Ter nagedachtenis aan de Ho.Re.Ca

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ter nagedachtenis aan de Ho.Re.Ca"

Transcriptie

1 2014 Ter nagedachtenis aan de Ho.Re.Ca

2

3 Deze Powerpoint is samengesteld door getuigenissen van horeca uitbaters. Deze kan je terug vinden op de Facebook pagina van Horecafront. Getuigenissen van werkgevers die de problematiek met de Blackbox niet zien zitten, als de regering géén extra compensatie geeft aan de Horeca. Dit zijn er maar een twaalf tal, maar wij lezen er iedere dag online zoveel.

4 Getuigenis Eigenlijk is het heel simpel en moet je geen rekenkundig wonder zijn om volgende becijfering te maken; Stel je een zaterdagavond voor met een zogenaamd "full house", d.w.z 70 klanten aan gemiddeld 50 per persoon. Dat maakt een omzet van Voorbereidingen in de keuken gaan van start om 15u en de service duurt tot 23u. 3 personen aan 28 bruto per uur (goedkoop!) maakt 672. Voor de zaal hebben we een bezetting van 4 personen die starten om 17u en klaar zijn rond 24u, dezelfde berekening als hierboven komt op een bedrag van 784. De dag erna wordt de zaak gepoetst, dit gedurende 3u, idem boven maakt 54. Een kleine optelsom van het personeel maakt Voor de aankoop van de producten reken ik 964 ex btw, een marge van 3 (niet evident trouwens!). De te betalen btw op dit feest bedraagt ongeveer 450. Ik ga nu eens een kleine tel som maken: =576 En nu moet ik men kosten beginnen betalen... Huur, elektriciteit, afbetaling investeringen, taksen allerhanden, publiciteit, eindeloze lijst...! Kleine kanttekening, ik ben mezelf blijkbaar vergeten! Moraal van het verhaal, dit is onmogelijk... Ik heb nu trouwens een sommetje gemaakt van een zaterdagavond, over weekdagen zal ik maar zwijgen want dan is m'n avond vergalt. Beste groeten redenering Di Rupo, een werkgever.

5 Getuigenis Ik ben 65 run samen met mijn zoon en een 30-tal medewerkers 3 Horecazaken. Onze conclusie wordt duidelijk. Ontslagregeling voorbereiden en stoppen 31/12/2014. Waarom 7/7 werken als hier arbeid en inzet bestraft worden. Onze centjes verzamelen, verkopen wat kan en laat de heren ministers zich zorgen maken hoe ze er een pak werklozen bijnemen en betalen. Met vriendelijke groeten.

6 Getuigenis

7

8 Getuigenis Wij waren 7/7 open, nu 5/7, 5 fulltime minder,1 parttime (nu 7 i.p.v 13), gaan geen tea-room meer doen in winter, niet rendabel meer in toekomst, zal idd veel veranderen, laag geschoolden gaan eerste groep zijn die wegvalt, wegens te duur en intensief om aan te leren, leve di Rupo II, Nederlands model allemaal goed en wel, maar daar 6% btw ipv 21 op dranken,loonlasten 35% minder, inkoop 20% goedkoper... appels met appels vergelijken mr Crombez en mr di Rupo

9 Getuigenis Ik denk dat ik er maar eens mee ga stoppen Kostenplaatje voor de kleine één mans zaak zonder personeel Meewerkende echtgenote met sociaal statuut 300/kwartaal Sociale verzekering 1117,46/kwartaal Verzekering gewaarborgd inkomen 1200/jaar Hospitalisatieverzekering 1200/jaar Afbetaling investering zaak 800/maand Afbetaling huis (ik moet toch ergens wonen) 800/maand Totaal: 27269,84/jaar of 2272,49/ maand Hierbij heb ik geen andere verzekeringen (auto, hospitalisatie van echtgenote en kinderen, ), vaste kosten zoals stroom en gas, schoolgeld van de kinderen, onderhoudskosten van de auto en voortdurende investeringskosten van de zaak gestoken.

