Samenvatting casus door C. Roggeband, 3991 PZ,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvatting casus door C. Roggeband, 3991 PZ, e-mail: info@fysiotherapieleebrug.nl"

Transcriptie

1 Samenvatting casus door C. Roggeband, 3991 PZ, Vrouw, 39 jaar, Gehuwd, geen kinderen docente Hbo-opleiding. 8 keren adem- en ontspanningstherapie in de periode van t/m klachten/probleemstelling Effect 1. niet goed kunnen ontspannen Licht verbeterd 2. nek- en schouderklachten Sterk verbeterd 3. vermoeidheid Licht verbeterd 4. hoofdpijn Sterk verbeterd 5. slecht kunnen doorslapen Licht verbeterd NVL: 23 ATL: diagnose: Nek- en schouderklachten, hoofdpijn, de laatste 4 maanden verergerend, sinds 2 weken thuis. Onder behandeling van psycholoog voor burn-out, depressiviteit en vermoeidheid Ingang: instructies De volgende instructies worden vooral toegepast door de patiënte zelf: - zit en bevriezen: meer aandacht naar binnen kunnen richten, rustiger in het hoofd worden, bewust worden van vaak hoge spanning en nek- en schouderspieren. Wordt thuis en tussendoor tijdens het werk uitgevoerd. - zit gewicht voor-achter: steviger zitten, rustiger in het hoofd worden. Deze oefening wordt met name thuis uitgevoerd - kortlig, voeten trekken en duwen (thuis): Setting: Individuele behandeling fysiotherapie. Op aanraden van haar psycholoog is mw. op eigen initiatief gekomen voor de AOT beperkende voorwaarden: Sociaal: Reïntegratietraject stagneert: opbouw ervaart ze als werkdruk en is belastend. Bij het toepassen van de AOT ervaart mw. tijdelijk een zinvol effect, zoals de verminderde spanning van nek- en schouderspieren. Effect blijkt echter steeds van korte duur. Psychisch: - Lichte depressiviteitklachten, hiervoor is mw. nog steeds onder behandeling van een psycholoog. Inmiddels is mw. doorverwezen naar Indigo (2 e lijn) voor verdere begeleiding. De AOT blijkt hierop onvoldoende effect te hebben gehad. - Kinderwens/ ivf-traject. Bij de laatste sessie liet mw. weten dat de laatste mogelijkheid om via een ivf-traject in verwachting te raken, is mislukt. Er zullen geen verdere stappen meer genomen worden. Mw. gaf aan dat deze definitieve beslissing zwaar en belastend voor haar is. Het is nog onduidelijk of deze beslissing op termijn een belemmerend effect heeft op verder herstel haar klachten. Handgrepen - ruglig, voeten duwen bij uitademen: Het bewuster worden van de ademhaling. Het ruimer, rustiger en breder ademhalen. Kan de aandacht bij het ademhalen hebben zonder dat deze verstoord raakt. - zit, wervelkolom schommelen: bewuster worden van de houding, steviger zitten en makkelijker rechtop.

2 Zwaarder om de grond liggen, minder spanning van de nek- en schouders. Wordt hiervan rustiger in het hoofd en bewuster van de ademhaling. - lig, hoofd rollen(thuis): meer ontspanning van nek- en schouderspieren, rustige ademhaling Processen - Aandachtverschuiving: Ze voelt sneller weer rustiger in het hoofd worden. Informatie van buitenaf komt neutraler binnen. - Spanningsvermindering: minder spanning van haar nek- en schouderspieren, schouders hangen af. - Lichaamsbewustwording: is zich vaker bewust geworden, thuis en op haar werk, dat de nek- en schouderspieren onnodig aangespannen zijn. Hierdoor ontstaat sneller hoofdpijn. Inmiddels laat zij dit gemakkelijker los. - Functioneel bewegen: mw. voelt zich na het oefenen vaak duidelijker, steviger staan en het hoofd staat beter op haar romp Conclusie: De interne zelfregulatie van mw. is duidelijk verbeterd. De hoofdpijn en nekschouderklachten hebben hier goed op gereageerd en lijken in hoge mate gevolg van disfunctionele spanning (gewone overspanning). Ook kan zij zich wat makkelijker ontspannen, komt haar energie geleidelijk weer terug en slaapt ze weer beter door. Het is aannemelijk dat deze klachten ten dele gevolg waren van disfunctionele spanning. Mw. merkt wel dat haar energieniveau en belastbaarheid nog niet terug zijn op haar oude niveau van een jaar geleden. De belastende omstandigheden blijven een grote rol spelen. Lichte depressiviteit is nog aanwezig en mw. blijft nog onder psychologische begeleiding. De invloed van de laatste en niet-geslaagde ivf-poging op langere termijn is nog onduidelijk. -Cognitieve herstructurering : Het werk, op de huidige manier, kost haar nog steeds veel energie en verhoogt haar spanningsklachten. Mw. is zich er meer van bewust dat de huidige werkzaamheden moeten veranderingen om het werk voor haar nog mogelijk te maken. Herstel van evenwicht: Geleidelijk aan merkt mw. dat ze weer normaler functioneert in haar thuissituatie. Er zijn meer momenten van een rustig gevoel in het hoofd aanwezig en haar energieniveau verbetert, ook het doorslapen is verbeterd. Functioneel ademen: Mw. kan haar aandacht steeds makkelijker bij het ademen hebben zonder dat deze hierbij verstoord. Gevoelens van rustiger, ruimer en breder ademen komen vaker voor. niveau van overspanning: In balans, gedurende de proefbehandeling als ook daarna, omdat de instructies goed uit te voeren zijn en in de praktijk worden toepast.

3 Personalia: Mw. X., 39 jaar, gehuwd, geen kinderen, docente HBO-opleiding. Klachten: Mw. heeft in de afgelopen 4 maanden toenemende pijnklachten in haar nek- en schouderspieren, hoofdpijnklachten en is erg vermoeid. Onderzoek/ therapie: Er heeft geen aanvullend onderzoek plaatsgevonden t.a.v. deze klachten. Op verzoek van haar huisarts is mw. nu doorverwezen voor het behandelen van haar nek- en schouderklachten en ontspanningstherapie. Achtergrond: Volgens mw. zelf hebben haar klachten te maken met een toename van spanningen die ontstaan door haar werksituatie, t.g.v. verhoogde werkdruk in combinatie met haar privésituatie. Door haar klachten is mw. nu 2 weken thuis van haar werk, maar heeft nog niet het gevoel dat ze haar werk goed achter zich kan laten. Mw. wordt momenteel ook door een psycholoog behandeld, voor de behandeling van een burn-out en lichte depressiviteitklachten. Het hebben van een kinderwens en het tot op heden niet slagen van een zwangerschap leidt voor haar ook tot mogelijke verhoogde spanningsklachten. Zij volgt hiervoor een ivf-traject. Dit is de derde en tevens laatste keer dat ze deze procedure zal gaan volgen om zwanger te worden. Voorgeschiedenis: Enkele jaren geleden heeft mw. eerder fysiotherapie (massage en oefentherapie) voor haar nekklachten gehad, hetgeen haar destijds tijdelijk goed heeft geholpen. Algemene toestand: Mw. is erg vermoeid. Ze slaapt onrustig, zowel het inslapen als doorslapen is voor haar een probleem. Mw. voelt zich licht depressief en mw. heeft er last van dat zij in het laatste jaar 15 kg is aangekomen. Ze noemt zichzelf een emotionele eter. Vraagstelling patient: Mw. zou graag beter willen leren ontspannen en daarmee een vermindering van haar pijnklachten in de schouders willen hebben. Vraagstelling therapeut: Leidt de proefbehandeling AOT tot zinvolle veranderingen voor mw. Is er na de proefbehandeling een indicatie voor vervolgbehandelingen? Behandelverloop van eerste 4 sessies (proefbehandeling): (1)

