Als uw nieren niet meer goed werken Voorlichtingsfolder voor de prédialyse patiënt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Als uw nieren niet meer goed werken Voorlichtingsfolder voor de prédialyse patiënt"

Transcriptie

1 Als uw nieren niet meer goed werken Voorlichtingsfolder voor de prédialyse patiënt

2 Tijdens de prédialyse fase willen wij de patiënt én zijn of haar familie zo goed mogelijk voorbereiden op de nierfunctie vervangende therapieën die mogelijk zijn in Haaglanden Medisch Centrum (HMC): hemodialyse, peritoneale dialyse en niertransplantatie. Door voorlichting en begeleiding streven we ernaar om: nierfunctie vervangende behandeling zo lang mogelijk uit te stellen; de patiënt in zo goed mogelijke conditie te krijgen; de patiënt te begeleiden tijdens de overgangsfase naar de nierfunctie vervangende therapie; de patiënt te motiveren om zo actief mogelijk betrokken te zijn bij zijn/haar behandeling. Naast de voorlichting die u krijgt van de dialyseverpleegkundige, krijgt u ook deze voorlichtingsfolder mee om alles nog eens rustig door te nemen. De folder concentreert zich op patiënten die uiteindelijk gaan dialyseren. Voor meer informatie over Niertransplantatie verwijzen wij u naar de folder Niertransplantatie van HMC. Tijdens de prédialyse fase werken de patiënt, nefroloog (een specialist in nierziekten), dialyseverpleegkundige en de diëtiste samen om de nieren zo goed mogelijk te laten functioneren. Dit doen zij met behulp van medicijnen, een dieet en een gezonde leefstijl. Daarbij krijgt u regelmatig een afspraak op de prédialyse poli om alles goed in de gaten te houden. Deze prédialyse fase kan weken, maanden of zelfs jaren duren.

3 De nieren Gezonde nieren De nieren zijn twee boonvormige organen die hoog achterin de buikholte liggen. Ze zijn erg belangrijk voor ons lichaam. De nieren werken 24 uur per dag om overtollig lichaamsvocht en afvalstoffen te verwijderen. Dit vocht en deze afvalstoffen gaan uiteindelijk via de urine uit het lichaam. Daarnaast hebben de nieren ook de volgende belangrijke functies: Ze houden de zogenoemde elektrolyten in balans, bijvoorbeeld het zoutgehalte (natrium en kalium); Ze produceren hormonen die nodig zijn voor het regelen van de bloeddruk, het aanmaken van rode bloedcellen en het sterk houden van de botten.

4 Chronische nierinsufficiëntie Chronische nierinsufficiëntie betekent dat de nieren niet voldoende meer functioneren om het lichaam gezond te houden. Er zijn verschillende oorzaken voor chronische nierinsufficiëntie: diabetes mellitus; langdurige hoge bloeddruk; hart- en vaatziekten; aangeboren of erfelijke aandoeningen, bijvoorbeeld cystenieren; onbekende oorzaken. Symptomen Na verloop van tijd zullen de nieren steeds minder gaan functioneren. Overtollig lichaamsvocht en afvalstoffen hopen zich op in het bloed. Door de ophoping van vocht en de afvalstoffen zult u zich ziek gaan voelen. De tekenen van nierinsufficiëntie komen geleidelijk aan de oppervlakte. U zult u niet meteen ziek voelen. De volgende symptomen kunnen voorkomen: verminderde urineproductie; door ophoping van vocht: gezwollen handen, onderbenen/voeten, gezicht; hoge bloeddruk; kortademigheid, vooral in de nacht en/of bij platliggen; door ophoping van afvalstoffen: verlies van eetlust, misselijkheid/ overgeven; vermoeidheidsklachten; gevoel van kou; slaapstoornissen. Behandelmogelijkheden Tijdens de prédialyse fase zorgen we met behulp van medicijnen en een dieet ervoor dat de nieren zo goed mogelijk blijven functioneren. Daarnaast zorgen we ervoor dat u weet welke nierfunctie vervangende therapieën HMC kan aanbieden en wat dialyse inhoudt. U zult samen met de nefroloog, dialyseverpleegkundige en het maatschappelijk werk een keuze maken voor een dialysevorm. Het team zal u zo goed mogelijk voorbereiden. Als de nieren sterk achteruitgaan en/of u zich zieker voelt, dan zal de nefroloog beslissen dat er gestart moet worden met dialyse.

5 Als dat in uw geval kan, dan zullen we u zo snel mogelijk voorbereiden op een niertransplantatie. Er zijn zoals eerdere beschreven drie verschillende nierfunctie vervangende therapieën: hemodialyse; peritoneale dialyse; niertransplantatie. In deze folder gaan we in op hemodialyse en peritoneale dialyse. Als u niet behandeld wilt worden De patiënt mag altijd zelf kiezen om wel of geen nierfunctie vervangende therapie te volgen. De nefroloog zal u helpen om een goede keuze te maken en ondersteunen in uw beslissing. Het is goed om u te realiseren dat zonder behandeling uw kwaliteit van leven snel zal afnemen en u uiteindelijk zult overlijden. Wat is dialyse? Dialyse is een proces om enkele functies van de nieren te vervangen, namelijk: het verwijderen van overtollig lichaamsvocht; het verwijderen van afvalstoffen. Er zijn twee soorten dialyses: hemodialyse (HD); peritoneale dialyse (PD). Hemodialyse (HD) Deze vorm van dialyse vindt meestal plaats op de dialyseafdeling in HMC Westeinde en HMC Antoniushove. Soms kunt u ook thuis hemodialyse krijgen. Bij hemodialyse wordt het bloed schoongemaakt door een kunstnier, met behulp van een dialysemachine. Het bloed wordt door een speciale lijnenset van het lichaam naar de kunstnier gebracht.

6 In de kunstnier worden de afvalstoffen uit het bloed verwijderd en wordt eventueel overtollig vocht verwijderd. Daarna gaat het bloed weer schoon terug naar het lichaam. Bij elke dialysebehandeling gebruiken we een nieuwe lijnenset en een nieuwe kunstnier. Een hemodialysebehandeling duurt gemiddeld drie tot vier uur.

7 De kunstnier De kunstnier bestaat uit een bundel hele dunne draadjes (fibers). Het bloed stroomt door de draadjes. Om de draadjes heen stroomt dialysaat, een speciale dialysevloeistof. Vocht en afvalstoffen in het bloed kunnen door piepkleine gaatjes in de fibers en worden afgevoerd via het dialysaat. Andere belangrijke stoffen in het lichaam, zoals rode bloedcellen en eiwitten, kunnen niet door de draadjes heen. Daardoor blijven deze stoffen behouden tijdens de dialysebehandeling. Shunt Een shunt is een verbinding tussen een ader en een slagader, meestal in de onder- of bovenarm. Tijdens een kleine operatie zal een chirurg deze verbinding maken als u tijdens de prédialyse fase kiest voor hemodialyse. U heeft een goed ontwikkelde shunt nodig, zodat er voor de hemodialysebehandeling twee dialysenaalden in geprikt kunnen worden. Dit gebeurt elke dialysebehandeling opnieuw. Eén naald dient om het bloed uit uw lichaam te halen, de andere naald om het schone bloed terug te geven. U kunt een verdovende crème of spray krijgen om het aanprikken minder pijnlijk te maken.

