Hoe begin je daar nu eigenlijk aan?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe begin je daar nu eigenlijk aan?"

Transcriptie

1 Hoe begin je daar nu eigenlijk aan?

2 Een aantal vaststellingen: Vertrek vanuit een aantal vaststaande algemeenheden. Hou er rekening mee dat er altijd en overal wel eens een uitzondering rondloopt. We werken met levende materialen: planten en dieren, dus een optimale garantie is er niet.

3 Een border of plantenborder is eigenlijk een verzameling planten die op een bepaalde manier geselecteerd zijn. De border is de lijfelijke verzameling ervan in een bepaalde plantzone op het terrein. Hij wordt opgebouwd, rekening houdend met een aantal logische principes, volgens een bepaalde structuur. Einddoel van een border is het bekomen van een esthetisch geheel, met onderling optimale ontwikkelingskansen voor de gebruikte planten én met het behalen van het vooropgestelde functieresultaat. Verzameling van planten Selectiecriteria Ordeningsprincipes Beoogd einddoel

4 Wanneer we een specifieke border gaan ontwerpen die als kippenborder dienst gaat doen, dan moet deze border planten bevatten die aan volgende criteria voldoen: De border moet een mooi geheel zijn, goed geïntegreerd in zijn omgeving. De border moet 12 maanden per jaar een bepaalde waarde en structuur in zich dragen. De border moet overwegend planten bevatten die bruikbaar zijn voor onze kippen. De border moet duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn. De border moet duidelijk zijn naar gebruik toe.

5 MOOI Onze kippenborder heeft als hoofddoel het herbergen van planten die bruikbaar zijn voor onze kippen, in een gerangschikte structuur. Maar hij ligt in onze tuin, vormt er een onderdeel van, dus moet de border zeker ook de moeite zijn om naar te kijken! GOED GEÏNTEGREERD Aangezien onze kippenborder in onze tuin ligt, en deze tuin sowieso al een specifiek karakter heeft, moet onze border passen binnen dit groter geheel. Een boerentuin verlangt bijvoorbeeld een lossere boerenborder, een moderne tuin verlangt vaak een strakke, rechtlijnige border.

6 Een goede structurele opbouw heeft. Voldoende planten bevat die ook in de border een bepaalde structuur teweegbrengen. Elke maand van het jaar iets bijzonders te bieden heeft. Verzorgd en netjes overkomt. De juiste verhoudingen in zich draagt. Gezond is en zich goed voelt. Planten heeft die bruikbaar zijn in het dagelijks leven van onze kippen Planten heeft die geen extra risico s of zorgen meebrengen voor onze kippen. Elke maand van het jaar iets vernieuwend levert voor onze kippen.

7 De eerste stap die je moet nemen als je een kippenborder wil aanleggen, is het uitkiezen van een plek in je tuin. Handig is natuurlijk als die border niet te ver verwijderd ligt van je kippenhokken. Eenmaal de plek gekozen, moet je een aantal zaken bekijken en op papier zetten: Welk type grond heb je? Wat is de ph van je grond? Is het een schaduwrijke dan wel een zonnige plek? Staan er andere planten of bomen in de buurt die een invloed hebben? Nadat je hebt ingeschat wel type tuin je hebt, kan je hieraan het bordertype koppelen. Om te starten met je borderplan analyseer je eerst de plek waar de border komt. (foto: moderne,strakke tuin)

8 De analyse van de plek waar je border komt alsook de inschatting over welk type border het gaat, maken het nemen van de volgende stappen veel eenvoudiger. Noteer dan ook de resultaten goed, want je zal ze in een volgende fase bij de keuze van je beplanting goed kunnen gebruiken. Je border zal alleen succesvol zijn als je met de gegevens die je hier noteerde verder rekening zal houden. De planten die je later uit het bruikbare gamma gaat kiezen, moeten passen op de plek die in jouw tuin voorzien is voor deze border. Met passen bedoelen we dat ze moeten kunnen groeien in de groeiomstandigheden (grond, licht, ) die je noteerde voor deze plek én ze moeten kunnen passen in het concept dat bepaald wordt door je bestaande tuin en de omgeving. Een cactussenborder is misschien wel mooi én voedzaam voor je kippen, maar helaas niet bruikbaar in onze tuinen, omgeving en op onze gronden.

9 Dus eerst kijken naar de omgeving en de tuin! Zo bepalen we het type kippenborder. Dan kijken naar eigenschappen van de plek waar de kippenborder komt en dit noteren. En nu van start gaan met het uitwerken van de kippenborder.

10

11

12 Naast een volledig voer hebben kippen behoefte aan wat vers groenvoer. Hiervan kan u de dieren dagelijks wat geven, liefst zo gevarieerd mogelijk. Geef wel enkel vers groenvoer aan uw kippen. Dat is enerzijds goed voor de gezondheid van uw dieren, maar op die manier vermijd je ook dat het ongedierte aantrekt.

13 EEN EERSTE BRUIKBARE GROEP ZIJN BESDRAGENDE PLANTEN EN HEESTERS. Braambes Framboos Rode bes Witte bes Vlierbes Japanse wijnbes

14 De soms meterslange takken van braam (Rubus fruticosus) moeten worden geleid. Een sterk gestekeld ras is 'Himalaya', een sterke groeier met smakelijke vruchten, die vroeg rijpen (vanaf eind juli). In de tuin heeft een stekelloos ras voordelen. 'Hull Thornless' is in dat opzicht aanbevelingswaardig. Zo ook het Amerikaanse ras 'Chester Thornless' dat pas in augustus rijpt. Samen hebben ze een lange oogsttijd

15 Er zijn meer dan 50 soorten frambozen en je hebt zomerframbozen en herfstframbozen. De hoofdsoort is de Rubus idaeus. Een goede gele zomersoort is de Rubus idaeus Fallgold. Als rode herfstsoort zijn onder meer de Rubus idaeus Autumn Bliss en de Rubus idaeus Zefa Herbsternte prima geschikt.

16 Sambucus nigra is de gewone, traditionele vlierbes. Daarnaast zijn er ook sierrassen zoals de Sambucus racemosa (donkergroen, diep ingesneden blad) en de Sambucus racemosa Plumosa Aurea met een bont blad. Geef de kippen enkel overrijpe bessen, de niet rijpe bessen zijn heel licht giftig. Vooral bij krielrassen of grote hoeveelheden kan dit diarree veroorzaken.

17 Japanse wijnbes: Rubus phoenicolasius Rode of witte aalbes: Ribes rubrum Enkele goede soorten: Ribes rubrum Jonkheer van Tets (vroege rode bes), Ribes rubrum Rolan en Ribes rubrum Roodneus (late rode bes) Ribes rubrum witte parel (vroege witte bes) en Ribes rubrum Blanka (late witte bes)

18 Ook een aantal bomen is erg geschikt om, indien mogelijk, toe te passen in de kippenborder. Vaak zijn deze bomen ook vruchtdragend. Zo kunnen we volgende boomsoorten aanbevelen: Kweepeer (Cydonia oblonga) Mispel (Mespilus germanica) Lijsterbes (Sorbus aucuparia) en uiteraard tal van appel en perenbomen. De halfrotte vruchten van mispels worden gesmaakt door kippen in de vroege winter. Ze bevatten ook suikers die goed zijn in die periode.

