Luister niet naar Robert Blake. Bart Van Lierde. Roman Bart Van Lierde Alle rechten voorbehouden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Luister niet naar Robert Blake. Bart Van Lierde. Roman. 2005 Bart Van Lierde Alle rechten voorbehouden. www.bartvanlierde.be www.bartvanlierde."

Transcriptie

1

2 Luister niet naar Robert Blake Bart Van Lierde Roman 2005 Bart Van Lierde Alle rechten voorbehouden

3 I Een beladen cargoschip voer onder de Blue Water Bridge door. Robert oogde het na en sloot het raam van zijn praktijkruimte. Het wekte zijn afkeer elke dag getuige te moeten zijn van de gevolgen van een linksgeoriënteerd stadsbestuur. Op de Canadese oever lag een industrieterrein. De zure rook uit de spitse schoorstenen waaide over de rivier in de richting van het park en drong het ziekenhuis binnen. De inwoners van Port Huron, onder wie zijn vader, hadden tegen de komst van de fabrieken geprotesteerd, waarna de investeerders voor de andere oever hadden geopteerd. De luchtvervuiling was een feit, delen in de winst behoorde niet meer tot de mogelijkheden. Een metafoor voor het leven: als je stagneerde, bleef je berooid achter. Robert opende de tussendeur en betrad de ruimte waar zijn secretaresse zat te lezen. Helen, ik ga naar huis. Ze humde zonder op te kijken. Hij bleef staan naast het bureau met de computer waarvan de screensaver was aangesprongen, en observeerde haar. Die donkere ogen met afhangende wenkbrauwen, dat zwarte opgestoken haar, die robuuste neus hoe was dat geblokte hoofd op zo n weelderig lichaam terechtgekomen? In het half doorschijnende witte bloesje zaten grote borsten, een smalle taille en een platte buik. Het korte rokje was gevuld met een stevige kont. Daaronder prijkte een paar lange, gladgeschoren benen. Kan ik u nog ergens mee van dienst zijn, dokter Blake?

4 Haar stem klonk uitdagend. Zou hij haar vragen om naakt en met een zak over haar hoofd op het bed in zijn praktijkruimte te gaan liggen? Nee, dank je. Weet u het zeker? Hij vermoedde dat ze prostituee was geweest voor hij haar aannam. Vrouw met levenservaring had hij in de advertentie gezet. Tijdens het sollicitatiegesprek had ze verteld hoe ze op haar zestiende thuis was weggelopen en dat ze net achttien was geworden. Die twee jaar had ze ongetwijfeld op haar rug en met gespreide benen overbrugd. Wat lees je? Hij boog zich over haar heen en loerde in haar decolleté. Ik gebruik mijn vrije tijd om te studeren voor medisch secretaresse, zoals u me hebt aangeraden. Ze sloot het cursusboek en wees naar de titel. Hij liet zijn ogen erlangs glijden en knikte goedkeurend. Ze deed alles wat hij van haar vroeg. Zag in hem een weldoener. Misschien was hij dat wel. Een verloren ziel van de straat plukken, in dienst nemen als secretaresse bij het Port Huron Hospital, haar aanmoedigen om een diploma te halen. Ze beschouwde hem wellicht als de vader die ze nooit had gehad. U moet vanavond naar het theater, zei ze, op haar horloge tikkend. Het was alsof hij ijskoud water over zich heen kreeg. Hij had beloofd voor de maaltijd te zorgen. Jennifer zou razend zijn als ze thuiskwam en merkte dat hij er niet was. Amuseer u vanavond, zei Helen. Wat gaat u zien? Othello. Ken ik. Gaat over jaloezie. Ik heb de verfilming

5 Ik moet me haasten, anders dreunt mijn vrouw haar eigen versie op. Met zijn hand streek hij over haar zwarte haar en glimlachte vaderlijk. Hoe laat moet ik morgen hier zijn? Ze haalde zijn agenda van onder het cursusboek vandaan. Om negen uur komt mevrouw Scott. Aansluitend hebt u een vergadering. In de namiddag moet u lesgeven. Hij bedankte haar, liep naar de deur en keek achterom voor hij naar buiten ging. Ze zat weer gebogen over haar cursusboek. In bedekte termen had ze hem verteld dat haar vader haar meerdere malen had verkracht. Als hij zo n welgeschapen dochter had, zou hij hetzelfde doen. Hij begaf zich naar de lift. Had een hekel aan de muffe geur in de gang. Er waren geen ramen, waardoor het onderscheid tussen dag en nacht wegviel. Het neonlicht moest voortdurend aanblijven. De architect had een jaar in het gebouw moeten worden opgesloten om hem af te leren dit soort constructies te maken. Goedenavond, dokter Blake. Tony Clark kwam uit de deur tegenover de lift, die toegang gaf tot het algemeen secretariaat en de gesloten afdeling. Ook een goedenavond, zei Robert binnensmonds. De hoekige kin, het grijze kroeshaar, het hoge voorhoofd, de brede schouders, de donkere, bijna zwarte huid alles aan Tony wekte zijn ergernis. Hij drukte op de knop naast de lift en keek naar zijn voeten in de hoop dat Tony hem niet opnieuw zou aanspreken. Hoe gaat het met Jennifer? Heel goed. En hoe gaat het met uw echtgenote? Diane woont in Los Angeles. We zijn al negentien jaar gescheiden. Heb ik u dat nooit verteld? Helemaal vergeten. Mijn excuses.

