Nieuwsbrief Pleegzorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Pleegzorg"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Pleegzorg JUNI 2012 nummer 2 Uitgave van Rubicon jeugdzorg Voorwoord Na een turbulente periode is de reorganisatie van Rubicon jeugdzorg een feit. De regioteams zijn gevormd en de nieuwe strategie is uitgezet. We hopen in deze nieuwe vorm nog beter aan de hulpvraag van kinderen en hun gezin te kunnen voldoen. Een van deze ontwikkelingen is de toenemende vraag naar hulp aan huis om uithuisplaatsingen terug te dringen. Om u een indruk te geven wat dat betekent in de praktijk, hebben we een moeder bereid gevonden haar verhaal te vertellen. Uiteraard staat ook deze nieuwsbrief daarnaast weer vol praktische tips en leuke weetjes. Wij wensen u veel leesplezier! De redactie PS. Rubicon jeugdzorg heeft een eigen Twitter-account. Volg het laatste nieuws op: In dit nummer Word lid van de cliëntenraad 2 Enquête Landelijk Pleegzorg Panel 2 Onderzoek naar seksueel misbruik in de jeugdzorg 3 Triple P: positief opvoeden werkt! 4 Uw pleegzorgcontract: een bindende zaak 6 Onderzoek naar de Limburgse pleegzorg 7 Het verhaal van een wanhopige moeder 8 Agenda 10 Tips 12 Zoekertjes 14 Colofon en inloggegevens Extranet 15

2 Nieuws - 2 Meepraten? Word lid van de cliëntenraad! Rubicon jeugdzorg zoekt voortdurend naar verbetering van de jeugdhulpverlening. We horen graag van onze cliënten hoe we dat kunnen realiseren. Daarvoor is enkele jaren geleden de Cliëntenraad in het leven geroepen. De Cliëntenraad adviseert de organisatie gevraagd en ongevraagd over zaken die van belang zijn voor de jeugdigen, ouders en pleegouders die hulp krijgen van Rubicon. Verbetering jeugdzorg Op dit moment zoekt de Cliëntenraad nieuwe enthousiaste leden (m/v) die een bijdrage willen leveren aan het verbeteren van de jeugdzorg. Die mee willen praten en mee willen doen. Leden van de Cliëntenraad dienen op de eerste plaats affiniteit te hebben met jeugdzorg en bij voorkeur cliënt te zijn of te zijn geweest van Rubicon of een cliënt wettelijk te vertegenwoordigen. Deelname aan de Cliëntenraad is vrijwillig. Voor de vacature kunt u terecht op of kijk op voor meer algemene informatie. Bent u of uw pleegkind geïnteresseerd of heeft u vragen, bel dan naar: of mail naar: info@rubiconjeugdzorg.nl. Enquête Landelijk Pleegzorg Panel: een goede start belangrijk Elkaar goed informeren, staat centraal bij de start van een pleegzorgplaatsing. Dat blijkt uit een enquête van het Landelijk Pleegzorg Panel. Het is voor een kind een ingrijpende gebeurtenis om te verhuizen en onderdeel uit te gaan maken van een nieuw gezin. Om beter zicht te krijgen in de vraagstukken die spelen tijdens het wenproces, hebben de UvA en Stichting Alexander een onderzoek opgezet naar wennen in een pleeggezin. Door het Landelijk Pleegzorg Panel is een vragenlijst uitgezet in het kader van dit onderzoek. Informatie Om het wenproces goed te laten verlopen, is het belangrijk dat de informatie die pleegouders vooraf krijgen over een pleegkind actueel en relevant is. Hierdoor kunnen pleegouders begrijpen wat er aan de hand is met een kind en kunnen daarop anticiperen. Wanneer negatieve informatie wordt gegeven over de biologische ouders bestaat het risico dat pleegouders de ouders gaan afwijzen. Het is van belang om de ouders zo veel mogelijk bij de pleeggezinplaatsing te betrekken zowel bij de plaatsing als tijdens het wenproces, zodat pleegouders en ouders rechtstreeks informatie kunnen uitwisselen. Ook de pleegkinderen zelf moeten zo veel mogelijk in het kennismakingstraject betrokken worden. Als het kind eenmaal is geplaatst, hebben pleegouders vooral behoefte aan iemand die hen serieus neemt, waarbij ze hun problemen neer kunnen leggen en waarbij ze advies kunnen vragen. Niet vlekkeloos Het wenproces blijkt niet altijd vlekkeloos te verlopen. Bijna de helft van de respondenten vindt dat pleegouders vanuit de pleegzorgorganisatie en of de gezinsvoogd niet altijd krijgen wat ze nodig hebben. Dit heeft vooral betrekking op (een tekort aan) informatie en begeleiding. Het hele onderzoek, inclusief alle tips en aanbevelingen, kunt u lezen op: en vervolgens RESULTATEN.

3 Nieuws - 3 Onderzoek naar seksueel misbruik in de jeugdzorg Net als Jeugdzorg Nederland en overige organisaties voor Jeugd & Opvoedhulp is Rubicon zeer aangedaan door de cijfers uit het concept-rapport van de Universiteit van Leiden over seksueel misbruik in de jeugdzorg. Wij betreuren het zeer dat kinderen die aan de jeugdzorg zijn toevertrouwd, het slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik door hulpverleners, pleegouders of andere jeugdigen. Het raakt de jeugdzorg tot in het hart. Veiligheid centraal Wij spannen ons tot het uiterste in om misbruik en mishandeling van kinderen tegen te gaan! Veiligheid van kinderen is al jaren een centraal thema. Wij doen er binnen onze mogelijkheden dan ook alles aan om misbruik van kinderen en jongeren te voorkomen. Er wordt een actief veiligheidsbeleid gevoerd. Zo beschikken wij over een aandachtsfunctionaris voor grensoverschrijdend seksueel gedrag. En worden er onder meer veiligheidsbelevingsonderzoeken uitgevoerd op de behandelgroepen. Bij alle pleeggezinplaatsingen wordt een risicotaxatie uitgevoerd. Beleid en protocollen over omgaan met seksualiteit, evenals omgaan met een verstoorde seksualiteit, maken deel uit van de professionalisering van de medewerkers. Aan sollicitanten wordt altijd een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd, evenals referenties. De VOG (of in sommige gevallen antecedentenonderzoek) zegt echter alleen iets over het verleden van de persoon in kwestie, maar niets over zijn intenties. Aspirant-pleegouders worden gescreend door de Raad voor de Kinderbescherming. Natuurlijk wordt in alle gevallen van geconstateerd seksueel misbruik aangifte gedaan bij de politie. Wél meegewerkt aan onderzoek Zowel Jeugdzorg Nederland als individuele instellingen wordt verweten het onderzoek van de Commissie Samson te hebben geblokkeerd. Dit is incorrect. Bovendien hebben de provinciaal gefinancierde jeugdzorginstellingen (waaronder Rubicon) adequaat uitvoering gegeven aan de aanbevelingen die de Inspectie Jeugdzorg in september 2008 had opgesteld in een rapport over ruimte en grenzen rond seksualiteit in de jeugdzorg. Dat bevestigen ook Gedeputeerde Staten van Limburg in antwoord op vragen die mevrouw Van Rijnsbergen lid van de fractie van de SP in het Limburgs Parlement over dit onderwerp had gesteld. Commissie Samson De commissie Samson onderzoekt seksueel misbruik van minderjarigen die van overheidswege sinds 1945 onder toezicht zijn gesteld. Het eindrapport van de commissie verschijnt in oktober De gezamenlijke jeugdzorginstellingen roepen slachtoffers van seksueel misbruik in de jeugdzorg op zich te melden. Slachtoffers kunnen, indien nodig of gewenst, rekenen op professionele (trauma)hulpverlening. Jeugdzorg Nederland, waaronder ook Rubicon valt, is voortdurend in gesprek met de commissie en we zullen de aanbevelingen zeer serieus nemen.

