ÉÉN INTEGRALE VERGUNNING IN DE GEMEENTE BARNEVELD. Presentatie 15 oktober 2009 Raadscommissie Grondgebied DE NIEUWE OMGEVINGSVERGUNNING OP WEG NAAR ÉÉN INTEGRALE VERGUNNING IN DE GEMEENTE BARNEVELD Presentatie 15 oktober 2009 Raadscommissie Grondgebied WAAROM OMGEVINGSVERGUNNING? huidige stelsel is opgebouwd

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2016-2017 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2017 Revisie:

Nadere informatie

Gelet op artikel 1, derde lid, van de Algemene Subsidieverordening Noord-Holland 2009;

Gelet op artikel 1, derde lid, van de Algemene Subsidieverordening Noord-Holland 2009; CVDR Officiële uitgave van Noord-Holland. Nr. CVDR111947_3 22 november 2016 Uitvoeringsregeling externe veiligheid2012 Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Overwegende dat het gelet op het Provinciaal

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Opmeer d.d week 38 VASTGESTELD

Besluitenlijst van de vergadering van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Opmeer d.d week 38 VASTGESTELD Aanwezig: G.J.A.M. Nijpels (voorzitter), E. Deutekom-Muntjewerff, H. Stoker en R.A.H.P. Heijtink Secretaris: M.A.S. Winder Volgnr: 001 Poststuk: 15.0011754 PZI Omschrijving: Besluitenlijst B&W Opmeer d.d.

Nadere informatie

12.1.1 Kwaliteit van de leefomgeving behouden en op punten verbeteren

12.1.1 Kwaliteit van de leefomgeving behouden en op punten verbeteren Programma 12 Milieu 12.1 Wat hebben we bereikt? 12.1.1 Kwaliteit van de leefomgeving behouden en op punten verbeteren Ruimtelijke ontwikkeling o Milieu aspecten worden vroegtijdig betrokken bij projecten/gebiedsontwikkelingen

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2016 Revisie:

Nadere informatie

Opgesteld door ing. A.M. Rodenbach, Recreatie Noord-Holland NV, d.d. 21 januari 2013

Opgesteld door ing. A.M. Rodenbach, Recreatie Noord-Holland NV, d.d. 21 januari 2013 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING, BEHOREND BIJ DE AANGEVRAAGDE VERGUNNING OMG-12-181 Voor de inrichting en het gebruik van een evenemententerrein in deelgebied De Druppels, tegenover Wagenweg 22/24 te Oudkarspel

Nadere informatie

Ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteiten handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en bouwen

Ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteiten handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en bouwen Ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteiten handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en bouwen Burgemeester en wethouders hebben op 17 april 2013 van de heer A.W.A. Bongers, Sint

Nadere informatie

Communicatieplan. CO 2 -prestatieladder Het Veldwerkbureau B.V. Niveau 3. Auteur(s): De heer G.R. Hartkamp De heer J.A. Möller

Communicatieplan. CO 2 -prestatieladder Het Veldwerkbureau B.V. Niveau 3. Auteur(s): De heer G.R. Hartkamp De heer J.A. Möller Communicatieplan CO 2 -prestatieladder Het Veldwerkbureau B.V. Niveau 3 Auteur(s): De heer G.R. Hartkamp De heer J.A. Möller Versie 2.0 12 december 2013 Definitief rapport 1. Introductie Voor u ligt het

Nadere informatie

Openbaar. Besluitenlijst van de vergadering van burgemeester en wethouders d.d. 2 mei (Week 18)

Openbaar. Besluitenlijst van de vergadering van burgemeester en wethouders d.d. 2 mei (Week 18) Openbaar Besluitenlijst van de vergadering van burgemeester en wethouders d.d. 2 mei 2017. (Week 18) Aanwezig: Afwezig: H. van der Sleen, loco-burgemeester, A.B. Lagerweij, H.J. Pinkster, W.I.J.M. Vrijhoef,

