Tips bij Til-, Transfer en manoeuvreer technieken. Zitten. In dit nummer o.a. : Goed zitten en opstaan. Ontspanningsoefeningen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tips bij Til-, Transfer en manoeuvreer technieken. Zitten. In dit nummer o.a. : Goed zitten en opstaan. Ontspanningsoefeningen."

Transcriptie

1 Tips bij Til-, Transfer en manoeuvreer technieken. Ook wanneer we handelingen of houdingen uitvoeren die binnen de normen van de praktijkrichtlijnen vallen is het mogelijk om ons lijf éénzijdig en onnodig te veel te belasten. Zeker wanneer je al wat vermoeid, gestresst of een dag wat minder belastbaar bent is het nuttig om te weten hoe je energiek en economisch met je krachten om kunt springen. Twee scharnierpunten in ons lijf worden gewoonlijk nogal eens éénzijdig aangesproken. Het gaat om het scharnier tussen je bekken en je laatste rugwervels en het draaipunt tussen je laagste nekwervels en je borstkast. De kunst is om ons lichaam te voelen, om ons bewust te zijn hoe ons lijf beweegt en om bewust te zijn hoe we ons lijf inzetten bij ons werk. Om ons lijf beter voelbaar te maken, nodig ik een collega uit om de rug maar ook de rug eens met sporttape vast te zetten in de natuurlijke holle positie van de onderrug. Wie durft dit aan? Zitten Misschien heeft degene voor wie u zorgt vanwege een ziekte of handicap moeite met lopen en bewegen. Hij of zij zal dan veel tijd zittend doorbrengen en heeft een goede stoel nodig. U kunt bij het uitkiezen of gebruiken van een stoel op de volgende dingen letten: In dit nummer o.a. : Goed zitten en opstaan. Ontspanningsoefeningen. Vaak worden we ons pas bewust dat deze draaipunten flink gebruikt zijn als we klachten krijgen. Om dit principe te begrijpen nodig ik je uit om eens een paperclip te pakken, deze open te buigen en vervolgens een tijdje heen en weer te bewegen. Je ziet dan wat het resultaat is als je te lang op een plaats buigt. Metaal moeheid of een vermoeide rug. Zoek een stoel die stevig staat met doorlopende armleuningen. Zorg dat de stoel hoog genoeg is, zodat de ander er gemakkelijk uit kan opstaan. Leg geen losse kussens in de stoel; deze gaan vaak glijden.

2 Een ergotherapeut kan adviezen geven bij de aanschaf van een (senioren)stoel of sta-op-stoel. Sta-op stoel De sta-op stoel wordt gebruikt om vanuit een stoel gemakkelijker te kunnen opstaan. De zitting van de stoel kantelt naar voren en zo kan de zorgvrager over het dode punt heen worden geholpen bij het gaan staan. De zorgvrager kan zelfstandig gebruik van de sta-op stoel maken. fysieke belasting verlagen zelfredzaamheid vergroten mantelzorg versterken Voordelen Kosten Een sta-op stoel kost tussen de 300 en 2250 Sta-op stoelen worden in bruikleen verstrekt door uw zorgverzekeraar (ziekenfonds of particulier) vanuit de Regeling Hulpmiddelen. Maar u krijgt zo n stoel pas als u niet meer zelfstandig kunt opstaan uit een gewone stoel met optimale zithoogte. In de praktijk kijkt de verzekeraar eerst of er andere oplossingen mogelijk zijn. Een speciaal zitkussen bijvoorbeeld, een hogere stoel of een stoel met aanpassingen waar u wel zelf-standig uit kunt opstaan. Alleen als het echt niet anders kan, krijgt u een sta-op stoel. U krijgt die stoel in natura verstrekt. Dat betekent dat u niet zelf kunt gaan winkelen, maar dat u afhankelijk bent van het aanbod van de verzekeraar Cliënten die onderuit gezakt in hun stoel zitten, hebben soms hulp nodig bij het rechtop gaan zitten. Ook komt het voor dat de cliënt na het tillen met een tillift niet goed recht in de stoel komt. Natillen is dan nodig. Dat is een zware en meestal te zware transfer. Voorkom dat dit nodig is Een stoel met goede leuningen, waarvan de zitting iets naar achter afloopt, voorkomt onderuitzakken. Zorg dat de cliënt goed achterin de stoel komt te zitten na een transfer met de tillift. Maak optimaal gebruik van het (kantel) juk. Voorkom dat de cliënt erg gladde kleding aanheeft (kunststof voering van een jurk is berucht). Voorkom dat de stoel te hoog is voor de cliënt: die wil dan toch stevig met de voeten bij de grond komen en zakt daardoor onderuit. Ondank alles kan het natuurlijk toch gebeuren dat de cliënt onderuit zakt. Wat kun je dan het beste doen Vraag de cliënt even op te staan en weer goed te gaan zitten. Dat klinkt flauw, maar wordt vaak vergeten. Geef de cliënt mondelinge instructie. Gebruik een glijzeil dat maar in een richting glijdt. De bewoner kan zichzelf daarmee omhoog in de stoel duwen, terwijl het onderuit glijden worden geblokkeerd. Tip: Billenwandel Gebruik de 'hammengang' of 'billenwandel'. Dat werkt als volgt: Vraag de cliënt de voeten stevig op de grond te zetten en vraag hem zijwaarts van links naar rechts heen en weer te wiebelen, terwijl hij de leuningen van de stoel stevig vastpakt. Je merkt dan dat hij dan, al duurt dat soms even, afwisselend met zijn ene bil en dan zijn andere een beetje los komt van de zitting.

