BV De Pianomannen. Om uit te knippen. Bij blad C1: foto s van Erik Satie. C1a (groep 7/8)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BV De Pianomannen. Om uit te knippen. Bij blad C1: foto s van Erik Satie. C1a (groep 7/8)"

Transcriptie

1 Om uit te knippen BV De Pianomannen Bij blad C1: foto s van Erik Satie. C1a (groep 7/8)

2 Erik Satie [leerkracht] BV De Pianomannen Ken je Erik Satie? Erik Satie is een componist. Weet je wat dat is? Iemand die muziek bedenkt en opschrijft. Vreemde achternaam? Hij was Fransman, woonde in Parijs. Leefde van Op het uitknipblad zie je vier foto s van Erik Satie. Knip ze uit. Hoe oud is Satie bij de laatste drie vakken? Reken uit en vul in. Plak daarna de foto s in het goede vak. Vergelijken met leeftijd van ouders. Vergelijken met leeftijd van grootouders. Foto uit 1867 Satie is 1 jaar oud Foto uit 1874 Satie is 8 jaar oud Foto uit 1896 Satie is 30 jaar oud Foto uit 1922 Satie is 56 jaar oud In welk jaar is Satie geboren? 1866 Satie is overleden in Hoe oud was hij toen? 59 jaar. Maak hieronder een tekening van jezelf op verschillende leeftijden. Een foto opplakken mag ook. ik als peuter ik nu ik als volwassene ik als opa/oma Satie tekende graag. Hier zie je een paar tekeningen die hij maakte: zelfportret zijn kat (Satie had wel veel fantasie, want hij had helemaal geen kat!) zijn vriendin Suzanne De schilderes Suzanne Valadon. Voor zover bekend de enige vrouw met wie Satie een relatie heeft gehad (gedurende 6 maanden). Als je arm bent is het handig om goed te kunnen tekenen: Satie had een vogelkooi, maar geen geld om een vogeltje te kopen. Toen tekende hij maar een vogel op een stuk papier en zette dat in de kooi! C1 LK (groep 7/8)

3 Benen-muziek BV De Pianomannen Erik Satie kon leuke muziek bedenken. Dat deed hij zo: - Hij keek altijd heel goed om zich heen. - Soms zag hij iets opvallends. Dan dacht hij: hé, daar kan ik een leuk muziekje over maken. Satie had een vriend die heel goed kon dansen. De bewegingen van zijn benen waren bijzonder om te zien. Satie had direct een muziekje in zijn hoofd: benen-muziek. Hij schreef zijn idee snel op. Dan kon hij het niet vergeten. Later werkte hij het uit tot een mooi muziekstuk. Kijk naar het filmpje. Luister daarna nog een keer naar de muziek. Geef de danser hieronder dansende benen. Allerlei verschillende, die goed bij de muziek passen. C2 (groep 7/8)

4 Benen-muziek [leerkracht] BV De Pianomannen Erik Satie kon leuke muziek bedenken. Dat deed hij zo: - Hij keek altijd heel goed om zich heen. - Soms zag hij iets opvallends. Dan dacht hij: hé, daar kan ik een leuk muziekje over maken. Satie had een vriend die heel goed kon dansen. (De dichter René Chalupt, die elke avond uitging om de tango te dansen.) Ingekleurde tekening van de illustrator Charles Martin. Bij twintig van zijn prenten schreef Satie muziek en absurdistische teksten: Sports et divertissements (sport en vermaak). Deze tekening hoort bij De tango. De bewegingen van zijn benen waren bijzonder om te zien. Satie had direct een muziekje in zijn hoofd: benen-muziek. Hij schreef zijn idee snel op. Dan kon hij het niet vergeten. Later werkte hij het uit tot een mooi muziekstuk. Kijk naar het filmpje. Animatiefilm Benen-muziek Luister daarna nog een keer naar de muziek. Geef de danser hieronder dansende benen. Allerlei verschillende, die goed bij de muziek passen. Je benen Tango Het stuk heet Ses jambes (zijn benen). Satie schreef deze tekst in de muziek (eventueel eerst voorlezen voor het tekenen): Hij is er erg trots op. Ze doen alleen de dansen die ze zelf willen. Het zijn mooie slanke benen. s Avonds gaan ze in het zwart gekleed. Hij wil ze onder zijn arm dragen. Ze glijden, heel melancholiek. Kijk, nu zijn ze verontwaardigd, woedend. Hij omarmt ze vaak en legt ze in zijn nek. Wat is hij goed voor ze! Hij weigert pertinent om beenstukken te kopen. -Een gevangenis! zegt hij. C2 LK (groep 7/8)

