Regionaal Platform Ziekenhuishygiëne Regio Antwerpen. Preventie van legionellose in gezondheidsinstellingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Regionaal Platform Ziekenhuishygiëne Regio Antwerpen. Preventie van legionellose in gezondheidsinstellingen"

Transcriptie

1 Regionaal Platform Ziekenhuishygiëne Regio Antwerpen Preventie van legionellose in gezondheidsinstellingen Datum 2008 Versie 3 Pg 1/6 Status Consensus Herziening op 2013 Auteurs Dhr. Frank Van Laer (UZA, Edegem) Dhr. Gunter Oris (AZ St. Dimpna, Geel) Dr. Hilde Jansens (UZA, Edegem) Dr. Koen De Schrijver (Afdeling Toezicht Volksgezondheid) Dhr. Rudy Calders (PIH, Antwerpen) Dr. Roel Verstraete (AZ Monica, Antwerpen) 1 surveillance Continue registratie van de incidentie van nosocomiale legionellose; dit veronderstelt het actief opsporen van legionellose. Laboratoriumdiagnostiek: gevoeligheid en specificiteit (M.L. van Ogtrop, 1996). Test Gevoeligheid % Specificiteit % Kweek sputum of BAL kweek longbiopt IF sputum of BAL IF longbiopt Serologie (2 monsters, seroconversie na weken) DNA-probe Legionella-antigeen in urine Aan de Afdeling Toezicht Volkgezondheid onmiddellijk door het lab en door de arts elk bevestigd of verdacht geval van legionellosis telefonisch melden en schriftelijk bevestigen binnen de 24 uur. Aanstellen van een verantwoordelijke voor de watersystemen: opstellen van een beheersplan (inventarisatie, risico-analyse en risicobeheersing). (cf. Omzendbrief Vlaamse gezondheidsinspecteurs juli/augustus 1999). In het Besluit van de Vlaamse Regering wordt vermeld dat de exploitant (uitbater of beheerder van de inrichting) voor alle watervoorzieningingen van de inrichting een 24/01/2011 Regionaal platform ziekenhuishygiëne regio Antwerpen

2 pag. 2/6 beheersplan moet hebben. Het Besluit vermeldt de minimale gegevens die in het beheersplan moeten opgenomen zijn. (cf. Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de preventie van de veteranenziekte op publiek toegankelijke plaatsen van 9 februari 2007 (BS 04/05/2007)). Continue registratie van: werken aan het waterleidingnet en/of abnormale meldingen door gebruikers. tappunten die lang buiten gebruik zijn. Periodieke controle: om de 3 maanden: watertemperatuur op de retourleiding en ter hoogte van de meest kritische aftappunten (= weinig gebruikte en verst afgelegen); de controle van de warmwatertemperatuur gebeurt tijdens het piekverbruik en deze van het koude water op het ogenblik van weinig verbruik. Bij voorkeur is er centrale en continue monitoring van de watertemperatuur. evaluatie leidingwaternet en aangesloten toestellen (1x/jaar). Mogelijke leidraad hierbij zijn de WTCB- of VROM-checklisten (WTCB=Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf; VROM=Ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer). Legionella in leidingwater (warm en koud): 2x/jaar ter hoogte van de meest kritische punten (verst afgelegen, weinig gebruikt, te lage temperatuur) en bij werken aan het waterleidingnet en/of abnormale meldingen door gebruikers. Idem voor alle andere aëorsolproducerende toestellen en installaties (koeltorens, klimatisatiesystemen met luchtbevochtiging). De plaatsen waar de staalnames gebeuren alsook met welke frequentie moeten aangegeven zijn in het beheersplan. Bemonsteringsmethode: zie VROM (*). 2 Preventie 2.1 Preventieplan starten indien één van volgende items van toepassing is: aanwezigheid van nosocomiale legionellose. aanwezigheid van lang ( 48 uur) buiten gebruik zijnde tappunten. warmwatertemperatuur is lager dan 55 C aan de kraan. koudwatertemperatuur is hoger dan 25 C aan de kraan. niet conform technische checklist WTCB (De Cuyper K, Dinne K. Minimaliseren van het risico op legionairsziekte. WTCB-tijdschrift, lente 1997) of VROM Het legionellabesluit vermeldt dat de risicoanalyse een evaluatie bevat van de watervoorziening met als doel de risicopunten te identificeren voor de groei van de legionellabacterie en aërosolvorming, zowel op bouwtechnisch als op bedrijfstechnisch vlak. Volgens het nieuwe besluit moeten alle nieuwe hoogrisico-inrichtingen de watervoorzieningen gebouwd en geëxploiteerd worden volgens de BBT (Best Beschikbare Techniek). De eindverantwoordelijke voor het ontwerpen of plaatsen van een nieuwe watervoorziening moet een conformiteitsattest uitreiken dat bevestigt dat er een structurele conformiteit is met de bepalingen van de BBT. groei van Legionella, d.w.z. een concentratie > 1000 CFU/L.

3 pag. 3/6 Het legionellabesluit vermeldt verschillende niveau s van waakzaamheid naargelang de legionellaconcentratie in het water: Legionellaconcentratie in KVE per liter Criterium voor waakzaamheid/melding Niveau van waakzaamheid/melding >1000 en % van de stalen Waakzaamheid: waakzaamheid voor nosocomiale legionellose opvoeren > en % van de stalen Verhoogde waakzaamheid: Aanvullende maatregelen: a) kritische beoordeling van het watersysteem, het beheersplan en de uitvoering ervan b) maatregelen om de concentratie onder 10 4 te doen dalen c) maandelijkse staalafnames totdat de concentratie minder is dan % van de stalen in 3 opeenvolgende meetcampagnes 3 opeenvolgende stalen op hetzelfde punt > % van de stalen Melding: Indien het niveau van melding wordt bereikt moeten naast de maatregelen bij waakzaamheid en verhoogde waakzaamheid volgende aanvullende maatregelen genomen worden: a) op de hoogte brengen van de Afdeling Volksgezondheid en Toezicht (ATV); b) gebruik van aërosolproducerende installaties stopzetten; c) maatregelen om de concentratie Legionella te reduceren in overleg met ATV; d) hogervermelde installaties pas terug in gebruik nemen indien de concentratie van Legionella op representatieve plaatsen minder is dan KVE/liter; de systemen die opnieuw in gebruik genomen worden gedurende min. drie maanden opvolgen volgens een intensief stappenplan in overleg met ATV.

