Middeleeuwse scholendag vrijdag 29 augustus 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Middeleeuwse scholendag vrijdag 29 augustus 2014"

Transcriptie

1 Middeleeuwse scholendag vrijdag 29 augustus 2014 Voorafgaand aan de 10 e editie van het Gebroeders van Limburg Festival in het weekend van 30 en 31 augustus 2014, organiseert Gebroeders van Limburg junior dit jaar voor de derde keer een scholendag voor het basisonderwijs. GvLjr is een project dat is bedoeld om het verhaal van de beroemdste kinderen uit middeleeuws Nijmegen op een aansprekende manier aan kinderen van nu te vertellen. Voor meer informatie: of De Gvljr Scholendag is voor alle leerlingen uit groep 5 t/m 8. We hebben een ochtend- of een middagprogramma waarin de kinderen drie of vier afwisselende activiteiten krijgen aangeboden. De scholendag van 2013 was voor alle deelnemers een leerzame en leuke dag. De kinderen en docenten waren zeer enthousiast. De scholen gaven aan volgend jaar zeker terug te komen. Doe dit jaar ook mee! Wat is er te doen? Leerlingen kunnen op vrijdag 29 augustus helemaal terug naar de Middeleeuwen. We doen dat rond het Valkhof, waar eens het grootste kasteel van Nederland stond. In het Valkhofpark zijn voorstellingen en workshops met boogschieten, muziek, koken en poppentheater. In Museum Het Valkhof kunnen de kinderen letterlijk graven naar de Middeleeuwen en onderzoek doen in het Scriptorium. In De Lindenberg organiseren we workshops schilderen en middeleeuwse dans zodat ze zich lekker kunnen uitleven. Nieuw dit jaar zijn de workshops waarin de kinderen van alles leren over het maken van maliënkolders, middeleeuws schaken en de oorsprong van zwaardvechten. Museum Het Valkhof heeft als nieuwe attractie een zgn. multitouch-tafel waarop de kinderen door leerzame games kennismaken met de kunst van de Gebroeders Van Limburg. Na afloop van de drie activiteiten is er in het Valkhofpark een demonstratie van echte ridders met hun harnassen en wapens.

2 Programma: De school kan een voorkeur aangeven voor het ochtend- of het middagprogramma. De organisatie probeert hier zoveel mogelijk rekening mee te houden qua planning, maar aangeven van een voorkeur geeft geen garanties voor de uiteindelijke indeling. De informatie over de dag zelf (roosters, plattegronden, etc.) ontvangt de school direct na de zomervakantie op maandag per post. De docenten kunnen hun klas voorbereiden op de scholendag d.m.v. onze website Op de site staan lesbrieven over het leven in de tijd van de gebroeders Van Limburg (volgens de kerndoelen bij Steden en Staten). Middeleeuwse geschiedenis, leuke tips en doe-dingen toegespitst op de oudste stad van Nederland, Nijmegen! Het ochtendprogramma start om 9.00 uur met een ontvangst en eindigt om uur. Wanneer de school wordt ingedeeld in het middagprogramma, worden de kinderen en leerkrachten om uur verwacht en eindigt het programma om uur. Tussen elke workshop is er een korte pauze waarin de kinderen even kunnen eten en drinken (zelf verzorgen door de school). Wanneer de school voorgaande jaren heeft deelgenomen aan de Scholendag wordt er uiteraard rekening mee gehouden met de indeling van de workshops. Zodat ook dit jaar de kinderen een nieuwe ervaring tegemoet gaan! Hoe kunnen scholen zich aanmelden? Scholen kunnen zich voor 14 juni 2014 aanmelden door een mail te sturen naar: Daarbij zijn de volgende gegevens van belang 1. Naam school 2. Contactgegevens van contactpersoon ( adres en telefoonnummer) 3. Welke groep + aantal leerlingen (voorkeur ochtend of middag) 4. Verwachtte aantal begeleiders dat meekomt vanuit de school (per klas 2 begeleiders) 5. Eventueel aangeven welke groep eerder heeft deelgenomen Kosten voor de Scholendag bedragen 195,- per klas, inclusief btw. Wanneer u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met Marcella Conceicao Lima, coördinator educatie Gebroeders van Limburg Junior, marcella@gvljr.nl tel Met de bus? Vervoersbedrijven Breng en Connexxion bieden goedkope groepstickets voor scholen.

3 een greep uit de workshops op de GvLjr scholendag: *Middeleeuwse proeverij, Valkhofpark* Manon is een kok die alles weet over het eten in de middeleeuwen. Wist jij dat wortels toen niet oranje waren maar paars? Weet jij hoe pastinaak smaakt? Dat het eten niet gekruid werd met peper en dat niemand aardappels of tomaten kende. Ook hoor je grappige dingen over vergeten tafelmanieren aan het hof en mocht je nou wel of niet met je handen eten? *Scriptorium, Museum Het Valkhof* In het Scriptorium waan je je in atelier van de gebroeders Van Limburg. Leerlingen kunnen hier proefjes doen met echte museumobjecten. Ze onderzoeken waarmee de kunstenaars uit de Middeleeuwen schilderden of ontdekken de voorwerpen in de randversieringen. En is die echte schedel nu van een man of een vrouw? Durf jij m aan te raken? *Marikenlied, Barbarossaruïne* Mariken van Nimwegen staat vereeuwigd op de Grote Markt in Nijmegen. Ze is het beroemdste meisje uit de stad. Tijdens de scholendag is er de mogelijkheid bij haar op bezoek te komen. Samen met de duivel Moenen leren de leerlingen het Marikenlied. Meezingen en dansen o.l.v. Helma en Ben Dirks *Middeleeuwse dans, Lindenberg* De middeleeuwer kon niet lang stilzitten. In een korte workshop leren de leerlingen over de etiquette van het middeleeuws dansen en de danspassen die daar bij horen. De groep krijgt een middeleeuwse dans aangeleerd die ze later op school kunnen laten zien aan hun medeleerlingen. Maar vooral ook lekker even uitleven! *Mini-trebuchet, Kelfkensbos* Op het Kelfkensbos kun je schieten met een mini-trebuchet. Dat is een middeleeuwse blijde, zeg maar een kanon dat schiet zonder kruit. Raak jij het doel? En wie weet willen je meester of je juf ook wel als schietschijf fungeren *JuniorLab op de schop, Museum Het Valkhof* Als een echte archeoloog graven naar resten uit de Middeleeuwen en de Romeinse tijd...op een originele historische plek net buiten het museum ga je op zoek naar het verleden. Je krijgt een troffel en een kwast in de hand en tekent je ontdekking in op je eigen vondstenkaart.