5 Een man van de klok BV De Pianomannen Satie was een man van de klok. Als je een afspraak met hem had en je kwam een minuutje te laat, kon hij woedend worden. Het is dus niet zo gek dat hij drie pianostukken heeft geschreven over uurwerken. In een van die stukken doet de pianist met één hand het tikken van een klok na. Luister naar de dvd. Dat klinkt wel een beetje saai. Daarom speelt de andere hand van de pianist allerlei melodietjes. En zo klinken de twee handen samen. Satie had een precieze dagindeling voor zichzelf gemaakt. Dat vond hij nodig voor een kunstenaar. Opstaan: om 7u.18; Geïnspireerd: van 10u.23 tot 11u.47. Ik lunch om 12u.11 en ga om 12u.14 van tafel. Een heilzaam tochtje te paard, rondom mijn landgoed: van 13u.19 tot 14u.53. Weer geïnspireerd: van 15u.12 tot 16u.07. Diverse bezigheden (schermen, nadenken, onbeweeglijkheid, bezoekjes, overpeinzingen, handigheidjes, zwemmen, enz.) van 16u.21 tot 18u.47. Het diner wordt geserveerd om 19u.16 en beëindigd om 19u.20. Dan wat muziek lezen, hardop: van 20u.09 tot 21u.59. Ik ga in de regel slapen om 22u.37. Eén keer in de week schrik ik wakker om 3u.19 (op dinsdag). Denk je dat Satie zich streng aan dit schema hield? Als je helemaal zelf mocht kiezen, welke dagindeling zou je dan voor jezelf maken? Schrijf het hieronder op, met de tijden erbij. Het mag serieus zijn, of absurd. Luister intussen naar de Drie klokkenstukken. Dagindeling van... C3 (groep 7/8)

6 Een man van de klok [leerkracht] Satie was een man van de klok. Als je een afspraak met hem had en je kwam een minuutje te laat, kon hij woedend worden. Het is dus niet zo gek dat hij drie pianostukken heeft geschreven over uurwerken. In een van die stukken doet de pianist met één hand het tikken van een klok na. Luister naar de dvd. Klokkenstuk: tikken. Dat klinkt wel een beetje saai. Daarom speelt de andere hand van de pianist allerlei melodietjes. Klokkenstuk: melodie. En zo klinken de twee handen samen. Klokkenstuk: geheel (beide handen). Satie had een precieze dagindeling voor zichzelf gemaakt. Dat vond hij nodig voor een kunstenaar. Opstaan: om 7u.18; Geïnspireerd: van 10u.23 tot 11u.47. (wat betekent dat: geïnspireerd?) Ik lunch om 12u.11 en ga om 12u.14 van tafel. Een heilzaam tochtje te paard, rondom mijn landgoed: van 13u.19 tot 14u.53. Weer geïnspireerd: van 15u.12 tot 16u.07. Diverse bezigheden (schermen, nadenken, onbeweeglijkheid, bezoekjes, overpeinzingen, handigheidjes, zwemmen, enz.) van 16u.21 tot 18u.47. Het diner wordt geserveerd om 19u.16 en beëindigd om 19u.20. Dan wat muziek lezen, hardop: van 20u.09 tot 21u.59. Ik ga in de regel slapen om 22u.37. Eén keer in de week schrik ik wakker om 3u.19 (op dinsdag). Denk je dat Satie zich streng aan dit schema hield? Het is een van zijn vele absurdistische teksten. Als je helemaal zelf mocht kiezen, welke dagindeling zou je dan voor jezelf maken? Schrijf het hieronder op, met de tijden erbij. Het mag serieus zijn, of absurd. Luister intussen naar de Drie klokkenstukken. 3 Klokkenstukken. Het hoofd van Satie, gemonteerd in de beroemde filmscene uit Safety last (1923) van komiek Harold Lloyd. Tijdgenoot van Satie. Dagindeling van... C3 LK (groep 7/8)