10 Getuigenis Het is niet nodig om hier namen te gaan noemen... Maar iedereen die actief is in de horeca weet wie meewerkt aan de ondergang van de horeca... Ik heb al die jaren het beste van mezelf gegeven... Ik leef van en voor de horeca... Niet alleen ik, mijn vrouw, mijn kinderen en duizenden andere gezinnen... Ik kan niet anders meer dan de inkom te beginnen weigeren aan die personen, die ik nooit iets misdaan heb, maar die, god mag het weten waarom, systematisch mijn levenswerk proberen te ruïneren... Ik kan niet hypocriet zijn en die personen met een glimlach bedienen die er eigenlijk op uit zijn ons allemaal kapot te maken... Ik hoop dat nog veel horeca uitbaters mijn voorbeeld volgen... Dat uitgerekend een socialistisch staatssecretaris ons allen doet nadenken over één item: "Hoe ontsla ik zo snel mogelijk zoveel mogelijk werknemers." DAT is nog het strafste van allemaal. Als in mei de kaap van ontslagen al zal bereikt zijn dan zullen ze misschien wakker schieten in de Wetstraat! ondertussen al6 full time werknemers aan de deur en als ze hun gezond verstand niet terug vinden in Brussel, extra dag sluiten en nog 3 op straat!

11

12 Getuigenis In 2013 hebben Wij gekozen Voor zelfbediening: mijn vrouw aan de kassa en een jobstudent achter toog,60 plaatsen. En Het gaat zeer vlot. 95 % van ons klieenteel heeft er geen probleem mee. Dat is onze keuze. Onze buurman Die al jaren werkte met 8 jobstudenten heeft zijn boeken neergelegd 20 Décember.!!!!!

13 Getuigenis Weet ge.. Ik heb eind vorig jaar contact gehad met het kabinet van crombez, ik moet zeggen deze antwoord, terwijl Geens dit niet doet.. Ale bij mij toch niet. Ik heb mijn verhaal gedaan en ik denk dat dit het verhaal is van veel horecazaken. Ik kreeg telefoon van een medewerkster en die begon direct te vragen hoeveel personeel we hebben. 1 fulltime, 1 tien uur plus nog extra's in t weekend. Awel zei ze als je nu van deze 10 uur ne fulltime maakt heb je voordelen.. Ik heb gezwegen en geluisterd te en ik denk serieus dat ze echt he probleem niet zien!! Ten eerste ik kan daar geen fulltimer van maken! We kunnen nu alles betalen maar 't is echt genoeg!! En dat is verdorie niet alleen het probleem.. Toen ik vroeg naar het haalbaar officieel werken? Begon ze over iets anders! Als laatste zij ze: "Laat eens een berekening door de boekhouder maken en hou ons op de hoogte!" Ben blij dat ze contact hebben opgenomen met mij maar ik vrees echt dat ze dit alles gewoon niet willen zien! Jullie hebben een mooie brief geschreven en de punten opgehaald waar het werkelijke probleem zit maar als ze zo praten op het kabinet van crombez.. Waar zijn wij toch mee bezig?

14 Getuigenis "kok zijn is geen beroep maar een leven" Wij chefs zijn geen mensen die zuiver voor het geld handelingen doen meer eerder mensen die genot halen uit het feit dat je andere personen kan laten genieten van wat je creëert. De meest chefs zijn dan ook zeer gevoelsmatige mensen. Nieuwe zaken uitvinden /bereiden vergen nu eenmaal tijd / personeel. De tijd,die een chef in zijn gerechten steekt kan hij meestal zelf bepalen. Het aantal personeelsleden niet. Waarom niet? Omdat deze eenvoudig weg te duur zijn!!!! Als men met de auto naar de garage gaat en men moet daar 240 euro betalen voor de onderdelen en nog 45euro voor de garagist die eraan gewerkt heeft, dan vindt met dit normaal. Wanneer ik voor een garcon 28 euro per uur vraag & op verplaatsing 35 euro voor het menu, dan moet ik een helm opzetten en een kogelvrije vest aandoen...