3 Dan kan je twee dingen doen Voorbereiden 1. Als de cliënt dat kan vraag je hem om aan de zijde die loskomt van de zitting, met zijn voet op de grond en met zijn hand op de leuning af te zetten. Hij komt dan aan die zijde iets verder naar achter in de stoel. Herhaal dat aan andere zijde en de cliënt 'wandelt' dan zo over de billen naar achteren in de stoel. Met je stem of je houding kan je de cliënt helpen om het ritme te pakken te krijgen om van de zitting los te komen. 2. Wanneer dat niet lukt, kan je de cliënt ook helpen met het naar achteren komen in de zitting door zacht druk te geven op de voorzijde van het been aan de zijde die loskomt van de zitting. Geef de druk niet op de knie, maar vlak daaronder, anders kan het pijnlijk zijn voor de cliënt. Je kunt eventueel richting geven aan de schouder, maar dat hoeft niet altijd per sé. Lukt de billenwandel niet, dan kan op deze manier de zorgvrager achterin de stoel geplaatst worden. Deze onderarmscharnier is meer rugbelastend. Let erop dat je het met een rechte rug doet! Tot staan brengen en tot zit brengen - Hoe doe ik het juist? Beoordeel de situatie op de mogelijkheden van de zorgvrager, het gewicht van de zorgvrager en de werkomgeving. De praktijkregels zijn allemaal van toepassing, vooral de praktijkregels voor tillen en duwen/trekken zullen in de praktijk vaak overschreden worden. De beschrijving gaat uit van een groene situatie, waarin de handeling door één persoon handmatig uitgevoerd mag worden. Zet het bed of de rolstoel op de rem Maak ruimte in het verplaatsingsgebied en in uw eigen werkgebied Zet de benodigdheden of hulpmiddelen die u verder nodig heeft binnen handbereik Zorg dat de zorgvrager stabiel kan staan (goede schoenen) Zorg dat de zorgvrager niet kan wegglijden (b.v. matjes e.d) Uitvoeren Er zijn zeer veel methoden voor het tot staan helpen, onderstaand enkele tips: Vraag de zorgvrager het lichaamsgewicht boven de voeten te brengen door wat naar voren te schuiven of door het lichaam wat voorover te buigen, geef indien nodig sturing ter hoogte van de schouderbladen. Vraag de zorgvrager met de handen op de leuningen af te zetten en tot stand te komen. Manieren van opstaan uit de stoel met weinig hulp. Ondersteun indien nodig door aan één kant (u staat naast de stoel) of aan beide kanten (u staat voor de zorgvrager) een lichte

4 ondersteuning te geven ter hoogte van de schouderbladen Soms is het prettiger de zorgvrager bij arm(en) of hand(en) te ondersteunen. Kies voor die methode die de zorgvrager het meest stimuleert de handeling (zo veel mogelijk) zelf uit te voeren. Maak dezelfde beweging als de zorgvrager:verplaats uw gewicht van het ene naar het andere been. Zorg dat u op gelijke hoogte bent met de zorgvrager, dat voorkomt dat hij aan u gaat hangen Bij het gaan zitten volgt u dezelfde werkwijze in omgekeerde volgorde. Gebruik het eigen gewicht als contragewicht om te voorkomen dat de zorgvrager in de stoel neerploft en let erop dat hij goed achter in de stoel komt te zitten. Zorg steeds voor een zeer stabiele voetenstand zodat kleine verstoringen van het evenwicht gemakkelijk opgevangen kunnen worden. Afronden Controleer of de zorgvrager in een comfortabele situatie achterblijft: de kleding in orde en een prettige houding in stoel e.d. Evalueer de handeling: als de situatie zodanig verandert dat de-praktijk-regels overschreden (dreigen te) worden kies dan opnieuw voor de meest geschikte methode en hulpmiddelen, bekijk de nodige aan-passingen in de werkomgeving. Beoordeel even-tuele transfers met een daarvoor bestemd instrument (b.v. de Tilschijf). Haptonomisch verplaatsen Soms heb je de indruk dat een cliënt méér kan dan hij feitelijk doet. De cliënt helpt bijvoorbeeld niet mee bij transfers, terwijl je weet dat hij dat wél kan. Door de cliënt op een bepaalde manier te benaderen, kun je vaak voor elkaar krijgen dat de cliënt de mogelijkheden benut die hij zelf nog heeft Voorbeeld: van zit naar zit verplaatsen Bij een van zit naar zit-transfer, bijvoorbeeld van rolstoel naar toilet, zie je vaak dat de zorgverlener voor de cliënt gaat staan en de knieën van de cliënt blokkeert met de eigen knieën. De zorgverlener omvat met de armen onder de oksels de romp van de cliënt en helpt hem in één beweging uit de rolstoel op de toiletpot. De cliënt is dan vaak weinig actief. Wat gaat er mis? In bovenstaand voorbeeld moet je heel dichtbij de cliënt komen om het opstaan mogelijk te maken. Je nadert heel ver in zijn privé-ruimte. Heb je geen vertrouwelijke band met de cliënt, dan kan hij bewust of onbewust gaan tegenwerken. Je knieën, die weerstand moeten bieden tegen het eventueel doorzakken van de knieën van de cliënt, verhinderen hem om met zijn gewicht verder naar voren te komen. Opstaan lukt zo niet goed. Hoe los je dit op? Door je anders op te stellen, kun je dit probleem grotendeels oplossen. 1. Ga voor de cliënt staan, zodat je met je beide knieën één knie van de cliënt kunt omvatten. Je biedt de knie van de cliënt aan beide zijden steun en hindert de normale beweging van de knie niet. 2. De cliënt kan de romp nu naar voren brengen zonder erg dicht bij jou in de buurt te komen. 3. Vervolgens begeleid je de romp naar voren en stimuleer je het strekken (trek eventueel licht aan de romp in de richting van het hoofd). 4. Pas als de cliënt zo ver naar voren gekomen is dat zijn billen bijna loskomen van de zitting en hij de neiging heeft tot stand te komen, stimuleer je hem te gaan staan.

