Consulteren. 5 W en H Vragen. Abstractieladder. Beleidsmediator. Burgerpanel. Deliberative Polling. Enquête of survey. Fishbowl discussie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Consulteren. 5 W en H Vragen. Abstractieladder. Beleidsmediator. Burgerpanel. Deliberative Polling. Enquête of survey. Fishbowl discussie."

Transcriptie

1 Consulteren 5 W en H Vragen Abstractieladder Beleidsmediator Burgerpanel Deliberative Polling Enquête of survey Fishbowl discussie Focusgroep Internetforum Jouw dag Keuze-enquête Petten van Bono Preferentiemeter Real time branding Stellingendiscussie SWOT-analyse Rijdend theeterras Visgraat-diagram Zoekconferentie

2 Wat is het? 5W & H - vragen Checklist om feiten te verzamelen op basis van zes basisvragen: - Wie - Wat - Waar - Wanneer - Waarom - Hoe (Alle) mensen die een nuttige bijdrage kunnen leveren. Informatieverwerving Formuleer de problemen die zicht stellen. Vraag de deelnemers naar antwoorden op de verschillende vragen op basis van de 5W's en H. Bespreek plenair de resultaten. Geen bijzondere middelen vereist. De problemen worden duidelijk in tijd en ruimte ontleed. Met gaat ook op zoek naar de oorzaken achter de problemen. Uiteindelijk leidt het ook tot het aandragen van mogelijke oplossingen. Men kent enkel de mening van de respondenten. Abstractieladder Creatieve techniek die helpt met het bepalen van het juiste abstractieniveau voor een probleemstelling. Kleine groep van mensen die moeite hebben met het vinden van de juiste focus. Kwaliteitsverhoging Implementatiebevorderend Participatieniveau Adviseren Coproduceren - Schrijf kernwoorden uit het probleem op. - Maak per kernwoord een abstratieniveau: - wat is een hoger abstractieniveau? - wat is een lager abstractieniveau? - Herformuleer het probleem (niet te ruim en niet te breed) op basis van het juiste niveau Mensen met een helicopter- en schildpadvisie. Brengt helderheid in een probleem.

3 Werkt relativerend. Men begrijpt het doel of men begrijpt het niet. Voor sommige mensen een veel te vage, onduidelijke werkwijze. Beleidsmediator Het is een proces waaraan vertegenwoordigers van organisaties deelnemen die onderlinge tegenstellingen en verschillen willen overbruggen om tot wederzijds voordeel te samenwerken in een beleidsproject. Aanwijsbare belanghebbenden die verschilpunten hebben maar willen/moeten samenwerken. Bewustmaking Consulteren Participatieniveau Adviseren Coproduceren (basis leggen voor samenwerking) 1. Bepaal vooraf met de verschillende partijen 'waarover het gaat'. Leg op voorhand vast wat je wil bereiken. 2. Zoek als mediator vooraf naar de dingen die de mensen bindt, de dingen die beiden willen bereiken. 3. Organiseer een sessie waarop de verschillende organisaties eerst het onderwerp analyseren. Laat hen duidelijk aangeven was ze willen bereiken. 4. Laat de organisaties analyseren waar ze van elkaar verschillen, maar vooral waarover ze het allebei eens zijn. 5. Bepaal met hen wat ze samen kunnen uitvoeren en wat elk voor zich daaraan kan/wil toevoegen. 6. Leg het resultaat vast in een 'handvest' en zorg dat beide partijen zich hiermee akkoord verklaren. 7. Ga regelmatig de realisatie van dit 'handvest' na. Mensen die verschilpunten willen overstijgen. Zorgt voor samenwerking tussen partijen met een eigen en verschillende finaliteit. Richt de aanwezige energie op het onderwerp en doel van de samenwerking in plaats van het bewaken en in stand houden van de verschilpunten. Meestal niet eenvoudig om de dingen op tafel te brengen die de verschillende organisaties binden.

4 Deliberative Polling Deze methodiek gaat er van uit dat de mening van de burgers er niet zomaar is al helemaal geen vaste vorm hebben. Deze mening wordt gevormd door gesprekken met anderen en in wisselwerking met boodschappen van de media en opiniemakers. In groepsgesprekken worden respondenten face-to-face bevraagd. Deze groep wordt nog onderworpen aan een survey om een analyse te maken van de veranderingen in kennis en houding. Men vertrekt van een a-selecte steekproef, om de groep later te verkleinen tot een subgroep(en).. Informatieverwerving. Steun verwerven voor een beslissing. Trek een grote a-selecte steekproef. De leden van deze steekproef nemen deel aan een survey. Selecteer uit deze steekproef een subgroep. Onderhandel met hen in een face-to-face groepsgesprek (of online). Maak nog een laatste analyse over de veranderingen in kennis en houding, doormiddel van een survey bij de subgroep. Voldoende personeelscapactiteit. Vakbekwame debatleiders en analysten. Meer beargumenteerde inbreng van de deelnemers. Representatieve resultaten. Er wordt ook nagegaan of de opvattingen zijn beïnvloed door het debat. Tijdsintensieve voorbereiding. Vrij dure techniek. Recrutering is niet eenvoudig door intensief karakter van participatie. Risico op 'groupthinking'. Moeilijke analyse door de variëteit aan mogelijke reacties. Burgerpanel

5 Een burgerpanel is een permanent panel dat periodiek bij elkaar komt voor de beoordeling van onderwerpen op verschillende beleidsterreinen. Kan uiteenlopen van enkele tientallen tot... Omdat het een (semi)permanent karakter heeft, wordt er meestal gekozen om de samenstelling flexibel te houden. Informatieverwerving Steun verwerven voor beslissing Consulteren Participatieniveau Adviseren Coproduceren (basis leggen voor samenwerking) 1. Omvang, onderwerpen en randvoorwaarden voor het burgerpanel vaststellen. 2. Selecteren van deelnemers. 3. Bepalen van de wijze waarop het burgerpanel zal worden geconsulteerd. 4. Doorgeven van de resultaten van het burgerpanel aan de overheid. 5. Resultaten van het burgerpanel met deelnemers communiceren. De kosten zijn voornamelijk afhankelijk van het aantal panelleden en de intensiteit van de activiteiten die worden ontplooid. - Permanente groep die input kan leveren voor het beleid. - Er gaat een groot leereffect uit van het burgerpanel. - Een panel zou ook gebruikt kunnen worden door andere instanties. - Een panel bestaat over het algemeen uit een grote groep mensen. - Mits een gerichte keuze zijn ook de minderheidsgroepen betrokken. - Het laat de deelnemers toe om op een flexibele wijze in en uit het panel te treden. - De mening van het panel is niet altijd representatief voor de mening van de gehele populatie. - De deelnemers kunnen op termijn de interesse voor het project verliezen. - Indien de deelnemers niet participeren of uittreden kan een vertekend beeld ontstaan. Enquête of survey Grootschalig onderzoek waarin gepeild wordt naar de mening van