4 pag. 4/6 2.2 Preventie Om het nemen van beslissingen te vergemakkelijken, werd aan de te nemen maatregelen een orde van belangrijkheid toegekend. Deze orde wordt uitgedrukt onder de vorm van categorieën -Cat. I: onontbeerlijke maatregel om de veiligheid te verzekeren en het gewenste effect te bereiken. -Cat. II: nuttige, maar niet absoluut vereiste maatregel of maatregel waarvan het nut nog niet bewezen is (Cat. IIa) of maatregel waarbij ongewenste bijwerkingen ontstaan (resistentievorming, aantasting leidingen, gezondheidsrisico's, ) (Cat. IIb). Aanpassen warmwatertemperatuur: 60 C aan het vertrekpunt en 55 C op de retourleiding en vervolgens spuien gedurende 5 minuten bij 60 C of 1 minuut bij 70 C. Eventueel verschillende circuits voor het warme water installeren om voldoende hoge temperatuur te kunnen handhaven. (Cat. I) Verbrandingsrisico beperken door mengkranen, waarschuwingsbordjes, Het Legionellabesluit vermeldt dat de standaardbehandeling de temperatuursbeheersing is. Elimineren van doodlopende leidingen. (Cat. I) Isoleren van koudwaterleiding. (Cat. I) Onderhoud van douche- en kranenkoppen, zoals ontkalking en ontsmetting. (Cat. I) Flushen van lang uit dienst zijnde tappunten met de ramen open vooraleer een patiënt in de kamer toe te laten. (Cat. IIa) Behandeling (afhankelijk van de gekozen methode: permanent en/of eenmalig) van het water indien na hogervermelde aanpassingen geen daling van de concentratie van Legionella kan bekomen worden (Cat. I): Thermische desinfectie (Cat. I) Hyperchlorering (Cat. IIb) UV-desinfectie (enkel voor focale behandeling) (Cat. IIb) Ozonisatie (Cat. IIb) Zoutelectrolyse (Cat. IIb) _ / Koper/zilver-ionisatie (Cat. IIb) Chloordioxide (Cat. IIb) 715/297_read-5503/usetemplate-print/ trol.pdf Waterstofperoxide (Cat. IIb)

5 pag. 5/6 Bovenstaande behandelingsmethoden zijn echter niet altijd even efficiënt (UV), of zijn moeilijk toe te passen (ozonisatie) of het doseren van de producten (bv. ClO2) is niet gemakkelijk. Bij het kiezen van een reagens voor permanente ontsmetting moet men rekening houden met de maximale dosis van de toegelaten producten zoals vermeld in bijlage IV van het Besluit van de Vlaamse regering van 13 december 2002 houdende reglementering inzake de kwaliteit en levering van water, bestemd voor menselijke consumptie (B.S. 28/01/2003). Alternatieve maatregelen ter beheersing van Legionella kunnen toegepast worden na goedkeuring door de minister. tie.pdf Monsterneming Volgens het legionellabesluit moeten de staalnames uitgevoerd worden volgens een erkende methode en de stalen moeten door een geaccrediteerd of erkend laboratorium onderzocht worden. De exploitant is vrijgesteld van staalnames als een installatie en de beheersmaatregelen volledig voldoen aan de BBT. De staalnames dienen te gebeuren op plaatsen en met de frequentie die in het beheersplan zijn vastgelegd. Specifieke maatregelen gelden voor koeltorens en tandheelkundige units: zie hiervoor het legionellabesluit. (*) Monsterneming: strategie en uitvoering (gedeeltelijk overgenomen uit het Modelbeheersplan Legionella-preventie in leidingwater uitgegeven door het Ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) van Nederland, januari 2000). Voordat besloten wordt tot monsterneming moet het duidelijk zijn hoe de installatie daadwerkelijk opgebouwd is en moet bekend zijn welke temperaturen er in het systeem heersen. Aan de hand van deze informatie kunnen geschikte monsterpunten gekozen worden. In het algemeen zal de keuze vallen op de volgende punten: bij een warmwatersysteem: retourwater bij het warmwatertoestel, tappunten die de temperatuur van 55 C niet binnen een minuut bereiken en één of meerdere weinig gebruikte tappunten. Bij een koudwatersysteem: tappunten waar de temperatuur hoger is dan 25 C. Het monsterpunt moet zodanig gekozen worden dat de kans op aantonen van Legionella het grootst is. Daarnaast wordt de monsterstrategie bepaald door de vraagstelling of de op het centrale leidingnet aangesloten leidingen, toestellen of appendages besmet zijn of wil men weten of het centrale leidingnet besmet is. Om aan te tonen dat de aangesloten leidingen, toestellen of appendages besmet zijn, dient een monster direct genomen te worden, d.w.z. zonder dat vooraf, zoals gebruikelijk is bij bemonsteringen voor drinkwater, de kraan geflambeerd wordt en het monsterpunt wordt doorgespoeld. De achterliggende gedachte hierbij is dat Legionella zich kan ophopen in stilstaand water en zich kan vermeerderen op bepaalde rubbers en kunststoffen. Door de kraan te flamberen worden de eventueel aanwezige Legionella-bacteriën op de kraanleertjes

6 pag. 6/6 gedood en door het doorstromen van de leiding worden de opgehoopte bacteriën uit het leidinggedeelte weggespoeld. Indien men wil weten of (ook) het centrale leidingnet besmet is, dan dient men een monster te nemen volgens de gebruikelijke methode, waarbij wel wordt geflambeerd en de leiding wordt doorgespoeld. Kweken van water moeten gebeuren met een voldoende groot volume water (0,5-1 liter) (Vos MC, 1999). Eenmaal genomen monsters moeten, om de samenstelling zo min mogelijk te veranderen, direct en geleidelijk gekoeld worden tot een temperatuur van 0-4 C (geen snelkoeling) en meteen worden afgeleverd bij het laboratorium zodat de monsters binnen 24 uur na monsterneming in conform de voorgeschreven werkwijze in bewerking kunnen genomen worden.

