Tijd voor verandering. Hattem

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tijd voor verandering. Hattem"

Transcriptie

1 Hattem CDA Hattem

2 CDA Hattem Het is tijd voor verandering. De huidige koers binnen de gemeente Hattem moet worden verlegd. Nieuw elan is noodzakelijk. Wie luistert naar en spreekt met onze burgers en de media volgt, merkt dat het tijd is voor een nieuwe politiek in Hattem. Wie zijn wij? Het CDA is een open christendemocratische volkspartij. Bij ons staat de gemeenschap centraal. Binnen die samenleving bepaalt u, samen met anderen, zoveel als mogelijk zèlf. Die betrokkenheid van de mensen bij Hattem, hun gezin, hun school, hun wijk, hun kerk, hun bedrijf of hun vereniging vormt het draagvlak voor het leven hier in Hattem. De overheid treedt terug en maakt gebruik van de kracht van de samenleving. Wij gaan uit van een christelijke mens- en maatschappijvisie. Dat betekent dat mensen vooral tot persoonlijke groei kunnen komen door naar elkaar om te zien en verantwoordelijkheid voor elkaar te nemen. Het CDA is een open volkspartij, geworteld in alle lagen van de samenleving. Daarom biedt het CDA in Hattem plaats aan veel verschillende mensen die vanuit hun eigen bijzondere overtuiging aan politiek doen. Wij zijn een partij waar iedereen welkom is. Voor ons begint politiek met de erkenning van het maatschappelijk initiatief. De overheid geeft alle mensen en organisaties vertrouwen dat ze doen wat ze kunnen doen. Zo n overheid staat nàast mensen, niet er tegenóver! Vertrouwen en luisteren naar elkaar staan centraal. Het CDA zet in op betrokken burgers om de onderlinge verbondenheid te versterken. Wie geraakt is door het lot van de ander, kan niet anders dan in beweging komen. Over de toekomst van Hattem (H)attem mut (H)attem bliev n, dat wil zeggen dat Hattem zoveel als mogelijk zijn eigen identiteit en karakter moet behouden. Het liefst in de vorm van een zelfstandige gemeente. Het CDA onderkent dat er een spanningsveld is om alle nieuwe taken locaal op een professionele, vakkundige en verantwoorde wijze uit te voeren. Daarom is een goede samenwerking met al onze buurgemeentes gewenst en noodzakelijk. Daarbij zijn er verschillende opties. Er liggen goede mogelijkheden richting Heerde en Epe. Met Oldebroek is die samenwerking historisch gezien minder vanzelfsprekend, maar niet uitgesloten. Een goede samenwerking met (de regio) Zwolle vinden wij belangrijk. Voor veel voorzieningen zijn onze burgers immers aangewezen op Zwolle.

3 Hattem Het is nu nog te vroeg om al een definitieve koers te bepalen. Wel is duidelijk dat Hattem Hattems moet blijven. Wij willen onze inwoners nadrukkelijk betrekken bij de keuzes die gemaakt gaan worden. U als burger mag zich in een referendum uitspreken over de toekomst van Hattem. Dit referendum moet goed worden voorbereid en kan bijvoorbeeld plaatsvinden tijdens de Provinciale Staten verkiezingen die in 2015 worden gehouden. Naar een betrokken gemeentebestuur Democratie betekent ook dat er rekening wordt gehouden met de minderheid. Wij zetten in op een college met een zo breed mogelijk draagvlak. Een college dat een luisterende houding heeft ten aanzien van de gehele gemeenschap en de gemeenteraad. Aan een dergelijk college wil het CDA actief meedoen. De mogelijkheid van parttime wethouders moet hierbij bespreekbaar zijn. Het CDA wil de burgers meer betrekken bij de politiek. De raad moet een vaste rubriek krijgen bij voorkeur in de Dijkpoorter, zodat ook buiten de raadzaal de verschillende standpunten duidelijk worden. Inwoners moeten tijdens iedere raadsvergadering in kunnen spreken, ook over onderwerpen die niet op de agenda staan. Wij willen een open debatcultuur. Sprekers houden staande achter het spreekgestoelte hun betoog, zodat er meer dynamiek ontstaat. Wij wensen een politiek die open en transparant is. Dankzij RTV-Hattem kunnen we de raadsvergaderingen ook thuis volgen. Sinds de komst van de Dijkpoorter hebben onze burgers weer een medium waarin meningen worden geuit over zaken die onze stad raken. Het CDA is blij dat dit mogelijk is.