6 een representatieve groep burgers. Representatieve groep burgers. De samenstelling van deze groep gebeurt op a-selecte wijze, zodat de antwoorden representatief zijn voor de bevolking. Informatieverwerving Kwaliteitsverhoging Trek een a-selecte steekproefgroep van de burgers. Stel een evenwichtige vragenlijst op met niet-suggestieve vragen. Bevraag de steekproefgroep: - face-to-face - per briefwisseling - telefonisch - digitaal. Verwerk de resultaten. Maak de nodige analyses. Mogelijkheid tot het maken van een a-selecte steekproef (toegang tot bevolkingsgegevens). Mogelijkheden tot bevraging. Beschikken over vakbekwame analysten. Men beschikt over de mening van een ruime groep participanten. Door herhaling van dezelfde enquête kan men de evolutie in de tijd nagaan. Bij goede steekproef: representatief. Zeer laagdrempelig. Men kan gedetailleerde informatie verwerven. Lage responsgroep. Hoge kostprijs. De wijze waarop burgers bereikt worden is niet voor alle subgroepen hetzelfde. Zeer tijdsintensieve voorbereiding en data-analyse. Niet geschikt voor complexe beleidskwesties. Participatiemoeheid door overbevraging. Fishbowl discussie Dit is een techniek om het brede publiek te laten participeren aan de beleidsvorming rond een complexe of controversiële problematiek. Liefst burgers die elke met een andere invalshoek naar het probleem kijken. Informatieverwerving

7 Steun verwerven voor een beslissing. De leden van een klein panel (3 à 5 personen) geven enkele specifieke uiteenzetting over hun visie op de behandelde kwestie. Dit gebeurt in een figuurlijke 'visbokaal', d.w.z. dat zij zich in het midden van de respondenten bevinden. De andere respondenten kunnen vervolgens in de 'visbokaal' stappen en hun mening toevoegen aan de discussie. De verschillende perspectieven worden nadien in kleine discussiegroepen (8 à 10 personen) mee in de diepte geanalyseerd.hierbij krijgt elke groep één specifiek standpunt waarover men een rapport samenstelt met de belangrijkste pro's en contra's. Tenslotte wordt het onderwerp in haar geheel besproken en tracht men tot conclusies en aanbevelingen te komen. De panelgroep moet zorgvuldig worden samengesteld, waarbij de verschillende invalshoeken worden belicht. De ruimte moet voldoende groot zijn en de mogelijkheid bieden tot: het creëren van een 'visbokaal'; het discusiëren in kleine groepjes; een plenaire bespreking. Men verkrijgt begrip voor alternatieve standpunten. Men wordt 'mede-eigenaar' van het beleid omdat het eigen standpunt kan aan bod komen. Transparante participatietechniek. Er komen vaak creatieve oplossingen uit. Kan bedreigend overkomen omdat men moet spreken in het publiek en de groep 'langs alle kanten wordt bekeken'. Focusgroep Gedurende enkele uren wordt een zeer gerichte en diepgaande face-to-face gesprek georganiseerd. Specifieke belanghebbenden of ervaringsdeskundigen.. Informatieverwerving. Samenstellen van een focusgroep op basis van mogelijke inbreng.

8 Formuleren van stellingen die als 'triggers' voor de discussie kunnen dienen. Vrije discussie. Trekken van de nodige conclusies en aanbevelingen. Vakbekwame debatleiders en analysten. Besproken iteams worden in de diepte uitgewerkt. Elke deelnemer heeft de mogelijkheid zijn bijdrage te leveren. Er wordt veel informatie verzameld op zeer korte tijd. Biedt mogelijkheden voor creatieve ideeën. Betrekkelijk goedkoop, flexibel en eenvoudig. Geen representativiteit van de focusgroep. Risico van 'group thinking'. Analyse is niet eenvoudig en tijdsintensief. Moeilijk om gemotiveerde deelnemers te vinden. Bedreigend indien het thema vrij gevoelig ligt. Internetforum Op het internet wordt een afzonderlijk forum opgestart rond een bepaald onderwerp. Iedereen kan lid worden van dit forum en aan de discussie over problemen, oorzaken, gevolgen en oplossingen deelnemen. Internetgebruikers. Informatieverwerving Kwaliteitsverhoging Steun verwerven voor beslissing Consulteren Participatieniveau Adviseren Coproduceren Opzetten van een forum. Definiëren van het probleem en de doelstellingen van het forum. Beheren van de informatiestromen. Verwerken en hertalen van de inkomende informatie. Internetruimte Vakbekwame beheerder van een forum Snelle en goedkope wijze voor het betrekken van burgers. Ook jongeren worden vlot bereikt. Gaat verder dan de eigen buurt, wijk of stad. Zeer arbeidsintensief. Enkel geschikt voor projecten die een langere duurtijd kennen.

9 Jouw dag Wat is het? Participatieniveau In kaart brengen van de wensen en ideeën, de problemen en de mogelijke oplossingen van de deelnemers. De groep bestaat best uit een niet al te grote homogene groep. Kwaliteitsverhoging Adviseren Raadplegen 1. Vaststellen wat het doel van de bijeenkomst is: wat willen we bereiken? 2. Bepalen waar en hoe de bijeenkomsten zullen plaatsvinden. 3. Opstellen van een ontwerplijst met mogelijke vragen. 4. De bijeenkomst: inventariseren van de wensen, ideeën, problemen en mogelijke oplossingen. 5. Verwerken van de reacties. 6. Terugkoppeling en evaluatie. Geen bijzondere Laagdrempelige aanpak. Ideeën en oplossingen genereren. Deelnemers wordt 'verleid' tot actieve deelname. Men verwerft een beter inzicht op wat in de samenleving speelt. Het beeld van een overheid die 'luistert' naar zijn burgers en organisaties wordt versterkt. Mensen worden niet altijd bereikt en/of komen niet naar de bijeenkomsten. Keuze-enquête De deelnemers hebben de keuze uit een aantal mogelijke alternatieve oplossingen. Dit in tegenstelling met een referendum

10 waarbij men slechts kan beslissen met een 'ja' of 'neen'. Richt zich tot de totale (kiesgerechtigde) bevolking.. Steun verwerven voor een beslissing. Consulteren Participatieniveau Adviseren Meebeslissen Uitwerken van een aantal alternatieve oplossingen. Voorleggen aan de bevolking. Analyse van het resultaat. Duidelijk aangeven waarom, welke oplossing wordt gekozen. Budget voor het uitvoeren van de bevraging. Mogelijke alternatieve kunnen onbeperkt zijn. Burger kan ook rekening houden met de gevolgen van zijn keuze. Meer afgewogen oordeel. Zeer arbeidsintensief. Hoge kostprijs. Geen dialoog of overleg. Formuleren van alternatieven is een gevoelige kwestie. De alternatieven geven reeds een zelfselectie weer. Petten van Bono Doormiddel van de metafoor van de 'petten' in verschillende kleuren wordt er een associatie gemaakt tussen de verschillende invalshoeken die men bij het zoeken naar oplossingen moet bekijken. Groep geselecteerde burgers. Bewustmaking Informatieverwerving Kwaliteitsverhoging Adviseren De kleuren van de petten belichten elk een invalshoek: - Wit: maagdelijkheid in de vorm van feiten, cijfers en informatie - streven naar objectiviteit. - Rood: emoties die een gevoel van de 'denker' weergeeft. - Zwart: zwartkijker die de aandacht vestigt om alles wat verkeer kan gaan, onjuist is of risico's inhoudt.