Preventie van legionellose in hoogrisico-instellingen

Preventie van legionellose in hoogrisico-instellingen Preventie van legionellose in hoogrisico-instellingen Regionaal Platform voor Ziekenhuishygiëne Regio Antwerpen Werkgroepleden: F. Van Laer (UZA, Edegem) G. Oris (AZ St. Dimpna, Geel) H. Jansens (UZA,

Nadere informatie

Legionella: overzicht 2000-2008. Legionella pneumophila. Legionella pneumophila

Legionella: overzicht 2000-2008. Legionella pneumophila. Legionella pneumophila Legionella: overzicht 2000-2008 Rudy Calders Verantw. Labo microbiologie, zwembadhygiëne, grootkeukenhygiëne PIH Antwerpen 140 120 122 100 80 60 59 58 40 43 43 41 50 32 27 29 20 7 6 14 0 '96 '97 '98 '99

Nadere informatie

Inleiding. Checklist risico-inventarisatie Legionella

Inleiding. Checklist risico-inventarisatie Legionella Inleiding Vanaf augustus 2000 zijn er voor recreatiebedrijven, horeca, ziekenhuizen en andere instellingen waar met water wordt gewerkt, strengere regels om legionellabesmetting te voorkomen. Legionella

Nadere informatie

Checklist risico-inventarisatie Legionella

Checklist risico-inventarisatie Legionella Checklist risico-inventarisatie Legionella Inleiding Vanaf augustus 2000 zijn er voor recreatiebedrijven, horeca, ziekenhuizen en andere instellingen waar met water wordt gewerkt, strengere regels om legionellabesmetting

Nadere informatie

Legionellabeheersing OP WIE IS HET LEGIONELLABESLUIT VAN TOEPASSING

Legionellabeheersing OP WIE IS HET LEGIONELLABESLUIT VAN TOEPASSING Legionellabeheersing In de meeste publiek toegankelijke instellingen zoals sporthallen, RVTʼs, en ziekenhuizen, maar evenzeer in de niet publiek sector (bedrijven/industrie) vormen de over het algemeen

Nadere informatie

Hoofdstuk I. Definities

Hoofdstuk I. Definities I.3.Z. BVR Legionella 1 Besluit van de Vlaamse Regering van 9 februari 2007 (BS 4 mei 2007) betreffende de preventie van de veteranenziekte op publiek toegankelijke plaatsen 1 Hoofdstuk I. Definities Artikel

Nadere informatie

Legionella onder controle

Legionella onder controle Uw installatie verdient een vakman Legionella onder controle Volgens Legionellabesluit Vlaamse Regering dd. 22/11/2002 Groothandel Sanitair & Verwarming service prijs kwaliteit stock service brugge - oudenburg

Nadere informatie

A 13 Legionella. Preventiemaatregelen ter voorkoming van legionellose. 29-3-2016 Preventiedienst Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel

A 13 Legionella. Preventiemaatregelen ter voorkoming van legionellose. 29-3-2016 Preventiedienst Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel A 13 Legionella Preventiemaatregelen ter voorkoming van legionellose 29-3-2016 Preventiedienst Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel 1. Standaardmaatregelen en adviezen TER VOORKOMING VAN LEGIONELLAGROEI

Nadere informatie

23822 MONITEUR BELGE 04.05.2007 BELGISCH STAATSBLAD

23822 MONITEUR BELGE 04.05.2007 BELGISCH STAATSBLAD 23822 MONITEUR BELGE 04.05.2007 BELGISCH STAATSBLAD VLAAMSE OVERHEID N. 2007 1790 [C 2007/35393] 9 FEBRUARI 2007. Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de preventie van de veteranenziekte op publiek

Nadere informatie

Het legionellabeheersplan: Wat moet er zeker instaan? 1. Een leidraad. Versie 10 januari 2011

Het legionellabeheersplan: Wat moet er zeker instaan? 1. Een leidraad. Versie 10 januari 2011 L E Het legionellabeheersplan: Wat moet er zeker instaan? 1 Een leidraad Versie 10 januari 2011 G I O N E L L A 1 Dit document heeft als doel een oplijsting te maken van de onderdelen die zeker aan bod

Nadere informatie

Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs vzw Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL

Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs vzw Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs vzw Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL VSKO/Dienst Beleidscoördinatie/04.13 Brussel, 22 november 2004 MEDEDELING 1 VOORKOMEN VAN DE VETERANENZIEKTE OF LEGIONELLOSE

Nadere informatie

April 2000. Modelbeheersplan Legionella-preventie in leidingwater

April 2000. Modelbeheersplan Legionella-preventie in leidingwater April 2000 Modelbeheersplan Legionella-preventie in leidingwater Inhoud Samenvatting......................................................... 2 1. Inleiding.............................................................

Nadere informatie

Desinfectie van drinkwater in de verzorgingssector

Desinfectie van drinkwater in de verzorgingssector Hans Leen, Product Manager Desinfectie van drinkwater in de verzorgingssector Legionella Bacterie aanwezig in drinkwater Wanneer het aantal kolonievormende eenheden (KVE) de drempelwaarde in het drinkwater

Nadere informatie

STUDIEDAG WATERBEHANDELING

STUDIEDAG WATERBEHANDELING STUDIEDAG WATERBEHANDELING Wetgeving drinkwater Luc Mouton Senior Projectleider TMVW 1 Programma 1. Water bestemd voor menselijke consumptie 2. Eigen waterwinningsinstallatie 3. FAVV 4. Beveiliging van

Nadere informatie

Titel: protocol legionellabeheer

Titel: protocol legionellabeheer Protocol: legionellabeheer. Zorgcentrum Sint Franciscus heeft samen met woonstichting Leystromen afspraken gemaakt betreffende het legionellabeheer binnen de nieuwbouw (GW, ZA en algemene ruimtes) en de

Nadere informatie

Modelbeheersplan legionellapreventie in leidingwater

Modelbeheersplan legionellapreventie in leidingwater Modelbeheersplan legionellapreventie in leidingwater Inhoud Samenvatting 1. Inleiding............................................................. 3 1.1 Legionella bacteriën....................................................

Nadere informatie

HET LEGIONELLABEHEERSPLAN

HET LEGIONELLABEHEERSPLAN / legionellabeheersplan HET LEGIONELLABEHEERSPLAN Een leidraad - versie september 2018 Deze folder en andere informatie i.v.m. het Vlaams Legionellabesluit vind je op onze website: https://www.zorg-en-gezondheid.be/legionella

Nadere informatie

STANDAARDMAATREGELEN EN ADVIEZEN TER VOORKOMING VAN LEGIONELLAGROEI IN EENVOUDIGE WATERVOORZIENINGSYSTEMEN

STANDAARDMAATREGELEN EN ADVIEZEN TER VOORKOMING VAN LEGIONELLAGROEI IN EENVOUDIGE WATERVOORZIENINGSYSTEMEN GEMEENSCHAPPELIJKE PREVENTIEDIENST PREVENTIEMAATREGELEN LEGIONELLA STANDAARDMAATREGELEN EN ADVIEZEN TER VOORKOMING VAN LEGIONELLAGROEI IN EENVOUDIGE WATERVOORZIENINGSYSTEMEN Eliminatie van risicofactoren

Nadere informatie

LEGIONELLA REGELGEVING

LEGIONELLA REGELGEVING LEGIONELLA REGELGEVING Besluit van de Vlaamse regering dd 22 november 2002 betreffende de primaire preventie van de veteranenziekte in voor het publiek toegankelijke plaatsen 1 Waar het om draait: DE VETERANENZIEKTE

