SCHAKEN: EEN MEESTERLIJKE SPORT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SCHAKEN: EEN MEESTERLIJKE SPORT"

Transcriptie

1 SCHAKEN: EEN MEESTERLIJKE SPORT

2 Miljoenen Hollandse meesters in de dop Schaken: geen enkele andere sport doet zo n groot beroep op creativiteit, intelligentie en rekenvermogen van zijn beoefenaars. Het is dus niet voor niets dat zij die het schaken tot in de finesses beheersen, zich meester of zelfs grootmeester mogen noemen. Volgens een schatting van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) telt ons land zo n 2 miljoen potentiële meesters. Zij schaken thuis, bij vrienden of via internet. Kinderen oefenen via schaakles op school hun cognitieve en sociale vaardigheden en op internet wemelt het van schaakcommunities waar de individuele schaker kan spelen tegen liefhebbers van over de hele wereld. Schaakcomputers ondersteunen spelers in de ontwikkeling van hun schaakkennis en ruim , via de KNSB georganiseerde schakers, ontmoeten elkaar wekelijks in een breed scala van competities. Al die fanatieke schaakbeoefenaren, of ze nu jong of oud, arm of rijk, hoog of laag opgeleid zijn, allemaal ervaren ze steeds weer die unieke beleving die alleen het schaken biedt: meester worden over het spel, de tegenstander én het voortdurend verleggen van de eigen intellectuele grenzen. Iedere schaker kan daarom met trots terugkijken op zijn of haar eigen prestaties, op de strijd, de valkuilen die zijn gegraven en de schoonheid van het spel. Daarmee is schaken in essentie een meesterlijke sport. Een sport die niet exclusief is voorbestemd voor koningen, elites of grootmeesters, maar waarvan iedereen actief geniet.

3 De KNSB: Meesterlijke sportbond De Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB), opgericht op 23 mei 1873, is één van de oudste sportbonden van Nederland. De bond, aangesloten bij de European Chess Union en Wereldschaakbond FIDE, staat bekend als één van de modernste schaakorganisaties ter wereld en wordt internationaal geroemd om zijn jeugdopleiding. Missie Naast een rijke historie, internationaal succesvolle topschakers en ruim 500 schaakverenigingen, beschikt schakend Nederland over een stevige sportieve infrastructuur. De KNSB blijft zich sterk inzetten voor het vergroten van de betekenis van de schaaksport in Nederland. Dit doet de bond door de verantwoordelijkheid te nemen voor ontwikkeling, promotie en organisatie van het schaken. Niet alleen binnen de eigen structuren en voor de eigen actieve leden en verenigingen, maar zeker ook daarbuiten: voor al die mensen die meer of minder actief de sport beoefenen. Visie Om dit te bereiken wil de KNSB doorgroeien tot één van Nederlands vitaalste en actiefste sportbonden. Dit betekent dat de KNSB, net als al die enthousiaste schakers, soeverein wil zijn: een zelfbewuste, krachtige sportbond die midden in de samenleving staat. Die samen met sponsoren en partners in de schaakwereld vraaggericht en pro-actief toegevoegde waarde wil creëren voor iedereen die wil schaken. Die mensen actief informeert en in contact brengt met de schaaksport. Zodoende wil de KNSB een groeiend marktaandeel realiseren in de Nederlandse sportwereld en een voorbeeld zijn voor schaakstimulering wereldwijd.

4 Meesterlijke ambities Hollandse meesters zichtbaar en herkenbaar aan de wereldtop Nieuwe schaakhelden dienen zich aan. Daarom wil de KNSB in ijltempo investeren in talentontwikkeling en het faciliteren van grootmeesters op weg naar de mondiale schaaktop. Leren, spelen en genieten op Steeds meer schaakliefhebbers verleggen dagelijks hun schaakgrenzen op het internet. Met voorziet de KNSB in een digitaal platform om te leren, te spelen, te informeren en te genieten van de schaaksport. Een community van twee miljoen schaakrecreanten De KNSB wil al die Nederlanders die wel eens potje schaken een steun in de rug geven. Of het nu gaat om jong of oud, man of vrouw, autochtoon of allochtoon, de schaakbond ontwikkelt voor hen een gepast en aantrekkelijk schaakaanbod. Gezonde ambities vergen moderne infrastructuur Willen we onze meesterlijke ambities waarmaken, dan zal de KNSB moeten blijven werken aan een gezonde schaakinfrastructuur. Dat kan alleen samen met alle partners die zich willen inzetten voor de schaaksport.

5 SCHAKEN: EEN VOLKSSPORT Schaken in de 21e eeuw De KNSB staat voor tal van uitdagingen. De fascinatie voor het schaken blijft onverminderd hoog bij een breed publiek, toch neemt net als bij vele andere sportbonden het aantal actieve beoefenaren in georganiseerd verband af. De KNSB wil daarom via een scala aan maatregelen inspelen op de veranderde wensen en behoeften van bestaande en potentiële schakers. Het feit dat het schaken door media als televisie en tegenwoordig vooral internet voor iedereen een stuk toegankelijker is geworden, ziet de schaakbond als een gouden kans. Om de uitdagingen van de 21e eeuw aan te gaan heeft de KNSB enkele meesterlijke ambities geformuleerd. Voor het georganiseerde schaken in Nederland vormen deze volgens de KNSB een inspirerende en haalbare uitdaging. Of het nu gaat om topsportbeleid, talentopleiding, recreatie- of internetschaak: de kernboodschap Schaken: een meesterlijke sport zal op elk spelniveau de toetssteen voor deze activiteiten zijn. Lange tijd was de schaaksport een elitaire aangelegenheid. Eerst in 195 raakte Nederland letterlijk verknocht aan de schaaksport. Max Euwe versloeg in dat jaar de Rus Aljechin in een uiterst spannende WK-match die ruim twee maanden duurde. Die match inspireerde vele amateurs om ook de schaaksport te gaan beoefenen en zo, ieder op zijn eigen niveau, zijn eigen genialiteit te ontdekken en het eigen kunnen te spiegelen aan dat van een grootmeester. Vooral in de jaren zeventig en tachtig ontwikkelde het schaken zich tot een ware volkssport in Nederland. De WK-matches Fischer-Spassky en Karpov-Kortsjnoj verwerden tot politieke slagvelden van de koude oorlog, waarbij de enorme toevloed van media de meesterlijke zetten van deze grootmeesters toegankelijk maakte voor een miljoenenpubliek. In die periode maakte Nederland ook de opkomst mee van jonge schaaktalenten als Jan Timman en Hans Böhm. Timman stond in 1982 tweede op de wereldranglijst en in 199 trad hij aan tegen Anatoly Karpov voor een WK-match. Running mate Hans Böhm genoot intussen vooral bekendheid als tv-persoonlijkheid. Het is zijn grote verdienste dat het grote publiek zelf kon ontdekken dat de meesterlijke schaaksport niet alleen was voorbehouden aan geniën, maar dat iedereen het spel kon leren en beoefenen.