6 Hij genoot van de gepijnigde uitdrukking op Tony s gezicht. De moederneuker was zo intens bezig geweest met het vestigen van zijn positie in het Mental Health Department, dat hij niet had gemerkt dat zijn huwelijk doodgebloed was. Daarna had geen enkele vrouw het bij hem uitgehouden. Ik ga zo dadelijk met Jennifer naar het McMorran Complex, zei hij, terwijl de liftdeuren openschoven. Een theatergroep uit Londen voert Othello op. De tekst is hedendaags gemaakt en de regie blijkt hoogst origineel. In Londen sloeg het niet aan, hier heeft het stuk al uitstekende recensies gehad. Wat gaat u vanavond doen? Ik houd niet van theater, alleen van musical. Tony stapte na hem in en drukte op begane grond. En vanavond De loser probeerde duidelijk iets eerbaars te verzinnen. Zat waarschijnlijk iedere avond op internet pornosites af te schuimen en filmpjes te bekijken waarop grote negerlullen blanke kontgaten neukten. ga ik studeren. Robert grinnikte. Nee, serieus. Ik probeer de farmaceutische ontwikkeling op de voet te volgen. Volgens mij ligt de toekomst van de psychiatrie daar. Ik zou graag meewerken aan onderzoek naar nieuwe en aangepaste medicatie en heb contact opgenomen met enkele bedrijven aan de overkant van de rivier. Het is niet omdat ze op Canadees grondgebied staan, dat we afkerig moeten zijn. Meer dan tachtig procent van de werknemers komt uit Port Huron. Te weinig inwoners beseffen dat. Het contact aanhalen lijkt me een noodzaak om een voortdurende modernisering op gang te kunnen houden. Zeker als we willen voorkomen dat onze patiënten naar het Mercy Hospital trekken. De concurrentie tussen de beide ziekenhuizen van de stad was inderdaad groot. Ooit was er een aanzet tot samenwerking geweest.

7 Ieder ziekenhuis had zich willen specialiseren, zodat de kwaliteit van het aanbod zou stijgen, maar volgens de wet moest de cliënt kunnen kiezen en had dit initiatief kunnen leiden tot het kunstmatig opdrijven van de prijs. Het gevolg was dat Port Huron met zijn drieëndertigduizend inwoners twee ziekenhuizen was blijven behouden met een gelijk aanbod. Robert was er zeker van dat Tony zijn nieuwe initiatief niet in hoofdzaak wilde lanceren om de concurrentie voor te blijven, maar om zichzelf onmisbaar te maken op de afdeling. De psychiatrie moet ophouden met praatsessies te houden, ging Tony verder. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit enig effect heeft. Medicatie biedt meer garantie. Het wordt tijd dat iedereen hiervan overtuigd raakt. Robert wist dat dit een onderhuidse aanval was op zijn manier van werken, maar wilde er nu niet op ingaan. Zodra de lift arriveerde stapte hij als eerste uit en snoof de frisse lucht van de hal op. Tony was het soort neger dat zijn zweetgeur trachtte te onderdrukken door zich met een overdosis aftershave te besprenkelen in plaats van zich te wassen. Prachtig weer voor september, ik hoop dat het aanhoudt. Ik ook. Nog een prettige studieavond, dokter Clark. Noem me Tony. Om het gesprek niet te hoeven voortzetten, stak Robert vluchtig zijn hand op en begaf zich naar het glazen portiershokje naast de schuifdeuren van de hoofdingang. Aan een tafeltje zat een kalende veertiger naar een computerscherm te staren. Hoe maak je het, Melvin? De man keek op met een verdwaasde blik en glimlachte uiteindelijk als teken van herkenning. Hierbij ontblootte hij een verwaarloosd gebit. Dokter Blake, kijk wat ik heb. Hij draaide het scherm. Er stond

8 een gevuld schaakbord op. Ik kan het uiterlijk van de stukken kiezen. Hij klikte op zijn rechtermuisknop en het paard veranderde in een krokodil, de koning in een nar. Bijzonder, zei Robert. Dat is nog niet alles. Melvin klikte nogmaals. De nar zwaaide en liet de belletjes van zijn muts rinkelen. De krokodil beet naar een sleutel met voetjes in het vak ernaast, waarschijnlijk de loper. Erg geestig, zei Robert gemeend. Op de monitor naast de computer was te zien hoe Tony in een blauwe Chrysler stapte. Hij zegt nooit goedenavond, kijkt me zelfs niet aan wanneer hij passeert, zei Melvin en hij tikte tegen het scherm waarop de Chrysler achteruitreed, keerde en zich naar de slagboom begaf. Tegen mij zegt hij dat wel, maar ik zou liever hebben dat hij het niet deed, zei Robert. Nog veel schaakplezier. Wacht, ik heb ook een echt bord gekocht. Zal ik het laten zien? Nu niet, ik moet naar een toneelvoorstelling. Ik ben al te laat. Dus laat me niet zo lang voor de slagboom staan als dokter Clark. Met een grijns drukte Melvin op een knop, waarna de auto van Tony vooruitschoot en de straat op draaide. Goede zet, prees Robert. Melvin glunderde als een ondeugende schooljongen. Robert had medelijden met hem. Het toezicht begon om zeven uur s avonds en het duurde tot zeven uur s ochtends. Het was een lange dienst. En onderbetaald. Vermoedelijk de baan met het laagste uurloon van het hele ziekenhuis, de schoonmaakploeg meegerekend. Het moest vreselijk zijn om niet begroet te worden door een neger en te beseffen dat die het tienvoudige verdiende. Tot morgen, Melvin.

9 Tot morgen, dokter Blake. Robert zwaaide naar een therapeute met blonde krullen die op zijn dienst werkte en wachtte tot ze zich verwijderd had. Daarna verliet hij het glazen portiershokje en stak het betonnen terrein over dat ten zuiden van het gebouw lag. Het personeel moest achteraan parkeren om de bezoekers de beste plaatsen te gunnen. Zodra hij in de bestuursraad was opgenomen, wilde hij deze regeling ongedaan maken. Hij stapte in zijn blauwe Chrysler. Twee jaar geleden had Tony dezelfde auto gekocht. Hoogst irritant. Hij had de indruk dat Tony alles van hem zou willen overnemen. Vooral zijn secretaresse. Hij toeterde dankbaar omdat de slagboom openging voor hij die had bereikt en voegde zich in het verkeer. Omdat hij niet snel genoeg optrok, kwam er een auto vlak achter hem hangen. In zijn spiegel kon hij zien dat er een negerin met gebleekt haar aan het stuur zat. Hij remde kordaat, waarna ze enkele meters tussenruimte liet. Een snelle blik op het klokje leerde hem dat het halfacht was. Er zou geen tijd meer zijn om eten klaar te maken. Het stuk begon om halfnegen. Vreemd dat Jennifer nog niet had gebeld. Was ze het zelf vergeten? Bij de Black River, die het centrum omzoomde, bracht hij zijn auto tot stilstand en zette de pook in vrij. De brug werd langzaam opgehaald en de top van een mast gleed voorbij. Hij wachtte tot het ijzeren gevaarte opnieuw in horizontale ligging was gebracht en de rode knipperlichten waren gedoofd, alvorens de auto weer in zijn vooruit te zetten. Hij volgde de straat die parallel met de St. Clair River naar het zuiden liep en sloeg voor de stadsgrens rechtsaf. Halverwege parkeerde hij op de oprijlaan van een groot stenen huis, dat ten opzichte van de houten optrekjes in de straat rijkelijk oogde. De auto van Jennifer stond er niet. Hij stapte uit en opende de voordeur, die met twee verschillende sloten beveiligd was. In de woonkamer flikkerde het lampje van het antwoordapparaat. Hij

