Zondag 6 december 10:00, Leesdienst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zondag 6 december 10:00, Leesdienst"

Transcriptie

1 Zondag 6 december 10:00, Leesdienst Tekst: Jesaja 9 vers 1: Het volk, dat in duisternis wandelt, zal een groot licht zien; degenen, die wonen in het land van de schaduw des doods, over dezelve zal een licht schijnen. Liturgie Psalm 72: 1 en 3 Lezen: Jesaja 9 Psalm 89: 7,8 en 9 Psalm 146:6 Lofzang van Zacharias: 5 Thema: Licht in de duisternis : 1) Op de gevaarlijke duisternis 2) Op het heilrijke licht. Gespreksvragen 1. Een mens wandelt van nature in de duisternis, is een onderdaan van de vorst der duisternis geworden. (Denk aan de preek van vorige week zondagmorgen). Ontzaggelijke duisternis is ons deel geworden. Door genade langs de weg van wedergeboorte en geloof mag hij leren leven en wandelen in het licht. Wandelt u, wandel jij in het licht of in de duisternis? 2. Johannes schrijft: Als wij zeggen dat wij gemeenschap met Christus hebben en wij toch in de duisternis wandelen, liegen wij en doen de waarheid niet. Maar als wij in het licht wandelen, zoals Hij het licht is, hebben wij gemeenschap met elkaar, en het bloed van Jezus Christus, Zijn Zoon, reinigt ons van alle zonde. Leg uw / jouw leven hier eens naast. Zijn deze woorden van Johannes beschuldigende, vertroostende of ontdekkende woorden voor u / jou? 3. Hoe komt het toch dat kinderen des lichts, dus kinderen van de Heere, vaak weer in de duisternis wandelen? 4. Misschien moet u / jij klagen dat het zo donker is in uw ziel is. Hoe kan het nu weer licht worden in uw / jouw hart en ziel? (Lees daarbij bijvoorbeeld Johannes 12:35-47) 5. Hebben wandelen in het licht en je naaste liefhebben (broeder, zuster, vader, moeder, collega, gemeentelid etc.) met elkaar te maken? (Lees in dit verband 1 Johannes 2) 6. Is het woord van God wel eens als een lichtstraal in uw ziel / hart gevallen? Hoe was u / jij daaronder? Hoe lang is dat geleden? 7. Hebben wandelen in het licht en heiligmaking met elkaar te maken? Zo ja op welke wijze? 8. Welke verwachting heeft u / jij voor uzelf in deze adventsperiode als het gaat om de komst van de Heere Jezus in het vlees? Voor de jongste kinderen: 1. Wie wordt bedoeld met het Licht? 2. Wat wordt bedoeld met wandelen in de duisternis? 3. Hoe kan je uit de duisternis in het licht komen? (lees bijvoorbeeld Johannes 8:12) 4. Wat betekent het een lichtend licht te zijn? - Mattheüs 4: Efeze 5: Johannes 1: 1-12 De gelezen preek was van wijlen ds R. Boogaard.

2 Zondag 6 december 18:30, ds W.A. Zondag HC Zondag 52 (1). Vraag en antwoord 127: Vraag: Welke is de zesde bede? Antwoord: Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van den boze. Dat is: Dewijl wij van onszelf alzo zwak zijn, dat wij niet een ogenblik zouden kunnen bestaan, en daartoe onze doodsvijanden, de duivel, de wereld, en ons eigen vlees, niet ophouden ons aan te vechten, zo wil ons toch staande houden en sterken door de kracht uws Heiligen Geestes, opdat wij in dezen geestelijken strijd niet onderliggen, maar altijd sterken wederstand doen, totdat wij eindelijk ten enenmale de overhand behouden. Met tekst Efeze 6 : 17a En neemt den helm der zaligheid. Thema: Wapens in de geestelijke strijd (5): 1) De helm van de soldaat 2) De helm der zaligheid Psalm 45: 1, 2 Gebed des Heeren : 1 Lezen: Psalm 73 Psalm 73: 1, 6, 12 Psalm 30: 1, 2, 3 Lofzang van Maria: 3, 7 Leestip - Jesaja 59 (geestelijke wapenrusting) - 1 Petrus 1 (hoop der zaligheid) - 2 Petrus 3 (spotten met wederkomst Christus) Gespreksvragen 1. Een helm beschermt het hoofd tegen ernstige schade. Waarom moet de helm der zaligheid het hoofd van een gelovige beschermen? Geef eens -mogelijk uit eigen ervaring- een paar concrete voorbeelden van aanvallen van satan die zijn gericht op het hoofd. 2. (Vervolg op vraag 1.) Geef aan welke concrete aanvallen de satan deed op de christenen in de tijd van Petrus en Paulus (lees resp. 2 Petrus 3: 1-10 en 1 Korinthe 1:18-31). 3. Lees eens Jesaja 59:17 (leestip). Daar wordt gesproken van Hij met een hoofdletter: en den helm des heils zette Hij op Zijn hoofd. In Efeze 6: 17a moet de christen de helm der zaligheid opzetten. Beoordeel nu de volgende stelling: Zonder hetgeen wordt beschreven Jesaja 59:17 is Efeze 6:17a niet mogelijk. 4. De helm der zaligheid heeft betrekking op de zaligheid. Dit heeft betrekking op het verleden, het heden en de toekomst. Leg dat eens uit. Waarom gaat het in Efeze 6:17a in het bijzonder om de toekomst? 5. Lees Romeinen 8: 24: Want wij zijn in hope zalig geworden. De hoop nu die gezien wordt, is geen hoop; want hetgeen iemand ziet, waarom zal hij het ook hopen? Wat bedoelt Paulus hiermee? 6. In het volgen van de smalle weg naar de zaligheid (met alle moeiten, zorgen, aanvechtingen, lijden, kruis dragen ) dient de gelovige zich te richten op de hoop van de zaligheid. De Heere Jezus heeft dat ook voorgehouden aan de rijke jongeling. Lees in dit verband Markus 10: Hoe legt de Zaligmaker de relatie tussen het kruis dragen en de eeuwige heerlijkheid? 7. Jezus zegt tegen de rijke jongeling: neem het kruis op en volg Mij. Paulus schrijft in Filippenzen 3: Maar één ding doe ik, vergetende hetgeen dat achter is, en strekkende mij tot hetgeen dat voor is, jaag ik naar het wit tot den prijs der roeping Gods, die van boven is in Christus Jezus. Reageer tegen de achtergrond van deze teksten op de volgende opmerkingen: a) Ik ben anders geaard. Het kan niet de bedoeling zijn dat ik heel mijn leven alleen moet blijven.

