(dag en nacht)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "0341-415098 (dag en nacht)"

Transcriptie

1 Inleiding Veel belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven worden vastgelegd, georganiseerd en geregeld, dat vinden wij heel gewoon. Wensen rondom een overlijden worden steeds vaker bespreekbaar gemaakt en vastgelegd. Ervaring heeft geleerd dat u, uzelf en uw omgeving niet belast met vragen rondom gedachten en of wensen bij een overlijden. Het kan voor rust en stabiliteit zorgen indien alles al besproken en vastgelegd is. Een uitvaart is immers een persoonlijk afscheid, hierbij staat centraal dat gedachten en wensen worden uitgevoerd. Dit boekje is een hulpmiddel waarin u uw wensen kenbaar kunt maken en vastleggen. Het is een praktisch raamwerk en een leidraad voor uw naasten. Het is goed om persoonlijke wensen te bespreken met uw familieleden of andere nabestaanden. Wanneer u dit wil bespreken om uw wensen vast te leggen of nog informatie wil, kunt u gewoon contact met ons opnemen (vrijblijvend en zonder kosten) (dag en nacht) Méér dan de laatste zorg alleen..

2 Persoonsgegevens Ondergetekende: Voornamen: Woonplaats en adres: Geboortedatum en -plaats: Datum: Levensovertuiging: Handtekening: Een adressenlijst met namen van familieleden, kennissen, (vroegere) buren, huiseigenaar (vroegere) werkgevers, verenigingen (sport, zangkoor) etc, kunt u bij dit boekje bewaren.

3 Persoonlijke wensen voor een uitvaart Wel geen Versturen van een kennisgeving (rouwbrieven)? Dit kan een eenvoudige kaart zijn. Of juist een eigen ontwerp. van overlijden Naast de kennisgeving van overlijden in de vorm van rouwbrieven, kunnen ook rouwadvertenties worden geplaatst in Dag- en weekkranten maar ook bijvoorbeeld Kerk- of verenigingsbladen. Advertenties in week (huis aan huis bladen) zijn doorgaans minder kostbaar dan dagbladen. Advertenties plaatsen in: De vormgeving van een uitvaart is een belangrijk uitgangspunt bij het regelen ervan. Denk daarbij aan de locatie, inhoud van het afscheid (dienst, plechtigheid, samenkomst). De invulling met sprekers (Dominee, uitvaartspreker, eigen invulling of samen met uw uitvaartverzorger), de muziek en tal van zaken die u belangrijk vindt. Hieronder staan in het kort enkele aandachtspunten weergegeven. Elk aspect kan afzonderlijk worden omschreven. Ik wens een О Begrafenis te. О Crematie te О Ter beschikking stelling van de wetenschap; Hiervoor dient u contact op te nemen met uw huisarts: Opbaring (het verblijf tot de dag van de uitvaart) De plaats van opbaring en de mogelijkheid om afscheid te kunnen nemen, zijn voor de nabestaanden erg belangrijk. Opbaren kan thuis, in een rouw- of uitvaartcentrum.

4 Mijn voorkeur gaat uit naar een opbaring: О Thuis; in een kist, op bed of tussenvormen hiervan; O Familiekamer (24 uur per dag toegankelijk met een eigen sleutel) Regenboog- en Avondroodkamer bij rouwcentrum Schaftenaar; О In het rouwcentrum, aula, familiekamer elders nl; Kleding; heeft u voorkeur voor bepaalde kleding? Denk aan nette kleding (kostuum, mantelpakje), dagelijkse kleding, werkkleding, klederdracht, pyjama, lijkwade (te verkrijgen in diverse stoffen); Mijn kledingvoorkeur:. Afscheid nemen (fysiek kijken); Wilt u uw naasten, vrienden, kennissen de gelegenheid geven om afscheid te kunnen nemen? Afscheid nemen; Hoe geef je het afscheid nemen vorm: door één avond of middag te 'plannen', of juist door meerdere momenten te creëren. Wilt u iedereen de gelegenheid, of juist splitsen (familie, vrienden) of juist geen afscheid te laten nemen. Afscheid nemen kan ook in de vorm van een condoleance, met aanwezigheid van familie of alleen schriftelijk. Uitvaartkist De keuzemogelijkheden voor een kist zijn erg uiteenlopend, van gefineerde kisten, massief, gekleurde kisten, kisten van riet of karton of juist helemaal geen kist. Op uw verzoek kan de uitvaartverzorger u aan de hand van foto s de verschillende mogelijkheden laten zien. Netjes en eenvoudig; (eiken of kersen fineer kist); Uitgebreid tot exclusief: (massief eiken); (voorzien van handgrepen in oud-koper of zilverkleurig) O Grenenhout, Populierenhout, Ayous, Pitriet, Karton. Ο Ο