10 drukte op de startknop. U hebt één nieuw bericht, zei het apparaat. Robert? schalde een hoge stem door de speaker. Neem even op. Een korte pauze. Ik veronderstel dat je nog niet aan het eten bent begonnen, anders zou je wel hebben gebeld om te vragen waar ik blijf. Ik ben nog aan het werk. Je mag met iemand anders naar het theater gaan. Ik moet nog een huisbezoek afleggen en zal pas om tien uur thuis zijn. Tot straks. Waarom had ze de cliënt niet geweigerd? Er waren huisartsen genoeg. De afgelopen maand was ze nooit voor negen uur thuis geweest, terwijl ze voortdurend klaagde dat hun huwelijk geen inhoud meer had. Die tegenspraak begreep hij niet. Hij nam de hoorn van de haak en toetste haar nummer in. Met Jennifer. Ik ben het. Ja, wat wil je? Ze zat in de auto. Hij kon het geronk van de motor en het geraas van het voorbijgaand verkeer horen. Het was jouw idee om naar Othello te gaan, zei hij. En nu Heb je iemand gevonden? Nee. Waarom nam je daarnet niet op? Ik was nog niet thuis. Je ging voor het eten zorgen. Ik kan niets aan je overlaten. Hij hing op. Wat dacht ze wel? Niet komen opdagen en hem dan verwijten maken. Hij ademde diep in en blies langzaam uit. Waarom zou hij zich opwinden? Hij had tijd tot tien uur. En daar ging hij van profiteren. Hij drukte op een geheugentoets en telde drie beltonen voor het antwoordapparaat aansloeg. Met het Mental Health Department van het Port Huron

11 Hospital. Dokter Blake is momenteel niet bereikbaar. U kunt terugbellen tussen negen en zestien uur of een bericht achterlaten. Gelieve uw telefoonnummer en naam zorgvuldig in te spreken. Hij had Helen het bericht zeker twintig keer moeten laten opnemen voor haar accent voldoende was uitgevlakt om door te gaan voor dat van een welopgevoede vrouw. Een korte toon weerklonk. Helen, ik ben het. Als je daar nog Ja? klonk het aan de andere kant. Heb je nog veel werk? vroeg hij. Mijn vrouw maakt overuren. Ze raadt me aan met iemand anders naar het theater te gaan. Met mijn secretaresse verschijnen zou geroddel opwekken, maar als je wilt, kun je hier naartoe komen, dan dineren we samen. Even bleef het stil aan de andere kant. Graag, klonk het toen. Ik lees het hoofdstuk nog even uit. Over twintig minuten ben ik er. Hij legde neer. Hoopte dat hij die korte stilte goed had geïnterpreteerd. In plaats van aangenaam verrast te zijn geweest, kon ze evengoed hebben ingestemd om hem niet te kwetsen. Hij nam het afstapje dat hem naar het lager gelegen deel van het huis bracht, knoopte zijn overhemd los, trok zijn schoenen en broek uit, stapte in de douche en deed het schuifdeurtje dicht voor hij de mengkraan opendraaide. Uit verschillende sproeiknoppen spoot een masserende straal. Helen Braidwood. Hij herhaalde haar naam in gedachten en zeepte ondertussen zijn ballen in. Gerinkel. Hij draaide de kraan dicht en spitste zijn oren. Robert, ben je daar? Neem op. Laten we dit uitpraten. Ik kan de cliënt niet afbellen. Hij heeft een injectie nodig. Robert? Hij stapte uit de cabine en veegde met een handdoek de aanslag van de spiegel. Helblauwe ogen namen hem goedkeurend op. Hij mocht er zijn. Een slank lichaam, kort donkerblond haar en een evenwichtig gevormd gelaat: brede kaak, kuiltje in de kin en een

12 stevige neus. Weer gerinkel. Ditmaal zijn gsm. Hij nam de haardroger en klikte die aan. Het gezoem overstemde de poging van Jennifer om zich met hem te verbinden. Hij ging met zijn vrije hand door zijn borstelige haar en liet de druppels eruit opspatten. Weer gerinkel, ditmaal aan de deur. Hij keek op zijn horloge. Er waren slechts tien minuten verstreken. Helen moest zich gehaast hebben. Hij nam een handdoek, knoopte die om zijn middel en ging opendoen. Heb je vleugels? Wist je dat niet? Ze wapperde met haar handen en verstijfde bij het zien van zijn halfontblote lichaam. Hij gebaarde haar binnen te komen. De opengewerkte hal gaf onmiddellijk toegang tot de salon. De eikenhouten vloer, de imitatie-van Gogh, de porseleinen Chinese vaas ze keek ernaar met verwarring. Hij nam haar kin in zijn hand en trok haar hoofd naar zich toe. Kijk in mijn ogen, zei hij. Kies maar een oog uit: het linker of het rechter. Zolang je je maar prettig voelt, en dat doe je, nietwaar? Ik tel af van tien tot één, op de één zul je slapen, diep en intens slapen. Hij ging met zijn neus tegen die van haar staan, schermde haar zicht naar opzij met zijn handen af en staarde naar een punt dat voorbij haar ogen lag, zodat zijn blik geen contact legde. Tien, blijven kijken. Hoe beter je kijkt, hoe zwaarder je oogleden worden en hoe minder je dit wilt, hoe dieper je zult slapen. Negen, het is een prettig vooruitzicht te kunnen kijken en je goed te voelen, zodat je nog beter kunt doen wat ik vraag. De handdoek ging los en viel op de grond. Ze merkte het niet: ze staarde hem met open mond aan. En dat was voldoende. Voorlopig. Ga naar beneden en neem een douche, zei hij. Met zijn vlakke hand sloeg hij op haar achterwerk. En raap die handdoek voor me