4 Triple P - 4 Triple P: positief opvoeden werkt! (Pleeg)kinderen hebben geen gebruiksaanwijzing. Dat maakt van opvoeden soms een hele klus. Een methode die kinderen helpt om vaardigheden te ontwikkelen die ze later in hun leven nodig hebben, is Triple P. Deze methode van Positief Opvoeden is al meer dan 25 jaar geleden ontstaan in Australië. Inmiddels wordt de methode in landen over de hele wereld gebruikt. Al veel opvoeders zijn dankzij Triple P geholpen bij problemen zoals slecht (in)slapen, pesten of geen huiswerk maken. Triple P staat voor Positief Pedagogisch Programma. Het is een methode waarin opvoeders een positieve opvoedstijl aanleren. Het richt zich op het voorkomen en verminderen van (ernstige) emotionele problemen en gedragsproblemen bij kinderen door het versterken van kennis, vaardigheden en zelfvertrouwen van de opvoeders. Positief Opvoeden is gebaseerd op vijf basisprincipes: 1. Kinderen een veilige en stimulerende omgeving bieden Kinderen die lekker spelen, vervelen zich niet en lopen minder kans gedragsproblemen te ontwikkelen. En wanneer je huis veilig is ingericht, hoef je minder te verbieden. 2. Kinderen laten leren door positieve ondersteuning Positieve aandacht en aanmoediging door het geven van een complimentje motiveert een kind om nieuwe dingen te leren en zich te ontwikkelen. Als het kind uit zichzelf naar je toekomt en iets vraagt, stop waar je mee bezig bent en neem even de tijd. Het is belangrijk om vaak korte periodes in elkaars gezelschap te zijn en samen dingen te doen die jij en je kind allebei leuk vinden. 3. Een aansprekende discipline hanteren Heldere instructies geven en snel reageren, is belangrijk wanneer een kind zich niet goed gedraagt. Vertel ook wat je wel wilt, bijvoorbeeld: Hou op met ruziemaken en ga samen spelen. 4. Realistische verwachtingen hebben Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Belangrijk is dat de verwachtingen van de opvoeders in overeenstemming zijn met de leeftijd en de ontwikkeling van het kind. Wanneer er te veel van het kind wordt verwacht of juist te weinig kunnen er problemen ontstaan. Ideale kinderen bestaan niet en van fouten kun je leren. 5. Goed voor jezelf zorgen Opvoeders mogen tijd voor zichzelf nemen en iets leuks doen voor zichzelf, zoals sporten of een middag met vrienden doorbrengen. Opvoeders die zich goed voelen hebben meer energie voor de kinderen. Probeer elke week genoeg tijd vrij te maken om je te ontspannen of dingen te doen die je leuk vindt.

5 Triple P - 5 Cursus Rubicon geeft regelmatig cursussen Positief Opvoeden in samenwerking met het CJG of andere professionele organisaties. De cursus is voor (pleeg)ouders met één of meerdere kinderen in de leeftijd tot 12 jaar met gedragsproblemen thuis, op school of in de omgang met leeftijdsgenoten. De cursus schenkt aandacht aan opvoedingsvaardigheden die werken, hoe u de ontwikkeling van een kind kunt stimuleren en hoe u om kunt gaan met probleemgedrag. Bovendien biedt de cursus handvaten die in bijna elke situatie te gebruiken zijn. De cursus bestaat uit 8 sessies. Er wordt gebruik gemaakt van een intakeformulier, vragenlijsten, een werkboek voor het hele gezin, werkbladen waarbij (pleeg)ouders het gedrag van hun kind in kaart brengen, een DVD, rollenspellen om praktijkvoorbeelden te oefenen en een stappenplan voor geplande activiteiten. Heeft u interesse in deze cursus, dan kunt u uw pleegzorgwerker om meer informatie vragen. Verhalen van ouders* Naime: "Murat gaat dankzij Positief Opvoeden rustig slapen. Elke avond hebben we hetzelfde ritueel en daarna is hij stil. Daardoor maken wij nu elke morgen samen een dansje!" Stefan: "Door de cursus blijf ik zelf rustig tijdens een driftbui, geef ik niet meer toe aan Lisa als ze driftig wordt en geef ik haar een dikke kus als ze meteen meekomt uit de speeltuin!" Isabel: "Ik heb geleerd dat het belangrijk is om samen met je kind naar oplossingen te zoeken. Stijn heeft zijn zelfvertrouwen teruggekregen omdat hij zelf oplossingen bedacht om het pesten tegen te gaan. Wij oefenden eerst thuis, daarbij beloonde ik hem voor datgene dat hij goed deed." *bron

6 Prima Pleegzorg - 6 Uw pleegzorgcontract: een bindende zaak Eén van de belangrijkste uitgangspunten die Rubicon hanteert bij het plaatsen van een kind in een pleeggezin, is dat we zo weinig mogelijk knips willen in de leefplek voor het kind. Het liefst eigenlijk géén. We zoeken voor elk kind een plek waar hij zolang als nodig kan blijven wonen. We noemen dit integrale pleegzorg. Verhuizing van het ene pleeggezin naar het andere is voor een kind verwarrend en moeilijk te begrijpen en daarom niet wenselijk. Vaste plek Dat vraagt natuurlijk wel wat van pleegouders. Wanneer alles goed gaat, is dit waarschijnlijk geen probleem. Jammer genoeg zijn er ook situaties waarin de dingen niet zo vlekkeloos verlopen en de pleegzorgplaatsing tot zorgen en stress leidt in het pleeggezin. Het komt voor dat een pleeggezin in dat geval het liefst wil dat het pleegkind ergens anders gaat wonen. Maar ook in die situatie geldt: voor het pleegkind is een vaste plek erg belangrijk! Het is daarom niet zomaar mogelijk voor pleegouders om hun zorg voor een pleegkind te beëindigen. Overigens werkt dat ook andersom. Als Rubicon vragen heeft of het pleeggezin nog de juiste plek is voor het pleegkind, kunnen we het pleegkind niet zomaar weghalen. Dan volgt er altijd een gesprek waarin we onze zorgen en vragen kenbaar maken en samen dienen we afspraken te maken hoe het anders en beter kan. Contract Bij de start van het pleegouderschap sluit Rubicon met pleegouders een pleegzorgcontract. Hierin maken wij met u bindende afspraken over de pleegzorgplaatsing. Uit dit contract wordt duidelijk dat het tussentijds beëindigen niet zomaar mogelijk is. Ook niet als de situatie moeilijk verloopt en het pleegouderschap zwaar valt. In dat geval gaat uw pleegzorgwerker samen met u op zoek om u beter te ondersteunen, zodat de verzorging en opvoeding van het pleegkind weer behapbaar wordt. De enige reden waardoor pleegouders om een tussentijdse beëindiging van de plaatsing kunnen verzoeken is wanneer Rubicon nalatig is. Met andere woorden: wanneer de ondersteuning die Rubicon u biedt onvoldoende is en niet conform hetgeen wij met u hebben afgesproken. Stappen Om een pleegzorgplaatsing te beëindigen dient u een aantal stappen te doorlopen. Zo moet u bijvoorbeeld uw bezwaar schriftelijk bij ons kenbaar maken. Daarna hebben we drie weken de tijd om de ondersteuning zodanig te verbeteren dat uw bezwaar verdwijnt. Het pleegkind blijft in die periode bij u wonen. Als na deze periode de situatie onvoldoende is verbeterd, kan het contract mogelijk worden beëindigd. Dit gebeurt altijd schriftelijk en u dient Rubicon een week de tijd te geven om een andere plek te vinden voor het kind. In uw pleegzorgcontract leest u hier meer over. Stabiele plek Het pleegouderschap is vaak heel mooi en lonend, maar kan soms ook zwaar zijn. Dat begrijpen wij natuurlijk heel goed. Wij realiseren ons wat we van pleegouders vragen. Toch kiezen wij ervoor om ook in die moeilijke tijden niet zomaar te accepteren dat een pleeggezin de pleegzorgplaatsing wil beëindigen. Hoe invoelbaar de redenen soms ook zijn. Voor ons staat altijd het belang van het kind bovenaan. U als pleegouder weet als geen ander dat een vaste plek, regelmaat en zekerheid voor een pleegkind van levensbelang zijn. Het is de plicht van Rubicon om ervoor te zorgen dat een kind op een vaste en veilige plek kan opgroeien en daarvoor zijn wij afhankelijk van uw lange adem. Namens de kinderen en hun ouders: een dikke dankjewel daarvoor!

