AGENDA* Agenda Wissel ALV van Itiwana, 19 e bestuur / 20 e bestuur 10 oktober 2012, 18.00u Locatie: Café de Keyzer, Kaiserstraat 2-4, Leiden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AGENDA* Agenda Wissel ALV van Itiwana, 19 e bestuur / 20 e bestuur 10 oktober 2012, 18.00u Locatie: Café de Keyzer, Kaiserstraat 2-4, Leiden"

Transcriptie

1 AGENDA* Agenda Wissel ALV van Itiwana, 19 e bestuur / 20 e bestuur 10 oktober 2012, 18.00u Locatie: Café de Keyzer, Kaiserstraat 2-4, Leiden 1. Opening 19:35 opening 2. Mededelingen Geen 3. Vaststellen agenda 4. Benoeming stemcommissie Tessa van Duijvenbode en Laura van der Vegt Aantal aanwezigen: Goedkeuren notulen Halfjaarlijkse ALV Tessa: Er stonden geen bespreekpunten in de notulen? Bregje: Alleen een puntje nog over het beste idee van itiwana, komt bij financieel jaarverslag. Stemming over de notulen: Voor: 16 Onthouden: 3 Tegen: 0 6. Bespreken/toelichten jaarverslag Bregje: Ik licht als voorzitter zowel mijn persoonlijke deel toe als het algmene deel. Algemeen/promotie: een van de verbeterpunten op de vorige ALV.. Marieke van Klaveren komt binnen (18:39)..was promotie, dat was bij ons een beetje een rommeltje. We hebben dit de rest van het jaar in ons achterhoofd gehouden, en dit punt is naar onze mening verbeterd.

2 Sanne gaat zo wat vertellen over de Itiwana app, die zit in de beginfase. Er is een aparte account voor de itiwana facebook, zodat we niet als persoon maar als studievereniging itiwana posten, dit lijkt ons een vooruitgang op het gebied van professionaliteit. De website was gechrashed, en daarvoor in de plaats is een nieuwe gemaakt. Het feit dat we onze website niet uitbesteed hebben, en in plaats daarvan nu een informeel aanspreekpersoon als Sean hebben is iets wat misschien veranderd kan worden, en dit is iets wat we meegeven aan het nieuwe bestuur. Kim: Als je de website uitbesteed, zoals bij SOL, heb je ook dat communicatieprobleem met een tussenpersoon, misschien is het juist wel beter om het zo persoonlijk te houden. Bregje: Het is meer een tip die we doorgeven, er moet nu maar net iemand in het bestuur zitten die er mee om kan gaan, en Sean is niet altijd beschikbaar; Tessa: Dit is hetzelfde wat we hadden met photoshop en indesgin, er moet een draaiboek komen dat ge-update wordt elk jaar. Deze misschien in overleg met Sean maken? Bregje: Nu komt mijn eigen stukje, ik licht alleen de belangrijkste dingen toe en de commissie die ik heb geleid. Commissielid van de stop sportdag: De sportdag was een mooi idee, maar ik ben er uitgestapt omdat de communicatie slecht verliep, en omdat het tijdstip ongunstig was voor de meeste antropologiestudenten. Overdracht verbeteren en intensiveren: Had ik de vorige keer niet, maar heb ik nu wel gedaan. Contact met de WOM en departementsbestuur: Was eerst twijfelachtig, maar ik heb na de halfjaarlijkse ALV goed gebruik gemaakt van de WOM, was heel nuttig. Ook het contact met Peter Pels (nu Gerard Persoon) is goed. Mentoraat: Heb ik begeleid, maar niet als voorzitter. De commissie heeft het niet makkelijk gehad, omdat er een lid vervangen moest worden. Dit werd echter goed opgepakt. Ik ben naar mijn mening af en toe een klein beetje tekort geschoten in de begeleiding, maar ze hadden het zodanig goed voor elkaar dat het wel op zijn pootjes

3 terecht kwam. Tessa: Hoe is het met het contact tussen DB en opleidingscommissie? Bregje: Er is een nieuw overlegorgaan (DIOO) dat een keer bij elkaar is gekomen, dat gaat nu eigenlijk nu pas lopen, omdat de opleidingscommissie verkiezen heeft gehad. We zullen zien wat er dit jaar van gaat worden. We hebben wel een voordeel ten opzichte van dit jaar: er is beduidend meer gestemd bij de verkiezingen. De afdeling antropologie had het meeste aantal mensen dat heeft gestemd, dat is heel positief. Sanne: Folder voor de vereniging: die gebruikt wordt voor bedrijven om hen beter in te lichten. Niet aan toe gekomen. Alumnibeleid: doorgevoerd wat vorig jaar is ingestemd. We hebben nu 64 alumni in plaats van 20. Alumninieuwsbrief opgesteld: Deze is heel mooi geworden, er is ook een kort draaiboek voor gemaakt. Contact gelegd met departement over alumni: Doorgegeven aan opvolger Mieke, Aukje ter horst wil hier veel mee doen. Europass: Contract verlengt, contact is goed gebleven. Dit is een bedrag dat al vast staat voor volgend jaar. Itiwana app: Sinds een maand staat die in de Google Play store en de Apple store. De app is goed bevallen, er zijn wat problemen geweest met berichtjes sturen, ze kwamen elke keer verlaat, maar dat s nu verholpen. Hij is 45 keer gedownload, dit is een goed begin, maar moet nog meer worden. Er is goed contact met het persoon dat ons kan helpen met de app, gaat ook altijd snel. Marloes Bosch komt binnen (18:55) Tessa: Ik had hem gedownload, maar er werd gevraagd om een wachtwoord en gebruikersnaam? Sanne: Je kunt gewoon je gegevens invullen, dit kan voor reclamedoeleinden gebruikt worden, maar daarvoor kun je je uitschrijven.

4 Sponsor Tunafish: Ik ben bezig met een contract met TunaFish. Dit is niet voor een vast bedrag, maar er staat een banner van op de website. Als er op die banner geklikt wordt of als mensen die via onze website naar Tunafish gaan, krijgen wij geld. AA: Alumniactiviteit was succesvol, goed publiek. LaSSA: Dit blijft een heikel punt, drempel om naar Utrecht te gaan voor een activiteit is een terugkerend probleem. Aankomend jaar ben ik voorzitter van de LaSSA, dus we gaan dit volgend jaar proberen te verbeteren. Promotie gaat hoog in het vaandel staan volgend jaar. Nadia: De APP is nu uitbesteed aan een bedrijf en een persoon, is hier niet dezelfde situatie als bij de website? Sanne: Ik heb het beheer over de APP, en bij fouten mail ik het bedrijf. Er is een vaste professionele contactpersoon, dit was niet te vermijden, maar het kost niets en werkt tot nu toe goed. Maarten: Het is een bedrijf dat met andere studentenverenigingen werkt, dus ze hebben ervaring met onze wensen. Femke: Boekenactie: Goed verlopen, wat kleine missertjes. Het hielp mee dat StudyStore aan het professionaliseren is. Ze werken nu met templats voor verenigingen en dat is veel overzichtelijker. contact stagecoördinator: Dit was Tessa Minter, die eerst ging verhuizen en toen zwanger was. Over het algemeen biedt de universiteit weinig aan, veel zelf zoeken. Educom: Goede activiteiten neergezet, twee weken geleden nog de Mannen in Genderongelijkheid met SOL. Yanthi tot mei in de commissie, daarna is ze vertrokken naar Bali en Londen. Simone heeft haar taak overgenomen, en dat verliep vrij soepel. Door het Beste Idee van Itiwana was er wat meer ruimte in de financiën, het bedrag is niet helemaal opgegaan, maar de activiteit was heel mooi. Reiscom: Er is goed samengewerkt, ben heel trots op de reis. We hebben bovendien de maximale subsidie gekregen. Aan het einde van de reis was er een onvoorziene catastrofe, we zijn daardoor iets meer dan 100 euro over het budget heen gegaan, maar daar was niks aan te doen.

