Copyright. Bezoek onze website voor meer trainingsmateriaal!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Copyright. Bezoek onze website voor meer trainingsmateriaal!"

Transcriptie

1

2 Copyright Alle rechten voorbehouden. Dit digitale handboek heeft een beperkte licentie. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, digitaal of welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de eigenaar van Hockeyoefeningen.nl. Voor meer informatie vragen wij u contact met ons op te nemen via de website. Wilt u meerdere versies van dit digitale handboek bestellen (bijvoorbeeld voor alle trainers van uw vereniging) dan kunt u bij ons meerdere licenties afnemen. In dit geval is het ook mogelijk om gedrukte exemplaren te bestellen. Neem hiervoor contact met ons op via de website. Wij hopen dat iedereen zo fair is om zich aan deze copyright regels te houden. Mocht dit niet baten dan zien wij ons, wegens verlies van inkomsten, genoodzaakt om stappen te ondernemen.

3 Inhoudsopgave Zaalhockey, een korte introductie...4 Het spel...4 Het veld...4 Spelregels...5 Technische / individuele vaardigheden...7 Laag zitten...7 Niet stilstaan met de bal...7 Iedereen is zowel aanvaller als verdediger...7 Zorg dat je in balbezit altijd iemand hebt die diep staat...7 Pass en stop een bal met de steel van je stik, niet de krul...7 Gebruik zo min mogelijk je backhand...7 Naar voren verdedigen...7 Individuele vaardigheden voor een keeper...7 De basistactieken bij zaalhockey Het systeem (huisje) Het systeem (dobbelsteen 5) Verdedigen Meer uitgebreide voorbeelden van zone verdediging Druk zetten op de opbouw van de tegenpartij Verdedigen bij balbezit van de tegenstander...13 De strafcorner in de zaal...17 Corner aanvallen...17 Corner verdedigend...18 Wat wordt er verwacht van een zaalhockey keeper? Kom uit je doel Hou de bal laag Gebruik je handen Ga op de speler met bal af Uitlopen bij de strafcorner...19

4 Zaalhockey, een korte introductie Zaalhockey is een variant op het hockeyspel dat we normaal op (kunst)gras spelen, maar let op: het is zeker geen veldhockey in de zaal. Het is een indoorsport en wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gespeeld in een zaal/sporthal. In Nederland wordt zaalhockey met name beoefend in de wintermaanden december, januari en februari als invulling van de winterstop van het veldhockey. Een van de belangrijkste kenmerken van zaalhockey is de hoge snelheid waarmee het spel gespeeld wordt. Het spel Zaalhockey vertoont veel verschillen ten opzichte van het veldhockey. Zo is het veld kleiner, zijn de teams kleiner, ligt er een balk op de zijlijn waar je tegen mag spelen, gebruik je andere sticks en zijn er tal van verschillen in de spelregels. Het veld Het zaalhockeyveld ziet er als volgt uit: meter meter Omdat niet iedere sporthal dezelfde afmetingen heeft zijn er onder en bovengrenzen opgesteld voor de afmetingen van een zaalhockeyveld. Zo is het veld 36 tot 44 meter lang en 18 tot 22 meter breed. Op de zijlijn ligt een balk waar de bal tegenaan gespeeld mag worden. Naast het veld is het volgende aanwezig: Teambank; ieder team heeft een bank ter beschikking waar de coach en wisselspelers plaatsnemen. Volgens de officiële regels moet de coach zelfs altijd binnen 1,5 meter van deze bank blijven. Wedstrijdtafel; bij de meeste zaalhockeywedstrijden is er een wedstrijdtafel beschikbaar. Hier wordt de tijd en de stand bijgehouden. Strafbank; de strafbank is voor spelers die een tijdstraf hebben gekregen.

5 Spelregels Voordat we starten met de trainingen zetten we kort even de belangrijkste verschillen tussen veld- en zaalhockey op een rijtje. Veldhockey Zaalhockey 1. Spelen van de bal Slaan, hoge en lage push, scoop toegestaan Alleen pushen is toegestaan, stick vlak bij bal aan de grond, duwbeweging met stick, geen schuifslag bal mag van de grond, mits niet gevaarlijk bal moet langs de grond worden verplaatst, behalve bij een push op doel. Bij het stoppen mag de bal niet (max. 10 cm.) opspringen. Het liften over de stick van de tegenstander is dus ook niet toegestaan. 2. Teams, wissels team heeft max. 16 spelers team heeft max. 12 spelers Met minimaal 8 beginnen, max. 11 in veld Met minimaal 4 beginnen, max. 6 in het veld niet staken bij minder dan 8 in team niet staken bij minder dan 4 in team foutief wisselen: aanvoerder aanspreken bewust foutieve wissel: strafcorner 3. Tijdwaarneming, bijhouden stand Scheidsrechter 4. Wat mag niet Liggend spelen is toegestaan 5. Bal buiten het speelveld bal via verdediger onopzettelijk vanaf het gehele speelveld over de achterlijn: lange corner bal via verdediger opzettelijk vanaf het gehele speelveld over de achterlijn: strafcorner bal over zijlijn: inslaan bal via een aanvaller over achterlijn: uitslaan recht tegenover plaats waar bal over de achterlijn ging, max. 15 m. Zaalleiding veldspeler mag niet liggend spelen en niet op hand, knie of arm steunen. Alleen stickhand mag op de grond rusten (handschoen). Keeper mag alleen liggend spelen in de eigen cirkel. het is, op straffe van direct geel, ten strengste verboden de bal rechtstreeks richting lichaam of stick van een speler te pushen. bal met stick tegen balk klemmen mag niet. bal via verdediger onopzettelijk vanaf het gehele speelveld over de achterlijn: uitpush verdediging bal via verdediger opzettelijk vanaf het gehele speelveld over de achterlijn: strafcorner bal over zijbalk: inpush 1 m van zijbalk (als de bal binnen de cirkel over zijbalk: inpush op 1 meter afstand vanaf het snijpunt cirkelzijbalk) bal via een aanvaller over de achterlijn: uitpush recht tegenover plaats waar bal over achterlijn ging, max. 9 m.