7 Oproep - 7 Praktikon doet onderzoek naar de Limburgse pleegzorg In het kader van het project Prima Pleegzorg wordt momenteel (in samenwerking met Pleegzorg) door Praktikon een onafhankelijk onderzoek gedaan naar de Limburgse pleegzorg. Praktikon is een organisatie voor onderzoek en ontwikkeling in de jeugdzorg en het speciaal onderwijs en verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het onderzoek wil een bijdrage leveren aan de continue zorg voor kwaliteit van de Limburgse pleegzorg. Het gaat daarbij onder andere om thema s die te maken hebben met samenwerking, pleegzorg op maat voor kinderen, ouders én pleegouders en de herkenbaarheid van pleegzorg. Medewerking gevraagd De meningen/ ervaringen van u als pleegouder zijn van groot belang om tot een zo volledig mogelijk beeld te komen (ook onder ouders en pleegzorgwerkers vindt een onderzoek plaats). Het kan daarom zijn dat u binnenkort een mail van ons krijgt of al hebt gekregen met het verzoek mee te werken aan dit onderzoek. Dit door eenmalig digitaal een vragenlijst in te vullen. De gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld en uitsluitend voor het onderzoek gebruikt. Dit betekent dat voor de betrokken jeugdzorginstellingen (zoals Xonar, Rubicon en Bureau Jeugdzorg) niet zichtbaar zal zijn welke informatie van u afkomstig is. Ook in het onderzoeksrapport dat in november van dit jaar verschijnt worden de resultaten geanonimiseerd en zal dus niet zichtbaar zijn welke gegevens van welke ouder, pleegouder of pleegzorgwerker afkomstig zijn. Wanneer u niet over een adres beschikt en wel wenst deel te nemen, kunt u dit kenbaar maken bij de onderzoekers zodat zij u een papieren versie van de vragenlijst kunnen toesturen. We waarderen het zeer als u aan het onderzoek wil deelnemen. U helpt ons daarmee de pleegzorg verder te ontwikkelen. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben dan kunt u bellen of mailen met de onderzoekers van Praktikon. Harm Damen Coleta van Dam E h.damen@acsw.ru.nl E c.vandam@acsw.ru.nl T

8 In de praktijk - 8 Het verhaal van een wanhopige moeder Rubicon streeft ernaar om de eigen kracht en de netwerken rond jeugdigen en hun gezinnen te versterken. Bovendien streven we naar vroege interventies om tijdig specialistische zorg in te zetten en zo zwaardere hulp zoals bij een uithuisplaatsing te voorkomen. Graag gunnen wij u een kijkje in het leven van Miranda (51) die hulp aan huis kreeg van Rubicon en langzaam maar zeker weer harmonie weet te creëren in haar gezin. Miranda (51) heeft geen gemakkelijke jaren gehad. Samen met haar man kreeg ze drie dochters. Maar helaas liep het leven niet zoals ze had verwacht. Een dochter bleek Borderline te hebben, een andere dochter kampte met een drugsverslaving en de jongste had zelfmoordneigingen. Op het eerste oog lijken we een normaal gezin, maar achter onze deur heeft zich heel veel afgespeeld. Wij hebben drie dochters. De jongste, Peggy, is 17 jaar en Maartje is 18. De oudste, Debby, is 34 jaar en heeft Borderline syndroom. Ze is het huis uit, maar woont in de buurt. Ze heeft een zoon met autisme. Gelukkig krijgen zij en haar gezin ook jeugdhulpverlening. Tussen wal en schip Zo n vijf jaar geleden heb ik voor mijn twee jongste dochters hulp aangevraagd. Ze zaten toen in groep 7 en 8 van het speciaal onderwijs. Bij de overgang naar het Middelbaar Onderwijs voorzag ik problemen. Mijn kinderen hadden meer begeleiding nodig, maar er was nog geen diagnose gesteld. Ik kwam bij een jeugdzorginstelling terecht en er volgde allerlei onderzoeken. Het bleek dat Maartje een verstandelijke beperking had, een laag IQ. Peggy had een ontwikkelingsstoornis (PDD-NOS) met autistische trekjes. Er werd een hulptraject gestart. Een tijdje ging het goed, maar toen kwamen er bezuinigingen in de jeugdzorg. De instelling gaf aan dat in het kader van de nieuwe richtlijnen mijn dochters niet langer in aanmerking kwamen voor hulp en alles werd stopgezet. Een drama. Ik raakte overspannen en voelde de kinderen uit mijn vingers glippen Bergafwaarts We vielen tussen wal en schip. Al snel ging het bergafwaarts met ons gezin. Maartje kreeg een vriendje met ODD, een agressieve gedragsstoornis. Ze begonnen te experimenteren met drugs. Op een avond nam Maartje onze jongste dochter mee op stap. Peggy was op dat moment nog erg naïef. Ze speelde zelfs nog met barbies. Die avond kwam ze in contact met allerlei foute mensen. Ze werd gedrogeerd en mogelijk verkracht. Alsof dat nog niet erg genoeg was, bleek Maartje zwanger te zijn. Ik stuurde aan op een abortus. Nog een kind met eventuele beperkingen in ons gezin, zou de genadeklap zijn geweest. Radeloos belde ik naar de jeugdzorginstelling, maar zij konden niks voor me doen. Tot overmaat van ramp sloeg de kredietcrisis toe en stond ons autobedrijf op het randje van faillissement. Terwijl mijn man de zaak probeerde te redden, probeerde ik thuis de situatie in de hand te houden. Ik raakte overspannen en voelde de kinderen door mijn vingers glippen.

9 In de praktijk - 9 Eindelijk hulp Via Bureau Jeugdzorg werd ik doorverwezen naar Rubicon jeugdzorg. Dat was de ommekeer. We kregen Intensieve Ambulante Gezinsbegeleiding (IAG). De hulpverleenster Gerry heeft ons leven gered. Het was compleet chaos bij ons in huis. We hadden allemaal onze eigen problemen en om elkaar niet nog meer te belasten, praatten we er niet over. Peggy was depressief, ze sneed zichzelf en had zelfmoordneigingen. Het is vreselijk om je kind zo te zien. Ze werd drie maanden intensief begeleid. Langzaam krabbelde ze op. Met Maartje werd hard gewerkt aan haar drugsgebruik en haar zelfstandigheid. We voerden individuele gesprekken en gezinsgesprekken met Gerry. Ook ons netwerk van familie en vrienden werden erbij betrokken. Iedereen werkte graag mee. Problemen ontstaan niet door onwil, maar door onkunde en onwetendheid. Gerry gaf ons handvatten om de problemen aan te pakken en we leerden met elkaar om te gaan. Problemen ontstaan niet door onwil, maar door onkunde en onwetendheid Harmonie Ondanks de hulp is het nog steeds moeilijk. We proberen elke dag zoveel mogelijk harmonie in ons gezin te creëren. We houden elkaar een spiegel voor: leer je jezelf kennen, dan leer je ook je grenzen en tekortkomingen kennen. De ene dag gaat dat makkelijker dan een andere. Maar nu praten we in elk geval met elkaar. Tegen iedereen in de jeugdzorg, zou ik willen zeggen: sta open voor de hulpverlening. Het is niks om je voor te schamen. Als wij geen hulp hadden gekregen, had ik nu een dochter minder gehad. Peggy had zelfmoord gepleegd en Maartje had waarschijnlijk gewerkt als prostituee om haar drugsverslaving te bekostigen. Gelukkig is het zo ver nooit gekomen! *In verband met de privacy zijn de namen van de kinderen gefingeerd. De personen op de foto houden geen verband met dit artikel..