5 Natuurlijke wijze van verplaatsen Je verplaatst de cliënt nu op een natuurlijke wijze. Daarnaast zorg je ervoor dat je zelf niet te nadrukkelijk in de ruimte van de ander aanwezig bent. Je voelt wat er gebeurt en biedt hulp op het juiste moment en in het tempo van de cliënt. Dit voelend aanwezig zijn tijdens de transfer en het op die manier stimuleren van de eigen mogelijkheden van de cliënt, is een belangrijk principe binnen het haptonomisch verplaatsen. Ideale hoogte Wanneer je de zitting van een stoel verhoogt van 43 naar 51 cm, verdubbelt het aantal senioren dat zelf uit de zitting omhoog kan komen, zo blijkt uit onderzoek. De hoogte van stoelen en toiletten ligt meestal rond de 40 cm, niet echt ideaal dus. Hogere stoelen en toiletten betekenen minder transfers en minder fysieke belasting. De minimale hoogte van de zitting kan berekend worden met de volgende formule: lengte van de cliënt in centimeters gedeeld door 3,5. Deze formule geldt ook voor de gewone stoelen en voor het bed. Een elektrisch bed heeft als groot voordeel dat de cliënt zelf de hoogte optimaal kan instellen. Helaas is de optimale opstahoogte voor een stoel niet altijd gelijk aan de ideale zithoogte. Op een te hoge stoel worden de bovenbenen afgekneld en zal iemand het dus niet lang uithouden. Te hoog is dus ook niet goed Toiletlift Een te hoog toilet kan bij de cliënt leiden tot moeite met de ontlasting of tot onvoldoende uitplassen. Eigenlijk zou ook de hoogte van het toilet individueel verstelbaar moeten zijn. Bovendien zou de hoogte variabel moeten zijn: voor het opstaan hoger en voor de ontlasting weer lager. Daarom is er tegenwoordig een toiletlift (zoals de Aerolet) op de markt. De bril komt bij het opstaan automatisch omhoog, wat het opstaan vergemakkelijkt. Tijdens de toiletgang kan de bril laag worden gezet De TOP grip Bestellen bij bosman voor vergoeding WVG navragen nr Innovatie hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst de Top-Grip, ontwikkeld door wijkverpleegkundige Marijke Noten uit het Limburgse Neer. Zij ondervond in haar thuiszorgpraktijk dat cliënten soms maar moeilijk zelfstandig in en uit bed konden bewegen. De oplossing is een rechtopstaand plankje met een handvat dat aan de rand van het bed wordt bevestigd. Dat zorgt voor meer grip en dus minder gevaar. Uit bed stappen om naar het toilet te gaan, of zich gewoon even omdraaien in bed. Voor veel ouderen en door ziekte aan bed gekluisterde mensen leveren zulke op het eerste gezicht eenvoudige hande-lingen vaak al grote problemen op. En dat is niet alleen lastig, maar kan zelfs gevaar opleveren. Een val uit bed is immers snel gemaakt. Daarnaast is het gevoel van onveiligheid misschien wel even onprettig. De Top-Grip geeft hen die dat nodig hebben letterlijk steun. Doordat zij zich kunnen vastgrijpen, vermindert bij ouderen de angst voor ongelukken en neemt het gevoel van veiligheid toe. En dat verhoogt weer de zelfstandigheid en zelfred-zaamheid. Bovendien vergemakkelijkt het hulpmiddel niet alleen het leven van de gebruiker, maar ook het werk van de thuiszorgwerker.

6 Oefeningen voor thuis, Buikspieroefeningen Adviezen over wat je wel en beter niet kan doen. In Nederland is in de laatste twintig jaar veel onderzoek gedaan naar de invloed van oefeningen op het bewegingsapparaat. Dit geldt voor bewegingen die beroepsmatig worden gedaan, maar ook voor oefeningen die tijdens sportlessen worden wordt een alternatief gegeven die het gewenste doel wel behaalt. Het is verstandig om minimaal twee keer per week de goede oefeningen te doen. Als u klachten heeft tijdens het oefenen, stop dan direct en raadpleeg uw (bedrijfs)arts. 1. Benen gestrekt heffen in ruglig 1. De bekkenkanteling. Op de grond liggen, knieën gebogen en voeten plat op de grond. Span de buik- en bilspieren, zodat de onderrug vrijwel plat tegen de grond wordt gedrukt. Probeer dit 10 tellen vast te houden aangeboden en getraind. De kennis en adem rustig door. Houd de die door de wetenschappelijke schouders op de grond. instituten wordt verzameld, komt echter lang niet altijd terecht bij degenen die de sportlessen aanbieden. Hierdoor kan het voorkomen dat u goede oefeningen oefeningen moet uitvoeren die af te raden zijn omdat ze een nadelige PROBLEEM invloed op het bewegings-apparaat hebben. De reden hiervoor kan zijn dat de kennis van de sportinstructeur onjuist of gedateerd is. De meeste af te raden oefeningen foute oefeningen De lendenwervelkolom wordt met kracht hol getrokken, waardoor er een grote druk op de tussenwervelschijven in de lendenwervelkolom ontstaat. kennen een beter alternatief. Hieronder volgen een aantal oefeningen die beter niet gedaan kunnen worden. Voor elke oefening