4 Een duurzaam Hattem Wij kiezen voor een duurzame en gezonde leefomgeving. Dit moet in ons handelen centraal staan. Het gaat om meer dan milieu alleen. Door een gezonde leefomgeving gaat het economisch ook beter. Hattem dient een stad te zijn waar het fijn is om te verblijven. Wij willen duurzaamheid bevorderen. Daarom zijn wij voorstander van een gedifferentieerde afvalinzameling. Verder betekent dit dat de gemeente Hattem concrete stappen moet zetten in het kader van het plaatsen van zonnepanelen, koude en warmte opslag, woning isolatie enzovoorts. Waar mogelijk moet (onnodig) energie verbruik terug gedrongen worden. Hierbij kan de gemeente Hattem zelf een voorbeeldfunctie vervullen in de eigen bedrijfsvoering. Plaatsing van windturbines in Hattem en het bedrijventerrein H2O wordt afgewezen. Hattem is te mooi en te klein voor deze vorm van duurzaamheid. Aantrekkelijke binnenstad Hattem heeft een prachtige en monumentale binnenstad. Dit willen wij graag zo houden. Wij kiezen voor een levendige binnenstad die goed bereikbaar is en voldoende parkeergelegenheid heeft. Verder vragen wij de Hattemer ondernemers een plan te maken om leegstand van winkels zo veel als mogelijk te voorkomen. Het CDA wil het karakter van de zondag als rustdag zoveel mogelijk behouden. Wij zijn van mening dat de nieuwe mogelijkheden tot verruiming van de winkeltijdenwet in het nadeel is van de vaak kleinschalige ondernemingen die de binnenstad van Hattem juist zo kleurrijk en boeiend maken. Ook werknemers gunnen wij een dag met hun gezin. Daarom: geen koopzondag in Hattem. Groene openbare leefruimte Het openbaar groen hoort er netjes uit te zien. Waar mogelijk betrekken wij de burgers bij het onderhoud. Daarnaast is dit een mooie taak voor mensen van het gemeentelijk werkbedrijf. De keuze van de gemeenteraad voor het opheffen van de honden uitlaatplaatsen leidt helaas in sommige buurten tot ongewenste overlast. Wij willen daarvoor passende maatregelen. Te denken valt aan het opnieuw inrichten van honden uitlaatplaatsen of het plaatsen van speciale hondenpoepbakken. Investeren in Hattem Om de plaatselijke en regionale economie te stimuleren zullen we de krachten moeten bundelen. Hattem kan op die manier meeprofiteren van de groei van de regio Zwolle. De rol van de gemeente is die van partner en coördinator. Innovatie, duurzaamheid en een sociale maatschappij zijn de thema s waar kansen liggen voor ondernemers bij het benutten van externe

5 Hattem geldbronnen, zoals EU-subsidies. Maar ook het versoepelen van het vestigingsbeleid voor nieuwe ondernemers in Hattem, zoals minder regels en het bekender maken van lokale investeringsfondsen horen daarbij. Uitgangspunt is: hoe kunnen we de ondernemer helpen zijn/haar bedrijf zo goed mogelijk te voeren. Recreatie en toerisme Hattem heeft een geschakeerd aanbod voor recreanten en toeristen. Dit willen wij graag behouden en waar mogelijk versterken. Ronduit Hattem is hierin belangrijk. Fietspaden dienen goed onderhouden te blijven. Het Kleine Veer willen wij in de vaart houden. Bij het maken van plannen willen wij de plaatselijke ondernemers nauw betrekken. Verder willen wij een mountain bikes vrije wandelroute op het landgoed Molecaten. In dat kader pleiten wij voor het (her) bouwen van een nieuwe uitkijktoren. Woningbouw De lokale woningbouw vraagt volop onze aandacht. Met het oog op de toekomst moet er voldoende bouwgrond zijn om kwalitatief goed te kunnen bouwen. Om de vergrijzing tegen te gaan, moeten er meer starterswoningen komen voor onze jeugd. Verder willen wij graag levensloopbestendig bouwen. Wij zijn geen voorstanders van bouwplannen op het terrein Het Hattems Loo vanwege het belang van de ecologische hoofdstructuur. Door middel van een nieuwe woonvisie willen wij locaties aanwijzen voor huisvesting voor onze jeugd en de andere doelgroepen. Ook voor onze oudere inwoners dient er voldoende en kwalitatief goede huisvesting te zijn. Het liefst in de directe omgeving van de binnenstad. Bedrijventerreinen Wij verwachten van onze bedrijventerreinen dat ze er netjes en opgeruimd uit zien en betrekken de ondernemers daarbij. Het industrieterrein H2O vraagt volop de aandacht. Een mooi terrein, maar ook een terrein met aanzienlijke financiële risico s. Wij zien graag een grotere financiële participatie van de provincie Gelderland, het liefst in de vorm van een kostensaneringsbijdrage. Zo lang er geen grond verkocht wordt, moeten we terughoudend zijn met investeringen. Op dit bedrijventerrein vinden wij een milieubelasting categorie 4 zwaar genoeg. Maatschappelijke ondersteuning en welzijn. Zorg voor en om de naaste is voor ons van wezenlijk belang. Wij staan voor de zwakkeren in onze samenleving. Wij gaan uit van de kracht van onze inwoners en streven zoveel als mogelijk zelfredzaamheid na. Er wordt alleen ondersteuning geboden aan inwoners die dat echt nodig hebben. Op het terrein van de WMO gaat het CDA uit van eigen bijdragen. Het meest eerlijk vinden wij betalen naar eigen draagkracht. Er komen meer taken naar de gemeente. Het VVD/PvdA kabinet heeft besloten dat daarbij de gemeenten flink worden gekort: u als burger gaat dat merken.

