Staken van behandeling: wanneer?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Staken van behandeling: wanneer?"

Transcriptie

1 Staken van behandeling: wanneer? dr Erwin J.O. Kompanje Department of Intensive Care

2 Staken van ingestelde IC behandeling: wanneer? Eerst definieren! Staken: stoppen van iets omdat bijvoorbeeld de indicatie is komen te vervallen (het is zinloos geworden) IC Behandeling: orgaanfunctie ondersteunende of orgaanfunctievervangende behandeling (mechanische beademing, toediening vasoactieve medicatie, CVVH)

3 Staken van ingestelde IC behandeling: wanneer? Eerst definieren! Zinloos: zonder zin ; zonder wenselijk doel ; nutteloos

4 Staken van ingestelde IC behandeling: wanneer? Eerst definieren! Gebruik van het woord zinloos geeft aanleiding tot 2 vragen: 1. Zijn er medische handelingen of medische behandeling bij een specifieke patient met een bepaalde ziekte of klinische situatie die als zinloos of nutteloos kunnen worden bestempeld omdat we ervan uit kunnen gaan dat ze niet in het voordeel van de patient zijn?

5 Staken van ingestelde IC behandeling: wanneer? Eerst definieren! Gebruik van het woord zinloos geeft aanleiding tot 2 vragen: 2. Indien ja, zijn artsen en verpleegkundigen er moreel aan gehouden om deze behandelingen of behandeling te weigeren toe te passen of indien al toegepast deze te staken?

6 Staken van ingestelde IC behandeling: wanneer? Department of Intensive Care Adults Deze vragen zijn onvermijdelijk in de praktijk van IC geneeskunde, en ze serieus nemen behoort tot de professionele standaard van IC geneeskunde en IC verpleegkunde. Het antwoord op de 2e vraag is alleen te beantwoorden als duidelijk is hoe zinloos in de specifieke casus is bepaald!

7 Staken ingestelde IC behandeling: wanneer is de indicatie vervallen? 1. Als (door)behandelen niet meer in het voordeel is van de patient Omdat: Er geen verbetering in het ziekteproces is gekomen en het aannemelijk is dat dit ook niet meer gaat komen (op basis van pathofysiologische criteria) en omdat de patient niet zonder IC zorg kan (zinloosheid op basis van patho-fysiologische criteria)

8 Zinloosheid op basis van patho-fysiologische criteria Department of Intensive Care Adults Eerst definieren! Zinloos: zonder zin ; zonder wenselijk doel ; nutteloos Patho-fysiologische criteria : Symptomen of gevolgen van de ziekte (bijvoorbeeld irreversibel orgaanfalen, grens van orgaanfunctievervanging)

9 Zinloosheid op basis van patho-fysiologische criteria Department of Intensive Care Adults Patho-fysiologische criteria : Symptomen of gevolgen van de ziekte (bijvoorbeeld irreversibel orgaanfalen, grens van orgaanfunctievervanging) In principe moet elke intensivist dit accuraat weten vast te stellen!

10 Staken ingestelde IC behandeling: wanneer is de indicatie vervallen? 2. Als (door)behandelen niet meer in het voordeel is van de patient Omdat: De patient, weliswaar stabiel, niet meer zonder behandeling kan die op een IC moet plaatsvinden of die alleen daar kan plaatsvinden (mechanische beademing, CVVH) (zinloosheid op basis van organisatorische of rechtvaardigheidscriteria)

11 Zinloosheid op basis van organisatorische criteria of rechtvaardigheidscriteria Eerst definieren! Zinloos: zonder zin ; zonder wenselijk doel ; nutteloos Organisatorische criteria : Voor een bepaalde handeling of behandeling is alleen een indictaie binnen een bepaalde setting. Bijvoorbeeld mechanische beademing vindt alleen plaats op een IC, OK of via een centrum voor thuisbeademing.

12 Zinloosheid op basis van organisatorische criteria of rechtvaardigheidscriteria Department of Intensive Care Adults Eerst definieren! Zinloos: zonder zin ; zonder wenselijk doel ; nutteloos Rechtvaardigheidcriteria : Of er voor een bepaalde handeling of behandeling een indicatie is wordt bepaald door rechtvaardigheid: een eerlijke rechtvaardige verdeling van schaarse middelen. Bijvoorbeeld een thuisbeademingsapparaat of een plek in een chronisch dialysecentrum).

13 Staken ingestelde IC behandeling: wanneer is de indicatie vervallen? 3. Als (door)behandelen niet meer in het voordeel is van de patient Omdat: De verwachte kwaliteit van leven of kwaliteit van bestaan niet (meer) overeenkomt met wat de patient wil of wenst (subjectief oordeel patient)

14 Zinloosheid op basis van oordeel over kwaliteit van leven of kwaliteit van bestaan Department of Intensive Care Adults Eerst definieren! Zinloos: zonder zin ; zonder wenselijk doel ; nutteloos Kwaliteit van leven : [Komt voort uit de oncologie (circa 1970) waar er afgevraagd werd of verlenging van leven door chemotherapie opwoog tegn de belasting van bijwerkingen hiervan]. Subjectieve evaluatie van het leven. De mate van welbevinden, ervaren door een persoon (lichamelijk, psycho-sociaal).

15

16 Opname op de Intensive care door ernstige ziekte heeft een grote impact op gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven Ernstige sepsis heeft een grote impact op gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven bij patienten opgenomen op de Intensive care dr Jose Hofhuis [Health related quality of life in critically ill patients] Proefschrift 2008

17

18

19 Staken ingestelde IC behandeling: wanneer is de indicatie vervallen? 1. Patho-fysiologisch zinloos (bepaald door de behandelaars) 2. Psycho-sociaal zinloos (bepaald door patient of diens vertegenwoordigers) 3. Maatschappelijk zinloos (bepaald door politiek of andere beleidsmakers)

20 Het oordeel over de zin van behandelen Department of Intensive Care Adults 1. Een feitelijk oordeel (pathofysiologisch) 2. Een waardeoordeel (over kwaliteit van leven of bestaan) 3. Een organisatorisch oordeel (we kunnen de zorg wel/niet bieden) Over 1 heeft de professional expertise en soms de patient (of diens vertegenwoordiger) Over 2 heeft de patient (of diens vertegenwoordigers) expertise

21 Het oordeel over de zin van behandelen Department of Intensive Care Adults Unilaterale oordelen over zinloosheid (of juist de zin van behandeling) door een behandelaar zijn gevaarlijk In duidelijke gevallen: geen probleem, maar in complexere casus wel degelijk Paternalisme

22 Staken ingestelde IC behandeling: waarom? Department of Intensive Care Adults 1. Patho-fysiologisch zinloos (bepaald door de behandelaars) Alleen in extreme gevallen helder De onzekerheid van de expert Houvast aan (patho-)fysiologische parameters, richtlijnen, kennis

23 Staken ingestelde IC behandeling: als de patient daarom vraagt Wel of niet patho-fysiologisch zinloos (bepaald door de behandelaars) doet er niet meer toe. De patient bepaalt!

