Luister niet naar Robert Blake. Bart Van Lierde. Roman Bart Van Lierde Alle rechten voorbehouden.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Luister niet naar Robert Blake. Bart Van Lierde. Roman. 2005 Bart Van Lierde Alle rechten voorbehouden. www.bartvanlierde.be www.bartvanlierde."

Transcriptie

1

2 Luister niet naar Robert Blake Bart Van Lierde Roman 2005 Bart Van Lierde Alle rechten voorbehouden

3 I Een beladen cargoschip voer onder de Blue Water Bridge door. Robert oogde het na en sloot het raam van zijn praktijkruimte. Het wekte zijn afkeer elke dag getuige te moeten zijn van de gevolgen van een linksgeoriënteerd stadsbestuur. Op de Canadese oever lag een industrieterrein. De zure rook uit de spitse schoorstenen waaide over de rivier in de richting van het park en drong het ziekenhuis binnen. De inwoners van Port Huron, onder wie zijn vader, hadden tegen de komst van de fabrieken geprotesteerd, waarna de investeerders voor de andere oever hadden geopteerd. De luchtvervuiling was een feit, delen in de winst behoorde niet meer tot de mogelijkheden. Een metafoor voor het leven: als je stagneerde, bleef je berooid achter. Robert opende de tussendeur en betrad de ruimte waar zijn secretaresse zat te lezen. Helen, ik ga naar huis. Ze humde zonder op te kijken. Hij bleef staan naast het bureau met de computer waarvan de screensaver was aangesprongen, en observeerde haar. Die donkere ogen met afhangende wenkbrauwen, dat zwarte opgestoken haar, die robuuste neus hoe was dat geblokte hoofd op zo n weelderig lichaam terechtgekomen? In het half doorschijnende witte bloesje zaten grote borsten, een smalle taille en een platte buik. Het korte rokje was gevuld met een stevige kont. Daaronder prijkte een paar lange, gladgeschoren benen. Kan ik u nog ergens mee van dienst zijn, dokter Blake?

4 Haar stem klonk uitdagend. Zou hij haar vragen om naakt en met een zak over haar hoofd op het bed in zijn praktijkruimte te gaan liggen? Nee, dank je. Weet u het zeker? Hij vermoedde dat ze prostituee was geweest voor hij haar aannam. Vrouw met levenservaring had hij in de advertentie gezet. Tijdens het sollicitatiegesprek had ze verteld hoe ze op haar zestiende thuis was weggelopen en dat ze net achttien was geworden. Die twee jaar had ze ongetwijfeld op haar rug en met gespreide benen overbrugd. Wat lees je? Hij boog zich over haar heen en loerde in haar decolleté. Ik gebruik mijn vrije tijd om te studeren voor medisch secretaresse, zoals u me hebt aangeraden. Ze sloot het cursusboek en wees naar de titel. Hij liet zijn ogen erlangs glijden en knikte goedkeurend. Ze deed alles wat hij van haar vroeg. Zag in hem een weldoener. Misschien was hij dat wel. Een verloren ziel van de straat plukken, in dienst nemen als secretaresse bij het Port Huron Hospital, haar aanmoedigen om een diploma te halen. Ze beschouwde hem wellicht als de vader die ze nooit had gehad. U moet vanavond naar het theater, zei ze, op haar horloge tikkend. Het was alsof hij ijskoud water over zich heen kreeg. Hij had beloofd voor de maaltijd te zorgen. Jennifer zou razend zijn als ze thuiskwam en merkte dat hij er niet was. Amuseer u vanavond, zei Helen. Wat gaat u zien? Othello. Ken ik. Gaat over jaloezie. Ik heb de verfilming

5 Ik moet me haasten, anders dreunt mijn vrouw haar eigen versie op. Met zijn hand streek hij over haar zwarte haar en glimlachte vaderlijk. Hoe laat moet ik morgen hier zijn? Ze haalde zijn agenda van onder het cursusboek vandaan. Om negen uur komt mevrouw Scott. Aansluitend hebt u een vergadering. In de namiddag moet u lesgeven. Hij bedankte haar, liep naar de deur en keek achterom voor hij naar buiten ging. Ze zat weer gebogen over haar cursusboek. In bedekte termen had ze hem verteld dat haar vader haar meerdere malen had verkracht. Als hij zo n welgeschapen dochter had, zou hij hetzelfde doen. Hij begaf zich naar de lift. Had een hekel aan de muffe geur in de gang. Er waren geen ramen, waardoor het onderscheid tussen dag en nacht wegviel. Het neonlicht moest voortdurend aanblijven. De architect had een jaar in het gebouw moeten worden opgesloten om hem af te leren dit soort constructies te maken. Goedenavond, dokter Blake. Tony Clark kwam uit de deur tegenover de lift, die toegang gaf tot het algemeen secretariaat en de gesloten afdeling. Ook een goedenavond, zei Robert binnensmonds. De hoekige kin, het grijze kroeshaar, het hoge voorhoofd, de brede schouders, de donkere, bijna zwarte huid alles aan Tony wekte zijn ergernis. Hij drukte op de knop naast de lift en keek naar zijn voeten in de hoop dat Tony hem niet opnieuw zou aanspreken. Hoe gaat het met Jennifer? Heel goed. En hoe gaat het met uw echtgenote? Diane woont in Los Angeles. We zijn al negentien jaar gescheiden. Heb ik u dat nooit verteld? Helemaal vergeten. Mijn excuses.

6 Hij genoot van de gepijnigde uitdrukking op Tony s gezicht. De moederneuker was zo intens bezig geweest met het vestigen van zijn positie in het Mental Health Department, dat hij niet had gemerkt dat zijn huwelijk doodgebloed was. Daarna had geen enkele vrouw het bij hem uitgehouden. Ik ga zo dadelijk met Jennifer naar het McMorran Complex, zei hij, terwijl de liftdeuren openschoven. Een theatergroep uit Londen voert Othello op. De tekst is hedendaags gemaakt en de regie blijkt hoogst origineel. In Londen sloeg het niet aan, hier heeft het stuk al uitstekende recensies gehad. Wat gaat u vanavond doen? Ik houd niet van theater, alleen van musical. Tony stapte na hem in en drukte op begane grond. En vanavond De loser probeerde duidelijk iets eerbaars te verzinnen. Zat waarschijnlijk iedere avond op internet pornosites af te schuimen en filmpjes te bekijken waarop grote negerlullen blanke kontgaten neukten. ga ik studeren. Robert grinnikte. Nee, serieus. Ik probeer de farmaceutische ontwikkeling op de voet te volgen. Volgens mij ligt de toekomst van de psychiatrie daar. Ik zou graag meewerken aan onderzoek naar nieuwe en aangepaste medicatie en heb contact opgenomen met enkele bedrijven aan de overkant van de rivier. Het is niet omdat ze op Canadees grondgebied staan, dat we afkerig moeten zijn. Meer dan tachtig procent van de werknemers komt uit Port Huron. Te weinig inwoners beseffen dat. Het contact aanhalen lijkt me een noodzaak om een voortdurende modernisering op gang te kunnen houden. Zeker als we willen voorkomen dat onze patiënten naar het Mercy Hospital trekken. De concurrentie tussen de beide ziekenhuizen van de stad was inderdaad groot. Ooit was er een aanzet tot samenwerking geweest.