6 Sponsoring: Meesterlijk partnerschap Bij een bond met meesterlijke doelstellingen past een meesterlijk partnerschap. Daarom ontwikkelt de schaakbond momenteel een actief sponsorbeleid. Natuurlijk sluiten de partnerships die de schaakbond aangaat direct aan bij het beleid en de doelstellingen van de schaakbond. Voorop staat dat relaties met sponsoren alleen duurzaam kunnen zijn als deze een bewezen wederzijds belang dienen. Bij tal van activiteiten van de KNSB wordt innig samengewerkt met allerlei partners. Zo zijn de Stichting Max Euwe Centrum en de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF belangrijke partijen die zich op de meest uiteenlopende wijzen inzetten voor de bevordering van de schaaksport. Daarnaast herkent het bedrijfsleven nadrukkelijk de meerwaarde van investeren in de schaaksport. Zo organiseert staalconcern Corus jaarlijks het sterkste schaaktoernooi ter wereld, is technisch adviesbureau Royal Haskoning een vaste sponsor van schaakactiviteiten en is de organisatie Amfors de komende jaren sponsor van de jeugdclubcompetitie.

7 Schaaksponsoring Schaaksponsoring hoeft niet alleen betrekking te hebben op evenementen, ook internetschaak is voor bedrijven zeer interessant. De KNSB-website wordt zeer veel bezocht en de mogelijkheid om te kunnen schaken maakt die belangstelling nog veel groter. Daarbij komt dat schakers vanwege hun, in het algemeen, technische achtergrond zeer gewild zijn op de krappe arbeidsmarkt. Dat biedt bedrijven en instellingen interessante mogelijkheden voor werving en selectie. Concreet biedt de KNSB diverse mogelijkheden voor een sponsor om zijn naam of activiteiten onder de aandacht te brengen. De KNSB organiseert diverse evenementen zoals het Nederlands kampioenschap, het Open Nederlands kampioenschap, de clubcompetitie en dat voor senioren en junioren. Daarnaast voert de KNSB een aantal projecten, zoals SpeelZ voor schooljeugd en Masters voor mensen boven de 50 jaar. Naast deze activiteiten is het ook mogelijk om bondssponsor te worden, al dan niet in combinatie met een specifieke activiteit en met gebruikmaking van de mogelijkheden die de website en het bondsblad bieden. AMFORS SPONSORT JEUGDCLUBCOMPETITIE DRIE JAAR LANG De Schaakclub Amersfoort zal gedurende drie jaar de Meesterklasse van de landelijke jeugdclubcompetitie organiseren. Deze Meesterklasse wordt gespeeld in drie leeftijdscategorieën. De jeugdclubcompetitie zal de komende jaren de Amfors-Jeugdschaakcompetitie heten. Sponsor Amfors is een organisatie die zich onder andere bezighoudt met de arbeidsintegratie van gehandicapte en niet-gehandicapte medewerkers in een bedrijfsmatige, commerciële werkomgeving.

8 Jeugdschaak: Meesterlijk talent Talentvolle jonge schakers die bereid zijn actief aan hun sport te werken, kunnen via trainingen in de regionale servicepunten van de KNSB opklimmen naar de landelijke trainingen en misschien zelfs opgeroepen worden voor de Jong Oranjeselectie. De Hollandse schaakschool wordt internationaal geprezen om zijn schaaktechnische en -didaktische aanpak en de vele sterke schakers die eruit zijn voortgekomen. bereidheid om er helemaal voor te gaan wordt beloond. Mentale training en training via internet worden in het trainingsprogramma opgenomen. Met deze vernieuwde aanpak en met de steun van NOC*NSF denkt de KNSB schakers te kunnen opleiden die straks kunnen meedingen naar het wereldkampioenschap. Toch heeft de KNSB een nieuw talentenplan opgezet. De structuur van de trainingen wordt verder verbeterd en de

9 Topschaak: Grootmeesterlijk! Onze topsporters vormen bij uitstek het uithangbord van het Nederlandse schaken. In hun internationale ontmoetingen tonen de Nederlandse grootmeesters zich bijzonder succesvol. In mei 2008 maakte onze grootmeester Sergei Tiviakov indruk in het Bulgaarse Plovdiv door verrassend Europees Kampioen te worden. Daarmee schreef de Groninger geschiedenis, want nooit eerder mocht een Nederlander zich Europees schaakkampioen noemen. Drie jaar eerder sleepte Tiviakov samen met Loek van Wely, Ivan Sokolov, Jan Timman en Erik van den Doel ook al het Europees kampioenschap voor landenteams in de wacht. Topschaaksters In het damesschaak behoren de Nederlandse schaaksters tot de Europese top. Tea Lanchava en Nederlands kampioene Zhao Qin Peng behaalden de afgelopen jaren ereplaatsen bij Europese kampioenschappen. Nederlands schaakpubliek blijvend wil bekoren, dan is het nodig langjarig te investeren in het opleiden van nieuwe helden. Jonge grootmeesters als Daniël Stellwagen en Jan Smeets maken het de gevestigde orde nu al flink lastig en dat geldt ook voor Ali Bitalzadeh. Dit Gelderse talent won in 2008 verrassend het Open Nederlands Kampioenschap, waarmee hij tevens zijn eerste grootmeesterresultaat boekte. Ook de jonge damesgrootmeester Bianca Muhren, in 2004 nog tweede bij het EK voor meisjes onder achttien jaar, maakt goede vorderingen. Talentenplan Over een aantal jaren hoopt de KNSB de vruchten te plukken van het nieuwe talentenplan waarmee de schaakbond van start is gegaan. Dat richt zich op het begeleiden van schaaktalent naar de top acht van de wereld. Nieuwe helden Op de langere termijn wil de KNSB met de Nederlandse schakers internationaal een betekenisvolle rol blijven spelen. De lat wordt echter flink hoger gelegd. Want als de bond het