5 Linde Lamboo en Sophie Frankenmolen komen binnen (19.03) Tessa: Alle lof voor de educom, jullie hebben een top jaar neergezet. Jullie hebben naar mijn mening ook de ouderejaars bereikt. Nog even kort over de stages: voor het aankomend bestuur is het niet onverstandig om het promoten van stages te laten varen. Tessa heeft maar rond de 6 stages per jaar, en het proces van vinden en goedkeuren duurt sowieso te lang. Irène: Acticom: Sommige dingen gaan goed, en andere lopen wat minder. Soms is de dag verkeerd, of de plek en soms is het een raadsel. We hebben leuke nieuwe dingen neergezet (gala en zwembadfeest), maar sommige0 terugkerende activiteiten, zoals de Drenthe Anekdote-avond liepen niet zo goed. Misschien is het voor volgend jaar verstandig ze tijdelijk te laten varen. Het extra budget is erg goed bevallen. Kroegenbestand: Dit is een format dat in volgende jaren kan worden uitgebreid, er staat nu alles in wat ik kon bieden. Kledinglijn: Er is een tweede verkoopmoment geweest. Tessa: De Drenthe Anekdote-avond is er al zo lang en loopt al een aantal jaren slecht. Denk er goed over na in welk jasje je het wil gieten, misschien kan het nog gered worden. Irène: We hebben het geprobeerd te verbeteren, maar we zaten qua ideeën een beetje vast en hebben toen niet zoveel vernieuwd. Sophie: Dat een activiteit niet zo lekker loopt kan gebeuren, maar ik denk dat het wel een toevoeging heeft voor de tweedejaars. Je moet wel zorgen dat je leuke sprekers hebt. Het zou zonde zijn hem er helemaal uit te gooien, misschien volgend jaar wat meer aandacht in steken? Marloes: Misschien is het een idee om met het WDO te overleggen? De Wulavogelveldwerkavond loopt altijd heel goed. Kijk hoe zij het invullen. Promoten ze bovendien niet ook via het secretariaat? Tessa: Wanneer was de Drenthe avond afgelopen jaar?

6 Irène: 6 december, toen stonden de BLO onderzoeken al, dus de datum is ook ongelukkig geweest. Tessa: Bespreek met de M&T2 docent of zij het misschien wil promoten. Bregje: Dit alles is meer een tip voor het nieuwe bestuur, kijken wat zij er mee willen. Ik ben van mening dat tradities niet in de weg moeten staan van vernieuwing. Siddiq: ik heb wel een paar ideetjes hoe we het volgend jaar kunnen aanpakken. Sanne: misschien voor de promotie: een quote van de sprekers over het verhaal in het berichtje? Eva Schouten: Dat hebben we op zich dit jaar ook gedaan. Ik denk dat het ligt aan de datum, we gaan kijken of het nog gaat lukken dat dit jaar te wijzigen in de jaarplanning. Maarten: Penningmeester: over het algemeen is dit goed gegaan, ik heb er veel van geleerd. Wat ik goed vond gaan was dat alle informatie er was, maar ik moet toegeven dat ik het overzicht over de lange termijn soms een beetje miste. Welke informatie op welk moment aanwezig moet zijn, op welk moment de subsidies moeten komen. Deze dingen leverden op het einde wat problemen op. Ik heb een schema gemaakt voor volgend jaar wanneer wat gedaan moet worden. Nieuw administratiesysteem (Gnucash): Dit bleek teveel gedoe voor te weinig vooruitgang. Andere bank: Eentje die een meer ethische keuze is dan ING. Dit was een idealistisch project, maar het was niet essentieel en er waren meer accute dingen. Itiwana als vereniging gaat er niet op achteruit. Jaarrekening: Dit is nieuw en ik ben er nog aan bezig. Een accountant vriend van Sanne heeft geholpen. We gaan het jaarverslag wat overzichtelijker maken, zodat het saldo beter bekeken kan worden. We zijn er nog mee bezig, dit ga ik met Merel uitvogelen voor de beleids ALV. Adresboek in ING opgeschoond: Makkelijker bij te houden wie in welk jaar zit, het is handig voor de penningmeester. Samenwerking commissiepenningmeesters: Is goed gegaan, alles was te

7 verantwoorden op enkele centen na. Ik heb ze niet regelmatig qua tijd geholpen, maar op momenten dat het logisch was (voor het survivalweekend, voor de reis etc.). Het grotere budget was best fijn om mee te werken. Marloes: Waarom is er wel energie om het hele systeem van de jaarrekening om te gooien maar niet om het administratiesysteem te leren? Maarten: Toen ik er naar ging kijken leek het niet zoveel winst op te leveren, daarom was het veel werk voor weinig voordelen; Marloes: Is er geen andere oplossing? Maarten: Het systeem wat we nu hebben is soms bewerkelijk, maar ik had het gevoel dat het een redelijk systeem was. Marloes: Invoerfouten zijn problematisch, het is niet overzichtelijk en kan naar mijn mening beter. Maarten: Het leidde in ieder geval dit jaar niet tot onoverkomelijke fouten. ICA: We hadden een commissie met leden uit alle jaren, er was een goede samenwerking, en door het jaar heen steedse dikkere exemplaren. In het begin had ik wat moeite met delegeren, maar wel goede stappen gemaakt in hoe de commissie werkt, we zijn nu meer bezig als een redactie. Een voordeel is nu dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheden weet. Ook verbeteringen in de vormgeving gemaakt: bijschriften bij foto's, titels ed, legaal beeldmateriaal. De brieven aan auteurs zijn gestandaardiseerd, scheelt in het werk. Marloes: Een opmerking over een advertentie die er instond, die was nu in strijd met het contract van StudyStore. Tessa: Hoe ben je het tegengegaan dat je illegale plaatjes gebruikt? Maarten: We gebruiken nu Flickr, die heeft daar een speciale zoekactie voor/ Eva: Website vernieuwd: Loopt prima. Was bij halfjaarlijkse nog beetje problematisch onderdeel van promotie, dit is nu redelijk ondervangen. Beter gegaan met nieuwe

