F- Jeugd. Kenmerken van belang voor de hockey training of wedstrijd

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "F- Jeugd. Kenmerken van belang voor de hockey training of wedstrijd"

Transcriptie

1 F- Jeugd Kenmerken van de F- jeugd Kenmerken van belang voor de hockey training of wedstrijd Beleving en beweging Samen(spel) Tips voor de begeleider willen bij een groepje gaan volledig op houd de groep als geheel horen in eigen spel bij elkaar F- spelers eigen belevingswereld spelen alleen of wissel af tussen zelfstandige naast elkaar oefeningen en samenwerk sterk rechtvaardigheids- gevoel snel afgeleid houd bij de toepassing van spelregels rekening met het rechtvaardigheidsgevoel start met een gezamenlijke warming- up/ (tik)spel en laat de oefeningen niet te lang duren Beleving Kinderen in de F- jeugd kunnen nog volledig opgaan in hun eigen spel en in hun eigen wereld, maar zijn toch ook al wat meer gericht op andere kinderen. Ze willen graag samen spelen, samen dingen doen, maar zijn ook nog erg op zichzelf gericht. Ze willen wel tikkertje spelen en realiseren zich dat ze daar anderen voor nodig hebben, maar willen tegelijkertijd ook volgens eigen spelregels spelen en alleen als het hen uitkomt. Zij vinden het belangrijk om bij een groepje te horen. Zo n groepje kan ook een hockeygroepje zijn. Het bij een groepje (willen) horen is vaak nog belangrijker dan wat die groep kan of wat die groep doet. Als een kind weinig aansluiting heeft met het groepje, dan zal de training niet zo boeien en is de kans groot dat het kind afhaakt. In deze leeftijd is het dan ook verstandig te selecteren op sociale aspecten (vriendjes en vriendinnetjes of klasgenootjes in hetzelfde team of oefengroepje). Aanvankelijk spelen kinderen alleen of naast anderen; geleidelijk wordt dit spelen met andere kinderen en rond het zevende levensjaar beginnen de kinderen te spelen tegen elkaar; wie of welke ploeg kan iets het beste, wie wint er wel en wie wint er niet? In het begin kan een kind maar op één tegenspeler letten (bijvoorbeeld de tikker blijft die ene persoon proberen te tikken, terwijl er 10 anderen voor zijn neus lopen die hij niet tikt). Langzamerhand verandert dat en leert het kind gelijktijdig rekening te houden met meerdere tegenspelers.

2 Omgang met regels De F- jeugd is al goed aanspreekbaar op regels die in een bepaald spel gelden. In veel gevallen houden ze precies in de gaten of iemand de regels overtreedt. Het rechtvaardigheidsgevoel in deze leeftijd is erg groot. Het valt daarom niet altijd mee om de regels flexibel toe te passen. Soms wil je een kind dat het minder goed kan door laten spelen, maar word je er door andere kinderen op gewezen dat het niet eerlijk is want de bal was toch echt buiten de lijnen. Concentratie F- jeugd kan niet lang hun aandacht bij de opdracht houden. Zij zijn snel afgeleid en dwalen met hun gedachten af en kijken wat in het rond of spelen een eigen spel. Probeer de uitleg van een oefening of spel daarom kort en spannend te houden. Een voorbeeld geven werkt heel goed! Laat dan wel het gehele voorbeeld zien en niet maar een klein stukje van het parcours, want dan zijn er kinderen die ook stoppen op het punt waar jij in je voorbeeld stopte. Laat de oefeningen niet te lang duren (liever 3 oefeningen van 10 minuten, dan 1 oefening van 30 minuten) en probeer iedereen te boeien met je uitleg of het spel. Kinderen op deze leeftijd leren door herhaling. Je kunt dus beter 3 verschillende oefeningen van 10 minuten doen die allemaal te maken hebben met drijven, dan 1 oefening van 30 minuten waarin ze steeds hetzelfde parcours moeten drijven. In beide gevallen maak je gebruik van herhaling (steeds gaat het om het drijven), maar omdat er sprake is van 3 verschillende oefeningen, hebben de kinderen het idee dat ze veel gedaan hebben. Een kleine aanpassing in je oefening, wordt door een kind al gezien als een nieuwe opdracht ( nu doen we het rondje linksom ipv rechtsom ) Wel kunnen de kinderen best even zelfstandig spelen. Als het tikspel uitgelegd is, kunnen ze hier best zelfstandig mee werken terwijl jij de volgende oefening klaarzet. Niveauverschillen Tot slot moet worden vastgesteld dat er bij deze jonge kinderen al sprake is van niveauverschil. Sommigen hebben al de nodige ballen geslagen met ouders, broers of zusjes; anderen hebben op school een goede gymleraar en er zijn ook kinderen die gewoon veel aanleg hebben. Aandachtspunten - spelend leren (hockey) spelen - veel herhalingen zodat de kinderen goed de kans krijgen technieken in te slijpen - zorg er wel voor dat de training afwisselend en uitdagend is - ga als je met 2 trainers bent, niet met elkaar staan kletsen - als je te balverliefd bent, leg dan je eigen stick aan de kant - denk aan je taalgebruik. Je mag nooit schelden - ben positief tegen de spelers en stimuleer niet alleen de beste, maar geef ook complimentjes aan de zwakkeren - Geef de zwakkeren zeker niet het gevoel dat ze slecht zijn. Geef altijd een compliment!

3 Regels en afspraken met je team Het team en de afspraken Spreek met de jongens of meisjes van je team een paar regels af. Bijv. als je niet kunt trainen bel je af, op tijd aanwezig zijn op de training, naar de trainer luisteren als hij/zij iets uitlegt en niet allemaal door elkaar roepen maar je hand opsteken als je iets weet of wilt zeggen. Spreek ook af dat de kinderen een bitje en scheenbeschermers dragen! Niemand mag het veld verlaten zonder jouw toestemming Laat geen kinderen, of ze moeten heel erg nodig, naar de wc gaan. De training gaat in principe altijd door Bij onweer goed kijken waar het onweer is en geen risico's nemen Alleen bij slecht weer jassen aan. Als de spelers jassen aan hebben, dan altijd dicht laten doen. Probeer een aantal competitiewedstrijden te gaan kijken en heb dan contact met de coach. Je kunt de spelers dan in wedstrijdsituaties zien Veiligheid Veiligheid staat bij elke oefening voorop. Als trainer moet je altijd rekening houden met de looproute tijdens de oefening (één richting en niet teruglopen door de oefening). Het verzamelen van ballen laten gebeuren op teken van de trainer, de kinderen de ballen laten halen i.p.v. de bal terug spelen naar 1 punt. Ballen die je niet gebruikt tijdens een oefening niet laten rondslingeren (bijv. onder een pylon leggen of in een tas verzamelen). Denk ook aan afstanden tussen de spelers als ze staan te oefenen voor het slaan en wijs de kinderen op het gevaar van te dicht bij iemand staan als die gaat slaan. Naast deze vormen van veiligheid, heb je ook te maken met emotionele veiligheid. Het kind moet zich veilig bij je voelen; naar je toe durven komen als er iets is. Vaak helpt het om op je hurken te gaan zitten, maar denk vooral aan je taalgebruik (geen scheldwoorden) en de manier waarop je iets vertelt (alleen een boze stem als je ook echt ergens boos over bent en daarna weer vrolijk verder).