7 Buikspieroefeningen Buikspieroefeningen 3. De rechte buikspieren met benen hoog. 2. Romp heffen in ruglig met gestrekte benen 2. De rechte buikspieren. 3. Knipmes: romp en benen heffen vanuit ruglig Kantel het bekken zoals in oefening 1. Benen worden in een hoek van 90 graden licht gebogen omhoog Kantel het bekken zoals in oefening 1. De handen zijn achter het hoofd. Til de schouders zover mogelijk van de grond, waarbij de onderrug en de voeten plat op de grond blijven. Probeer kleine bewegingen te maken met de romp en adem rustig door. Daarna hoofd en gebracht. De handen zijn achter het hoofd. Til de schouders zover mogelijk van de grond, waarbij de onderrug op de grond moet blijven. Probeer kleine bewegingen te maken met de romp en adem rustig door. Daarna hoofd en schouders weer op de grond brengen. schouders weer op de grond brengen. PROBLEEM De lendewervelkolom kan niet op de PROBLEEM grond blijven. Hierdoor ontstaat een grote druk op de tussenwervelschijven De lendewervelkolom kan niet op de in de lendewervelkolom grond blijven. Hierdoor ontstaat een De oefening wordt voornamelijk grote druk op de tussenwervelschijven uitgevoerd met de heupbuigers en niet in de lendenwervelkolom met de buikspieren.

8 Buikspieroefeningen De spreuk deze keer luid! 4. Zijwaartse sit-ups met voeten vastgezet bijvoorbeeld onder een bank 4. De schuine buikspieren Kantel het bekken zoals in oefening 1. Een hand is achter het hoofd, de andere hand gaat schuin over de romp naast de tegengestelde knie. Til de schouders zover mogelijk van de grond, waarbij de onderrug en de voeten plat op de grond blijven. Probeer kleine bewegingen naar de zijkant te maken met de romp en adem rustig door. Daarna hoofd en schouders weer op de grond brengen en wisselen van kant. Wie het gemak niet zoekt is lui. Blijf niet staan wanneer dit nodig is zoals bij het voorbereiden van de maaltijd of het strijken. Zittend of gesteund strijken ontlast de rug en benen. PROBLEEM Deze oefening wordt voornamelijk uitgevoerd met de heupbuigers in plaats van met de schuine buikspieren. Er ontstaat een kracht op de lendewervelkolom en daarmee druk op de tussenwervelschijven. AU!!

9 Ergo-coachcollega s Rian en Yvonne op de ergocoachdag. Zitten ze er niet gemakkelijk bij. Bij Thebe zijn ook bedden met fowler-houding in de uitleen. In een semi-fowlerhouding van 30º zijn de druk en schuifkracht het laagst en het risico op decubi-tus dus het kleinst. In deze hou-ding wordt het hoofdeinde 30º omhoog getild (zie onderstaand figuur) Deze houding verdient in het kader van decubituspreventie een duidelijke voorkeur. Indien te verwachten valt dat een patiënt gedurende een langere tijd in dezelfde houding zal moeten blijven liggen, is deze semifowlerhouding de aangewezen houding. De heer die hier woont zorgt dat de medewerker tafeltje dekje niet hoeft te bukken. stokkikker Past op elke stok. Deze stokkikker klemt uw stok op of onder de tafel etc. Dit door simpelweg de kikker langs de stok te schuiven 9.95 Collega HZ team. Juist gebruik van de huishoudelijke trap. Potopener met vaste grip om gemakkelijk een pot open te draaien 7.50 firma Pieksma of via internet te bestellen of neem een kijkje in de thuiszorgwinkel

Oefeningen voor thuis en op het werk.

Oefeningen voor thuis en op het werk. Oefeningen voor thuis en op het werk. Adviezen over wat je wel en beter niet kan doen. In Nederland is in de laatste twintig jaar veel onderzoek gedaan naar de invloed van oefeningen op het bewegingsapparaat.

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

Van lig naar zit en vise-versa. A1: actief

Van lig naar zit en vise-versa. A1: actief til les, les 3 Inhoudsopgave : Algemene structies blz. 1 Van lig naar zit en vise versa blz. 2 A 1 : actief blz. 2 A 2 : geleid actief blz. 3 A 3 : met papegaai blz. 4 A 4 : passief blz. 4 A 5 : 2 hulpverleners

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag.

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag. www.gezondbewegen.nl Rugoefeningen Algemene adviezen: Creëer een vaste plaats en een vast tijdstip en voer de oefeningen twee keer per dag uit Realiseer u, indien de klachten verminderd of verdwenen zijn,

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed Til les, les 2 Inhoudsopgave : Algemene instructies : blz. 1 A : hogerop in bed verplaatsen (geleid) actief blz. 1 A 1 : even uit bed blz. 1 A 2 : met een bruggetje blz. 2 A 3 : bruggetje en glijzeil blz.