8 website, deze is ook gebruiksvriendelijker. Draaiboek secretaris: Schema toegevoegd met jaaroverzicht. Survivalcommissie: Er is iets misgegaan met overboeking, kan ik technisch toelichten maar weet niet of dat nut heeft. We hebben alle mogelijkheden uitgeput om het geld terug te krijgen, maar dit bleek niet mogelijk te zijn en het dossier bij de bank is gesloten. Geld komt waarschijnlijk niet terug. Linde: Hoe is dat geld kwijt geraakt? Eva: Het was een buitenlandse transactie, op het afschrift staat een totaal ander rekening nummer waar het geld naar toe is overgeboekt. Linde: Dat is een grote fout. Eva: Het is tot op heden onduidelijk of dit een invoerfout is of technische fout. Ook de bank kan het niet achterhalen. Marloes: Waarom heb jij dat geld overgemaakt en niet Maarten? Maarten: Het was een drukke tijd, ik had het kunnen doen maar heb het geld naar Eva overgemaakt omdat zij het contact voerde. Het is toen niet bij me opgekomen. Eva: Er staat een totaal ander nummer op afschrift dan ik heb ingevoerd. Het lijkt niet eens op het nummer dat ik gekregen heb van die man. Tessa: IBAN/BIC heb ik zelf ook meegewerkt, en je moet alles zo specifiek invoeren, dus hoe kan dat? Sanne: Je hebt toch 1 cent over geprobeerd te maken? Eva: Ja dat klopt, en dat lukte niet, toen correspondeerde het nummer op het afschrift niet met de BIC code die ik had. Sanne: De combinatie waarnaar het bedrag is gestort is nergens terug te halen, ik ben mee geweest naar de ING. De ING man heeft alles geprobeerd. Wij kunnen niet bewijzen dat zij fout zitten. Eva: Ik heb meerdere malen onderzoek gestart. Sophie: Wat me opvalt is dat je luchtig over dit alles praat. Eva: Geloof me, ik heb hier letterlijk om zitten janken. Dat het luchtig klinkt komt misschien meer omdat ik mijn praatje goed heb voorbereid. Nienke Burgmeijer komt binnen 19:34.

9 Mieke: Zijn we hier niet voor verzekerd? Bregje: Zijn we niet, maar een verzekering kan dit ook niet ondervangen. Sanne: Wij kunnen niet bewijzen dat de fout bij de bank ligt, dus kunnen we niemand aansprakelijk houden. Mieke: Overschrift print screenen? Jemma: Kun je het niet door de bank laten doen? Rob Vugs komt binnen Tessa: Naar welke bank is het geld gegaan? Eva: Argenta. Tessa: Dan moet je daar langs gaan. Eva: De bank doet dit ook, maar Argenta beschermt gegevens van hun klanten. Sanne: ING kan de transactie wel vinden, maar Argenta's klant reageert niet. Tessa: Het kan toch terug gevorderd worden? Eva: Nee, want ik kan niet aantonen dat het niet mijn fout is. De ING kan alleen een verzoek sturen naar die klant. Hangt af van goedwilligheid van die klant of ze het terugstorten. Tessa: Dus het is hun woord tegen het onze. Bregje: Dat klopt. Ik denk dat het duidelijk is, het is gewoon KUT. We zijn het geld kwijt. Eva: Bulletincommissie: Er zijn dingen goed en fout gegaan. Goed: nieuwe rubrieken die aansloegen, en deze werden goed gelezen. Willekeurige selectie van leden voegde iets toe. Minder: de professionaliteit is in de eindredactie is soms mis gegaan. Dit komt waarschijnlijk ook omdat geen enkele van de commissieleden, mij incluus, eerdere ervaring met het bulletin had. Er zijn drie bulletins geweest in plaats van vier, dit om het verlies van de survivalcommissie op te vangen. Nieuwe bulletin krijgt deels budget mee.

10 Sophie: Het is een kwalijke zaak dat er geen Bulletin is gekomen. Al je leden krijgen dit niet. Jullie spreken elkaar tegen. Eva: Er was op het moment dat hij naar de drukker moest ook simpelweg geen geld op de rekening om het Bulletin nog te laten drukken. Bregje: De subsidies waren nog niet teruggekomen. Maarten: Europass was te laat, reis heel duur. Er was te weinig geld om alle rekeningen te betalen. Content van het zomerbulletin wordt meegenomen in het herfstbulletin. Sophie: Nog steeds zijn het de leden die niets gekregen hebben. Hoe zat het met de spaarrekening? Maarten: Die was leeg. Eva: We zorgen dat de mensen die nog recht hebben op een 4e bulletin die krijgen, daar ga ik voor zorgen. Sophie: Goed idee. Marloes: Je kan toch als alumni ook Bulletin ontvangen? Tessa: Ja. Communiceren naar je leden. Sophie: Ja, dan hadden ze maar op de ALV moeten zijn. Bregje: Goed punt. Sophie: Het afgelopen jaar zijn er pijnlijke fouten gemaakt zoals foto s die niet gedrukt hadden mogen worden, zijn die dingen doorgegeven in het draaiboek? Eva: Ja, dit is doorgegeven. Bregje: Zijn er nog vragen voor iedereen? Simone: Website uitbesteden? Wordpress lijkt me vrij overzichtelijk Sanne: voor de echte problemen hebben we echt iemand nodig; Simone: is de promotie van het WDO via itiwana gegaan? Bregje: afgelopen week met Marit, Nadia en mijzelf dingen besproken over de promotie, er bleek veel miscommunicatie te zijn, er komt nu een overlegmoment tussen WDO en Itiwana, en ze kunnen ook gebruik maken van onze promotiecursussen. Kortom, het WDO weet nu de mogelijkheden; Simone: Hoe zit het met Mediawana?

11 Eva: Moeilijk, loopt via plexus en lag er een tijdje uit. Sanne: Niet te doen, totaal onhandelbaar programma. Veel via FB. Tessa: Fijn als er een aparte fotowebsite is. Zijn de oude foto's in het archief, zijn ze veilig? Eva: Ja de meeste foto's zijn op een dvd gebrand en de rest op harde schijf. Tessa: Gearchiveerd zoals ze op mediawana staan? Eva: Ja. Sophie: Dingetje over FB, dit spamt onwijs je mail. FB is gewoon FB en een elitair clubje. Houdt rekening met al je leden. Eva: Mediawana is onhandig, dus er moet een nieuwe manier gevonden worden om de foto's op internet te zetten. Zoals Flickr. Marloes: Voordat je gaat studeren wil je misschien ook op de website kijken, het is het visitekaartje voor je vereniging. Is er al contact geweest met Plexus? Bregje: contact was raar met Plexus. Mediawana is onhandig en niet gebruiksvriendelijk. Er moet iets nieuws komen, we zijn er van bewust dat FB niet het hoofdmedium, maar een steuntje. Plan is een nieuwe duurzame oplossing. Tessa: Misschien op hyves. Eva Schouten: Ik ga me volgend jaar op de site richten, ik ga er absoluut voor zorgen dat er foto's op de website staan. Simone: Zijn de opzeggingen goed verwerkt? Eva: Ja, maar 5 leden hebben onterecht betaald, Pepijn is op de hoogte en wordt gerectificeerd. Simone: gelukt met master/alumni categorie? Sanne: Ja, er zijn zelfs drie alumnileden in de zaal! Marloes: Minors goed doorgevoerd? Maarten: Aparte categorie voor buitenlanders en minor studenten. Eva: samen met Maarten ingevoerd in PC leden. Sophie: Hebben jullie je commissieleden g d of ze komen? Bregje: Dit is gebeurd, maar persoonlijk en niet via de voorzitter. Maarten: Ja, ik ben het vergeten, sorry. Nadia: We hebben sommige zelfs opgebeld! Linde: Staat er ergens wie de nieuwe commissies zijn?