13 op. Ze bukte zich mechanisch, kwam voorbij zijn half opgerichte geslacht en aarzelde daar. Zijn eikel was zichtbaar en wees haar richting uit. Komt er nog wat van? vroeg hij. Ze raapte de handdoek op en bloosde. Volg me. Hij ging haar voor zonder de handdoek aan te nemen. Voelde haar ogen van zijn schouders naar zijn bilspleet glijden. Hij nam het afstapje en betrad de badkamer. Deze vloer bevat twintig grote grijze tegels, zei hij. Dat zijn er acht, plus twee, en dan nog eens zes, plus vier. Je kunt natuurlijk ook anders tellen: zeven plus drie is vijf en dat maakt één, begrijp je? Hij draaide zich om en keek haar doordringend aan: Begrijp je? Op dat ogenblik vielen haar oogleden dicht. Haar onbewuste had begrepen dat hij van tien tot één had geteld, maar op een andere manier dan verwacht. Je kunt met je ogen open dromen en alles doen wat ik je opdraag, zei hij. En dat vind je prettig, is het niet? Ze knipperde met haar oogleden en keek verdwaasd. Op een gemoedelijke toon legde hij uit hoe de mengkraan werkte en ging naar buiten. Hij wist dat ze niet echt onder hypnose was. Dat deerde hem niet. Zijn doel was haar een alibi te verschaffen om aan zijn wens en haar eigen verlangen gehoor te kunnen geven. Wat ze waarschijnlijk niet wist, was dat een gesimuleerde trance bijna altijd overging in een echte. Een van zijn geliefde manieren om een regressie te bewerkstelligen, was dan ook door de cliënt te vragen om te doen alsof. Door de manier van praten en doen van een zesjarige te imiteren, ging de poort naar alle vergeten jeugdherinneringen als vanzelf open. In de ladekast van Jennifer zocht hij naar schoon ondergoed.

14 Helen had grotere borsten. Onderaan ontdekte hij een doosje van Victoria s Secret. Vorig jaar had hij Jennifer een exclusieve set gegeven die te ruim was gebleken. Aangezien hij cash had betaald en het bonnetje had weggegooid, was het ongebruikt in de lade beland. Met het doosje in de hand betrad hij opnieuw de badkamer. Helen stond in de cabine, de deur een beetje geopend. Waterdamp ontsnapte. Hij nam haar ondergoed en kleren weg en legde het doosje ervoor in de plaats. Daarna begaf hij zich met haar spullen naar de salon en hing ze over een stoel. Acht uur. Tijd zat. Hij ging languit op de leren sofa liggen, sloot zijn ogen en spreidde de handdoek over zijn schaamstreek. Vijf minuten later hoorde hij voetstappen, ze kwamen bij de sofa tot stilstand. Hij gluurde door zijn wimpers. Daar stond ze: het doorschijnende kanten ondergoed paste perfect. Haar haren hingen los en dekten haar robuuste gelaat gedeeltelijk af. Je hebt het ondergoed van mijn vrouw aan, zei hij. Omdat ik het haar heb gegeven is het eigenlijk van mij en doordat jij het aanhebt, ben je mijn vrouw. Kun je naast mij komen liggen? Hij draaide zich op zijn zij en liet haar zo plaatsnemen, dat ze met haar rug tegen zijn borst belandde, de benen lichtjes ingetrokken. Hij sloeg zijn vrije arm om haar heen. Het is niet nodig iets te zeggen of te bewegen, zei hij. Ze bleef roerloos liggen. Vroeg niets. Hierdoor wist hij dat ze klaar was om hem te bevredigen op de enige manier waarop hij kon worden bevredigd. Hij liet zijn hand over haar voorhoofd omlaag glijden en sloot met zijn vingers haar oogleden. Daarna betastte hij haar lichaam. Niet alleen haar borsten en tepels, die hij uit de kanten cup haalde, ook haar navel, haar dijen en de fijne haartjes op haar huidoppervlak raakte hij aan. Haar ademhaling versnelde wanneer hij een erogene zone streelde. Voor ze kon kreunen of met haar lichaam kronkelen, zocht hij een andere plek op.

15 Ik wil dat je dieper slaapt, zei hij. Je zult opwinding voelen en met me vrijen, maar je zult denken dat het een droom is. Je zult niet weten dat het echt gebeurt. En wanneer ik je over een kwartier wakker maak, zul je uitgerust zijn alsof je een hele nacht geslapen hebt. En je zult je niet herinneren wat je hebt gedroomd, want dat zal achter het gordijn van gisteren zitten, terwijl je vandaag wakker wordt, is het niet? Hij bleef enige minuten onbeweeglijk liggen om er zeker van te zijn dat ze hem had begrepen. Daarna trok hij haar slipje omlaag, wat moeizaam lukte doordat ze op haar zij lag, en duwde het topje van zijn penis tegen haar schaamlippen. Die stonden open, alsof ze hem verwachtten. Hij gleed naar binnen en merkte dat Helen in het geheel niet reageerde: ze was diep in slaap.