7 Ieder ziekenhuis had zich willen specialiseren, zodat de kwaliteit van het aanbod zou stijgen, maar volgens de wet moest de cliënt kunnen kiezen en had dit initiatief kunnen leiden tot het kunstmatig opdrijven van de prijs. Het gevolg was dat Port Huron met zijn drieëndertigduizend inwoners twee ziekenhuizen was blijven behouden met een gelijk aanbod. Robert was er zeker van dat Tony zijn nieuwe initiatief niet in hoofdzaak wilde lanceren om de concurrentie voor te blijven, maar om zichzelf onmisbaar te maken op de afdeling. De psychiatrie moet ophouden met praatsessies te houden, ging Tony verder. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit enig effect heeft. Medicatie biedt meer garantie. Het wordt tijd dat iedereen hiervan overtuigd raakt. Robert wist dat dit een onderhuidse aanval was op zijn manier van werken, maar wilde er nu niet op ingaan. Zodra de lift arriveerde stapte hij als eerste uit en snoof de frisse lucht van de hal op. Tony was het soort neger dat zijn zweetgeur trachtte te onderdrukken door zich met een overdosis aftershave te besprenkelen in plaats van zich te wassen. Prachtig weer voor september, ik hoop dat het aanhoudt. Ik ook. Nog een prettige studieavond, dokter Clark. Noem me Tony. Om het gesprek niet te hoeven voortzetten, stak Robert vluchtig zijn hand op en begaf zich naar het glazen portiershokje naast de schuifdeuren van de hoofdingang. Aan een tafeltje zat een kalende veertiger naar een computerscherm te staren. Hoe maak je het, Melvin? De man keek op met een verdwaasde blik en glimlachte uiteindelijk als teken van herkenning. Hierbij ontblootte hij een verwaarloosd gebit. Dokter Blake, kijk wat ik heb. Hij draaide het scherm. Er stond

8 een gevuld schaakbord op. Ik kan het uiterlijk van de stukken kiezen. Hij klikte op zijn rechtermuisknop en het paard veranderde in een krokodil, de koning in een nar. Bijzonder, zei Robert. Dat is nog niet alles. Melvin klikte nogmaals. De nar zwaaide en liet de belletjes van zijn muts rinkelen. De krokodil beet naar een sleutel met voetjes in het vak ernaast, waarschijnlijk de loper. Erg geestig, zei Robert gemeend. Op de monitor naast de computer was te zien hoe Tony in een blauwe Chrysler stapte. Hij zegt nooit goedenavond, kijkt me zelfs niet aan wanneer hij passeert, zei Melvin en hij tikte tegen het scherm waarop de Chrysler achteruitreed, keerde en zich naar de slagboom begaf. Tegen mij zegt hij dat wel, maar ik zou liever hebben dat hij het niet deed, zei Robert. Nog veel schaakplezier. Wacht, ik heb ook een echt bord gekocht. Zal ik het laten zien? Nu niet, ik moet naar een toneelvoorstelling. Ik ben al te laat. Dus laat me niet zo lang voor de slagboom staan als dokter Clark. Met een grijns drukte Melvin op een knop, waarna de auto van Tony vooruitschoot en de straat op draaide. Goede zet, prees Robert. Melvin glunderde als een ondeugende schooljongen. Robert had medelijden met hem. Het toezicht begon om zeven uur s avonds en het duurde tot zeven uur s ochtends. Het was een lange dienst. En onderbetaald. Vermoedelijk de baan met het laagste uurloon van het hele ziekenhuis, de schoonmaakploeg meegerekend. Het moest vreselijk zijn om niet begroet te worden door een neger en te beseffen dat die het tienvoudige verdiende. Tot morgen, Melvin.

9 Tot morgen, dokter Blake. Robert zwaaide naar een therapeute met blonde krullen die op zijn dienst werkte en wachtte tot ze zich verwijderd had. Daarna verliet hij het glazen portiershokje en stak het betonnen terrein over dat ten zuiden van het gebouw lag. Het personeel moest achteraan parkeren om de bezoekers de beste plaatsen te gunnen. Zodra hij in de bestuursraad was opgenomen, wilde hij deze regeling ongedaan maken. Hij stapte in zijn blauwe Chrysler. Twee jaar geleden had Tony dezelfde auto gekocht. Hoogst irritant. Hij had de indruk dat Tony alles van hem zou willen overnemen. Vooral zijn secretaresse. Hij toeterde dankbaar omdat de slagboom openging voor hij die had bereikt en voegde zich in het verkeer. Omdat hij niet snel genoeg optrok, kwam er een auto vlak achter hem hangen. In zijn spiegel kon hij zien dat er een negerin met gebleekt haar aan het stuur zat. Hij remde kordaat, waarna ze enkele meters tussenruimte liet. Een snelle blik op het klokje leerde hem dat het halfacht was. Er zou geen tijd meer zijn om eten klaar te maken. Het stuk begon om halfnegen. Vreemd dat Jennifer nog niet had gebeld. Was ze het zelf vergeten? Bij de Black River, die het centrum omzoomde, bracht hij zijn auto tot stilstand en zette de pook in vrij. De brug werd langzaam opgehaald en de top van een mast gleed voorbij. Hij wachtte tot het ijzeren gevaarte opnieuw in horizontale ligging was gebracht en de rode knipperlichten waren gedoofd, alvorens de auto weer in zijn vooruit te zetten. Hij volgde de straat die parallel met de St. Clair River naar het zuiden liep en sloeg voor de stadsgrens rechtsaf. Halverwege parkeerde hij op de oprijlaan van een groot stenen huis, dat ten opzichte van de houten optrekjes in de straat rijkelijk oogde. De auto van Jennifer stond er niet. Hij stapte uit en opende de voordeur, die met twee verschillende sloten beveiligd was. In de woonkamer flikkerde het lampje van het antwoordapparaat. Hij

10 drukte op de startknop. U hebt één nieuw bericht, zei het apparaat. Robert? schalde een hoge stem door de speaker. Neem even op. Een korte pauze. Ik veronderstel dat je nog niet aan het eten bent begonnen, anders zou je wel hebben gebeld om te vragen waar ik blijf. Ik ben nog aan het werk. Je mag met iemand anders naar het theater gaan. Ik moet nog een huisbezoek afleggen en zal pas om tien uur thuis zijn. Tot straks. Waarom had ze de cliënt niet geweigerd? Er waren huisartsen genoeg. De afgelopen maand was ze nooit voor negen uur thuis geweest, terwijl ze voortdurend klaagde dat hun huwelijk geen inhoud meer had. Die tegenspraak begreep hij niet. Hij nam de hoorn van de haak en toetste haar nummer in. Met Jennifer. Ik ben het. Ja, wat wil je? Ze zat in de auto. Hij kon het geronk van de motor en het geraas van het voorbijgaand verkeer horen. Het was jouw idee om naar Othello te gaan, zei hij. En nu Heb je iemand gevonden? Nee. Waarom nam je daarnet niet op? Ik was nog niet thuis. Je ging voor het eten zorgen. Ik kan niets aan je overlaten. Hij hing op. Wat dacht ze wel? Niet komen opdagen en hem dan verwijten maken. Hij ademde diep in en blies langzaam uit. Waarom zou hij zich opwinden? Hij had tijd tot tien uur. En daar ging hij van profiteren. Hij drukte op een geheugentoets en telde drie beltonen voor het antwoordapparaat aansloeg. Met het Mental Health Department van het Port Huron

