BELEIDSPLAN GEREFORMEERDE KERK COEVORDEN. Inleiding:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BELEIDSPLAN GEREFORMEERDE KERK COEVORDEN. Inleiding:"

Transcriptie

1 BELEIDSPLAN GEREFORMEERDE KERK COEVORDEN. Inleiding: In bijgaand dcument vindt u het Beleidsplan , het is een vrzetting van het plan uit Dit plan beslaat de peride 2016 tt en met Wie zijn wij: De Gerefrmeerde Gemeente is een levende en actieve gemeenschap in de stad Cevrden. Vanuit de Heilige Schrift; de Bijbel willen wij hieraan richting en uiting geven. De liefde van Gd gaat de grenzen van leeftijd, vlk, ras en cultuur te bven. Als gemeente willen wij dan k een pen huis zijn met plaats vr allen, ngeacht karakter, gelfsbeleving f seksuele geaardheid. We willen elkaar de ruimte geven. We zijn nieuwsgierig naar elkaars verhaal en laten ns aanvullen en verrijken dr de ander. We beseffen dat niemand de waarheid in pacht heeft. In de dagelijkse mgang met elkaar, in pastraat en diacnaat, in kerk en liturgie willen we ns efenen in liefdevlle en respectvlle mgang met elkaar. Kerk en stad : Gds liefde richt zich niet alleen p nze gelfsgemeenschap, maar p de vernieuwing van heel de samenleving. Daarm raakt het ns wanneer mensen wrden ntrecht en de schepping wrdt ntluisterd. Onze bescheiden psitie in de stad zien we daarbij als een kans m ns pnieuw te efenen in belangelze en daadwerkelijke liefde. De diacnie, bredplaats van slidariteit en actie, gaat ns vr. Zij schept plekken waar mensen in de knel weer tt hun recht kmen. Wij zeken de ecumenische samenwerking met andere kerken en de dialg met de islam en andere religies. We zeken k het gesprek met diverse greperingen en instellingen in de stad p basis van gelijkwaardigheid en respect. Het raakt ns wanneer de demcratische ruimte wrdt bedreigd dr intimidatie f geweld. Wij staan vr de uitdaging van een menswaardige tekmst in een bewnbare samenleving. Een gede cmmunicatie vinden we daarbij belangrijk. Onze inspiratiebrn is de liefde van Gd en de drm van de stad van vrede. Beleidsplan Binnen hun taakveld geven de afznderlijke cmmissies hun visie p het vrgenmen Beleid vr de kmende jaren. Deze beleidsvrnemens zijn kenbaar gemaakt tijden de Gemeenteavnd van 24 nvember Het is geen eindelze psmming van actiepunten, maar een werkbare lijst met aandachtspunten aangedragen uit de gemeente. Het geeft ruimte vr tussentijdse aanpassingen als dit dr de gemeente en de maatschappij wrdt gevraagd. Beleid is flexibel en meegaand en niet statisch. Cevrden, december 2015.

2 Algemene Kerkenraad. De Algemene Kerkenraad is het bestuur van de Kerk. Hierin hebben zitting vertegenwrdigers van Kerkenraad, Cllege van Kerkrentmeesters, Cllege van Diakenen, Jeugdwerk, de Predikant, Heksteencmmissie en IKO. De vrzitter en scriba wrden apart benemd en vertegenwrdigen geen van deze cmmissies. Het dagelijks bestuur van de Kerk wrdt gevrmd dr het Mderamen. Deze wrdt gevrmd dr: Vrzitter AK, scriba, de Predikant, Vrzitter CvK, Vrzitter CvD, vertegenwrdiger Wijkraad. De Algemene Kerkenraad vergadert maandelijks. De Algemene Kerkenraad staat in dienst van de Gemeente en geeft sturing aan een aan de Gemeente waarbij de wensen vertaald wrden in een verantwrdelijk en gepast beleid. In 2011 is gekzen vr een aantal speerpunten, zijn veranderingen in de kerkelijke gemeente benemd en is er gewezen p de vrtschrijdende invled van sciale media p de kerkelijke gemeenschap. De gelfsbeleving van leden staat cnstant nder invled van buitenaf. Kerkgang ( in de eigen kerk ) is niet meer vanzelfsprekend. Lid zijn en blijven van een kerk evenmin, de laatste cijfers tnen een verdere teruggang van het aantal PKN leden. Tch geven nderzeken aan dat we niet minder religieus zijn gewrden. Wij zullen ns de kmende jaren blijven inzetten vr de midden-generatie, niet m hun te vragen mee te participeren in de kerkelijke gemeenschap, maar m hun de weg te wijzen binnen het wezen van kerk zijn. Wat kan de Kerk vr hun betekenen en he kunnen wij eventuele wensen invullen. Ok blijft er ruimte vr nieuwe ideeen en andere diensten. Daarnaast zal er samen met de Diacnie wrden gezcht naar een gede manier van hulp bieden binnen de eigen gemeente. Tensltte gaan we de gemeenschapszin bevrderen, meer aandacht vr elkaar en daarvr de ruimte en gelegenheid geven. Individualisering neemt hand ver hand te, we verdwijnen achter en in sciale media. Wat is daarvan de waarde als er echt hulp ndig is, kunnen we dan een berep den p nze vrienden.

3 Kerkenraad. De Kerkenraad is mgevrmd tt een wijkraad met twee wijken; st en west. Binnen de wijken is een zdanige verdeling gemaakt dat er sprake is van een evenwichtige verdeling van adressen. Tch wrdt het ieder jaar meilijker m invulling te krijgen van pvallende vacatures. Ouderling zijn vraagt tijd en dit laatste is een kstbaar iets binnen het gezin. Daarm wrden uderlingen ndersteund dr wijkteams en wrden gemeenteleden gevraagd naar de behefte die men heeft aan pastrale zrg. De Kerkenraad vergadert maandelijks. De Kerkenraad wrdt gevrmd dr Predikant, Ouderlingen en Diakenen. Evenals bij de Diacnie zrgen veranderingen in de maatschappij en de wet- en regelgeving in het sciale dmein dat er een grter berep wrdt gedaan p bijstand vanuit de kerk. Pastrale zrg wrdt in een uder wrdende gemeente als een primaire behefte, deze zal de kmende jaren ng sterker wrden dr de eerder genemde veranderingen. Alert reageren p veranderingen in de maatschappij laat zien dat nze kerk bewust aanwezig is. Ok is er binnen de Kerkenraad behefte aan eigen bezinning, het is ged daarvr tijd vrij te maken en ervaringen met elkaar te kunnen delen. Samen taken uitveren is de kracht van de Gemeente.