5 Ik wil een Kerkelijke uitvaart Plechtigheid vanuit een kerk Plechtigheid vanuit het rouwcentrum Plechtigheid vanuit aula begraafplaats Elzenhof Plechtigheid vanuit een andere locatie, te weten: vanuit een dierbare plek een hotel, een vereniging (gebouw), kantine of juist vanuit huis. In overleg met u kan een plan worden gemaakt hoe e.e.a. zou kunnen verlopen. Condoleren Condoleanceavond Condoleance voor aanvang van de uitvaartdienst Condoleance na afloop van de uitvaart Naam geestelijke voorganger: Ritueel begeleider Uitvaartspreker via rouwcentrum Schaftenaar Onderstaande punten hebben betrekking op het verder inhoud geven aan de uitvaart. Elk onderdeel kan in uw persoonlijk draaiboek worden opgenomen en uitgewerkt Uitvaart met familie en belangstellenden Uitvaart in stilte besloten kring Mijn lichaam t.b.s. aan de wetenschap Muziek (cd of juist live) bij de uitvaartplechtigheid Foto presentatie Orgelmuziek bij de uitvaartplechtigheid Bloemen bij de uitvaartplechtigheid Kist dalen Volgauto s (zwart grijs wit, 47 personen) Dragers ja

6 Vervoer Er zijn diverse mogelijkheden van vervoer op de dag van de uitvaart. Wij hebben een zwarte rouwauto in eigen beheer. Dit is een open en laag model, wat een open en transparant karakter van vervoer geeft. Maar er is meer, onderstaande optie zijn keuzes. Elke keuze geeft een ander financieel plaatje van vervoer. Een rouwauto; zwart, grijs, wit; een uitvaartbus, een motor; een (bak)fiets, paard met koets of boerenkar of juist os met een wagen. Maar -in overlegis eigen vervoer ook mogelijk (koets, bokkenkar, bakfiets). Consumpties voor en of na de uitvaart Voor en of na afloop van een uitvaart kan er koffiethee enof frisdrank worden geschonken. Daarnaast -meestal na afloop- worden de gangbare broodjes, krentenwegge of plakjes cake geserveerd. Maar catering kan vrijwel van alles zijn, e.e.a. vaak afhankelijk van het tijdstip van de uitvaart, familiegebruik, traditie of iets waar de overledene dol op was. Al deze wensen zijn in overleg invulbaar. Consumpties О Koffietheefrisdrankbierwijn О Broodjes ( gewoon of luxe) О Krentenwegge О Cake О Koekjes O Soep О Petit four, saucijsen, bittergarnituur etc. O Veluwse koffietafel O Anders :.. Muziek Mijn voorkeur voor muziek:

7 Wensen betreffende de laatste rustplaats In Harderwijk zijn twee gemeentelijke begraafplaatsen in gebruik: Gemeentelijk begraafplaats Oostergaarde, gelegen aan het Oosteinde 12 en gemeentelijke begraafplaats Elzenhof, gelegen aan de Walstein 99. Zo zijn alle begraafplaatsen verschillend en hebben een eigen karakter; in Ermelo zijn de graven doorgaans voor 3 personen, in Putten wordt de graflocatie aangewezen, in Zeewolde is het nieuwe deel op een terp, in Lelystad is er de mogelijkheid om bovengronds begraven te worden (net als in Zuid Europa) en de gebruikelijke manier. Ook een natuurbegraafplaats (in Assel) is mogelijk. Begrafenis (familiegraf algemeen graf) Algemene graven zijn graven die in beheer blijven van de eigenaar van een begraafplaats (vaak een gemeente). Daarin worden personen uit verschillende families worden begraven. Een eigen graffamiliegraf, het woord zegt het al. Meestal zijn dat graven voor twee personen (twee inlage, boven of naast elkaar). Zo'n graf word aangekocht voor een bepaalde periode met het recht om het aan het einde van de looptijd weer te kunnen verlengen. Regels staan in statuten of gemeentelijke verordeningen, altijd op te vragen bij de eigenaar van een begraafplaats. Op de begraafplaats:. Elders in Nederland, namelijk te: Eigen graf met grafnummer: Sprekers aan het graf:

8 Het graf De status van een eigen (familie) graf op de Harderwijker begraafplaatsen variëren in tarieven -door de diverse termijnen- die door de Gemeente zijn vastgesteld. De mogelijkheid voor graftermijnen zijn in Harderwijk 10, 20, 30 jaar of voor onbepaalde tijd. Daarnaast zijn er verplichte onderhoudskosten (via de gemeentelijke belasting) die in rekening worden gebracht. Veel families hebben een reeds bestaand graf, waarvan in geval van overlijden vaak opnieuw gebruik kan worden gemaakt. Dit is niet op elke begraafplaats mogelijk. In geval dat er een nieuw graf moet worden aangekocht, is er in Harderwijk de unieke mogelijkheid om een graflocatie zelf uit te zoeken. Ook rondom een begrafenis zijn er vele vormen van rituelen van afscheid nemen denkbaar; van wensballonnen, los laten van duiven, strooibloemen, schepjes zand, grafgroen of het zelf sluiten (dichtgooien) van een graf. Onze uitvaartverzorgers kunnen u over deze en andere zaken advies en nadere toelichtingen verstrekken. Crematie Vanuit Harderwijk kan gebruik gemaakt worden van diverse crematoria in de meest nabije omgeving, zoals hieronder weergegeven. Uiteraard kunt u ook voorkeur uitspreken voor een crematorium elders in Nederland. Ο Ο Ο Ο Crematorium Amersfoort te Leusden Crematorium Ölandhorst te Lelystad Crematorium Kranenburg te Zwolle Crematorium Heidehof te Apeldoorn Of elders, te weten in het crematorium te:

9 Tijdens de plechtigheid mag er wel niet gesproken worden; sprekers in het crematorium: 1: 2: 3: Uw voorkeur voor muziek kunt u vastleggen. Voor mogelijkheden en wensen betreffende het afscheid kunt u gerust een van onze uitvaartverzorgers bellen. Na de crematie zal er een moment komen dat een keuze moet worden gemaakt voor de uiteindelijke as bestemming. Hieronder is een aantal mogelijkheden weergegeven: Urn bijzetten in 1: eigen (familie)graf; 2: urnengraf; 3: urnenmuur urnengalerij. As verstrooiing 1 met familie; 2 zonder familie; 3 op of boven zee; 4 op de randmeren; 5 op een dierbare plaats. Mogelijk bent u verzekerd, dan kunt u de polis(sen) aan de uitvaartverzorger overhandigen met een rekeningnummer. Wij zullen dan zorgen dat een polis bij de verzekeraar komt zodat deze zorg kan dragen voor de uitkering van de polis. Heeft u geen verzekering, maar wel het voornemen er een af te sluiten, dan geven wij u daarin graag advies.