Nadere informatie

5.3.3 Een patiënt verplaatsen Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de

5.3.3 Een patiënt verplaatsen Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de 5.3.3 Een patiënt verplaatsen A Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de bedlegerige patiënt vastnemen om hem makkelijk op de zij

Nadere informatie

M_6_003. Toetsingsformulier "Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien" M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht

M_6_003. Toetsingsformulier Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht Toetsingsformulier "Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien" M.C. de Vries - Hoefakker Inleiding op transfers en zorg voor een juiste lichaamshouding van een zorgvrager. Liggend,

Nadere informatie

www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed

www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed nog meer mogelijkheden In dit BedBoekje gaat het met name om de gewone elektrische hoog-laag bedden. Hoewel deze bedden

Nadere informatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een hernia en/of stenose in de rug. Rondom deze operatie krijgt u fysiotherapie. In

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee Informatie voor patiënten F0030-3415 juli 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Mobilisatie- en oefenschema na een standaard hernia-operatie

Mobilisatie- en oefenschema na een standaard hernia-operatie Nog enkele algemene opmerkingen Heeft u vragen, aarzel dan niet ze te stellen aan uw arts, therapeut, of verpleegkundige. Ten aanzien van de periode tussen ontslag uit het ziekenhuis en de eerstvolgende

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Oefeningen bij osteoporose

Oefeningen bij osteoporose Oefeningen bij osteoporose Algemeen In deze folder staan oefeningen die u kunt doen bij osteoporose. Tips voor het uitvoeren van de oefeningen Ademt u rustig door tijdens de oefeningen (adem niet vasthouden

Nadere informatie

Dit kan alleen of met 2 personen.

Dit kan alleen of met 2 personen. Wil je de cliënt beter vast houden begeleidt dan op het schouderblad En onder de arm door. Handvatting als hiernaast, pak je eigen pols vast en zet je schouder aan de voorkant tegen de schouder van de

Nadere informatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie Fysiotherapie Adviezen en oefeningen na een hernia operatie 1 Locatie Scheper Ziekenhuis Boermarkeweg 60 7824 AA Emmen Afdeling fysiotherapie, straat 11 Tel 0591-69 11 81 2 Adviezen en oefeningen na een

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter Uw heupgewricht is vervangen door een kunstheup (heupprothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal

Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal 00 Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal Afdeling Fysiotherapie U bent momenteel herstellende van een operatie in verband met een (rug)hernia of vernauwing van het wervelkanaal.

Nadere informatie

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond.

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond. FOAM ROLLER OEFENINGEN Naast de bekende bindweefsel massage is de foam roller een fantastisch hulpmiddel voor het versterken van je core. Door gebruik te maken van een onstabiele ondergrond zoals de foam

Nadere informatie

Door Wout Verhoeven & Maarten Thysen OPWARMING CORE STABILITY

Door Wout Verhoeven & Maarten Thysen OPWARMING CORE STABILITY Deze work-out neemt ongeveer drie kwartier in beslag. Je hoeft niet elke oefening te doen, je kan zelf kiezen aan welke zones je extra aandacht wil besteden. 'Toch is het gezond om elke work-out te starten

Nadere informatie

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Inleiding Zwangerschap en bevalling zijn beide een natuurlijke gebeurtenis. Door de zwangerschap en bevalling verandert echter uw houding en verzwakken

Nadere informatie

De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn

De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn 5 DOELTREFFENDE OEFENINGEN TEGEN LAGE RUGPIJN, THUIS UIT TE VOEREN Door Peter Arentsen Voorwoord Gefeliciteerd met het aanvragen van dit e-book waarmee je de basis

Nadere informatie

M_6_002. Toetsingsformulier "Tillen met behulp van een passieve tillift" M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht

M_6_002. Toetsingsformulier Tillen met behulp van een passieve tillift M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht Toetsingsformulier "Tillen met behulp van een passieve tillift" M.C. de Vries - Hoefakker Inleiding op transfers en zorg voor een juiste lichaamshouding van een zorgvrager. Liggend, zittend of staand stel

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

Extra oefeningen. Romp 1. Vooroverbuigen 2 2. Draaien 3. Arm en romp 3. Armen schuiven over tafel 4. Hand en pols 4. Handen vouwen en polsen buigen 5

Extra oefeningen. Romp 1. Vooroverbuigen 2 2. Draaien 3. Arm en romp 3. Armen schuiven over tafel 4. Hand en pols 4. Handen vouwen en polsen buigen 5 Extra oefeningen Deze oefeningen sluiten aan op de Oefengids beroerte (CVA). De Oefengids beroerte (CVA) is te bestellen via www.hersenletsel.nl of te downloaden van www.snelinbeweging.nl. De oefengids

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee U heeft onlangs een keizersnee gehad. Dit betekent dat u een buikwond heeft die moet herstellen. Het is verstandig om na de keizersnee rustig aan te doen en naar uw lichaam te

Nadere informatie

TILLEN EN ZO DEEL 3 & 4

TILLEN EN ZO DEEL 3 & 4 ZORGEND PERSONEEL TILLEN EN ZO DEEL 3 & 4 STICHTING ANTARIS DE DRIE HOVEN, A.H. GERARDHUIS, LEO POLAKHUIS, JOANNES DE DEO, KORTE WATER, instituut Fysiotherapie Amsterdam, juli 2003 Namen: Alvar Stuurman

Nadere informatie

Core Stability - serie 2 (met Swiss Ball)

Core Stability - serie 2 (met Swiss Ball) Inleiding Met Core Stability training train je je rompspieren, zodat je die zo effectief mogelijk kunt gebruiken. Het gaat hierbij niet alleen om buik- en bilspieren, maar om je gehele romp. Je ontwikkelt

Nadere informatie

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER 13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER De badkamer is een uitgelezen plek voor MicroBewegingen. Als het goed is, kom je er ook meerdere malen per dag. Een mooie ruimte om eens te bekijken wat je daar

Nadere informatie

Beweegpakket VAL-net. oefeningen voor patiënten

Beweegpakket VAL-net. oefeningen voor patiënten Beweegpakket VAL-net oefeningen voor patiënten INLEIDING 3 OEFENINGEN 4 MEER INFORMATIE 32 2 Beste kinesitherapeut, Inleiding Dit Beweegpakket VAL-net bestaat uit een selectie van oefeningen die u kunt