8 Na de dialysebehandeling verwijdert de verpleegkundige beide naalden en moeten de prikgaatjes ongeveer 15 minuten worden dichtgedrukt. Het maken van een shunt kan op twee manieren: Het gebruiken van een eigen bloedvat heeft de voorkeur. Doordat dit bloedvat een ader en een slagader verbindt, zal het bloedvat groter worden en geschikt worden om aangeprikt te worden. Dit type shunt heeft drie maanden de tijd nodig om zich voldoende te ontwikkelen om aangeprikt te kunnen worden door de dialyseverpleegkundige. Daarnaast kan een kunstvat dienen als shunt. Er wordt dan tijdens een chirurgische ingreep een kunstmatig buisje geplaatst onder de huid, die een slagader met een ader verbindt. Dit type shunt kunnen we kort na de operatie al aanprikken. Katheter We brengen eenmalig een katheter aan, meestal in de hals. Het inbrengen vindt plaats op de dialyseafdeling door de nefroloog of eventueel op een andere afdeling door een radioloog of chirurg. Als u een katheter heeft, hoeft u niet elke dialysebehandeling te worden aangeprikt. De lijnenset van de hemodialysemachine wordt dan direct op de katheter aangesloten. De voorkeur gaat echter niet uit naar een katheter, omdat dit een verhoogd risico op infecties geeft. Een katheter is vaak een tijdelijke oplossing.

9 Verschillende opties bij hemodialyse De nefroloog beslist over de frequentie en de duur van de hemodialysebehandeling. Gemiddeld wordt u twee tot drie keer per week ongeveer drie tot vier uur behandeld. De planners van de dialyseafdelingen van HMC Westeinde en HMC Antoniushove beslissen op welke dagen en tijdstippen u dialyseert. U mag hierbij wel altijd uw voorkeuren aangeven. Wij zullen daarmee zoveel mogelijk rekening houden. HMC kan verschillende vormen van hemodialyse aanbieden: In het ziekenhuis. De dialyseverpleegkundige zal u voorbereiden bij hemodialyse in het ziekenhuis. Ook zal zij de shunt aanprikken, de hemodialysebehandeling uitvoeren, bewaken of alles goed gaat tijdens de behandeling en u na de behandeling nazorg geven. Thuishemodialyse (THD). HMC biedt de mogelijkheid om thuis te dialyseren. U voert de dialysebehandeling thuis uit met hulp van uw partner of eventueel met gedeeltelijke ondersteuning van een verpleegkundige assistent. In HMC krijgt u dan een training in het voorbereiden, uitvoeren en bewaken van de hemodialysebehandeling. Bij deze vorm van dialyse heeft u meer autonomie over uw leven en meer flexibiliteit in uw dialyseschema.

10 Aandachtspunten bij hemodialyse: Er wordt een regelmatig dialyseschema meegegeven, met bijvoorbeeld dialyseren op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag. Taxiritten kunnen geregeld worden via uw zorgverzekering. Het is belangrijk om altijd een kwartier voor de aansluittijd op de dialyseafdeling aanwezig te zijn. De mogelijkheid bestaat om tijdens de dialysebehandeling een diëtist of het maatschappelijk werk te spreken. Vakanties zijn mogelijk, mits de nefroloog akkoord is. U moet dan zelf het dialysecentrum regelen in de buurt van uw vakantiebestemming. Peritoneale dialyse (PD) Deze vorm van dialyse wordt soms ook wel buikspoeling genoemd. Bij peritoneale dialyse wordt gebruikgemaakt van de peritoneale holte, ook wel buikvliesholte geheten. Een dun vlies (peritoneale membraan) bedekt deze ruimte. Deze peritoneale membraan dient als filter om het eventuele overtollige vocht en de afvalstoffen te kunnen verwijderen. Bij peritoneale dialyse wordt PD-oplossing (een speciale vloeistof) in de peritoneale holte gebracht. Dit gebeurt via een katheter die zich in de buik bevindt. De PD-oplossing blijft ongeveer vier uur in de holte. Dit noemen we de verblijftijd. Tijdens de verblijftijd vindt de dialyse plaats. Na de verblijftijd vindt er een wisseling plaats. De PD-oplossing wordt daarbij weer uit de buik afgevoerd en vervangen door een nieuwe PD-oplossing. Deze vorm van dialyse is een continue behandeling, omdat er elke dag gedialyseerd wordt. Het is een milde vorm van dialyse, want eventueel overtollig vocht en afvalstoffen worden langzaam uit het lichaam verwijderd via de PD-vloeistoffen. U bent tussen de wisselingen door vrij om activiteiten te ondernemen.

11 Peritoneale dialyse toegang Om PD-wisselingen te kunnen uitvoeren is een toegang nodig tot de peritoneale holte. Via een chirurgische ingreep plaatsen we een katheter onder in de buik. Ongeveer twee weken na de ingreep kan de katheter gebruikt worden. De katheter is een zachte, flexibele buis.

12 Verschillende vormen van peritoneale dialyse Er zijn twee vormen van peritoneale dialyse: CAPD (Continue Ambulante Peritoneale Dialyse). Hierbij vindt de wisseling handmatig overdag en thuis plaats. APD (Automatische Peritoneale Dialyse). De wisseling gebeurt met een machine en vindt voornamelijk in de nacht en thuis plaats. CAPD De nefroloog bepaalt hoeveel wisselingen er op een dag nodig zijn. Meestal zijn het vier wisselingen op een dag: na het opstaan (ochtend), rond de lunch (begin van de middag), rond het avondeten (laat in de middag of vroeg in de avond) en net voor het slapen (laatste wisseling voor de nacht). Als een patiënt vier keer moet wisselen, dan moet er ongeveer vier uur tussen elke wisseling zitten. Een PD-wisseling moet bij voorkeur in een aparte, schone en comfortabele kamer thuis plaatsvinden. Een PD-wisseling duurt ongeveer 30 minuten. Maatschappelijk werk zal u thuis bezoeken om te kijken of het huis schoon is en of de kamer voor de PD-wisselingen huisdiervrij is.

13 APD In overleg met de nefroloog mag u ervoor kiezen om voor APD te gaan. APD vindt voornamelijk in de nacht plaats met behulp van een machine. Eerder op de dag zorgt u ervoor dat de machine opgebouwd is en klaarstaat om de behandeling te starten. Wanneer u naar bed gaat, sluit u uzelf aan op de katheter. Dan kan de behandeling starten. De machine heeft tussen de acht en tien uur nodig voor de dialysebehandeling. Bij het opstaan s ochtends kan u uzelf weer afkoppelen. De rest van de dag bent u vrij van dialyse. Deze vorm van dialyse gebeurt elke nacht. Nadeel van APD kan zijn dat uw nachtrust wordt verstoord door (eventuele alarmen van) de machine. Het trainen van een PD-patiënt HMC Westeinde heeft een PD-team. Dit team traint u meestal één tot twee weken voor deze vorm van dialyseren. U leert tijdens de training alles over een PD-wisseling en hoe u deze wisselingen hygiënisch kunt uitvoeren. In sommige gevallen betrekken we uw partner of een familielid ook bij de training. U bent als PD-patiënt verantwoordelijk voor uw eigen behandeling en weet wanneer u contact moet opnemen met het PD-team.