19 Mispelbloesem is héél erg mooi, dus ook visueel een verrijking voor je border. De vruchten van mispel en kweepeer, kunnen ook gebruikt worden voor confituren. Een dubbel voordeel dus

20 Kippen houden ook van een aantal kruiden. Pluspunt is dat ze t niet alleen lekker vinden, maar dat t ook echt gezond is voor hen. Een aantal kruidensoorten die we perfect kunnen toepassen in de kippenborder zijn: Weegbree Brandnetel Vogelmuur Paardenbloem Kervel Tuinkers Kamille Peterselie Bieslook Dovenetel

21 Weegbree, brandnetel, vogelmuur en paardenbloem zijn eigenlijk geen echte kruiden, maar worden vaak omschreven als onkruiden. Nochtans zijn ze goed bruikbaar in een kippenborder. En geloof het of niet, maar onkruiden kunnen ook mooi zijn Weegbree kennen we vooral als onkruid maar is ook een prima én mooie borderplant!

22 Het jonge loof van netels en paardenbloemen is bijzonder geliefd en érg voedzaam voor kippen.

23 Kervel, tuinkers, kamille, peterselie en bieslook zijn vooral gekend als (eenjarige) keukenkruiden. Nochtans zijn ze ook voor onze kippen een zegen. Ze smaken niet enkel lekker voor de dieren, ze hebben bovendien allemaal een bijkomende positieve werking!

24 Weegbree werkt bij kippen ontstekingswerend en vermindert de hoest. Paardenbloem is goed voor de maag van de dieren. Het is bovendien ook zuiverend en een prima pijnstiller voor oude dieren die mogelijk wat last van de botten beginnen krijgen. Kamille geef je best aan je kippen als ze maagproblemen hebben. Het werkt bovendien kalmerend. Ook een kip met bronchitis mag je als extraatje kamille geven. Bieslook is spijsverteringsbevorderend en mag je geven als je kippen weinig eetlust vertonen, bijvoorbeeld in de ruiperiodes.

25 Peterselie heb je in diverse soorten; met krulblad, grofbladig, Italiaanse, doorlevend en éénjarig. Kamille is een mooie, goed ruikende plant. Ze kan gebruikt worden in een boeketje kruiden dat je wekelijks aanbiedt aan je kipjes.

26 Een moederkloek leert haar kuikentjes op vrij jonge leeftijd pikken van groenvoer zoals hier kervel en netel.

27 Een heleboel frisse bladplanten zijn perfect bruikbaar in je kippenborder. Ze worden gesmaakt door je dieren. Slasoorten Snijbiet of warmoes Witloof Sla lusten de kippen graag, maar geef het met mate. Teveel sla geven is niet goed.

28 Zeker kippen die niet in een groene weide lopen, moet je geregeld groenvoer geven.

29 In je kippenborder kan je ook werken met éénjarige planten. Dat zijn planten die je jaarlijks opnieuw moet planten. Erg bruikbare planten hierbij zijn bijvoorbeeld de zonnebloem, maïs, diverse graansoorten, erwten en boonsoorten. Zonnebloemen zijn niet alleen mooi, ook erg bruikbaar en decoratief!

30 Er zijn superveel erwtenen boonsoorten op de markt: dikke lapbonen, fijne bolletjesbonen of sperziebonen, peulerwtjes en krombekken, Mooie planten met een mooie bloei en vruchten die bruikbaar zijn voor mens en dier! Bovendien kan je ook het loof van bonen en erwten aan de kippen voeren. Het bevat evenals klaver erg veel stikstof: prima voor je dier! Zowel het loof als de vruchten van bonen en erwten zijn ideale voedingsstoffen voor kippen.

31 De teunisbloem (Oenothera) moet zeker in je border voorkomen. Het is één van de beste groenvoerplanten voor je kippen. Bovendien brengt hij een mooie gele bloem voort en zaait deze plant zichzelf jaarlijks verder.

32 Witte klaver (trifolium) is ook een felgesmaakte plant voor de kippen. Bovendien bevat deze plant erg veel stikstof en dat is een stof die kippen absoluut nodig hebben, onder meer voor het aanmaken van gezonde en goed ontwikkelde veren. Let er wel voor op dat klaver de neiging heeft tot woekeren, dus ofwer gebruiken als totale bodembedekker voor je border, ofwel ingraven in potten. Naast de alombekende witte klaver zijn er tal van andere soorten zoals luzerne, honingklaver, hopklaver,

33 Oostindische kers is een hele mooie, decoratieve plant die je kan gebruiken als klimplant of als bodembedekker. Een prima voedingsplant voor je kippen en een mooie plant voor de kippenborder! Een koekoek die proeft van de Oostindische kers

34 Een eerste groep planten die je zeker NIET mag voederen (het loof) aan je kippen (of andere dieren) zijn de planten die behoren tot de familie van de nachtschadeachtigen (Solanaceae). Tot deze groep behoren onder andere de aardappel, aubergine, lampionplant, tabak, peper, tomaten en de paprika. Dit is een giftige familie. Het gif zit in de groene plantendelen en bevat solanine. Dit is zelfs in kleine hoeveelheden dodelijk voor je dieren!

35 Ook een resem bekende sierplanten zijn giftig voor onze kippen. Vaak gaat het dan om wintergroene sierplanten zoals de Rhododendron, Buxus, Taxus en Pierissoorten. Plant deze soorten dus niet in de kippenborder en let er voor op dat de dieren er ook elders in de tuin niet aan kunnen. Een gezonde kip zal hier van nature niet van eten, maar voorzichtigheid is toch geboden. Rhododendrons zijn erg mooi en perfect bruikbaar als schaduwplant, maar dodelijk giftig voor tal van dieren; kippen, geiten, schapen, paarden, Opletten dus!

36 Bekende en mooie sierplanten zoals Buxus en Taxus in al hun vormen, maar bijvoorbeeld ook Pierissoorten, vermijd je best in de buurt van je kippenhok!

37

38 De beste periode om een specifieke kippenborder aan te leggen, is het voorjaar. Eens de felle vorst achter de rug is, kan je er mee starten (maart-mei). De plek waar je border komt, bereid je best voor de winter wel al voor. Die voorbereiding bestaat uit volgende stappen: 1. Schoon de grond op. 2. Breng een goede laag compost of half verteerd stalmest aan. 3. Werk het mest onder (spitten). Op arme zandgrond kan je wat klei of leemgrond mee onderwerken. 4. Leg het terrein vlak en laat het rusten tijdens de winter.

39 Vooraleer planten te gaan kopen, te zaaien of uit te planten, moet je eerst de toekomst van je border op papier zetten. Teken de border na op een blad in een bepaalde schaalverhouding.