10 Agenda- 10 Onderstaande agendapunten worden ook verspreid via het Extranet. Zie voor inloggegevens de laatste pagina van deze nieuwsbrief. Mis het niet en log regelmatig in! Samen op kamp 5 t/m 10 augustus Stichting JiP organiseert ook in 2012 weer een zomerkamp voor kinderen uit pleeggezinnen. Het kamp wordt gehouden van zondag 5 augustus t/m vrijdag 10 augustus Dit zomerkamp is voor (pleeg)kinderen in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar en zal worden gehouden op een mooie locatie in het dorpje De Moer in de provincie Noord-Brabant. De kosten bedragen 180. Het zomerkamp kent een maximum van 35 kinderen. Het kamp staat in het teken van sport, spel, disco, zwemmen, bezoek pretpark, lekker eten en heel veel plezier. Ook is er ruimte om met lotgenoten verhalen en ervaringen te delen. De kinderen ontmoeten andere pleegkinderen en zullen ontdekken dat zij dezelfde dingen meemaken. Jaarlijks gaan er een groot aantal volwassen vrijwilligers geheel belangeloos mee die studeren in de richting en / of een grote mate van betrokkenheid en affiniteit hebben met pleegzorg. Aanmelden kan door het aanmeldformulier van de website te downloaden, in te vullen, te (laten) ondertekenen en op te sturen. Voor vragen of meer informatie zie ook: of bel Koen Melis: NVP Kampeerweekend augustus Het laatste weekend van augustus is het bekende kampeerweekend van de NVP. Dit jaar is er voor een andere camping als voorheen gekozen, namelijk: Camping Geelenhoof, Grathemerweg 16, 6037 NR Kelpen-Oler. Het weekend staat in het teken van ontmoeting, ontspanning, gezelligheid en activiteit. De kosten zijn per plaats 17,80 (2 personen), incl. toeristenbelasting per nacht. Elke meerdere persoon betaalt 2,50. Honden zijn toegestaan, maar betalen ook 2,50 per dag. Bij aankomst kunt u zich melden bij de receptie en 25 borg betalen voor de sleutel van de slagboom. Pleeggezinnen die alleen zaterdags kunnen komen, zijn ook van harte uitgenodigd. De entree is die dag 2,50 p.p. U kunt dan gebruik maken van alle faciliteiten van de camping. Als er pleegouders zijn die graag willen komen, maar niet in het bezit zijn van een kampeermiddel, kunt u contact opnemen met Camping Geelenhoof. Tel: De agenda en het programma en andere informatie over het weekend zal tijdig aan de deelnemers worden gestuurd. Opgeven tot uiterlijk 31 juli 2012 bij: Wim van Tilburg: T: of E: dalmatiner@hetnet.nl De NVP hoopt op een grote opkomst, zodat het zowel voor pleegouders als pleegkinderen een onvergetelijk weekend wordt.

11 Agenda en 9 september FAStastisch weekend De FASstichting organiseert ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan een FAStastisch weekend op 8 en 9 september. Een bijzonder ontmoetingsweekend voor gezinnen met FASD kinderen, en volwassenen met FASD. Het is een goede gelegenheid om elkaar te ontmoeten, te ondersteunen, ervaringen te delen, workshops te volgen en samen met andere kinderen leuke activiteiten te ondernemen (er is een apart programma voor de kinderen). Het ontmoetingsweekend wordt gehouden in Summercamp Heino (bij Zwolle). De kosten zullen waarschijnlijk rond de 35 p.p. liggen. Op de website kunt u de definitieve prijs in de gaten houden. Voor meer informatie of opgave voor dit evenement kunt u contact opnemen met Monique de Jong op: FAStastischweekend@xs4all.nl of via Martha Krijgsheld op september De pleegzorgdag 2012 komt eraan! Dit jaar organiseren Rubicon en XONAR weer gezamenlijk een Limburgse pleegzorgdag. Wij bieden u gratis en geheel verzorgd een ontzettend gezellige dag aan in ZooParc Overloon! Wij hebben dit jaar een erg leuk programma voor u en de kinderen samengesteld. Alvast een tipje van de sluier Natuurlijk kunt u de mooie routes door het dierenpark lopen. In Zoo Crime Investigation gaan kinderen in een groepje en onder begeleiding van een detective een misdaad in de dierentuin oplossen! Gekleed in laboratoriumjas en gewapend met een bewijsmaterialenkoffertje wordt de dader gezocht. In het openluchttheater zijn poppenkastvoorstellingen voor de jongere kinderen en een goochelshow voor de oudere kinderen. Aan de hand van eieren, schedels, veren, vacht en voeding leren kinderen allerlei dingen over de dieren in de educatiebakfiets Beestenboel Ook dit jaar kunt u weer een knotsgekke familiefoto laten maken Dus: hou zaterdag 29 september 2012 alvast vrij in uw agenda, want dan vindt deze dag plaats. Alle pleeggezinnen krijgen eind juli van ons een persoonlijke uitnodiging. U kunt zich dan aanmelden middels het antwoordstrookje of via . Halverwege september ontvangt u van ons de bevestiging van deelname. Wij hopen u allemaal te mogen begroeten!! Deze dag wordt mogelijk gemaakt door subsidie/steun van Nationaal Fonds Kinderhulp

12 Tips - 12 Heeft u een leuke tip voor deze rubriek? Mail naar a.banziger@rubicon-jeugdzorg.nl Knutselen: Hoedje van papier Wat heb je nodig? Krant Schaar Eventueel plakband Aan de slag: Kent u deze nog? Neem een groot rechthoekig stuk papier, bijv. een krant. Vouw deze in de lengte dubbel. Draai het om met de vouw aan de bovenkant. Vouw nu de rechter bovenhoek tegen het midden aan en daarna de linker bovenhoek naar het midden. De (bovenste) rand onderaan wordt daaroverheen gevouwen. Daarna het blad omdraaien en de andere onderrand omhoog vouwen. Dan de uitstekende puntjes van de randen naar achter toe omvouwen en dan: Eén, twee, drie, vier, Hoedje van, hoedje van Eén, twee, drie, vier, Hoedje van papier. En als dat hoedje dan niet past, Zet het in een glazen kast, Eén, twee, drie, vier, Hoedje van papier. Boekentip: Broers en zussen van speciale en gewone kinderen Prof. dr. Frits Boer ISBN Wat betekent het om broer of zus te zijn van een speciaal kind? En hoe ga je hiermee om als ouder of hulpverlener? Ten minste een derde van alle kinderen groeit op als broer of zus van een speciaal kind: kinderen met ADHD, autisme, emotionele stoornissen, cognitieve beperkingen, kanker, chronische ziekten en handicaps. Deze speciale kinderen beïnvloeden de ontwikkeling van hun broers en zussen en andersom. Dit boek vertelt hoe. In Broers en zussen van speciale en gewone kinderen vertaalt Frits Boer actuele en urgente wetenschappelijke inzichten naar adviezen voor de praktijk. Niet alleen over speciale kinderen Een speciaal kind werkt als een vergrootglas. De veranderingen die zich voordoen in een gezin met een speciaal kind zijn intensiveringen van de gewone processen. Dit maakt het boek dan ook zeer geschikt voor iedereen die meer wil weten over broers, zusters, hun relatie en de betekenis ervan. Online: Skizzle Nederland heeft een website gelanceerd voor kinderen die op school worden gepest. Via skizzle.nl kunnen kinderen 24 uur per dag vragen stellen, die elke dag door een team van vrijwilligers worden beantwoord. Skizzle is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet tegen pesten. De kinderen die worden gepest krijgen gratis hulp.