15

16 Getuigenis Als in mei de kaap van ontslagen al zal bereikt zijn dan zullen ze misschien wakker schieten in de Wetstraat! ondertussen al 6 full time werknemers aan de deur en als ze hun gezond verstand niet terug vinden in Brussel, extra dag sluiten en nog 3 op straat!

17 Getuigenis Is dit de dank voor iemand die de woonleningen van 10 mensen mee helpt afbetalen??? Na meer dan 25 jaar een goed draaiende horecazaak te hebben die 7 op 7 open is en tien mensen full-time tewerk stelt kan ik slechts twee zaken overwegen: - de zaak van de hand doen, waarna een onervaren horeca-ondernemer de vogel voor de kat mag spelen, of er een zelfbedieningszaak van maken en de helft van het personeel afdanken. - In het tweede geval een zeker niet risicoloos scenario daar wij nu eenmaal een traditie van bediening hebben in België. De keten-restaurants doen het al langer, maar willen we nu echt van alle zaken lunch-garden of Colmar restaurants maken..? Het zwaard van Damocles dat boven ons hoofd hangt geeft ons echter geen andere keus. In de wandelgangen tussen mijn horeca collega's zijn er geen meer te vinden die hun job nog met veel voldoening uitoefenen. Overleven zullen we sowieso, maar ons laatste stukje gastronomisch patrimonium zullen we weldra verliezen als de sector niet snel interessant en leefbaar gemaakt wordt. Een witte kassa, met veel plezier, in een leefbaar systeem.

18 Getuigenis Brandweer man niet tevreden over loon = brussel op zen kop Cipiers klagen over werkdruk = politie doet job in hun plaats Nmbs klaagt over van alles = staking Bankiers prutsen met het geld van de werkende man = de staat legt bij en zorgt dat bankier rustig kan verder doen Ministers komen niet overeen = het land 365 dagen in impasse Wij die weekend werk doen/ feestdagen werken/ onnoemelijke uren kloppen om klant tevreden te houden / worden gewoon de poten van onder onze 2ehands stoel weggezaagd door compleet onrealistische en volledig onhaalbare loonlasten!!!

19

20 Een geregistreerde kassa voor de horeca

21 Wat er vooraf ging KB 30 december 2009 Sinds dan: onduidelijkheid over start Starters/overnemers vanaf 01/01/2010 Uitrol vanaf 01/01/2013 Uitstel tot 01/06/2013 Definitief: Vrijwillig vanaf 01/01/2014 Verplicht vanaf 01/01/2015 Parallel: Horecaplan

22 Inhoud De geregistreerde kassa met blackbox? Het Horeca-plan Effect op onderneming: studie Hoe dit aanpakken?

23 Deel 1

24 Voor wie? Inrichting waar regelmatig maaltijden worden verbruikt : Minstens 10% van de totale omzet ter plaatse Geregistreerde kassa met blackbox Inrichting waar occasioneel maaltijden worden verbruikt : Minder dan 10% van de totale omzet ter plaatse BTW-bonnetjes Lijst kleine restauratie vervalt

25 Hoe 10% berekenen? Bestaande onderneming: 10% toepassen op kalenderjaar Indien > 10%: binnen 2m registreren en 3m kassa Nieuwe/overgenomen onderneming: Overname: reëel verleden Starter: schatting + realiteit na zes maanden Meerdere vestigingen? Elke apart Voorwaarde: niet onderling verbonden

26 Voorbeelden Restaurant, brasserie, (Eet-)café s: 10%-regel Frituren, broodjeszaken, pita, : 10%-regel Hotels Traiteurs en feestzalen Forfaitaire regeling onmogelijk vanaf er een maaltijd ter plaatse is

27 Maaltijden op locatie Ticket moet uitgereikt worden op het einde van de prestatie Uitzondering: op locatie Schatting of offerte intikken op kassa Eventuele correctie doorvoeren na de prestatie Beide tickets uitreiken Geldt ook voor bv bonnetjessysteem