11 Hospital. Dokter Blake is momenteel niet bereikbaar. U kunt terugbellen tussen negen en zestien uur of een bericht achterlaten. Gelieve uw telefoonnummer en naam zorgvuldig in te spreken. Hij had Helen het bericht zeker twintig keer moeten laten opnemen voor haar accent voldoende was uitgevlakt om door te gaan voor dat van een welopgevoede vrouw. Een korte toon weerklonk. Helen, ik ben het. Als je daar nog Ja? klonk het aan de andere kant. Heb je nog veel werk? vroeg hij. Mijn vrouw maakt overuren. Ze raadt me aan met iemand anders naar het theater te gaan. Met mijn secretaresse verschijnen zou geroddel opwekken, maar als je wilt, kun je hier naartoe komen, dan dineren we samen. Even bleef het stil aan de andere kant. Graag, klonk het toen. Ik lees het hoofdstuk nog even uit. Over twintig minuten ben ik er. Hij legde neer. Hoopte dat hij die korte stilte goed had geïnterpreteerd. In plaats van aangenaam verrast te zijn geweest, kon ze evengoed hebben ingestemd om hem niet te kwetsen. Hij nam het afstapje dat hem naar het lager gelegen deel van het huis bracht, knoopte zijn overhemd los, trok zijn schoenen en broek uit, stapte in de douche en deed het schuifdeurtje dicht voor hij de mengkraan opendraaide. Uit verschillende sproeiknoppen spoot een masserende straal. Helen Braidwood. Hij herhaalde haar naam in gedachten en zeepte ondertussen zijn ballen in. Gerinkel. Hij draaide de kraan dicht en spitste zijn oren. Robert, ben je daar? Neem op. Laten we dit uitpraten. Ik kan de cliënt niet afbellen. Hij heeft een injectie nodig. Robert? Hij stapte uit de cabine en veegde met een handdoek de aanslag van de spiegel. Helblauwe ogen namen hem goedkeurend op. Hij mocht er zijn. Een slank lichaam, kort donkerblond haar en een evenwichtig gevormd gelaat: brede kaak, kuiltje in de kin en een

12 stevige neus. Weer gerinkel. Ditmaal zijn gsm. Hij nam de haardroger en klikte die aan. Het gezoem overstemde de poging van Jennifer om zich met hem te verbinden. Hij ging met zijn vrije hand door zijn borstelige haar en liet de druppels eruit opspatten. Weer gerinkel, ditmaal aan de deur. Hij keek op zijn horloge. Er waren slechts tien minuten verstreken. Helen moest zich gehaast hebben. Hij nam een handdoek, knoopte die om zijn middel en ging opendoen. Heb je vleugels? Wist je dat niet? Ze wapperde met haar handen en verstijfde bij het zien van zijn halfontblote lichaam. Hij gebaarde haar binnen te komen. De opengewerkte hal gaf onmiddellijk toegang tot de salon. De eikenhouten vloer, de imitatie-van Gogh, de porseleinen Chinese vaas ze keek ernaar met verwarring. Hij nam haar kin in zijn hand en trok haar hoofd naar zich toe. Kijk in mijn ogen, zei hij. Kies maar een oog uit: het linker of het rechter. Zolang je je maar prettig voelt, en dat doe je, nietwaar? Ik tel af van tien tot één, op de één zul je slapen, diep en intens slapen. Hij ging met zijn neus tegen die van haar staan, schermde haar zicht naar opzij met zijn handen af en staarde naar een punt dat voorbij haar ogen lag, zodat zijn blik geen contact legde. Tien, blijven kijken. Hoe beter je kijkt, hoe zwaarder je oogleden worden en hoe minder je dit wilt, hoe dieper je zult slapen. Negen, het is een prettig vooruitzicht te kunnen kijken en je goed te voelen, zodat je nog beter kunt doen wat ik vraag. De handdoek ging los en viel op de grond. Ze merkte het niet: ze staarde hem met open mond aan. En dat was voldoende. Voorlopig. Ga naar beneden en neem een douche, zei hij. Met zijn vlakke hand sloeg hij op haar achterwerk. En raap die handdoek voor me

13 op. Ze bukte zich mechanisch, kwam voorbij zijn half opgerichte geslacht en aarzelde daar. Zijn eikel was zichtbaar en wees haar richting uit. Komt er nog wat van? vroeg hij. Ze raapte de handdoek op en bloosde. Volg me. Hij ging haar voor zonder de handdoek aan te nemen. Voelde haar ogen van zijn schouders naar zijn bilspleet glijden. Hij nam het afstapje en betrad de badkamer. Deze vloer bevat twintig grote grijze tegels, zei hij. Dat zijn er acht, plus twee, en dan nog eens zes, plus vier. Je kunt natuurlijk ook anders tellen: zeven plus drie is vijf en dat maakt één, begrijp je? Hij draaide zich om en keek haar doordringend aan: Begrijp je? Op dat ogenblik vielen haar oogleden dicht. Haar onbewuste had begrepen dat hij van tien tot één had geteld, maar op een andere manier dan verwacht. Je kunt met je ogen open dromen en alles doen wat ik je opdraag, zei hij. En dat vind je prettig, is het niet? Ze knipperde met haar oogleden en keek verdwaasd. Op een gemoedelijke toon legde hij uit hoe de mengkraan werkte en ging naar buiten. Hij wist dat ze niet echt onder hypnose was. Dat deerde hem niet. Zijn doel was haar een alibi te verschaffen om aan zijn wens en haar eigen verlangen gehoor te kunnen geven. Wat ze waarschijnlijk niet wist, was dat een gesimuleerde trance bijna altijd overging in een echte. Een van zijn geliefde manieren om een regressie te bewerkstelligen, was dan ook door de cliënt te vragen om te doen alsof. Door de manier van praten en doen van een zesjarige te imiteren, ging de poort naar alle vergeten jeugdherinneringen als vanzelf open. In de ladekast van Jennifer zocht hij naar schoon ondergoed.

14 Helen had grotere borsten. Onderaan ontdekte hij een doosje van Victoria s Secret. Vorig jaar had hij Jennifer een exclusieve set gegeven die te ruim was gebleken. Aangezien hij cash had betaald en het bonnetje had weggegooid, was het ongebruikt in de lade beland. Met het doosje in de hand betrad hij opnieuw de badkamer. Helen stond in de cabine, de deur een beetje geopend. Waterdamp ontsnapte. Hij nam haar ondergoed en kleren weg en legde het doosje ervoor in de plaats. Daarna begaf hij zich met haar spullen naar de salon en hing ze over een stoel. Acht uur. Tijd zat. Hij ging languit op de leren sofa liggen, sloot zijn ogen en spreidde de handdoek over zijn schaamstreek. Vijf minuten later hoorde hij voetstappen, ze kwamen bij de sofa tot stilstand. Hij gluurde door zijn wimpers. Daar stond ze: het doorschijnende kanten ondergoed paste perfect. Haar haren hingen los en dekten haar robuuste gelaat gedeeltelijk af. Je hebt het ondergoed van mijn vrouw aan, zei hij. Omdat ik het haar heb gegeven is het eigenlijk van mij en doordat jij het aanhebt, ben je mijn vrouw. Kun je naast mij komen liggen? Hij draaide zich op zijn zij en liet haar zo plaatsnemen, dat ze met haar rug tegen zijn borst belandde, de benen lichtjes ingetrokken. Hij sloeg zijn vrije arm om haar heen. Het is niet nodig iets te zeggen of te bewegen, zei hij. Ze bleef roerloos liggen. Vroeg niets. Hierdoor wist hij dat ze klaar was om hem te bevredigen op de enige manier waarop hij kon worden bevredigd. Hij liet zijn hand over haar voorhoofd omlaag glijden en sloot met zijn vingers haar oogleden. Daarna betastte hij haar lichaam. Niet alleen haar borsten en tepels, die hij uit de kanten cup haalde, ook haar navel, haar dijen en de fijne haartjes op haar huidoppervlak raakte hij aan. Haar ademhaling versnelde wanneer hij een erogene zone streelde. Voor ze kon kreunen of met haar lichaam kronkelen, zocht hij een andere plek op.