4 Cllege van Kerkrentmeesters. Het del van de kerkrentmeesters is het bieden van maximale ndersteuning aan de kerk, waarbij de rl van ged huisvader zijn vr de financiën en de faciliteiten vrp staat. Vaste Vrijwillige Bijdrage en cllecten zijn de inkmsten brnnen waar de Kerkrentmeesters hun werk van meten den. Dr teruglp van het ledental en de vergrijzing van nze kerk lpen deze inkmsten met ca 7/8 % per jaar terug. Hierdr zullen meilijke beslissingen genmen meten wrden. Wat zijn de delen waar we de kmende 5 jaar mee bezig meten zijn. -Het verwerven van meer inkmsten. -Verminderen van de persneelsksten. -Het verminderen van de uitgaven.! PERSONEEL. Persnele ksten mgen tussen de 50 60% bedragen van de VVB en de cllecten. Uitgaande van 60% zitten we daar ng ca.20 duizend bven.! GEBOUWEN. Gebuwen mgen tussen de 20 30% bedragen van de VVB en de cllecten. Uitgaande van 25% zitten we daar ca. 10 duizend nder. In 2014 is een MOP (Meerjaren Onderhud Planning ) van kracht gewrden. Deze is vr de meest essentiële zaken vr het nderhud van de gebuwen van de kerk. Vr bijznder prjecten als het Liturgisch centrum zullen we echter een andere dekking meten vinden. Wij willen de kerk graag wat grener maken, dat kan met de vlgende prjecten; -Het plaatsen van znnepanelen. (Hierna is een nderzek gestart) -Het plaatsen van vrzetramen in de kerk. -De thermstaat in de kerk een beetje lager.! ORGEL. Het rgel heeft in de lp van de jaren verschillende renvaties gehad en wrdt jaarlijks nderhuden en gestemd. Bij de renvaties is m financiële redenen het rugwerk buiten beschuwing gebleven. Dr lekkages van de luchtventielen zal dit de kmende jaren aangepakt meten wrden. Hiervr wrden ffertes pgevraagd en gekeken naar subsidie mgelijkheden. In het rgelfnds hebben wij de laatste jaren hiervr gespaard.! BESPARINGEN. De kerkrentmeesters hebben de laatste jaren de uitgaven kritisch bekeken en hewel hier en daar ng wel wat bespaard kan wrden zijn dit maar kleine bedragen. Er zal gekeken meten wrden naar meer structurele besparingen. ANBI-wetgeving. Aan de Anbi-wetgeving wrdt aandacht geschnken en zals het er nu uitziet zullen we eind 2015 vlledig transparant zijn.

5 Jeugdwerk. De jeugd is een gezamenlijke delgrep van PKN Cevrden. Het aantal kinderen/ jngeren dat de activiteiten bezekt blijft redelijk stabiel. Het aantal jeugdleiders is vldende maar nieuwe jeugdleiders blijven altijd van harte welkm. De activiteiten die we p dit mment bieden zijn kindernevendienst (in beide kerken), TOF (Tgether n Friday, grep 3 t/m VO1)), Flashlight (VO1 en 2), Freeway (VO 3,4,5), huiscatechese, Flame (jngerendiensten p zndagchtend naast de gewne kerkdienst) en 24/ 7. Binnen het jeugdwerk wrdt veelvuldig gebruik gemaakt van interactieve methden en scial media. De trend is dat kinderen/ jngeren meer dan twintig jaar geleden, zelf de keuze maken m wel f niet deel te nemen aan de gerganiseerde activiteiten. Naast de kerkelijke activiteiten en schl hebben kinderen/ jngeren het druk met andere bezigheden zals sprt, bijbaantjes, e.d. Binnen de jeugdraad wrdt steeds gekeken wat we de kinderen/ jngeren kunnen bieden, en p welke manier. Z ndig prberen we het tijdstip van de activiteiten hierp aan te passen. Vernieuwing is ndzakelijk m greep te huden p deze grep. Ok hier zullen we flexibel meten zijn en meten inspringen p nieuwe ntwikkelingen. We hebben wel zrg ver de tekmst. Er is weinig aanwas van nderen; jnge kinderen. Het jeugdwerk dient actief de jngeren te benaderen en met hun in gesprek te gaan, k bij deze grep meten we weten waar de beheften liggen, dan kunnen we gericht en effectief jeugdwerk aanbieden. Kinderen en jngeren leren vral van anderen in hun directe mgeving. Ouders zijn dus van grt belang bij de gelfspveding van hun kinderen. Daarm is het van belang dat uders betrkken zijn en blijven bij het jeugdwerk. We streven ernaar k activiteiten vr het hele gezin te ntplien. Het is erg belangrijk dat jeugdleiders enthusiast zijn en blijven. Hier kan prfessinele begeleiding, ter ndersteuning vr gevraagd wrden. Z wrden nieuwe ideeën pgedaan en dit kan vr jeugdleiders een stimulans zijn m activiteiten te blijven begeleiden. De ideale situatie is m van beide kerken minimaal één jeugduderling te hebben. Dit is belangrijk m jeugdleiders gemtiveerd te huden en m de grep jeugdleiders bij elkaar te huden. We streven er naar m de kmende peride de bezetting van jeugduderlingen en jeugdleiders p rde te krijgen en te huden. Een jaarlijkse evaluatie van de activiteiten zal er k binnen het jeugdwerk meten zijn m plannen bij te stellen en jngeren betrkken te huden bij de Kerk. Actief meedenken ver beleid is wenselijk, hier geldt met name niet alleen praten ver, maar k praten met kinderen/ jngeren en hun uders.

6 Cllege van Diakenen. Kerntaak De kerntaak van het diacnaat van de Gerefrmeerde Kerk Cevrden is: mensen helpen in nd. Het gaat hierbij niet alleen m materiële hulp f aanverwante zaken, maar k rganiseren, faciliteren en uitveren van taken en acties vr de eigen gemeente en vr mensen dichtbij en ver weg. De belangrijkste begrippen van tepassing p dat helpen zijn: barmhartigheid, rechtvaardigheid. Overige taken De diacnie kent een grt aantal taken met betrekking tt haar dienst in de wereld, met het g hierp is de ambtelijke vertegenwrdiging in de kerkdiensten aan hen tevertruwd. De taken zijn: - Algemeen iedere diaken is lid van de kerkenraad. vrzitter diacnie is lid mderamen kerkenraad een diaken kan namens de kerkenraad wrden gerepen en afgevaardigd naar een meerdere vergadering binnen de PKN. (b.v. reginale classis) - Eredienst Aanwezigheid tijdens de kerkdiensten van nze gemeente Hierte behren k ruw- en truwdiensten, die nder verantwrdelijkheid van de kerkenraad wrden gehuden De dienst aan de Tafel van de Heer (vrbereiden, delen en pruimen) Tijdens de dr de kerkenraad vastgestelde diensten. het inzamelen van de gaven (diacnaal en kerk) Het ver- en bezrgen van blemen bezrgen aan gemeenteleden, die dr ziekte, vreugde f verdriet aandacht krijgen van uit de gemeente. Incl. laatste zndag kerkelijk jaar. Het begeleiden van de dpuders. Binnenbrengen van de paaskaars (eens per jaar) - In de wijk/kerk dr rapprtage van uderlingen en cntactpersnen ver gesignaleerde zrgen en knelpunten wrdt nader bendigde bijstand, verzrging f bescherming (b.v. stille armede, faciliteren, verwijzen) uitgewerkt. blemendienst, zals vastgesteld in regeling blemenfnds. bijwnen wijkraad vergadering het bezrgen van kerstattenties aan uderen(> 75 jaar ) en langdurig zieken jaarlijks phalen envelppen werelddiacnaat.