7 De Pianomannen - blad 1 [leerkracht] jullie gaan naar een concert. het heet bv de pianomannen. dit zijn de pianomannen: ze hebben een filmpje voor jullie gemaakt. over zichzelf. De Pianomannen. Misschien een 2e keer bekijken met stopzetten (pauzeknop van de afstandsbediening) en bespreken. de pianomannen zeggen: bonjour. dat is frans. weet je wat het betekent? goedendag wil je frans leren praten? merci non oui op welk instrument spelen de pianomannen? piano ken je nog meer muziekinstrumenten? welk instrument zou je zelf willen spelen? of speel je al een instrument? maak er een tekening van. de pianomannen spelen samen. op één piano. dat heet een piano-duo. kun jij duo-tekenen? ga twee aan twee zitten. hou samen één potlood vast. maak zo samen een tekening. bedenk nog meer moeilijke duo-dingen. bijv. lopen met 1 been aan elkaar gebonden, gelijk hetzelfde zeggen,.. A4 LK (groep 3/4)

8 De Pianomannen - blad 2 in het filmpje zag je een gewone piano. en een vleugel. maak een tekening van allebei. welke vind jij mooier? heb jij een eigen kamer? mag je zelf weten hoe je kamer eruit ziet? zou je je kamer willen veranderen? maak daar een tekening van. weet je wat een advertentie is? de pianomannen hebben een advertentie gezet. in het telefoonboek. als je ze opbelt, komen ze je kamer veranderen. ze maken er een componistenkamer van. dan lijkt het net alsof je zelf componist bent. weet je wat een componist is? zou jij zelf componist willen zijn? A5 (groep 3/4)

9 De Pianomannen - blad 2 [leerkracht] in het filmpje zag je een gewone piano. en een vleugel. maak een tekening van allebei. welke vind jij mooier? heb jij een eigen kamer? mag je zelf weten hoe je kamer eruit ziet? zou je je kamer willen veranderen? maak daar een tekening van. weet je wat een advertentie is? de pianomannen hebben een advertentie gezet. in het telefoonboek. als je ze opbelt, komen ze je kamer veranderen. ze maken er een componistenkamer van. voor het geval je idolaat bent van een bepaalde componist. dan lijkt het net alsof je zelf componist bent. weet je wat een componist is? iemand die muziek bedenkt en opschrijft. zou jij zelf componist willen zijn? A5 LK (groep 3/4)

10 De Pianomannen - blad 1 De voorstelling waar jullie binnenkort naar gaan kijken en luisteren heet: BV De Pianomannen. De muziek wordt gespeeld door twee pianisten. Dat zijn De Pianomannen. In het filmpje waar je nu naar gaat kijken stellen ze zich aan jullie voor. Hier zijn wat vragen over het filmpje: 1. De Pianomannen zeggen: bonjour. Dat is Frans. Weet je wat het betekent? Ken je nog meer Franse woorden? 2. De Pianomannen hebben als kind al pianoles gehad. Zijn er in jullie groep kinderen die een muziekinstrument bespelen en op muziekles zitten? Maak een lijstje op het bord. En als je niet op muziekles zit: zou je dat wel graag willen? Welk instrument zou je dan kiezen? 3. In het filmpje zag je gewone piano s. Maar ook een groter soort piano. Weet je hoe die heet? Kun je een paar verschillen noemen? 4. De Pianomannen spelen samen op één piano. Dat heet quatre-mains. Dat is Frans voor vierhandig. De Pianomannen vormen samen een duo. Wat betekent dat? En hoe heet het als je alleen speelt? Denk je dat quatre-mains spelen moeilijk is? En wat zou er dan moeilijk aan zijn? 5. De Pianomannen geven samen concerten. Wat is dat: een concert? Heb je zelf wel eens een concert gegeven? Of ben je wel eens bij een concert geweest? Wie speelde er toen? 6. De Pianomannen kregen een vreemd telefoontje van een mevrouw. Zij wilde haar kamer anders laten inrichten. Mag jij zelf bepalen hoe je kamer eruit ziet? Zou jij je kamer willen veranderen? Heb jij op je kamer posters van muzikanten of muziekgroepen hangen? Van wie? Maak hiernaast een tekening van je kamer. Je mag kiezen: zoals hij er nu uitziet, of zoals je hem graag zou willen. B4 (groep 5/6)