Nadere informatie

Informatieavond Vervanging spoorbrug Tricht 19 mei 2009

Informatieavond Vervanging spoorbrug Tricht 19 mei 2009 Informatieavond Vervanging spoorbrug Tricht 19 mei 2009 Inhoud Welkom Korte terugblik Waar staan we nu Toelichting plannen ProRail Vervolgprocedure Vragen - Informatieavond vervanging spoorbrug Tricht

Nadere informatie

tot eind 2025 - LED verlichting bij vervanging - inzet slimme verlichtingsconcepten

tot eind 2025 - LED verlichting bij vervanging - inzet slimme verlichtingsconcepten Doelstelling Actie Doorlooptijd Wat gaan we doen Eigenaarschap Eigen organisatie 20% energiebesparing t.o.v. 2015 Energiebesparing gemeentelijke gebouwen 20% transitie naar hernieuwbare energie t.o.v.

Nadere informatie

Gemeente Binnenmaas Programma Duurzaam Binnenmaas Uitvoeringsprogramma Afdeling Ruimte & Groen P.J. de Bakker, P. Bakker en R.

Gemeente Binnenmaas Programma Duurzaam Binnenmaas Uitvoeringsprogramma Afdeling Ruimte & Groen P.J. de Bakker, P. Bakker en R. Gemeente Binnenmaas Programma Duurzaam Binnenmaas Uitvoeringsprogramma 2011-2014 Afdeling Ruimte & Groen P.J. de Bakker, P. Bakker en R. Tuk 6 april 2011 Inhoudsopgave Voorwoord 2 1 Inleiding 3 1.1 Inleidend

Nadere informatie

Energieconvenant bedrijfsleven Veenendaal en gemeente Veenendaal

Energieconvenant bedrijfsleven Veenendaal en gemeente Veenendaal Energieconvenant bedrijfsleven Veenendaal en gemeente Veenendaal 1 Intentie Bedrijvenkring Veenendaal, de coöperatieve verenigingen van Ondernemend Veenendaal, de deelnemende bedrijven en de gemeente Veenendaal

Nadere informatie

Aantal bijlagen: - Agendapunt: 8

Aantal bijlagen: - Agendapunt: 8 Adviescommissie 5 oktober 2011 Dagelijks bestuur 12 oktober 2011 Algemeen bestuur 2 november 2011 Aantal bijlagen: - Agendapunt: 8 Onderwerp Uitgangspunten financieel beleid 2012-2013 Het algemeen bestuur

Nadere informatie

Wet Natuurbescherming veranderingen bij gemeenten

Wet Natuurbescherming veranderingen bij gemeenten Wet Natuurbescherming veranderingen bij gemeenten Lezing Aardhuissymposium (KNBV en Kroondomein het Loo) 3 maart 2016, Mirjam Broekmeyer, Alterra WUR Wet natuurbescherming Wat verandert er voor gemeenten?

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma. Behorende bij het milieubeleidsplan 2008-2011

Uitvoeringsprogramma. Behorende bij het milieubeleidsplan 2008-2011 Uitvoeringsprogramma Behorende bij het milieubeleidsplan 2008-2011 Inleiding Dit document omvat het uitvoeringsprogramma dat bij het milieubeleidsplan 2008 2011 van de gemeente Tynaarlo behoort. De in

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Gooise Meren - Bijlage 1 Opdrachttabel 2016

Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Gooise Meren - Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Gooise Meren - Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 Product Vergunningen en meldingen Milieu-inrichtingen R01 Omgevingsvergunning milieu-inrichting Kern Bussum Kern Muiden Kern

Nadere informatie

Bestaand budget ja/ nee. Extra budget tov huidig per jr. Bestaande capaciteit ja/nee. nvt nee Max 700 uur per jaar voor periode van maxiamaal 4 jaar

Bestaand budget ja/ nee. Extra budget tov huidig per jr. Bestaande capaciteit ja/nee. nvt nee Max 700 uur per jaar voor periode van maxiamaal 4 jaar Speerpunt/ onderwerp Doelstellling speerpunt Verantwoord -elijk Team/onderdeel activiteiten Bestaand budget / nee Extra budget tov huidig per jr Bestaande capaciteit /nee Extra Capaciteit tov huidig per

