Raymond J.M. Niesink, Pharmacologist/Toxicologist Sander Rigter

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Raymond J.M. Niesink, Pharmacologist/Toxicologist Sander Rigter"

Transcriptie

1 FEITEN EN FABELS OVER CANNABIS Raymond J.M. Niesink, Pharmacologist/Toxicologist Sander Rigter

2

3

4

5

6 STELLING 1 IN NEDERLAND IS HET RECREATIEF GEBRUIK VAN CANNABIS (NOG) ILLEGAAL.

7 STELLING I CANNABISGEBRUIK ILLEGAAL? Strafbaarstelling drugs wordt geregeld in de Opiumwet. Lijst I en Lijst II middelen.

8 Doel: Nederlands beleid in overeenstemming brengen met internationale bepalingen

9 Importeren/exporteren Lijst I Telen/bewerken/handelen In bezit/aanwezig Produceren. Lijst II

10

11 STELLING I CANNABISGEBRUIK ILLEGAAL? Strafbaarstelling drugs wordt geregeld in de Opiumwet. Lijst I en Lijst II middelen. Strafbaarstelling gebruik komt niet voor in de Opiumwet. Niet voor lijst II, maar ook niet voor Lijst I-middelen. Via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan drugsgebruik echter wel strafbaar gesteld worden.

12

13

14 STELLING 2 DE STERKTE VAN CANNABIS KUN JE SCHATTEN DOOR ERAAN TE RUIKEN. (WIET/HASJ MET VEEL THC HEEFT EEN STERKERE GEUR)

15 STELLING 2(STERKTE EN GEUR) 33 mannen en 28 vrouwen 11 wietvariëteiten

16 Table 3. Measured THC content of the cannabis samples used in this study. 27,1% THC 7,7% THC Gilbert AN, DiVerdi JA (2018) Consumer perceptions of strain differences in Cannabis aroma. PLOS ONE 13(2): e

17 STELLING II (STERKTE EN GEUR) In neither case was perceived potency correlated with measured THC. Thus, while participants perceived large differences in sample potency based on smell, these perceptio In geen van de gevallen was de sterkte zoals de gebruikers dachten dat die was gecorreleerd met de in het laboratorium gemeten THC-concentratie. Dus, hoewel deelnemers grote verschillen in sterkte dachten waar te nemen, komen deze percepties niet overeen met het THC-gehalte van de monsters.

18 STELLING 2 DE STERKTE VAN CANNABIS KUN JE SCHATTEN DOOR ERAAN TE RUIKEN. (WIET/HASJ MET VEEL THC HEEFT EEN STERKERE GEUR)

19 STELLING 3 OOK MEDICINALE CANNABIS WORDT GEMAAKT VAN ILLEGAAL GEKWEEKTE WIET.

20

21 STELLING 3 OOK MEDICINALE CANNABIS WORDT GEMAAKT VAN ILLEGAAL GEKWEEKTE WIET.

22 STELLING 4 OP JONGE LEEFTIJD (< 16 JAAR) BLOWEN IS SCHADELIJKER VOOR JE GEZONDHEID DAN OP JONGE LEEFTIJD ALCOHOL DRINKEN.

23

24 STELLING 4 Kanttekening: soort cannabis en de hoeveelheid en sterkte spelen een OP JONGE LEEFTIJD (< 16 JAAR) BLOWEN IS SCHADELIJKER VOOR JE GEZONDHEID DAN OP JONGE LEEFTIJD ALCOHOL DRINKEN. belangrijke rol. Sommige effecten zijn mogelijk reversibel

25 STELLING 5 OOK BIJ DE GEZONDHEIDSRISICO S VAN CANNABIS IS SPRAKE VAN EEN DOSIS-EFFECT RELATIE. *) HOE STERKER DE WIET DES TE GROTER DE GEZONDHEIDSRISICO S.

26

27

28 STELLING 5 OOK BIJ DE GEZONDHEIDSRISICO S VAN CANNABIS IS SPRAKE VAN EEN DOSIS-EFFECT RELATIE.

29 STELLING 6 WANNEER JE IEDERE DAG BLOWT HEB JE EEN CANNABISVERSLAVING.

30

31

32

33 CLASSIFICATIECRITERIA VOOR EEN STOORNIS IN CANNABISGEBRUIK Meer gebruiken dan je van plan bent. Wens, of pogingen gedaan, om te stoppen. Niet zozeer frequentie van gebruik, maar: gebruik is niet onder controle en beïnvloedt andere aspecten van iemands leven op een negatieve manier Veel tijd besteed om aan cannabis te komen of om van de effecten af te komen. Hunkering (sterke wens om te gebruiken). Verplichtingen huis, werk, school niet nagekomen door het gebruik. Aanhoudend gebruik ondanks sociale problemen door het gebruik. Belangrijke sociale, beroeps of vrije tijdsactiviteiten zijn door het gebruik opgegeven. Toch gebruiken ondanks fysiek gevaar. Gebruik gaat door ondanks de wetenschap dat dit oorzaak is van psychische/sociale of lichamelijke problemen. Er treedt tolerantie op (meer nodig of effect is minder). Onttrekkingssymptomen (sundroom of gebruik om symptomen te voorkomen).

34 STELLING 6 WANNEER JE IEDERE DAG BLOWT HEB JE EEN CANNABISVERSLAVING.

35 STELLING 7 VEEL VAN DE GEZONDHEIDSRISICO S DOOR HET ROKEN VAN CANNABIS WORDEN VEROORZAAKT DOOR PESTICIDEN.

36 Volgens het RIVM leveren de bestrijdingsmiddelen in nederwiet geen gevaar op voor de volksgezondheid, omdat het om kleine hoeveelheden gaat die de maximaal toegestane dosis op groenten en fruit niet overschrijden.

37 STELLING 7 VEEL VAN DE GEZONDHEIDSRISICO S DOOR HET ROKEN VAN CANNABIS WORDEN VEROORZAAKT DOOR PESTICIDEN. Kanttekening: eigenlijk is niet bekend hoeveel van de pesticiden via rook het lichaam binnenkomt. Dat geldt overigens ook voor sigaretten!

38 STELLING 8 THC IS DE ENIGE PSYCHOACTIEVE STOF IN CANNABIS.

39 In cannabis komen honderden verschillende stoffen voor die de geur, smaak etc. bepalen, maar alleen de THC zorgt voor het psychoactieve effect. Rode wijn. In rode wijn komen honderden verschillende stoffen voor die verantwoordelijk zijn voor geur en smaak. Maar alcohol is de enige psychoactieve stof.