10 Recreatieschaak: Iedereen is schaakmeester De schaaksport geniet in Nederland grote bekendheid. Er zijn veel mensen die de regels kennen en zo af en toe schaken. Reden voor de KNSB om hen de kans te bieden het spel te spelen en zich verder te ontwikkelen. Want alleen zo kun je een sport écht gaan waarderen. De schaakbond heeft frisse initiatieven op touw gezet die het schaken op een heel natuurlijke, laagdrempelige manier bij diverse doelgroepen onder de aandacht brengen. SPEELZ: LESKIST VOOR SCHOOLSCHAAK MASTERCLUBS VOOR 50+ SCHAKER SCHAKEN IN DE OPEN LUCHT SpeelZ is een actie om de kinderen op de basisscholen aan het schaken te krijgen. Centraal in deze actie staat de schoolschaakkist. Het idee is ontwikkeld door schaakleraren die veel ervaring hebben met lesgeven op basisscholen. Alles wat je nodig hebt om te leren schaken zit in de kist. Jongere kinderen vinden vooral het memoryspel erg leuk, terwijl de gevorderde kinderen zich graag aan de matpuzzels wagen. Kinderen zijn razend enthousiast over SpeelZ. Voor 50-plussers die geïnteresseerd zijn in schaken, maar niet op wedstrijdniveau willen meedraaien, introduceert de KNSB de masterclubs. Met een innovatiesubsidie van NOC*NSF is in 2008 met dit project gestart. Op tien plaatsen in het land bieden deze masterclubs lokaal diverse schaakactiviteiten aan. Dat kan uiteenlopen van schaken overdag tot lezingen, lessen, een uitje naar een groot schaaktoernooi of schaakkunst maken in een kunstworkshop. Iedere activiteit die een relatie met het schaken heeft komt in aanmerking. Op het Hilversumse C&A Plein zijn twee vaste schaaktafels feestelijk in gebruik genomen door Internationaal Schaakmeester Hans Böhm. "In landen om ons heen wordt op vele dorpspleinen en in parken hartstochtelijk geschaakt, zegt Böhm. Toeschouwers doen mee. Ze geven ongevraagd advies en maken het spel tot een levendig gebeuren. Het is prachtig en vanaf nu ook in Hilversum te zien.

11 Internetschaak Het schaken op internet neemt een vlucht. Het aantal internetplatforms groeit dagelijks en maakt het mogelijk de partijen van de grote schaakmatadoren live te volgen of te becommentariëren. Centraal staat natuurlijk de mogelijkheid om zelf te schaken, met snelle en langzame speeltempo s en de optie om met elkaar te chatten. Het nadeel van het huidige schaakaanbod op internet is de versnippering. Er zijn maar weinig schaakplatforms waar bezoekers op een goed niveau kunnen spelen, leren én genieten van het schaakspel. Tevens loopt de kwaliteit zowel qua content als techniek sterk uiteen. De KNSB biedt met ingang van 2009 zowel voor jeugd als oudere spelers een compleet, spannend en leerzaam schaakplatform dat onderdak biedt aan de hele Nederlandse schaakcommunity. Ook wordt het NK-internetschaak gehouden, wat een primeur is. RAPPE ONTWIKKELING TECHNOLOGIE INTERNETSCHAAK Bij uitstek is schaken een sport die op internet beoefend en beleefd kan worden. Daarmee krijgt denksport een stevige verankering in de huiskamer of op kantoor. Het schaakaanbod op internet is werkelijk gigantisch en de technologie maakt alleen nog maar meer opties mogelijk. Zeker de koppeling van internettechnologie aan schaakklokken en schaakborden, heeft internationale topevenementen direct in de huiskamer gebracht. En deze technologie ontwikkelt zich steeds verder. Het in Enschede gevestigde DGT, marktleider op het gebied van elektronische schaakapparatuur, ontwikkelde samen met enkele partners het systeem Foidos. Het systeem brengt alle facetten van een schaakpartij live in beeld op internet. Naast het live-schaakbord en de registratie van de zetten kunnen hiermee ook diverse beelden van een schaakpartij of toernooi onmiddellijk in beeld worden gebracht. Zoals beelden van de speelomgeving of de reactie op een zet van de tegenstander.

12 Contactgegevens Wilt u meer weten over de Koninklijke Nederlandse Schaakbond en de plannen voor de meesterlijke schaaksport? Neem dan contact op met het bondsbureau van de KNSB of kijk op Bondsbureau KNSB Frans Halsplein DL Haarlem Telefoon: Fax: bondsbureau@schaakbond.nl Colofon Schaken: Een Meesterlijke Sport is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond Tekst & Realisatie: Fotografie: Druk & Ontwerp: Secondant Communicatie, Kampen Bas Beekhuizen, Lennard Schaap, Ab Scheel e.a. Zalsman Grafische Bedrijven bv, Kampen Copyright 2008 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond.

SCHAKEN EEN MEESTERLIJKE SPORT

SCHAKEN EEN MEESTERLIJKE SPORT SCHAKEN EEN MEESTERLIJKE SPORT Miljoenen Hollandse meesters in de dop Schaken: geen enkele andere sport doet zo n groot beroep op creativiteit, intelligentie en rekenvermogen van zijn beoefenaars. Het

Nadere informatie

discover the other side of chess!

discover the other side of chess! discover the other side of chess! Maak deel uit van s Werelds meest prestigieuze schaaktoernooi Het Tata Steel Chess Tournament kent een rijke historie van meer dan 75 jaar en wordt traditiegetrouw gehouden

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND

KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND aan De (plaatsvervangende) leden van de Bondsraad van Algemeen Bestuur betreft Informatievoorziening inzake lidmaatschap schaakvereniging status Informatief cc dd 10

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2013

Nieuwsbrief februari 2013 Nieuwsbrief februari 2013 Dit is de tweede nieuwsbrief van het seizoen 2012/2013. Twee maal per seizoen wordt een nieuwsbrief gestuurd met voor verenigingen en hun leden interessante onderwerpen. In deze

Nadere informatie

UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken

UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken Aanleiding UZSC heeft heel wat bereikt: stevig aanwezig in de top van het Nederlandse waterpolo bij de mannen en de vrouwen, een bloeiende jeugdopleiding

Nadere informatie

NTB JEUGDVERENIGING PLEZIER ALS BASIS

NTB JEUGDVERENIGING PLEZIER ALS BASIS NTB JEUGDVERENIGING PLEZIER ALS BASIS 1. JEUGDBELEID 2. TRAININGSAANBOD 3. EEN LEVENDIGE CLUB EEN STERKE JEUGDVERENIGING 1. JEUGDBELEID 1.1 Coördinatie Planmatig werken 1.2 Blijvende ontwikkeling 1.3 Talentidentificatie

Nadere informatie

Tata Steel Chess Tournament

Tata Steel Chess Tournament 81 e editie: 11 27 januari 2019 Tata Steel Chess Tournament Het Tata Steel Chess Tournament is een van de belangrijkste schaakevenementen van de wereld, met spelers uit de wereldtop en een groot aantal

Nadere informatie

Tata Steel Chess Tournament

Tata Steel Chess Tournament 80 e editie: 12 28 januari 2018 Tata Steel Chess Tournament Het Tata Steel Chess Tournament is een van de belangrijkste schaakevenementen van de wereld, met spelers uit de wereldtop en een groot aantal