Nadere informatie

Beleving van milieu 2012

Beleving van milieu 2012 Beleving van milieu 2012 Gemeente Amersfoort Zwaantina van der Veen Oktober 2012 Milieubewust handelen is gewoner geworden. Er zit groei in de mate waarin Amersfoorters een bijdrage leveren om de stad

Nadere informatie

Ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteiten handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en bouwen

Ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteiten handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en bouwen Ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteiten handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en bouwen Burgemeester en wethouders hebben op 17 april 2013 van de heer A.W.A. Bongers, Sint

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: Programma F Middelen en Economie BBVnummer: 134653 Raadsvoorstel: 134948 Portefeuillehouder: Bert Euser Onderwerp 2e Tussenrapportage

Nadere informatie

Datum Agendapunt Nummer. 9 november R11S007

Datum Agendapunt Nummer. 9 november R11S007 Datum Agendapunt Nummer 9 november 2010 12 R11S007 Onderwerp Duurzaamheidsprogramma Zeewolde Raadsvoorstel Beoogd effect Met het duurzaamheidsprogramma Zeewolde wordt een overkoepelend kader geschetst

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma 2017 en Op weg naar een klimaatneutraal Gemeente Renkum

Uitvoeringsprogramma 2017 en Op weg naar een klimaatneutraal Gemeente Renkum Uitvoeringsprogramma 2017 en 2018 Op weg naar een klimaatneutraal 2040 Gemeente Renkum 1 Inleiding Onderhavig uitvoeringsprogramma geeft een overzicht van projecten en activiteiten die worden gecontinueerd

Nadere informatie

Verslag van de informatieavond over het Milieubeleidsplan Wijk bij Duurstede

Verslag van de informatieavond over het Milieubeleidsplan Wijk bij Duurstede Verslag van de informatieavond over het Milieubeleidsplan Wijk bij Duurstede Datum: Onderwerp: Aanwezig: Notulist: 26 oktober 2009, 19.30-21.30 uur Milieubeleidsplan Wijk bij Duurstede Henk Muis, wethouder

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 24 mei R06S004/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 24 mei R06S004/z Datum Agendapunt Documentnummer 17 R06S004/z160020536 Onderwerp Masterplan Grondstoffen 2016-2020 Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Een duurzame en efficiënte verwijdering en verwerking van al het huishoudelijk

Nadere informatie

Extra impuls gemeenten voor afvalpreventie en afvalscheiding huishoudelijk afval

Extra impuls gemeenten voor afvalpreventie en afvalscheiding huishoudelijk afval Extra impuls gemeenten voor afvalpreventie en afvalscheiding huishoudelijk afval Inhoud 1. Inleiding 3 2. Opzet plannen voor ondersteuning 4 3. Plannen voor verminderen huishoudelijk restafval 5 3.1 Eisen

Nadere informatie

Van : L. de Ridder DMS nr: 11.04347 Aan : Gemeenteraad Datum : 19 mei 2011 Onderwerp : Start duurzaamheidsbeleid c.c. :

Van : L. de Ridder DMS nr: 11.04347 Aan : Gemeenteraad Datum : 19 mei 2011 Onderwerp : Start duurzaamheidsbeleid c.c. : INTERN MEMO Van : L. de Ridder DMS nr: 11.04347 Aan : Gemeenteraad Datum : 19 mei 2011 Onderwerp : Start duurzaamheidsbeleid c.c. : Aanleiding Duurzaamheid is een speerpunt in het coalitieakkoord en het

Nadere informatie

ENERGIEMANAGEMENTPROGRAMMA VDM-GROEP

ENERGIEMANAGEMENTPROGRAMMA VDM-GROEP ENERGIEMANAGEMENTPROGRAMMA VDM-GROEP F.G. van Dijk (Directie) C.S. Hogenes (Directie & lid MVO groep) Opdrachtgever : Van Dijk Maasland Groep Project : CO2 Prestatieladder Datum : Maart 2011 Datum herzien

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2015 Revisie:

Nadere informatie

BESCHIKKING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN VLISSINGEN

BESCHIKKING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN VLISSINGEN BESCHIKKING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN VLISSINGEN Aan: Kenmerk: Afdeling: C.RO Ports Nederland BV W-AOV140655/00088977 Vergunningverlening Datum: 21 januari 2015 Onderwerp: Omgevingsvergunning