6 Veldhockey 6. Afstand bij spelhervatting afstand tegenstander min. 5 m. bal 1 m. verplaatst voordat medespeler deze mag aanraken aanvallende vrije slag binnen 5 m. van de cirkel: aanvallers én verdedigers op min. 5 m. strafverzwaring: vrije slag max. 10 m. naar voren vrije slag in de eigen cirkel: overal in de cirkel of op max.15 m. van achterlijn recht tegenover plaats overtreding; tegenstanders op 5m 7. Strafcorner max. vijf spelers (incl. keeper) achter de doel- /achterlijn op min. 5 m van de aangever; andere medespelers achter de middenlijn, keeper niet verplicht in doel slag mag alleen tot plankhoogte, push mag hoog, mits niet gevaarlijk strafcornerregels vervallen wanneer bal meer dan 5m. buiten cirkel komt Zaalhockey afstand tegenstander min. 3 m. bal 10 cm. verplaatst voordat medespeler deze mag aanraken aanvallende vrije push binnen 3 m. van de cirkel: aanvallers én verdedigers op min. 3 m. strafverzwaring: vrije push max. 5 m. naar voren vrije push in de eigen cirkel: overal in de cirkel of op max.9 m. van achterlijn recht tegenover plaats overtreding; tegenstanders op 3 m. keeper verplicht in doel; andere verdedigers achter achterlijn, aan andere zijde doel dan waarvan strafcorner wordt aangegeven slag mag niet, push mag hoog, mits niet gevaarlijk strafcornerregels vervallen wanneer bal meer dan 3m. buiten cirkel komt 8. Persoonlijke straffen 1. vermaning 1. vermaning 2. groen 2. groen 3. geel (verbaal 5 min.; fysiek 10 min.) speler op teambank 3. geel (verbaal 2 min.; fysiek 5 min.) speler op strafbank bij zaalleiding 4. rood (resterende speeltijd weg uit directe 4. rood (resterende speeltijd weg uit hal) omgeving van speelveld terugkeer na gele kaart: scheidsrechter geeft aan 9. Straftoepassing opzettelijke overtreding verdediger binnen 23m gebied en buiten cirkel: strafcorner terugkeer na gele kaart: tijdwaarnemer geeft aan opzettelijke overtreding verdediger hele eigen helft en buiten cirkel: strafcorner Regel wijzigingen seizoen Net als bij het veldhockey mag je in de zaal voortaan gebruik maken van de self-pass. Voor een compleet overzicht van de regels en regelwijzigingen verwijzen wij je graag naar de website van de KNHB ( ).

7 Technische / individuele vaardigheden Van oudsher spelen we in Nederland zaalhockey door gebruik te maken van veel creativiteit en techniek. Hoewel er de afgelopen jaren een omslag is gekomen naar meer tactisch en ook verdedigend spelen, blijft techniek een belangrijk aspect bij het zaalhockey. Zaalhockey kan dan ook beschouwd worden als een uitstekende training voor het veldhockey. Laag zitten Een bal mag in de zaal niet hoog, zelfs het liften over de stick mag niet, dus door laag te zitten verklein je de kans dat de tegenstander je weet te passeren enorm. Niet stilstaan met de bal Wanneer je stil staat kan de tegenstander dichterbij komen. Hoe dichterbij de tegenstander staat, hoe moeilijker het is om hem of haar voorbij te spelen. Iedereen is zowel aanvaller als verdediger Je speelt in de zaal wat betreft de veldspelers 5 tegen 5. Wanneer één speler niet goed meedoet heb je meteen een ondertal situatie. De keerzijde is dat wanneer er iemand van de tegenstander niet meedoet, of je iemand voorbij speelt je altijd een overtal hebt. Zorg dat je in balbezit altijd iemand hebt die diep staat Doordat er balken liggen i.p.v. zijlijnen, kan je in veel situaties de bal in één pass helemaal naar de cirkel van de tegenstander pushen. Zorg er daarom voor dat er altijd iemand genoeg diepte heeft. Pass en stop een bal met de steel van je stik, niet de krul Een zaalstick is erg dun, daardoor kan je minder hard pushen en minder gemakkelijk stoppen dan op het veld. Wanneer je met je steel pusht i.p.v. je krul, gaan ballen harder en vlakker. Daarnaast kan je de ballen veel makkelijker stoppen en zullen ze minder snel van je stick afkaatsen. Gebruik zo min mogelijk je backhand Het is in de zaal erg moeilijk om je backhand te passen en nog moeilijker om een bal te stoppen. Probeer in de zaal zoveel mogelijk met je forehand te doen, je bent hiermee sterker in duels en passing. Naar voren verdedigen In de zaal moet je altijd naar voren stappen als verdediger. Hoe dichter je bij de tegenstander met bal staat, hoe moeilijker het is om langs jou te komen. Wanneer je achteruit stapt kunnen ze de balk gebruiken om je voorbij te spelen. Individuele vaardigheden voor een keeper Voor keepers gelden een tal van afwijkende vaardigheden t.o.v. het veldhockey. Achter in dit handboek hebben we dan ook een overzicht geplaatst met de meest belangrijke vaardigheden. Wij adviseren dan ook om dit schema te overhandigen aan je zaalhockey keeper/keepster.

8 De basistactieken bij zaalhockey Bij het zaalhockey zijn vele tactieken mogelijk. De belangrijkste tactieken/spelsystemen die in de meeste teams worden gehanteerd zijn het en het2-1-2 systeem, we leggen ze hier kort uit. Het is belangrijk om deze spelsystemen te (her)kennen, al is het alleen maar om in te kunnen spelen op deze tactiek van je tegenstander. We gaan daarom niet alleen in op de tactieken bij balbezit, maar ook hoe je bepaalde opstellingen moet verdedigen. Bij zaalhockey verdedigen we namelijk in zones i.p.v. op de man en is er een verschil in het verdedigende systeem en het aanvallende systeem. 1. Het systeem (huisje) Bij het huisje hanteren we een opstelling. Je hebt dus een Linksachter (LA), Rechtsachter (RA), Linksmidden (LM), Rechtsmidden (RM), en een Spits (S). Dit spelsysteem is goed bruikbaar wanneer je een sterk aanvallende ploeg tegenover je hebt staan. Beide flanken worden goed verdedigd door de LA-LM en RA-RM. Belangrijke taken voor de LM en RM op het moment van verdedigen zijn: het dichtzetten van de balk en het dichtzetten van de diagonale pass. Oftewel wanneer de bal zich aan de linkerkant bevindt (voor de tegenstander rechts), dan zet de LM de balk dicht en RM de diagonale pass. Aanvallend maken we bij dit spelsysteem vaak gebruik van de platte driehoek voorin. 2. Het systeem (dobbelsteen 5) Bij de dobbelsteen hanteren we een opstelling. Je hebt dus een Linksachter (LA), Rechtsachter (RA), Mid-midden (MM), Rechtsvoor (RV) en een Linksvoor (LV). Dit spelsysteem is waarschijnlijk het meest gebruikte systeem bij het zaalhockey. In de meeste patronen bij het zaalhockey wordt de aanval gezocht over de flanken. Je zal dan ook merken dat de verdedigers van de tegenstander zich vaak breed bevinden om de links- en rechtsvoor te dekken. Het voordeel van dit systeem is dat je gebruik kunt maken van de mid-midden om de tegenstander te verassen, vaak is er namelijk geen verdediger die de opkomende mid-midden oppakt. Variatie: Vanuit de dobbelsteen 5 kun je makkelijk omschakelen naar een omgekeerd huisje. Hierbij speel je dus een soort van 3-2 systeem. De centrumverdediger legt een sterk accent op het verdedigend deel van het team. Dit systeem kan leiden tot een sterke nadruk op aanvallen over rechts, via de rechterverdediger, wanneer de twee spitsen nadrukkelijk naar links bewegen.