24 Staken ingestelde IC behandeling: als de patient daarom vraagt

25

26 Chemische of metabole onbalans, sensore deprivatie, depressie? Department of Intensive Care Adults

27 Kunnen naasten van de patient voorspellen wat de patient zou hebben gewild?

28 Kunnen naasten van de patient voorspellen wat de patient zou hebben gewild?

29

30

31 Beslist de dokter of de familie over het staken van de behandeling?

32 Beslist de dokter of de familie over het staken van de behandeling?

33 Hoe goed zijn dokters in het voorspellen van overleving?

34 Hoe goed zijn dokters in het voorspellen van overleving? mrs 1 = goede uitkomst; mrs 6 = dood

35 Hoe goed zijn dokters in het voorspellen van KvL? Kwaliteit van leven voorspelling door neurointensivisten Overall acuraat in 62% Voor goede uitkomst in 58% Voor slechte uitkomst 67%

36 Self-fulfilling prophecies Een SFP is een voorspelling (dat een bepaalde uitkomst aannemelijk of onafwendbaar is) die onafhankelijk van andere factoren de waarschijnlijkheid dat deze uitkomst inderdaad zal gebeuren vergroot.

37

38 Self-fulfilling prophecies Voorspellingen van een slechte uitkomst of een therapiegrens in intensive care geneeskunde kunnen (gezien de ernst van de ziekten en de afhankelijkheid van technische ondersteuning) gemakkelijk een self-fulfilling prophecy worden. Als de patient na het staken van de behandeling komt te overlijden kunnen de behandelaars zeggen: Zie je wel, de prognose was infaust...

39 Self-fulfilling prophecies De SFP wordt opgeheven als iemand deze doorbreekt en tegen de onjuiste aanname ingaat en tegen beter weten in toch gaat behandelen waarna een andere uitkomst gehaald wordt dan algemeen werd aangenomen als onafwendbaar

40 SFP kunnen leiden tot een toename van mortaliteit in een bepaald cohort van aandoeningen. Doorbreken van de SFP kunnen tot een daling van mortaliteit leiden (maar dan ook tot een stijging in morbiditeit!).

41

42 Maar SDFs zijn een noodzakelijke consequentie van beslissingen nemen in onzekere situaties (IC) Soms (vaak) is de uitkomst (overlijden) wel de beste uitkomst, maar niet altijd...

43 Een voorbeeld van doorbreken van een SFP door een familielid met mogelijk effect op toekomstig handelen

44 Foto: drs T.R.H. de Jong (SKZ-EMC Rotterdam) 2006

45 Baby Rianne 22 maart 1993 geboren Spina bifida hoog lumbaal (Th12-L3) 25 maart actieve levensbeeindiging (50 mgr Ketamine en 25 mgr Succinyl)

46 Getuige deskundige prof dr C. Versluys (kinderarts)

47 Getuige deskundige prof dr J.W. Wladimiroff (gynecoloog)

48

49

50

51

52 Foto: drs T.R.H. de Jong (SKZ-EMC Rotterdam) 2006

53 Foto: drs T.R.H. de Jong (SKZ-EMC Rotterdam) 2006

54 Foto: drs T.R.H. de Jong (SKZ-EMC Rotterdam) 2007

55 Foto s: drs T.R.H. de Jong (SKZ-EMC Rotterdam) 2012

56 Foto s: drs T.R.H. de Jong (SKZ-EMC Rotterdam) 2012

57 Self-fulfilling prophecies

58 Self-fulfilling prophecies Voorspellingen kunnen gedrag en hoop beinvloeden Patient, maar ook behandelaars Als een arts met enig gezag voorspelt dat een patient het niet zal halen zullen anderen (assistenten, VPK) is de kans heel groot dat zij daar naar gaan handelen

59 Een must read Department of Intensive Care Adults

60 Dood gaan op de IC: een self fulfilling prophecy? Een overtuiging in praktijk brengen

61 Dood gaan op de IC: een self fulfilling prophecy? Een overtuiging in praktijk brengen Als prognose accuraat is voorspeld en de patient overlijdt na staken behandeling, dan verandert het mechanisme van doodgaan, maar niet de uiteindelijke uitkomst. Maar als doodgaan aan de ziekte onzeker is en de patient sterft na staken van de behandeling, dan neemt de feitelijke mortaliteit toe.

62 Morele fictie Department of Intensive Care Adults Een morele fictie is een valse overtuiging om een morele standaard hoog te houden. door het staken van de mechanische beademing gaat een patient direct dood Feitelijk: de patient gaat dood omdat de arts de beademing heeft gestaakt. Hij veroorzaakt dus causaal gezien de dood van de patient. Morele fictie: de patient gaat dood aan zijn onderliggend lijden, niet omdat we de beademing staken

63 Morele fictie Department of Intensive Care Adults De arts is moreel verantwoordelijk voor de dood van de patient Direct causaal verband tussen de handeling (staken beademing) en het gevolg (dood van de patient) Morele fictie dient een doel: door te stellen dat de patient sterft aan de gevolgen van zijn ziekte en niet door het handelen van de arts, wordt de morele basis van de arts mag niet doden hoog gehouden

64 Dood gaan op de IC: een self-fulfilling prophecy? Een overtuiging in praktijk brengen

65 Klinische ethiek intensive care Department of Intensive Care Adults Klinische ethiek op de IC 37 overdenkingen uit de praktijk van intensive care en spoedeisendehulpverlening Intensive care staat vooral bekend om het medisch-technisch handelen bij ernstig zieke patiënten. Maar elke arts of verpleegkundige werkzaam op een IC weet dat er bij dit handelen zeer regelmatig ethische en juridische vragen rijzen. Hoe zit het met beroepsgeheim op de IC? Overlijdt een patiënt eerder als je hem morfine geeft na het staken van behandeling? Moet een schriftelijke wilsverklaring altijd worden opgevolgd? Wat moeten zij aan met marchanderende familieleden? Hoe staken zij op ethisch juiste wijze de behandeling als deze geen doel meer dient? Is orgaandonatie wel zo vanzelfsprekend als men algemeen aanneemt? Vragen die elke arts en verpleegkundige op een IC zal herkennen. ISBN NUR 897 In dit boek worden 37 van dit soort alledaagse ethische IC-problemen toegankelijk en dicht bij de praktijk blijvend geanalyseerd. Artsen en verpleegkundigen op de IC kunnen in de analyses een handvat vinden hoe zij in vergelijkbare situaties kunnen handelen. Dit boek vult een lacune in zowel de ethische als de medisch-verpleegkundige literatuur. Het brengt de praktijk en theorie van intensive-care-ethiek naadloos bij elkaar. Dr. Erwin J.O. Kompanje is senior-onderzoeker ethische en maatschappelijke consequenties van ernstige ziekte en klinisch ethicus intensive care op de Intensive care volwassenen van het Erasmus MC in Rotterdam. Erwin J.O. Kompanje Klinische ethiek op de IC Klinische ethiek op de IC 37 overdenkingen uit de praktijk van intensive care en spoedeisendehulpverlening Erwin J.O. Kompanje