12 Bregje: Nee, heb ik nog nooit gezien ook. Simone: Almanakplan? Sanne: Ik heb drie a4tjes met contacten gemaakt en offertes, en wat ideeën neergepend. Simone: Aanwezigheid in het hok; Bregje: Ik ben zelf van mening dat iedereen dat verbeterd heeft, wat vinden jullie? Simone: Er is ergens halverwege het jaar geen geld, hebben jullie daar een plan voor? Maarten: Ga ik proberen te ondervangen, heb nu opgeschreven wanneer subsidies komen, misschien nog een apart segment vasthouden in plaats van een zwevende buffer. Sanne: Europass komt sowieso sneller, dus dat helpt al. Bregje: Geld van instituut, kan ook veel eerder? Moeten er volgend jaar echt even achteraan zitten. Sophie: Handig voor Merel, weet nog gedoe geld departement, moet heel officieel via Peter Pels/Gerard Persoon, vraag het aan de persoon die het zelf doet! Femke: Hebben we dit jaar ook voor de reis gedaan. Bregje: Maar soms ging dat ook niet sneller. Sophie: Vraag van Simone handig voor discussieblok. Bregje: Genoteerd. Marloes: er zijn wel ups en downs elk jaar, in ons bestuursjaar was het ook zo dat er een grote boete was, maar toen waren er geen problemen; meer voor discussieblok? Simone: jullie hebben met die boete onze buffer gekaapt! Tessa: aanwezigheid in het hok, voor het nieuwe bestuur: vorig jaar was het lastig dat iedereen naar dezelfde colleges moest. Deze aanwezigheid is belangrijk voor de leden; de vraag is in hoeverre je voor 100% voor je studie kunt gaan als je ook 100% voor je vereniging gaat. Femke: wij hadden in het eerste semester vooral dit probleem, in het tweede semester kon dit beter afgestemd worden. Bregje: Iedereen gaat er anders mee om. Tessa: MAAK HET JE HUIS. Sophie: Ga niet honderdduizend extra vakken doen, laat itiwana er niet onder lijden.

13 7. Bespreken/toelichten financieel jaarverslag De contributie leden: ietsje meer dan geschat, meer alumni vastgehouden. donateurs/luf kunnen kiezen om hun donaties naar iti te sturen. Lova Netwerk en Afrikadag zijn nieuwe sponsoren; minder sponsoring van studystore: het gaat geen 1600 maar 1400 worden, want we hebben minder studenten. donateurs: minder door uitschrijvingen. doorgeschoven gelden: camera en alumniactiviteit is voor gespaard en is uitgegeven. overgebleven geld van vorig jaar: 1000 euro door ons uitgeven in commissies en beste idee van itiwana. Marloes: was harde schijf precies 80 euro. Maarten: staat aan de andere kant. AA: alumniactiviteit is duurder geworden door hoge opkomst. Acticom: ietsje overheen omdat het zwembadfeest van dit jaar iets duurder is uitgevallen. Bulletin: uitgave minder hoog, is een bulletin nog niet geweest, deel van budget wordt doorgeschoven. Educom: heeft budget niet opgemaakt, laatste activiteit met SOL ging uit een ander potje, hadden dus meer geld. ICA: zit er ietsje overheen. mentoraat: heeft een beetje over. Reiscom: heeft meer geld uitgegeven door de catastrofe (taxi en buskosten) survivalcommissie: los van geld dat kwijt is geraakt is niet alles opgemaakt maar alsnog hoge kostenpost. beste idee van itiwana: kalender en activiteit; kalender is er niet gekomen; wat er overblijft gaat door naar lustrum (is besloten op halfjaarlijkse ALV). Sophie: activiteit met sol 5-/50? Allen: ja. (Kim van Kastel gaat weg 20.29)

14 Bregje: idee van kalender is geschrapt omdat de mensen die het hebben gewonnen zich hebben teruggetrokken. Abonnementen: geen bijzonderheden. harde schijf: was ietsje duurder doordat we een hele goede aanbieding vonden (heel veel ruimte voor relatief weinig geld). camera: ook een aanbieding, ietsje meer aan uitgegeven. bedankjes commissieleden: staat er nog niet in, is wel uitgegeven. CoBo en commissiebedankborrel: ietsje minder dan begroot. overige posten: niet helemaal volgemaakt. onvoorziene kosten: bedankje voor wies van het secretariaat; FSW: maar een ding van de grond gekomen (chocomel actie voor serious request). STOP: activiteit is er nooit gekomen. Bregje: overlegplatform studieverenigingen, maar er is geen nieuw bestuur dus de kans is groot dat dat opgeheven wordt; moeten we nog wat van horen. Spaarplannen: is gelukt. Tessa: Tip, geef alsjeblieft de kosten voor kantoorartikelen volgend jaar uit. Sanne: we hebben een gratis printer gekregen. Simone: wordt de nieuwe camera vaak gebruikt. Sanne: heb mijn eigen camera ook vaak gebruikt, maar volgend jaar zal het wel beter gaan; Simone: voor discussieblok? Simone: app heeft meer gekost? Sanne: ja, was onvoorzien. Simone: gekeken naar andere aanbieders? Sanne: ja. Maarten: sponsorgeld van studystore moet nog binnen komen, borg van eerstejaarsweekend ook. Geld apart gezet voor herfstbulletin als opvang voor het zomerbulletin. Dan komen we uit op een resultaat van -317 en als alle toekomstige in en uitgaves zijn

15 verwerkt, komen we uit op -60 euro. (Stephanie Ratcliffe komt binnen 20.40) Sophie: klopt het dat de jaartallen niet kloppen? Maarten:Ja. Simone: dat geld voor het cadeautje van wies had ook onder diversen gekund. Femke: het was wel heel erg onvoorzien. Simone: het ene komt van de spaar en de andere van de gewoon, maar voor het eindresultaat maakt het niet uit. 8. Adviesbegroting De contributie heb ik vastgesteld op basis van het feit dat we een iets grotere groei hebben dan vorige jaren. Meer alumni zorgt voor de groei, dit compenseert dat er minder nieuwe studenten zijn. Acquisitie: getal van 1600 dit jaar niet gehaald maar er zijn veel plannen, dus we denken dat het realistisch is. sponsorgeld studystore: heeft te maken met het aantal studenten antropologie die we hebben, gaat daarom iets af. donateurs: ietsje meer, omdat ik weet dat er nieuwe bij gaan komen; bulletin: meer, compensatie voor zomerbulletin. AA: heeft geen speciale activiteit en dan is dit het standaard budget. Acticom: ietsje bij gedaan omdat er nu een klein tekort was ( ). Extra opmerking: alle commissies zijn terug naar de bedragen van vorig jaar, in plaats van het extra geld dat wij dit jaar nog hadden. Reiscom: Krijgt wat meer, zodat we de reis toegankelijk kunnen houden. survivalcommissie: had iets over (los van kwijtgeraakt geld), dus is wat afgedaan (ook omdat de bijdrage van leden misschien omlaag kan). Drukwerk en documenten: wordt iets minder; omdat er echt heel weinig van wordt uitgegeven; zat nu iets teveel geld in, kan beter naar commissies. Nadia: Ben benieuwd wat er op de spaarrekening van het lustrum staat. Maarten: Spaarplan plus overgebleven geld van het beste idee van itiwana.

