4 OKTOBER 2007 WERELDDIERENDAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "4 OKTOBER 2007 WERELDDIERENDAG"

Transcriptie

1 4 OKTOBER 2007 WERELDDIERENDAG DZG in Congo - Noord Kivu Armoede en voedselonzekerheid in conflictgebieden bestrijden met veeteelt PERSDOSSIER

2 BRUSSEL, 11 SEPTEMBER 2007 Beste journalist Donderdag 4 oktober is het Werelddierendag. De ngo Dierenartsen Zonder Grenzen wil op deze dag graag haar nieuwe veeteelproject in Congo voorstellen. Volgens de Verenigde Naties is de Democratische Republiek Congo de meest hulpbehoevende crisisregio ter wereld. De situatie is er vergelijkbaar met die van de Soedanse crisisprovincie Darfoer. Er is een enorme behoefte aan humanitaire hulp. In Congo leeft 70 % van de bevolking van de landbouw en de veeteelt, maar de vele oorlogsjaren hebben een dramatische weerslag gehad op het vee. Door de plunderingen is de kudde drastisch uitgedund en zijn sterke rassen gestorven. Dierenartsen Zonder Grenzen is in juni gestart met het veeteeltproject LUVUPEL (Lutte contre la Vulnérabilité par le Petit Elevage). Hiermee wil de organisatie de armoede en honger bij de kwestbare landbouwfamilies in de provincie Noord-Kivu verminderen. VOOR MEER INFORMATIE DZG beschikt over veel documentatiemateriaal en hires. beelden. Surf ook naar onze website voor extra informatie. Vragen? Contacteer : An Kokken, Communicatieverantwoordelijke a.kokken@vsf-belgium.org 02/ / Dr. Els Bedert Projectverantw. Oost-Afrika e.bedert@vsf-belgium.org 02/ Dierenartsen Zonder Grenzen zal de lokale boeren opleidingen geven over dierlijke productie, diergezondheid en het organiseren van veehandel. Er worden lokale veeteeltnetwerken opgericht en er komen betere voorwaarden voor de veehandel. Het project zal in totaal 10 jaar duren. In een eerste fase ligt de nadruk op de teelt van kleinvee, zoals cavia s, konijnen, kippen en geiten. Dit zijn kleinschalige projecten, die met erg weinig middelen toch voor regelmatige voedselvoorziening en extra inkomsten zorgen. Tijdens de eerste fase zullen maar liefst mensen geholpen worden. Na deze eerste vier jaar zullen de veehouders netto 80% tot 160% meer inkomsten gegenereerd hebben. In een tweede fase zal meer aandacht besteed worden aan de grotere dieren, zoals runderen. In Congo is 71 % van de bevolking ondervoed. Dierenartsen Zonder Grenzen pakt de honger en armoede in Noord-Kivu preventief aan door eerst de dieren van de bevolking te genezen. Daarnaast heeft de organisatie nog 15 projecten lopen in 9 andere landen. Op de volgende pagina s kan u meer lezen over de het project LUVUPEL in Congo en over de probleemregio Noord-Kivu.

3 Dierenartsen Zonder Grenzen in Congo Met geiten, konijnen, cavia s en pluimvee de economie stimuleren De jarenlange oorlog in Congo heeft tot heel wat armoede en instabiliteit bij de bevolking geleid. Het gemiddele jaarinkomen van de inwoners uit de provincie Noord-Kivu bedraagt maar 57 Amerikaanse dollar. Tussen de 32 % en 75 % van de bevolking lijdt honger. 35 % van de families heeft geen geld om de dokterskosten te betalen. 32 % van de inwoners is analfabeet. Er is dringend nood aan een uitgewerkt veeteeltproject dat voor voor meer voedsel en extra inkomsten kan zorgen. In 1992 kende Noord-Kivu een hoogtepunt op vlak van veeteelt, met een hele grote en productieve veestapel. Het vee speelde een belangrijke sociale rol (o.a. als bruidschat) en zorgde ervoor dat de bevolking af en toe wat kon sparen. In meer dan 10 jaar is het aantal dieren onrustwekkend gedaald, met alle gevolgen van dien. Diersoort Aantal in 1992 Aantal vandaag Runderen / Geiten Schapen Varkens Pluimvee Veeteeltproject LUVUPEL in Lubéro en Béni Productie van kleinvee verbeteren In juni is DZG van start gegaan met het veeteeltproject LUVUPEL. Het doel van dit project is de voedselzekerheid en het inkomen van de kwetsbare gezinnen uit de gebieden Lubéro en Béni te verhogen. Hoe? Door de productie van het kleinvee, zoals geiten, konijnen, cavia s en pluimvee te verbeteren. De dieren zijn gemakkelijk en met weinig middelen te kweken en zorgen op regelmatige basis toch voor extra voedsel en inkomsten. Toch worden de mogelijkheden van deze dieren onvoldoende benut. DZG zal een diergeneeskundig netwerk opzetten worden en de boeren zullen opleidingen krijgen over hoe ze hun dieren optimaler kunnen verzorgen.

4 mensen worden geholpen tijdens de eerste 4 jaar Na deze eerste fase zullen de veehouders netto 80% tot 160% meer inkomsten hebben De rechtstreekse doelgroep van het project LUVUPEL zijn de kleine agro-veehouders uit de gebieden Béni en Lubéro. Hieronder rekent men de kwetsbare gezinnen met vrouwen als gezinshoofd, jonge gedemobiliseerde soldaten, werkloze diergezondheidswerkers en families die het slachtoffer zijn geworden van AIDS. Men verwacht dat gezinnen (zo n mensen) geholpen zullen zijn wanneer de pilootfase na vier jaar is afgelopen. De inkomsten van veehouders zouden netto met 80% tot 160% moeten stijgen. Het initiatief past uitstekend in het Nationale Beleid voor Armoedebestrijding van de Congolese Regering en het kadert helemaal in de Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties. Het hele project zal in totaal 10 jaar duren. Tijdens de eerste 4 jaar (de pilootfase) zullen alle grote activiteiten, zoals de oprichting van een veterinair netwerk en de opleiding van lokale veehouders, gebeuren. Daarna volgt een uitbreidings- en consolidatiefase van 4 jaar, om de structuren die opgezet zijn te versterken en uit te breiden. In de laatste 2 jaar bereidt DZG alles voor om het project te verlaten en over te laten aan de lokale partner. De pilootfase (eerste 4 jaar) omvat verschillende activiteiten 1. Selectie van kwetsbare gezinnen Kwetsbare gezinnen kunnen hun situatie verbeteren wanneer ze over voldoende kleinvee beschikken. Daarom gaat DZG genetisch sterke dieren verdelen. Verschillende selectiecriteria moeten uitmaken welke gezinnen hiervoor in aanmerking komen. Enkele van die criteria zijn de staat van het huis, het aantal maaltijden dat een gezin dagelijks kan eten, de scholingsgraad van de kinderen 2. Oprichting van lokale veterinaire netwerken Er worden lokale veeteeltnetwerken opgericht voor de kleine agro-veehouders. Deze netwerken worden opgebouwd rond privé-dierenartsen en afgevaardigde boeren die door het volk gekozen zijn. 3. Vorming van veehouders De veehouders krijgen een theoretische en praktische opleiding. Die moet hen informeren en bewustmaken over de verzorging van hun dieren. In een verdere fase zal die opleiding tot een hogere productie leiden. 4. Bevordering van de veehandel Er komen betere voorwaarden voor de vermarkting van het kleinvee en er worden acties georganiseerd om de handel te bevorderen. Dit zorgt voor extra inkomsten.

5 5. Uitbreiding van de diergeneeskundige activiteiten Omdat de boeren door de verbeterde veeteelt meer inkomsten krijgen, kunnen ze meer diergeneeskundige hulp inroepen en medicijnen kopen. Dit voorkomt nieuwe ziekteepidemies, of roeit ze uit. 6. Logistieke ondersteuning De medewerkers van het project krijgen voldoende logistieke ondersteuning om een optimale werking van het project te garanderen. Ook de partners krijgen institutionele ondersteuning. De werking wordt regelmatig opgevolgd en geëvalueerd. Niet enkel de veeteelt verbetert door het project LUVUPEL. Ook op andere niveaus zullen positieve veranderingen plaatsvinden. 1. Menselijke niveau Meer mensen zullen toegang krijgen tot het onderwijs of tot een professionele vorming. Ze zulllen gemakkelijker gebruik kunnen maken van de gezondheidsdiensten. Ook het voedselniveau zal verhogen. 2. Socioculturele niveau Een goed draaiend project geeft de mensen weer waardigheid en gaat sociale uitsluiting tegen. Investeringen in landbouw- en rurale ontwikkeling bevordert de levenskwaliteiten van de plattelandsbevolking. Hierdoor neemt de migratiedruk op de steden af. Een verhoging van de lokale voedselproductie kan bijdragen aan de bevoorrading van stedelijke markten. 3. Economisch niveau De boeren hebben met hun kleinvee een degelijk en winstgevend product in handen. 4. Maatschappelijk niveau Er ontstaan sterkere en efficiëntere structuren, waar ook de staats- en universitaire instanties tot kunnen bijdragen. Alle lagen van de maatschappij kunnen een actieve rol spelen in hun eigen ontwikkeling. 5. Preventie van conflicten Een beter economisch en sociocultureel niveau doet het aantal conflicten dalen. Daarom moeten er goede voorwaarden opgesteld worden om de vrede te verzekeren en een veilig klimaat te creëren. De lokale partner: Wima DZG werkt altijd samen met een lokale partner. Goede partnerschappen verhogen de slaagkansen van een project en zorgen ervoor dat het ook na ons vertrek goed zal blijven draaien. In Noord-Kivu werkt DZG samen met de lokale partner Wima. Deze organisatie is werkzaam in de hele geografische zone van het project. Wina heeft ook goede contacten met verschillende andere ngo s die werkzaam zijn in het gebied.

6 De regio Kivu en de provincies Lubéro en Beni Van vruchtbare streek naar crisisgebied De regio Nord-Kivu bevindt zich in het oosten van Congo en beslaat een oppervlakte van ongeveer km². Er is een grote heterogeniteit op vlak van fysische kenmerken (klimaat, reliëf, hoogte... ) en sociaal-economische (bevolkingsgroepen, demografie, hulpbronnen, landbouw, veeteelt... ). Het project LUVUPEL beslaat voornamelijk het berggebied in de regio Lubéro en de hoogvlakten op de lijn Butembo-Beni. Op vlak van landbouw werd het gebied, vóór de twisten van de jaren 90, beschouwd als de voorraadkast van het land. Op het gebied van de veeteelt bereikte Noord-Kivu een hoogtepunt in Het land had een erg grote en productieve veestapel, voornamelijk bij de runderen van Europese rassen. De vele oorlogen en twisten hebben tot een drastische inkrimping van de veestapel geleid (ongeveer - 80% bij de runderen, -85% bij de kleine herkauwers en -95% bij het gevogelte) De oorlogen en plunderingen hebben niet enkel tot een drastische vermindering van de veestapel geleid. Hele bevolkingsgroepen zijn op de vlucht moeten slaan. Bovendien hebben deze conflicten andere schadelijke gevolgen voor de veeteelt: vermindering van weilanden, verspreiding van ziektes, veehouders die gedemotiveerd raken, voedselonzekerheid, verlies van sterke dierenrassen Landbouw en veeteelt in Congo: feiten en cijfers 70% van de Congolezen zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van de landbouw en de veeteelt. Van de groep van mensen die in Congo met minder dan 1 dollar/dag moet rondkomen, nemen kleine boeren het grootste deel in. De landbouwproductie draagt voor de helft bij aan het Congolese bruto nationaal inkomen. Congo is een land met een enorme landbouwmogelijkheden (80 miljoen hectare potentiële landbouwgrond) door haar vruchtbare bodems, natuurlijk geïrrigeerde gronden en een gediversifieerd klimaat. Slechts 10% van die 80 miljoen hectare wordt vandaag aangewend. De Congolese landbouw kent een langdurige crisis door de vernietigende kracht van opeenvolgende gewapende conflicten, de ineenstorting van overheidsstructuren, voedselhulp, invoerbeleid, Het vermarkten en verwerken van productie wordt bemoeilijkt door gebrekkige infrastructuur (wegen, transportmiddelen, opslagfaciliteiten, water) en ontmoedigd door onwetmatige heffingen en andere tracasseries vanwege militairen en ambtenaren. Ook de invoer van Europese producten aan dumpingprijzen ontmoedigt de lokale economie. Boeren kunnen zich onvoldoende informeren over de marktvraag en de geldende prijzen.

LUSAPEL Lutte pour la Sécurité Alimentaire par le Petit Elevage Strijd voor voedselzekerheid middels kleinveeteelt. Noord-Kivu DR Congo

LUSAPEL Lutte pour la Sécurité Alimentaire par le Petit Elevage Strijd voor voedselzekerheid middels kleinveeteelt. Noord-Kivu DR Congo LUSAPEL Lutte pour la Sécurité Alimentaire par le Petit Elevage Strijd voor voedselzekerheid middels kleinveeteelt Noord-Kivu DR Congo Lusapel: lokale context DEMOCRATISCHE REPUBLIEK CONGO PROVINCIE NOORD-KIVU

Nadere informatie

Droogte in Oost-Afrika

Droogte in Oost-Afrika Droogte in Oost-Afrika Ethiopië Addis-Ababa 120.000 Djibouti Djibouti Somalië 3.200.000 2.500.000 600.000 Oeganda Kenia Mogadishu Kampala 3.500.000 Naïrobi noodgebied crisisgebied beperkte noodtoegang

Nadere informatie

Zittingsdocument 12.9.2011 B7-0493/2011 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie

Zittingsdocument 12.9.2011 B7-0493/2011 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Zittingsdocument 12.9.2011 B7-0493/2011 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie ingediend overeenkomstig artikel 110, lid 2, van het

Nadere informatie

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad Waarom we allen een rol spelen Brugge, 13 oktober 2016 Ashley Hennekam, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten VVSG Vereniging van Vlaamse

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 30 november 2017 Het conflict in Syrië gaat de zevende oorlogswinter in. Er wordt nog dagelijks gevochten met grote gevaren voor kinderen. De reserves van de gezinnen

Nadere informatie

INHOUDELIJK RAPPORT LANDBOUW PROJECT DIAKONESSEN RUBENGERA 2008 DE SCHOLING VAN BOEREN VOOR VERBETERINGEN IN DE LANDBOUW

INHOUDELIJK RAPPORT LANDBOUW PROJECT DIAKONESSEN RUBENGERA 2008 DE SCHOLING VAN BOEREN VOOR VERBETERINGEN IN DE LANDBOUW INHOUDELIJK RAPPORT LANDBOUW PROJECT DIAKONESSEN RUBENGERA 2008 DE SCHOLING VAN BOEREN VOOR VERBETERINGEN IN DE LANDBOUW Met het doel om de kennis te verhogen van de landbouwers/veehouders, hebben wij

Nadere informatie

Zuid-Azie zag in deze periode zijn scholingsgraad in het basisonderwijs stijgen van 78 naar 93%. Bron: www.un.org

Zuid-Azie zag in deze periode zijn scholingsgraad in het basisonderwijs stijgen van 78 naar 93%. Bron: www.un.org Quiz 1. Hoeveel jongeren wereldwijd tussen 15 en 24 jaar kunnen niet lezen en schrijven? 4 miljoen 123 miljoen 850 miljoen 61% van hen zijn jonge vrouwen. Bron: www.un.org 2. Over de hele wereld is het

Nadere informatie

Sportief en solidair. Dwars door Oeganda

Sportief en solidair. Dwars door Oeganda DWARS DOOR OEGANDA Sportief en solidair Dwars door Oeganda 17-28 februari 2016 We doorkruisen in 7 etappes de parel van Afrika op de mountainbike We bezoeken de projecten van Broederlijk Delen waarvoor

Nadere informatie

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Nigeria 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Marèl Smit & Anne Jekel H3T3 1.Bevolking en welvaart in Nigeria Nigeria

Nadere informatie

1 Nigeria: rijk maar toch arm.

1 Nigeria: rijk maar toch arm. Samenvatting door een scholier 1570 woorden 25 juni 2008 6.7 99 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo 1 Nigeria: rijk maar toch arm. Verwaarlozing van landbouw & industrie. Veel boeren zijn

Nadere informatie

L 329/26 Publicatieblad van de Europese Unie COMMISSIE

L 329/26 Publicatieblad van de Europese Unie COMMISSIE L 329/26 Publicatieblad van de Europese Unie 25.11.2006 II (Besluiten waarvan de publicatie niet voorwaarde is voor de toepassing) COMMISSIE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 17 november 2006 tot wijziging

Nadere informatie

Diakonaal Project NoorderLicht

Diakonaal Project NoorderLicht Diakonaal Project NoorderLicht Uit de gemeente Uitstralen dat je leeft voor elkaar Goed doel steunen Betrokkenheid van de gemeente We hoeven niet alleen ver weg te kijken Continuïteit kunnen waarborgen

Nadere informatie

Wereldvoedselvoorziening en mondiale voedselzekerheid als uitdaging

Wereldvoedselvoorziening en mondiale voedselzekerheid als uitdaging Wereldvoedselvoorziening en mondiale voedselzekerheid als uitdaging Prof. Dr Ir Rudy Rabbinge Universiteitshoogleraar Duurzame Ontwikkeling & Voedselzekerheid, Wageningen UR Debatreeks De toekomst van

Nadere informatie

Kunstwerk voor verdraagzaamheid:

Kunstwerk voor verdraagzaamheid: Kunstwerk voor verdraagzaamheid: De terreuraanslagen in Parijs werden deze week uitgebreid besproken in alle actuarondes in onze lagere school. Samen met alle leerlingen van het eerste tot het zesde leerjaar

Nadere informatie

Congo: : van oorlog naar vrede. Informatiefiche 1

Congo: : van oorlog naar vrede. Informatiefiche 1 Informatiefiche 1 Grondstof Meest producerende landen Aandeel in wereldproductie Kobalt DR Congo, Zambia, Marokko & Westelijke Sahara 51 % Industrieel Diamant DR Congo, Botswana, Zuid-Afrika 49% Koper

Nadere informatie

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU Commissie economische ontwikkeling, financiën en handel 14.2.2008 APP100.205/AM1-37 AMENDEMENTEN 1-37 Ontwerpverslag (APP100.205/A) Alain Hutchinson en Mohamed

Nadere informatie

Voedselverlies en-verspilling in het Zuiden. FRDO Forum Brussel, 25 november 2014 Marc Maes,

Voedselverlies en-verspilling in het Zuiden. FRDO Forum Brussel, 25 november 2014 Marc Maes, Voedselverlies en-verspilling in het Zuiden FRDO Forum Brussel, 25 november 2014 Marc Maes, 11.11.11 1 805 miljoen mensen 1 op 9 hebben honger En toch is er voedsel genoeg 2 Er gaat zelfs massaal veel

Nadere informatie

Keuzeopdracht ANW Hoofdstuk 6

Keuzeopdracht ANW Hoofdstuk 6 Keuzeopdracht ANW Hoofdstuk 6 Keuzeopdracht door een scholier 1515 woorden 10 juni 2004 5,5 13 keer beoordeeld Vak Methode ANW Solar ANW Hoofdstuk 6: Over bevolking 1. Een rekenmodel voor bevolkingsgroei

Nadere informatie

De rol van de Vlaamse overheid in fokkerij. Vlaamse Fokkerijdag 2018

De rol van de Vlaamse overheid in fokkerij. Vlaamse Fokkerijdag 2018 De rol van de Vlaamse overheid in fokkerij Vlaamse Fokkerijdag 2018 Inhoud Fokkerijbeleid Europees Vlaams Ondersteuning Toezicht en handhaving Stand van zaken FOKKERIJBELEID Fokkerijbeleid: waarom? fokken

Nadere informatie

BS DE ZILVERBERK NINOVESTRAAT 27 9450 HAALTERT

BS DE ZILVERBERK NINOVESTRAAT 27 9450 HAALTERT Werken met levenslijnen in de eerste graad: De leerlingen van het eerste en tweede leerjaar zijn deze week als echte historici in hun eigen verleden gedoken. Gewapend met foto s en voorwerpen uit de tijd

Nadere informatie

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten Voeding > 3 e graad > lesmateriaal > kniptekst Sociaal vlees? Voor de leerkracht: Knip op voorhand de tekst in stukken op de lijnen. Houd de stukken tekst per titel samen. Veel veld voor vlees, weinig

Nadere informatie

Samenvatting sponsorproject SDN 1012. Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013

Samenvatting sponsorproject SDN 1012. Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013 Zuid-Sudan Samenvatting sponsorproject SDN 1012 Verbetering voedselbeschikbaarheid en verbreding inkomensmogelijkheden voor boeren 2010-2013 Mede gefinancierd door: Uit te voeren door ZOA-South Sudan en

Nadere informatie

KINDERRECHTEN IN UW KLAS?

KINDERRECHTEN IN UW KLAS? KINDERRECHTEN IN UW KLAS? Doe een beroep op UNICEF België voor gratis lesmateriaal, thematische gastlessen en concrete acties over kinderrechtenen ontwikkelingseducatie. Over UNICEF België UNICEF (het

Nadere informatie

Ontwikkeling. De impact van Fairtrade. in eigen handen

Ontwikkeling. De impact van Fairtrade. in eigen handen Ontwikkeling De impact van Fairtrade in eigen handen Wat is impact? Onder impact verstaan we duidelijke en duurzame veranderingen die het resultaat zijn van de wisselwerking tussen Fairtrade enerzijds

Nadere informatie

F Lees bron 1 en beantwoord daarna opdracht 1.

F Lees bron 1 en beantwoord daarna opdracht 1. Antwoordmodel: Expert Overheidsbeleid Het crisisteam is samengesteld. Jij bent als expert overheidsbeleid ingevlogen om vast te stellen wat de overheid doet om ruimtelijk ongelijkheid te verminderen. De

Nadere informatie

Investeer in een participatieve landbouwontwikkeling

Investeer in een participatieve landbouwontwikkeling Investeer in een participatieve landbouwontwikkeling Landbouwinitiatieven voor en door de lokale bevolking in de Evenaars-provincie en Bandundu in D.R. Congo. De bevolking op het Congolese platteland is

Nadere informatie

Stichting Soduon. Jaarverslag 2015

Stichting Soduon. Jaarverslag 2015 1. Inleiding Stichting SODUON werd op 03 augustus 2010 opgericht vanuit de wens van een aantal Burundese-Nederlanders om wat te kunnen betekenen voor kansarme families en hun kinderen en de wens om dat

Nadere informatie

De Hoorn van Afrika Het getroffen gebied omvat een viertal landen in Oost-Afrika: Somalië, Ethiopië, Kenia en Djibouti

De Hoorn van Afrika Het getroffen gebied omvat een viertal landen in Oost-Afrika: Somalië, Ethiopië, Kenia en Djibouti Fotopresentatie De Hoorn van Afrika Het getroffen gebied omvat een viertal landen in Oost-Afrika: Somalië, Ethiopië, Kenia en Djibouti De Hoorn van Afrika Situatieschets WFP/Maria Katajisto De Hoorn van

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-0360/29. Amendement. Marco Zullo, Eleonora Evi, Marco Valli, Rosa D Amato namens de EFDD-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-0360/29. Amendement. Marco Zullo, Eleonora Evi, Marco Valli, Rosa D Amato namens de EFDD-Fractie 27.4.2015 B8-0360/29 29 Overweging B B. overwegende dat het thema van de wereldtentoonstelling 2015 in Milaan de mogelijkheid biedt om na te denken en te debatteren over diverse manieren om te proberen

Nadere informatie

Investeer in zuiver water en sanitaire voorzieningen

Investeer in zuiver water en sanitaire voorzieningen Investeer in zuiver water en sanitaire voorzieningen Betere sanitaire voorzieningen en drinkbaar water in 15 dorpen in en rond Businga op het Congolese platteland. Het tekort aan zuiver water is schrijnend

Nadere informatie

Stichting Hart & Handen in Actie

Stichting Hart & Handen in Actie Stichting Hart & Handen in Actie Postbus 1177, 2302 BD te Leiden KVK: 54128137 Fiscaal nummer: (RSIN) 8511.78.066 www. hhcca.nl JAARVERSLAG 2016 Speerpunt van de organisatie is armoedebestrijding in de

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË NEDERLAND CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 09 november 2018 Het conflict in Syrië duurt al zeven jaar en gaat nu de achtste oorlogswinter in. Veel vluchtelingen wonen al jaren in tentenkampen, dochters

Nadere informatie

een wereld apart Vanuit aardrijkskundige (= geografische) invalshoek

een wereld apart Vanuit aardrijkskundige (= geografische) invalshoek een wereld apart Vanuit aardrijkskundige (= geografische) invalshoek Wat is aardrijkskunde op zoek naar een verklaring voor de ruimtelijke verschijnselen aan het aardoppervlak. Beschrijvende vragen: bodem

Nadere informatie

One Health for Food 1H4F. Veilig voedsel produceren

One Health for Food 1H4F. Veilig voedsel produceren One Health for Food 1H4F Veilig voedsel produceren Kennis om veilig voedsel te produceren Publiek-privaat onderzoeksprogramma op dier- en volksgezondheidsgebied. Levert kennis op waarmee de veehouder rendabel

Nadere informatie

Inzetten op duurzame groei. Sonja De Becker Voorzitter Boerenbond

Inzetten op duurzame groei. Sonja De Becker Voorzitter Boerenbond Inzetten op duurzame groei Sonja De Becker Voorzitter Boerenbond 1 Visie In Vlaanderen is er blijvend plaats voor een sterke land- en tuinbouw, die ondernemers en hun gezinnen een volwaardig inkomen en

Nadere informatie

Praktische opdracht Economie Derde Wereld schuld

Praktische opdracht Economie Derde Wereld schuld Praktische opdracht Economie Derde Wereld sc Praktische-opdracht door een scholier 2339 woorden 17 juni 2001 6,5 243 keer beoordeeld Vak Economie Voorwoord Ons verslag gaat over de Derde-Wereldsc. Wij

Nadere informatie

Zittingsdocument 17.12.2013 B7-0000/2013 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van vraag voor mondeling antwoord B7-0000/2013

Zittingsdocument 17.12.2013 B7-0000/2013 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van vraag voor mondeling antwoord B7-0000/2013 EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Zittingsdocument 17.12.2013 B7-0000/2013 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van vraag voor mondeling antwoord B7-0000/2013 ingediend overeenkomstig artikel 115, lid 5, van het

Nadere informatie

6,2. Werkstuk door een scholier 1726 woorden 7 januari keer beoordeeld. 10 kenmerken over de mate van ontwikkeling van een land:

6,2. Werkstuk door een scholier 1726 woorden 7 januari keer beoordeeld. 10 kenmerken over de mate van ontwikkeling van een land: Werkstuk door een scholier 1726 woorden 7 januari 2003 6,2 191 keer beoordeeld Vak Economie 10 kenmerken over de mate van ontwikkeling van een land: 1. BNP uitgedrukt in US Dollars per inwoners. 2. Geboortecijfer

Nadere informatie

Droogte en honger in Afrika

Droogte en honger in Afrika Droogte en honger in Afrika Ik ben bang. Als het de komende week niet regent, mislukt de oogst. Dan verlies ik mijn boerderij, zegt boer Pieter Uys in Zuid-Afrika. Mijn drie broers, mijn twee zussen, mijn

Nadere informatie

Het mysterie: Moord op Lumumba

Het mysterie: Moord op Lumumba Het mysterie: Moord op Lumumba Lumumba was de eerste premier van onafhankelijk Congo in 1960. Twee weken na zijn aantreden werden Lumumba en zijn regering afgezet tijdens een staatsgreep en werd Lumumba

Nadere informatie

Socio-economische blik op de Kempen

Socio-economische blik op de Kempen Socio-economische blik op de Kempen AAN : CC : AUTEUR : Streekplatform Kempen Kim Nevelsteen, Dominique Van Dijck DATUM : 6 maart 2017 BETREFT : Socio-economische analyse van de Kempen 517.884 inwoners

Nadere informatie

Fototentoonstelling WO I

Fototentoonstelling WO I Fototentoonstelling WO I gewone dieren, bijzondere situaties Ook op de kinderboerderij zijn we de herdenking van WO I niet vergeten. Hoe kan het ook anders, bij ons staat deze in het teken van de dieren.

Nadere informatie

Investeer in de strijd tegen ondervoeding in de D.R. Congo

Investeer in de strijd tegen ondervoeding in de D.R. Congo Investeer in de strijd tegen ondervoeding in de D.R. Congo De introductie van Spirulina, een cyanobacterie rijk aan micronutriënten, als voedingssupplement. Ongeveer 43% van alle kinderen jonger dan vijf

Nadere informatie

Socio-economische blik op de Kempen

Socio-economische blik op de Kempen Socio-economische blik op de Kempen AAN : CC : AUTEUR : Streekplatform Kempen Kim Nevelsteen, Dominique Van Dijck DATUM : 6 maart 2017 BETREFT : Socio-economische analyse van de Kempen 517.884 inwoners

Nadere informatie

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Federaal Plan Armoedebestrijding Reactie van BAPN vzw BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030

Nadere informatie

Rampenmanagement Zuid-Soedan

Rampenmanagement Zuid-Soedan Rampenmanagement Zuid-Soedan In Zuid-Soedan zijn honderdduizenden mensen op de vlucht. Er is groot gebrek aan schoon water, voedsel en medicijnen. De dreiging van hongersnood groeit, miljoenen mensen zullen

Nadere informatie

15633/17 gra/fb 1 DG C 1

15633/17 gra/fb 1 DG C 1 Raad van de Europese Unie Brussel, 11 december 2017 (OR. fr) 15633/17 RESULTAAT BESPREKINGEN van: d.d.: 11 december 2017 aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties nr. vorig doc.: 15311/17

Nadere informatie

Subsidiereglement Ontwikkelingssamenwerking

Subsidiereglement Ontwikkelingssamenwerking Subsidiereglement Ontwikkelingssamenwerking Artikel 1: Binnen de perken van de kredieten voor ontwikkelingssamenwerking, elk jaar voorzien in de begroting van de stad, worden toelagen uitgekeerd aan initiatieven,

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van publieksgerichte activiteiten van Turnhoutse verenigingen ikv ontwikkelingssamenwerking

Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van publieksgerichte activiteiten van Turnhoutse verenigingen ikv ontwikkelingssamenwerking Turnhout, de././.. Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van publieksgerichte activiteiten van Turnhoutse verenigingen ikv ontwikkelingssamenwerking De aanvrager verklaart dat: - de vereniging,

Nadere informatie

Projectvoorstel CFP. Drinkwater en Sanitatie in Ituri, DR Congo 2011-2013. CFP Referentie: 12-pts-1;def;Ituri Congo

Projectvoorstel CFP. Drinkwater en Sanitatie in Ituri, DR Congo 2011-2013. CFP Referentie: 12-pts-1;def;Ituri Congo Projectvoorstel CFP Drinkwater en Sanitatie in Ituri, DR Congo 2011-2013 CFP Referentie: 12-pts-1;def;Ituri Congo 1. Projectlocatie, partner en periode De provincie Ituri ligt het noordoosten van de Democratische

Nadere informatie

PRODUCTIEREKENING VAN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW 2012

PRODUCTIEREKENING VAN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW 2012 AMS FOCUS 212 PRODUCTIEREKENING VAN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW 212 Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij 1. Blik op de productierekeningen 2. Productiewaarde 3. Intermediair verbruik 4. Netto

Nadere informatie

F Lees bron 1 en beantwoord daarna opdracht 1.

F Lees bron 1 en beantwoord daarna opdracht 1. Opdracht Expert Overheidsbeleid Het crisisteam is samengesteld. Jij bent als expert overheidsbeleid ingevlogen om vast te stellen wat de overheid doet om ruimtelijk ongelijkheid te verminderen. De deskundigheid

Nadere informatie

SAMENVATTING RAPPORTAGE ARMOEDE, SOCIALE UITSLUITING EN MENSENRECHTEN IN CARIBISCH NEDERLAND

SAMENVATTING RAPPORTAGE ARMOEDE, SOCIALE UITSLUITING EN MENSENRECHTEN IN CARIBISCH NEDERLAND SAMENVATTING RAPPORTAGE ARMOEDE, SOCIALE UITSLUITING EN MENSENRECHTEN IN CARIBISCH NEDERLAND Inleiding U leest een samenvatting van de vijfde Rapportage Mensenrechten in Nederland van het College voor

Nadere informatie

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten Arm en Rijk Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten 2.1 Rijk en arm in de Verenigde Staten De rijke Verenigde Staten Je kunt op verschillende manieren aantonen dat de VS een rijk land is. Het BNP

Nadere informatie

De honden en katten van de Belgen

De honden en katten van de Belgen ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 13 juli 2010 De honden en katten van de Belgen Enkele conclusies Ons land telde in 2008 1.167.000 honden en 1.974.000 katten; In vergelijking

Nadere informatie

Rugendo vzw financiert projecten op Idjwi, een eiland in het KIVU-meer in Oost-Congo.

Rugendo vzw financiert projecten op Idjwi, een eiland in het KIVU-meer in Oost-Congo. Rugendo vzw financiert projecten op Idjwi, een eiland in het KIVU-meer in Oost-Congo. We werken samen met de lokale vrouwenorganisatie E.D.I. (Ensemble pour le Développement D Idjwi) om de zelfredzaamheid

Nadere informatie

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Donderdag 22 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Wereldwaterdag - Basisschool Heiende, Lokeren Geachte directeur en leerkrachten, Geachte burgemeester

Nadere informatie

1. GEEN ARMOEDE 2. GEEN HONGER. Armoede uitroeien, in al zijn vormen en overal. Honger beëindigen, betere voeding en duurzame landbouw promoten

1. GEEN ARMOEDE 2. GEEN HONGER. Armoede uitroeien, in al zijn vormen en overal. Honger beëindigen, betere voeding en duurzame landbouw promoten 1. GEEN ARMOEDE Armoede uitroeien, in al zijn vormen en overal Ondanks de halvering van de extreme armoede in de wereld tijdens de afgelopen decennia, leeft nog steeds 1,3 miljard mensen in extreme armoede.

Nadere informatie

Doopsgezind WereldWerk Tanzania MARA werkgroep

Doopsgezind WereldWerk Tanzania MARA werkgroep Mara District Mara rivier 1 Doelstelling. De Werkgroep beoogt het vredes- en hulpwerk, dat doopsgezind WereldWerk onderneemt in het Mara District, te coördineren. Aandachtsgebied. Het gebied waar de aandacht

Nadere informatie

Projectvoorstel CFP. Verbeteren van de dienstverlening in 53 gezondheidscentra en 4 ziekenhuizen ( ) CDI-Bwamanda

Projectvoorstel CFP. Verbeteren van de dienstverlening in 53 gezondheidscentra en 4 ziekenhuizen ( ) CDI-Bwamanda Projectvoorstel CFP Verbeteren van de dienstverlening in 53 gezondheidscentra en 4 ziekenhuizen (2011-2013) CDI-Bwamanda Noordelijke Evenaarsprovincie, D.R. Congo CFP Referentie: 12-cdi-3;def;gezondheidscentra-Congo

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie L 94/44 31.3.2004 VERORDENING (EG) Nr. 599/2004 VAN DE COMMISSIE van 30 maart 2004 tot vaststelling van een geharmoniseerd model voor een certificaat en inspectieverslag voor het intracommunautaire handelsverkeer

Nadere informatie

Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador. UNHCR / S. Aguilar

Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador. UNHCR / S. Aguilar Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador UNHCR / S. Aguilar UNHCR / S.Aguilar Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador UNHCR, Europese vertegenwoordiging,

Nadere informatie

Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden.

Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden. Gebeurteniskaarten positieve gebeurteniskaarten Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden. Jullie hebben samen betoogd tegen het kappen

Nadere informatie

Voedselhulp: Hefboom of noodzakelijk kwaad?

Voedselhulp: Hefboom of noodzakelijk kwaad? COLLOQUIUM FEAD DE TOEKOMST VAN DE VOEDSELHULP IN BELGIË 28/04/2015 Voedselhulp: Hefboom of noodzakelijk kwaad? BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030 Brussel tel: +32

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van activiteiten van Turnhoutse scholen met betrekking tot mondiale vorming

Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van activiteiten van Turnhoutse scholen met betrekking tot mondiale vorming Turnhout, de././ Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van activiteiten van Turnhoutse scholen met betrekking tot mondiale vorming De aanvrager verklaart dat er binnen de 2 maanden na het afsluiten

Nadere informatie

Wat is een dierproef?

Wat is een dierproef? Proefdieren Lesoverzicht Wat weet je al? Wat is een dierproef? Waarom worden dierproeven uitgevoerd? Welke dieren zijn proefdieren? Wie controleert dierproeven en hoe? Welke bedrijven doen aan dierproeven?

Nadere informatie

Belgen bevraagd

Belgen bevraagd 1 41.420 Belgen bevraagd De PVDA vroeg 41.420 Belgen hun mening over de crisis, armoede, werk, koopkracht, de toekomst van de jongeren, discriminatie & justitie, klimaat & milieu, democratie en energie.

Nadere informatie

Speel en bouw aan de toekomst

Speel en bouw aan de toekomst Speel en bouw aan de toekomst www.go-goals.org Beste vrienden! Het doel van dit spel is om je bewust te maken van de rol die je als verantwoordelijke wereldburger kan spelen voor de toekomst van onze planeet.

Nadere informatie

Gezondheidsproject Miski Wawa VII Verkorte eindrapportage

Gezondheidsproject Miski Wawa VII Verkorte eindrapportage Centrum ter ontwikkeling van kind en volwassene in Peru Mozartstraat 46 4003 LD TIEL Tel: 0344 627923 E-mail: info@vilcabamba.nl Postbanknr: 9595983 KvK nr.: 28097696 www.vilcabamba.nl. Gezondheidsproject

Nadere informatie

Nieuwe armoede. Waarom we er zijn Armoede verandert Werkloosheid neemt af -langdurige armoede neemt toe Definitie Cijfers (Cbs, scp, ombudsvrouw)

Nieuwe armoede. Waarom we er zijn Armoede verandert Werkloosheid neemt af -langdurige armoede neemt toe Definitie Cijfers (Cbs, scp, ombudsvrouw) Nieuwe Armoede 2018 Nieuwe armoede Waarom we er zijn Armoede verandert Werkloosheid neemt af -langdurige armoede neemt toe Definitie Cijfers (Cbs, scp, ombudsvrouw) Regeerakkoord Denken over armoede Nieuwe

Nadere informatie

Werkbezoek Rwanda 2016

Werkbezoek Rwanda 2016 Werkbezoek Rwanda 2016 Province du Sud Gemeenschappelijke doelstellingen - bevorderen van voedselsoevereiniteit - versterking inkomstenverwerving - integratie personen met een handicap - participatie van

Nadere informatie

Inrichten van waterrijke gebieden voor landbouw IZG Gent thema-avond Water

Inrichten van waterrijke gebieden voor landbouw IZG Gent thema-avond Water www.protosh2o.org Inrichten van waterrijke gebieden voor landbouw IZG Gent thema-avond Water 13-11-2015 Voorstelling Protos Water en Landbouw Technische duurzaamheid Voorbeeld : irrigatieperimeters Belladère

Nadere informatie

VOOR EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT

VOOR EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT VOOR EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT Het klimaatprobleem treft ons allemaal. Maar huishoudens en kleine boeren in ontwikkelingslanden hebben meer last van klimaatverandering

Nadere informatie

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Vraag 1. Kun je drie landen noemen

Nadere informatie

Artsen zonder grenzen

Artsen zonder grenzen Artsen zonder grenzen Dianne van den Bosch Inhoud Zo kwam het... 2 En in Nederland... 2 Hallo hallo!... 3 Wanneer in actie?... 3 Reizen in een vrachtvliegtuig... 3 En verder... 3 Laat maar waaien... 3

Nadere informatie

Datum 19 september 2014 Betreft Beantwoording vragen van de leden van Laar en Sjoerdsma over de strijd tegen Ebola

Datum 19 september 2014 Betreft Beantwoording vragen van de leden van Laar en Sjoerdsma over de strijd tegen Ebola Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl DSH-2014.500215 Datum 19 september 2014

Nadere informatie

POLITIEKE NOTA - NOVEMBER Belgische overheidssteun voor landbouw en voedselzekerheid

POLITIEKE NOTA - NOVEMBER Belgische overheidssteun voor landbouw en voedselzekerheid Belgische overheidssteun voor landbouw en voedselzekerheid Belgische overheidssteun voor landbouw en voedselzekerheid // 3 Belgische overheidssteun voor landbouw en voedselzekerheid Na de crisis van de

Nadere informatie

8 keer beoordeeld 10 december 2013

8 keer beoordeeld 10 december 2013 7,3 Werkstuk door D. 1296 woorden 8 keer beoordeeld 10 december 2013 Vak Levensbeschouwing Methode Standpunt 1A Welke onderwerpen komen aan de orde? Duurzame economie Armoede Duurzame producten Duurzame

Nadere informatie

1 Landschap en klimaat in Turkije

1 Landschap en klimaat in Turkije 1 Landschap en klimaat in Turkije 1 landschap, klimaat, Turkije, Europa, Azië, Azië 2a 2b 2c 3a 3b Istanbul door twee bruggen De Bosporus eigen antwoord (verschilt per atlas) zee 4a 1 Istanbul 2 Ankara

Nadere informatie

Gezondheidsproject Miski Wawa VI Verkorte eindrapportage

Gezondheidsproject Miski Wawa VI Verkorte eindrapportage Centrum ter ontwikkeling van kind en volwassene in Peru Mozartstraat 46 4003 LD TIEL Tel: 0344 627923 E-mail: info@vilcabamba.nl Postbanknr: 9595983 KvK nr.: 28097696 www.vilcabamba.nl. Gezondheidsproject

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-1042/3. Amendement

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-1042/3. Amendement 3.10.2016 B8-1042/3 3 Overweging C bis (nieuw) C bis. overwegende dat vrijhandelsovereenkomsten de soevereiniteit van landen ondermijnen, waaronder voedselsoevereiniteit, en lokale landbouwers uitsluiten

Nadere informatie

Noodhulp in de Hoorn van. Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie

Noodhulp in de Hoorn van. Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie Noodhulp in de Hoorn van Afrika Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie Wat is er aan de hand? Hoe komt dat? Wat kunnen we er aan doen? Een paar praktijkvoorbeelden Opbouw presentatie

Nadere informatie

Samen Ondernemen met de Natuur

Samen Ondernemen met de Natuur Samen Ondernemen met de Natuur Henk Gerbers Kleinschalig maakt gelukzalig, of is bulk beter? Naar een Voedselbeleid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) Verhaal over Ondernemen

Nadere informatie

Meer met minder. Waterschaarste en grotere vraag naar voedsel. Laan van Staalduinen, Algemeen directeur LEI. 6 juni 2012

Meer met minder. Waterschaarste en grotere vraag naar voedsel. Laan van Staalduinen, Algemeen directeur LEI. 6 juni 2012 Meer met minder Waterschaarste en grotere vraag naar voedsel Laan van Staalduinen, Algemeen directeur LEI 6 juni 2012 Inhoud presentatie Mondiale trends die van invloed zijn op toekomstige watervraag Nationale

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT Zittingsdocument B8-0000/2014 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van vraag voor mondeling antwoord B8-0000/2014

EUROPEES PARLEMENT Zittingsdocument B8-0000/2014 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van vraag voor mondeling antwoord B8-0000/2014 EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Zittingsdocument 17.9.2014 B8-0000/2014 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van vraag voor mondeling antwoord B8-0000/2014 ingediend overeenkomstig artikel 128, lid 5, van het

Nadere informatie

Ontwikkelingssamenwerking hv123

Ontwikkelingssamenwerking hv123 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 17 august 2018 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie https://maken.wikiwijs.nl/76066 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Duurzame wereldvoedselvoorziening. hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen?

Duurzame wereldvoedselvoorziening. hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen? Duurzame wereldvoedselvoorziening hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen? Even voorstellen: Ruben Bringsken Ondernemer in Food en ICT (focus op duurzame oplossingen) Eigenaar/participatie

Nadere informatie

DE PRODUCTIEREKENING VAN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW

DE PRODUCTIEREKENING VAN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW FOCUS 214 DE PRODUCTIEREKENING VAN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW 214 Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij 1. Blik op de productierekeningen 2. Productiewaarde 3. Intermediair verbruik 4. Netto

Nadere informatie

PPS 1Health4Food. Match Making Event Voor Programma 2016 WELKOM

PPS 1Health4Food. Match Making Event Voor Programma 2016 WELKOM PPS 1Health4Food Match Making Event Voor Programma 2016 WELKOM PPS 1Health4Food Match Making Event Voor Programma 2016 Toon van Hoof, voorzitter 1H4F Welkom, Doel van de dag Onder de aandacht brengen van

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

Landbouwenquête van mei

Landbouwenquête van mei Statistisch Product Landbouwenquête van mei Algemene informatie FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Deze statistieken komen rechtstreeks uit de jaarlijkse enquêtes in mei (de vroegere landbouwtelling).

Nadere informatie

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 19 januari 2009 (20.01) (OR. en) 5365/09 DEVGE 9 RELEX 36 ACP 14 AGRI 16 ALIM 1 PROBA 2 FAO 1

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 19 januari 2009 (20.01) (OR. en) 5365/09 DEVGE 9 RELEX 36 ACP 14 AGRI 16 ALIM 1 PROBA 2 FAO 1 RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 19 januari 2009 (20.01) (OR. en) 5365/09 DEVGE 9 RELEX 36 ACP 14 AGRI 16 ALIM 1 PROBA 2 FAO 1 OTA I/A-PU T van: de Groep ontwikkelingssamenwerking aan: het COREPER/de

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen

Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Far North II 2013-2015 In het verre Noorden van Kameroen heerst er grote armoede op het platteland. Dit wordt onder

Nadere informatie

Voedselzekerheid Symposium Implementeren: denken én doen! 25 januari 2018

Voedselzekerheid Symposium Implementeren: denken én doen! 25 januari 2018 Voedselzekerheid Symposium Implementeren: denken én doen! 25 januari 2018 Dr. Jessica Kiefte- de Jong, Universitair docent LUC Drs. Laura van der Velde, Junior onderzoeker LUMC-Campus Den Haag Programma

Nadere informatie

Peter van Giersbergen Rob Verhees CROSS COMPLIANCE. Voordat je het weet heb je ermee te maken. Inspecteurs Toezichtontwikkeling

Peter van Giersbergen Rob Verhees CROSS COMPLIANCE. Voordat je het weet heb je ermee te maken. Inspecteurs Toezichtontwikkeling 1 CROSS COMPLIANCE Voordat je het weet heb je ermee te maken Peter van Giersbergen Rob Verhees Inspecteurs Toezichtontwikkeling Onderwerpen voor vandaag Controle Coördinatie Autoriteit Terug in de tijd:

Nadere informatie

Beschrijving bedrijfsgegevens Mestbank tot en met 2006

Beschrijving bedrijfsgegevens Mestbank tot en met 2006 Beschrijving bedrijfsgegevens Mestbank tot en met 2006 Aantal geregistreerde bedrijven Aantal bedrijven (koepels) Aantal bedrijven (relaties) Aantal exploitaties Aantal entiteiten Aantal verminderde relaties

Nadere informatie

Personen met een handicap hebben gelijke rechten

Personen met een handicap hebben gelijke rechten Personen met een handicap hebben gelijke rechten De Europese strategie voor personen met een handicap 2010-2020 Europese Commissie Gelijke rechten, gelijke kansen Europese toegevoegde waarde Circa 80 miljoen

Nadere informatie

Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet

Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet Bestemd voor: Wim Klein Nagelvoort, ZWO Ontmoetingskerk te Rijssen Aansluitend bij het thema: voedselzekerheid, landbouw, duurzaamheid en klimaat.

Nadere informatie

Een zeer inspirerende ervaring waarbij ik veel geleerd heb over zowel de Surinaamse samenleving als mijn eigen Nederlandse achtergrond

Een zeer inspirerende ervaring waarbij ik veel geleerd heb over zowel de Surinaamse samenleving als mijn eigen Nederlandse achtergrond Een zeer inspirerende ervaring waarbij ik veel geleerd heb over zowel de Surinaamse samenleving als mijn eigen Nederlandse achtergrond Eline Leising Stagiaire TU Delft, 2012-2013 WIE ZIJN WIJ SOIL staat

Nadere informatie