11 - Geel: kleur van de zon verbeeldt het positief en constructief denken, op zoek naar kansen. - Groen: kleur van het groeiende gras dat staat voor creativiteit en nieuwe ideeën. - Blauw: definieert de problemen en regelt de opeenvolging van de verschillende denktaken. Petten in de verschillende kleuren. Problemen en hun invalshoeken worden vanuit verschillende hoeken bekeken. Sterke visuele methodiek. Luchtige aanpak. Vakjesdenken. Preferentiemeter Meten welke prioriteiten burgers, deskundigen en bestuurders toekennen aan verschillende voorstellen, waardoor het draagvlak duidelijk wordt. Kan worden gebruikt voor verschillende doelgroepen (alle of bepaalde bewoners, professionals of beleidsmakers. Informatieverwering Steun verwerven voor beslissing Adviseren 1. Bepalen welke verbeter- of inrichtingsmaatregelen in aanmerking komen. 2. Invulschema maken en verspreiden. 3. Voldoende publiciteit geven aan de preferentiemeter. 4. Organiseren van de themabijeenkomsten. 5. De gegevens verwerken en de deelnemers hun 'individuele rangorde' toezenden. 6. Na sluiting van de deelnametermijn worden de individuele rangordes verwerkt tot een 'collectieve rangorde'. 7. Eventueel een prioritering maken per doelgroep. 8. De resultaten van de preferentiemeter en van de themabijeenkomsten inbrengen in de besluitvorming. 9. De deelnemers informeren over de gemaakte keuzes en aangegeven waarom voorstellen wel of niet zijn weerhouden. Schriftelijk of via de website inzamelen van de resultaten. Budget voor ontwikkelen van het invulschema, publiciteit en de themabijeenkomsten. Men komt te weten wat er leeft onder de bevolking over de huidige situatie. Het draagt bij tot het verwerven van inzicht in voorkeuren voor mogelijke oplossingen. Helpt bij het trechteren van beleidskeuzes.

12 Maakt besluitvorming transparant. Intensieve voorbereiding nodig. Deze methode wekt verwachtingen bij de deelnemers. Dit strookt niet altijd met de uitkomsten van de politieke besluitvorming. Arbeidsintensief ten aanzien van de verwerking van reacties en het later informeren van de deelnemers. Real time branding De rechtstreeks betrokkenen uitnodigen om hun toekomstvisie op papier te laten verbeelden. Belanghebbende burgers. (De groep kan uit meer dan 50 personen bestaan) Informatieverwerving Kwaliteitsverhoging Steun verwerven voor beslissing Raadplegen Participatieniveau Adviseren Coproduceren 1. Uitnodigen van de rechtstreeks betrokkenen (burgers, leden, belangengroepen,...) 2. Hen vragen om hun toekomstvisie in beelden weer te geven. 3. Ter compensatie aan het ontbrekend tekentalent, kunnen tekenaars betrokken worden om te helpen. 4. Vervolgens voeren van een debat waarin de echte beweegredenen aan bod komen. Tekenmateriaal Tekenaars die snel een visie visueel kunnen weergeven. Zeer leuk Op betrekkelijk korte tijd, mooi resultaat. Vrij duur

13 Stellingendiscussie Aan de hand van verschillende stellingen wordt de discussie gericht. Dit wordt onderverdeeld in prioritair en niet-prioritair. Geschikt voor een kleine tot middelgrote groep. Informatieverwerving Een beleidsnota, structuurplan of voorontwerp wordt vertaald in een aantal stellingen. Na een korte presentatie van alle stellingen kiezen de deelnemers de prioritaire stellen. Ook de stellingen waarmee men het niet eens is worden verzameld. Dit wordt visueel op grote vellen papier weergegeven, waardoor de prioriteiten duidelijk worden. Over de stellingen waar men het niet over eens is, wordt vervolgens gediscussieerd in kleine groepen. Grote vellen papier. Post-it papieren (van groot formaat). Discussiepunten en prioriteiten worden snel zichtbaar. Lijvige beleidsdocumenten worden geclusterd tot belangrijke thema's, zodat het concreter en duidelijker wordt. Confronterende oefening over beleidsdocumenten. Men gaat sneller tot de essentie van de zaak. Vertaling van het beleidsplan in stellingen is moeilijk en arbeidsintensief. Risico's voor te sterke vereenvoudiging of vervlakking. SWOT-analyse Systematisch worden de sterkten, zwakten of verbeterpunten, de opportuniteiten en de bedreigingen van een onderwerp of actie in kaart gebracht. Kleine doelgroep die hun werking willen doorlichten. Kwaliteitsverhoging Consulteren Participatieniveau Adviseren Coproduceren

14 - Bepaal de sterkten van datgene wat voorligt. Ga hierbij uit van de eigen organisatie. - Buig u over de mogelijke verbeterpunten. Ook hier inventariseer je vooral vanuit een interne focus. - Kijk ook naar de kansen die mogelijkheden bieden voor nieuwe ontwikkelingen. Hierbij ligt de focus vooral op wat de 'buitenwereld' heeft te bieden. - Inventariseer ten slotte de mogelijke bedreigingen. Externe elementen die nieuwe mogelijke activiteiten en kansen in de weg staan. - Leg linken tussen de verschillende onderdelen en gebruik het resultaat om keuzes te maken. Vooral nuchteren, kritisch denkende groepsleden. Op korte tijd ontstaan een analyse en/of evaluatie van de werking. Kan leiden tot navelstaarderij. Rijdend terras In een buurt wordt een terras ingericht - enkele tafeltjes en stoelen. De voorbijgangers worden uitgenodigd op een koffie of thee. De beleidsmakers luisteren ondertussen naar de mening van deze mensen. Voorbijgangers Informatiewerving Steun verwerven voor beslissingen. Adviseren 1. Plaats meerdere tafels en stoelen op een plaats waar veel passanten zijn. 2. Zorg voor een 'propper' - persoon die mensen uitnodigd om aan de tafels plaats te nemen. 3. Biedt hen een drankje en hapje aan. 4. Praat met de mensen en hoor wat hen over een bepaald onderwerp bezig houdt. 5. Organiseer achteraf een debriefing om alle ingewonnen informatie samen te brengen. 6. Neem de belangrijkste inzichten, ideeën en conclusies op in een verslagboek. Caféwagen of bureelwagen Tafels, stoelen en paraplu en/of tentje.

15 Zeer laagdrempelig. Brengt het beleid dicht bij de mensen. Draagt bij tot het verwerven van inzicht. Vergroot het positief imago van de organisatie. Het moet voldoende 'veiligheid' bieden aan de inwoners om daadwerkelijk het gesprek te voeren. Het risico bestaat dat de voorbijgangers over heel andere onderwerpen willen praten dan vooropgesteld. Bepaal vooraf hoe je hiermee om zult gaan. Let op dat je over de nodige vergunningen beschikt om een plaats op de openbare weg in te nemen. Visgraat diagram Een visgraatdiagram heeft de vorm van een visgraat, waarbij in de kop het probleem wordt ingevuld en de graten plaats bieden aan een aantal oorzaken. Kleine groep mensen die voor een probleem op zoek gaan naar de achterliggende oorzaken. Informatiewerving Kwaliteitsverhoging - Maak een visgraat waarbij het probleem in de kop wordt weergegeven. De hoofdgraten bestaan uit: de organisatie, de structuur, de mensen, de cultuur en de activiteiten. Deze graten kan men opnieuw opdelen, volgens vastgestelde oorzaken en gevolgen. - Inventariseren van de problemen. - Maak een oorzaak - gevolg analyse: Leidt probleem A tot probleem B? - Plak de oorzaak-gevolg relatie op de visgraat. - Bepaal welk probleem je gaat oppakken; Flipover Stiften Voorkomt symtoombestrijding door je voldoende te verdiepen in mogelijke oorzaken van een probleem. Vereist enige ervaring en een goede procesbegeleider.