Nadere informatie

Talent inspireert Bouw mee aan een sportieve en culturele regio

Talent inspireert Bouw mee aan een sportieve en culturele regio Talent inspireert Bouw mee aan een sportieve en culturele regio STERA De Stichting Top Events regio Alkmaar (STERA) stimuleert talentontwikkeling. Dit doet de stichting door top-events naar de regio Alkmaar

Nadere informatie

Lobby. Pagina 1 van 5

Lobby. Pagina 1 van 5 Lobby Inleiding De basis voor de uiteindelijke toewijzing van evenementen vormt de lobby. Binnen de structuur van de modelaanpak moet de lobby niet gezien worden als een fase die volgt op het haalbaarheidsonderzoek

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus 2010

Nieuwsbrief augustus 2010 Nieuwsbrief augustus 2010 Vorig jaar heeft de KNSB voor het eerst een nieuwsbrief gestuurd naar alle schaakverenigingen. Ook aan het begin van het nieuwe seizoen ontvangen alle verenigingen en regionale

Nadere informatie

KNVB CAMPUS KNVB.NL/CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN

KNVB CAMPUS KNVB.NL/CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN KNVB CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN KNVB.NL/CAMPUS CAMPUS KNVB CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN Het moderne voetbal vraagt om goed voorbereid samenspel én talent. Met spelers die sterker zijn dankzij hun

Nadere informatie

Jaarplan 2016. 15/AZaz/1316/MvdW/pv

Jaarplan 2016. 15/AZaz/1316/MvdW/pv 15/AZaz/1316/MvdW/pv 1 Inleiding en doelstellingen Het jaarplan 2016 is net als die van 2015 compacter eerdere jaren. Het is een opsomming van de activiteiten die de KNSB tezamen met de regionale bonden

Nadere informatie

Nederlandse Go Bond. Go Sportagenda Van spel naar sport?

Nederlandse Go Bond. Go Sportagenda Van spel naar sport? Nederlandse Go Bond Go Sportagenda 2017+ Van spel naar sport? Go Sportagenda 2017+ Meerjarenbeleidsplan 2017 t/m 2020 Sportagenda 2017+ NOC*NSF De Nederlandse Sportfederatie heeft met zijn Sportagenda

Nadere informatie

Hoe maak ik mijn club aantrekkelijk? THEMADAG KADER SCHAAKBOND, 8 DECEMBER 2018

Hoe maak ik mijn club aantrekkelijk? THEMADAG KADER SCHAAKBOND, 8 DECEMBER 2018 Hoe maak ik mijn club aantrekkelijk? THEMADAG KADER SCHAAKBOND, 8 DECEMBER 2018 Inleiding Wereldwijd wordt er meer geschaakt dan ooit, de schatting is zo n 600 miljoen mensen. Toch blijft het voor clubs

Nadere informatie

Visie jeugdschaak en nieuw Schoolschaakplan 6-9 jaar. 17 november 2012 Eindhoven

Visie jeugdschaak en nieuw Schoolschaakplan 6-9 jaar. 17 november 2012 Eindhoven Visie jeugdschaak en nieuw Schoolschaakplan 6-9 jaar 17 november 2012 Eindhoven De stand van jeugdschaakland In Nederland zijn we gezegend met: veel jeugdschaakverenigingen, veel mooie jeugdtoernooien,

Nadere informatie

Social Media Recruitment. Een strategisch en praktisch adviesrapport. Auteur : Jacco Valkenburg Datum : 18 april 2010 Versie : 3

Social Media Recruitment. Een strategisch en praktisch adviesrapport. Auteur : Jacco Valkenburg Datum : 18 april 2010 Versie : 3 Social Media Recruitment Een strategisch en praktisch adviesrapport Auteur : Jacco Valkenburg Datum : 18 april 2010 Versie : 3 2 Inhoud: Social Media Recruitment...3 Enorm bereik, feiten en cijfers...fout!bladwijzer

Nadere informatie

Entertainment-avond Messemaker december pppprnlkqlnrpppp

Entertainment-avond Messemaker december pppprnlkqlnrpppp Entertainment-avond Messemaker 1847 3 december 2012 pppprnlkqlnrpppp Programma 20.30 Aftrap 20.35 Demonstratiepartij 20.50 Opgaven 21.50 Pauze 22.15 Quizvragen 22.45 Marktplaats 23.00 Finale 23.30 Afsluiting

Nadere informatie

Voorstelling Brugse Meesters 2015

Voorstelling Brugse Meesters 2015 Voorstelling Brugse Meesters 2015 Internationaal schaaktoernooi in Brugge van maandag 24/8/2015 tot en met vrijdag 28/8/2015 Een organisatie van de Koninklijke Brugse Schaakkring www.kbsk.be VOORGESCHIEDENIS

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND

KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND aan Jeugdleiders regionale bonden, verenigingen, ouders, trainers, spelers van Eric van Breugel, Dolf Meijer en Dharma Tjiam betreft Visie KNSB op jeugdschaak cc dd 1

Nadere informatie

Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus

Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus A.S.R. Nereus A.S.R. Nereus De Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus, gelegen aan de Amstel, is al sinds 1885 de meest succesvolle studentenroeivereniging

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan 2015-2018 van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond November 2014

Meerjarenbeleidsplan 2015-2018 van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond November 2014 Meerjarenbeleidsplan 2015-2018 van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond November 2014 14/AZaz/1230/MvdW/pv 1 1 Inleiding De afgelopen beleidsperiodes heeft de nadruk gelegen op ledenontwikkeling en ledenbehoud.

Nadere informatie

Jong Volwassenen. Een behoud voor de hockeysport. De samenvatting

Jong Volwassenen. Een behoud voor de hockeysport. De samenvatting Jong Volwassenen Een behoud voor de hockeysport De samenvatting Sophie Benus Universiteit Utrecht Faculteit : Bestuurs- en Organisatiewetenschappen Utrecht, 2008 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

vrienden van Anne van Dam

vrienden van Anne van Dam www.annevandam.com Anne van dam Van zwembad naar golfbaan is 19 jaar en woont haar hele leven al in Arnhem. Vanaf jongs af aan is ze sportief en heeft ze talent voor vrijwel alle sporten. Op een vakantie

Nadere informatie

Gymnastiekvereniging ALDO Westervoort zoekt sponsors

Gymnastiekvereniging ALDO Westervoort zoekt sponsors Gymnastiekvereniging ALDO Westervoort zoekt sponsors U kunt ons helpen! Gymnastiekvereniging ALDO Missie Gymnastiekvereniging ALDO Westervoort stimuleert zoveel mogelijk mensen om zijn of haar sportieve

Nadere informatie

Levend schaakspel in Apeldoorns stadhuis.