11 De Pianomannen - blad 1 [leerkracht] De voorstelling waar jullie binnenkort naar gaan kijken en luisteren heet: BV De Pianomannen. De muziek wordt gespeeld door twee pianisten. Dat zijn De Pianomannen. In het filmpje waar je nu naar gaat kijken stellen ze zich aan jullie voor. De Pianomannen Hier zijn wat vragen over het filmpje: 1. De Pianomannen zeggen: bonjour. Dat is Frans. Weet je wat het betekent? Goedendag Ken je nog meer Franse woorden? Merci, beaucoup, non, oui, piano De Pianomannen hebben als kind al pianoles gehad. Zijn er in jullie groep kinderen die een muziekinstrument bespelen en op muziekles zitten? Maak een lijstje op het bord. En als je niet op muziekles zit: zou je dat wel graag willen? Welk instrument zou je dan kiezen? 3. In het filmpje zag je gewone piano s. Maar ook een groter soort piano. Weet je hoe die heet? Kun je een paar verschillen noemen? Een vleugel. Die is groter, klinkt mooier, is duurder, zwaarder. De snaren lopen horizontaal i.p.v. verticaal. 4. De Pianomannen spelen samen op één piano. Dat heet quatre-mains. Dat is Frans voor vierhandig. De Pianomannen vormen samen een duo. Wat betekent dat? Iets met z n tweeën doen. En hoe heet het als je alleen speelt? Solo. Denk je dat quatre-mains spelen moeilijk is? En wat zou er dan moeilijk aan zijn? Je moet gelijk spelen: de noten tegelijk aanslaan en in hetzelfde tempo. Je moet even hard of zacht spelen. Je zit elkaar soms in de weg. Je kunt ruzie krijgen over wie er links of rechts mag zitten. 5. De Pianomannen geven samen concerten. Wat is dat: een concert? Heb je zelf wel eens een concert gegeven? Of ben je wel eens bij een concert geweest? Wie speelde er toen? 6. De Pianomannen kregen een vreemd telefoontje van een mevrouw. Zij wilde haar kamer anders laten inrichten. Mag jij zelf bepalen hoe je kamer eruit ziet? Zou jij je kamer willen veranderen? Heb jij op je kamer posters van muzikanten of muziekgroepen hangen? Van wie? Maak hiernaast een tekening van je kamer. Je mag kiezen: zoals hij er nu uitziet, of zoals je hem graag zou willen. B4 LK (groep 5/6)

12 De Pianomannen - blad 2 7. De mevrouw die opbelde wilde dat haar kamer er net zo uit ging zien als die van Mozart. Wie is Mozart? Waarom wil ze dat graag? Heb jij wel eens muziek van Mozart gehoord? Ken je nog andere klassieke componisten? Maak een lijstje in het vak hiernaast. 8. De Pianomannen richtten een bedrijf op voor het inrichten van componistenkamers. Wat is een bedrijf? Ze noemen hun bedrijf: BV De Pianomannen. Wat betekent BV? 9. Als je een bedrijf hebt moet je er natuurlijk voor zorgen dat de mensen je weten te vinden. Hoe kun je daarvoor zorgen? Bedenk een heleboel manieren. 10. De Pianomannen hebben een website gemaakt op internet. Daar kun je de kamer van je lievelingscomponist uitzoeken. Ze zetten ook een advertentie in de bedrijvengids. Verdeel de klas in kleine groepjes. Zorg dat elke groep een bedrijvengids heeft. Dat kan zijn: het telefoonboek (de roze bladzijden), of de Gouden Gids (de gele bladzijden). Maak de onderstaande opdrachten. De antwoorden kun je op een apart blaadje schrijven. a) Zoek in de gids drie bedrijven die een BV zijn. Schrijf de naam op. En wat het voor bedrijf is. b) Staan er componisten in de bedrijvengids? Hoe heten ze? En pianisten? En andere musici? Schrijf een paar namen op en het instrument dat ze bespelen. c) De Pianomannen richten dus componistenkamers in. Een vreemd beroep! Staan er meer vreemde beroepen in de gids? Of beroepen die je niet kent? d) Staat het beroep van je vader erin? En van je moeder? e) Welk beroep zou je later zelf graag willen doen? Waarom? Staat dat beroep in de gids? f) Zoek minstens 5 beroepen in de gids die je later niet zou willen doen. Waarom niet? g) Staat de advertentie van BV De Pianomannen eigenlijk echt in de gids? B5 (groep 5/6)