16 Zoekconferentie Heeft tot doel om verschillenden scenario's in kaart te brengen over de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Afhankelijk van het opzet 20 tot een 50-tal personen. Informatieverwerving Adviseren 1. Selecteren van de juiste belanghebbenden en de te behandelen thema's. 2. De inrichting van de conferentie. Hierbij spelen heel wat praktische zaken, zoals: - analyse van de omgeving: welke kenmerken heeft de omgeving en welke invloed hebben deze op het systeem? - analyse van het 'systeem': schetsen van de wijze waarop het systeem in elkaar zit en hoe het werkt (met alle relevante procedures en regels. 3. Implementatie en verspreiding van de resultaten. 4. Terugkoppeling van de resultaten aan de deelnemers. De kosten zijn voornamelijk afhankelijk van het aantal deelnemers en de opzet. De kosten zitten voornamelijk in de personele en fysieke infrastructuur. - De deelnemers zitten niet 'opgesloten' in een probleemdefiniëring. Zij kunnen alles bespreken en vrij conclusies vastleggen. - Eventueel kunnen in éénmaal acties worden gepland met duidelijke visie en doelen. - De focus ligt op het leren van elkaars ervaringen, niet op het verkrijgen van nieuwe kennis en/of vaardigheden. - Conflicten en verschillen komen naar voor, maar worden niet (altijd) opgelost. - De resultaten kunnen een substaniële inspanning tot gevolg hebben. Bron:

Adviseren. 4de generatie evaluatie techniek. Adviescommissie. Beelddenken. Beleidsmediator. Brainstorming. Burgerpanel.

Adviseren. 4de generatie evaluatie techniek. Adviescommissie. Beelddenken. Beleidsmediator. Brainstorming. Burgerpanel. 4de generatie evaluatie techniek Adviescommissie Beelddenken Beleidsmediator Brainstorming Burgerpanel Zoekconferentie Delphi-methode Expertenpanel Gibsonmethode Ideakillers Jouw dag Ketenassociatie Keuze-enquête

Nadere informatie

Document. Participatiewerkvormen. BIJLAGE 4 Participatietrajecten van mobililiteitsplan tot wijkniveau

Document. Participatiewerkvormen. BIJLAGE 4 Participatietrajecten van mobililiteitsplan tot wijkniveau Document BIJLAGE 4 Participatietrajecten van mobililiteitsplan tot wijkniveau Inhoud 3 1. Joint fact finding 3 2. (Mind) mappen 4 3. Scenariomethode- Envisioning workshops 4 4. Rollenspelen 5 5. Forecasting

Nadere informatie

Handleiding Vergadertechnieken

Handleiding Vergadertechnieken Handleiding Vergadertechnieken Zelfstudie en rapporteren Bij OGO leer je niet alleen via het actief deelnemen aan groepsdiscussies, maar ook via het individueel uitvoeren van zelfstudieopdrachten (ZSO).

Nadere informatie

De Utrechtse Participatiestandaard

De Utrechtse Participatiestandaard De Utrechtse Participatiestandaard Participatie leidt tot betere projecten, betere afwegingen en besluitvorming en tot meer draagvlak. Bij ieder project is de vraag aan de orde wanneer en in welke mate

Nadere informatie

Ontwikkelplan Inzicht in cliëntervaringen

Ontwikkelplan Inzicht in cliëntervaringen Ontwikkelplan Inzicht in cliëntervaringen 1a. Niveau Ervaren kwaliteit van leven door de cliënt. 1b. Kwaliteitsthema Cliëntervaring Het werken aan dit kwaliteitsthema maakt onderdeel uit van de integrale

Nadere informatie

Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout

Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout 0-meting burgerparticipatie en communicatie De gemeente Noordwijkerhout heeft een nieuw communicatiebeleidsplan dat uitgaat van meer omgevingsbewust werken

Nadere informatie

Kaders voor burgerparticipatie

Kaders voor burgerparticipatie voor burgerparticipatie 1 Inhoud Pagina Hoofdstuk 3 1. Inleiding 1.1 Doel van deze notitie 1.2 Opbouw van deze notitie 4 2. Algemeen 2.1 Twee niveaus: uitvoering en meedenken over beleid 2.2 Tweerichtingsverkeer

Nadere informatie

Informeren. Audiovisuele media. Publieke hoorzitting. Schriftelijke informatie. Tentoonstelling. Website

Informeren. Audiovisuele media. Publieke hoorzitting. Schriftelijke informatie. Tentoonstelling. Website Informeren Audiovisuele media Publieke hoorzitting Schriftelijke informatie Tentoonstelling Website Audiovisuele media Via radio en televisie verspreiden van informatie aan een heel breed publiek. Wat

Nadere informatie

Vertrouwenswerk & Cliëntenparticipatie

Vertrouwenswerk & Cliëntenparticipatie Vertrouwenswerk & Cliëntenparticipatie CLIËNTENPARTICIPATIE JEUGD Hoe je jongeren kunt betrekken bij jeugdhulp 1 Bij de transitie van de jeugdzorg is inspraak van belang. Juist jongeren en hun ouders die

Nadere informatie

Bedrijfsverbetering TRAININGSMODEL

Bedrijfsverbetering TRAININGSMODEL Bedrijfsverbetering TRAININGSMODEL 1. TEN GELEIDE Het trainingsmodel beschrijft de training in zijn geheel en uitgesplitst naar onderdelen en werkvormen. Per onderdeel zijn leerdoelen geformuleerd. De

Nadere informatie

Pas op: verhoogde interactiviteit!

Pas op: verhoogde interactiviteit! Pas op: verhoogde interactiviteit! Nieuwe mogelijkheden om interactiviteit digitale burgerpanels te vergroten Burgerpanels interactiever, waarom eigenlijk? Gemeenten en provincies hebben in grote getale

Nadere informatie

Inhoud. 1. Het wat en hoe van een beleidsplan 2. De voorbereidingen voor het schrijven van een beleidsplan 3. Het opstellen van een beleidsplan

Inhoud. 1. Het wat en hoe van een beleidsplan 2. De voorbereidingen voor het schrijven van een beleidsplan 3. Het opstellen van een beleidsplan Verwachtingen? Inhoud 1. Het wat en hoe van een beleidsplan 2. De voorbereidingen voor het schrijven van een beleidsplan 3. Het opstellen van een beleidsplan Goed om weten Niet elke club kan / wil evenveel

Nadere informatie

Gespreksmodel Zicht op rollen

Gespreksmodel Zicht op rollen Gespreksmodel Zicht op rollen Onderdeel van toolkit Nieuw Participeren 1. Gespreksmodel Zicht op rollen Een model over het verwerven van gezamenlijk inzicht in de rollen en de bijdrage van medewerkers

Nadere informatie

Workshop Stakeholderparticipatie Hoe betrekken van verschillende doelgroepen bij het ontwikkelen van (beleids)plannen? 15/09/2015. CIVINET, Antwerpen

Workshop Stakeholderparticipatie Hoe betrekken van verschillende doelgroepen bij het ontwikkelen van (beleids)plannen? 15/09/2015. CIVINET, Antwerpen Workshop Stakeholderparticipatie Hoe betrekken van verschillende doelgroepen bij het ontwikkelen van (beleids)plannen? 15/09/2015 CIVINET, Antwerpen Welkom! Programma van de workshop Theoretische achtergrond

Nadere informatie

Startnotitie. evaluatie Cultuurbeleid Rheden

Startnotitie. evaluatie Cultuurbeleid Rheden Startnotitie evaluatie Cultuurbeleid Rheden 2011-2014 0 Inhoudsopgave 1 Opdracht en doelstelling 2 1.1 Aanleiding en achtergrond 2 1.2 Opdrachtformulering 2 1.3 Doelstelling 2 1.4 Eindresultaat van het

Nadere informatie

Tussenstand kwalitatieve monitoring m.b.v. narratieven in Hilversum

Tussenstand kwalitatieve monitoring m.b.v. narratieven in Hilversum Tussenstand kwalitatieve monitoring m.b.v. narratieven in Hilversum Een presentatie van een methode in ontwikkeling, focus op welzijnsvoorzieningen Door Esther Sarphatie, accountmanager gemeente Hilversum