Nadere informatie

Handboek Beheer van Scoutingkampeerterreinen. Infoblad 8.3 LEGIONELLA. Op dit infoblad vind je informatie over de volgende onderwerpen:

Handboek Beheer van Scoutingkampeerterreinen. Infoblad 8.3 LEGIONELLA. Op dit infoblad vind je informatie over de volgende onderwerpen: Infoblad 8.3 LEGIONELLA Op dit infoblad vind je informatie over de volgende onderwerpen: - Legionella - Regelgeving - Risicoanalyse - Verplichte monstername - De kosten - Meer informatie Als eigenaar en

Nadere informatie

Addendum aan de BBT Legionella van 2007

Addendum aan de BBT Legionella van 2007 Addendum aan de BBT Legionella van 2007 Inleiding: De Beste Beschikbare Technieken (BBT) voor Legionella beheersing in Nieuwe Sanitaire Systemen, die sinds 2007 wettelijk verplicht moeten opgevolgd worden

Nadere informatie

LEGIONELLA overzicht met feiten en cijfers. Drs. Hans Schoon OMEGAM-Water

LEGIONELLA overzicht met feiten en cijfers. Drs. Hans Schoon OMEGAM-Water LEGIONELLA overzicht met feiten en cijfers Drs. Hans Schoon OMEGAM-Water Onderwerpen Wat weten we van Legionella Meldingen Legionellose Bronopsporing patiënten Besmettingen leidingwater Praktijk 18 jaar

Nadere informatie

9/11/2016. Inhoudsopgave. Wat is legionella pneumophila? 2.4 Opmaken van een legionella beheersplan. Kristel Vanorbeek

9/11/2016. Inhoudsopgave. Wat is legionella pneumophila? 2.4 Opmaken van een legionella beheersplan. Kristel Vanorbeek 2.4 Opmaken van een legionella beheersplan Kristel Vanorbeek Inhoudsopgave 1. Wat is legionella pneumophila? 2. Risico s 3. Hoe kan je besmet geraken? 4. Groeibevorderende omstandigheden 5. Besmetting

Nadere informatie

WATERWERKBLAD TIJDELIJKE LEIDINGWATERINSTALLATIES. Dit werkblad heeft betrekking op de aanleg en beveiliging van tijdelijke leidingwaterinstallaties.

WATERWERKBLAD TIJDELIJKE LEIDINGWATERINSTALLATIES. Dit werkblad heeft betrekking op de aanleg en beveiliging van tijdelijke leidingwaterinstallaties. WATERWERKBLAD TIJDELIJKE LEIDINGWATERINSTALLATIES WB 1.4 H DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden Dit werkblad heeft betrekking op de aanleg en beveiliging van tijdelijke leidingwaterinstallaties.

Nadere informatie

Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende de preventie van de veteranenziekte op publiek toegankelijke plaatsen DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende de preventie van de veteranenziekte op publiek toegankelijke plaatsen DE VLAAMSE REGERING, 3 Vlaamse Regering Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende de preventie van de veteranenziekte op publiek toegankelijke plaatsen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 21 november 2003

Nadere informatie

Beheer en onderhoud van leidingwaterinstallaties

Beheer en onderhoud van leidingwaterinstallaties Beheer en onderhoud van leidingwaterinstallaties Cursusboek Nieuwegein, 2012 w w w. w a t e r o p l e i d i n g e n. n l Stichting Wateropleidingen, november 2012 Groningenhaven 7 3433 PE Nieuwegein Versie

Nadere informatie

G.04 Legionella beheersplan.

G.04 Legionella beheersplan. G.04 Legionella beheersplan. Protocol als bedoeld in artikel 9 lid 2 van het Huishoudelijk Reglement van de Tielse Watersportvereniging De Waal. Risicoanalyse & beheersplan legionella In de Drinkwater

Nadere informatie

Legionella preventie op het werk.

Legionella preventie op het werk. Legionella preventie op het werk. Nathalie Hoef Medisch milieudeskundige Vlaams Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid Afdeling Toezicht Volksgezondheid West-Vlaanderen

Nadere informatie

Beheer en Onderhoud Legionella. Richard Peet

Beheer en Onderhoud Legionella. Richard Peet Beheer en Onderhoud Legionella Richard Peet 1 Programma Relatie tussen Legionella en Beheer en onderhoud Inspectierichtlijn en ILen T Wateropleidingen 2 Legionella Aangetoond 1976, bijeenkomst Legionairs

Nadere informatie

L E G I O N E L L A P R E V E N T I E B IJ P U B L I E K S E V E N E M E N T E N

L E G I O N E L L A P R E V E N T I E B IJ P U B L I E K S E V E N E M E N T E N L E G I O N E L L A P R E V E N T I E B IJ P U B L I E K S E V E N E M E N T E N O K T O B E R 2 0 0 4 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Postbus 2200 1000 CE Amsterdam tel: 020 555 54 15 fax: 020

Nadere informatie

HET LEGIONELLABEHEERSPLAN

HET LEGIONELLABEHEERSPLAN / legionellabeheersplan HET LEGIONELLABEHEERSPLAN Wat moet er zeker instaan? Een leidraad* / versie mei 2014 * Dit document heeft als doel een oplijsting te maken van de onderdelen die zeker aan bod moeten

Nadere informatie

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 1: zwembaden en sauna's. Datum 25 september 2009 Status Definitief

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 1: zwembaden en sauna's. Datum 25 september 2009 Status Definitief Controleresultaten Legionellapreventie 2009 Cluster 1: zwembaden en sauna's Datum 25 september 2009 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Schoon en Veilig water Rijnstraat

Nadere informatie

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 2: Ziekenhuizen en buitenpoliklinieken. Datum 25 september 2009 Status Definitief

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 2: Ziekenhuizen en buitenpoliklinieken. Datum 25 september 2009 Status Definitief Controleresultaten Legionellapreventie 2009 Cluster 2: Ziekenhuizen en buitenpoliklinieken Datum 25 september 2009 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Schoon en Veilig

Nadere informatie

Legionella, uw zorg?!

Legionella, uw zorg?! Legionella, uw zorg?! Toezicht en handhaving op legionellapreventie Hans de Vries Projectleider Legionella Inhoud van de presentatie - Afbakening van het onderwerp - Wettelijke plicht eigenaar/exploitant

Nadere informatie

Werkinstructies Thermische Desinfectie n.a.v. normoverschrijdingen Legionella

Werkinstructies Thermische Desinfectie n.a.v. normoverschrijdingen Legionella Werkinstructies Thermische Desinfectie n.a.v. normoverschrijdingen Legionella Bureau de Wit December 2013 Bureau de Wit 2013 1 Inhoudsopgave 1 Werkinstructies thermische desinfectie... 3 1.1 Plan van aanpak...