4 Intake: Vragenlijsten NVL/ ATL scores: NVL (1) : totaalscore 23 Subscores: Dyspnoe 2, Perifeer 11, Centraal 2, Spanning 6 ATL (1) : totaalscore 41 Na de intake gaf mw. aan liever niet op een mat te liggen en gaf daarbij de voorkeur aan een oefening in zit. Zit, gewicht voor/ achter. Na een aantal keer voor-achter bewogen te hebben voelde mw. dat haar armen zwaarder werden. Bij het herhalen van deze beweging merkte ze daarnaast ook de lage rug meer ging inzakken en boller werd. Bij het op dat moment uitvragen naar haar ademhaling, ging deze vrijwel direct, voelbaar hoger zitten in de borst en werd deze onregelmatiger. Bij het voortzetten van de oefening merkte mw. dat zij een koppeling maakte van de beweging en het ademen, inademen bij het naar voren gaan. Bij het langer naar voren zitten en doorademen, ging dit moeizamer en voelde de ademhaling onprettiger aan, in haar borst. Bij het naar achteren gaan zitten werd de ademhaling weer normaler voor haar. Na afloop van de oefening gaf mw aan dat bij het zitten de voeten beter op de grond stonden, meer geaard, haar schouders voelde zij meer afhangen en voelde minder gespannen. Bij het staan merkte mw. dat ze rechterop stond, maar wel met afhangende schouders bleef staan. Het contact met haar voeten op de grond bleef ook duidelijk aanwezig en ze stond zwaarder. Ze voelde dat haar ademhaling nog gespannen aanvoelde op haar borst en voelde zich daarbij, bij het bewust worden van haar ademhaling ook iets lichter in het hoofd worden. Voerlijst ( ): - Algemeen: warmer, zwaarder, onrustiger, trilleriger, vreemder, ruimer, lichter in het hoofd en dromeriger - Ademhaling: beter voelbaar, moeizamer, dieper - Adem voelbaar: borst, nek-hoofd en neus - Hartslag: sterker, in de borst - De oefeningen verliepen volgens haar matig en het was gemakkelijk om deze lijst in te vullen. Huiswerk: Met mw. is afgesproken dat zij thuis de oefeningen zou proberen te herhalen en vooral letten op de reacties tijdens en na de oefening. Is het o.a. mogelijk om de aandacht bij de oefening te houden en treden er zinvolle veranderingen op na het oefenen? (2) Bij het navragen van de ervaring van de eerste sessie bleek mw nog dezelfde dag nog last hebben gehad van een het lichte gevoel in haar hoofd. Echter voelde zij zich wel rustiger in het hoofd en meer zichzelf. Een aantal keer in de week was mw zich meer bewust geworden van haar verhoogde spanning in haar nek- en schouderspieren. Zij kon dit door de bewustwording direct loslaten. Huiswerk vorige keer: thuis heeft ze de oefening zit, gewicht voor/ achter een aantal keren gehaald, maar ze merkt dat zij de aandacht moeilijk bij zichzelf kan houden en bij het goed uitvoeren van de oefening. Wanneer ze de aandacht laat gaan naar het ademen verstoord dit haar adempatroon en deze voelt zij dan direct naar haar borst gaan en voelt moeizamer. In overleg met mw. werd besloten een oefening in lig op de mat te proberen. Bij het liggen op haar rug met gestrekte benen, gaf zij aan dat deze houding onprettig voor haar was en is gekozen voor een oefening in kortlig.

5 Kortlig voeten trekken/ duwen. Bij het duwen van haar voeten en bij het trekken voelde mw. goed het verschil in de drukverplaatsing naar resp. boven en onder naar de rug. Het viel haar op dat bij het aanhouden van het duwen van de voeten het doorademen moeilijker werd, meer gespannen ging en niet prettig aanvoelde. De ademhaling zat meer in haar borst- en keelregio. Bij het loslaten van het voetendrukken zakte de ademhaling weer tot aan de onderste ribben. Bij het vervolgen van de oefening, met uitademen en voeten drukken, merkte mw. dat het uitademen op een prettige manier werd ondersteund door het drukken van haar voeten. De ademhaling verliep daarna makkelijker, meer vloeiend. Na het uitvoeren voeten trekken bij inademen merkte mw. dat de ademhaling weer naar boven ging tot in haar borst, hetgeen weer onprettig aanvoelde. Tot slot na het rollen van het hoofd zakte pas weer de ademhaling naar beneden en werd deze voelbaar bij de onderste ribben, buik en flanken. Bij het staan voelde mw. dat haar schouders minder gespannen waren, haar voeten duidelijker op de grond stonden. Het stand voelde stevig op de voeten, echter iets wiebelend, maar goed in balans. Het viel haar op dat ze makkelijk rechtop stond. Voerlijst ( ): - Algemeen: sterker, rechter, luchtiger, losser, rustiger, opgewekter, ruimer, geconcentreerder. - Ademhaling: trager, voller, beter voelbaar, meer vanzelf - Adem voelbaar: maag, onderbuik en neus - Hartslag: duidelijker, in de keel - De oefeningen verliepen volgens haar redelijk goed gegaan het was gemakkelijk om deze lijst in te vullen. Huiswerk: herhalen van de oefeningen van vandaag en vorige keer. Mn. de oefeningen die haar goed doen proberen vaker te doen (3) Op de dag van de vorige behandeling voelde mw. zich erg ontspannen en prettig. Mn. viel haar de rust in haar hoofd op, het ping-pong-gevoel in haar hoofd was sterk verminderd. Vaker heeft mw. in de afgelopen week een soort gelijk gevoel gehad. Nadat ze zich op sommige momenten even terugtrok en haar aandacht liet gaan naar het bewust voelen zitten, waarbij de aandacht ging naar haar zitvlak op de stoel en de voeten op de grond. Bij de tandarts merkte op mw. dat ze gespannen raakte, een onrustig gevoel ontstond en een toename van spierspanning in haar nek- en schouders. Ze probeerde de aandacht te brengen bij het contactpunten zij maakte in de tandartsstoel en probeerde haar voeten waar te nemen. Hierbij merkte zij op dat het onrustige gevoel verminderde en de spanning in haar nek- en schouderspieren verdween. Het deed haar goed dat zij hierop positief reageerde en had dit eigenlijk niet verwacht. Huiswerk vorige keer: Mw. vond het thuis moeilijk om de aandacht naar haar ademhaling te brengen. Op het moment dat zij dat deed werd deze onregelmatiger en ging ze hoger in de borst ademhalen. Bij het denken aan haar werk voelde zij ook een spanningtoename ontstaan in haar lichaam. Mn. de hoeveelheid van haar werk, bergen werk en er moeten deadlines gehaald worden belast haar. Deze gedachten krijgt ze moeilijk uit haar hoofd en spelen mn. s avonds op, voor het slapen gaan. Hierdoor raakt de nachtrust dan ook regelmatig nog verstoord. Zit, knieën open/ dicht