9 3. Verdedigen Omdat we bij het zaalhockey in zones verdedigen kunnen we grotendeels bepaalde standaarden aanhouden bij het verdedigen. Zo zetten de 3 voorhoede spelers de as van het veld dicht en de 2 vleugelverdedigers zetten de balk dicht aan de kant waar de bal zich bevindt. Deze vleugelverdedigers geven elkaar rugdekking, zoals terug te zien is op de komende afbeeldingen. In afbeelding 1 zie je hoe de verdediging zich opstelt wanneer de aanvallende partij (de partij in balbezit) in een dobbelsteen 5 staat opgesteld. De pylonen staan voor de aanvallende partij en de v tjes staan voor de verdedigende partij. Met de gele cirkel om de verdediger duiden we zijn/haar (stick)bereik aan. Afbeelding 1: Basis zone verdediging Zoals je in de afbeelding kunt zien is de bal op dit moment bij de linksachter van de opbouwende partij. De 3 voorhoede spelers zetten in dit geval de as dicht waarna ze eventueel kunnen uitstappen op de links- of rechtsachter van de tegenpartij. De vleugelverdedigers pakken de bal langs de balk en geven elkaar rugdekking. De middenvelder en de balkant spits sluiten bij wanneer de bal aan de balk wordt ingespeeld. Het spreekt voor zich dat de gehele verdedigende opstelling zich spiegelt wanneer de bal verplaatst van de links achter naar de rechtsachter. Dit is in afbeelding 1 ook aangegeven voor de 2 vleugelverdedigers d.m.v. pijlen.

10 4. Meer uitgebreide voorbeelden van zone verdediging Let op: dit zijn over het algemeen de posities die je zou moeten innemen bij de verschillende spelsituaties. Hier is echter weinig ruimte voor individuele fouten, waardoor het risico hoog is voor zaalhockeyteams op een wat lager niveau. 4.1 Druk zetten op de opbouw van de tegenpartij Afbeelding 2: Druk zetten tegen een opbouw van 2 (1) Afbeelding 3: Druk zetten tegen een opbouw van 2 (2)

11 Afbeelding 4: Druk zetten tegen een opbouw van 2 (3) Afbeelding 5: Druk zetten tegen een opbouw van 3 (1)

12 Afbeelding 6: Druk zetten tegen een opbouw van 3 (2) Afbeelding 7: Druk zetten tegen een opbouw van 3 (3)

13 Afbeelding 8: Druk zetten tegen een opbouw van 3 (4) 4.2 Verdedigen bij balbezit van de tegenstander Afbeelding 9: Verdedigen tegen een opbouw van 2 (1)

14 Afbeelding 10: Verdedigen tegen een opbouw van 2 (2) Afbeelding 11: Verdedigen tegen een opbouw van 3 (1)

15 Afbeelding 12: Verdedigen tegen een opbouw van 3 (2) Afbeelding 13: Verdedigen tegen een opbouw van 3 (3)

16 Afbeelding 14: Verdedigen tegen een opbouw van 3 (4) Bezoek onze website voor meer trainingsmateriaal!

17 De strafcorner in de zaal Corner aanvallen Een aanvallende strafcorner kan op tal van verschillende manieren worden uitgevoerd. We gaan dan ook niet in op alle mogelijke varianten, maar we laten je enkele voorbeelden zien zodat we kunnen uitleggen waar je op moet letten. B Afbeelding 17: Strafcorner kort - direct Afbeelding 16: Strafcorner terug op aangever Bij de strafcorner komt de keeper vaak ver uit zijn/haar goal (hierover later meer). Als aanvallende partij moet je hier dan ook rekening mee houden en er eventueel gebruik van maken. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de uitlopers, omdat de cirkel kleiner is dan bij het veldhockey zijn deze sneller op de kopcirkel. Je kunt de bal direct op goal schieten (afb. 16), dit is vooral van belang als de keeper blijft staan. Maar je kunt ook om de uitlopende keeper heen spelen zoals we bij afbeelding 15 en 17 doen. Afbeelding 15: Strafcorner variant 3

18 Corner verdedigend Bij de verdedigende corner is het van belang dat de keeper uit zijn/haar goal komt en zo de goal kleiner maakt. Het is namelijk vrij eenvoudig voor een aanvaller om bij het zaalhockey de bal hard (en hoog) te plaatsen. Doordat je uitkomt verklein je de goal en vergroot je de kans om de bal tegen te houden. Bij de corner verdedigend loopt één verdediger met de keeper mee naar de kopcirkel, de andere blijft iets links van de strafbalstip. Daarnaast loopt één uitloper achter de keeper door om de aangever de verdedigen. In het algemeen zijn er 2 opties: 1. Je komt ver uit je goal. Je loopt in dit geval uit naar de kopcirkel waar de bal gestopt wordt door de tegenstander. De uitlopers voorkomen dat de keeper uitgespeeld wordt. 2. Je loopt als keeper half uit. Hiermee geef je de schijn dat je helemaal uitloopt (waardoor de tegenstander vaak een variant probeert). Op deze manier maak je toch je goal een stuk kleiner maar hou je ook de mogelijkheid om een variant te stoppen. Afbeelding 18: Keeper komt volledig uit Afbeelding 19: Keeper komt half uit (schijn) Let op: Met ingang van het seizoen mogen verdedigers ook achter de middellijn plaatsnemen! Het is dus, zeker bij zwak uitgevoerde strafcorners, aantrekkelijk om de 5 e loper achter de middellijn op te stellen, zodat je snel een counter kan opstarten.

19 Wat wordt er verwacht van een zaalhockey keeper? 1. Kom uit je doel Wanneer je in de goal blijft staan maak je het de tegenstander wel erg makkelijk om te scoren. Kom daarom uit je goal en maak zo je goal klein. Jij hebt als voordeel t.o.v. de veldspelers dat jij je hele lichaam mag gebruiken en dat je liggend mag spelen (in de cirkel). Ren daarom af op de speler met de bal. Omdat de cirkel een stuk kleiner is dan bij veldhockey ben je er zo. 2. Hou de bal laag Bij zaalhockey mag je een hoge bal alleen stoppen en daarna over de grond wegwerken. Omdat je langer moet wachten (je kunt een hoge bal niet in één keer wegwerken zoals op het veld) is het van belang dat jij als keeper tussen de bal en de goal plaatsneemt. Als de bal onder controle is werk je deze over de grond weg. 3. Gebruik je handen Je handen gebruik je niet alleen om een hoge bal te stoppen. Je kunt ze ook gebruiken om een bal, over de grond, weg te slaan. 4. Ga op de speler met bal af Wanneer meerdere aanvallers uitbreken en op jouw af komen dan is de man met de bal voor jou. Wanneer je dit goed afspreekt weten ook jouw verdedigers dat ze op de man zonder bal af moeten gaan, zodat er geen pass gegeven kan worden. 5. Uitlopen bij de strafcorner Bij de strafcorner loop jij uit op de man die de bal gaat schieten. Alleen een schot op goal mag hoog dus een eventuele pass naar zijn/haar medespelers kan onderschept worden door jouw uitlopers.