10 Ik heb een uitvaartverzekering bij: Het verzekerde bedrag is: Polisnummer: Van mijn overlijden moeten de volgende instanties op de hoogte worden gebracht: Voor nader advies kan door mijn nabestaanden een beroep worden gedaan op: (bijvoorbeeld notaris accountant belastingsconsulent executeur-testamentair) Adres: Telefoonnummer: Persoonlijke papieren bevinden zich: Trouwboekje: Verzekeringspapieren: Adressenlijst: Het nummer van mijn bankrekening is: Het nummer van mijn girorekening is:

11 Adressenlijst: Postcode adres: Postcode adres: Postcode adres: Postcode adres: Postcode adres: Postcode adres: Postcode adres:

12 Aantekeningen en wijzigingen:

zorg dat alles goed geregeld is IK BEPAAL ALLES ZELF

zorg dat alles goed geregeld is IK BEPAAL ALLES ZELF { Ik} zorg dat alles goed geregeld is { } Ik zorg dat alles goed geregeld is Mijn afscheid. Mijn wensen. 2 } Ooit komt er moment waarop uw persoonlijke wensen het grootste respect verdienen. Ooit komt

Nadere informatie

Zó wil ik het. als mijn sterven daar is. C.J. Droger

Zó wil ik het. als mijn sterven daar is. C.J. Droger Zó wil ik het als mijn sterven daar is C.J. Droger Zó wil ik het als mijn sterven daar is Naam... Adres... Woonplaats... Handtekening... 1 WOORD VOORAF Bij dezen bied ik u een brochure aan die gebruikt

Nadere informatie

Algemene begraafplaats Heemstede

Algemene begraafplaats Heemstede Algemene begraafplaats Heemstede aula De mensen van voorbij De mensen van voorbij zij blijven met ons leven. De mensen van voorbij zij zijn met ons verweven. de mensen van voorbij zijn in het licht, zijn

Nadere informatie

Rondom overlijden. Wat komt er allemaal bij kijken en wat moet er geregeld worden?

Rondom overlijden. Wat komt er allemaal bij kijken en wat moet er geregeld worden? Rondom overlijden Wat komt er allemaal bij kijken en wat moet er geregeld worden? Antwoord op veel vragen in dit boekje. Om te weten of om zelf in te vullen. Inhoudsopgave Voorwoord Pag. 2 Gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

Mijn wilsbeschikking

Mijn wilsbeschikking Mijn wilsbeschikking Op dit document kan u verklaren wat uw persoonlijke wensen zijn met betrekking tot uw eigen uitvaart. Deze laatste wilsbeschikking bestaat uit verschillende onderdelen. Laat uw wilsbeschikking

Nadere informatie

levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen?

levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen? levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen? 2 netwerk notarissen 3 3 Levenstestament of volmacht Wat is het? 5 Verschillende mogelijkheden Wat kan er allemaal

Nadere informatie

OVERLIJDEN. Wat te doen... wanneer uw partner overlijdt?

OVERLIJDEN. Wat te doen... wanneer uw partner overlijdt? Wat te doen... wanneer uw partner overlijdt? OVERLIJDEN Deze brochure is een gezamenlijk initiatief van de Koning Boudewijnstichting en de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, in het kader

Nadere informatie

NVOG Voorlichtingsbrochure VERLIES VAN EEN KIND TIJDENS DE ZWANGERSCHAP OF ROND DE BEVALLING

NVOG Voorlichtingsbrochure VERLIES VAN EEN KIND TIJDENS DE ZWANGERSCHAP OF ROND DE BEVALLING NVOG Voorlichtingsbrochure VERLIES VAN EEN KIND TIJDENS DE ZWANGERSCHAP OF ROND DE BEVALLING VERLIES VAN EEN KIND TIJDENS DE ZWANGERSCHAP OF ROND DE BEVALLING 1. Inleiding 2. Enkele begrippen 3. Rouw en

Nadere informatie

U gaat gebruik maken van de diensten van de Gemiva-SVG Groep. Wij heten u van harte welkom. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in ons stelt.

