Ter nagedachtenis aan de Ho.Re.Ca

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ter nagedachtenis aan de Ho.Re.Ca"

Transcriptie

1 2014 Ter nagedachtenis aan de Ho.Re.Ca

2

3 Deze Powerpoint is samengesteld door getuigenissen van horeca uitbaters. Deze kan je terug vinden op de Facebook pagina van Horecafront. Getuigenissen van werkgevers die de problematiek met de Blackbox niet zien zitten, als de regering géén extra compensatie geeft aan de Horeca. Dit zijn er maar een twaalf tal, maar wij lezen er iedere dag online zoveel.

4 Getuigenis Eigenlijk is het heel simpel en moet je geen rekenkundig wonder zijn om volgende becijfering te maken; Stel je een zaterdagavond voor met een zogenaamd "full house", d.w.z 70 klanten aan gemiddeld 50 per persoon. Dat maakt een omzet van Voorbereidingen in de keuken gaan van start om 15u en de service duurt tot 23u. 3 personen aan 28 bruto per uur (goedkoop!) maakt 672. Voor de zaal hebben we een bezetting van 4 personen die starten om 17u en klaar zijn rond 24u, dezelfde berekening als hierboven komt op een bedrag van 784. De dag erna wordt de zaak gepoetst, dit gedurende 3u, idem boven maakt 54. Een kleine optelsom van het personeel maakt Voor de aankoop van de producten reken ik 964 ex btw, een marge van 3 (niet evident trouwens!). De te betalen btw op dit feest bedraagt ongeveer 450. Ik ga nu eens een kleine tel som maken: =576 En nu moet ik men kosten beginnen betalen... Huur, elektriciteit, afbetaling investeringen, taksen allerhanden, publiciteit, eindeloze lijst...! Kleine kanttekening, ik ben mezelf blijkbaar vergeten! Moraal van het verhaal, dit is onmogelijk... Ik heb nu trouwens een sommetje gemaakt van een zaterdagavond, over weekdagen zal ik maar zwijgen want dan is m'n avond vergalt. Beste groeten redenering Di Rupo, een werkgever.

5 Getuigenis Ik ben 65 run samen met mijn zoon en een 30-tal medewerkers 3 Horecazaken. Onze conclusie wordt duidelijk. Ontslagregeling voorbereiden en stoppen 31/12/2014. Waarom 7/7 werken als hier arbeid en inzet bestraft worden. Onze centjes verzamelen, verkopen wat kan en laat de heren ministers zich zorgen maken hoe ze er een pak werklozen bijnemen en betalen. Met vriendelijke groeten.

6 Getuigenis

7

8 Getuigenis Wij waren 7/7 open, nu 5/7, 5 fulltime minder,1 parttime (nu 7 i.p.v 13), gaan geen tea-room meer doen in winter, niet rendabel meer in toekomst, zal idd veel veranderen, laag geschoolden gaan eerste groep zijn die wegvalt, wegens te duur en intensief om aan te leren, leve di Rupo II, Nederlands model allemaal goed en wel, maar daar 6% btw ipv 21 op dranken,loonlasten 35% minder, inkoop 20% goedkoper... appels met appels vergelijken mr Crombez en mr di Rupo

9 Getuigenis Ik denk dat ik er maar eens mee ga stoppen Kostenplaatje voor de kleine één mans zaak zonder personeel Meewerkende echtgenote met sociaal statuut 300/kwartaal Sociale verzekering 1117,46/kwartaal Verzekering gewaarborgd inkomen 1200/jaar Hospitalisatieverzekering 1200/jaar Afbetaling investering zaak 800/maand Afbetaling huis (ik moet toch ergens wonen) 800/maand Totaal: 27269,84/jaar of 2272,49/ maand Hierbij heb ik geen andere verzekeringen (auto, hospitalisatie van echtgenote en kinderen, ), vaste kosten zoals stroom en gas, schoolgeld van de kinderen, onderhoudskosten van de auto en voortdurende investeringskosten van de zaak gestoken.

10 Getuigenis Het is niet nodig om hier namen te gaan noemen... Maar iedereen die actief is in de horeca weet wie meewerkt aan de ondergang van de horeca... Ik heb al die jaren het beste van mezelf gegeven... Ik leef van en voor de horeca... Niet alleen ik, mijn vrouw, mijn kinderen en duizenden andere gezinnen... Ik kan niet anders meer dan de inkom te beginnen weigeren aan die personen, die ik nooit iets misdaan heb, maar die, god mag het weten waarom, systematisch mijn levenswerk proberen te ruïneren... Ik kan niet hypocriet zijn en die personen met een glimlach bedienen die er eigenlijk op uit zijn ons allemaal kapot te maken... Ik hoop dat nog veel horeca uitbaters mijn voorbeeld volgen... Dat uitgerekend een socialistisch staatssecretaris ons allen doet nadenken over één item: "Hoe ontsla ik zo snel mogelijk zoveel mogelijk werknemers." DAT is nog het strafste van allemaal. Als in mei de kaap van ontslagen al zal bereikt zijn dan zullen ze misschien wakker schieten in de Wetstraat! ondertussen al6 full time werknemers aan de deur en als ze hun gezond verstand niet terug vinden in Brussel, extra dag sluiten en nog 3 op straat!

11

12 Getuigenis In 2013 hebben Wij gekozen Voor zelfbediening: mijn vrouw aan de kassa en een jobstudent achter toog,60 plaatsen. En Het gaat zeer vlot. 95 % van ons klieenteel heeft er geen probleem mee. Dat is onze keuze. Onze buurman Die al jaren werkte met 8 jobstudenten heeft zijn boeken neergelegd 20 Décember.!!!!!

13 Getuigenis Weet ge.. Ik heb eind vorig jaar contact gehad met het kabinet van crombez, ik moet zeggen deze antwoord, terwijl Geens dit niet doet.. Ale bij mij toch niet. Ik heb mijn verhaal gedaan en ik denk dat dit het verhaal is van veel horecazaken. Ik kreeg telefoon van een medewerkster en die begon direct te vragen hoeveel personeel we hebben. 1 fulltime, 1 tien uur plus nog extra's in t weekend. Awel zei ze als je nu van deze 10 uur ne fulltime maakt heb je voordelen.. Ik heb gezwegen en geluisterd te en ik denk serieus dat ze echt he probleem niet zien!! Ten eerste ik kan daar geen fulltimer van maken! We kunnen nu alles betalen maar 't is echt genoeg!! En dat is verdorie niet alleen het probleem.. Toen ik vroeg naar het haalbaar officieel werken? Begon ze over iets anders! Als laatste zij ze: "Laat eens een berekening door de boekhouder maken en hou ons op de hoogte!" Ben blij dat ze contact hebben opgenomen met mij maar ik vrees echt dat ze dit alles gewoon niet willen zien! Jullie hebben een mooie brief geschreven en de punten opgehaald waar het werkelijke probleem zit maar als ze zo praten op het kabinet van crombez.. Waar zijn wij toch mee bezig?

14 Getuigenis "kok zijn is geen beroep maar een leven" Wij chefs zijn geen mensen die zuiver voor het geld handelingen doen meer eerder mensen die genot halen uit het feit dat je andere personen kan laten genieten van wat je creëert. De meest chefs zijn dan ook zeer gevoelsmatige mensen. Nieuwe zaken uitvinden /bereiden vergen nu eenmaal tijd / personeel. De tijd,die een chef in zijn gerechten steekt kan hij meestal zelf bepalen. Het aantal personeelsleden niet. Waarom niet? Omdat deze eenvoudig weg te duur zijn!!!! Als men met de auto naar de garage gaat en men moet daar 240 euro betalen voor de onderdelen en nog 45euro voor de garagist die eraan gewerkt heeft, dan vindt met dit normaal. Wanneer ik voor een garcon 28 euro per uur vraag & op verplaatsing 35 euro voor het menu, dan moet ik een helm opzetten en een kogelvrije vest aandoen...