13 De Pianomannen - blad 2 [leerkracht] 7. De mevrouw die opbelde wilde dat haar kamer er net zo uit ging zien als die van Mozart. Wie is Mozart? Een componist Waarom wil ze dat graag? Ze houdt heel veel van zijn muziek. Heb jij wel eens muziek van Mozart gehoord? Ken je nog andere klassieke componisten? Maak een lijstje in het vak hiernaast. 8. De Pianomannen richtten een bedrijf op voor het inrichten van componistenkamers. Wat is een bedrijf? Ze noemen hun bedrijf: BV De Pianomannen. Wat betekent BV? Besloten vennootschap: het bedrijf is eigendom van 2 of meer personen, en niemand anders heeft er iets over te zeggen. 9. Als je een bedrijf hebt moet je er natuurlijk voor zorgen dat de mensen je weten te vinden. Hoe kun je daarvoor zorgen? Bedenk een heleboel manieren. 10. De Pianomannen hebben een website gemaakt op internet. Daar kun je de kamer van je lievelingscomponist uitzoeken. Ze zetten ook een advertentie in de bedrijvengids. Verdeel de klas in kleine groepjes. Zorg dat elke groep een bedrijvengids heeft. Dat kan zijn: het telefoonboek (de roze bladzijden), of de Gouden Gids (de gele bladzijden). Maak de onderstaande opdrachten. De antwoorden kun je op een apart blaadje schrijven. a) Zoek in de gids drie bedrijven die een BV zijn. Schrijf de naam op. En wat het voor bedrijf is. b) Staan er componisten in de bedrijvengids? Hoe heten ze? En pianisten? En andere musici? Schrijf een paar namen op en het instrument dat ze bespelen. c) De Pianomannen richten dus componistenkamers in. Een vreemd beroep! Staan er meer vreemde beroepen in de gids? Of beroepen die je niet kent? d) Staat het beroep van je vader erin? En van je moeder? e) Welk beroep zou je later zelf graag willen doen? Waarom? Staat dat beroep in de gids? f) Zoek minstens 5 beroepen in de gids die je later niet zou willen doen. Waarom niet? g) Staat de advertentie van BV De Pianomannen eigenlijk echt in de gids? B5 LK (groep 5/6)

Erik Satie. BV De Pianomannen. Ken je Erik Satie? Erik Satie is een componist. Weet je wat dat is? Dit is een foto van Satie.

Erik Satie. BV De Pianomannen. Ken je Erik Satie? Erik Satie is een componist. Weet je wat dat is? Dit is een foto van Satie. BV De Pianomannen Erik Satie Ken je Erik Satie? Erik Satie is een componist. Weet je wat dat is? Dit is een foto van Satie. Herken je hem ook op de andere plaatjes? Zet steeds een pijltje bij Satie. (Op

Nadere informatie

Honden-muziek [leerkracht]

Honden-muziek [leerkracht] Honden-muziek [leerkracht] BV De Pianomannen erik satie kon leuke muziek bedenken. dat deed hij zo: - hij keek altijd heel goed om zich heen. - soms zag hij iets bijzonders. dan dacht hij: hé, daar kan

Nadere informatie

Suzanne maakte een portret van Erik. Erik maakte een portret van Suzanne. Wat zijn de verschillen tussen deze twee portretten?

Suzanne maakte een portret van Erik. Erik maakte een portret van Suzanne. Wat zijn de verschillen tussen deze twee portretten? Verliefd Op 14 januari 1893 werd Erik Satie verliefd op Suzanne Valadon, een schilderes. Kun je aan dit schilderij zien dat ze verliefd op elkaar zijn? Satie schreef een kort stukje muziek over verliefd

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

taal portfolio Taalportfolio 9+

taal portfolio Taalportfolio 9+ taal portfolio Taalportfolio 9+ Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 bladzijde 5 bladzijde 8 bladzijde 11 bladzijde 12 bladzijde 13 Jouw naam en school Welke taal of dialect spreek je met wie Wat kun je in de

Nadere informatie

De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang

De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang wachten tot we erin konden. Onze klas mocht als eerste de

Nadere informatie

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO Sta in je recht Lessen over (kinder)rechten voor Speed-date Wij hebben een rechtsysteem waar iedereen zich aan moet houden. Maar welke rechten zijn dat dan? Welke ken je en welke rechten lijken jou vanzelfsprekend?