U gaat gebruik maken van de diensten van de Gemiva-SVG Groep. Wij heten u van harte welkom. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in ons stelt. Welkom U gaat gebruik maken van de diensten van de Gemiva-SVG Groep. Wij heten u van harte welkom. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in ons stelt. We staan aan het begin van een gezamenlijke weg.

Nadere informatie

elkom Nadat we onze organisatie aan u hebben voorgesteld bespreken we in deze wegwijzer de diverse onderwerpen op alfabetische volgorde.

elkom Nadat we onze organisatie aan u hebben voorgesteld bespreken we in deze wegwijzer de diverse onderwerpen op alfabetische volgorde. W elkom Wij heten u van harte welkom als nieuwe bewoner en wensen u een aangenaam verblijf als bewoner van het Woonzorgcentrum Huize Sint Jozef. Wij vinden het van belang u duidelijke informatie te geven

Nadere informatie

Handleiding hulp thuis. voor u als klant voor jou als hulp. Kraamzorg

Handleiding hulp thuis. voor u als klant voor jou als hulp. Kraamzorg Handleiding hulp thuis voor u als klant voor jou als hulp Kraamzorg Inhoud KLANTEN Florein staat nu en straks voor u klaar... 5 Hulp nodig? Florein regelt het... 7 Overstappen als klant... 10 Goed om te

Nadere informatie

Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling

Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling Niets is aangrijpender dan geboorte en dood, het begin en het einde van het leven. Als een kind vóór de geboorte, tijdens de bevalling,

Nadere informatie

Het Consult. Dienstenwijzer Diligentia Financieel Consult. Handelend onder AFM-vergunningsnummer 12016626 van Lifetime.nu

Het Consult. Dienstenwijzer Diligentia Financieel Consult. Handelend onder AFM-vergunningsnummer 12016626 van Lifetime.nu Het Consult Dienstenwijzer Diligentia Financieel Consult Handelend onder AFM-vergunningsnummer 12016626 van Lifetime.nu INHOUDSOPGAVE 1. DILIGENTIA FINANCIEEL CONSULT 3 1.1 Bedrijfsnaam 3 1.2 Betekenis

Nadere informatie

Checklist. Hoe te handelen na een overlijden?"

Checklist. Hoe te handelen na een overlijden? Checklist Hoe te handelen na een overlijden?" Checklist Hoe te handelen na een overlijden? pagina 1 In deze checklist staan de belangrijkste punten die moeten worden afgehandeld na het overlijden. U kunt

Nadere informatie

Onze Dienstenwijzer. huis-hypotheek.nl/hoorn-infact

Onze Dienstenwijzer. huis-hypotheek.nl/hoorn-infact Onze Dienstenwijzer Huis & Hypotheek Hoorn InFact (statutair: Welke Financieel Adviseurs B.V.) Boedijnhof 82 1628 SE Hoorn KvK 37087343 AFM 12008374 Dienstenwijzer Huis & Hypotheek Hoorn InFact - versie

Nadere informatie

Informatie Verzekeringspakket Cliënt

Informatie Verzekeringspakket Cliënt Informatie Verzekeringspakket Cliënt 1. Collectieve Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren 2. Collectieve Inboedelverzekering 3. Uitvaartverzekering 4. Rechtsbijstandverzekering 5. Ziektekostenverzekering

Nadere informatie

Spelregels second opinion

Spelregels second opinion Spelregels second opinion En/of voortzetting behandeling elders mca.nl Spelregels second opinion Als patiënt heeft u het recht de mening te vragen van een andere deskundige dan uw behandelend arts over

Nadere informatie

Huisregels locatie Prisma open jeugdzorg Voor jongeren

Huisregels locatie Prisma open jeugdzorg Voor jongeren Huisregels locatie Prisma open jeugdzorg Voor jongeren Inhoudsopgave 1. Algemene inleiding 3 1.1. Omgangsvormen 3 2. Binnenkomst 3 3. Behandeling 4 3.1. Perspectiefplan 4 3.2. Drugs- en drankverbod 4 3.3.