40 STELLING 8 THC IS DE ENIGE PSYCHOACTIEVE STOF IN CANNABIS.

41 STELLING 9 CANNABIS IS BEWEZEN EFFECTIEF BIJ DE BEHANDELING VAN CHRONISCHE PIJN.

42 Ernstige pijn

43

44 STELLING 9 CANNABIS IS BEWEZEN EFFECTIEF BIJ DE BEHANDELING VAN CHRONISCHE PIJN.

45 STELLING 10 CBD-OLIE BEVAT GEEN THC.

46 VERSCHILLENDE TYPEN WIET -OLIE Hennepzaadolie Cannabisolie/wietolie Hennepolie CBD-olie

47

48 STELLING 10 CBD-OLIE BEVAT GEEN THC.

49 STELLING 11 HET ROKEN VAN EEN JOINT IS SCHADELIJKER VOOR DE LONGEN DAN HET ROKEN VAN EEN SIGARET.

50

51

52 LONGEN: JOINT OF SIGARET? Cannabisgebruikers hebben de gewoonte om dieper te inhaleren en de rook langer vast te houden dan bij gewone sigaretten. Door dieper te inhaleren en de rook langer binnen te houden komt er meer teer en meer koolstofmonoxide in de longen terecht. Het teergehalte van een joint is twee tot drie keer hoger dan bij een sigaret omdat er minder filtering is. Zelfs wie cannabis puur rookt (zonder tabak) krijgt meer teer binnen dan bij een sigaret. Wanneer je de rook dan ook nog eens diep gaat inhaleren en lang vasthouden, zorgt dat voor een neerslag van teer in de longen die vier tot vijf keer groter is dan bij een sigaret.

53 ONDERZOEK NAAR TEER EN KOOLMONOXIDE IN DE ROOK VAN SIGARETTEN EN JOINTS De rook uit een joint bevat 5x zoveel teer en koolmonoxide dan de rook uit een sigaret.

54 STELLING 11 HET ROKEN VAN EEN JOINT IS SCHADELIJKER VOOR DE LONGEN DAN HET ROKEN VAN EEN SIGARET.

55 STELLING 12 CANNABIS IS DE SPRINGPLANK NAAR HARDDRUGS.

56

57

58 Aan cannabisgebruik, alcoholgebruik en het roken van tabak liggen grotendeels dezelfde risicofactoren ten grondslag als aan het beginnen met het gebruik van harddrugs.

59 STELLING 12 CANNABIS IS DE SPRINGPLANK NAAR HARDDRUGS.

60 Thank you for your attention. 'Salamanca' 2008: Albert van Westing c/o Pictoright.nl

61

Kennisquiz cannabis. 7. Wat is CBD? A. hetzelfde als THC B. Cannabis Bepalings Dosis C. Cannabidiol

Kennisquiz cannabis. 7. Wat is CBD? A. hetzelfde als THC B. Cannabis Bepalings Dosis C. Cannabidiol Kennisquiz Cannabis Weet u welke klachten het gevolg kunnen zijn van cannabisgebruik? Test uw eigen kennis door de antwoorden te omcirkelen. Aan het einde van de quiz geven we de juiste antwoorden en de

Nadere informatie

STERKE WIET EEN ONDERZOEK NAAR BLOWGEDRAG, SCHADELIJKHEID EN AFHANKELIJKHEID VAN CANNABIS

STERKE WIET EEN ONDERZOEK NAAR BLOWGEDRAG, SCHADELIJKHEID EN AFHANKELIJKHEID VAN CANNABIS STERKE WIET EEN ONDERZOEK NAAR BLOWGEDRAG, SCHADELIJKHEID EN AFHANKELIJKHEID VAN CANNABIS Dirk J. Korf Marije Wouters Annemieke Benschop Patrick van Ginkel Dit onderzoek is uitgevoerd door het Criminologisch

Nadere informatie

Cannabis monitoring en evidence-informed beleid. Dr. Margriet van Laar Programmahoofd Drug Monitoring & Policy Trimbos-instituut

Cannabis monitoring en evidence-informed beleid. Dr. Margriet van Laar Programmahoofd Drug Monitoring & Policy Trimbos-instituut Cannabis monitoring en evidence-informed beleid Dr. Margriet van Laar Programmahoofd Drug Monitoring & Policy Trimbos-instituut Deze presentatie Een paar mijlpalen in het cannabisbeleid (focus op volksgezondheid)

Nadere informatie

Nederlandse cannabisbeleid

Nederlandse cannabisbeleid Improving Mental Health by Sharing Knowledge Het Nederlandse cannabisbeleid & de volksgezondheid: oorsprong en ontwikkeling Margriet van Laar Hoofd programma Drug Monitoring CIROC Seminar Woensdag 7 maart,

Nadere informatie

Genotmiddelen. Genotmiddelen. Bron: http://gezondeleefstijl.slo.nl 1

Genotmiddelen. Genotmiddelen. Bron: http://gezondeleefstijl.slo.nl 1 zijn er altijd al geweest en zullen er ook altijd blijven. Veel jongeren experimenteren in de puberteit met roken, alcohol en drugs en een deel laat zich verleiden tot risicovol gedrag. Jongeren zijn extra

Nadere informatie

Wat je moet weten over hasj en wiet

Wat je moet weten over hasj en wiet Wat je moet weten over hasj en wiet 1 2 Je hebt vast wel eens van hasj of wiet gehoord. Hasj en wiet zijn drugs. Hasj en wiet worden meestal gerookt. Er wordt een soort sigaret gedraaid met tabak en hasj

Nadere informatie

Lichamelijke effecten van cannabis zijn: Psychische effecten van cannabis zijn:

Lichamelijke effecten van cannabis zijn: Psychische effecten van cannabis zijn: F A C T S T I P S Z E L F T E S T A D V I E S In Nederland hasj en wiet meestal met tabak wordt vermengd en gerookt. In de VS roken ze de wiet altijd puur. Bij puur roken krijgen je geen nicotine binnen.