13 Tips - 13 Recept: appelflappen Wat heb je nodig? 1 pakje bladerdeeg 4 friszure appels (Goudrenet, Elstar of Jonagold) 2 kinderhandjes vol rozijnen 2 theelepels kaneel 1 eetlepel suiker 1 ei (losgeklopt) Aan de slag: Verspreid de bladerdeegplakjes over het aanrecht en laat ze ongeveer 10 minuten ontdooien. Verwarm de oven voor op 225 graden. Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine blokjes. Voeg de kaneel, de suiker en de rozijnen toe. Leg op elk plakje bladerdeeg een klein bergje met het appelmengsel. Vouw de appelflappen dicht en druk de randen goed aan. Bestrijk de bovenzijde van de appelflappen met het losgeklopte ei en strooi er wat suiker over. Bak de appelflappen in ongeveer 15 minuten goudbruin. Moppen Rekensom met dieren De juf vraagt aan Jantje: Als ik je vandaag 3 huisdieren geef en morgen 4, hoeveel heb je er dan? Jantje: 8, juf. De juf zegt: Dat is fout Jantje, = 7. Jantje: Nee hoor, ik heb het niet fout. Ik heb thuis namelijk al 1 huisdier! Vuilnisman Wat wil je later worden, Jantje? vraagt de juf. Vuilnisman! antwoordt de kleine man. Hoe weet je dat zo zeker? vraagt de juf. Jantje: Dan hoef ik alleen op dinsdag te werken. Uittip: Aanbieding Avonturenpark Hellendoorn Avonturenpark Hellendoorn biedt via Nationaal Fonds Kinderhulp korting op de entreekaartjes. I.p.v. 21,00 betaalt u 14,50. p.p. Kinderen tot 2 jaar zijn gratis. De actie en de tickets zijn geldig t/m 28 oktober Bestellen kan via onderstaande link: Avonturenpark Hellendoorn heeft naast 30 coole attracties en shows ook nog eens unieke evenementen. Zie voor meer informatie.

14 Zoekertjes - 14 Wij zoeken een pleeggezin! Voor Danillo, een jongetje van 3 jaar, zijn we dringend op zoek naar een rustig pleeggezin zonder andere (kleine) kinderen waar hij kan opgroeien. Danillo heeft in zijn korte leventje al erg veel meegemaakt. Hij heeft nu veel structuur en rust nodig. Voor Miranda, een meid van bijna 12 jaar, zoeken we een pleeggezin waar zij kan wonen zolang dit nodig is. Liefst in de omgeving van Venray. Miranda en haar moeder hopen dat zij weer bij moeder kan gaan wonen. Erik is een jongen van bijna 12 jaar. Hij heeft een bepaalde vorm van autisme, namelijk Asperger. Erik is een zorgzame en lieve jongen die het heel fijn vindt wanneer er in huis een ontspannen sfeer is. Ook vindt hij het prettig wanneer alles voor hem heel duidelijk en voorspelbaar is. Hij houdt van een vast dagritme. Voor Bauke van 2 jaar, zoeken we een gezin, waar ze 1 keer per twee weken een weekend mag verblijven. Haar moeder zorgt alleen voor haar en kampt met psychiatrische problemen. Doelstelling van de plaatsing is moeder af en toe een vrij weekend te gunnen waarin ze zich kan richten op het opbouwen van een eigen sociaal netwerk en tot rust kan komen. Kathy is een meid van 16 jaar die tien jaar bij haar tante en oom heeft gewoond. Een paar maanden geleden is ze in een bestandspleeggezin gaan wonen. Kathy kan daar niet wennen en wil graag weg. Wij zoeken een neutrale plaats bij mensen waar zij niet hoeft deel te nemen aan de gezelligheid van het gezin, want dat kan en wil ze niet. Het is voor één jaar. Volgend jaar doet zij eindexamen en dan gaat ze op kamertraining. Voor Marissa, een meid van bijna 13 jaar, zoeken we een weekendgezin waar ze ook in de vakanties terecht kan. Ze woont in een leefgroep zonder perspectief om terug naar huis te gaan. Ze wil graag meer weekenden en vakanties in een gezin verblijven, weg van de groep. Marissa heeft HAVO-niveau. Voor Pim, een jongen van 11 jaar, zoeken wij een pleeggezin. Hij woont sinds 1,5 jaar in een behandelgroep. Pim kan niet bij zijn moeder wonen en in de behandelgroep is hij klaar. Er wordt een gezin gezocht dat kan omgaan met een jongen die zich niet gemakkelijk hecht, veel duidelijkheid en structuur nodig heeft, maar die hem ook de ruimte kunnen geven er te mogen zijn en hem te begeleiden. Op het Extranet vindt u meer informatie en de meest actuele zoekertjes! Geïnteresseerd? Als u interesse heeft in een van de zoekertjes, kunt u dat kenbaar maken bij Miriam Ruis: m.ruis@rubicon-jeugdzorg.nl en bespreek de optie met uw pleegzorgwerker. Vaak zijn er ook vakantievragen, die wij meestal pas op het laatste moment weten. U kunt zich op de vakantielijst laten zetten door u te melden bij Miriam Ruis. U kunt hierbij aangeven voor welke vakantie u inzetbaar bent, voor hoe lang tijdens die vakantie, voor hoeveel kinderen en in welke leeftijd.

15 Colofon - 15 Adressen en telefoonnummers Het Centraal Bureau Bereikbaarheid werkdagen van uur, tel: Dit is het algemene nummer. U krijgt dan de receptie aan de telefoon. Zij kunnen u doorverbinden met uw eigen pleegzorgwerker of de pleegzorgwerker die op dat moment bureaudienst heeft. U kunt bij deze pleegzorgwerker terecht voor al uw vragen. Meldpunt Acute Zorg Buiten kantooruren kunt u bellen naar het Meldpunt Acute Zorg (MAZ). Tel: Het MAZ is voor dringende opvoedvragen die niet kunnen wachten tot kantoortijden, het melden van weggelopen pleegkinderen en overleg bij crisissituaties. Als u het MAZ belt, krijgt u direct een medewerker van het MAZ aan de lijn. Colofon Redactie Met dank aan Kopij aanleveren Anouschka Bänziger Corinne Simons, Miriam Ruis, Natalie Sevriens, Nelke Hoeijmakers, Annemarie van Kruijssen U kunt kopij voor deze nieuwsbrief pleegzorg aanleveren via a.banziger@rubicon-jeugdzorg.nl. Deze nieuwsbrief is tot stand gekomen i.s.m. Xonar. Extranet inloggegevens Zo kunt u het Extranet bekijken: 1. Open de Internet browser 2. Ga naar 3. Klik in het linker menu op Pleegouders 4. Klik in het linker menu op Extranet 5. Geef uw gebruikersnaam in: pleegouders 6. Geef uw wachtwoord in: rubicon11 Let op: de inloggegevens zijn hoofdlettergevoelig. Knip bovenstaand kader uit en bewaar het bij uw computer!

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Mei 2011 Tussentijdse mailing Uitgave van Rubicon jeugdzorg. Mededeling

Mei 2011 Tussentijdse mailing Uitgave van Rubicon jeugdzorg. Mededeling Mei 2011 Tussentijdse mailing Uitgave van Rubicon jeugdzorg Mededeling De verschijning van de Nieuwsbrief pleegzorg zal dit jaar teruggebracht worden naar viermaal per jaar. In verband met de tijdsdruk

Nadere informatie

vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik

vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik OUDERS & OPVOEDERS Als er binnen uw gezin sprake is van seksueel misbruik, heeft dat grote invloed. Er is veel verdriet, boosheid, wantrouwen en schuldgevoel.