4 *Schervenworkshop, Museum Het Valkhof* Een tafel met honderden scherven staat voor de klas klaar. Ze vertellen het verhaal van 3000 jaar Nijmeegse geschiedenis rond het Valkhof. Bij deze schervenworkshop gaan de leerlingen zelf met de vondsten aan de slag. Een archeoloog helpt met het sorteren en onderzoeken. Kun jij iets zinnigs zeggen over al die rare scherven? * Poppentheater, St.Nicolaaskapel* Madoc maakt al vele jaren prachtig poppentheater met licht en geluid. Speciaal voor onze leerlingen spelen ze een voorstelling over het leven van de gebroeders Van Limburg in de 1000 jaar oude Valkhofkapel. Hoe groeiden de drie broers op aan de Burchtstraat in Nijmegen en hoe kwamen ze in Parijs terecht? Welke avonturen beleefden zij aan het Franse hof en hoe werden ze wereldberoemd? En wat deed hun zusje Greta? *Schilden schilderen, Lindenberg* Wist jij dat het woord schilderen van het woord schild afstamt? En dat is hoe de gebroeders Van Limburg het schildersvak hebben geleerd, door wapenschilden te schilderen voor de hertog die op het Valkhof woonde. Schilder je eigen familiewapen op je schild en neem het mee naar huis! *Multitouch, Museum Het Valkhof* Een Multitouchtafel is een soort grote ipad. Open de 28 kistjes en kijk wat je met die vreemde middeleeuwse voorwerpen moet. Horen ze bij de Adel, de Boeren, de Burgers of de Kerk? Speel games en los raadseltjes op. Win zo de 4 gouden sleutels en ga op zoek naar de Verborgen kunst van de gebroeders Van Limburg *Boogschieten, Valkhofpark* Onder begeleiding van een ervaren boogschutter leer je boogschieten op het Valkhof. In de Middeleeuwen was deze sport alleen weggelegd voor adellijke jongens. Nu mogen ook meiden meedoen. Het meisje op de foto won vorig jaar. Kom op jongens, we laten ons toch niet op de kop zitten! *Ridderdemonstratie, Valkhofpark* Op het eind van de scholendag geven een paar echte ridders een demonstratie zwaardvechten. De ridders van Langenort hebben echte middeleeuwse harnassen en zwaarden. Wie weet dagen ze jullie ook wel uit voor gevecht. Durf jij het aan?

5 *Het Valkhof* Het Valkhof is een wel een heel bijzondere plek. Aan deze heuvel kun je 2000 jaar stadsgeschiedenis aflezen. Hier stond ooit een Romeins kamp, bouwde later Karel de Grote een palts en Frederik Barbarossa een burcht. Dit kasteel is helaas gesloopt en alleen nog op schilderijen te zien. Van de enige resten: de Nicolaaskapel en de Barbarossaruïne kunnen we nu gebruik maken. *Keizer Karel op het Valkhof* Weet je wie dit is? Keizer Karel de Grote in eigen persoon! Bij de gebroeders Van Limburg was Karel erg populair. Ze hebben hem zelfs afgebeeld zoals je kunt zien. Dit jaar is Karel precies 1200 jaar geleden gestorven en nog steeds de meest genoemde naam in de stad denk maar aan het Keizer Karelplein. Hij is bereid gevonden om onze kinderen een speciale rondleiding te geven over het Valkhof waar hij ooit zijn kasteel liet bouwen. *de organisatie deelt de groepen in over de activiteiten. Alle activiteiten zijn onder voorbehoud. *Très Riches Heures, Museum Het Valkhof* Dit is een gebedenboek waar de gebroeders Van Limburg miniaturen in schilderden. Ze schilderden met gestampte edelstenen en echt goud. Het wordt gezien als een van de meest kostbare boeken van de wereld. Tijdens de scholendag krijgen jullie een facsimile te zien die niet van echt is te onderscheiden. Alleen aanraken met handschoentjes aan!

Beste ridders en jonkvrouwen!

Beste ridders en jonkvrouwen! Beste ridders en jonkvrouwen! We vinden het een grote eer om jullie te mogen verwelkomen op ons middeleeuws avontuur op vrijdag 20 april 2012 bij de Kasteelse Bossen in Horst aan de Maas. Jullie worden

Nadere informatie

1-Kennismaking met archeologie

1-Kennismaking met archeologie UITLEG VOOR DE LEERKRACHT Deze opdracht is de start van de lessenserie. Met deze opdracht introduceert u bij de leerlingen het onderwerp op een leuke manier. U kunt het onderwerp op verschillende manieren

Nadere informatie

EDUCATIE PROGRAMMA BASISONDERWIJS

EDUCATIE PROGRAMMA BASISONDERWIJS EDUCATIE PROGRAMMA BASISONDERWIJS WELKOM IN HET FRANS HALS MUSEUM! Of je nou een waaghals bent, of een wijsneus, of gewoon een lachebekje, het Frans Hals Museum heeft voor ieder wat wils. Voor iedere klas

Nadere informatie

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes.