14 Aandachtspunten voor een PD-patiënt: Controleer dagelijks uw gewicht en bloeddruk. Zorg voor een goede en regelmatige verzorging van katheter en huidpoort. Zorg voor een schone omgeving om de wisselingen uit te voeren. U moet regelmatig de nefroloog en het PD-team bezoeken op de polikliniek. Regel voldoende opslagruimte thuis voor alle vloeistoffen en materialen. Leven met een nierziekte Het is heftig om te horen te krijgen dat u een nierziekte heeft en wellicht in de toekomst moet gaan starten met dialyseren. Tijdens de prédialyse fase zullen wij u ook op dit gebied zo goed mogelijk begeleiden en ondersteunen. De dialyseverpleegkundige zal u tijdens uw bezoeken aan de polikliniek een luisterend oor bieden. De nefroloog zal bij elk polibezoek uw bloed controleren, het functioneren van de nieren met u bespreken en zo nodig medicatie toepassen. De nefroloog zal ook met u afspreken wanneer u met de dialyse moet gaan starten.

15 Dieet Het volgen van dieetadviezen is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Voedingsmiddelen bevatten stoffen die van invloed zijn op het functioneren van uw nieren, zoals eiwit, kalium en natrium (zout). Omgekeerd kunnen minder goed functionerende nieren ook invloed hebben op uw eetlust en gewicht. Onze diëtisten begeleiden u bij het maken van de juiste keuzes op voedingsgebied en geven u tips om uw maaltijden smakelijk te houden met minder zout. Ook adviseren ze u hoe u zo goed en gebalanceerd mogelijk kunt blijven eten. Maatschappelijk werk Acceptatie van uw nierziekte en het inpassen van ziekte en behandeling in uw dagelijkse leven kan moeilijk zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld vragen hebben of problemen ervaren op het gebied van relaties, werk, wonen, inkomen, vrijetijdsbesteding en vakantie. U kunt met uw vragen en problemen altijd terecht bij de medisch maatschappelijk werker (MMW). De MMW: kan u ondersteunen in het verwerkings- en acceptatieproces van uw ziekte;

16 kan u informeren over mogelijkheden en voorzieningen voor nierpatiënten op relationeel/sociaal, maatschappelijk en financieel gebied; organiseert informatiebijeenkomsten in HMC waarbinnen u in contact komt met andere patiënten; komt op verzoek van de arts bij u op huisbezoek, bijvoorbeeld als thuisdialyse (PD) overwogen wordt. Hoe komt u in contact met de medisch maatschappelijk werker? Tijdens de prédialyse fase kunt u kennismaken met de medisch maatschappelijk werker. De MMW is op werkdagen aanwezig op de dialyseafdeling en is bereikbaar tijdens de prédialyse poli. Ook mensen uit uw directe omgeving, zoals uw partner, kinderen of andere mantelzorgers, kunnen bij de maatschappelijk werker terecht. Bijvoorbeeld met vragen over de veranderingen in het dagelijks leven door uw ziekte. Als u een hulpvraag heeft voor het maatschappelijk werk, kunt u dit aangeven bij uw nefroloog of dialyseverpleegkundige. Seksualiteit We hebben een dialyseverpleegkundige binnen ons team die gespecialiseerd is in vragen en problemen op het gebied van seksualiteit. U kunt hier via de dialyseverpleegkundige op de prédialyse poli meer informatie over krijgen. Tips! Leer meer over de verschillende dialysebehandelingen. Vraag tijdig om hulp. Wees actief bij uw zorg betrokken. Zorg voor uzelf door zo actief mogelijk te blijven leven. Betrek uw familie/vrienden zoveel mogelijk bij het proces; dit zijn mensen die voor u kunnen zorgen. Kom de prédialyse polibezoeken zoveel mogelijk na en luister naar de adviezen van de nefroloog, dialyseverpleegkundige, diëtiste en het maatschappelijk werk.

17 Aantekeningen Als u na het lezen van deze voorlichtingsfolder nog vragen heeft, dan kunt u hieronder uw vragen opschrijven en ze meenemen op uw volgende prépolibezoek.

18 HMC Antoniushove Burg. Banninglaan BA Leidschendam Postbus CK Den Haag HMC Bronovo Bronovolaan AX Den Haag Postbus CK Den Haag HMC Westeinde Lijnbaan VA Den Haag Postbus CK Den Haag NR. H0092-NL Maart 2019

Predialyse informatie

Predialyse informatie Predialyse informatie Sep 2014 Functies van de nier Verwijderen van de afvalproducten In balans houden van de elektrolyten Verwijderen van het overtollig lichaamsvocht Produceren van hormonen om : de bloeddruk

Nadere informatie

Wie werken op de Predialyse poli?

Wie werken op de Predialyse poli? De Prédialyse poli U bent door de medische specialist verwezen naar de Prédialyse poli van HMC (Haaglanden Medisch Centrum). Zowel in HMC Antoniushove als in HMC Westeinde is er een Prédialyse poli. De

Nadere informatie

Acute dialyse Nierfunctievervangende behandeling

Acute dialyse Nierfunctievervangende behandeling Acute dialyse Nierfunctievervangende behandeling Afdeling dialyse Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 Algemene informatie over de nieren blz. 3 Verschijnselen bij nierziekten blz. 4 Nierfunctievervangende behandeling

Nadere informatie

De Prédialyse poli. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

De Prédialyse poli. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden De Prédialyse poli Informatie voor patiënten F0888-2130 oktober 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357

Nadere informatie

Predialyse Polikliniek

Predialyse Polikliniek Predialyse Polikliniek H15.012-01 Inleiding Van uw behandelend arts heeft u te horen gekregen dat uw nieren minder goed werken. De arts heeft u daarom doorgestuurd naar de Predialyse Polikliniek. In deze

Nadere informatie

Inleiding Wat is dialyse? Hemodialyse

Inleiding Wat is dialyse? Hemodialyse HEMODIALYSE 511 Inleiding Binnen het Sint Franciscus Gasthuis bestaat de mogelijkheid tot nierfunctie vervangende therapie. Zowel hemodialyse als peritoneaal dialyse vinden in ons centrum plaats. In totaal

Nadere informatie

Interne Geneeskunde. Predialyse polikliniek

Interne Geneeskunde. Predialyse polikliniek Interne Geneeskunde Predialyse polikliniek Interne Geneeskunde U bent verwezen naar de predialyse polikliniek omdat de functie van uw nieren verstoord is en nierfunctievervangende behandeling in de toekomst