6 Na de eerste ronde werd de aandacht naar de benen en voeten duidelijker en werd mw. rustiger in het hoofd, kreeg meer contact met de voeten op de grond. Bij de volgende ronde werd aandacht van het zitvlak groter en zakte mw. een klein beetje in, waardoor zij voelde dat de rug iets boller werd. Echter in de volgende ronde bleek mw. nog duidelijker dat zitten veel steviger werd voor haar en ze voelde zich een geheel worden, minder fragmentarisch. Dit gaf haar een gevoel van kom maar op. Haar ademhaling was rustiger en ze voelde dat deze gezakt was naar haar buik. Bij de volgende ronde merkte mw. een koppeling van haar ademhaling van inademen/ knieën openen en uitademen/ knieën dicht. Het sluiten van haar knieën gaf haar een beklemmend gevoel op de borst en de ademhaling ging daarvan weer omhoog. Ze voelde dat ze daarbij haar halsspieren ging aanspannen. Bij het staan, na afloop van de oefening, werd haar aandacht meer actiever, alsof ze zo kon weglopen. De knieën voelde meer gestrekt, ze voelde zich rechter staan. Er werd geen opmerking gegeven over het hebben van gespannen schouders. Bij het navragen hiervan was zij ook verwonderd dat zij daar nu ook geen last van had. Voerlijst ( ): - Algemeen: streker, rechter, vaster, rustiger, ruimer, aandachtiger - Ademhaling: voller, dieper - Adem voelbaar: onderbuik, mond - Hartslag: niet voelbaar geweest - De oefeningen verliepen volgens haar goed en het was gemakkelijk om deze lijst in te vullen. Huiswerk: geen duidelijke huiswerkopdracht meegegeven. Mw. zal bekijken welke oefeningen ze thuis zal gaan doen (4) Na de vorige sessie bleek mw. op die dag meer energie te hebben. Ze voelde zich rustiger in haar hoofd. Ze had het gevoel dat informatie meer neutraler bij haar binnenkwam en voelde dat zij daar ook niet meteen iets mee moest gaan doen. Ze kon het op een afstand houden en dit gaf haar een prettig en rustig gevoel. Het lukte dit haar deze dag vast te houden. Op de andere dagen ging het minder goed met haar. Regelmatig voelde zij nog spanningsklachten, gespannen nek- en schouderspieren en onrustig gevoel in haar hoofd, welke werd veroorzaakt door met haar werk nog bezig te zijn. Thuis met oefenen (zit voor-achter; zit bevriezen; zit knieen open-dicht): mw. wordt rustiger in het hoofd en merkt minder spanning van nek- en schouderspieren. Inmiddels was zij enkele uren op haar werk geweest en merkte dat dit erg belastend was geweest. Zij heeft wel op haar werk duidelijk aan kunnen geven dat er werk overgenomen moest gaan worden door anderen, omdat zij dit zelf niet meer op tijd zou kunnen doen. Dit luchtte haar wel op. Het kostte mw. deze week meer moeite om het ontspannen gevoel vaker te ervaren. De reacties nadat zij oefende waren ook minder intens dan voorheen. Mw. heeft de oefening zit, voor/ achter geprobeerd dagelijks te oefenen en merkt dan dat zij daar wel iets rustiger van wordt in haar hoofd. Mw. heeft in de laatste weken veel minder hoofdpijn gehad. Kortlig voeten trekken/ duwen (2 e keer). Nadat mw., na een aantal keren met haar voeten geduwd te hebben in de mat, dat ze meer ontspannen op de mat te liggen. Er ontstond een groter contact van de rug op de mat en haar schouders voelden losser. Bij het trekken van de voeten bleek mw. voortdurend opnieuw haar buikspieren te spannen, waardoor een vooroverkanteling van haar bekken niet mogelijk

7 was. Haar rug bleef plat liggen op de mat en veranderde niet. Mw. kon haar buikspieren daarbij niet loslaten. Ik koos er toen voor om naar een handgreep te gaan om mogelijk meer kanteling van het bekken te creëren. Ruglig voeten trekken duwen (handgreep) Na het oefenen merkt mw. dat zij nog meer ontspannen op de mat lag en haar hoofd weer leger was geworden. Bij het vervolgens staan was er een beter contact met de voeten ontstaan, de aandacht was meer bij haarzelf, minder afgeleid en ze voelde zich meer zichzelf. Individueel verslag van vier sessies Naam: Mw. X. V 39 jaar Probleem: nek- en schouderklachten, hoofdpijnklachten, vermoeidheid Dd: Instructies en handgrepen d v w o e d v w o e d v w o e d v w Zit, gewicht voor/achter o o Kortlig, voeten trekken en duwen Zit, knieën openen en sluiten Zit bevriezen (aandacht hebben bij het zitten) HG,Ruglig, voeten trekken/duwen, 1 ronde plus 4/4 2/2 1/1 1/1 Ingang: Zit, bevriezen: Op verschillende momenten van de dag is mw. zich bij het zitten bewust geworden van haar verhoogde spanning van nek- en schouderspieren. Dit is al een voldoende impuls is om de gespannen spieren los te kunnen laten en de aandacht te verplaatsen naar het lichaam. Hierdoor wordt mw. rustiger in het hoofd. Zit, voor-achter: uitvoering gemiddeld 1x per dag. Nek- schouderspieren worden meer ontspannen en ze wordt rustiger in het hoofd. De instructies geven haar een rustmoment op de dag, maar mw. merkt dat dit kortdurend is. Zit, knieën open-dicht: uitvoering gemiddeld 1x per dag. Nek- schouderspieren worden meer ontspannen en ze wordt rustiger in het hoofd. Handgreep voeten trekken/ duwen: werd als prettig ervaren. Zij werd rustiger in het hoofd en meer zichzelf. Processen: - Aandachtverschuiven: Ze voelt zich rustiger in haar hoofd. Informatie van buitenaf komt neutraler binnen. Tijdens het oefenen in zit merkt mw. dat de aandacht makkelijk verschuift naar haar zitvlak en voeten. - Spanningvermindering: minder spanning van haar nek- en schouderspieren, schouders hangen meer af bij het staan, zwaarder staan. - Lichaamsbewustwording: mw. is zich meer bewust geworden van situaties waarin verhoogde spierspanning ontstaat in de nek- en schouderspieren. O.a met de gedachten bij het werk leidt tot een verhoogd dit spanningsgevoel van deze spieren. Wanneer mw. zich ervan

8 bewust geworden is, kan zij deze verhoogde spierspanning loslaten. haar verhoogde spanning van haar nek- en schouderspieren, welke ze op dat moment kan loslaten. - Functioneel bewegen: mw. voelt zich na het oefenen vaak duidelijker, steviger, sterker en rechter staan en er is een goede in balans in het staan. -Cognitieve herstructurering: mw. had niet verwacht dat zij met bepaalde oefeningen haar onrustige gevoel in het hoofd en de spanning van haar nek- en schouderspieren kon verminderen. Mw. is zich ook meer bewust geworden dat het overdragen van bepaalde verantwoordelijkheden op haar werk een positief effect hebben op haar spanningsklachten. Volledige werkintegratie ziet mw. op kort termijn nog gebeuren. - Herstel van evenwicht: na de 3 e sessie viel mw. op dat ze meer energie had gekregen bij het weggaan. Mw. voelt zich in het geheel minder vermoeid na 4 sessies. Disfunctioneel ademen: er is geen functioneel ademproces aanwezig. Mw. is zich meer bewust geworden van haar ademhaling en eigenlijk meer de verstoring daarvan. Wanneer haar aandacht naar het ademen toegaat, wordt deze voelbaar minder prettig voor haar. De ademhaling gaat hoger in de borst zitten en deze voelt erg gespannen. Beperkende voorwaarden: Sociaal: Burn-out. Bij aanvang van de behandeling is mw. volledig thuis en binnenkort beginnen met een re-integratietraject voor het opbouwen van haar werkuren. Gedurende de eerste sessies heeft mw. bepaalde verantwoordelijke taken kunnen overdragen naar andere collega s en ervaart dit als prettig, geeft haar minder drukte in het hoofd. Echter ziet mw. er tegenop om haar werkuren weer te gaan uitbreiden. Gedurende het werk slaagt mw. er niet om AOT-oefeningen toe te passen. Haar aandacht gaat dan uit naar haar werkzaamheden en vergeet dan haar oefeningen te doen. Psychisch: - Lichte depressiviteitklachten, hiervoor onder behandeling van een psycholoog. - Kinderwens, echter lukt het niet om in verwachting te raken. Inmiddels is mw. met haar 3 e IVF-traject bezig. Indien deze poging niet slaagt zal dit mogelijk de laatste poging zijn voor haar. Effecten op probleem: - Beter kunnen ontspannen licht verbeterd - Nek- en schouderklachten licht verbeterd - Vermoeidheidsklachten licht verbeterd - Hoofdpijn verbeterd Het nivo van overspanning: In balans. Alle instructies lukken. Conclusie/ verdere beleid: De proefbehandeling geeft aan dat de aangegeven klachten voor een deel het gevolg zijn van een mate van overspanning. Inmiddels kan mw. zich iets beter ontspannen, is er een vermindering van haar nek- en schouderklachten opgetreden en zijn hoofdpijnklachten duidelijk verminderd zijn. Ook ervaart mw. dat zij minder vermoeid is. De beperkende voorwaarden vormen tot nu toe nog een belemmering voor verder herstel. Mw. geeft wel aan het gevoel te hebben dat ze er nog lang niet is en zou graag verder willen met de AOT. Daarnaast blijft mw. nog onder behandeling van de psycholoog. Er is besloten de behandeling voort te zetten. NVL-lijsten:

9 NVL (1) : Totaalscore 23 Subscores: Dyspnoe 2, Perifeer 11, Centraal 2, Spanning 6 NVL (2) : Totaalscore 24 Subscores: Dyspnoe 5, Perifeer 11, Centraal 2, Spanning 5 Conclusie NVL: Geen verbetering op de totaalscore van de NVL, zelfs een lichte toename. Er heeft een toename van de subscore dyspnoe. Mw. is zich meer bewust van haar gestoorde ademhaling. ATL-lijsten: ATL (1) : totaalscore 41 ATL(2) : totaalscore 36 Conclusie ATL: Er is een verbetering op de ATL-scorelijst zichtbaar. Mn. op de items vermoeidheidsklachten en het kunnen ontspannen is de score verlaagd van 4 3 punten. Vragenlijst toepassingen en ontspanning ( ) - ontspanning in rust: 6 - ontspanning bij inspanning: 0 - nadelen van oefenen: 3 - voordelen van oefenen: 9 Mw. oefent gemiddeld 1x per dag.

10 Vervolg behandeling 5 t/m 8: Behandelverloop: (5) Na de vorige sessie had mw. een ontspannen gevoel over zich. Zij kon het gevoel ( alles onder controle moeten houden ) goed loslaten. Dit gaf haar een rustiger gevoel hetgeen zij enkele dagen kon vasthouden. Ze heeft ook minder gepiekerd over dingen. Zelfs had ze het gevoel dat ze meer energie had gekregen. Opmerkelijk vond ik haar stralende gezicht. Ze keek blijer uit haar ogen en zag er minder vermoeid uit. Oefeningen die zij zelf heeft gedaan waren knieen open-dicht en kortlig voeten trekkenduwen. Mw. heeft dagelijks kunnen oefenen. Na het oefenen werd ze rustiger in het hoofd en kon zich weer beter focussen op bepaalde dingen. Mw. merkt geleidelijk aan dat haar negatieve gedachten minder op de voorgrond komen te staan. Zit, wervelkolom schommelen en zit voor-achter bewegen met het hoofd houden Na het oefenen merkt mw. dat haar schouders weer meer ontspannen zijn en haar ademhaling voelt minder gespannen. Deze is voelbaar in de borst en de ribben. Na de oefening de 2 e oefening voelde mw. zich veel breder op de kruk zitten. Haar hoofd voelde zij steviger op de romp staan en het kostte haar weinig moeite om rechtop te zitten (6) Na de vorige sessie merkte mw. dat zij zich vrijer voelde en had een prettig gelaten gevoel over zich. Er kwam in haar op dat ze wat aardiger voor haarzelf moet zijn, bv. zichzelf gunnen om na het werken ook even in de tuin te zitten en genieten van niets te hoeven doen. Ze heeft het gevoel gekregen dat ze meer uit het dal klimt en heeft meer energie gekregen om thuis weer dingen aan te pakken. Haar energieniveau en concentratievermogen verbeteren, maar zijn nog niet op het niveau van een jaar geleden. Ook voelde zij zich toen vrolijker dan nu. Haar werkzaamheden houdt ze nog beperkt en voelt dat zij dit op kort termijn ook nog niet wil gaan uitbreiden. Telkens is ze zich weer bewust van een te hoge spanning van haar nek- en schouderspieren en het druk zijn in het hoofd. mn. na het werken heeft ze daar veel last van. Wanneer mw. thuis oefent (mn. zit bevriezen en kortlig voeten trekken-duwen), lukt het haar om minder in haar hoofd te gaan zitten en haar spieren te ontspannen. Ruglig,hoofd rollen De oefening was goed uitvoerbaar, maar mw. merkte dat wanneer zij haar aandacht naar haar ademhaling liet gaan en ook haar handen op haar buik legde, dat deze er onrustig werd. Nadat we het hoorbaar uitademen toegepast hadden werd de ademhaling weer rustig. Hierdoor kon zij ook de ademhaling ontkoppelen aan het hoofd rollen. Na afloop merkte mw. dat haar lichaam weer platter op de mat lag, haar schouder en armen meer ontspannen waren. De ademhaling was groter en vrijer geworden in de borstkas. In haar hoofd was ze, tijdens het liggen, rustiger geworden, een prettig gevoel, een soort van roes. Bij het staan na de oefening was het berustende gevoel in haar hoofd nog wel aanwezig maar minder intens geworden.

11 (7) De prettige bevinden van de vorige sessie hielden nog een tijd aan. Inmiddels was mw. naar het buitenland op vakantie geweest en had daar een goede tijd gehad. Het slapen ging beter en ze had weer meer energie gekregen. Vandaag was weer haar eerste werkdag en ze merkte daarbij dat het stressgevoel in haar hoofd weer was toegenomen en de spanningsklachten van haar schouders. Mw. is zich steeds meer bewust geworden dat zij het anders wil hebben in haar werk, de structuur waarin ik nu zit past niet zo bij mij. Inmiddels blijkt de derde ivf-poging te zijn mislukt en overweegt nu definitief te willen stoppen met dit traject. Echter twijfelt ze over deze keuze en vraagt zich af, gezien haar huidige situatie, of dit het juiste moment is om daarover een beslissing te nemen. Mw. geeft aan dat er wel degelijk een toekomst voor haar kan zijn zonder kinderen en ze is hierover anders gaan nadenken. Bij het oefenen thuis (ruglig hoofdrollen, vaak op bed) en oefeningen in zit (voor-achter bewegen, knieen open-dicht en zit bevriezen) kan zij haar spanningsklachten van haar nek/ schouder verminderen en wordt ze hiervan rustiger in het hoofd. Handgreep lig, voeten duwen op uitademen Het viel mw. op dat zij haar aandacht goed bij de ademhaling kon hebben zonder dat deze ervan verstoord raakte. Het loslaten van de voeten bij het inademen resulteerde in een ruimere en bredere inademing. Na afloop voelde ademhaling rustiger en was ook duidelijk zichtbaar. Bij het staan bleef de ademhaling rustig en stond zij stevig en voelde haar hoofd beter op haar romp staan (8) NVL en ATL laten invullen: NVL score 17 (was bij aanvang 23) ATL score 27 ( was bij aanvang 41) Na de vorige sessie bleef mw. een goed gevoel vasthouden. Het was haar opgevallen dat zij vorige keer veel verteld had en het verbaasde haar dat dit zo gemakkelijk was gegaan. In de afgelopen weken thuis merkte ze dat ze steeds normaler gaat functioneren. Haar dips duren korter. De input van haar werk is nog steeds groot en beïnvloed duidelijk haar stemming. Fysiek kan ze weer hebben en heeft weer een lange wandeltocht van 25 km kunnen maken. Het lukt haar om dagelijks in ruglig het hoofd rollen te oefenen en in kortlig het voeten trekken-duwen, waarbij haar spieren van de nek- en schouders weer ontspannen en het in haar hoofd rustiger wordt. Op het werk kan ze momenten vinden waarin ze zich meer bewust wordt van het zitten, waardoor ze vaker haar nek- en schouderspieren kan loslaten. Dit resulteert in minder hoofdpijnklachten na het werk. Zit, voor achter met ademen en handgreep: zit wervelkolom schommelen Tijdens het wervelkolom schommelen merkt mw. dat haar spanning van de nek- en schouderspieren verminderen en het schommelen in de 2 e en3e ronde makkelijker gaan. Na afloop zit mw. stevig, makkelijk rechtop en is de ademhaling zichtbaar en voelbaar voor haar rustiger geworden. Wanneer ze gaat staan blijft de ademhaling rustig en groot en voelt dat ze stevig staat, mijn zwaartepunt is verplaatst van mijn romp naar het bekken. Het hoofd voelt leger aan.

12 Naam: Mw. X. V 39 jaar Probleem: nek- en schouderklachten, hoofdpijnklachten, vermoeidheid, slecht doorslapen Dd: Instructies en handgrepen d v w o e d v w o e d v w o e d v w Zit, gewicht voor/achter Kortlig, voeten trekken en duwen Zit, knieën open-dicht Zit bevriezen (aandacht hebben bij het zitten) Zit, voor achter, (+ hoofd begeleiden) Ruglig, hoofd rollen Ruglig, handgreep voeten drukken bij uitademen Zit, handgreep wervelkolom schommelen plus 2/2 1/1 1/1 Ingang: Zit bevriezen /zit: voor-achter en kortlig, hoofd rollen en voeten trekken-duwen: mw. merkt dat zij haar spieren van de nek en schouders beter kan ontspannen. In eerste instantie oefening thuis, geleidelijk aan probeert ze oefeningen ook op haar werk toe te passen. Kortlig, voeten duwen-trekken: regelmatige toepassing, waarbij zij haar spierspanningklachten kan verminderen en rustiger in het hoofd wordt. De rustmomenten kan mw. langer vasthouden dan bij aanvang van de AOT- behandeling. Handgreep ruglig, voeten drukken bij uitademen en handgreep zit, wervelkolom schommelen: mw. kon steeds beter haar aandacht bij het ademen hebben, zonder dat dit meteen een verstoring gaf van het ademritme. Processen: - Lichaamsbewustwording: Mw. is zich steeds vaker bewust geworden gedurende de afgelopen sessies en tijdens het werk dat de nek- en schouderspieren onnodig aangespannen worden. Hierdoor ontstaat sneller hoofdpijn. Inmiddels laat zij dit gemakkelijker los. - Spanningvermindering: minder spanning van haar nek- en schouderspieren, schouders hangen af. - Aandachtsverschuiving: Ze voelt sneller weer rustiger in het hoofd worden. Informatie van buitenaf komt neutraler binnen. - Cognitieve herstructurering : Het werk, op de huidige manier, kost haar nog steeds veel energie en verhoogt haar spanning van de nek- en schouderspieren, waardoor ze na afloop regelmatig hoofdpijn heeft. Mw. is zich er meer van bewust dat de huidige werkzaamheden moeten veranderingen om het werk voor haar nog mogelijk te maken. Mw. kijkt vaker met andere ogen naar haar verlangen naar eigen kinderen te hebben. Ze kan zich nu ook meer een plezierig leven zonder eigen kinderen voorstellen. Functioneel ademen: In tegenstelling tot de proefbehandeling blijkt mw. haar aandacht steeds makkelijker bij het ademen te kunnen hebben zonder dat deze hierbij verstoord. Het gevoel van vaker rustiger, ruimer en breder ademen komen vaker voor.

13 - Functioneel bewegen: mw. voelt zich na het oefenen vaak duidelijker, steviger staan en het hoofd staat beter op haar romp - Herstel van evenwicht: Geleidelijk aan merkt mw. dat weer normaler functioneert in haar thuissituatie. Het energieniveau van mw. Is verbeterd. Ook de slaapklachten zijn verminderd, mw. Geeft aan dat zij inmiddels weer beter door kan slapen. Ze voelt zich meer blij en er ontstaat een meer stralende blik tijdens de sessies. Beperkende voorwaarden: Sociaal: Burn-out. Re-integratietraject stagneert: opbouw ervaart ze als werkdruk en is belastend. Bij het toepassen van de AOT ervaart mw. tijdelijk een zinvol effect, zoals de verminderde spanning van nek- en schouderspieren. Effect blijkt echter steeds van korte duur. Psychisch: - Lichte depressiviteitklachten, hiervoor is mw. nog steeds onder behandeling van een psycholoog. Inmiddels is mw. doorverwezen naar Indigo (2 e lijn) voor verdere begeleiding. De AOT blijkt hierop onvoldoende effect te hebben gehad. - Kinderwens/ ivf-traject. Bij de laatste sessie liet mw. weten dat de laatste mogelijkheid om via een ivf-traject in verwachting te raken, is mislukt. Er zullen geen verdere stappen meer genomen worden. Mw. gaf aan dat deze definitieve beslissing zwaar en belastend voor haar is. Het is nog onduidelijk of deze beslissing op termijn een belemmerend effect heeft op verder herstel haar klachten. Effecten op probleem: - Beter kunnen ontspannen licht verbeterd - Nek- en schouderklachten sterk verbeterd - Vermoeidheidsklachten licht verbeterd - Hoofdpijn sterk verbeterd - Slecht doorslapen licht verbeterd Het nivo van overspanning: In balans. Alle instructies lukken. Conclusie/ verdere beleid: Een aanzienlijk deel van de klachten heeft te maken met disfunctionele spanning. De AOT heeft ertoe geleid dat mw. zich makkelijker kan ontspannen en minder pijnlijke neken schouderspieren heeft. Ook zijn de hoofdpijnklachten sterk verminderd. Haar energie komt geleidelijk weer terug en zij slaapt weer beter door. De interne zelfregulatie is hierdoor verbeterd. Mw. merkt wel dat haar energieniveau en belastbaarheid nog niet terug zijn op haar oude niveau van een jaar geleden. Lichte depressiviteit is nog aanwezig. De invloed van de laatste en niet-geslaagde ivf-poging op langere termijn is nog onduidelijk. Mw. vindt dat ze met AOT goed vooruit is gekomen. Mw. geeft aan dagelijks aot-oefeningen toe te passen. Mw. heeft het gevoel dat zij zelfstandig met de AOT verder kan gaan. In de komende tijd zal mw. een psychologisch traject doorlopen bij Altrecht. Daarnaast zal mw. verder gaan met de re-integratie op het werk en mw. zal haar werkuren geleidelijk weer op gaan bouwen. Op dit moment vindt zij het maken van verdere afspraken niet nodig en we hebben daardoor besloten verder geen afspraken meer te maken.

14 NVL-lijsten: NVL (1) : Totaalscore 23 Subscores: Dyspnoe 2, Perifeer 11, Centraal 2, Spanning 6 NVL (2) : Totaalscore 24 Subscores: Dyspnoe 5, Perifeer 11, Centraal 2, Spanning 5 NVL (3): Totaalscore 17 Subscores: Dyspnoe 4, Perifeer 8, Centraal 1, Spanning 4 Conclusie NVL: de score is veranderd van een verhoogde naar een normale score. ATL-lijsten: ATL (1) : totaalscore 41 ATL(2) : totaalscore 36 ATL(3) : totaalscore 27 Conclusie ATL: de score is met de tijd verbeterd. Met name haar vermoeidheidsgevoel is verbeterd en mw. heeft minder moeite zich te ontspannen. Vragenlijst toepassingen en ontspanning ( ) - ontspanning in rust: 6 - ontspanning bij inspanning: 0 - nadelen van oefenen: 3 - voordelen van oefenen: 9 Mw. oefent gemiddeld 1x per dag. Vragenlijst toepassingen en ontspanning ( ) - ontspanning in rust: 6 - ontspanning bij inspanning: 2 - nadelen van oefenen: 3 - voordelen van oefenen: 10 Mw. oefent gemiddeld 2-3x per dag. Conclusie vragenlijst toepassingen en ontspanning : Mw. is zich vaker bewust van ontspanning bij inspanning en is vaker op de dag gaan oefenen.

Casus: Een patiënt met recidiverende nek-schouderklachten Marjan Reijnders

Casus: Een patiënt met recidiverende nek-schouderklachten Marjan Reijnders Adem- en Ontspanningstherapie Stichting METHODE VAN DIXHOORN Casus: Een patiënt met recidiverende nek-schouderklachten Marjan Reijnders AOS Jaarverslag 2006 CASUS: EEN PATIËNT MET RECIDIVERENDE NEK-SCHOUDERKLACHTEN

Nadere informatie

Beperkende voorwaarden

Beperkende voorwaarden De heer A. Korte personalia: Geboren: 20-07-1955 Getrouwd, 1 zoon van 31 jaar (woont zelfstandig) Maatschappelijk werker 5 dagen in de week Specialisatie werk: families in crisisituaties bijstaan en begeleiden

Nadere informatie

EEN COPD PATIËNT, GEËVALUEERD MET DE MARM

EEN COPD PATIËNT, GEËVALUEERD MET DE MARM EEN COPD PATIËNT, GEËVALUEERD MET DE MARM Natascha de Cock In het Kennemer Gasthuis te Haarlem is sinds enkele jaren een longreactivatie programma aanwezig dat deel uitmaakt van een Ketenzorg COPD. De

Nadere informatie

Ontspannen als gezonde levenshouding!

Ontspannen als gezonde levenshouding! Ontspannen als gezonde levenshouding! Gratis e-book met leuke ontspanningsoefeningen voor elke dag! Jana Schoefs Relaxatietherapie Jana Schoefs www.janaschoefs.be Ontspannen als gezonde levenshouding:

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee Informatie voor patiënten F0030-3415 juli 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE 17601 Inleiding In deze folder vindt u een algemeen oefenschema en beweegadvies. Deze kunt u gebruiken ter voorbereiding op de revalidatie, maar ook tijdens en na de revalidatieperiode.

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

Casus Een patiënte met angst voor neusverkoudheid, met een traumatische achtergrond. Ellen Miley. Adem- en Ontspanningstherapie Stichting

Casus Een patiënte met angst voor neusverkoudheid, met een traumatische achtergrond. Ellen Miley. Adem- en Ontspanningstherapie Stichting Adem- en Ontspanningstherapie Stichting METHODE VAN DIXHOORN Casus Een patiënte met angst voor neusverkoudheid, met een traumatische achtergrond. Ellen Miley AOS Jaarverslag 2007 CASUS EEN PATIËNTE MET

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee U heeft onlangs een keizersnee gehad. Dit betekent dat u een buikwond heeft die moet herstellen. Het is verstandig om na de keizersnee rustig aan te doen en naar uw lichaam te

Nadere informatie

SEH Spoedeisende hulp

SEH Spoedeisende hulp Afdeling: Onderwerp: SEH Spoedeisende hulp 1 Wat is hyperventilatie Wanneer u gespannen of angstig bent, kunnen daardoor verschillende lichamelijke klachten ontstaan. is één van die klachten. wil zeggen

Nadere informatie

( Hoe moet deze oefeningen doen? )

( Hoe moet deze oefeningen doen? ) Relaxatieoefeningen ( Wat zijn Relaxatieoefeningen? ) Deze opdracht bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om te relaxen. ( Waarom relaxatieoefeningen? ) Mensen weten dikwijls niet meer hoe ze kunnen

Nadere informatie

In balans door. centreren

In balans door. centreren In balans door centreren Centreren Om je lichaam en geest op een lijn te brengen is centreren een belangrijke vaardigheid. In eerste instantie is centreren je aandacht naar je een punt 3 tot 5 centimeter

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen voor zwangeren met bedrust

Adviezen en oefeningen voor zwangeren met bedrust FYSIOTHERAPIE Adviezen en oefeningen voor zwangeren met bedrust ADVIES Adviezen en oefeningen voor zwangeren met bedrust U bent opgenomen in het ziekenhuis vanwege complicaties in de zwangerschap. De gynaecoloog

Nadere informatie

Afdeling revalidatie. Psychosomatische fysiotherapie

Afdeling revalidatie. Psychosomatische fysiotherapie Afdeling revalidatie Psychosomatische fysiotherapie Gespannen??? Pijn??? Vermoeid???? UIT BALANS. IN BALANS In deze folder krijgt u informatie over psychosomatiek, over wat psychosomatische klachten zijn

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

Themabijeenkomst COPD

Themabijeenkomst COPD Themabijeenkomst COPD 24-06-2017 Imca Abma Antonius ziekenhuis 1e lijnspraktijk fysiotherapie Praesens Sneek/ Oudehaske Proefbehandeling 2010, 2e studiejaar De heer P.S. 52 jaar Sociale status Getrouwd

Nadere informatie

Succes en veel plezier toegewenst!

Succes en veel plezier toegewenst! Voorwoord HOE VOER JE EEN OEFENING GOED UIT? Ten eerste door de beweging correct uit te voeren. Dat wil zeggen gecontroleerd en beheerst. Dat wil zeggen eerst de spieren opwarmen ('warming up'). Nooit

Nadere informatie

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag.

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag. www.gezondbewegen.nl Rugoefeningen Algemene adviezen: Creëer een vaste plaats en een vast tijdstip en voer de oefeningen twee keer per dag uit Realiseer u, indien de klachten verminderd of verdwenen zijn,

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia

Fysiotherapie na een hernia Fysiotherapie na een hernia Oefeningen voor herniapatiënten Algemeen Deze informatie heeft betrekking op de fysiotherapeutische behandeling, die u krijgt na een hernia-operatie in de lage rug. Hoewel deze

Nadere informatie

Maak afspraken over de tijdstippen waarop geoefend gaat worden. Bespreek in welke omgeving er geoefend gaat worden (eerst thuis, later op het werk).

Maak afspraken over de tijdstippen waarop geoefend gaat worden. Bespreek in welke omgeving er geoefend gaat worden (eerst thuis, later op het werk). Aanwijzingen voor de bedrijfsarts Kern: Het is belangrijk om tegenover de patiënt te benadrukken, dat de kern van deze methode is te leren hoe gespannen spieren aanvoelen en hoe ontspannen spieren aanvoelen.

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen in het kraambed

Adviezen en oefeningen in het kraambed Hoofdkantoor Enschede Oldenzaalsestraat 141 7514 DR Enschede Locatie ClubFit Parkweg 159-161 7545 MV Enschede Locatie Trifora Locatie Vondersweijde Kotkampweg 65 Ada Kokstraat 20 7531 AS Enschede 7572

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Fysiotherapie na hernia

Fysiotherapie na hernia Fysiotherapie na hernia Deze informatie gaat over fysiotherapie na een herniaoperatie in de lage rug. Hoewel deze operaties niet allemaal hetzelfde zijn, kan er toch een aantal oefeningen worden aangegeven

Nadere informatie

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond.

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond. FOAM ROLLER OEFENINGEN Naast de bekende bindweefsel massage is de foam roller een fantastisch hulpmiddel voor het versterken van je core. Door gebruik te maken van een onstabiele ondergrond zoals de foam

Nadere informatie

Fysiotherapie bij Borstkas afwijkingen

Fysiotherapie bij Borstkas afwijkingen Fysiotherapie bij Borstkas afwijkingen Borstkas afwijkingen Oefeningen na de operatie Bovenste ledematen Liggend met de mond open. Gewichten van 1 kg. Adem diep in aan het begin van elke oefening/krachtsinspanning

Nadere informatie

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder geeft u tips om dit te verhelpen. Wat is er aan de hand? Voorkeurshouding is een probleem

Nadere informatie

Ontspannen met progressieve relaxatie

Ontspannen met progressieve relaxatie www.psychfysio.nl Ontspannen met Progressieve Relaxatie 1 Ontspannen met progressieve relaxatie De progressieve relaxatie van Edmund Jacobson is een bekende ontspanningsmethode in het westen. In deze hand-out

Nadere informatie

DE KERN boz Centrum voor biodynamische osteopathie, bewustwording, ontplooiing, spiritualiteit

DE KERN boz Centrum voor biodynamische osteopathie, bewustwording, ontplooiing, spiritualiteit DE KERN boz Centrum voor biodynamische osteopathie, bewustwording, ontplooiing, spiritualiteit DE KERN boz is lid van: VBAG (Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze) Shibumi (International

Nadere informatie

Ruimte voor adressticker. Datum ontvangst (invullen door SIvsG) Voorletters + Naam (+ meisjesnaam) Straat en huisnummer. Postcode en woonplaats

Ruimte voor adressticker. Datum ontvangst (invullen door SIvsG) Voorletters + Naam (+ meisjesnaam) Straat en huisnummer. Postcode en woonplaats F 2011.1 Versie 2 15-09- 2013 Vragenlijst Instituut voor Slaapgeneeskunde Woerden Ruimte voor adressticker Deze vragenlijst biedt ons inzicht in uw klachten en uw medische voorgeschiedenis. Vult u daarom

Nadere informatie

Oefenen na een keizersnede

Oefenen na een keizersnede Oefenen na een keizersnede Inleiding U bent in het Albert Schweitzer Ziekenhuis op genomen omdat u een keizersnede heeft ondergaan. Hierdoor moet u nog een paar dagen in het ziekenhuis blijven. Een keizersnede

Nadere informatie

Stressreductie en stressregulatie Training voor mensen met spanningsklachten

Stressreductie en stressregulatie Training voor mensen met spanningsklachten Stressreductie en stressregulatie Training voor mensen met spanningsklachten In deze folder vindt u informatie over de training Stressreductie en Stressregulatie, die verzorgd wordt door de afdeling Medische

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie Psychosomatische fysiotherapie bij DE KERN boz Praktijk voor Natuurgeneeskunde De Snoostraat 13 4624 VJ Bergen op Zoom Telefoon 0164-210700 Email: info@dekernboz.nl Website: www.dekernboz.nl Kamer van

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis aan uw rug geopereerd. In deze folder

Nadere informatie

Hoe ontstaat hyperventilatie? Symptomen

Hoe ontstaat hyperventilatie? Symptomen Hyperventilatie Wanneer u gespannen of angstig bent, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Die klachten kunnen komen door hyperventilatie. Hyperventilatie wil zeggen dat u te snel of te

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

fysiotherapie na een longoperatie

fysiotherapie na een longoperatie patiënteninformatie fysiotherapie na een longoperatie Binnenkort wordt u geopereerd aan uw long(en) of u heeft onlangs een operatie ondergaan. Waarom is fysiotherapie belangrijk na deze operatie? Hoe kunt

Nadere informatie

De 5 Tibetanen. Inleiding tot de 5 Tibetanen

De 5 Tibetanen. Inleiding tot de 5 Tibetanen De 5 Tibetanen De 5 Tibetanen zijn eigenlijk 6 oefeningen. De eerste 5 zijn welbekend als "de 5 Tibetanen, maar er is nog een 6e oefening wat "de geheime leer" of "de geheime oefening" wordt genoemd. De

Nadere informatie

Houd een oogje op de bodem!

Houd een oogje op de bodem! Houd een oogje op de bodem! Preventie van bekkenbodemgerelateerde klachten na de bevalling Informatie en oefenadviezen VSV: Verloskundige kringen van de Kempen-Eindhoven-Geldrop Máxima Medisch Centrum,

Nadere informatie

ZELFINVULLIJST DEPRESSIEVE SYMPTOMEN (INVENTORY OF DEPRESSIVE SYMPTOMATOLOGY: IDS-SR) 1 (In te vullen door patiënt)

ZELFINVULLIJST DEPRESSIEVE SYMPTOMEN (INVENTORY OF DEPRESSIVE SYMPTOMATOLOGY: IDS-SR) 1 (In te vullen door patiënt) ZELFINVULLIJST DEPRESSIEVE SYMPTOMEN (INVENTORY OF DEPRESSIVE SYMPTOMATOLOGY: IDS-SR) 1 (In te vullen door patiënt) Naam:.. Datum: - - Kruis bij elke vraag het antwoord aan dat de afgelopen zeven dagen

Nadere informatie

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Inleiding Zwangerschap en bevalling zijn beide een natuurlijke gebeurtenis. Door de zwangerschap en bevalling verandert echter uw houding en verzwakken

Nadere informatie

Bekkenbodemoefeningen na een bevalling

Bekkenbodemoefeningen na een bevalling Bekkenbodemoefeningen na een bevalling Inleiding Tijdens de zwangerschap en de bevalling hebben de bekkenbodemspieren veel te verduren. Het is belangrijk na de bevalling deze spieren weer in goede conditie

Nadere informatie

Oefenprogramma na een bevalling

Oefenprogramma na een bevalling Fysiotherapie Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Verpleegafdeling B2 Oefenprogramma na een bevalling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Om na uw bevalling weer zo snel mogelijk

Nadere informatie

Cambridge Health Plan Benelux BV

Cambridge Health Plan Benelux BV Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u staat. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u staat. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u staat UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

Oefeningen voor de bekkenbodem

Oefeningen voor de bekkenbodem FYSIOTHERAPIE Oefeningen voor de bekkenbodem ADVIES Oefeningen voor de bekkenbodem De bekkenbodem is een groep spieren die als een hangmatje onder in het bekken ligt, tussen het schaambeen, het heiligbeen

Nadere informatie

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN LAGE RUGPIJN Lage rugpijn komt vaak voor bij acht op tien

Nadere informatie

Casus Een patiënt met hyperventilatie en dysfunctioneel ademen? D. Poel

Casus Een patiënt met hyperventilatie en dysfunctioneel ademen? D. Poel Adem- en Ontspanningstherapie Stichting METHODE VAN DIXHOORN Casus Een patiënt met hyperventilatie en dysfunctioneel ademen? D. Poel AOS Jaarverslag 2005 Casus Een patiënt met hyperventilatie en dysfunctioneel

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie Fysiotherapie na een hernia-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0292 Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis geopereerd aan een hernia in uw rug. In deze folder willen wij

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

Ademhalingsoefeningen voor thuis

Ademhalingsoefeningen voor thuis Fysiotherapie Ademhalingsoefeningen voor thuis www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS016 / Ademhalingsoefeningen voor thuis / 22-05-2014 2 Ademhalingsoefeningen

Nadere informatie

Oefeningen na de bevalling

Oefeningen na de bevalling Oefeningen na de bevalling Hartelijk gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. De volgende oefeningen zijn bedoeld om meteen na de bevalling mee te beginnen. Week 1 Tijdens de eerste week na de bevalling

Nadere informatie

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hyperventilatie Wanneer u gespannen bent of angstig, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Eén van die klachten is hyperventileren. Hyperventileren wil zeggen dat u te snel of te diep ademt.

Nadere informatie

BEKKEN IN BALANS. Thema middag VDV 5 november 2016 Birgit Post, fysiotherapeut

BEKKEN IN BALANS. Thema middag VDV 5 november 2016 Birgit Post, fysiotherapeut BEKKEN IN BALANS Thema middag VDV 5 november 2016 Birgit Post, fysiotherapeut Functie bekken Het bekken verbindt de wervelkolom met de benen en heeft een centrale rol bij houding en bewegen. Het doet zowel

Nadere informatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie Paramedische ziekenhuiszorg - fysiotherapie Krachtoefeningen bij hartrevalidatie U krijgt deze folder omdat we u willen helpen bij het lichamelijke herstel van de gevolgen van uw hartaandoening. Daarnaast

Nadere informatie

Cursus ontspannen in de hartrevalidatie. (ontspanningstherapie binnen de hartrevalidatie)

Cursus ontspannen in de hartrevalidatie. (ontspanningstherapie binnen de hartrevalidatie) Cursus ontspannen in de hartrevalidatie (ontspanningstherapie binnen de hartrevalidatie) 1 REVALIDATIEDOELEN BIJDRAGE ONTSPANNING Verbeteren conditie/ belastbaarheid Bevorderen herstelprocessen in rust

Nadere informatie

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s!

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s! Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Lage rugpijn Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Inleiding Lage rugpijn Rugklachten komen veel voor. 4 van de 5 mensen heeft weleens te maken met rugpijn. In veel gevallen

Nadere informatie

Pijn bij kanker. Interne Geneeskunde / Oncologie IJsselland Ziekenhuis

Pijn bij kanker. Interne Geneeskunde / Oncologie IJsselland Ziekenhuis Pijn bij kanker Interne Geneeskunde / Oncologie IJsselland Ziekenhuis Wat is pijn? Pijn is een onaangenaam gevoel. Het kan op verschillende manieren ontstaan en het kan op verschillende manieren worden

Nadere informatie

Nekklachten. Bij bovenstaande symptomen kan er sprake zijn van instabiliteitklachten van de nek, ook wel Motor Control Impairment (MCI) genoemd.

Nekklachten. Bij bovenstaande symptomen kan er sprake zijn van instabiliteitklachten van de nek, ook wel Motor Control Impairment (MCI) genoemd. Nekklachten Herkent u de volgende symptomen? - Steeds terugkerende perioden met (acute) nekpijn - Statische houdingen niet kunnen volhouden - Vermoeidheid of het niet omhoog kunnen houden van het hoofd

Nadere informatie

MEDIPREVENTIECENTRUM

MEDIPREVENTIECENTRUM Instructies en oefeningen voor het gebruik van de Body-Band oefenband theraband voor Fitness-Training 1 Geachte klant, Gefeliciteerd met uw aanschaf van de Body-Band oefenband, theraband, fitnessband van

Nadere informatie

TRAININGSPLAN STABILITEIT

TRAININGSPLAN STABILITEIT TRAININGSPLAN STABILITEIT Stabiliteitstraining Om goed te kunnen bewegen en/of te kunnen sporten is een sterke romp noodzakelijk. In een rechtop staande houding moet de romp het lichaam te allen tijde

Nadere informatie

Ademhalingsoefeningen Longgeneeskunde

Ademhalingsoefeningen Longgeneeskunde Ademhalingsoefeningen Longgeneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Ademhalingsoefeningen Er zijn twee soorten oefeningen voor longpatiënten: oefeningen om benauwdheid te verminderen oefeningen om vastzittend

Nadere informatie

Hoe train ik mijn buikspieren zonder klachten achteraf?

Hoe train ik mijn buikspieren zonder klachten achteraf? Hoe train ik mijn buikspieren zonder klachten achteraf? Verstevigende oefeningen voor de buikspieren zijn gemakkelijk thuis uit te voeren. Het gevaar hiervan is evenwel dat er altijd een kans bestaat dat

Nadere informatie

Behandeling & Diagnostiek

Behandeling & Diagnostiek Behandeling & Diagnostiek Inhoud Voorwoord Wat doet de GGZ Groep? Werkwijze Wanneer kan de GGZ Groep u helpen? Wanneer kan de GGZ Groep u niet helpen? Diagnostiek Werkwijze Kwaliteit Vergoeding Tot slot

Nadere informatie

Bekkenfysiotherapie rondom een radicale prostatectomie

Bekkenfysiotherapie rondom een radicale prostatectomie Bekkenfysiotherapie rondom een radicale prostatectomie Binnenkort wordt u geopereerd aan uw prostaat. Uw uroloog heeft u daarover al informatie gegeven. In deze folder geven wij u uitleg over de begeleiding

Nadere informatie

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit.

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Kom in actie >>> Voel je fit >> Simpele oefeningen voor een platte buik kaart 1 Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Sit-up >>> Back-Up >>> >>>

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

Adem- en Ontspannings-therapie (AOT)

Adem- en Ontspannings-therapie (AOT) Medische psychologie Adem- en Ontspannings-therapie (AOT) Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Uw klinisch psycholoog heeft voorgesteld om u te verwijzen

Nadere informatie

Pauzes als noodzakelijk onderdeel van gezond werken

Pauzes als noodzakelijk onderdeel van gezond werken Pauzes als noodzakelijk onderdeel van gezond werken Situering Om jezelf emotioneel, mentaal en lichamelijk op te laden, is het niet direct nodig om een vakantie te boeken! Je kunt stress-gerelateerde problemen

Nadere informatie

Whitepaper Werkstress

Whitepaper Werkstress Whitepaper Werkstress Wat is stress eigenlijk? En hoe ontstaat het? Stress kan belemmerend werken op je dagelijks functioneren. En andersom kan de manier waarop je dagelijks functioneert stress opleveren.

Nadere informatie

Handout Stiltewandeling 6 april 2019

Handout Stiltewandeling 6 april 2019 Handout Stiltewandeling 6 april 2019 Wanneer je samen wandelt, is het heerlijk om samen te praten en van gedachten te wisselen. Dat is heel waardevol. Het is ook een waardevolle ervaring om af te spreken

Nadere informatie

Snurkvragenlijst. Ik heb een afspraak op de snurk-/slaap apneupoli op: Snurkt u `s nachts? Sinds hoeveel jaar snurkt u?

Snurkvragenlijst. Ik heb een afspraak op de snurk-/slaap apneupoli op: Snurkt u `s nachts? Sinds hoeveel jaar snurkt u? Snurkvragenlijst Vul hier uw patiëntnummer in. Heeft u nog geen patiëntnummer, vul dan uw geboortejaar en postcode in volgens het volgende schema: 19661234AB Ik heb een afspraak op de snurk-/slaap apneupoli

Nadere informatie

10 minuten training 1 Total Body

10 minuten training 1 Total Body 10 minuten training 1 Total Body Met deze 10 Minuten training train je het hele lichaam. Alle spiergroepen komen aan bod. Waarom 10 minuten trainingen? Voor veel mensen is het nog steeds moeilijk om een

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Fitnessbal training. Kern training / Core stability

Fitnessbal training. Kern training / Core stability Fitnessbal training Kern training / Core stability De spieren van je buik, billen en onderrug vormen de 'kern'. Deze zone is verantwoordelijk voor alle acties waarbij je draait, reikt en buigt en is het

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten in de 1e lijn Ingrid Arnold

Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten in de 1e lijn Ingrid Arnold Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten in de 1e lijn Ingrid Arnold LUMC Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde Huisarts te Leiderdorp Uw spreekuur Moeheid Pijnklachten Buikpijn Hoofdpijn

Nadere informatie

Oefenprogramma na een keizersnede

Oefenprogramma na een keizersnede Fysiotherapie Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Verpleegafdeling B2 Oefenprogramma na een keizersnede i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Om na uw keizersnede weer zo snel mogelijk

Nadere informatie

Les 4. De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger.

Les 4. De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger. Les 4 De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger. 61 1 Aandachtsoefening en buikademhaling Deze oefening is bedoeld ter bewustwording van de adem. Waar kun je je ademhaling het beste voelen, wat gebeurt

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Beoordeling van dysfunctioneel ademen: verdeling van de adembeweging. Dr JJ van Dixhoorn Lezing ISARP, september 2003, Leuven

Beoordeling van dysfunctioneel ademen: verdeling van de adembeweging. Dr JJ van Dixhoorn Lezing ISARP, september 2003, Leuven Beoordeling van dysfunctioneel ademen: verdeling van de adembeweging Dr JJ van Dixhoorn Lezing ISARP, september 2003, Leuven 1 Werkwijze S. zit op een kruk, E. zit er achter Glijdt met je hand langs de

Nadere informatie

Oefeningen bij osteoporose

Oefeningen bij osteoporose Oefeningen bij osteoporose Algemeen In deze folder staan oefeningen die u kunt doen bij osteoporose. Tips voor het uitvoeren van de oefeningen Ademt u rustig door tijdens de oefeningen (adem niet vasthouden

Nadere informatie

Fysiotherapie en ademhaling

Fysiotherapie en ademhaling Paramedische afdeling Fysiotherapie en ademhaling Inleiding Het is voor u erg belangrijk om ademhalingsoefeningen te doen. Dit is omdat u het risico loopt op het krijgen van longproblemen of omdat u longproblemen

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Fysiotherapie na een okselklierdissectie

Fysiotherapie na een okselklierdissectie Fysiotherapie na een okselklierdissectie 1 U heeft een okselklierdissectie, eventueel gecombineerd met een borstoperatie, achter de rug. In deze folder krijgt u instructies en oefenadviezen. Belangrijk

Nadere informatie

Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal

Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal 00 Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal Afdeling Fysiotherapie U bent momenteel herstellende van een operatie in verband met een (rug)hernia of vernauwing van het wervelkanaal.

Nadere informatie

Fysiotherapie na een keizersnede

Fysiotherapie na een keizersnede REVALIDATIE Fysiotherapie na een keizersnede BEHANDELING Fysiotherapie na een keizersnede Een keizersnede betekent dat u een bevalling én een buikoperatie hebt ondergaan. Ondanks de drukke en bijzondere

Nadere informatie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie 00 Adviezen na een open-hart-operatie Afdeling Fysiotherapie U bent herstellende van een operatie aan uw hart. De fysiotherapeut heeft u na de operatie begeleid bij het weer oppakken van activiteiten en

Nadere informatie