6 Bij komende decentralisatie zien wij een belangrijke rol weggelegd voor het maatschappelijk initiatief. Stichting Welzijn Hattem en het stichtingsbestuur de Marke dienen hierbij een spilfunctie te vervullen binnen de gemeenschap van Hattem. Koren, orkesten, musea, scouting en andere culturele instellingen zijn belangrijk voor de sociale cohesie in Hattem. Op dit moment wordt veel geïnvesteerd in de Marke. In onze visie zal dit centrum zich moeten ontwikkelen tot een aantrekkelijk Kultuurhus voor alle Hattemers. Vanuit dit welzijnshart moeten, in nauw overleg met onze burgers, allerlei activiteiten worden ontwikkeld die inspelen op de voortdurend veranderende behoeften van onze inwoners. Het CDA wil niet dat er voortdurend extra geld naar het zwembad gaat, wat ten koste zal gaan van andere culturele en sportieve onderdelen. Een maximale inspanning is nodig om de verliezen bij het zwembad te beperkten. We willen geen prestige projecten meer. Participatie: niemand aan de kant! De gemeente wordt straks verantwoordelijk voor praktisch alle mensen die een vorm van uitkering hebben. Onze inzet hierbij is: niemand aan de kant en werken naar vermogen. Dat is sociaal beleid. Het bedrijfsleven zal actief benaderd moeten worden om banen beschikbaar te stellen voor deze doelgroep. De gemeente zelf kan door middel van het werkbedrijf meer mensen inzetten bij het beheer en toezicht van de openbare ruimte, de sportaccommodaties en maatschappelijke activiteiten. Jeugd in beweging Er moet voldoende ruimte zijn voor onze jeugd om te spelen, te sporten en te ontspannen. Goed onderhouden speelterreintjes in de buurten zijn belangrijk. Dit betekent dat er een actief jeugdbeleid moet zijn. Vooral de jeugd tussen 12 en 16 jaar verdient aandacht. Beweging en gezond gedrag zijn van groot belang. Naast voorlichting en preventie over risicogedrag willen wij vooral het sporten gaan stimuleren. Daarom dient er een jeugdsportplan Hattem te komen. Sport- en gymnastiekzalen dienen goed uitgerust te zijn. Het liefst in beheer bij verenigingen, zoals bijvoorbeeld bij de Tafeltennisvereniging Smash. Voor hockey en voetbal zijn kunstgrasvelden belangrijk. Wij zijn voor Cruyff courts of Arjen Robbenveldjes aan de Waalstraat, bij de Van Heemstraschool en bij de Sint Andreasschool. Aandacht voor Veilig Verkeer Er is op zaterdag een grote parkeerdruk rond de voetbalvelden. Dit moet worden opgelost door uitbreiding van de parkeercapaciteit, ingebed in de omgeving.

7 Hattem Verder pleiten wij voor veilige verkeersroutes naar onze basisscholen. Het liefst zien wij dat ouders hun kinderen op de fiets naar school brengen. Voor de binnenstad willen wij een breed gedragen verkeerscirculatieplan. Waardering voor de vrijwilliger Het vrijwilligerswerk van kerken en verenigingen is belangrijk voor de sociale binding in Hattem. Dat vrijwilligerswerk moet daarom worden gestimuleerd. Wij willen meer ouderbetrokkenheid bij verenigingen. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat verenigingen intensief gaan samenwerken. Wij willen jaarlijks een vrijwilligersinitiatief met een prijs belonen. Beperk de lastendruk voor de burger De gemeente moet de balans tussen inkomsten en uitgaven weer onder controle krijgen. De OZB willen we alleen trendmatig verhogen. De rioolheffing en afvalstoffenheffing behoren kostendekkend te zijn. Wel dient goed naar de kostenkant gekeken te worden. Zo kunnen moderne technieken zoals re-lining helpen de levensduur van het riool te verlengen. Door het afval goed te scheiden, kan het meer opbrengen waardoor de lasten lager worden. Het CDA vindt het belangrijk dat het begraven in Hattem kostendekkend is en tegelijkertijd betaalbaar blijft. Ook het verlengen van een grafrecht moet betaalbaar blijven. Evenwichtig bezuinigen Het huidige VVD/PvdA kabinet dwingt gemeenten om fors te bezuinigen. Daar zijn wij niet blij mee. Toch zal ook in Hattem opnieuw bezuinigd moeten worden. Daarbij zullen de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Bij het maken van keuzes kijken wij naar de openbare ruimte, het sociaal domein, het gemeentelijk apparaat en de lastendruk voor de burger. In dat kader willen wij de wettelijke taken efficiënt en met minder formatie uitvoeren. Wij accepteren een lager kwaliteitsniveau en vinden dat gemeentelijke diensten zoveel mogelijk kostendekkend moeten zijn. Er dient een gezond evenwicht te zijn tussen inkomstenverhoging en uitgavenverlaging. Tot slot Tijd voor nieuw elan, tijd voor frisse ideeën, tijd voor verandering. Tijd voor een bestuur dat luistert naar de burger van Hattem. Om al onze plannen mogelijk te maken hebben wij de steun van onze Hattemse bevolking nodig: kies voor verandering! Kies voor het CDA!