Arbitrage zaalhockey Seizoen 2015/2016

Arbitrage zaalhockey Seizoen 2015/2016 Arbitrage zaalhockey Seizoen 2015/2016 Bal spelen: mag hoog pushen, scoop, (onopzettelijk) hoog slaan mits niet gevaarlijk Afmetingen: cirkel 14,63 m, strafbalstip op 6,40 m; zijlijnen Bal spelen: alleen

Nadere informatie

Opfrissen Zaalregels 2015-2016

Opfrissen Zaalregels 2015-2016 Opfrissen Zaalregels 2015-2016 Zaal (verschil met veld) Nieuwe (2015) regelwijzigingen Ook bij senioren wedstrijden weer, zoals vroeger, max. 6 spelers in het veld. Volledig aangeklede keeper mag onbeperkt

Nadere informatie

Verschillen veldhockey - zaalhockey. Alain Paumen

Verschillen veldhockey - zaalhockey. Alain Paumen Verschillen veldhockey - zaalhockey 2012-2013 Alain Paumen Spelen van de bal Slaan, hoge en lage push, scoop Bal mag van de grond, tenzij gevaarlijk Alleen push toegestaan: Stick vlak bij de bal aan de

Nadere informatie

Zoek de verschillen!

Zoek de verschillen! Briefing Zaalhockey 2011-2012 Scheidsrechters & Coaches Zoek de verschillen! 28 November 2011 Paulo Sacramento AGENDA Algemeen Spelen van de bal Speelveld en doelen Teams en Wissels Tijdwaarneming Bal

Nadere informatie

HC GEMERT BIJDEHANDJE BEGELEIDING ZAALHOCKEY

HC GEMERT BIJDEHANDJE BEGELEIDING ZAALHOCKEY HC GEMERT BIJDEHANDJE BEGELEIDING ZAALHOCKEY 2016 2017 1 Wat maakt zaalhockey bijzonder? Waar liggen de accenten ten opzichte van hockey op het veld? Waaraan geef je in de begeleiding extra aandacht? Hieronder

Nadere informatie

V Zaalhockey. Inleiding

V Zaalhockey. Inleiding V Zaalhockey Inleiding Zaalhockey is een speciale vorm van hockey, geschikt om in een zaal of een hal (overdekt, harde vloer) te spelen. Het wordt in een aantal Eurapese landen gespeeld, maar ook in die

Nadere informatie

Nieuwe regel in seizoen

Nieuwe regel in seizoen Nieuwe regel in seizoen 2016 2017 Als een verdediger de bal onopzettelijk heeft gespeeld of de bal is afgekaatst van de doelverdediger, wordt het spel hervat met een lange corner, genomen op de middenlijn

Nadere informatie

Welkom. Coachavond Zaalhockey 24 november 2016 MHC Forescate

Welkom. Coachavond Zaalhockey 24 november 2016 MHC Forescate Welkom Coachavond Zaalhockey 24 november 2016 MHC Forescate Programma 1. Uitgifte materialen door de materiaalcommissie 2. Algemene informatie over zaalhockey door Ad de Gruiter 3. Speelsystemen en basis

Nadere informatie

ZAALHOCKEY MHC GOIRLE Instructieavond 1 zaalhockey seizoen Zaalhockeycommissie

ZAALHOCKEY MHC GOIRLE Instructieavond 1 zaalhockey seizoen Zaalhockeycommissie ZAALHOCKEY MHC GOIRLE 23-11-2016 Instructieavond 1 zaalhockey seizoen 2016-2017 Zaalhockeycommissie Agenda 1. Inleiding 2. Zelf te regelen door teams / Nieuwe competitievorm 3. Zaalhockey in beeld (met

Nadere informatie

HC GEMERT BIJDEHANDJE BEGELEIDING ZAALHOCKEY

HC GEMERT BIJDEHANDJE BEGELEIDING ZAALHOCKEY HC GEMERT BIJDEHANDJE BEGELEIDING ZAALHOCKEY 2015 2016 1 Wat maakt zaalhockey bijzonder? Waar liggen de accenten ten opzichte van hockey op het veld? Waaraan geef je in de begeleiding extra aandacht? Hieronder

Nadere informatie

SCHC. Zaalhockey seizoen Hockeylijn 6-tallen/m A 9 november 2017

SCHC. Zaalhockey seizoen Hockeylijn 6-tallen/m A 9 november 2017 SCHC Zaalhockey seizoen 2017-2018 Hockeylijn 6-tallen/m A 9 november 2017 Hockeytactisch NBBZ (NietBalbezit) Dobbelsteen (2mans) 6 tal + 8 tal + D Huis (3 mans) B/A Eigen helft B/A Strafcorner technieken

Nadere informatie

Zaal: hoe was het ook al weer?

Zaal: hoe was het ook al weer? ZAALHockey 2016 Zaal: hoe was het ook al weer? Hoog in normaal spel: niemand in de buurt: maximaal 10 cm pass boven 10 cm = fout als de tegenstander er last van heeft = fout Bal slaan mag niet; alleen

Nadere informatie

Opleiding tot clubscheidsrechter

Opleiding tot clubscheidsrechter Opleiding tot clubscheidsrechter Voorbereiding examen 1 oktober 2013 Instructie avonden Twee avonden: 18 en 23 september (2e avond Mozaiek), 19:30-21uur Opzet van de instructie avonden Eerste avond: 1.

Nadere informatie

Zaalbriefing Spelregels 2017

Zaalbriefing Spelregels 2017 Zaalbriefing Spelregels 2017 Verschillen zaal- en veldhockey Veld: Slaan 5 meter Liggend spelen Bal mag van de grond Middenlijn en 23-lijn Zaal: Pushen 3 meter Bal mag max 10 cm boven de grond In het blok

Nadere informatie

Briefing clubscheidsrechters zaalhockey pag 1-4 Spelregelswijziging zaal pag 5

Briefing clubscheidsrechters zaalhockey pag 1-4 Spelregelswijziging zaal pag 5 Briefing clubscheidsrechters zaalhockey 2015-16 pag 1-4 Spelregelswijziging zaal 2015-16 pag 5 BRIEFING CLUBSCHEIDSRECHTERS ZAALHOCKEY SEIZOEN 2015-2016 In deze briefing behandelen we een aantal belangrijke

Nadere informatie

Spelregels zaalhockey sept 2016

Spelregels zaalhockey sept 2016 Spelregels zaalhockey 2016-2017 sept 2016 Nieuw (sept 2016) is: In de zaal wordt de lange corner ingevoerd. Deze spelhervatting wordt genomen op de middenlijn, recht tegenover de plaats waar de bal over

Nadere informatie

Proefexamen 1. Spelregels VELDHOCKEY. 1. Moet een team een aanvoerder hebben? A. Als er een coach is hoeft er geen aanvoerder te zijn B. Ja C.

Proefexamen 1. Spelregels VELDHOCKEY. 1. Moet een team een aanvoerder hebben? A. Als er een coach is hoeft er geen aanvoerder te zijn B. Ja C. Proefexamen 1 Spelregels VELDHOCKEY 1. Moet een team een aanvoerder hebben? A. Als er een coach is hoeft er geen aanvoerder te zijn B. Ja C. Nee 2. Waar moet de kleur van het shirt van de keeper van afwijken?