Nadere informatie

laboratoria mobiele alternatieven

laboratoria mobiele alternatieven laboratoria mobiele alternatieven Wat is Lama? LaMA is een participatief modeltraject dat vertrekt vanuit co-creatie. we brengen één zone in kaart waarbinnen we werken en testen we gaan participatief aan

Nadere informatie

Toolkit Cliëntenparticipatie Zorg en Welzijn

Toolkit Cliëntenparticipatie Zorg en Welzijn Toolkit Cliëntenparticipatie Zorg en Welzijn De toolkit Cliëntenparticipatie Zorg en Welzijn bevat vier praktische instrumenten om samen met cliënten te werken aan verbetering of vernieuwing van diensten

Nadere informatie

Methodieken cliëntenparticipatie

Methodieken cliëntenparticipatie Methodieken cliëntenparticipatie Cliëntenparticipatie Uw cliënten al in een vroeg stadium betrekken bij het ontwikkelen en verbeteren van uw zorgbeleid, zorgt ervoor dat uw beleid goed is afgestemd op

Nadere informatie

Doel. Vertrekpunt: Santé! De beste gesprekken voer je... op café

Doel. Vertrekpunt: Santé! De beste gesprekken voer je... op café Doel Geanimeerde gesprekken voeren over belangrijke vragen of thema s in verschillende rondes. Elke deelnemer komt aan het woord. Een worldcafé kan je gebruiken om informatie te verzamelen binnen één thema

Nadere informatie

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming Spoorboekje Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer Beeldvorming Oordeelsvorming Besluitvorming maart 2014 november 2014 Inleiding De gemeenteraad heeft op 29 oktober 2013 het

Nadere informatie

De focusgroepen gaven ons in het verleden al een antwoord op volgende kernvragen:

De focusgroepen gaven ons in het verleden al een antwoord op volgende kernvragen: Focusgroepen basisonderwijs: Wat denken ouders uit verschillende doelgroepen over wat de school of het schoolteam kan doen om ouders meer te betrekken bij de school (geïnspireerd op de draaiboeken van

Nadere informatie

BURGERPANEL CAPELLE OVER...

BURGERPANEL CAPELLE OVER... BURGERPANEL CAPELLE OVER... profiel nieuwe burgemeester Mei 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 15 e peiling met het burgerpanel van Gemeente Capelle aan den IJssel. Deze peiling

Nadere informatie

Concreet: in kaart brengen van Sterkten, Zwakten, Kansen en Bedreigingen

Concreet: in kaart brengen van Sterkten, Zwakten, Kansen en Bedreigingen INSTRUMENTEN fiche 2 Een handig hulpmiddel voor het maken van een analyse als onderbouw van je jeugdbeleid To SWOT or not to SWOT? Deze fiche verkent kort de mogelijkheden van een SWOT-analyse als methode

Nadere informatie

Hoe ondernemend is jouw OR?

Hoe ondernemend is jouw OR? Hoe ondernemend is jouw OR? WORKSHOP OR IMPULSE 2015 WWW.OOSTERHOORNMZ.NL 1 Wensen bestuurder en OR Bestuurders krijgen graag input van de OR OR wil graag vroeg bij bepaalde onderwerpen worden betrokken

Nadere informatie

14. Over de evaluatie van de werking van de ouderenadviesraad

14. Over de evaluatie van de werking van de ouderenadviesraad 14. Over de evaluatie van de werking van de ouderenadviesraad Elke gezonde organisatie of structuur stelt op regelmatige basis zichzelf de vraag: Zijn wij in feite wel goed bezig? Ook voor ouderenadviesraden

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Methodiek Actieonderzoek

Methodiek Actieonderzoek Methodiek Actieonderzoek C O M M U N I T Y D E V E L O P M E N T College 4 17 september 2012 Docent: Elly Hellings Leerdoel college 4 Leerdoel: meer kennis over de verschillende methodieken van actieonderzoek

Nadere informatie

Wijkraad Lent - Rekenkamer Nijmegen

Wijkraad Lent - Rekenkamer Nijmegen Wijkraad Lent - Rekenkamer Nijmegen Hieronder een eerste en tweede reactie van de Rekenkamer. 1 Bijlage: Ambitiedocument Burgerparticipatie met bijbehorende Verordening te downloaden via deze link. Eerste

Nadere informatie

Empowerment Kwaliteit Instrument: Operationalisering en Normering Voor gezondheidsbevorderaars en preventiewerkers als aanvulling op de Preffi 2.

Empowerment Kwaliteit Instrument: Operationalisering en Normering Voor gezondheidsbevorderaars en preventiewerkers als aanvulling op de Preffi 2. Empowerment Kwaliteit Instrument: Operationalisering en Normering Voor gezondheidsbevorderaars en preventiewerkers als aanvulling op de Preffi 2.0 Cluster 0: Randvoorwaarden 0.1 Empowermentvaardigheden

Nadere informatie

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Zwaantina van der Veen / Dymphna Meijneken / Marieke Boekenoogen Stad met een hart Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Gebiedsgerichte Werking

Gebiedsgerichte Werking Wat komt er aan bod? Inleiding Historiek Gebiedsgerichte Werking Gent Gebiedsgerichte Werking 1. Doelstellingen 2. Organisatie 3. Proces 4. Instrumenten 4 december 2007 Even terug in de tijd GGW heeft

Nadere informatie

PARTICIPATIE IN GORINCHEM

PARTICIPATIE IN GORINCHEM PARTICIPATIE IN GORINCHEM Gemeente Gorinchem April 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2017 / 58 Datum April 2017 Opdrachtgever

Nadere informatie

Philippe MERTENS mei 2008

Philippe MERTENS mei 2008 Participatie Verslag van de workshop van 30 april 2008 Workshop georganiseerd door het Forum voor duurzame ontwikkeling in de Brusselse gemeenten, in het kader van de projectoproep Agenda Iris 21 2008

Nadere informatie

Participatie binnen het gemeentelijk mobiliteitsbeleid Specialisatiecursus VSV 28ǀ02ǀ2013. Samenvatting en conclusies

Participatie binnen het gemeentelijk mobiliteitsbeleid Specialisatiecursus VSV 28ǀ02ǀ2013. Samenvatting en conclusies Participatie binnen het gemeentelijk mobiliteitsbeleid Specialisatiecursus VSV 28ǀ02ǀ2013 Samenvatting en conclusies Bart Meert Projectmanager Verkeer en Mobiliteit Imagine the result Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven

Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven Versie 1.0 Augustus 2018 Omwonenden en belanghebbenden eerder betrekken De gemeente Dalfsen wil dat inwoners in een vroeg stadium betrokken

Nadere informatie

Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog

Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog Anne-Marie Poorthuis en Sjanneke Werkhoven De netwerkmultiloog is een methode om veel mensen in een organisatie te betrekken bij een organisatiethema

Nadere informatie

Internetpanel Dienst Regelingen

Internetpanel Dienst Regelingen Internetpanel Dienst Regelingen Resultaten peiling 20: evaluatie panel December 2012 1. Inleiding Het Internetpanel Dienst Regelingen bestaat nu bijna vijf jaar. Dat vinden de opdrachtgever Dienst Regelingen

Nadere informatie

SWOT - analyse. november 2007 van Dromen naar Scoren 1

SWOT - analyse. november 2007 van Dromen naar Scoren 1 SWOT - analyse Een handige methode om uw organisatie te leren kennen en te kijken waar uw organisatie staat en naartoe moet, is de SWOT-analyse. De vier letters staan voor Strengths, Weaknesses, Opportunities