Nadere informatie

vooruitkomen OUDERS & OPVOEDERS

vooruitkomen OUDERS & OPVOEDERS > vooruitkomen + OUDERS & OPVOEDERS ! Via Bureau Jeugdzorg of uw huisarts bent u bij Rubicon jeugdzorg terecht gekomen. Soms zijn er problemen in het gezin die u niet zelf kunt oplossen. Uw kind is bijvoorbeeld

Nadere informatie

Jeugdbescherming Informatie voor ouders/opvoeders

Jeugdbescherming Informatie voor ouders/opvoeders Jeugdbescherming Informatie voor ouders/opvoeders Inhoudsopgave»» Jeugdbescherming»» Wat is een ondertoezichtstelling (OTS)?»» Wat is uw rol bij een OTS?»» Wat gaat er gebeuren?»» Wat zijn uw rechten?»»

Nadere informatie

Wennen in een pleeggezin

Wennen in een pleeggezin Vraag 15 RESULTATEN DATUM: info@pleegzorgpanel.nl Wennen in een pleeggezin In 2010 hebben 24.150 kinderen voor korte of langere tijd in een pleeggezin gewoond. Sommige kinderen woonden toen al in een pleeggezin,

Nadere informatie

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder!

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder! 24 uurshulp Met Cardea kun je verder! Met Cardea kun je verder! 24 UURSHULP De meeste kinderen en jongeren wonen thuis bij hun ouders totdat ze op zichzelf gaan wonen. Toch kunnen er omstandigheden zijn,

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling MEE is een organisatie voor iedereen met een beperking of chronische ziekte. MEE biedt

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Nieuwsbrief Pleegzorg

Nieuwsbrief Pleegzorg Nieuwsbrief Pleegzorg December 2014 Rubicon jeugdzorg In dit nummer Bericht van Clusterleider 2 Wat verandert er voor pleegzorg in 2015? 4 Nieuwsvoorziening Extranet 6 Bedankt! 6 Bijlagen: Uitnodiging

Nadere informatie

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

Pleegzorg Kompaan en De Bocht

Pleegzorg Kompaan en De Bocht Pleegzorg Kompaan en De Bocht Informatie voor mensen die mogelijk pleegouder willen worden Pleegzorg Kompaan en De Bocht (2012) 3 april 2012 Pleegzorg Kompaan en De Bocht (2012) 2 Inhoud 1. Wat is pleegzorg?

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Meet the student! 12 december 2013 Welkom bij de opleiding Helpende zorg en welzijn

Meet the student! 12 december 2013 Welkom bij de opleiding Helpende zorg en welzijn Meet the student! 12 december 2013 Welkom bij de opleiding Helpende zorg en welzijn Inhoud Wist je dat... 3 Puzzel... 4 Werkkaart appelflappen voor 2 personen... 5 Vingerverband... 6 Notities... 7 2 Wist

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

MAAK KENNIS MET SGJ CHRISTELIJKE JEUGDZORG. SGJ Christelijke Jeugdzorg Samengevat

MAAK KENNIS MET SGJ CHRISTELIJKE JEUGDZORG. SGJ Christelijke Jeugdzorg Samengevat MAAK KENNIS MET SGJ CHRISTELIJKE JEUGDZORG SGJ Christelijke Jeugdzorg Samengevat SGJ Christelijke Jeugdzorg wil er met professionele jeugdzorg aan bijdragen dat kwetsbare kinderen en jongeren zich positief

Nadere informatie

informatie voor cliënten

informatie voor cliënten Colofon Redactie: Jose Schilderinck, Frank Nijhuis en Gerdi Verkerk Contact en algemene vragen: Postadres 820, 7550 AV Hengelo t. 088 777 60 00 e. info@ambiq.nl i. www.ambiq.nl Concept en ontwerp: Vanille

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis KINDEREN

&Ons Tweede Thuis KINDEREN &Ons Tweede Thuis KINDEREN & & KINDEREN Inleiding Het liefst zorg je als ouder zelf voor je kind maar soms heb je hulp nodig. Bijvoorbeeld als je kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

Schuingedrukte woorden worden uitgelegd in een woordenlijst op pagina 4.

Schuingedrukte woorden worden uitgelegd in een woordenlijst op pagina 4. Voogdijmaatregel Informatie voor jeugdigen over voogdij Kinderen moeten altijd iemand hebben die het gezag over hen heeft. Dit gezag ligt meestal bij je ouder(s). Maar wat als je ouder(s) overlijden of

Nadere informatie

7,4. Spreekbeurt door een scholier 2552 woorden 16 december keer beoordeeld. Nederlands

7,4. Spreekbeurt door een scholier 2552 woorden 16 december keer beoordeeld. Nederlands Spreekbeurt door een scholier 2552 woorden 16 december 2002 7,4 383 keer beoordeeld Vak Nederlands Inleiding: Ik doe mijn spreekbeurt over pleegzorg om 2 redenen. De eerste is dat ik zelf een pleegbroer

Nadere informatie

1.2 Welke deskundigheidsbevordering zou de SchaduwPleegOuderRaadleden bij of via De Rading nog willen volgen?

1.2 Welke deskundigheidsbevordering zou de SchaduwPleegOuderRaadleden bij of via De Rading nog willen volgen? SchaduwPleegOuderRaad - Resultaten vragenlijst september 2014 17 reacties van 54 leden 1. Deskundigheidsbevordering pleegouders Aanbevelingen aan de Rading: 1. Screen aspirant pleegouders op het kunnen

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ]

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] 24- uursbehandeling [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] In het noorden en oosten van Nederland behandelen en begeleiden wij kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke

Nadere informatie

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Kinderen Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Voor wie is dit boekje? Je hebt dit boekje gekregen omdat je autisme hebt of omdat je nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

CJG Voorschoten Zwaluwweg 4 2251 MV Voorschoten www.cjgvoorschoten.nl

CJG Voorschoten Zwaluwweg 4 2251 MV Voorschoten www.cjgvoorschoten.nl 3 e kwartaal 2015 INLOOPSPREEKUUR MEE Elke woensdagochtend heeft MEE inloopspreekuur van 9.00 tot 12.00 uur op het CJG Voorschoten. U kunt hier zonder afspraak terecht en er zijn geen kosten aan verbonden.mee

Nadere informatie

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland 1. Individuele sociale vaardigheidstraining 2. Sociale vaardigheidstraining groep 12-/12+ 3. Gezinsbegeleiding (6+) 4. Gezinsbegeleiding (0-6 jaar) 5. Individuele

Nadere informatie

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling)

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Deze folder is voor ouders van cliënten van de Welkom 2 OnderToezichtStelling Graag stellen wij ons voor. Wij zijn de William Schrikker Jeugdbescherming. Wij geven

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief:

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015 In deze nieuwsbrief: Wist je dat... Thema's en cursussen in maart Lezersvraag: "Moet ik mijn zoon verplichten met andere kinderen te spelen?" Mamatijd Moeders

Nadere informatie

HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK. kinderen

HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK. kinderen HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK kinderen Soms heeft een gezin extra begeleiding nodig. Bijvoorbeeld als uw kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

ONDER VOOGDIJ WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN

ONDER VOOGDIJ WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN ONDER VOOGDIJ WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN Als je nog geen 18 jaar bent is volgens de wet een volwassene voor jou verantwoordelijk. Meestal zijn dit je ouders. Zij zorgen voor een huis, voor

Nadere informatie

Zorg voor een kind van familie of bekende

Zorg voor een kind van familie of bekende Zorg voor een kind van familie of bekende Netwerkpleegzorg Folder bestemd voor: netwerk pleegouders 0-18 jaar U neemt de zorg voor een kind van een familielid of bekende (tijdelijk) over. Dat noemen we