7 - Missinair werk. Evangelisatie (lkaal) als nderdeel van de missinaire arbeid. Dit is ndergebracht bij de cmmissie Vrming en Terusting. Missinair werk wrdt vanuit de diacnie gerganiseerd met ndersteuning van de cmmissie Zending Werelddiacnaat Ontwikkelingshulp en de zelfstandige cmmissie werkgrep Ost Eurpa. Ondersteuning van evangelisatie d.m.v. cllecteren. - Terusten van de gemeente tt het vervullen van haar diacnale reping Het diacnaal bewust maken van de gemeente. Het gaat erm, dat de gemeente in al haar geledingen wrdt gerepen tt de dienst van de barmhartigheid; We repen de gemeente p: Te geven met vrijmedigheid en het benemen van cllecte delen Om zich heen te kijken en zwel materiële als immateriële hulp te verlenen aan de naaste in nd. De vlgende hulpmiddelen kunnen ns hierbij van dienst zijn: - publiceren in kerknieuws, kerkgret en website, gemeenteleden - ndersteunen die participeren in een diacnaal prject - tijdens de eredienst telichten van bijzndere diacnale cllecten f prjecten Beheer materiele zaken en Financiën. - Materiële zaken: -Avndmaalgerei, geldtelmachine, - Financiën: -beheer cllectebnnen De activiteiten die nder de verantwrdelijkheid van de diacnie vallen, wrden gefinancierd dr pbrengsten uit wekelijkse cllecten ( die tegekend zijn aan de diacnie) Dit vrmt de belangrijkste en vaste brn van inkmsten vr de diacnie. Een andere brn van inkmsten kunnen giften zijn. De penningmeester draagt zrg vr een gede verslaglegging en cntrle. Opstellen begrting, jaarrekening en cllecterster (penningmeesters, vrzitter) Het beheer van de financiën wrdt gedaan dr de penningmeester/administrateur. Cllectebesteding diacnale delen Vr wie is het geld bestemd? Het geld is de diacnie ter hand gesteld m de hulpbehevende naaste dichtbij en ver weg te helpen. Veelal verlpt de ndersteuning via instellingen f rganisaties, zals vermeld p het cllecterster f via de kerkelijke rganen, zals Kerk in actie.

8 Criteria. Vrdat we vergaan tt ndersteuning van een bepaalde instelling wil de diacnie graag een psitief antwrd hebben p de vlgende vragen: Heeft de instelling het ANBI-keurmerk. Is het geld echt ndig? Is het in vereenstemming met nze diacnale pdracht? Past het in ns uitgavenpatrn? Krijgt het diacnale geld k een diacnale bestemming? Past de identiteit van de instelling bij nze gemeente? Kan men rekening en verantwrding afleggen? Factren die mede van invled zijn: De binding van een gemeentelid f de gehele gemeente bij de instelling Organisatie: De diacnie wrdt gevrmd dr: - het aantal diakenen dat vereenkmt met het aantal wijken - de diacnie vergadert tenminste 8x per jaar. Alle diakenen hebben hun taak in de eredienst, de verige taken, die in de diacnie zijn ndergebracht zijn z evenwichtig mgelijk ver de diakenen verdeeld. Dit betekent dat we ernaar streven dat alle wijken een eigen diaken hebben.

9 Samen p Weg. Op diverse vlakken is er sprake van samenwerking, we huden gezamenlijke diensten en kijken samen naar de tekmst. In de afgelpen jaren is gebleken dat dit niet altijd een cnstant stijgende lijn is. Er is sprake van stagnatie dr een aantal rzaken. Dit vrjaar heeft de Kerkenraad gekzen vr een duidelijk standpunt vr een verder SOW-prces, tijdens de in april gehuden Gemeente avnd is deze k duidelijk verwrd. Willen we samen verder in het SOW prces en daaraan nieuwe activiteiten f intensivering van samenwerking verbinden, dan zal er gesprken meten wrden ver de gebuwen en vervlgens de invulling van het pastraat. Uitstel van gesprekken en nderzeken ver en naar deze nderwerpen, gevlgd dr een bindend besluit leidt tt vertraging in het SOW prces. We hebben de intentie m p termijn te kmen tt een PKN gemeente in Cevrden, dit vraagt veel tijd, energie en geduld. Gedragen dr de Heilige Geest en dr uw gebed blijven we hieraan werken.

Protestantse Gemeente Appingedam Diaconie

Protestantse Gemeente Appingedam Diaconie Beleidsplan diacnie Prtestantse Gemeente Appingedam 2013 2016 Inleiding Vr u ligt het beleidsplan van de diacnie. Dit beleidsplan is nderdeel van het beleidsplan van de Prtestantse Gemeente Appingedam.

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Appingedam Diaconie

Protestantse Gemeente Appingedam Diaconie Prtestantse Gemeente Appingedam Diacnie Beleidsplan diacnie Prtestantse Gemeente Appingedam 2010 2014 - versie 2011 Inleiding Vr u ligt het beleidsplan van de diacnie. Dit beleidsplan is nderdeel van het

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Appingedam Diaconie

Protestantse Gemeente Appingedam Diaconie Beleidsplan diacnie 2019-2023 Inleiding Vr u ligt het beleidsplan van de diacnie. Dit beleidsplan is nderdeel van het beleidsplan van de. Dit beleidsplan mvat de peride 2019 2023, jaarlijks zal het plan

Nadere informatie

Handleiding. Het opstellen van een diaconaal beleidsplan

Handleiding. Het opstellen van een diaconaal beleidsplan Handleiding Het pstellen van een diacnaal beleidsplan Versie 1.0 Generale diacnale cmmissie Datum: augustus 2015 Generale diacnale cmmissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefn (0318) 505541 Website:

Nadere informatie

Beleidsplan diaconie De dagelijkse eredienst

Beleidsplan diaconie De dagelijkse eredienst Beleidsplan diacnie 2018 2022 De dagelijkse eredienst Diacnie PK Steenwijkerwld April 2018 Wachten p een wnder Ik heb gehrd dat velen van jullie zitten te wachten p een wnder, Een wnder dat ik, jullie

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Wat voor gemeente zijn wij? Wat voor gemeente willen wij zijn? Wat hebben we daarvoor nodig? Heer, wat een voorrecht.