Nadere informatie

centrumdialyse in een veilige omgeving

centrumdialyse in een veilige omgeving centrumdialyse in een veilige omgeving www.dcg.nl sluit aan op uw leven U gaat binnenkort in dialyse. U wilt graag in een veilige en gastvrije omgeving dialyseren, dichtbij huis. In een omgeving waar aandacht

Nadere informatie

Peritoneaal dialyse. Ziekenhuis Bernhoven Ania Szalek

Peritoneaal dialyse. Ziekenhuis Bernhoven Ania Szalek Peritoneaal dialyse Ziekenhuis Bernhoven Ania Szalek Inhoud Dialysevormen Voor / nadelen PD Peritoneum Catheter PD vloeistoffen Wat betekent PD voor een patiënt Functies PD verpleegkundige Complicaties

Nadere informatie

Frequente Thuishemodialyse

Frequente Thuishemodialyse Frequente Thuishemodialyse met de NxStage System One INFORMATIE VOOR NIERPATIËNTEN www.dirinco.com Inhoudsopgave Wat doen de nieren? 3. Wat is dialyse? 3. Wat is hemodialyse? 3. De shunt 4. De katheter

Nadere informatie

Inhoudsopgave... 1. Inleiding... 2. Wat is dialyse... 2. Wat is peritoneaaldialyse... 2. Hygiëne... 2. PD-katheter... 2. Wat is CAPD?...

Inhoudsopgave... 1. Inleiding... 2. Wat is dialyse... 2. Wat is peritoneaaldialyse... 2. Hygiëne... 2. PD-katheter... 2. Wat is CAPD?... Peritoneaaldialyse H08.036-03 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Wat is dialyse... 2 Wat is peritoneaaldialyse... 2 Hygiëne... 2 PD-katheter... 2 Wat is CAPD?... 3 Hoe gaat CAPD in zijn werk?...

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van een shunt

Röntgenonderzoek van een shunt Röntgenonderzoek van een shunt Binnenkort wordt bij u een onderzoek en eventueel een behandeling verricht van uw shunt. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie van HMC Westeinde. Wilt u zich

Nadere informatie

Thuishemodialyse. Informatie voor patiënten. Samenwerkende dialyseafdelingen. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Thuishemodialyse. Informatie voor patiënten. Samenwerkende dialyseafdelingen. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Thuishemodialyse Informatie voor patiënten Samenwerkende dialyseafdelingen F1008-1011 oktober 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Toegang tot de bloedbaan - shunt

Toegang tot de bloedbaan - shunt Toegang tot de bloedbaan - shunt Uw behandelend arts heeft met u besproken dat er bij u een shunt wordt aangelegd om te kunnen dialyseren. In deze folder krijgt u informatie over de shunt; hoe u ermee

Nadere informatie

Predialyse Informatie over chronische nierschade en de keuzemogelijkheden van behandeling

Predialyse Informatie over chronische nierschade en de keuzemogelijkheden van behandeling DIALYSE Predialyse Informatie over chronische nierschade en de keuzemogelijkheden van behandeling BEHANDELING Predialyse Informatie over chronische nierschade en de keuzemogelijkheden van behandeling In

Nadere informatie

De pré-dialyse polikliniek

De pré-dialyse polikliniek De pré-dialyse polikliniek Deze informatie is speciaal bedoeld voor mensen die in aanmerking komen voor een nierfunctievervangende behandeling. Door uw behandelend internist-nefroloog is vastgesteld dat

Nadere informatie

nierfalen in leven. Als dialysepatiënten ophouden met functioneren van de nieren.

nierfalen in leven. Als dialysepatiënten ophouden met functioneren van de nieren. Factsheet Nieren en nierschade deel 8 Dialyse Transplantatie is vaak de beste behandeling bij nierfalen, maar dit is medisch gezien niet altijd mogelijk en niet voor iedereen wenselijk. Dialyse is dan

Nadere informatie

Stoppen met dialyse Ondersteuning in de laatste levensfase

Stoppen met dialyse Ondersteuning in de laatste levensfase Stoppen met dialyse Ondersteuning in de laatste levensfase De dialysebehandeling is een ingrijpende, levensverlengende behandeling met grote gevolgen voor de kwaliteit van leven. Na verloop van tijd kan

Nadere informatie

HEMODIALYSE. Consuo. nsultat. Dienst nierdialyse Jan Yperman Ziekenhuis. Dienst Dialyse : 057/ 35 61 40

HEMODIALYSE. Consuo. nsultat. Dienst nierdialyse Jan Yperman Ziekenhuis. Dienst Dialyse : 057/ 35 61 40 HEMODIALYSE Consuo nsultat Dienst nierdialyse Jan Yperman Ziekenhuis Dr. Ann Van Loo - Dr. Wim Terryn - Dr. Hilde Vanbelleghem Nefrologie verpleegkundige Tel: 057/ 35 67 48 - Fax: 057/ 35 36 37 e-mail:

Nadere informatie

Predialyse spreekuur

Predialyse spreekuur Predialyse spreekuur Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is een predialyse spreekuur? 3. Met wie heeft u een gesprek? 3.1 Internist-nefroloog 3.2 Dialyseverpleegkundige 3.3 Maatschappelijk werker 3.4 Diëtist 3.5

Nadere informatie

INTERNE GENEESKUNDE. Als u na het lezen nog vragen heeft, dan kunt u deze vragen stellen aan de arts of verpleegkundige.

INTERNE GENEESKUNDE. Als u na het lezen nog vragen heeft, dan kunt u deze vragen stellen aan de arts of verpleegkundige. Shunt bij dialyse Nazorg bij shunt INTERNE GENEESKUNDE Omdat u moet starten met hemodialyse heeft u samen met u behandelend arts besloten om een shunt aan te leggen. Deze shunt is noodzakelijk om te kunnen

Nadere informatie

PERITONEAALDIALYSE 722

PERITONEAALDIALYSE 722 PERITONEAALDIALYSE 722 Deze folder bevat informatie over peritoneaaldialyse (PD) in het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Patiënten, toekomstige patiënten, hun familieleden en andere belangstellenden

Nadere informatie

Vaattoegang voor hemodialyse

Vaattoegang voor hemodialyse Vaattoegang voor hemodialyse Patiënten met chronische nierinsufficiëntie (chronisch onvoldoende functioneren van de nieren) zijn afhankelijk van niervervangende therapie zoals dialyse. Bij hemodialyse

Nadere informatie

Peritoneale dialyse in vogelvlucht

Peritoneale dialyse in vogelvlucht Peritoneale dialyse in vogelvlucht U leest hieronder hoe het zorgpad peritoneale dialyse (PD) er globaal uit ziet. Als u definitief voor peritoneale dialyse heeft gekozen, ontvangt u specifiekere informatie.