Nadere informatie

Alternatieve Technieken Legionellapreventie

Alternatieve Technieken Legionellapreventie Alternatieve Technieken Legionellapreventie 1 Programma Dagdeel 1 Inleiding en mag ik me even voorstellen? Wanneer welke techniek toepassen? Algemene wetgeving Legionellapreventie Drinkwaterbesluit (nieuw)

Nadere informatie

In BRL6010 is een Model risicoanalyse en beheersplan Legionellapreventie Leidingwaterinstallatie bijgevoegd en verplicht gesteld.

In BRL6010 is een Model risicoanalyse en beheersplan Legionellapreventie Leidingwaterinstallatie bijgevoegd en verplicht gesteld. Proefexamen RL 6010 Legionellapreventie advies 1 Is de volgende stelling juist? In RL6010 is een Model risicoanalyse en beheersplan Legionellapreventie Leidingwaterinstallatie bijgevoegd en verplicht gesteld.

Nadere informatie

Update drinkwaterbesluit en BRL-903

Update drinkwaterbesluit en BRL-903 Update drinkwaterbesluit en BRL-903 Update drinkwaterbesluit en BRL-903 Inhoud presentatie: 1. Huidige stand van zaken drinkwaterbesluit en BRL-903 2. Korte stand van zaken mbt drinkwaterbesluit 3. Korte

Nadere informatie

Preventie van Legionella in sanitaire installaties: nog steeds een zorgenkind!

Preventie van Legionella in sanitaire installaties: nog steeds een zorgenkind! Preventie van Legionella in sanitaire installaties: nog steeds een zorgenkind! Ir. K. De Cuyper Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het bouwbedrijf WTCB Inhoud 1. Inleiding: de veteranenziekte en

Nadere informatie

DOSSIER LEGIONELLA. sector niet gekend. Het gevolg laat zich raden, vele jeugdverblijfcentra zijn bewust of onbewust niet in regel.

DOSSIER LEGIONELLA. sector niet gekend. Het gevolg laat zich raden, vele jeugdverblijfcentra zijn bewust of onbewust niet in regel. DOSSIER LEGIONELLA In het vorige HuisWerkdossier rond warmwaterproductie lag de focus vooral op de installatie. Daar werd de vraag beantwoord hoe je op een korte termijn veel warm water produceert zonder

Nadere informatie

LEGIONELLAPREVENTIE. Oeds Kuipers Directeur Kuipers Drinkwater Security B.V.

LEGIONELLAPREVENTIE. Oeds Kuipers Directeur Kuipers Drinkwater Security B.V. Oeds Kuipers Directeur Kuipers Drinkwater Security B.V. Landelijk discussie over het verlagen van de Warmtapwater temperatuur! WAAROM? Lager ernergieverbruik Minder CO2 uitstoot Minder kalkafzetting in

Nadere informatie

Vervolgonderzoek Legionella in overdekte openbare zwembaden

Vervolgonderzoek Legionella in overdekte openbare zwembaden VROM-Inspectie Vervolgonderzoek Legionella in overdekte openbare zwembaden Cascadeplein 10 Postbus 30020 9700 RM Groningen Interne postcode - ir. E.C.Th. Jansen Telefoon 050-599 2790 Fax 050-599 2699 vin@minvrom.nl

Nadere informatie

AANBEVELINGEN TER VOORKOMING VAN LEGIONELLA-INFECTIES IN VERZORGINGSINRICHTINGEN. Werkgroep Legionella. Nr. HGR 7509. Uitgave januari 2002

AANBEVELINGEN TER VOORKOMING VAN LEGIONELLA-INFECTIES IN VERZORGINGSINRICHTINGEN. Werkgroep Legionella. Nr. HGR 7509. Uitgave januari 2002 AANBEVELINGEN TER VOORKOMING VAN LEGIONELLA-INFECTIES IN VERZORGINGSINRICHTINGEN Werkgroep Legionella Nr. HGR 7509 Uitgave januari 2002 Verantwoordelijke uitgever G. De Backer, voorzitter Hoge Gezondheidsraad

Nadere informatie

Wet- en regelgeving (alternatieve) Legionella beheerstechnieken voor leidingwaterinstallaties

Wet- en regelgeving (alternatieve) Legionella beheerstechnieken voor leidingwaterinstallaties ISSO-congres Alternatieve technieken tegen legionella Wet- en regelgeving (alternatieve) Legionella beheerstechnieken voor leidingwaterinstallaties Mr. Wilfred Reinhold, Minisiterie van Infrastructuur

Nadere informatie

PROJECT Legionella Binnenvaart 2000 A412

PROJECT Legionella Binnenvaart 2000 A412 PROJECT Legionella Binnenvaart 2000 A412 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Versie: januari 2002 Postadres: Postbus 90801 te 2509 LV DEN HAAG Bezoekadres: Anna van Hannoverstraat 4 te DEN

Nadere informatie

HET LEGIONELLABEHEERSPLAN VOOR KOELTORENS

HET LEGIONELLABEHEERSPLAN VOOR KOELTORENS / legionellabeheersplan HET LEGIONELLABEHEERSPLAN VOOR KOELTORENS Wat moet er zeker instaan? Een leidraad* / versie mei 2014 * Dit document heeft als doel een oplijsting te maken van de onderdelen die

Nadere informatie

Surveillance van legionellose in een universitair ziekenhuis tussen 1984 en 2013

Surveillance van legionellose in een universitair ziekenhuis tussen 1984 en 2013 Surveillance van legionellose in een universitair ziekenhuis tussen 1984 en 2013 Frank Van Laer 1, Hilde Jansens 2, Emiel Goovaerts 2 Samenvatting Tussen 1984 en 2013 werd in het Universitair Ziekenhuis

Nadere informatie

Legionella pneumophila : Inleidende begrippen. Een verhaal met of zonder einde?

Legionella pneumophila : Inleidende begrippen. Een verhaal met of zonder einde? Legionella pneumophila : Inleidende begrippen. Een verhaal met of zonder einde? Rudy Calders Verantw. Labo microbiologie, zwembadhygiëne, grootkeukenhygiëne 1 Fysische karakteristieken: Type: Grootte:

Nadere informatie

Het inspectiebeleid voor drinkwaterinstallaties!