66 Conclusies Department of Intensive Care Adults 1. Staken van behandeling kan in de meeste gevallen alleen op basis van pathofysiologische -, organisatorische -, rechtvaardigheids- en KvL oordelen 2. KvL oordeel is subjectief en kan niet door de behandelaars worden gevormd 3.De naasten van de patient zijn niet altijd de beste vertegenwoordigers van de wil van de patient

67 Conclusies 4. Naasten laten de beslissing te stoppen vaak aan de arts over, maar ook deze is niet altijd de beste vertegenwoordiger van de patient 5. De mortaliteit op een IC is een self-fulfilling prophecy 6. Zekerheid over de juistheid van de beslissing is dus niet in alle gevallen te krijgen

68 Groucho Marx ( )

69 Erasm us M C University M e d i c a l Center R o t t e r d a m Dep ar t ment o f I nt e ns i ve Care Ad ults

70 Department of Intensive Care

At the end of the day : moeten we stoppen?

At the end of the day : moeten we stoppen? At the end of the day : moeten we stoppen? Erwin J.O. Kompanje Department of Intensive Care Staken van ingestelde IC behandeling: waarom? Eerst definieren! Staken: stoppen van iets omdat bijvoorbeeld de

Nadere informatie

We gaan de behandeling staken

We gaan de behandeling staken We gaan de behandeling staken Communicatie met familieleden dr Erwin J.O. Kompanje Department of Intensive Care n = 1353 Survivors n = 1135 Non-survivors n = 218 analysis of 208 patients - WLS n = 174

Nadere informatie

Als genezing niet meer mogelijk is

Als genezing niet meer mogelijk is Als genezing niet meer mogelijk is Opname van patienten in de palliatieve fase van hun ziekte op de IC dr Erwin J.O. Kompanje Department of Intensive Care Palliatieve zorg op de IC Department of Intensive

Nadere informatie

Includeer hem maar in de studie. De familie is onderweg!

Includeer hem maar in de studie. De familie is onderweg! Includeer hem maar in de studie. De familie is onderweg! Ethiek van toestemming voor onderzoek in spoedeisende situaties dr Erwin J.O. Kompanje Department of Intensive Care Spoedeisend onderzoek op intensive

Nadere informatie

Erwin J.O. Kompanje. Klinische ethiek op de IC

Erwin J.O. Kompanje. Klinische ethiek op de IC Erwin J.O. Kompanje Klinische ethiek op de IC Erwin J.O. Kompanje Klinische ethiek op de IC 37 overdenkingen uit de praktijk van intensive care en spoedeisendehulpverlening Houten 2012 ISBN 978-90-313-8395-5

Nadere informatie

Erwin J.O. Kompanje. Afzien en staken van intensive-carebehandeling

Erwin J.O. Kompanje. Afzien en staken van intensive-carebehandeling Erwin J.O. Kompanje Afzien en staken van intensive-carebehandeling Erwin J.O. Kompanje Afzien en staken van intensivecarebehandeling Routeplanners voor de verpleegkundige praktijk Houten 2012 ISBN 978-90-313-8817-2

Nadere informatie

Staken van de behandeling op de IC wat zegt literatuur? Jacqueline Wallage AIOS Anesthesiologie 26 juli 2017

Staken van de behandeling op de IC wat zegt literatuur? Jacqueline Wallage AIOS Anesthesiologie 26 juli 2017 Staken van de behandeling op de IC wat zegt literatuur? Jacqueline Wallage AIOS Anesthesiologie 26 juli 2017 Inleiding Tegenwoordig overlijden patienten op de IC nadat wij besluiten met behandelen te staken

Nadere informatie

Door behandelen op de IC

Door behandelen op de IC Door behandelen op de intensive care Door behandelen op de IC W.E.S. symposium Rotterdam 10 maart 2011 Rik Gerritsen, intensivist Medisch Centrum Leeuwarden Doorbehandelen op de IC Doorbehandelen op de

Nadere informatie

Klinische Ethiek op de IC

Klinische Ethiek op de IC congres Klinische Ethiek op de IC 26 november 2010 - Jaarbeurs Utrecht Bestemd voor IC-verpleegkundigen, fellows (artsen) intensive care, arts- assistenten en intensivisten. Wat zijn de lange-termijn gevolgen

Nadere informatie

Overplaatsen van IC patienten tijdens de behandeling naar een andere IC. Erwin J.O. Kompanje Erasmus MC Rotterdam, Intensive Care

Overplaatsen van IC patienten tijdens de behandeling naar een andere IC. Erwin J.O. Kompanje Erasmus MC Rotterdam, Intensive Care Overplaatsen van IC patienten tijdens de behandeling naar een andere IC Erwin J.O. Kompanje Erasmus MC Rotterdam, Intensive Care Essentie van het probleem 1. Tekort aan IC bedden voor de behandeling van

Nadere informatie

Wanneer is een leven redden te duur? vv-ecmo on trial. dr Erwin J.O. Kompanje. Department of Intensive Care

Wanneer is een leven redden te duur? vv-ecmo on trial. dr Erwin J.O. Kompanje. Department of Intensive Care Wanneer is een leven redden te duur? vv-ecmo on trial dr Erwin J.O. Kompanje Department of Intensive Care Vergoeding van behandelingen, pakketprincipes CVZ 1 Noodzaak * 2 Effectiviteit 3 Kosteneffectiviteit

Nadere informatie

Inhoud. 3 Afzien van behandeling E ve n niet meer DNR Een minderwaardig leven?... 48

Inhoud. 3 Afzien van behandeling E ve n niet meer DNR Een minderwaardig leven?... 48 IX Inhoud 1 Toestemming voor behandeling................................................. 1 1.1 Hij weet niet wat hij zegt............................................................ 2 1.2 zich te onthouden

Nadere informatie

De hematologie patiënt op de IC. Mirelle Koeman, internist-intensivist

De hematologie patiënt op de IC. Mirelle Koeman, internist-intensivist De hematologie patiënt op de IC. Mirelle Koeman, internist-intensivist 3 juli 2013 Inhoud. Hoe het was. En nu? Complicaties Klinisch vraagstuk Wat gebeurt er? Rol van vroege NIV Hoe doen wij het? Conclusie

Nadere informatie

Behandel eerst, vraag later

Behandel eerst, vraag later Behandel eerst, vraag later Het toepassen van deferred consent bij spoedeisend onderzoek dr Erwin J.O. Kompanje Universitair docent klinische ethiek Klinisch ethicus Intensive care geneeskunde Department