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Nefrologie. Polikliniek nierfalen

Interne Geneeskunde Nefrologie. Polikliniek nierfalen Interne Geneeskunde Nefrologie Polikliniek nierfalen Interne Geneeskunde Nefrologie Polikliniek nierfalen 1 Polikliniek nierfalen 2 Interne Geneeskunde Nefrologie Polikliniek nierfalen U bent verwezen

Nadere informatie

Uw zorgverleners Registratie

Uw zorgverleners Registratie Dialyseafdeling Hartelijk welkom op de dialyseafdeling van HMC (Haaglanden Medisch Centrum). In deze folder staat algemene informatie voor alle dialysepatiënten en speciale informatie voor mensen die voor

Nadere informatie

Inhoud. Wat is dialyse?... 5 Toegang tot de bloedbaan... 6. Een fistel... 6. Een katheter... 8

Inhoud. Wat is dialyse?... 5 Toegang tot de bloedbaan... 6. Een fistel... 6. Een katheter... 8 Inhoud Wat is dialyse?... 5 Toegang tot de bloedbaan... 6 Een fistel... 6 Een katheter... 8 Een femoraliskatheter... 9 Hoe werkt de kunstnier?... 10 Hoe verloopt de behandeling?... 11 Hoe lang duurt een

Nadere informatie

Acuut in dialyse. Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Dialyse februari 2015 pavo 0528

Acuut in dialyse. Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Dialyse februari 2015 pavo 0528 Acuut in dialyse Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Dialyse februari 2015 pavo 0528 Inleiding U (of uw partner of familielid) bent onverwachts in dialysebehandeling gekomen, omdat uw nieren niet of

Nadere informatie

Nierfunctievervangende therapie op de ICU: informatie voor naasten

Nierfunctievervangende therapie op de ICU: informatie voor naasten Intensive Care Unit (ICU) Nierfunctievervangende therapie op de ICU: informatie voor naasten i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw naaste is opgenomen op de Intensive Care Unit. De nieren

Nadere informatie

De predialyse adviezen polikliniek van na een hernia-operatie. ZorgSaam. Ziekenhuis. ZorgSaam

De predialyse adviezen polikliniek van na een hernia-operatie. ZorgSaam. Ziekenhuis. ZorgSaam De predialyse adviezen polikliniek van na een hernia-operatie ZorgSaam Ziekenhuis ZorgSaam 1 2 Dit is een informatiebrochure voor patiënten die binnenkort in aanmerkingen komen voor een nierfunctievervangende

Nadere informatie

De hypertensie polikliniek Behandeling bij hoge bloeddruk

De hypertensie polikliniek Behandeling bij hoge bloeddruk De hypertensie polikliniek Behandeling bij hoge bloeddruk De hypertensie polikliniek in HMC Bronovo, HMC Westeinde en Gezondheidscentrum Wassenaar biedt specialistische kennis en ruime ervaring voor een

Nadere informatie

PERITONEAAL DIALYSE. Dienst nierdialyse Jan Yperman Ziekenhuis. Dienst Dialyse : 057/ 35 61 40 Dienst peritoneale: 057/35 61 45

PERITONEAAL DIALYSE. Dienst nierdialyse Jan Yperman Ziekenhuis. Dienst Dialyse : 057/ 35 61 40 Dienst peritoneale: 057/35 61 45 PERITONEAAL DIALYSE Consuo nsultat Dienst nierdialyse Jan Yperman Ziekenhuis Dr. Ann Van Loo - Dr. Wim Terryn - Dr. Hilde Vanbelleghem In deze brochure blijven wij even langer stilstaan bij de behandelingsmethode

Nadere informatie

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname Nesbitt Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie van de penis. In deze folder leest u over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Kromstand van de penis Bij sommige mannen

Nadere informatie

Behandelvormen In ons dialysecentrum zijn verschillende vormen van behandeling mogelijk.

Behandelvormen In ons dialysecentrum zijn verschillende vormen van behandeling mogelijk. Dialyse Patiënteninformatie De dialyseafdeling U ontvangt deze informatie, omdat u bij ons een nierfunctievervangende therapie krijgt of gaat krijgen. Zowel hemodialyse als peritoneaaldialyse vindt in

Nadere informatie

Toegang tot de bloedbaan voor hemodialyse

Toegang tot de bloedbaan voor hemodialyse Toegang tot de bloedbaan voor hemodialyse Informatie voor patiënten F0488-1011 november 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Acuut in dialyse. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Acuut in dialyse. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Acuut in dialyse Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent onverwachts in dialysebehandeling gekomen, omdat uw nieren niet of onvoldoende werken. In deze folder

Nadere informatie

1. Welke stof speelt de belangrijkste rol bij het bepalen van de glomulaire filtratiesnelheid, een maat voor nierschade? 1 van de 1 punt behaald

1. Welke stof speelt de belangrijkste rol bij het bepalen van de glomulaire filtratiesnelheid, een maat voor nierschade? 1 van de 1 punt behaald 1. Welke stof speelt de belangrijkste rol bij het bepalen van de glomulaire filtratiesnelheid, een maat voor nierschade? 1. Ferritine 2. CRP 3. Kreatinine 4. Albumine De glomerulaire filtratiesnelheid

Nadere informatie

DIALYSE. Peritoneaaldialyse. Leven met CAPD en APD BEHANDELING

DIALYSE. Peritoneaaldialyse. Leven met CAPD en APD BEHANDELING DIALYSE Peritoneaaldialyse Leven met CAPD en APD BEHANDELING Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Wat is dialyse? 2 2. Wat is CAPD? 3 Het principe van CAPD 3 PD-team 3 Uitwisseling van vocht 4 Het inbrengen van

Nadere informatie

Vochtbeperking bij dialyse

Vochtbeperking bij dialyse Vochtbeperking bij dialyse In overleg met uw arts moet u het innemen van vocht beperken (vochtbeperking). Dit betekent dat u elke dag een maximale hoeveelheid vocht binnen mag krijgen. In deze folder vindt

Nadere informatie

Operatie bij vernauwing van de plasbuis

Operatie bij vernauwing van de plasbuis Operatie bij vernauwing van de plasbuis In de plasbuis kan een vernauwing ontstaan. De uroloog heeft met u besproken de vernauwing weg te halen met een operatie. In deze folder leest u over de voorbereidingen,

Nadere informatie

BUIKVLIESDIALYSE OF PERITONEALE DIALYSE DE WERKING VAN DE BUIKVLIESDIALYSE DE PLAATSING VAN DE KATHETER BEHANDELINGSMODALITEITEN

BUIKVLIESDIALYSE OF PERITONEALE DIALYSE DE WERKING VAN DE BUIKVLIESDIALYSE DE PLAATSING VAN DE KATHETER BEHANDELINGSMODALITEITEN PERITONEALE DIALYSE INHOUD BUIKVLIESDIALYSE OF PERITONEALE DIALYSE 3 DE WERKING VAN DE BUIKVLIESDIALYSE DE PLAATSING VAN DE KATHETER 3 4 BEHANDELINGSMODALITEITEN CAPD APD 5 5 8 PLAATS VAN DE BEHANDELING

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Algemene info voor hemodialysepatiënten