4 De trainingen Een training kan opgebouwd zijn uit vier delen: 1. inleiding (±10-15 minuten) 2. spelend leren/oefenen (±15-20 minuten) 3. spelen (±15-20 minuten) 4. afsluiting (±5-10 minuten) Voor de F- jeugd kun je tijdens de inleiding heel goed beginnen met een tikspel. Je kunt kiezen uit tikspelen met en zonder stick en kunt ook beiden doen. De bedoeling van de inleiding is om in de sfeer van de training te komen en daarnaast wordt het lichaam voorbereid op het leveren van inspanning. In het spelend leren/oefenen gedeelte staat de techniek centraal. De trainer probeert de kinderen op een leuke en speelse manier de technieken te leren. Door steeds andere oefeningen aan te bieden of een (kleine) verandering aan te brengen in de reeds behandelde oefenstof blijft het voor de kinderen leuk om te doen. De technieken die m.n. aangeleerd worden zijn: drijven, dribbelen, stoppen, pushen, schuifslag en afhankelijk van het niveau de flats. In het speelgedeelte is het belangrijk dat de kinderen de vaardigheden (technieken) die ze geleerd hebben in een wedstrijdvorm terug krijgen. Hierbij kun je denken aan een klein partijtje 3 tegen 3 of een spel waarin de geleerde techniek/ vaardigheid herhaald wordt. In de wedstrijdvormen is het belangrijk dat de kinderen altijd revanche kunnen nemen; dus nooit een parcours 1 keer houden maar een paar keer. Alle oefeningen worden interessanter als de spelers aan het einde van de oefening mogen scoren op een doel. De afsluiting is het einde van de training. Dit kan gedaan worden door nog even rustig een rondje te lopen maar leuker is om met een (rustige) oefening af te sluiten. Aan het einde van de training is het goed om samen (bij voorkeur in het doel) de training te beëindigen. Het hoeft niet veel langer te duren dan wie vond het vandaag leuk? Wat vond je het leukst? Wat vond je nog moeilijk? Variëren Om de aandacht van de kinderen erbij te houden is het goed om veel te variëren. Voor kinderen geeft de kleinste verandering weer een totaal nieuwe dimensie aan de oefening. Door de volgende elementen in een oefening aan te passen kun je makkelijk en snel variëren. Tempo Een goede manier om te variëren is om het tempo van de oefening aan te passen; iets moet onder tijdsdruk gedaan worden. Richting De richting van de oefeningen kan gevarieerd worden (waarbij het aannemen van de bal van links makkelijker is dan een bal aannemen van rechts). Afstand De afstand die overbrugt moet worden kan ook veranderd worden (pylonen dichterbij plaatsen of verder uit elkaar zetten). Weerstand Om een oefening meer wedstrijdsituatief te maken kan de weerstand opgevoerd worden (tegenstander die van passief steeds meer actief verdedigt).

5 Een uitleg kort en duidelijk geven Naast het variëren zal ook je eigen uitleg niet te lang moeten zijn om de aandacht van de kinderen te behouden. Om de oefeningen snel en duidelijk uit te leggen kan de trainer heel goed gebruik maken van plaatje praatje daadje. De trainer laat een oefening eerst zien (plaatje), dan uitleggen (praatje) en vervolgens gaan de kinderen het uitvoeren (daadje). Plaatje: Laat een volledig voorbeeld zien (als de kinderen, 4 pionnen moeten slalommen, laat er dan ook 4 zien en niet één of twee om je voorbeeld kort te houden. Sommige kinderen doen dan tijdens het oefenen ook maar 2 pionnen, want dat deed de trainer toch ook?) Laat ook eens een fout voorbeeld zien en vraag aan de kinderen wat je fout deed en hoe het dan wel moet. Hiermee kun je snel zien welke kinderen het snappen en welke kinderen tijdens het oefenen meer aandacht nodig hebben. Praatje: Blijf niet te lang aan het woord, de kinderen hebben al gezien hoe de oefening gaat en leren veel door te kopiëren (nadoen). Aanwijzingen kun je beter later individueel geven. Geef maximaal 3 algemene aanwijzingspunten waar op gelet moet worden tijdens het oefenen. Hou je verhaal spannend of betrek de kinderen in je uitleg (Wie weet waar we op moeten letten bij drijven? Wie heeft gezien wat ik fout deed? Enz.) Let tijdens je praatje op de volgende aspecten: - Houd de spelers in een halve cirkel voor je - Nooit spelers achter je laten staan - Praat nooit tegen de wind in - Ga zelf tegen de zon instaan, zodat kinderen niet tegen de zon in hoeven te kijken Daadje: Tijdens de oefening heeft de trainer de gelegenheid om te kijken hoe het gaat en kan hij de groep algemene aanwijzingen geven en uiteraard ook individuele. Belangrijk is dat de kinderen bezig zijn en veel balcontact hebben. Ze leren in deze leeftijd immers door herhaling.

6 Spelregels tijdens de wedstrijden Het speelveld 2m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m. Veldmarkeringen en doelmarkeringen in de vorm van pionnen. De achterlijnen worden gevormd door de zijlijnen en de denkbeeldige lijn tussen eerste doelpaal vanaf de zijlijn en de 23m lijn. De afmetingen zijn 23 bij 23 meter. De zijlijnen worden gevormd door de achterlijn en de 23m lijn. De doeltjes van team A staan op de zijlijn en de doeltjes van team B daar tegenover. Elk team heeft twee doeltjes te verdedigen! De doeltjes staan 4m van de zijlijn en worden gevormd door twee pionnen die 2 meter van elkaar staan. Het wedstrijddoel (11:11) op de zijlijn, in verband met gevaar, tijdens het spelen weghalen.

7 In plaats van een cirkel is er het doelgebied. Dit wordt aangegeven door de pionnen. De bal De bal die gebruikt wordt is een normale hockey bal. De teams Een team bestaat uit maximaal 3 veld spelers. Er is geen doelverdediger. Er mogen wisselspelers zijn die op elk moment kunnen worden ingezet. Eerst een speler eruit, dan een speler erin dit gebeurt bij de middenlijn. De wedstrijdduur Een wedstrijd duurt 2x15 minuten met een korte rust van maximaal 5 minuten. Omdat een F- hockeyteam bestaat uit minimaal zes spelers, waaruit u dus twee teams kunt vormen, spelen dus synchroon twee teams tegelijk naast elkaar. Na een speelse warming up speelt team 1 van partij A tegen team 1 van partij B en team 2 van partij A tegen team 2 van partij B. Na de rust wisselen de teams. De wedstrijdjes zijn dan: 1A- 2B en 1B- 2A. Ieder speelt dus totaal 30 minuten. De spelleiding Het speelveld is zo klein dat gespeeld wordt met 1 spelleider. De spelleider is geen scheidsrechter (moet het spel begeleiden) en kan bij voorkeur het spel onderbreken om uitleg te geven over situaties die de spelers van beide teams niet begrijpen. Time- out Een time- out kan worden gegeven om de coaches van beide teams gelegenheid te geven de spelers extra aanwijzingen te geven, zodat het spel beter kan verlopen. - een time- out kan op initiatief van de spelleider worden gegeven - een time- out kan gevraagd worden door de coach van een team Het begin van het spel Voordat de wedstrijd begint loten (tossen) de aanvoerders. Het team dat de toss wint, kiest voor de beginslag of voor een speelhelft. De beginslag wordt genomen vanaf het midden van het veld en deze mag in alle richtingen worden gespeeld. Na de pauze mag het andere team beginnen. Algemene regels Het spelen van de bal mag alleen met de platte kant van de stick door middel van een push, schuifslag of flats. De stick mag hierbij in de achterzwaai niet los van de grond en in de voorzwaai niet hoger dan de knie komen. Doelpunt Een doelpunt wordt gescoord wanneer de bal binnen het doelgebied door een aanvaller is gespeeld of als de bal via een voet of stick van een verdediger in het doel gaat.