15

16 Getuigenis Als in mei de kaap van ontslagen al zal bereikt zijn dan zullen ze misschien wakker schieten in de Wetstraat! ondertussen al 6 full time werknemers aan de deur en als ze hun gezond verstand niet terug vinden in Brussel, extra dag sluiten en nog 3 op straat!

17 Getuigenis Is dit de dank voor iemand die de woonleningen van 10 mensen mee helpt afbetalen??? Na meer dan 25 jaar een goed draaiende horecazaak te hebben die 7 op 7 open is en tien mensen full-time tewerk stelt kan ik slechts twee zaken overwegen: - de zaak van de hand doen, waarna een onervaren horeca-ondernemer de vogel voor de kat mag spelen, of er een zelfbedieningszaak van maken en de helft van het personeel afdanken. - In het tweede geval een zeker niet risicoloos scenario daar wij nu eenmaal een traditie van bediening hebben in België. De keten-restaurants doen het al langer, maar willen we nu echt van alle zaken lunch-garden of Colmar restaurants maken..? Het zwaard van Damocles dat boven ons hoofd hangt geeft ons echter geen andere keus. In de wandelgangen tussen mijn horeca collega's zijn er geen meer te vinden die hun job nog met veel voldoening uitoefenen. Overleven zullen we sowieso, maar ons laatste stukje gastronomisch patrimonium zullen we weldra verliezen als de sector niet snel interessant en leefbaar gemaakt wordt. Een witte kassa, met veel plezier, in een leefbaar systeem.

18 Getuigenis Brandweer man niet tevreden over loon = brussel op zen kop Cipiers klagen over werkdruk = politie doet job in hun plaats Nmbs klaagt over van alles = staking Bankiers prutsen met het geld van de werkende man = de staat legt bij en zorgt dat bankier rustig kan verder doen Ministers komen niet overeen = het land 365 dagen in impasse Wij die weekend werk doen/ feestdagen werken/ onnoemelijke uren kloppen om klant tevreden te houden / worden gewoon de poten van onder onze 2ehands stoel weggezaagd door compleet onrealistische en volledig onhaalbare loonlasten!!!

19

20 Een geregistreerde kassa voor de horeca

21 Wat er vooraf ging KB 30 december 2009 Sinds dan: onduidelijkheid over start Starters/overnemers vanaf 01/01/2010 Uitrol vanaf 01/01/2013 Uitstel tot 01/06/2013 Definitief: Vrijwillig vanaf 01/01/2014 Verplicht vanaf 01/01/2015 Parallel: Horecaplan

22 Inhoud De geregistreerde kassa met blackbox? Het Horeca-plan Effect op onderneming: studie Hoe dit aanpakken?

23 Deel 1

24 Voor wie? Inrichting waar regelmatig maaltijden worden verbruikt : Minstens 10% van de totale omzet ter plaatse Geregistreerde kassa met blackbox Inrichting waar occasioneel maaltijden worden verbruikt : Minder dan 10% van de totale omzet ter plaatse BTW-bonnetjes Lijst kleine restauratie vervalt

25 Hoe 10% berekenen? Bestaande onderneming: 10% toepassen op kalenderjaar Indien > 10%: binnen 2m registreren en 3m kassa Nieuwe/overgenomen onderneming: Overname: reëel verleden Starter: schatting + realiteit na zes maanden Meerdere vestigingen? Elke apart Voorwaarde: niet onderling verbonden

26 Voorbeelden Restaurant, brasserie, (Eet-)café s: 10%-regel Frituren, broodjeszaken, pita, : 10%-regel Hotels Traiteurs en feestzalen Forfaitaire regeling onmogelijk vanaf er een maaltijd ter plaatse is

27 Maaltijden op locatie Ticket moet uitgereikt worden op het einde van de prestatie Uitzondering: op locatie Schatting of offerte intikken op kassa Eventuele correctie doorvoeren na de prestatie Beide tickets uitreiken Geldt ook voor bv bonnetjessysteem

28 Wat? Drie onderdelen: Kassasysteem Fiscale controle module Fiscale data module VAT Signing Card Onlosmakelijk met elkaar verbonden

29 Kassasysteem verplichte functies Onveranderlijkheid van de ingebrachte gegevens Bewaring van alle ingebrachte gegevens in een elektronisch journaal of journaalbestand Btw-ticket (doorlopend genummerd) Z-rapport / X-rapport Registratie van alle gesimuleerde dienstprestaties uitgevoerd in vorming of pro forma

30 Kassasysteem Verboden functies Kopie ticket Wijzigen lay-out bepaalde tickets Niet geregistreerde software Geen BTW-kasticket mogelijk zonder werkende FDM Wijzigingen PLU-gegevens (prijs, omschrijving) tijdens transacties Geen reeds vastgelegde transacties wijzigen, verwijderen of aanvullen Gebruikers GKS: vrijgesteld van dagontvangstenboek

31 Fiscal Data Module verplichte functies Registreren + Bewaren 8 jaar 4 poorten: - VAT Signing Card - kassasysteem - fiscale controle - elektronisch journaal/journaalbestand (opt) Datum, uur en seconde van aanmaak ticket

32 Ticket 3 soorten events : NORMAL TRAINING PRO FORMA 2 soorten transacties: SALES REFUND

33 Afdrukken ticket Alleen indien aangesloten aan FDM BTW-TICKET of DIT IS GEEN GELDIG BTW- TICKET Alle correcties en terugnames zichtbaar op ticket Identiteit van o.m. belastingplichtige, gebruiker, kassasysteem

34 Gebruikersregistratie Gebruiker: persoon die handelingen stelt INSZ-nummer Registratie van personeel? 2 PLU s: ARBEID IN en ARBEID UIT

35 Dure aankopen? Geregistreerde kassa Recent: kan upgedate worden Oude/geen: aankopen Fiscale Data Module Aankopen VAT Signing Card Gratis toegestuurd door FOD Financiën HOU REGISTRATIE IN HET OOG!!!

36 Wat aankopen? Lijst van gecertificeerde Kassa s FCM s (blackbox) Wanneer beschikbaar? Nog steeds niet! Ondanks vrijwillige intrede sinds 01/01/2014 is er nog geen enkele kassa of blackbox te koop

37 Hoe van start gaan? STAP 1 STAP 2 STAP 3 STAP 4 STAP 5 Bent u kassaplichtig of niet? Registreer u bij de FOD Financiën. Wanneer is onduidelijk. Ga met registratienummer naar kassaverdeler en koop gecertificeerde blackbox en (indien nodig) gecertificeerde kassa. Vraag uw gratis VAT Signing Card aan bij FOD Financiën Bestel voldoende BTW-bonnetjes bij erkende drukker INFO HOU IN HET OOG!!!