16 II Het deurslot klikte open. Jennifer kwam binnen in een kort rokje en een wit overhemd waarvan het bovenste knoopje openstond. Haar donkere haren waren op schouderhoogte afgeknipt en ze droeg een smal brilletje dat haar een streng voorkomen gaf. Helen reageerde in het geheel niet. Hij moest zijn geslacht uit haar trekken en in haar achterste knijpen voor ze opveerde. Met wijdopen ogen belandde ze naast de sofa, haar slip omlaag. Mijn god, bracht Jennifer uit. Het is wat je denkt, zei hij, terwijl hij zijn glimmende penis met zijn handen afdekte. Ik heb je bedrogen en het is verschrikkelijk. Kom binnen en scheld me uit, je hebt het recht dat te doen. Wanneer je woede is bekoeld, zullen we praten. Met een klap sloeg ze de deur dicht en kwam op hem af. Wil je me op commando kwaad laten zijn? Haar ogen dwaalden door de ruimte en bleven haken aan de trouwfoto op de kast. Ze liep ernaartoe en smeet het lijstje stuk op de vloer. Het glas versplinterde. Genoeg! riep hij. Ze deed de trouwring van haar vinger en smeet die met kracht naar hem toe. Hij ving hem behendig op en kwam overeind. Een glassplinter boorde zich in zijn voet. Hij trok zijn been op en haalde het stukje eruit. Blijf rustig. Jennifer liep op Helen af en sloeg haar met de vlakke hand in het

17 aangezicht. Vervolgens rukte ze de bh van de grote borsten. Haar nagels lieten rode lijnen achter. Helen verweerde zich niet. Haar armen hingen krachteloos naast haar lichaam en om haar mond speelde merkwaardig genoeg iets wat op een glimlach leek. Slet! riep Jennifer. Vuile slet! Ze scheurde de slip van de volumineuze dijen en gebruikte het restant als een zweep. Het naakte lijf kwam vol striemen te staan. Robert klom over de sofa om niet opnieuw in het glas te trappen en kon er niet toe komen een einde aan het tafereel te maken. Vooral een twinkeling in de ogen van Helen weerhield hem. Hij kon zich niet aan de indruk onttrekken dat ze er op een of andere manier plezier aan beleefde. Ik vermoord je. Jennifer greep Helen bij haar haren en schudde het robuuste hoofd in alle richtingen. Ik vermoord je, herhaalde ze. Het klonk wanhopig. Ze deed een stap achteruit en trok Helen naar voren. Met een klap kwam het lichaam op de houten vloer terecht, op geen halve meter van de glassplinters. Jennifer bukte zich en pakte een scherp stuk. Niet doen! Robert liet zijn stem zo dreigend mogelijk klinken. Toch wist hij niet hoe hij Jennifer op zijn blote voeten kon tegenhouden. Tot zijn verrassing ging ze niet Helen te lijf, maar keerde zich naar hem. Terwijl ze hem aankeek sneed ze in haar overhemd ter hoogte van haar borsten. De witte stof kleurde donkerrood. Om de zelfverminking een halt toe te roepen, sprong hij op de sofa en gaf Jennifer een trap. Ze viel achterover en belandde met haar rug op de salontafel. De glasscherf viel uit haar hand en boorde zich met de punt in de vloer. Robert wachtte af. Langzaam kwam Jennifer overeind. Haar lichaam schokte. Hij stak zijn hand uit en trok haar naar zich toe. Ze drukte haar hoofd tegen zijn borst en omknelde hem. Hij kon haar tranen tegen zijn huid voelen. Of was het bloed?

18 Vanuit zijn ooghoeken zag hij hoe Helen overeind kroop en haar kleren aantrok. Op haar wang was een handafdruk te zien. Met haar schoenen in de hand hinkte ze naar de voordeur. Blijkbaar had ze ook in het glas getrapt. Voor ze naar buiten ging keek ze schichtig achterom. Hij moest zich hebben vergist in zijn veronderstelling dat ze had genoten van Jennifers reactie, want haar ogen stonden groot, haar ademhaling was gejaagd en ze beet op haar onderlip. Heb je haar gehypnotiseerd? De vraag was er hortend uitgekomen. Of heeft ze het uit zichzelf gedaan? Robert probeerde zich los te maken uit de omknelling. Waarom wilde ze weten in welke toestand Helen had verkeerd? Ik heb haar een inductie gegeven, maar eerder voor de schijn. Ze wist wat ze deed. Kan niet, zei Jennifer. Ze moet in een trance zijn geweest, je moet haar hebben gedwongen. Toch niet. Wel, zei ze. Je hebt haar verkracht, je bent een monster. Hij duwde haar van zich af en klom weer over de bank. Nu er een armlengte afstand tussen hen was, voelde hij zich veiliger. Hij wilde niet verrast worden door een onverhoedse aanval. Haar lange nagels konden hem voor het leven verminken. Bovendien bewees het gemak waarmee ze Helen had omvergetrokken, dat er in haar slanke lijf meer kracht school dan hij voor mogelijk had gehouden. Ik heb haar niet verkracht. Er is nauwelijks hypnose aan te pas gekomen. Ik wil scheiden. Hij boog zich over de sofa, haar trouwring hield hij uitnodigend in zijn geopende handpalm. Jennifer, wees redelijk. Redelijk? Ze sloeg tegen zijn hand. De ring suisde door de lucht, stuiterde op de eikenhouten vloer, rolde de open hal in en maakte bij

19 de voordeur kleiner wordende cirkelbewegingen tot hij trillend ging liggen. Jennifer wilde opnieuw slaan, mikte deze keer op zijn wang. Hij greep haar met een vlugge beweging bij de pols en keek haar dwingend aan. Ik wil scheiden, herhaalde ze. De redenen weerklonken in zijn hoofd: omdat hun huwelijk kinderloos bleef, omdat hij niet wilde dat ze een eigen praktijk had, omdat hij iedere dag zijn moeder belde en alle huiselijke problemen aan haar voorlegde. En natuurlijk omdat hij haar had bedrogen. Hij liet haar los. Ging in de keuken een stoffer en blik halen, liet een spoor van bloedvlekjes achter. Jennifer stond roerloos, in zichzelf gekeerd. Ik heb je twee keer gebeld. Eerst op de gewone telefoon. Je nam niet op. Daarna heb ik op je gsm ingesproken dat ik de cliënt ging afbellen en zou proberen op tijd te zijn voor het theater. Hij veegde de glasscherven op. Nam de foto uit het lijstje. De manier waarop ze naar elkaar keken, hun vingers die verstrengeld waren, de waardigheid van de kleding het stond zo in contrast met het handdoekje dat hij weer had omgeknoopt en de verslagen houding van Jennifer, dat hij tranen in zijn ogen voelde prikken. Hoe had het zo ver kunnen komen? Met stoffer en blik liep hij naar de keuken, deponeerde de scherven in de afvalemmer en borg de schoonmaakspullen op. Hij nam een vaatdoek, deed er water en zeep op en begon het spoor van rode vlekjes uit te wissen. Een onzinnig werkje, merkte hij, want zijn voet bloedde nog steeds. Hij hinkte naar de badkamer, trok de verbandkast open en haalde er een pleister uit. Nadat hij het wondje had afgedekt, trok hij zijn kleren aan. John? Jennifer hier. Ik wilde vragen of ik zo dadelijk Met een paar razendsnelle passen was hij in de salon en sloeg de telefoon uit haar handen. In een vloeiende beweging bukte hij zich en