Nadere informatie

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN LAGE RUGPIJN Lage rugpijn komt vaak voor bij acht op tien

Nadere informatie

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Lage rugpijn Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Inleiding Lage rugpijn Rugklachten komen veel voor. 4 van de 5 mensen heeft weleens te maken met rugpijn. In veel gevallen

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing van bed naar stoel of naar een ander bed

De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing van bed naar stoel of naar een ander bed OPDRACHTFORMULIER De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing van bed naar stoel of naar een ander bed Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia

Fysiotherapie na een hernia Fysiotherapie na een hernia Oefeningen voor herniapatiënten Algemeen Deze informatie heeft betrekking op de fysiotherapeutische behandeling, die u krijgt na een hernia-operatie in de lage rug. Hoewel deze

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen voor zwangeren met bedrust

Adviezen en oefeningen voor zwangeren met bedrust FYSIOTHERAPIE Adviezen en oefeningen voor zwangeren met bedrust ADVIES Adviezen en oefeningen voor zwangeren met bedrust U bent opgenomen in het ziekenhuis vanwege complicaties in de zwangerschap. De gynaecoloog

Nadere informatie

Instructies: Instructies:

Instructies: Instructies: 1. Ga op je buik op een gymnastiek mat liggen. Leg je onderarmen naar voren(boven je lichaam), de voeten op de topjes van de tenen. Span nu je buikspieren aan. 2. Til je lichaam omhoog, tot de zogenaamde

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

Adviezen ter preventie van bekkenklachten

Adviezen ter preventie van bekkenklachten Adviezen ter preventie van bekkenklachten Verdeel uw activiteiten over de dag en neem van tijd tot tijd rust. Beperk het traplopen; u kunt traplopen door de voet bij te trekken. Neem een goede hoge stoel

Nadere informatie

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Zet je voeten op heup breedte uit elkaar en strek de armen horizontal. Draai met de romp zo ver mogelijk naar links en vervolgens naar rechts. Met je hoofd

Nadere informatie

H.303557.0215. Adviezen voor en na een verzakkingoperatie

H.303557.0215. Adviezen voor en na een verzakkingoperatie H.303557.0215 Adviezen voor en na een verzakkingoperatie 2 Inleiding U behandelend arts heeft u geadviseerd een verzakkingsoperatie te ondergaan om uw klachten te verhelpen. Tijdens de voorlichting heeft

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden

Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden WN Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden Oefeningen voor rug-, buik- en beenspieren Tillen, dragen, duwen en trekken van lasten is belastend voor

Nadere informatie

VOORBEELDEN FYSIEKE OEFENINGEN LIFELONG. lee@lifelong.eu +31 (0) 638 279 772. Wil je je lichamelijk vitaler voelen?

VOORBEELDEN FYSIEKE OEFENINGEN LIFELONG. lee@lifelong.eu +31 (0) 638 279 772. Wil je je lichamelijk vitaler voelen? LIFELONG VOORBEELDEN Wil je je lichamelijk vitaler voelen? Dan is het essentieel om regelmatig te bewegen! FYSIEKE Om je te ondersteunen om lichamelijk zo gezond mogelijk te leven, leren we je bij LifeLong

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed

Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed Het bedboekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed Voor meer informatie Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen Postbus 556, 2501 CN Den Haag E staz@caop.nl I www.staz.nl Ziekenhuizen 14 Het

Nadere informatie

G E S E L E C T E E R D D O O R A U D I O F Y S I O. N L TOP 5 OEFENINGEN TEGEN RUGPIJN DOOR: PETER ARENTSEN

G E S E L E C T E E R D D O O R A U D I O F Y S I O. N L TOP 5 OEFENINGEN TEGEN RUGPIJN DOOR: PETER ARENTSEN G E S E L E C T E E R D D O O R A U D I O F Y S I O. N L TOP 5 OEFENINGEN TEGEN RUGPIJN DOOR: PETER ARENTSEN 5 EFFECTIEVE OEFENINGEN TEGEN LAGE RUGPIJN THUIS UIT TE VOEREN WWW.AUDIOFYSIO.NL V O O R W O

Nadere informatie

RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE. - Patiëntinformatie -

RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE. - Patiëntinformatie - RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE - Patiëntinformatie - Algemene richtlijnen Alle stretchingsoefeningen, mobilisatie-en stabilisatieoefeningen uitvoeren binnen de pijngrens

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese

PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese Inleiding In deze folder vindt u adviezen en instructies over houding en beweging en oefeningen. Alle oefeningen die voor u van toepassing

Nadere informatie

Fysiotherapie na hernia

Fysiotherapie na hernia Fysiotherapie na hernia Deze informatie gaat over fysiotherapie na een herniaoperatie in de lage rug. Hoewel deze operaties niet allemaal hetzelfde zijn, kan er toch een aantal oefeningen worden aangegeven

Nadere informatie

De zorgvrager ondersteunen bij het lopen

De zorgvrager ondersteunen bij het lopen OPDRACHTFORMULIER De zorgvrager ondersteunen bij het lopen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of

Nadere informatie

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese Fysiotherapie na een heupoperatie Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese prothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de heupprothese. Dit wordt ook

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66 Houdingen in bed Een comfortabele houding in bed is belangrijk. Het maakt dat de cliënt zich veilig voelt

Nadere informatie

Buikspieroefeningen (basis)

Buikspieroefeningen (basis) Buikspieroefeningen (basis) Crunch Stap 1: Ga plat op de grond liggen met de knieën gebogen. Vouw je handen achter het hoofd, achter de oren (sla de handen dus NIET achter je hoofd in elkaar). Stap 2:

Nadere informatie

Zomerfit Pagina 1 van 5

Zomerfit Pagina 1 van 5 Zomerfit Pagina 1 van 5 1. Brug in ruglig met calf raises Neem plaats in ruglig met de kniëen gebogen, waarbij de voeten plat op de mat staan. Til het bekken op tot een brugpositie en ga op de tenen staan.