40 Eens je de border hebt uitgetekend, ga je hem indelen in verschillende zones. Op dit moment moet je nog géén rekening houden met eventuele plantenkeuzes. Maak gewoon een ruimtelijke indeling naar eigen smaak. Een eenvoudige manier om je border in te delen is gebruik maken van rechte vakken. Die kan je later ook makkelijk op het terrein uitzetten. Maar een borderplan maken met losse vormen kan ook.

41 KIES DE PLANTEN DIE JE WIL GEBRUIKEN EN DIE PASSEN BINNEN JOUW CONCEPT EN OMGEVING. MAAK EEN DUIDELIJK OVERZICHT VAN DE PLANTEN DIE JE GEKOZEN HEBT EN NOTEER HIERBIJ HOE HOOG ZE WORDEN, WELKE KLEUR ZE HEBBEN EN OF ZE VAN ZON OF SCHADUW HOUDEN. Een goede plantencatalogus is vaak wel handig. Van de planten die we meegaven als bruikbaar zijn er immers veel ondersoorten

42 Maak een plantenlijst met exact het aantal plantensoorten als je vakken hebt gemaakt in je bordertekening. Voor elk vak moet je immers dadelijk een plantensoort gaan voorzien. Neem ook enkele reservesoorten mee in je lijstje, da s altijd handig. Voorbeeldlijst: Kweepeer zon 250 cm Mispel zon 250 cm Rode bes zon 150 cm Lapboon zon 200 cm Kervel zon 40 cm Weegbree zon 40 cm Snijbiet zon 50 cm Klaver scha 20 cm Teunisbloem zon 50 cm Kamille zon 40 cm Zonnebloem zon 250 cm Bieslook zon 30 cm Vlierbes zon 250 cm

43 Als je de planten hebt gekozen, ga je ze invullen in het opgestelde grondplan. Hou rekening met de hoogte van de planten: de grootste achteraan, de laagste vooraan. Planten die schaduw verlangen, kan je bijvoorbeeld onder hogere planten gaan aanplanten. Als je de planten allemaal op die manier hebt geschikt in je border, ga je kijken hoeveel je er per vak nodig hebt. Zo krijg je een overzichtslijst van soorten en aantallen

44 De border die je voor de winter al voorbereidde, ga je nu indelen in zones, net dezelfde als deze die je op je borderplan uittekende. Hiervoor kan je de zones bijvoorbeeld afbakenen met wit zand.

45 Als je de borderzones hebt uitgezet, ga je ook de planten in deze zones uitzetten. Plant ze nog niet meteen, maar zet ze eerst uit ter plaatse, net zoals voorzien op je beplantingsplan. Eénjarigen zaai je best voor in potjes, zodat je ook hen kan uitzetten. Plaats ook eerst klimzuilen bijvoorbeeld, voor je bonen of erwten.

46 Als alle planten op hun plaats staan, kan je ze gaan planten. Begin met de grootste (bomen) en werk zo verder naar de kleinste planten. Probeer ook creatief te zijn. Als klimrek kan je bijvoorbeeld iets gaan maken van wilgentenen. Of plaats wat stapstenen in je border, makkelijk om later je planten te plukken!

47 Je border is nu opgeplant. Als je hem goed onderhoudt, ga jij maar zeker ook je kippen er jarenlang plezier aan beleven. Een aantal planten moet je af en toe eens vervangen, zoals de éénjarigen. Dit laat ook toe dat je jaar na jaar andere accenten in je border kan brengen! Ideaal dus!

48 Het kan zijn dat jouw tuin het aanleggen van een border niet toelaat. Dan zijn er uiteraard een aantal alternatieven. Zo kan je je kippen bijvoorbeeld geregeld even loslaten op het gazon. Gras is geliefd bij kippen én bevat een aantal goede voedingsstoffen zoals stikstof. Kippen vinden het fijn om op gazon te kunnen scharrelen. Let er wel op dat ze niet gepakt kunnen worden door wilde katten of roofvogels en dat ze niet kunnen gaan vliegen!

49 Geen border, dan nog kan je je kippen verwennen met groenvoer. Trek er op uit en pluk in de vrije natuur kruiden als weegbree, kamille of netel. Maak er een leuk kruidenboeket van en serveer het aan je kippen. Deze kruiden kan je ook drogen en ze in de winterperiode voederen.

50 In de border kan je vooral oog hebben voor planten die voedzaam zijn voor je kippen. Maar er zijn ook planten die op andere manieren erg bruikbaar zijn. Kruiden als lavendel en salie kan je perfect laten drogen en gebruiken als strooisel in hokken of nestbakken. Mogelijk kan je deze dan ook in je border voorzien! Gedroogde lavendel is prima als strooisel!

51 Begin er nu maar snel aan.

52

Japanse dwergkwee Chaenomeles cathayensis (rood) 28 struiken (2 per strekkende meter) vak 2 vak 3 vak 4 vak 5 vak 6

Japanse dwergkwee Chaenomeles cathayensis (rood) 28 struiken (2 per strekkende meter) vak 2 vak 3 vak 4 vak 5 vak 6 PERK 1 60 mġ 14 x 4,3 Japanse dwergkwee Chaenomeles cathayensis (rood) 28 struiken (2 per strekkende meter) rimpelroos (paarsrood) salie rozemarijn bonenkruid majoraan kerrieplant rimpelroos (paarsrood)

Nadere informatie

Dorine s moestuin. Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door. De Vinkentuin- de kleine kwekerij. José Vink

Dorine s moestuin. Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door. De Vinkentuin- de kleine kwekerij. José Vink Dorine s moestuin Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door De Vinkentuin- de kleine kwekerij José Vink Nederasselt, 11 maart 2014 1= Laurus Nobilis 2= Vinca minor 3= Lonicera japonica Halliana

Nadere informatie

Organisatie van de moestuin

Organisatie van de moestuin Organisatie van de moestuin Enkele regels om de gewassen te organiseren in ruimte en tijd. - Creëer zo n veerkrachtig mogelijk systeem - Laat je inspireren door de natuur - Favoriseer diversiteit A. Rekening

Nadere informatie

SNOEILES. zaterdag 26 maart. Binnendelweg 20 te Klotbroek om 10.00u KNOLLENPROJECT 2011

SNOEILES. zaterdag 26 maart. Binnendelweg 20 te Klotbroek om 10.00u KNOLLENPROJECT 2011 het boekje van de VELT GENK en OMSTREKEN blaadje 1. KNOLLENPROJECT 2011 IN SAMENWERKING MET ALLE LIMBURGSE IMKERS EN MET STEUN VAN DE PROVINCIE LIMBURG Het jaar 2010 was het jaar van de biodiversiteit,

Nadere informatie

9. SCHADUWTUIN. Op het einde van de dag kunt u dan het aantal uren zon berekenen. Minder dan 3 uur zon:

9. SCHADUWTUIN. Op het einde van de dag kunt u dan het aantal uren zon berekenen. Minder dan 3 uur zon: 9. SCHADUWTUIN De meeste groenten en kruiden hebben nood aan zon, maar in de stad hebt u niet altijd zon in uw tuin. In deze fiche bekijken we wat de mogelijkheden zijn in de schaduw of halfschaduw. Om

Nadere informatie

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN Januari ~ Veel kun je deze maand buiten niet doen, wel is het een goed moment om het tuinhuis op te ruimen en al het gereedschap proper te maken. Borstel spades en spitvorken schoon en olie alles in. ~

Nadere informatie

Zaaien en planten. Wat is er nodig om een zaadje te laten groeien?