3 b) Ik heb nu eenmaal een hele zware studie/drukke baan. Van mij wordt verwacht dat ik ongeveer 60 uur per week werk. Daarnaast heb ik een fijne hobby waaraan ik ook tijd wil besteden. Dan blijft er gewoon weinig tijd over voor het lezen in de bijbel. c) Ik vind dat je, ook als christen, moet kunnen genieten van mooie films, moet kunnen kijken naar tv-programma s, moet kunnen gamen en veel tijd mag besteden aan je hobby. Je leeft nu eenmaal maar één keer. 8. Betrek bij de beantwoording van vraag 7 ook Hebreeën 12:2 Ziende op den oversten Leidsman en Voleinder des geloofs, Jezus, Dewelke voor de vreugde die Hem voorgesteld was, het kruis heeft verdragen en schande veracht, en is gezeten aan de rechterhand van den troon Gods. Wat moet je dus doen? 9. Lees 1 Korinthe 13:13: En nu blijft geloof, hoop en liefde, deze drie; doch de meeste van deze is de liefde. Waarom is de liefde meer dan de hoop? 10. Soms staat er boven een rouwkaart: in de hope des eeuwige levens. Kan dat straks ook boven jouw kaart staan? Voor de jongste kinderen: 1. Waarom dragen soldaten een helm? En mensen op een bromfiets? 2. De duivel probeert mensen op te stoken door te zeggen je kunt de Heere helemaal niet zien, dus bestaat Hij niet. Wat moet dan tegen de duivel terugzeggen? 3. Waarom is het voor een kind van God niet erg om te sterven?

4 Zondag 13 december 10:00 Tekst: 1 Samuel 2 : 10b De HEERE zal de einden der aarde richten, en zal Zijn Koning sterkte geven en den hoorn Zijns Gezalfden verhogen. Thema en punten: Hanna s adventslied over de Koning: 1) Zijn kracht 2) Zijn overwinning Lofzang van Simeon 1, 2 Lezen: 1 Samuel 2 : 1-11 en Lukas 1 : Psalm 105: 5 Psalm 134: 3 (toezingen na doop) Psalm 89: 2, 3, 12 Lofzang van Maria: 4, 7 - Psalm 89 (Loflied op Koningschap) - Jesaja 9 : 1-6 (Komst van Koning voorzegd) - Johannes 18 : (Koninkrijk van Christus) - Openbaring 12 (Perspectief Koningschap Christus) Gespreksvragen: 1. Wat is advent eigenlijk en waarom is de lofzang van Hanna een adventslied? 2. Bespreek eens drie overeenkomsten tussen de lofzang van Hanna en de lofzang van Maria (1 Samuel 2: 1-11 en Lukas 1: 46-56). Wat kun je in dit verband zeggen van de bijbelkennis van de jonge Maria? 3. Maria maakt in haar lofzang gebruik van de lofzang van Hanna. Noem eens twee teksten waarin de Heere Jezus een beroep doet op het Oude Testament, bijvoorbeeld op de Psalmen. 4. Christus wordt gezalfd tot drie ambten. Welke ambten zijn dit en over welk ambt gaat het in het adventslied van Hanna? 5. Wat wordt in Jesaja 9: 1-6 gezegd over het koningschap van Christus? 6. Hoe verhoudt zich je antwoord op vraag 5 op hetgeen we lezen in Johannes 18: (Christus zegt dat Zijn koninkrijk niet van deze wereld is)? 7. Een gekruisigde Christus is in de ogen van de Joden een ergernis en in de ogen van de Grieken een dwaasheid. Waarom? Is voor jou het kruis van deze Koning ook een ergernis of een dwaasheid? 8. Vertel iets over het koningschap van Christus in het bevindelijke leven. Hoe gaat een in de wedergeboorte ontwaakte zondaar zich opstellen tegen Zijn koningschap? 9. Wat betekent het Koningschap van Christus voor de geestelijke strijd van Efeze 6? Wat zegt Openbaring 12 hierover? Voor de jongste kinderen: 1. Wie was de zoon van Hanna? 2. Waarom bracht Hanna haar zoon naar de tabernakel? 3. De Heere Jezus Christus is een eeuwige koning. Wat is Hij nog meer?

5 Zondag 13 december 18:30 HC Zondag 52 (1). Vraag en antwoord 127: Vraag: Welke is de zesde bede? Antwoord: Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van den boze. Dat is: Dewijl wij van onszelf alzo zwak zijn, dat wij niet een ogenblik zouden kunnen bestaan, en daartoe onze doodsvijanden, de duivel, de wereld, en ons eigen vlees, niet ophouden ons aan te vechten, zo wil ons toch staande houden en sterken door de kracht uws Heiligen Geestes, opdat wij in dezen geestelijken strijd niet onderliggen, maar altijd sterken wederstand doen, totdat wij eindelijk ten enenmale de overhand behouden. Met tekst: Efeze 6: 17b En neemt (den helm der zaligheid, en) het zwaard des Geestes, hetwelk is Gods Woord. Thema: Wapens in de geestelijke strijd (6): 1) Het zwaard van de soldaat 2) Het zwaard van de christen Psalm 56 : 5, 6 Psalm 102 : 15 Lezen: Mattheüs 4 : 1-17 Psalm 119 : 6, 9, 19, 25 Psalm 118 : 8, 9 Psalm 7 : 6, 9 Leestip - Hebreeën 4 (Woord als zwaard) - Lukas 20: 1-19 (aanval op Jezus) - Mattheüs 22: (aanval op Jezus) Gespreksvragen: 1. Uit Efeze 6:17b blijkt dat er een relatie is tussen Gods Woord en de Heilige Geest. Noem drie zaken waarbij de Heilige Geest werkzaam is met het Woord. 2. Het Woord moet als een zwaard worden gebruikt. Wat is het verschil met De gordel der waarheid? 3. In Markus 12:24 lezen we: En Jezus, antwoordende, zeide tot hen: Dwaalt gij niet, daarom, dat gij de Schriften niet weet, noch de kracht Gods? Wat bedoelt Hij en leg eens een verband met Efeze 6:17b. 4. Geef aan op welke wijze de Heere Jezus het Woord als een zwaard gebruikte tegen de verzoekingen van satan (Mattheüs 4). 5. Doe hetzelfde als in vraag 4, maar nu aan de hand van Lukas 20 en Mattheüs 22 (zie leestip). 6. Kun je zelf een voorbeeld geven van een aanval van Satan waarbij je met het Woord deze aanval zou kunnen afslaan? Dus noem concreet een bedreiging van satan en zoek een passende bijbeltekst om die te weerleggen. 7. In Hebreeën 4:12 staat: Want het Woord Gods is levend en krachtig, en scherpsnijdender dan enig tweesnijdend zwaard, en gaat door tot de verdeling der ziel, en des geestes, en der samenvoegselen, en des mergs, en is een oordeler der gedachten en der overleggingen des harten. Wat wordt hiermee bedoeld? Lees hierover in de bijbel met uitleg, de kanttekeningen bij de Statenvertaling of een bijbelcommentaar. 8. Om het zwaard als bedoeld in Efeze 6:17b te kunnen hanteren, moet een mens zelf door het zwaard van Gods Woord zijn geveld. Leg dat eens uit.