Nadere informatie

Cannabis, vitamine D & het metabool risico van mensen met een psychotische aandoening

Cannabis, vitamine D & het metabool risico van mensen met een psychotische aandoening Cannabis, vitamine D & het metabool risico van mensen met een psychotische aandoening Dr. Jojanneke Bruins j.bruins@lentis.nl Promotoren: Prof. dr. Marieke Pijnenborg Prof. dr. Edwin van den Heuvel Co-promotoren

Nadere informatie

6.9. De geschiedenis. Hasj en Weed. Is er verschil in effect tussen wiet en hasj? Verschillende soorten

6.9. De geschiedenis. Hasj en Weed. Is er verschil in effect tussen wiet en hasj? Verschillende soorten Werkstuk door een scholier 2947 woorden 2 april 2004 6.9 357 keer beoordeeld Vak Verzorging MIDDEL: De geschiedenis De hennepplant komt oorspronkelijk uit Azië. Toen verspreidde de plant al snel de wereld

Nadere informatie

Hasj en wiet zijn drugs. Dat heet blowen. In deze folder vind je:

Hasj en wiet zijn drugs. Dat heet blowen. In deze folder vind je: Je hebt vast wel eens van hasj of wiet gehoord. Hasj en wiet zijn drugs. Hasj en wiet worden meestal gerookt. Er wordt een soort sigaret gedraaid met tabak en hasj of wiet. Dat heet blowen. In deze folder

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, drs. M.J. van Rijn

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, drs. M.J. van Rijn Besluit houdende wijziging van lijst I, behorende bij de Opiumwet, in verband met plaatsing op deze lijst van hasjiesj en hennep met een gehalte aan tetrahydrocannabinol (THC) van 15 procent of meer. Daartoe

Nadere informatie

GENOTMIDDELEN. Jongerenmonitor 2015 10.163. 40% ooit alcohol gedronken. Klas 2. Klas 4. 5% ooit wiet gebruikt. 24% weleens gerookt.

GENOTMIDDELEN. Jongerenmonitor 2015 10.163. 40% ooit alcohol gedronken. Klas 2. Klas 4. 5% ooit wiet gebruikt. 24% weleens gerookt. IJsselland GENOTMIDDELEN Jongerenmonitor 1 4% ooit alcohol gedronken.163 jongeren School Klas 13-14 jaar Klas 4 1-16 jaar 4% weleens gerookt % ooit wiet gebruikt Genotmiddelen Psychosociale gezondheid

Nadere informatie

Cannabis. feitenblad genotmiddelen. QUO fadis

Cannabis. feitenblad genotmiddelen. QUO fadis QUO fadis GGD Fryslân Politie Fryslân Verslavingszorg Noord Nederland Cannabis feitenblad genotmiddelen Nummer 7 november 26 Het Feitenblad genotmiddelen wordt uitgegeven door de leden van Quo Fadis. Quo

Nadere informatie

Jongeren geraken aan de drugs door slechte vrienden. Feit of fabel?

Jongeren geraken aan de drugs door slechte vrienden. Feit of fabel? Alle jongeren gebruiken cannabis. Feit of fabel? FABEL We krijgen vaak de indruk dat alle jongeren tegenwoordig aan de drugs zitten. Dat is niet zo. De meeste jongeren gebruiken nooit illegale middelen.

Nadere informatie

Werkstuk Verzorging Hasj

Werkstuk Verzorging Hasj Werkstuk Verzorging Hasj Werkstuk door een scholier 2203 woorden 21 december 2001 6,6 97 keer beoordeeld Vak Verzorging Hasj, dus softdrugs, maar ook harddrugs zijn een steeds groter wordend probleem van

Nadere informatie

lesbrief speciaal basisonderwijs UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL

lesbrief speciaal basisonderwijs UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL lesbrief speciaal basisonderwijs UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL inhoud LES 1: ROKEN EN BLOWEN 3 GEWOONTEN 3 CONTRACT 4 ROKEN EN JOUW GEZONDHEID

Nadere informatie

Alcohol en hersenontwikkeling bij jongeren. Nr. 2018/23, Den Haag, 17 december Samenvatting

Alcohol en hersenontwikkeling bij jongeren. Nr. 2018/23, Den Haag, 17 december Samenvatting Alcohol en hersenontwikkeling bij jongeren Nr. 2018/23, Den Haag, 17 december 2018 Samenvatting Alcohol en hersenontwikkeling bij jongeren pagina 2 van 5 Alcoholconsumptie brengt risico s met zich mee.

Nadere informatie

STERKE WIET EEN ONDERZOEK NAAR BLOWGEDRAG, SCHADELIJKHEID EN AFHANKELIJKHEID VAN CANNABIS

STERKE WIET EEN ONDERZOEK NAAR BLOWGEDRAG, SCHADELIJKHEID EN AFHANKELIJKHEID VAN CANNABIS STERKE WIET EEN ONDERZOEK NAAR BLOWGEDRAG, SCHADELIJKHEID EN AFHANKELIJKHEID VAN CANNABIS Dirk J. Korf Marije Wouters Annemieke Benschop Patrick van Ginkel Dit onderzoek is uitgevoerd door het Criminologisch

Nadere informatie

basisschool WWW.VOORKOM.NL

basisschool WWW.VOORKOM.NL UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL inhoud Inleiding 3 Les 1: Roken en Blowen 4 Roken: de werking 4 Lichamelijke en geestelijke verslaving 5 Blowen

Nadere informatie

HOE HELP IK MIJN KIND NEE ZEGGEN TEGEN ROKEN, DRINKEN EN BLOWEN?

HOE HELP IK MIJN KIND NEE ZEGGEN TEGEN ROKEN, DRINKEN EN BLOWEN? HOE HELP IK MIJN KIND NEE ZEGGEN TEGEN ROKEN, DRINKEN EN BLOWEN? UW KIND EN ROKEN, DRINKEN EN BLOWEN? U KUNT ER IETS AAN DOEN! Kinderen die opgroeien krijgen te maken met allerlei verleidingen. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen?

Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen? Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen? Uw kind en roken, drinken en blowen? U kunt er iets aan doen! Kinderen die opgroeien krijgen te maken met allerlei verleidingen. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Cannabis. uit de coffeeshop. voor medicinaal gebruik

Cannabis. uit de coffeeshop. voor medicinaal gebruik Cannabis uit de coffeeshop voor medicinaal gebruik 1 Inhoud Inleiding - 3 - Bij welke aandoeningen kan cannabis verlichting geven? - 4 - Hoe kunt u cannabis gebruiken? - 6 - Welke toepassingen en doseringen

Nadere informatie

Medicinale Cannabis Informatiebrochure voor patiënten

Medicinale Cannabis Informatiebrochure voor patiënten Medicinale Cannabis Informatiebrochure voor patiënten Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport DGV, Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik Inleiding Deze brochure is bedoeld voor

Nadere informatie

Spreekbeurt Verzorging Verslavingen

Spreekbeurt Verzorging Verslavingen Spreekbeurt Verzorging Verslavingen Spreekbeurt door een scholier 1641 woorden 27 februari 2004 6,4 105 keer beoordeeld Vak Verzorging Verslavingen Je bent verslaafd als je iets doet of gebruikt waar je

Nadere informatie

STERKE WIET EEN ONDERZOEK NAAR BLOWGEDRAG, SCHADELIJKHEID EN AFHANKELIJKHEID VAN CANNABIS

STERKE WIET EEN ONDERZOEK NAAR BLOWGEDRAG, SCHADELIJKHEID EN AFHANKELIJKHEID VAN CANNABIS STERKE WIET EEN ONDERZOEK NAAR BLOWGEDRAG, SCHADELIJKHEID EN AFHANKELIJKHEID VAN CANNABIS Dirk J. Korf Marije Wouters Annemieke Benschop Patrick van Ginkel Dit onderzoek is uitgevoerd door het Criminologisch

Nadere informatie

Tabak, cannabis en harddrugs

Tabak, cannabis en harddrugs JONGERENPEILING 0 ZUID-HOLLAND NOORD De jongerenpeiling heeft als doel om periodiek op systematische wijze ontwikkelingen in gezondheid en gewoonten van jongeren in kaart te brengen. Dit is het eerste

Nadere informatie

Verslavingspreventie

Verslavingspreventie Verslavingspreventie Mathijs.de.Croon@Novadic-Kentron.nl 073-689 90 90 Jaarlijks 8.000 cliënten bij NK (niet preventie) ambulant 85%, klinisch 15% cannabis 12% opiaten 10% cocaïne amfetamine e.d. 14% alcohol

Nadere informatie

Dat is hetzelfde als een Dafalgan nemen en dat je het heel leuk zou vinden.

Dat is hetzelfde als een Dafalgan nemen en dat je het heel leuk zou vinden. Cannabiscongres 2018, Driebergen Frédérique Bawin Dat is hetzelfde als een Dafalgan nemen en dat je het heel leuk zou vinden. Onderzoek naar de grijze zone tussen medicinaal en recreatief cannabisgebruik

Nadere informatie

Leeftijd eerste ervaring met alcohol 12-15 16-19 20-23. < 11 jaar 11-12 13-15 16-18

Leeftijd eerste ervaring met alcohol 12-15 16-19 20-23. < 11 jaar 11-12 13-15 16-18 Feiten over het Alcohol- en Drugsgebruik van jongeren in het district Rivierenland Gelderland-Midden Gebaseerd op het onderzoek: Lekker samen van de kaart (maart 27) Inleiding Het alcoholgebruik neemt

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 18 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 18 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Pubers en blowen Gaby Herweijer Gezondheidsbevorderaar

Pubers en blowen Gaby Herweijer Gezondheidsbevorderaar Pubers en blowen Gaby Herweijer Gezondheidsbevorderaar Programma Soorten genotmiddelen Het puberbrein Genotmiddelen; Waterpijp Blowen Opvoeding Wat zijn genotmiddelen? Dit zijn stoffen die een verandering

Nadere informatie

ALCOHOL ANDERE DRUGS GAMEN EN ONGEZELLIG? Bernard van t Klooster, preventiewerker.

ALCOHOL ANDERE DRUGS GAMEN EN ONGEZELLIG? Bernard van t Klooster, preventiewerker. ALCOHOL ANDERE DRUGS GAMEN EN OUDERS ONGEZELLIG? Bernard van t Klooster, preventiewerker bernard.van.t.klooster@novadic-kentron.nl DEURNE- ZEILBERG 5 juni 2018 Wat heeft u zelf wel eens gebruikt? Cocaine

Nadere informatie

Thema avond alcohol & drugs

Thema avond alcohol & drugs Thema avond alcohol & drugs Hester Dadema & Jeroen Dekkers Helder Theater Ellen Honings Verslavingspreventie Scene Helder Theater Alcohol en opvoeden Programma Scene: alcohol en opvoeden Puberbrein en

Nadere informatie

Cannabis. Van frequent naar afhankelijk gebruik

Cannabis. Van frequent naar afhankelijk gebruik Improving Mental Health by Sharing Knowledge Cannabis Van frequent naar afhankelijk gebruik CanDepgroep Peggy van der Pol Margriet van Laar Ron de Graaf Nienke Liebregts Wim van den Brink Dirk Korf Frequent

Nadere informatie

UITGEDOOGD. VNL-nota legalisering softdrugs

UITGEDOOGD. VNL-nota legalisering softdrugs UITGEDOOGD VNL-nota legalisering softdrugs Naam: VNL (VoorNederland) Datum: 20 september 2016 Inleiding In de jaren '70 pleitte professor Hulsman voor het eerst voor het decriminaliseren van cannabis.

Nadere informatie

WIL JE MINDER BLOWEN?

WIL JE MINDER BLOWEN? WIL JE MINDER BLOWEN? Uitgave van Stichting Be Aware Maart 2015 Ik wil minderen. Je vindt dat je teveel wiet/hasj of cannabis rookt. Je beseft dat je hierdoor minder goed functioneert: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie. Welkom. iri Kruit Voorlichting en training

Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie. Welkom. iri Kruit Voorlichting en training Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie Welkom Docent: Siri Kruit s.r.kruit@hr.nl 1 Huiswerkopdracht : Programma les 2 Theorie basis informatie Cannabis -presentatie Voorlichtingsmateriaal -nabespreken

Nadere informatie

5,1. Werkstuk door een scholier 2302 woorden 27 mei keer beoordeeld. Verzorging. Inhoudsopgave

5,1. Werkstuk door een scholier 2302 woorden 27 mei keer beoordeeld. Verzorging. Inhoudsopgave Werkstuk door een scholier 2302 woorden 27 mei 2002 5,1 115 keer beoordeeld Vak Verzorging Inhoudsopgave Inhoudsopgave: blz 1 Voorwoord: blz 2 blz Vragen en antwoorden: blz 3 t/m 10 Hoe is drugs ontstaan:

Nadere informatie

Naar een gecontroleerde verkoop van softdrugs in Nijkerk?