15 Ik wil dat je dieper slaapt, zei hij. Je zult opwinding voelen en met me vrijen, maar je zult denken dat het een droom is. Je zult niet weten dat het echt gebeurt. En wanneer ik je over een kwartier wakker maak, zul je uitgerust zijn alsof je een hele nacht geslapen hebt. En je zult je niet herinneren wat je hebt gedroomd, want dat zal achter het gordijn van gisteren zitten, terwijl je vandaag wakker wordt, is het niet? Hij bleef enige minuten onbeweeglijk liggen om er zeker van te zijn dat ze hem had begrepen. Daarna trok hij haar slipje omlaag, wat moeizaam lukte doordat ze op haar zij lag, en duwde het topje van zijn penis tegen haar schaamlippen. Die stonden open, alsof ze hem verwachtten. Hij gleed naar binnen en merkte dat Helen in het geheel niet reageerde: ze was diep in slaap.

16 II Het deurslot klikte open. Jennifer kwam binnen in een kort rokje en een wit overhemd waarvan het bovenste knoopje openstond. Haar donkere haren waren op schouderhoogte afgeknipt en ze droeg een smal brilletje dat haar een streng voorkomen gaf. Helen reageerde in het geheel niet. Hij moest zijn geslacht uit haar trekken en in haar achterste knijpen voor ze opveerde. Met wijdopen ogen belandde ze naast de sofa, haar slip omlaag. Mijn god, bracht Jennifer uit. Het is wat je denkt, zei hij, terwijl hij zijn glimmende penis met zijn handen afdekte. Ik heb je bedrogen en het is verschrikkelijk. Kom binnen en scheld me uit, je hebt het recht dat te doen. Wanneer je woede is bekoeld, zullen we praten. Met een klap sloeg ze de deur dicht en kwam op hem af. Wil je me op commando kwaad laten zijn? Haar ogen dwaalden door de ruimte en bleven haken aan de trouwfoto op de kast. Ze liep ernaartoe en smeet het lijstje stuk op de vloer. Het glas versplinterde. Genoeg! riep hij. Ze deed de trouwring van haar vinger en smeet die met kracht naar hem toe. Hij ving hem behendig op en kwam overeind. Een glassplinter boorde zich in zijn voet. Hij trok zijn been op en haalde het stukje eruit. Blijf rustig. Jennifer liep op Helen af en sloeg haar met de vlakke hand in het

17 aangezicht. Vervolgens rukte ze de bh van de grote borsten. Haar nagels lieten rode lijnen achter. Helen verweerde zich niet. Haar armen hingen krachteloos naast haar lichaam en om haar mond speelde merkwaardig genoeg iets wat op een glimlach leek. Slet! riep Jennifer. Vuile slet! Ze scheurde de slip van de volumineuze dijen en gebruikte het restant als een zweep. Het naakte lijf kwam vol striemen te staan. Robert klom over de sofa om niet opnieuw in het glas te trappen en kon er niet toe komen een einde aan het tafereel te maken. Vooral een twinkeling in de ogen van Helen weerhield hem. Hij kon zich niet aan de indruk onttrekken dat ze er op een of andere manier plezier aan beleefde. Ik vermoord je. Jennifer greep Helen bij haar haren en schudde het robuuste hoofd in alle richtingen. Ik vermoord je, herhaalde ze. Het klonk wanhopig. Ze deed een stap achteruit en trok Helen naar voren. Met een klap kwam het lichaam op de houten vloer terecht, op geen halve meter van de glassplinters. Jennifer bukte zich en pakte een scherp stuk. Niet doen! Robert liet zijn stem zo dreigend mogelijk klinken. Toch wist hij niet hoe hij Jennifer op zijn blote voeten kon tegenhouden. Tot zijn verrassing ging ze niet Helen te lijf, maar keerde zich naar hem. Terwijl ze hem aankeek sneed ze in haar overhemd ter hoogte van haar borsten. De witte stof kleurde donkerrood. Om de zelfverminking een halt toe te roepen, sprong hij op de sofa en gaf Jennifer een trap. Ze viel achterover en belandde met haar rug op de salontafel. De glasscherf viel uit haar hand en boorde zich met de punt in de vloer. Robert wachtte af. Langzaam kwam Jennifer overeind. Haar lichaam schokte. Hij stak zijn hand uit en trok haar naar zich toe. Ze drukte haar hoofd tegen zijn borst en omknelde hem. Hij kon haar tranen tegen zijn huid voelen. Of was het bloed?

18 Vanuit zijn ooghoeken zag hij hoe Helen overeind kroop en haar kleren aantrok. Op haar wang was een handafdruk te zien. Met haar schoenen in de hand hinkte ze naar de voordeur. Blijkbaar had ze ook in het glas getrapt. Voor ze naar buiten ging keek ze schichtig achterom. Hij moest zich hebben vergist in zijn veronderstelling dat ze had genoten van Jennifers reactie, want haar ogen stonden groot, haar ademhaling was gejaagd en ze beet op haar onderlip. Heb je haar gehypnotiseerd? De vraag was er hortend uitgekomen. Of heeft ze het uit zichzelf gedaan? Robert probeerde zich los te maken uit de omknelling. Waarom wilde ze weten in welke toestand Helen had verkeerd? Ik heb haar een inductie gegeven, maar eerder voor de schijn. Ze wist wat ze deed. Kan niet, zei Jennifer. Ze moet in een trance zijn geweest, je moet haar hebben gedwongen. Toch niet. Wel, zei ze. Je hebt haar verkracht, je bent een monster. Hij duwde haar van zich af en klom weer over de bank. Nu er een armlengte afstand tussen hen was, voelde hij zich veiliger. Hij wilde niet verrast worden door een onverhoedse aanval. Haar lange nagels konden hem voor het leven verminken. Bovendien bewees het gemak waarmee ze Helen had omvergetrokken, dat er in haar slanke lijf meer kracht school dan hij voor mogelijk had gehouden. Ik heb haar niet verkracht. Er is nauwelijks hypnose aan te pas gekomen. Ik wil scheiden. Hij boog zich over de sofa, haar trouwring hield hij uitnodigend in zijn geopende handpalm. Jennifer, wees redelijk. Redelijk? Ze sloeg tegen zijn hand. De ring suisde door de lucht, stuiterde op de eikenhouten vloer, rolde de open hal in en maakte bij