Nadere informatie

De praktijk van deferred consent bij spoedeisend onderzoek

De praktijk van deferred consent bij spoedeisend onderzoek De praktijk van deferred consent bij spoedeisend onderzoek dr Erwin J.O. Kompanje Universitair docent klinische ethiek Klinisch ethicus Intensive care geneeskunde Het effect van wel/niet gebruik van Deferred

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting 7

Samenvatting. Samenvatting 7 Samenvatting Levensbeëindiging het veroorzaken of bespoedigen van de dood door het toedienen van een middel met het doel het leven te bekorten is strafbaar als doodslag of moord. Onder omstandigheden kan

Nadere informatie

Corine Nierop- van Baalen 3 april 2017 Utrecht

Corine Nierop- van Baalen 3 april 2017 Utrecht Corine Nierop- van Baalen canierop@alrijne.nl 3 april 2017 Utrecht Inhoud Casus Betekenis hoop palliatieve patiënten met kanker Moeilijkheden die hulpverleners hierbij ondervinden Casus Wat kunnen we doen?

Nadere informatie

1.1 De Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) en afzien of staken van behandeling (patiënt ouder dan 16 jaar)

1.1 De Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) en afzien of staken van behandeling (patiënt ouder dan 16 jaar) Algemeen. De Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) en afzien of staken van behandeling (patiënt ouder dan 6 jaar) 2.2 Algemeen, toestemming bij beslissingsonbekwaamheid (WGBO) 6.3 Het

Nadere informatie

Behandelbeperkingen, wel of niet reanimeren?

Behandelbeperkingen, wel of niet reanimeren? Behandelbeperkingen, wel of niet reanimeren? Wanneer u in Bernhoven wordt opgenomen, wordt met u ook over behandelbeperkingen gesproken. U kunt met uw arts bespreken of u onder bepaalde omstandigheden

Nadere informatie

Basisscholing Palliatieve Zorg voor artsen 2 november 2006 Nationaal Congres Palliatieve Zorg Sasja Mulder Onderwijs in palliatieve zorg in de medische specialisten opleiding 2001 2003 COPZ project ontwikkeling

Nadere informatie

Bijlage B 2.1 Leidraad bij de kwalitatieve interviews 1

Bijlage B 2.1 Leidraad bij de kwalitatieve interviews 1 Bijlage B 2.1 Leidraad bij de kwalitatieve interviews 1 Toelichting (leidraad) bij de wijze waarop tekst is afgedrukt: CAPS Vet Normaal Cursief aanduiding van onderdelen de vraag zo stellen aspecten die

Nadere informatie

Corine Nierop- van Baalen Verpleegkundig specialist oncologie 23 maart 2018 Amersfoort

Corine Nierop- van Baalen Verpleegkundig specialist oncologie 23 maart 2018 Amersfoort Corine Nierop- van Baalen Verpleegkundig specialist oncologie 23 maart 2018 Amersfoort Inhoud Oefening Betekenis hoop palliatieve patiënten met kanker Moeilijkheden die hulpverleners hierbij ondervinden

Nadere informatie

Betekenis van hoop bij mensen met kanker

Betekenis van hoop bij mensen met kanker Betekenis van hoop bij mensen met kanker Corine Nierop- van Baalen Verpleegkundig specialist oncologie Onderzoeker/ docent lectoraat oncologische zorg 1 april 2019 Utrecht Inhoud Oefening Betekenis hoop

Nadere informatie

Praten over behandelwensen en -grenzen

Praten over behandelwensen en -grenzen Praten over behandelwensen en -grenzen Praten over behandelwensen en -grenzen Informatie voor patiënten en familie Inleiding Als patiënt komt u in het UMC Utrecht met een bepaalde behandelwens. Meestal

Nadere informatie

Hoop doet leven, al is het maar voor even. Corine Nierop- van Baalen 3 december 2014 Ede

Hoop doet leven, al is het maar voor even. Corine Nierop- van Baalen 3 december 2014 Ede Hoop doet leven, al is het maar voor even Corine Nierop- van Baalen canierop@diaconessenhuis.nl 3 december 2014 Ede Inhoud Betekenis hoop palliatieve patiënten met kanker Moeilijkheden die hulpverleners

Nadere informatie

de rol van de forensisch arts

de rol van de forensisch arts de rol van de forensisch arts 16-02-2012 Arts en Strafrecht Peter Paul Bender forensisch arts KNMG Forensisch Artsen Rotterdam Rijnmond bender@farr.nl programma: - de forensisch arts - arts en strafrecht

Nadere informatie

We hebben nog een experimentele behandeling. Ethiek van werving en selectie van kwetsbare proefpersonen. dr Erwin J.O. Kompanje

We hebben nog een experimentele behandeling. Ethiek van werving en selectie van kwetsbare proefpersonen. dr Erwin J.O. Kompanje We hebben nog een experimentele behandeling Ethiek van werving en selectie van kwetsbare proefpersonen dr Erwin J.O. Kompanje Department of Intensive Care Werven van proefpersonen (patienten en gezonde

Nadere informatie

DNR EEN ZORGVULDIGE AFWEGING VAN WAT MEDISCH NOG ZINVOL IS

DNR EEN ZORGVULDIGE AFWEGING VAN WAT MEDISCH NOG ZINVOL IS DNR EEN ZORGVULDIGE AFWEGING VAN WAT MEDISCH NOG ZINVOL IS Een zorgvuldige afweging van wat medisch (nog) zinvol is... Soms biedt een medische behandeling geen oplossing meer voor een bestaand medisch

Nadere informatie

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie Onderdeel van de patiëntenbrochure Spreek tijdig over het levenseinde. - www.knmg.nl/spreken-over-levenseinde Achtergrondinformatie Hieronder leest u achtergrondinformatie die u kan helpen om het gesprek

Nadere informatie

Wensen rond de laatste levensfase

Wensen rond de laatste levensfase Wensen rond de laatste levensfase Ouderen en zelfbeschikking Dorothea Touwen Docent en onderzoeker Medische Ethiek WASSENAAR, 31 OKTOBER 2018 Punten ter bespreking Wensen in deze fase van uw leven Wensen

Nadere informatie

Post-MDO-praatje Behandelwensen in het Radboudumc. Bernard Fikkers, 6 april 2016

Post-MDO-praatje Behandelwensen in het Radboudumc. Bernard Fikkers, 6 april 2016 Post-MDO-praatje Behandelwensen in het Radboudumc Bernard Fikkers, 6 april 2016 Voorbeeld: dhr D, 61 jr., C1A 2003: acromegalie bij hypofyseadenoom wv hydrocortison 2015, vanaf mei: BB-pijn o.b.v. galsteenlijden

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/21978 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/21978 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/21978 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Goeij, Moniek Cornelia Maria de Title: Disease progression in pre-dialysis patients:

Nadere informatie

Kunnen wij ook het laatste stuk van ons levenspad in eigen regie afleggen?