38 Deel 2

39 Horeca-plan Gelegenheidsarbeid Lastenverlaging vast personeel Lastenverlaging Overuren

40 Horeca-Plan Gelegenheidsarbeid 100 dagen voor werkgever; 50 dagen voor werknemer Sociale bijdragen Fiscaal: Uurforfait: bijdrage op 7,5 (max. zes uur) Dagforfait: bijdrage op 45 bedrijfsvoorheffing van 33% Registratie van extra s: Per uur in geval van uurforfait Aanwezigheid in geval van dagforfait Vanaf 1 oktober 2013

41 Horeca-plan Lastenverlaging voor vast personeel Voor onderneming met maximum 49 werknemers Voor 5 werknemers naar keuze per kwartaal: Verlaging sociale bijdragen met 500 per werknemer Verlaging met 800 per werknemer <26 jaar Voorwaarde: Gebruik geregistreerde kassa registratie van alle personeel via kassa of RSZ-tool Kan ook voor wie kassa niet verplicht is

42 Horeca-plan Eerder: BTW-verlaging Lastenverlaging op 180 overuren Maar: overheid zal uw probleem niet oplossen Horeca Vlaanderen streeft naar een verbeterd plan en naar snelle duidelijkheid!

43 Deel 2

44 De kassa komt Komst van de kassa is vaak uitgesteld Maar ze komt telkens toch een stap dichterbij Dus: onherroepelijk en onvermijdelijk Alle ontvangsten worden officieel. Bedrijfsvoering moet professionaliseren.

45 Het Horeca-probleem Meest arbeidsintensieve private sector Minste mogelijkheid tot innovatie en uitbesteding Prijsstijging tussen Chemie: +10% Horeca: +48% Toegevoegde waarde per eenheid product Chemie: 80 Horeca: 40 Maar loonkost is niet evenredig lager Loonkost in horeca = chemie: -41%

46 Het Horeca-probleem Lage marges Gemiddelde winstmarge is negatief Bijna 1 op 2 horeca-ondernemingen is verlieslatend Hoog in vgl met andere sectoren én buitenland Hoge prijselasticiteit Kosten afwentelen op klant kan niet Sterke prijsconcurrentie

47 Impact van de kassa Zweden Vergelijkbaar land met introductie kassa kassa-sectoren : verlies van 5,4% tewerkstelling Horeca: verlies van 15,4% tewerkstelling België Verlies van tot banen

48 Impact van horecaplan Lastenverlaging op arbeid is de goede weg Elke lastenverlaging met 1% brengt 1,11% nieuwe banen op in horeca Zelfs 1,16% in reca Is hoogste van alle sectoren Maar te weinig Banenverlies door horecaplan gereduceerd tot à 21000

49 Conclusie studie Kassa zorgt voor directe impact op loonkost Arbeidsintensieve sector als horeca heeft geen mogelijkheden tot compenseren Om jobverlies te vermijden is een verdere lastenverlaging nodig van 20 tot 35%

50 Deel 3

51 Hoe dit aanpakken? Wat doet Horeca Vlaanderen? Wat kan de ondernemer doen?

52 Standpunt Horeca Vlaanderen Sinds 2010: Niet tegen kassa maar wel de nodige begeleidende maatregelen Maar: kassa is er (virtueel) en begeleidende maatregelen nauwelijks Dus: Kassa moet geschorst of ingetrokken worden Kader creëren waarin kassa in toekomst kan

53 Voorwaarden Verlaging van de lasten op arbeid met 35% Uitbreiding van de arbeidsduur tot 48u per week in forfaitair systeem Verlaging BTW

54 Wat doet Horeca Vlaanderen? Het Blackbox-project : Sensibiliseren Vormen, ondersteunen en begeleiden Steun vragen bij de overheid

55 Sensibiliseren TIJDIG INFORMEREN VAN DE SECTOR Sinds Horeca-expo Krant, Echo, brochure, Blackboxsessies over het ganse land

56 Ondersteunen en begeleiden : Wetgeving GPS-toolkit Sociale en fiscale tips Laatste nieuws Horeca-Academie Breed aanbod aan gratis opleidingen

57 Horeca Academie (zie Najaar 2013 Licht je onderneming door Overlaten van een zaak Kassa als instrument Nieuwe regeling extra s en A/B (ism ADMB) Voorjaar 2014 Houd website in het oog!

58 Steun vragen bij overheid Voortdurend contact met kabinetten Studies KULeuven en Uhasselt Media-offensief Voorbereiding verkiezingen

59 Contacten in het afgelopen jaar Crombez - Geens Vandelanotte Onkelinx Deconinck Van Ackere Milquet Laruelle Reynders De Croo De Crem Turtelboom Bogaert Vandeurzen Bourgeois kabinet Di Rupo Jambon Lieten Beke Rutten Lutgen verschillende parlementsleden

60 Wat kan de ondernemer doen? Maak een financiële foto van uw zaak Bv met GPS Toolkit Welke maatregelen nemen? Arbeidsefficientie Fiscale en sociale engineering Organisatie van de onderneming Prijzenbeleid Marketing Welke overheidsmaatregelen kan je gebruiken?

61 Al uw vragen:

ZWARTE OF WITTE KASSA IN DE SPORTKANTINE, DANNY VAN ASSCHE

ZWARTE OF WITTE KASSA IN DE SPORTKANTINE, DANNY VAN ASSCHE ZWARTE OF WITTE KASSA IN DE SPORTKANTINE, DANNY VAN ASSCHE INFOSESSIE BLACKBOX Een geregistreerde kassa voor de horeca INHOUD De geregistreerde kassa met blackbox? Wie? Wat? Hoe? Begeleidende maatregelen

Nadere informatie

Introductie van de witte kassa. Een geregistreerde kassa voor de horeca

Introductie van de witte kassa. Een geregistreerde kassa voor de horeca Introductie van de witte kassa Een geregistreerde kassa voor de horeca Wat er vooraf ging KB 30 december 2009 tot het bepalen van de definitie en de voorwaarden waaraan een geregistreerd kassasysteem in

Nadere informatie

HET GEREGISTREERD KASSASYSTEEM HORECA. Projectgroep FOD Financiën Trefpunt Toshiba Brussel, 7 november 2013

HET GEREGISTREERD KASSASYSTEEM HORECA. Projectgroep FOD Financiën Trefpunt Toshiba Brussel, 7 november 2013 HET GEREGISTREERD KASSASYSTEEM HORECA Projectgroep FOD Financiën Trefpunt Toshiba Brussel, 7 november 2013 1. WETTELIJK KADER producent & dealer 2. WETTELIJK KADER horeca 3. CERTIFICATIE 4. REGISTRATIE

Nadere informatie

Programma. 1. Het Geregistreerd KassaSysteem (GKS) 2. De 10%-regel. 3. Ondersteuningsmaatregelen van de overheid

Programma. 1. Het Geregistreerd KassaSysteem (GKS) 2. De 10%-regel. 3. Ondersteuningsmaatregelen van de overheid t VERZET 1 2 Programma 1. Het Geregistreerd KassaSysteem (GKS) 2. De 10%-regel 3. Ondersteuningsmaatregelen van de overheid 4. Wat kan ik als ondernemer zelf doen 5. Vragenronde? 3 Programma 1. Het Geregistreerd

Nadere informatie

GD&A studienamiddag 22 september 2015. Marc Strackx Zaakvoerder Alfa-Zet Systems

GD&A studienamiddag 22 september 2015. Marc Strackx Zaakvoerder Alfa-Zet Systems GD&A studienamiddag 22 september 2015 Marc Strackx Zaakvoerder Alfa-Zet Systems GD&A studienamiddag 22 september 2015 Marc Strackx Zaakvoerder Alfa-Zet Systems Wat is een Witte Kassa? Welke regels zijn

Nadere informatie

Debatavond De witte kassa

Debatavond De witte kassa Debatavond De witte kassa INLEIDING België horecaland bij uitstek Horeca belangrijke economische sector Eén van de grootste werkgevers in ons land 55.000 horecazaken en 125.000 personeelsleden Zeer arbeidsintensief