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. 1. Zoek in de klas naar een klasgenoot met een ander plaatje dan

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

Voor de ouders of verzorgers

Voor de ouders of verzorgers Voor de ouders of verzorgers Dit boekje is bedoeld voor kinderen tussen drie en zes jaar. Acht kunstwerken uit de collectie oude kunst van het Centraal Museum zijn geselecteerd voor dit boekje. Deze werken

Nadere informatie

VOORJAARSBLOK 2014-2015

VOORJAARSBLOK 2014-2015 VOORJAARSBLOK 04-05 WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Voorjaar? Maar het is toch winter? Het is inderdaad winter maar in de tijd dat dit blok loopt, beginnen ook de

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Met blingbling het verleden in' horende bij de tentoonstelling Het oudste goud van de wereld. Schatten uit Varna. Primair Onderwijs groep 6 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts

Nadere informatie

QUIZ OVER TIJD EN RUIMTE gemaakt door kinderen van unit 2

QUIZ OVER TIJD EN RUIMTE gemaakt door kinderen van unit 2 Unit 2 kernconcepten kwartaal 4 In de eerste weken van het laatste kwartaal heeft het kernconcept Macht centraal gestaan met als insteek de gevolgen van macht binnen het thema de middeleeuwen. De kinderen

Nadere informatie

Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk

Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk Eén van de bekendste koningen uit de Middeleeuwen is Karel de Grote. Hij leeft zo'n 1300 jaar geleden, waar hij koning is van het Frankische rijk. Dat rijk

Nadere informatie

Sportdag Hartenaas. De schoolgids vindt u op onze website. www.hartenaas.nl

Sportdag Hartenaas. De schoolgids vindt u op onze website. www.hartenaas.nl 1 6 j u n i 2 0 1 4 Sportdag Hartenaas 1 Sportdag Hartenaas Op vrijdag 20 juni 2014 vindt de jaarlijkse sportdag van Hartenaas plaats (mocht het deze dag erg slecht weer zijn, dan wordt de sportdag verplaatst

Nadere informatie

WERKBLADEN. Lessenserie prehistorie Groep 5/6

WERKBLADEN. Lessenserie prehistorie Groep 5/6 WERKBLADEN Lessenserie prehistorie Groep 5/6 Op school: Beste jongens en meisjes, Hallo Jongens en meisjes, Handvaardigheid Kleding maken van vroeger en nu Als je kleding van nu, gaat vergelijken met de

Nadere informatie

Activiteitenboekje. Brede School Kei 13 Brede School Kei 13 Wezenland 582 7415 JM Deventer 0570 625031. september december 2014

Activiteitenboekje. Brede School Kei 13 Brede School Kei 13 Wezenland 582 7415 JM Deventer 0570 625031. september december 2014 Opgaveformulier Alle gegevens invullen en inleveren bij Marjan Bouwman of de juf of meester. Of zoals aangegeven via de mail. U krijgt bericht als uw kind geplaatst is. Ja, ik geef mijn kind op voor deze

Nadere informatie

OK ZOMERBL -2014 2013

OK ZOMERBL -2014 2013 ZOMERBLOK 0-0 WAT DOEN WE IN DE ZOMER? Nu de zon wat meer gaat schijnen, kunnen we met de Brede School ook weer vaker naar buiten. Wie heeft daar nu geen zin in? Grijp je kans want dit is alweer het laatste

Nadere informatie

Doelgroep: groep 5 t/m 8 (vraag 9 is vooral geschikt voor groep 7/8. Groep 5/6 kan deze vraag overslaan)

Doelgroep: groep 5 t/m 8 (vraag 9 is vooral geschikt voor groep 7/8. Groep 5/6 kan deze vraag overslaan) UITLEG VOOR DE LEERKRACHT In deze lessenserie hebben leerlingen van alles geleerd over archeologie en het leven van vroeger. Met deze quiz kunnen ze hun kennis testen. Opmerking: De leerlingen hebben tot

Nadere informatie

Tussen Schoolse Opvang K.B.S. Panta Rhei te Almere

Tussen Schoolse Opvang K.B.S. Panta Rhei te Almere Tussen Schoolse Opvang K.B.S. Panta Rhei te Almere Een enthousiast overblijfteam verzorgt al meer dan 20 jaar het overblijven op k.b.s. Panta Rhei te Almere. In die 20 jaar is er veel veranderd en is de

Nadere informatie

PRIKBORD 1TWEEWEKELIJKSE INFORMATIE VOOR OUDERS

PRIKBORD 1TWEEWEKELIJKSE INFORMATIE VOOR OUDERS Uden, 11 september 2015 Beste ouders, De kop is eraf, het nieuwe schooljaar is met een razende vaart begonnen. Afgelopen maandag zijn we enthousiast gestart met IPC en daar hoor ik al mooie geluiden over.

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: ridders en kastelen

Auditieve oefeningen bij het thema: ridders en kastelen Auditieve oefeningen bij het thema: ridders en kastelen Boek van de week: 1; Ridders 2; Burchten en kastelen 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant Hoe

Nadere informatie

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit Reizen in de Tijd is een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. De activiteiten gaan over de leerlingen en de plek

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland basisonderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Ontdek Het leven aan boord van verschillende schepen, doe mee aan het havenspel

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

2 sept: info-avond groepen 1 t/m 4/5, 19.30 uur 3 sept: info-avond groepen 5 t/m 8, 19.30 uur 12 sept: volgend bericht

2 sept: info-avond groepen 1 t/m 4/5, 19.30 uur 3 sept: info-avond groepen 5 t/m 8, 19.30 uur 12 sept: volgend bericht Basisschool St. Joris Samenwerken, samen leren, samen Looistraat4 A 6582 BC HEUMEN 024-3581176 e-mail: directie@jorisheumen.nl website: www.jorisheumen.nl EVEN BIJPRATEN Beste ouders, Het Berichtje Donderdag

Nadere informatie

bericht Belangrijke data: Tweede Wereldoorlog project stukjes geschreven door leerlingen uit groep 7

bericht Belangrijke data: Tweede Wereldoorlog project stukjes geschreven door leerlingen uit groep 7 bericht Info : 30 Jaargang 14 : 08-04-2016 Redactie : Monique Bos E-mail redactie : m.bos@westerwijs.nl Belangrijke data: 16 april Oud papier groep 4a 20 april Spelsportdag groep 3 en 4 in sporthal Quicksilver

Nadere informatie

Activiteitenprogramma zomervakantie 20 juli t/m 28 augustus

Activiteitenprogramma zomervakantie 20 juli t/m 28 augustus Beste ouder(s) en kinderen, Activiteitenprogramma zomervakantie 20 juli t/m 28 augustus Hieronder vinden jullie het programma voor de zomervakantie. We hebben een avontuurlijk programma voor jullie gemaakt.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juli 2015

Nieuwsbrief Juli 2015 Afscheid nemen is met zachte vingers, wat voorbij is, dicht doen en verpakken in de goede gedachten der herinnering. Nieuwsbrief Juli 2015 Inhoud Nieuwsbrief: Groep 8. Personeel. Schoolagenda. Engels.

Nadere informatie

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING?

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING? STEDELIJK MUSEUM FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D WAT IS BEWEGING? AMSTERDAM WELKOM! Het Stedelijk, Nederlands grootste museum voor moderne en hedendaagse

Nadere informatie

Weeknieuws 6 cursus 2015 2016 25 september 2015

Weeknieuws 6 cursus 2015 2016 25 september 2015 Basisschool/Kindcentrum Stadskwartier Catharinastraat 7, 9 en 13 7941 JD Meppel 0522 251076 directie@kcstadskwartier.nl www.pcbs-stadskwartier.nl Pluskinderopvang Stadskwartier 0615267632 Weeknieuws 6

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

Zomertour 2014. Buitenschoolse opvang Ondersteboven. 14 juli t/m 22 augustus 2014. Bereikbaarheid in de vakantie T (024) 348 07 30

Zomertour 2014. Buitenschoolse opvang Ondersteboven. 14 juli t/m 22 augustus 2014. Bereikbaarheid in de vakantie T (024) 348 07 30 Buitenschoolse opvang Ondersteboven KION Zomertour 2014 14 juli t/m 22 augustus 2014 Bereikbaarheid in de vakantie T (024) 348 07 30 E-mail bsoondersteboven@kion.nl Graag vóór 10.00 uur afmelden maandag

Nadere informatie

MUSEUM FLEHITE PROJECTEN VOOR PO - GROEPEN 1 T/M 8

MUSEUM FLEHITE PROJECTEN VOOR PO - GROEPEN 1 T/M 8 MUSEUM FLEHITE PROJECTEN VOOR PO - GROEPEN 1 T/M 8 Museum Flehite, het stadsmuseum van Amersfoort, is al jarenlang dè aanbieder van erfgoedprojecten voor het primair onderwijs. De projecten laten leerlingen

Nadere informatie

Basisschool de Pas. Tel.: 077-3060900 E-mail: info@bsdepas.nl Website: www.bsdepas.nl

Basisschool de Pas. Tel.: 077-3060900 E-mail: info@bsdepas.nl Website: www.bsdepas.nl Basisschool de Pas Averbodestraat 19 5988 AW Helden Tel.: 077-3060900 E-mail: info@bsdepas.nl Website: www.bsdepas.nl ALGEMEEN NIEUWS Vakantie- en vrije dagenrooster schooljaar 2015/2016 Herfstvakantie

Nadere informatie

Mini s bij de Romeinen

Mini s bij de Romeinen Na de zomervakantie neemt Kids Lodge uw kind mee terug in de tijd, we reizen we terug in de tijd naar de tijd van de Romeinen (van 7 september tot/m 16 oktober). Mini s bij de Romeinen Maandag: Kids natuur

Nadere informatie

WINTERBLOK

WINTERBLOK WINTERBLOK 2012-2013 WAT DOEN WE IN DE WINTER? Het mooie weer is weer voorbij en de blaadjes aan de bomen krijgen prachtige kleuren. Het wordt tijd om de binnen activiteiten te starten. Schrijf jij je

Nadere informatie

Geachte ouder(s)/verzorgers,

Geachte ouder(s)/verzorgers, Geachte ouder(s)/verzorgers, Afgelopen week hebben we stil mogen staan bij Hemelvaart. Komend weekend vieren we het Pinksterfeest. In één van de laatste verzen in Lukas staat: Hij leidde hen naar buiten

Nadere informatie

Middeleeuws vragenvuur

Middeleeuws vragenvuur Vragenvuur Tijdens het Middeleeuws avontuur is er vanalles te zien en te beleven de kampementen. Los het vragenvuur op tijdens jullie ontdekkingstochtje langs de kampementen. Schroom niet om vragen te

Nadere informatie

Infobulletin de Torenvalk 14 april 2015

Infobulletin de Torenvalk 14 april 2015 Agenda 17 april Kunstmenu groep 3-4 21 april Eindtoets groep 8 24 april Koningsspelen met ontbijt op school 18.30 uur: voetbaltoernooi alle basisscholen van Leimuiden groep 5-6-7-8 meisjes/jongens gemengd

Nadere informatie

Kunstwerk op het strand Excursie Kalootstrand De examenresultaten en nog veel meer...

Kunstwerk op het strand Excursie Kalootstrand De examenresultaten en nog veel meer... Kunstwerk op het strand Excursie Kalootstrand De examenresultaten en nog veel meer... GROEIEN Kent u dat verhaaltje van dat kleine jongetje dat een klein stekje had geplant dat maar niet wilde groeien?

Nadere informatie

weeknieuws 10 cursus 2014 2015 6 november 2014

weeknieuws 10 cursus 2014 2015 6 november 2014 PC basisschool Stadskwartier Catharinastraat 9 en 13 7941 JD Meppel 0522 251076 directie@kcstadskwartier.nl www.pcbs-stadskwartier.nl Pluskinderopvang Stadskwartier 0615267632 (ook voor afmeldingen) weeknieuws

Nadere informatie

Nieuwsbrief donderdag 29 maart Open Ochtend voor nieuwe ouders en hun kind(eren) Inschrijven van broertjes en zusjes op de LvB.

Nieuwsbrief donderdag 29 maart Open Ochtend voor nieuwe ouders en hun kind(eren) Inschrijven van broertjes en zusjes op de LvB. Nieuwsbrief donderdag 29 maart 2018 vrijdag 30 maart maandag 2 april woensdag 4 april Goede Vrijdag. Iedereen is vrij 2 e Paasdag. Iedereen is vrij Open Ochtend voor nieuwe ouders donderdag 5 april Theoretisch

Nadere informatie

Educatie aanbod Biënnale Gelderland 16

Educatie aanbod Biënnale Gelderland 16 Educatie aanbod Biënnale Gelderland 16 Beste docent, Bij deze brengen wij u graag op de hoogte van ons educatieve aanbod voor scholen tijdens Biënnale Gelderland 2016. De Biënnale Gelderland wordt afwisselend

Nadere informatie

Groep 8. jouw. school! Leerlingmiddagen Informatieavond ouders. openbare scholengemeenschap te Heerhugowaard voor vwo, havo en vmbo

Groep 8. jouw. school! Leerlingmiddagen Informatieavond ouders. openbare scholengemeenschap te Heerhugowaard voor vwo, havo en vmbo Groep 8 Leerlingmiddagen Informatieavond ouders openbare scholengemeenschap te Heerhugowaard voor vwo, havo en vmbo jouw school! Informatieavond ouders groep 8 Woensdag 18 november 2015 en woensdag 27

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding Museumles Tureluurtje Docentenhandleiding September 2014 Inhoud De museumles in het kort... 3 Voorbereiding in de klas... 3 In het museum... 3 Afsluiting in de klas... 3 De museumles uitgewerkt... 4 Introductieles

Nadere informatie

Interview met meneer Demmers (onderwijsassistent) Meneer Demmers, wie is hij? Wat doet hij? En waarom?

Interview met meneer Demmers (onderwijsassistent) Meneer Demmers, wie is hij? Wat doet hij? En waarom? INTERVIEWS Om de mensen van het onderwijs ondersteunend personeel die op het Dalton College werken iets beter te leren kennen, zijn er interviews met een aantal medewerkers gehouden. Hier volgen ze! Interview

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

CARDIJNKRANT. Cardijnfeest 13 november '15

CARDIJNKRANT. Cardijnfeest 13 november '15 CARDIJNKRANT ZWAT-dag Op maandag 10 oktober gingen de leerlingen van OV1 en OV2 op ZWAT-dag. ZWAT staat voor ZWemmen en ATletiek. Met de bus trokken ze naar Hofstade. Daar deden ze de hele dag allerlei

Nadere informatie

Eindfeest/afscheid juf Tineke. Doordraaiochtend

Eindfeest/afscheid juf Tineke. Doordraaiochtend Openbare Dalton Basisschool De Wetelaar Zanderskamp 95 6983 CG, Doesburg tel: 0313 474292 www.wetelaar.nl e-mail: wetelaar@gmail.com Inhoud: Schooljaar 2014 2015 29 juni 2015 Pagina 1: Eindlfeest/afscheid

Nadere informatie

Gerardusschool Klingerveld 6 Postbus 97 5750 AB DEURNE telefoon: 0493 314144 e-mail: gerardusschool@prodas.nl www.bs-gerardus.nl

Gerardusschool Klingerveld 6 Postbus 97 5750 AB DEURNE telefoon: 0493 314144 e-mail: gerardusschool@prodas.nl www.bs-gerardus.nl Gerardusschool Klingerveld 6 Postbus 97 5750 AB DEURNE telefoon: 0493 314144 e-mail: gerardusschool@prodas.nl www.bs-gerardus.nl Deurne, 16-03-2016 Nummer 14 Beste ouders, graag maken wij u attent op het

Nadere informatie

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is rcheobode Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is archeoloog. Hij hoort bij de groep archeologen die nu aan het opgraven is in Oosterhout in het gebied Vrachelen. Daar wordt over een jaar

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Vooraf Voorafgaand hebben de leerlingen van groep 2 de KunstKabinetles 2.8 Zet ze eens anders neer klassikaal gekregen en uitgevoerd.

Vooraf Voorafgaand hebben de leerlingen van groep 2 de KunstKabinetles 2.8 Zet ze eens anders neer klassikaal gekregen en uitgevoerd. De barones Groep 2 Leerkrachtenblad Vooraf Voorafgaand hebben de leerlingen van groep 2 de KunstKabinet 2.8 Zet ze eens anders neer klassikaal gekregen en uitgevoerd. Ze hebben geleerd over de Gouden Eeuw

Nadere informatie

nieuwtjes uit groep 3/4

nieuwtjes uit groep 3/4 nieuwtjes uit groep 3/4 Nieuwskrant 11 Van groep 3-4 Februari, maart 2015 Inhoud 1. Van groep 3 2. Van groep 4 3. Wie zijn wij? 4. Nieuwtjes in het kort 5. Energizers,wat zijn dat? Het is elke keer weer

Nadere informatie

Wat is de Kinder Onderzoek Groep?