20 rukte het snoer uit de muur. Ben je gek geworden? Je vader moet weten wat hier is gebeurd, zei ze. Ik wil niet dat hij denkt dat ik de scheiding heb gewild. Ze week achteruit, keek naar zijn vuisten waarvan de knokkels wit zagen. Hij heeft het me kwalijk genomen dat ik niet in het ziekenhuis kwam werken. Ik wil dat hij beseft dat ik je niet vertrouwde en allang aanvoelde dat we uit elkaar zouden gaan. Hij trachtte het snoer stuk te trekken en liep rood aan omdat het niet lukte. Je liegt. Ik weet niet wat er een jaar geleden in je is gevaren. Opeens wilde je een eigen praktijk, en dan nog in St. Clair. Het is een halfuur rijden. Toch verkoos je het om daar te werken. Eerst kwam je om zeven uur thuis, daarna acht, tegenwoordig negen en vandaag wilde je er tien van maken. Ik weet niet waar je uithangt en met wie, wel weet ik dat je niet wegblijft omwille van een praktijk die altijd maar beter is gaan draaien. Hij zwaaide met het snoer en merkte dat hij er tijdens het praten een strop van had gemaakt. Ga je mij beschuldigen van ontrouw, terwijl ik jou daarnet heb betrapt? Ze stampte met haar voeten op de grond en sloeg met haar hand in de lucht, alsof ze hem zo een denkbeeldige klap wilde verkopen. Ja, zei hij. Je wist dat ik op een dag vreemd zou gaan. De laatste keer dat ik je mocht aanraken was het lente, en dan bedoel ik niet de lente van dit jaar. Hoe kan ik je liefhebben? Je wilt altijd dat ik me slapend houd, anders raak je niet opgewonden. Misschien wordt het tijd dat je een psychiater raadpleegt. O, je belde mijn vader om een consult aan te vragen. Ik wil gewoon dat hij weet waarom we gaan scheiden. Ze mocht zijn vader niet op de hoogte brengen. Helen zou op

21 staande voet worden ontslagen en zich tegen hem keren. Ze wist te veel van hem. Hij kon zich geen schandaal permitteren. Op de afdeling liepen de spanningen nu al hoog op. Tony Clark vond dat hij na twintig jaar dienst het recht had om zijn vader op te volgen. Iedere onregelmatigheid zou een aanleiding voor de bestuursraad kunnen zijn om aan deze wens gehoor te geven. Ik wil niet dat je hem belt, ik wil dat je persoonlijk bij hem langsgaat. Prima. Ze nam haar tas op, die ze bij de deur had laten vallen en ze ging naar buiten. Hij liep haar achterna. Jennifer, doe me een plezier. Trek eerst een ander overhemd aan en verzorg de verwondingen. Ik wil niet dat hij denkt dat ik je te lijf ben gegaan. Ze keek met verbazing naar haar bebloede overhemd. Was ze zich niet bewust geweest van de zelfverminking? Of had ze het voorval onmiddellijk uit haar geheugen gewist? Goed, zei ze. Zolang je maar weet dat ik ga. Hij sloot de deur en moest zich bedwingen haar niet ter plaatse te wurgen. Uit de bar haalde hij twee glazen en vulde die met port. Daarna liet hij zich onderuitzakken op de sofa. Het duurde tien minuten voor ze opnieuw de salon betrad. Ze had een zwart overhemd aangetrokken en haar gezicht van make-up ontdaan. Terwijl ze tegenover hem plaatsnam, snoot ze haar neus. Op onze scheiding, zei hij met een knipoog. Ze glimlachte, haar ogen traanden. Je lijkt er niet mee te zitten. Ik kan je beslissing toch niet ongedaan maken. Je probeert het niet eens. Toen je naar buiten ging, nam je je tas, maar niet je ring van de vloer. Daarmee gaf je aan dat ik niets kan zeggen of doen om je beslissing ongedaan te maken.

Hoofdstuk 1. Een half jaar later

Hoofdstuk 1. Een half jaar later Proloog Oké, nog vijf minuten. Als Sam er dan nog steeds niet was zou ze de envelop zelf openmaken. Dat ding maakte haar al nu al, vanaf het moment dat ze thuis was gekomen, bijna twee uur geleden, gek

Nadere informatie

EEN BRIEF VOOR SAMUEL

EEN BRIEF VOOR SAMUEL EEN BRIEF VOOR Ik had me voorgenomen het voorlopig niet te doen. Er minstens een maand vanaf te blijven. De plaat werd grijs, wat niet vreemd was na vierenvijftig jaar. Als ik er nog vaker van wilde genieten

Nadere informatie

DE GODDELIJKE TUINMAN. Joshua Stiller

DE GODDELIJKE TUINMAN. Joshua Stiller DE GODDELIJKE TUINMAN Joshua Stiller Joshua Stiller, De goddelijke tuinman Copyright 2015 Joshua Stiller & Uitgeverij Magister* Omslag en opmaak: Studio Boekcoop Een uitgave van het Onderstroomboven Collectief**

Nadere informatie

het bureau heen om een blik te werpen op het computerscherm. O, niks bijzonders, antwoordde Thomas met gemaakte nonchalance. Gewoon iets privé.

het bureau heen om een blik te werpen op het computerscherm. O, niks bijzonders, antwoordde Thomas met gemaakte nonchalance. Gewoon iets privé. Hoofdstuk 1 Thomas Whitfield stapte uit zijn lange, luxe Lincoln Towncar en bleef even rechtop staan in de frisse herfstlucht van de vroege ochtend. Genietend zoog hij zijn longen vol. Het was de afgelopen

Nadere informatie

De Moordenaar van de Nar

De Moordenaar van de Nar De Moordenaar van de Nar Proloog Lieve vrouwe Fennis, We zijn al heel lang vriendinnen, dus ik zal er niet omheen draaien. Ja, zoals je al zo subtiel liet doorschemeren, ik heb wereldschokkend nieuws ontvangen.

Nadere informatie

De brutale heks. Paul Kater. Uitgegeven door de auteur als lid van de. Alexandria Publishing Group. Smashwords Editie

De brutale heks. Paul Kater. Uitgegeven door de auteur als lid van de. Alexandria Publishing Group. Smashwords Editie De brutale heks Paul Kater Uitgegeven door de auteur als lid van de Alexandria Publishing Group Smashwords Editie License Notes - Smashwords Edition Dit e-boek is uitgegeven voor uw persoonlijke plezier.

Nadere informatie

De Vaticaanse moorden

De Vaticaanse moorden De Vaticaanse moorden Deze bladzijde is met opzet leeg gelaten D AV I D H E W S O N D E VAT I C A A N S E M O O R D E N De Fontein 2004 David Hewson 2005 Uitgeverij De Fontein Baarn, voor de Nederlandse

Nadere informatie

Lydia Rood LOUTER LUST

Lydia Rood LOUTER LUST Lydia Rood LOUTER LUST erotische verhalen voor vrouwen PixelPerfect Publications Den Haag Introductie 'Ze schoof haar broekje iets omlaag, om haar heupen te kunnen insmeren. Ze deed het met lange streken

Nadere informatie

Winnaar van de Pulitzer prize voor Empire Falls. Richard Russo. Brug der zuchten

Winnaar van de Pulitzer prize voor Empire Falls. Richard Russo. Brug der zuchten Winnaar van de Pulitzer prize voor Empire Falls Richard Russo Brug der zuchten ROMAN SIGNATUUR Het verhaal Lou C. Lynch, bijnaam Lucy, woont al zijn hele leven in Thomaston, New York. Hij is veertig jaar

Nadere informatie

De mensen zijn gek, zegt God. Ze willen altijd meer tijd winnen. Ze willen de tijd bezitten. Ze kunnen alleen nog zeggen: Verspil geen tijd.

De mensen zijn gek, zegt God. Ze willen altijd meer tijd winnen. Ze willen de tijd bezitten. Ze kunnen alleen nog zeggen: Verspil geen tijd. De mensen zijn gek, zegt God. Ze willen altijd meer tijd winnen. Ze willen de tijd bezitten. Ze kunnen alleen nog zeggen: Verspil geen tijd. Arme mensen, die niet begrepen hebben dat men zijn tijd kan

Nadere informatie

Isa en David. Een schoolvoorbeeld van liefde op het eerste gezicht

Isa en David. Een schoolvoorbeeld van liefde op het eerste gezicht Isa en David Een schoolvoorbeeld van liefde op het eerste gezicht Isa en David Een schoolvoorbeeld van liefde op het eerste gezicht Godelieve Boselie Dankwoord Bij de eerste druk van mijn boek heb ik

Nadere informatie

DUS JIJ GAAT NIET MEER NAAR DE KERK?

DUS JIJ GAAT NIET MEER NAAR DE KERK? DUS JIJ GAAT NIET MEER NAAR DE KERK? Door: Jake Colsen Vertaling: Coen Groos Inhoud Over de schrijvers 1. Een vreemde vreemdeling 2. Een wandeling in het park 3. En dit is christelijk onderwijs? 4. Waarom

Nadere informatie

Hans Vervoort Kleine stukjes om te lezen. Thomas Rap, Uitgever O.Z. Achterburgwal 119A Amsterdam

Hans Vervoort Kleine stukjes om te lezen. Thomas Rap, Uitgever O.Z. Achterburgwal 119A Amsterdam Hans Vervoort Kleine stukjes om te lezen Thomas Rap, Uitgever O.Z. Achterburgwal 119A Amsterdam Inhoud Jan wie? Haring kaken Een rotjongen Moderne filatelie Avond Bezoek Een kwestie van vertrouwen Herinneringen

Nadere informatie

Sluipweg Voorpubl. 1-32 140x209 114%:Opmaak 1 09-09-2013 16:01 Pagina 1 INGRID OONINCX SLUIPWEG

Sluipweg Voorpubl. 1-32 140x209 114%:Opmaak 1 09-09-2013 16:01 Pagina 1 INGRID OONINCX SLUIPWEG Sluipweg Voorpubl. 1-32 140x209 114%:Opmaak 1 09-09-2013 16:01 Pagina 1 INGRID OONINCX SLUIPWEG Sluipweg Voorpubl. 1-32 140x209 114%:Opmaak 1 09-09-2013 16:01 Pagina 2 Dit is een voorpublicatie, behorende

Nadere informatie

FRANZ KAFKA DE GEDAANTE VERWISSELING DE GEDAANTEVERWISSELING FRANZ KAFKA DE GEDAANTE VERWISSELING»»» * GENIVS * «ss * * 1944 Franz Kafka Praag 1883 - Weenen 1924 Oorspronkelijke titel: Die Verwandlung

Nadere informatie

Mag ik ook voor mezelf zorgen?