Levend schaakspel in Apeldoorns stadhuis. Levend schaakspel in Apeldoorns stadhuis. Ton Sijbrands leest zetten voor tijdens levend schaakspel in Apeldoorns stadhuis. 140 Merijn van Delft speelt een blindpartij in het Apeldoorns stadhuis tegen

Nadere informatie

Opbouw Presentatie. Missie. Kernwaarden. Do better. Did well. Bewust voortzetten. Projecten richting 2020

Opbouw Presentatie. Missie. Kernwaarden. Do better. Did well. Bewust voortzetten. Projecten richting 2020 Opbouw Presentatie Missie Kernwaarden Norm Gedrag Did well Do better Bewust voortzetten Projecten richting 2020 Missie HV Abcoude is een familieclub waar sportiviteit, prestatie en plezier hand in hand

Nadere informatie

Walk Challenge China 2008

Walk Challenge China 2008 Walk Challenge China 2008 belangrijke speerpunten. Als overkoepelende organisatie stimuleert, ondersteunt en promoot KNBLO-NL deze aangesloten activiteiten. Ook maken we ons hard voor de minder validen

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus 2012

Nieuwsbrief augustus 2012 Nieuwsbrief augustus 2012 Dit is de eerste nieuwsbrief van het seizoen 2012-2013. Twee maal per seizoen wordt een nieuwsbrief gestuurd met voor verenigingen en hun leden interessante onderwerpen. In deze

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

NBF multimediakit 2015.,,The reach you need to strike your audience

NBF multimediakit 2015.,,The reach you need to strike your audience NBF multimediakit 2015,,The reach you need to strike your audience 1 Inhoudsopgave Inleiding Bowlen.nl tabloid NBF website NBF nieuwsbrief NBF evenementen NBF kalender NBF welkomstpakket Nationale selecties

Nadere informatie

Sponsormagazine v.v. De Alblas

Sponsormagazine v.v. De Alblas Sponsormagazine v.v. De Alblas Waarom dit sponsorboek? Sponsoring is een belangrijk onderdeel in het verenigingsleven. Financiële bijdragen in de vorm van sponsoring zijn voor verenigingen belangrijk om

Nadere informatie

Uitzendreglement (EJK, WJK en WK junioren)

Uitzendreglement (EJK, WJK en WK junioren) Uitzendreglement (EJK, WJK en WK junioren) 1. Inleiding 1.1 Doelstelling document Doelstelling van dit document is het weergeven van het beleid van de KNSB op het gebied van de uitzending van talentvolle

Nadere informatie

SPONSORBROCHURE SEIZOEN 2015-2016 SAMEN STERK VOOR VOETBALVERENIGING FC BERGEN!

SPONSORBROCHURE SEIZOEN 2015-2016 SAMEN STERK VOOR VOETBALVERENIGING FC BERGEN! SPONSORBROCHURE SEIZOEN 2015-2016 SAMEN STERK VOOR VOETBALVERENIGING FC BERGEN! VOORWOORD WELKOM Bij Voetbalvereniging FC Bergen. Een voetbalclub die uitgaat van de basis, namelijk liefde voor en plezier

Nadere informatie

Competent talent in de praktijk

Competent talent in de praktijk Competent talent in de praktijk Competent talent in DE PRAKTIJK CURSISTENBOEK Talent ontdekken, ontwikkelen & inzetten Competent talent in de praktijk Cursistenboek Talent ontdekken, ontwikkelen & inzetten

Nadere informatie

SV SLIKKERVEER OP NAAR HET 100-JARIG BESTAAN. Beleidsplan

SV SLIKKERVEER OP NAAR HET 100-JARIG BESTAAN. Beleidsplan SV SLIKKERVEER OP NAAR HET 100-JARIG BESTAAN Beleidsplan 2016-2020 SV SLIKKERVEER: MEER DAN EEN VERENIGING SV SLIKKERVEER: MEER DAN EEN VERENIGING SV Slikkerveer is een vereniging. En zoals bij iedere

Nadere informatie

Copyright 2002 Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), Arnhem

Copyright 2002 Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), Arnhem Portretten van jongeren Colofon: Uitgave: NISB, Arnhem Auteurs: Hans van Helden en Nicole Nelen Fotografie: Cecile Kolner en Rogier Veldman Interviews: Marije van Barlingen, Lotte Visschers en Wouter Wolters

Nadere informatie

Wij rekenen graag op u!

Wij rekenen graag op u! VV Dongen 90 jaar 1 VV Dongen is opgericht op 23 augustus 1923. Dat betekent dat 2013 een heel bijzonder jaar wordt. VV Dongen bestaat 90 jaar en dat gaan we vieren! Tijdens ons jubileumjaar organiseren

Nadere informatie

Agendapunt 7 Structuur Talentencentra Inleiding School, Academy en University

Agendapunt 7 Structuur Talentencentra Inleiding School, Academy en University Agendapunt 7 Structuur Talentencentra Inleiding Reeds sinds 1993 voert de Nederlandse Badminton Bond een actief beleid om Talenten tijdig te ontdekken en regionaal en centraal op te leiden tot Topspeler.

Nadere informatie

Beschrijving in beleid meer- en hoogbegaafdheid Datum: September 2015

Beschrijving in beleid meer- en hoogbegaafdheid Datum: September 2015 Comenius Schaakclub Betreft: Beschrijving in beleid meer- en hoogbegaafdheid Datum: September 2015 Bijlage schaken op de Comeniusschool De Comeniusschool heeft een Schaakclub. De kinderen die hieraan mogen

Nadere informatie

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum

De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum HET WATERPOLO OPLEIDINGSCENTRUM: DE OPLEIDING TOT TOPSPORTER Het Waterpolo Opleidingscentrum (WOC) streeft er naar spelers en speelsters in

Nadere informatie

Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière

Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière TRAININGSPROGRAMMA VIER WORKSHOPS De wereld verandert snel en dat is van invloed op ieders plaats en functioneren op de arbeidsmarkt. We maken

Nadere informatie

Ouderavond SV Het kasteel. Jeugdschaak

Ouderavond SV Het kasteel. Jeugdschaak Ouderavond SV Het kasteel Jeugdschaak Programma SV Het Kasteel Voorstellen bestuur en jeugdleiders Visie op het jeugdschaak Interne competities Training, ontwikkeling Externe activiteiten Rol van de ouders

Nadere informatie

Schermzaal Ter Weer. Concept. Sponsorplan

Schermzaal Ter Weer. Concept. Sponsorplan Schermzaal Ter Weer Concept Sponsorplan Schermzaal Ter Weer 2005 Colofon Schermzaal Ter Weer De Ruijterstraat 33 2514 AN s-gravenhage Nederland Telefoon : 070-364 27 43 E-mail : bestuur@terweer.nl Website

Nadere informatie

JEUGDSCHAAK op de basisschool

JEUGDSCHAAK op de basisschool JEUGDSCHAAK op de basisschool schaakvereniging Caïssa Elburg Beste schaakliefhebbers, Schaken is een sterk in populariteit toenemende denksport, en kan tevens een enorme hoge meerwaarde vertegenwoordigen