Nadere informatie

Beschermingsbewind, curatorschap en financieel beheer

Beschermingsbewind, curatorschap en financieel beheer Beschermingsbewind, curatorschap en financieel beheer 2013.1 Over Sofiad Brede en veelzijdige dienstverlening Sofiad Bewind B.V. is een voorzetting van de bewindvoerderspraktijk van Sofiad. Momenteel bestaat

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER HELDER HUIS HYPOTHEEK

DIENSTENWIJZER HELDER HUIS HYPOTHEEK DIENSTENWIJZER HELDER HUIS HYPOTHEEK Inhoudsopgave 1 1. Wie zijn wij? 2 2. Werkwijze 2 Kennismaking 2 Oriëntatie 2 Inventarisatie en analyse 3 Advies 3 Bemiddeling 3 Nazorg 3 3. Onze kwaliteit 3 4. Wat

Nadere informatie

In deze voorwaarden van de Reaal Eenjarige Overlijdensrisicoverzekering

In deze voorwaarden van de Reaal Eenjarige Overlijdensrisicoverzekering VOORWAARDEN REAAL EENJARIGE OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING In deze voorwaarden van de Reaal Eenjarige Overlijdensrisicoverzekering leest u: n Een uitleg van de belangrijkste woorden die wij gebruiken. n

Nadere informatie

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

Zorgzaam. Wat laat u na? Zorgeloos op wintersport. Zorg voor elkaar meer dan lief en leed delen. Weten hoe te kiezen maakt overstappen eenvoudiger

Zorgzaam. Wat laat u na? Zorgeloos op wintersport. Zorg voor elkaar meer dan lief en leed delen. Weten hoe te kiezen maakt overstappen eenvoudiger MERKELBAG ADVIESGROEP verzekeringen financieringen Zorgzaam Zorg voor elkaar meer dan lief en leed delen ZORGVERZEKERING 2015 Weten hoe te kiezen maakt overstappen eenvoudiger Wat laat u na? Zorgeloos

Nadere informatie

alles goed achterlaten

alles goed achterlaten alles goed achterlaten Wat u zelf kunt regelen Informatie voor nabestaanden Juni 2015 Ik merk dat de kinderen er moeite mee hebben als ik over de dood praat. Ze wuiven het onderwerp vaak weg. Nu ik er

Nadere informatie

Woon- en Zorgcentra Zorggroep Tangenborgh

Woon- en Zorgcentra Zorggroep Tangenborgh Woon- en Zorgcentra Zorggroep Tangenborgh 1 Versiedatum: juli 2015 2 Inleiding In deze brochure staat informatie over onze woon- en zorgcentra en de voorzieningen die worden geboden. Het eerste deel bevat

Nadere informatie

De kosten van een ziekenhuisbezoek

De kosten van een ziekenhuisbezoek Gaat u binnenkort naar het MCL? Kijk dan eerst op de website van uw zorgverzekeraar om te kijken of deze een contract met ons heeft afgesloten voor de behandeling die u moet ondergaan. Check ook uw polisvoorwaarden

Nadere informatie

Cliëntenbrochure AFAB Geldservice B.V.

Cliëntenbrochure AFAB Geldservice B.V. Cliëntenbrochure AFAB Geldservice B.V. www.afab.nl Deze cliëntenbrochure geeft een beschrijving van de diensten die AFAB Geldservice B.V. (AFAB) voor u kan verrichten. Daarnaast geeft de brochure informatie

Nadere informatie

Samen verder Wat moeten wij nog extra regelen?

Samen verder Wat moeten wij nog extra regelen? Samen verder Wat moeten wij nog extra regelen? Alles over wat u samen kunt afspreken bij huwelijk, geregistreerd partnerschap of ongehuwd samenwonen. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leest u wat

Nadere informatie