Nadere informatie

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Introductie In de uitnodigingsmail komt: In 2019 wordt de Omgevingswet landelijk ingevoerd. Die wet vervangt alle wet- en regelgeving voor

Nadere informatie

1. De methodiek Management Drives

1. De methodiek Management Drives 1. De methodiek Management Drives Management Drives is een unieke methodiek die u concrete handvatten biedt in het benaderen van de ontwikkeling van individu, team en organisatie. De methodiek kent een

Nadere informatie

Het allerbeste initiatiefmanagement

Het allerbeste initiatiefmanagement Het allerbeste initiatiefmanagement workshop format Dit document is onderdeel van een set ondersteunend materiaal dat ter download wordt aangeboden aan kopers van Strategiehelden door Jeroen De Flander

Nadere informatie

Zonder partners lukt het niet

Zonder partners lukt het niet Zonder partners lukt het niet Vorm een breedspectrum BOEBS-team. Waarom? Hoe? Het BOEBS-team heeft het meeste kans op slagen als het uit een breed gamma van partners is samengesteld, die elk vanuit een

Nadere informatie

Voorbeeldprogramma werksessie communicatiekalender

Voorbeeldprogramma werksessie communicatiekalender Voorbeeldprogramma - 1 Voorbeeldprogramma Voorbeeldprogramma werksessie communicatiekalender Hier vindt u een voorbeeldprogramma voor een werksessie/trainingsmodule communicatiekalender Factor C, met een

Nadere informatie

Hof de Vriendschap Oordeel deelnemers en bewoners

Hof de Vriendschap Oordeel deelnemers en bewoners Hof de Vriendschap Oordeel deelnemers en bewoners Inhoud:. Conclusies. Oordeel over communicatie 3. Hoe ging de samenwerking? 4. Oordeel over verloop en resultaat 5. Oordeel over nieuwe participatie werkwijze.

Nadere informatie

Procesvoorstel co-creatie.

Procesvoorstel co-creatie. Procesvoorstel co-creatie. Beleid voor mantelzorgers, vrijwilligers en ouderen. J. Heijdens en Mariska Belliot 21-03-2017 2017 Naam opsteller J. Heijdens en Mariska Belliot Datum vaststelling 16-03-2017

Nadere informatie

Een participatieve en klimaatneutrale gemeente Trefdag Lokale besturen Bernard Govaert (BBL) Tina Baert (Ecolife)

Een participatieve en klimaatneutrale gemeente Trefdag Lokale besturen Bernard Govaert (BBL) Tina Baert (Ecolife) Een participatieve en klimaatneutrale gemeente 241116 Trefdag Lokale besturen Bernard Govaert (BBL) Tina Baert (Ecolife) 1 Programma 1. 2. 3. 4. 5. Inleiding en voorstelling BBL en Ecolife. Wie heeft ervaring

Nadere informatie

DUUR WAT HOE MATERIAAL

DUUR WAT HOE MATERIAAL DUUR WAT HOE MATERIAAL 0.00 5 min Intro begeleiders Introductie thema agressiehantering Doelen simulatiespel Toelichting rollen Introduceer jezelf en het spel Introductie begeleiders Nodig deelnemers uit

Nadere informatie

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Het gaat om de volgende zeven verandercompetenties. De competenties worden eerst toegelicht en vervolgens in een vragenlijst verwerkt. Veranderkundige

Nadere informatie

Bewonersparticipatie: de rode draad in ons werk!

Bewonersparticipatie: de rode draad in ons werk! NOTA BEWONERSPARTICIPATIE GEMEENTE BEST Bewonersparticipatie: de rode draad in ons werk! Refnummer: INT12-0110 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Waarom bewonersparticipatie? 3 3. Maatwerk 4 4. Kaders Best

Nadere informatie

Bijlage 2: De Multifocus-quickscans

Bijlage 2: De Multifocus-quickscans Bijlage : De Multifocus-quickscans Multifocus Profiel-quickscan Hieronder staan 8 stellingen. Geef aan in hoeverre je vindt dat deze stellingen op jou van toepassing zijn. Ga daarbij uit van de werkelijke

Nadere informatie

Coproduceren. Agenderingskamer. 4D-Denkraam. Beleidsmediator. Bumper. Burgerpanel. Charette of Design workshop. Co-creation. Creatieve concurrentie

Coproduceren. Agenderingskamer. 4D-Denkraam. Beleidsmediator. Bumper. Burgerpanel. Charette of Design workshop. Co-creation. Creatieve concurrentie Agenderingskamer 4D-Denkraam Beleidsmediator Bumper Burgerpanel Charette of Design workshop Co-creation Creatieve concurrentie Dialoogmethode Ideeënmanagement Joint Factfinding Lummelhoeken Lusten en lasten

Nadere informatie

PARTICIPATIEWERKVORMEN

PARTICIPATIEWERKVORMEN PARTICIPATIEWERKVORMEN Participatie Doel procesbegeleider Informeren Raadplegen Adviseren Coproduceren Weinig Werkvorm Interactie Tijd werkvorm 10min Omvang groep Informerende brief X 100+ Nieuwsbrief

Nadere informatie

SAMENSPEL RAADGEVEND BERAAD SAMENLEVING GEMEENTERAAD GEMEENTERAAD SAMENLEVING ORGANISATIE ORGANISATIE COLLEGE COLLEGE

SAMENSPEL RAADGEVEND BERAAD SAMENLEVING GEMEENTERAAD GEMEENTERAAD SAMENLEVING ORGANISATIE ORGANISATIE COLLEGE COLLEGE SAMENLEVING GEMEENTERAAD SAMENSPEL ORGANISATIE COLLEGE SAMENLEVING GEMEENTERAAD SWOT-analyse Stellingen-discussie Aanpakplan RAADGEVEND BERAAD ORGANISATIE COLLEGE 1 De duale fabriek Draagvlakproductielijn

Nadere informatie

Coachingstraject Participatie. Mechelen, 20 juni 2017

Coachingstraject Participatie. Mechelen, 20 juni 2017 Coachingstraject Participatie Mechelen, 20 juni 2017 Klimaatbeleid en participatie Veel gemeenten ondertekenden het Burgemeestersconvenant en stelden een klimaatactieplan op. Maar hoe zorgt u ervoor dat

Nadere informatie

Interactief werken gemeente Zeist:

Interactief werken gemeente Zeist: Interactief werken gemeente Zeist: 'Samen doen door interactie' 1. Inleiding Eén van de projecten van Op Weg Naar De Kern ging om het vormgeven van interactieve planvorming. In dat kader hebben we het

Nadere informatie

achtergrond hoofdstuk 1 Structuurvisie 2020 keuzes van visie naar uitvoering inbreng samenleving achtergrond ruimtelijk en sociaal kader bijlagen

achtergrond hoofdstuk 1 Structuurvisie 2020 keuzes van visie naar uitvoering inbreng samenleving achtergrond ruimtelijk en sociaal kader bijlagen 28 hoofdstuk 1 achtergrond Structuurvisie 2020 keuzes samenvatting achtergrond ruimtelijk en sociaal kader inbreng samenleving thematisch van visie naar uitvoering bijlagen zones 1 2 3 4 5 6 7 29 1.1 Inleiding

Nadere informatie

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal DRAAIBOEK TRAINING 1, 2,3,4,5 REALISTEN ROADMOVIE De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten vindt u via de onderstaande link. https://prezi.com/0txqqdqmauta/training-realisten-roadmovie-5-bijeenkomsten/

Nadere informatie

Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan)

Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan) Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan) Inleiding Tijdens een rondetafeloverleg of -bijeenkomst overlegt een gezin met personen uit het sociale netwerk en betrokken zorg- en dienstverleners over het

Nadere informatie

Doel. Vertrekpunt: Santé! De beste gesprekken voer je... op café

Doel. Vertrekpunt: Santé! De beste gesprekken voer je... op café Doel Geanimeerde gesprekken voeren over belangrijke vragen of thema s in verschillende rondes. Elke deelnemer komt aan het woord. Een worldcafé kan je gebruiken om informatie te verzamelen binnen één thema

Nadere informatie

21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs. Maaike Rodenboog, SLO

21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs. Maaike Rodenboog, SLO 21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs Maaike Rodenboog, SLO m.rodenboog@slo.nl SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Onafhankelijke, niet-commerciële positie als

Nadere informatie

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT MEDMEC01 Q1 JAAR 1 THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT Vandaag Wat is er in het nieuws? Dummy: show us what you got! Convergerende technieken

Nadere informatie

Flyer Intervisie. Intervisie is vooral taakgericht en resultaatgericht werken met collega s ter optimalisering van de werkzaamheden van alledag.

