Casus Toezicht Kalverketen Beschrijving Soll en Business Case

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Casus Toezicht Kalverketen Beschrijving Soll en Business Case"

Transcriptie

1 Casus Toezicht Kalverketen Beschrijving Soll en Business Case Dit geanonimiseerde document is in licentie gegeven op basis van een Creative Commons Licentie.

2 Inleiding - Doel Dit document is opgesteld ten behoeve van de casus toezicht kalversector. In dit document is de gewenste situatie beschreven van het huidige proces en de bijbehorende informatievoorziening in de kalversector voor wat betreft de borging van de voedselveiligheid (de Soll situatie). De beschrijving wordt gebruikt om te komen tot een programma van eisen (PvE) en een functioneel ontwerp (FO) voor de bouw van het prototype InfoKalf. Dit document is opgesteld met de huidige situatie (Ist) als uitgangspunt. Het advies is om alvorens dit document te bestuderen eerst de Ist analyse van deze casus te lezen.

3 Inleiding Afbakening procesbeschrijvingen De processen in dit document beperken zich zo veel als mogelijk tot het verzorgen van een volledig inzicht in de toekomstige handelingen omtrent de voedsel keten informatie (VKI). Hierbij is vooral gericht op de kalverhouder en het slachthuis. Andere onderdelen als transport komen wel aan bod maar zijn gebleken niet van belang te zijn voor de VKI. Het document richt zich zo veel als mogelijk op het vastleggen van de stappen zoals wet- en regelgeving voorschrijven. Hierbij is waar mogelijk aangegeven waar de praktijk afwijkt van deze voorschriften. Hierbij komen ook enige grijze gebieden in beeld waarbij we kunnen spreken van common practice versus vigerend beleid.

4 Inleiding Totstandkoming en afstemming Deze procesbeschrijvingen zijn gebaseerd op de wettelijke eisen en regelingen en gevoerde gesprekken met de betrokkenen. Onderstaande partijen zijn geraadpleegd voor deze processen: nvwa VanDrie Group SKV PVV Mondfrans transport Ministerie van EL&I (VDC) PALI Group Vitelco (member of PALI Group)

5 Inleiding Geraadpleegde referten A Beleidsregel aanleveringstermijn VKI (VKI-03, versie 3.0) B VKI landbouwhuisdieren en gekweekt wild (VKI-01, , versie 8.0) C Formulier VKI (SKV) versie D Combiformulier nvwa PM keuring kleine slachthuizen ( versie 2.0) E Verzamelstaat Onderzoek Slachtdieren (VOS) ( versie 3.1) F Selectie landbouwhuisdieren AM keuring (RA ) G AM-keuring op een rood vlees slachthuis (versie 003, ) H Identificatie van runderen op het slachthuis (RA-05, concept) I Regeling identificatie en registratie van dieren ( geldigheidsdatum_ ) J K EU 2005/1, welzijn van dieren tijdens het vervoer

6 Inleiding Definities en afkortingen Blanke vleeskalveren Rosé vleeskalveren Officiele dierenarts Houder Kalverhouder SKV DR nvwa VKI UBN Meldingseenheid I&R mutadeoverzicht: Koppel Bedrijfsregister I&R Stallijst I&R transportverordening Voornamelijk met melk gevoerde vleeskalveren van max 8 maanden Niet noodzakelijk met melk gevoerde vleeskalveren van max 12 maanden Door de nvwa aangestelde gekwalificeerde dierenarts Een natuurlijke of rechtspersoon die permanent of Cjdelijk verantwoordelijk is voor dieren, ook Cjdens het vervoer of op een markt Houder van vleeskalveren op een vleeskalverhouderij SCchCng KwaliteitsgaranCe Vleeskalversector Dienst Regelingen van het ministerie van EL&I (nieuwe) Voedsel en Waren Autoriteit VoedselketeninformaCe conform de voorschrinen in verordening EU 853/2004, bijlage II, secce III Door de minister toegewezen Uniek Bedrijfs Nummer Het aan het UBN gekoppelde verblijfsadres van de dieren. Kan zijn een veehouderij, slachtplaats, keuringsterrein of veemarkt. IdenCficaCe & registrace systeem van DR Overzicht van alle aangevoerde en afgevoerde runderen betreffende een UBN, zoals geregistreerd in het I&R- systeem rund Groep dieren met dezelfde gezondheids- en immuniteitsstatus, die in eenzelfde lokaal of een zelfde uitloopruimte wordt opgefokt en die een epizoöcologische eenheid vormen Het bedrijfsregister vermeldt de runderen op het bedrijf en die in het I&R- systeem zijn geregistreerd. Ook de runderen die de laatste drie jaar zijn afgevoerd staan in het bedrijfsregister. Dit is een overzicht met de runderen die op een bepaalde datum (die je aangeen) op het betreffende UBN zijn geregistreerd. Te gebruiken om te controleren welke dieren op een UBN geregistreerd staan (is deelverzameling gegevens bedrijfsregister). Europese verordening met eisen aan dierenwelzijn bij transport van dieren (Verordening (EG) Nr. 1/2005 VAN DE RAAD van 22 december 2004 inzake de bescherming van dieren Cjdens het vervoer en daarmee samenhangende accviteiten en tot wijziging van de Richtlijnen 64/432/EEG en 93/119/EG en van Verordening (EG) nr. 1255/97)

7 Onderdeel A: Digitalisering VKI en terugkoppeling slachtkeuringsgegevens

8 Schematische weergave van de Ist (gericht op VKI) Van geboorte tot kalverhouder Bij de kalverhouder Van kalverhouder naar slachthuis Slachthuis AM Slachthuis PM Transport (Handelaar Transport) Transport Aanvoer Kalverhouder Slachthuis AM Slachthuis PM 1 (T-10) VKI InfoKalf en op Papier (door SKV) 2 3 (T-10/T-1) Wijzigingen op VKI papier (T-1) Beoordeling VKI door Slachthuis en Dierenarts obv InfoKalf 4 (T=0) Aankomst op slachthuis en derhalve dag van de slacht 5 (T+0.1) Schieten van de kalveren 6 (T+0.2) Scannen van de oormerken en controle VKI kalveren Gegevensstroom I&R (van geboorte, via aan- en afmeldingen, naar geslacht) Gegevensstroom Medicijnen (Boekhouding boer, Dierenarts [Vetcis]) 1 Start voedselketeninformatie, maar buiten Gegevensstroom VKI (Papier leidend voor proces, digitaal systemen als InfoKalf in InfoKalf) 1 In het geval van de VanDrie Group is er ook een medicijn registratie bij de VanDrie Group zelf

9 Ist: 1. (T-14) VKI InfoKalf en op Papier (door SKV) SKV doet vanaf 10 dagen voorafgaand aan de slacht altijd een eindcontrole van het koppel om de koppel te certificeren voor slacht in het kader van IKB. Omdat ze er toch zijn kan SKV, als de houder dat wil, ook het VKI-formulier opmaken, de houder tekent wel voor akkoord, want het is zijn verklaring. SKV maakt de VKI digitaal op in een database InfoKalf (oorspronkelijk voor antibiotica, vervolgens VKI). De houder krijgt vervolgens een papieren exemplaar die voor de rest van het proces leidend is! De Ist is volledig beschreven in het document Beschrijving IST informa:e processen kalf v2.0 van d.d. juni De in dit document beschreven Ist is een samenvaang daarvan gericht op het onderdeel VKI in rela:e tot de te bereiken Soll.

10 Ist: 2. (T-10/T-1) Wijzigingen op VKI papier Tussen opmaken VKI-formulier en aanleveren van de VKI formulieren ten behoeve van de keuring kunnen nog bijzonderheden / wijzigingen optreden, die worden nu op papier bijgeschreven. Wijzigingen kunnen bijvoorbeeld zijn dat kalveren die met bijzonderheden op de VKI staan aangemerkt voor transport worden verwijderd omdat deze alsnog niet kunnen worden geslacht op dat specifieke moment. Deze worden dan later voor slacht aangeboden. Het is tevens bijvoorbeeld mogelijk dat kalveren aan de VKI worden toegevoegd met bijzonderheden. De Ist is volledig beschreven in het document Beschrijving IST informa:e processen kalf v2.0 van d.d. juni De in dit document beschreven Ist is een samenvaang daarvan gericht op het onderdeel VKI in rela:e tot de te bereiken Soll.

11 Ist: 3. (T-1) Beoordeling VKI door Slachthuis en Dierenarts obv InfoKalf De slachterij beoordeelt de ontvangen elektronische VKI vóór de aankomst van dieren op de slachterij. Bij het ontbreken van de VKI of delen daarvan en bij de vermelding van bijzonderheden neemt de slachterij actie. Onvolledige VKI moet worden aangevuld voor het dier geslacht kan worden. Voor het nemen van maatregelen op basis van de VKI moet de slachterij een protocol opstellen. Een voorbeeld van een dergelijk protocol is beschikbaar bij de PVE. De slachterij kan dit protocol naar eigen inzicht aanpassen of uitbreiden. Na beoordeling van de VKI geeft de slachterij de VWA inzicht in de ontvangen VKI; de VWA kan dan bepalen of de levende of de geslachte keuring moet worden aangepast. Belangrijke conclusie is dat aangezien de bijzonderheden / wijzigingen op papier plaatsvinden en de beoordeling zoals hierboven beschreven op basis van de elektronische VKI men derhalve in de Ist met verouderde data werkt! De Ist is volledig beschreven in het document Beschrijving IST informa:e processen kalf v2.0 van d.d. juni De in dit document beschreven Ist is een samenvaang daarvan gericht op het onderdeel VKI in rela:e tot de te bereiken Soll. Bron: PVV (

12 Ist: 4. (T=0) Aankomst op slachthuis en derhalve dag van de slacht De papieren VKI komt met de transporteur mee naar het slachthuis. De Dierenarts AM beoordeeld na aankomst van de kalveren in de stal van het slachthuis de I&R, de gezondheid en gesteldheid van de dieren, het dierenwelzijn en of aangeduide afwijkingen conform afspraken apart worden gehouden en geeft zolang hij niet ingrijpt impliciet toestemming tot slachten waarna de kalveren vanuit de stal bij het slachthuis naar de slachtlijn gaan. De inhoud van de VKI wordt hierbij nu nagenoeg niet gebruikt. De Dierenarts AM legt zijn AM-bevindingen primair vast op de nvwa-stallijst. Doorgeven van de bevindingen aan de PM keuring in proces kan verschillen (doorbellen of aparte kaartjes op de karkassen, er lijkt geen vaste procedure te zijn). De bevindingen worden niet als VKI opgenomen. De VOS-lijst (verzamelstaat onderzoek slachtdieren) is een door de officiële dierenarts opgemaakte verzamelstaat van de keuringsresultaten van die slachtdag en bevat ook alle bevindingen van de AM keuring. Deze lijst wordt per slachtdag opgemaakt door de officiële dierenarts. De Ist is volledig beschreven in het document Beschrijving IST informa:e processen kalf v2.0 van d.d. juni De in dit document beschreven Ist is een samenvaang daarvan gericht op het onderdeel VKI in rela:e tot de te bereiken Soll.

13 Ist: 5. (T+0.1) Schieten van de kalveren Vanuit de stal worden de kalveren door een gang geleid zodat deze één voor één bij het schiet hokje terecht komen. Hier worden ze door middel van een schot in de kop van het kalf verdoofd en middels een kabelbaan aan de poten opgehesen. Het kalf wordt ontdaan van zijn kop en diverse handelingen vinden plaats aan het karkas. Door de verwijdering van de kop is het kalf gedood. In dit gedeelte van het proces wordt geen VKI gebruikt nog vergaard. Toch is het onderdeel van belang omdat het het punt markeert waarop een kalf niet meer levend gekeurd kan worden aan gezien het kalf gedood is. Dit punt maakt dus de scheiding tussen AM en PM. De kalveren worden op dit moment nog als koppel gezien en niet als individu herkent. De Ist is volledig beschreven in het document Beschrijving IST informa:e processen kalf v2.0 van d.d. juni De in dit document beschreven Ist is een samenvaang daarvan gericht op het onderdeel VKI in rela:e tot de te bereiken Soll.

14 Ist: 6. (T+0.2) Scannen van de oormerken en controle VKI kalveren Het scannen van de kalveren gebeurt circa 60 plaatsen voordat de PM keuring plaatsvindt (kan verschillen per slachterij maar doorgaans voldoende ruimte tussen scannen en keuring). Dit is het moment waarop de kalveren als individu worden herkent en de gegevens van het kalf in het geval van de VanDrie Group aan de haak van het karkas wordt gekoppeld (dit kan verschillen bij andere organisaties). Een medewerker van het slachthuis bereid iedere dag een lijst voor op basis van InfoKalf met kalveren die (bij de opmaak van de VKI door SKV op T-een wachttijd zitten of om een andere reden niet geslacht mogen worden.10) nog in. De medewerker van het slachthuis controleert de gescande kalveren met de lijst. Het komt 3 maal per jaar voor op de kalveren dat hier een kalf alsnog uit de slachtlijn moeten worden gehaald. De meeste kalveren op de lijst zijn door de houder alsnog op de houderij achtergehouden om op een later wel toegestaan moment alsnog het kalf ter slacht aan te bieden. Bij het scannen wordt ook een batch aangemaakt voor I&R die later op de dag in één keer wordt verwerkt. Dit heeft geen relatie tot VKI. De Ist is volledig beschreven in het document Beschrijving IST informa:e processen kalf v2.0 van d.d. juni De in dit document beschreven Ist is een samenvaang daarvan gericht op het onderdeel VKI in rela:e tot de te bereiken Soll.

15 Schematische weergave van de Soll (gericht op VKI) Van geboorte tot kalverhouder Bij de kalverhouder Van kalverhouder naar slachthuis Slachthuis AM Slachthuis PM Transport (Handelaar Transport) Transport Aanvoer Kalverhouder Slachthuis AM Slachthuis PM 1 (T-10) VKI InfoKalf (door SKV) 2 3 (T-10/T-1) Wijzigingen op VKI InfoKalf (T-1) Beoordeling VKI door Slachthuis en Dierenarts obv InfoKalf 4 (T=0) Aankomst op slachthuis en derhalve dag van de slacht 5 (T+0.1) Schieten van de kalveren 6 (T+0.2) Scannen van de oormerken en controle VKI kalveren Gegevensstroom I&R (van geboorte, via aan- en afmeldingen, naar geslacht) Gegevensstroom Medicijnen (Boekhouding boer, Dierenarts [Vetcis]) 1 Start voedselketeninformatie, maar buiten Gegevensstroom VKI (Digitaal leidend voor proces) systemen als InfoKalf 1 In het geval van de VanDrie Group is er ook een medicijn registratie bij de VanDrie Group zelf

16 Soll: 1. (T-14) VKI InfoKalf (door SKV) SKV doet vanaf 10 dagen voorafgaand aan de slacht een eindcontrole van het koppel om de koppel te certificeren voor slacht in het kader van IKB. Omdat ze er toch zijn kan SKV, als de houder dat wil, ook het VKI-formulier opmaken, de houder tekent wel voor akkoord, want het is zijn verklaring alleen nu middels een digitale handtekening SKV maakt de VKI digitaal op in een database InfoKalf (oorspronkelijk voor antibiotica, vervolgens VKI). De houder kan ook zelf een VKI aanmaken middels het InfoKalf portaal of middels de Helpdesk van SKV. De houder krijgt geen papieren exemplaar, digitaal is leidend! De houder kan wel ten aller tijde zelf een exemplaar printen vanuit InfoKalf. De Soll wijkt alleen op bepaalde punten af van de Ist. Alleen die punten zijn in detail beschreven. De overige onderdelen van het proces zijn niet gewijzigd in de casus.

17 Soll: 2. (T-10/T-1) Wijzigingen op VKI digitaal Tussen opmaken VKI en aanleveren van de kalveren ten behoeve van de keuring kunnen nog bijzonderheden / wijzigingen optreden, deze moeten nu middels het portaal InfoKalf, via de helpdesk of op andere digitale wijze in InfoKalf worden aangegeven. Wijzigingen kunnen bijvoorbeeld zijn dat kalveren die met bijzonderheden op de VKI staan aangemerkt voor transport worden verwijderd omdat deze alsnog niet kunnen worden geslacht op dat specifieke moment. Deze worden dan later voor slacht aangeboden. Het is tevens bijvoorbeeld mogelijk dat kalveren aan de VKI worden toegevoegd met bijzonderheden. De Soll wijkt alleen op bepaalde punten af van de Ist. Alleen die punten zijn in detail beschreven. De overige onderdelen van het proces zijn niet gewijzigd in de casus.

18 Soll: 3. (T-1) Beoordeling VKI door Slachthuis en Dierenarts obv InfoKalf De slachterij beoordeelt de ontvangen elektronische VKI vóór de aankomst van dieren op de slachterij. Bij het ontbreken van de VKI of delen daarvan en bij de vermelding van bijzonderheden neemt de slachterij actie. Onvolledige VKI moet worden aangevuld voor het dier geslacht kan worden. Voor het nemen van maatregelen op basis van de VKI moet de slachterij een protocol opstellen. Een voorbeeld van een dergelijk protocol is beschikbaar bij de PVE. De slachterij kan dit protocol naar eigen inzicht aanpassen of uitbreiden. Na beoordeling van de VKI geeft de slachterij de VWA inzicht in de ontvangen VKI; de VWA kan dan bepalen of de levende of de geslachte keuring moet worden aangepast. De VWA zou echter ook zelf middels InfoKalf de VKI al kunnen inzien. Belangrijke conclusie is dat aangezien de bijzonderheden / wijzigingen digitaal plaatsvinden, de beoordeling altijd plaatsvindt op basis van de meest up-to-date informatie. Dit levert een belangrijke kwalitatieve verandering op. De Soll wijkt alleen op bepaalde punten af van de Ist. Alleen die punten zijn in detail beschreven. De overige onderdelen van het proces zijn niet gewijzigd in de casus. Bron: PVV (

19 Soll: 4. (T=0) Aankomst op slachthuis en derhalve dag van de slacht Er komt géén papieren VKI meer met de transporteur mee naar het slachthuis. Aangezien deze geen functie meer heeft nu digitaal leidend is geworden. De Dierenarts AM (en of in plaats daarvan de ontvanger van het slachthuis) beoordeeld na aankomst van de kalveren in de stal van het slachthuis de I&R, de gezondheid en gesteldheid van de dieren, het dierenwelzijn en of aangeduide afwijkingen conform afspraken apart worden gehouden en geeft zolang hij niet ingrijpt impliciet toestemming tot slachten waarna de kalveren vanuit de stal bij het slachthuis naar de slachtlijn gaan. De inhoud van de VKI kan hierbij digitaal worden geraadpleegd. De Dierenarts AM (of ontvanger) legt zijn AM-bevindingen primair vast in InfoKalf. Doorgeven van de bevindingen aan de PM keuring in proces vinden dan ook plaats middels InfoKalf. De bevindingen gaan onderdeel uitmaken van de VKI. De VOS-lijst (verzamelstaat onderzoek slachtdieren) is een door de officiële dierenarts opgemaakte verzamelstaat van de keuringsresultaten van die slachtdag en bevat ook alle bevindingen van de AM keuring. Deze lijst wordt per slachtdag opgemaakt door de officiële dierenarts. Een gedeelte van deze verzamelstaat zal geautomatiseerd worden gegenereerd vanuit InfoKalf. De Soll wijkt alleen op bepaalde punten af van de Ist. Alleen die punten zijn in detail beschreven. De overige onderdelen van het proces zijn niet gewijzigd in de casus.

20 Soll: 5. (T+0.1) Schieten van de kalveren Vanuit de stal worden de kalveren door een gang geleid zodat deze één voor één bij het schiet hokje terecht komen. Hier worden ze door middel van een schot in de kop van het kalf verdoofd en middels een kabelbaan aan de poten opgehesen. Het kalf wordt ontdaan van zijn kop en diverse handelingen vinden plaats aan het karkas. Door de verwijdering van de kop is het kalf gedood. In dit gedeelte van het proces wordt geen VKI gebruikt nog vergaard. Toch is het onderdeel van belang omdat het het punt markeert waarop een kalf niet meer levend gekeurd kan worden aan gezien het kalf gedood is. Dit punt maakt dus de scheiding tussen AM en PM. De kalveren worden op dit moment nog als koppel gezien en niet als individu herkent. De Soll wijkt alleen op bepaalde punten af van de Ist. Alleen die punten zijn in detail beschreven. De overige onderdelen van het proces zijn niet gewijzigd in de casus.

21 Soll: 6. (T+0.2) Scannen van de oormerken en controle VKI kalveren Het scannen van de kalveren gebeurt circa 60 plaatsen voordat de PM keuring plaatsvindt (kan verschillen per slachterij maar doorgaans voldoende ruimte tussen scannen en keuring). Dit is het moment waarop de kalveren als individu worden herkent en de gegevens van het kalf in het geval van de VanDrie Group aan de haak van het karkas wordt gekoppeld (dit kan verschillen bij andere organisaties). De scan apparatuur is gekoppeld aan InfoKalf. InfoKalf bevat alle informatie wat betreft de VKI en derhalve ook die kalveren die vanwege bijzonderheden (nog) niet mogen worden geslacht. De medewerker van het slachthuis scant ieder kalf. Het systeem controleert of het kal door mag, dan wel apart gehouden moet worden. Het zal nog steeds wellicht 3 maal per jaar voorkomen op de kalveren dat hier een kalf alsnog uit de slachtlijn moeten worden gehaald. Echter nu zal dit proces elektronisch plaatsvinden en niet langer op basis van lijsten en spreadsheets. Bij het scannen wordt ook een batch aangemaakt voor I&R die later op de dag in één keer wordt verwerkt. Dit heeft geen relatie tot VKI en zal in de Soll niet wijzigen. De Soll wijkt alleen op bepaalde punten af van de Ist. Alleen die punten zijn in detail beschreven. De overige onderdelen van het proces zijn niet gewijzigd in de casus.

22 Terugkoppeling van slachtkeurgegevens Van geboorte tot kalverhouder Bij de kalverhouder Van kalverhouder naar slachthuis Slachthuis AM Slachthuis PM Slachthuis Aanvoer Kalverhouder Slachthuis AM Slachthuis PM AM Voedsel Keten Informatie tbv Keuring >>>>> > < Slachtkeurgegevens tbv kwaliteitverbetering > > De bevindingen van de AM keuring en de PM keuring worden opgeslagen in InfoKalf. Deze bevindingen zijn vervolgens beschikbaar voor de kalverhouder waar de kalveren vandaan kwamen en voor het slachthuis waar deze zijn geslacht. De kalverhouder en de slachterij kunnen deze gegevens gebruiken ter analyse voor verbeteringen binnen het proces.

23 Business Case voor onderdeel A, digitalisering VKI en terugkoppeling van slachtkeuringsgegevens Wat wijzigt er: Nr Ist Soll 1 Archivering van de VKI op papier Archivering digitaal in InfoKalf 2 Wijzigingen VKI op papier Wijzigingen digitaal in InfoKalf 3 Beoordeling VKI door Slachthuis digitaal obv verouderde gegevens Beoordeling VKI door Slachthuis digitaal obv up-to-date gegevens 4 Papieren VKI met transporteur naar slachthuis Digitaal opvraagbaar in InfoKalf 5 AM keuring middels VKI Papier AM keuring middels VKI InfoKalf 6 AM bevindingen middels papiertjes naar PM Am bevindingen in InfoKalf beschikbaar voor PM 7 Controle VKI kalveren bij scannen op papier Automatische controle VKI kalveren bij scannen middels koppeling InfoKalf 8 PM bevindingen in RSG PM bevindingen in InfoKalf 9 Opmaken VOS op papier Opmaken VOS digitaal met gegevens uit InfoKalf 10 Beperkte slachtkeuringsgegevens beschikbaar voor keten 11 Beperkte management informatie beschikbaar voor keten en toezichthouder Uitgebreide slachtkeurgegevens beschikbaar voor keten middels InfoKalf Verhoogde transparantie en beter beschikbare management informatie beschikbaar middels InfoKalf 1 De nummers komen overeen met de nummers in de tabellen op de volgende pagina s

24 Business Case voor onderdeel A, digitalisering VKI en terugkoppeling van slachtkeuringsgegevens (2) Effect en besparing van lasten 1 t/m 6 (PxQ): Nr Effect PxQ=AL 1 Het niet meer hoeven archiveren van de papieren VKI scheelt een kalverhouder circa 5 minuten per VKI (wijzigingen meegenomen) 2 Iedere wijziging op de VKI moet nu digitaal verschil met op papier is verwaarloosbaar 3 Beoordeling VKI door slachthuis is nu up-to-date en resulteert in een kwalitatieve verbetering 4 Er hoeft geen papieren versie met de transporteur mee te worden gegeven. De VKI niet meer uit het archief halen en controleren en meegeven scheelt circa 5 minuten per VKI 5 Dierenarts AM kan nu digitaal de VKI opvragen om te gebruiken tijdens zijn AM keuring. Papieren VKI hoeft nu niet meer te worden gearchiveerd, inschatting 3 minuten per VKI 6 De dierenarts AM kan zijn bevindingen in InfoKalf invoeren tbv de PM keuring en management informatie ipv het meesturen van formulieren en of naar de PM te lopen, besparing van circa 10 min per bevinding 5/60 X 40,- X 7365 (2010) VKI = ,-, echter het is een belangrijk kwalitatief element voor besparing in andere onderdelen 0,-, maar dit voorkomt fouten en extra werk als wordt geconstateerd dat er nieuwe informatie beschikbaar is. Besparing is derhalve aanwezig maar moeilijk te kwantificeren 5/60 X 40,- X 7365 (2010) VKI = /60 X 100,- X 7365 (2010) VKI = /60 X 100,- X 2000 (inschatting) bevindingen = De nummers komen overeen met de nummers in de tabel op eerste slide van de business case

25 Business Case voor onderdeel A, digitalisering VKI en terugkoppeling van slachtkeuringsgegevens (3) Effect en besparing van lasten 7 t/m 9 (PxQ): Nr Effect PxQ=AL 7 Iedere slachtdag maakt een medewerker van het slachthuis een lijst met alle VKI kalveren om deze te controleren bij de scanner met alle oormerken. Door koppeling met InfoKalf is dit niet langer nodig. Besparing 4 uur per slachtdag 8 PM bevindingen kunnen rechtstreeks in InfoKalf worden ingevoerd. InfoKalf kan eventueel worden gekoppeld aan RSG indien nodig voor nvwa. Geen besparing. 9 De informatie voor de VOS zit nu veelal in InfoKalf doordat de bevindingen AM en PM in InfoKalf zijn opgenomen. De VOS kan nu dus automatisch worden gegenereerd. Besparing 30 minuten per slachtdag 4 uur X 40,- X 150 (gemiddeld) slachtdagen X 9 slachthuizen = ,- geen directe besparingen voorzien echter is dit een belangrijke kwalitatieve stap voor andere onderdelen 30/60 X 100,- X 150 (gemiddeld) slachtdagen X 9 slachthuizen = De nummers komen overeen met de nummers in de tabel op eerste slide van de business case

26 Business Case voor onderdeel A, digitalisering VKI en terugkoppeling van slachtkeuringsgegevens (4) Effect en besparing van lasten 10 en 11 (PxQ): Nr Effect PxQ=AL 10 Doordat alle slachtkeurgegevens in InfoKalf zitten kunnen deze nu eenvoudig met de keten worden gedeeld. De keten kan deze informatie gebruiken om de kwaliteit van vee en vlees verder te verbeteren. Een besparing is niet berekent, maar kan wel aanwezig zijn. 11 Transparantie en betere management informatie kan leiden tot mogelijkheden voor andere toezichtsvormen. Geen directe besparing hoewel het nu eenvoudiger zal worden over management informatie te beschikken, dit kan in sommige gevallen dagen administratief werk schelen. De waarde van vlees kan stijgen door deze sluiting van de kwaliteitscirkel. Maar voor deze casus is dit puur kwalitatief. Onderdeel A van de casus met digitalisering van VKI is een fundament voor het verder benutten van informatie uit de primaire fase, hetgeen een basis kan zijn voor de ontwikkeling van ketenkeuring en het inrichten van het toezicht door één officiële dierenarts per slachthuis, met assistentie van één of meerdere officiële assistenten. De totale business case voor onderdeel A is naast de kwalitatieve aspecten en de op dit moment niet meetbare onderdelen ,- 1 De nummers komen overeen met de nummers in de tabel op eerste slide van de business case

27 Toekomstige mogelijkheden voor onderdeel A Na een volledige sector brede uitrol van digitale VKI zijn er diverse aanknopingspunten voor verdere reductie van lasten. Dit komt naast de belangrijke rol van digitale VKI als fundament voor onder andere ketenkeuring en de doelstelling van één dierenarts per slachthuis. Het is mogelijk om de medicijnen boekhouding van de kalverhouder te koppelen aan bijvoorbeeld Vetcis waardoor het invullen van het medicijngebruik en wachttijden op het VKI geautomatiseerd kunnen worden. Dit bespaard een houder en SKV die het formulier voor de houder invult circa 30 minuten per VKI. Een aanvullende post derhalve van 30/60 X 40,- X 7365 VKI = ,- Koppeling VKI met I&R. Indien zowel bij het transport van kalverhouder naar slachthuis als bij de doodmelding I&R gekoppeld is aan VKI kan een extra besparing worden behaald. De houder moet de kalveren afmelden en het slachthuis moet deze aanmelden en later doodmelden. Dit gebeurt allemaal op dezelfde dag. Nu gebeurt dat in batch bij het scannen van de kalveren in het slachthuis, een op zich al zeer efficiënt proces. Indien bij het scannen van de kalveren tijdens de slacht naast de controle VKI ook de afmelding I&R kan plaatsvinden dan scheelt dit voor de meeste slachterijen omstreeks 30 minuten per dag. Een aanvullende post derhalve van 30/60 X 40,- X 150 slachtdagen X 9 slachthuizen = ,- Indien de toezichthouder middels elektronische middelen bij de inspectie van transporten de I&R zou kunnen inzien en eventueel de VKI dan is het niet langer noodzakelijk om een papieren stallijst mee te voeren op transport. Dit kan de kalverhouder 10 minuten schelen door het niet langer hoeven printen en overhandigen van deze lijst aan de transporteur. De transporteur hoeft deze dan niet meer mee te voeren. Een aanvullende post derhalve van 10/60 X 40,-

28 Onderdeel B: Mogelijkheid en wenselijkheid van ketenkeuring in de kalversector

29 Onderzoek ketenkeuring Kalf zal leunen op de ervaringen bij Varken In de varkensketen is reeds ervaring opgedaan op het gebied van ketenkeuring. Of deze elementen ook over te nemen zijn naar de kalverketen moet nader worden onderzocht. De voornaamste verschillen tussen traditionele keuring en ketenkeuring zijn: Traditionele keuring Insnijdingen Ketenkeuring Mix van insnijdingen en visueel onderzoek Gebruik van informatie aan de slachtlijn Informatie uit de hele keten Relatief groot risico op kruisbesmetting Verlaagd risico op kruisbesmetting Arbeidsintensieve keuring Beperkte bijdrage voedselveiligheid Efficiënte keuring Grote bijdrage voedselveiligheid Geen zicht op status bedrijf Informatie over status bedrijf

30 Saldo voor partijen in de sector* Kalvermesters Slachterij Veterinair toezicht (overheid) Mogelijkheden om veterinaire begeleiding op bedrijven te verankeren Keuringskosten dalen door hogere bandsnelheden en goedkopere keuring Toezicht op controle wordt beter mogelijk Opzetten systemen voor informatieoverdracht Extra inspanning (informatieoverdracht) als bedrijf niet valt onder ketenkeuringsregime Betere prijs Aanpassing logistiek en slachtlijn (investeringen) Voordeel voor grote concerns die logistieke uitdaging (relatief) eenvoudig kunnen oppakken Het gebruik van informatie maakt betere beslissingen mogelijk Transparantie in de keten wordt beter realiseerbaar Betere voedselveiligheid door gerichte controle Keuringsinformatie gebruiken voor bedrijfs- en gezondheidsmanagement Stimulans tot vergaande ketenintegratie De organisatie van het toezicht in de slachterij wordt mogelijk eenvoudiger, en dus goedkoper * Bron: Invoering van zichtkeuring in de varkensvleesketen; analyse van consequenties

31 Business Case voor onderdeel B, Ketenkeuring Een sluitende business case voor ketenkeuring is pas te maken nadat nader onderzoek heeft plaatsgevonden naar de exacte aspecten van ketenkeuring voor de kalversector. Een formule om tot een berekening te komen bestaat uit het aantal geslachte kalveren per jaar en de kosten besparing door ketenkeuring per geslacht kalf geslachte kalveren per jaar* = per jaar Bron: l&vw=t Een Kalf is geen Varken. De business case voor varkens is zeer positief, echter kalfsvlees is aanzienlijk duurder dan vakensvlees en er worden veel meer varkens geslacht dan kalveren. Ook de kosten van de keuring bij varkens zal verschillen bij kalveren. Als we weten hoeveel er bespaard kan worden op de keuring van één kalf kan de business case verder worden uitgewerkt

32 Onderdeel C: Verkenning van de mogelijkheid en wenselijkheid van één dierenarts in de slachthuizen

33 Onderzoek naar één dierenarts per slachthuis zal in overleg plaatsvinden met het programma VRV van de VWA In de huidige situatie zijn bij het toezicht en de keuring in slachterijen op één locatie vaak meerdere officiële dierenartsen van de nvwa werkzaam. De toezichtslasten zouden kunnen worden verminderd als dit toezicht door minder officiële dierenartsen kan worden uitgevoerd. Als bedrijven hun eigen kwaliteitsborging verder verbeteren kan de nvwa zijn toezicht verder risicogericht uitvoeren. In het programma Vermindering Regeldruk Vleesketen (VRV) van de nvwa en bedrijfsleven wordt daar taakstellend aan gewerkt (25% vermindering regeldruk in 2015). Deze casus draagt als zodanig bij aan de taakstelling van VRV en zal daarom in nauw overleg met het VRV-programma worden uitgevoerd.

34 Business Case voor onderdeel C, Dierenarts Een sluitende business case voor dit onderdeel is pas te maken nadat nader onderzoek heeft plaatsgevonden naar de exacte mogelijkheden om met één dierenarts per locatie te werken. Echter als we hier een berekening zouden maken op basis van het meest haalbare scenario dan zou dit kunnen neerkomen op een besparing van 5 dierenartsen en 5 Assistenten. De besparing op de dierenartsen komen ten gunste van de slachthuizen. De besparing op de assistenten ten gunste van de toezichthouder aangezien deze nu niet worden betaald door de slachthuizen. 5 dierenartsen X 100,- per uur X 950 uren = ,- 5 Assistenten X 80,- per uur X 950 uren = ,- Mogelijke totale besparing van ,-

35 Kosten en baten van de Casus toezicht kalversector

36 Kosten en baten nader bekeken Kosten: - Eenmalige kosten casus = ,- - Jaarlijkse kosten ivm InfoKalf = ,- - Exploitatielasten VWA = PM - Exploitatielasten Sector = PM Totaal = ,- +2PM Baten: - Onderdeel A Digitalisering VKI = Onderdeel B Ketenkeuring (te grote onzekerheid) = PM - Onderdeel C Dierenarts (redelijke onzekerheid) = Toekomstige toevoegingen op onderdeel A = circa

Project: Efficiënter toezicht kalverslachterij

Project: Efficiënter toezicht kalverslachterij Project: Efficiënter toezicht kalverslachterij Dit geanonimiseerde document is in licentie gegeven op basis van een Creative Commons Licentie. INHOUDSOPGAVE 1 Projectomschrijving...3 1.1 Achtergrond...

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST SGGV CASUS TOEZICHT KALVERSECTOR

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST SGGV CASUS TOEZICHT KALVERSECTOR SAMENWERKINGSOVEREENKOMST SGGV CASUS TOEZICHT KALVERSECTOR Inleiding Op 1 november 2010 zijn wij allen gezamenlijk gestart met de uitvoering van de Sggv Casus Toezicht Kalversector. Deze casus had als

Nadere informatie

titel BELEIDSREGEL AANLEVERINGSTERMIJN VOEDSELKETEN INFORMATIE code VKI-03 versie 5 ingangsdatum pag. 1 van 6

titel BELEIDSREGEL AANLEVERINGSTERMIJN VOEDSELKETEN INFORMATIE code VKI-03 versie 5 ingangsdatum pag. 1 van 6 code VKI-03 versie 5 ingangsdatum 15-04-2016 pag. 1 van 6 versie datum toelichting 4 15-01-2013 Enkele kleine wijzigingen 5 21-03-2016 Format gewijzigd. Opnemen beoordeling VKI op afstand bij pluimvee,

Nadere informatie

Draaiboek Praktijktest Toezicht kalversector

Draaiboek Praktijktest Toezicht kalversector Draaiboek Praktijktest Toezicht kalversector Dit geanonimiseerde document is in licentie gegeven op basis van een Creative Commons Licentie. INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 3 1.1 Achtergrond van de casus

Nadere informatie

Intakerapportage casus Toezicht Kalversector

Intakerapportage casus Toezicht Kalversector Intakerapportage casus Toezicht Kalversector Dit geanonimiseerde document is in licentie gegeven op basis van een Creative Commons Licentie. Inhoudsopgave 1 Inleiding...4 1.1 Aanleiding... 4 1.2 Intakeproces...

Nadere informatie

Voorwaarden voor het niet splitsen van varkenskarkassen voor de postmortemkeuring. code RA-81 versie 04 ingangsdatum pag.

Voorwaarden voor het niet splitsen van varkenskarkassen voor de postmortemkeuring. code RA-81 versie 04 ingangsdatum pag. code RA-81 versie 04 ingangsdatum 01-05-2017 pag. 1 van 7 versie datum toelichting 02 07-12-2011 Update werkvoorschrift 03 24-02-2015 Revisie werkvoorschrift 04 01-05-2017 Update werkvoorschrift 1 ONDERWERP

Nadere informatie

Instructiedocument Beschrijving IST situatie

Instructiedocument Beschrijving IST situatie Instructiedocument Beschrijving IST situatie Samengesteld op basis van verkenningen binnen het programma Sggv, 2009-2012. Dit geanonimiseerde document is in licentie gegeven op basis van een Creative Commons

Nadere informatie

Plan van Aanpak sectorale implementatie digitale Voedselketeninformatie (dvki)

Plan van Aanpak sectorale implementatie digitale Voedselketeninformatie (dvki) Plan van Aanpak sectorale implementatie digitale Voedselketeninformatie (dvki) Dit geanonimiseerde document is in licentie gegeven op basis van een Creative Commons Licentie. INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding...3

Nadere informatie

Voorschriften module tweede verzamelslag en weideschapen

Voorschriften module tweede verzamelslag en weideschapen Voorschriften module tweede verzamelslag en weideschapen Voorschriften verzamelcentra Norm 01 01a AANVOERMOGELIJKHEDEN Voorafgaand aan de aanvoer dient een blokperiode te worden aangevraagd voor ofwel

Nadere informatie

Controleer of het Nederlandse verzamelcentrum een procedure heeft voor de beoordeling van kalveren op genoemde aandoeningen en ook toepast.

Controleer of het Nederlandse verzamelcentrum een procedure heeft voor de beoordeling van kalveren op genoemde aandoeningen en ook toepast. Het bestuur van De Stichting Brancheorganisatie Kalversector heeft, gelet op artikel 13 van de Algemene Voorwaarden IKB Vleeskalveren 2008 Blanke Vleeskalveren en de Algemene Voorwaarden IKB Vleeskalveren

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vitaal Kalf

Nieuwsbrief Vitaal Kalf De geldende Vitaal Kalf reglementen en voorschriften kunt u terug vinden op www.kalversector.nl. Nieuwsbrief Vitaal Kalf Deze nieuwsbrief wordt namens de SBK verstuurd door de SKV. Onderwerpen Vitaal Kalf:

Nadere informatie

Plan van Aanpak Toezicht kalversector

Plan van Aanpak Toezicht kalversector Plan van Aanpak Toezicht kalversector Dit geanonimiseerde document is in licentie gegeven op basis van een Creative Commons Licentie. INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding...3 1.1 Achtergrond...3 1.2 Opdracht...3

Nadere informatie

Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuizen landbouwhuisdieren

Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuizen landbouwhuisdieren Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuizen landbouwhuisdieren Divisie Veterinair & import Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Versie 1.0 Vraag Zijn er

Nadere informatie

VKI SANITEL: HANDLEIDING

VKI SANITEL: HANDLEIDING VKI SANITEL: HANDLEIDING Inhoud: Algemene onderdelen voor alle diersoorten P2 Onderdelen van de VKI specifiek voor een diersoort Varkens Pluimvee P8 P8 P10 Het terug opzoeken van een VKI/melding P12 VKI

Nadere informatie

MARKT of ERKEND VERZAMELCENTRUM

MARKT of ERKEND VERZAMELCENTRUM code PRDALG-01 versie 03 ingangsdatum 31-12-2015 pag. 1 van 10 versie datum toelichting 01 06-07-2013 Eerste versie 02 01-10-2013 - Eerste versie omgezet naar juiste lay-out - Inhoudelijk niets gewijzigd.

Nadere informatie

Vitaal, Gezond en Duurzaam kalf

Vitaal, Gezond en Duurzaam kalf Vitaal, Gezond en Duurzaam kalf Een optimale zorg voor het kalf. Dat is de kern van het plan Vitaal, Gezond en Duurzaam kalf van de Neder landse melk veehouderij, vleeskalver sector en Vee&Logistiek Nederland.

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 31 571 Voorstel van wet van het lid Thieme tot wijziging van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren in verband met het invoeren van een verplichte

Nadere informatie

1-sept sept-14 Gewijzigd per: 1-jul-17. Gewijzigd per: 1-juli-2018

1-sept sept-14 Gewijzigd per: 1-jul-17. Gewijzigd per: 1-juli-2018 Het bestuur van De Stichting Brancheorganisatie Kalversector heeft, gelet op artikel 13 van de Algemene Voorwaarden IKB Vleeskalveren 2008 Blanke Vleeskalveren en de Algemene Voorwaarden IKB Vleeskalveren

Nadere informatie

01 Waarom moet ieder paard een paspoort hebben?

01 Waarom moet ieder paard een paspoort hebben? Juni 2014 01 Waarom moet ieder paard een paspoort hebben? Het is een Europese verplichting, dat alle eenhoevigen ( paard, pony, ezel of zebra) een paspoort moeten hebben waarmee zij te identificeren zijn.

Nadere informatie

Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuis pluimvee en lagomorfen

Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuis pluimvee en lagomorfen Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuis pluimvee en lagomorfen Divisie Veterinair & import Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Versie 1.0 Vraag Voldoet

Nadere informatie

Geborgde dierenarts. Kansen en bedreigingen. Karien Koenders CvB lid varken VGV bestuur DAP Lintjeshof

Geborgde dierenarts. Kansen en bedreigingen. Karien Koenders CvB lid varken VGV bestuur DAP Lintjeshof Geborgde dierenarts Kansen en bedreigingen Karien Koenders CvB lid varken VGV bestuur DAP Lintjeshof agenda Korte terugblik Nieuwe ontwikkelingen Geborgde (Varkens)DA VBI incl. database en inzage opheffen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 44795 11 december 2015 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 7 december 2015, nr. WJZ/15103002, tot

Nadere informatie

BELTRACE FACTURATIE 1. Samenvattende beschrijving van het proces

BELTRACE FACTURATIE 1. Samenvattende beschrijving van het proces BELTRACE FACTURATIE Onderstaande bespreekt opzoeken facturatie en beheer facturatie van de Sanitracetoepassing, of hoe men kan komen tot de elektronische facturatie. Men start in het hoofdmenu steeds vanuit

Nadere informatie

Handleiding SG-Online

Handleiding SG-Online Handleiding SG-Online April 2011 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Inloggen... 4 2. Startscherm SG-Online... 5 3. Stalbezetting... 6 4. Registratie... 8 4.1. Geboortemelding...8 4.2. Aanvoermelding...11

Nadere informatie

KWALITEITSREGELING COMORE VEE EN VARKEN

KWALITEITSREGELING COMORE VEE EN VARKEN KWALITEITSREGELING COMORE VEE EN VARKEN I ALGEMENE VOORWAARDEN KWALITEITSREGELING COMORE VEE EN VARKEN Inleidende bepalingen Artikel 1 Voor de toepassing van deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017)

Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017) Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli 2017-31 december 2017) Datum: 26-03-2018 Versie: definitief Introductie Dit tabellenboek van de Naleefmonitor

Nadere informatie

Overeenkomst inzake de toepassing van de AV IKB Vleeskalveren 2008 Rosé Vleeskalveren. Certificerende Instantie. Kalverhouder (=UBN houder)

Overeenkomst inzake de toepassing van de AV IKB Vleeskalveren 2008 Rosé Vleeskalveren. Certificerende Instantie. Kalverhouder (=UBN houder) Certificerende Instantie en Kalverhouder (=UBN houder) Bedrijfsadres Postcode / vestigingsplaats E-mail UBN Postadres Postcode / woonplaats Hierna te noemen: contractant Overwegende dat dat door het Productschap

Nadere informatie

code RNDA-003 versie 3 ingangsdatum pag. 1 van 7

code RNDA-003 versie 3 ingangsdatum pag. 1 van 7 code RNDA-003 versie 3 ingangsdatum 01-03-2014 pag. 1 van 7 versie datum Toelichting 2 20-08-2013 Aanpassing aan nieuwe sjabloon en aanpassing aan gewijzigde regeling preventie 3 01-03-2014 Wijziging ivm

Nadere informatie

VARKENSSLACHTERIJ / UITSNIJDERIJ / VERWERKER

VARKENSSLACHTERIJ / UITSNIJDERIJ / VERWERKER VARKENSSLACHTERIJ / UITSNIJDERIJ / VERWERKER Normen voor varkensslachterij / uitsnijderij / verwerker Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. =

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de informatie over de voedselketen voor kalveren.

Omzendbrief met betrekking tot de informatie over de voedselketen voor kalveren. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de informatie over de voedselketen voor kalveren. Referentie PCCB/S2/GDS/262877 Datum 03/01/2014 Huidige versie

Nadere informatie

Datum 1 april 2019 Betreft Beantwoording vragen over toezicht en handhaving binnen het domein dierenwelzijn van de NVWA

Datum 1 april 2019 Betreft Beantwoording vragen over toezicht en handhaving binnen het domein dierenwelzijn van de NVWA > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postadres Postbus 43006 3540

Nadere informatie

Bron: NVWA directie Keuren, divisie O&D, afdeling O&O, team Levend vee

Bron: NVWA directie Keuren, divisie O&D, afdeling O&O, team Levend vee De exploitant van het slachthuis is (mede-)verantwoordelijk voor het welzijn van de slachtdieren tijdens het vervoer naar het slachthuis: volgens Vo 853/2004 moet hij een procedure opstellen en invoeren

Nadere informatie

Instructiedocument Samenwerkingsovereenkomst

Instructiedocument Samenwerkingsovereenkomst Instructiedocument Samenwerkingsovereenkomst Samengesteld op basis van verkenningen binnen het programma Sggv, 2009-2012. Dit geanonimiseerde document is in licentie gegeven op basis van een Creative Commons

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017)

Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017) Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli 2017-31 december 2017) Datum: 26-03-2018 Versie: 1 (definitief) Introductie Dit tabellenboek van de Naleefmonitor

Nadere informatie

Bijlage 2 bij WLZVL 030 NVWA

Bijlage 2 bij WLZVL 030 NVWA Bijlage 2 bij WLZVL 030 NVWA REGISTRATIEFORMULIER LETSELTELLING PLUIMVEESLACHTHUIS TELLEN AANTAL EN BEREKENEN % DIEREN MET LETSEL DAT TOE TE REKENEN IS AAN VANGEN Pluimveeslachthuis + EG nr.* Slachtdatum:

Nadere informatie

titel Werkvoorschrift voor exportcertificering van levende varkens vanuit Nederland code K-LV-VRKIU-01b6 versie 2 ingangsdatum pag.

titel Werkvoorschrift voor exportcertificering van levende varkens vanuit Nederland code K-LV-VRKIU-01b6 versie 2 ingangsdatum pag. code K-LV-VRKIU-01b6 versie 2 ingangsdatum 19-10-2018 pag. 1 van 5 Bijlage 6 - Maatregelentabel bij exportcertificering varkens De export kan alleen plaatsvinden indien de resultaten van de DOM-controle

Nadere informatie

Controlelijst: SI Erkenningverl. en -onderhoud Versie 1 januari 2019 Eigenaar: TO Slachtplaatsen

Controlelijst: SI Erkenningverl. en -onderhoud Versie 1 januari 2019 Eigenaar: TO Slachtplaatsen In de onderstaande inspectielijst zijn alleen de inspectievragen opgenomen die betrekking hebben op erkenningonderhoud. Deze inspectie wordt jaarlijks uitgevoerd bij alle slachthuizen inclusief wildbewerkingsinrichtingen.

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 129/28 UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2015/819 VAN DE COMMISSIE van 22 mei 2015 tot wijziging van bijlage F bij Richtlijn 64/432/EEG van de Raad met betrekking tot het formaat van de modelgezondheidscertificaten

Nadere informatie

WAAROM I&R S&G. Voedselveiligheid Voldoen aan EU verordening 21/2004 met registratie van

WAAROM I&R S&G. Voedselveiligheid Voldoen aan EU verordening 21/2004 met registratie van Traceerbaarheid WAAROM I&R S&G preventie dierziekten uitroeiing dierziekten voedselkwaliteit Voedselveiligheid Voldoen aan EU verordening 21/2004 met registratie van Bedrijven met dieren (houder; UBN)

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vitaal Kalf

Nieuwsbrief Vitaal Kalf De geldende Vitaal Kalf reglementen en voorschriften kunt u terug vinden op www.kalversector.nl. Nieuwsbrief Vitaal Kalf Deze nieuwsbrief wordt namens de SBK verstuurd door de SKV. Verschijningsdatum 27

Nadere informatie

OVEREENKOMST VARKENSHOUDER EN GEBORGDE VARKENSDIERENARTS, bijlage I van Reglement Geborgde Varkensdierenarts

OVEREENKOMST VARKENSHOUDER EN GEBORGDE VARKENSDIERENARTS, bijlage I van Reglement Geborgde Varkensdierenarts OVEREENKOMST VARKENSHOUDER EN GEBORGDE VARKENSDIERENARTS, bijlage I van Reglement Geborgde Naam tekenbevoegde varkenshouder hierna te noemen varkenshouder UBN nummer Adres Postcode + woonplaats IKB regeling

Nadere informatie

Risico s in de vleesketen. S. van Renssen

Risico s in de vleesketen. S. van Renssen Risico s in de vleesketen S. van Renssen Aanleiding Incidenten in de vleessector Paardenvleesschandaal, februari 2013 Berichten in de media dat vlees besmet zou zijn met fecaliën Berichten over het bijmengen

Nadere informatie

Vertaling. Overwegende:

Vertaling. Overwegende: Vertaling Protocol van akkoord over de voorwaarden voor de grensoverschrijdende handel in slachtdieren en slachtpluimvee tussen het Koninkrijk België, het Groothertogdom Luxemburg en de Franse Republiek.

Nadere informatie

Controle & Herstellen diergegevens schapen en geiten

Controle & Herstellen diergegevens schapen en geiten Instructie Controle & Herstellen diergegevens schapen en geiten I&R Dieren Waar vindt u I&R Dieren? 2 Dashboard 4 - Stallijst 4 - Nog niet verwerkte meldingen 7 - Signaleringen 7 Soorten meldingen en herstel

Nadere informatie

Cursus Geborgde Kalver Dierenarts (GKD) Teus Kreuger Lid College van Belanghebbenden

Cursus Geborgde Kalver Dierenarts (GKD) Teus Kreuger Lid College van Belanghebbenden Cursus Geborgde Kalver Dierenarts (GKD) 2014 Teus Kreuger Lid College van Belanghebbenden GKD valt onder de stichting Geborgde Dierenarts (sgd; dit is de regelinghouder) College van Belanghebbenden (CvB)

Nadere informatie

KALVERSLACHTERIJ / UITSNIJDERIJ / VERWERKER VERSIE 16-11-2011

KALVERSLACHTERIJ / UITSNIJDERIJ / VERWERKER VERSIE 16-11-2011 Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. Versie 1 Slachterij Personeel BLKSAP01 IKB certificaat

Nadere informatie

Ik heb de Inspecteur Generaal van de NVWA opdracht gegeven om de hierbij horende maatregelen tussen nu en uiterlijk een halfjaar te implementeren.

Ik heb de Inspecteur Generaal van de NVWA opdracht gegeven om de hierbij horende maatregelen tussen nu en uiterlijk een halfjaar te implementeren. > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit Bezoekadres Bezuidenhoutseweg

Nadere informatie

Programma van Eisen Digitale voedselketeninformatie Casus toezicht kalversector

Programma van Eisen Digitale voedselketeninformatie Casus toezicht kalversector Programma van Eisen Digitale voedselketeninformatie Casus toezicht kalversector Versie : 1.0 Datum :maart 2012 Auteur : werkgroep kalversector Sggv In licentie gegeven door het ministerie van Economische

Nadere informatie

titel Overdracht werkzaamheden pluimvee- en konijnenslachthuizen code PA-40 versie 9 ingangsdatum pag. 1 van 6

titel Overdracht werkzaamheden pluimvee- en konijnenslachthuizen code PA-40 versie 9 ingangsdatum pag. 1 van 6 code PA-40 versie 9 ingangsdatum 13-09-2018 pag. 1 van 6 versie datum toelichting 7 20-09-2011 Splitsen van het overdracht deel van de PM keuring en het toezicht op de bedrijfskeurders. Dit voorschrift

Nadere informatie

Garantiesysteem Tracering SKV-Vleeskalveren

Garantiesysteem Tracering SKV-Vleeskalveren 51 BIJLAGE IV CSR Garantiesysteem Tracering SKV-Vleeskalveren Het Garantiesysteem Tracering SKV Vleeskalveren (GTSKV) maakt onderdeel uit van het Controle- en Sanctiereglement SKV (CSR). 1. Doel en reikwijdte

Nadere informatie

BIJLAGE 6: OVEREENKOMST KALVERHOUDER, KALVEREIGENAAR EN DIERENARTS IKB VLEESKALVEREN 2008

BIJLAGE 6: OVEREENKOMST KALVERHOUDER, KALVEREIGENAAR EN DIERENARTS IKB VLEESKALVEREN 2008 BIJLAGE 6: OVEREENKOMST KALVERHOUDER, KALVEREIGENAAR EN DIERENARTS IKB VLEESKALVEREN 2008 Naam kalverhouder Registratienummer bedrijf (UBN) hierna te noemen: kalverhouder Naam dierenartspraktijk Naam dierenarts

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de informatie over de voedselketen voor varkens.

Omzendbrief met betrekking tot de informatie over de voedselketen voor varkens. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de informatie over de voedselketen voor varkens. Referentie PCCB/S2/GDS/975092 Datum 24/09/2013 Huidige versie

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 31362 31 oktober 2014 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 30 oktober 2014, nr. WJZ / 12313498,

Nadere informatie

KB I&R Pluimvee en konijnen Infosessie konijnenhouders

KB I&R Pluimvee en konijnen Infosessie konijnenhouders Dierengezondheidszorg Vlaanderen KB I&R Pluimvee en konijnen Infosessie konijnenhouders Torhout, 24/09/2018 Lier 28/09/2018 Philippe Gelaude, An Van Damme Doel? DGZ voorstellen Wat verandert er voor de

Nadere informatie

Controleren I&R registratie schapen voor graasdierpremie

Controleren I&R registratie schapen voor graasdierpremie Controleren I&R registratie schapen voor graasdierpremie Voordat u in uw Gecombineerde opgave 2017 graasdierpremie aanvraagt, is het belangrijk dat u, de I&R registratie controleert van uw schapen. U kunt

Nadere informatie

Datum 31 maart 2015 Betreft Beantwoording vragen over private kwaliteitssystemen in varkens- en kalversector

Datum 31 maart 2015 Betreft Beantwoording vragen over private kwaliteitssystemen in varkens- en kalversector > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Voor dierlijke producten verwijst dat begrip naar het land waarin het product geheel is verkregen, hetgeen, toegepast op vlees, betekent: het land waa

Voor dierlijke producten verwijst dat begrip naar het land waarin het product geheel is verkregen, hetgeen, toegepast op vlees, betekent: het land waa UITVOERINGSVERORDENING (EU) VAN DE COMMISSIE van 13 december 2013 tot vaststelling van de regels voor de toepassing van Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad, wat betreft

Nadere informatie

Tabellenboek Naleefmonitor grote roodvlees slachterijen

Tabellenboek Naleefmonitor grote roodvlees slachterijen Publicatie datum: 1812017 Introductie De NVWA heeft het toezicht op aangescherpt. Deze naleefmonitor geeft de naleving van de regels weer bij grote, waar 90% van de totale productie in Nederland wordt

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de uitvoering van het protocol voor het grensoverschrijdend handelsverkeer van slachtdieren tussen België, Frankrijk en

Nadere informatie

Bilaterale overeenkomst melk-/rundveehouder met de `geborgde rundveedierenarts bijlage 1 van het Reglement Geborgde Rundveedierenarts

Bilaterale overeenkomst melk-/rundveehouder met de `geborgde rundveedierenarts bijlage 1 van het Reglement Geborgde Rundveedierenarts melk-/rundveehouder met de `geborgde rundveedierenarts bijlage 1 van het Reglement OVEREENKOMST MELK- / RUNDVEEHOUDER EN GEBORGDE RUNDVEEDIERENARTS Naam tekenbevoegde veehouder Straat + Huisnummer Postcode

Nadere informatie

Geborgde dierenarts. Kansen en bedreigingen. Johan Kamp Lid CvB Varken De Oosthof dierenartsen Dierenkliniek Hellendoorn-Nijverdal

Geborgde dierenarts. Kansen en bedreigingen. Johan Kamp Lid CvB Varken De Oosthof dierenartsen Dierenkliniek Hellendoorn-Nijverdal Geborgde dierenarts Kansen en bedreigingen Johan Kamp Lid CvB Varken De Oosthof dierenartsen Dierenkliniek Hellendoorn-Nijverdal Geschiedenis van de Geborgde Dierenarts in een notendop 1. Waarom is het

Nadere informatie

KONIJNENSLACHTERIJ/ UITSNIJDERIJ / VERWERKER VERSIE 15-11-2012

KONIJNENSLACHTERIJ/ UITSNIJDERIJ / VERWERKER VERSIE 15-11-2012 Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. Versie 1 Slachten: Controle op slachthuis Personeel BLKSAP01 IKB certificaat Jaarlijks wordt het bedrijf

Nadere informatie

Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :... C NC Punten NA. 1.

Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :... C NC Punten NA. 1. Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 2026 Het samenbrengen van landbouwhuisdieren en vleeskalveren met het oog op verhandelen:

Nadere informatie

Kent u het bericht rechter gaat varkenstransport bekijken? 1)

Kent u het bericht rechter gaat varkenstransport bekijken? 1) Directie Landbouw De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 24 juli 2008 2070826230 DL. 2008/2218 2 oktober 2008

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 31 571 Voorstel van wet van het lid Thieme tot wijziging van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren in verband met het invoeren van een verplichte

Nadere informatie

titel Overdracht werkzaamheden pluimvee- en konijnenslachthuizen code PA-40 versie 8 ingangsdatum pag. 1 van 6

titel Overdracht werkzaamheden pluimvee- en konijnenslachthuizen code PA-40 versie 8 ingangsdatum pag. 1 van 6 code PA-40 versie 8 ingangsdatum 04-06-2013 pag. 1 van 6 versie datum toelichting 7 20-09-2011 Splitsen van het overdracht deel van de PM keuring en het toezicht op de bedrijfskeurders. Dit voorschrift

Nadere informatie

Naam kalverhouder : : geen / IKB Vleeskalveren Blank / IKB Vleeskalveren Rosé :... Postcode en woonplaats :

Naam kalverhouder : : geen / IKB Vleeskalveren Blank / IKB Vleeskalveren Rosé :... Postcode en woonplaats : OVEREENKOMST KALVERHOUDER, KALVEREIGENAAR EN GEBORGDE VLEESKALVERDIERENARTS Bijlage 1 van het Reglement Geborgde Vleeskalverdierenarts Bijlage 14 van de Algemene Voorwaarden IKB Vleeskalveren Naam kalverhouder

Nadere informatie

Hygiënisch werken Grote roodvleesslachthuizen

Hygiënisch werken Grote roodvleesslachthuizen De NVWA heeft het toezicht op slachthuizen aangescherpt. De naleefmonitor geeft de naleving van de regels weer op het gebied van hygiënisch werken bij grote roodvleesslachthuizen. Daar wordt % van productie

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie L 94/44 31.3.2004 VERORDENING (EG) Nr. 599/2004 VAN DE COMMISSIE van 30 maart 2004 tot vaststelling van een geharmoniseerd model voor een certificaat en inspectieverslag voor het intracommunautaire handelsverkeer

Nadere informatie

Handleiding registratie Het Drentse Heideschaap

Handleiding registratie Het Drentse Heideschaap Handleiding registratie Het Drentse Heideschaap 1 Inloggen 2 2 Aanwezige dieren 2 3 Invoeren lammeren 3 3.1 Levensnummer importeren 3 3.2 Invoeren dekkingen 3 3.3 Werkwijze invoeren lammeren 4 4 Invoeren

Nadere informatie

Digi Dossier - Aanmaken en koppelen scans concept_software

Digi Dossier - Aanmaken en koppelen scans concept_software In deze handleiding wordt uitgelegd op welke wijze: - het digitale dossier te benaderen is; - het digitale dosier is ingedeeld; - hoe gescande bescheiden gekoppeld kunnen worden aan een - persoon - object

Nadere informatie

CBD Kees Keet Januari Kalf Volg Systeem (KVS) Handleiding KVS app

CBD Kees Keet Januari Kalf Volg Systeem (KVS) Handleiding KVS app CBD Kees Keet Januari 2017 Kalf Volg Systeem (KVS) Handleiding KVS app Document context Dit document is een handleiding voor het gebruik van de KVS app die door SBK ter beschikking wordt gesteld. Deze

Nadere informatie

Convenant horizontaal toezicht tussen VION N.V. en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Convenant horizontaal toezicht tussen VION N.V. en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit Convenant horizontaal toezicht tussen VION N.V. en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit De partijen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (hierna te noemen NVWA), vertegenwoordigd door F.E.

Nadere informatie

Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen (Gemiddelde naleving in de periode 1 juli juni 2018)

Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen (Gemiddelde naleving in de periode 1 juli juni 2018) Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen (e naleving in de periode 1 juli 201530 juni 2018) Datum: 22102018 Versie: 1 (definitief) Introductie De NVWA heeft het toezicht op

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE BEDRIJFSGEASSISTEERDE KEURING

TOELICHTING BIJ DE BEDRIJFSGEASSISTEERDE KEURING TOELICHTING BIJ DE BEDRIJFSGEASSISTEERDE KEURING INHOUD I. DEFINITIES II. HOE GEBEURT DE BEDRIJFSGEASSISTEERDE KEURING? II.1. ANTEMORTEMKEURING II.2. POSTMORTEMKEURING II.2.1 De officiële dierenarts II.2.2.

Nadere informatie

code BIPVS-17 versie 01 ingangsdatum 11-11-2013 pag. 1 van 5

code BIPVS-17 versie 01 ingangsdatum 11-11-2013 pag. 1 van 5 code BIPVS-17 versie 01 ingangsdatum 11-11-2013 pag. 1 van 5 versie datum toelichting 01 11-11-2013 Dit voorschrift vervangt de op Schiphol gehanteerde afgesproken werkwijze. 1 Onderwerp Deze noodprocedure

Nadere informatie

BELTRACE FACTURATIE 1. Samenvattende beschrijving van het proces

BELTRACE FACTURATIE 1. Samenvattende beschrijving van het proces BELTRACE FACTURATIE Onderstaande bespreekt opzoeken facturatie en beheer facturatie van de Sanitracetoepassing, of hoe men kan komen tot de elektronische facturatie. Men start in het hoofdmenu steeds vanuit

Nadere informatie

Merken en registreren van schapen en geiten Nieuwe regels vanaf 1 januari 2010

Merken en registreren van schapen en geiten Nieuwe regels vanaf 1 januari 2010 Dit is een uitgave van Dienst Regelingen. www.minlnv.nl/loket Assen, oktober 2009 Merken en registreren van schapen en geiten Nieuwe regels vanaf 1 januari 2010 Inhoudsopgave 1 Nieuwe regels voor merken

Nadere informatie

REGLEMENT GEBORGDE VLEESKALVERDIERENARTS

REGLEMENT GEBORGDE VLEESKALVERDIERENARTS REGLEMENT GEBORGDE VLEESKALVERDIERENARTS Het bestuur van de Stichting Geborgde Dierenarts heeft op 18-11-2015 vastgesteld het navolgende REGLEMENT GEBORGDE VLEESKALVERDIERENARTS INLEIDENDE BEPALINGEN Voor

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. handelende in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. handelende in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 5289 6 april 2010 Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 26 maart 2010, nr. 115877, houdende

Nadere informatie

1 Onderwerp. 2 Wettelijke basis. 3 Begrippen. 4 Benodigdheden

1 Onderwerp. 2 Wettelijke basis. 3 Begrippen. 4 Benodigdheden code RNDIU-03 versie 14 ingangsdatum 29-08-2017 pag. 1 van 5 Versie datum toelichting 09 08-01-2016 Bremen, Hessen en Nedersaksen zijn art 10 geworden 10 26-02-2016 Toevoeging over IBR verklaring herkomstbedrijf

Nadere informatie

MEETMETHODE INTERPRETATIE VAN DE MEETMETHODE. 1-mrt-17 N.v.t. Administratief Controleer aanwezigheid van het HACCP-systeem.

MEETMETHODE INTERPRETATIE VAN DE MEETMETHODE. 1-mrt-17 N.v.t. Administratief Controleer aanwezigheid van het HACCP-systeem. A VK-A001 BIJLAGE III: EN BE- EN VERWERKERS (BEHORENDE BIJ BIJLAGE 1 EN KWALITEITSREGELING ) Het bestuur van de Stichting Brancheorganisatie Kalversector heeft, gelet op artikel 15 van de Algemene Voorwaarden

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STTSCOURNT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 37615 30 oktober 2015 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 24 oktober 2015, nr. WJZ/15134294, houdende

Nadere informatie

Ik Kies Bewust Nederlandse Varkens IKBNV OVEREENKOMST VARKENSHOUDER EN GECERTIFICEERDE DIERENARTS

Ik Kies Bewust Nederlandse Varkens IKBNV OVEREENKOMST VARKENSHOUDER EN GECERTIFICEERDE DIERENARTS Ik Kies Bewust Nederlandse Varkens IKBNV OVEREENKOMST VARKENSHOUDER EN GECERTIFICEERDE DIERENARTS Overwegende: de overeenkomst is opgesteld in het kader van de erkende kwaliteitsregeling Regeling IKB Nederland

Nadere informatie

Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen. Datum: Versie: 4 (definitief)

Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen. Datum: Versie: 4 (definitief) Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen Datum: 20092017 Versie: 4 (definitief) Introductie De NVWA heeft het toezicht op aangescherpt. Deze naleefmonitor geeft de naleving

Nadere informatie

Overeenkomst collecterende handelaar inzake de toepassing van de algemene voorwaarden Kwaliteitsregeling Vitaal Kalf

Overeenkomst collecterende handelaar inzake de toepassing van de algemene voorwaarden Kwaliteitsregeling Vitaal Kalf OVEREENKOMST COLLECTERENDE HANDELAAR INZAKE DE TOEPASSING VAN DE ALGEMENE VOORWAARDEN KWALITEITSREGELING VITAAL KALF Certificerende Instantie Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) en Naam

Nadere informatie

Zie mijn brief van 7 mei 2008 (28 286, nr. 215).

Zie mijn brief van 7 mei 2008 (28 286, nr. 215). Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 15 mei 2008 2070820240 VD.

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot het in de voedselketen brengen van duiven.

Omzendbrief met betrekking tot het in de voedselketen brengen van duiven. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 0 Omzendbrief met betrekking tot het in de voedselketen brengen van duiven. Referentie PCCB/S2/1291129 Datum 15/06/2015 Huidige versie 1.0 Van

Nadere informatie

Mailwisseling Hans Baaij en Wim van den Brink

Mailwisseling Hans Baaij en Wim van den Brink Mailwisseling Hans Baaij en Wim van den Brink Dit is de mailwisseling die wij hadden met Hans Baaij (Varkens in Nood) en Wim van den Brink (Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie) naar aanleiding van

Nadere informatie

1 Onderwerp. 2 Wettelijke basis

1 Onderwerp. 2 Wettelijke basis code RNDIU-02 versie 15 ingangsdatum 22-03-2017 pag. 1 van 8 Versie datum toelichting 02 10-10-2013 Omzetting naar nieuwe sjabloon, 1 correctie tav de testmethode 03 28-10-2013 Correctie onder 5.1, deense

Nadere informatie

Februari ,

Februari , I. Toepassingsgebied Productomschrijving GN-Code Land Rundvlees Varkensvlees Schapenvlees Slachtafval van runderen, varkens of schapen Varkensvet en -spek, niet gesmolten Darmen, blazen en magen van runderen,

Nadere informatie

Regeling identificatie en registratie van dieren (tekst geldig vanaf 01-01- 2010)

Regeling identificatie en registratie van dieren (tekst geldig vanaf 01-01- 2010) pagina 1 van 28 Regeling identificatie en registratie van dieren (tekst geldig vanaf 01-01- 2010) Regeling identificatie en registratie van dieren De Staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

Nadere informatie

Dierenbescherming Lectoraat Welzijn van Dieren Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. 13 oktober 2011

Dierenbescherming Lectoraat Welzijn van Dieren Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. 13 oktober 2011 Dierenbescherming Lectoraat Welzijn van Dieren Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie Vertrouwensloket Preventie Verwaarlozing Landbouwhuisdieren, Jan Veling Grenzen aan preventie Jan Veling

Nadere informatie

Protocol pluimveetransport bij hoge / lage omgevingstemperaturen Vastgesteld door het bestuur van Stichting AVINED op 15 mei 2018.

Protocol pluimveetransport bij hoge / lage omgevingstemperaturen Vastgesteld door het bestuur van Stichting AVINED op 15 mei 2018. Protocol pluimveetransport bij hoge / lage omgevingstemperaturen Vastgesteld door het bestuur van Stichting AVINED op 15 mei 2018. Inleiding Transport van dieren dient altijd plaats te vinden met aandacht

Nadere informatie

Controleer van 2 recente Eigen vervoer tot 65km valt hier BLKT01 Certificering. transporten of de transporteur AH buiten. QLL.

Controleer van 2 recente Eigen vervoer tot 65km valt hier BLKT01 Certificering. transporten of de transporteur AH buiten. QLL. Niet voor verspreiding. Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. Slachten Algemeen Deelname aan het Controleer van 2 recente Eigen vervoer tot 65km

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 3917 28 januari 2016 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 26 januari 2016, nr. WJZ / 16009052, houdende

Nadere informatie

Controlelijst: CL WBI Tracering Versie juli 2017 Eigenaar: TO Slachtplaatsen

Controlelijst: CL WBI Tracering Versie juli 2017 Eigenaar: TO Slachtplaatsen NR. Vragen Antwoord 1. Betreft deze inspectie een basis- of herinspectie? Basisinspectie / Herinspectie 2. Wordt er grof vrij wild in de huid ontvangen? 2.1 Wordt al het grof vrij wild met een GP verklaring

Nadere informatie

Gevolgen UDD-regeling voor veehouder en dierenarts

Gevolgen UDD-regeling voor veehouder en dierenarts Gevolgen UDD-regeling voor veehouder en dierenarts Zorgvuldig gebruik van antibiotica in de veehouderij Vanaf 1 maart 2014 gelden nieuwe regels voor het gebruik van antibiotica bij melkvee, varkens, vleeskalveren

Nadere informatie

KALVERSLACHTERIJ VERSIE 1.1, dd

KALVERSLACHTERIJ VERSIE 1.1, dd Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. BLKSAP01 BLKSAP01a BLKSAP01b BLKSAP01c BLKSAP02a

Nadere informatie