Nadere informatie

Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams

Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams De veranderingen zijn GEEL gemarkeerd. Hoe ziet het speelveld eruit?.. Veldmarkeringen in de vorm van hoekvlaggen

Nadere informatie

ZAALHOCKEYREGELS

ZAALHOCKEYREGELS Binnenkort gaat het zaalhockeyseizoen weer van start. Ter voorbereiding hierop hebben we als Arbitrage Commissie Shinty de belangrijkste spelregels in deze folder voor je op een rij gezet. Alvast veel

Nadere informatie

Planning zaalhockey MHCV winter

Planning zaalhockey MHCV winter Planning zaalhockey MHCV winter 2012-2013. Alle trainingen in sporthal de Weert (Landweert). Trainer zondag 9 dec. 12.00-13.30 MA1 Marcel Creemers 13.30-15.00 MC1 n.n.b. 15.00-16.30 MA2 Eric de Wit 16.30-18.00

Nadere informatie

Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert

Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert Ik Fluit voor mijn plezier!! Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert 10 november Inleiding: Ook zaalhockeywedstrijden moeten nu eenmaal gefloten worden: Zonder scheidsrechter, geen wedstrijd!

Nadere informatie

Stick In de zaal is een zaalhockeystick vereist. Dit is een stick die dunner (en lichter) is, dunnere krul.

Stick In de zaal is een zaalhockeystick vereist. Dit is een stick die dunner (en lichter) is, dunnere krul. Inleiding Wat leuk dat het team gaat zaalhockeyen. Naast het feit dat het een leuk en snel spelletje is, is de ervaring dat de kinderen veel leren van het zaalhockey en dit ook meenemen naar buiten. Misschien

Nadere informatie

Lengte = 36-44m; Breedte = 18-22m Doel = 2m hoog; 3m breed Doelpalen = 8x8 cm; doellijn = max. 8 cm Zijbalken (10 x 10 cm, naar veld afgeschuind)

Lengte = 36-44m; Breedte = 18-22m Doel = 2m hoog; 3m breed Doelpalen = 8x8 cm; doellijn = max. 8 cm Zijbalken (10 x 10 cm, naar veld afgeschuind) 8. Belangrijkste bepalingen, verschillen veld- en zaalhockey Algemeen Hieronder een overzicht van alle denkbare verschillen tussen veld- en zaalhockey. In de tekst wordt over het algemeen uitgegaan van

Nadere informatie

15m. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

15m. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

ZAALHOCKEY 2010-2011. Boxtel, 8 december 2011

ZAALHOCKEY 2010-2011. Boxtel, 8 december 2011 Boxtel, 8 december 2011 Zaalhockey Uitrusting Het hockeyveld Teamsamenstelling Wedstrijd Buiten het veld Spelregels Spelen van de bal Spelhervattingen Door het blok spelen Ruw en gevaarlijk spel Keeper

Nadere informatie

zaalhockey spelregelboekje 2017

zaalhockey spelregelboekje 2017 zaalhockey spelregelboekje 2017 Voorwoord Dit seizoen verscheen voor het eerst het SCHC Spelregelboekje. Deze content hebben we nu speciaal voor onze Laren leden nu ook beschikbaar gesteld, In het spelregelboekje

Nadere informatie

Zaalhockey tactiek, een beknopt overzicht

Zaalhockey tactiek, een beknopt overzicht Zaalhockey tactiek, een beknopt overzicht - Inleiding - Posities in het veld - Spelsystemen - Pressie - Uitverdedigen - Aanvallen - Strafcorner - Vrije ballen - Overig - Schematisch Inleiding Zaalhockey

Nadere informatie

Zaalregels 2015/2016. opfrissen of eerste keer

Zaalregels 2015/2016. opfrissen of eerste keer Zaalregels 2015/2016 opfrissen of eerste keer Inhoud Verschillen Basis regels Houding en positie bronnen www.knhb.nl >>arbitrage>>spelregels en briefings>>spelreglement zaalhockey Verschillen verschillen

Nadere informatie

Briefing Zaalhockey

Briefing Zaalhockey 2015-2016 1 Gespreksonderwerpen Regelwijzigingen Spelhervattingen Flow of the game Gebruik van lichaam en stick Spelen van de bal 2 Gespreksonderwerpen Keeper Strafcorner Persoonlijke straffen Als team

Nadere informatie

Fluiten in de zaal. seizoen

Fluiten in de zaal. seizoen Fluiten in de zaal seizoen 2015-2016 Nieuwe regels iedereen een bitje in geen bitjespolitie junioren en senioren 6 spelers vrije push altijd op plaats overtreding niet meer insluiten langs balk bij achterlijn

Nadere informatie

Zaalhockey-bijeenkomst. Oss 2012

Zaalhockey-bijeenkomst. Oss 2012 Zaalhockey-bijeenkomst Oss 2012 Dynamic Hockey Indoor - Tactiek Voorstellen Inleiding Tactische spelsystemen Balbezit (BB) en Niet-Balbezit (NBB) Strafcorner aanvallend / verdedigend Rondvraag Demotraining

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen. De achterlijn en middenlijn

Nadere informatie

Zaalhockey Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+

Zaalhockey Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+ Zaalhockey 2016-2017 Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+ Verschillen zaal- en veldhockey Slaan pushen 5 meter 3 meter Liggend spelen Bal van de grond In het blok spelen Nieuw dit zaalseizoen

Nadere informatie

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels drietal hockey Hoe ziet een speelveld er uit? 5m 5m 2m 5m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Nadere informatie

Presentatie Zaalhockey 2015-2016

Presentatie Zaalhockey 2015-2016 Presentatie Zaalhockey 2015-2016 Zaalhockey 2015 2016 Presentatie door Ewout Schröder Programma - Hockey Academy - Zaalhockey Het spel in balbezit + omschakelen - Zaalhockey Het spel in niet-balbezit +

Nadere informatie

Spelregels zaalhockey 2009-2010

Spelregels zaalhockey 2009-2010 Spelregels zaalhockey 2009-2010 19 nov 2009, www.knhb.nl WIJZIGING OP NIEUWE ZAALHOCKEYREGELS 2009-2010 (versie 19/11/2009) De commissie spelregels heeft in tweede instantie de voorgestelde aanpassingen

Nadere informatie

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen Spelregels 8:8 Rijswijksche Hockey Club Seizoen 2014 2015 Versie 29-8-2014 Het speelveld Alleen pionen indien geen cirkel zichtbaar Wedstrijd Wedstrijd duur 2 * 30 minuten met 5 min pauze Coach kan een

Nadere informatie

ZAALHOCKEY basisinformatie

ZAALHOCKEY basisinformatie ZAALHOCKEY basisinformatie R.M.H.C. de Pelikaan Door: Melanie Mathijssen Inhoud Algemeen Veld Wat is anders Teams Materiaal Zaalcompetitie Wedstrijden Trainingen Spelregels Algemeen Zaalhockey is een erg