19 de voordeur kleiner wordende cirkelbewegingen tot hij trillend ging liggen. Jennifer wilde opnieuw slaan, mikte deze keer op zijn wang. Hij greep haar met een vlugge beweging bij de pols en keek haar dwingend aan. Ik wil scheiden, herhaalde ze. De redenen weerklonken in zijn hoofd: omdat hun huwelijk kinderloos bleef, omdat hij niet wilde dat ze een eigen praktijk had, omdat hij iedere dag zijn moeder belde en alle huiselijke problemen aan haar voorlegde. En natuurlijk omdat hij haar had bedrogen. Hij liet haar los. Ging in de keuken een stoffer en blik halen, liet een spoor van bloedvlekjes achter. Jennifer stond roerloos, in zichzelf gekeerd. Ik heb je twee keer gebeld. Eerst op de gewone telefoon. Je nam niet op. Daarna heb ik op je gsm ingesproken dat ik de cliënt ging afbellen en zou proberen op tijd te zijn voor het theater. Hij veegde de glasscherven op. Nam de foto uit het lijstje. De manier waarop ze naar elkaar keken, hun vingers die verstrengeld waren, de waardigheid van de kleding het stond zo in contrast met het handdoekje dat hij weer had omgeknoopt en de verslagen houding van Jennifer, dat hij tranen in zijn ogen voelde prikken. Hoe had het zo ver kunnen komen? Met stoffer en blik liep hij naar de keuken, deponeerde de scherven in de afvalemmer en borg de schoonmaakspullen op. Hij nam een vaatdoek, deed er water en zeep op en begon het spoor van rode vlekjes uit te wissen. Een onzinnig werkje, merkte hij, want zijn voet bloedde nog steeds. Hij hinkte naar de badkamer, trok de verbandkast open en haalde er een pleister uit. Nadat hij het wondje had afgedekt, trok hij zijn kleren aan. John? Jennifer hier. Ik wilde vragen of ik zo dadelijk Met een paar razendsnelle passen was hij in de salon en sloeg de telefoon uit haar handen. In een vloeiende beweging bukte hij zich en

20 rukte het snoer uit de muur. Ben je gek geworden? Je vader moet weten wat hier is gebeurd, zei ze. Ik wil niet dat hij denkt dat ik de scheiding heb gewild. Ze week achteruit, keek naar zijn vuisten waarvan de knokkels wit zagen. Hij heeft het me kwalijk genomen dat ik niet in het ziekenhuis kwam werken. Ik wil dat hij beseft dat ik je niet vertrouwde en allang aanvoelde dat we uit elkaar zouden gaan. Hij trachtte het snoer stuk te trekken en liep rood aan omdat het niet lukte. Je liegt. Ik weet niet wat er een jaar geleden in je is gevaren. Opeens wilde je een eigen praktijk, en dan nog in St. Clair. Het is een halfuur rijden. Toch verkoos je het om daar te werken. Eerst kwam je om zeven uur thuis, daarna acht, tegenwoordig negen en vandaag wilde je er tien van maken. Ik weet niet waar je uithangt en met wie, wel weet ik dat je niet wegblijft omwille van een praktijk die altijd maar beter is gaan draaien. Hij zwaaide met het snoer en merkte dat hij er tijdens het praten een strop van had gemaakt. Ga je mij beschuldigen van ontrouw, terwijl ik jou daarnet heb betrapt? Ze stampte met haar voeten op de grond en sloeg met haar hand in de lucht, alsof ze hem zo een denkbeeldige klap wilde verkopen. Ja, zei hij. Je wist dat ik op een dag vreemd zou gaan. De laatste keer dat ik je mocht aanraken was het lente, en dan bedoel ik niet de lente van dit jaar. Hoe kan ik je liefhebben? Je wilt altijd dat ik me slapend houd, anders raak je niet opgewonden. Misschien wordt het tijd dat je een psychiater raadpleegt. O, je belde mijn vader om een consult aan te vragen. Ik wil gewoon dat hij weet waarom we gaan scheiden. Ze mocht zijn vader niet op de hoogte brengen. Helen zou op

21 staande voet worden ontslagen en zich tegen hem keren. Ze wist te veel van hem. Hij kon zich geen schandaal permitteren. Op de afdeling liepen de spanningen nu al hoog op. Tony Clark vond dat hij na twintig jaar dienst het recht had om zijn vader op te volgen. Iedere onregelmatigheid zou een aanleiding voor de bestuursraad kunnen zijn om aan deze wens gehoor te geven. Ik wil niet dat je hem belt, ik wil dat je persoonlijk bij hem langsgaat. Prima. Ze nam haar tas op, die ze bij de deur had laten vallen en ze ging naar buiten. Hij liep haar achterna. Jennifer, doe me een plezier. Trek eerst een ander overhemd aan en verzorg de verwondingen. Ik wil niet dat hij denkt dat ik je te lijf ben gegaan. Ze keek met verbazing naar haar bebloede overhemd. Was ze zich niet bewust geweest van de zelfverminking? Of had ze het voorval onmiddellijk uit haar geheugen gewist? Goed, zei ze. Zolang je maar weet dat ik ga. Hij sloot de deur en moest zich bedwingen haar niet ter plaatse te wurgen. Uit de bar haalde hij twee glazen en vulde die met port. Daarna liet hij zich onderuitzakken op de sofa. Het duurde tien minuten voor ze opnieuw de salon betrad. Ze had een zwart overhemd aangetrokken en haar gezicht van make-up ontdaan. Terwijl ze tegenover hem plaatsnam, snoot ze haar neus. Op onze scheiding, zei hij met een knipoog. Ze glimlachte, haar ogen traanden. Je lijkt er niet mee te zitten. Ik kan je beslissing toch niet ongedaan maken. Je probeert het niet eens. Toen je naar buiten ging, nam je je tas, maar niet je ring van de vloer. Daarmee gaf je aan dat ik niets kan zeggen of doen om je beslissing ongedaan te maken.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker klaagde nooit. Hij was te arm om vlees te kopen. Elke

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je.

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je. Oud wit Prins de Vos Ik wil je. Het is het eerste berichtje dat ik vandaag van hem ontvang. De uren waarin het stil blijf zijn ondragelijk. Pas als ik de trilling in mijn broekzak voel begint mijn hart

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

Hans Kuyper. F-Side Story. Tekeningen Annet Schaap. leopold / amsterdam

Hans Kuyper. F-Side Story. Tekeningen Annet Schaap. leopold / amsterdam Hans Kuyper F-Side Story Tekeningen Annet Schaap leopold / amsterdam De eerste woorden Naomi was geen bang meisje. Nou ja, meestal niet. Extreem grote spinnen ging ze liever uit de weg, en al te opdringerige

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Ze zouden haar treiteren! Gegiechel achter haar rug. Gemene opmerkingen. Flauwe geintjes. Misschien wel een spin in haar cola... Ze zag het gezicht

Ze zouden haar treiteren! Gegiechel achter haar rug. Gemene opmerkingen. Flauwe geintjes. Misschien wel een spin in haar cola... Ze zag het gezicht Ik ga niet! Jullie begrijpen er helemaal niets van! Carlijn liep stampvoetend de trap op. Ze was woedend. Haar hoofd bonkte. Ik ga niet! En daarmee uit! Carlijn smeet de deur van haar kamer achter zich

Nadere informatie

Ze neemt nog een slok van haar rum-cola. Even lijkt het alsof de slok weer omhoogkomt.