Kunnen wij ook het laatste stuk van ons levenspad in eigen regie afleggen? Kunnen wij ook het laatste stuk van ons levenspad in eigen regie afleggen? Maaike Veldhuizen Arts palliatieve zorg in het Elkerliek ziekenhuis, palliatief consulent en SCEN arts Ingrid van Asseldonk, verpleegkundige

Nadere informatie

Geschiedenis en oorsprong van de Intensive Care zorg. Jozef Kesecioglu UMC Utrecht

Geschiedenis en oorsprong van de Intensive Care zorg. Jozef Kesecioglu UMC Utrecht Geschiedenis en oorsprong van de Intensive Care zorg Jozef Kesecioglu UMC Utrecht Ernstig zieke patiënten worden verpleegd in een apart gedeelte van een ziekenhuis, met speciale verpleegkundigeen medische

Nadere informatie

Dementie Inzicht. Omgaan met de veranderingen bij mensen met dementie

Dementie Inzicht. Omgaan met de veranderingen bij mensen met dementie Dementie Inzicht Omgaan met de veranderingen bij mensen met dementie Colofon 2015 SAAM Uitgeverij, Hillegom Auteurs M. A. van der Ploeg A. J. de Mooij Illustraties E. E. ten Haaf Vormgeving Design4Media,

Nadere informatie

Tijdig spreken over het levenseinde

Tijdig spreken over het levenseinde Tijdig spreken over het levenseinde foto (c) Ben Biondina voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl Cliëntenbrochure van Goedleven foto (c) Jan Kooren voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl 1.

Nadere informatie

Zorgvuldig handelen rond het levenseinde

Zorgvuldig handelen rond het levenseinde Zorgvuldig handelen rond het levenseinde Zo uniek als mensen Moeilijke beslissingen rond de laatste levensfase Met deze folder willen wij u informeren over het levenseindebeleid van Vivantes Zorggroep.

Nadere informatie

Palliatieve sedatie. 21 oktober 2014 Elgin Gülpinar, ANIOS IC

Palliatieve sedatie. 21 oktober 2014 Elgin Gülpinar, ANIOS IC Palliatieve sedatie 21 oktober 2014 Elgin Gülpinar, ANIOS IC Casus Patient, 78 jr Overname ander ziekenhuis i.v.m. respiratoire insufficiëntie Voorgeschiedenis COPD, Hypertensie, DM II, PAF Nefrectomie

Nadere informatie

Informatie over euthanasie

Informatie over euthanasie Informatie over euthanasie Inleiding Euthanasie is een onderwerp waar mensen heel verschillend over kunnen denken. Wat u van euthanasie vindt, hangt onder meer af van uw (religieuze) achtergrond, opvoeding,

Nadere informatie

staken van behandeling (patiënt ouder dan 16 jaar)... 2

staken van behandeling (patiënt ouder dan 16 jaar)... 2 IX Inhoud Algemeen............................................................................ De Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) en afzien of staken van behandeling (patiënt ouder

Nadere informatie

Richtlijn Forensische Geneeskunde Late zwangerschapsafbreking

Richtlijn Forensische Geneeskunde Late zwangerschapsafbreking Richtlijn Forensische Geneeskunde Late zwangerschapsafbreking Inhoudsopgave 1. Onderwerp. Doelstelling 3. Toepassingsgebied 4. Uitgangspunten zorgvuldigheidseisen LZA op maternale indicatie 5. Werkwijze

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen In deze folder leest u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelbeperking zijn niet reanimeren en

Nadere informatie

Hoop doet leven, al is het maar voor even. Corine Nierop- van Baalen 1 juni 2015 Breda

Hoop doet leven, al is het maar voor even. Corine Nierop- van Baalen 1 juni 2015 Breda Hoop doet leven, al is het maar voor even Corine Nierop- van Baalen canierop@diaconessenhuis.nl 1 juni 2015 Breda Inhoud Betekenis hoop palliatieve patiënten met kanker Moeilijkheden die hulpverleners

Nadere informatie

Palliatieve zorg bij eindstadium van COPD. Mariska Koster, longarts, medisch adviseur

Palliatieve zorg bij eindstadium van COPD. Mariska Koster, longarts, medisch adviseur Palliatieve zorg bij eindstadium van COPD Mariska Koster, longarts, medisch adviseur Hadrianus zoals een zeeman die terugkeert naar de archipel, uit de nevelen de kustlijn ziet opdoemen, zo begin ik het

Nadere informatie

Afzien (withholding) van behandeling

Afzien (withholding) van behandeling 11 Afzien (withholding) van behandeling.1 Beslissen niet (meer) cardiopulmonaal te reanimeren bij een circulatiestilstand 1. Beslissen bij ventilatoire en/of respiratoire insufficiëntie en bij apneu niet

Nadere informatie

Impact IC opname: wat doen we een patiënt aan? Symposium Grenzen aan de (IC) zorg J.G. van der Hoeven

Impact IC opname: wat doen we een patiënt aan? Symposium Grenzen aan de (IC) zorg J.G. van der Hoeven Impact IC opname: wat doen we een patiënt aan? Symposium Grenzen aan de (IC) zorg J.G. van der Hoeven relatief jong - gebeurtenis niet verwacht - niet besproken prognose overleving korte termijn 30% -

Nadere informatie

Start, afbouw en stop van voedingstherapie bij zware neuroschade. AZ Nikolaas

Start, afbouw en stop van voedingstherapie bij zware neuroschade. AZ Nikolaas Start, afbouw en stop van voedingstherapie bij zware neuroschade Dr. C. Jadoul Neuroloog AZ Nikolaas 1 Casus: recidief slikpneumonie Dame 75 jaar Spoed: algemeen achteruit (mentaal en fysiek) Antec: Parkinson

Nadere informatie

Delirium op de Intensive Care (IC)

Delirium op de Intensive Care (IC) Deze folder is bedoeld voor de partners, familieleden, naasten of bekenden van op de Intensive Care (IC) afdeling opgenomen patiënten. Door middel van deze folder willen wij u als familie* uitleg geven

Nadere informatie

Discussiebijeenkomst WAT KOM JE TEGEN BIJ EEN COPD PATIËNT MET ERNSTIGE ZIEKTELAST

Discussiebijeenkomst WAT KOM JE TEGEN BIJ EEN COPD PATIËNT MET ERNSTIGE ZIEKTELAST Discussiebijeenkomst WAT KOM JE TEGEN BIJ EEN COPD PATIËNT MET ERNSTIGE ZIEKTELAST Vrijdag 23 september 2016 Toelichting PAO Heyendael organiseert in samenwerking met Universitair Centrum Chronische Ziekten

Nadere informatie

Samenvatting (Summary in Dutch)

Samenvatting (Summary in Dutch) Samenvatting (Summary in Dutch) Zowel beleidsmakers en zorgverleners als het algemene publiek zijn zich meer en meer bewust van de essentiële rol van kwaliteitsmeting en - verbetering in het verlenen van

Nadere informatie

Advance Care Planning bij chronisch orgaanfalen: praat voor het te laat is!