Nadere informatie

DVO op weg naar de top

DVO op weg naar de top DVO op weg naar de top Ambitiedocument 2013-2016 Waarom dit plan? DVO heeft zich in de afgelopen drie jaren geleidelijk weten te ontwikkelen tot een stabiele korfballeague vereniging. Hoe mooi korfbal

Nadere informatie

Groninger Studenten Roeivereniging Aegir

Groninger Studenten Roeivereniging Aegir Groninger Studenten Roeivereniging Aegir G.S.R. Aegir is een vereniging om sporten en ontspanning te combineren. Het roeien gebeurt op zowel recreatief (competitieroeien) als topsport (wedstrijdroeien)

Nadere informatie

ROTTERDAMSE SCHAAKBOND. RSB Bestuursmemo. RSB zaken

ROTTERDAMSE SCHAAKBOND. RSB Bestuursmemo. RSB zaken ROTTERDAMSE SCHAAKBOND RSB Bestuursmemo RSB zaken Wij zouden het op prijstellen als u zich tijdig afmeldt als u de vergadering van 12 september niet kunt bijwonen. Sommige verenigingen laten (bij herhaling)

Nadere informatie

Crowdfunding in België De status van crowdfunding in België

Crowdfunding in België De status van crowdfunding in België Crowdfunding in België 2013 De status van crowdfunding in België Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 15 oktober 2014. De cijfers uit dit rapport zijn afkomstig van alle in België

Nadere informatie

Rapportage Drijfveren. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Drijfveren. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Drijfveren Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Drijfveren (QDI) 2 Wat motiveert jou? Wat geeft jou energie? Waardoor laat jij

Nadere informatie

p Sponsor. Uwbelang. Groei.

p Sponsor. Uwbelang. Groei. SPONSORBROCHURE 2016-2017 Inhoud@vvBavel Mogelijk @vvbavel p10-14 Sponsor @vvbavel p4 Uwbelang @vvbavel p9 Groei @vvbavel p5 Resultaat @vvbavel p8 Maatschappij @vvbavel p6-7 Sponsor@vvBavel Waarom sponsoring?

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN 2018+

STRATEGISCH PLAN 2018+ STRATEGISCH PLAN 2018+ EEN CO-CREATIE ONZE AMBITIES VOOR DE KOMENDE JAREN IEDEREEN BETROKKEN Het Strategisch plan 2018+ is een creatie van de leden van het KNKV. Eerst werd door het bondsbestuur in samenwerking

Nadere informatie

Cursusgids - Social Medi lessen. Eerste druk November 2015. Digitaal Leerplein. Website: www.digitaalleerplein.nl E-mail: info@digitaalleerplein.

Cursusgids - Social Medi lessen. Eerste druk November 2015. Digitaal Leerplein. Website: www.digitaalleerplein.nl E-mail: info@digitaalleerplein. Titel Cursusgids - Social Medi lessen Eerste druk November 2015 Auteur Fred Beumer Digitaal Leerplein Website: www.digitaalleerplein.nl E-mail: info@digitaalleerplein.nl Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Koersplan. Highschool Eindhoven

Koersplan. Highschool Eindhoven Koersplan Highschool Eindhoven 1 Inleiding Frits Philips lyceum- mavo is een toekomstgerichte school met de focus op talentontwikkeling. Leerlingen krijgen volop de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken

Nadere informatie

WEDSTRIJD FUNCTIONARISSEN BADMINTON

WEDSTRIJD FUNCTIONARISSEN BADMINTON WEDSTRIJD FUNCTIONARISSEN BADMINTON We kunnen niet zonder Goede arbitrage draagt in iedere sport bij aan het plezier van zowel de beoefenaars als toeschouwers en ook aan het imago van die sport. Om de

Nadere informatie

Schaak mat. weten over het eeuwenoude schaakspel

Schaak mat. weten over het eeuwenoude schaakspel Schaak mat Alles wat je moet weten over het eeuwenoude schaakspel Een woord van dank Een schaakspel win je niet met één schaakstuk. Pas doordat verschillende stukken goed samenwerken, kan het uiteindelijke

Nadere informatie

Brunelleschi. De Dom van Florence

Brunelleschi. De Dom van Florence Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv, Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Jaarplan Keuzes hebben consequenties.

Jaarplan Keuzes hebben consequenties. Keuzes hebben consequenties Voorwoord KEUZES HEBBEN CONSEQUENTIES Vanuit het meerjarenbeleidsplan 2017 e.v. vloeien de jaarplannen voort. Voor u ligt het jaarplan 2017. Er zijn keuzes gemaakt waar de Judo

Nadere informatie

KNVB CAMPUS KNVB.NL/CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN

KNVB CAMPUS KNVB.NL/CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN KNVB CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN KNVB.NL/CAMPUS CAMPUS KNVB CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN Het moderne voetbal vraagt om goed voorbereid samenspel én talent. Met spelers die sterker zijn dankzij hun

Nadere informatie

De uitrol is gestart. In een apart document wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed.

De uitrol is gestart. In een apart document wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND aan De (plaatsvervangende) leden van de Bondsraad van Algemeen Bestuur betreft Rapportage aan Bondsraad status Informatief cc dd 4 oktober 2013 nr 13/AZbr/1392/MvdW/pv

Nadere informatie

Met het op stoom komen van de economie, barst de strijd op de arbeidsmarkt in volle hevigheid los. Het voert druk uit op succesvolle werving en

Met het op stoom komen van de economie, barst de strijd op de arbeidsmarkt in volle hevigheid los. Het voert druk uit op succesvolle werving en RECRUITMENT EVENT EEN KRACHTIG MIDDEL OM BRILJANT TOPTALENT VAN MORGEN TE VERLEIDEN Om een plek te verkrijgen in de drukke agenda van scholieren en young professionals moet het event de nodige triggers

Nadere informatie

Destination Denver. Topsport Nederland Lacrosse Participatiemogelijkheden

Destination Denver. Topsport Nederland Lacrosse Participatiemogelijkheden Destination Denver Topsport Nederland Lacrosse Participatiemogelijkheden Lacrosse La wat? Lacrosse werd oorspronkelijk gespeeld door de inheemse bewoners van Noord Amerika. Voor hen had deze teamsport

Nadere informatie

GET OUT FIT hoe het zit en

GET OUT FIT hoe het zit en Ingezonden stuk Datum: 15 april 2012 Betreft Toelichting op jeugdprogramma Help het wordt druk bij TC Holten! en GET OUT FIT hoe het zit en Appeltaart uitverkocht! en Dubbele combi. De titels van dit stuk

Nadere informatie

SPONSORBOEK T.V. RICO ST. WILLEBRORD

SPONSORBOEK T.V. RICO ST. WILLEBRORD SPONSORBOEK T.V. RICO ST. WILLEBRORD 2015 Inhoudsopgave Voorwoord. 3 Sponsoring 4 Pakket A: Hoofdsponsoring open indoor en/of outdoor toernooi 4 Pakket B: Subsponsoring open indoor en/of outdoor toernooi.