Ze neemt nog een slok van haar rum-cola. Even lijkt het alsof de slok weer omhoogkomt. Manon De muziek dreunt in haar hoofd, haar maag, haar buik. Manon neemt nog een slok uit het glas dat voor haar staat. Wat was het ook alweer? O ja, rum-cola natuurlijk. Een bacootje noemen de jongens

Nadere informatie

Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis.

Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis. 1 Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis. Dat is nu al de derde keer in een paar dagen. We moeten vandaag op de eerste verdieping zijn, kamer 105. Mevrouw dr. W.H.F. Scheltema, internist,

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

www.queridokinderboeken.nl

www.queridokinderboeken.nl www.queridokinderboeken.nl Copyright 2013 Joke van Leeuwen Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt, in enige vorm of op welke wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

het laatste station van de wereld

het laatste station van de wereld het laatste station van de wereld 1 het tekeningen van ingrid godon laatste station van de wereld een verhaal van paul verrept 2 3 4 5 6 7 8 9 1 De schilder Emile stond om vier uur op. Hij droeg een lang,

Nadere informatie

-23- Geen medelijden

-23- Geen medelijden -22- Graniet Hoeveel keer was de vrachtwagen al gestopt? Innocent was de tel kwijtgeraakt. Telkens als de truck halt hield, werden er een paar jongens naar binnen geduwd. Maar nu bleef de deur van de laadruimte

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

Het kasteel van Dracula

Het kasteel van Dracula Uit het dagboek van Jonathan Harker: Het kasteel van Dracula 4 mei Eindelijk kom ik bij het kasteel van Dracula aan. Het kasteel ligt in de bergen. Er zijn geen andere huizen in de buurt. Ik ben moe. Het

Nadere informatie

Het lam. Arna van Deelen

Het lam. Arna van Deelen Het lam Arna van Deelen Hij leunde vermoeid op zijn staf, starend over de eindeloze velden. De kudde lag verspreid onder de bomen, die op deze tijd van de dag voor wat schaduw zorgden. Hij legde zijn hand

Nadere informatie

Vlinder en Neushoorn

Vlinder en Neushoorn Vlinder en Neushoorn Hoi, zei Vlinder. Hoi, zei Neushoorn, hoewel hij meestal niets zei. Maar hij was in een goede bui. Vlinder streek neer op de hoorn van Neushoorn en leek erg zenuwachtig. Hoi! zei Vlinder

Nadere informatie

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf.

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf. 1. Susan Susan ligt op een bed in haar tuinhuisje. De twee deuren van het huisje staan wijd open, zodat er frisse lucht naar binnen komt. Vanuit haar bed kan Susan precies tussen de struiken door de achterdeur

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Anna Woltz. Mijn bijzonder rare week met Tess

Anna Woltz. Mijn bijzonder rare week met Tess Anna Woltz Mijn bijzonder rare week met Tess Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Uitgeverij bv 2013 www.queridokinderboeken.nl www.annawoltz.nl Dit boek is ook verkrijgbaar als e-book. Copyright 2013 Anna

Nadere informatie

GAAT ER OP UIT. Balder

GAAT ER OP UIT. Balder Balder GAAT ER OP UIT H et was die ene nacht van het jaar dat de tijd stil lijkt te staan voor het merendeel van de mensen, maar voor EEN persoon ging die nog altijd veel te snel. Er was nooit genoeg tijd

Nadere informatie

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman Suzanne Peters Blijf bij me! liefdesroman Hoofdstuk 1 Katja belde aan bij het huis. Ze vond het toch wel erg spannend. Het was de tweede keer dat ze op visite ging bij de hondenfokker en deze keer zou

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong Twee blauwe vinkjes Door: Lenneke Sprong Nog steeds maar een vinkje. Buiten begon de zon te schijnen, waardoor er schaduwen op de lichtblauwe muur ontstonden. Waarom ontvangt hij niet mijn berichtje vroeg

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

2 Koningen 4:11-37 (nbv)

2 Koningen 4:11-37 (nbv) 2 Koningen 4:11-37 (nbv) 11 Toen Elisa op een dag weer door Sunem kwam, onderbrak hij zijn reis en ging rusten in het voor hem ingerichte i vertrek. 12 Hij vroeg zijn knecht Gechazi de gastvrouw te roepen.

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Strik. Hij pakte zijn mobiel. Schuin oversteken naar de parkeerplaats, zwarte pick-up.

Strik. Hij pakte zijn mobiel. Schuin oversteken naar de parkeerplaats, zwarte pick-up. Strik Hoelang duurde het nou helemaal, een rugzak van een bagageband plukken? Hij kon precies over de andere auto s heen kijken, naar de ingang. Hoe heette ze ook alweer? Hij pakte zijn mobiel. Schuin

Nadere informatie

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Oom Remus bron. Z.n., z.p. ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/remu001twee01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven J.C. Harries 2 [Het

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Door het raam ziet ze Bea, de benedenbuurvrouw. Ze veegt de sneeuw weg van het pad voor de flat. Uitslover, denkt Alice.

Door het raam ziet ze Bea, de benedenbuurvrouw. Ze veegt de sneeuw weg van het pad voor de flat. Uitslover, denkt Alice. Alice ligt in bed. Heel langzaam wordt ze wakker. Haar lichaam ontspannen, haar hoofd leeg. De vertrouwde geur van haar man Jules hangt in de slaapkamer. Een geur van alcohol, nootmuskaat en oude man.

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Wat had deze vrouw uit Sunem voortdurend over voor de profeet Elisa?

Wat had deze vrouw uit Sunem voortdurend over voor de profeet Elisa? De vrouw uit Sunem. Wat had deze vrouw uit Sunem voortdurend over voor de profeet Elisa? 2 Koningen 4:8-9 8 Het gebeurde op een dag dat Elisa langs Sunem kwam, dat daar een vrouw van aanzien was, die er

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

Arnold & Naomi Kristian van Essen

Arnold & Naomi Kristian van Essen Arnold & Naomi Kristian van Essen Ik wil dat je gaat. Naomi haar stem snijdt door t hart van Arnold. Maar waarom dan? Arnold zijn stem hapert. Naomi zucht en staat op. Langzaam beweegt ze naar het raam

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Een gelukkige huisvrouw

Een gelukkige huisvrouw Een gelukkige huisvrouw Voordat ik zwanger was, was ik een gelukkige huisvrouw, ik had alles wat ik wilde. En daarvoor hoefde ik geen dag te werken. Want werken, dat deed mijn man Harry al. Harry zat in

Nadere informatie

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten.

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Vreemd. Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Bert staat

Nadere informatie

Dement. 2008 Rowy - Dement 1

Dement. 2008 Rowy - Dement 1 Dement Ze waren te voet op weg naar de flat van Lynn. Midden op het trottoir stond een oude vrouw achter een rollator roerloos naar de weg te staren. De twee vriendinnen keken elkaar aan. Ze liepen om

Nadere informatie

Televisie. binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_ indd 4

Televisie. binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_ indd 4 Televisie 4 binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_26 03 2014.indd 4 Weet jij wat ik nou weleens zou willen weten? riep Herrie. Ik zou weleens willen weten waarom ik weer geen televisie mag

Nadere informatie

Zeesteen. Janneke Holwarda. roman

Zeesteen. Janneke Holwarda. roman Zeesteen Janneke Holwarda roman De wereld verzaakt; in het dorp van mijn ouders zijn de bladeren rood. Buson 1980 Ze is de jongste. En de vreemdste. Moeder had het zelf gezegd toen de tantes op bezoek

Nadere informatie

Geschreven voor Ivy en Tess. met hun woordje Brompeltje

Geschreven voor Ivy en Tess. met hun woordje Brompeltje De wensfles Geschreven voor Ivy en Tess met hun woordje Brompeltje Ivy en Tess gingen graag naar het strand en waren er bijna elke dag te vinden. Maar deze dag zouden ze nooit meer vergeten. Die dag schitterde

Nadere informatie

Vreemder dan vreemd!