Mag ik ook voor mezelf zorgen? Mag ik ook voor mezelf zorgen? Biedt inspiratie voor het beter worden vanuit eigen kracht. Cora Postema Met deze verhalen van onze eigen ervaringen in de zorg wil ik mensen inspireren om goed voor zichzelf

Nadere informatie

De Cock en de zorgvuldige moordenaar

De Cock en de zorgvuldige moordenaar De Cock en de zorgvuldige moordenaar Deze bladzijde is met opzet leeg gelaten A.C. Baantjer De Cock en de zorgvuldige moordenaar De Fontein ISBN 978 90 261 2459 4 NUR 332 1976 Uitgeverij De Fontein bv,

Nadere informatie

Langzaam, zo snel als zij konden

Langzaam, zo snel als zij konden Langzaam, zo snel als zij konden Toon Tellegen bron. Em. Querido's Uitgeverij, Amsterdam 1990 (3de druk) Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/tell003lang01_01/colofon.htm 2004 dbnl / Toon

Nadere informatie

Rust. Ze verschoof stapeltjes papieren. Tilde kwasten en tekeningen op. Drie uitpuilende asbakken.

Rust. Ze verschoof stapeltjes papieren. Tilde kwasten en tekeningen op. Drie uitpuilende asbakken. Rust Ze verschoof stapeltjes papieren. Tilde kwasten en tekeningen op. Drie uitpuilende asbakken. Kut. Zei ze tegen zichzelf. Geïrriteerd veegde ze alles naar één kant van de tafel. De asbakken lieten

Nadere informatie

De Moordclub Ellen de Ruiter Lisa deel 17. Lisa

De Moordclub Ellen de Ruiter Lisa deel 17. Lisa Lisa Hoe gaat het met je? Ik probeerde zo vriendelijk mogelijk te klinken. Lief zelfs. Michelle mocht niet denken dat ik in paniek was, dan zou ze nooit meer gaan praten. Ik had zelfs de auto van binnen

Nadere informatie

Jo Nesbø. Bloed op sneeuw. Vertaald door Annelies de Vroom

Jo Nesbø. Bloed op sneeuw. Vertaald door Annelies de Vroom Jo Nesbø Bloed op sneeuw Vertaald door Annelies de Vroom 2015 AMSTERDAM De vertaling is mede tot stand gekomen dankzij een subsidie van NORLA Cargo is een imprint van Uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam

Nadere informatie

Koen Kamphuys Auteursrecht Copyright.

Koen Kamphuys Auteursrecht Copyright. Koen Kamphuys PDF-versie. Bestandsnaam: deeddaar.pdf, van bronbestand deeddaar.doc, versie 2.2, (17/2/1997) Gedownload van: http://www.bart.nl/~kamphuys/deeddaar.zip. E-mail: kamphuys@bart.nl 1996, 1997,

Nadere informatie

Wenn du lange in einen Abgrund blickst, blickt der Abgrund auch in dich hinein.

Wenn du lange in einen Abgrund blickst, blickt der Abgrund auch in dich hinein. Wenn du lange in einen Abgrund blickst, blickt der Abgrund auch in dich hinein. F. Nietzsche De jongen in de spiegel knoopt zijn das. Aarzelend, zoals altijd. Ik heb nooit geleerd om het te doen zonder

Nadere informatie

Van dezelfde auteur:

Van dezelfde auteur: Zoals ze is Van dezelfde auteur: De belofte Sushi voor beginners Betrapt! De vakantie van Rachel Kom terug bij mij Die charmante man Sterrenregen Watermeloen Ben je gek Marian Keyes Zoals ze is Oorspronkelijke

Nadere informatie

De verhalen in deze bundel zijn geschreven voor de schrijfwedstrijd Zin en waanzin, georganiseerd door Zin en Literairwerk.nl.

De verhalen in deze bundel zijn geschreven voor de schrijfwedstrijd Zin en waanzin, georganiseerd door Zin en Literairwerk.nl. Zin en waanzin De verhalen in deze bundel zijn geschreven voor de schrijfwedstrijd Zin en waanzin, georganiseerd door Zin en Literairwerk.nl. Zin en waanzin 2015 Stichting [werk], Amsterdam Alle rechten

Nadere informatie

Gefeliciteerd met dit ebook! Dit exemplaar is van jou, voor altijd, en je mag er binnen redelijkheid alles mee doen w at je w ilt.

Gefeliciteerd met dit ebook! Dit exemplaar is van jou, voor altijd, en je mag er binnen redelijkheid alles mee doen w at je w ilt. Gefeliciteerd met dit ebook! Dit exemplaar is van jou, voor altijd, en je mag er binnen redelijkheid alles mee doen w at je w ilt. Ik w il je alleen vragen het niet te verspreiden of te verkopen. Ik verdien

Nadere informatie

reis ver drink wijn denk na lach hard duik diep kom terug spinvis

reis ver drink wijn denk na lach hard duik diep kom terug spinvis reis ver drink wijn denk na lach hard duik diep kom terug spinvis 3 Perhaps when we find ourselves wanting everything, it is because we are dangerously near to wanting nothing. Sylvia Plath 4 hoofdstuk

Nadere informatie

EEN NA TWAALF DOOR DAVE NIEUWENBURG

EEN NA TWAALF DOOR DAVE NIEUWENBURG EEN NA TWAALF DOOR DAVE NIEUWENBURG 2 e editie Omslagontwerp: Dave Nieuwenburg ISBN 978-1-4716-1842-0 2009-2012 Dave Nieuwenburg, Voorschoten 2 INHOUD De kerk van je hart... 7 Hel en gevolgen... 13 De

Nadere informatie

Graan van Ruben van Dijk is een ecothriller van formaat die je niet zomaar weglegt. Dagblad de Limburger

Graan van Ruben van Dijk is een ecothriller van formaat die je niet zomaar weglegt. Dagblad de Limburger Over het boek Wanneer in Amerika, Europa en Azië de graanoogsten massaal en op mysterieuze wijze mislukken, dreigt er wereldwijd een acuut voedseltekort te ontstaan. In Nederland wordt in allerijl een

Nadere informatie

Deze biografie is niet te vergelijken met welk ander boek ook dat u ooit hebt gelezen. Vanzelfsprekend is er het natuurlijke toneel

Deze biografie is niet te vergelijken met welk ander boek ook dat u ooit hebt gelezen. Vanzelfsprekend is er het natuurlijke toneel Deze biografie is niet te vergelijken met welk ander boek ook dat u ooit hebt gelezen. Vanzelfsprekend is er het natuurlijke toneel Om hem heen kreunde het huis als ten dode gedoemd. Pleisterwerk viel

Nadere informatie