Patiënteninformatie. Algemene info voor hemodialysepatiënten Patiënteninformatie Algemene info voor hemodialysepatiënten 2 Inhoud Inhoud... 3 Inleiding... 5 Algemene informatie... 5 Functie van de nier... 5 Symptomen bij functieverlies van de nieren... 5 Behandeling

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Nierfunctievervangende therapie. Nierfunctievervangende therapie

Patiënteninformatie. Nierfunctievervangende therapie. Nierfunctievervangende therapie Patiënteninformatie Nierfunctievervangende therapie Nierfunctievervangende therapie 1 Nierfunctievervangende therapie Intensive Care, route 3.3 Telefoon (050) 524 6540 Inleiding Bij uw familielid of naaste

Nadere informatie

Shunt bij dialyse INTERNE GENEESKUNDE. Nazorg bij shunt

Shunt bij dialyse INTERNE GENEESKUNDE. Nazorg bij shunt Shunt bij dialyse Nazorg bij shunt INTERNE GENEESKUNDE Omdat u moet starten met hemodialyse heeft u samen met u behandelend arts besloten om een shunt aan te leggen. Deze shunt is noodzakelijk om te kunnen

Nadere informatie

Inleiding. Nierziekte

Inleiding. Nierziekte Acuut in dialyse Inleiding U (of uw partner of familielid) bent onverwachts in dialysebehandeling gekomen, omdat uw nieren niet of onvoldoende werken. In deze folder leest u meer over de dialysebehandeling

Nadere informatie

Tijdelijke dialysekatheter

Tijdelijke dialysekatheter Tijdelijke dialysekatheter Afdeling dialyse Inleiding Uw nefroloog heeft met u besproken dat u binnenkort moet gaan dialyseren. Door dialyse worden afvalstoffen en overtollig vocht verwijderd uit het bloed

Nadere informatie

Predialyse. Afdeling dialyse

Predialyse. Afdeling dialyse Predialyse Afdeling dialyse In deze brochure informeren we u over wat er allemaal gaat gebeuren in de predialysefase. U leest in deze brochure over: wat predialyse is; wat u ervan merkt als uw nierfunctie

Nadere informatie

Een shunt. Toegang tot de bloedbaan

Een shunt. Toegang tot de bloedbaan Een shunt Toegang tot de bloedbaan Uw behandelend arts heeft met u besproken dat er bij u een shunt wordt aangelegd om te kunnen dialyseren. In deze folder leest u meer over de shunt; hoe u ermee omgaat

Nadere informatie

KLINIEK SINT-JAN VZW. Dienst Nierziekten KLINIEK SINT-JAN KLINIEK SINT-JAN. ezondheid in hartje Brussel

KLINIEK SINT-JAN VZW. Dienst Nierziekten KLINIEK SINT-JAN KLINIEK SINT-JAN. ezondheid in hartje Brussel KLINIEK SINT-JAN VZW Dienst Nierziekten NIERZIEKTEN DIENST ezondheid in hartje Brussel KLINIEK SINT-JAN KLINIEK SINT-JAN Wie zijn we? Via deze informatiebrochure willen we u graag laten kennis maken met

Nadere informatie

Mammalokalisatie Onderzoek van de borst

Mammalokalisatie Onderzoek van de borst Mammalokalisatie Onderzoek van de borst U wordt binnenkort geopereerd aan uw borst. Voordat de operatie aan de borst wordt uitgevoerd, wordt er een lokalisatiedraad geplaatst in de borst. Dit wordt ook

Nadere informatie

Shuntoperatie. Shuntoperatie

Shuntoperatie. Shuntoperatie Shuntoperatie Shuntoperatie Afdeling Afdeling dialyse dialyse Locatie Locatie Veldhoven Veldhoven Inleiding U heeft van uw internist te horen gekregen dat u binnenkort moet gaan dialyseren. Om te kunnen

Nadere informatie

Nierfunctievervangende behandeling

Nierfunctievervangende behandeling INTENSIVE CARE Nierfunctievervangende behandeling dialyse op de Intensive Care Unit Nierfunctievervangende behandeling Deze folder is bestemd voor patiënten op de Intensive Care (IC) die een kunstnierbehandeling

Nadere informatie

INFORMATIE voor de patiënt PERITONEALE DIALYSE. Peritoneale dialyse Tel:

INFORMATIE voor de patiënt PERITONEALE DIALYSE. Peritoneale dialyse Tel: INFORMATIE voor de patiënt PERITONEALE DIALYSE Peritoneale dialyse Tel: 02 476 31 88 peritoneale.dialyse@uzbrussel.be Hoe werkt peritoneale dialyse (PD)? Dialysebehandelingen halen afvalstoffen en overtollig

Nadere informatie

Dialysekatheter Radboud universitair medisch centrum

Dialysekatheter Radboud universitair medisch centrum Dialysekatheter In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot de aanleg van een katheter. Deze is noodzakelijk om te kunnen dialyseren. Deze folder geeft informatie over de dialysekatheter,

Nadere informatie

shunt voor hemodialyse

shunt voor hemodialyse patiënteninformatie shunt voor hemodialyse Voor hemodialyse is een toegang tot de bloedbaan nodig. Daarvoor is het nodig om tijdens een kleine operatie een shunt aan te leggen. Wat is een shunt? Hoe gaat

Nadere informatie

Toegang tot de bloedbaan voor hemodialyse

Toegang tot de bloedbaan voor hemodialyse Interne Geneeskunde Dialyse Centrum Groningen Toegang tot de bloedbaan voor hemodialyse Deze brochure geeft informatie over diverse mogelijkheden om een toegang tot de bloedbaan te verkrijgen voor hemodialyse.

Nadere informatie

Een aandoening van de oogzenuw Glaucoom

Een aandoening van de oogzenuw Glaucoom Een aandoening van de oogzenuw Glaucoom U bent bij de oogarts geweest en er is glaucoom bij u geconstateerd. In deze folder leest u meer over glaucoom en de behandelmogelijkheden. Glaucoom Glaucoom is

Nadere informatie

Behandeling met tocilizumab (RoActemra )

Behandeling met tocilizumab (RoActemra ) Behandeling met tocilizumab (RoActemra ) In overleg met uw reumatoloog krijgt u het medicijn tocilizumab voor de behandeling van uw reumatische aandoening. De merknaam van dit middel is RoActemra. Het

Nadere informatie

Intra-Operatieve Radiotherapie bij endeldarmkanker

Intra-Operatieve Radiotherapie bij endeldarmkanker Intra-Operatieve Radiotherapie bij endeldarmkanker Deze folder gaat over een eenmalige bestraling tijdens een operatie bij endeldarmkanker. Deze vorm van bestraling heet intra-operatieve radiotherapie

Nadere informatie

Informatie nefrostomiekatheter

Informatie nefrostomiekatheter Informatie nefrostomiekatheter U krijgt binnenkort een nefrostomiekatheter (nierdrain). In deze folder staat uitleg over het inbrengen van de katheter en hoe u deze moet verzorgen. De ingreep vindt plaats

Nadere informatie

Inhoud. Wat is dialyse?... 3 Wat is peritoneale dialyse?... 4. Wat is een peritoneale katheter?... 6 Welke soorten peritoneale dialyses zijn er?...