Nadere informatie

De geregistreerde kassa met black box. Hernieuwde versie december 2012

De geregistreerde kassa met black box. Hernieuwde versie december 2012 De geregistreerde kassa met black box Hernieuwde versie december 2012 Inhoud: Voorwoord Samenvatting van de to do s Deel 1: de regelgeving 1. Hoe weet u of u een exploitant van een inrichting waar regelmatig

Nadere informatie

ZUURSTOF VOOR DE HORECA

ZUURSTOF VOOR DE HORECA ZUURSTOF VOOR DE HORECA INLEIDING België horecaland bij uitstek Uniek in Europa Horeca belangrijke economische sector: Eén van de grootste werkgevers in ons land 55.000 horecazaken en 120.000 personeelsleden

Nadere informatie

ETEN EN DRINKEN VOOR DE HORECA

ETEN EN DRINKEN VOOR DE HORECA Menukaart Open Vld ETEN EN DRINKEN VOOR DE HORECA Alexander De Croo Maggie De Block MENU_HORECA_2015CC_OPENVLD_8PAG.indd 1 Bart Tommelein Gwendolyn Rutten 30/11/15 15:58 Woord van de Chef Beste Horeca,

Nadere informatie

"De (verplichte) inwerkingtreding van het geregistreerd kassasysteem (GKS) in de horeca sinds 1 januari 2015" dd. 28.01.2015

De (verplichte) inwerkingtreding van het geregistreerd kassasysteem (GKS) in de horeca sinds 1 januari 2015 dd. 28.01.2015 "De (verplichte) inwerkingtreding van het geregistreerd kassasysteem (GKS) in de horeca sinds 1 januari 2015" dd. 28.01.2015 Het nieuwe jaar brengt voor de horeca een grote verandering met zich mee. Vanaf

Nadere informatie

De implementatie van het geregistreerd kassasysteem: definitieve regeling toegelicht in recente beslissing

De implementatie van het geregistreerd kassasysteem: definitieve regeling toegelicht in recente beslissing De implementatie van het geregistreerd kassasysteem: definitieve regeling toegelicht in recente beslissing Fiscale Wenken nr. 2014/10 Met ingang van 1 januari 2010 werd het tarief van de btw voor restaurant-

Nadere informatie

De geregistreerde kassa met black box

De geregistreerde kassa met black box De geregistreerde kassa met black box Hernieuwde versie augustus 2012 2 InHouD: Voorwoord 3 Samenvatting van de to do s 4 Deel 1: de regelgeving 6 1. Hoe weet u of u een exploitant van een inrichting waar

Nadere informatie

De geregistreerde kassa met. black box

De geregistreerde kassa met. black box De geregistreerde kassa met black box hernieuwde versie december 2014 Inhoud Voorwoord Samenvatting van de to do s 1. Hoe weet u of u een geregistreerde kassa met black box moet gebruiken? 2. Hoe moet

Nadere informatie

Zuurstof voor de horeca

Zuurstof voor de horeca Zuurstof voor de horeca INLEIDING België horecaland bij uitstek Uniek in Europa Horeca belangrijke economische sector: Eén van de grootste werkgevers in ons land 55.000 horecazaken en 120.000 personeelsleden

Nadere informatie

de geregistreerde kassa

de geregistreerde kassa de geregistreerde kassa 2 Inhoud Voorwoord 3 Hoe zit dat nu met die kassa? 4 1. Hoe weet u of u zo n exploitant van een inrichting waar regelmatig maaltijden worden verbruikt bent? 4 2. Om welke kassa

Nadere informatie

De geregistreerde kassa met. black box

De geregistreerde kassa met. black box De geregistreerde kassa met black box hernieuwde versie april 2014 Inhoud Voorwoord Samenvatting van de to do s 1. Wie moet zo n geregistreerde kassa met black box gebruiken? 2. Hoe moet u de 10% berekenen?

Nadere informatie

INVOERING GEREGISTREERDE KASSA IN DE HORECA

INVOERING GEREGISTREERDE KASSA IN DE HORECA INVOERING GEREGISTREERDE KASSA IN DE HORECA Patrick Deleu Erkend Boekhouder Fiscalist Lid Nationale Raad BIBF Lid Stagecommissie BIBF Historiek controlemiddelen 01 januari 1993: Invoering ontvangstbewijs

Nadere informatie

Het geregistreerd kassasysteem

Het geregistreerd kassasysteem Het geregistreerd kassasysteem Een blackbox voor de horeca hernieuwde versie juli 2015 Inhoud Voorwoord 1. Hoe weet u of u een geregistreerde kassa met black box moet gebruiken? 2. Hoe moet u de 10% berekenen?

Nadere informatie

Nr. 204 22 oktober 2015

Nr. 204 22 oktober 2015 Nr. 204 22 oktober 2015 Informatief Een (gewijzigd) arbeidsreglement is niet onmiddellijk van toepassing! Bij de opmaak en wijziging van het arbeidsreglement dient een specifieke procedure te worden gevolgd.

Nadere informatie

Horeca sector : btw verplichtingen vanaf 1 januari 2010

Horeca sector : btw verplichtingen vanaf 1 januari 2010 Horeca sector : btw verplichtingen vanaf 1 januari 2010 I. Inleiding 1. Naar aanleiding van de tariefverlaging van 21 percent naar 12 percent voor restaurant- en cateringdiensten (het verschaffen van dranken

Nadere informatie

Zwarte inkomsten: commissie lonen en geregistreerd kassasysteem

Zwarte inkomsten: commissie lonen en geregistreerd kassasysteem Zwarte inkomsten: commissie lonen en geregistreerd kassasysteem Jurgen Opreel! Managing Partner De btw-lijn lector KH Leuven en Fiscale Hogeschool Brussel Btw en Horeca GEREGISTREERDE KASSA Horeca voor

Nadere informatie

Geregistreerd KassaSysteem

Geregistreerd KassaSysteem GeregistreerdKassaSysteem DeinvoeringvanhetGeregistreerdKassaSysteem(GKS)heefteenlangewegachterderug.Zewerdook herhaaldelijkuitgesteld.in2015zaldeimplementatieervangefaseerdverlopen. Dewetgeverzegtdatdeexploitantvaneeninrichtingwaarregelmatigmaaltijdenwordenverbruikten

Nadere informatie

REGISTREER UW BLACK-BOX BEGIN 2015. Waarom GKS (geregistreerd kassasysteem)

REGISTREER UW BLACK-BOX BEGIN 2015. Waarom GKS (geregistreerd kassasysteem) REGISTREER UW BLACK-BOX BEGIN 2015 Waarom GKS (geregistreerd kassasysteem) BTW verlaging van 21% naar 12% Fraudebestrijding Vervangt het btw-bonnetje Professionalisering sector Tarieven in de horecasector

Nadere informatie

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl Werken in de horeca 12 meest gestelde vragen door werknemers INTRODUCTIE Een (bij)baan in de horeca. Sinds april 2014 is er geen horeca CAO, maar wat betekent dat voor jou als werknemer? Je wilt natuurlijk

Nadere informatie

Kassa keuze. Overzicht en vergelijking van de beste oplossing voor uw zaak. Premium kassa

Kassa keuze. Overzicht en vergelijking van de beste oplossing voor uw zaak. Premium kassa Kassa keuze Overzicht en vergelijking van de beste oplossing voor uw zaak Premium kassa Basis kassa Tablet kassa DIY kassa All-in-1 kassa U bent op zoek naar een nieuwe kassa Waar moet de kassa aan voldoen?

Nadere informatie

Voor wie? - Ik ben horeca-uitbater - Geregistreerde kassa's - Portaalsite van de Fed... Voor wie?