Naar een gecontroleerde verkoop van softdrugs in Nijkerk? Naar een gecontroleerde verkoop van softdrugs in Nijkerk? Nijkerk, oktober 2002 Naar een gecontroleerde verkoop van softdrugs in Nijkerk? blz. 1 van 5 Voorzitter, Wie de brief van de heer Van Wijnen leest

Nadere informatie

cannabisbeleid? Marc Willemsen Trimbos Institute, Maastricht University

cannabisbeleid? Marc Willemsen Trimbos Institute, Maastricht University Titel Tegenstrijdigheid Titel van van deze deze tabak- presentatie presentatie en cannabisbeleid? Subtitel Subtitel van van de de presentatie presentatie Marc Willemsen Trimbos Institute, Maastricht University

Nadere informatie

1 ROKEN. Voorbereiding INTRODUCTIE OEFENING 1.1 OEFENING 1.2 OEFENING 1.3

1 ROKEN. Voorbereiding INTRODUCTIE OEFENING 1.1 OEFENING 1.2 OEFENING 1.3 1 ROKEN Voorbereiding Reserveer een computerlokaal of laptops voor oefening 1.1. Lees de vragen en antwoorden van oefening 1.2. OEFENING 1.1 Wat weet je over roken? Doel De leerlingen kennen meer feiten

Nadere informatie

Welkom bij Uw kind en genotmiddelen. Gaby Herweijer Adviseur Gezondheidsbevordering

Welkom bij Uw kind en genotmiddelen. Gaby Herweijer Adviseur Gezondheidsbevordering Welkom bij Uw kind en genotmiddelen Gaby Herweijer Adviseur Gezondheidsbevordering Welkom in de Puberteit Pubers ondergaan veel veranderingen Vrienden School Lichamelijk Seksualiteit Hersenen Pubers vragen

Nadere informatie

Achtergronden. De verslaving. Controleverlies

Achtergronden. De verslaving. Controleverlies Achtergronden We beschouwen verslaving vandaag als een ziekte. Door veranderingen in de hersenen zijn verslaafden niet goed in staat om hun innamegedrag onder controle te houden. Een verslaafde drinker

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 27 oktober Steller Documentnummer Afdeling. J.A.R. de Haas z Samenleving

Burgemeester en Wethouders 27 oktober Steller Documentnummer Afdeling. J.A.R. de Haas z Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling z16006959 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229536 Nee G.J. Gorter Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het gebruik van cannabis sativa L. en cannabinoiden (zoals cannabidiol) als of in voedingsmiddelen

Vragen en antwoorden over het gebruik van cannabis sativa L. en cannabinoiden (zoals cannabidiol) als of in voedingsmiddelen Vragen en antwoorden over het gebruik van cannabis sativa L. en cannabinoiden (zoals cannabidiol) als of in voedingsmiddelen Inhoudstafel 1. Is er een verschil tussen cannabis en hennep?... 2 2. Wat wordt

Nadere informatie

HASJ EN WIET. Zonder flauwekul

HASJ EN WIET. Zonder flauwekul HASJ EN WIET Zonder flauwekul Je hebt vast wel eens van hasj of wiet gehoord. Hasj en wiet zijn drugs. Het roken van tabak met hasj of wiet heet blowen. Ik blow niet. Ik gebruik medicijnen. Dan kan het

Nadere informatie

Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie. Welkom. iri Kruit Voorlichting en training

Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie. Welkom. iri Kruit Voorlichting en training Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie Welkom Docent: Siri Kruit s.r.kruit@hr.nl 1 Huiswerkopdracht : Programma les 2 Theorie basis informatie Cannabis -presentatie Voorlichtingsmateriaal -nabespreken

Nadere informatie

Het (hoge) THC gehalte in cannabis

Het (hoge) THC gehalte in cannabis Het (hoge) THC gehalte in cannabis Een van de meest vermelde problemen met de huidige Cannabis is het hoge THCniveau. THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) is de psychoactieve molecule in Cannabis. Het is

Nadere informatie

Pubers en verleidingen

Pubers en verleidingen Pubers en verleidingen Hadewig Bijsterveld Ouderavond 25 september 2018 Puberteit: een turbulente periode Pubers vinden het moeilijk om - belangrijke zaken eerst te doen - doelen te stellen - gevoelens

Nadere informatie

Medicinale Cannabis. Informatiebrochure voor patiënten

Medicinale Cannabis. Informatiebrochure voor patiënten Medicinale Cannabis Informatiebrochure voor patiënten 3 Wat doet het CIBG? Inhoudsopgave Inleiding 03 Wat is medicinale cannabis? 04 Bijwerkingen 07 Dosering en gebruik 08 Instructies voor gebruik en dosering

Nadere informatie

Welkom. Ouders / verzorgers van Kinderen, jongeren Gemeente Vianen. Ton Bellemakers preventie

Welkom. Ouders / verzorgers van Kinderen, jongeren Gemeente Vianen. Ton Bellemakers preventie Welkom Ouders / verzorgers van Kinderen, jongeren Gemeente Vianen Ton Bellemakers preventie Centrum Maliebaan Instelling voor verslavingspsychiatrie in de provincie Utrecht. Centrum Maliebaan biedt zorg

Nadere informatie

Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen?

Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen? Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen? Uw kind en roken, drinken en blowen? U kunt er iets aan doen! Kinderen die opgroeien krijgen te maken met allerlei verleidingen. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

TABAK ALCOHOL GAMEN. algemene sociale vaardigheden

TABAK ALCOHOL GAMEN. algemene sociale vaardigheden Leerlijnen per graad : 3 de graad LO 10-12j Doelstelling: Versterken van de kennis en vaardigheden die kinderen nodig hebben om gezonde keuzes te maken en niet te roken, geen alcohol te drinken en op een

Nadere informatie

Samenvatting. Per middel beschouwd zien we de volgende ontwikkelingen:

Samenvatting. Per middel beschouwd zien we de volgende ontwikkelingen: Samenvatting Middelengebruik: algemeen In Nederland is het percentage mensen dat ooit of in de afgelopen maand drugs heeft gebruikt tussen 1997 en 2001 toegenomen. De piek ligt bij jongeren tussen 20 en

Nadere informatie

2014D08441 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2014D08441 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2014D08441 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG In de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport bestond er bij enkele fracties behoefte een aantal nadere vragen en opmerkingen voor

Nadere informatie

DIMS Nieuwsbrief Juli 2012

DIMS Nieuwsbrief Juli 2012 DIMS Drugs Informatie en Monitoring Systeem DIMS Nieuwsbrief Juli 2012 Update Drugsmarkten Cannabis Deze keer in de nieuwsbrief: Registratie bezoekersaantallen Jaarverslagen Artikelen Update Drugsmarkten

Nadere informatie

THC, CBD en gezondheidseffecten van wiet en hasj,

THC, CBD en gezondheidseffecten van wiet en hasj, Raymond Niesink en Margriet van Laar THC, CBD en gezondheidseffecten van wiet en hasj, THC, CBD en gezondheidseffecten van wiet en hasj recente inzichten recente inzichten www.trimbos.nl xxxxx-cover Alcohol-

Nadere informatie

Hoe werkt het? Blootstelling aan zo n 4000 toxische stoffen - waarvan meer dan 50 kankerverwekkend - voor de gebruiker en zijn omgeving.