28 Wat? Drie onderdelen: Kassasysteem Fiscale controle module Fiscale data module VAT Signing Card Onlosmakelijk met elkaar verbonden

29 Kassasysteem verplichte functies Onveranderlijkheid van de ingebrachte gegevens Bewaring van alle ingebrachte gegevens in een elektronisch journaal of journaalbestand Btw-ticket (doorlopend genummerd) Z-rapport / X-rapport Registratie van alle gesimuleerde dienstprestaties uitgevoerd in vorming of pro forma

30 Kassasysteem Verboden functies Kopie ticket Wijzigen lay-out bepaalde tickets Niet geregistreerde software Geen BTW-kasticket mogelijk zonder werkende FDM Wijzigingen PLU-gegevens (prijs, omschrijving) tijdens transacties Geen reeds vastgelegde transacties wijzigen, verwijderen of aanvullen Gebruikers GKS: vrijgesteld van dagontvangstenboek

31 Fiscal Data Module verplichte functies Registreren + Bewaren 8 jaar 4 poorten: - VAT Signing Card - kassasysteem - fiscale controle - elektronisch journaal/journaalbestand (opt) Datum, uur en seconde van aanmaak ticket

32 Ticket 3 soorten events : NORMAL TRAINING PRO FORMA 2 soorten transacties: SALES REFUND

33 Afdrukken ticket Alleen indien aangesloten aan FDM BTW-TICKET of DIT IS GEEN GELDIG BTW- TICKET Alle correcties en terugnames zichtbaar op ticket Identiteit van o.m. belastingplichtige, gebruiker, kassasysteem

34 Gebruikersregistratie Gebruiker: persoon die handelingen stelt INSZ-nummer Registratie van personeel? 2 PLU s: ARBEID IN en ARBEID UIT

35 Dure aankopen? Geregistreerde kassa Recent: kan upgedate worden Oude/geen: aankopen Fiscale Data Module Aankopen VAT Signing Card Gratis toegestuurd door FOD Financiën HOU REGISTRATIE IN HET OOG!!!

36 Wat aankopen? Lijst van gecertificeerde Kassa s FCM s (blackbox) Wanneer beschikbaar? Nog steeds niet! Ondanks vrijwillige intrede sinds 01/01/2014 is er nog geen enkele kassa of blackbox te koop

37 Hoe van start gaan? STAP 1 STAP 2 STAP 3 STAP 4 STAP 5 Bent u kassaplichtig of niet? Registreer u bij de FOD Financiën. Wanneer is onduidelijk. Ga met registratienummer naar kassaverdeler en koop gecertificeerde blackbox en (indien nodig) gecertificeerde kassa. Vraag uw gratis VAT Signing Card aan bij FOD Financiën Bestel voldoende BTW-bonnetjes bij erkende drukker INFO HOU IN HET OOG!!!

38 Deel 2

39 Horeca-plan Gelegenheidsarbeid Lastenverlaging vast personeel Lastenverlaging Overuren

40 Horeca-Plan Gelegenheidsarbeid 100 dagen voor werkgever; 50 dagen voor werknemer Sociale bijdragen Fiscaal: Uurforfait: bijdrage op 7,5 (max. zes uur) Dagforfait: bijdrage op 45 bedrijfsvoorheffing van 33% Registratie van extra s: Per uur in geval van uurforfait Aanwezigheid in geval van dagforfait Vanaf 1 oktober 2013

41 Horeca-plan Lastenverlaging voor vast personeel Voor onderneming met maximum 49 werknemers Voor 5 werknemers naar keuze per kwartaal: Verlaging sociale bijdragen met 500 per werknemer Verlaging met 800 per werknemer <26 jaar Voorwaarde: Gebruik geregistreerde kassa registratie van alle personeel via kassa of RSZ-tool Kan ook voor wie kassa niet verplicht is

42 Horeca-plan Eerder: BTW-verlaging Lastenverlaging op 180 overuren Maar: overheid zal uw probleem niet oplossen Horeca Vlaanderen streeft naar een verbeterd plan en naar snelle duidelijkheid!