Zaaien en planten. Wat is er nodig om een zaadje te laten groeien? Stap 1 de tuin opruimen, vrijmaken van onkruid en omspitten Stap 2 de moestuin bemesting geven volgens het grondonderzoek Stap 3 de moestuin indelen in percelen Stap 4 Zaaien en planten Wat is er nodig

Nadere informatie

VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS

VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS 1.V R U C H T W I S S E L I N G Dit verhaal gaat over vruchtwisseling. Vruchtwisseling betekent dat je planten niet steeds op dezelfde plek zaait

Nadere informatie

Basiscursus Ecologische Moestuin. Families in de moestuin

Basiscursus Ecologische Moestuin. Families in de moestuin Basiscursus Ecologische Moestuin Families in de moestuin Diverse eetbare plantenfamilies: Valeriaanfamilie Posteleinfamilie Lookfamilie Schermbloemenfamilie Composieten Ganzenvoetfamilie Kruisbloemenfamilie

Nadere informatie

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin Natuur dagboek Op ontdekking in je achtertuin Hey daar! Dit is jouw eigenste, hoogst persoonlijkste Dit natuurdagboek is van natuurdagboek. Trek de tuin, het park of het bos in. Gebruik je ogen, oren en

Nadere informatie

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN..

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. DIT BOEKJE GAAT OVER ZADEN EN WAT ER MEE GEBEURT ALS JE ZE IN DE GROND STOPT Heb jij wel eens wat in de tuin gezaaid? ja / nee Misschien woon je in een huis zonder tuin

Nadere informatie

Hoe maak je een kruidenspiraal?

Hoe maak je een kruidenspiraal? Hoe maak je een kruidenspiraal? Stapsgewijze beschrijving hoe je zelf een kruidenspiraal maakt. Als voorbeeld zijn foto s toegevoegd van mijn eerdere bouwsels. Ik hoop dat het je inspireert om creatief

Nadere informatie

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels,

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, volle kersen of smaakvolle basilicum er natuurlijk niet

Nadere informatie

Stichting Visiria. Voorjaar 2014. OnzeSchooltuin Catalogus 2014. Overzicht van de beschikbare producten voor de schooltuin.

Stichting Visiria. Voorjaar 2014. OnzeSchooltuin Catalogus 2014. Overzicht van de beschikbare producten voor de schooltuin. Stichting Visiria Voorjaar 2014 OnzeSchooltuin Catalogus 2014 Overzicht van de beschikbare producten voor de schooltuin. Pagina 2 Geachte docent, Hierbij ontvangt u de OnzeSchooltuin catalogus voor het

Nadere informatie

Klassieke groentetuin

Klassieke groentetuin DE EETBARE TUIN Klassieke groentetuin De verwaarloosde groentetuin VERSE GROENTEN LEKKER!!! Maar er zijn een heleboel redenen te verzinnen waarom je niet met een groentetuin zou willen beginnen. Geen tijd

Nadere informatie

contains recycled plastics

contains recycled plastics contains recycled plastics by we are elho Elho verrast je telkens weer met vrolijke, functionele en creatieve producten die je blijven inspireren en je huis of tuin nog gezelliger maken. by we all love

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos de graad > Landbouw > lesmateriaal > spelkaarten Aardoliealarm in het bos BIOBOER Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LACHDUIF BIJ ELKAAR

Nadere informatie

MOESTUINIEREN. Dat kan iedereen met een Smakelijke Moestuin!

MOESTUINIEREN. Dat kan iedereen met een Smakelijke Moestuin! MOESTUINIEREN Dat kan iedereen met een Smakelijke Moestuin! GEBRUIK DEZE OMSLAG OOK OVER DE VOLGENDE BLADZIJDEN! AUGURKEN PEULEN ZONNEBLOEM TOMATEN MAIS SJALOTTEN WORTELEN BIESLOOK DOPERWTEN GOUDSBLOEM

Nadere informatie

Basiscursus Ecologische Moestuin. Onkruid

Basiscursus Ecologische Moestuin. Onkruid Basiscursus Ecologische Moestuin Onkruid Onkruid: veel werk! Onkruid vergaat niet Het komt telkens terug Het groeit harder dan de groenten Wieden helpt maar tijdelijk Herbiciden: nee! Bijen (enz) sterven

Nadere informatie

Klein-en groter fruit

Klein-en groter fruit Klein-en groter fruit In de moestuin Gevorderdencursus dl 3 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Plaats van fruit in de tuin Vaste plek Zonnig Als haag tussen tuinen Als afscheiding tussen tuindelen

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 3: Groen groeit

Materiaal Groen. Deel 3: Groen groeit Materiaal Groen Deel 3: Groen groeit Colofon Deel 3: Groen groeit Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren (dl.

Nadere informatie

Basiscursus moestuinieren

Basiscursus moestuinieren Basiscursus moestuinieren Planning Les 1: ecologisch tuinieren, bodem, bemesting Les 2: netwerken in de tuin, biodiversiteit Les 3: bodembewerking Les 4: vruchtwisseling, zaden Voorzaaien Wat? Wanneer?

Nadere informatie

Geral Overbeek. Onkruid de baas. Overbeek - Gardendesign Maasoord 17 0348-424305 [Geef het faxnummer op] 25 Tips voor duurzaam onderhoud (onkruid)

Geral Overbeek. Onkruid de baas. Overbeek - Gardendesign Maasoord 17 0348-424305 [Geef het faxnummer op] 25 Tips voor duurzaam onderhoud (onkruid) Onkruid de baas Geral Overbeek 2011 Overbeek - Gardendesign Maasoord 17 0348-424305 [Geef het faxnummer op] 25 Tips voor duurzaam onderhoud (onkruid) 25 TUINTIPS ONKRUID DE BAAS Wil jij ook een tuin zonder

Nadere informatie

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is.

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is. BIOBOER 1 Hoe het elk jaar gaat... Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5 vakjes vooruit! Maar vandaag is het aardoliealarm.

Nadere informatie

Boterbloemen in het gras

Boterbloemen in het gras Boterbloemen in het gras Achtergrondinformatie De boterbloem behoort tot de familie der ranonkelachtigen. De wetenschappelijke naam Ranunculus betekent in het Latijn: kikkertje. Veel soorten hebben namelijk

Nadere informatie

Kleine Groene Vingertjes workshop 5 april 2014. Gezinsbond Stekene

Kleine Groene Vingertjes workshop 5 april 2014. Gezinsbond Stekene Kleine Groene Vingertjes workshop 5 april 2014 Gezinsbond Stekene Inleiding Kinderen houden van tuinieren Tuinieren bevat 2 elementen waar kinderen zot op zijn: aardegrond en buitenlucht. De zomerzon zal

Nadere informatie

Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens

Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens VOOR DE LEERKRACHT Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens Spreeuw Vogelbescherming Nederland organiseert de Tuinvogeltelling voor Scholen. Leer de vogels rondom je school kennen, tel hoeveel er

Nadere informatie

Kruidengids Bijvoet Berk Gebruikte delen: Gebruikte delen: Helpt bij: Helpt bij: Toepassing: Toepassing: Weetjes: Weetjes:

Kruidengids Bijvoet Berk Gebruikte delen: Gebruikte delen: Helpt bij: Helpt bij: Toepassing: Toepassing: Weetjes: Weetjes: Kruidengids Bijvoet Berk Gebruikte delen: de hele plant in juli/augustus Helpt bij: maag-, darm- en galklachten en gebrek aan eetlust Toepassing: thee van gedroogde bijvoet Weetjes: zeer geschikt voor

Nadere informatie

Thema van de maand September 2009

Thema van de maand September 2009 Thema van de maand September 2009 "Een goede huisvesting voor je ezel" Omdat wij zelf druk bezig zijn om het voor onze meiden allemaal in orde te maken, wil ik deze maand verder ingaan op het thema huisvesting.

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Voeding. Bevroren voedsel Pas op met wortelen en bieten. Bewaar ze vorstvrij want. Jonge paarden en krachtvoer

Voeding. Bevroren voedsel Pas op met wortelen en bieten. Bewaar ze vorstvrij want. Jonge paarden en krachtvoer Voeding 1. Schimmelvrij hooi Strooi bij het opslaan van het hooi telkens wat keukenzout tussen de balen, de paarden vinden dit lekker, het beschermt tegen schimmels en het haalt nog wat vocht uit het hooi.

Nadere informatie

Winterharde Buiten Varens.

Winterharde Buiten Varens. Winterharde Buiten Varens. Als we het hebben over winterhardevarens dan spreken we over Buitenvarens welke Nederlandse winters zonder probleem kunnen overleven. Varens groeien vaak op schaduwrijke plaatsen

Nadere informatie

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei.

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei. Lentetips April Vroegbloeiende struiken kan u na de bloei snoeien. Vanaf april ziet onkruid vaak zijn kans. Onbeplante oppervlaktes zijn snel bedekt met ongewenst groen. Schoffelen is dus de boodschap!

Nadere informatie

Inhoud. Zaai- en plantkalender 72. EHBG: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen 70

Inhoud. Zaai- en plantkalender 72. EHBG: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen 70 Inhoud Aan de slag 7 Moestuinquiz 9 Stappenplan: Stap 1: Een stukje grond 13 Stap 2: Kies een plek 13 Stap 3: Doe de schudproef 14 Stap 4: Basisgereedschap 16 Stap 5: Zaden 18 Stap 6: Alles over zaaien,

Nadere informatie

Delphinium Ridderspoor sneeuwwit. Fallopia japonica Japanse duizendknoop wit

Delphinium Ridderspoor sneeuwwit. Fallopia japonica Japanse duizendknoop wit Volwassen planthoogte 80 cm - 200 cm Delphinium Ridderspoor sneeuw Deze cultivar is rijkbloeiend en heeft bijzonder grote te bloemtrossen. Een hoge stengel met een lange bloei. In volle bloei de stengels

Nadere informatie

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam Ecologisch Beheer Speeldernis.nl, Rotterdam Inleiding Koen van der Hauw Ecologisch: Aandacht voor mens Aandacht voor inheemse planten en dieren Aandacht voor milieu Groenling: Ecologisch Beheer 2 Opbouw

Nadere informatie

Grond onder je voeten

Grond onder je voeten Grond onder je voeten Hé hé, wie heeft z n voeten niet geveegd? Overal ligt modder. Kijk allemaal onder je schoenen! Loop je even door de tuin en daar begint het gezeur. Grond op de vloer vinden we blijkbaar

Nadere informatie

Tuinseizoen 2016: van groene blaadjes en geluksdiners

Tuinseizoen 2016: van groene blaadjes en geluksdiners Tuinseizoen 2016: van groene blaadjes en geluksdiners Hoera! Hoera! Hoera! De tomaten staan buiten, sla schiet omhoog, mijn neus is voor het eerst verbrand. De lente is in het land en heeft alles wakker

Nadere informatie

Bodemmonster Bodemmonster

Bodemmonster Bodemmonster Evenwicht in de volkstuin? Evenwichtige bemesting Bodemmonster Bodemmonster Belangrijk om te weten: Fosfaat laag: voldoende bemesten Kali laag: voldoende bemesten of bijsturen Magnesium laag: bijsturen

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving groene ruimte CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving groene ruimte CSPE BB Examen VMBO-BB 2013 gedurende 240 minuten landbouw en natuurlijke omgeving groene ruimte CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 8 opdrachten.

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Met de mens mee Groep 1-2-3

Voorbereiding post 2. Met de mens mee Groep 1-2-3 Voorbereiding post 2 Met de mens mee Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Met de mens mee, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel

Nadere informatie

Colofon RekenGroen. Rekenen voor vmbo- groen en mbo- groen Extra Rekenmodule Oppervlakte Leerlingtekst Versie 1.0. November 2012 Auteurs: Mieke

Colofon RekenGroen. Rekenen voor vmbo- groen en mbo- groen Extra Rekenmodule Oppervlakte Leerlingtekst Versie 1.0. November 2012 Auteurs: Mieke Colofon RekenGroen. Rekenen voor vmbo- groen en mbo- groen Extra Rekenmodule Oppervlakte Leerlingtekst Versie 1.0. November 2012 Auteurs: Mieke Abels, Monica Wijers, Elise van Vliet, Vincent Jonker www.rekengroen.nl

Nadere informatie

Planten voor de Prins Werkmap Tweede graad Basisonderwijs

Planten voor de Prins Werkmap Tweede graad Basisonderwijs Planten voor de Prins Werkmap Tweede graad Basisonderwijs Tekeningen: Jowan De Saedeleer Inleiding Wil jij Prins Baldewijn helpen om terug in zijn kasteel te gaan wonen? Dan moet je op zoek gaan naar nuttige

Nadere informatie

MIJN AROMATISCHE PLANTEN

MIJN AROMATISCHE PLANTEN De teelt van aromatische planten is een aangename en gemakkelijke manier om de vreugde van het zelf produceren te ontdekken. Beginner of fijnproever, iedereen kan genieten van verse kruiden die op een

Nadere informatie

Maak van je tuin, een levende tuin!

Maak van je tuin, een levende tuin! Maak van je tuin, een levende tuin! Ontdek hoe je van jouw tuin een duurzame tuin kan maken. 2 Samen bouwen aan meer leven in de tuin. Gewoonweg door een paar stenen in jouw tuin te vervangen door groen.

Nadere informatie

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Bodem Bodemleven Composteren Bodemverzorging Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond. Bodem: leer je bodem kennen Bodemvoedselweb Composteren Bodem verbeteren en voeden

Nadere informatie

De teelt van zonnebloemen

De teelt van zonnebloemen De teelt van zonnebloemen De zonnebloem heeft als wetenschappelijke naam: Helianthus annuus. Deze naam komt van de Griekse woorden voor zon (helios) en bloem (anthos). De plant behoort tot de grote familie

Nadere informatie

Wriemelbeestjes. Als je een holletje gaat graven kom je kleine beestjes tegen. Kun jij kleine beestjes vinden als je in de bladhoop graaft?

Wriemelbeestjes. Als je een holletje gaat graven kom je kleine beestjes tegen. Kun jij kleine beestjes vinden als je in de bladhoop graaft? Spits je lepeloren Ga zitten en doe je ogen dicht. Draai je lepeloren naar alle kanten. Wat kun je allemaal horen? Hoor je andere konijnen? Sluipt daar een vos door de struiken? Of is het de wind? Laat

Nadere informatie

Project Planten ABC. Week 1ABC: Algemeen

Project Planten ABC. Week 1ABC: Algemeen Project Planten ABC Week 1ABC: Algemeen Info: Planten Planten eten, ademen en groeien. Sommige planten houden van natte grond. Anderen van droge grond. Sommige planten houden van veel zon en warmte. Anderen

Nadere informatie

Agroforestry en voedselbossen Veel toegepaste elementen en hun functies

Agroforestry en voedselbossen Veel toegepaste elementen en hun functies Agroforestry en voedselbossen Veel toegepaste elementen en hun functies Evert Prins Boki Luske Januari 2019 Agroforestry en voedselbossen 1. Elementen en functies 2. Veelvoorkomende dieren en hun functies

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

Wriemelbeestjes. Aanwijzingen begeleider: Laat gevangen diertjes naderhand weer los.

Wriemelbeestjes. Aanwijzingen begeleider: Laat gevangen diertjes naderhand weer los. Spits je lepeloren Ga zitten en doe je ogen dicht. Draai je lepeloren naar alle kanten. Wat kun je allemaal horen? Hoor je andere konijnen? Sluipt daar een vos door de struiken? Of is het de wind? Laat

Nadere informatie

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie 1 Achtergrondinformatie Planten groeien niet willekeurig door elkaar. Afhankelijk van verschillende milieufactoren (grondsoort, waterstand, zon, schaduw, betreding, bemesting, enz.) kunnen we verschillende

Nadere informatie

Doe niets met planten in de tuin als het vriest!

Doe niets met planten in de tuin als het vriest! Wintertips December Doe niets met planten in de tuin als het vriest! Dahlia s, gladiolen en dergelijke planten die opgeslagen liggen, liggen vaak té vochtig en krijgen last van schimmels. December is de

Nadere informatie

Waarom dit boekje? Overal. Dierverzorging. Afwisselend. Allerlei dieren. Toekomst

Waarom dit boekje? Overal. Dierverzorging. Afwisselend. Allerlei dieren. Toekomst Waarom dit boekje? Tijdens je opleiding ga je op stage. Je kunt op veel plekken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stage in de schoonmaak of in een winkel. Of voor een stage in de dierverzorging.

Nadere informatie

Groene Detailhandel. Een- en tweejarigen antwoorden 1. Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden

Groene Detailhandel. Een- en tweejarigen antwoorden 1. Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden 1 Omschrijf met eigen woorden wat eenjarige planten zijn. Aan het einde van het seizoen vormen ze zaad en sterven af. Met andere woorden de meeste eenjarige kun

Nadere informatie

Tuin- en keukenresten composteren? Dàt is kinderspel!

Tuin- en keukenresten composteren? Dàt is kinderspel! Tuin- en keukenresten composteren? Dàt is kinderspel! Hallo. Ik ben Jerom de compostworm. Ik eet alles wat in de natuur groeit. Ik ben verlekkerd op overschotjes uit de tuin en de keuken. Ik sabbel en

Nadere informatie

Basiscursus Ecologisch tuinieren

Basiscursus Ecologisch tuinieren Basiscursus Ecologisch tuinieren Uw aangeboden door : OVAT Gegeven door Vincent de Wolff Wat gaan we vanavond doen? De UITNODING! Onderwerpen: Voedsel of eten? De bodem Vruchtwisseling Het teeltplan Grondbewerking

Nadere informatie

7. KLEINFRUITSTRUIKEN: FRAMBOZEN, BRAAMBESSEN, AALBESSEN

7. KLEINFRUITSTRUIKEN: FRAMBOZEN, BRAAMBESSEN, AALBESSEN 7. KLEINFRUITSTRUIKEN: FRAMBOZEN, BRAAMBESSEN, AALBESSEN 1. WAT HEBT U NODIG 1.1. LICHT De meeste kleinfruitplanten zijn bosrandplanten en verdragen dus wel wat schaduw. Het fruit is dan klein en wordt

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 4: Thuis tuinieren

Materiaal Groen. Deel 4: Thuis tuinieren Materiaal Groen Deel 4: Thuis tuinieren Colofon Deel 4: Thuis tuinieren Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren

Nadere informatie

Composteren en kringlooptuinieren

Composteren en kringlooptuinieren Meer halen uit de biologische kringloop Composteren en kringlooptuinieren Iedereen wil graag een mooie tuin. Vlaco vzw, www.vlaco.be 1 Maar smaken verschillen. Bent u meer voor de wat wilde tuin? En zegt

Nadere informatie

Samen maken we het groen!

Samen maken we het groen! Samen maken we het groen! 10 tips voor meer natuur in je omgeving Een groene omgeving is leuk om naar te kijken, maar ook gezonder om in te leven en wonen en beter voor het klimaat. Planten en bomen houden

Nadere informatie

tuinkalender september

tuinkalender september tuinkalender september vzw Volkstuin Werk van den Akker Sint-Amandsberg Koninklijke Vereniging Maatschappelijke zetel: Morekstraat 418 9032 Gent Tuinkalender: september (herfstmaand) Wat kunnen we in september

Nadere informatie

Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in!

Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in! Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in! Inleiding Ook met kinderen van 0-4 jaar kun je de natuur in! Kinderen willen spelen, ontdekken, leren en genieten. Hun leefwereld wordt langzaam groter en

Nadere informatie

Maak je schoolplein vogelvriendelijk

Maak je schoolplein vogelvriendelijk Maak je schoolplein vogelvriendelijk Leerlijn: kinderen leren vanuit het perspectief van vogels nadenken over hun omgeving. Wat hebben vogels nodig om te overleven? Schuilmogelijkheden, nestmogelijkheid,

Nadere informatie

Onkruid herkennen. Onkruid herkennen. Gewild onkruid

Onkruid herkennen. Onkruid herkennen. Gewild onkruid Onkruid herkennen Zevenblad, brandnetel of kruipende boterbloem. Dit soort onkruid kan een vervelende plaag vormen in de tuin. Er bestaan veel soorten onkruid die je op diverse manieren kunt bestrijden.

Nadere informatie

Molsla Paardenbloem. Achtergrondinformatie

Molsla Paardenbloem. Achtergrondinformatie Molsla Paardenbloem Achtergrondinformatie De paardenbloem is een zeer algemeen voorkomende plant. In gazons, graslanden, bermen en ruigten kun je hem vaak aantreffen. De paardenbloem behoort tot de familie

Nadere informatie

Moeder Natuur BESCHUIT MET MUISJES

Moeder Natuur BESCHUIT MET MUISJES Naam: Moeder Natuur BESCHUIT MET MUISJES Bekijk het clipje: Beschuit met muisjes Groep: LES 8 - WERKBLAD 1 a) Weet je hoe het was toen jij een baby was? Bijvoorbeeld: Was je het eerste kind bij jou thuis

Nadere informatie

Wat doe je wanneer in de tuin? De zaaikalender en de fenologische kalender

Wat doe je wanneer in de tuin? De zaaikalender en de fenologische kalender 12 Tuin Wat doe je wanneer in de tuin? De zaaikalender en de fenologische kalender Tekst Evelien Matthijssen & Maurice Broekaert Fenologische referentie Sambucus nigra). Borago officinalis). Rosa canina).

Nadere informatie

Vergeten groenten zijn terug

Vergeten groenten zijn terug Vergeten groenten zijn terug Aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem, jeruzalem-artisjok De knol is licht zoet, met een notensmaak en een toets van artisjok Andoorn, Crosne Nootachtige smaak, wordt niet

Nadere informatie

Beplantingen en grasvelden theorie. Les 1 van 2. MK Publishing L21GRR005. Toelichting hfst. 1, 5 en 10

Beplantingen en grasvelden theorie. Les 1 van 2. MK Publishing L21GRR005. Toelichting hfst. 1, 5 en 10 Beplantingen en grasvelden theorie Les 1 van 2 MK Publishing L21GRR005. Toelichting hfst. 1, 5 en 10 Doel Lessen Weten wat er nodig is om te zorgen voor een goed eindresultaat als het gaat om het toepassen

Nadere informatie

inhoud Inleiding 6 Adviezen & historie 10

inhoud Inleiding 6 Adviezen & historie 10 inhoud Inleiding 6 Adviezen & historie 10 16 88 lente & zomer herfst & winter Goudsbloem 28 Basilicum 36 Citroenverbena 46 Munt 54 Kaapse knoflook 64 Bergamot 70 Dille 76 Dropplant 82 Peterselie 98 Koriander

Nadere informatie

MOESTUINIEREN. Dat kan overal in de stad......met een LABje grond van BuurtLAB!

MOESTUINIEREN. Dat kan overal in de stad......met een LABje grond van BuurtLAB! MOESTUINIEREN Dat kan overal in de stad......met een LABje grond van BuurtLAB! GEBRUIK DEZE OMSLAG OOK OVER DE VOLGENDE BLADZIJDEN! SPERZIEBONEN PEULEN ZONNEBLOEM TOMATEN MAIS SJALOTTEN WORTELEN BIESLOOK

Nadere informatie

LES 9 MICRO-ORGANISMEN A: BACTERIËN Wraps maken

LES 9 MICRO-ORGANISMEN A: BACTERIËN Wraps maken VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN LES 9 MICRO-ORGANISMEN A: BACTERIËN Wraps maken INLEIDING De komende lessen gaan over micro-organismen. In deze les gaan we in op bacteriën. De lessen hierna kijken

Nadere informatie

Nee, dat is normaal. Het is te verwachten dat ongeveer 90% van de cocons uitkomt.

Nee, dat is normaal. Het is te verwachten dat ongeveer 90% van de cocons uitkomt. Antwoorden op veel gestelde vragen Tip: Gebruik Control-F om een zoekterm in te voeren. 1. De cocons komen nog niet uit. Hoe kan dat? Knuffelbijen komen meestal uit in de tweede helft van april. Het uitkomen

Nadere informatie

Mestscheiding, waarom zou u hiermee aan de slag gaan?

Mestscheiding, waarom zou u hiermee aan de slag gaan? Mestscheiding, waarom zou u hiermee aan de slag gaan? Via project Langs de Linge is er op donderdag 8 december een demonstratie rondom mestscheiding gehouden. Deze demonstratie vond plaats op het melkveebedrijf

Nadere informatie

Voorbeelden Combinatie - Wisselteelt

Voorbeelden Combinatie - Wisselteelt Vruchtwisseling Wie zelf groenten en kruiden wil verbouwen moet weten dat het succes hiervan voor het overgrote deel wordt bepaald door de bodem. De meeste groenten eisen een bodem die op de juiste manier

Nadere informatie

Naam: Klas:.. Oppervlakte 1/11

Naam: Klas:.. Oppervlakte 1/11 Naam: Klas:.. Oppervlakte 1/11 Wat is oppervlakte? Als je op een groene school zit heb je vaak te maken met oppervlakte. Bij het aanleggen van een tuin of een terras, bij het bemesten van grond, bij het

Nadere informatie

Vaste planten. Inhoudsopgave:

Vaste planten. Inhoudsopgave: Vaste planten Vaste planten zijn kruidachtige meerderjarige planten. Ze overwinteren ondergronds en lopen in het voorjaar opnieuw uit. Enkele zijn wintergroen zoals vinca en waldsteinia. Vaste planten

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 2 woensdag 23 juni 09:00 10:30 uur LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING GROENE RUIMTE CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Gebruik

Nadere informatie

Snoeien van Klein fruit.

Snoeien van Klein fruit. Snoeien van Klein fruit. Waarom snoeien Om licht en lucht in de struik te houden. Dit voorkomt schimmelziekten en versnelt de rijping Om oud en aangetast hout weg te halen. Daardoor heb je minder last

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 5. 1 Kruidachtige gewassen en beplantingen 8. 2 Houtachtige beplantingen en gewassen Grond, water en technische werken 132

Inhoud. Inleiding 5. 1 Kruidachtige gewassen en beplantingen 8. 2 Houtachtige beplantingen en gewassen Grond, water en technische werken 132 Inhoud Inleiding 5 1 Kruidachtige gewassen en beplantingen 8 2 Houtachtige beplantingen en gewassen 66 3 Grond, water en technische werken 132 Trefwoordenlijst 195 1 Kruidachtige gewassen en beplantingen

Nadere informatie

FERTILIZERS. www.bio-g-power.com

FERTILIZERS. www.bio-g-power.com FERTILIZERS www.bio-g-power.com DUTCH MIX 20-20-20 AANBRENGEN OP HET BLAD TOEPASSINGEN MET EEN DRUPPELIRRIGATIE Alle knolgewassen (Meloen, Watermeloen, Uien, Aardappel, Rapen, Wortel, Suikerbiet, Knofloof

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 8 1 oktober 2012 redactie: Rebecca van Delft

NIEUWSBRIEF 8 1 oktober 2012 redactie: Rebecca van Delft NIEUWSBRIEF 8 1 oktober 2012 redactie: Rebecca van Delft Ik was met de riek gras aan het opruimen in de paarden wei samen met brian. Ik schrok me zelf `t apenzuur. Ik dacht even dat ik `m een kopie kleiner

Nadere informatie

Leni Duistermaat, Naturalis sectie Botanie, onderzoeker Nederlandse flora

Leni Duistermaat, Naturalis sectie Botanie, onderzoeker Nederlandse flora Herbariummateriaal verzamelen nog van deze tijd?! Leni Duistermaat, Naturalis sectie Botanie, onderzoeker Nederlandse flora Leni.Duistermaat@naturalis.nl Nederland kent een lange traditie van het inventariseren

Nadere informatie

1. De cocons van de Gewone Knuffelbijen (Rosse metselbijen) komen nog niet uit. Hoe kan dat?

1. De cocons van de Gewone Knuffelbijen (Rosse metselbijen) komen nog niet uit. Hoe kan dat? Antwoorden op veel gestelde vragen Tip: Gebruik Control-F om een zoekterm in te voeren. 1. De cocons van de Gewone Knuffelbijen (Rosse metselbijen) komen nog niet uit. Hoe kan dat? Gewone Knuffelbijen

Nadere informatie

Foto s. People. Welke groente wordt gebruikt voor frietjes? Welke groente is de basis voor rode spaghettisaus?

Foto s. People. Welke groente wordt gebruikt voor frietjes? Welke groente is de basis voor rode spaghettisaus? Foto s Welke groente is de basis voor rode spaghettisaus Welke groente wordt gebruikt voor frietjes People Welke groente gebruik je als basis voor dit kopje gazpacho tomaat radijs pompoen Is deze bloem

Nadere informatie

Tuinplan Buurtmoestuin de BuurtKlaver 18 september 2012

Tuinplan Buurtmoestuin de BuurtKlaver 18 september 2012 Tuinplan Buurtmoestuin de BuurtKlaver 18 september 2012 Vooraf Uitlaatklep medewerkers hoeveelheid Organisa=e gekregen stekjes, verbeteren die snel de grond in moesten. Het plan Verloop en verzuim tegengaan

Nadere informatie

Uitleg bij de Kosmoskalender

Uitleg bij de Kosmoskalender Uitleg bij de Kosmoskalender De kalender in opbouw wijst zich vanzelf; elke maand een apart blok, en dan horizontaal de data, verticaal verdeeld in ochtend, middag en avond (want de verschillende perioden

Nadere informatie

Tuinvoornemens & 26 februari bij tuincentrum Osdorp

Tuinvoornemens & 26 februari bij tuincentrum Osdorp Tuinvoornemens 2017 25 & 26 februari bij tuincentrum Osdorp Een goed begin is het halve werk. Voor iedereen met mooie balkon-, terras- of tuinplannen organiseren wij in samenwerking met de van TV bekende

Nadere informatie

Inhoud. 26 wilde planten. Extra. Mijn pad naar de wilde planten 4 Tips en trucs 6. Paardenbloem 70 Sint-janskruid 76 Teunisbloem 80 Stalkaars 84

Inhoud. 26 wilde planten. Extra. Mijn pad naar de wilde planten 4 Tips en trucs 6. Paardenbloem 70 Sint-janskruid 76 Teunisbloem 80 Stalkaars 84 3 Inhoud bloemkleur Mijn pad naar de wilde planten 4 Tips en trucs 6 26 wilde planten Vogelmuur 12 Kleine veldkers 16 Madeliefje 20 Look-zonder-look 24 Glad walstro 28 Duizendblad 32 Daslook 36 Witte dovenetel

Nadere informatie

PLANTWIJZER VIDEO 15

PLANTWIJZER VIDEO 15 PLANTWIJZER V I D E O 15 15 VIDEO 15 VASTE PLANTEN 1 Deze video gaat over bloeiende vaste planten. Dit is een uitgebreide groep waarover ik in een bijgevoegde pdf vertel welke de meest makkelijk te gebruiken

Nadere informatie

Ik laat je ontdekken hoe de mensen hier vroeger leefden. En je leert over de omgeving; over de grond, de bomen en de beestjes.

Ik laat je ontdekken hoe de mensen hier vroeger leefden. En je leert over de omgeving; over de grond, de bomen en de beestjes. HALLO! IK BEN EDDY DE EGEL. VANDAAG NEEM IK JE MEE OP ONTDEKKING IN DE SPITKEET! WIJ EGELS SCHARRELEN AL HEEL LANG TUSSEN DE MENSEN. MEESTAL ZIE JE ONS NIET MAAR WIJ ZIEN VAN ALLES! Ik laat je ontdekken

Nadere informatie

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Doelgroep: Midden- en bovenbouw basisonderwijs: groep 5-8 Jaargetijde: Herfst, winter, lente en een stukje zomer. Plaats:

Nadere informatie

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM.

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM. WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM. Lesgever: Bart Peers 29-01 - 2012 Verslag: Michel Peeters 1. PELARGONIUM. 1.1 Inleiding Pelargonium ofwel in de volksmond geranium is een

Nadere informatie

TUINIEREND OUDER WORDEN

TUINIEREND OUDER WORDEN TUINIEREND OUDER WORDEN TIPS VOOR EENVOUDIGER ONDERHOUD 35 TIPS TUINIEREND OUDER WORDEN Helaas zie ik veel te vaak dat 60-plussers, ook al zijn ze nog gezond, hun geliefde huis met tuin gaan verlaten voor

Nadere informatie

Randerstraat 23, Diepenveen

Randerstraat 23, Diepenveen Randerstraat 23, Diepenveen kleinschalig zandlandschap Filosofie Eenvoudige en functionele inrichting van het erf. Nuchtere boeren insteek. Aan de voorzijde/zijde woning bescheiden sier. Principes passend

Nadere informatie

WERKBLAD OPDRACHTEN. Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen. 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

WERKBLAD OPDRACHTEN. Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen. 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen Dassenwerk WERKBLAD OPDRACHTEN Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je gaat een onderzoek doen in een klein gebied van Nationaal

Nadere informatie

3 Planten en verplanten

3 Planten en verplanten 3 Planten en verplanten 3 Planten en verplanten 34 3.1 Plantensoorten 35 3.2 Plantafstand 38 3.3 Planten in verband 41 3.4 Bomen planten 43 3.5 Afsluiting 48 34 PLANTEN EN VERPLANTEN Bijna het hele jaar

Nadere informatie