Het inspectiebeleid voor drinkwaterinstallaties! Het inspectiebeleid voor drinkwaterinstallaties! Caleffi Academy Zwolle, 26 maart 2015 N.V. Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) Felix Timmermans Korte introductie WMD Kentallen WMD * 32 miljard liter

Nadere informatie

Aan de Minister van Infrastructuur en Milieu Mw. drs. M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus Postbus EX DEN HAAG

Aan de Minister van Infrastructuur en Milieu Mw. drs. M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus Postbus EX DEN HAAG Aan de Minister van Infrastructuur en Milieu Mw. drs. M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus Postbus 20901 2500 EX DEN HAAG Datum 23 oktober 2014 Onderwerp Regeldruk bij legionellabeheersing Uw kenmerk

Nadere informatie

Ministeriële regeling. Legionellapreventie

Ministeriële regeling. Legionellapreventie Ministeriële regeling Legionellapreventie Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu van 27 juni 2011, nr. BJZ2011046957, houdende nadere regels met betrekking tot enige onderwerpen

Nadere informatie

Legionellapreventie door middel van chloordioxide en koper-zilver ionisatie: een ervaringsverslag

Legionellapreventie door middel van chloordioxide en koper-zilver ionisatie: een ervaringsverslag Legionellapreventie door middel van chloordioxide en koper-zilver ionisatie: een ervaringsverslag Katelijne Floré Gent 10/12/2018 Naam Voornaam Legionellaceae GN aerobe niet-sporevormende staaf (2-20µm

Nadere informatie

Aan de Minister van Infrastructuur en Milieu Mw. Drs. M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus Postbus EX DEN HAAG

Aan de Minister van Infrastructuur en Milieu Mw. Drs. M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus Postbus EX DEN HAAG Aan de Minister van Infrastructuur en Milieu Mw. Drs. M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus Postbus 20901 2500 EX DEN HAAG Datum 22 oktober 2014 Onderwerp Regeldruk bij legionellabeheersing Uw kenmerk

Nadere informatie

Doe het zelf Risicoanalyse/Beheersplan Legionellapreventie voor kleine leidingwaterinstallaties

Doe het zelf Risicoanalyse/Beheersplan Legionellapreventie voor kleine leidingwaterinstallaties Koninklijk Nederlands Watersport Verbond Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Doe het zelf Risicoanalyse/Beheersplan Legionellapreventie voor kleine leidingwaterinstallaties Inleiding

Nadere informatie

Theorie gedeelte examen bestaande uit meerkeuzevragen. Totaal 40 vragen / 40 punten

Theorie gedeelte examen bestaande uit meerkeuzevragen. Totaal 40 vragen / 40 punten Theorie gedeelte examen bestaande uit meerkeuzevragen. Totaal 40 vragen / 40 1 Eisen van de BRL6010 kent en begrijpt de eisen die de BRL stelt aan een legionella risicoanalyserapport en een legionella

Nadere informatie

-4 SEP. 2013. Ministerie van Infrastructuur en Milieu

-4 SEP. 2013. Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ministerie van Infrastructuur en Milieu > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Leveranciers van alternatieve technieken voor legionellapreventie, Aqua Nederland en Platform Biociden Branche-organisaties

Nadere informatie

Natte Koeltorens. Els Joosten Wabo adviseur Omgevingsvergunningen & Activiteitenbesluit. Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied

Natte Koeltorens. Els Joosten Wabo adviseur Omgevingsvergunningen & Activiteitenbesluit. Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied Natte Koeltorens 1 Natte Koeltorens Els Joosten Wabo adviseur Omgevingsvergunningen & Activiteitenbesluit Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied els.joosten@odnzkg.nl 2 Aanleiding Uitbraak Post CS Amsterdam

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2004 576 Besluit van 26 oktober 2004 tot wijziging van het Waterleidingbesluit en het Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden

Nadere informatie

Raads Informatiebrief

Raads Informatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer o3.r365.oox Inboeknummer osnoszo6s Classificatienummer x.zz4 Dossiernummer 306.55x 4 februari 2003 Raads Informatiebrief Betreft samenhangende aanpak legionellapreventie.

Nadere informatie

Legionella verschil tussen theorie en praktijk

Legionella verschil tussen theorie en praktijk Legionella verschil tussen theorie en praktijk NVvA-Congres 2016 Kurhaus - Scheveningen Mascha van Hofweegen Praktijk -1 Wij hebben ons Legionella-beheersplan extern laten controleren. Zij hebben dit goedgekeurd

Nadere informatie

Gevolgen van nieuw Drinkwaterbesluit

Gevolgen van nieuw Drinkwaterbesluit VSK 2012: 7 februari 2012 De zorg voor de kwaliteit van drinkwater Legionellapreventie Gevolgen van nieuw Drinkwaterbesluit Will Scheffer Het nieuwe Drinkwaterbesluit vraagt om een strakke regie van de

Nadere informatie

V. Risico analyse Legionella. A. Inleiding. B. Methode. C. Resultaten. D. Waterlevering. E. Resultaten risicoanalyse F.

V. Risico analyse Legionella. A. Inleiding. B. Methode. C. Resultaten. D. Waterlevering. E. Resultaten risicoanalyse F. BEHEERSPLAN LEGIONELLA GEMEENSCHAPPELIJKE PREVENTIEDIENST Inhoudsopgave. I. Regelgeving. II. III. IV. Toepassingsgebied. Stappenplan. A. Melding van bestaande installaties. B. Beheersplan. 1. Beschrijving

Nadere informatie

BRL-K14012/01 2007-03-01. Beoordelingsrichtlijn voor het Kiwa procescertificaat voor: Legionella veilig beheerde installaties

BRL-K14012/01 2007-03-01. Beoordelingsrichtlijn voor het Kiwa procescertificaat voor: Legionella veilig beheerde installaties BRL-K14012/01 Beoordelingsrichtlijn voor het Kiwa procescertificaat voor: BRL-K14012/01 Beoordelingsrichtlijn voor het Kiwa procescertificaat voor: Kiwa N.V Certificatie en Keuringen Sir Winston Churchill-laan

Nadere informatie

Legionella: risicoanalyse beheersing. Kaho Sint-Lieven Campus Himm Hospitaalstraat 123 9100 Sint-Niklaas

Legionella: risicoanalyse beheersing. Kaho Sint-Lieven Campus Himm Hospitaalstraat 123 9100 Sint-Niklaas Legionella: risicoanalyse beheersing Kaho Sint-Lieven Campus Himm Hospitaalstraat 123 9100 Sint-Niklaas Overzicht van mogelijke beheersmaatregelen Benodigdheden Systeemschets Beschrijving installatie Meetapparatuur

Nadere informatie

NEN1006 rapportage Inspectie Drinkwaterveiligheid

NEN1006 rapportage Inspectie Drinkwaterveiligheid NEN1006 rapportage Inspectie Drinkwaterveiligheid Locatienaam Adres Plaats Datum Opdrachtgever Inhoudsopgave 1. Achtergrondinformatie over deze NEN1006 rapportage................................... 4 2.