43 Deel 2

44 De kassa komt Komst van de kassa is vaak uitgesteld Maar ze komt telkens toch een stap dichterbij Dus: onherroepelijk en onvermijdelijk Alle ontvangsten worden officieel. Bedrijfsvoering moet professionaliseren.

45 Het Horeca-probleem Meest arbeidsintensieve private sector Minste mogelijkheid tot innovatie en uitbesteding Prijsstijging tussen Chemie: +10% Horeca: +48% Toegevoegde waarde per eenheid product Chemie: 80 Horeca: 40 Maar loonkost is niet evenredig lager Loonkost in horeca = chemie: -41%

46 Het Horeca-probleem Lage marges Gemiddelde winstmarge is negatief Bijna 1 op 2 horeca-ondernemingen is verlieslatend Hoog in vgl met andere sectoren én buitenland Hoge prijselasticiteit Kosten afwentelen op klant kan niet Sterke prijsconcurrentie

47 Impact van de kassa Zweden Vergelijkbaar land met introductie kassa kassa-sectoren : verlies van 5,4% tewerkstelling Horeca: verlies van 15,4% tewerkstelling België Verlies van tot banen

48 Impact van horecaplan Lastenverlaging op arbeid is de goede weg Elke lastenverlaging met 1% brengt 1,11% nieuwe banen op in horeca Zelfs 1,16% in reca Is hoogste van alle sectoren Maar te weinig Banenverlies door horecaplan gereduceerd tot à 21000

49 Conclusie studie Kassa zorgt voor directe impact op loonkost Arbeidsintensieve sector als horeca heeft geen mogelijkheden tot compenseren Om jobverlies te vermijden is een verdere lastenverlaging nodig van 20 tot 35%

50 Deel 3

51 Hoe dit aanpakken? Wat doet Horeca Vlaanderen? Wat kan de ondernemer doen?

52 Standpunt Horeca Vlaanderen Sinds 2010: Niet tegen kassa maar wel de nodige begeleidende maatregelen Maar: kassa is er (virtueel) en begeleidende maatregelen nauwelijks Dus: Kassa moet geschorst of ingetrokken worden Kader creëren waarin kassa in toekomst kan

53 Voorwaarden Verlaging van de lasten op arbeid met 35% Uitbreiding van de arbeidsduur tot 48u per week in forfaitair systeem Verlaging BTW

54 Wat doet Horeca Vlaanderen? Het Blackbox-project : Sensibiliseren Vormen, ondersteunen en begeleiden Steun vragen bij de overheid

55 Sensibiliseren TIJDIG INFORMEREN VAN DE SECTOR Sinds Horeca-expo Krant, Echo, brochure, Blackboxsessies over het ganse land

56 Ondersteunen en begeleiden : Wetgeving GPS-toolkit Sociale en fiscale tips Laatste nieuws Horeca-Academie Breed aanbod aan gratis opleidingen

57 Horeca Academie (zie Najaar 2013 Licht je onderneming door Overlaten van een zaak Kassa als instrument Nieuwe regeling extra s en A/B (ism ADMB) Voorjaar 2014 Houd website in het oog!

58 Steun vragen bij overheid Voortdurend contact met kabinetten Studies KULeuven en Uhasselt Media-offensief Voorbereiding verkiezingen

59 Contacten in het afgelopen jaar Crombez - Geens Vandelanotte Onkelinx Deconinck Van Ackere Milquet Laruelle Reynders De Croo De Crem Turtelboom Bogaert Vandeurzen Bourgeois kabinet Di Rupo Jambon Lieten Beke Rutten Lutgen verschillende parlementsleden

60 Wat kan de ondernemer doen? Maak een financiële foto van uw zaak Bv met GPS Toolkit Welke maatregelen nemen? Arbeidsefficientie Fiscale en sociale engineering Organisatie van de onderneming Prijzenbeleid Marketing Welke overheidsmaatregelen kan je gebruiken?