8 Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met: Martijn Hospers: Teun Juk: Martin van Duinen: Luc van Dijk: Yvonne Schepers-Mulder: Hattem info@cdahattem.nl

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Dit is de laatste keer deze raadsperiode dat we onze beschouwingen uit mogen spreken over de politieke gang van zaken en de daarmee samenhangende begroting.

Nadere informatie

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0!

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Algemene en Financiële beschouwingen: Voorjaarsrapportage 2014 Inleiding De raad geeft vandaag bij de algemene beschouwingen haar visie op de eerste voorjaarsrapportage

Nadere informatie

Samen bouwen aan de toekomst van Hattem

Samen bouwen aan de toekomst van Hattem Samen bouwen aan de toekomst van Hattem Coalitieakkoord 2014-2018 Samen bouwen aan de toekomst van Hattem Voor u ligt het beleidsakkoord 2014 2018 van de gemeente Hattem. Na de verkiezingen van 19 maart

Nadere informatie

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ!

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! 1 NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! WaterlandNatuurlijk, lokaal onderscheidend van de landelijke partijen door onafhankelijke politiek. De inwoners van Waterland zijn heel goed in staat om zelf te kiezen waar

Nadere informatie

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma 2014-2018 Algemeen: De Partij van de Arbeid in de Noord-Bevelandse samenleving De leidende gedachte voor de PvdA is een mensvriendelijke samenleving,

Nadere informatie

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA!

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE 2014-2018 HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal Het kan anders Ons land verandert snel. Niet alleen kennen we op dit moment in Nederland financieel

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe W ij wonen waar anderen op vakantie gaan CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 even voorstellen In onze gemeente wonen ruim 18.500 mensen in

Nadere informatie

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk Quick scan coalitieprogramma s 2014-2018 Land van Cuijk 28 mei 2014 De Rekenkamercommissie heeft de coalitieprogramma s van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk naast elkaar gelegd en gekeken of en

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Keuzes voor een beter Lopik. Verkiezingsprogramma Diana Rooken

Keuzes voor een beter Lopik. Verkiezingsprogramma Diana Rooken Keuzes voor een beter Lopik Verkiezingsprogramma 2018-2022 Diana Rooken Voorwoord Het CDA is een brede volkspartij, geworteld in alle lagen van de samenleving. Daarom biedt deze partij plaats aan veel

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg Verkiezingsprogramma 2018 in gewone taal Middelburg Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Op 21 maart 2018 zijn er in bijna heel Nederland verkiezingen. Deze verkiezingen gaan over het bestuur van de gemeenten.

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Buurtsportcoaches en de grote transformaties van het sociale domein. Robby Aldenkamp.

Buurtsportcoaches en de grote transformaties van het sociale domein. Robby Aldenkamp. Buurtsportcoaches en de grote transformaties van het sociale domein Robby Aldenkamp. Drie decentralisaties in het sociale domein: 1. AWBZ WMO 2. Participatiewet 3. Jeugdwet Wat verandert er met ingang

Nadere informatie

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg RHENEN IS VAN ONS ALLEMAAL! PROGRAMMA RAADSPERIODE 2014 2018 De PvdA wil dat Rhenen een gemeente is waar - iedereen gelijke kansen heeft - het veilig leven, wonen en werken is - het kwetsbare wordt beschermd

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad 2018-2022 Wij zijn Zoeterwoude Voor CDA Zoeterwoude staat de samenleving centraal. Alleen samen kunnen we ons sterk maken voor een goede toekomst voor

Nadere informatie

Appingedam. De toekomst begint vandaag! Verkiezingsprogramma 2014-2018

Appingedam. De toekomst begint vandaag! Verkiezingsprogramma 2014-2018 Appingedam De toekomst begint vandaag! Verkiezingsprogramma 2014-2018 Voorwoord Het komt erop aan. Op 19 maart 2014 gaat Appingedam naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Voor u ligt het

Nadere informatie

Is bevolkingskrimp een ramp of biedt het ook kansen?! Willy Doorn Burgemeester gemeente Landerd Mei 2010

Is bevolkingskrimp een ramp of biedt het ook kansen?! Willy Doorn Burgemeester gemeente Landerd Mei 2010 Is bevolkingskrimp een ramp of biedt het ook kansen?! Willy Doorn Burgemeester gemeente Landerd Mei 2010 Opbouw verhaal Wie ben ik Aanleiding onderzoek Pilotgemeente vergrijzing- en ontgroeningscan PON

Nadere informatie

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder,

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder, Voorwoord Beste Heerhugowaarder, In dit verkiezingsprogramma 2014 hebben wij onze standpunten en visie in tien thema s kort en bondig weergegeven. Onze visie komen voort uit de sociaalliberale keuzes van

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Montfoort Wij gaan ervoor. Doet u mee?