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

EEN FEESTJE ORGANISEREN

EEN FEESTJE ORGANISEREN EEN FEESTJE ORGANISEREN De cursus is bijna afgelopen. Je wil met de hele klas een feestje organiseren. Jullie bereiden in groep het feestje voor en schrijven een uitnodiging. Wat moet je doen? Dit is groepswerk.

Nadere informatie

Kerken en monsters - blad 1

Kerken en monsters - blad 1 Kerken en monsters - blad 1 Satie woonde vanaf zijn 12e jaar in Parijs. Hij ging vaak naar een kathedraal, de Notre-Dame. Hij hield ervan om daar rustig te zitten en te genieten van de mooie dingen die

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

De viool en de gitaar en de dwarsfluit.

De viool en de gitaar en de dwarsfluit. De viool en de gitaar en de dwarsfluit. Er was is een vrouw die had een familie. De familie heette de viool. Ze had 2 baby violen en 2 zussen en 1 moeder en vader.,maar toen ze bij ons kwamen was pa niet

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over.

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over. Stel: je komt een fee tegen en je mag één wens doen. Wat zou je wensen? Wat zou er daarna gebeuren? Hoe zou je je voelen? Schrijf hier een kort verhaaltje over. Stel: je wordt op een ochtend wakker en

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie

Hoeveel water verbruik ik?

Hoeveel water verbruik ik? Eventuele vervolgles: Zuinig met water! Doelen Kerndoel 39: De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu Materialen Varieert naar aanleiding van de vragen van de kinderen. In ieder geval: Waterdagboeken

Nadere informatie

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen HERHALING KLAS 1. In de eerste klas heb je geleerd hoe je een melodie of een ritme moet spelen. Een ritme is een stukje muziek dat je kunt klappen of op een trommel kunt spelen. Een ritme bestaat uit lange

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool)

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Paul Knöps Dit materiaal is onderdeel van het compendium christelijk leraarschap dat samengesteld is door het lectoraat Christelijk leraarschap

Nadere informatie

2 punten. 3 punten. 4 punten. 1 punt. 3 punten

2 punten. 3 punten. 4 punten. 1 punt. 3 punten Speel het vierde stuk uit één van je boeken. Hoeveel verschillende tonen kennen we. 1 2 Schrijf in ritme het woord pianoleerling in kwarten en achtsten. Is dit het ritme van Kortjakje, Vader Jacob, Zie

Nadere informatie

Lesbrief. Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland

Lesbrief. Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland Lesbrief Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland Spelen is leuk en ernstig tegelijk. Als je er helemaal in opgaat, kan alles. Twee meisjes en een jongen gaan op de vleugels van de verbeelding de strijd

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Deze les hoort bij het boek Wil jij... met mij? geschreven door Rian Visser met tekeningen van Annet Schaap en gepubliceerd door uitgeverij Moon. Doel: leerlingen zelf gedichten laten schrijven Leeftijd:

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden.

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden. VOORBEELD DE KLAS ALS TEAM (LEERLINGENBOEK) INHOUDSOPGAVE Instructie voor leerlingen.. 5 Gebruik van de lesbrieven. 6 Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7 Wat wil je zijn en worden. 11 Wat wil je zijn

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Wat staat er in dit boekje?

Wat staat er in dit boekje? Wat staat er in dit boekje? Informatie voor ouders (scheur t maar uit voor ze!) 7 Even uitleggen 11 Ik & Zo! Dit ben ik! 15 Ik & Zo! Handig om te weten 17 Weekschema co-ouderschap 29 Planning weekenden,

Nadere informatie

Enge mannen en. Je hebt nu al een tijdje aan je Bedtijdplan gewerkt.