61 Al uw vragen:

Nieuwskrant. INHOUD (Nieuwskrant nr 10)

Nieuwskrant. INHOUD (Nieuwskrant nr 10) Nieuwskrant INHOUD (Nieuwskrant nr 10) Dipecount: Inleiding 1-2 2014 vs 2015 3 Data mining 3-4 De woonbonus 4-5 Bedrijfskredieten herzien? 5 Deltaworx : het uitzendbureau voor studenten 6 De bezoldigingstheorie

Nadere informatie

HET PLAN. tegen armoede. Werken, het beste middel. Samen met de armen. Meten om te weten. Een inkomen om goed te leven. voor een goede gezondheid

HET PLAN. tegen armoede. Werken, het beste middel. Samen met de armen. Meten om te weten. Een inkomen om goed te leven. voor een goede gezondheid Meten om te weten Samen met de armen Een inkomen om goed te leven Werken, het beste middel bladzijde 2 bladzijde 4-5 bladzijde 6-7 bladzijde 9 HET PLAN tegen armoede 'Iedereen heeft het recht op een menswaardig

Nadere informatie

P. 6. e tiquette affiche! KRANT. De officiële krant van de federaties HoReCa Vlaanderen, Brussel en Wallonië

P. 6. e tiquette affiche! KRANT. De officiële krant van de federaties HoReCa Vlaanderen, Brussel en Wallonië Café zonder bier? Korte arbeidsperiodes zijn niet interessant Sinds 1 januari 2012 is de wettelijke regeling inzake studentenarbeid aangepast. We gingen bij studenten zelf polsen in hoeverre ze op de hoogte

Nadere informatie

Starten. als zelfstandige LV Z. Alles wat je moet weten om je eigen zaak te beginnen

Starten. als zelfstandige LV Z. Alles wat je moet weten om je eigen zaak te beginnen Starten als zelfstandige Alles wat je moet weten om je eigen zaak te beginnen Jonge ondernemers delen hun ervaringen in deze startersgids aangeboden door LV Z Liberaal Verbond voor Zelfstandigen Vrij Ondernemen

Nadere informatie

Ik wil een kapsalon!

Ik wil een kapsalon! Ik wil een kapsalon! Da Vinci International Ik wil een kapsalon! Praktisch verhaal voor het opzetten van een eigen kapsalon Uitgeverij Walburg, Zutphen 2005 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Een gewone werkdag..

Nadere informatie

Deeltijds werken: rechten en valkuilen. Deeltijds werken: ABVV. Samen sterk. rechten Rechten en valkuilen

Deeltijds werken: rechten en valkuilen. Deeltijds werken: ABVV. Samen sterk. rechten Rechten en valkuilen Deeltijds werken: rechten en valkuilen Deeltijds werken: rechten Rechten en valkuilen ABVV Samen sterk 1 Deeltijds werken: rechten en valkuilen Mannen - Vrouwen: Verwijzingen naar personen of functies

Nadere informatie

lage rente geld lenen

lage rente geld lenen lage rente geld lenen Aan een lage rente geld lenen, is dat niet wat we allemaal willen? U zou maar gek zijn om voor een hoge rente te kiezen en u blauw te betalen als het ook met een lage rente kan. Toch

Nadere informatie

Startende Ondernemers in de Gemeente Stadskanaal

Startende Ondernemers in de Gemeente Stadskanaal Startende Ondernemers in de Gemeente Stadskanaal Bureau BedrijfsLeven Inhoud 1. Algemeen 05 1.1. Een eigen bedrijf starten 05 1.1.1. Succesvol ondernemen 05 1.1.2. Wat wordt er van u verwacht 05 1.1.3.