6 Zondag 20 december 10:00, Leesdienst Thema: In verwachting Psalm 147 : 6 Lezen Lukas 1 : Psalm 139: 7, 8 en 9 Psalm 56 : 5 Psalm 130 : 2, 3 Gespreksvragen 1. Maria en Elisabeth zijn vrouwen op een kruispunt van de heilsweg. Noem nog eens enkele vrouwen uit het Oude Testament die op dergelijke kruispunten staan. 2. Maria wil de Heere volgen hoe het ook gaat, mij geschiedde naar Uw woord. Wat deed Maria zo onvoorwaardelijk volgen? 3. Maria reisde met haast. Sommigen leggen deze haast uit als een vlucht voor de problemen die konden ontstaan wanneer straks blijkt dat ze zwanger is. Wat veroorzaakt deze haast volgens u? 4. Waar klemt Maria zich in haar omstandigheden aan vast? Uit welk vers in dit hoofdstuk blijkt dat onder meer? 5. Johannes springt op in zijn moeders buik als hij de groet van Maria hoort. Wat kunnen we hieruit concluderen ten aanzien van ongeboren kinderen? 6. Springt uw hart wel eens op van vreugde als Christus gepredikt wordt? 7. Wat is uw houvast in dit leven? Kunt u de dichter van Psalm 119 : 74 na spreken? De gelezen preek was van ds J. IJsselstein

7 Zondag 20 december 18:30, ds W.A. Zondag HC Zondag 52 (1). Vraag en antwoord 127: Vraag: Welke is de zesde bede? Antwoord: Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van den boze. Dat is: Dewijl wij van onszelf alzo zwak zijn, dat wij niet een ogenblik zouden kunnen bestaan, en daartoe onze doodsvijanden, de duivel, de wereld, en ons eigen vlees, niet ophouden ons aan te vechten, zo wil ons toch staande houden en sterken door de kracht uws Heiligen Geestes, opdat wij in dezen geestelijken strijd niet onderliggen, maar altijd sterken wederstand doen, totdat wij eindelijk ten enenmale de overhand behouden. Tekst: Efeze 6:18 Met alle bidding en smeking biddende te allen tijde in den geest, en tot hetzelve wakende met alle gedurigheid en smeking voor al de heiligen. Serie: Wapens in de geestelijke strijd (7) Thema: Drie vragen over het biddend gebruik van de wapenrusting: 1) Wanneer? 2) Hoe? 3) Voor wie? Psalm 81: 1, 7, 12 Psalm 138: 2 Lezen: Lukas 18: 1-14 Psalm 143: 1, 5, 6 Psalm 146: 3, 4 Psalm 17: 3 Daniël 6 (gebed van Daniël) Mattheüs 6: 1-18 (bidden en vasten) Handelingen 1: 1-14 (de Kerk bijeen) Romeinen 8: (zuchten van de Geest) Gespreksvragen 1. Leg eens uit: zonder bidden en smeking kan de wapenrusting niet worden gebruikt in de geestelijke strijd en heb je in feite alleen een mooi opgepoetste wapenrusting. Hoe functioneerde het gebed bij Paulus voor en na zijn bekering? 2. Wat is de functie van de Heilige Geest in het gebedsleven van een wedergeboren zondaar? Lees in dit verband Romeinen 8: In Openbaring 3 worden enkele gemeenten genoemd waar de wapenrusting niet goed functioneerde. Wat was er aan de hand? En wat heeft dat ons te zeggen? 4. Wij moeten te allen tijde (bij elke gelegenheid) de Heere zoeken in de weg van het gebed. Dus niet alleen als het ons uitkomt en wanneer wij behoefte aan gebed gevoelen. Maak het ten allen tijde eens concreet in een dagprogramma (je agenda). 5. In de tekst wordt onderscheid gemaakt tussen bidden en smeking. Wat is het onderscheid. Wanneer gaat bidden over in smeken? Geef eens een voorbeeld uit het dagelijks leven en een voorbeeld uit het geestelijke leven. 6. Noem eens twee personen uit het Oude Testament die het bidden en smeken beoefenden. 7. Wat kunnen wij leren van het gebedsleven van Daniël (zie leestip)? 8. De Heere Jezus leert ons hoe wij moeten bidden. We zien het beeld in bijvoorbeeld de blinde Bartimeüs en in de Kananese vrouw. Wat was er zo bijzonder aan hun gebed? En wat wil de Heere Jezus ons met de gelijkenis van de onrechtvaardige rechter (Lukas 18: 1-14) leren? 9. Het gebedsleven zoals bedoeld in Efeze 6 betekent niet dat je de hele dag aaneengesloten aan het bidden bent. Wat dan wel? Kijk in dit verband eens goed naar het gebedsleven van de Heere Jezus. 10. Welke zaken moeten er volgens het onze Vader in een gebed aan de orde komen? Waarom zegt Paulus dat ook voor de heiligen moet worden gebeden? 11. Kijk eens eerlijk in de spiegel; hoe was en is je gebedsleven in het licht van Efeze 6 vers 18? Ga je hierin verandering aanbrengen?

8 Eerste Kerstdag 10:00 Tekst: Lukas 2: 6-7: 6 En het geschiedde als zij daar waren, dat de dagen vervuld werden dat zij baren zou. 7 En zij baarde haar eerstgeboren Zoon en wond Hem in doeken en legde Hem neder in de kribbe, omdat voor henlieden geen plaats was in de herberg. Thema en punten: De geboorte van de Zoon: 1) op Gods tijd 2) op Gods plaats Psalm 98: 1 Geloofsbelijdenis van Nicea Psalm 89: 9 Lezen: Lukas 2: 1-14 Psalm 98: 2, 3, 4 Lofzang van Maria: 1, 2, 3 Psalm 89: 12 1 Samuel 16: 1-13 (David gezalfd) Micha 5 (voorzegging geboorteplaats Jezus) Filippenzen 2: 1-11 (vernedering Gods Zoon) Openbaring 12: 1-6 (Vrouw en het kind) Gespreksvragen: 1. Lees eens Galaten 4 vers 4. Wat is het verband met Lukas 2 vers 6? 2. Waarom zou de Heere Jezus juist geboren worden in de tijd dat het Romeinse rijk heerste over de wereld? Wat heeft dat te maken met de volheid des tijds (Galaten 4:4, zie vraag 1)? 3. De Heere Jezus moest in Bethlehem geboren worden. Waarom daar? Zouden Jozef en Maria zich na de aankondiging van de geboorte van de Heere Jezus (resp. door de engel Gabriël en in een droom) zich hebben afgevraagd hoe de profetie van Micha 5 vervuld zou gaan worden? Waarom wel/niet? 4. Wat moeten wij ons voorstellen bij de herberg (Lukas 2 vers 7). 5. Waarom was er geen plaats in de herberg? Zou dit verband houden met Openbaring 12: 1-6 (leestip)? 6. Waarom wordt Jezus in doeken gewikkeld? 7. Mediteer eens over de volgende stelling: Koning Augustus regeert over de wereld terwijl de Koning der koningen in een kribbe ligt. 8. De Zoon van God wilde arm worden om zondige mensen rijk te maken. Ben jij al door Zijn armoede rijk geworden? Of geldt nog altijd voor jou: rijken heeft Hij ledig weggezonden? Voor de jongste kinderen: 1. Welke keizer regeerde toen de Heere Jezus werd geboren? 2. In welke plaats woonden Jozef en Maria? En in welke plaats werd de Heere Jezus geboren? 3. Waarom moest de Heere Jezus in een kribbe worden gelegd en niet in een mooie wieg?

9 Eerste Kerstdag 18:30 Tekst: Johannes 1:14 En het Woord is vlees geworden, en heeft onder ons gewoond (en wij hebben Zijn heerlijkheid aanschouwd, een heerlijkheid als des Eniggeborenen van den Vader), vol van genade en waarheid. Thema en punten: Het vleesgeworden Woord: 1) gewoond onder mensen 2) aanschouwd door mensen Psalm 132: 5, 7, 8 NGB art. 9 en 10 Psalm 47: 2 Lezen: Johannes 1: 1-18 Lofzang van Zacharias 1, 4, 5 Psalm 85: 3, 4 Psalm 145: 4 1 Korinthe 15: (heerlijkheid door en na de dood) Hebreeën 4 (Hogepriester in alles verzocht geweest) 2 Petrus 1 (heerlijkheid van Christus gezien) Gespreksvragen: 1. De apostel Johannes beschrijft niet op de wijze als Lukas de geboorte van de Heere Jezus. Toch geeft hij veel (aanvullende) informatie. Noem eens enkele belangrijke toevoegingen ten opzichte van het Lukas-evangelie? 2. Lees Johannes 1 vers 1 en 2. Wat of wie wordt met het Woord bedoeld? En sinds wanneer is dat Woord er? 3. Leg Johannes 1 vers 1 en 2 eens naast de geloofsbelijdenis van Nicea. Wat valt je op? 4. Het Woord is vlees geworden. Wat wordt hiermee bedoeld? Heeft de Heere Jezus dan zondig vlees gehad? 5. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen het eeuwige Woord, het beschreven Woord en het vlees geworden Woord. Leg dat eens uit. 6. De Heere Jezus heeft onder de mensen gewoond. Wat wordt daarmee bedoeld? Geef eens enkele voorbeelden? 7. Het wonen van de Zaligmaker onder de mensen houdt ook verband met wat we lezen in Hebreeën 4. Waarom? 8. Johannes en Petrus (zie leestip) schrijven dat zij de heerlijkheid van de Zoon van God hebben aanschouwd. Wanneer was dat? Wat hebben ze toen mogen zien? 9. Heeft u al persoonlijk met geloofsogen de heerlijkheid van Christus aanschouwd? Wat mocht en mag u / je dan zien? Voor de jongste kinderen: 1. Heeft de Heere Jezus in een huis gewoond? En heeft hij ook honger en dorst gehad? 2. Heeft de Heere Jezus ook verdriet gehad? Waarover?

10 Zondag 27 december 10:00 Tekst: Lukas 2: En zie, er was een mens te Jeruzalem, wiens naam was Simeon; en deze mens was rechtvaardig en godvrezend, verwachtende de vertroosting Israëls; en de Heilige Geest was op hem. 26 En hem was een Goddelijke openbaring gedaan door den Heiligen Geest, dat hij den dood niet zien zou, eer hij den Christus des Heeren zou zien. 27 En hij kwam door den Geest in den tempel. En als de ouders het Kindeken Jezus inbrachten, om naar de gewoonte der wet met Hem te doen, 28 Zo nam hij Hetzelve in zijn armen en loofde God (en zeide:) Thema: Er was een mens te Jeruzalem : 1) Zijn leven 2) Zijn verwachting Psalm10: 1, 9 Psalm 119: 17 Lezen: Lukas 2: Psalm 84: 1, 3, 6 Psalm 119: 25, 84 Lofzang van Simeon 1, 2 Psalm 130 (verwachting van de Heere) Psalm 146 (verwachting van de Heere) Jesaja 25 (verwachting van het Heil) Romeinen 8 : (uitzien van de Kerk) Gespreksvragen: 1. Van Simeon wordt ons gezegd dat hij rechtvaardig en godvrezend was. Zijn dat twee aanduidingen voor dezelfde zaak of is er verschil? Zo ja, welk verschil? Noem eens iemand uit het Oude Testament die wel rechtvaardig was, maar niet godvrezend. 2. Verder lezen we dat hij was verwachtende de vertroosting Israëls. Blijkbaar was er verdriet in zijn leven. Welke droefheid was dat? Zoek eens op 2 Korinthe 7: 10. Welke twee soorten van droefheid kent de Bijbel als het gaat om de God en de wereld? En welke droefheid kent u / ken jij? 3. We lezen ook dat de Heilige Geest op hem was. Wat wordt hiermee bedoeld? Was dat ook het geval met Anna? 4. Lees eens Lukas 1: 65 en 66. Zouden er van Gods kinderen geweest zijn die hierdoor met verwachting zijn gaan uitzien naar een spoedige komst van de Messias? Was dat ook zo bij Simeon of toch anders? 5. Kent u / ken jij dat: een verwachting (gehad) dat u de Heere Jezus als uw / jouw Zaligmaker met een geloofsoog zou mogen gaan zien? En is die verwachting in uw / jouw leven al uitgekomen? 6. Jozef en Maria hebben een offer gebracht met het oog op de reiniging na de geboorte van Jezus. Was dat offer nodig? Jezus heeft Maria toch niet onrein gemaakt? 7. Jozef en Maria hebben twee duiven laten offeren in plaats van een lam. Toch hebben zij wel degelijk een lam gebracht. Leg dat eens uit. Voor de jongste kinderen: 1. Wie was Simeon? 2. Wat had de Heere Simeon beloofd? 3. Wat doet Simeon als hij de Heere Jezus ziet liggen in de armen van Maria?

11 Zondag 27 december 18:30 Vraag en antwoord 128. Hoe besluit gij uw gebed? Want uw is het koninkrijk, en de kracht, en de heerlijkheid in der eeuwigheid. Dat is: Zulks alles bidden wij van U, daarom, dat Gij, als onze Koning en aller dingen machtig, ons alle goeds te geven den wil en het vermogen hebt (a), en dat alles, opdat daardoor niet wij, maar Uw heilige Naam eeuwiglijk geprezen worde (b). Vraag en antwoord 129. Wat beduidt het woordeken: Amen? Amen wil zeggen: Het zal waar en zeker zijn. Want mijn gebed is veel zekerder van God gehoord, dan ik in mijn hart gevoel, dat ik zulks van Hem begeer. Thema: Het besluit van het volmaakte gebed: 1) De Koning gebeden 2) De Koning geprezen 3) De Koning die hoort! Psalm 68: 16 Psalm 103: 1 Lezen: Psalm 145 Psalm 145: 2, 3, 4 Psalm 103: 6, 10, 11 Gebed des Heeren: 9, 10 Psalm 72 (Gods Naam verheerlijkt) Johannes 14 (begeren in Jezus Naam) 2 Timotheüs 2 (Gods trouw) Gespreksvragen: 1. Om welke deugd van God gaat het in het bijzonder in HC vraag 128? 2. Calvijn tekent bij Lukas 2: 37 Want geen ding zal bij God onmogelijk zijn (naar aanleiding van de vraag van Maria aan de engel hoe zij zwanger van Gods Zoon kan worden) het volgende aan: Wij behoeven er dus niet vreemd van op te zien dat Maria door den Engel bij Gods almacht bepaald wordt; want juist het twijfelen aan Zijne macht, is er meestal oorzaak van, dat wij geen geloof aan zijne beloften slaan. Leg dat eens uit aan de hand van HC vraag en antwoord Met Kerst stonden we stil bij de vernedering van Christus. Toch werd ook al iets gezien van Zijn heerlijkheid. Welk verschil is er tussen de heerlijkheid waarvan in Johannes 1 vers 14 gesproken wordt en de heerlijkheid die Johannes ziet in Openbaring 1 vers 6? 4. Lees eens (met elkaar) Psalm 145. Mediteer er eens over en stel telkens de vraag: is er voor God iets onmogelijk? 5. Gods kinderen gaan Christus reeds in dit leven verheerlijken. Hoe doen zij dat? Stel een kind van God wordt ernstig ziek, lijdt veel pijn en heeft geen uitzicht op herstel. Hoe kan hij / zij dan toch de Zaligmaker verheerlijken? 6. Paulus schrijft aan de Galaten (6 vers 17): Voorts, niemand doe mij moeite aan; want ik draag de littekenen van den Heere Jezus in mijn lichaam. Wat heeft dat te maken met het verheerlijken van Jezus? 7. Johannes schrijft: toen ik Hem zag, viel ik als dood aan Zijn voeten (Openbaring 1 vers 17). Hoe is dat mogelijk? 8. Amen zeggen houdt heel veel in. Wat? Besef jij / beseft u dat telkens? 9. Gebeden worden gehoord maar niet allen verhoord zoals wij dat zouden willen. Waarom doet God niet alles wat wij vragen? 10. Mediteer eens over de volgende tekst: En het zal geschieden, eer zij roepen, zo zal Ik antwoorden; terwijl zij nog spreken, zo zal Ik horen (Jesaja 65:24).

12 Oudejaarsavond 19:30 Tekst: Amos 4: 12b (Daarom zal Ik u alzo doen, o Israël; omdat Ik u dan dit doen zal,) zo schik u, o Israël, om uw God te ontmoeten. Thema: Schik u om uw God te ontmoeten : 1) Gods oordelen 2) Gods genade Psalm 102: 15, 16 Lezen Amos 4 Psalm 90: 5, 6, 7 Psalm 143: 2, 5 Psalm 89: 19, 7 Geen gespreksvragen dit keer.

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Onze vader. Mattheus 6 vers 5-15 en Lucas 11 vers 1-13 Heere, leer ons bidden

Onze vader. Mattheus 6 vers 5-15 en Lucas 11 vers 1-13 Heere, leer ons bidden Onze vader Mattheus 6 vers 5-15 en Lucas 11 vers 1-13 Heere, leer ons bidden Onze Vader, Die in de hemelen zijt! Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, gelijk in den hemel alzo

Nadere informatie

En zij gingen allen om beschreven te worden, een iegelijk naar zijn eigen stad.

En zij gingen allen om beschreven te worden, een iegelijk naar zijn eigen stad. LICHT Zingen: Psalm 98: 1 Lezen: Lukas 2: 1-14 En het geschiedde in diezelve dagen, dat er een gebod uitging van den keizer Augustus, dat de gehele wereld beschreven zou worden. Deze eerste beschrijving

Nadere informatie

Over het zitten van de Heere Jezus aan de rechterhand van God en Zijn wederkomst.

Over het zitten van de Heere Jezus aan de rechterhand van God en Zijn wederkomst. Voor 16 jaar en ouder! Over het zitten van de Heere Jezus aan de rechterhand van God en Zijn wederkomst. Zondag 19 vraag en antwoord 50, 51 en 52. Vraag 50 : Waarom wordt daarbij gezegd : Zittende ter

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2)

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Zondag 29 Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Lees de tekst van Zondag 29 Vraag 78 : Wordt dan uit brood en wijn het wezenlijk lichaam en bloed van Christus? Antw : Nee; maar gelijk het water

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 1. Als vervulling van Gods beloften En Ik zal vijandschap teweegbrengen tussen u en de vrouw, en tussen uw nageslacht en haar Nageslacht; Dat zal u de kop vermorzelen,

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

het boek Openbaring enkele sleutels Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten.

het boek Openbaring enkele sleutels Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten. God Openbaring van Jezus Christus Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten. Zijn slaven God Openbaring van Jezus Christus Zijn engel

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 5. Artikel 1 t/m 5. Werkboek 12

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 5. Artikel 1 t/m 5. Werkboek 12 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 5 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 12 Dordtse Leerregels, hoofdstuk 5, artikel 1 t/m 5 Hoofdstuk 5 gaat over de volharding der ( van de ) heiligen Boven hoofdstuk 1 t/m 5 schrijven

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw

Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw Art lll, Handboek, Kerk vd Nazarener: Wij geloven in de Heilige Geest, de derde Persoon van de Drieeenige Godheid; dat Hij voortdurend aanwezig is en doeltreffend

Nadere informatie

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Voorganger: Organiste: Koster: Ds. M.J. van Oordt Bep Veenstra Dirk Bouwman 2 Voorzang: Psalm 116 vers 1 en 11 God heb

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 1. Artikel 12 t/m 14. Werkboek 3

De Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 1. Artikel 12 t/m 14. Werkboek 3 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 3 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 artikel 12 t/m 14 In werkboek 3 gaan we verder met het bespreken van de Dordtse Leerregels. Jullie weten waarom

Nadere informatie

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265 Jaarreeks 1: Jaarreeks 1: 1. Gods eigendom Abba, Vader, U alleen U behoor ik toe. U alleen doorgrondt mijn hart. U behoort het toe. Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen U behoor ik toe.

Nadere informatie

Bijbelteksten Feest van Genade

Bijbelteksten Feest van Genade Week 1 Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God. (Psalm 42:2) Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde.

Nadere informatie

Liedteksten Kerstfeest Zondagsschool 2014. Samenzang

Liedteksten Kerstfeest Zondagsschool 2014. Samenzang Liedteksten Kerstfeest Zondagsschool 2014 Samenzang - Komt allen te zamen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde, komt nu, o komt nu naar Bethlehem. Ziet nu de Vorst der eng'len, hier geboren, komt laten

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49.

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Voor 16 jaar en ouder! Over de hemelvaart van Christus. Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Vraag 46 : Wat verstaat gij daarmee : opgevaren ten hemel? Antw : Dat Christus voor de ogen van Zijn

Nadere informatie

6. Uitverkiezing. 6.1 Uitverkiezing is naar de voorkennis Gods

6. Uitverkiezing. 6.1 Uitverkiezing is naar de voorkennis Gods 6. Uitverkiezing In dit hoofdstuk zullen we nagaan wat de Bijbel over uitverkiezing en voorbestemming leert. In het volgende hoofdstuk wordt Romeinen 9 besproken. En in hoofdstuk 8 wordt de calvinistische

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Lees de tekst van Zondag 28 Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan de enige offerande van Christus, aan

Nadere informatie

Toon mijn liefde, aan de ander dien de ander, zo heb Ik ook jou liefgehad. Heb elkaar lief, wat er ook gebeurt, de ander, zo heb ik ook jou

Toon mijn liefde, aan de ander dien de ander, zo heb Ik ook jou liefgehad. Heb elkaar lief, wat er ook gebeurt, de ander, zo heb ik ook jou Paasviering 2016 Bij U komen Jezus, ik wil heel dicht bij u komen in uw nabijheid wil k zijn. Zo dicht bij U voel 'k uw liefde stromen, U maakt mij heilig en rein In de schuilplaats van de Allerhoogste

Nadere informatie

Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68.

Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68. Voor 16 jaar en ouder! Zondag 25 Zondag 25 gaat over de Sacramenten. Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68. Vraag 65 : Aangezien dan alleen het geloof ons Christus en al Zijn weldaden deelachtig

Nadere informatie

2. Reinig mijn hart, reinig mijn hart in bronnen van uw genade: Uw Woord geneest: uw bloed, uw Geest zij stuiten de stroom van t kwade.

2. Reinig mijn hart, reinig mijn hart in bronnen van uw genade: Uw Woord geneest: uw bloed, uw Geest zij stuiten de stroom van t kwade. Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst op zondag 28 januari 2018, aanvang 19.00 uur, in de Gereformeerde Kerk. Voorganger: Ds. G. de Goeijen Lied voor de dienst: ELB 209 1. Kom in mijn hart, kom in

Nadere informatie

Beloofd is beloofd! Programma voor de viering van het Kerstfeest met de kinderen van de gemeente op Eerste Kerstdag 2015

Beloofd is beloofd! Programma voor de viering van het Kerstfeest met de kinderen van de gemeente op Eerste Kerstdag 2015 Beloofd is beloofd! Programma voor de viering van het Kerstfeest met de kinderen van de gemeente op Eerste Kerstdag 2015 Inleidende muziek Samenzang Komt allen tezamen Komt allen tezamen, jubelend van

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur.

Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur. Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang 19.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. G. de Goeijen Gerda Remmink Bram Jaspers Welkom Lied:

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Zondag 6 september, 10:00

Zondag 6 september, 10:00 Zondag 6 september, 10:00 Tekst: Psalm 23 vers 2a Hij doet mij nederliggen in grazige weiden. Thema: De weide 1) Daarin gebracht 2) Daarin rusten Psalm 122: 1, 2 Psalm 119: 1 Lezen: Ezechiël 34: 1-14 en

Nadere informatie

GEBEDEN AMEN. beland. zodat ik niet in moeilijkheid. Leid mij veilig aan Uw hand, vandaan. gaan, haal me daar dan vlug. Mocht ik verkeerde wegen

GEBEDEN AMEN. beland. zodat ik niet in moeilijkheid. Leid mij veilig aan Uw hand, vandaan. gaan, haal me daar dan vlug. Mocht ik verkeerde wegen ijn lieve engel, bewaar en help mij altijd goed. God heeft U aan mij gegeven, als een helper in dit leven. Mocht ik verkeerde wegen gaan, haal me daar dan vlug vandaan. Leid mij veilig aan Uw hand, zodat

Nadere informatie

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Prediking Geloofsbelijdenis Onderwijzing bij het Avondmaal De apostel Paulus beschrijft hoe onze Heer Jezus Christus het heilig Avondmaal heeft ingesteld:

Nadere informatie

Mag ik jou een vraag stellen?

Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou, die dit leest, een zeer belangrijke vraag stellen? Stel dat je vandaag zou sterven, doordat er iets verschrikkelijks gebeurt, bijvoorbeeld een auto ongeluk of

Nadere informatie

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt.

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Zondag 46 Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Lees de tekst van Zondag 46 Vraag 120 : Waarom heeft Christus geboden God alzo aan te spreken : Onze Vader? Antw : Opdat Hij van stonden

Nadere informatie

Vijf redenen waarom dit waar is

Vijf redenen waarom dit waar is Les 14 Eeuwige zekerheid Vijf redenen waarom dit waar is In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Is de echte (ware) gelovige voor eeuwig veilig en geborgen in Christus? Voor

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15 De Bijbel open 16-09-15 2 Petr.3: 3 Dit vooral moet u weten, dat er in de laatste dagen spotters met spotternij zullen komen, die naar hun eigen begeerten wandelen, 4 en zeggen: Waar blijft de belofte

Nadere informatie

Wat is uw enige troost, beide in het leven en sterven?

Wat is uw enige troost, beide in het leven en sterven? Vraag 1 - zondag 1: Wat is uw enige troost, beide in het leven en sterven? Antwoord: Dat ik met lichaam en ziel, beide in het leven en sterven, (a) niet mijn, (b) maar mijns getrouwen Zaligmakers Jezus

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Menze Fernandus van Houten

Menze Fernandus van Houten Liturgieboekje bij het afscheid van Menze Fernandus van Houten * Groningen, 10 februari 1931 Tolbert, 21 februari 2016 in een samenkomst op donderdag 25 februari 2016, om 11.00u in de Gereformeerde Kerk

Nadere informatie

Voor de dienst op Eerste Kerstdag 2016 in de Hervormde kerk te Woudenberg. Aanvang uur.

Voor de dienst op Eerste Kerstdag 2016 in de Hervormde kerk te Woudenberg. Aanvang uur. L I T U R G I E Voor de dienst op Eerste Kerstdag 2016 in de Hervormde kerk te Woudenberg. Aanvang 10.45 uur. Voorganger: ds. A.D.J. Wessels Orgel : Steven Luitjes Trompet : Guido Grünbauer Orgelspel Binnenkomst

Nadere informatie

Over welke strijd gaat het in deze psalm? Wat betekent de waarschuwing in vers 12 voor jou?

Over welke strijd gaat het in deze psalm? Wat betekent de waarschuwing in vers 12 voor jou? 3440 AB Zingend naar Bethlehem Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist De psalmdichters hebben gezongen over Gods genade. Ze hebben lofzangen gezongen over de Zoon van David, over de komende

Nadere informatie

Waarom is het gebed den christenen van node?

Waarom is het gebed den christenen van node? Vraag 116 - zondag 45: Waarom is het gebed den christenen van node? Daarom dat het het voornaamste stuk der dankbaarheid is, welke God van ons vordert, (a) en dat God Zijn genade en den Heiligen Geest

Nadere informatie

Opwekking 346: Opwekking 167:

Opwekking 346: Opwekking 167: Opwekking 346: Maak ons tot een stralend licht een stralend licht Tot de wereld ziet wie haar het leven geeft. Laat het schijnen door ons heen. Maak ons tot een woord van hoop een levend woord dat U verlossing

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

In het voetspoor van...

In het voetspoor van... In het voetspoor van... Bijbelse figuren en hun levensgeheim voor jongeren van 2 en 3 jaar drs. M. van Campen Zevende druk Zoetermeer Inhoud. Timotheüs - op school bij God 7 2. Adam - een gevallen mens

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Noordhorn. februari Gods 12 toekomstplannen Het boek Openbaring

Noordhorn. februari Gods 12 toekomstplannen Het boek Openbaring Noordhorn 2017 2018 Het boek Openbaring Gods 12 toekomstplannen februari 2017 19 september Christus, de opgestane Majesteit 10 oktober Een rapport voor zeven gemeenten 31 oktober Mensen in de hemel! 21

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. A. Prins (Vriezenveen)

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. A. Prins (Vriezenveen) Welkom in deze dienst Voorganger is ds. A. Prins (Vriezenveen) Schriftlezing: Markus 2 vers 1 t/m 17 Gezang 328 vers 1 t/m 3 (Liedboek) Psalm 87 vers 4 (Schoolpsalm) Psalm 146 vers 1, 3 en 5 (Nieuwe Berijming)

Nadere informatie

Gehele lied 2x zingen 1. We zijn hier bij elkaar om de Koning te ontmoeten. We zijn hier bij elkaar om te eren onze Heer.

Gehele lied 2x zingen 1. We zijn hier bij elkaar om de Koning te ontmoeten. We zijn hier bij elkaar om te eren onze Heer. Gehele lied 2x zingen 1. We zijn hier bij elkaar om de Koning te ontmoeten. We zijn hier bij elkaar om te eren onze Heer. 2. We zijn hier bij elkaar om te vieren dat Hij goed is. En wij prijzen en aanbidden

Nadere informatie

Openbaring 1. Openbaring van God Jezus Christus Openbaring 1:1-3. Jezus. Johannes Wij

Openbaring 1. Openbaring van God Jezus Christus Openbaring 1:1-3. Jezus. Johannes Wij Openbaring 1 Bijna alle vertalingen noemen dit laatste Boek in de Bijbel Openbaring van Johannes, terwijl dit niet de oorspronkelijke titel is. Openbaring begint namelijk met de woorden Openbaring van

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie

De rijkdom van het evangelie 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 10 mei 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Ik ervaar meer dood dan leven Gods Geest en het echte

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

We zingen: Ps. 42 : 1; Ps. 23 : 3 We lezen: Mattheus 26 : 26-30 We bespreken: zondag 28 H.C., vr. en antw. 76 en 77.

We zingen: Ps. 42 : 1; Ps. 23 : 3 We lezen: Mattheus 26 : 26-30 We bespreken: zondag 28 H.C., vr. en antw. 76 en 77. Bezinningsijeenkomst d.d. 5 maart 2015. We zingen: Ps. 42 : 1; Ps. 23 : 3 We lezen: Mattheus 26 : 26-30 We bespreken: zondag 28 H.C., vr. en antw. 76 en 77. We willen vanavond aan de hand van vraag en

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk1 Artikel 15 t/m 18 Werkboek 4 Dordtse Leerregels hoofdstuk 1 artikel 15 t/m 18 In werkboek 4 leren we weer iets meer over de Dordtse Leerregels. In dit werkboek gaat het

Nadere informatie

Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7

Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7 Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7 Jezus stond op uit de dood, uit het graf. Maar waarom is dat paasgebeuren nu belangrijk voor u/jou? Als iemand

Nadere informatie

Liturgie van de kerstdienst voor de kinderen en jongeren van de Hervormde Gemeente Elim. Kerst.Begrijp je het?

Liturgie van de kerstdienst voor de kinderen en jongeren van de Hervormde Gemeente Elim. Kerst.Begrijp je het? Liturgie van de kerstdienst voor de kinderen en jongeren van de Hervormde Gemeente Elim Kerst.Begrijp je het? 1 Kinderen komen binnen tijdens het zingen van: Jezus zegt, dat Hij hier van ons verwacht,

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Onderstreep de Voor de koorleider. Van de Korachieten, een psalm.

Onderstreep de Voor de koorleider. Van de Korachieten, een psalm. Gaan en komen blok A - nivo 2 - avond 6 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Bijbelstudie psalm 47 19.30 Pand en tegenpand - vraag en antwoord 49 HC 19.45 De wederkomst matteus 24:32-51

Nadere informatie

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade.

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zoals Galaten 5:13 het noemt, tot vrijheid geroepen. We zullen achtereenvolgens behandelen: * Geen slaaf meer van de zonde. * Geen slaaf meer van mensen. * Geen slaaf meer

Nadere informatie

Bespreken Zondag 26 en 27

Bespreken Zondag 26 en 27 C2 1 De Heilige Doop 25 Bespreken Handelingen 2: 37-41 Wat was de uitwerking van de prediking van Petrus? (vers 37) Welke oproep en welke belofte wordt verbonden met de doop? (vers38) Voor wie is deze

Nadere informatie

het boek Openbaring enkele sleutels Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten.

het boek Openbaring enkele sleutels Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten. God Openbaring van Jezus Christus Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten. Zijn slaven God Openbaring van Jezus Christus Zijn engel

Nadere informatie

Zondag 33 gaat over de waarachtige bekering.

Zondag 33 gaat over de waarachtige bekering. Zondag 33 Zondag 33 gaat over de waarachtige bekering. Lees de tekst van Zondag 33 Vraag 88 : In hoeveel stukken bestaat de waarachtige bekering van de mens? Antw : In twee stukken : in de afsterving van

Nadere informatie

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

Voor de dienst zingen we:

Voor de dienst zingen we: Voor de dienst zingen we: Looft de Here, alle gij volken, prijst Hem, alle gij natiën, want zijn goedertierenheid is machtig over ons, en des Heren trouw is tot in eeuwigheid. Halleluja (8x) Ben je groot

Nadere informatie

MENORAH BEELD VAN DE ZEVENVOUDIGE GEEST VAN GOD EXODUS 37 EXODUS 37:17-22

MENORAH BEELD VAN DE ZEVENVOUDIGE GEEST VAN GOD EXODUS 37 EXODUS 37:17-22 DE MENORAH BEELD VAN DE ZEVENVOUDIGE GEEST VAN GOD EXODUS 37 EXODUS 37:17-22 17. Hij maakte de kandelaar van louter goud; van gedreven werk maakte hij de kandelaar, het voetstuk zowel als de schacht, de

Nadere informatie

Protestantse Gemeente De Levensbron te Rilland. Tweede zondag in de Advent, 6 december 2015 Kerkdienst van Woord en Sacrament

Protestantse Gemeente De Levensbron te Rilland. Tweede zondag in de Advent, 6 december 2015 Kerkdienst van Woord en Sacrament Protestantse Gemeente De Levensbron te Rilland. Tweede zondag in de Advent, 6 december 2015 Kerkdienst van Woord en Sacrament Voor de dienst luisteren we naar: In de hemel is de Heer (Andre van Zyl). In

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie

De rijkdom van het evangelie 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 10 mei 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Ik ervaar meer dood dan leven Gods Geest en het echte

Nadere informatie

Zondag 1 november 10:00, Leesdienst

Zondag 1 november 10:00, Leesdienst Zondag 1 november 10:00, Leesdienst Tekst: Psalm 32 : 8 Zingen: Psalm 25: 4, 6 Lezen : De Wet Zingen: Psalm 119: 9 Lezen: Psalm 32 Zingen: Psalm 32: 4, 5 en 6 Zingen: Psalm 25: 2, 10 Zingen: Psalm 31:

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Doctrine van de Heilige Geest. Wie is de Heilige Geest?