Wat is de Kinder Onderzoek Groep? Wat is de Kinder Onderzoek Groep? Wereldwijd doen volwassenen veel onderzoek naar de leefwereld van kinderen, maar doen kinderen dat zelf nog weinig. Terwijl zij dat heel goed kunnen en zij toch de experts

Nadere informatie

Verover Nijmegen. Uw evenement, onze uitdaging! Kijk ook op: www.carpe-diem.nl

Verover Nijmegen. Uw evenement, onze uitdaging! Kijk ook op: www.carpe-diem.nl Verover Nijmegen Uw evenement, onze uitdaging! Kijk ook op: www.carpe-diem.nl INTRODUCTIE Verover Nijmegen Maak kennis met de historie van de oudste stad van Nederland! Terug naar de tijden waarin verschillende

Nadere informatie

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR?

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Het is bijna kerst maar daarna gaan we alweer richting voorjaar. Gelukkig wordt het langzaamaan weer langer licht en komen de bloembollen

Nadere informatie

Vakantieprogramma 8+

Vakantieprogramma 8+ Vakantieprogramma 8+ 01-07-2013 BSO Sportburcht Neem reserve kleding mee! Vandaag gaan we naar de Leemkuil in Nijmegen. We gaan daar gezamenlijk picknicken. Vorige keer hadden we een waterballet weet je

Nadere informatie

Leonardo Da Vinci. Doel: Na deze opdracht weet meer over het leven van Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci. Doel: Na deze opdracht weet meer over het leven van Leonardo Da Vinci Thema: de boer op Geschiedenis Tijd van Ontdekkers en Hervormers Renaissance Leonardo Da Vinci Moeilijkheid: **** Tijdsduur: **** Juf Carolien Doel: Na deze opdracht weet meer over het leven van Leonardo

Nadere informatie

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda:

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: Donderdag 8 oktober: Vrijdag 9 oktober: Maandag 12 oktober: Dinsdag 13 oktober: Dinsdag 13 oktober: Woensdag 14 oktober Donderdag 15 oktober: studiedag. Alle kinderen

Nadere informatie

BRANDINGNIEUWS Samen doelgericht de wereld ontdekken

BRANDINGNIEUWS Samen doelgericht de wereld ontdekken BRANDINGNIEUWS Samen doelgericht de wereld ontdekken Nieuwsbrief nr. 5 24 september 2015 INHOUD: Ouder gevraagd! Niet met vreemde mannen mee Vincent van Gogh op school Week van de pauzehap groepen 5-8

Nadere informatie

Activiteitenschema Archeologie

Activiteitenschema Archeologie Activiteitenschema Archeologie Soort activiteit: Spullen opgraven uit de zandbak. Tijdsindeling: 5 Minuten de plaatjes in de zandbak verstoppen. 5 Minuten vertellen over hoe de mensen vroeger wat zochten

Nadere informatie

Tips voor een goede spreekbeurt

Tips voor een goede spreekbeurt Diabetes?! Een spreekbeurt die je alles vertelt over diabetes: Wat is het? Hoe ontstaat het? En vooral ook: Wat betekent het voor jou, je broer, zus, vader of moeder. Tips voor een goede spreekbeurt Vertel

Nadere informatie

Jubelparkmuseum. Jubelparkmuseum. Het Jubelparkmuseum is een museum: - voor kunst - voor geschiedenis - voor archeologie

Jubelparkmuseum. Jubelparkmuseum. Het Jubelparkmuseum is een museum: - voor kunst - voor geschiedenis - voor archeologie Jubelparkmuseum Het Jubelparkmuseum is in Brussel. Het Jubelparkmuseum heet zo omdat het in het Jubelpark ligt. Het Jubelparkmuseum is een van de grootste musea van België. Het is een oud museum. Leopold

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO No furniture so charming as books, verkondigde de Engelse schrijver Sydney Smith twee eeuwen geleden. Boeken hebben we in de Koninklijke Bibliotheek

Nadere informatie

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Op het Picasso Lyceum sta jij centraal. En de leraren doen er alles aan om jouw talenten verder te ontwikkelen. Daar staat natuurlijk

Nadere informatie

Archeologie op school. Handleiding voor de leerkracht

Archeologie op school. Handleiding voor de leerkracht Archeologie op school Handleiding voor de leerkracht 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Aan de slag: verkorte handleiding 4 3. Verantwoording 5 Archeologie en erfgoededucatie 5 Kerndoelen 5 Didactisch concept

Nadere informatie

EBLOK LENT -2013 2012

EBLOK LENT -2013 2012 LENTEBLOK 2012-2013 LENTEBLOK 2012-2013 WAT DOEN WE IN DE LENTE? Al lijkt het er met alle sneeuw en kou nog niet op, de lente is toch echt in aantocht. Soms zie je al wat groene puntjes van de bloembollen

Nadere informatie

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2013 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Aanwijzing: Lees de verhalen op de borden boven de kist goed; er staan aanwijzingen op. Kijk goed in de kist. Valt je daar iets bijzonders op?