Nadere informatie

Handleiding Handleiding- DiscoManager 2009

Handleiding Handleiding- DiscoManager 2009 Handleiding Welkom bij deze korte introductie in DiscoManager. Met deze handleiding zullen we je de dingen leren die nodig zijn om je discotheek op de rails te krijgen en deze te onderhouden. Inhoudsopgave

Nadere informatie

HORECA. Juridisch. Tips. Dossier. januari - februari 2015 Afgiftekantoor Brussel X - P401140 www.sdz.be. Het tijdschrift van het

HORECA. Juridisch. Tips. Dossier. januari - februari 2015 Afgiftekantoor Brussel X - P401140 www.sdz.be. Het tijdschrift van het Het tijdschrift van het Syndicaat der Zelfstandigen en KMO HORECA Een plan om de horecasector te ondersteunen januari - februari 2015 Afgiftekantoor Brussel X - P401140 www.sdz.be Dossier Welk statuut

Nadere informatie

Boeken BIJLAGE 2. Meerdere exemplaren van de boeken die we gaan lezen, zodat we ruim de tijd hebben om een boek te lezen

Boeken BIJLAGE 2. Meerdere exemplaren van de boeken die we gaan lezen, zodat we ruim de tijd hebben om een boek te lezen BIJLAGE 2. Overzicht van de gegeven suggesties m.b.t. wat er volgens leesgroepen nodig is om de uitleen van boeken door bibliotheken voor leesgroepen te verbeteren Boeken De bibliotheek zou meer exemplaren

Nadere informatie

Werknemers zonder papieren: een rechtengids

Werknemers zonder papieren: een rechtengids Werknemers zonder papieren: een rechtengids 3 WAARSCHUWING: De regels in deze gids zijn algemene regels. Uitzonderingen zijn altijd mogelijk. Een gespecialiseerde organisatie kan jouw specifieke situatie

Nadere informatie

Dit is versie 2.0. Klik hier om de nieuwste upgrade te downloaden van dit e-book.

Dit is versie 2.0. Klik hier om de nieuwste upgrade te downloaden van dit e-book. Dit is versie 2.0. Klik hier om de nieuwste upgrade te downloaden van dit e-book. Copyright: Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming PowerSellers BV verveelvoudigd en/of

Nadere informatie

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch?

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Snap binnen 2 uur de belangrijkste financiële begrippen:

Nadere informatie

Onze visie. Eensgezind besturen: één en ondeelbaar. Visie regeerakkoorden

Onze visie. Eensgezind besturen: één en ondeelbaar. Visie regeerakkoorden Visie regeerakkoorden Onze visie België is een goed land om in te wonen, te werken, te ontspannen, te leven. En weet je wat? We kunnen dat wel degelijk zo houden we kunnen zelfs nog béter. Waarom zouden

Nadere informatie

Uitslag enquête 45-plussers over Je tweede carrière, 26 september 2013

Uitslag enquête 45-plussers over Je tweede carrière, 26 september 2013 Uitslag enquête 45-plussers over Je tweede carrière, 26 september 2013 Volg je hart In het voorjaar van 2013 verscheen in verschillende Linkedingroepen voor 45-plussers een oproep om een enquête over je

Nadere informatie

Verdubbel Jouw Coachingsbedrijf in één Jaar

Verdubbel Jouw Coachingsbedrijf in één Jaar Verdubbel Jouw Coachingsbedrijf in één Jaar In 10 stappen Online Zichtbaar, Meer Omzet en Vrijheid door Erno Hannink Verdubbel je coachingsbedrijf in één jaar/hannink 2 Verdubbel jouw coachingsbedrijf

Nadere informatie

In de praktijk. Nieuwsbrief enkel voor vrije beroepen januari 2013

In de praktijk. Nieuwsbrief enkel voor vrije beroepen januari 2013 In de praktijk Nieuwsbrief enkel voor vrije beroepen januari 2013 Beleggen in tijden van crisis In het huidige klimaat vraagt u zich misschien af hoe u uw investeringen kan laten renderen en de inflatie

Nadere informatie

Tony de Bree GELD VERDIENEN MET JEZELF. Begin voor jezelf, doe waar je goed. in bent en bepaal je eigen toekomst

Tony de Bree GELD VERDIENEN MET JEZELF. Begin voor jezelf, doe waar je goed. in bent en bepaal je eigen toekomst Tony de Bree GELD VERDIENEN MET JEZELF Begin voor jezelf, doe waar je goed in bent en bepaal je eigen toekomst Eerste druk november 2014 Uitgeverij Haystack Postbus 308 5300 AH Zaltbommel 0418-680180 needle@haystack.nl

Nadere informatie

Thema 8: Gezinnen 1 Waar komt al mijn geld vandaan?