Voor wie? - Ik ben horeca-uitbater - Geregistreerde kassa's - Portaalsite van de Fed... Voor wie? pagina 1 van 5 U bevindt zich hier: Home» Geregistreerde kassa's» Horeca-uitbater» Voor wie? Voor wie? (Laatste update: 01/06/2012) Moet ik een geregistreerd kassasysteem gebruiken? Hoe pas ik de 10%-regel

Nadere informatie

Menu-Engineering: Restaurantmanagement na de invoering van het elektronisch kasregister en de black box

Menu-Engineering: Restaurantmanagement na de invoering van het elektronisch kasregister en de black box Menu-Engineering: Restaurantmanagement na de invoering van het elektronisch kasregister en de black box Programma Enkele markante cijfers Huidige situatie Het Blackbox-project Optimalisatie van de omzet

Nadere informatie

'Geregistreerd kassasysteem' : ruim toepassingsgebied. 'Geregistreerd kassasysteem' : ruim toepassingsgebied

'Geregistreerd kassasysteem' : ruim toepassingsgebied. 'Geregistreerd kassasysteem' : ruim toepassingsgebied 'Geregistreerd kassasysteem' : ruim toepassingsgebied Auteur(s): Ivan Massin/Guy Decoene Editie: 1374 p. 5 Publicatiedatum: 19 februari 2014 - Fiscoloog 'Geregistreerd kassasysteem' : ruim toepassingsgebied

Nadere informatie

Resultaten van de nationale enquête door Belgian Restaurants Association over de Black Box in de horeca november 2015

Resultaten van de nationale enquête door Belgian Restaurants Association over de Black Box in de horeca november 2015 Resultaten van de nationale enquête door Belgian Restaurants Association over de Black Box in de horeca november 2015 1 1. Is het voor uw restaurant/traiteurszaak verplicht de Black Box te installeren

Nadere informatie

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job.

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Werk en studies : een prima huwelijk Hoofdstuk 2 Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Het maakt niet uit of die beslissing een vrije keuze is of gebeurt om financiële redenen,

Nadere informatie

Open VLD memorandum nav verkiezingen 7 juni (6/5/2009):

Open VLD memorandum nav verkiezingen 7 juni (6/5/2009): Open VLD De Europese Unie heeft onlangs het licht op groen gezet voor zo'n btw-verlaging. De lidstaten moeten echter zelf beslissen hoe en wanneer ze de wet aanpassen. In Frankrijk verlaagt de btw op 1

Nadere informatie

Horeca in het federaal regeerakkoord Enkele druppels op een hete plaat? Horeca Expo Gent 2014 Geert Vermeir

Horeca in het federaal regeerakkoord Enkele druppels op een hete plaat? Horeca Expo Gent 2014 Geert Vermeir Horeca in het federaal regeerakkoord Enkele druppels op een hete plaat? Horeca Expo Gent 2014 Geert Vermeir Blackbox komt eraan Een geregistreerde kassa voor de horeca 2015 2016 Horeca Expo Gent 2014 Geert

Nadere informatie

De geregistreerde kassa met. black box

De geregistreerde kassa met. black box De geregistreerde kassa met black box hernieuwde versie november 2014 Inhoud Voorwoord Samenvatting van de to do s 1. Hoe weet u of u een geregistreerde kassa met black box moet gebruiken? 2. Hoe moet

Nadere informatie

Huidige regels gelegenheidsarbeid horeca

Huidige regels gelegenheidsarbeid horeca Huidige regels gelegenheidsarbeid horeca Definitie Extra's zijn werknemers die met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur of voor een bepaald werk in dienst worden genomen, voor een maximumduur van

Nadere informatie

Daarna moet er een volledige arbeidsweek zijn alvorens er een nieuwe schorsing kan ingaan.

Daarna moet er een volledige arbeidsweek zijn alvorens er een nieuwe schorsing kan ingaan. Nr. 232 12 mei 2016 Belgisch Staatsblad Economische werkloosheid in de horecasector In een Koninklijk Besluit van 10 april 2016 werd voor de horecasector (PC 302) een afwijking ingevoerd op de algemene

Nadere informatie

GEBRUIK VAN HET GEREGISTREERDE KASSASYSTEEM VOOR HORECA

GEBRUIK VAN HET GEREGISTREERDE KASSASYSTEEM VOOR HORECA GEBRUIK VAN HET GEREGISTREERDE KASSASYSTEEM VOOR HORECA Definities van de overgangsperiode Ingevolge de nieuwe wetgeving dienen de exploitanten van een inrichting waar regelmatig maaltijden worden gebruikt

Nadere informatie

Registreren tot 30 april

Registreren tot 30 april Sinds 1 januari 2015 is het systeem van de geregistreerde kassa in de horeca eindelijk in werking getreden. Ondertussen heeft de fiscus nog wat aan de details gemorreld. Tijd dus om nog eens een stand

Nadere informatie

INVOERING GEREGISTREERDE KASSA IN DE HORECA

INVOERING GEREGISTREERDE KASSA IN DE HORECA INVOERING GEREGISTREERDE KASSA IN DE HORECA Patrick Deleu Erkend Boekhouder - Fiscalist Lid van de Nationale Raad en de Examencommissie BIBF Historiek controlemiddelen Sinds invoering BTW: afgifte van

Nadere informatie

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS PROFICIAT! U HEBT ZOPAS EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA DE GESPECIALISEERDE DIENSTEN VAN HAYS! hays.be Meteen willen wij u graag wat wegwijs maken in de wereld van de

Nadere informatie

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD ALGEMENE INFO Het sluiten van een studentenovereenkomst Sociale zekerheid Fiscale aspecten van studentenarbeid Sociale uitkeringen voor een student 1 Studentenovereenkomst

Nadere informatie

Het geregistreerd kassasysteem (GKS) in de horeca. Informatie voor ondernemers die hotel-, restaurant- of cateringdiensten aanbieden - 2015 IO

Het geregistreerd kassasysteem (GKS) in de horeca. Informatie voor ondernemers die hotel-, restaurant- of cateringdiensten aanbieden - 2015 IO Het geregistreerd kassasysteem (GKS) in de horeca Informatie voor ondernemers die hotel-, restaurant- of cateringdiensten aanbieden www.geregistreerdkassasysteem.be UN L CH T - 2015 IO N FA IT LA FORCE

Nadere informatie

25-dagen regeling voor occasioneel werk

25-dagen regeling voor occasioneel werk Jobstudenten 25-dagen regeling voor occasioneel werk Wetgeving Titel VII van wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten. Art. 17 van kb van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van

Nadere informatie

College voor de strijd tegen de sociale en de fiscale fraude, Bouwstenen voor de fraudebestrijding tijdens de volgende legislatuur.

College voor de strijd tegen de sociale en de fiscale fraude, Bouwstenen voor de fraudebestrijding tijdens de volgende legislatuur. Wetsvoorstel tot aanpassing van de wet van 29 juni 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale zekerheid voor werknemers, voor overuren gepresteerd door voltijds vast tewerkgesteld personeel in

Nadere informatie

Hey. FAQ voor animatoren

Hey. FAQ voor animatoren Hey FAQ voor animatoren Dit documentje geeft je een overzichtje van de enkele vragen die je als (kandidaat)animator kan hebben als je tewerkgesteld wordt bij stad Vilvoorde. We hebben geprobeerd een zo

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.861 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 -------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.861 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 ------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.861 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 ------------------------------------------- Gelegenheidsarbeid in de horeca Vermindering van socialezekerheidsbijdragen

Nadere informatie

FLEXI-JOBS : DREIGINGSNIVEAU 4 IN DE HORECASECTOR!

FLEXI-JOBS : DREIGINGSNIVEAU 4 IN DE HORECASECTOR! FLEXI-JOBS : DREIGINGSNIVEAU 4 IN DE HORECASECTOR! FLEXI-JOBS : DREIGINGSNIVEAU 4 IN DE HORECASECTOR! De wet betreffende de nieuwe horecamaatregelen werd op 26 november 2015 gepubliceerd. Sinds 1 december

Nadere informatie

Kassa keuze. Overzicht en vergelijking van de beste oplossing voor uw zaak. Premium kassa. Toetsen kassa

Kassa keuze. Overzicht en vergelijking van de beste oplossing voor uw zaak. Premium kassa. Toetsen kassa Kassa keuze Overzicht en vergelijking van de beste oplossing voor uw zaak Premium kassa Basis kassa Toetsen kassa Tablet kassa DIY kassa All-in-1 kassa U bent op zoek naar een nieuwe kassa Waar moet de

Nadere informatie

MET GEMAK MEER GASTEN

MET GEMAK MEER GASTEN MET GEMAK MEER GASTEN OVER IAMHORECA.NL Gratis horecanetwerk Online gesloten netwerk, geen leveranciers Leren dankzij delen van kennis en contacten Gratis en snel up-to-date blijven HALLO! VOOR WIE IS

Nadere informatie

Kerncijfers. Versterking commerciële kracht binnendienst. Astrid van de Bovekamp D & O Personele Diensten

Kerncijfers. Versterking commerciële kracht binnendienst. Astrid van de Bovekamp D & O Personele Diensten Kerncijfers Versterking commerciële kracht binnendienst Astrid van de Bovekamp D & O Personele Diensten 1 Kennismaking Astrid van de Bovekamp Praktisch advies en begeleiding van assurantieondernemers op

Nadere informatie

Studentenarbeid. Weerslag op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders - Inkomstenjaren 2013 en 2014 -

Studentenarbeid. Weerslag op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders - Inkomstenjaren 2013 en 2014 - EENDRACHT MAAKT MACHT Federale Overheidsdienst FINANCIEN Studentenarbeid Weerslag op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders - Inkomstenjaren 2013 en 2014 - Ik heb gewerkt als student.

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE JOOST HEIJMANS ADMINISTRATIEKANTOOR

INFORMATIEBROCHURE JOOST HEIJMANS ADMINISTRATIEKANTOOR Deze brochure is bedoeld om u nader te informeren over mijn kantoor. De brochure bestaat uit de volgende 3 hoofdstukken: 1. Dienstverlening 2. Omschrijving van de werkzaamheden: Hier geef ik aan welke

Nadere informatie

"Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt."

Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt. "Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt." (Pieter Klaas Jagersma) Belastingen voor veel starters iets waar ze liever niet over nadenken omdat het niet leuker te maken is en zo ingewikkeld

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Mag u werken als bruggepensioneerde?

Infoblad - werknemers Mag u werken als bruggepensioneerde? Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening Voor meer inlichtingen neem contact op met de plaatselijke RVA (werkloosheidsbureau). De adressen kunt u vinden in het telefoonboek of op de site : www.rva.be Infoblad

Nadere informatie

Nieuwe regels voor de witte kassa

Nieuwe regels voor de witte kassa Newsflash Nieuwe regels voor de witte kassa Ondertussen is het systeem van de geregistreerde kassa al enige tijd in werking. Toch blijven er problemen opduiken: zo had de Raad van State problemen met de

Nadere informatie

Jobstudenten voor weekends en schoolvakanties. - Gemotiveerd - Vriendelijk - Goede kennis nederlands en frans

Jobstudenten voor weekends en schoolvakanties. - Gemotiveerd - Vriendelijk - Goede kennis nederlands en frans Bistro L échiquier www.bistrolechiquier.be Facebook : Bistro L échiquier Knokke Jobstudenten voor weekends en schoolvakanties - Gemotiveerd - Vriendelijk - Goede kennis nederlands en frans Alles wat bij

Nadere informatie

De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk

De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk 3 HOOFDSTUK I De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk AFDELING 1 Inleiding Doelstelling Achtergrond Sinds 1 juli 2005 geldt een fiscale lastenverlaging voor

Nadere informatie

JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2017

JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2017 SOCIAAL - JURIDISCHE DIENST GEZINSBOND JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2017 I Zijn Sociale Zekerheidsbijdragen verschuldigd? De algemene regel stelt dat zowel de student als de werkgever sociale zekerheidsbijdragen

Nadere informatie

JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2014

JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2014 SOCIAAL - JURIDISCHE DIENST GEZINSBOND JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2014 I Zijn Sociale Zekerheidsbijdragen verschuldigd? De algemene regel stelt dat zowel de student als de werkgever sociale zekerheidsbijdragen

Nadere informatie

verzekering vrijwilligerswerk

verzekering vrijwilligerswerk verzekering vrijwilligerswerk Inleiding Vrijwilligerswerk is niet weg te denken uit onze samenleving. Het vult het werk van beroepskrachten perfect aan en het verhoogt de onderlinge solidariteit in de

Nadere informatie

Voordelen en gevaren van flexi-jobs. Werkbaar werk in de HO.RE.CA. 25 september 2017 Workshop

Voordelen en gevaren van flexi-jobs. Werkbaar werk in de HO.RE.CA. 25 september 2017 Workshop Voordelen en gevaren van flexi-jobs Werkbaar werk in de HO.RE.CA. 25 september 2017 Workshop Werkgevers flexi-jobs Bron: Bewerking: 7000 6000 5000 4000 3000 2000 1000 0 4959 5223 4214 3201 957 2015Q4 2016Q1

Nadere informatie

Studentenarbeid. Weerslag op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders - Inkomstenjaren 2011 en 2012 -

Studentenarbeid. Weerslag op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders - Inkomstenjaren 2011 en 2012 - EENDRACHT MAAKT MACHT Federale Overheidsdienst FINANCIEN Studentenarbeid Weerslag op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders - Inkomstenjaren 2011 en 2012 - Ik heb gewerkt als student.

Nadere informatie

FAQ HORECA FLEXI JOBS EN OVERUREN

FAQ HORECA FLEXI JOBS EN OVERUREN Home > Recente wijzigingen > FAQ Horeca Flexi jobs en overuren 27.01.2017 FAQ HORECA FLEXI JOBS EN OVERUREN 27.01.2017 INHOUDSTAFEL 1. INLEIDING 1.1 Wat zijn de nieuwe fiscale maatregelen voor de horeca?

Nadere informatie

verklaring van aansluiting van de meewerkende echtgenote/echtgenoot (koninklijk besluit nr. 38, art. 7 bis)

verklaring van aansluiting van de meewerkende echtgenote/echtgenoot (koninklijk besluit nr. 38, art. 7 bis) Nr. tussenpersoon: Naam en voornaam:... Tel.: gsm: e-mail:... Ondernemingsloket FORMALIS:... Agentschap van Groep S te:... Andere:... verklaring van aansluiting van de meewerkende echtgenote/echtgenoot

Nadere informatie

GELD. Tijs Vastesaeger,js@doenker.be. www.doenker.be

GELD. Tijs Vastesaeger,js@doenker.be. www.doenker.be GELD Tijs Vastesaeger,js@doenker.be Hoeveel geld heb je nodig? Voor je zaak Om van te leven Om te investeren Om te starten Waar ga je geld halen? Uit je ac,viteiten Loon, winst, kosten vergoeding Leningen

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Hoeveel bedraagt uw uitkering na een tewerkstelling?

Infoblad - werknemers Hoeveel bedraagt uw uitkering na een tewerkstelling? Infoblad - werknemers Hoeveel bedraagt uw uitkering na een tewerkstelling? Waarover gaat dit infoblad? In dit infoblad leggen we uit hoe we het dagbedrag van uw werkloosheidsuitkering als volledig werkloze

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? 1

Arbeidsongeschikt? 1 Arbeidsongeschikt? 1 Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Je bent arbeidsongeschikt als je door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten

Nadere informatie

Willy Borsus : Beterschap in de horecasector

Willy Borsus : Beterschap in de horecasector Willy BORSUS Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO s, Landbouw en Maatschappelijke Integratie Contact: Pauline Bievez 0477/38.45.01 pauline.bievez@borsus.fgov.be Persbericht Willy Borsus : Beterschap

Nadere informatie

1. Ik heb een dienstauto waar ik privé mee mag rijden maar daar heb ik om voor mij moverende redenen geen gebruik van gemaakt.

1. Ik heb een dienstauto waar ik privé mee mag rijden maar daar heb ik om voor mij moverende redenen geen gebruik van gemaakt. FAQ s overgangsbeleid privégebruik dienstauto. De lijst met vragen en antwoorden geldt als hulpmiddel je te informeren. De lijst kan regelmatig worden aangevuld / aangepast. De lijst is zo zorgvuldig mogelijk

Nadere informatie

Nieuwe facturatieregels vanaf 2013

Nieuwe facturatieregels vanaf 2013 Nieuwe facturatieregels vanaf 2013 Vanaf 1 januari 2013 zijn er een aantal nieuwe facturatieregels van kracht. Het betreft voornamelijk volgende wijzigingen: de verplichte vermeldingen op de factuur, de

Nadere informatie

Vlaamse Regering. De Vlaamse minister van Werkgelegenheid en Toerisme,

Vlaamse Regering. De Vlaamse minister van Werkgelegenheid en Toerisme, Vlaamse Regering MINISTERIEEL BESLUIT TOT UITVOERING VAN DE ARTIKELEN 7, 5 EN 13, TWEEDE LID VAN HET DECREET VAN 13 APRIL 1999 MET BETREKKING TOT DE PRIVATE ARBEIDSBEMIDDELING IN HET VLAAMSE GEWEST De

Nadere informatie

Vlaamse Regering. De Vlaamse minister van Werkgelegenheid en Toerisme,

Vlaamse Regering. De Vlaamse minister van Werkgelegenheid en Toerisme, Vlaamse Regering MINISTERIEEL BESLUIT TOT UITVOERING VAN DE ARTIKELEN 7, 5 EN 13, TWEEDE LID VAN HET DECREET VAN 13 APRIL 1999 MET BETREKKING TOT DE PRIVATE ARBEIDSBEMIDDELING IN HET VLAAMSE GEWEST De

Nadere informatie

ZW-eigenrisicoverzekering

ZW-eigenrisicoverzekering Ziektewet-eigenrisicoverzekering Informatie voor de werkgever ZW-eigenrisicoverzekering Kostenbeheersing en persoonlijke begeleiding van zieke ex-werknemers ZW-eigenrisicoverzekering Grip op de kosten

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 24 juni

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 24 juni A D V I E S Nr. 1.945 ------------------------------- Zitting van woensdag 24 juni 2015 ----------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot uitbreiding van het werkgeverscontingent

Nadere informatie

Het Statuut van de Kunstenaar

Het Statuut van de Kunstenaar Het Statuut van de Kunstenaar 1 Het statuut van de kunstenaar Ik ontvang een vergoeding wat nu? Werkloosheidsreglementering + artistieke activiteit 2 België: 3 statuten in de Sociale Zekerheid - Werknemer

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR PERSONEEL (deel 1)

OP ZOEK NAAR PERSONEEL (deel 1) OP ZOEK NAAR PERSONEEL (deel 1) Je opent samen met je zakenpartner een restaurant. Jullie zijn op zoek naar goede werknemers voor jullie zaak. Jullie hebben een advertentie geplaatst. Kunnen jullie een

Nadere informatie

Extra s. Arbeiders en bedienden van de hotelnijverheid (Horeca) paritair comité 302. Rechtsbronnen. Het begrip extra

Extra s. Arbeiders en bedienden van de hotelnijverheid (Horeca) paritair comité 302. Rechtsbronnen. Het begrip extra Arbeiders en bedienden van de hotelnijverheid (Horeca) paritair comité 302 bijwerking: september 2013 - doc.nr. 204 Extra s Opgelet! Vanaf 1 oktober 2013 zullen belangrijke nieuwigheden van kracht worden

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Juli. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Juli. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van Juli. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Juli. Solutions for Human Resources. 2012 Solutions for Human Resources. Newsletter PERSOLIS Résidence de la Lyre, 19 1300 Wavre Tel : +32 (0)10 43 98 83 www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met Groep S

Nadere informatie

STARTERSGIDS BUYER PERSONAS

STARTERSGIDS BUYER PERSONAS INBOUND MARKETING STARTERSGIDS BUYER PERSONAS DALLAS ANTWERP ? HOE ZIET EEN BUYER PERSONA ER UIT? INHOUD 1 Een korte introductie over buyer personas. 2 Hoe maak je een buyer persona? 3 Hoe ziet een buyer

Nadere informatie

De Witte Kassa, Stappen naar een profesionele en rendabele horeca. Door Luc Dieltiens, Dieltiens & Partners

De Witte Kassa, Stappen naar een profesionele en rendabele horeca. Door Luc Dieltiens, Dieltiens & Partners De Witte Kassa, Stappen naar een profesionele en rendabele horeca Door Luc Dieltiens, Dieltiens & Partners Witte kassa: ter plaatse eten niet meer mogelijk in bijna 8000 horecazaken Witte kassa doet jobs

Nadere informatie

WHITEPAPER KOSTENBEWUST PLANNEN. 10 L1NDA Tips voor kostenbesparende personeelsplanning. december 2013. Pagina 1 van 6

WHITEPAPER KOSTENBEWUST PLANNEN. 10 L1NDA Tips voor kostenbesparende personeelsplanning. december 2013. Pagina 1 van 6 WHITEPAPER KOSTENBEWUST PLANNEN 10 L1NDA Tips voor kostenbesparende personeelsplanning december 2013 Pagina 1 van 6 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 10 L1NDA Tips voor kostenbesparende personeelsplanning...

Nadere informatie

CIRCULAIRE nr. E.T. 122.682 (AAFisc Nr. 22 / 2012) dd. 01.06.2012. Algemene administratie van de FISCALITEIT Centrale diensten Directie I/11

CIRCULAIRE nr. E.T. 122.682 (AAFisc Nr. 22 / 2012) dd. 01.06.2012. Algemene administratie van de FISCALITEIT Centrale diensten Directie I/11 CIRCULAIRE nr. E.T. 122.682 (AAFisc Nr. 22 / 2012) dd. 01.06.2012 Algemene administratie van de FISCALITEIT Centrale diensten Directie I/11 Geregistreerd kassasysteem GKS Horeca Verplichtingen Controlemodule

Nadere informatie

Werk gevonden? Waarop letten?

Werk gevonden? Waarop letten? Werk gevonden? Waarop letten? ACLVB Jongeren Telefoon gekregen dat je binnenkort aan de slag kan? Proficiat! Al die verstuurde cv s en stresserende gesprekken hebben eindelijk geloond. Je zal binnenkort

Nadere informatie

topaccount Systeem Forfaitaire Boekhouding Kalenderjaar 2015

topaccount Systeem Forfaitaire Boekhouding Kalenderjaar 2015 topaccount Systeem Forfaitaire Boekhouding Kalenderjaar 2015 Forfaitaire regeling inzake BTW kalenderjaar 2015... 2 Belastingplichtigen die restaurant- of cateringdiensten verrichten... 3 Wijzigingen t.o.v.