16 Jemma: Simone had het eerder over onvoorziene kosten en diversen, hoe zit het daar mee (spaar en gewone rekeningen). Maarten: onvoorzien komt van spaarrekening, maakt in principe niet zoveel uit. Simone: het ligt er aan of het door moet naar het volgende jaar of door naar de spaarrekening, dit is wel belangrijk. Onvoorzien naar beneden? Bregje: hier wordt over gestemd op de beleids ALV. 9. Discussieblok Probleem met het geld (halfjaarlijks tekort) Femke: ik denk dat het jaaroverzicht er wel voor zorgt dat je kunt anticiperen, het geeft wat overzicht, je ziet duidelijker wanneer dingen te laat zijn. Bovendien heb je europass dat nu sneller komt. Nienke: zijn de subsidieaanvragen op tijd verstuurd? Femke: ja Sanne: ja, europass had het toegezegd maar niet gedaan. Linde: ik ben het met femke eens. Simone: ik ook, maar als je een financiële tegenvaller hebt is dat ook niet opgelost; Bregje: je kunt niet overal op anticiperen. Simone: is het geen idee om de buffer te laten groeien? Femke: ja dat plan ligt er Marloes: hoeveel staat er nu voor de buffer? Maarten: 2000 euro Bregje: we willen idealiter de buffer laten groeien tot de afgesproken Simone: anticipeer daar ook op. Mieke: kunnen wij dan niet rood staan als itiwana? Bregje: het is een goed punt om na te vragen. Tessa: wanneer is het tekort en hoelang duurt dat? Is dat fluctuerend? Maarten: meestal vanaf de reis. Femke: subsidie is een maand geleden pas gekomen. Tessa: wellicht is er iets aan de uitgaven te doen? Misschien sommige dingen later betalen? Sanne: ja, app hebben we ook pas later betaald. Marloes: ik heb vraagtekens bij het rood staan, misschien kun je bij andere

17 verenigingen informeren wat de risico's zijn? Wij hebben als vereniging niet heel stabiele inkomsten/acquisitie. Siddiq: je betaald veel geld over rood staan als zakelijke rekening, je kunt makkelijker over uitstel mailen; Irène: Als je het ziet dat het er aan zit te komen dat je vroegtijdig aanvraagt om in termijnen te betalen. Maarten: waar het bij ons spaak liep was het dat ik geen overzicht had. Als je het op tijd weet, kun je al veel oplossen. Het is een combinatie van onverwacht groots fiasco en late subsidies die voor problemen zorgt. Reserveer dus een vast bedrag, geen zwevende buffer (die geïnvesteerd is), zodat je altijd iets hebt. Nienke: het is wel handig als er een oplossing komt, overzicht helpt al, de buffer moet 10 procent zijn, en dit jaar is er geen geld bijgekomen, dus misschien al een reservering daarvoor maken op de begroting van dit jaar? Marloes: bulletin komt door de cashflow, had ook via de copyshop gekund? Femke: hebben we gewoon nu niet aan gedacht, dit kan in het draaiboek. Sophie: dit zijn dingen voor de WOM. Sophie: er moet 400 euro gereserveerd worden. maarten: kan nu niet zomaar. tessa: cameraplan, mocht dat uitwerken en wordt het niet uitgegeven kunnen we het dan op de spaarrekening zetten? Bregje: kunnen we over nadenken maar niet voor nu (te lange termijn); kunnen maarten en merel even naar kijken; Toekomst Itiwana-camera: Elk jaar wordt er een bepaald bedrag apart gezet voor een nieuwe camera, eens in de drie jaar eentje gekocht. Is dit wel zinnig omdat er genoeg mensen zijn met een spiegelreflex? Het is nu een mooi moment dat stop te zetten? Nadia: we willen misschien de 'fotocommissie' instellen, dus dat kan dit probleem ondervangen, dan is er geen verenigingscamera meer nodig. Marloes: kun je op andere mensen rekenen? Misschien dat je minder spaart maar hem nog wel als backup houdt.

18 Irène: Wil je iemand verplichten? Heb je altijd iemand die dat doet? Sanne: die commissie lijkt me een goed idee. Tessa: Ik ben het met marloes eens, maak er vijf jaar van. Siddiq: een andere oplossing, we sparen nu op dezelfde door, mochten we het dan niet nodig hebben doen we het ergens anders bij. Heb je ook een goede financiële back-up. Sophie: vraagje over fotocommissie, kun je niet een paar huisfotografen instellen? Femke: iets voor de beleids ALV? Stephanie: wat gebeurd er met materiaal wat kapot gaat in de commissie? Ook iets om over na te denken. Tessa: gewoon vrijwaringsverklaring! Bregje: ofwel we gaan door met het spaarplan zoals het nu is, of vijf keer 30 euro sparen. Tessa: is het een idee om er een vierjaarplan van te maken, zodat je een goede kunt kopen? Sophie: je kunt juist goedkope camera's kopen! Stemming voor het idee van Siddiq: Een drie-jaren-plan. Is er daarna geen camera nodig laten we dat bedrag staan, wordt het uitgegeven gaan we weer verder kijken. 25 aanwezigen voor: 25 tegen: 0 onthouden: 0 Plan aangenomen! Survivalweekend (invulling) Ik (Nienke) vind het heel jammer dat het heel anders is geworden qua inhoud, met activiteiten, grootschaliger; daardoor ben ik niet meegegaan, ik vond het leuk als chillweekend.

19 Femke: ik ben wel mee geweest, ik heb nog nooit zo hard ge-chilled. Er waren niet heel veel activiteiten. Ik snap dat het geld misschien een drempel was maar het was wel leuk dat er zoveel inschrijvingen waren dit jaar. Tessa: Ik heb het ook georganiseerd met dit idee dat het chillen is, het is wat wij gewend zijn. Dit is iets wat elk jaar een andere invulling krijgt, en dit is voor je leden en niet alleen maar voor het bestuur + 1, en dat was het juist wel toen het een chillweekend was. Marloes: ik ben het eens met Femke en Tessa, je bent er voor je leden. Irène: het weekend was nog steeds chillen, het was een slagje anders maar de essentie was er nog wel. Nienke: je kunt het natuurlijk niet tegenhouden, ik wil het meer als tip geven. Simone: we hebben het er over gehad dat er een nieuwe locatie zou komen? Nu weer meer geld dan vorige jaren is uitgegeven, misschien meer investeren in een verder locatie? Bregje: ik beaam het, maar dit is iets voor de volgende commissie. Tessa: vorig jaar zaten we heel erg met het probleem dat je niet te ver kunt gaan omdat je maar drie dagen hebt. Je hebt je limiet op de grens van Nederland, en dan ga je snel over je budget heen bij een andere locatie. Misschien in plaats daarvan een dag meer? Sophie: er zijn goede redenen om het survivalweekend in het buitenland te doen. Tessa: En je mag geen fikkie steken in Nederland; Bregje: invulling en locatie moeten ze volgend jaar naar kijken, je bent er uiteindelijk voor je leden. Stemming jaarverslag: aanwezigen: 25 voor: 22 tegen: 0 onthouden: 3 financieel jaarverslag aanwezigen: 25