Vreemder dan vreemd! TE VEEL GEGETEN, STILTON? Het was een mooie ochtend in september. De wekker ging. Tring tring tring tring! Ik s p r o n g uit bed en kleedde me aan om naar kantoor te gaan maar ik kreeg mijn overhemdknoopjes

Nadere informatie

Bibliotheek Mysterie

Bibliotheek Mysterie Bibliotheek Mysterie Eerste druk, 2014 2014 Nicole van Oudheusden isbn: 9789048432257 nur: 284 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

Tussen de palen I E F

Tussen de palen I E F Gerard van Gemert Tussen de palen KIEF I E F D E G O ALT J E S D Rotjongens Fietsen we samen? vroeg Joeri. Is goed, antwoordde Daan. Even mijn tas pakken. Oké, zei Joeri. Dan loop ik vast naar de fietsen.

Nadere informatie

l Wouter mag Floor niet slaan. l Wouter mag geen alcohol drinken (geen druppel!).

l Wouter mag Floor niet slaan. l Wouter mag geen alcohol drinken (geen druppel!). 3. Net keek mama heel beteuterd toen ze me een nachtzoen kwam geven. Vind je het echt erg dat ik zoveel moet werken? vroeg ze. Wat moest ik daarop zeggen? Ze keek zo droevig! Valt wel mee, hoor, zei ik.

Nadere informatie

Het huis Anubis - Hoofdstuk 1

Het huis Anubis - Hoofdstuk 1 Het huis Anubis - Hoofdstuk 1 Het is 7 uur in de ochtend. Het is een dag nadat Nienke de traan van Isis aan Anchesenamon had gegeven. Nienke was al vroeg wakker, want ze kon niet meer slapen. Ze had weer

Nadere informatie

Het meisje in de trein

Het meisje in de trein Het meisje in de trein in makkelijke taal Paula Hawkins Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Woensdag 3 juli 2013 Rachel zit in de trein naar Londen. Elke dag zit Rachel in deze trein. s Morgens

Nadere informatie

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is.

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is. SAMENWONEN 1. EXT. ROND HET HUIS - DAG Rond het huis. Judith en Peter zijn aan het verhuizen, er staat een verhuiswagen voor het huis. Judith en Peter lopen vaak heen en weer met dozen. Ze lachen naar

Nadere informatie

Nooit had zijn moeder over haar vader gesproken en nu hij dood was, moest ze de hele dag huilen.

Nooit had zijn moeder over haar vader gesproken en nu hij dood was, moest ze de hele dag huilen. 9-12 jaar De villa van Spoek De villa van Spoek was een grote villa aan de Tapijtweg nummer elf in het stadje Sonsbeek. Het huis stond aan een brede rivier en had een lange oprijlaan van glimmende witte

Nadere informatie

Edward van de Vendel. De grote verboden zolder

Edward van de Vendel. De grote verboden zolder Edward van de Vendel De grote verboden zolder Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Kinderboeken Uitgeverij 2017 www.queridokinderboeken.nl www.edwardvandevendel.com Copyright 2017 Edward van de Vendel Niets

Nadere informatie

Andrea Voigt. Augustus in Parijs. Uitgeverij De Geus

Andrea Voigt. Augustus in Parijs. Uitgeverij De Geus Andrea Voigt Augustus in Parijs Uitgeverij De Geus I Loretta deed de deur open. Ze was op haar pantoffels. De roze lippenstift klonterde een beetje om haar mond en haar ogen waren zwartomlijnd. - Dat is

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Op een avond besloot Dolfje naar de dierentuin te gaan. Er stond een mooie volle maan aan de hemel, dus Dolfje was geen gewone jongen.

Op een avond besloot Dolfje naar de dierentuin te gaan. Er stond een mooie volle maan aan de hemel, dus Dolfje was geen gewone jongen. 6-9 jaar Dolfje Weerwolfje en de verdwenen dierentuindieren Op een avond besloot Dolfje naar de dierentuin te gaan. Er stond een mooie volle maan aan de hemel, dus Dolfje was geen gewone jongen. Hij had

Nadere informatie

Paul van Loon. Dolfje Weerwolfje. Tekeningen Hugo van Look. Leopold / Amsterdam

Paul van Loon. Dolfje Weerwolfje. Tekeningen Hugo van Look. Leopold / Amsterdam Paul van Loon Dolfje Weerwolfje Tekeningen Hugo van Look Leopold / Amsterdam AVI M6 Negenenveertigste druk 2016 1996 tekst: Paul van Loon Omslag en illustraties: Hugo van Look, 1996 / 2015 Vormgeving:

Nadere informatie

4. Het is ook het verhaal van een koe en van een foto, van de vader aan het begin van de vorige eeuw, een zwart-witfoto als herinnering met een koe er

4. Het is ook het verhaal van een koe en van een foto, van de vader aan het begin van de vorige eeuw, een zwart-witfoto als herinnering met een koe er 1. Het was de zon in mijn hand of de zon van de weiden in mei op de drempel van de deur. Of ook: de drempel van mei aan de deuren van Vorst, en vandaag zie ik de stad door een raam dat uitkijkt op acht

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Voor Cootje. de vuurtoren

Voor Cootje. de vuurtoren Voor Cootje de vuurtoren De Koos Meinderts vuurtoren Lemniscaat & Annette Fienieg Nederlandse rechten Lemniscaat b.v. Rotterdam 2007 isbn 978 90 5637 909 4 Tekst: Koos Meinderts, 2007 Illustraties: Annette

Nadere informatie

Het Drakenfeestje Tekst Mathias Dellaert Illustraties Siri Austvik

Het Drakenfeestje Tekst Mathias Dellaert Illustraties Siri Austvik Het Drakenfeestje Tekst Mathias Dellaert Illustraties Siri Austvik Het Drakenfeestje Tekst Mathias Dellaert Illustraties Siri Austvik Voor Rune s vijfde verjaardag. Voor hem, zijn vriendjes en zijn klasgenootjes

Nadere informatie

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL De nieuwe buurt Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 4 Een nieuw huis Dit is nu ons nieuwe huis. De auto stopt en Kika s vader wijst trots naar het huis rechts. Kika kijkt. Het is een rijtjeshuis

Nadere informatie

Over schulden gesproken

Over schulden gesproken Over schulden gesproken Verhalen uit de praktijk Sandra van der Stege 8 Inleiding In Nederland zijn veel mensen met schulden. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft moeite om elke maand rond te komen. In de schulden

Nadere informatie

Vlucht AVI AVI. Ineke Kraijo Veerle Hildebrandt. Kraijo - Hildebrandt Vlucht De Vier Windstreken. De Vier Windstreken AVI

Vlucht AVI AVI. Ineke Kraijo Veerle Hildebrandt. Kraijo - Hildebrandt Vlucht De Vier Windstreken. De Vier Windstreken AVI AVI E4* Alcoholisme, ruzie, bang zijn Midden in de nacht rinkelt de telefoon. Anna weet wat dat betekent. Ze moet vluchten, alweer. Ze rent de donkere nacht in. De volgende dag valt Anna in de klas in

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin

Hoofdstuk 1. De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Hoofdstuk 1 De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Rosanne is een meisje niet te dik niet te dun met lang donker bruin haar een meisje net zoals alle andere meisjes. Ze heeft vroeger gewoon

Nadere informatie

Lieve vrienden van El Manguaré,

Lieve vrienden van El Manguaré, Lieve vrienden van El Manguaré, Vanuit een overstroomd Iquitos de tweede tamtam van 2012. Twee dagen geleden schreef ik onderstaand stukje: Manguaré kampt met wateroverlast! Zoals Yolanthe in de vorige

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug.