Flyer Intervisie. Intervisie is vooral taakgericht en resultaatgericht werken met collega s ter optimalisering van de werkzaamheden van alledag. Flyer - Intervisie Wat is intervisie? Intervisie is vooral taakgericht en resultaatgericht werken met collega s ter optimalisering van de werkzaamheden van alledag. De volgende omschrijving van intervisie

Nadere informatie

Beïnvloeding Samen sta je sterker

Beïnvloeding Samen sta je sterker Beïnvloeding Samen sta je sterker Aan de slag Om uw doel te bereiken, moet u gericht aan de slag gaan. Het volgende stappenplan kan u hierbij helpen. 1. Analyseer het probleem en bepaal uw doel Als u een

Nadere informatie

INSTRUMENTEN PATIËNTENPARTICIPATIE

INSTRUMENTEN PATIËNTENPARTICIPATIE INSTRUMENTEN PATIËNTENPARTICIPATIE JUNI 2013 Inleiding Er zijn verschillende instrumenten om patiëntenparticipatie toe te passen in de eerstelijnszorg. Patiëntenparticipatie is een onderwerp dat steeds

Nadere informatie

Publieksparticipatie. Whitepaper. Hoe kies ik een passende participatievorm?

Publieksparticipatie. Whitepaper. Hoe kies ik een passende participatievorm? Publieksparticipatie Whitepaper Hoe kies ik een passende participatievorm? 1 Inleiding Regelmatig komt een projectorganisatie naar het Centrum Publieksparticipatie (CPP) toe en zegt: We willen een focusgroep.

Nadere informatie

De Utrechtse Participatiestandaard

De Utrechtse Participatiestandaard De Utrechtse Participatiestandaard Participatie leidt tot betere projecten, betere afwegingen en besluitvorming en tot meer draagvlak. Bij ieder project is de vraag aan de orde wanneer en in welke mate

Nadere informatie

Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld

Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld December 2011 1. Inleiding In 2003 bezocht de burgemeester van de gemeente Barneveld samen met de politie en de woningstichting de dorpskernen van de gemeente

Nadere informatie

Betondak-Idee. Informatieavond. 7 september 2016

Betondak-Idee. Informatieavond. 7 september 2016 Betondak-Idee Informatieavond 7 september 2016 analyse culturen vertalen verbinden oplossen Avondvoorzitter:. Dorine Cleton Programma 19.45 Welkom - door Dorine Cleton 19.50 Interview met Gerard van Nieuwpoort,

Nadere informatie

Stimuleer jouw strategieimplementatieproces

Stimuleer jouw strategieimplementatieproces Stimuleer jouw strategieimplementatieproces workshop format Dit document is onderdeel van een set ondersteunend materiaal dat ter download wordt aangeboden aan kopers van Strategiehelden door Jeroen De

Nadere informatie

Methoden van het Wetenschappelijk Onderzoek: Deel II Vertaling pagina 83 97

Methoden van het Wetenschappelijk Onderzoek: Deel II Vertaling pagina 83 97 Wanneer gebruiken we kwalitatieve interviews? Kwalitatief interview = mogelijke methode om gegevens te verzamelen voor een reeks soorten van kwalitatief onderzoek Kwalitatief interview versus natuurlijk

Nadere informatie

HET LEIDERDORPPANEL OVER...

HET LEIDERDORPPANEL OVER... HET LEIDERDORPPANEL OVER... Resultaten peiling 13: Meedenken en meedoen in de openbare ruimte april 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 13 e peiling met het burgerpanel van

Nadere informatie

participatie: van hoorzitting naar bewonersatelier

participatie: van hoorzitting naar bewonersatelier participatie participatie: van hoorzitting naar bewonersatelier ruimtelijke planning²: vallen en opstaan De samenleving verandert. Burgers en andere spelers worden mondiger en laten zich horen. Zeker als

Nadere informatie

Creatief. brainstorm sessie draaiboek. Facilitators Gideon Swart Amy Brekelmans Marion Venmans Lisa van de Sande

Creatief. brainstorm sessie draaiboek. Facilitators Gideon Swart Amy Brekelmans Marion Venmans Lisa van de Sande Creatief brainstorm sessie draaiboek Facilitators Gideon Swart Amy Brekelmans Marion Venmans Lisa van de Sande Voorbereiding De voorbereiding van de workshop bestaat uit acht stappen 1. Formuleer een vraagstelling

Nadere informatie

Verslag Werkteam Swifterbant groeit

Verslag Werkteam Swifterbant groeit Verslag Werkteam Swifterbant groeit Bijeenkomst 11 Datum : woensdag 1 november 2017 Tijd : 16.30 uur 18.00 uur Plaats : De Hoeksteen te Swifterbant Aanwezig De heer A. Withaar (voorzitter), de heer G.J.

Nadere informatie

Nieuwe vormen van huurdersparticipatie. Inhoud

Nieuwe vormen van huurdersparticipatie. Inhoud Nieuwe vormen van huurdersparticipatie Jaap van der Veen -Stade Advies 25 november 2015 ALV HBV Nieuwkoop Nieuwe vormen van huurdersparticipatie 1 Inhoud Huurdersparticipatie algemeen -Wat is het -Motieven

Nadere informatie

Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas)

Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas) Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas) Bij deze activiteit wordt een enquête gehouden bij mensen in de omgeving in verband met: het gaan stemmen bij verkiezingen, de deelname van burgers aan

Nadere informatie

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo WERKVORMEN MAGAZIJN Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo Voorwoord Voor u heeft u Thema boekje 1 Wat is netwerken? Dit themaboekje is een onderdeel van de lessenserie Netwerken.