Hoe werkt het? Blootstelling aan zo n 4000 toxische stoffen - waarvan meer dan 50 kankerverwekkend - voor de gebruiker en zijn omgeving. Hoe werkt het? Het grote verschil tussen de gewone sigaret en de e-sigaret is dat de ene verbrandt en de andere verdampt. Bij de e-sigaret wordt de e-vloeistof in het verwarmingselement opgewarmd en verdampt.

Nadere informatie

Hersenstichting Nederland. Hersenen en verslaving

Hersenstichting Nederland. Hersenen en verslaving Hersenstichting Nederland Hersenen en verslaving 1 Hersenen en verslaving Veel mensen gebruiken wel één of meer verslavende stoffen zoals alcohol, tabak of koffie. Maar wanneer is iemand nu verslaafd?

Nadere informatie

Leerlijnen per drug : ALCOHOL Onderwijsvorm: KLEUTER EN LAGER

Leerlijnen per drug : ALCOHOL Onderwijsvorm: KLEUTER EN LAGER Leerlijnen per drug : ALCOHOL Onderwijsvorm: KLEUTER EN LAGER kleuter 2,5-6j 1 ste graad LO 6-8j 2 de graad LO 8-10j 3 de graad LO 10-12j doelstelling doelstelling doelstelling doelstelling Versterken

Nadere informatie

BLOK 1 Theorie 15.00-16.00

BLOK 1 Theorie 15.00-16.00 Position papers RTG THC-gehalte maandag 6 oktober 2014 BLOK 1 Theorie 15.00-16.00 1. Raymond Niesink, Trimbos Instituut 2. Marnix Hoitink, Nederlands Forensisch Instituut 3. Rob Verpoorte, Universiteit

Nadere informatie

MIDDELENGERELATEERDE en VERSLAVINGSSTOORNISSEN. Dr. Marie-Catherine Monté en Dr. Marieke Waignein

MIDDELENGERELATEERDE en VERSLAVINGSSTOORNISSEN. Dr. Marie-Catherine Monté en Dr. Marieke Waignein MIDDELENGERELATEERDE en VERSLAVINGSSTOORNISSEN Dr. Marie-Catherine Monté en Dr. Marieke Waignein 28 november 2014 Middelengerelateerde problematiek 1. Algemeen A. Middelengebruik in België B. Gevolgen:

Nadere informatie

speciaal onderwijs lesbrief drugs UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL

speciaal onderwijs lesbrief drugs UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL speciaal onderwijs UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL inhoud LES 1: KENNISMAKING MET DRUGS 3 SOORTEN DRUGS 3 WAT DOEN DRUGS? 4 VERSLAAFD AAN DRUGS

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het gebruik van cannabis sativa L. en cannabinoiden (zoals cannabidiol) als of in voedingsmiddelen

Vragen en antwoorden over het gebruik van cannabis sativa L. en cannabinoiden (zoals cannabidiol) als of in voedingsmiddelen Vragen en antwoorden over het gebruik van cannabis sativa L. en cannabinoiden (zoals cannabidiol) als of in voedingsmiddelen Inhoudstafel 1. Is er een verschil tussen cannabis en hennep?... 2 2. Wat wordt

Nadere informatie

Man-vrouw verschillen bij genotmiddelengebruik

Man-vrouw verschillen bij genotmiddelengebruik QUO QUO fadis fadis GGD Fryslân Politie Fryslân Verslavingszorg Noord Nederland Man-vrouw verschillen bij genotmiddelengebruik feitenblad genotmiddelen Nummer 16 maart 2013 Het Feitenblad genotmiddelen

Nadere informatie

V O LW A S S E N E N

V O LW A S S E N E N GENOTMIDDELEN V O LW A S S E N E N Volwassenen 2009 5 Volwassenenonderzoek 2009 Om inzicht te krijgen in de gezondheid van de inwoners in haar werkgebied, heeft de GGD Zuid-Holland West in 2009 een schriftelijke

Nadere informatie

Medicinale Cannabis. Informatiebrochure voor patiënten

Medicinale Cannabis. Informatiebrochure voor patiënten Medicinale Cannabis Informatiebrochure voor patiënten Inhoudsopgave Inleiding 03 Wat is medicinale cannabis? 04 Bijwerkingen 07 Dosering en gebruik 08 Instructies voor gebruik en dosering 10 Medicinale

Nadere informatie

Cannabis & psychosen: alleen risico s of ook kansen?

Cannabis & psychosen: alleen risico s of ook kansen? Universitair Docent Hersencentrum Rudolf Magnus Afdeling Psychiatrie Universitair Medisch Centrum Utrecht Cannabis & psychosen: alleen risico s of ook kansen? Matthijs Bossong Overzicht Psychotische stoornis

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Drugs

Praktische opdracht ANW Drugs Praktische opdracht ANW Drugs Praktische-opdracht door een scholier 1630 woorden 22 juni 2003 5,7 40 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding Ik moest voor het vak anw een po schrijven en je mocht zelf ene onderwerp

Nadere informatie

Menu Leidse Pleintje. November 2016

Menu Leidse Pleintje. November 2016 Menu Leidse Pleintje November 2016 Bio-NL (bio) Bio-X (bio) Cheap Brainstorm NewYork Diesel White Choco Indica wiet soorten 19%THC 8,50 1Gram Onze bio Northernlight is een lekker, rustig 17,00 2Gram en

Nadere informatie

Fact sheet. Kerncijfers drugsgebruik 2014

Fact sheet. Kerncijfers drugsgebruik 2014 Fact sheet Kerncijfers drugsgebruik 2014 Kernpunten Een kwart (24,3%) van de Nederlandse bevolking (15-64 jaar) heeft ooit wel eens cannabis gebruikt, en een op de twintig deed dit in de maand voor het

Nadere informatie

Kerncijfers drugsgebruik 2014

Kerncijfers drugsgebruik 2014 Fact sheet Kerncijfers drugsgebruik 2014 Tweede druk ERRATUM Kerncijfers middelengebruik Kernpunten Een kwart (24,1%) van de Nederlandse bevolking (15-64 jaar) heeft ooit wel eens cannabis gebruikt, en

Nadere informatie

Inleiding TAD. Inhoud. 1. Drinken onze jongeren teveel? 1. Drinken onze jongeren teveel? 2. Kadering TAD-gebruik. 3. Aanpak op school. 4.