Nadere informatie

JEUGD ZAALHOCKEY ATHENA Informatieavond 8 november

JEUGD ZAALHOCKEY ATHENA Informatieavond 8 november JEUGD ZAALHOCKEY ATHENA 2017-2018 Informatieavond 8 november Regels trainingen Grote handschoen Zaalstick/schoenen verplicht Bitje verplicht 15 min voor aanvang aanwezig Let op of je balken moet leggen

Nadere informatie

Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen

Nadere informatie

zaalhockey. https://youtu.be/eu-z0qjh5ks. Presentatie Zaalhockey , E jeugd (EM) 1

zaalhockey. https://youtu.be/eu-z0qjh5ks. Presentatie Zaalhockey , E jeugd (EM) 1 zaalhockey https://youtu.be/eu-z0qjh5ks (EM) 1 Onderwerpen: 1. techniek 2. tactiek 3. strafcorner 4. wisselen Als coach kun je je spelers wijzen op: 1. Basistechniek pushen 2. Basistechniek aannemen a)

Nadere informatie

Spelregels : Zestal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels : Zestal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Spelregels : Zestal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Hoe ziet het speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm

Nadere informatie

ZAALHOCKEY

ZAALHOCKEY ZAALHOCKEY 2016-2017 NIEUWE REGELS LANGE CORNER Onopzettelijk via een verdediger over de achterlijn Van de keeper afgekaatst Nemen op de middenlijn, recht tegenover de plek waar de bal over de achterlijn

Nadere informatie

Spelregels Jongste Jeugd. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

Spelregels Jongste Jeugd. Rijswijksche Hockey Club Seizoen Spelregels Jongste Jeugd Rijswijksche Hockey Club Seizoen 2016 2017 Versie 8-9-2016 Spel begeleiding F & 1e jaars E Begeleiding door 2 ouders (elk team 1) Nadruk ligt op begeleiden 2e jaars E Beide teams

Nadere informatie

9. Aanvulling Arbitrage Zaalhockey Seizoen

9. Aanvulling Arbitrage Zaalhockey Seizoen 9. Aanvulling Arbitrage Zaalhockey Seizoen 2015-2016 Dit seizoen zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd in de spelregels van het zaalhockey. Een aantal daarvan zijn in hoofdstuk 8 al vermeld, maar worden

Nadere informatie

Spelregels elftallen. Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders

Spelregels elftallen. Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders Spelregels elftallen Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders Speelveld De wedstrijd duurt 2 x 35 min, met 5 min rust Uitleg speelveld De cirkellijn behoort tot

Nadere informatie

Zaalhockey Voor clubscheidsrechters en CS+

Zaalhockey Voor clubscheidsrechters en CS+ Zaalhockey 2015-2016 Voor clubscheidsrechters en CS+ Verschillen zaal- en veldhockey Slaan pushen 5 meter 3 meter Liggend spelen Bal van de grond In het blok spelen Nieuw dit zaalseizoen Weer terug naar

Nadere informatie

ZAALHOCKEY

ZAALHOCKEY Inleiding Samenvatting belangrijke spelregels. Voor zaalhockey is de vliegende keep al jaren bekend; deze is nu op het veld overgenomen. Omdat het al weer bijna een jaar geleden is dat de laatste zaalhockeywedstrijd

Nadere informatie

Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Hoe ziet het speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm

Nadere informatie

WELKOM BIJ DE HBS ZAALHOCKEYCOACHAVOND

WELKOM BIJ DE HBS ZAALHOCKEYCOACHAVOND 21 november 2017 Jeroen Tuininga en Annemieke van der Mark WELKOM BIJ DE HBS ZAALHOCKEYCOACHAVOND 1 Agenda vanavond Organisatorische zaken Workshops: Systemen niet-balbezit Systemen balbezit Corners 2

Nadere informatie

Spelregels Achttal hockey

Spelregels Achttal hockey Spelregels Achttal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? 15m.. speelrichting 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's

Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's Spelregels drietalhockey: Bij het minihockey heeft de spelbegeleider een 'lerende' taak en ziet deze er op toe dat sportief en veilig gespeeld wordt.

Nadere informatie

Zaalhockey Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+

Zaalhockey Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+ Zaalhockey 2016-2017 Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+ Wat Heb je nodig? 1. Veld met belijning en balken 2. 2 teams (minimaal 4, max 6 bij aanvang) Waarvan 1 (vliegende) keeper 3. Bitje

Nadere informatie

A B C. veld veld veld

A B C. veld veld veld Proefexamen 3 Spelregels VELDHOCKEY 1. Op welke tekening staat het doel juist opgesteld?. Tegen de achterlijn, zie tekening B. Op de achterlijn, zie tekening B C. Voor de achterlijn, zie tekening C B C

Nadere informatie

PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY

PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY 1 Een team heeft geen elftal bij elkaar kunnen krijgen Ze willen met 9 spelers beginnen Is dit toegestaan? A Alleen als de aanvoerder van tegenstanders hiermee akkoord gaat B Ja,

Nadere informatie

BRIEFING BONDSSCHEIDSRECHTERS ZAALHOCKEY SEIZOEN

BRIEFING BONDSSCHEIDSRECHTERS ZAALHOCKEY SEIZOEN BRIEFING BONDSSCHEIDSRECHTERS ZAALHOCKEY SEIZOEN 2013-2014 In deze briefing worden afspraken weergegeven die gelden voor alle bondsscheidsrechters. Deze afspraken zijn niet vrijblijvend en niet bedoeld

Nadere informatie

Workshop Zaalhockey. Informatiebijeenkomst 'Hockeyvisie MOP' Zondag 21 februari 2016

Workshop Zaalhockey. Informatiebijeenkomst 'Hockeyvisie MOP' Zondag 21 februari 2016 Workshop Zaalhockey Informatiebijeenkomst 'Hockeyvisie MOP' Michel Princen, Auke Posthumus en Paul de Ruijter Vught, 22-11-2016 Zondag 21 februari 2016 Workshop Zaalhockey Programma Inleiding Zaalhockeyspecifieke

Nadere informatie

Spelregels zestal hockey

Spelregels zestal hockey Spelregels zestal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Zoals in de tekening weergegeven kunnen

Nadere informatie

Training 1. zaalhockey: overspelen Doel: warming up, oefenen overspelen Aantal spelers: 3- of 4-tallen Nodig: een bal per 3-tal

Training 1. zaalhockey: overspelen Doel: warming up, oefenen overspelen Aantal spelers: 3- of 4-tallen Nodig: een bal per 3-tal Training 1 zaalhockey: overspelen Doel: warming up, oefenen overspelen Aantal spelers: 3- of 4-tallen Nodig: een bal per 3-tal zaalhockey: wennen aan de balk Doel: wennen spelen tegen de balk Aantal spelers:

Nadere informatie

Spelregels drietal hockey

Spelregels drietal hockey Spelregels drietal hockey Hoe ziet een speelveld er uit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De achterlijnen worden gevormd door