8 Wat mag niet? Gevaarlijk zwaaien met de stick Op de stick slaan van een tegenstander De bal hoog spelen De tegenstander duwen De bal met de voet spelen

9 De vrije slag Als een speler iets doet wat niet mag (overtreding) krijgt het andere team een vrije slag. De bal: - moet genomen worden op de plaats van de overtreding. - moet stil liggen. - mag niet omhoog worden gespeeld. - mag vanaf 3 meter van het doelgebied nooit rechtstreeks het doelgebied ingespeeld worden. Dus de bal moet eerst 3 meter hebben afgelegd of eerst door een andere speler dan de nemer zijn aangeraakt voordat hij het doelgebied in gaat. Aanvaller maakt een overtreding binnen het doelgebied De verdedigende partij krijgt een vrije slag. De bal moet op de lijn worden gelegd recht tegenover de plaats waar de overtreding heeft plaats gevonden. De aanvallende partij moet 3 meter afstand houden bij het nemen van de vrije slag. Verdediger maakt een overtreding in het doelgebied of binnen 3m van het doelgebied De aanvallende partij krijgt een vrije slag. De vrije slag moet zo dicht mogelijk bij de plek van de overtreding worden genomen, doch op minimaal 3m van het doelgebied. Afstand beide partijen 3 meter. Uitslaan De bal gaat, als laatste aangeraakt door een aanvaller, over de achterlijn: uitslaan door een verdediger op de lijn recht tegenover de plaats waar de bal over de achterlijn ging. Alleen de aanvallende partij moet 3 meter afstand houden. Lange corner De bal gaat, als laatste aangeraakt door een verdediger, over de achterlijn: lange corner voor het aanvallende team. De bal wordt op zijlijn gelegd, van de achterlijn. Beide partijen moeten minimaal 3m afstand van de bal nemen. Een doelpunt kan alleen worden gescoord, wanneer de bal buiten het gebied is geweest. Inslaan Vrije slag op de zijlijn daar waar de bal over de zijlijn ging door het team dat de bal niet het laatst aanraakte. Inslaan binnen doelgebied door aanvaller De bal mag niet rechtstreeks richting doel worden gespeeld. De bal moet eerst 3m zijn verplaatst of zijn aangeraakt door een mede- dan wel tegenspeler. Beide partijen moeten 3 meter afstand houden van de speler die inslaat. Een doelpunt kan alleen worden gescoord, wanneer de bal buiten het gebied is geweest. In de andere gevallen moeten alleen de tegenstanders bij inslaan minimaal 3m afstand van de bal nemen. Self- pass Bij beginslag, vrije slag, inslaan, uitslaan en lange corner mag de nemer de bal zelf spelen zonder dat hij de bal naar een medespeler moet spelen. De speler moet eerst duidelijk de bal een tikje geven en mag daarna verder spelen. De self- pass mag, maar moet niet (accent leggen op samenspelen).

10 Doelstellingen Filmpjes van de basistechnieken zijn te zien op: van- het- hockey Alleen basistechnieken (niet slaan, geen flats): - push - schuifslag - stoppen (backhand en forehand laag en hoog) - drijven - bal uit de loop pushen - bal stilleggen - indian dribbel (tiktakken) - dummy (begin maken) - Vtje - bal in de loop stoppen - reverse Periode 1 in stilstand 1. push 2. stoppen (backhand en forehand laag en hoog) 3. drijven 4. bal stilleggen 5. indian dribbel (tiktakken, links- rechts) Periode 2 in beweging 1. bal in de loop stoppen 2. bal uit de loop pushen 3. drijven 4. stoppen (backhand en forehand laag en hoog) 5. indian dribbel (tiktakken, links- rechts) Periode 3 kennismaken met technieken voor E: 1. schuifslag 2. dummy (begin maken met) 3. V- tje 4. reverse (360 rondje)

11 Aandachtspunten tijdens wedstrijden (competitie en partij tijdens training) - eerst stoppen, dan de bal wegspelen - spel verleggen, groot/breed veld houden - leer begrippen voor- achter- links- rechts - houd de stick bij de bal als de tegenstander in de buurt is - van ieder team mag maar 1 speler bij de bal

12 Uitleg van de basistechnieken Filmpjes van de basistechnieken zijn te zien op: van- het- hockey Drijven Linkerhand boven aan de stick, rechterhand ontspannen in het midden. Linkerhand voor de rechterhand, stick helt iets naar voren. Romp helt voorover, knieën gebogen (laag zitten), hoofd rechtop. De bal ligt rechts schuin voor het lichaam. Bal aan de stick houden en voorwaarts bewegen. Indian Dribbel Linkerhand boven en rechterhand ontspannen in het midden. Linkerhand iets voor de rechterhand, stick helt iets naar voren. Romp helt voorover, knieën gebogen (laag zitten), hoofd rechtop. Bal ruim voor het lichaam zodat de bal naar links en naar rechts kan bewegen. De bal gaat van links naar rechts ritmisch heen en weer in voorwaartse richting. De linkerhand draait de stick, rechterhand is een kokertje waar de stick in draait. De stick draait over/voor de bal langs. Pushen Linkerhand boven, rechterhand ontspannen in het midden. Staan in dwars positie met de linkerschouder in pushrichting. Staan in spreidstand met het lichaamsgewicht over beide benen verdeeld. De bal ligt voor de rechtervoet en de stick is achter de bal geplaatst. Uitstappen met de linkervoet en de bal zolang mogelijk wegduwen. Bal nawijzen (met de krul omhoog). Schuifslag Linkerhand boven aan de stick en rechterhand in het midden. Staan in spreidstand (dwars) met de linkerschouder in speelrichting. Stick gaat naar achteren waarbij het lichaamsgewicht op het rechterbeen komt en de romp iets naar rechts draait. Stick over de grond naar voren brengen, waarbij het lichaamsgewicht naar voren wordt verplaatst. Bal raken op de overgang van steel en krul. Bal nawijzen (krul omhoog). Stoppen Linkerhand boven, rechterhand in het midden van de stick. In spreidstand staan met het linkerbeen iets voor het rechter, knieën gebogen.

13 Achter de bal komen en de stick naar de grond bewegen/brengen. Bal met de steel stoppen en niet alleen met de krul. Dummy De dummy naar links Je loopt met je stick recht op je tegenstander af, zodat je niet laat zien aan welke kant je gaat passeren. Je linkerhand is daarbij bovenaan je stick en met je rechterhand houd je je stick ongeveer in het midden vast. Terwijl je op je tegenstander toeloopt, probeer je zowel je tegenstander als de bal in de gaten te houden. Dichtbij je tegenstander haal je snel de bal van links naar rechts, waarbij je linkervoet voor komt en je lichaamsgewicht voor een groot deel daarop rust. Je doet dus net alsof je de bal naar de forehand van je tegenstander brengt. Daarna neem je de bal met een omgekeerde stick (met je backhand dus) mee naar rechts, terwijl je met je rechtervoet uitstapt. Als je de bal met je backhand ver genoeg naar rechts hebt gebracht, neem je de bal over met je forehand en passeer je je tegenstander over zijn of haar backhand. De dummy naar rechts Je loopt met de bal aan je stick recht op je tegenstander af, zodat je niet laat zien aan welke kant je gaat passeren. Je linkerhand is daarbij bovenaan je stick en met je rechterhand houd je je stick ongeveer in het midden vast. Terwijl je op je tegenstander toeloopt, probeer je zowel je tegenstander als de bal in de gaten te houden. Dichtbij je tegenstander gekomen, haal je snel je stick met je backhand over de bal van links naar rechts, waarbij je rechtervoet voor komt en je lichaamsgewicht voor een groot deel daarop rust. Je doet dus net alsof je de bal met je backhand naar de backhand- kant van je tegenstander brengt. Daarna neem je de bal met je forehand mee naar rechts, terwijl je met je linkervoet uitstapt. Als je de bal met je forehand ver genoeg naar links hebt gebracht, neem je bal over op je backhand en passeer je je tegenstander dus over zijn of haar forehand. V- tje Het V- tje is net als de dummy een passeerbeweging. Waar je bij de dummy een schijnbeweging naar links (of rechts) maakt en vervolgens passeert over rechts (of links), doe je dit bij het V- tje van voor naar achteren. Je brengt de bal schuin naar voren (50cm voor je linkervoet) brengt de bal terug naar het midden door een trekkende beweging Breng de bal vervolgens naar de rechterzijde en passeer je tegenstander. (geen filmpje) Reverse De reverse is te beschrijven als het draaien van een rondje om de bal. Belangrijk is dat de stick aan de bal blijft en de speler de afstand aflegt om de bal. Zak hierbij licht door je knieën en houdt de stick tegen de bal tijdens de draai om de bal goed af te schermen. Houdt de bal voor je voeten. De handen zijn uit elkaar. De reverse kan zowel op de forehand als op de backhand uitgevoerd worden.

Spelregels drietal hockey

Spelregels drietal hockey Spelregels drietal hockey Hoe ziet een speelveld er uit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De achterlijnen worden gevormd door

Nadere informatie

1 SPELREGELS 3-TALLEN 5m 5m 5m 2m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m.

1 SPELREGELS 3-TALLEN 5m 5m 5m 2m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m. 1 SPELREGELS 3-TALLEN speelrichting speelrichting. 2 Hoe ziet een speelveld er uit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De achterlijnen worden gevormd door de

Nadere informatie

Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Hoe ziet het speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm

Nadere informatie

Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's

Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's Spelregels drietalhockey: Bij het minihockey heeft de spelbegeleider een 'lerende' taak en ziet deze er op toe dat sportief en veilig gespeeld wordt.

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels drietal hockey Hoe ziet een speelveld er uit? 5m 5m 2m 5m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Nadere informatie

Spelregels Drietal hockey

Spelregels Drietal hockey Spelregels Drietal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? speelr ichtin g speel richti ng. Veldarkeringen in de vor van pylonnen Doelarkeringen in de vor van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Spelregels zestal hockey

Spelregels zestal hockey Spelregels zestal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Zoals in de tekening weergegeven kunnen

Nadere informatie

Spelregels Achttal hockey

Spelregels Achttal hockey Spelregels Achttal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? 15m.. speelrichting 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen

Nadere informatie

Spelregels : Zestal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels : Zestal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Spelregels : Zestal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Hoe ziet het speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm

Nadere informatie

speelrichting speelrichting.

speelrichting speelrichting. Spelregels zestal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Zoals in de tekening weergegeven kunnen

Nadere informatie

Spelregels zestal hockey

Spelregels zestal hockey Spelregels zestal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Zoals in de tekening weergegeven kunnen

Nadere informatie

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen. De achterlijn en middenlijn

Nadere informatie

E- Jeugd. Kenmerken van de E- jeugd. Kenmerken van belang voor de hockey training of wedstrijd

E- Jeugd. Kenmerken van de E- jeugd. Kenmerken van belang voor de hockey training of wedstrijd E- Jeugd Kenmerken van de E- jeugd Kenmerken van belang voor de hockey training of wedstrijd Beleving en beweging Samen(spel) Tips voor de begeleider Veel beweging Spelen voor breng ordening aan in de

Nadere informatie

15m. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

15m. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams

Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams De veranderingen zijn GEEL gemarkeerd. Hoe ziet het speelveld eruit?.. Veldmarkeringen in de vorm van hoekvlaggen

Nadere informatie

Spelregels 8 tal hockey (E8-tallen)

Spelregels 8 tal hockey (E8-tallen) Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen. De achterlijn en middenlijn

Nadere informatie

Spelregels 3-tal hockey (KNHB) Instructie Spelregels 3-, 6- en 8-tallen M.M.H.C. Voordaan

Spelregels 3-tal hockey (KNHB) Instructie Spelregels 3-, 6- en 8-tallen M.M.H.C. Voordaan Instructie Spelregels 3-, 6- en 8-tallen M.M.H.C. Voordaan Spelregels 3-tal hockey (KNHB) De spelregels van het drietalhockey worden toegepast bij wedstrijden van de F- jeugd. In alle districten wordt

Nadere informatie

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen Spelregels 8:8 Rijswijksche Hockey Club Seizoen 2014 2015 Versie 29-8-2014 Het speelveld Alleen pionen indien geen cirkel zichtbaar Wedstrijd Wedstrijd duur 2 * 30 minuten met 5 min pauze Coach kan een

Nadere informatie

(Spel)regels 3-tallen seizoen

(Spel)regels 3-tallen seizoen (Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 3-tallen wordt gespeeld op een achtste veld. Dit veld is 23 meter lang en 23 meter breed. De zijlijn van het 11-talveld doet dienst als achterlijn.

Nadere informatie

(Spel)regels 3-tallen seizoen

(Spel)regels 3-tallen seizoen (Spel)regels 3-tallen seizoen 2016-2017-2018 Het speelveld Bij 3-tallen wordt gespeeld op een achtste veld. Dit veld is 23 meter lang en 23 meter breed. De zijlijn van het elftalveld doet dienst als achterlijn.

Nadere informatie

(Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016

(Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016 (Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 3-tallen wordt gespeeld op een achtste veld. Dit veld is 23 meter lang en 23 meter breed. De zijlijn van het 11-talveld doet dienst als achterlijn.

Nadere informatie

Spelbegeleiding Jongste Jeugd. Vrijdag 18 november 2011

Spelbegeleiding Jongste Jeugd. Vrijdag 18 november 2011 Spelbegeleiding Jongste Jeugd Vrijdag 18 november 2011 Programma 1. Spelvoorwaarden Jongste Jeugd 2. Veldindeling opstelling 3. Zestal hockey 4. Achttal hockey Algemeen 5. Tips & Tricks 1. Spelvoorwaarden

Nadere informatie

BRIEFING CLUBSCHEIDSRECHTERS SEIZOEN

BRIEFING CLUBSCHEIDSRECHTERS SEIZOEN BRIEFING CLUBSCHEIDSRECHTERS SEIZOEN 2014-2015 In deze briefing behandelen we een aantal belangrijke spelregels en geven we aan hoe clubscheidsrechters deze moeten hanteren. Dit helpt om samen met je collega

Nadere informatie

Jongste Jeugd. De voornaamste (spel)regels seizoen Bijeenkomst voor ouders

Jongste Jeugd. De voornaamste (spel)regels seizoen Bijeenkomst voor ouders Jongste Jeugd De voornaamste (spel)regels seizoen 2017-2018 Bijeenkomst voor ouders Programma Rol van ouders Rol spel- en teambegeleiding Spelvoorwaarden Jongste Jeugd Uitleg (spel)regels Spelplezier bevorderende

Nadere informatie

Hockey begeleiding Jongste Jeugd

Hockey begeleiding Jongste Jeugd Hockey begeleiding Jongste Jeugd Agenda Wat is Hockey Spelbegeleiding Spelregels Wat is hockey Algemeen: Hockey is een spel waarbij 2 teams tegen elkaar spelen. Alle spelers hebben een stick. Met die stick

Nadere informatie

Van Benjamin-hockey tot elftalhockey

Van Benjamin-hockey tot elftalhockey Van Benjamin-hockey tot elftalhockey (volgens het KNHB mini-hockeyplan) September 2007 Bron: http://www.huizerhc.nl/files/3tallen-_elftallen.doc Van Benjamin-hockey tot elftalhockey De KNHB heeft het Mini-Hockey

Nadere informatie

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis Maart 2006 Anniek de Jong 1 Hockey is een teamsport. Dat betekent dat je in het hockey er nooit alleen voor staat. Een teamsport betekent: Je samen inzetten

Nadere informatie

Spelregels. Het begin- en eindsignaal van de wedstrijden wordt centraal aangegeven.

Spelregels. Het begin- en eindsignaal van de wedstrijden wordt centraal aangegeven. Spelregels Het begin- en eindsignaal van de wedstrijden wordt centraal aangegeven. Er wordt gespeeld zonder keepers, maar verder volgens de officiële spelregels van de KNHB voor zestallen. De wedstrijden

Nadere informatie

Spelregels Jongste Jeugd. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

Spelregels Jongste Jeugd. Rijswijksche Hockey Club Seizoen Spelregels Jongste Jeugd Rijswijksche Hockey Club Seizoen 2016 2017 Versie 8-9-2016 Spel begeleiding F & 1e jaars E Begeleiding door 2 ouders (elk team 1) Nadruk ligt op begeleiden 2e jaars E Beide teams

Nadere informatie

9. Kijken: kijk goed naar wat er gebeurt en wat de kinderen aan het doen zijn. Dat is eigenlijk de hoofdzaak. De rest doe je dan vanzelf.

9. Kijken: kijk goed naar wat er gebeurt en wat de kinderen aan het doen zijn. Dat is eigenlijk de hoofdzaak. De rest doe je dan vanzelf. Algemene instructie voor spelleiders voor E en F jeugd De eerste 9 punten moet je goed lezen. Op de andere pagina s kun je meer informatie vinden over de spelregels (de meeste ken je waarschijnlijk al)

Nadere informatie

Coaching Boekje 2014-2015. U7-U12 Dragons

Coaching Boekje 2014-2015. U7-U12 Dragons Coaching Boekje 2014-2015 U7-U12 Dragons INLEIDING Coachen is niet gemakkelijk, 6 vuistregels voor effectief coachen bij U7-U12: 1. Bespreek per wedstrijd maximaal 2 onderwerpen, herhaal deze in de rust.

Nadere informatie

Spel- en gedragsregels voor jeugdspelers

Spel- en gedragsregels voor jeugdspelers Spel- en gedragsregels voor jeugdspelers NB: De onderstaande tekst en afbeeldingen is een compilatie van publicaties van de KNHB. Een aantal van deze publicaties van de KNHB zijn ook te bestellen. In het

Nadere informatie

(Spel)regels 6-tallen seizoen 2015-2016

(Spel)regels 6-tallen seizoen 2015-2016 (Spel)regels 6-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 6-tallen wordt gespeeld op een kwart veld. Dit veld is 55 meter lang en 23 meter breed. De zijlijnen van het 11-talveld doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

(Spel)regels 3-tallen. 05 september Vaststelling spelregels

(Spel)regels 3-tallen. 05 september Vaststelling spelregels (Spel)regels 3-tallen 05 september 2017 Vaststelling spelregels Dit spelreglement is tot stand gekomen op basis van de elftalregels, met enkele voor de Jongste Jeugd noodzakelijke aanpassingen. Een groep

Nadere informatie

(Spel)regels 3-tallen

(Spel)regels 3-tallen (Spel)regels 3-tallen 05 september 2017 Vaststelling spelregels Dit spelreglement is tot stand gekomen op basis van de elftalregels, met enkele voor de Jongste Jeugd noodzakelijke aanpassingen. Een groep

Nadere informatie

Welkom bij HC Zwolle

Welkom bij HC Zwolle Welkom bij HC Zwolle Jongste Jeugd 6-tallen bijeenkomst Welkom in de wereld die hockey heet 6-tal team en spelbegeleider zijn bij HCZwolle s"ck gaaf! Programma: Inleiding Marlou Schuit Jongste Jeugd HC

Nadere informatie

Spel en oefenvormen voor hockey op school

Spel en oefenvormen voor hockey op school Spel en oefenvormen voor hockey op school Joeri Beunen Hockey is de ideale sport om op school aan te bieden. De leerlingen leren met anderen omgaan in groep, worden motorisch vaardiger en verwerven inzichten

Nadere informatie

MINI-HOCKEY E-jeugd (6:6)

MINI-HOCKEY E-jeugd (6:6) Spel- en gedragsregels voor MINI-HOCKEY E-jeugd (6:6) NB: De onderstaande tekst en afbeeldingen is een compilatie van publicaties van de KNHB. Voorwoord Hockey is een teamsport In het hockey sta je er

Nadere informatie

welkom bij Upward Ouderavond 16 september 2014

welkom bij Upward Ouderavond 16 september 2014 welkom bij Upward Ouderavond 16 september 2014 programma teams veldindeling beleid trainingsorganisatie wachtlijsten informatie vrijwilligersvereniging jongste jeugd commissie Spelregels- en begeleiding

Nadere informatie

Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd

Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd De trainingen voor de periode Start tweede trainingsblok van 4 weken 29 maart F-teams / 01 april 2016 E-teams 05 april F-teams / 08 april

Nadere informatie

Tips - Praktisch: Spelleider bij Jongste Jeugd. Tips - Praktisch: Tips - Houding: Tips De wedstrijd: Tips De wedstrijd: 3-12-2008. Spannend? Leuk!!

Tips - Praktisch: Spelleider bij Jongste Jeugd. Tips - Praktisch: Tips - Houding: Tips De wedstrijd: Tips De wedstrijd: 3-12-2008. Spannend? Leuk!! Tips - Praktisch: Spelleider bij Jongste Jeugd Spannend? Leuk!! Zorg dat je op tijd bent! Meld je bij de coach van het SMHC team dat je moet fluiten. Zorg zelf voor een fluitje of haal er één bij degene

Nadere informatie

(Spel)regels 8-tallen seizoen 2015-2016

(Spel)regels 8-tallen seizoen 2015-2016 (Spel)regels 8-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 8-tallen wordt gespeeld op een half veld. Dit veld is 55 meter lang en 45 meter breed. De zijlijnen van het 11-talveld doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

1. Hoeveel spelers moet een team minimaal in het veld hebben bij het begin van de wedstrijd? A. 8 B. 11 C. 16

1. Hoeveel spelers moet een team minimaal in het veld hebben bij het begin van de wedstrijd? A. 8 B. 11 C. 16 Proefexamen 2 Spelregels VELDHOCKEY 1. Hoeveel spelers moet een team minimaal in het veld hebben bij het begin van de wedstrijd? A. 8 B. 11 C. 16 2. Een team wil een speler wisselen. Wat is juist? A. Dat

Nadere informatie

(Spel)regels 6-tallen seizoen

(Spel)regels 6-tallen seizoen (Spel)regels 6-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 6-tallen wordt gespeeld op een kwart veld. Dit veld is 55 meter lang en 23 meter breed. De zijlijnen van het 11-talveld doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Koninklijke Belgische Hockey Bond vzw Association Royale Belge de Hockey asbl 6-TAL HOCKEY JONGENS: SPEL- EN GEDRAGSREGELS

Koninklijke Belgische Hockey Bond vzw Association Royale Belge de Hockey asbl 6-TAL HOCKEY JONGENS: SPEL- EN GEDRAGSREGELS Referentie : Spelregels FIH Versie: 7-2009 (van toepassing vanaf 1/9/2009) Deze regels zijn van toepassing op eekhoorntjes jongens. De wijzigingen ten opzichte van de vorige versie 1-2003 zijn aangegeven

Nadere informatie

Spelregels elftallen. Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders

Spelregels elftallen. Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders Spelregels elftallen Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders Speelveld De wedstrijd duurt 2 x 35 min, met 5 min rust Uitleg speelveld De cirkellijn behoort tot

Nadere informatie

8-TAL HOCKEY : SPEL- EN GEDRAGSREGELS

8-TAL HOCKEY : SPEL- EN GEDRAGSREGELS Referentie : Spelregels FIH Versie: 1-2008 (van toepassing vanaf 1/2/2008) Deze regels zijn van toepassing op preminiemen jongens en miniemen meisjes en jongens. De wijzigingen ten opzichte van de vorige

Nadere informatie

COACHMAP JONGSTE JEUGD. SEIZOEN Deel B Spelregels

COACHMAP JONGSTE JEUGD. SEIZOEN Deel B Spelregels COACHMAP JONGSTE JEUGD SEIZOEN 2016-2017 Deel B Spelregels Versie: 25-8-2016 (Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 3-tallen wordt gespeeld op een achtste veld. Dit veld is 23 meter

Nadere informatie

MINI-HOCKEY F-jeugd (3 tegen 3)

MINI-HOCKEY F-jeugd (3 tegen 3) Spel- en gedragsregels voor de MINI-HOCKEY F-jeugd (3 tegen 3) NB: De onderstaande tekst en afbeeldingen is een compilatie van publicaties van de KNHB. Voorwoord In het hockey sta je er niet alleen voor.

Nadere informatie

(Spel)regels 8-tallen seizoen

(Spel)regels 8-tallen seizoen (Spel)regels 8-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 8-tallen wordt gespeeld op een half veld. Dit veld is 55 meter lang en 45 meter breed. De zijlijnen van het 11-talveld doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Training E-pupillen Woensdag 28 september 2011

Training E-pupillen Woensdag 28 september 2011 Training E-pupillen Woensdag 28 september 2011 Zodra de kinderen op het veld komen, de 1 e en 2 e jaars splitsen en 4 tegen 4 spelen op de klaarstaande veldjes. Dit is gelijk de warming up. Oefenvorm duurt

Nadere informatie

15 min. Stick Skills - Dominante hand hoog (3/4 de van de stick) - Andere hand helemaal bij het uiteinde van de stick

15 min. Stick Skills - Dominante hand hoog (3/4 de van de stick) - Andere hand helemaal bij het uiteinde van de stick Tijd Bewegingsactiviteiten Organisatie Aandachtspunten Stick Skills De leerlingen lopen kriskras door het veld met allemaal een eigen stick en eigen bal. Op teken van de docent (1 x fluiten) gooien de

Nadere informatie

Doel van de warming-up oefeningen is het trainen van de basistechnieken zoals aannames, passen, lopen met de bal en passeerbewegingen.

Doel van de warming-up oefeningen is het trainen van de basistechnieken zoals aannames, passen, lopen met de bal en passeerbewegingen. Trainingsoefenstof bijeenkomst Starten met training geven in de zaal Warming-up Tekening 1: warming-up vormen met 2-tallen (a) en 4-tallen (b) Doel van de warming-up oefeningen is het trainen van de basistechnieken

Nadere informatie

Zaalregels 2015/2016. opfrissen of eerste keer

Zaalregels 2015/2016. opfrissen of eerste keer Zaalregels 2015/2016 opfrissen of eerste keer Inhoud Verschillen Basis regels Houding en positie bronnen www.knhb.nl >>arbitrage>>spelregels en briefings>>spelreglement zaalhockey Verschillen verschillen

Nadere informatie

Jongste Jeugd. Begeleiding Spelbegeleiders

Jongste Jeugd. Begeleiding Spelbegeleiders Jongste Jeugd Begeleiding Spelbegeleiders Programma Welkom! Rol spelbegeleiding Uitleg nieuwe (spel)regels Handige links Kenmerken Jongste Jeugd - Veiligheid - Plezier - Leerzaam Kenmerken Jongste Jeugd

Nadere informatie

Welkom bij HC Zwolle

Welkom bij HC Zwolle Welkom bij HC Zwolle Jongste Jeugd 6-tallen info-bijeenkomst Welkom in de wereld die hockey heet 6-tal team- en spelbegeleider zijn bij HCZwolle s"ck gaaf! Spelbegeleiding Door: Ellen Memelink Jongste

Nadere informatie

Leskaart les 5, ronde 3

Leskaart les 5, ronde 3 Leskaart les 5, ronde 3 (De tweede les na schooltijd) B. Ronde 3. Spelen in kleine groepen: Station 1: Spel 2 2 + keeper Station 2: Spel 3 2 + keeper Organisatie: Kinderen verdelen over 2 stations Station

Nadere informatie

Zaal: hoe was het ook al weer?

Zaal: hoe was het ook al weer? ZAALHockey 2016 Zaal: hoe was het ook al weer? Hoog in normaal spel: niemand in de buurt: maximaal 10 cm pass boven 10 cm = fout als de tegenstander er last van heeft = fout Bal slaan mag niet; alleen

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND spelbegeleiding bij 6- en 8- tallen

INFORMATIEAVOND spelbegeleiding bij 6- en 8- tallen INFORMATIEAVOND spelbegeleiding bij 6- en 8- tallen Programma Minihockey Rol spelbegeleider/ouder Spelregels minihockey Vragen? Minihockey Trainings- & Wedstrijdteams: 3-, 6- en 8- tallen Minicommissie

Nadere informatie

30C033Hockey_Bond_binnenwerk 06-09-2004 15:56 Pagina 1. Uitdagende hockeyoefeningen vanaf de F-jeugd

30C033Hockey_Bond_binnenwerk 06-09-2004 15:56 Pagina 1. Uitdagende hockeyoefeningen vanaf de F-jeugd 30C033Hockey_Bond_binnenwerk 06-09-2004 15:56 Pagina 1 Uitdagende hockeyoefeningen vanaf de F-jeugd 30C033Hockey_Bond_binnenwerk 06-09-2004 15:56 Pagina 2 Colofon Uitgave: Koninklijke Nederlandse Hockey

Nadere informatie

Hockey en Korfbal. Kennismakingsmappen PRAKTIJK

Hockey en Korfbal. Kennismakingsmappen PRAKTIJK PRAKTIJK Kennismakingsmappen Hockey en Korfbal Met de kennismakingsmappen proberen sportbonden bruggen te slaan naar het bewegingsonderwijs. Er worden lessen beschreven die verenigingstrainers kunnen gebruiken

Nadere informatie

Training 1. zaalhockey: overspelen Doel: warming up, oefenen overspelen Aantal spelers: 3- of 4-tallen Nodig: een bal per 3-tal

Training 1. zaalhockey: overspelen Doel: warming up, oefenen overspelen Aantal spelers: 3- of 4-tallen Nodig: een bal per 3-tal Training 1 zaalhockey: overspelen Doel: warming up, oefenen overspelen Aantal spelers: 3- of 4-tallen Nodig: een bal per 3-tal zaalhockey: wennen aan de balk Doel: wennen spelen tegen de balk Aantal spelers:

Nadere informatie

Welkom bij HC Zwolle

Welkom bij HC Zwolle Welkom bij HC Zwolle Jongste Jeugd 8-tallen info-bijeenkomst Welkom in de wereld die hockey heet 8-tal team- en spelbegeleider zijn bij HCZwolle s"ck gaaf! Spelbegeleiding Door: Ellen Memelink Jongste

Nadere informatie

Elk kind heeft recht op een coach

Elk kind heeft recht op een coach handout Workshop Jong geleerd, oud gedaan Elk kind heeft recht op een coach Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Uitgangspunten... 3 Pijlers... 3 Aandachtspunten... 3 Concentratie... 4 Samenwerking... 4 Gevoeligheid...

Nadere informatie

Zaaltechnieken Techniek Omschrijving Criteria Veel gemaakte fouten Plaatje Forehand aannamen

Zaaltechnieken Techniek Omschrijving Criteria Veel gemaakte fouten Plaatje Forehand aannamen Zaaltechnieken Techniek Omschrijving Criteria Veel gemaakte fouten Plaatje Forehand aannamen Aanname grip Aanname ingedraaid Door met je linkerbeen uit te stappen kun je de bal goed voor je lichaam stoppen.

Nadere informatie

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal.

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Alle leerlingen staan aan één helft van de gymzaal verspreid met allemaal een bal. De trainer staat

Nadere informatie

Spel Floorball Individuele stick en balbehandeling 2. Doelgroep Voortgezet Onderwijs Domein Onderdeel Thema Aantal 24. Les. Beginopstelling veld

Spel Floorball Individuele stick en balbehandeling 2. Doelgroep Voortgezet Onderwijs Domein Onderdeel Thema Aantal 24. Les. Beginopstelling veld Doelgroep Voortgezet Onderwijs Domein Onderdeel Groep H2A Thema Aantal 24 Les Spel Floorball Individuele stick en balbehandeling 2 Beginopstelling veld Benodigdheden Groot Goaltjes klein 4x Sticks 24x

Nadere informatie

OEFENINGEN HOCKEYPLAN SEIZOEN DEEL 2

OEFENINGEN HOCKEYPLAN SEIZOEN DEEL 2 OEFENINGEN HOCKEYPLAN SEIZOEN 2015-2016 DEEL 2 Onderstaand deel 2 met oefeningen welke speciaal door het Hockeyplan zijn geselecteerd. Deze oefeningen dienen als basis voor diverse technische/taktische

Nadere informatie

Verschillen veldhockey - zaalhockey. Alain Paumen

Verschillen veldhockey - zaalhockey. Alain Paumen Verschillen veldhockey - zaalhockey 2012-2013 Alain Paumen Spelen van de bal Slaan, hoge en lage push, scoop Bal mag van de grond, tenzij gevaarlijk Alleen push toegestaan: Stick vlak bij de bal aan de

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers (Mini, F en E pupillen) Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je

Nadere informatie

Categorieën U7/U8 U9 U10 U11/U12 Scheidsrechter 1 (ontvangende) 2 (een van elke club) Coach op het

Categorieën U7/U8 U9 U10 U11/U12 Scheidsrechter 1 (ontvangende) 2 (een van elke club) Coach op het Categorieën U7/U8 U9 U10 U11/U12 Scheidsrechter 1 (ontvangende) 2 (een van elke club) Coach op het Ja (toegelaten) Officials veld Spel/spelers niet hinderen (langs de lijn) Publiek Buiten het veld (achter

Nadere informatie

10 december 2016 TOERNOOIBOEKJE

10 december 2016 TOERNOOIBOEKJE 10 december 2016 TOERNOOIBOEKJE Activiteiten@hvspijkenisse.nl VOORWOORD Zaterdag 10 december 2016 vindt het jaarlijkse IJsspijker toernooi plaats bij HVS met als thema: Winter! Dit evenement wordt elk

Nadere informatie

4-TAL HOCKEY : SPEL- EN GEDRAGSREGELS

4-TAL HOCKEY : SPEL- EN GEDRAGSREGELS Referentie : Spelregels FIH Versie : 1-2008, van toepassing vanaf 1/2/2008 Deze regels zijn van toepassing op eekhoorntjes meisjes. De wijzigingen ten opzichte van de vorige versie 1-2003 zijn aangegeven

Nadere informatie

SSS 18 Jeugdopleiding Circuittraining

SSS 18 Jeugdopleiding Circuittraining Aan alle train(st)ers van de zeventallen JO11-3 /JO11-4 /JO11-5 / JO11-6 en JO09-1 /JO09-2 /JO09-3 /JO09- De trainingen voor de periode Start eerste trainingsblok van 4 weken 12 september JO09-teams /

Nadere informatie

(Spel)regels 8-tallen

(Spel)regels 8-tallen (Spel)regels 8-tallen 05 september 2017 Vaststelling spelregels Dit spelreglement is tot stand gekomen op basis van de elftalregels, met enkele voor de Jongste Jeugd noodzakelijke aanpassingen. Een groep

Nadere informatie

Wedstrijdduur De wedstrijdduur wordt bepaald door de zaalhockeycommissie van het district.

Wedstrijdduur De wedstrijdduur wordt bepaald door de zaalhockeycommissie van het district. Zaalhockeyregels Jongste Jeugd (6- en 8-tallen) I. Algemene bepalingen Competitie E6- en E8-tallen spelen wedstrijden in competitieverband. Deze vinden plaats in sporthallen. De verantwoordelijkheid voor

Nadere informatie

Coachen en begeleiden van de Jongste Jeugd

Coachen en begeleiden van de Jongste Jeugd Coachen en begeleiden van de Jongste Jeugd 1 september 2009 V200909-01 Coachen en begeleiden Jongste Jeugd 1 van 13 Inhoudsopgave Voorwoord...3 a. Coachen en begeleiden jongste jeugd...3 b. Leeftijdskenmerken

Nadere informatie

Nieuwerkerkse Hockey Club De IJssel. Coach tips Tactische uitgangspunten

Nieuwerkerkse Hockey Club De IJssel. Coach tips Tactische uitgangspunten Tactische uitgangspunten te gebruiken bij trainingspartijen en wedstrijden Hieronder vind je de tactische principes die je bij het coachen kunt gebruiken. Door deze principes ook tijdens de training/afsluitende

Nadere informatie

Proefexamen 1. Spelregels VELDHOCKEY. 1. Moet een team een aanvoerder hebben? A. Als er een coach is hoeft er geen aanvoerder te zijn B. Ja C.

Proefexamen 1. Spelregels VELDHOCKEY. 1. Moet een team een aanvoerder hebben? A. Als er een coach is hoeft er geen aanvoerder te zijn B. Ja C. Proefexamen 1 Spelregels VELDHOCKEY 1. Moet een team een aanvoerder hebben? A. Als er een coach is hoeft er geen aanvoerder te zijn B. Ja C. Nee 2. Waar moet de kleur van het shirt van de keeper van afwijken?

Nadere informatie

JEUGD ZAALHOCKEY ATHENA Informatieavond 8 november

JEUGD ZAALHOCKEY ATHENA Informatieavond 8 november JEUGD ZAALHOCKEY ATHENA 2017-2018 Informatieavond 8 november Regels trainingen Grote handschoen Zaalstick/schoenen verplicht Bitje verplicht 15 min voor aanvang aanwezig Let op of je balken moet leggen

Nadere informatie

Inleiding Speelveld Spelregels Van spelbegeleider tot scheidsrechter. HVM AC begeleiding jeugd 2

Inleiding Speelveld Spelregels Van spelbegeleider tot scheidsrechter. HVM AC begeleiding jeugd 2 Inleiding Speelveld Spelregels Van spelbegeleider tot scheidsrechter HVM AC begeleiding jeugd 2 Voorstellen: A.P. de Jong, lid arbitragecommissie HVM Spelbegeleider? Scheidsrechter? KNHB: arbitrage? Jeugd?

Nadere informatie

Club: vv Sweel. Tijd: 60 min. Aantal spelers: 8. Organisatie (tekening en accenten):

Club: vv Sweel. Tijd: 60 min. Aantal spelers: 8. Organisatie (tekening en accenten): Dribbelen en kappen Club: vv Sweel Aantal spelers: 8 Tijd: 60 min Tijd: Activiteiten trainer en spelers: Didactische aanwijzingen, aandachtspunten of accenten: 5 min Warming-up 1: (standaard wedstrijd

Nadere informatie

Spel- en speelregels 8-tallen seizoen

Spel- en speelregels 8-tallen seizoen Spel- en speelregels 8-tallen seizoen 2016-2017 Vaststelling spelregels Dit spelreglement is tot stand gekomen op basis van de elftalregels, met enkele voor de Jongste Jeugd noodzakelijke aanpassingen.

Nadere informatie

Mini Coachmap HC Gemert

Mini Coachmap HC Gemert Mini Coachmap HC Gemert Voorwoord Deze map bevat informatie die van belang is voor de coach van een Mini hockeyteam. Elk seizoen zijn er 2 tot 3 bijeenkomsten voor alle coaches van de 6-tallen en 8 - tallen.

Nadere informatie

Nieuwe regel in seizoen

Nieuwe regel in seizoen Nieuwe regel in seizoen 2016 2017 Als een verdediger de bal onopzettelijk heeft gespeeld of de bal is afgekaatst van de doelverdediger, wordt het spel hervat met een lange corner, genomen op de middenlijn

Nadere informatie

PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY

PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY 1 Een team heeft geen elftal bij elkaar kunnen krijgen Ze willen met 9 spelers beginnen Is dit toegestaan? A Alleen als de aanvoerder van tegenstanders hiermee akkoord gaat B Ja,

Nadere informatie

F- tallen bijeenkomst. Welkom in de wereld die hockey heet

F- tallen bijeenkomst. Welkom in de wereld die hockey heet Welkom bij HCZwolle F- tallen bijeenkomst Welkom in de wereld die hockey heet F- tal team en spelbegeleider zijn bij HCZwolle s"ck gaaf! Programma: Inleiding Marlou Schuit Jongste Jeugd HC Zwolle/DBC Jongste

Nadere informatie

F-Hockey E-Hockey 8D-Hockey

F-Hockey E-Hockey 8D-Hockey MIXED HOCKEY CLUB BOXMEER SPELREGELS F -, E - EN 8D (JONGSTE JEUGD) Onderstaand treft u de spelregels en speelveld-indelingen aan van: F-Hockey E-Hockey 8D-Hockey Pagina 1 t/m 4 Pagina 5 t/m 8 Pagina 9

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Datum : 07-02-2016 (Evaluatie training) Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch : Passen en meenemen in combinatie met 1 tegen 1 actie frontaal Doelstelling inzichtelijk : Fase 1, 2 en 3 Bewegingsscholing

Nadere informatie

HC. Houten, periodisering seizoen , Basistechnieken.

HC. Houten, periodisering seizoen , Basistechnieken. HC. Houten, periodisering seizoen 2009-200, Basistechnieken. In dit blok zullen de belangrijkste basistechnieken aan bod komen. Het is van groot belang deze technieken vroegtijdig in het seizoen en op

Nadere informatie

Voorbeeldtraining train de trainer augustus 2006

Voorbeeldtraining train de trainer augustus 2006 Voorbeeldtraining train de trainer augustus 2006 Training Dag Datum 12 augustus 2006 Praatje vooraf Doelstelling trainingen: Niveau van de jeugdopleiding van vv Dongen verbeteren. Namenlijst contoleren

Nadere informatie

(Spel)regels 6-tallen

(Spel)regels 6-tallen (Spel)regels 6-tallen 05 september 2017 Vaststelling spelregels Dit spelreglement is tot stand gekomen op basis van de elftalregels, met enkele voor de Jongste Jeugd noodzakelijke aanpassingen. Een groep

Nadere informatie

Spel- en speelregels 6-tallen seizoen

Spel- en speelregels 6-tallen seizoen Spel- en speelregels 6-tallen seizoen 2016-2017 Vaststelling spelregels Dit spelreglement is tot stand gekomen op basis van de elftalregels, met enkele voor de Jongste Jeugd noodzakelijke aanpassingen.

Nadere informatie

Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011

Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011 Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011 Programma 19.00 uur 19.30 uur 20.30 uur 20.45 uur 21.15 uur 21.30 uur Voorstellen - Inleiding - Taakverdeling Praktijk "Beter leren voetballen

Nadere informatie

Zaalbriefing Spelregels 2017

Zaalbriefing Spelregels 2017 Zaalbriefing Spelregels 2017 Verschillen zaal- en veldhockey Veld: Slaan 5 meter Liggend spelen Bal mag van de grond Middenlijn en 23-lijn Zaal: Pushen 3 meter Bal mag max 10 cm boven de grond In het blok

Nadere informatie

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS...

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... Inhoudsopgave HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... 4 OVERTREDINGEN... 4 OVERTREDINGEN BINNEN DE CIRKEL... 4 VRIJE SLAG EN UITNEMEN... 5 CIRKEL EN 23M- GEBIED... 6 SCHEIDSRECHTERS...

Nadere informatie

ZAALHOCKEY

ZAALHOCKEY ZAALHOCKEY 2016-2017 NIEUWE REGELS LANGE CORNER Onopzettelijk via een verdediger over de achterlijn Van de keeper afgekaatst Nemen op de middenlijn, recht tegenover de plek waar de bal over de achterlijn

Nadere informatie