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

www.weerwerkpremie.be

www.weerwerkpremie.be www.weerwerkpremie.be Handleiding bij het besluit van de Vlaamse Regering van 24 juni 2005 Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 6/2005 Inhoud Woord vooraf 2 1. Op wie is de maatregel van toepassing? 3

Nadere informatie

Ondernemen. Op zoek naar de BART TOMMELEIN TWEENSTIME WAT NU... GEEFT ZUURSTOF AAN DE HORECA KINDEROPVANG TOT 12 JAAR BIJ ZIEKTE OF ONGEVAL?

Ondernemen. Op zoek naar de BART TOMMELEIN TWEENSTIME WAT NU... GEEFT ZUURSTOF AAN DE HORECA KINDEROPVANG TOT 12 JAAR BIJ ZIEKTE OF ONGEVAL? Vrij Ondernemen Op zoek naar de BART TOMMELEIN TWEENSTIME WAT NU... Jaargang 69 - april/mei/juni 2015 LVZ-magazine - Afgiftekantoor Gent X GEEFT ZUURSTOF AAN DE HORECA KINDEROPVANG TOT 12 JAAR BIJ ZIEKTE

Nadere informatie

Er zit meer in de horeca

Er zit meer in de horeca Er zit meer in de horeca Het versterken van het toerisme in Vlaanderen, voldoende en geschoolde horecamedewerkers, makkelijker ondernemen en een btw-verlaging voor de hele horeca. Dat moeten de speerpunten

Nadere informatie

Praktische gids voor de uitzendkracht

Praktische gids voor de uitzendkracht Praktische gids voor de uitzendkracht Inhoudstabel Manpower, je werkgever... 4 Je arbeidscontract Je veiligheid en welzijn Alles wat je wil weten over je salaris... 6 Hoe wordt mijn salaris bepaald? Ontvang

Nadere informatie

Opleiding. De vragen zijn de antwoorden!... Duur van de cursus: 1 dag. Opties: Formule In-house (tot 3 deelnemers) Opleiding op maat in het bedrijf

Opleiding. De vragen zijn de antwoorden!... Duur van de cursus: 1 dag. Opties: Formule In-house (tot 3 deelnemers) Opleiding op maat in het bedrijf Opleiding Problemen oplossen: simpel en praktisch! De vragen zijn de antwoorden!... Duur van de cursus: 1 dag Opties: Formule In-house (tot 3 deelnemers) Opleiding op maat in het bedrijf Verkrijgbaar in:

Nadere informatie

Als zelfstandige arbeid je belangrijkste (of enige) beroepsactiviteit is, dan ben je zelfstandige in hoofdberoep.

Als zelfstandige arbeid je belangrijkste (of enige) beroepsactiviteit is, dan ben je zelfstandige in hoofdberoep. 7. Het sociaal statuut van een zelfstandige ondernemer. ---------------------------------------------------------------- 7.1. Sociaal statuut zelfstandige. 7.1.1.Hoofdberoep Als zelfstandige arbeid je

Nadere informatie

Besluit van 14 december 2010, nr. DGB2010/6832M, Staatscourant 2010, 20507

Besluit van 14 december 2010, nr. DGB2010/6832M, Staatscourant 2010, 20507 Algemene wet inzake rijksbelastingen. Besluit heffingsrente Directoraat-generaal Belastingdienst, Brieven en beleidsbesluiten Besluit van 14 december 2010, nr. DGB2010/6832M, Staatscourant 2010, 20507

Nadere informatie

Lekker op vakantie met Adecco Informatie voor vakantiewerkers

Lekker op vakantie met Adecco Informatie voor vakantiewerkers Lekker op vakantie met Adecco Informatie voor vakantiewerkers Lekker op vakantie met Adecco Een goed begin is het halve werk, luidt het gezegde en je begint goed als jij je inschrijft voor een vakantiebaan

Nadere informatie

VIVIUM Non-Stop Plan. Verzeker het voortbestaan van uw zaak

VIVIUM Non-Stop Plan. Verzeker het voortbestaan van uw zaak VIVIUM Non-Stop Plan Verzeker het voortbestaan van uw zaak Maandelijkse uitkering tijdens arbeidsongeschiktheid Tot 80% van uw bedrijfskosten betaald door VIVIUM Hét redmiddel voor uw onderneming tijdens

Nadere informatie

ZUURSTOF VOOR DE HORECA

ZUURSTOF VOOR DE HORECA ZUURSTOF VOOR DE HORECA 10 OPEN VLD REALISATIES IN VRAAG EN ANTWOORD NOVEMBER 2015 België: een horecaland bij uitstek België is een horecaland bij uitstek. Daar mogen we best trots op zijn. De horeca is

Nadere informatie

CIRCULAIRE nr. E.T. 124.747 (AaFisc Nr. 43/2013) dd. 23.10.2013

CIRCULAIRE nr. E.T. 124.747 (AaFisc Nr. 43/2013) dd. 23.10.2013 CIRCULAIRE nr. E.T. 124.747 (AaFisc Nr. 43/2013) dd. 23.10.2013 FOD Financiën Algemene administratie van de FISCALITEIT Centrale diensten Dienst Taxatieprocedure en Verplichtingen Geregistreerd kassasysteem

Nadere informatie

Detachering: wat zijn je rechten?

Detachering: wat zijn je rechten? Detachering Detachering: wat zijn je rechten? Door vrij verkeer van diensten in Europa kunnen werknemers of zelfstandigen uit elk ander Europees land in België werken als gedetacheerde. En dit voor een

Nadere informatie

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2010 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2...

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2010 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2... Identiteit:.. Repertoriumnummer:.. Ondernemingsnr. of nationaal nr.:. TABEL voor de berekening van de vrijstelling voor bijkomend personeel (artikel 67ter van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992)

Nadere informatie

Abnormale of goedgunstige voordelen toch geen minimale belastbare basis?

Abnormale of goedgunstige voordelen toch geen minimale belastbare basis? Abnormale of goedgunstige voordelen toch geen minimale belastbare basis? Aan de hand van bepaalde transacties wordt binnen groepen van vennootschappen soms gepoogd om winsten te verschuiven naar de vennootschappen

Nadere informatie

COMPROMISVOORSTEL MINISTER VAN WERK INZAKE OPZEGTERMIJNEN EN CARENZDAG I.F.V. DE EENMAKING VAN HET STATUUT ARBEIDERS EN BEDIENDEN

COMPROMISVOORSTEL MINISTER VAN WERK INZAKE OPZEGTERMIJNEN EN CARENZDAG I.F.V. DE EENMAKING VAN HET STATUUT ARBEIDERS EN BEDIENDEN 11-7-2013 nota-bis COMPROMISVOORSTEL MINISTER VAN WERK INZAKE OPZEGTERMIJNEN EN CARENZDAG I.F.V. DE EENMAKING VAN HET STATUUT ARBEIDERS EN BEDIENDEN Op de valreep bereikte de tripartite (Regering en sociale

Nadere informatie

Nieuw! Horeca-software, maar dan simpel.

Nieuw! Horeca-software, maar dan simpel. Nieuw! Horeca-software, maar dan simpel. Wat is Feebz? Feebz is online horecasoftware, opgebouwd uit verschillende modules. Deze software ondersteunt de horeca-ondernemers op een eenvoudige manier in hun

Nadere informatie