Advance Care Planning bij chronisch orgaanfalen: praat voor het te laat is! Advance Care Planning bij chronisch orgaanfalen: praat voor het te laat is! Carmen Houben MSc. Wetenschappelijk onderzoeker Medisch Psycholoog 24 november 2015 Chronische ziekten - 1900: overlijden door

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen In deze folder leest u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelbeperking zijn niet reanimeren en

Nadere informatie

Voorschriften Radboudumc 5.13 versie 5 Definitief / okt Opname- en ontslagcriteria voor volwassenen op IC/MCafd.

Voorschriften Radboudumc 5.13 versie 5 Definitief / okt Opname- en ontslagcriteria voor volwassenen op IC/MCafd. Documentgebied: Document: Status: Titel: Voorschriften Radboudumc 5.13 versie 5 Definitief / okt 2016 Autorisator: Beheerder Auteur: Beheerder Opname- en ontslagcriteria voor volwassenen op IC/MCafd. En

Nadere informatie

Marike van der Schaaf Juultje Sommers. Evidence statement voor fysiotherapie op de intensive care

Marike van der Schaaf Juultje Sommers. Evidence statement voor fysiotherapie op de intensive care Marike van der Schaaf Juultje Sommers Evidence statement voor fysiotherapie op de intensive care Marike van der Schaaf Juultje Sommers Evidence statement voor fysiotherapie op de intensive care ISBN 978-90-368-0903-0

Nadere informatie

COMMUNICEREN OVER HET LEVENSEINDE : WAAROM???

COMMUNICEREN OVER HET LEVENSEINDE : WAAROM??? Ik wil niet leven zoals een plant Als ik mijn familie niet meer ken, wil ik liever dood Ik wil niet afzien! Mijn broer denkt zus, en ik zo, wat moeten we nu doen? Hebben wij nu wel de juiste keuzes gemaakt?

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting Samenvatting Samenvatting In dit proefschrift getiteld Relatieve bijnierschorsinsufficiëntie in ernstig zieke patiënten De rol van de ACTH-test hebben wij het concept relatieve bijnierschorsinsufficiëntie

Nadere informatie

Medische Publieksacademie

Medische Publieksacademie Medische Publieksacademie 1 Intensive Care; Topzorg en levensvragen 2 Programma Wat is Intensive Care? Welke patiënten worden hier behandeld? IC van het MCL Keuzes maken; ethiek Einde leven zorg Orgaandonatie

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Post Intensive Care Syndroom- Familie (PICS-F)

PATIËNTEN INFORMATIE. Post Intensive Care Syndroom- Familie (PICS-F) PATIËNTEN INFORMATIE Post Intensive Care Syndroom- Familie (PICS-F) Elk jaar worden er in Nederland ongeveer 80.000 mensen opgenomen op een Intensive Care (IC). Een verblijf op de IC kan voor zowel de

Nadere informatie

Dutch summary 1. Dutch summary. Dutch summary

Dutch summary 1. Dutch summary.   Dutch summary http://hdl.handle.net/1765/105797 Dutch summary Dutch summary 1 Dutch summary 2 Erasmus Medical Center Rotterdam Dutch summary 3 Introductie Kinderen die in de neonatale periode zeer ernstig ziek zijn

Nadere informatie

De laatste levensfase. Hoe IJsselheem omgaat met een euthanasieverzoek

De laatste levensfase. Hoe IJsselheem omgaat met een euthanasieverzoek De laatste levensfase Hoe IJsselheem omgaat met een euthanasieverzoek In gesprek In de laatste levensfase krijgen mensen te maken met allerlei vragen. Misschien ziet u op tegen de pijn en benauwdheid die

Nadere informatie

IC-dagboek. Een persoonlijk dagboek over uw verblijf op de afdeling Intensive Care

IC-dagboek. Een persoonlijk dagboek over uw verblijf op de afdeling Intensive Care IC-dagboek Een persoonlijk dagboek over uw verblijf op de afdeling Intensive Care IC-dagboek Dit IC-dagboek is eigendom van: Naam Geboortedatum Met instemming van: (wettelijk vertegenwoordiger / 1 e contactpersoon)

Nadere informatie

Recht op informatie. Hoofdbehandelaar. Toestemming voor een behandeling of onderzoek

Recht op informatie. Hoofdbehandelaar. Toestemming voor een behandeling of onderzoek Rechten en plichten Weet u wat uw rechten zijn? Als patiënt heeft u bijvoorbeeld recht op informatie over behandelingen en onderzoeken. Ook heeft u recht op inzage in uw dossier. In de Wet op de Geneeskundige

Nadere informatie

ETHIEK TAKE HOME TOETS

ETHIEK TAKE HOME TOETS ETHIEK TAKE HOME TOETS Naam: Danissa Loocks Studentennummer: 500621916 Groep: LV12-2F1 Datum: 18 Januari 2013 Blok naam: 2.2 Naam opleiding : HBO- V Hoge School van Amsterdam Naam docent: Paul Vleugels

Nadere informatie

Ketenzorg orgaandonatie De rol van de SEH en IC. Marloes Witjes Promovendus Afdeling Intensive Care

Ketenzorg orgaandonatie De rol van de SEH en IC. Marloes Witjes Promovendus Afdeling Intensive Care Ketenzorg orgaandonatie De rol van de SEH en IC Marloes Witjes Promovendus Afdeling Intensive Care Disclosure belangenverstrengeling voor de sprekers van de AZO scholingsavond (Potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

Medicijngebruik in de laatste levensfase optimaliseren met handvatten voor het EPD

Medicijngebruik in de laatste levensfase optimaliseren met handvatten voor het EPD Medicijngebruik in de laatste levensfase optimaliseren met handvatten voor het EPD Eric Geijteman aios interne geneeskunde, Reinier de Graaf Gasthuis klinisch farmacoloog en arts-onderzoeker, Erasmus MC

Nadere informatie

Navigeren door het zorglandschap De ontwikkeling van de VS en PA. Dr. Iris Wallenburg

Navigeren door het zorglandschap De ontwikkeling van de VS en PA. Dr. Iris Wallenburg Navigeren door het zorglandschap De ontwikkeling van de VS en PA Dr. Iris Wallenburg wallenburg@bmg.eur.nl Onderzoeken naar taakherschikking EU (FP7) onderzoek (MUNROS): kosten en effecten van taakherschikking

Nadere informatie

Niet-reanimeren en andere behandelafspraken

Niet-reanimeren en andere behandelafspraken Niet-reanimeren en andere behandelafspraken In deze folder leest u over de behandelafspraken die u kunt maken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelafspraak zijn niet-reanimeren en geen bloedtransfusie.