Nadere informatie

Inleiding. WLC Jeugd Informatieboekje

Inleiding. WLC Jeugd Informatieboekje Inleiding Schaakvereniging Woensel Lichttoren Combinatie (WLC) is op 1 juni 1978 ontstaan uit S.V. Woensel en S.V. Lichttoren. Op dit moment telt de club ongeveer 45 senior- en 25 jeugdleden. WLC wil zoveel

Nadere informatie

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

HZO en jong talent : Quintijn van Heek uit Vlissingen

HZO en jong talent : Quintijn van Heek uit Vlissingen HZO en jong talent : Quintijn van Heek uit Vlissingen HZO en grote namen : Wibi Soerjadi HZO en cultuur in Zeeland : Stenzel & Kivits Nieuwjaarsconcert 2016 Al eeuwenlang kenmerken water, dijken en polders

Nadere informatie

Sportexperience. bij asvuvv,

Sportexperience. bij asvuvv, Sportexperience asv UVV bij asvuvv, de bedrijfsdagen van nu! Naast een algemene sportvereniging voor het hele gezin, kunnen ook organisaties voor hun sportieve prestaties bij ons terecht. Bedrijfsuitjes,

Nadere informatie

Voorwoord. Namens het bestuur van tennisvereniging De Punt, Mario Bollen-Kroes Voorzitter

Voorwoord. Namens het bestuur van tennisvereniging De Punt, Mario Bollen-Kroes Voorzitter SPONSORPLAN 2012 Voorwoord Bewegen is voor de mens één van de voorwaarden om gezond te blijven. De sportvereniging biedt ruime mogelijkheden om in beweging te zijn, zowel recreatief als in competitieverband.

Nadere informatie

Watervrienden Nederland

Watervrienden Nederland Watervrienden Nederland Sponsorgids www.watervrienden-nederland.nl info@sport4all.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Ambities 4 Structuur 5 Hoofdsponsor 6 Sponsorpakketten 7-9 Sponsoring in natura 10 Contactgegevens

Nadere informatie

Vier dimensies van schaken en leren schaken

Vier dimensies van schaken en leren schaken Vier dimensies van schaken en leren schaken 1. bevorderen leerontwikkeling met schaken, spelletjes en puzzels 2. kennismaken met kunst & cultuur met uitstapjes naar het bedrijfsleven en de politiek 3.

Nadere informatie

adverteren Publicitaire mogelijkheden Internet Website Seizoen 2009-2010

adverteren Publicitaire mogelijkheden Internet Website Seizoen 2009-2010 adverteren www.rbihf.be www.kbijf.be www.hockeyref.be Publicitaire mogelijkheden Internet Website Seizoen 2009-2010 ROYAL BELGIAN ICE-HOCKEY FEDERATION KONINKLIJKE BELGSICHE IJSHOCKEY FEDERATIE FEDERATION

Nadere informatie

Sponsorboekje 2014-2015

Sponsorboekje 2014-2015 Sponsorboekje 2014-2015 Over Zwemclub Losser opgericht 29 september 1965 circa 200 leden en groeit! zwemafdeling in regionale compe>>es waterpoloafdeling in regionale en landelijke compe>>es eigen clubgebouw

Nadere informatie

BELEIDSPLAN Versie: _extract

BELEIDSPLAN Versie: _extract BELEIDSPLAN 2018-2020 Versie: 20180721_extract CONTEXT Behoefte aan een plan over de toekomst van de club Kinheim Doel is om als Kinheim weer (h)erkend worden als dé honk- en softbal vereniging van Haarlem.

Nadere informatie

DE VOORZITTER AAN HET WOORD

DE VOORZITTER AAN HET WOORD DE VOORZITTER AAN HET WOORD EK Dames 2012 is het organiseren waard! Dat de Europese Kampioenschappen voor dames in 2012 in Tilburg zullen plaatsvinden, is iets waar de Nederlandse Bowling Federatie (NBF)

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2015

Nieuwsbrief februari 2015 Nieuwsbrief februari 2015 Dit is de tweede nieuwsbrief van het seizoen 2014-2015. Twee maal per seizoen wordt een nieuwsbrief gestuurd met voor verenigingen en hun leden interessante onderwerpen. In deze

Nadere informatie

Algemene Informatie Schaakclub Roden

Algemene Informatie Schaakclub Roden Algemene Informatie Schaakclub Roden (Versie: oktober 2014) Welkom Dit boekje is met name bedoeld voor nieuwe leden van de schaakclub Roden, maar ook zij die al langer lid zijn kunnen er zo nodig nuttige

Nadere informatie

Visiedocument

Visiedocument Visiedocument 2018-2021 17/AZab/1122/MvA/dt November 2017 Visiedocument (2018-2021) KNSB 1 Transitie in de sport De KNSB is optimistisch over de kansen van het schaken en de kansen die de schaakbond daarin

Nadere informatie

Handbalvereniging HV Delta Sport

Handbalvereniging HV Delta Sport Handbalvereniging HV Delta Sport Sponsorbeleid 2015-2018 1. Algemeen Op 29 juni 1969 is handbalvereniging Delta Sport opgericht, in eerste instantie als handbalafdeling van sportvereniging Delta Sport.

Nadere informatie

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Kids United Inhoudsopgave Kids United Voorwoord Henk Sijtsma Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Enthousiast, gedreven, betrokken, respect: dat waren de woorden die

Nadere informatie

De Limburger

De Limburger http://digikrant.limburger.nl/html5/reader/production/default.aspx?edid=b0f899ac-2c16-4c1d-a0a0-9a7ed1df4c7b 1/5 Max Warmerdam. http://digikrant.limburger.nl/html5/reader/production/default.aspx?edid=b0f899ac-2c16-4c1d-a0a0-9a7ed1df4c7b

Nadere informatie

Workshop D De kracht van Social Media voor, tijdens en na de Nationale Sportweek

Workshop D De kracht van Social Media voor, tijdens en na de Nationale Sportweek Workshop D De kracht van Social Media voor, tijdens en na de Nationale Sportweek Wie zijn wij? Introductie Wat kun je het komende uur verwachten? Goede voorbeelden Inspiratie Ervaringen Brainstorm Tips

Nadere informatie

het organiseren van een lokaal kwalificatietoernooi voor de Nederlandse Kampioenschappen Schoolschaken Basis Onderwijs Groepen 3, 4 en 5 2015

het organiseren van een lokaal kwalificatietoernooi voor de Nederlandse Kampioenschappen Schoolschaken Basis Onderwijs Groepen 3, 4 en 5 2015 DRAAIBOEK t.b.v. het organiseren van een lokaal kwalificatietoernooi voor de Nederlandse Kampioenschappen Schoolschaken Basis Onderwijs Groepen 3, 4 en 5 2015 14/WJsch/1400/EB 28 oktober 2014 Haarlem Eric