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug. Het DOC Ik kruip in één van de buikpijn terwijl ik in bed lig. Mijn gedachten gaan uit naar de volgende dag. Ik weet wat er die dag staat te gebeuren, maar nog niet hoe dit zal uitpakken. Als ik hieraan

Nadere informatie

De kerker met de vijf sloten. Crista Hendriks

De kerker met de vijf sloten. Crista Hendriks De kerker met de vijf sloten Crista Hendriks Schrijver: Crista Hendriks Coverontwerp: Pluis Tekst & Ontwerp ISBN: 9789402126112 Crista Hendriks 2014-2 - Voor Oscar... zonder jou zou dit verhaal er nooit

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Ik moet Claire nu niet aankijken. Wij kennen elkaar te goed. Mijn ogen zouden me verraden.

Ik moet Claire nu niet aankijken. Wij kennen elkaar te goed. Mijn ogen zouden me verraden. 1. We gaan eten in een restaurant. Serge heeft gereserveerd; dat doet híj altijd. Het is zo n restaurant waar je drie maanden van tevoren moet bellen. Of nog langer. Serge belt nooit drie maanden van tevoren.

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

KOnInGIn Elsa En PRInsEs anna. iii5

KOnInGIn Elsa En PRInsEs anna. iii5 1 KOnInGIn Elsa En PRInsEs anna renden opgewonden rond in hun slaapkamer terwijl ze zich klaarmaakten om te vertrekken en ze deden hun best om niet steeds te kijken hoe laat het was. Hun goede vriend Kristoff

Nadere informatie

Een verhaal voor kleuters aanpassen (vereenvoudigen of verrijken)

Een verhaal voor kleuters aanpassen (vereenvoudigen of verrijken) Een verhaal voor kleuters aanpassen (vereenvoudigen of verrijken) Soms is het noodzakelijk om een verhaal te vereenvoudigen. Dit kan je door vrij te vertellen en daarbij een aantal aanpassingen te doen.

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

De magische deur van KASTEEL013

De magische deur van KASTEEL013 De magische deur van KASTEEL013 Auteurs: Thomas, Liana, Elyas, Brit en Tijn van BS Cleijn Hasselt, begeleiding: Saskia Dellevoet Op een regenachtige dag verveelde ik me. Ik appte Lisa. Zullen we naar de

Nadere informatie

Ruth 1. Ruth en Noömi

Ruth 1. Ruth en Noömi Ruth 1 Ruth en Noömi Elimelech en zijn familie 1 Toen de rechters het land bestuurden, was er eens hongersnood in Juda. Daarom besloot een man uit Betlehem naar het land Moab te gaan. Zijn vrouw en zijn

Nadere informatie

Britt & Esra - Ponyvriendin in gevaar

Britt & Esra - Ponyvriendin in gevaar Britt & Esra - Ponyvriendin in gevaar Abonneer u nu op de Karakter Nieuwsbrief. Ga naar www.karakteruitgevers.nl; www.facebook.com/karakteruitgevers; www.twitter.com/uitkarakter en: * ontvang regelmatig

Nadere informatie

ZWAAR, LICHT. Je kan honderden voorbeelden geven van wat gewicht is, maar je herinnert je er maar één.

ZWAAR, LICHT. Je kan honderden voorbeelden geven van wat gewicht is, maar je herinnert je er maar één. ZWAAR, LICHT Je kan honderden voorbeelden geven van wat gewicht is, maar je herinnert je er maar één. Wanneer je honderdtwintig kilo weegt omdat je tegen iemand op wilde lopen die tegen je zegt: je kan

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 9. 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42

Inhoud. Woord vooraf 9. 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42 Inhoud Woord vooraf 9 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42 2. Papa, ik ben bang dat jij ook dood gaat 44 Overdenking over 1 Korintiërs 15: 35-49 78 3. Ik ben mijzelf niet meer

Nadere informatie

Maatschappelijk werk (alweer)

Maatschappelijk werk (alweer) Maatschappelijk werk (alweer) Na mijn tweede miskraam heb ik toch weer besloten om het er op te wagen naar maatschappelijk werk te gaan. Ik vond de stap echt wel heel zwaar, want ik hou er niet zo van.

Nadere informatie

Buitengewoon bijzonder buitenaards

Buitengewoon bijzonder buitenaards Hoofdstuk 1 Buitengewoon bijzonder buitenaards Zijn verhaal had hij geschreven op een kladblok, maar dat kladblok was hij kwijt. Hij wist nog wel hoe het begon: schreef hij. Zijn achternaam deed er eigenlijk

Nadere informatie

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16 Inhoud Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7 Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11 Activiteit 03: Acting out 16 Activiteit 04: Schuld 22 Activiteit 05: Angst 26 Activiteit 06: Verdriet

Nadere informatie

De droom. De sneeuw dwarrelt in de ruimte.

De droom. De sneeuw dwarrelt in de ruimte. De droom Hassan droomt dat het sneeuwt. De sneeuw dwarrelt in het donker. Hij valt niet naar beneden, want er is geen beneden. En er is geen boven. Hij valt niet van de hemel naar de aarde, want er is

Nadere informatie

Voorbeeld script IN VOOR- EN TEGENSPOED

Voorbeeld script IN VOOR- EN TEGENSPOED Voorbeeld script IN VOOR- EN TEGENSPOED door Iduna Maas 5. INT. HAL. DAG. John opent de voordeur en van achter hem zien we twee AGENTEN in uniform voor de deur staan. Goedenavond meneer. Kent u de heer

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Louis van Dievel. De onderbroek

Louis van Dievel. De onderbroek DE ONDERBROEK Louis van Dievel De onderbroek 2015 Louis van Dievel & Uitgeverij Vrijdag Jodenstraat 16, 2000 Antwerpen www.uitgeverijvrijdag.be In samenwerking met Wablieft Kardinaal Mercierplein 1, 2800

Nadere informatie

ROBIN HOOD EN ZIJN VROLIJKE VRIENDEN

ROBIN HOOD EN ZIJN VROLIJKE VRIENDEN ROBIN HOOD EN ZIJN VROLIJKE VRIENDEN ond het einde van de twaalfde eeuw regeerde de goede koning Richard Leeuwenhart over Engeland. Toen hij koning werd, was de schatkist leeg en waren de knagers arm en

Nadere informatie