Nadere informatie

Hoe kwaliteitsvol omgaan met outputresultaten? SOK - Omgaan met output in het onderwijs

Hoe kwaliteitsvol omgaan met outputresultaten? SOK - Omgaan met output in het onderwijs Hoe kwaliteitsvol omgaan met outputresultaten? SOK - Omgaan met output in het onderwijs 1 Een outputbeleid kunnen voeren met behulp van een stappenplan SOK - Omgaan met output in het onderwijs 2 Stappenplan

Nadere informatie

Werkvorm voor gesprek middenkader

Werkvorm voor gesprek middenkader Creëren van een stimulerende werkomgeving en het vergroten van professionele autonomie Deze werkvorm kan worden gebruikt om met medewerkers van Justitiële Jeugdinrichtingen het gesprek aan te gaan over

Nadere informatie

DOEL. Maatschappelijk Eigendom. Gemeentelijk Eigendom

DOEL. Maatschappelijk Eigendom. Gemeentelijk Eigendom Dordt aan Zet DOEL De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom Maatschappelijk Eigendom LEVENSLOOP 7Jaar +/+

Nadere informatie

STAKEHOLDERS. Hoe gaan we daar mee om? Jacques van Unnik Manager Personnel Certification & Training 3 december 2015 BUSINESS ASSURANCE

STAKEHOLDERS. Hoe gaan we daar mee om? Jacques van Unnik Manager Personnel Certification & Training 3 december 2015 BUSINESS ASSURANCE BUSINESS ASSURANCE STAKEHOLDERS Hoe gaan we daar mee om? Jacques van Unnik Manager Personnel Certification & Training 3 december 2015 1 DNV GL 2014 Stakeholders 19 November 2015 SAFER, SMARTER, GREENER

Nadere informatie

10 onmisbare vaardigheden voor. de ambtenaar van de toekomst. 10 vaardigheden. Netwerken. Presenteren. Argumenteren 10. Verbinden.

10 onmisbare vaardigheden voor. de ambtenaar van de toekomst. 10 vaardigheden. Netwerken. Presenteren. Argumenteren 10. Verbinden. 10 vaardigheden 3 Netwerken 7 Presenteren 1 Argumenteren 10 Verbinden Beïnvloeden 4 Onderhandelen Onderzoeken Oplossingen zoeken voor partijen wil betrekken bij het dat u over de juiste capaciteiten beschikt

Nadere informatie

Participatiewijzer gemeente De Bilt

Participatiewijzer gemeente De Bilt Participatiewijzer gemeente De Bilt Stap 1: Inventarisatie Je staat aan de start van een project/ beleidstraject, maar vraagt je af of en hoe je inwoners en/of ondernemers moet betrekken bij je project.

Nadere informatie

SPOTDAG 2017 De burger als armchair auditor

SPOTDAG 2017 De burger als armchair auditor SPOTDAG 2017 De burger als armchair auditor Spotdag 2017 Na een eerste editie in 2016, hebben lokale rekenkamer(commissie)s en de Algemene Rekenkamer in november 2017 wederom hun handen ineengeslagen tijdens

Nadere informatie

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT MEDMEC01 Q1 JAAR 1 THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT Vandaag Wat is er in het nieuws? Dummy: show us what you got! Convergerende technieken

Nadere informatie

Zelfevaluatie Wmo-raden 2014

Zelfevaluatie Wmo-raden 2014 Zelfevaluatie Wmo-raden 2014 Deze evaluatie is gericht op het functioneren van de Wmo-raad tot nu toe: doen we de goede dingen? En doen we die dingen op de goede manier? Daarmee krijgt u zicht op het huidige

Nadere informatie

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering In 3 stappen van idee { naar financiering Inhoud 1. Inleiding 2. De stappen 3. Stap 1: Het idee 4. Stap 2: Het plan 5. Stap 3: De pitch 6. Tips en Adressen Inleiding Je hebt een idee voor een nieuw bedrijf.

Nadere informatie

laboratoria mobiele alternatieven

laboratoria mobiele alternatieven Drie jaar LaMA laboratoria mobiele alternatieven Wat is Lama? LaMA is een participatief modeltraject dat vertrekt vanuit co-creatie. we brengen één zone in kaart waarbinnen we werken en testen we gaan

Nadere informatie

Een leertraject evalueren tijdens een levendige sessie

Een leertraject evalueren tijdens een levendige sessie onderzoek doen 4 Een leertraject evalueren tijdens een levendige sessie Hoe je de terugblik op een training leerzaam en effectief kunt maken Door Suzanne Verdonschot en Marjolein van Vossen Evalueren van

Nadere informatie

Rapportage stelling 1 Ik wil zelf mijn tandarts kunnen kiezen. Juli 2014. Baas in eigen

Rapportage stelling 1 Ik wil zelf mijn tandarts kunnen kiezen. Juli 2014. Baas in eigen Rapportage stelling 1 Ik wil zelf mijn tandarts kunnen kiezen Juli 2014 Baas in eigen mond! 1 Inleiding Het initiatief voor het oprichten van het Consumenten Platform Mondzorg is eind 2013 genomen om de

Nadere informatie

DAG 1. Werkblad Drie brainstormtechnieken

DAG 1. Werkblad Drie brainstormtechnieken DAG 1 Werkblad 1.3.1 Drie brainstormtechnieken Er zijn verschillende technieken die u kunt gebruiken om studenten te laten brainstormen. Hieronder vindt u drie manieren. De eerste twee kunnen willekeurig

Nadere informatie

Tietel slide. Titel slide 2 Module 2. tekst. Beïnvloeden. Juni 2014. Trainers: Sarah Strübin en Willem Ezerman ALFABEELD ORGANISATIEONTWIKKELING

Tietel slide. Titel slide 2 Module 2. tekst. Beïnvloeden. Juni 2014. Trainers: Sarah Strübin en Willem Ezerman ALFABEELD ORGANISATIEONTWIKKELING Tietel slide Titel slide 2 Module 2 tekst Beïnvloeden Juni 2014 Trainers: Sarah Strübin en Willem Ezerman ALFABEELD ORGANISATIEONTWIKKELING Beïnvloeden Programma 2014 Beïnvloeden Programma module 2 09.00

Nadere informatie

Beter beleid door burger-participatie: doel en methoden

Beter beleid door burger-participatie: doel en methoden Beter beleid door burger-participatie: doel en methoden 27 maart 2008 Jonge Ambtenarendag Suzanne van der Pijll en Marjolein Sterk Burgerparticipatie is een containerbegrip Overheid (1945-1975) _ Nederland

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL

BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL Voorbeeld uitvoeringsprotocol faciliterende regierol Algemeen Het uitvoeringsprotocol heeft betrekking op de volgende onderwerpen: A. Het

Nadere informatie

De 7 stappen van je participatieproces - handleiding

De 7 stappen van je participatieproces - handleiding De 7 stappen van je participatieproces - handleiding 1 1) Doelstellingen helder krijgen De eerste vraag die we moeten beantwoorden is niet Hoe gaan we dit doen? maar wel vragen zoals: - Waarom doen we

Nadere informatie

Mogelijkheden windenergie

Mogelijkheden windenergie Mogelijkheden windenergie Draagvlak onder de inwoners De gemeenteraad heeft half 2013 ingestemd met het uitwerken van de mogelijkheden voor windenergie in Dordrecht in een Uitvoeringsplan Windenergie.

Nadere informatie

DIGITALE GESPREKSHULP.

DIGITALE GESPREKSHULP. DIGITALE GESPREKSHULP https://digitalegesprekshulp.nl/animatiefilm Programma Kennismakingsronde Presentatie digitale gesprekshulp Ervaringen digitale gesprekshulp gemeente Nijkerk Digitale gesprekshulp

Nadere informatie

MEDIATION & GEWELDLOZE COMMUNICATIE. Specialisatietraining

MEDIATION & GEWELDLOZE COMMUNICATIE. Specialisatietraining MEDIATION & GEWELDLOZE COMMUNICATIE Specialisatietraining Mediation & geweldloze communicatie Introductie De mediator streeft ernaar om partijen als gelijkwaardige partners te laten communiceren en onderhandelen.

Nadere informatie

Zo kijkt VVJ naar participatie 1

Zo kijkt VVJ naar participatie 1 Zo kijkt VVJ naar participatie Groeien naar meer participatief besturen Groeien naar, want kun je niet snel snel, en niet in je eentje Participatief besturen : is voor VVJ een voorwaarde voor goed beleid

Nadere informatie