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 2012-27

RAADSINFORMATIEBRIEF 2012-27 RAADSINFORMATIEBRIEF 2012-27 Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4027804 Aan : Gemeenteraad Datum : 6 maart 2012 Portefeuillehouder Wethouder S. van 't Erve Programma 3. Stedelijk beheer en Milieu

Nadere informatie

Collegevoorstel. Reg.nr. : 4332805 Datum : 5 maart 2013

Collegevoorstel. Reg.nr. : 4332805 Datum : 5 maart 2013 Collegevoorstel Sector : MO Opsteller : S. Strijk Telefoon : (033) 469 48 17 User-id : STR7 Onderwerp Bouwplan Uitbreiding Amersfoortse Berg Voorstel: 1. Het verslag van afspraken tussen de gemeente Amersfoort

Nadere informatie

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid Jaar van de Ruimte 2015 VvG congres 12 november 2014 Nathalie Harrems Directie Ruimtelijke Ontwikkeling Wat is er aan de hand? Tijdperk van de

Nadere informatie

: 31 augustus 2015 : 14 september : dhr. Th. van Eijk

: 31 augustus 2015 : 14 september : dhr. Th. van Eijk RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: : 31 augustus 2015 : 14 september 2015 : dhr. Th. van

Nadere informatie

Jaarverslag 2015. Bouwen aan een gezamenlijke toekomst, de ODBN verandert

Jaarverslag 2015. Bouwen aan een gezamenlijke toekomst, de ODBN verandert Jaarverslag 2015 Bouwen aan een gezamenlijke toekomst, de ODBN verandert Voorwoord Hierbij bied ik u het jaarverslag 2015 aan. Een jaar waarin de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) aanzienlijk is doorontwikkeld

Nadere informatie

Uitvoeringsregel. Lezen U wilt graag voor subsidie in aanmerking komen. Leest u daarom eerst op de website www.noord-holland.nl:

Uitvoeringsregel. Lezen U wilt graag voor subsidie in aanmerking komen. Leest u daarom eerst op de website www.noord-holland.nl: Aanvraagformulier Uitvoeringsregel itvoeringsregeling ing Externe Veiligheid 2013 nr.12.0012711 Toelichting Lezen U wilt graag voor subsidie in aanmerking komen. Leest u daarom eerst op de website www.noord-holland.nl:

Nadere informatie

3370 AD HARDINXVELD-GIESSENDAM Behandeld in Regiegroep/RO-overleg:

3370 AD HARDINXVELD-GIESSENDAM Behandeld in Regiegroep/RO-overleg: gemeente Hardinxveld-Giessendam FORMULIER PRINCIPEVERZOEK OMGEVINGSVERGUNNING OF RUIMTELIJK INITIATIEF Aan: Gemeente Hardinxveld-Giessendam T.a.v. Team Ruimtelijke Ontwikkeling Registratie/zaaknummer:

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016

Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Gemeente Aalburg Werkendam - Woudrichem Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Uitvoering van het Omgevingsbeleidsplan

Nadere informatie

Beantwoording AANVULLENDE technische vragen Programmabegroting versie 12 november 2013

Beantwoording AANVULLENDE technische vragen Programmabegroting versie 12 november 2013 Beantwoording AANVULLENDE technische vragen Programmabegroting 2014 - versie 12 november 2013 Nr. Partij Blz. Vraag Antwoord 26. HvLD66 19 c. Efficiency vervoersvoorzieningen Hoeveel is de totale bijdrage

Nadere informatie

Pagina 1 van 6 Versie Nr. 2 Definitief Registratienr.: 2012I02088

Pagina 1 van 6 Versie Nr. 2 Definitief Registratienr.: 2012I02088 Pagina 1 van 6 Versie Nr. 2 Definitief Afdeling: Beleid Leiderdorp, 3-01-2013 Onderwerp: RVS Transformatie naar wonen Elisabethhof 1 ( Astellas) Aan de raad. Beslispunten 1. Akkoord te gaan met transformatie