Inhoud. Wat is dialyse?... 3 Wat is peritoneale dialyse?... 4. Wat is een peritoneale katheter?... 6 Welke soorten peritoneale dialyses zijn er?... Inhoud Wat is dialyse?... 3 Wat is peritoneale dialyse?... 4 Wat is een peritoneale katheter?... 6 Welke soorten peritoneale dialyses zijn er?... 7 Twin-Bag = C.A.P.D.... 8 Home-Choice = A.P.D.... 9 Complicaties...

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Dialyse Centrum Groningen. Toegang tot de bloedbaan voor hemodialyse

Interne Geneeskunde Dialyse Centrum Groningen. Toegang tot de bloedbaan voor hemodialyse Interne Geneeskunde Dialyse Centrum Groningen Toegang tot de bloedbaan voor hemodialyse Interne Geneeskunde Dialyse Centrum Groningen Deze brochure geeft informatie over diverse mogelijkheden om een toegang

Nadere informatie

St. Antonius Dialysecentrum. Uw dialysecentrum in Nieuwegein en Tiel

St. Antonius Dialysecentrum. Uw dialysecentrum in Nieuwegein en Tiel St. Antonius Dialysecentrum Uw dialysecentrum in Nieuwegein en Tiel In het St. Antonius Ziekenhuis, locatie Nieuwegein, kunnen dialysepatiënten al jaren terecht in het Dialysecentrum. Per jaar komen hier

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Chronische nierschade en nierfalen

PATIËNTEN INFORMATIE. Chronische nierschade en nierfalen PATIËNTEN INFORMATIE Chronische nierschade en nierfalen Inhoud Waarom deze folder?... 3 Waar zitten de nieren en hoe zien ze eruit?... 3 Wat doen de nieren?... 4 Wat is chronische nierschade?... 4 Wat

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Nierfalenpoli Martini Niercentrum. Nierfalenpoli Martini Niercentrum

Patiënteninformatie. Nierfalenpoli Martini Niercentrum. Nierfalenpoli Martini Niercentrum Patiënteninformatie Nierfalenpoli Martini Niercentrum Nierfalenpoli Martini Niercentrum 1 Nierfalenpoli Martini Niercentrum Martini Niercentrum, route 0.8 Telefoon (050) 524 5460 Algemeen Neemt u bij

Nadere informatie

hemodialyse-peritoneaaldialyse/

hemodialyse-peritoneaaldialyse/ https://www.isala.nl/patientenfolders/5282-dialyse-pid-h06- hemodialyse-peritoneaaldialyse/ Dialyse (PID): H06 Hemodialyse en peritoneaaldialyse Isala biedt verschillende vormen van nierfunctievervangende

Nadere informatie

Nachtdialyse. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Nachtdialyse. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Nachtdialyse Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over nachtdialyse en waarom nachtdialyse voor u een goede mogelijkheid zou kunnen zijn.

Nadere informatie

Transthoracale punctie Aanprikken van een longafwijking

Transthoracale punctie Aanprikken van een longafwijking Transthoracale punctie Aanprikken van een longafwijking In overleg met uw arts krijgt u een transthoracale punctie. Dit is een longonderzoek waarmee de longarts afwijkingen die dieper in de long zitten,

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van een shunt

Röntgenonderzoek van een shunt Röntgenonderzoek van een shunt Informatie voor patiënten F0993-4410 maart 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Predialyse. Afdeling dialyse

Predialyse. Afdeling dialyse Predialyse Afdeling dialyse In deze brochure informeren we u over wat er allemaal gaat gebeuren in de predialysefase. U leest in deze brochure over: wat predialyse is wat u ervan merkt als uw nierfunctie

Nadere informatie

Als u een afspraak heeft in HMC Antoniushove: Als u een afspraak heeft in HMC Westeinde:

Als u een afspraak heeft in HMC Antoniushove: Als u een afspraak heeft in HMC Westeinde: Nierbiopsie U heeft een afspraak voor een nierbiopsie. Bij dit onderzoek wordt met een punctie een stukje nierweefsel weggehaald. Dit weefsel wordt in het laboratorium onderzocht. Voor dit onderzoek wordt

Nadere informatie

Groeihormoontest Clonidine-test

Groeihormoontest Clonidine-test Groeihormoontest Clonidine-test Uw kind wordt een dag op de afdeling Kindergeneeskunde opgenomen voor een groeihormoontest (clonidine-test). Tijdens dit onderzoek krijgt uw kind een medicijn toegediend.

Nadere informatie

Shuntoperatie. Afdeling dialyse

Shuntoperatie. Afdeling dialyse Shuntoperatie Afdeling dialyse Inleiding U heeft van uw nefroloog te horen gekregen dat u binnenkort mogelijk moet gaan dialyseren. Om te kunnen hemodialyseren is er een toegang tot de bloedbaan nodig.

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Dialyse Centrum Groningen. Toegang tot de bloedbaan voor hemodialyse

Interne Geneeskunde Dialyse Centrum Groningen. Toegang tot de bloedbaan voor hemodialyse Interne Geneeskunde Dialyse Centrum Groningen Toegang tot de bloedbaan voor hemodialyse Interne Geneeskunde Dialyse Centrum Groningen Deze folder geeft informatie over diverse manieren om een toegang

Nadere informatie

Voorlichtingsfolder rooming in en ouderparticipatie

Voorlichtingsfolder rooming in en ouderparticipatie Voorlichtingsfolder rooming in en ouderparticipatie Allereerst willen wij u van harte welkom heten in Haaglanden Medisch Centrum (HMC) Westeinde. U bevindt zich op afdeling C13B, de kinderafdeling. Door

Nadere informatie

Huidtransplantaat Split Skin Graft (SSG)

Huidtransplantaat Split Skin Graft (SSG) Huidtransplantaat Split Skin Graft (SSG) U wordt geopereerd door de plastische chirurg. De wond die ontstaat, wordt bedekt met een huidtransplantaat. Dit is nodig omdat de wondranden niet gehecht kunnen

Nadere informatie

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder Adviezen na een operatie aan de baarmoeder U heeft zojuist een operatie aan de baarmoeder ondergaan. Hierdoor kunt u nog niet zoveel doen. In het Kankercentrum bent u zo goed mogelijk voorbereid op de

Nadere informatie

gelegenheid hebben om overdag meer activiteiten te ondernemen, inclusief werk (geen dialysedagen meer).

gelegenheid hebben om overdag meer activiteiten te ondernemen, inclusief werk (geen dialysedagen meer). Nachtelijke dialyse 2 De dialyseafdeling van het CWZ biedt nachtelijke dialyse aan. Dit houdt in dat u drie keer per week s nachts in het ziekenhuis slaapt en tijdens uw slaap dialyseert. In deze folder