Enge mannen en. Je hebt nu al een tijdje aan je Bedtijdplan gewerkt. niet durven slapen-bw-druk:bed 5/7/10 1:25 PM Pagina 60 HOOFDSTUK ZEVEN Enge mannen en monsters Je hebt nu al een tijdje aan je Bedtijdplan gewerkt. Waarschijnlijk val je al sneller in slaap, dichter bij

Nadere informatie

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Hieronder vind je een lesvoorbereiding voor twee lesuren rond lichaamsbeeld bij kinderen van 10 tot 12 jaar. Het bevat verschillende

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R EEN ADEMBENEMEND INSTRUMENT Een liedje fluiten is niet zo makkelijk. Je lippen en je tong moet je in allerlei bochten wringen. Met een muziekinstrument gaat het al een stukje makkelijker. Even blazen en

Nadere informatie

HANDLEIDING TALENTENQUIZ

HANDLEIDING TALENTENQUIZ HANDLEIDING TALENTENQUIZ STAPPENPLAN TALENTENQUIZ 1. Download alle nodige bestanden van de talentenquiz kleur bekennen met kinderen op de studentenpagina bij de pagina voor de coördinator bedenk & doe

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw:

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw: Lessuggestie bovenbouw: Het Symfonie orkest Lesdoelen: Kinderen maken kennis met klassieke muziek. Ze weten welke instrumenten er in een symfonieorkest te vinden zijn. De kinderen kunnen de verschillende

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Lesideeën groep 1 en 2

Lesideeën groep 1 en 2 2 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandarts en een tandheelkundige praktijk eruitzien. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe, wanneer en hoe vaak ze tandenpoetsen. Werkwijze

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les:

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les: Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen "Welkom,." Introductiefase bij de eerste les: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie

Nadere informatie

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld.

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld. Naam:.... Klas:. Herhalen is iets nog een keer spelen zonder er iets aan te veranderen. Als je in een muziekstuk het motief alleen maar herhaalt, wordt het wel een beetje saai. Daarom maakt een componist

Nadere informatie

Lesbrief thema: Identiteit

Lesbrief thema: Identiteit Lesbrief na Loser! Lesbrief thema: Identiteit Deze lesbrief is onderdeel van het na programma van de voorstelling Loser! van Theaterhart. Deze begeleidende brief is voor het thema: identiteit en hoort

Nadere informatie

Lesbrief. De familieblues Yvonne Kroonenberg

Lesbrief. De familieblues Yvonne Kroonenberg Lesbrief De familieblues Yvonne Kroonenberg Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

Aangenaam kennismaken!

Aangenaam kennismaken! Aangenaam kennismaken! Dit programma is er op gericht dat de meiden en de leiding kennis maken met elkaar. Dit gebeurt door middel van verschillende werkvormen. Ook maken de meiden in het programma kennis

Nadere informatie

Wanneer ze op het schoolplein rond keek, dan zag ze dat sommige kinderen blij waren en andere kinderen verdrietig.

Wanneer ze op het schoolplein rond keek, dan zag ze dat sommige kinderen blij waren en andere kinderen verdrietig. Ik wil sjoelemo (Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met kinderen tot ± 12 jaar) Een verhaaltje om in de klas voor te lezen. Een oefening om te doen in het gezin. Dit verhaaltje gaat over gevoelens;

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Babette Groenewege Feikes Huis Introductie Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Tik Tak Slaap: een voorstelling over Pop die niet kan slapen en

Nadere informatie

Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK

Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Annemieke Hooijschuur en Hanneke de Jong Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Wereldlijke en Geestelijke Voorkennis De leerlingen zijn enigszins op de hoogte van de levenswijze

Nadere informatie

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT Anouk Nooteboom Hand-out Cultuurhelden Delft Werkvormen creatief proces & passende vragen In dit document zijn een aantal werkvormen te vinden die toe te passen zijn binnen het creatief proces. Bij de

Nadere informatie

Ga een boodschap doen in een Nederlandse winkel. Je moet wachten tot je aan de beurt bent. Als je wacht, luister je goed als andere mensen praten.

Ga een boodschap doen in een Nederlandse winkel. Je moet wachten tot je aan de beurt bent. Als je wacht, luister je goed als andere mensen praten. Bij hoofdstuk 16 - vragen. : Ga een boodschap doen in een Nederlandse winkel. Je moet wachten tot je aan de beurt bent. Als je wacht, luister je goed als andere mensen praten. Hoor je mensen vragen stellen?