Nadere informatie

I. BESLISSING. I.A. Algemeen

I. BESLISSING. I.A. Algemeen Afdeling Vergunningverlening Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht BESCHIKKING van GS van Utrecht Tel. 030-2589111 www.provincie-utrecht.nl Datum 10 november 2009 Team Milieubeheer Nummer 2009INT250700

Nadere informatie

Uitvoeringsstrategie. Spoorzone Rijen. Stec Groep aan gemeente Gilze RIjen

Uitvoeringsstrategie. Spoorzone Rijen. Stec Groep aan gemeente Gilze RIjen Uitvoeringsstrategie Spoorzone Rijen Stec Groep aan gemeente Gilze RIjen Desiree Uitzetter, Daan Zandbelt en Boudewijn Kuijl 1 maart 2015 Agenda Doel van bijeenkomst: van Toekomstvisie naar Uitvoeringstrategie

Nadere informatie

Ruimtelijke Onderbouwing verbinding Tramweg-Industrieweg, bedrijventerrein De Smaale (deelproject 2).

Ruimtelijke Onderbouwing verbinding Tramweg-Industrieweg, bedrijventerrein De Smaale (deelproject 2). Ruimtelijke Onderbouwing verbinding Tramweg-Industrieweg, bedrijventerrein De Smaale (deelproject 2). Doel en aanleiding Masterplan en Beeldkwaliteitplan Belangrijk brondocument van deze omgevingsvergunning

Nadere informatie

ENERGIEMANAGEMENTPROGRAMMA VDM-GROEP

ENERGIEMANAGEMENTPROGRAMMA VDM-GROEP ENERGIEMANAGEMENTPROGRAMMA VDM-GROEP F.G. van Dijk (Directie) C.S. Hogenes (Directie & lid MVO groep) Opdrachtgever : Van Dijk Maasland Groep Project : CO 2 Prestatieladder Datum : Maart 2011 Auteur :

Nadere informatie

Lange Termijn Agenda 2015 en 2016

Lange Termijn Agenda 2015 en 2016 Lange Termijn Agenda 2015 en 2016 Gemeenteraad van Brummen Programma 1: Bestuur en Veiligheid Programma 2: Ruimtelijke Ontwikkeling Programma 3: Ruimtelijk Beheer Programma 4: Sociaal Domein Programma

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Onderwerp. : Ruimte en Samenleving

RAADSVOORSTEL. Onderwerp. : Ruimte en Samenleving RAADSVOORSTEL Onderwerp : Toepassen gemeentelijke coördinatieregeling voor basisschool met buitenschoolse opvang in de Spijkvoorderenk. Raadsvergadering : 13 januari 2010 Politieke markt d.d.: - Agendapunt

Nadere informatie

Energiemanagementprogramma HEVO B.V.

Energiemanagementprogramma HEVO B.V. Energiemanagementprogramma HEVO B.V. Opdrachtgever HEVO B.V. Project CO2 prestatieladder Datum 7 december 2010 Referentie 1000110-0154.3.0 Auteur mevrouw ir. C.D. Koolen Niets uit deze uitgave mag zonder

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1194195 Datum: Behandeld door: 21 april 2015 H.G.M. Hermens Afdeling / Team: Uitvoering Onderwerp: Notitie Verbetering afvalscheidingsresultaten

Nadere informatie

Blad 1/5 MACHTIGING. GEGEVENS VAN DE AANVRAGER Naam en voorletters. man vrouw. Correspondentieadres. Postcode. Woonplaats. Faxnummer.

Blad 1/5 MACHTIGING. GEGEVENS VAN DE AANVRAGER Naam en voorletters. man vrouw. Correspondentieadres. Postcode. Woonplaats. Faxnummer. Dossiernummer Datum ontvangst GEGEVENS VAN DE AANVRAGER Naam en voorletters Correspondentieadres Postcode man vrouw Woonplaats Telefoon overdag Faxnummer Emailadres Bent u eigenaar huurder anders, namelijk

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. M. ter Haar BVL Ke 11G201206 435492 / 435492. Aanvullend krediet realisatie nieuw Milieupark. 07 - Mens en milieu

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. M. ter Haar BVL Ke 11G201206 435492 / 435492. Aanvullend krediet realisatie nieuw Milieupark. 07 - Mens en milieu SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G201206 435492 / 435492 ONDERWERP Aanvullend krediet realisatie nieuw Milieupark M. ter Haar BVL Ke AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Aanmeldnotitie Besluit Mer

Aanmeldnotitie Besluit Mer Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Aanmeldnotitie Besluit Mer Geerlings Metaalrecycling BV te Venlo Zaaknummer 2012-0164 d.d. 5 april 2012 Verzonden: INHOUDSOPGAVE 1 Besluit 3 2 Procedure 4 2.1

Nadere informatie

Op 31 januari 2017 heeft uw raad een aantal moties aangenomen. Met deze brief berichten wij u over de wijze waarop de afhandeling plaats zal vinden.

Op 31 januari 2017 heeft uw raad een aantal moties aangenomen. Met deze brief berichten wij u over de wijze waarop de afhandeling plaats zal vinden. De gemeenteraad van 's-hertogenbosch Uw brief van : Ref. : J. Pawiroredjo Uw kenmerk : - Tel. : (073) 615 5675 Ons kenmerk : BAZ/BO Fax : Datum : 22 februari 2017 E-mail : j.pawiroredjo@s-hertogenbosch.nl

Nadere informatie

Deelname van gemeente Heusden aan landelijke Stimuleringsregeling voor lokale Klimaatinitiatieven (SloK)

Deelname van gemeente Heusden aan landelijke Stimuleringsregeling voor lokale Klimaatinitiatieven (SloK) Samenvatting: Inleiding: In de voorbereiding van de Duurzaamheidsagenda heeft uw college ingestemd met de indiening van een gemeentelijke aanvraag ter verkrijging van een uitkering uit het Gemeentefonds

Nadere informatie

De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de bijgevoegde en gewaarmerkte stukken en bijlagen deel uitmaken van de vergunning.

De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de bijgevoegde en gewaarmerkte stukken en bijlagen deel uitmaken van de vergunning. Ontwerpbeschikking Afdeling Veiligheid & Handhaving Team Veiligheid & Vergunningen Datum xxxx Ons kenmerk U1 2011264/136154 BSN Bijlage(n) div. Behandeld door mevrouw M. Boers Doorkiesnummer 0318 538716

Nadere informatie

Notulen Collegevergadering

Notulen Collegevergadering College van Burgemeester en Wethouders Notulen Collegevergadering Overleg Collegevergadering Datum 9 augustus 2005 Begintijd Eindtijd Aanwezig Afwezig Notulen Burgemeester P.J. Möhlmann, wethouder R.J.

Nadere informatie

Afvalstoffenverordening 2017 gemeente Aalten

Afvalstoffenverordening 2017 gemeente Aalten Afvalstoffenverordening 2017 gemeente Aalten Inhoudsopgave 1 ALGEMEEN...3 Artikel 1. Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 2. Doelstelling... 3 2 HUISHOUDELIJKE AFVALSTOFFEN...3 Artikel 3. Aanwijzing inzameldienst...

Nadere informatie

Plan van Aanpak Evaluatie Regionaal Uitvoeringsplan huishoudelijk afval Van Afval naar Grondstof

Plan van Aanpak Evaluatie Regionaal Uitvoeringsplan huishoudelijk afval Van Afval naar Grondstof Plan van Aanpak Evaluatie Regionaal Uitvoeringsplan huishoudelijk afval 2015-2020 Van Afval naar Grondstof Ons kenmerk 19.0010235 Versie 1.1 Datum maart Contactpersoon I. van Gelderen E-mail i.vangelderen@gad.nl

Nadere informatie

Gouds milieuprogramma in beeld. Werken aan een goede leefomgeving in Gouda

Gouds milieuprogramma in beeld. Werken aan een goede leefomgeving in Gouda Gouds milieuprogramma in beeld Werken aan een goede leefomgeving in Gouda 2 3 In Gouda vinden we het milieu belangrijk. Daarom scheiden we bijvoorbeeld de afvoer van afvalwater en regenwater, leggen we

Nadere informatie