Aanwijzing: Lees de verhalen op de borden boven de kist goed; er staan aanwijzingen op. Kijk goed in de kist. Valt je daar iets bijzonders op? Ondergronds Opdrachten groepen 5, 6 en 7 In Ondergronds gaan kinderen aan de slag als een echte archeoloog. Ondergronds is een reconstructie van een archeologische opgraving. De leerlingen werken met echte

Nadere informatie

Nieuwsbrief, 01-07-2015

Nieuwsbrief, 01-07-2015 Nieuwsbrief, 01-07-2015 Laatste nieuwsbrief U leest nu de laatste nieuwsbrief van dit schooljaar. We hebben nog een goede 2 weken te gaan, met heel veel leuke activiteiten. Hierover leest u in deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Schoolreisjes. Kasteel Hernen.

Schoolreisjes. Kasteel Hernen. Kasteel Hernen Kinderfeestjes - Kasteel Cannenburch Schoolreisjes 2018 www.glk.nl/hernen Kasteel Hernen is een leuke én leerzame bestemming voor een schoolbezoek of schoolreisje. Neem een stap terug in

Nadere informatie

Zomervakantie Locatie Villa Okidoki Thema SMAAKMAKERS

Zomervakantie Locatie Villa Okidoki Thema SMAAKMAKERS Thema SMAAKMAKERS Het team heeft zich ingezet om er een gevarieerd vakantieprogramma van te maken. De week delen we zo in dat afwisselende activiteiten zoals sport, spel, koken, creatief aan bod komen.

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Ja, dat weet ik natuurlijk niet. Ik heb hem nog niet geprobeerd. Uitproberen? Wij? Dat doe je toch eerst met een beest?

Ja, dat weet ik natuurlijk niet. Ik heb hem nog niet geprobeerd. Uitproberen? Wij? Dat doe je toch eerst met een beest? cène 1 De musical start met een film. In de film zien we de klas. Er wordt les gegeven. Dit is een gewone situatie. Op een gegeven moment gaat de meester/juf weg. (3) C D E F Oooh wat is dit toch saai.

Nadere informatie

Beste ouders, verzorgers, jongens en meisjes, graag jullie aandacht voor onze info van deze week.

Beste ouders, verzorgers, jongens en meisjes, graag jullie aandacht voor onze info van deze week. 28 november 2014 Beste ouders, verzorgers, jongens en meisjes, graag jullie aandacht voor onze info van deze week. Algemeen nieuws Sinterklaas Wij volgen de gebeurtenissen in het Sinterklaasjournaal. De

Nadere informatie

op Het Streek tel ik mee!

op Het Streek tel ik mee! op Het Streek tel ik mee! CSG Het Streek Bovenbuurtweg voor mavo, havo, vwo, gymnasium en technasium Yes, dat vind ik leuk! Daar ben ik goed in! Leuk om dat bij jezelf te ontdekken. Op onze school aan

Nadere informatie

Programma Summerfun 2014

Programma Summerfun 2014 Programma Summerfun 2014 (onder voorbehoud) Hallo, In de zomervakantie organiseert Summerfun weer een aantal leuke en sportieve activiteiten. Wel iets minder dan in voorgaande jaren, maar toch nog genoeg

Nadere informatie

Samenvatting Kunst ABC

Samenvatting Kunst ABC Samenvatting Kunst ABC Week 1: Kunst algemeen + film, beeldhouwen en fotografie Info: Wat is kunst? Kunst kan verschillende soorten dans, muziek, schilderijen, toneel en beelden zijn. Beeldhouwkunst of

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Kindervakantieweek THE STARS

Kindervakantieweek THE STARS Kindervakantieweek 20-22 juli 2015 THE STARS Hutten bouwen Dit jaar zijn onze hutten ook ons «decor» want wij zijn echte «Sterren» Pagina 2 Theater en Musical We leren acteren en muziek maken als echte

Nadere informatie

WELKOM OP DE POPULIER! Scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum, havo en mavo

WELKOM OP DE POPULIER! Scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum, havo en mavo WELKOM OP DE POPULIER! Scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum, havo en mavo Binnenkort ga je naar de middelbare school. Den Haag heeft veel middelbare scholen. Dat is maar goed ook, want je kunt samen

Nadere informatie

Beste ouders en kinderen,

Beste ouders en kinderen, Beste ouders en kinderen, Voor U ligt alweer de derde brochure van het aanbod van onze Naschoolse Arrangementen voor schooljaar 2015-2016: N-ARR-G. (dit spreek je uit op zijn Engels als ENARRGY.De N van

Nadere informatie

Onderwijs met hoofd en hart

Onderwijs met hoofd en hart Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven Onderwijs met hoofd en hart www.altra.nl minigids_school2care.indd 1 18-06-15 14:22 Beste leerling, welkom bij School2Care! School2Care

Nadere informatie

Op zoek naar de verborgen middeleeuwse stad

Op zoek naar de verborgen middeleeuwse stad Dit is een speurtocht door Nijmegen. Op zoek naar de verborgen middeleeuwse stad van de gebroeders Van Limburg en Mariken van Nieumeghen. De hele route is ruim 3,5 kilometer lang. Als je alle informatie

Nadere informatie

Nieuwsbrief Oktober 2016 Door leerlingen en de mentor van V2Y

Nieuwsbrief Oktober 2016 Door leerlingen en de mentor van V2Y Nieuwsbrief Oktober 2016 Door leerlingen en de mentor van V2Y Beste ouders/verzorgers en docenten van V2y, Hierbij ontvangt u de enige echte digitale nieuwsbrief van klas V2y van t Hooghe Landt in het

Nadere informatie

5 lessen voor maar 5!!!