Nadere informatie

PRESENTATIE ZAALHOCKEY SEIZOEN 2015-2016

PRESENTATIE ZAALHOCKEY SEIZOEN 2015-2016 PRESENTATIE ZAALHOCKEY SEIZOEN 2015-2016 AGENDA: Inleiding Kleding en uitrusting Wedstrijdformulieren/DWF Spelreglement en regelwijziging Verschillen zaal- en veldhockey Zaalwacht en tijdwaarneming De

Nadere informatie

Zaalhockeyregels Midden Nederland Jongste Jeugd (6- en 8-tallen)

Zaalhockeyregels Midden Nederland Jongste Jeugd (6- en 8-tallen) Zaalhockeyregels Midden Nederland Jongste Jeugd (6- en 8-tallen) I. Algemene bepalingen Competitie E6- en E8-tallen spelen wedstrijden in competitieverband. Deze vinden plaats in sporthallen. De verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Spelbegeleiding Jongste Jeugd. Vrijdag 18 november 2011

Spelbegeleiding Jongste Jeugd. Vrijdag 18 november 2011 Spelbegeleiding Jongste Jeugd Vrijdag 18 november 2011 Programma 1. Spelvoorwaarden Jongste Jeugd 2. Veldindeling opstelling 3. Zestal hockey 4. Achttal hockey Algemeen 5. Tips & Tricks 1. Spelvoorwaarden

Nadere informatie

Amvj. Zaalhockey regels Voor coaches, spelers en clubscheidsrechters. 23 november 2016

Amvj. Zaalhockey regels Voor coaches, spelers en clubscheidsrechters. 23 november 2016 Amvj Zaalhockey regels 2016-2017 Voor coaches, spelers en clubscheidsrechters 23 november 2016 Nieuw dit zaalseizoen Lange corner Bal cirkel in via balk: eerst drie meter afleggen Shootouts Aanvallende

Nadere informatie

ZAALHOCKEY 2017/ 2018 Informatieavond 20 November Introductie

ZAALHOCKEY 2017/ 2018 Informatieavond 20 November Introductie ZAALHOCKEY 2017/ 2018 Informatieavond 20 November 2017 Introductie Agenda PW-site Hockey->Zaalhockey Opzet van de competities (KNHB en TVO Regio) Tips voor de scheidsrechter Zaalleiding Uitrusting spelers

Nadere informatie

Wedstrijdduur De wedstrijdduur wordt bepaald door de zaalhockeycommissie van het district.

Wedstrijdduur De wedstrijdduur wordt bepaald door de zaalhockeycommissie van het district. Zaalhockeyregels Jongste Jeugd (6- en 8-tallen) I. Algemene bepalingen Competitie E6- en E8-tallen spelen wedstrijden in competitieverband. Deze vinden plaats in sporthallen. De verantwoordelijkheid voor

Nadere informatie

1 SPELREGELS 3-TALLEN 5m 5m 5m 2m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m.

1 SPELREGELS 3-TALLEN 5m 5m 5m 2m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m. 1 SPELREGELS 3-TALLEN speelrichting speelrichting. 2 Hoe ziet een speelveld er uit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De achterlijnen worden gevormd door de

Nadere informatie

Teamtactiek. Bouwstenen, die samen een speelplan vormen

Teamtactiek. Bouwstenen, die samen een speelplan vormen Teamtactiek Bouwstenen, die samen een speelplan vormen Programma Een gemeenschappelijk taal spreken Bouwstenen Kant en klaar spelsysteem jeugdelftallen TAAL Plaats op het veld Goal tegenstander HOOG Een

Nadere informatie

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Spelhervattingen : De Verdedigende Strafcorner Versie mei 2005 Bron: KNHB / R.Klein / B.Bams

Spelhervattingen : De Verdedigende Strafcorner Versie mei 2005 Bron: KNHB / R.Klein / B.Bams Spelhervattingen : De Verdedigende Strafcorner Versie mei 2005 Bron: KNHB / R.Klein / B.Bams Het aandacht besteden aan de verdedigende strafcorner en aan het spelen van verdedigende varianten begint veel

Nadere informatie

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander 1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander naar balbezit eigen team. 3 e Periode: Completeren van

Nadere informatie

1. Hoeveel spelers moet een team minimaal in het veld hebben bij het begin van de wedstrijd? A. 8 B. 11 C. 16

1. Hoeveel spelers moet een team minimaal in het veld hebben bij het begin van de wedstrijd? A. 8 B. 11 C. 16 Proefexamen 2 Spelregels VELDHOCKEY 1. Hoeveel spelers moet een team minimaal in het veld hebben bij het begin van de wedstrijd? A. 8 B. 11 C. 16 2. Een team wil een speler wisselen. Wat is juist? A. Dat

Nadere informatie

Fintro: BE TVA/BTW BE Av. Ch. Schallerlaan Bruxelles/Brussel

Fintro: BE TVA/BTW BE Av. Ch. Schallerlaan Bruxelles/Brussel Wijziging spelregels, seizoen 2015 2016 Vier regels zijn veranderd of werden opnieuw ingebracht : 1. Een team bestaat uit maximaal twaalf personen, waarvan ten hoogste zes spelers in het veld en de overige

Nadere informatie

Zaalhockey jeugd-coaches

Zaalhockey jeugd-coaches Zaalhockey jeugd-coaches Forescate December 2010 Bas Seelen Inhoud 1) Nut en fun 2) Organisatie 3) Techniek & tactiek 4) Materiaal 1 Z @ P P s p o r t - Pinoke JD1 NK zaal Maar bovenal!!!!! 2 Nut & Fun

Nadere informatie

Spelregels zestal hockey

Spelregels zestal hockey Spelregels zestal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Zoals in de tekening weergegeven kunnen

Nadere informatie

Doel van de warming-up oefeningen is het trainen van de basistechnieken zoals aannames, passen, lopen met de bal en passeerbewegingen.

Doel van de warming-up oefeningen is het trainen van de basistechnieken zoals aannames, passen, lopen met de bal en passeerbewegingen. Trainingsoefenstof bijeenkomst Starten met training geven in de zaal Warming-up Tekening 1: warming-up vormen met 2-tallen (a) en 4-tallen (b) Doel van de warming-up oefeningen is het trainen van de basistechnieken

Nadere informatie

Oefenblad scheidsrechtersexamen

Oefenblad scheidsrechtersexamen Oefenblad scheidsrechtersexamen Proefexamens oktober 2009 pagina 1 van 39 Oefenblad scheidsrechtersexamen Proefexamens oktober 2009 pagina 2 van 39 PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY 1 Wanneer mag de beginslag worden

Nadere informatie

Spelregels 8 tal hockey (E8-tallen)

Spelregels 8 tal hockey (E8-tallen) Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen. De achterlijn en middenlijn

Nadere informatie

(Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016

(Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016 (Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 3-tallen wordt gespeeld op een achtste veld. Dit veld is 23 meter lang en 23 meter breed. De zijlijn van het 11-talveld doet dienst als achterlijn.