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters,

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters, Lesbrief Beste kleuters, Binnenkort speelt de voorstelling op jullie school of in een theater in de buurt. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Pas op voor de ezel en de beer en Dansen met de ezel

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

Het Beste Van DieDrie

Het Beste Van DieDrie Het Beste Van DieDrie Lesbrief rappen, zingen en dansen Maak een eigen rap bij het anti-pestlied Wij zijn DieDrie! Jullie komen binnenkort naar onze voorstelling, waarin we een boel muziek zullen laten

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

JE CULTURELE ZELFPORTRET

JE CULTURELE ZELFPORTRET JE CULTURELE ZELFPORTRET Dit is het culturele zelfportret van Vul alles in hele antwoordzinnen in. Gebruik een ander lettertype of een andere kleur voor de antwoorden. Plak hier je pasfoto Film/tv 1 Ga

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Lesbrief. Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers

Lesbrief. Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers Lesbrief Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet. Het voordoen (modelen) van het schrijven van

Nadere informatie

Het Onderzoek. Laura Koopman Groep 7 woensdag 5 maart 2014 HET ONDERZOEK

Het Onderzoek. Laura Koopman Groep 7 woensdag 5 maart 2014 HET ONDERZOEK Het Onderzoek Laura Koopman Groep 7 woensdag 5 maart 2014 HET ONDERZOEK Inhoud In deze hoofdstukken is mijn werkstuk verdeeld: 1.Christiaan Huygens blz: 4 2.Antonie van Leeuwenhoek blz: 6 3.De beschrijving

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Begrijpend en studerend lezen. leerlingmateriaal proefles instructieles

Begrijpend en studerend lezen. leerlingmateriaal proefles instructieles Begrijpend en studerend lezen B leerlingmateriaal proefles instructieles 5 BLOK 2 LES 3 MUZIEK 1 Mijn vader maakt muziek. Hij kan niet anders. Componist is zijn beroep. Hij verzint muziek die er eerst

Nadere informatie

taalkaart 1 Ik ga op reis en Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een.

taalkaart 1 Ik ga op reis en Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een. Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een. Op verkenning tk taalkaart Ik ga op reis en Lees het verhaal van Aymen. 8 augustus 007 - In het vliegtuig Wat

Nadere informatie

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 6/7/8 Thema: Kleuren (Visueel en auditief!) Inhoud: Lied over kleuren en waarvoor die kleuren staan, luisteren naar klankkleur, i.c.m. instrumenten, ritmes spelen. Het lied heeft 2 versies: Een

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1 2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1! " #$% & #& '$' '& + ()" *% $, $ -% 1 H. Jagersma en M. Vervenne, Inleiding in het Oude Testament, Kampen, 1992. J. Bowker, Het verhaal

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van:

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van: ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS Van: Ieder groepje gaat op ontdekkingsreis, deze gebieden worden verdeeld: heelal, de zee, een onderaards gebied, een vulkanisch gebied, een bergachtig gebied, een woestijn

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

Inleiding. Veel plezier!

Inleiding. Veel plezier! Inleiding In dit boek lees je over Danny. Danny is een jongen van 14 jaar. Er zijn veel dingen die Danny verkeerd doet. Hij rent door de school. Hij scheldt zomaar een klasgenoot uit. Of hij spuugt op

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

COACHFRIEND. Werkboek. (voeg hier je profielfoto toe)

COACHFRIEND. Werkboek. (voeg hier je profielfoto toe) COACHFRIEND Werkboek (voeg hier je profielfoto toe) Van : Email : Mobiel : Skype/Lync : Leeftijd : Beroep : Opleiding: (Kruis je keuze aan) Universitair/ HBO/ MBO Dit document is vertrouwelijk en mag niet

Nadere informatie

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar NAAM Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar voorjaar 2005 Geschreven door Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen Geschreven voor kleine studiegroepen in de levend Evangelie Gemeente Gebruikte

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl Sorteren kun je leren Leerinhoud: rubriceren, klanken onderscheiden. Materiaal: allerlei voorwerpen en bordjes. Locatie: klaslokaal (eventueel speelplaats). Groepsindeling: individueel. Tijdsduur: 10 minuten.

Nadere informatie

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de afgelopen weken hebben we veel teksten gelezen. Deze teksten hebben we samengevat, we hebben vragen erbij gesteld, gekeken

Nadere informatie

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 HAVO

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 HAVO DEEL 1 DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 In Nederland wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Maar wie bepaalt wat er onderzocht wordt? In het voorjaar van 2015 hebben Nederlanders

Nadere informatie