Nadere informatie

Het inbrengen van een peritoneale dialysekatheter

Het inbrengen van een peritoneale dialysekatheter Het inbrengen van een peritoneale dialysekatheter HET PLAATSEN VAN EEN PERITONEALE DIALYSEKATHETER U heeft van de nefroloog (arts gespecialiseerd in nierziekten) te horen gekregen dat u binnenkort moet

Nadere informatie

nefrologie - endocrinologie informatiebrochure Predialyse

nefrologie - endocrinologie informatiebrochure Predialyse nefrologie - endocrinologie informatiebrochure Predialyse Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Voorwoord 4 3. Wat is predialyse? 4 4. Wat doet het predialyseteam? 5 5. Waar moet u op letten? 7 6. Contactgegevens

Nadere informatie

Hemodialyse: praktische informatie

Hemodialyse: praktische informatie Hemodialyse: praktische informatie U start binnenkort met uw eerste dialysebehandeling. Van tevoren krijgt u veel informatie over allerlei zaken rondom dialyse. Deze folder is ontwikkeld, zodat u de informatie

Nadere informatie

De predialyse fase. Interne Geneeskunde/Nefrologie

De predialyse fase. Interne Geneeskunde/Nefrologie De predialyse fase Interne Geneeskunde/Nefrologie Inleiding De nieren verwijderen alle schadelijke afvalstoffen uit het bloed en laten de gezonde stoffen zitten. Ze zorgen dat het lichaam niet vergiftigd

Nadere informatie

Nazorg na een hartkatheterisatie of dotter-/ stentbehandeling

Nazorg na een hartkatheterisatie of dotter-/ stentbehandeling Nazorg na een hartkatheterisatie of dotter-/ stentbehandeling U heeft een hartkatheterisatie of dotter-/stentbehandeling gehad. De cardioloog is via de slagader met een dunne katheter naar binnen gegaan.

Nadere informatie

Grenzen in de behandeling Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Grenzen in de behandeling Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Grenzen in de behandeling Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen U komt in HMC (Haaglanden Medisch Centrum) voor een onderzoek, operatie of andere behandeling. Onze zorgverleners zullen er alles

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie)

Besnijdenis (circumcisie) Besnijdenis (circumcisie) Binnenkort wordt bij u of bij uw zoon een besnijdenis verricht. In deze folder vindt u informatie over de voorbereiding, de operatie en de nazorg. De medische term voor besnijdenis

Nadere informatie

Behandeling met methylprednisolon bij multiple sclerose

Behandeling met methylprednisolon bij multiple sclerose Behandeling met methylprednisolon bij multiple sclerose Tijdens een acute verslechtering van MS kunnen MS-patiënten behandeld worden met methylprednisolon. In deze folder willen wij u informeren over de

Nadere informatie

Waarom nachtdialyse? Criteria om in aanmerking te komen voor nachtdialyse

Waarom nachtdialyse? Criteria om in aanmerking te komen voor nachtdialyse Nachtelijke dialyse De dialyseafdeling van CWZ biedt nachtelijke dialyse aan. Dit houdt in dat u drie keer per week s nachts in het ziekenhuis slaapt en tijdens uw slaap dialyseert. In deze folder geven

Nadere informatie

Sparen van de bloedvaten (venepreservatie)

Sparen van de bloedvaten (venepreservatie) Sparen van de bloedvaten (venepreservatie) U heeft sinds korte of langere tijd een verminderde nierfunctie. Misschien heeft u in de toekomst dialyse nodig om uw bloed van afvalstoffen te zuiveren. Voor

Nadere informatie

Peritoneaal dialyse N Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat Ieper

Peritoneaal dialyse N Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat Ieper Peritoneaal dialyse 92.009N Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper www.yperman.net 057 35 35 35 info@yperman.net 1 In deze brochure blijven wij even langer stilstaan bij de behandelingsmethode

Nadere informatie

Informatie. Dialyseafdeling

Informatie. Dialyseafdeling Informatie Dialyseafdeling Inleiding Dialysecentrum Deurne van het Elkerliek is een samenwerkingsverband tussen het Elkerliek en het Catharina ziekenhuis. In het centrum werken dialyseverpleegkundigen

Nadere informatie

(Proef)wortelblokkade met corticosteroïden

(Proef)wortelblokkade met corticosteroïden (Proef)wortelblokkade met corticosteroïden In deze folder vindt u uitleg over de behandeling van uw pijnklachten met een proefwortelblokkade. Dit is een behandeling om pijn te verminderen van een bepaalde

Nadere informatie

Verwijderen van een steen uit de urineleider

Verwijderen van een steen uit de urineleider Verwijderen van een steen uit de urineleider Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een steen uit de urineleider (ureterorenoscopie). De urineleider zorgt voor de afvoer

Nadere informatie

PD: Peritoneale Dialyse

PD: Peritoneale Dialyse PD: Peritoneale Dialyse Uw kind is opgenomen op de Intensive Care (IC) kinderen en krijgt een behandeling die zijn of haar nierfunctie gaat vervangen, genaamd Peritoneale Dialyse (PD). De arts zal u en

Nadere informatie

Bezoek aan de longverpleegkundige of verpleegkundig specialist

Bezoek aan de longverpleegkundige of verpleegkundig specialist Bezoek aan de longverpleegkundige of verpleegkundig specialist Algemeen Neemt u bij ieder bezoek aan het ziekenhuis uw ziekenhuispasje en een geldig identiteitsbewijs mee. Bent u verhinderd, neemt u dan

Nadere informatie

Rooming-in en ouderparticipatie op de Kinderafdeling

Rooming-in en ouderparticipatie op de Kinderafdeling Rooming-in en ouderparticipatie op de Kinderafdeling Allereerst willen wij u van harte welkom heten in HMC Westeinde. U bevindt zich op afdeling C13B, de kinderafdeling. In deze folder gaan we in op rooming-in

Nadere informatie

De shunt. Voorlichting over shunt en shuntcontrole

De shunt. Voorlichting over shunt en shuntcontrole De shunt Voorlichting over shunt en shuntcontrole 1. De toegang tot de bloedbaan Met hemodialyse worden afvalstoffen en overtollig vocht verwijderd uit het bloed met behulp van een filter. Dit filter noemen

Nadere informatie

Dialyseafdeling. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Dialyseafdeling. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Dialyseafdeling Informatie voor patiënten F0260-1011 oktober 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44

Nadere informatie

Behandeling van spataderen Endoveneuze Lasertherapie

Behandeling van spataderen Endoveneuze Lasertherapie Behandeling van spataderen Endoveneuze Lasertherapie Tijdens uw polikliniekbezoek is afgesproken dat u behandeld wordt aan uw spataderen met behulp van de laser. Deze folder geeft u uitleg over de gang

Nadere informatie

Botdichtheidsmeting Dexametrie

Botdichtheidsmeting Dexametrie Botdichtheidsmeting Dexametrie U heeft een afspraak voor een botdichtheidsmeting. Dit onderzoek wordt ook wel dexametrie genoemd. Een botdichtheidsmeting is een onderzoek om vast te stellen of u osteoporose

Nadere informatie