Inleiding TAD. Inhoud. 1. Drinken onze jongeren teveel? 1. Drinken onze jongeren teveel? 2. Kadering TAD-gebruik. 3. Aanpak op school. 4. Inleiding TAD Studiedag gezonde school 17/03/2017 Joyce Borremans & Gwen Maris Inhoud 1. Drinken onze jongeren teveel? 2. Kadering TAD-gebruik 3. Aanpak op school 4. Rolmodel 1. Drinken onze jongeren teveel?

Nadere informatie

To blow or not to. blow? Inhoud. Informatiebrochure over cannabisgebruik bij een psychose. Inleiding. 1. Een psychose. 2. Cannabis

To blow or not to. blow? Inhoud. Informatiebrochure over cannabisgebruik bij een psychose. Inleiding. 1. Een psychose. 2. Cannabis Inhoud To blow or not to Inleiding 1. Een psychose blow? Informatiebrochure over cannabisgebruik bij een psychose 2. Cannabis 3. Risico op een psychose door cannabisgebruik 4. Redenen om cannabis te gebruiken

Nadere informatie

Acht aanbevelingen voor aanpak van de cannabis-problematiek. Stichting Geen Drugs, wel Leven

Acht aanbevelingen voor aanpak van de cannabis-problematiek. Stichting Geen Drugs, wel Leven Acht aanbevelingen voor aanpak van de cannabis-problematiek Stichting Geen Drugs, wel Leven Amsterdam, 1 februari 2012 2 Samenvatting Het gebruik van drugs onder jongeren is de laatste jaren flink toegenomen.

Nadere informatie

Het verlichte brein. Overzicht. Overzicht. Epidemiologie. Cannabis als veelbelovend antipsychoticum? Matthijs Bossong

Het verlichte brein. Overzicht. Overzicht. Epidemiologie. Cannabis als veelbelovend antipsychoticum? Matthijs Bossong Het verlichte brein als veelbelovend antipsychoticum? Matthijs Bossong Postdoctoral Research Fellow Institute of Psychiatry King s College London De grootte van het risico hangt samen met de mate van gebruik,

Nadere informatie

Veranderingen in middelengebruik onder Nederlandse scholieren: samenhang met schoolniveau

Veranderingen in middelengebruik onder Nederlandse scholieren: samenhang met schoolniveau Marlous Tuithof, Saskia van Dorsselaer, Karin Monshouwer Veranderingen in middelengebruik onder Nederlandse scholieren: samenhang met schoolniveau Kernpunten Roken Sinds 23 is de prevalentie van roken

Nadere informatie

Bert Vinken. Vincent van Gogh Voor geestelijke gezondheidszorg. Presentatie alcohol en opvoeding Trimbos-instituut

Bert Vinken. Vincent van Gogh Voor geestelijke gezondheidszorg. Presentatie alcohol en opvoeding Trimbos-instituut Nee tegen alcohol (en drugs) schade Bert Vinken Vincent van Gogh Voor geestelijke gezondheidszorg Programma 19.30 uur 20.30 uur 20.45 uur 21.30 uur Presentatie Pauze vraag en antwoord Einde Drugs Definities

Nadere informatie

Inspiratiedag studenten

Inspiratiedag studenten Inspiratiedag studenten Drugsgebruik- en gebruikers Eva Ehrlich Inhoud Cijfers Quiz Werking Alcohol Drugs Breindoping Wat zijn drugs? Soms wordt uitgegaan van de werking van het middel, soms wordt gekeken

Nadere informatie

Achtergrondinformatie opdracht 3, module 5, les 9

Achtergrondinformatie opdracht 3, module 5, les 9 Achtergrondinformatie opdracht 3, module 5, les 9 Roken alcohol en drugs Roken, alcohol en drugs zijn schrikbeelden voor veel ouders. Dit geldt voor allochtone ouders én Nederlandse ouders. Sommige kinderen

Nadere informatie

Wetenschappelijke Feiten. over. Psychoactieve Drugs. Tabak, Alcohol, en Verboden middelen

Wetenschappelijke Feiten. over. Psychoactieve Drugs. Tabak, Alcohol, en Verboden middelen pagina 1/6 Wetenschappelijke Feiten Bron: WGO (2004) over Psychoactieve Drugs Tabak, Alcohol, en Verboden middelen Samenvatting en details: GreenFacts Context - Psychoactieve drugs zoals tabak, alcohol,

Nadere informatie

TAD-BELEID OP SCHOOL E-SIGARET. Leen De Rooms

TAD-BELEID OP SCHOOL E-SIGARET. Leen De Rooms 1 TAD-BELEID OP SCHOOL E-SIGARET 13 okt 2017 Leen De Rooms 2 Drugbeleid op school (DOS) Waar denken jullie aan als je deze term hoort? 3 De zin van een DOS 4 Opbouw DOS 5 Succesfactoren 6 Werkgroep Mandaat

Nadere informatie

WWW.VOORKOM.NL LESBRIEF OVER ROKEN UITGAVE: STICHTING VOORKOM! POSTBUS 91 3990 DB HOUTEN TELEFOON 030-6373144

WWW.VOORKOM.NL LESBRIEF OVER ROKEN UITGAVE: STICHTING VOORKOM! POSTBUS 91 3990 DB HOUTEN TELEFOON 030-6373144 WWW.VOORKOM.NL V.S.O. Roken stoer? Stoppen is sterker! LESBRIEF OVER ROKEN UITGAVE: STICHTING VOORKOM! POSTBUS 91 3990 DB HOUTEN TELEFOON 030-6373144 Lesbrief Over Roken V.S.O. Colofon: Deze lesbrief hoort

Nadere informatie

Cannabis. De meest gestelde vragen

Cannabis. De meest gestelde vragen Cannabis. De meest gestelde vragen V.U.: Frieda Matthys, Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw, VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - juli 2015 (herziene herdruk) - D/2015/6030/29 De

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 21 oktober 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 21 oktober 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres: Postbus 20350, 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl 157617-111785-VGP