Nadere informatie

Wet- en regelgeving Legionellapreventie in drink- en warmtapwater

Wet- en regelgeving Legionellapreventie in drink- en warmtapwater Informatieblad Wet- en regelgeving Legionellapreventie in drink- en warmtapwater Uitleg over zorgplicht, alternatieve technieken en risico-analyse Wat is úw verantwoordelijkheid? kennisinstituut voor de

Nadere informatie

water lucht energie woning keuring brand beveiliging asbest

water lucht energie woning keuring brand beveiliging asbest water lucht energie woning keuring brand beveiliging asbest strooming Strooming onderzoekt, adviseert en beheert Strooming is specialist op het gebied van onderzoek, advies en beheer aangaande water, lucht

Nadere informatie

Controle van leidingwaterinstallaties

Controle van leidingwaterinstallaties Controle van leidingwaterinstallaties Cursusboek Nieuwegein, 2012 w w w. w a t e r o p l e i d i n g e n. n l Stichting Wateropleidingen, november 2012 Groningenhaven 7 3433 PE Nieuwegein Versie 8.3 Niets

Nadere informatie

WATERWERKBLAD DEFINITIES DATUM: JAN 2018

WATERWERKBLAD DEFINITIES DATUM: JAN 2018 Herziening van (voormalig WB 1.2) juni 2004 WATERWERKBLAD WB 1.3 DEFINITIES DATUM: JAN 2018 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot definities 1 is in artikel 1.3.1 van NEN 1006 (2015) het volgende

Nadere informatie

Logboeken Legionellabeheer

Logboeken Legionellabeheer Logboeken Legionellabeheer Locatienaam Zorginstelling RA-vol Adres Kaap de Goede Hooplaan 7 Plaats Utrecht 25-05-2018 Opdrachtgever Zorginstelling RA-vol Versie 1.0 Inhoudsopgave Logboeken............................................................................

Nadere informatie

Legionellapreventie in leidingwater

Legionellapreventie in leidingwater Legionellapreventie in leidingwater Hoofdstuk IIIC van het Waterleidingbesluit Legionellabesmetting kan ernstige tot zeer ernstige en soms zelfs dodelijke gevolgen hebben. Om de mogelijkheid van deze besmetting

Nadere informatie

Markstreamers in de warm wateraansluiting van de mengkranen

Markstreamers in de warm wateraansluiting van de mengkranen GAWALO Markstreamer System & Markshower System (gepatenteerd) Legionella-veilig beheer van drinkwaterleidingnet Anjo Kater Product Manager 1 Inhoud: Motivatie Legionella beheer van drinkwaterleidingnet

Nadere informatie

Legionella pneumophila (veteranenziekte)

Legionella pneumophila (veteranenziekte) Legionella pneumophila (veteranenziekte) Inleiding De legionella-uitbraak in 1999 op de bloemententoonstelling in Bovenkarspel was voor de overheid aanleiding om maatregelen te nemen om een nieuwe uitbraak

Nadere informatie

Natte koeltorens en legionella

Natte koeltorens en legionella Natte koeltorens en legionella Is het nu goed geregeld met toezicht en handhaving? DCMR Milieudienst Rijnmond - Yvonne Jansen 4 december 2014 DCMR Milieudienst Rijnmond De gezamenlijke omgevingsdienst

Nadere informatie

Onderzoek naar de uitvoering van legionellapreventie bij collectieve leidingwaterinstallaties

Onderzoek naar de uitvoering van legionellapreventie bij collectieve leidingwaterinstallaties VROM-Inspectie Regio Noord Stoffen en producten Onderzoek naar de uitvoering van legionellapreventie bij collectieve leidingwaterinstallaties Cascadeplein 10 Postbus 30020 9700 RM Groningen Interne postcode

Nadere informatie

Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen

Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen Contact info@vwa.nl 64 Titel Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen Inleiding Volgens Verordening (EG) 852/2004 zijn levensmiddelenbedrijven

Nadere informatie

De waterleiding. De waterleiding. Legionella. Wilco van der Lugt. Wilco van der Lugt. inhoud

De waterleiding. De waterleiding. Legionella. Wilco van der Lugt. Wilco van der Lugt. inhoud De waterleiding De waterleiding Legionella Wilco van der Lugt Wilco van der Lugt Installateur BRL 6010, gecertificeerd IntegraalAdviseur Vastgoed (onderhoud), gecertificeerd Monsternemer legionella, gecertificeerd

Nadere informatie

Natte Koeltorens. Els Joosten Wabo adviseur Omgevingsvergunningen & Activiteitenbesluit. Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied

Natte Koeltorens. Els Joosten Wabo adviseur Omgevingsvergunningen & Activiteitenbesluit. Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied Natte Koeltorens Natte Koeltorens Els Joosten Wabo adviseur Omgevingsvergunningen & Activiteitenbesluit Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied els.joosten@odnzkg.nl Aanleiding 2006: Uitbraak Post CS Amsterdam

Nadere informatie

VOORLICHTING AAN DE BEWONER

VOORLICHTING AAN DE BEWONER BRON: L. van Leengoed (C-mark) Voorbeelden van bewonersinformatie: 1. Gebruiksinstructie leidingwaterinstallaties 2. Tekst voor het bewonersblad 3. Tekst bij aanvraag zelf aangebrachte voorzieningen (ZAV)

Nadere informatie

Praktische opdracht Biologie Legionella in Martinushof

Praktische opdracht Biologie Legionella in Martinushof Praktische opdracht Biologie Legionella in Mart Praktische-opdracht door een scholier 1659 woorden 22 mei 2001 6,6 22 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding Naar aanleiding van het krantenartikel: "Legionella

Nadere informatie

Resultaten legionellapreventie Cluster 4: Hotels, bed&breakfasts, campings en jachthavens. Datum 1 juni 2010 Status Definitief

Resultaten legionellapreventie Cluster 4: Hotels, bed&breakfasts, campings en jachthavens. Datum 1 juni 2010 Status Definitief Resultaten legionellapreventie 2009 Cluster 4: Hotels, bed&breakfasts, campings en jachthavens Datum 1 juni 2010 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Schoon en Veilig

Nadere informatie

Altijd en overal veilig douchen

Altijd en overal veilig douchen Altijd en overal veilig douchen Met de SanPro legionellapreventiesystemen van Flamco VEILIG BETROUWBAAR ENERGIEZUINIG EFFICIËNT Het belang van zorgvuldige legionella-preventie Preventie is wettelijk verplicht