20 voor: 23 tegen: 1 onthouden: Evaluatie Itiwana Bregje: Ik ben trots. Jemma: ik wil graag iets positiefs zeggen, ik voelde me door jullie als bestuur en als itiwana erg welkom. Eva Schouten: Ja, het is uniek dat je niet denkt bij ouderejaars: o my god wat zijn die eng. Nadia: ik vond siddiq wel een beetje eng; Sophie: ik heb wel een puntje van ontwikkeling, namelijk, aan het begin van het jaar had Bregje nog een beetje het gevoel dat ze zich moest verontschuldigen, en nu kun je ook tegen iemand zeggen dat die zijn of haar mond moet houden, en ik denk dat die leiderschapskwaliteiten heel waardevol zijn. Je hebt ook geleerd om hulp te vragen, dat is iets heel knaps. Tessa: uiteraard wil ik mijn opvolger dikke complimenten geven. Ik dacht heel vaak: 'leuk dat zij dit doet, had ik het maar bedacht'. Voor iedereen, wij hebben de last ook gedragen, en het is moeilijk de zaak drijvende te houden, maar jullie hebben het overleefd. Een extra bravo aan Sanne dat ze het heeft overleefd als voorzitter van de AA (met mij en linde er in ;) ). Nienke: ik vind dat jullie als bestuur goed overkwamen, hele leuke ontwikkeling dat jullie altijd in de Odessa waren (op tijd enzo), goede ontwikkeling dat de borrel vervroegd is. Femke is maar twee keer met een vraagje gekomen, maar heeft het wel heel goed gemand. Sophie: Het is voor jullie handig om na te denken over een nieuwe hobby, want je hebt ineens zoveel tijd! Femke: ik heb voor iedereen een brief geschreven. Sanne: Ik zou het zo weer over doen, heb een geweldig jaar gehad en vrienden voor het leven gemaakt. Bregje: Er rest mij enkel te zeggen, het is niet altijd even makkelijk geweest en ik vind het geweldig dat wat er ook was, er altijd steun was bij deze zes mensen. Ik ben heel

21 trots op deze groep die zich gevormd heeft. Ondanks alles had ik het zo over gedaan. 11. Decharge commissies cadeautje met persoonlijke boodschap. 12. Decharge 19 e bestuur Installatie 20 e bestuur Installatie commissies 15. Nagekomen punten / w.v.t.t.k. Bregje: GO FOR IT:) 16. Sluiting 22:34 KANDIDAATSBESTUUR Functie 2011/ /2013 Voorzitter Bregje Schreuders Nadia Teunissen Secretaris Eva Salman Pepijn de Wit Penningmeester Maarten Vreeburg Merel de Schepper Assessor Activiteiten Irène Leibbrand Siddiq Raams Assessor Onderwijs Femke Gubbels Jemma Middleton Assessor Extern Sanne Hogesteeger Mieke Zaal Assessor Publicatie - Eva Schouten

Stemcommissie: Simone de Boeren Sanne Hogesteeger. Aantal Aanwezig: 19

Stemcommissie: Simone de Boeren Sanne Hogesteeger. Aantal Aanwezig: 19 Agenda Beleids-ALV van Itiwana, 20 e bestuur 13 december 2012, 18:15 Locatie: FSW, 1A37 1. Opening 18:31 uur 2. Mededelingen Openingsgrap: Het is groen en het zegt: ik ben een kikker? Een pratende kikker.

Nadere informatie

2. Mededelingen Stemcommissie: Sanne Hogesteeger en Bregje Schreuders Aanwezig: 33

2. Mededelingen Stemcommissie: Sanne Hogesteeger en Bregje Schreuders Aanwezig: 33 Agenda Halfjaarlijkse ALV van Itiwana, 20 e bestuur 18 april 2013, 19.00u Locatie: FSW 1A21 1. Opening 19.15 uur 2. Mededelingen Stemcommissie: Sanne Hogesteeger en Bregje Schreuders Aanwezig: 33 3. Vaststellen

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

2. Mededelingen Ruben is ingeslagen als educom lid bij de wissel- ALV. Lyonne van Gaalen heeft zijn plek inmiddels overgenomen.

2. Mededelingen Ruben is ingeslagen als educom lid bij de wissel- ALV. Lyonne van Gaalen heeft zijn plek inmiddels overgenomen. Notulen Beleids- ALV van Itiwana, 21 e bestuur 11 december 2013, 19:00 Lokatie: FSW, 1A09 1. Opening 19.02 Ruben: Leuk dat jullie er zijn. Instellen stemcommissie: Julia Reijers en Maarten Vreeburg Aantal

Nadere informatie

2. Mededelingen Ruben: Onze nieuwe boekenleverancier Jongbloed is recentelijk failliet gegaan. Dit komt later ter sprake.

2. Mededelingen Ruben: Onze nieuwe boekenleverancier Jongbloed is recentelijk failliet gegaan. Dit komt later ter sprake. Notulen Wissel ALV van Itiwana, 21 e bestuur / 22 e bestuur 1 oktober 2014, 19.00u Locatie: Einstein, Nieuwe Rijn 19, 1. Opening 19.01 Yvonne leest openingsgedicht voor: Lieve, lieve oude schoenen, ik

Nadere informatie

Begroting 2014-2015. Studievereniging PAP 13 e bestuur

Begroting 2014-2015. Studievereniging PAP 13 e bestuur Begroting 2014-2015 Studievereniging PAP 13 e bestuur Brenda Renes Hanneke Vingerling Anne Stevers Puck van den Bosch Myrthe Overbeek Laura Peters Roos Vandebriel Voorzitter Secretaris Penningmeester Vice-voorzitter

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken.

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. WELKOM Bedankt om dit gratis e-book te downloaden! J Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. Als anderen vertellen over de hosting van hun website, en updates doen en backups

Nadere informatie

Jaarverslag 2013-2014

Jaarverslag 2013-2014 NOVA Voorzitter Anthony Matthijsen 24-9-2014 Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Mijn taken... 3 Externe contacten... 4 Vergaderingen... 4 Administratie... 4 Commissies... 5 Eerstejaarsfeest... 5 De club...

Nadere informatie

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden Verslag Studenten Evaluatie Videoproject Door Tonny Mulder, a.b.mulder@uva.nl, 26 sept 213 De studenten van de opleidingen Biologie, Biomedische Wetenschappen en Psychobiologie krijgen in het 1 ste jaar

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B Maatschappelijke Zorgboerderij Amatheon Nikki van Berlo Jasmijn Borms Joy Willems T4B Inleiding Ons groepje bestaat uit Nil

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Commissie-voorzittershandleiding

Commissie-voorzittershandleiding Commissie-voorzittershandleiding gebaseerd op eerdere voorzittershandleidingen Aangepast door: Arjan Schimmel (oktober 2016) Victor Veldstra (oktober 2017) Samenvatting Deze handleiding geeft een overzicht

Nadere informatie

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Het lampje is aan, dat betekent dat we gaan filosoferen. Isa-Noa vertlede in de eerste les dat zij lippenstift en badeendjes

Nadere informatie

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Groeidocument trainingen blok 2 Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Inleiding Voor u ligt mijn groeidocument van de trainingen die zijn gegeven in blok 2 van de minor Consultancy. Om een succesvolle consultant

Nadere informatie

Jaarverslag Studie Vereniging Pedagogiek Boekjaar 2012-2013

Jaarverslag Studie Vereniging Pedagogiek Boekjaar 2012-2013 Jaarverslag Studie Vereniging Pedagogiek Boekjaar 2012-2013 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemene informatie... 3 Beschrijving functies... 5 Voorzitter... 5 Secretaris... 5 Penningmeester... 5 Algemeen

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten.

Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten. Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten. 1 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 Waarom hebben we dit gemaakt?... 3 De instellingen en de gevolgen

Nadere informatie

Je geldzaken goed geregeld: een rustig gevoel!

Je geldzaken goed geregeld: een rustig gevoel! Je geldzaken goed geregeld: een rustig gevoel! Samen je centen de baas GELD EN GELDZAKEN. SOMS BEST LASTIG. Het gebeurt iedereen wel eens. Dat je een brief krijgt die je niet goed begrijpt. Of dat je een

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

Evaluatie project webshop 2.0

Evaluatie project webshop 2.0 Evaluatie project webshop 2.0 Kim Krijt MM2A Kim Ik vind dat de productie erg goed is verlopen, wij hebben onderling geen problemen gehad. Ik vind dat er erg goed werk is geleverd. Als ik het vergelijk

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Bewindvoering: hoe werkt het?

Bewindvoering: hoe werkt het? Bewindvoering: hoe werkt het? Samen je centen de baas JE HEBT EEN BEWINDVOERDER. EN NU? Een tijdje terug heb je ervoor gekozen om je geld samen met Mijn Geld en Zo te regelen. De rechter vindt dit goed.

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Studievereniging Pedagogische Wetenschappen

Studievereniging Pedagogische Wetenschappen Studievereniging Pedagogische Wetenschappen Informatie Algemene Ledenvergadering der Studievereniging Pedagogische Wetenschappen PAP Minimaal twee keer per jaar word jij als lid door het bestuur van PAP

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

21ST CENTURY SKILLS. Bewijsstukken. Kristel Pire www.kristel-dd.com

21ST CENTURY SKILLS. Bewijsstukken. Kristel Pire www.kristel-dd.com 21ST CENTURY SKILLS Bewijsstukken Kristel Pire www.kristel-dd.com Table of Contents Samen Werken... 3 Bewijs... 3 Toelichting... 3 Probleemoplossend vermogen... 4 Bewijs... 4 Toelichting... 4 Ict-geletterdheid...

Nadere informatie

Je geldzaken goed geregeld: een rustig gevoel!

Je geldzaken goed geregeld: een rustig gevoel! Je geldzaken goed geregeld: een rustig gevoel! Samen je centen de baas INFORMATIE VOOR NIEUWE CLIËNTEN GELD EN GELDZAKEN: SOMS BEST LASTIG Het gebeurt iedereen wel eens. Dat je een brief krijgt die je

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

1. Stuur je kaarten via de post?

1. Stuur je kaarten via de post? Post 6 1. Stuur je kaarten via de post? (n= 575) 5 4 44% 5 3 2 1 7% Ja Soms Nee Weet niet Ja Alleen kerstkaarten en condoleancekaarten Bij een verjaardag en met kerst De meeste kaarten zijn met de kerst

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Interview verslag! Anouk van Houten 538565. Interview verslag. Naam: Anouk van Houten, 538565 Klas: INF1c Vak: Interviewen Docent: Ellen Leen

Interview verslag! Anouk van Houten 538565. Interview verslag. Naam: Anouk van Houten, 538565 Klas: INF1c Vak: Interviewen Docent: Ellen Leen Interview verslag Naam: Anouk van Houten, 538565 Klas: INF1c Vak: Interviewen Docent: Ellen Leen Inhoudsopgave: Voorwoord -!!!!! blz. 3 Wempe Webdesign -!!!! blz. 4 Opleiding -!!!!!! blz. 4 Beroepskeuze

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Operator Handleiding DateLive.nl

Operator Handleiding DateLive.nl Operator Handleiding DateLive.nl Op DateLive.nl zal je erotische berichten beantwoorden op een bericht- per- bericht basis. Je krijgt een nieuw bericht van een klant te zien met de bijbehorende profiel

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot.

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. Fase.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. 1 1 Lees onderstaande tekst. Daarna ga je zelf een soortgelijke tekst schrijven.

Nadere informatie

Meerjarenplan Studievereniging PAP

Meerjarenplan Studievereniging PAP Meerjarenplan 2016-2019 Studievereniging PAP 1 Voorwoord Beste bestuurslid of geïnteresseerde, In dit meerjarenplan zijn algemene doelen geformuleerd voor studievereniging PAP van de opleiding Pedagogische

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR DE VERBINDING TUSSEN PRAKTIJK, ONDERZOEK EN ONDERWIJS

OP ZOEK NAAR DE VERBINDING TUSSEN PRAKTIJK, ONDERZOEK EN ONDERWIJS OP ZOEK NAAR DE VERBINDING TUSSEN PRAKTIJK, ONDERZOEK EN ONDERWIJS Susanne Smorenburg, programmamanager Ben Sajetcentrum Marjon van Rijn, docent / onderzoeker HvA / AMC Symposium HBO-V van de Toekomst

Nadere informatie

Ebook Nooit Meer Afgeleid. Auteur: Mark Tigchelaar. Nooit Meer Afgeleid. 2012 Mark Tigchelaar www.mtcompany.nl 1

Ebook Nooit Meer Afgeleid. Auteur: Mark Tigchelaar. Nooit Meer Afgeleid. 2012 Mark Tigchelaar www.mtcompany.nl 1 Nooit Meer Afgeleid 2012 Mark Tigchelaar www.mtcompany.nl 1 Delen uit dit E-BOOK zijn afkomstig van de site van www.mtcompany.nl en het boek Haal meer uit je hersenen. MTcompany 2012 Auteur: Mark Tigchelaar

Nadere informatie

Bijgaand treft u de jaarrekening van 2013 en de begroting van 2014 aan. Een aantal onderdelen verdient een toelichting.

Bijgaand treft u de jaarrekening van 2013 en de begroting van 2014 aan. Een aantal onderdelen verdient een toelichting. [CONCEPT] Jaarrekening 2013 en begroting 2014 Aan: Leden van het Netwerk Land & Water Van: Rob Ruijtenberg (penningmeester) Datum: 14 april 2014 Betreft: Toelichting op de jaarrekening 2013 en begroting

Nadere informatie

Bestuursvergadering 18 3 maart 2015 S.D.V.N. DANCE FEVER

Bestuursvergadering 18 3 maart 2015 S.D.V.N. DANCE FEVER Bestuursvergadering 18 3 maart 2015 S.D.V.N. DANCE FEVER Ledennotulen BV18 Locatie en tijd Secretariaat Villa van Schaeck, 18:00 uur Aanwezigen Roxanne Oude Alink, Tom Lormans, Kim Schuurman, Carine Eskes,

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Procesverslag. Save Energy Leiden. Dennis Wagenaar 18-04-10 v 1.0

Procesverslag. Save Energy Leiden. Dennis Wagenaar 18-04-10 v 1.0 Procesverslag Save Energy Leiden Dennis Wagenaar 18-04-10 v 1.0 1 Inleiding In dit procesverslag leg ik uit hoe het project is verlopen en wat ik er van geleerd heb. Ik geef een reflectie op hoe ik dingen

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin)

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Lay-out Bob Snel (trainer ATC Amstelduin) Document Versie maart 2007 Meer informatie E-mail:

Nadere informatie

Myrte opent om 19.05u de vergadering en licht het verloop van de ALV toe.

Myrte opent om 19.05u de vergadering en licht het verloop van de ALV toe. Vergadering: ALV Datum: 03-10-2007 Aanwezig: Bestuur 06-07: Myrte, Marleen, Jos, Karijn, Mike en Arieke Bestuur 07-08: Jorien, Gaby, Milou, Jacqueline en Meike Raad van Advies: Christiane en Carlijn Leden:

Nadere informatie

Uitwerking workshop Creatief reflecteren met kinderen

Uitwerking workshop Creatief reflecteren met kinderen Uitwerking workshop Creatief reflecteren met kinderen 4 november 2011 NJPV Conferentie door Welmoed Lockefeer Onderwijs Maak Je Samen Waarom reflecteren met kinderen? Roepvraag met hele groep, bij aanvang

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Instellen stemcommissie: Ruben en Michael Aantal aanwezigen: 19 aanwezig en 0 gemachtigden

Instellen stemcommissie: Ruben en Michael Aantal aanwezigen: 19 aanwezig en 0 gemachtigden Notulen Halfjaarlijkse ALV van Itiwana, 22 e bestuur 22 april 2015, 18.30u Locatie: FSW 5A47 1. Opening (18.34) 2. Mededelingen Instellen stemcommissie: Ruben en Michael Aantal aanwezigen: 19 aanwezig

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

Ledennotulen Bestuursvergadering 16 11 februari 2015 S.D.V.N. DANCE FEVER

Ledennotulen Bestuursvergadering 16 11 februari 2015 S.D.V.N. DANCE FEVER Ledennotulen Bestuursvergadering 16 11 februari 2015 S.D.V.N. DANCE FEVER Locatie Secretariaat Villa van Schaeck, 18:30 uur Aanwezigen Carine Eskes (eerder weg), Tom Lormans, Cenna van Manen, Roxanne Oude

Nadere informatie

EFFECTIEF OMGAAN MET BEZWAREN

EFFECTIEF OMGAAN MET BEZWAREN EFFECTIEF OMGAAN MET BEZWAREN Er zijn een heleboel redenen die door een klant gebruikt worden om nee te zeggen. Echter, de zogenaamde tegenwerpingen en bezwaren zijn veelal dooddoeners. Je zal dus moeten

Nadere informatie

Persoonlijk opleiding plan

Persoonlijk opleiding plan Persoonlijk opleiding plan Een opdrachtgever adviseren Hem vertellen wat jou de beste optie lijkt. Het klopt dat ik deze competenties zo had ingevuld. Ik heb hiermee ervaring doordat ik vaak op forums

Nadere informatie

Financieel jaarverslag F.C. Sophia 2014-2015

Financieel jaarverslag F.C. Sophia 2014-2015 Financieel jaarverslag F.C. Sophia 2014-2015 Hallo lezer! Penningmaestro: Rits Joosten Kascommissie: Gaia Klabbers & Mark van Doorn Het jaar is voorbij en dus is het tijd voor een financieel jaarverslag.

Nadere informatie

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de afgelopen weken hebben we veel teksten gelezen. Deze teksten hebben we samengevat, we hebben vragen erbij gesteld, gekeken

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf Ideeën presenteren aan sceptische mensen Inleiding Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het moeilijk kan zijn om gehoor te vinden voor informatie of een voorstel. Sommige mensen lijken er uisluitend

Nadere informatie

Hoe voorkom je diefstal op reis.

Hoe voorkom je diefstal op reis. Hoe voorkom je diefstal op reis. Diefstal op reis, dit is iets wat we liever niet willen overkomen wanneer we in het buitenland zitten. Toch gebeurt het. Ik kan me nog goed herinneren dat ik een jaar geleden

Nadere informatie

37% 63% Aantal geregistreerde deelnemers : 115 Periode evaluatie : 12 maart 2015 t/m 5 april 2015 Aantal evaluaties : 73. ingevuld niet ingevuld

37% 63% Aantal geregistreerde deelnemers : 115 Periode evaluatie : 12 maart 2015 t/m 5 april 2015 Aantal evaluaties : 73. ingevuld niet ingevuld Aantal geregistreerde deelnemers : 115 Periode evaluatie : 1 maart 015 t/m 5 april 015 Aantal evaluaties : 7 Lowys Porquinstichting PCPO Midden Brabant Stichting Openbaar Basisonderwijs Westbrabant Stichting

Nadere informatie

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar?

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Inleiding Traditioneel staat de decembermaand in het teken van jaaroverzichten en top 100 of top 2000 lijstjes. Allemaal bedoeld om terug te kijken op het afgelopen jaar.

Nadere informatie

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Design Document If This Then That HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Concept Iedereen ervaart wel eens stress of een drukke ruimte die ze even teveel wordt waar ze even weg van moeten gaan om tot

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

10 voorbeelden van slechte of onduidelijke visuele communicatie

10 voorbeelden van slechte of onduidelijke visuele communicatie 10 voorbeelden van slechte of onduidelijke visuele communicatie 1. De Lidl leesmap Deze map staat bij ons in de kantine van het Lidl filiaal waar ik werk. Ik heb er nog nooit ingekeken, maar de tekst die

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Laser Focus. De 6 Concentratie Technieken Die Ze Je Niet Op Je Opleiding Leren..

Laser Focus. De 6 Concentratie Technieken Die Ze Je Niet Op Je Opleiding Leren.. Laser Focus De 6 Concentratie Technieken Die Ze Je Niet Op Je Opleiding Leren.. 1 Delen uit dit E-BOOK zijn afkomstig van de site van StudieVitaminen.nl en het boek Haal meer uit je hersenen. MTcompany

Nadere informatie

Resultaten buurtonderzoek naar het opheffen van de pinautomaat aan de Tiranastraat in Zenderpark.

Resultaten buurtonderzoek naar het opheffen van de pinautomaat aan de Tiranastraat in Zenderpark. Afdeling IJsselstein Resultaten buurtonderzoek naar het opheffen van de pinautomaat aan de Tiranastraat in Zenderpark. September/oktober 2013 Inleiding In de laatste week van augustus en de eerste week

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Module 4 Making progress Unit 1 Mind your safety

Module 4 Making progress Unit 1 Mind your safety Unit 1 Mind your safety 1 Ik heb een memo geschreven in het Nederlands. Hierin staat: hoe laat we moeten inchecken; welke papieren we bij ons moeten hebben; hoeveel handbagage we mogen meenemen aan boord;

Nadere informatie

Stichting Kansarme Dieren

Stichting Kansarme Dieren Stichting Kansarme Dieren Jaarverslag 2012 Algemeen De aanleiding voor het oprichten van de Stichting Kansarme Dieren (januari 2011) was de moeilijke situatie van vooral oudere en/of chronisch(e) zieke

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

Financieel jaarplan Studievereniging PAP

Financieel jaarplan Studievereniging PAP Financieel jaarplan Studievereniging PAP 2008-2009 Inhoud Pagina Begroting Studievereniging PAP 2008-2009 2 Toelichting op de begroting Verenigingsinkomsten 4 Kantoor 4 Bestuur & Vereniging 5 Commissies

Nadere informatie

Procesverslag project Blok 1. Luc Kersbergen

Procesverslag project Blok 1. Luc Kersbergen Procesverslag project Blok 1 Luc Kersbergen Minor Data Beleving 2013 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Voorafgaand 4 Het concept/idee 4 Werkwijze 5 Voice-over 7 Inspiratie 8 2 Inleiding In dit procesverslag

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

[zelf op te maken en in te vullen > denk hierbij aan het tonen van een foto en/of logo van de bank, je naam etc.

[zelf op te maken en in te vullen > denk hierbij aan het tonen van een foto en/of logo van de bank, je naam etc. Beschrijving Deze gastles gaat over inzicht krijgen in je inkomen en uitgaven. Jongeren moeten zorgen dat ze inkomen hebben. Anders is het lastig om een eigen leven in te vullen. Zakgeld, kleedgeld, baantje,

Nadere informatie

BESTEMMING BEREIKT?! Opdrachtenblad Niveau:

BESTEMMING BEREIKT?! Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 a) Wesley gaat lekker op vakantie. Welk onderdeel heeft hij niet zo goed voorbereid? b) Waarom is dat wel belangrijk? c) Hoe heeft hij dat eerder opgelost? d) Welk advies geef je

Nadere informatie