Nadere informatie

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ]

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] 24- uursbehandeling [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] In het noorden en oosten van Nederland behandelen en begeleiden wij kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling Ons kind is anders dan andere kinderen. Wat is er aan de hand? Mijn dochter is in de puberteit. Hoe ga ik

Nadere informatie

Informatie voor ouders. voorzijde. uw kind bij

Informatie voor ouders. voorzijde. uw kind bij Informatie voor ouders Chapeau Gaat voorzijde uw kind bij Kop pleegouders voorzijde wonen? Wat is pleegzorg? Als u, om wat voor reden dan ook, tijdelijk niet voor uw kind kan zorgen, dan kan het zijn dat

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

6,4. Werkstuk door een scholier 3137 woorden 4 maart keer beoordeeld. Nederlands. Inhoudsopgave. Inleiding

6,4. Werkstuk door een scholier 3137 woorden 4 maart keer beoordeeld. Nederlands. Inhoudsopgave. Inleiding Werkstuk door een scholier 3137 woorden 4 maart 2007 6,4 82 keer beoordeeld Vak Nederlands Inhoudsopgave Inleiding 1. Wat houdt pleegzorg in? 1. 1 Wat is pleegzorg precies? 1. 2 Om wat voor kinderen gaat

Nadere informatie

Pleegzorg en De Rading; informatie voor aspirant pleegouders

Pleegzorg en De Rading; informatie voor aspirant pleegouders Pleegzorg en De Rading; informatie voor aspirant pleegouders Pleegzorg en De Rading; Ieder kind heeft het recht om op te groeien in een gezin. Soms zijn er thuis problemen en is het beter als een kind

Nadere informatie

MEE: PARTNER IN HET CJG

MEE: PARTNER IN HET CJG 1e kwartaal 2016 MEE: PARTNER IN HET CJG MEE ondersteunt mensen met een beperking zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. Wij helpen iedereen (weer) grip op hun leven te krijgen, onder andere door

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

Uw kind gaat naar een pleeggezin. Pleegzorg Parlan

Uw kind gaat naar een pleeggezin. Pleegzorg Parlan Uw kind gaat naar een pleeggezin Pleegzorg Parlan Voor u en uw zoon of dochter is een plaatsing in een pleeggezin een ingrijpende gebeurtenis. U zit waarschijnlijk vol met vragen en gevoelens en uw kind

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT?

INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? Als je nog geen 18 jaar bent is volgens de wet een volwassene voor jou verantwoordelijk. Meestal

Nadere informatie

Inhoud. Colofon Tekst: Spirit, januari 2014 Ontwerp: Zeeman Reclamegroep Foto s: Mike Bink, Jan Willem Steenmeijer, Shutterstock.

Inhoud. Colofon Tekst: Spirit, januari 2014 Ontwerp: Zeeman Reclamegroep Foto s: Mike Bink, Jan Willem Steenmeijer, Shutterstock. Pleegouder worden Inhoud Wat is pleegzorg? 3 Verschillende vormen van pleegzorg 4 Voorwaarden en criteria 5 Pleegouder worden 6 Informatiebijeenkomst 7 Aanmelden 7 Voorbereiding: intakegesprek en STAP-training

Nadere informatie

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal Nieuws voor professionals op het gebied van opvoeden en opgroeien 10 Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal In deze nieuwsbrief vindt u als professional, informatie over de ontwikkelingen van

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Peppelinfo december 2014, nummer 4

Peppelinfo december 2014, nummer 4 Peppelinfo december 2014, nummer 4 Beste ouders, Inmiddels ben ik al weer drie weken op de Peppel en begin ik me al aardig thuis te voelen. Ik heb al veel ouders ontmoet en al een aantal prettige gesprekken

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Noord-Holland

Bureau Jeugdzorg Noord-Holland Bureau Jeugdzorg Noord-Holland 2 Bureau Jeugdzorg Noord-Holland Ieder kind heeft het recht om op te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Dat gaat niet altijd vanzelf. Soms is hulp nodig

Nadere informatie

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP)

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Inhoud Samenvatting 3 Over welke problemen gaat het? 3 Voorbeelden 3 Welke hulp

Nadere informatie

voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken

voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken Het Centrum voor Jeugd en Gezin is er voor iedereen Kinderen zijn voortdurend in ontwikkeling. Zowel lichamelijk, geestelijk

Nadere informatie

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN Inhoud: - Zorgeloos op uitje -Wat is autisme? - Wat houd een uitje precies in? - 15 TIPS om uw uitje tot een succes te maken Marinka

Nadere informatie

FACTSHEET PLEEGZORG 2012

FACTSHEET PLEEGZORG 2012 FACTSHEET PLEEGZORG 2012 In Nederland worden veel kinderen door familieleden of bekenden opgevoed wanneer dat door omstandigheden in de thuissituatie niet mogelijk is. Bij deze informele zorg is geen jeugdzorg-

Nadere informatie

Begeleiding in de thuissituatie

Begeleiding in de thuissituatie Begeleiding in de thuissituatie Wie zijn wij? Profila Zorg is een evangelische zorgorganisatie die naast de mogelijkheid voor wonen en dagbesteding ook begeleiding en ondersteuning biedt in de eigen woonomgeving

Nadere informatie

0807 omslag wsj vader en moeder: 12/05 omslag 'Vragen..' 17-04-2008 13:54 Pagina 2

0807 omslag wsj vader en moeder: 12/05 omslag 'Vragen..' 17-04-2008 13:54 Pagina 2 0807 omslag wsj vader en moeder: 12/05 omslag 'Vragen..' 17-04-2008 13:54 Pagina 2 Uw kind uithuis geplaatst? Wat u moet weten! Illustrations Dick Bruna Copyright Mercis bv. 1990 Van de William Schrikker

Nadere informatie

Vragenlijst multiproblematiek I

Vragenlijst multiproblematiek I Bijlage B Vragenlijst multiproblematiek I 1 Achtergrondkenmerken V1. Wat is je geboortedatum? V2. Ben je een jongen of een meisje? V3. Wat zijn de vier cijfers van je postcode? V4. In welk land ben je

Nadere informatie

Operator Handleiding DateLive.nl

Operator Handleiding DateLive.nl Operator Handleiding DateLive.nl Op DateLive.nl zal je erotische berichten beantwoorden op een bericht- per- bericht basis. Je krijgt een nieuw bericht van een klant te zien met de bijbehorende profiel

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR ASPIRANT PLEEGOUDERS. Pleegzorg bij De Rading

INFORMATIE VOOR ASPIRANT PLEEGOUDERS. Pleegzorg bij De Rading INFORMATIE VOOR ASPIRANT PLEEGOUDERS Pleegzorg bij De Rading Ieder kind heeft het recht om op te groeien in een gezin. Soms zijn de problemen thuis zo groot, dat het beter is als een kind tijdelijk of

Nadere informatie

PLEEGCONTRACT. Adres : Postcode en plaats : : 088 1240000 (tijdens kantooruren)

PLEEGCONTRACT. Adres : Postcode en plaats : : 088 1240000 (tijdens kantooruren) PLEEGCONTRACT Pleegzorgaanbieder : Parlan jeugd- en opvoedhulp Afdeling : Pleegzorg Telefoon : 088 1240000 (tijdens kantooruren) Telefoon bereikbaarheid : 06 53815038 (buiten kantooruren) Regiomanager

Nadere informatie

Puberteit en Autismespectrumstoornissen

Puberteit en Autismespectrumstoornissen Uitnodiging Puberteit en Autismespectrumstoornissen Het Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg organiseert op woensdag 2 maart 2016 een thema-avond met als onderwerp puberteit en autismespectrumstoornissen.