Nadere informatie

Epidemiologische gegevens

Epidemiologische gegevens Epidemiologische gegevens ESPAD (Vlaanderen) European School Survey Project on Alcohol and other Drugs Deelname van 35 landen 15- en 16-jarigen Sinds 2003 ook deelname van België (n= 2.320) Hieronder de

Nadere informatie

Sander Rigter en Raymond Niesink. THC-concentraties in wiet, nederwiet en hasj in Nederlandse coffeeshops

Sander Rigter en Raymond Niesink. THC-concentraties in wiet, nederwiet en hasj in Nederlandse coffeeshops Sander Rigter en Raymond Niesink THC-concentraties in wiet, nederwiet en hasj in Nederlandse coffeeshops 2009 2010 Sander Rigter en Raymond Niesink THC-concentraties in wiet, nederwiet en hasj in Nederlandse

Nadere informatie

THC EN ANDERE WERKZAME STOFFEN IN CANNABIS. D9 tetrahydrocannabinol (THC) Cannabidiol (CBD) koolstof waterstof zuurstof

THC EN ANDERE WERKZAME STOFFEN IN CANNABIS. D9 tetrahydrocannabinol (THC) Cannabidiol (CBD) koolstof waterstof zuurstof de feiten over THC EN ANDERE WERKZAME STOFFEN IN CANNABIS D9 tetrahydrocannabinol (THC) Cannabidiol (CBD) koolstof waterstof zuurstof 1 Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod www.voc-nederland.org

Nadere informatie

Health. 5h Roken 1. Theorieboek. TFG Hellegers 18-5-2013. Wat zit er in een sigaret?

Health. 5h Roken 1. Theorieboek. TFG Hellegers 18-5-2013. Wat zit er in een sigaret? 5h Roken 1 Dagelijks proberen in Nederland alleen al honderden mensen te stoppen met roken. Soms met succes maar vooral ook met ergernis en frustratie. De strijd tegen de sigaret of sigaar is geen makkelijke

Nadere informatie

DOSSIER. We zien dat hij meer alert is, dat zijn spasmes verminderen en soms kijkt hij ons ineens recht in onze ogen aan. VEINE

DOSSIER. We zien dat hij meer alert is, dat zijn spasmes verminderen en soms kijkt hij ons ineens recht in onze ogen aan. VEINE DOSSIER We zien dat hij meer alert is, dat zijn spasmes verminderen en soms kijkt hij ons ineens recht in onze ogen aan. VEINE 24 MEDIWIET TEKST: RENÉE RUISCH FOTOGRAFIE: VAN BEEK IMAGES.COM DE NEDERLANDSE

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Mondriaan Preventie ondersteunt! In deze editie. Mondriaan Preventie

Nieuwsbrief. Mondriaan Preventie ondersteunt! In deze editie. Mondriaan Preventie W I N T E R / V O O R J A A R 2 0 1 6 Nieuwsbrief Mondriaan Preventie Mondriaan Preventie ondersteunt! De afdeling verslavingspreventie van Mondriaan heeft een adviserende en ondersteunende rol als het

Nadere informatie

Combigebruik. De meest gestelde vragen

Combigebruik. De meest gestelde vragen Combigebruik. De meest gestelde vragen V.U.: Frieda Matthys, Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw, VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - juni 2011 (herziene herdruk) - D/2011/6030/10

Nadere informatie

Algemeen quiz kaarten.indd :14:52

Algemeen quiz kaarten.indd :14:52 Algemeen Algemeen 01 Waar kan je drugs laten testen? Think for yourself, care about others. Algemeen Algemeen 02 Welke middelen kun je wel en welke kun je niet laten testen bij de test-service? Think for

Nadere informatie

Bij besluit van 13 juni 2016 heeft het CBR het rijbewijs van [appellant] ongeldig verklaard vanaf 20 juni 2016.

Bij besluit van 13 juni 2016 heeft het CBR het rijbewijs van [appellant] ongeldig verklaard vanaf 20 juni 2016. ECLI:NL:RVS:2017:456 Instantie Raad van State Datum uitspraak 22-02-2017 Datum publicatie 01-03-2017 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201609787/1/A1 en 201609787/2/A1 Bestuursrecht

Nadere informatie

Een experiment met een gesloten cannabisketen. Dike van de Mheen, oktober 2018

Een experiment met een gesloten cannabisketen. Dike van de Mheen, oktober 2018 Een experiment met een gesloten cannabisketen Dike van de Mheen, oktober 2018 Het probleem In Nederland: 573 coffeeshops in 103 gemeenten De cannabisketen: -> Een gedoogde voordeur en een illegale achterdeur

Nadere informatie

Bedica THC 2,0% olie, 10 ml

Bedica THC 2,0% olie, 10 ml Pagina 1 van 6 Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u medicinale cannabis olie gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem later weer

Nadere informatie

PERSBERICHT Stichting tegen Kanker Leuvensesteenweg 479 1030 Brussel 02/743 45 75 (communicatie)

PERSBERICHT Stichting tegen Kanker Leuvensesteenweg 479 1030 Brussel 02/743 45 75 (communicatie) Bijlagen 1. RESULTATEN ENQUÊTE DEDICATED RESEARCH OMTRENT ROOKVRIJE CAFÉS 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 2. INFORMATIEFICHE PASSIEF ROKEN Passief roken = passief ziek worden Eindelijk is het zover: vanaf 1

Nadere informatie

TEYLINGEN BURGEMEESTERSBESLUIT 2008/06788. Coffeeshop beleid. Beheer Leefomgeving. C.M, HoektfJ^Jsifc. De burgemeester besluit:

TEYLINGEN BURGEMEESTERSBESLUIT 2008/06788. Coffeeshop beleid. Beheer Leefomgeving. C.M, HoektfJ^Jsifc. De burgemeester besluit: BURGEMEESTERSBESLUIT TEYLINGEN onderwerp registratienummer Coffeeshop beleid 2008/06788 afdeling Beheer Leefomgeving paraaf afdelingshoofd ^ behandeld door datum besluit C.M, HoektfJ^Jsifc paraaf burgemeester

Nadere informatie

ECLI:NL:GHDHA:2014:205

ECLI:NL:GHDHA:2014:205 ECLI:NL:GHDHA:2014:205 Instantie Gerechtshof Den Haag Datum uitspraak 06-02-2014 Datum publicatie 06-02-2014 Zaaknummer 2200071413 Rechtsgebieden Strafrecht Bijzondere kenmerken Hoger beroep Inhoudsindicatie

Nadere informatie