5 lessen voor maar 5!!! Aanbod naschoolse activiteiten Brede school Heemse 5 lessen voor maar 5!!! Toneelspelen Ontdek t! Lijkt het je leuk om op een podium te staan? Je in te leven in een ander? Een persoon of een typetje te

Nadere informatie

Maandag 24 juni geen school. Klimophetnieuws Spetterende BBQ met ouders, leerlingen op vrijdag 5 juli. Donderdag 13 juni Data om te onthouden

Maandag 24 juni geen school. Klimophetnieuws Spetterende BBQ met ouders, leerlingen op vrijdag 5 juli. Donderdag 13 juni Data om te onthouden Donderdag 13 juni 2019 Klimophetnieuws Spetterende BBQ met ouders, leerlingen op vrijdag 5 juli Het is weer bijna tijd voor de jaarlijkse BBQ. De ouderraad organiseert op vrijdag 5 juli heel veel leuke

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid: We gaan een ouderportaal inrichten zodat de communicatie ouders- school, school- ouders sneller en handiger verloopt.

Ouderbetrokkenheid: We gaan een ouderportaal inrichten zodat de communicatie ouders- school, school- ouders sneller en handiger verloopt. Nieuwsbrief 5 13-11-2015 Directienieuws We zijn alweer enige tijd bezig dit schooljaar en we willen u graag informeren over wat er dit schooljaar aan onderwijsontwikkelingen op de planning staat. Een uitgebreide

Nadere informatie

De herfstvakantie is van 19 tot 23 oktober 2015

De herfstvakantie is van 19 tot 23 oktober 2015 Oktober 2015 Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand oktober zijn: Stijn Zaaijer Lynn Bonvanie Jaylinn Meijering Luca Wildschut We wensen jullie allemaal een fijne tijd op onze school. De

Nadere informatie

AGENDA JARIGEN. We wensen jullie alvast een heel fijne verjaardag! Hartelijk gefeliciteerd.

AGENDA JARIGEN. We wensen jullie alvast een heel fijne verjaardag! Hartelijk gefeliciteerd. 3 februari 2017 nummer 10 AGENDA Ma 6 febr juf Nellie afwezig Wo 8 febr studieochtend kleutergroepen (alle kleuters zijn vrij) Vr 10 febr 1 e rapport (wordt uitgesteld naar 14 februari, zie verderop in

Nadere informatie

Educatief aanbod 2015-2016 Kasteel het Nijenhuis Basisonderwijs

Educatief aanbod 2015-2016 Kasteel het Nijenhuis Basisonderwijs Educatief aanbod 2015-2016 Kasteel het Nijenhuis Basisonderwijs Museum de Fundatie Sinds juni 2005 vormt het Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle met Kasteel het Nijenhuis in Heino samen Museum de Fundatie.

Nadere informatie

voor jongeren van 12-18 jaar

voor jongeren van 12-18 jaar voor jongeren van 12-18 jaar Het CIMT Zomerkamp - Noord Nederland Ben je tussen de 12 en de 18 jaar* en wil je graag handiger worden met je minder goede hand**? Houd je van een avontuur en ben je bereid

Nadere informatie

o.b.s. t Heidemeer, psz t Snatertje en kdv Monkie

o.b.s. t Heidemeer, psz t Snatertje en kdv Monkie o.b.s. t Heidemeer, psz t Snatertje en kdv Monkie Nieuwsbrief 14 april 2017 Postbus 58, 9610 AB, Sappemeer tel: 0598-394045 e-mail: directie@obsheidemeer.nl website: www.obsheidemeer.nl psz: 06-23762234

Nadere informatie

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor Het verhaal op reis groep 1-2 melle de muis Bijlagen Les 1 Les 1 - Bijlage 1 - brief kunstenaar 1 Lieve kinderen, Vandaag begint er een bijzonder project: HET VERHAAL OP REIS. Jullie gaan vandaag met elkaar

Nadere informatie

opdrachten voor een vrijetijdsticker

opdrachten voor een vrijetijdsticker Opdracht 1 Bezoek een museum, galerie of atelier in Zeeland Ga naar een museum, galerie of atelier, met je ouders, opa, oma of met vriendjes. Deelnemers herken je aan de Kinderkunstweekposter en het deelnamebordje.

Nadere informatie

De eerste weken zitten er alweer op. Naast het werken aan de gebruikelijke vakken taal, rekenen etc. staan er ook nog andere activiteiten op het

De eerste weken zitten er alweer op. Naast het werken aan de gebruikelijke vakken taal, rekenen etc. staan er ook nog andere activiteiten op het T6 De eerste weken zitten er alweer op. Naast het werken aan de gebruikelijke vakken taal, rekenen etc. staan er ook nog andere activiteiten op het programma. Op 23 september zijn we gestart met het voetbalproject

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 10 juni 2016

Nieuwsbrief 17 10 juni 2016 Nieuwsbrief 17 10 juni 2016 Agenda 13 t/m 15 juni 15 t/m 17 juni 22 juni 1 juli Schoolkamp groepen 3, 4 en 5 Schoolkamp groepen 6, 7 MR vergadering, 19.30 uur Uitgifte nieuwsbrief 18 Het groene schoolplein

Nadere informatie

De Vlaardingencultuur. leven in de steentijd

De Vlaardingencultuur. leven in de steentijd De Vlaardingencultuur leven in de steentijd INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 LES 1... 4 LES 2... 5 LES 3... 7 OPDRACHTEN... 8-12 2 Inleiding Voor u ligt de docentenhandleiding van het lespakket over de Vlaardingencultuur.

Nadere informatie

nieuwsbrief Dit leest u in deze nieuwsbrief:

nieuwsbrief Dit leest u in deze nieuwsbrief: nieuwsbrief Schooljaar 2015-2016 05-02-2016 U leest de nieuwsbrief van februari. De nieuwsbrief die nét voor de krokusvakantie uitkomt. Vandaag stond in het teken van carnaval. En wat was het een leuk

Nadere informatie