Doctrine van de Heilige Geest. Wie is de Heilige Geest? Doctrine van de Heilige Geest Wie is de Heilige Geest? Bijbeltekst Johannes 16:7-15 Stof vandaag De Heilige Geest als persoon De Goddelijke eigenschappen van de Heilige Geest De Heilige Geest en zijn werken

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

niemand kan die tekenen doen, welke Gij doet, tenzij God met Hem is. Wedergeboorte We gaan lezen in het woord van God uit Johannes 3 vanaf vers 1:

niemand kan die tekenen doen, welke Gij doet, tenzij God met Hem is. Wedergeboorte We gaan lezen in het woord van God uit Johannes 3 vanaf vers 1: - 1 - Wedergeboorte We gaan lezen in het woord van God uit Johannes 3 vanaf vers 1: 1 En er was iemand uit de Farizeeën, wiens naam was Nikodemus, een overste der Joden; Nikodemus is een Griekse naam,

Nadere informatie

Zondag 24 december 2017, 10:00 (advent en Heilige Doop)

Zondag 24 december 2017, 10:00 (advent en Heilige Doop) Zondag 24 december 2017, 10:00 (advent en Heilige Doop) Tekst: Lukas 1: 26-27 26 En in de zesde maand werd de engel Gabriël van God gezonden naar een stad in Galiléa, genaamd Nazareth; 27 Tot een maagd

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017 DE WIL VAN GOD Erwin van Bavel 10 juni 2017 Intro Bidt gij dan aldus: Onze Vader die in de hemelen zijt, uw naam worde geheiligd; uw Koninkrijk kome; uw wil geschiede, gelijk in de hemel alzo ook op de

Nadere informatie

HERVORMDE KERK HOOGBLOKLAND

HERVORMDE KERK HOOGBLOKLAND ================================================ LIEDBUNDEL HERVORMDE KERK HOOGBLOKLAND ================================================ De liedbundel is ook te vinden op de website: www.hervormdhoogblokland.nl

Nadere informatie

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites: www:mybrethren.org/index.html

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites:  www:mybrethren.org/index.html INHOUD 1: Jezus Christus de Verlosser 2: Het koninkrijk der hemelen 3: Het huis van God 4: Het lichaam van Christus 5: De bruid van het Lam 6: Het betoverde christendom 7: De terugkeer van Jezus Christus

Nadere informatie

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar Antwoorden 22.1: Gods geschenk aan koning Salomo a. Eigen antwoord b. Dat we het aan de Heere vragen. Hij voelt zich (te) jong om leiding te geven aan dit grote volk. Hij erkent en belijdt dat hij de hulp

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

Openluchtdienst! speelruimte om te leven!

Openluchtdienst! speelruimte om te leven! Openluchtdienst speelruimte om te leven liturgie bij de openluchtdienst op zondag 15 juni 2014 in de tuin van het Wooldhuis uitgaande van de Protestantse Gemeente Heino-Laag Zuthem voorganger: ds. Hans

Nadere informatie

Noordhorn. februari Gods 12 toekomstplannen Het boek Openbaring

Noordhorn. februari Gods 12 toekomstplannen Het boek Openbaring Noordhorn 2017 2018 Het boek Openbaring Gods 12 toekomstplannen februari 2017 19 september 10 oktober Een rapport voor zeven gemeenten 31 oktober Mensen in de hemel! 21 november Zeven zegels 12 december

Nadere informatie

4. Welk geloof wordt bedoeld? Het gaat om het zaligmakende geloof. Dus niet om een historiëel, tijd- of wondergeloof.

4. Welk geloof wordt bedoeld? Het gaat om het zaligmakende geloof. Dus niet om een historiëel, tijd- of wondergeloof. NGB artikel 1: DE ENIGE GOD Wij geloven allen met het hart en belijden met de mond, dat er een Enig en eenvoudig geestelijk Wezen is, dat wij God noemen: eeuwig, ondoorgrondelijk, onzienlijk, onveranderlijk,

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

n de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. AMEN

n de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. AMEN GEBEDEN n de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. AMEN nze Vader, die in de hemelen zijt, geheiligd zij Uw naam. Uw Rijk Kome, Uw wil geschiede op aarde als in de hemel. Geef ons heden

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Presentatie Gemeente van onze Heer Jezus Christus, N.N. en N.N. hebben te kennen gegeven dat ze hun zoon/dochter N.N.

Nadere informatie

(Deel van) Zijn Lichaam

(Deel van) Zijn Lichaam (Deel van) Zijn Lichaam 1 December 2013 I. Wedergeboren Leven II. Levende stenen 1 Petrus 2:4-5 Voeg u bij hem, bij de levende steen die door de mensen werd afgekeurd maar door God werd uitgekozen om zijn

Nadere informatie

Liturgie voor de avondmaalsdienst op Adventszondag 16 december 2018, in de Hervormde gemeente te Den Ham, aanvang uur.

Liturgie voor de avondmaalsdienst op Adventszondag 16 december 2018, in de Hervormde gemeente te Den Ham, aanvang uur. Liturgie voor de avondmaalsdienst op Adventszondag 16 december 2018, in de Hervormde gemeente te Den Ham, aanvang 10.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. G. de Goeijen Hans Nijland Bram

Nadere informatie

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help!

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Zondag 16 februari 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr. Klaas Keimpema Pianist en dirigent schoolkoor: dir. Adriaan Stuij Welkom -

Nadere informatie

Wat zegt Hij nu???! Over vreemde uitspraken van Jezus. Mag je nu echt nooit terugslaan als christen?

Wat zegt Hij nu???! Over vreemde uitspraken van Jezus. Mag je nu echt nooit terugslaan als christen? Wat zegt Hij nu???! Over vreemde uitspraken van Jezus. Mag je nu echt nooit terugslaan als christen? Matteüs 5:38-48 38 Gij hebt gehoord, dat er gezegd is: Oog om oog en tand om tand. 39 Maar Ik zeg u,

Nadere informatie

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Na Lied of Klein Gloria verloopt de dienst als volgt: Apostolische geloofsbelijdenis (gezongen, of gelezen en beantwoord met een lied) Nodiging De Heer

Nadere informatie

Zaterdag 31 december 2016, 19:00 Oudejaarsavond

Zaterdag 31 december 2016, 19:00 Oudejaarsavond Zaterdag 31 december 2016, 19:00 Oudejaarsavond Tekst: Openbaring 10: 5-6 5 En de Engel Dien ik zag staan op de zee en op de aarde, hief Zijn hand op naar den hemel; 6 En Hij zwoer bij Dien Die leeft in

Nadere informatie

Terug naar de Essentie

Terug naar de Essentie 40-dagendagboek Terug naar de Essentie De gemeente als beweging van de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048

Nadere informatie