Nadere informatie

Sponsorbeleidsplan. Veluws College

Sponsorbeleidsplan. Veluws College Veluws College Mariëlle Wolthuis Hoofd PR&C sept 2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Veluws College... 3 Missie... 3 Topsport Talentschool... 3 Ruimte voor talent... 3 Sponsorvisie... 4 Waarom sponsoren

Nadere informatie

www.nexttalent.nl > Inkijkexemplaar

www.nexttalent.nl > Inkijkexemplaar > Inkijkexemplaar Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. De rol van werk in een leven 3. Wat ben je, wat kun je, wat wil je? 4. Waar vind je die baan? 5. Talentontwikkeling & Flow Copyright 2011, Martijn Leonard,

Nadere informatie

Ook Coevorden. Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren. Project Datum Versie Status. Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0.

Ook Coevorden. Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren. Project Datum Versie Status. Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0. Ook Coevorden Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren Project Datum Versie Status Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0.4 Concept 1. Visie Achtergrond: van twitter via verbinding naar

Nadere informatie

Jaarplan 2015. Nederlandse Go Bond. Nederlandse Go Bond Schokland 14 1181 HV Amstelveen 020-645 55 55 bondsbureau@gobond.nl www.gobond.

Jaarplan 2015. Nederlandse Go Bond. Nederlandse Go Bond Schokland 14 1181 HV Amstelveen 020-645 55 55 bondsbureau@gobond.nl www.gobond. Jaarplan 2015 Nederlandse Go Bond Nederlandse Go Bond Schokland 14 1181 HV Amstelveen 020-645 55 55 bondsbureau@gobond.nl www.gobond.nl 1 Amsterdams Toernooi 2014 Foto Harry van der Krogt Jaarplan 2015

Nadere informatie

Agendapunt 8.1 Jaarplan 2017

Agendapunt 8.1 Jaarplan 2017 Agendapunt 8.1 Jaarplan 2017 Het bondsbestuur heeft, naar aanleiding van de feedback van de afgevaardigden (tijdens jaar- en bondsvergaderingen en andere ontmoetingen) en op basis van eigen ervaring, geconcludeerd

Nadere informatie

Werkgevers Ondernemers. In gesprek over de inhoud van het onderwijs

Werkgevers Ondernemers. In gesprek over de inhoud van het onderwijs Werkgevers Ondernemers In gesprek over de inhoud van het onderwijs 1 Algemeen Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst. Deel gedachten,

Nadere informatie

SPONSORMOGELIJKHEDEN BASKETBALL VERENIGING BOURGONDIË: De basketbalvereniging van Wijk bij Duurstede

SPONSORMOGELIJKHEDEN BASKETBALL VERENIGING BOURGONDIË: De basketbalvereniging van Wijk bij Duurstede SPONSORMOGELIJKHEDEN BASKETBALL VERENIGING BOURGONDIË: De basketbalvereniging van Wijk bij Duurstede Tenuesponsoring - Naamsbekendheid Productplacement Sampling - Websitevermelding 1 Historie Basketball

Nadere informatie

W ndy Kok Wo d Ch mp on h p 2013 L Veg N v d USA

W ndy Kok Wo d Ch mp on h p 2013 L Veg N v d USA W ndy Kok Wo d Ch mp on h p 2013 L Veg N v d USA Inhoudsopgave Inleiding Bowlen.nl tabloid NBF website NBF nieuwsbrief NBF evenementen NBF kalender NBF welkomstpakket Nationale selecties NBF wedstrijdleiders

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

Ad 2: Voor het afleggen van het Stappenexamen betalen scholieren die geen clublid zijn ca. 3,00. Dat is 1 meer dan een clublid.

Ad 2: Voor het afleggen van het Stappenexamen betalen scholieren die geen clublid zijn ca. 3,00. Dat is 1 meer dan een clublid. KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND aan De (plaatsvervangende) leden van de Bondsraad van Algemeen Bestuur betreft Voorstel introductie Scholieren status Ter besluitvorming cc dd 21 mei 2013 nr 13/BSaz/0735/EB

Nadere informatie

KvK 24470061 BTW NL151091264B01 IBAN NL90 RABO 0152 3988 21

KvK 24470061 BTW NL151091264B01 IBAN NL90 RABO 0152 3988 21 Sponsorbrochure Stichting Rotterdam Volleybal Freek van Leeuwenstraat 1 3059 TN Rotterdam KvK 24470061 BTW NL151091264B01 IBAN NL90 RABO 0152 3988 21 www.rotterdamvolleybal.nl info@rotterdamvolleybal.nl

Nadere informatie

Samenvatting. Iets meer dan de helft van de leden schaakt online. Dit stimuleert ons om onze online activiteiten uit te breiden.

Samenvatting. Iets meer dan de helft van de leden schaakt online. Dit stimuleert ons om onze online activiteiten uit te breiden. Samenvatting Voor alles is een eerste keer. Ook voor een tevredenheidsonderzoek onder de leden van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, want dat is in het verleden nog niet eerder gehouden. Het doel

Nadere informatie

Sponsorinformatie Motorsport Organisatie Nederland - De motorsportbond voor de liefhebber

Sponsorinformatie Motorsport Organisatie Nederland - De motorsportbond voor de liefhebber www.mon.nl info@mon.nl T: (+31) (0)485-315 080 F: (+31) (0)485-314 535 KvK: 40215814 Bezoekadres: Veldweg 15a 5431 CH Cuijk Postadres: Postbus 341 5430 AH Cuijk Sponsorinformatie Identiteit Merkwaarden

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding pag. 3 2. Maatschappelijke paragraaf pag. 4 3. Financiële paragraaf pag. 7

Inhoudsopgave. 1. Inleiding pag. 3 2. Maatschappelijke paragraaf pag. 4 3. Financiële paragraaf pag. 7 Jaarverslag 2013 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 3 2. Maatschappelijke paragraaf pag. 4 3. Financiële paragraaf pag. 7 2 1. Inleiding In dit jaarverslag worden de resultaten van de Stichting Return over

Nadere informatie

Jongeren winnen veel met sport GERARD DIELESSEN, ALGEMEEN DIRECTEUR NOC*NSF:

Jongeren winnen veel met sport GERARD DIELESSEN, ALGEMEEN DIRECTEUR NOC*NSF: Jongeren winnen veel met sport GERARD DIELESSEN, ALGEMEEN DIRECTEUR NOC*NSF: Met Olympic Moves bereiken en inspireren we jongeren uit het voortgezet onderwijs met de kracht van sport en dragen we actief

Nadere informatie