Inhoudsopgave. Wat voor gemeente zijn wij? Wat voor gemeente willen wij zijn? Wat hebben we daarvoor nodig? Heer, wat een voorrecht. Inhudspgave Pagina: Inleiding 3 Visie p Gemeente-zijn 3 Wat vr gemeente zijn wij? Wat vr gemeente willen wij zijn? He gaan we het in praktijk brengen? 4 Wat hebben we daarvr ndig? Speerpunten van de verschillende

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Jaarverslag 2016 Cliëntenraad Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Vrwrd Gewaardeerde lezer, Graag bieden we u hierbij ns jaarverslag 2016 aan zdat u geïnfrmeerd bent ver nze inbreng in het beleid

Nadere informatie

Richtlijnen functioneringsgesprek evangelist. Versie 1.0

Richtlijnen functioneringsgesprek evangelist. Versie 1.0 Richtlijnen functineringsgesprek evangelist Versie 1.0 Datum: mei 2015 1. Inleiding In deze brchure krijgt u een praktische handreiking met betrekking tt het huden van een functineringsgesprek met een

Nadere informatie

Beleidsplan Protestantse Gemeente 2013-2017 SAMEN GELOVEN BLIJVEN

Beleidsplan Protestantse Gemeente 2013-2017 SAMEN GELOVEN BLIJVEN Beleidsplan Prtestantse Gemeente 2013-2017 SAMEN BLIJVEN GELOVEN 1 Inhudspgave 2 Wrd vraf 3 1) Missie en visie 4-6 2) Eredienst 7-9 3) Pastraat 10-11 4) Kringwerk en catechese 12 5) Jeugdwerk 12 6) Diacnaat

Nadere informatie

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014 Evaluatierapprt Scalda - Grep 3 29 januari 26 maart 2014 1. Inleiding, deelnemers en activiteiten In dit dcument wrden de bevindingen weergegeven van begeleiders en deelnemers die betrkken waren bij de

Nadere informatie

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen Samenvatting Deelprjecten Ouderen Samen Vughtse Ouderen aan het Wrd In januari 2007 zijn dr het Prject Ouderen Samen vier bijeenkmsten gerganiseerd waarvr alle Vughtse inwners van 55 jaar en uder waren

Nadere informatie

Profielschets jongerenwerker en jeugdouderling Mei 2017

Profielschets jongerenwerker en jeugdouderling Mei 2017 Limburglaan 3 Pstbus 322 2100 AH Heemstede Tel. 023 5280936 Prfielschets jngerenwerker en jeugduderling Mei 2017 Inleiding Recentelijk heeft de kerkenraad zich pnieuw beznnen ver de tekmst van nze gemeente.

Nadere informatie

NOTITIE REGIONAAL REPRESSIEF DEKKINGSPLAN FASE 2 BESTUURLIJKE UITGANGSPUNTEN. 1. Inleiding

NOTITIE REGIONAAL REPRESSIEF DEKKINGSPLAN FASE 2 BESTUURLIJKE UITGANGSPUNTEN. 1. Inleiding NOTITIE REGIONAAL REPRESSIEF DEKKINGSPLAN FASE 2 BESTUURLIJKE UITGANGSPUNTEN 1. Inleiding De pdracht van het AB VrZW bij de vaststelling van het dekkingsplan fase 1 p 18 ktber 2013 luidde: nderzek de mgelijkheden

Nadere informatie

Inwerken van en overdracht aan nieuwe diakenen

Inwerken van en overdracht aan nieuwe diakenen Inwerken van en verdracht aan nieuwe diakenen Versie 1.0 Generale diacnale cmmissie Datum: december 2015 Generale diacnale cmmissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefn (0318) 505541 Website: www.hersteldhervrmdekerk.nl/diacnaat

Nadere informatie

Huurdersvereniging In De Goede Woning ACTIVITEITENPLAN

Huurdersvereniging In De Goede Woning ACTIVITEITENPLAN ACTIVITEITENPLAN 2014 Activiteitenplan 2014 : INLEIDING In 1997 werd de in Zetermeer pgericht met als del het behartigen van de belangen van huurders van de cmplexen van R.K. Wningbuwstichting De Gede

Nadere informatie

Actieplan leeftijdsbewust personeelsbeleid 2013-2023

Actieplan leeftijdsbewust personeelsbeleid 2013-2023 Nvember 2013 Actieplan leeftijdsbewust persneelsbeleid 2013-2023 Actie 1: Ontwikkelen van een stagebeleid. Stagiaires zijn ptentiële nieuwe cllega s. Een stageperide kunnen we aanzien als een inwerkperide.

Nadere informatie

VGSO Nieuwsbrief extra editie over komende gemeenteraadsverkiezingen

VGSO Nieuwsbrief extra editie over komende gemeenteraadsverkiezingen VGSO Nieuwsbrief extra editie ver kmende gemeenteraadsverkiezingen Hierbij ntvangt u een extra nieuwsbrief van de VGSO. Deze nieuwsbrief staat vrijwel geheel in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Federatiestatuut. Walburggroep. -concept -

Federatiestatuut. Walburggroep. -concept - Federatiestatuut Walburggrep -cncept - Federatiestatuut pagina 1/12 Inhud 1 Overwegingen 3 2 Naam en delstelling van de federatie 4 2.1 Naam 4 2.2 Delstelling 4 3 Bestuur 5 3.1 Federatiebestuur, beneming

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V.

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V. Vrijwilligersbeleid vetbalvereniging N.B.S.V.V. Waarm deze richtlijn? Geen enkele amateur-sprtvereniging kan tegenwrdig ng bestaan znder de inzet en bijdrage van (veel) vrijwilligers. Ok binnen nze vereniging

Nadere informatie

Programma gemeenteavond 8 mei 2019

Programma gemeenteavond 8 mei 2019 Prgramma gemeenteavnd 8 mei 2019 welkm en pening dr de vrzitter Jke Nuwt presentatie werkgrep dr Paul den Otter bespreking van de punten p een van de laatste sheets in tafelgrepjes phalen van de resultaten

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

Jaarverslag cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Jaarverslag cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Jaarverslag 2015 cliëntenraad Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Vrwrd Gewaardeerde lezer, Graag bieden we u hierbij ns jaarverslag 2015 aan zdat u geïnfrmeerd bent ver nze inbreng in het beleid

Nadere informatie

Helpt u dit schooljaar ook mee?