Nadere informatie

2] Rekoefening zittend 10 X Zittend, natuurlijke rugkromming, voeten op grond Armen gekruisd onder schouders. f) IDEM ander arm.

2] Rekoefening zittend 10 X Zittend, natuurlijke rugkromming, voeten op grond Armen gekruisd onder schouders. f) IDEM ander arm. 1] Rekoefening 10 X Ruglig, opgerold kussen onder schouderblad & kussen (2) onder hoofd a) 1 knie opheffen b) 2e knie opheffen c) armen rond knieën d) Beide armen achter hoofd (recht) rekken e) 10 tellen

Nadere informatie

Subject: Taak 1.2.20

Subject: Taak 1.2.20 Taak 1.2.20 Tutor : vd Biggelaar Mentor : vd Biggelaar Klas : MT1A Gemaakt door : Tommy & Paul van der Linden 1 Inhoud! Taak 1.2.20 Inhoud!... 2 Inleiding... 3 Trekken en Duwen... 4 Tillen... 4 Zitten...

Nadere informatie

Afdeling revalidatie. De wervelfractuur

Afdeling revalidatie. De wervelfractuur Afdeling revalidatie De wervelfractuur Deze folder geeft algemene informatie over de behandeling bij een (in)stabiele wervelfractuur. Deze folder geeft aan hoe de meeste patiënten kunnen worden behandeld,

Nadere informatie

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit.

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Kom in actie >>> Voel je fit >> Simpele oefeningen voor een platte buik kaart 1 Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Sit-up >>> Back-Up >>> >>>

Nadere informatie

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer Oefeningen bij nekklachten Paramedischcentrum Landauer Rekken: Buig je hoofd naar een zijde, hand andere zijde hoofd en lichte druk tegen hoofd naar de zijde waar naar toe gebogen wordt. Breng geheel zover

Nadere informatie

Hoe train ik mijn buikspieren zonder klachten achteraf?

Hoe train ik mijn buikspieren zonder klachten achteraf? Hoe train ik mijn buikspieren zonder klachten achteraf? Verstevigende oefeningen voor de buikspieren zijn gemakkelijk thuis uit te voeren. Het gevaar hiervan is evenwel dat er altijd een kans bestaat dat

Nadere informatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie Paramedische ziekenhuiszorg - fysiotherapie Krachtoefeningen bij hartrevalidatie U krijgt deze folder omdat we u willen helpen bij het lichamelijke herstel van de gevolgen van uw hartaandoening. Daarnaast

Nadere informatie

Uw conditie op niveau

Uw conditie op niveau Uw conditie op niveau Beweeg je beter! Bewegen tijdens uw opname www.nwz.nl Inhoud Waarom zou ik meer bewegen? 3 Mag ik wel bewegen? 3 Algemene beweegtips 4 Bewegen en oefenen 4 Meer informatie 8 Bewegen

Nadere informatie

Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager

Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Informatie Oefeningen na de bevalling

Informatie Oefeningen na de bevalling Informatie Oefeningen na de bevalling s-hertogenbosch, mei 2015 Inleiding Na de bevalling begint er een bijzondere, maar ook drukke periode terwijl je lichaam door de zwangerschap en bevalling toch wel

Nadere informatie

Gezond zitten kun je leren!

Gezond zitten kun je leren! Gezond zitten kun je leren! De mens is één en al beweging. Hij beweegt zich fysiek, psychisch en geestelijk. Ons fysieke gestel is gemaakt om te bewegen. Doordat wij zij gaan zitten zullen we ook tijdens

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Fysiotherapie na een keizersnede

Fysiotherapie na een keizersnede REVALIDATIE Fysiotherapie na een keizersnede BEHANDELING Fysiotherapie na een keizersnede Een keizersnede betekent dat u een bevalling én een buikoperatie hebt ondergaan. Ondanks de drukke en bijzondere

Nadere informatie

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit. Voorkom doorliggen LIGGEN ZITTEN PRAKTISCHE TIPS Wat is het? De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

Nadere informatie

Na een totale knie-operatie

Na een totale knie-operatie Na een totale knie-operatie mca.nl Na een totale knie-operatie Deze informatie heeft u gekregen om alles nog eens rustig na te lezen. Het bevat alle onderwerpen die u van uw fysiotherapeut hebt gehoord.

Nadere informatie

Oefeningen na een onderbeenamputatie

Oefeningen na een onderbeenamputatie Oefeningen na een onderbeenamputatie Bij het leren lopen met een prothese zijn mobiliteit, lenigheid en spierkracht belangrijk. Een bewegingsbeperking beïnvloedt de kwaliteit van het staan of lopen negatief.