Verkiezingsprogramma D66 Montfoort Wij gaan ervoor. Doet u mee? Wij gaan ervoor. Doet u mee? > Voorwoord Woensdag 19 maart 2014 kiezen de inwoners van Montfoort een nieuwe gemeenteraad. D66 Montfoort moedigt iedereen aan die mag stemmen om dat ook te doen. In de gemeenteraad

Nadere informatie

Bouwen in Vertrouwen SGP Overbetuwe

Bouwen in Vertrouwen SGP Overbetuwe Bouwen in Vertrouwen SGP Overbetuwe Verkiezingsprogramma 2014-2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Samenleven... 3 Zondagsrust en 24-uurs economie... 3 Mantelzorg stimuleren en meer

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie Hoe ziet Diepenveen er straks uit?

De Deventer Omgevingsvisie Hoe ziet Diepenveen er straks uit? De Deventer Omgevingsvisie Hoe ziet Diepenveen er straks uit? 28 mei 2019 Waarom de Omgevingswet? Een nieuwe wet in 2021: de Omgevingswet Bundelt 26 wetten en regels op het gebied van wonen, mobiliteit,

Nadere informatie

Kernwoorden programma Aalburg. ChristenUnie Aalburg

Kernwoorden programma Aalburg. ChristenUnie Aalburg Kernwoorden programma Aalburg ChristenUnie Aalburg 2014-2018 Hier vind u het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie in Aalburg in een notendop. De hoofdlijnen waar we de komende 4 jaar voor willen gaan.

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

Samen voor jouw Toekomst!

Samen voor jouw Toekomst! Verkiezingsprogramma SGP Zederik 2014 2018 Jongeren editie Samen voor jouw Toekomst! Een principiële keus, voor nu en later V e r k i e z i n g s p r o g r a m m a S G P Z e d e r i k 2 0 1 4 2018 Inhoudsopgave:

Nadere informatie

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM ARENADEBAT 1 Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM PROGRAMMA 19.30 uur: welkom, wethouder Teus van Houwelingen 19.40 uur: toelichting gespreksleider Bas Verbruggen 19.45 uur: eerste

Nadere informatie

Drenthe. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Drenthe. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - windmolens op land in dragen bij aan de opgave waarvoor afspraken zijn gemaakt. Als er nog extra windmolens bijkomen bovenop de huidige afspraken is een gedegen gebiedsproces voorwaarde. Het zal

Nadere informatie

Stichting Jong & Zwanger Beleidsplan

Stichting Jong & Zwanger Beleidsplan Stichting Jong & Zwanger Beleidsplan Mei 2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Algemeen 4 2.1 Achtergrond 2.2 Onderbouwing 3. Identiteit 6 3.1 Missie & visie 3.2 Doelstelling 3.3 Strategie 4. Organisatie

Nadere informatie

Gewoon leven. Samenvatting Contourennotitie Raamwerk

Gewoon leven. Samenvatting Contourennotitie Raamwerk Gewoon leven Samenvatting Contourennotitie Raamwerk 2016-2018 April 2016 lnleiding In 2015 heeft Raamwerk ervaring opgedaan met het nieuwe stelsel voor de langdurige zorg (Wlz) en de Wmo en Jeugdwet. Het

Nadere informatie

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma Sociaal Groesbeek Lijst 3 > 1. Hans Peters > 2. Wiebo Kersten > 3. William Janssen > 4. Sonja Postema- > Croonen > 5. Betty Wouters > 6. Erik Schlijper > 7. Cindy Liebers- > Gerritzen > 8. Corry Rutten

Nadere informatie

Wij zoeken een ondernemende en mensgerichte burgemeester!

Wij zoeken een ondernemende en mensgerichte burgemeester! Wij zoeken een ondernemende en mensgerichte burgemeester! Noordeinde Oosterwolde Oldebroek Oldebroek; hechte en betrokken gemeenschappen. t Loo Wezep Hattemerbroek Oldebroek als gemeente De gemeente Oldebroek

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018. Meppel verdient Beter!

Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018. Meppel verdient Beter! Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018 Meppel verdient Beter! Vastgesteld op de ledenvergadering van 25 november 2013 Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2030: 49% CO2- reductie Om landelijke en internationale klimaatdoelstellingen te behalen, zijn ook grootschaliger projecten nodig. De Provincie kan een belangrijke rol vervullen door ontwikkelgebieden

Nadere informatie

B. Mag de verdere ontwikkeling van het Dru-complex eventueel meer geld van de gemeente kosten? - Ja - Nee - Geen mening

B. Mag de verdere ontwikkeling van het Dru-complex eventueel meer geld van de gemeente kosten? - Ja - Nee - Geen mening DE VRAGEN VOOR HET BURGERBEGROTINSGFORUM OP 30 OKTOBER 2010 Groep 1: Leefbaarheid A. Zaal: Loungezaal. Gespreksleider: Jan Finkenflügel. 1 Het idee in de begroting is dat een goed voorzieningenniveau van

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Leefbare en vitale dorpen in Berkelland 5 Doelenboom Wat speelt er? 6 Bewust worden? Veranderingen in Berkelland en de regio Achterhoek door de krimp lijken

Nadere informatie

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO 29 juni 2011 1 / 5 Kadernota 2012-2015 PvdA Venlo 29 juni 2011 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant in Venlo. Bezuinigen

Nadere informatie

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO Wat is de naam van uw partij? PvdA Hillegom Wie is uw lijsttrekker? Annemieke van Dijk en Fred van Loenen Wie is uw wethouderskandidaat? De PvdA heeft in Hillegom

Nadere informatie

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en VERKIEZINGS- PROGRAMMA VOORWOORD Het is met veel plezier dat ik het voorwoord schrijf voor het verkiezingsprogramma van Trots Pijnacker-Nootdorp (TPN). Op 21 maart aanstaande zal Trots wederom meedoen

Nadere informatie

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP Wat voor provincie wordt Fryslân? Jij mag het zeggen op 20 maart. Willen we verschillen tussen arm en rijk? Willen we dat mensen zonder werk zitten?

Nadere informatie

De inrichting van het dorpscentrum en in het bijzonder de herverdeling van parkeerplaatsen gebeurt in overleg met de winkeliers.

De inrichting van het dorpscentrum en in het bijzonder de herverdeling van parkeerplaatsen gebeurt in overleg met de winkeliers. Zoeterwoude, duurzaam in beweging Coalitieprogramma Zoeterwoude 2010-2014 Inleiding De kiezers hebben op 3 maart 2010 duidelijk hun voorkeur uitgesproken voor voorzetting van het beleid van de huidige

Nadere informatie

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018 1 De VVD Oostzaan is trots op haar inwoners en op het dorp. Een dorp met vele mogelijkheden. Oostzaan is een groene buffer tussen Zaanstad, Purmerend en Amsterdam. Oostzaan heeft een rijk verenigingsleven

Nadere informatie

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken!

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken! Haarlemmermeer, 2 april 2013 Deze tijd vraagt om een nieuwe manier van denken met een duidelijke visie om de problemen aan te pakken. Ons motto; Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie 29-5- De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien de binnenstad en de vooroorlogse wijken er straks uit? 14 mei 1 In gesprek met Liesbeth Grijsen (wethouder) 2 1 29-5- Programma van vanavond Over Omgevingswet

Nadere informatie

Partijprogramma

Partijprogramma Partijprogramma 2018-2022 Voorwoord Het Bestuur van Liberaal Heemskerk is blij en trots het partijprogramma en de speerpunten te kunnen presenteren. Het programma gaat over; HEEMSKERK VOOR ONS ALLEMAAL.

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien de bedrijventerreinen er straks uit? 16 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over de bedrijventerreinen Wat staat er in

Nadere informatie

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Geachte partijprogrammamakers voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, U werkt momenteel aan het verkiezingsprogramma van uw partij voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans VVD- Best Verkiezingsprogramma 2014-2018 Best in Balans 20 oktober 2013 Best in Balans Voor u ligt het verkiezingsprogramma 2014-2018 genaamd Best in Balans. Met dit verkiezingsprogramma willen we u laten

Nadere informatie

Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester?

Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? Tussen de mensen staat en weet wat Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? De gemeente Dalfsen bestaat uit ruim 28.000

Nadere informatie

GNL Hoe zit dat precies?

GNL Hoe zit dat precies? GNL Hoe zit dat precies? 25-4-2016 GNL Hoe zit dat precies? De gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal zijn te klein om op termijn zelfstandig de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen. Zij zoeken

Nadere informatie

Samen zijn we Vlissingen

Samen zijn we Vlissingen Samen zijn we Vlissingen Akkoord op hoofdlijnen. In vier jaar uitwerken. Wat we belangrijk vinden is communicatie, inspraak, samen, integrale aanpak. Interbestuurlijk programma Samen aan de slag voor het

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Oldambt Aktief

Verkiezingsprogramma. Oldambt Aktief Verkiezingsprogramma Oldambt Aktief 2014 Voor u ligt het verkiezingsprogramma van Oldambt Aktief. Met dit verkiezingsprogramma willen wij proberen om een plek in de gemeenteraad van Oldambt te krijgen

Nadere informatie

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo, 5 november 2010 Begroting 2011-2014 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo moet bezuinigen. Bezuinigen betekent dat de gemeenteraad vandaag besluit te stoppen met wat we gisteren

Nadere informatie

KBO Zeeland. beleidsplan

KBO Zeeland. beleidsplan KBO Zeeland beleidsplan 2014-2018 Vroeger was er ook een jeugd van tegenwoordig. 1 Inhoudsopgave. 1 Inleiding 3 2 Missie en opdracht 4 3 Strategische koers 5 4 Kerntaken 6 Belangenbehartiging Dienstverlening

Nadere informatie

van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Jet Bussemaker, tijdens de 4 e Nationale Mantelzorglezing 2009 Rotterdam, 11 juni 2009

van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Jet Bussemaker, tijdens de 4 e Nationale Mantelzorglezing 2009 Rotterdam, 11 juni 2009 Directie Voorlichting en Communicatie Parnassusplein 5 Postbus 20350 2500 EJ Den Haag T 070 340 79 11 T 070 340 60 00 F 070 340 62 92 Hebt u 's avonds of in het weekend dringend een voorlichter nodig,

Nadere informatie

Sittard-Geleen Essenties Samen Duurzaam voor de vijf inhoudelijke opgaven.

Sittard-Geleen Essenties Samen Duurzaam voor de vijf inhoudelijke opgaven. 1 Sittard-Geleen Voorop lopen naar een duurzame toekomst. De gemeente heeft als stip op de horizon een energie- en klimaatneutrale gemeente in 2040 (of zoveel eerder als mogelijk). Belangrijke sleutel

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma "Naar een transparante en eerlijke toekomst"

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma Naar een transparante en eerlijke toekomst Verkiezingsprogramma 2014 2018 "Naar een transparante en eerlijke toekomst" Inleiding De afgelopen vier jaar heeft Liberaal Hardenberg als eenmansfractie steeds de strijd aangebonden met gevestigde opvattingen

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017 Algemene beschouwingen 2017 programmabegroting 2018 9 november 2017 Algemene Beschouwingen 2018 Inleiding Zestien van de zeventien warmste jaren ooit zijn gemeten tussen 2000 en 2017. Er wordt sinds 1706

Nadere informatie

Voor een gezond Smallingerland!

Voor een gezond Smallingerland! Voor een gezond Smallingerland! CDA verkiezingsprogramma 2010 2014 Op dinsdag 3 maart 2010 wordt er een nieuwe gemeenteraad gekozen. Het CDA wil met dit verkiezingsprogramma laten zien wat het de komende

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

Kies voor een Nieuw Hattem!

Kies voor een Nieuw Hattem! Kies voor een Nieuw Hattem! 1 Voorwoord De financiën van de gemeente Hattem zijn op dit moment niet stabiel; in de afgelopen 4 jaar zijn de reserves gehalveerd, de schulden verdubbeld en de lasten voor

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst Stadsvisie IJsselstein Aanwezigen: 41 deelnemers, 13 raadsleden, college B&W, projectgroep

Verslag bijeenkomst Stadsvisie IJsselstein Aanwezigen: 41 deelnemers, 13 raadsleden, college B&W, projectgroep Pagina 1 van 7 Verslag bijeenkomst Stadsvisie IJsselstein 2030 Aanwezigen: 41 deelnemers, 13 raadsleden, college B&W, projectgroep Datum: 15 september 2016 Locatie: Bibliotheek, Overtoom Tijdstip: 19.30

Nadere informatie

Het CDA staat voor : de kracht van de samenleving.

Het CDA staat voor : de kracht van de samenleving. Zelfbewust samen De kracht van Landerd Verkiezingsprogramma CDA Landerd 2014-2018 Het CDA staat voor : de menselijke maat. - Ieder mens vormt een onderdeel van de samenleving. Als deelnemers aan die samenleving

Nadere informatie

Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten

Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten Verkiezingen Provinciale Staten van Zuid-Holland Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten VVD: De VVD wil het karakter van het landschap van Zuid-Holland zoveel mogelijk behouden.

Nadere informatie

: Vaststellen kaders van de onderwijsvisie

: Vaststellen kaders van de onderwijsvisie Vergadering 4 december 2007 Gemeenteraad Onderwerp : Vaststellen kaders van de onderwijsvisie B&W vergadering : 30 oktober 2007 Dienst / afdeling : Griffie commissie samenleving Aan de gemeenteraad, Aanleiding

Nadere informatie

John Dagevos (Telos/UvT) Tilburg, 27 november 2013. Heilige huisjes in de knel

John Dagevos (Telos/UvT) Tilburg, 27 november 2013. Heilige huisjes in de knel John Dagevos (Telos/UvT) Tilburg, 27 november 2013 Heilige huisjes in de knel Eeuwenlang waren religieuze gebouwen de spil waar het leven in stad of dorp om draaide, ankerpunten in het dagelijks leven,

Nadere informatie

Belangrijke informatie voor B&W en gemeenteraad over Wet Markt en Overheid

Belangrijke informatie voor B&W en gemeenteraad over Wet Markt en Overheid 15-^2014 Mail van Gemeente Elburg - Belangrijke informatie voor B&W en gemeenteraad over Wet Markt en Overheid Belangrijke informatie voor B&W en gemeenteraad over Wet Markt en Overheid Mark Molenaar

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA

VERKIEZINGSPROGRAMMA VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 MIDDEN-DRENTHE Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons!

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! In 2019 woont of werkt u in. De nieuwe gemeente voor de inwoners van Onderbanken, Nuth en Schinnen. Een nieuwe

Nadere informatie

Tussenbalans Statenfractie

Tussenbalans Statenfractie 2017 Tussenbalans Statenfractie Inhoudsopgave 1. Waar staan we?... 2 2. Uitgangspunt... 3 3. Waar gaan we aan werken de komende twee jaar?... 4 4. Contact en informatie... 5 Pagina 1 van 5 1. Waar staan

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting GEMEENTE OLDEBROEK Voorstel van het college aan de raad Raadsvergadering d.d. 31 januari 2013 Agendapunt 06-03 Onderwerp: subsidie Veluws Bureau voor Toerisme, 2013 en 2014. Portefeuillehouder: C. van

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting TOEKOMSTVISIE het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting Als je plannen maakt voor een vakantie, dan kies je eerst een bestemming. Gran Canaria of Schiermonnikoog, Amsterdam of Barcelona,

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Onderwerpen Omnibus 2007

Nota van B&W. Onderwerp Onderwerpen Omnibus 2007 Onderwerp Onderwerpen Omnibus 2007 Nota van B&W Portefeuille mr. B. B. Schneiders Auteur Mevr. M. E. Spruyt Telefoon 5113719 E-mail: m.spruyt@haarlem.nl Concernstaf/Strategie en Beleidscoördinatie Reg.nr.

Nadere informatie

Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel

Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel Agenda 2 1 2 3 4 5 6 7 8 Toelichting onderzoek 12 onderwerpen: investeren of bezuinigen? Maatschappelijke participatie en sociale voorzieningen

Nadere informatie

De Molenzoom. Kantoorlocaties in centrum van Houten. Kantoorvestiging in de gemeente Houten

De Molenzoom. Kantoorlocaties in centrum van Houten. Kantoorvestiging in de gemeente Houten De Molenzoom Kantoorlocaties in centrum van Houten Kantoorvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Molenzoom Centrale ligging in Houten Zichtlocatie langs spoorlijn Nabij centrumvoorzieningen op het

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Aanwijzing 12 zon- en feestdagen als koopzondag

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Aanwijzing 12 zon- en feestdagen als koopzondag COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Aanwijzing 12 zon- en feestdagen als koopzondag Gevraagde beslissing Zondag 21 oktober 2018, 28 oktober 2018, 4 november 2018, 11 november 2018, 18 november 2018, 25 november

Nadere informatie

Berenschot. De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport. Philip van Veller Johannes ten Hoor

Berenschot. De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport. Philip van Veller Johannes ten Hoor De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport Philip van Veller Johannes ten Hoor Laurens Vellekoop Pepijn van der Beek De ambities, opgaven en uitdagingen van de gemeente Bladel lnhoud

Nadere informatie

Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010.

Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Deze lokale politieke partij is voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Als burgemeester van Ermelo heet ik u allen van harte welkom.

Als burgemeester van Ermelo heet ik u allen van harte welkom. Geachte aanwezigen, Als burgemeester van Ermelo heet ik u allen van harte welkom. We zijn vanmiddag met een heel gemêleerd gezelschap: Zo is aanwezig Luuk Buddingh, voormalig conrector van College Groevenbeek

Nadere informatie

Mantelzorg, waar ligt de grens?

Mantelzorg, waar ligt de grens? Mantelzorg, waar ligt de grens? CDA Talentacademie 2014-2015 Anita Relou Wat is volgens het christendemocratisch gedachtengoed de grens van mantelzorg. Inleiding 2015. Een jaar met veel veranderingen in

Nadere informatie

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden.

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. s-hertogenbosch, 20 december 2013 Aan de voorzitter van de gemeenteraad, Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. Marianne van der Sloot 1 Jeugdlintjes

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht Samen Sterker Samen Sterker Vrije tijd Mike Broers > gemeente moet verleiden tot bewegen > aansluiten bij Jeugdcultuurfonds > verdere groei Muziekgieterij als verbinden in de popcultuur Vrije tijd Sport & Bewegen In

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep 2016-2020 De Kunst van Samen. Geachte raad, Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. Hierbij biedt ons college u het Kunst-

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Coalitieprogramma s regio Oost

Coalitieprogramma s regio Oost Coalitieprogramma s regio Oost Van: Aan: C.c.: Datum: 7 juli 2014 H.M. Immink t +31 (0)55 3 686 868 e h.immink@bouwendnederland.nl Betreft: Coalitieprogramma s gemeenten regio oost Inleiding: 83 coalitieprogramma

Nadere informatie

Ik wens u veel leesplezier! Hans-Jorg van Broekhoven, voorzitter PvdA Bergen op Zoom

Ik wens u veel leesplezier! Hans-Jorg van Broekhoven, voorzitter PvdA Bergen op Zoom het rode boekje Als PvdA afdeling Bergen op Zoom bieden we u met trots dit rode boekje aan, met daarin een samenvatting van ons programma en een persoonlijke boodschap van onze eerste tien kandidaten.

Nadere informatie

Bijlage 1 Verslag van de verschillende discussiegroepen d.d. 6 november 2014

Bijlage 1 Verslag van de verschillende discussiegroepen d.d. 6 november 2014 Bijlage 1 Verslag van de verschillende discussiegroepen d.d. 6 november 2014 Aantekeningen thema Maatschappelijk Vastgoed Functie kerk: Belangrijk: Trouw en rouw blijven behouden Beperkte functie nu zijn

Nadere informatie