Helpt u dit schooljaar ook mee? Helpt u dit schljaar k mee? OUDERHULPBOEKJE 2015-2016 Jenaplanschl t Schrijverke Helpt u k mee? Elk schljaar zijn veel uders actief bij de vrbereiding van Sint en Kerst, bij sprt- en spelactiviteiten,

Nadere informatie

c. Relatiebeheer algemene en éénmalige groepen d. Relatiebeheer maatschappelijke organisaties e. Contacten en samenwerking met bedrijven

c. Relatiebeheer algemene en éénmalige groepen d. Relatiebeheer maatschappelijke organisaties e. Contacten en samenwerking met bedrijven Inhudspgave Inleiding 1. Huidige situatie 2. Delstellingen 2014 2.1 Algemeen Del 2.2 Jaarvisie 3. Actieplan 3.1 Algemeen Del 3.2 Jaarvisie a. Cördinatie b. Relatiebeheer kerken c. Relatiebeheer algemene

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Veenkerk. V nkerk. met z n allen op zoek! doen, voor alle leeftijden. Het is een hechte gemeenschap, want iedereen. kent elkaar en iedereen

Veenkerk. V nkerk. met z n allen op zoek! doen, voor alle leeftijden. Het is een hechte gemeenschap, want iedereen. kent elkaar en iedereen Een uitgave rnd V nkerk... je gaat met z n allen p zek!... Er is veel te den, vr alle leeftijden. Het is een hechte gemeenschap, want iedereen kent elkaar en iedereen wrdt gezien. f G e kerk j r v Veenkerk

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; raadsbesluit gemeente werkendam zaaknummer 59873 nderwerp Verrdening individuele stud ieteslag Participatiewet gemeente Werkendam 2015 De raad van de gemeente Werkendam, gelezen het vrstel van burgemeester

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten Pestprtcl basisschl Pieter Wijten Basisschl Pieter Wijten werkt aan een veilig schlklimaat waarin kinderen respectvl met elkaar mgaan. Ze hanteert drie principes: Ik zrg ged vr mezelf Ik zrg ged vr de

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Tweede Kwartaal 2014

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Tweede Kwartaal 2014 Kwartaalrapprtage Stichting Nieuwe Generatie Brasil Tweede Kwartaal 2014 Want ik had hnger en jullie gaven mij te eten, ik had drst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. G.M.M. Bervoets Penningmeester ZDA-gemeente Breda 16 januari 2014 versie 1.1

Jaarverslag 2013. G.M.M. Bervoets Penningmeester ZDA-gemeente Breda 16 januari 2014 versie 1.1 Jaarverslag 2013 G.M.M. Bervets Penningmeester ZDA-gemeente Breda 16 januari 2014 versie 1.1 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. BELEID 2.1. Visie 2.2. Delstellingen 2.3. Samenvatting 3. FINANCIELE RAPPORTAGE

Nadere informatie

Handreiking functionerings- en beoordelingsgesprekken griffiers

Handreiking functionerings- en beoordelingsgesprekken griffiers Handreiking functinerings- en berdelingsgesprekken griffiers September 2014 Functineringsgesprek Als de griffier is aangesteld, is het verstandig m met elkaar te blijven reflecteren p het functineren.

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Boys Industrial Home

Jaarverslag Stichting Boys Industrial Home Jaarverslag Stichting Bys Industrial Hme 2013 Barneveld, februari 2014 1. Verslag van het bestuur Terugblik Heeft 2013 datgene pgeleverd wat we ervan verwacht hadden? Niets menselijks is ns vreemd, dus

Nadere informatie

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1 Prjectaanvraag Versterking sciale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1. Aanleiding Eind 2012 heeft Prvinciale Staten van de prvincie Fryslân keuzes gemaakt mtrent de 'kerntakendiscussie'.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan 2011-2013. Christelijke Peuterspeelzaal Lotje

Pedagogisch beleidsplan 2011-2013. Christelijke Peuterspeelzaal Lotje Pedaggisch beleidsplan 2011-2013 Christelijke Peuterspeelzaal Ltje Inhudspgave 1. Inleiding 2. Visie 3. Delen 4. Uitwerking van de delen 4.1 Liefdevlle benadering 4.2 Bijbelse waarden en nrmen 4.3 Emtinele

Nadere informatie

Wat zijn de specifieke omstandigheden van deze locatie waar, bij inpassing van de voorziening, rekening mee gehouden moet worden?

Wat zijn de specifieke omstandigheden van deze locatie waar, bij inpassing van de voorziening, rekening mee gehouden moet worden? Omgevingsscan Achtergrnd prject De gemeente Drdrecht heeft het plan pgevat de prblematiek rndm (merendeels verslaafde) dak- en thuislze mensen in haar stad aan te pakken. In dit kader heeft de gemeente

Nadere informatie

GOVERNANCE MVO PLATFORM

GOVERNANCE MVO PLATFORM Gvernancedcument MVO Platfrm, 22 nvember 2012 GOVERNANCE MVO PLATFORM Inleiding Het MVO Platfrm is een in 2002 pgericht infrmeel samenwerkingsverband van maatschappelijke rganisaties 1 en vakbndsrganisaties

Nadere informatie

Meedoen in het MBO. Een regeling voor ouders/verzorgers of studenten met financiële problemen

Meedoen in het MBO. Een regeling voor ouders/verzorgers of studenten met financiële problemen Meeden in het MBO Een regeling vr uders/verzrgers f studenten met financiële prblemen Instemming CSR Vaststelling MBO DR Publicatie in cncept Publicatie definitief dcument 23 juni 2017 22 mei 2017 12 juni

Nadere informatie

Werkblad ontwikkelwijzer Gouden Standaard

Werkblad ontwikkelwijzer Gouden Standaard Werkblad ntwikkelwijzer Guden Standaard Beeld van de leerling Vraag Opmerkingen/antwrden Actie He brengen wij nze leerlingen in beeld? (met g p telating tt gymnasiumstrm) Op welke manier maken wij ptimaal

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hera? De rl van de OR bij de invering van Het Nieuwe Werken De kans is grt dat er in uw rganisatie al wrdt gesprken ver de invering van Het Nieuwe Werken. En z niet, dan

Nadere informatie

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen:

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen: Graaf Jan van Mntfrtschl Beleid ter vrkming en/f regulering van pestgedrag 1. 1 Inleiding: Iedere schl heeft een veilig schlklimaat ndig. Op de Graaf Jan van Mntfrtschl zijn wij ns ervan bewust dat veiligheid

Nadere informatie

Jaarverslag. Format jaarverslag 2013. Ridderkerk, 13 januari 2014 VGS Adivio

Jaarverslag. Format jaarverslag 2013. Ridderkerk, 13 januari 2014 VGS Adivio Jaarverslag Frmat jaarverslag 2013 Ridderkerk, 13 januari 2014 VGS Adivi Inhudspgave VERSLAG VAN DE TOEZICHTHOUDER... 3 OVERVIEW & ALGEMEEN... 4 IDENTITEIT... 5 ONDERWIJS... 6 PERSONEEL... 7 HUISVESTING

Nadere informatie

Beleidsplan Versie 30 december 2013

Beleidsplan Versie 30 december 2013 Beleidsplan Versie 30 december 2013 Stichting Cmité Ost-Eurpa Ureterp Vraf Vr u ligt het beleidsplan van de Stichting Cmité Ost-Eurpa Ureterp. Het plan mvat een verzicht van de delstellingen, activiteiten,

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Leven in Albanië

Beleidsplan Stichting Leven in Albanië Stichting Leven in Albanië Inhudspgave Intrductie... 3 Missie en visie... 4 Strategische delstellingen... 5 Fndswerving... 7 Financieel beleid... 8 Verhuding TFC en Stichting Leven in Albanië:... 9 Stichting

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT BIJLAGE 1 IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT 1. Inleiding Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Jaarverslag 2014 Cliëntenraad Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening 2 Vrwrd Gewaardeerde lezer, Hierbij bieden we u het jaarverslag 2014 aan. Vr de cliëntenraad is het een interessant jaar geweest.

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Rollenspel Jezus redt

Rollenspel Jezus redt Rllenspel Jezus redt Krte mschrijving prgrammanderdeel De leerlingen spelen samen een bestuursrechtzaak bij de Raad van State na. De Raad van State is de hgste bestuursrechter van Nederland. In deze rechtszaak

Nadere informatie

Van de voorzitter. Beste leden & ouders,

Van de voorzitter. Beste leden & ouders, fficieel clubrgaan van Hckeyclub Wateringse Veld Van de vrzitter Beste leden & uders, De midwintercmpetitie zit er weer p en na de krkusvakantie starten wij met de derde en laatste peride van dit seizen.

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

Situatie: Aanzet casebeschrijving Molenwaard. Inleiding

Situatie: Aanzet casebeschrijving Molenwaard. Inleiding Aanzet casebeschrijving Mlenwaard Situatie: Inleiding In het nrden van de Alblasserwaard, nder de rk van de gemeente Rtterdam, ligt de gemeente Mlenwaard. Een gemeente die zich kenmerkt dr uitgestrekte

Nadere informatie

Commissie Apostolaat; missie, visie, strategie en doelstellingen

Commissie Apostolaat; missie, visie, strategie en doelstellingen Gd eren Omzien naar elkaar Cmmissie Apstlaat; missie, visie, strategie en delstellingen Missie De missie van de cmmissie is m gemeenteleden in beweging te brengen m mensen (meer) te betrekken bij het kninkrijk

Nadere informatie

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid Samenvatting BEELDEN OVER COMMUNICATIE TEYLINGEN Bevindingen gesprekken ver Cmmunicatie, raad- en cllegeleden, rganisatie en samenleving In deze ntitie zijn de resultaten van zwel de gesprekken van 9 ktber

Nadere informatie

Stichting (V)écht ervoor! - beleidsplan

Stichting (V)écht ervoor! - beleidsplan Inleiding In dit dcument, het Beleidsplan = BP, wrdt het beleid van stichting (V)écht ervr!, in hfdlijnen, beschreven vr de kmende 3 jaar. Dit dcument is het resultaat van verleg binnen het bestuur en

Nadere informatie

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 Vr- en Vregschlse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 1. Inleiding Vr- en Vregschlse Educatie, als nderdeel van het bredere beleidsterrein nderwijsachterstandbeleid, wrdt sinds 2002 in Winterswijk vrmgegeven.

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Gevangenenzorg Albanië

Beleidsplan Stichting Gevangenenzorg Albanië Stichting Gevangenenzrg Albanië Stichting Gevangenenzrg Albanië Inhudspgave Intrductie... 3 Missie en visie... 4 Strategische delstellingen... 5 Fndswerving... 7 Financieel beleid... 8 Stichting Gevangenenzrg

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Sociale Zaken

Verordening Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Sociale Zaken Verrdening Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Sciale Zaken 1 Tekst van de regeling Artikel 1 Definities A. Maatschappelijke ndersteuning: ndersteuning zals bedeld in de Wet Maatschappelijke

Nadere informatie

Mee kunnen doen in Hengelo

Mee kunnen doen in Hengelo Mee kunnen den in Hengel Wet Maatschappelijke Ondersteuning Burger en cliëntparticipatie Uitwerkingsntitie III Gemeente Hengel, juli 2006 Inhud 1 Inleiding... 3 2 Wat staat er in de WMO... 4 3 WMO platfrm

Nadere informatie

Gefaseerde implementatie projectbeheersing methodiek Hogeschool van Utrecht

Gefaseerde implementatie projectbeheersing methodiek Hogeschool van Utrecht Prject Shared Services Gefaseerde implementatie prjectbeheersing methdiek Hgeschl van Utrecht Vervlg van Deelprjectplan Prjectadministraties (januari 2004) Het beheersen van prjectadministraties dr de

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

Procesdocument Klankbordgroep Schakenbosch

Procesdocument Klankbordgroep Schakenbosch Prcesdcument Klankbrdgrep Schakenbsch Tijdens de klankbrdgrepvergadering van 23 juni 2010 is de afspraak gemaakt met de leden van de klankbrdgrep m duidelijkheid te geven ver het prces, de kaders, de verschillende

Nadere informatie

Controleprotocol Sociaal Domein

Controleprotocol Sociaal Domein Cntrleprtcl Sciaal Dmein Cntrleprtcl vr de accuntantscntrle bij: dr de gemeenten in de regi Amersfrt* gesubsidieerde rganisaties vr Jeugdzrg en WMO dr de gemeenten in de regi Amersfrt f dr de gemeente

Nadere informatie

Programma Welzijn en Zorg. Nieuwe Zorg en Domotica

Programma Welzijn en Zorg. Nieuwe Zorg en Domotica Prgramma Welzijn en Zrg Nieuwe Zrg en Dmtica Aanleiding De mgelijkheden vr het langer zelfstandig thuis blijven wnen, meten wrden verbreed. Technlgische ntwikkelingen die zrg p afstand en het participeren

Nadere informatie

Tussenrapportage: plan van aanpak raadsenquête grondexploitatie Duivenvoordecorridor.

Tussenrapportage: plan van aanpak raadsenquête grondexploitatie Duivenvoordecorridor. Tussenrapprtage: plan van aanpak raadsenquête grndexplitatie Duivenvrdecrridr. Enquêtecmmissie grndexplitatie Duivenvrdecrridr 16 februari 2015 Inhudspgave: 1. Inleiding 2. Organisatie 3. Verfijning nderzeksvraag

Nadere informatie

Beleidsplan Genootschap Nederland -Israël

Beleidsplan Genootschap Nederland -Israël Beleidsplan Gentschap Nederland -Israël Gentschap Nederland - Israel 1. Prfiel van het Gentschap Nederland - Israël De vereniging Gentschap Nederland - Israël (GNI) werd p 1 juni 1967 pgericht en in Amsterdam

Nadere informatie

Pedagogische Civil Society

Pedagogische Civil Society Pedaggische Civil Sciety Nieuwkmer in het cntinuüm van pvedndersteuning? 4 juni 2010 Drs. Cécile Winkelman Irene Sies, MSc Welkm Drs. Cécile Winkelman Irene Sies, MSc Werkzaam bij SO&T: kwaliteit in Opveden

Nadere informatie

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg MedewerkerMnitr Benchmark in de Zrg Telichting pzet vragenlijst en invulinstructies U heeft een inlgcde ntvangen per brief f per e-mail. Mcht u geen inlgcde ntvangen hebben, dan kunt u terecht bij de benchmarkcördinatr

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Subsidietoetsingskader VVE gemeente Raalte 2015. Doelstelling subsidie:

Subsidietoetsingskader VVE gemeente Raalte 2015. Doelstelling subsidie: Subsidietetsingskader VVE gemeente Raalte 2015 Delstelling subsidie: Op grnd van de Wet OKE (Ontwikkelingskansen dr kwaliteit en educatie zijn gemeenten verantwrdelijk vr de Vrschlse educatie. Gemeenten

Nadere informatie

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015 Beleidsregels vrziening jbcaching Participatiewet 2015 1-7-2015 Jbcaching Reginale beleidsregels jbcaching Participatiewet regi Achterhek Inleiding Jbcaching gaat ver het ndersteunen van mensen bij het

Nadere informatie

JAARVERSLAG MEDEZEGGENSCHAPSRAAD DE AANLOOP SCHOOLJAAR 2014/2015

JAARVERSLAG MEDEZEGGENSCHAPSRAAD DE AANLOOP SCHOOLJAAR 2014/2015 JAARVERSLAG MEDEZEGGENSCHAPSRAAD DE AANLOOP SCHOOLJAAR 2014/2015 1 Samenstelling MR Evelien Wubbels: Trea Kamps: Gerda de Ruiter: Geert Kst: Kim van Middendrp: Rik Tiezema: Vrzitter MR* MR-lid* MR-lid*

Nadere informatie

Handleiding Handleiding Communicatie voor. Promotoren. Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020.

Handleiding Handleiding Communicatie voor. Promotoren. Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020. Handleiding Handleiding Cmmunicatie vr Prmtren Eurpees Fnds vr Reginale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020 1 Eurpese Unie Inhud 1 Inleiding... 1 2 De minimale cmmunicatieverplichtingen... 1 a) Weergave

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

Informatiebrief over deelname aan het onderzoek Food2Learn

Informatiebrief over deelname aan het onderzoek Food2Learn Infrmatiebrief ver deelname aan het nderzek Fd2Learn Beste leerlingen, uders en/f wettelijk vertegenwrdigers, Dat het eten van vis (rijk aan mega- 3 vetzuren) ged is vr het functineren van de hersenen

Nadere informatie

Risicomanagement in zorgbouwprojecten. Centrum Zorg en Bouw

Risicomanagement in zorgbouwprojecten. Centrum Zorg en Bouw Risicmanagement in zrgbuwprjecten Centrum Zrg en Buw Inhud Zelfscan; Rl CZB bij risicmanagement; Wat kunt u verwachten? Vraag Past uw initiatief in het strategisch huisvestingsplan van de rganisatie? Het

Nadere informatie

Beleidsplan 2014 Versie Zomer 2014

Beleidsplan 2014 Versie Zomer 2014 Beleidsplan 2014 Versie Zmer 2014 Pagina 1 van 6 Beleidsplan 2014 Supprt t Cnnect Vraf Vr u ligt het beleidsplan van de Stichting SUPPORT TO CONNECT. Het plan mvat een verzicht van de delstellingen, activiteiten

Nadere informatie

Veenendaalse Atletiek Vereniging. Reglement Kantine-Commissie. ( doel / taken / bevoegdheden )

Veenendaalse Atletiek Vereniging. Reglement Kantine-Commissie. ( doel / taken / bevoegdheden ) Veenendaalse Atletiek Vereniging Reglement Kantine-Cmmissie ( del / taken / bevegdheden ) Mei 2015 Reglement Kantine-Cmmissie VAV ( del / taken / bevegdheden ) Inleiding. In de Statuten van de Veenendaalse

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2012-2013

Nieuwsbrief 2012-2013 Nieuwsbrief 2012-2013 Beste uders en kinderen, N. 15 d.d. juli-2013 De afgelpen peride Vrijdag 21 juni waren alle hulpuders van harte welkm p de kffie. Tijdens deze bedankmiddag trakteerde het schlteam

Nadere informatie

VZW Think out-of-the-box Maatschappelijke zetel Alfons Van den Sandelaan 2A, 2970 Schilde

VZW Think out-of-the-box Maatschappelijke zetel Alfons Van den Sandelaan 2A, 2970 Schilde Think ut-f-the-bx Je kind een mi tekmstperspectief bieden. Welke uder drmt daar niet van? Alleen is deze drm iets meilijker te realiseren wanneer je kind een mentale beperking heeft. Gelukkig leven we

Nadere informatie

Notulen OR vergadering 7 september 2015

Notulen OR vergadering 7 september 2015 Ntulen OR vergadering 7 september 2015 Aan- en afwezigen Ouders Aanwezig Afwezig Ouders Aanwezig Afwezig E. Ackermans X M. Huijnen X F. Bakkers X C. Kneppen X M. Bsjes X M van der Laan X R. Brauer X F.

Nadere informatie

Succesvol samenwerken met ouders. Onderzoek Ouderbetrokkenheid. Bundel in te kijken in de leraarskamer. http://flob.sint-niklaas.

Succesvol samenwerken met ouders. Onderzoek Ouderbetrokkenheid. Bundel in te kijken in de leraarskamer. http://flob.sint-niklaas. Onderzek Ouderbetrkkenheid V.U. : Lieve Van Daele, Grte Markt 1, 9100 Sint-Niklaas Succesvl samenwerken met uders Bundel in te kijken in de leraarskamer http://flb.sint-niklaas.be ONDERZOEK GOK-PROJECT

Nadere informatie

De betrokkenheid van ouders bij de voorbereiding op de eerste communie

De betrokkenheid van ouders bij de voorbereiding op de eerste communie De betrkkenheid van uders bij de vrbereiding p de eerste cmmunie 1. De betrkkenheid van uders Paus Franciscus benadrukt dat wij als Kerk de taak hebben m naar buiten te gaan en het evangelie te verkndigen

Nadere informatie

HANDLEIDING: AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE IN HET ZUIDEN INVULFORMULIER

HANDLEIDING: AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE IN HET ZUIDEN INVULFORMULIER 1 JUNI 2015 HANDLEIDING: AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE IN HET ZUIDEN INVULFORMULIER SEYS VEERLE PROVINCIEBESTUUR WEST-VLAANDEREN Hug Verriesstraat 22 8800 ROESELARE Vrwrd Sinds 1971 ndersteunt de prvincie

Nadere informatie

V-ICT-OR begeleidt besturen in hun informatiehuishouding voor optimaal verloop van samenvoeging gemeente en OCMW

V-ICT-OR begeleidt besturen in hun informatiehuishouding voor optimaal verloop van samenvoeging gemeente en OCMW V-ICT-OR begeleidt besturen in hun infrmatiehuishuding vr ptimaal verlp van samenveging gemeente en OCMW De infrmatica in steden en gemeenten greide sinds de jaren 80 rganisch. Dat stapje bij stapje greien

Nadere informatie

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ

Beslissingsondersteunende instrumenten. Criteria 2016. September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten September 2015 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Beslissingsndersteunende instrumenten Inleiding Stichting Kwaliteit in Basis GGZ gelft dat de mentale zrg in Nederland

Nadere informatie

Resultaten openbare marktconsultatie. Verkoop klooster Groot Bijstervelt Gemeente Oirschot. BIZOB-2011-SK-OIR-010 CONCEPT 19 april 2012

Resultaten openbare marktconsultatie. Verkoop klooster Groot Bijstervelt Gemeente Oirschot. BIZOB-2011-SK-OIR-010 CONCEPT 19 april 2012 Resultaten penbare marktcnsultatie Verkp klster Grt Bijstervelt Gemeente Oirscht BIZOB-2011-SK-OIR-010 CONCEPT 19 april 2012 1. Inleiding 1.1 Aanleiding De gemeente Oirscht is sinds nvember 2009 eigenaar

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhud 1. Wat is MAS? 1.1 MAS algemeen. 1.2 MAS p het Gren van Prinstererlyceum 1.3 Deadlines 2. Stage zeken 2.1 De stage cördinatr p schl. 2.2 Masactief 3. De frmulieren 3.1 Aanvraagfrmulier

Nadere informatie

2. E EN V RIJWILLI GER I S... versie 2.0

2. E EN V RIJWILLI GER I S... versie 2.0 VRIJWILLIGERS IN DE EMMAUSPAROCHIE TE APELDOORN versie 2.0 INT RO DUCTI E In deze ntitie schetsen we de cnturen vr een uitdagend vrijwilligersbeleid van de RK Emmausparchie te Apeldrn. Deze parchie maakt

Nadere informatie

Op bezoek. Richtlijnen voor diaconaal bezoek

Op bezoek. Richtlijnen voor diaconaal bezoek Op bezek Richtlijnen vr diacnaal bezek Versie 1.3 Generale diacnale cmmissie 2019 Generale diacnale cmmissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefn (0318) 505541 Website: www.hersteldhervrmdekerk.nl/diacnaat

Nadere informatie

Pedagogisch klimaat en autisme. Pedagogisch klimaat en de Klimaatschaal. Groepsprocessen bij jongeren: rol van de leerkracht.

Pedagogisch klimaat en autisme. Pedagogisch klimaat en de Klimaatschaal. Groepsprocessen bij jongeren: rol van de leerkracht. Pedaggisch klimaat en autisme dr Ad Dnkers Klimaatschaal SIGA Dinsdag 9 december 2014 Inleiding Even vrstellen.. Pedaggisch klimaat en de Klimaatschaal Grepsprcessen bij jngeren: rl van de leerkracht.

Nadere informatie

O.a. in deze nieuwsbrief: Hoe is het om te leven met Hiv of Aids in Tanzania?

O.a. in deze nieuwsbrief: Hoe is het om te leven met Hiv of Aids in Tanzania? Nummer 3 april 2006 He is het m te leven met Hiv f Aids in Tanzania? Aids is een ziekte die helaas ng niet te genezen is. Ok is Aids een ziekte met veel sciale cnsequenties met name in Afrika. Vaak raken

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend?

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend? Wat zijn de grenzen aan de zrg die de Uilenburcht kan bieden? Tt hever reikt de draagkracht van De Uilenburcht? Achtergrnd Het uitgangspunt van De Uilenburcht is altijd dat we nze leerlingen z lang mgelijk

Nadere informatie

Concept Jaarverslag 2011

Concept Jaarverslag 2011 UNDUGU VRIENDENKRING NEDERLAND Vereniging Undugu Vriendenkring Nederland Statutair gevestigd te Rtterdam. Het del van de Vriendenkring is p alle denkbare wijzen steun te verlenen aan het bereiken van de

Nadere informatie

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost Bijlage 4 Tetsingskader ntwerp levenslpbestendig Zeist-Ost 1. Opzet Het tetsingskader Levenslpbestendig Zeist-Ost bestaat uit een aantel nderdelen. Een algemeen deel gaat ver de levenslpbestendige wijk:

Nadere informatie

ARBOBELEIDSPLAN. voor de stichting PCBO BAARN SOEST

ARBOBELEIDSPLAN. voor de stichting PCBO BAARN SOEST ARBOBELEIDSPLAN vr de stichting PCBO BAARN SOEST Inhudspgave 1. Uitgangspunten Arbbeleid in essentie Preventieve zrg Arbdienst 2. Organisatie Arbcmmissie Arbcördinatr Bedrijfshulpverlening 3. Risic-inventarisatie

Nadere informatie

Vacature en procedure benoeming voorzitter landelijk bestuur Verantwoordelijke

Vacature en procedure benoeming voorzitter landelijk bestuur Verantwoordelijke Bijlage 6 Ledenraad 27 nvember 2014 Vrlegger Onderwerp Vacature en prcedure beneming vrzitter landelijk bestuur Verantwrdelijke Landelijk bestuur Aanleiding Er ntstaat een vacature vanwege het niet beschikbaar

Nadere informatie

Bij leefbaarheid gaat het er om hoe mensen hun omgeving ervaren en beoordelen.

Bij leefbaarheid gaat het er om hoe mensen hun omgeving ervaren en beoordelen. 1 Leefbaarheid is een belangrijk, z niet hét thema van de laatste jaren. De wnmgeving wrdt vr mensen steeds belangrijker vr de ervaren wn. Ok vanuit het perspectief van sciale chesie, veiligheid en sciaal-ecnmische

Nadere informatie

Subsidieregeling economie en innovatie Noord-Brabant - provincie Noord-Brabant -

Subsidieregeling economie en innovatie Noord-Brabant - provincie Noord-Brabant - Subsidieregeling ecnmie en innvatie Nrd-Brabant - prvincie Nrd-Brabant - Het del van de Subsidieregeling ecnmie en innvatie Nrd-Brabant (ECOINNONB) is het realiseren van een aantal delstellingen uit het

Nadere informatie