Nadere informatie

ZAALHOCKEY MHC GOIRLE Door: Rein van Iersel Trainer/coach Dames 1 Hocheyplan MHC Goirle

ZAALHOCKEY MHC GOIRLE Door: Rein van Iersel Trainer/coach Dames 1 Hocheyplan MHC Goirle ZAALHOCKEY MHC GOIRLE 26-11-2015 Instructieavondzaalhockeyseizoen 2015-2016 Door: Rein van Iersel Trainer/coach Dames 1 Hocheyplan MHC Goirle Inhoud van de avond Waarom zaalhockey? Zaalhockeyspecifieke

Nadere informatie

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS...

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... Inhoudsopgave HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... 4 OVERTREDINGEN... 4 VRIJE SLAG EN SPELHERVATTING... FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. CIRKEL EN 23M-GEBIED... 6 SCHEIDSRECHTERS...

Nadere informatie

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander.

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. e periode: balbezit e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1 e Periode: Herhalen van taakgericht en teamgericht Training 1: Wat zijn de taken

Nadere informatie

Probeer de regels te interpreteren op een manier die past bij het niveau en aard van de wedstrijd.

Probeer de regels te interpreteren op een manier die past bij het niveau en aard van de wedstrijd. Duiven, 1 december 2016 Betreft: Briefing zaalregels seizoen 2016/2017 Beste coaches, scheidsrechters en zaalleiding Het zaalhockeyseizoen staat weer voor de deur en heeft qua regels enkele verschillen

Nadere informatie

Hockey begeleiding Jongste Jeugd

Hockey begeleiding Jongste Jeugd Hockey begeleiding Jongste Jeugd Agenda Wat is Hockey Spelbegeleiding Spelregels Wat is hockey Algemeen: Hockey is een spel waarbij 2 teams tegen elkaar spelen. Alle spelers hebben een stick. Met die stick

Nadere informatie

Presentatie voor begeleiders

Presentatie voor begeleiders Presentatie voor begeleiders Informatie avond over zaalhockey voor managers en coaches junioren en aanvoerster dames 1. Agenda Taakverdeling binnen zaalcommissie HC Mierlo Waarom zaalhockey? Taken managers

Nadere informatie

Nieuwerkerkse Hockey Club De IJssel. Coach tips Tactische uitgangspunten

Nieuwerkerkse Hockey Club De IJssel. Coach tips Tactische uitgangspunten Tactische uitgangspunten te gebruiken bij trainingspartijen en wedstrijden Hieronder vind je de tactische principes die je bij het coachen kunt gebruiken. Door deze principes ook tijdens de training/afsluitende

Nadere informatie

Handvest voor de zaalscheids november 2013. Zaalhockey volgens de regels PROGRAMMA. I) Inleiding. II) Uitleg. III) Vragenronde. IV) Nazit (drankje?

Handvest voor de zaalscheids november 2013. Zaalhockey volgens de regels PROGRAMMA. I) Inleiding. II) Uitleg. III) Vragenronde. IV) Nazit (drankje? Zaalhockey volgens de regels PROGRAMMA I) Inleiding II) Uitleg III) Vragenronde IV) Nazit (drankje?) VERSCHILLEN VELD VS. ZAAL veld: 23-meterlijnen slaan pushen 5 meter 3 meter liggend spelen in het blok

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste E speler maar toekomstig D speler, Om je alvast een klein beetje te helpen hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen van dit boekje

Nadere informatie

Welkom! Coachavond Zaalhockey november 2016

Welkom! Coachavond Zaalhockey november 2016 Welkom! Coachavond Zaalhockey 2016-2017 21 november 2016 Copyright 2015. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk,

Nadere informatie

Handvest voor de zaalscheids november Zaalhockey volgens de regels PROGRAMMA. 1) Inleiding. 2) Uitleg. 3) Vragenronde. 4) Napraten (aan de bar)

Handvest voor de zaalscheids november Zaalhockey volgens de regels PROGRAMMA. 1) Inleiding. 2) Uitleg. 3) Vragenronde. 4) Napraten (aan de bar) Zaalhockey volgens de regels PROGRAMMA 1) Inleiding 2) Uitleg 3) Vragenronde 4) Napraten (aan de bar) VERSCHILLEN VELD VS. ZAAL veld: 23- meterlijnen slaan à pushen 5 meter à 3 meter liggend spelen in

Nadere informatie

ZAALHOCKEY 2012-2013 COACH INFO ZAALHOCKEY

ZAALHOCKEY 2012-2013 COACH INFO ZAALHOCKEY COACH INFO ZAALHOCKEY Zaalhockeycommissie: Paul Hazenbosch: Wedstrijdsecretariaat Tel: 040-2859684 06-18911033 wszaal@hockey-geldrop.nl Han van Bakel: Wedstrijdsecretariaat Tel: 040-2859242 06-51821007

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste beginnende D speler, Om je alvast een beetje te helpen met de overstap van de E naar de D hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen

Nadere informatie

Spelhervattingen : Uitverdedigen en spelopbouw Versie juni 2006 Bron: KNHB / A. K. Manenschijn / B.Bams

Spelhervattingen : Uitverdedigen en spelopbouw Versie juni 2006 Bron: KNHB / A. K. Manenschijn / B.Bams Spelhervattingen : Uitverdedigen en spelopbouw Versie juni 2006 Bron: KNHB / A. K. Manenschijn / B.Bams Albert Kees Manenschijn is in het verleden actief geweest als trainer coach van Hurley Heren en Dames

Nadere informatie

Positionering op het veld

Positionering op het veld Positionering op het veld Gevaarlijke positionering van de wisselspelers. Bovendien moeilijk te zien wie meedoet en wie niet. Juiste positionering van de coach en de scheidsrechter: ver genoeg van de bal

Nadere informatie

Van Benjamin-hockey tot elftalhockey

Van Benjamin-hockey tot elftalhockey Van Benjamin-hockey tot elftalhockey (volgens het KNHB mini-hockeyplan) September 2007 Bron: http://www.huizerhc.nl/files/3tallen-_elftallen.doc Van Benjamin-hockey tot elftalhockey De KNHB heeft het Mini-Hockey

Nadere informatie

Trainingsprogramma B-junioren

Trainingsprogramma B-junioren Trainingsprogramma B-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

Trainingsprogramma C-junioren

Trainingsprogramma C-junioren Trainingsprogramma C-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS...

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... Inhoudsopgave HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... 4 OVERTREDINGEN... 4 OVERTREDINGEN BINNEN DE CIRKEL... 4 VRIJE SLAG EN UITNEMEN... 5 CIRKEL EN 23M- GEBIED... 6 SCHEIDSRECHTERS...

Nadere informatie

INSTRUCTIES VOOR DE ZAALCOÖRDINATOR

INSTRUCTIES VOOR DE ZAALCOÖRDINATOR INSTRUCTIES VOOR DE ZAALCOÖRDINATOR Een zaalcoördinator coördineert (een deel van) een wedstrijddag. Hij / zij is verantwoordelijk voor een soepel verloop van (een deel van) de dag, waarop wedstrijden

Nadere informatie