Thema 8: Gezinnen 1 Waar komt al mijn geld vandaan? Thema 8 Gezinnen 1 Waar komt al mijn geld vandaan? Wat zul je leren? De voornaamste bronnen van inkomsten van een gezin kunnen opsommen. De verschillende stelsels van vergoedingen verklaren en beoordelen.

Nadere informatie

Ondernemingsplan Q.Q.D B.V. Q. Jong A Tai

Ondernemingsplan Q.Q.D B.V. Q. Jong A Tai Ondernemingsplan Q.Q.D B.V. Naam: Q. Jong A Tai Projectnaam: Q.Q.D (Quentin s Quality Design) Datum: 28 april 2015 Klas: MM2C INHOUDSOPGAVE 1. De ondernemer... 3 1.1 Persoonlijke gegevens:... 3 1.2 Persoonlijke

Nadere informatie

3. Hoe lang heb ik recht op een uitkering? Voldoet u aan de werkeneis dan heeft u recht op een kortdurende WW van 3 maanden.

3. Hoe lang heb ik recht op een uitkering? Voldoet u aan de werkeneis dan heeft u recht op een kortdurende WW van 3 maanden. De meest gestelde vragen van werkzoekenden WW-uitkering 1. Hoe vraag ik een uitkering aan? Om een uikering te krijgen moet u zich inschrijven bij het UWV WERKbedrijf. Vanaf het moment dat u weet dat u

Nadere informatie

Winnen met. Financieel Inzicht

Winnen met. Financieel Inzicht Winnen met Financieel Inzicht Winnen met Financieel Inzicht De Vrije Ondernemer zet zijn zicht op Financiën in om zijn doelen te bereiken. Marie Jose Maltha 2 Woord vooraf Mijn naam is Marie Jose Maltha,

Nadere informatie

Dit is versie 3.0 van dit rapport.

Dit is versie 3.0 van dit rapport. Dit is versie 3.0 van dit rapport. Download de nieuwste versie van dit rapport op: http://www.winst.nl/e books Disclaimer: Bij het samenstellen van dit rapport is de grootste zorg besteed aan de juistheid

Nadere informatie

Succesvol worden op de beurs!

Succesvol worden op de beurs! 2013 Succesvol worden op de beurs! Kom erachter hoe het mij is gelukt om 122.000, - winst te behalen in een periode van 5 jaar tijd! Puur en alleen door me te richten op het kopen en verkopen van aandelen,

Nadere informatie

Jouw marketingplan in acht stappen

Jouw marketingplan in acht stappen Jouw marketingplan in acht stappen Werkboek voor ondernemers in de multifunctionele landbouw 1 INHOUD Inleiding... 3 Wat is marketing en waarom een marketingplan?... 4 Stap 1. Formuleren van doelstellingen...

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

Staatssecretaris Tommelein wil eerlijke concurrentie, minder lasten en minder administratie

Staatssecretaris Tommelein wil eerlijke concurrentie, minder lasten en minder administratie -MAGAZINE Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen www.nsz.be Staatssecretaris Tommelein wil eerlijke concurrentie, minder lasten en minder administratie 12 Vaak gestelde vragen bij de jaarlijkse belastingaangifte

Nadere informatie

Belastingdienst. Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen

Belastingdienst. Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen Belastingdienst Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen Belastingdienst Inhoudsopgave Inleiding Waarom dit keurmerk? 3 Interviews Will Reijnders, Stichting KBA 11 Wilko Stronks, Reeleezee 15 Theo Klarenbeek,

Nadere informatie

Vormingspakket Energie

Vormingspakket Energie De Leverancier De leverancier verkoopt aardgas en elektriciteit. Vóór de vrijmaking stond de intercommunale in voor zowel de distributie als voor de levering van elektriciteit en aardgas. Sinds 1 juli

Nadere informatie