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

NUMMER 3 JULI 2010. Create PDF files without this message by purchasing novapdf printer (http://www.novapdf.com)

NUMMER 3 JULI 2010. Create PDF files without this message by purchasing novapdf printer (http://www.novapdf.com) NUMMER 3 JULI 2010 Beste pleegouders, De zomervakantie staat alweer voor de deur. We wensen jullie natuurlijk allemaal een heel fijne vakantie. Maar eerst nog even deze nieuwsbrief met heel veel informatie.

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Hulpverlening Lijn5 LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Daarnaast geeft Lijn5 ook advies en consultatie aan bijvoorbeeld een

Nadere informatie

Stichting Overijsselse Pleegouders

Stichting Overijsselse Pleegouders STICHTINGSPLAN Stichting Overijsselse Pleegouders Huidige naam is: Stichting Pleegouders Overijssel Pagina 1/8 Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Uitgangspunten Overijsselse Pleegouders... 4 1.1. Problematiek

Nadere informatie

Jeugdbescherming Informatie voor jongeren

Jeugdbescherming Informatie voor jongeren Jeugdbescherming Informatie voor jongeren Inhoudsopgave»» Jeugdbescherming»» Wat is een ondertoezichtstelling (OTS)?»» Wat is jouw rol bij een OTS?»» Wat gaat er gebeuren?»» Wat zijn jouw rechten?»» Wat

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is:

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Mijn gezinsvoogd werkt bij de William Schrikker Jeugdbescherming. Wat een toestand, zeg! Wat gebeurt

Nadere informatie

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson Meld seksueel misbruik aan de commissie-samson Help ons Mijn naam is Rieke Samson en ik wil je vragen om ons te helpen bij het onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen en jongeren. Zelf ben ik voorzitter

Nadere informatie

Iedereen heeft een eigen verhaal

Iedereen heeft een eigen verhaal informatie voor ouders Iedereen heeft een eigen verhaal > Goed om te weten als uw kind tijdelijk bij JJC verblijft Uw zoon of dochter gaat tijdelijk naar JJC in Den Haag. Wij gaan uw kind intensief begeleiden

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Jeugd & Gezin

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Jeugd & Gezin MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Jeugd & Gezin We redden het niet met de opvoeding van ons kind. Is er iemand bij wie we terecht kunnen? Iemand die ons begrijpt? Ons kind heeft een beperking,

Nadere informatie

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16 Inhoud Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7 Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11 Activiteit 03: Acting out 16 Activiteit 04: Schuld 22 Activiteit 05: Angst 26 Activiteit 06: Verdriet

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Desiree Piar 0824864 CMD 1B Docent : James boekbinder Project : vrijwilligers 55+ Doelgroeponderzoeksverslag

Desiree Piar 0824864 CMD 1B Docent : James boekbinder Project : vrijwilligers 55+ Doelgroeponderzoeksverslag Doelgroeponderzoeksverslag Interviews Naam: Sharlene Piar Arends leeftijd: 59 Hoe zou jij een tienermoeder helpen als jij een vrijwilliger was? En waarmee zou je een tienermoeder mee helpen? Advies geven

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng?We hebben nu al een beetje geoefend met een boekbespreking, maar voor veel kinderen is praten met

Nadere informatie

Samen eenzaam. Frida den Hollander

Samen eenzaam. Frida den Hollander Samen eenzaam Samen eenzaam Frida den Hollander Tweede editie Schrijver: Frida den Hollander Coverontwerp: Koos den Hollander Correctie: Koos den Hollander ISBN:9789402122442 Inhoud Inleiding 1 Ik ben

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

Radar Jenaplanschool Johan Louis de Jonge

Radar Jenaplanschool Johan Louis de Jonge Radar Jenaplanschool Johan Louis de Jonge t Vrije 32 nieuwsbrief 4301JZ Zierikzee jaargang 13 nr. 20 Tel. 0111-413644 Maandag 11 mei 2015 info@jldejonge.nl radarjenaplanschool@gmail.com directeur: Debora

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor!

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor! Directe Hulp bij Huiselijk Geweld U staat er niet alleen voor! U krijgt hulp Wat nu? U bent in contact geweest met de politie of u heeft zelf om hulp gevraagd. Daarom krijgt u nu Directe Hulp bij Huiselijk

Nadere informatie

Hoofdstuk 13 Triangel, Centrum voor Pleeggezinnen

Hoofdstuk 13 Triangel, Centrum voor Pleeggezinnen Hoofdstuk 13 Triangel, Centrum voor Pleeggezinnen Geschiedenis Pleegzorg maakte vroeger onderdeel uit van meestal ambulante instellingen, zoals de Stichting Jeugdzorg, het Bureau Maatschappelijk Werk,

Nadere informatie

gezinsvormen [ behandeling in een gezin ]

gezinsvormen [ behandeling in een gezin ] gezinsvormen [ behandeling in een gezin ] 03 Gezinshuis meestal een passend antwoord op een uithuisplaatsing voorwoord Ambiq biedt specialistische zorg aan kinderen, jongeren, hun ouders en volwassenen

Nadere informatie

ONTDEK DE PLEEGOUDER IN JEZELF

ONTDEK DE PLEEGOUDER IN JEZELF ONTDEK DE PLEEGOUDER IN JEZELF ONTDEK DE PLEEGOUDER IN JEZELF WAT IS PLEEGZORG? Er kunnen tijden in het leven zijn dat ouders (tijdelijk) niet meer (volledig) voor hun kind kunnen zorgen. Opvang in een

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

VRAGENLIJSTEN GEZIN & OPVOEDING

VRAGENLIJSTEN GEZIN & OPVOEDING VG&O 0-3 VRAGENLIJSTEN GEZIN & OPVOEDING VERSIE VOOR PLEEGOUDERS VAN JEUGDIGEN VAN 0 T/M 3 JAAR NAAM JEUGDIGE: GEBOORTEDATUM: GESLACHT: INVULDATUM: MEETMOMENT: DEZE VRAGENLIJST IS INGEVULD DOOR: MAN PLEEGMOEDER

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Obs de Regenboog vrijdag 19 februari 2016

Obs de Regenboog vrijdag 19 februari 2016 INFO Obs de Regenboog vrijdag 19 februari 2016 Algemeen Zo vlak voor de vakantie de nieuwsbrief van maart. Afgelopen donderdag 18 februari is juf Linda begonnen in groep 7/8. Zij vervangt juf Isabelle

Nadere informatie

JEUGDBESCHERMING NOORD. Voogdij

JEUGDBESCHERMING NOORD. Voogdij JEUGDBESCHERMING NOORD Voogdij Als je ouders niet meer voor jou kunnen beslissen... Informatie voor jongeren Voogdij Als ouders kinderen krijgen, verwachten ze dat ze hun kinderen zelf gaan opvoeden. Totdat

Nadere informatie

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES.

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. 3 1 2 EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. Realistisch kijken naar wat kinderen wel en niet kunnen. WAT KAN JE KIND (AL)? Natuurlijk verwacht je veel van je kind. Dat het snel nieuwe dingen

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie Wier Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen Patiënten & familie 2 Voor wie is Wier? Wier is er voor mensen vanaf achttien jaar (en soms jonger)

Nadere informatie

Veilig Sportklimaat & Verklaring Omtrent Gedrag. Informatie voor vrijwilligers

Veilig Sportklimaat & Verklaring Omtrent Gedrag. Informatie voor vrijwilligers Veilig Sportklimaat & Verklaring Omtrent Gedrag Informatie voor vrijwilligers Versie juli 2015 VEILIG SPORTKLIMAAT Iedere week beleven we samen met miljoenen andere Nederlanders veel plezier aan sport.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl

NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl DOORSCHUIVEN GROEPEN Op maandag 29 juni en donderdag 2 juli worden de groepen

Nadere informatie

Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking

Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking versie 2009 Informatie over zorgzwaartepakketten voor jeugdigen met een licht verstandelijke beperking 2 Inhoud Samenvatting... 4 Inleiding... 8 Algemene

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie