Proventricular Dilation Disease PDD. Een verslag van Thiely de Moor

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Proventricular Dilation Disease PDD. Een verslag van Thiely de Moor"

Transcriptie

1 Proventricular Dilation Disease PDD. Een verslag van Thiely de Moor Dierenarts Oranje legde even uit dat deze ziekte meerdere namen had wereldwijd is, maar wilde vandaag de Nederlandse benaming gebruiken KDS of wel zoals we deze nu mogen noemen KDZ Kliermaagdilatatie Het betreft een dodelijke ziekte. Dierenarts Oranje begon met een voorbeeld dat hij voor zijn instituut voor vogelgeneeskunde en voedingssupplementen in Zelhem vogels had in gekocht voor onderzoek. Hij moest helaas betreuren dat 50% van de aangekochte vogel besmet waren met het Borna virus. Ze waren positief getest met een Elisa test voor Borna virus. Zijn vraag naar de zaal wie zijn vogels had getest werd maar door 2 mensen positief beantwoord en dat waren wij zelf Ed en Thiely de Moor. De andere kwekers in de zaal wilde eerst meer weten en leren over de ziekte. De ziekte komt voornamelijk voor bij grotere kromsnavels.dat het bij de grote soorten meer voorkomt is puur omdat de mensen de kleine soorten niet laten testen. Dus de heer Oranje geeft ook duidelijk aan dat hij met kromsnavels, dus papegaaien en parkietachtige bedoeld. En wel alles in acht neemt dus groot en klein. Bij overlijden van een kleine soort word de vogel vaak niet naar een patholoog gebracht,maar weggedaan zonder onderzoek en dus weet men niet of het Borna virus veel of weinig voorkomt bij de kleinere soorten. Hij vraagt meteen aan de zaal of men voor het onderzoek van Prof.Dr G.M Dorrestein ook kleine vogels aan wil bieden. Elisa test Sinds 2010 kan men de vogels testen of ze in aanraking zijn geweest met het Avian Borna virus via een Elisa test. Deze test toont aan of er anti- lichamen in de vogel zitten en daarmee is het een feit dat de vogel besmet is met het ABV.( en we weten dat deze vogels dan ook drager van het virus zijn GMD) Als een vogel dan in uw bestand komt kan uw bestand verloren gaan. Testen is dus preventief zeer belangrijk. U beschermd uw bestand als u aankopen test. Beter is nog al uw vogels te testen,zodat u controle houdt op uw bestand. De dierenarts begrijpt dat dit een hele operatie is, maar zegt er bij dat wanneer u dat niet doet u met vuur speelt. De vraag vanuit de zaal wat dan gaat kosten beantwoordt de dierenarts met een bedrag van 60 euro per vogel all in voor een test.men kan overwegen om te beginnen niets meer in het oude bestand toe te laten wat niet is getest!

2 Belangrijk punt is dat vogels die negatief getest worden met een Elisa test ( dus er zijn geen antilichamen in het lichaam van de vogel) op ABV,tot op heden ook geen PDD virus bij zich hebben en ook geen PDD hebben/ontwikkelen. PCR Test: Voor nu is het nog zo dat met een PCR test bij een levende vogel men soms geen virus aan treft en dat na overlijden de vogel wel is dood gegaan aan PDD of word toch het virus in de hersenen gevonden. De PCR test is dus nog niet volledig betrouwbaar. RNA: Het ABV is zeer instabiel en kan dus in het materiaal dat onderzocht word uit elkaar vallen. -Vogels die er goed uit zien maar positief getest worden met een Elisa test zijn vogels die met zekerheid drager zijn. Dus zij kunnen het virus dan wel doorgeven. -Vogels die er ziek uit zien en positief getest worden op ABV sterven bijna allemaal aan PDD of de gevolgen van PDD - Vogels die de symptomen,dus echt ziek zijn,niet eten, niet herstellen en slechte conditie hebben, maar op dat moment negatief getest worden moeten wel na 2 maanden her-test worden. Wat zijn de symptonen: Avian Borna virus tast het zenuwstelsel aan waardoor de vogels naast atactische verschijnselen ook een verlamming kunnen krijgen van de maag/dunne darm. De vogels kunnen het voedsel niet meer verteren, worden mager en scheiden vaak onverteerde zaden uit in de ontlasting. Daarnaast kunnen ze evenwichtsstoornissen en een gebrek aan coördinatie vertonen. Vroeger dacht men als een grijze roodstaart van de stok viel,dat hij kalk te kort had,nu denkt men dat dit de eerste symptomen waren van PDD. Dit omdat de ziekte al veel langer speelt dan men denkt.nu we met onderzoek meer leren over deze ziekte kunnen we de symptomen ook beter en sneller herkennen. Er is een sluimerende en acute versie van PDD als gevolg van de Bornavirus infectie. Vele vragen komen vanuit de zaal over de besmetting en overdracht.de makkelijkste manier is zo zegt dierenarts Oranje alles goed te reinigen, dat wil zeggen zorg voor extra bakjes en reinig de bakjes dagelijks gebruik de dag er op andere zuivere bakjes. Het beste is per kooi/vlucht 2 sets bakjes te hebben en deze dagelijks om te wisselen.de vuile bakjes gaan de afwasmachine in en zijn dan weer schoon om te gebruiken. Geef nooit een ander bakje van een andere volière. Reinig en desinfecteer. Houd alles van dat koppel bij dat koppel of desinfecteer wat je gebruikt. Hij vertelde dat er een kweker een groot deel van zijn vogels was kwijt geraakt omdat hij een

3 schoonmaak doek gebruikte en daar alle bakjes mee droog maakte. Vervolgens de bakjes terug zette. Zo was naar gelang van een periode zijn gehele bestand besmet geraakt. Met een uitbraak van een onschuldige infectie(vermindereden weerstand vogels) openbaarde de PDD en bleef er van zijn bestand niets over. Dit verklaard ook de vraag waarom in sommige bestanden talrijke vogels slachtoffer zijn van PDD. Terwijl soms er maar enkele vogels slachtoffer zijn. En dat het soms is dat er na jaren opeens weer slachtoffers zijn (als men niet test). Vragen : Waarom hoeft een partner niet positief te zijn,hoe wordt het over- gebracht, en word het virus ook overgebracht via de eieren, of ongedierte of voeding, lucht en ontlasting. Veel is nog onduidelijk, maar ontlasting lijkt niet een eerste optie. Omdat dit goed is getest in het NOIVBD laboratorium. Het kan wel als de ontlasting zeer vers is, maar omdat het virus instabiel is in de buiten lucht valt het snel uit een. Hierbij was er geen overdracht. Ook de goed afgesloten van elkaar gehouden vogels dus met dichte afscheiding tussen de volières lijkt de ziekte op afstand te houden. Mijn vraag of een vogel de ziekte PDD bij zich draagt als een mens bvb kanker. Dat heeft iedereen bij zich maar openbaart niet bij iedereen.en dat deze dan pas openbaart bij ziekte of verminderden weerstand werd voorzichtig beantwoord als zijnde het is niet onmogelijk. PDD word namelijk door een virus veroorzaakt en is besmettelijk en niet erfelijk (GMD). Ook de vraag of het genetisch is, is beantwoord als dat daarvoor onderzoek nodig is om het goed te kunnen beantwoorden. De weerstand tegen ontwikkelen van PDD na een besmetting met het virus kan wel erfelijk (genetisch bepaald ) zijn (GMD) Toch zijn er belangrijke punten aangehaald als hygiëne. En dat de besmetting niet zo snel is als bvb het PBFD Virus. ( snavel en veder rot ) Maar dat het een sluipende moordenaar is omdat het ook in vogels zit die er voor het oog gezond en goed uit zien. Alleen een bloed onderzoek toont de aanwezigheid aan van de antilichamen en het bewijs dat de vogel besmet is met het virus.

4 Opmerking: Voorzitter PDD Research Fonds Thiely de Moor. Wat u ook moet weten over PDD: Het is een gevaarlijke ziekten voor papegaaien en is waargenomen in ten minste 60 soorten behorende tot 20 verschillende papegaai subfamilies. Een vergelijkbare ziekte is gevonden in sommige niet-papegaai-achtige vogelsoorten, zoals kanaries en watervogels. PDD heeft een wereldwijde verspreiding.resultaten van de twee eerste experimentele infecties van een klein aantal valkparkieten (Nymphicus hollandicus) en Patagonische conures (Cyanoliseus patagonus) duiden op een oorzakelijke rol van ABV in de ontwikkeling van PDD. Het is ook belangrijk op te merken dat ABV infectie ook in papegaaien met (nog) geen klinische aanwijzingen van PDD gevonden wordt. Uit de diagnostische testen die bij het onderzoek zijn gebruikt, blijkt dat ABV antigeen en RNA aantoonbaar zijn in bijna alle weefsels, maar voornamelijk in de hersenen, het oog, ruggenmerg, proventriculus en spiermaag van de geïnfecteerde vogels. Infectieus ABV kan bovendien worden geïsoleerd uit de hersenen en het netvlies (vers weefsel) van alle psittacines met PDD, na natuurlijke of experimentele infectie. Experimentele infectie. ABV infectie leidt tot het uitscheiden van het virus via krop en cloaca, beginnende tussen 21 en 71 dagen na experimentele infectie,en de productie van anti-abv antilichamen in het bloed en andere lichaamsvloeistoffen tussen 7 en 63 dagen na de infectie. De onderzoekers bevestigen dat het uitscheiden van ABV en de vorming van antilichamen in besmette papegaaien grote verschillen vertonen in mate en duur. (4 varianten) 1 Hoge constante virus uitscheiding en hoge antilichamen, ontwikkeling van PDD en vervolgens dood, of met langdurige subklinische infectie met het mogelijke risico van klinische PDD. 2. Permanent lage virus uitscheiding en lage antilichamen waaraan langdurige subklinische infectie is gekoppeld. 3. Alleen permanente virus afscheiding of alleen lage antilichamen, gekoppeld aan langdurige subklinische infectie. *Dit beeld is nog niet duidelijk en nagegaan moet worden of het hier om een laboratorium test probleem gaat (GMD). 4. Lage kort durende virus afscheiding en/of antilichamen,alleen op de eerste testen, mogelijk als gevolg van een mislukte infectie. Hierbij heeft de vogel het virus overwonnen (GMD) Horizontale overbrenging van ABV van vogel op vogel werd bewezen.

5 Dit maakt controle van de ziekte meer gecompliceerd. Overdracht van ABV via de verticale route is nog niet bewezen. ABV RNA kon aangetoond worden in eieren (met embryo's) van met ABV besmette ouders. Tot nu toe is het nog niet bewezen dat besmette kuikens levend uit het ei kunnen komen (GMD) Overdracht van ABV via contact (niet papegaai-achtige) dieren is ook mogelijk, maar lijkt erg onwaarschijnlijk. Met betrekking tot de bestrijding van ABV infectie blijkt uit de resultaten dat het onwaarschijnlijk is dat gebruik van een geïnactiveerd ABV vaccine een geschikte maatregel voor de bestrijding van de ziekte is. Het is zeer waarschijnlijk dat ABV een ziekte is die gerelateerd is aan de immuun respons. Vaccinatie zou daarom mogelijk zelfs kunnen leiden tot klinische symptomen bij behandelde vogels die al besmet zijn met het virus. Gecombineerd testen op ABV RNA in swabs van krop en cloaca, en het onderzoek van serum op anti-abv antilichamen in levende papegaaien toonde aan dat in slechts een vijfde van de positieve vogels, virus uitscheiding en antilichaamproductie samenvielen, zodat het toepassen van deze drie methoden wordt aanbevolen voor betrouwbare ABV diagnose. In collecties waarin dit probleem optreedt, wordt herhaald testen van blijkbaar negatieve vogels sterk aangeraden voor de hoogste betrouwbaarheid in de diagnose van ABV infectie. (NB in dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een andere serologische test dan bij het NOIVBD. Met de test van het NOIVBD (elisa) is slecht 2x een verschil tussen de elisa en de PCR gevonden. In beidde gevallen warende vogels ernstig ziek en hadden een imuum probleem (Dr.G.M.Dorrestein.) In psittacine collecties die niet voor kweek worden gehouden, is scheiding van besmette van niet-besmette vogels misschien wel voldoende voor het voorkomen van verdere virus overdracht tussen verschillende volières in de verzameling. Met betrekking tot de mogelijke verticale overdracht is wellicht de paring van ABV positieve vogels, kunstmatig uitbroeden van de eieren en het afzonderlijk grootbrengen van de kuikens totdat ze negatief testen een optie voor bepaalde kweek programma s. Naast scheiding van ABV-geïnfecteerde van niet-besmette psittacines, is verbeterde hygiëne (vooral regelmatige en frequente verwijdering van uitwerpselen en stof; frequent schoonmaken van volière-specifieke voerbakken, en het desinfecteren van handen en schoeisel van de verzorger) in de papegaaien collecties een belangrijke maatregel voor de preventie van verdere virus verspreiding tussen de volières.

6 U kan het PDD onderzoek ondersteunen: En we hebben uw steun ook heel hard nodig: PDD Research Fonds ABN AMRO Wijhe. Iban NL59ABNA Bic Thiely en Ed de Moor Akala Dagboek van een Tekst is geheel nagelezen en gecorrigeerd door Prof G.M. Dorrestein. Noteer deze datums in uw agenda : De avonden beginnen uur 14 Februari Australië. Zaal Friends : Veldhoven aan de Dorpstraat17 A Veldhoven PV De Kempen. 13 Maart Grijze roodstaart / kaketoe : Assendelft de Gould Amadine" Dorpsstraat 1056 Assendelft 26 Maart Australië : Streker Vogelvrienden Lutjebroek 1614 LH P JP.J. Jongstraat Mei Singapore Bali : De parkieten vereniging Arnhem en Omstreken Dorpstraat EE Elst 20 Mei Bird Symposium : N.O.PVeldhoven Meer nieuws Zie agenda en programma 9 Oktober Edelpapegaaien : Assendelft de Gould Amadine" Dorpsstraat 1056 Assendelft Clubavond 20:00 uur 26 Oktober Geen onderwerp PS Holland in Zuid Holland ( Hazerswoude-Dorp) 2391 VM Pieter de Hooghstraat 3 29 November Kaketoes en Amazones :Parkieten Sociëteit Twente Oldenzaal 7577BJ Ereprijs 44 D

7 Proventricular Dilation Disease PDD. Een verslag van Thiely de Moor Dierenarts Oranje legde even uit dat deze ziekte meerdere namen had wereldwijd is, maar wilde vandaag de Nederlandse benaming gebruiken KDS of wel zoals we deze nu mogen noemen KDZ Kliermaagdilatatie Het betreft een dodelijke ziekte. Dierenarts Oranje begon met een voorbeeld dat hij voor zijn instituut voor vogelgeneeskunde en voedingssupplementen in Zelhem vogels had in gekocht voor onderzoek. Hij moest helaas betreuren dat 50% van de aangekochte vogel besmet waren met het Borna virus. Ze waren positief getest met een Elisa test voor Borna virus. Zijn vraag naar de zaal wie zijn vogels had getest werd maar door 2 mensen positief beantwoord en dat waren wij zelf Ed en Thiely de Moor. De andere kwekers in de zaal wilde eerst meer weten en leren over de ziekte. De ziekte komt voornamelijk voor bij grotere kromsnavels.dat het bij de grote soorten meer voorkomt is puur omdat de mensen de kleine soorten niet laten testen. Dus de heer Oranje geeft ook duidelijk aan dat hij met kromsnavels, dus papegaaien en parkietachtige bedoeld. En wel alles in acht neemt dus groot en klein. Bij overlijden van een kleine soort word de vogel vaak niet naar een patholoog gebracht,maar weggedaan zonder onderzoek en dus weet men niet of het Borna virus veel of weinig voorkomt bij de kleinere soorten. Hij vraagt meteen aan de zaal of men voor het onderzoek van Prof.Dr G.M Dorrestein ook kleine vogels aan wil bieden. Elisa test Sinds 2010 kan men de vogels testen of ze in aanraking zijn geweest met het Avian Borna virus via een Elisa test. Deze test toont aan of er anti- lichamen in de vogel zitten en daarmee is het een feit dat de vogel besmet is met het ABV.( en we weten dat deze vogels dan ook drager van het virus zijn GMD) Als een vogel dan in uw bestand komt kan uw bestand verloren gaan. Testen is dus preventief zeer belangrijk. U beschermd uw bestand als u aankopen test. Beter is nog al uw vogels te testen,zodat u controle houdt op uw bestand. De dierenarts begrijpt dat dit een hele operatie is, maar zegt er bij dat wanneer u dat niet doet u met vuur speelt. De vraag vanuit de zaal wat dan gaat kosten beantwoordt de dierenarts met een bedrag van 60 euro per vogel all in voor een test.men kan overwegen om te beginnen niets meer in het oude bestand toe te laten wat niet is getest!

8 Belangrijk punt is dat vogels die negatief getest worden met een Elisa test ( dus er zijn geen antilichamen in het lichaam van de vogel) op ABV,tot op heden ook geen PDD virus bij zich hebben en ook geen PDD hebben/ontwikkelen. PCR Test: Voor nu is het nog zo dat met een PCR test bij een levende vogel men soms geen virus aan treft en dat na overlijden de vogel wel is dood gegaan aan PDD of word toch het virus in de hersenen gevonden. De PCR test is dus nog niet volledig betrouwbaar. RNA: Het ABV is zeer instabiel en kan dus in het materiaal dat onderzocht word uit elkaar vallen. -Vogels die er goed uit zien maar positief getest worden met een Elisa test zijn vogels die met zekerheid drager zijn. Dus zij kunnen het virus dan wel doorgeven. -Vogels die er ziek uit zien en positief getest worden op ABV sterven bijna allemaal aan PDD of de gevolgen van PDD - Vogels die de symptomen,dus echt ziek zijn,niet eten, niet herstellen en slechte conditie hebben, maar op dat moment negatief getest worden moeten wel na 2 maanden her-test worden. Wat zijn de symptonen: Avian Borna virus tast het zenuwstelsel aan waardoor de vogels naast atactische verschijnselen ook een verlamming kunnen krijgen van de maag/dunne darm. De vogels kunnen het voedsel niet meer verteren, worden mager en scheiden vaak onverteerde zaden uit in de ontlasting. Daarnaast kunnen ze evenwichtsstoornissen en een gebrek aan coördinatie vertonen. Vroeger dacht men als een grijze roodstaart van de stok viel,dat hij kalk te kort had,nu denkt men dat dit de eerste symptomen waren van PDD. Dit omdat de ziekte al veel langer speelt dan men denkt.nu we met onderzoek meer leren over deze ziekte kunnen we de symptomen ook beter en sneller herkennen. Er is een sluimerende en acute versie van PDD als gevolg van de Bornavirus infectie. Vele vragen komen vanuit de zaal over de besmetting en overdracht.de makkelijkste manier is zo zegt dierenarts Oranje alles goed te reinigen, dat wil zeggen zorg voor extra bakjes en reinig de bakjes dagelijks gebruik de dag er op andere zuivere bakjes. Het beste is per kooi/vlucht 2 sets bakjes te hebben en deze dagelijks om te wisselen.de vuile bakjes gaan de afwasmachine in en zijn dan weer schoon om te gebruiken. Geef nooit een ander bakje van een andere volière. Reinig en desinfecteer. Houd alles van dat koppel bij dat koppel of desinfecteer wat je gebruikt. Hij vertelde dat er een kweker een groot deel van zijn vogels was kwijt geraakt omdat hij een

9 schoonmaak doek gebruikte en daar alle bakjes mee droog maakte. Vervolgens de bakjes terug zette. Zo was naar gelang van een periode zijn gehele bestand besmet geraakt. Met een uitbraak van een onschuldige infectie(vermindereden weerstand vogels) openbaarde de PDD en bleef er van zijn bestand niets over. Dit verklaard ook de vraag waarom in sommige bestanden talrijke vogels slachtoffer zijn van PDD. Terwijl soms er maar enkele vogels slachtoffer zijn. En dat het soms is dat er na jaren opeens weer slachtoffers zijn (als men niet test). Vragen : Waarom hoeft een partner niet positief te zijn,hoe wordt het over- gebracht, en word het virus ook overgebracht via de eieren, of ongedierte of voeding, lucht en ontlasting. Veel is nog onduidelijk, maar ontlasting lijkt niet een eerste optie. Omdat dit goed is getest in het NOIVBD laboratorium. Het kan wel als de ontlasting zeer vers is, maar omdat het virus instabiel is in de buiten lucht valt het snel uit een. Hierbij was er geen overdracht. Ook de goed afgesloten van elkaar gehouden vogels dus met dichte afscheiding tussen de volières lijkt de ziekte op afstand te houden. Mijn vraag of een vogel de ziekte PDD bij zich draagt als een mens bvb kanker. Dat heeft iedereen bij zich maar openbaart niet bij iedereen.en dat deze dan pas openbaart bij ziekte of verminderden weerstand werd voorzichtig beantwoord als zijnde het is niet onmogelijk. PDD word namelijk door een virus veroorzaakt en is besmettelijk en niet erfelijk (GMD). Ook de vraag of het genetisch is, is beantwoord als dat daarvoor onderzoek nodig is om het goed te kunnen beantwoorden. De weerstand tegen ontwikkelen van PDD na een besmetting met het virus kan wel erfelijk (genetisch bepaald ) zijn (GMD) Toch zijn er belangrijke punten aangehaald als hygiëne. En dat de besmetting niet zo snel is als bvb het PBFD Virus. ( snavel en veder rot ) Maar dat het een sluipende moordenaar is omdat het ook in vogels zit die er voor het oog gezond en goed uit zien. Alleen een bloed onderzoek toont de aanwezigheid aan van de antilichamen en het bewijs dat de vogel besmet is met het virus.

10 Opmerking: Voorzitter PDD Research Fonds Thiely de Moor. Wat u ook moet weten over PDD: Het is een gevaarlijke ziekten voor papegaaien en is waargenomen in ten minste 60 soorten behorende tot 20 verschillende papegaai subfamilies. Een vergelijkbare ziekte is gevonden in sommige niet-papegaai-achtige vogelsoorten, zoals kanaries en watervogels. PDD heeft een wereldwijde verspreiding.resultaten van de twee eerste experimentele infecties van een klein aantal valkparkieten (Nymphicus hollandicus) en Patagonische conures (Cyanoliseus patagonus) duiden op een oorzakelijke rol van ABV in de ontwikkeling van PDD. Het is ook belangrijk op te merken dat ABV infectie ook in papegaaien met (nog) geen klinische aanwijzingen van PDD gevonden wordt. Uit de diagnostische testen die bij het onderzoek zijn gebruikt, blijkt dat ABV antigeen en RNA aantoonbaar zijn in bijna alle weefsels, maar voornamelijk in de hersenen, het oog, ruggenmerg, proventriculus en spiermaag van de geïnfecteerde vogels. Infectieus ABV kan bovendien worden geïsoleerd uit de hersenen en het netvlies (vers weefsel) van alle psittacines met PDD, na natuurlijke of experimentele infectie. Experimentele infectie. ABV infectie leidt tot het uitscheiden van het virus via krop en cloaca, beginnende tussen 21 en 71 dagen na experimentele infectie,en de productie van anti-abv antilichamen in het bloed en andere lichaamsvloeistoffen tussen 7 en 63 dagen na de infectie. De onderzoekers bevestigen dat het uitscheiden van ABV en de vorming van antilichamen in besmette papegaaien grote verschillen vertonen in mate en duur. (4 varianten) 1 Hoge constante virus uitscheiding en hoge antilichamen, ontwikkeling van PDD en vervolgens dood, of met langdurige subklinische infectie met het mogelijke risico van klinische PDD. 2. Permanent lage virus uitscheiding en lage antilichamen waaraan langdurige subklinische infectie is gekoppeld. 3. Alleen permanente virus afscheiding of alleen lage antilichamen, gekoppeld aan langdurige subklinische infectie. *Dit beeld is nog niet duidelijk en nagegaan moet worden of het hier om een laboratorium test probleem gaat (GMD). 4. Lage kort durende virus afscheiding en/of antilichamen,alleen op de eerste testen, mogelijk als gevolg van een mislukte infectie. Hierbij heeft de vogel het virus overwonnen (GMD) Horizontale overbrenging van ABV van vogel op vogel werd bewezen.

11 Dit maakt controle van de ziekte meer gecompliceerd. Overdracht van ABV via de verticale route is nog niet bewezen. ABV RNA kon aangetoond worden in eieren (met embryo's) van met ABV besmette ouders. Tot nu toe is het nog niet bewezen dat besmette kuikens levend uit het ei kunnen komen (GMD) Overdracht van ABV via contact (niet papegaai-achtige) dieren is ook mogelijk, maar lijkt erg onwaarschijnlijk. Met betrekking tot de bestrijding van ABV infectie blijkt uit de resultaten dat het onwaarschijnlijk is dat gebruik van een geïnactiveerd ABV vaccine een geschikte maatregel voor de bestrijding van de ziekte is. Het is zeer waarschijnlijk dat ABV een ziekte is die gerelateerd is aan de immuun respons. Vaccinatie zou daarom mogelijk zelfs kunnen leiden tot klinische symptomen bij behandelde vogels die al besmet zijn met het virus. Gecombineerd testen op ABV RNA in swabs van krop en cloaca, en het onderzoek van serum op anti-abv antilichamen in levende papegaaien toonde aan dat in slechts een vijfde van de positieve vogels, virus uitscheiding en antilichaamproductie samenvielen, zodat het toepassen van deze drie methoden wordt aanbevolen voor betrouwbare ABV diagnose. In collecties waarin dit probleem optreedt, wordt herhaald testen van blijkbaar negatieve vogels sterk aangeraden voor de hoogste betrouwbaarheid in de diagnose van ABV infectie. (NB in dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een andere serologische test dan bij het NOIVBD. Met de test van het NOIVBD (elisa) is slecht 2x een verschil tussen de elisa en de PCR gevonden. In beidde gevallen warende vogels ernstig ziek en hadden een imuum probleem (Dr.G.M.Dorrestein.) In psittacine collecties die niet voor kweek worden gehouden, is scheiding van besmette van niet-besmette vogels misschien wel voldoende voor het voorkomen van verdere virus overdracht tussen verschillende volières in de verzameling. Met betrekking tot de mogelijke verticale overdracht is wellicht de paring van ABV positieve vogels, kunstmatig uitbroeden van de eieren en het afzonderlijk grootbrengen van de kuikens totdat ze negatief testen een optie voor bepaalde kweek programma s. Naast scheiding van ABV-geïnfecteerde van niet-besmette psittacines, is verbeterde hygiëne (vooral regelmatige en frequente verwijdering van uitwerpselen en stof; frequent schoonmaken van volière-specifieke voerbakken, en het desinfecteren van handen en schoeisel van de verzorger) in de papegaaien collecties een belangrijke maatregel voor de preventie van verdere virus verspreiding tussen de volières.

12 U kan het PDD onderzoek ondersteunen: En we hebben uw steun ook heel hard nodig: PDD Research Fonds ABN AMRO Wijhe. Iban NL59ABNA Bic Thiely en Ed de Moor Akala Dagboek van een Tekst is geheel nagelezen en gecorrigeerd door Prof G.M. Dorrestein. Noteer deze datums in uw agenda : De avonden beginnen uur 14 Februari Australië. Zaal Friends : Veldhoven aan de Dorpstraat17 A Veldhoven PV De Kempen. 13 Maart Grijze roodstaart / kaketoe : Assendelft de Gould Amadine" Dorpsstraat 1056 Assendelft 26 Maart Australië : Streker Vogelvrienden Lutjebroek 1614 LH P JP.J. Jongstraat Mei Singapore Bali : De parkieten vereniging Arnhem en Omstreken Dorpstraat EE Elst 20 Mei Bird Symposium : N.O.PVeldhoven Meer nieuws Zie agenda en programma 9 Oktober Edelpapegaaien : Assendelft de Gould Amadine" Dorpsstraat 1056 Assendelft Clubavond 20:00 uur 26 Oktober Geen onderwerp PS Holland in Zuid Holland ( Hazerswoude-Dorp) 2391 VM Pieter de Hooghstraat 3 29 November Kaketoes en Amazones :Parkieten Sociëteit Twente Oldenzaal 7577BJ Ereprijs 44 Denk in deze tijd een beetje aan de buitenvogels

BVD, het aanpakken waard! Ruben Tolboom Intervisie 2014

BVD, het aanpakken waard! Ruben Tolboom Intervisie 2014 BVD, het aanpakken waard! Ruben Tolboom Intervisie 2014 Voorstellen Ruben Tolboom Tot 1 mei 2014: rundveedierenarts Vanaf heden: Field Technical Service Manager Technische achtergrond produkten-dierziekten

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2014

Nieuwsbrief Maart 2014 Nieuwsbrief Maart 2014 Beste Klant, Eerst graag uw aandacht voor het volgende: In Zoetermeer en Ypenburg zijn de afgelopen week, eind februari, verschillende honden ziek geworden door het Canine Distemper

Nadere informatie

Geschreven door Diernet Team woensdag, 12 januari 2011 00:00 - Laatst aangepast woensdag, 12 januari 2011 23:21

Geschreven door Diernet Team woensdag, 12 januari 2011 00:00 - Laatst aangepast woensdag, 12 januari 2011 23:21 Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Een infectie met parvovirus is een acute (plotselinge en hevige) generaliseerde (systemische) ziekte bij honden. De aandoening

Nadere informatie

Dierenkliniek Goeree Overflakkee

Dierenkliniek Goeree Overflakkee Dierenkliniek Goeree Overflakkee De teksten van onze artikelen worden geschreven aan de hand van wetenschappelijke literatuur, maar ook op basis van onze eigen inzichten en ervaringen. Daarom kan de informatie

Nadere informatie

Rubella Synoniemen: rodehond, German measles, Röteln

Rubella Synoniemen: rodehond, German measles, Röteln Rubella Synoniemen: rodehond, German measles, Röteln B06 Bijlage I Rubella en zwangerschap, richtlijnen voor de praktijk Beleid naar aanleiding van een (mogelijk) contact (zie toelichting 1) Inventariseer

Nadere informatie

Veelvoorkomende ziekten en problemen bij kromsnavels (parkieten papegaaiachtigen)

Veelvoorkomende ziekten en problemen bij kromsnavels (parkieten papegaaiachtigen) Veelvoorkomende ziekten en problemen bij kromsnavels (parkieten papegaaiachtigen) Besmettelijke ziekten Besmettelijke ziekten spelen vooral een rol als U een nieuwe vogel aanschaft of als U meerdere vogels

Nadere informatie

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten.

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten. Darmparasieten komen zowel bij honden als bij katten zeer regelmatig voor. De vaakst voorkomende besmettingen zijn die met spoelwormen en lintwormen. Af en toe zien we ook infecties met giardia. Ook aan

Nadere informatie

Serologische testen en interpretatie van testresultaten

Serologische testen en interpretatie van testresultaten Serologische testen en interpretatie van testresultaten Serologische testen Serologie is de leer van de stoffen die zich bevinden in het bloedserum. Bloedserum is het vocht dat verkregen is nadat bloed

Nadere informatie

Hygiëne/infectiepreventie

Hygiëne/infectiepreventie Hygiëne/infectiepreventie Hoe we ervoor zorgen dat u bij een verblijf in het ziekenhuis geen infectie oploopt. Van elke honderd patiënten, die in de Nederlandse ziekenhuizen worden opgenomen, lopen ongeveer

Nadere informatie

Papegaaienziekte. (Psittacose) Informatie over de ziekte en de procedures van de NVWA voor vogelhouders en -handelaren

Papegaaienziekte. (Psittacose) Informatie over de ziekte en de procedures van de NVWA voor vogelhouders en -handelaren Papegaaienziekte (Psittacose) Informatie over de ziekte en de procedures van de NVWA voor vogelhouders en -handelaren Papegaaienziekte bij dieren De bacterie Chlamydia psittaci veroorzaakt papegaaienziekte

Nadere informatie

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Door Marije Blok Het is verstandig uw huisdier(en) te laten inenten tegen verschillende dierziekten. Maar waartegen worden ze nu eigenlijk ingeënt? En waarom is

Nadere informatie

toch ziektetekens opwekken. Anderzijds kunnen om dezelfde reden de symptomen van een ziekte erger worden dan ze zouden zijn zonder de bijkomende

toch ziektetekens opwekken. Anderzijds kunnen om dezelfde reden de symptomen van een ziekte erger worden dan ze zouden zijn zonder de bijkomende De BVD Boviene virale diarree of BVD is een aandoening bij runderen die zwaar onderschat wordt.de besmetting brengt veel meer schade toe aan de veestapel dan men over het algemeen aanneemt, maar komt ook

Nadere informatie

Gewichtsafname bij de ZvH

Gewichtsafname bij de ZvH Wetenschappelijk nieuws over de Ziekte van Huntington. In eenvoudige taal. Geschreven door wetenschappers. Voor de hele ZvH gemeenschap. Niet alleen in je hoofd: spijsvertering problemen bij ZvH ZvH model

Nadere informatie

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND over houden van huisdieren Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om ziekten

Nadere informatie

Besmet met IBR. Congres Gezonde melkveehouderij 10-11-2015. En hoe nu verder? copyright Gezondheidsdienst voor Dieren 1. Inhoud presentatie IBR

Besmet met IBR. Congres Gezonde melkveehouderij 10-11-2015. En hoe nu verder? copyright Gezondheidsdienst voor Dieren 1. Inhoud presentatie IBR Besmet met IBR En hoe nu verder? Drs. Frederik Waldeck, dierenarts Congres Gezonde melkveeh Zwolle, 10 november 2015 Inhoud presentatie IBR Stand van zaken Besmet: hoe komt het, wat is het? Aanpak Boerderij,

Nadere informatie

Ziekteverwekkende micro-organismen dringen via lichaamsopeningen het lichaam binnen:

Ziekteverwekkende micro-organismen dringen via lichaamsopeningen het lichaam binnen: IMMUNITEIT 1 Immuniteit Het lichaam van mens en dier wordt constant belaagd door organismen die het lichaam ziek kunnen maken. Veel van deze ziekteverwekkers zijn erg klein, zoals virussen en bacteriën.

Nadere informatie

Veel onwetendheid over baarmoederhalskanker op Curaçao zaterdag, 24 mei 2014 00:00

Veel onwetendheid over baarmoederhalskanker op Curaçao zaterdag, 24 mei 2014 00:00 Het grootste onderzoek naar baarmoederhalskanker en HPV-genotype in het Caribisch gebied tot nu toe vindt plaats op Curaçao. Bij 57.000 vrouwen op Curaçao zit een oproep in de bus om een PAP-test te doen.

Nadere informatie

Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond

Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond A virus: Hondenziekte ; HCC ; Parvo ; Aujeszky ; Rabiës ; Corona B bacterie: Ziekte van Weil ; TBC ; Tetanus ; Salmonella

Nadere informatie

Protocol Hygiëne thuiszorg

Protocol Hygiëne thuiszorg Protocol Hygiëne thuiszorg Algemene hygiëne De woning van de cliënt mag niet zodanig vervuild zijn dat de zorgverlener of het zorgverleningsproces wordt geschaad. Als de algemene hygiënische omstandigheden

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over ebola

Vragen en antwoorden over ebola Vragen en antwoorden over ebola 2 oktober 2014 Wat is ebola? Het ebolavirus veroorzaakt een zeldzame maar zeer ernstige infectieziekte die in Afrika voorkomt. De ziekteverschijnselen zijn: hoge koorts,

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LACHDUIF BIJ ELKAAR

Nadere informatie

ParvoTM Ptc-Parvo.indd 1 07/10/15 10:24

ParvoTM Ptc-Parvo.indd 1 07/10/15 10:24 Parvo.indd 1 Parvo TM 07/10/15 10 NL Parvo TM Veterinaire diagnostische kit Alleen voor in-vitro diagnostiek n KLINISCHE TOEPASSING Canine parvovirus veroorzaakt een acute, zeer infectieuze, slopende aandoening,

Nadere informatie

Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan

Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan Auteur: Steven Sarrazin Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan Boviene Virale Diarree (BVD) is een aandoening met een veel ruimer ziektebeeld dan de naam laat vermoeden. Daarom is

Nadere informatie

Wat is Cystic Fibrosis? Hoe krijg je Cystic Fibrosis? Hoeveel mensen hebben Cystic Fibrosis? Hoe ontdekken ze Cystic Fibrosis? Cystic Fibrosis in het

Wat is Cystic Fibrosis? Hoe krijg je Cystic Fibrosis? Hoeveel mensen hebben Cystic Fibrosis? Hoe ontdekken ze Cystic Fibrosis? Cystic Fibrosis in het 1 Wat is Cystic Fibrosis? Hoe krijg je Cystic Fibrosis? Hoeveel mensen hebben Cystic Fibrosis? Hoe ontdekken ze Cystic Fibrosis? Cystic Fibrosis in het kort 2 Cystic Fibrosis = CF = Taaislijmziekte Cystic

Nadere informatie

Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 41 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken.

Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 41 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. Agapornissen Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 41 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. 2p 41 In informatie 1 worden enkele eigenschappen

Nadere informatie

Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen

Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen en Viraal Haemorrhagisch Syndroom (VHS) zijn twee ernstige (maar te voorkomen) besmettelijke ziekten bij konijnen. VHS wordt ook wel rabbit haemorrhagic

Nadere informatie

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe!

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Nieuwsbrief Januari 2014 Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Wij staan in het nieuwe jaar weer voor u en uw huisdieren klaar! Ik wilde het over het nut en het

Nadere informatie

De Casus Het Kliermaag Dilatatie Syndroom (KDS)

De Casus Het Kliermaag Dilatatie Syndroom (KDS) De Casus Het Kliermaag Dilatatie Syndroom (KDS) Gerry M. Dorrestein, Diagnostisch Pathologie Laboratorium NOIVBD, Wintelresedijk 51, 5507 PP Veldhoven. www.noivbd.nl Inleiding Deze ziekte die als meer

Nadere informatie

Extended Spectrum Beta-Lactamase (ESBL)-producerende bacteriën

Extended Spectrum Beta-Lactamase (ESBL)-producerende bacteriën Extended Spectrum Beta-Lactamase (ESBL)-producerende bacteriën Inleiding U ontvangt deze folder omdat u mogelijk ESBL-drager bent. In deze folder kunt u lezen meer over ESBL zoals wat het is, hoe het wordt

Nadere informatie

Het belang van monitoring en vaccinatie in de BVD-aanpak

Het belang van monitoring en vaccinatie in de BVD-aanpak Auteur: Steven Sarrazin Het belang van monitoring en vaccinatie in de BVD-aanpak Veelal wordt de bestrijding van het Boviene Virale Diarree-virus (BVD) enkel geassocieerd met vaccinatie. Echter, met vaccinatie

Nadere informatie

PRAKTISCH KATTENAIDS (FIV)

PRAKTISCH KATTENAIDS (FIV) PRAKTISCH KATTENAIDS (FIV) l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Het kattenaidsvirus (Feline Immunodeficiëntie Virus - FIV) is

Nadere informatie

SAMENVATTING VOOR NIET-INGEWIJDEN Kattenkrabziekte. Diagnostische en klinische aspecten van Bartonella henselae infectie

SAMENVATTING VOOR NIET-INGEWIJDEN Kattenkrabziekte. Diagnostische en klinische aspecten van Bartonella henselae infectie 166 Samenvatting SAMENVATTING VOOR NIET-INGEWIJDEN Kattenkrabziekte. Diagnostische en klinische aspecten van Bartonella henselae infectie Deel I Introductie In de introductie van dit proefschrift (Hoofdstuk

Nadere informatie

Doorbraak in onderzoek naar ME

Doorbraak in onderzoek naar ME Doorbraak in onderzoek naar ME Gezaghebbende Amerikaanse overheidsinstanties hebben opnieuw bij MEpatiënten een virus aangetroffen. Al eerder berichtte EenVandaag over de ontdekking van het XMRV-virus

Nadere informatie

Spijsverteringsstoornissen

Spijsverteringsstoornissen Spijsverteringsstoornissen Clinical Nutrition to Improve Quality of Life Het belang van voeding Het voedsel dat uw huisdier eet, speelt een belangrijke rol in zijn of haar algemene gezondheid en welzijn.

Nadere informatie

Niet technische samenvatting. 1 Algemene gegevens. 2 Categorie van het project

Niet technische samenvatting. 1 Algemene gegevens. 2 Categorie van het project Niettechnische samenvatting 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project Respiratoir Syncytieel Virus (RSV) in kalveren 1.2 Looptijd van het project 1.3 Trefwoorden (maximaal 5) Oktober 2015 oktober 2020

Nadere informatie

Inleiding. Informatie over het rotavirus. Besmetting met het virus

Inleiding. Informatie over het rotavirus. Besmetting met het virus 1 Inhoud Inleiding... 3 Informatie over het rotavirus... 3 Besmetting met het virus... 3 Verloop van het virus... 4 Behandeling van het rotavirus... 5 Tot slot... 5 Persoonlijke notities / vragen... 5

Nadere informatie

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen!

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! INFORMATIE Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! Vaccineren Als eigenaar verzorgt u uw hond natuurlijk zo goed mogelijk. Immers, een goede voeding en de juiste verzorging houden uw dier

Nadere informatie

Vogelgriep-vaccinatie van hobbypluimvee.

Vogelgriep-vaccinatie van hobbypluimvee. Vogelgriep-vaccinatie van hobbypluimvee. Het vogelgriepvirus en vaccinatie Het zal u niet ontgaan zijn: het H5N1-vogelgriepvirus heeft zich vanuit Zuidoost-Azië verspreid richting Europa. Sinds eind februari

Nadere informatie

Schimmelinfectie van de huid ("ringworm," dermatofytose) bij honden en katten

Schimmelinfectie van de huid (ringworm, dermatofytose) bij honden en katten Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Dermatofytose is de medische term voor een schimmelinfectie van de oppervlakkige laag van de huid, nagels of haren. De infecties

Nadere informatie

Speed FeLV TM. Virbac Nederland B.V., Postbus 313, 3770 AH Barneveld Tel

Speed FeLV TM.   Virbac Nederland B.V., Postbus 313, 3770 AH Barneveld Tel Speed FeLV TM www.speedrange.nl Virbac Nederland B.V., Postbus 313, 3770 AH Barneveld Tel. 0342 427 127 E-mail: info@virbac.nl ALLEEN VOOR IN VITRO GEBRUIK NEDERLANDS KLINISCHE TOEPASSING Het Feline Leukemie

Nadere informatie

RABIËS VIRUSKENNER. Onderzoeksverslag 29 MAART 2017

RABIËS VIRUSKENNER. Onderzoeksverslag 29 MAART 2017 RABIËS VIRUSKENNER Onderzoeksverslag 29 MAART 2017 CHRISTELIJK LYCEUM DELFT HT3k, Groep 2 Stijn van der Kolk, Thomas Vlug, Nanne Kluivingh en Oscar Wishaupt INHOUD INLEIDING... 2 OPDRACHT 1 ORIËNTATIE

Nadere informatie

MRI van de hersenen bij congenitale cytomegalovirus infectie

MRI van de hersenen bij congenitale cytomegalovirus infectie MRI van de hersenen bij congenitale cytomegalovirus infectie Department of Pediatrics / Child Neurology Center for Childhood White Matter Disorders VU University Medical Center Amsterdam, NL Hersenen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4Cats najaar 2011

Nieuwsbrief 4Cats najaar 2011 Nieuwsbrief 4Cats najaar 2011 Dit is mijn nieuwbrief die ik twee keer per jaar uitbreng. Ik heb weer leuke tips en wetenswaardigheden verzameld over katten. Veel plezier met het lezen en ik wens u alvast

Nadere informatie

Dierenkliniek Goeree Overflakkee

Dierenkliniek Goeree Overflakkee Dierenkliniek Goeree Overflakkee De teksten van onze artikelen worden geschreven aan de hand van wetenschappelijke literatuur, maar ook op basis van onze eigen inzichten en ervaringen. Daarom kan de informatie

Nadere informatie

MRSA Ongevoelige of resistente bacterie

MRSA Ongevoelige of resistente bacterie MRSA Ongevoelige of resistente bacterie Via deze folder proberen wij u antwoord te geven op enkele van de meest gestelde vragen over MRSA. Wat is MRSA? Staphylococcus aureus, is een bacterie die in veel

Nadere informatie

15-07-2008 Kamervragen aan de ministers van VWS en LNV over de explosieve stijging van het aantal Q-koorts gevallen in Brabant

15-07-2008 Kamervragen aan de ministers van VWS en LNV over de explosieve stijging van het aantal Q-koorts gevallen in Brabant 15-07-2008 Kamervragen aan de ministers van VWS en LNV over de explosieve stijging van het aantal Q-koorts gevallen in Brabant Kamervragen van het lid Thieme aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn

Nadere informatie

Isolatiemaatregelen. Infectiepreventie

Isolatiemaatregelen. Infectiepreventie Isolatiemaatregelen Infectiepreventie Inleiding Ieder mens draagt miljarden bacteriën met zich mee. Bacteriën worden ook wel micro-organismen genoemd omdat zij niet met het blote oog te zien zijn maar

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016. Wetenschap op Stap

Schooljaar 2015-2016. Wetenschap op Stap Schooljaar 2015-2016 Wetenschap op Stap Inhoudstafel Over VIB 7 Schoolproject Wetenschap op Stap 10 Wetenschapper in de klas 14 Test jouw brein 20 OVER VIB Vlaams Instituut voor Biotechnologie De wetenschappers

Nadere informatie

Laboratoriumonderzoek MKZ crisis 2001

Laboratoriumonderzoek MKZ crisis 2001 Laboratoriumonderzoek MKZ crisis 2001 Gecertificeerde technieken: 1. Virus antigeen test (IDAS-ELISA) 2. Virus isolatie (VI) op gevoelige cellen (+ IDAS-ELISA) 3. Virus specifieke antistoftest (virus-neutralisatie

Nadere informatie

PRRS in vraag? en antwoord!

PRRS in vraag? en antwoord! KENNISDOCUMENT Met kennis vooruit: PRRS in vraag? en antwoord! Veel varkenshouders en dierenartsen hebben vragen over PRRS. Daarom geven we in dit kennisdocument antwoord op de vier meestgestelde vragen

Nadere informatie

Droes-certificering werkwijze

Droes-certificering werkwijze Droes-certificering werkwijze Wat houdt het programma in? 1. Een vrijwillig programma voor paardenbedrijven, gebaseerd op serologische screening om eventuele besmetting met de bacterie Streptococcus equi

Nadere informatie

Speed F-Corona TM. www.speedrange.nl. Virbac Nederland B.V., Postbus 313, 3770 AH Barneveld Tel. 0342 427 127 E-mail: info@virbac.

Speed F-Corona TM. www.speedrange.nl. Virbac Nederland B.V., Postbus 313, 3770 AH Barneveld Tel. 0342 427 127 E-mail: info@virbac. Speed F-Corona TM www.speedrange.nl Virbac Nederland B.V., Postbus 313, 3770 AH Barneveld Tel. 0342 427 127 E-mail: info@virbac.nl ALLEEN VOOR IN VITRO GEBRUIK NEDERLANDS KLINISCHE TOEPASSING Katten die

Nadere informatie

FES-AI onderzoek als respons op de uitbraak

FES-AI onderzoek als respons op de uitbraak Tjeerd Kimman Nu weten we (niet) alles De afkortingen: FES: Fonds Economische Structuurversterking AI: Aviaire Influenza FES-AI: Impulse Program on Avian Influenza De uitbraak van 2003 in kille cijfers

Nadere informatie

BVD, het aanpakken waard! Monique Driesse en Ruben Tolboom Januari 2015

BVD, het aanpakken waard! Monique Driesse en Ruben Tolboom Januari 2015 BVD, het aanpakken waard! Monique Driesse en Ruben Tolboom Januari 2015 Voorstellen Monique Driesse Rundveedierenarts 7 jaar praktijk, 5 jaar in Canada Sinds 2007 bij Boehringer Ingelheim Ruben Tolboom

Nadere informatie

Speed FIV TM. Shaping the future of animal health. Virbac Nederland BV

Speed FIV TM.   Shaping the future of animal health. Virbac Nederland BV Speed FIV TM Virbac Nederland BV 11 2015 www.speedrange.nl Shaping the future of animal health NL Speed FIV TM Veterinaire diagnostische kit Alleen voor in-vitro diagnostiek n KLINISCHE TOEPASSING Het

Nadere informatie

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND over houden van huisdieren Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om besmettelijke

Nadere informatie

Klik om stijl te bewerken

Klik om stijl te bewerken Klik om stijl te bewerken Coxevac vaccinatie bij geiten 20-2-2019 1 Inhoud Voorstelling Ceva + mezelf Q-koorts: Wat is het? Q-koorts: Symptomen (mens + dier) Q-koorts: Diagnostiek Q-koorts: Preventie Q-Koorts:

Nadere informatie

PRAKTISCH Toxoplasmose

PRAKTISCH Toxoplasmose PRAKTISCH Toxoplasmose l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Toxoplasmose is een belangrijke zoönose. Dat betekent dat deze ziekte

Nadere informatie

Geschreven door Diernet Team zaterdag, 11 december 2010 15:44 - Laatst aangepast vrijdag, 17 december 2010 13:16

Geschreven door Diernet Team zaterdag, 11 december 2010 15:44 - Laatst aangepast vrijdag, 17 december 2010 13:16 Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Chronische diarree is een verandering in de frequentie, consistentie, of het volume van de stoelgang (ontlasting) voor meer

Nadere informatie

Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO)

Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO) Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO) Inleiding U ontvangt deze folder omdat bij u een BRMO is aangetoond. In deze folder kunt u lezen meer over een BRMO zoals wat het is, hoe het wordt vastgesteld

Nadere informatie

Ziekenhuishygiëne en infectiepreventie MRSA

Ziekenhuishygiëne en infectiepreventie MRSA Ziekenhuishygiëne en infectiepreventie MRSA Via deze folder geven wij u antwoorden op de enkele van de meest gestelde vragen over MRSA. Wat is MRSA? Staphylococcus aureus, is een bacterie die in veel gevallen

Nadere informatie

Symptomen. Er zijn paarden die een infectie doormaken maar niet ziek zijn. Als paarden wel ziek worden kunnen de ziekteverschijnselen

Symptomen. Er zijn paarden die een infectie doormaken maar niet ziek zijn. Als paarden wel ziek worden kunnen de ziekteverschijnselen Het West-Nijlvirus Het West-Nijlvirus (WNV) wordt overgedragen van besmette (trek-)vogels op zoogdieren door de beet van verschillende soorten muggen, in het bijzonder muggen van de Culex-soorten. Vooral

Nadere informatie

Speed Parvo TM. Virbac Nederland B.V., Postbus 313, 3770 AH Barneveld Tel. 0342 427 127

Speed Parvo TM.  Virbac Nederland B.V., Postbus 313, 3770 AH Barneveld Tel. 0342 427 127 Speed Parvo TM www.speedrange.nl Virbac Nederland B.V., Postbus 313, 3770 AH Barneveld Tel. 0342 427 127 E-mail: info@virbac.nl ALLEEN VOOR IN VITRO GEBRUIK NEDERLANDS KLINISCHE TOEPASSING Canine parvovirus

Nadere informatie

CHAPTER 9. Samenvatting

CHAPTER 9. Samenvatting CHAPTER 9 Samenvatting Samenvatting Streptococcus suis is een belangrijke oorzaak van zenuwverschijnselen, kreupelheid en sterfte bij biggen. De infectie, die vooral bij biggen van speenleeftijd (rond

Nadere informatie

Grieppandemie. Wat moet u weten over een grieppandemie (wereldgriep)?

Grieppandemie. Wat moet u weten over een grieppandemie (wereldgriep)? Grieppandemie Wat moet u weten over een grieppandemie (wereldgriep)? Grieppandemie 2 Wat leest u in deze folder? Deze folder gaat over een grieppandemie (wereldgriep). U leest de antwoorden op 10 belangrijke

Nadere informatie

Twee opvattingen over Lyme-ziekte. Alexander Klusman Psychiater en Lyme-patiënt

Twee opvattingen over Lyme-ziekte. Alexander Klusman Psychiater en Lyme-patiënt Twee opvattingen over Lyme-ziekte Alexander Klusman Psychiater en Lyme-patiënt Oude en Nieuwe opvattingen over Lyme-ziekte Nederlandse CBO richtlijn Lyme-borreliose ILADS richtlijnen voor het management

Nadere informatie

Feline infectieuze peritonitis (FIP), Besmettelijke buikvliesontsteking bij katten

Feline infectieuze peritonitis (FIP), Besmettelijke buikvliesontsteking bij katten Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Feline infectieuze peritonitis (FIP) is een virale ziekte die schade toebrengt aan verschillende lichaamsweefsels. Twee vormen

Nadere informatie

PRAKTISCH FELINE LEUKEMIE VIRUS (FeLV)

PRAKTISCH FELINE LEUKEMIE VIRUS (FeLV) PRAKTISCH FELINE LEUKEMIE VIRUS (FeLV) l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Het Feline Leukemie Virus (FeLV) is een virus dat

Nadere informatie

MRSA-positief, wat nu?

MRSA-positief, wat nu? Infectiepreventie MRSA-positief, wat nu? www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is MRSA?... 3 Wie loopt het meeste risico MRSA op te lopen?... 3 MRSA-dragerschap... 4 Verspreiding van MRSA voorkomen...

Nadere informatie

www.hup-ado.be Respect yourself. Protect yourself. 2 de editie Vaak gestelde vragen over baarmoederhalskanker en het Humaan Papillomavirus

www.hup-ado.be Respect yourself. Protect yourself. 2 de editie Vaak gestelde vragen over baarmoederhalskanker en het Humaan Papillomavirus www.hup-ado.be Respect yourself. Protect yourself. 2 de editie Vaak gestelde vragen over baarmoederhalskanker en het Humaan Papillomavirus 4 Check this out! Baarmoederhalskanker is een veel voorkomend

Nadere informatie

Het vaccinatieplan tegen NCD

Het vaccinatieplan tegen NCD Het vaccinatieplan tegen NCD Inhoudsopgave Vaccinatieplan tegen NCD 3 Vermeerderingsdieren 5 Leghennen 7 Vleeskuikens 8 Vleeskalkoenen 10 Newcastle Disease 12 Vaccinatieplan tegen NCD Om het pluimvee in

Nadere informatie

DierenArtsenCentrum Noordwolde Voorjaar 2012

DierenArtsenCentrum Noordwolde Voorjaar 2012 DierenArtsenCentrum Noordwolde Voorjaar 2012 Beste paardeneigenaar, Op het moment is het rhinopneumonievirus volop in het nieuws. Het virus is vastgesteld op verschillende plaatsen in Nederland. Aangezien

Nadere informatie

Volgende week 18 November. Papegaaien en parkieten dag in Den Haag Het Ochtendprogramma is vol. De winkel is dan niet geopend!

Volgende week 18 November. Papegaaien en parkieten dag in Den Haag Het Ochtendprogramma is vol. De winkel is dan niet geopend! Volgende week 18 November. Papegaaien en parkieten dag in Den Haag Het Ochtendprogramma is vol. De winkel is dan niet geopend! Middag programma 12.00-17.00 uur VOOR IEDEREEN GRATIS TOEGANKELIJK De dag

Nadere informatie

Groep-B-streptokokken en zwangerschap. Poli Gynaecologie

Groep-B-streptokokken en zwangerschap. Poli Gynaecologie 00 Groep-B-streptokokken en zwangerschap Poli Gynaecologie De inhoud van deze voorlichtingsfolder is samengesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Deze folder is zeer

Nadere informatie

BVD-bestrijding in België: een algemene aanpak lijkt er te komen.

BVD-bestrijding in België: een algemene aanpak lijkt er te komen. Auteur: Steven Sarrazin BVD-bestrijding in België: een algemene aanpak lijkt er te komen. Nu IBR een verplichte nationale aanpak kent bij rundvee, komt ook een bestrijding van BVD (Boviene Virale Diarree)

Nadere informatie

De nieuwe meldingsplicht voor tien ziekten Hans van Vliet RIVM-CIb 7 oktober 2008

De nieuwe meldingsplicht voor tien ziekten Hans van Vliet RIVM-CIb 7 oktober 2008 De nieuwe meldingsplicht voor tien ziekten Hans van Vliet RIVM-CIb 7 oktober 2008 Wat bespreken Iets over meldingscriteria De nieuwe ziekten (2 minuten per ziekte!) - Wat is de reden om het te melden -

Nadere informatie

GEZONDHEIDSINFORMATIE

GEZONDHEIDSINFORMATIE GEZONDHEIDSINFORMATIE voor risicovolle beroepsgroepen vaccinatie DTP en Hepatitis A/B www.vggm.nl GEZONDHEIDSINFORMATIE VOOR RISICOVOLLE BEROEPSGROEPEN Als medewerker kunt u via uw werk risico lopen op

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. 800045-2-617b Ziek van de natuur Lees eerst informatie 1 tot en met 4 en beantwoord dan vraag 36 tot en met 52.

Nadere informatie

Speed Duo FeLV/FIV TM

Speed Duo FeLV/FIV TM Speed Duo FeLV/FIV TM Virbac Nederland BV 11 2015 www.speedrange.nl Shaping the future of animal health NL Speed Duo FeLV/FIV TM Veterinaire diagnostische kit Alleen voor in-vitro diagnostiek n KLINISCHE

Nadere informatie

Leven met vogelgriep. Arjan Stegeman Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren j.a.stegemanuu.nl

Leven met vogelgriep. Arjan Stegeman Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren j.a.stegemanuu.nl Leven met vogelgriep Arjan Stegeman Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren j.a.stegemanuu.nl Leven met vogelgriep Achtergrond informatie Insleep en verspreiding milde variant vogelgriep Insleep en verspreiding

Nadere informatie

Veterinaire volksgezondheid en vogelinfluenza

Veterinaire volksgezondheid en vogelinfluenza Veterinaire volksgezondheid en vogelinfluenza NVAG themamiddag d.d. 02-03 2006, Utrecht Prof.dr. Frans van Knapen influenza virus typeringen: H-antigeen N-antigeen Permanente veranderingen in influenza

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting. Baarmoederhalskanker en het humaan papillomavirus

Nederlandse samenvatting. Baarmoederhalskanker en het humaan papillomavirus Nederlandse samenvatting Baarmoederhalskanker en het humaan papillomavirus Baarmoederhalskanker is de op een na meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Elk jaar krijgen wereldwijd ongeveer 500.000

Nadere informatie

Speed Duo FeLV/FIV TM

Speed Duo FeLV/FIV TM Speed Duo FeLV/FIV TM www.speedrange.nl Virbac Nederland B.V., Postbus 313, 3770 AH Barneveld Tel. 0342 427 127 E-mail: info@virbac.nl ALLEEN VOOR IN VITRO GEBRUIK NEDERLANDS KLINISCHE TOEPASSING Het Feline

Nadere informatie

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 RS-virus Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 Inleiding Uw kind is mogelijk besmet met het RS-virus. In deze folder leest u wat voor ziekte dit is en welke behandeling uw

Nadere informatie

MRSA en patiënt in het Maasziekenhuis

MRSA en patiënt in het Maasziekenhuis MRSA en patiënt in het Maasziekenhuis Tijdens uw opname of consult in Maasziekenhuis Pantein worden extra maatregelen getroffen, omdat u mogelijk de moeilijk te bestrijden bacterie MRSA bij u draagt. In

Nadere informatie

2.1: Hoe kunnen wij, als mensen, andere mensen helpen om deze ziekte te laten verdwijnen uit de wereld? Al dan niet een deel.

2.1: Hoe kunnen wij, als mensen, andere mensen helpen om deze ziekte te laten verdwijnen uit de wereld? Al dan niet een deel. Werkstuk door een scholier 1417 woorden 10 april 2001 4,8 34 keer beoordeeld Vak Biologie 1.Verhelder onduidelijke begrippen en termen. Geen onduidelijke begrippen. 2.Wat is nu precies het probleem? 2.1:

Nadere informatie

Vragen en antwoorden m.b.t. de VRE-bacterie

Vragen en antwoorden m.b.t. de VRE-bacterie Infectiepreventie Vragen en antwoorden Vragen en antwoorden m.b.t. de VRE-bacterie Juli 2015 Algemene vragen en antwoorden 1. Wat is een VRE-bacterie? VRE staat voor Vancomycine Resistente Enterokok. De

Nadere informatie

want hondsdolheid in je koffers maakt dodelijke slachtoffers

want hondsdolheid in je koffers maakt dodelijke slachtoffers Steek niks liefs in je valies... want hondsdolheid in je koffers maakt dodelijke slachtoffers Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Wat is hondsdolheid? Hondsdolheid is een zoönose

Nadere informatie

Droes. Auteur: Dr. Tresemiek Picavet. Jaarlijks worden in België en omliggende landen meerdere uitbraken van droes bevestigd.

Droes. Auteur: Dr. Tresemiek Picavet. Jaarlijks worden in België en omliggende landen meerdere uitbraken van droes bevestigd. Droes Auteur: Dr. Tresemiek Picavet Jaarlijks worden in België en omliggende landen meerdere uitbraken van droes bevestigd. Droes is een zeer besmettelijke bacteriële luchtwegaandoening gekenmerkt door

Nadere informatie

1. RSV: testaanbod. 1.1 RSV antigeen = sneltest

1. RSV: testaanbod. 1.1 RSV antigeen = sneltest RSV en influenza seizoen 2018-2019 Met het nieuwe RSV seizoen voor de deur en het daaropvolgend influenza seizoen, wilden we graag even stil staan bij de optimale diagnostische keuze. - Voor de detectie

Nadere informatie

SPREEKBEURT AMAZONEPAPEGAAI

SPREEKBEURT AMAZONEPAPEGAAI l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AMAZONE- PAPEGAAI BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen.

Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen. Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen. Waarom ontwormen? Honden maken deel uit van ons gezin. We aaien, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd

Nadere informatie

Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO)

Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO) Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO) 2 Inleiding U ontvangt deze folder omdat bij u een BRMO is aangetoond. In deze folder kunt u lezen meer over BRMO zoals wat het is, hoe het wordt vastgesteld

Nadere informatie

Infectie bij een prothese

Infectie bij een prothese Infectie bij een prothese U bent nu opgenomen op de verpleegafdeling Orthopedie omdat er mogelijk sprake is van een infectie bij uw prothese. In deze folder vindt u informatie over een infectie en de

Nadere informatie

Dit is een term die gebruikt wordt als benaming voor een verkeerde reactie op voeding. Er zijn 2 hoofdvormen van overgevoeligheid.

Dit is een term die gebruikt wordt als benaming voor een verkeerde reactie op voeding. Er zijn 2 hoofdvormen van overgevoeligheid. Voedselovergevoeligheid Dit is een term die gebruikt wordt als benaming voor een verkeerde reactie op voeding. Er zijn 2 hoofdvormen van overgevoeligheid. Voedingsallergie of hypergevoeligheid, die wordt

Nadere informatie

DROES STAPPENPLAN VOOR DE EIGENAAR

DROES STAPPENPLAN VOOR DE EIGENAAR DROES STAPPENPLAN VOOR DE EIGENAAR DROES Droes wordt veroorzaakt door Streptococcus equi subsp. equi en is de meest voorkomende bacteriële luchtwegziekteverwekker bij paarden. Paarden van alle leeftijden

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Nederlanse samenvatting Kinkhoest is een ernstige en zeer besmettelijke ziekte van de bovenste luchtwegen welke wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. In de

Nadere informatie

Dragerschap en behandeling van MRSA

Dragerschap en behandeling van MRSA Er is bij u besmetting met de bacterie MRSA (Methicilline resistente Staphylococcus aureus) ontdekt. S. aureus is een bacterie die tot de normale huidbewoners van de mens behoort. Daarnaast staat hij bekend

Nadere informatie

Focus op Neospora. Praktische handleiding

Focus op Neospora. Praktische handleiding Focus op Neospora Praktische handleiding Met de steun van Focus op Neospora Voorwoord Beste veehouder, Beste dierenarts, Neospora caninum is een parasiet die wereldwijd voorkomt. Neospora is vooral gekend

Nadere informatie

MRSA-bacterie. 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Medische Microbiologie en Ziekenhuishygiëne

MRSA-bacterie. 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Medische Microbiologie en Ziekenhuishygiëne 00 MRSA-bacterie 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Medische Microbiologie en Ziekenhuishygiëne 1 Inleiding MRSA staat voor Meticilline-resistente Staphylococcus aureus. De Staphylococcus aureus is een bacterie

Nadere informatie