Nadere informatie

BEOORDELING: EEN ZOEKTOCHT NAAR EEN ANDER LEVEN DRS. ENNO TROMPERT DRS. CORA VAN DER SEL (LID CENTRALE CLIËNTENRAAD UWV ) EN LEDEN ADVIESRAAD KCVG

BEOORDELING: EEN ZOEKTOCHT NAAR EEN ANDER LEVEN DRS. ENNO TROMPERT DRS. CORA VAN DER SEL (LID CENTRALE CLIËNTENRAAD UWV ) EN LEDEN ADVIESRAAD KCVG BEOORDELING: EEN ZOEKTOCHT NAAR EEN DRS. ENNO TROMPERT DRS. CORA VAN DER SEL (LID CENTRALE CLIËNTENRAAD UWV ) EN LEDEN ADVIESRAAD KCVG DISCLOSURE BELANGEN SPREKERS Geen (potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

Casus Hoe wensen mensen te sterven? Samen werken rond. vroegtijdige zorgplanning. Samen werken rond. Vroegtijdige Zorgplanning

Casus Hoe wensen mensen te sterven? Samen werken rond. vroegtijdige zorgplanning. Samen werken rond. Vroegtijdige Zorgplanning DEELSEL Gent : (SEL : samenwerking Eerste Lijn) Samen werken rond vroegtijdige zorgplanning Samen werken rond Vroegtijdige Zorgplanning Palliatieve Zorg Gent-Eeklo Uitgangspunt van dit project : Toename

Nadere informatie

IC door de ogen van een ander

IC door de ogen van een ander IC door de ogen van een ander Cathelijne Ziedses des Plantes 1-2-2016 Inhoud Praktische zaken afgewisseld met ervaringen Voorstellen Onderzoek op de IC Post- Intensive Care Syndroom (PICS) PICS- f Wat

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen In deze folder leest u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelbeperking zijn niet reanimeren en

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Afdeling kwaliteit en veiligheid 1 In deze folder leest u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelbeperking

Nadere informatie

HOE GAAN WE ALS ZORGVERLENER OM MET EEN PATIËNT DIE LEVENSMOE IS?

HOE GAAN WE ALS ZORGVERLENER OM MET EEN PATIËNT DIE LEVENSMOE IS? HOE GAAN WE ALS ZORGVERLENER OM MET EEN PATIËNT DIE LEVENSMOE IS? NVKVV J O L I S A E R D E M A A R T J E W I L S Oostende 23/03/2018 LEVENSMOEHEID lijden (welbevinden) is een persoonlijk gegeven uitzichtloos

Nadere informatie

Patiëntenrecht. Patiëntenrecht. Patiëntenrecht. Patiëntenrecht. Geheimhouding. Informatie Inzage Toestemming

Patiëntenrecht. Patiëntenrecht. Patiëntenrecht. Patiëntenrecht. Geheimhouding. Informatie Inzage Toestemming Patiëntenrecht Geen enkele medische behandelaar mag anderen vertellen wat jouw ziekte is. Dat geldt ook voor artsen en verpleegsters. Geheimhouding. Patiëntenrecht Een arts moet de patiënt vertellen: *

Nadere informatie

Informatie over (niet)-reanimeren

Informatie over (niet)-reanimeren Informatie over (niet)-reanimeren iet-reanimerenpenning Wat is reanimatie? Wat is de overlevi ans? Wat merkt het slachtoffer? Hoe groot is de kans op (blijv chade? Wel of niet reanimeren? Uw wens telt

Nadere informatie

Afspraken maken over uw behandelgrenzen

Afspraken maken over uw behandelgrenzen Algemeen Afspraken maken over uw behandelgrenzen www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG044 / Afspraken maken over uw behandelgrenzen / 06-10-2015

Nadere informatie

Deelnemen aan een klinische studie in Az Damiaan. Informatie voor de patiënt SAP 12496

Deelnemen aan een klinische studie in Az Damiaan. Informatie voor de patiënt SAP 12496 Deelnemen aan een klinische studie in Az Damiaan Informatie voor de patiënt SAP 12496 Bron: clinical trial center UZ Leuven 2010 2 Inhoud Inleiding 4 Wat is een klinische studie? 5 Waarom deelnemen aan

Nadere informatie

Clinical Patterns in Parkinson s disease

Clinical Patterns in Parkinson s disease Clinical Patterns in Parkinson s disease Op 28 november 2012 promoveerde Stephanie van Rooden aan de Universiteit van Leiden op haar proefschrift Clinical Patterns in Parkinson s disease. Haar promotor

Nadere informatie

Wils(on)bekwaamheid. Belangenbehartiging en eigen keuzen. Dr. Dorothea Touwen Ethiek en Recht van de Gezondheidszorg DONDERDAG 12 APRIL 2019

Wils(on)bekwaamheid. Belangenbehartiging en eigen keuzen. Dr. Dorothea Touwen Ethiek en Recht van de Gezondheidszorg DONDERDAG 12 APRIL 2019 Wils(on)bekwaamheid Belangenbehartiging en eigen keuzen Dr. Dorothea Touwen Ethiek en Recht van de Gezondheidszorg DONDERDAG 12 APRIL 2019 Perspectief: wie ben ik? Docent en onderzoeker medische ethiek

Nadere informatie

Voorwoord 11 Inleiding 13

Voorwoord 11 Inleiding 13 Voorwoord 11 Inleiding 13 1 Een gemeenschappelijk perspectief 13 2 Herkenning, reflectie en argumentatie 14 2.1 Herkenning 14 2.2 Reflectie 14 2.2.1 Ethisch kader 14 2.2.2 Términologisch kader 15 2.3 Argumentatie

Nadere informatie

Hart voor uw kind en zijn/haar kwaliteit van leven

Hart voor uw kind en zijn/haar kwaliteit van leven Hart voor uw kind en zijn/haar kwaliteit van leven 1 nov 08, Soest Mascha Kamphuis Voorstellen Jeugdarts, consultatiebureau De Lier Onderzoeker TNO Promotie KvL en hart (2002) Medisch technisch wetenschappelijk

Nadere informatie

Lieneke Cuijten, IC -verpleegkundige, Circulation Practitioner i.o. St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein

Lieneke Cuijten, IC -verpleegkundige, Circulation Practitioner i.o. St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein Bestaansrecht van de Consulterend Intensive Care Verpleegkundige? wat is de rol van de Consulterend Intensive Care Verpleegkundig in het spoed interventie systeem? Lieneke Cuijten, IC -verpleegkundige,

Nadere informatie

Abstineren Morele overwegingen bij het staken van levensverlengend medisch handelen

Abstineren Morele overwegingen bij het staken van levensverlengend medisch handelen Abstineren Morele overwegingen bij het staken van levensverlengend medisch handelen Prudentiareeks Redactie Martien Pijnenburg Marius Nuy met bijdragen van Theo Beemer Bert Gordijn & Frank Kortmann Henk

Nadere informatie

Zorg voor mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen: een begaanbare weg

Zorg voor mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen: een begaanbare weg Zorg voor mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen: een begaanbare weg Jeroen Janssens Specialist Ouderengeneeskunde, commissielid 8-12-2016 Opbouw Workshop 1. Vragen

Nadere informatie

SAMENVATTING INTRODUCTIE

SAMENVATTING INTRODUCTIE SAMENVATTING INTRODUCTIE Zorg rond het levenseinde Wanneer patiënten en hun familie worden geconfronteerd met een levensbedreigende aandoening wordt verbetering van de kwaliteit van leven van de patiënt

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Deze folder informeert u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. U kunt hierbij bijvoorbeeld

Nadere informatie

Scen. Malaga 2014 Petrie van Bracht en Rob van Lier scenartsen

Scen. Malaga 2014 Petrie van Bracht en Rob van Lier scenartsen Scen Malaga 2014 Petrie van Bracht en Rob van Lier scenartsen inhoud Inleiding Getallen Zorgvuldigheidscriteria Valkuilen Euthanasie versus palliatieve sedatie De scenarts S: staat voor steun: informatie,

Nadere informatie

Afscheidssymposium. Bert Bos, kinderarts-intensivist. Vrijdag 6 juni 2014 Filmmuseum EYE, Amsterdam

Afscheidssymposium. Bert Bos, kinderarts-intensivist. Vrijdag 6 juni 2014 Filmmuseum EYE, Amsterdam Afscheidssymposium Bert Bos, kinderarts-intensivist Vrijdag 6 juni 2014 Filmmuseum EYE, Amsterdam Eye in eye met Bert Prof. dr. Bert Bos gaat met pensioen. Tweeëndertig jaar werkte hij als kinderarts,

Nadere informatie

Levenseinde juridisch beschouwd

Levenseinde juridisch beschouwd Levenseinde juridisch beschouwd P.J.M. (Peter) Ros, advocaat Witte Paal 333b, Schagen Ros Ploeger advocaten Schagen 2015 www.advocatenschagen.nl Euthanasie opzettelijk leven van ander op diens uitdrukkelijk

Nadere informatie

Non Hodgkin lymfoom. Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113

Non Hodgkin lymfoom. Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113 Non Hodgkin lymfoom Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113 Uw hoofdbehandelaar is: hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen 08.30 17.00 uur bereikbaar via de polikliniek Interne

Nadere informatie

Gezondheid & Zorg: Pijlers van kwaliteit van leven (een bloemlezing)

Gezondheid & Zorg: Pijlers van kwaliteit van leven (een bloemlezing) Gezondheid & Zorg: Pijlers van kwaliteit van leven (een bloemlezing) Prof. dr. Werner Brouwer Erasmus School of Health Policy & Management Erasmus School of Economics Erasmus University Rotterdam Econoom

Nadere informatie

Informatie over. nietreanimeren

Informatie over. nietreanimeren Informatie over nietreanimeren Informatie over reanimeren De niet-reanimerenpenning: wat moet u weten? U heeft bij de NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, informatie aangevraagd

Nadere informatie

Euthanasie en hulp bij zelfdoding vallen beiden onder de euthanasiewet.

Euthanasie en hulp bij zelfdoding vallen beiden onder de euthanasiewet. 00 Euthanasie 1 Inleiding Euthanasie of actieve levensbeëindiging is in dit ziekenhuis bespreekbaar en wordt serieus benaderd. Euthanasie is een onderwerp waar mensen heel verschillend over kunnen denken.

Nadere informatie

Pallium = Latijns woord voor mantel Palliatieve zorg, een mantel van warmte en bescherming

Pallium = Latijns woord voor mantel Palliatieve zorg, een mantel van warmte en bescherming Workshop Palliatieve Zorg 11 oktober 2012 Hedi ter Braak Monique van den Broek 1 Wat is palliatieve zorg? Pallium = Latijns woord voor mantel Palliatieve zorg, een mantel van warmte en bescherming 2 1

Nadere informatie

Vroegtijdige zorgplanning in woonzorgcentra. hype of hulp? Dr. Gert Huysmans, Voorzitter Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen

Vroegtijdige zorgplanning in woonzorgcentra. hype of hulp? Dr. Gert Huysmans, Voorzitter Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen Vroegtijdige zorgplanning in woonzorgcentra hype of hulp? Dr. Gert Huysmans, Voorzitter Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen 2 Historiek medische zorg Besef dat gezondheidzorg bestaat uit meerderheid

Nadere informatie

r. j. m. di l l m a n n De legitimatie van medisch handelen en de rol van waardeoordelen

r. j. m. di l l m a n n De legitimatie van medisch handelen en de rol van waardeoordelen r. j. m. di l l m a n n De legitimatie van medisch handelen en de rol van waardeoordelen 24 i n l e i di ng Mevrouw De Vries is tachtig jaar en heeft een ernstige dementie. Zij verblijft inmiddels vijf

Nadere informatie

Op weg naar veilige zorg met de veiligheidsthema s

Op weg naar veilige zorg met de veiligheidsthema s Het Erasmus MC neemt sinds 2008 deel aan het landelijke Veiligheidsprogramma van VMSzorg en wil hiermee een bijdrage leveren aan het terugdringen van onbedoelde vermijdbare schade bij patiënten. Als onderdeel

Nadere informatie

Alleen geldig op printdatum

Alleen geldig op printdatum 1. DOEL Het waarborgen dat een besluit ten aanzien van het gedeeltelijk of geheel afzien van (verder) medisch handelen tijdig, met instemming van de patiënt of na instemming van diens wettelijke vertegenwoordiger

Nadere informatie

RESULTATEN NATIONALE PIJNMETING: PIJNPATIENTEN SIGNALEREN ERNSTIG GEBREK AAN ERKENNING EN GOEDE ZORG

RESULTATEN NATIONALE PIJNMETING: PIJNPATIENTEN SIGNALEREN ERNSTIG GEBREK AAN ERKENNING EN GOEDE ZORG Verslag bijeenkomst 21 januari 2011 Erasmus MC RESULTATEN NATIONALE PIJNMETING: PIJNPATIENTEN SIGNALEREN ERNSTIG GEBREK AAN ERKENNING EN GOEDE ZORG Partners Mijnpijn.nl vinden dat chronische pijn prioriteit

Nadere informatie

Euthanasie: de wet en de praktijk

Euthanasie: de wet en de praktijk Euthanasie: de wet en de praktijk Informatiefolder voor patiënten en familieleden 90.007N-140401 Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper www.yperman.net Inleiding U leest deze infobrochure niet

Nadere informatie