Nadere informatie

de dynamiek van water oplossingen voor legionella preventie

de dynamiek van water oplossingen voor legionella preventie de dynamiek van water oplossingen voor legionella preventie 2 omgaan met legionella Zekerheid Schoon of besmet water, met het blote oog kunnen we het niet van elkaar onderscheiden. Toch willen we graag

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Controleresultaten legionellapreventie 2009. Cluster 3: Zorginstellingen. Datum 1 juni 2010 Status Definitief

Controleresultaten legionellapreventie 2009. Cluster 3: Zorginstellingen. Datum 1 juni 2010 Status Definitief Controleresultaten legionellapreventie 2009 Cluster 3: Zorginstellingen Datum 1 juni 2010 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Schoon en Veilig Water Rijnstraat 8 Postbus

Nadere informatie

Legionella Preventie. Antwoord op de meest gestelde vragen. ing. Irene van Veelen ISSO projectcoördinator Water&Gas

Legionella Preventie. Antwoord op de meest gestelde vragen. ing. Irene van Veelen ISSO projectcoördinator Water&Gas Legionella Preventie Antwoord op de meest gestelde vragen ing. Irene van Veelen ISSO projectcoördinator Water&Gas www.legionellavraagbaak.nl: Wie is bevoegd om keerkleppen te controleren? Wie is verantwoordelijk

Nadere informatie

75% IS BEREID 1 MINUUT KORTER TE DOUCHEN VOOR HET MILIEU.

75% IS BEREID 1 MINUUT KORTER TE DOUCHEN VOOR HET MILIEU. 75% IS BEREID 1 MINUUT KORTER TE DOUCHEN VOOR HET MILIEU. HIER Klimaatcampagne Sanitair besturingssysteem INHOUD 1. Besparing als uitgangspunt 03 2. M-Check in het kort 04 3. Voordelen 06 4. Schema s praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

CASE Thermografie toegepast bij brononderzoek legionella

CASE Thermografie toegepast bij brononderzoek legionella CASE Thermografie toegepast bij brononderzoek legionella 2010002, CalamiteitenSupport gebouw X Document.doc, Versie 1.0 Opdrachtgever Xigna BV Postbus 960 7550 AZ Hengelo Ov Auteur Inspecteur Inhoudsopgaaf

Nadere informatie

Opvolging Legionellabeheersplan. Stedelijk zwembad Parklaan 117 9100 Sint-Niklaas

Opvolging Legionellabeheersplan. Stedelijk zwembad Parklaan 117 9100 Sint-Niklaas Opvolging Legionellabeheersplan Stedelijk zwembad Parklaan 117 9100 Sint-Niklaas opgemaakt december 2013 Inhoudsopgave 1. ADMINISTRATIEVE GEGEVENS... 4 1.1 Opdrachtgever... 4 1.1.1 De inrichting...4 1.1.2

Nadere informatie

Praktijkervaringen bij Dow Terneuzen. Themamiddag Ervaringen met legionella in koel- en proceswater 27 juni 2018

Praktijkervaringen bij Dow Terneuzen. Themamiddag Ervaringen met legionella in koel- en proceswater 27 juni 2018 Praktijkervaringen bij Dow Terneuzen Themamiddag Ervaringen met legionella in koel- en proceswater 27 juni 2018 Inhoud Dow Terneuzen Water op de Dow-site Watersystemen met Legionella monitoring Interne

Nadere informatie

De 50 meest gestelde

De 50 meest gestelde VNI-informatieavonden druk bezocht De 50 meest gestelde In de maanden mei en juni heeft de afdeling Technologie van de VNI informatiebijeenkomsten gehouden over legionella-preventie in leidingwater. De

Nadere informatie

23822 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

23822 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 23822 MONITEUR BELGE 04.05.2007 BELGISCH STAATSBLAD VLAAMSE OVERHEID N. 2007 1790 [C 2007/35393] 9 FEBRUARI 2007. Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de preventie van de veteranenziekte op publiek

Nadere informatie

DOUCHE AUTOMATISERING WEB-BASED TAPWATER & LEGIONELLA PREVENTIE SYSTEEM

DOUCHE AUTOMATISERING WEB-BASED TAPWATER & LEGIONELLA PREVENTIE SYSTEEM DOUCHE AUTOMATISERING WEB-BASED TAPWATER & LEGIONELLA PREVENTIE SYSTEEM Webeasy is wereldwijd het eerste bedrijf dat producten en applicaties voor gebouw- en industriële automatisering ontwerpt en aanbiedt

Nadere informatie

Deel A. Algemene doelstellingen en controleprogramma s voor het water bestemd voor menselijke consumptie

Deel A. Algemene doelstellingen en controleprogramma s voor het water bestemd voor menselijke consumptie Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 december 2002 houdende reglementering inzake de kwaliteit en levering

Nadere informatie

BUNGALOWPARK DE EGELSHOEK 1

BUNGALOWPARK DE EGELSHOEK 1 VERENIGING VAN EIGENAARS BUNGALOWPARK DE EGELSHOEK 1 Graaf Floris V weg 32 3739 NB HOLLANDSCHE RADING Overzicht Legionellabeheersmaatregelen April 2011 1 Table of Contents Algemeen... 3 Controle... 3 Keerkleppen...

Nadere informatie

Legionellapreventie. 10 aandachtspunten op een rij Ir. HankWes

Legionellapreventie. 10 aandachtspunten op een rij Ir. HankWes Legionellapreventie 10 aandachtspunten op een rij Ir. HankWes Belang legionellapreventie Officier van justitie eist 18 maanden cel i.v.m. legionellabesmetting 2 Vernevelende tappunten Legionella is alleen

Nadere informatie

Legionella beleidsplan. Documentinformatie. V Manager Health, Safety en Security - R. Kamst

Legionella beleidsplan. Documentinformatie. V Manager Health, Safety en Security - R. Kamst 2006-0037425 Toepassingsgebied RWE Generation NL Geldigheid tot 01-12-2020 Documentinformatie Versie Versiedatum Autorisatie V2.0 01-12-2017 Manager Health, Safety en Security - R. Kamst Wijzigingen t.o.v.

Nadere informatie

TOEZICHT OP LEGIONELLABEHEERSING IN TUINCENTRA

TOEZICHT OP LEGIONELLABEHEERSING IN TUINCENTRA TOEZICHT OP LEGIONELLABEHEERSING IN TUINCENTRA Factsheet December 2009 Voedsel en Waren Autoriteit Warenklachtenlijn VWA: (0800) 0488 E-mail: info@vwa.nl Internet: www.vwa.nl 1. Inleiding Legionella is

Nadere informatie