Nadere informatie

Oefenprogramma na een keizersnede

Oefenprogramma na een keizersnede Fysiotherapie Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Verpleegafdeling B2 Oefenprogramma na een keizersnede i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Om na uw keizersnede weer zo snel mogelijk

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal z 1 Als u een hernia-operatie

Nadere informatie

1. Abdominal Crunch - Rechte buikspieren

1. Abdominal Crunch - Rechte buikspieren Belangrijk voor de buikspieren Ga bij de buikspieroefeningen nooit vanuit je nek bewegen. Blijf naar boven kijken en beweeg ook richting het plafond en niet richting je knieën. Plaats eventueel 1 hand

Nadere informatie

Totale heupoperatie. Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden

Totale heupoperatie. Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden Totale heupoperatie Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden Na ontslag uit ziekenhuis Eens ontslagen uit het ziekenhuis komt er een fysiotherapeut bij u aan huis om met u te oefenen. In de periode

Nadere informatie

Core stability training

Core stability training Core stability training Oefening 1: Uitgangspositie: liggend op de buik. Plaats de ellebogen recht onder de schouders. De vuisten wijzen naar voren. Breng vervolgens de buik van de grond door te steunen

Nadere informatie

Oefenen na een keizersnede

Oefenen na een keizersnede Oefenen na een keizersnede Inleiding U bent in het Albert Schweitzer Ziekenhuis op genomen omdat u een keizersnede heeft ondergaan. Hierdoor moet u nog een paar dagen in het ziekenhuis blijven. Een keizersnede

Nadere informatie

Basisprogramma spieruithouding

Basisprogramma spieruithouding Basisprogramma spieruithouding Deze reeks spierversterkende oefeningen kunnen uitgevoerd worden zonder dat u beschikt over speciaal materiaal zoals fitnessapparatuur of gewichten. Er wordt gebruik gemaakt

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u ligt UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

Huisoefenschema bij een totale heupprothese

Huisoefenschema bij een totale heupprothese Huisoefenschema bij een totale heupprothese Inhoudsopgave Inleiding...1 Risicobewegingen...1 Oefeningen...2 Oefeningen in lig...2 Oefeningen in zit...5 Oefeningen in stand...7 Adviezen:...10 Lopen...10

Nadere informatie

Algemeen Vallen bij ouderen

Algemeen Vallen bij ouderen Algemeen Vallen bij ouderen Als u opgenomen wordt in ons ziekenhuis willen wij weten of u een verhoogde kans heeft om te vallen. Indien u al eens eerder bent gevallen, thuis of in het ziekenhuis, heeft

Nadere informatie

Fysiotherapie na heupoperatie

Fysiotherapie na heupoperatie Fysiotherapie Fysiotherapie na heupoperatie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Welkom Wij heten u, namens de afdeling fysiotherapie, van harte welkom

Nadere informatie

Adviezen om uw rug te sparen

Adviezen om uw rug te sparen Ergotherapie Adviezen om uw rug te sparen Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Inhoudsopgave 1. Ergotherapie Doel van de ergotherapie Wat kan de ergotherapie

Nadere informatie

RUGSPARENDE TIPS. 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan bewaren

RUGSPARENDE TIPS. 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan bewaren RUGSPARENDE TIPS A ) HET BELANG VAN JE HOUDING Druk in de tussenwervelschijf volgens de houding B) GULDEN REGELS BIJ RUGBELASTENDE AKTIVITEITEN 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan

Nadere informatie

GRONDOEFENINGEN LIFE STYLE CLINIC: ALGEMENE SPIERVERSTEVIGING

GRONDOEFENINGEN LIFE STYLE CLINIC: ALGEMENE SPIERVERSTEVIGING GRONDOEFENINGEN LIFE STYLE CLINIC: ALGEMENE SPIERVERSTEVIGING SPIERVERSTEVIGENDE OEFENINGEN Start voor alle oefeningen met de rug in neutrale positie (lage rug lichtjes hol) + basisspanning corset spieren

Nadere informatie

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen.

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen. GEBRUIKSAANWIJZING Welkom! Een gezonde wervelkolom: Stress en de dagelijkse bezigheden dragen bij aan het ontwikkelen van slechte gewoontes als het gaat om de zorg voor onze wervelkolom. Er zijn bijvoorbeeld

Nadere informatie

Na een totale knie-operatie

Na een totale knie-operatie Na een totale knie-operatie mca.nl Inhoudsopgave Adviezen voor thuis 3 In en uit bed komen 3 Zitten 3 Lopen met elleboogkrukken of rollator 3 Traplopen 4 Schoenen en sokken aantrekken 4 Iets van de grond

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

Fitnessbal training. Kern training / Core stability

Fitnessbal training. Kern training / Core stability Fitnessbal training Kern training / Core stability De spieren van je buik, billen en onderrug vormen de 'kern'. Deze zone is verantwoordelijk voor alle acties waarbij je draait, reikt en buigt en is het

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Voer de oefeningen voor het bovenlichaam (pagina 3) uit, gevolgd door de oefeningen voor de buikspieren en zet er een motiverend muziekje bij op.

Voer de oefeningen voor het bovenlichaam (pagina 3) uit, gevolgd door de oefeningen voor de buikspieren en zet er een motiverend muziekje bij op. Zond Zater Vrijd Dond Woe Di Ma Zon Zat Vrij Don Woe Woe Di Ma Superfit Week 1 Vandaag: 30 minuten Cardio Vasculaire (CV) training. Probeer dit eens: 4 minuten power walking (lekker stevig doorstappen

Nadere informatie

Oefeningen na een knie-exarticulatie of bovenbeenamputatie (zonder prothese)

Oefeningen na een knie-exarticulatie of bovenbeenamputatie (zonder prothese) Oefeningen na een knie-exarticulatie of bovenbeenamputatie (zonder prothese) Bij het leren lopen met een prothese zijn mobiliteit, lenigheid en spierkracht belangrijk. Een bewegingsbeperking beïnvloedt

Nadere informatie